2022. október 10., hétfő

BEZÁR AZ ORSZÁG, NEHÉZ TÉLRE SZÁMÍTANAK AZ EMBEREK

K-MONITOR
Szerző: MERÉNYIM
2022.10.10.


Egyre inkább a bőrünkön érezhetjük az elszabaduló energiaárakat. Szeptember második felében egy kérdőívvel mértük fel, mit tapasztaltak ebből a magyarok a mindennapokban, és mire számítanak a következő fél évben. A kérdőív eredményeként létrehoztunk egy folyamatosan frissülő térképet, ahová bárki beküldheti a környezetében bezáró helyeket.

A több mint 1000 kitöltés alapján egyértelmű, hogy jelentős a félelem attól, mit okoz Magyarországon az energiaválság. Az átlagnál jobban képzett, ingatlantulajdonos kitöltőink több mint fele is úgy nyilatkozott: tart attól, hogy nem tudja kifizetni a rezsiszámláit. Szintén többségben vannak azok, akik szerint tömeges bezárások várhatóak a kultúra, a sport, a kisvállalkozások esetében. A többség bármi áron fenntartaná az egészségügy, a közösségi közlekedés és a szociális intézmények működését, de még a legfontosabbnak tartott egészségügy esetén is számítanak - saját válságkezelési preferenciáik ellenére - megszorításokra. A kitöltők 85%-a szerint társadalmi szinten súlyosabb lesz az energiaválság, mint amilyen a COVID járvány időszaka volt...

TRENDVÁLTÁS A HÁBORÚBAN: ÚJRA RAKÉTÁKKAL LŐTTÉK KIJEVET ÉS NYUGAT-UKRAJNÁT, FŐLEG POLGÁRI CÉLPONTOKAT

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.10.10.Hétfő reggelre Oroszország egy sor ukrán város ellen indított országszerte rakétacsapásokat, a támadások elsősorban az ukrán légvédelem és az energiahálózat kritikus elemei ellen irányultak. Kijev belvárosát legalább négy rakétatámadás érte, az ukrán fővárosban egy játszótér mellett és egy gyalogoshídon is becsapódott egy-egy orosz cirkálórakéta, valószínűleg H-101-es típusú, amelynek darabja a becslések szerint mintegy 13 millió dollárba (mostani árfolyamon 5,7 milliárd forintba) kerül.

Kijevben leállították a metrót, az állomások megint lakossági óvóhelyként működnek. Kijev mellett rakéta- és dróntámadások voltak Dnyipro, Zaporizzsja, Ternopil, Mikolajiv, Ivano-Frankivszk és más városok ellen is. A háború első hetei után az oroszok most először támadtak újra nyugat-ukrajnai célpontokat. Támadás érte a lengyel határtól 70, Kárpátaljától 170 kilométerre lévő Lvivet is, ahol a hőerőművet érte találat. Az első jelentések szerint országszerte legalább tízen meghaltak és hatvanan megsebesültek a hétfői támadásokban...

PUTYINNAK A BRUTÁLIS OROSZ ELLENCSAPÁSSAL BELPOLITIKAI CÉLJAI IS VANNAK

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2022.10.10.


Durva választ adott Oroszország Ukrajna egy sor városára két nappal a Krími híddal szembeni robbantás után.


Ukrajnában számos várost, és civil létesítményt lőttek az oroszok, jóllehet, Vlagymir Putyin elnök azt állította a „terrortámadásra” adott válaszként, katonai épületeket, parancsnoki központokat támadtak. Kijevben például egy játszóteret és egy gyalogoshidat is találat ért. Összesen 11 személy vesztette életét, öten közülük a fővárosban, amelyet hónapok múltán támadtak, s kezdett visszatérni az élet a régi kerékvágásba. Több tucatnyian sérültek meg. Az ukrán kormány szerint a légicsapásokban tizenegy kulcsfontosságú infrastrukturális létesítmény sérült meg a fővárosban, Kijevben és nyolc másik régióban.

Az ukrán vezérkar azt közölte, délutánig az orosz csapásokban 84 cirkálórakétát, 24 drónt vetettek be, köztük 13 iráni gyártmányú Shahedet. A légvédelem 43 rakétát lőtt le és 13 drónt semmisített meg. Ukrajna további légvédelmi berendezéseket követelt a Nyugattól. Németország jelezte, napokon belül korszerű légvédelmi rendszert szállítanak Kijevnek. Az elképesztő orosz támadás jól mutatja, mennyire érzékenyen érintette Putyint a Krími híd elleni akció.

Ukrajnában az ország egy sor régiójában szűnt meg az áramszolgáltatás, s bár a nap folyamán visszatért, Kijevben korlátozásokat vezettek be. Az egykor mérsékeltnek számító orosz elnök, a ma már szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Dmitrij Medvegyev azt közölte, „ez csak a kezdet volt”. Az orosz védelmi minisztérium „sikeresnek” nevezte a rakétacsapásokat. "Minden kijelölt célpontot eltaláltak" – állította Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője...

KLUBRÁDIÓ: INTERJÚ ERCSE KRISZTÁVAL,

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS 
/ REGGELI SZEMÉLY
Riporter: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.10.10.


Szénási Sándor vendége Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője volt.

„ILYEN KIHÍVÁSSAL RÉG NEM TALÁLKOZOTT A MAGYAR TÁRSADALOM”

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.10.10.


Változtatni kellene a kormány segélyezési politikáján – jelentette ki a Népszavának Gábos András, a TÁRKI vezető kutatója.


Hogy jellemezné a magyar társadalom mostani helyzetét?

Nem vagyok makrogazdasági elemző, de azt gondolom, leginkább a bizonytalanság jellemzi ezt a pillanatot. Nő az infláció, gyengül a forint a beavatkozások ellenére is, nő az alapkamat és így a hitelkamatok. Mindez jelzi, hogy a gazdaság változóban van. Ez már a Covid-19 időszakban elindult, de a járvány még nem hagyott mély nyomot a makrogazdasági mutatókon. Most azonban sokkal több tényező áll együtt. Van tapasztalatunk a 2008-ban kezdődött pénzügyi válságról is, ahol azonban a gazdasági és a foglalkoztatási hatásokat fáziseltolódással követték a társadalmi következmények. 2013-ra tehető a szegénységi mélypont, majd, amikor a foglalkoztatási konjunktúra és a közmunkaprogramok elérték azokat a képzetlen vagy alacsonyan képzett rétegeket, amelyek korábban nem tudtak elhelyezkedni, a szegénységi mutatók jelentősen javultak.

Ennek a hatása, hogy a Covid-19 után a magyar munkaerőpiac nagyon gyorsan rendeződött és a legtöbb cég még mindig keresi a munkaerőt és nem elküldi? Meddig tart ki ez a lendület?

A járvány negatív hatása a foglalkoztatásban csak rövid ideig érződött, de annyi a bizonytalanság ebben a pillanatban, hogy nem lehet egyértelműen megmondani, mi következik. Nem tudjuk, mi lesz az uniós pénzekkel, lesz-e recesszió, hogy alakulnak az energiaárak. Látjuk, hogy a pénzügyi-gazdasági mutatók romlanak, de nem tudjuk, mennyivel lesz rosszabb egy majdani mélyponton.

Annyi már látszik, hogy az egyébként is kivéreztetett önkormányzatok kulturális és sportlétesítmények bezárásával válaszolnak a kihívásra, ahonnan már csak egy lépés, hogy elküldik az alkalmazottak egy részét.

Az önkormányzati szektorban valóban nőhet a munkanélküliség, de a magánszektor bizonyos ágazatai sem fogják megúszni...


FUT ÉS GYALOGOL, ÖLELKEZIK ÉS GÖRKORIZIK, PUSZILKODIK ÉS KÖZHELYEKET BESZÉL, ÁM ÉSZREVENNI ÉS MEGHALLANI NEM KÉPES ÉS NEM IS HAJLANDÓ AZT, AMIBE SZAKMÁJUKAT MAGAS FOKON GYAKORLÓ TANÁROK, CSALÁDFŐK, TANULÓ GYERMEKEKKEL RENDELKEZŐ CSALÁDOK, PÁLYÁK, HIVATÁSOK, JÖVŐKÉPEK MENNEK TÖNKRE, VAGYIS ÉPP ANNAK AZ ORSZÁGNAK A JÖVŐJE MEGY RÁ, AMELYNEK Ő AZ ÁLLÍTÓLAGOS ÁLLAMFŐJE

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.10.


Mai tudásunk szerint a csata után jó fél évezreddel később élő Plutarkhosznál (De gloria Atheniensium, 3) felbukkanó esemény történeti legenda csupán, jelesül az, hogy a marathóni csatát követően egy bizonyos Euklész (más források szerint Therszipposz) nevű harcos elfutott volna a marathóni csata színhelyétől Athénig, hogy városának megvigye a jó hírt: Νενικήκαμεν! (Győztünk!), majd hősies futását követően holtan esett össze. A marathóni futást mind a mai napig ennek a legendának az emlékezetére szokás megrendezni, miközben a történeti valóság az lehetett, amiről közvetlenül a csata után született Hérodotosz számolt be. Hérodotosz elmondása szerint (VI, 106) az athéniak egy Pheidippidész nevű rendkívül gyorslábú harcost küldtek a spártaiakhoz, segítségüket kérve a perzsa támadással szemben, de a spártaiak a törvényre hivatkozva (a hónap kilencedik napján tiltott a háború) nem indultak el azonnal. S mire néhány nappal később felkerekedtek, addigra az athéniak fényes győzelmet arattak a perzsák fölött. Vagyis – végső soron – Pheidippidész futása teljesen feleslegesnek bizonyult, másfelől a történet bizonyságául szolgált a spártaiak barátságtalan és nem egyenes viselkedésének: hiába a rettentő veszedelem, hiába az életveszély, hiába a pusztulás réme, a spártaiak „bürokratikus” módon a törvényre hivatkozva nem adták meg a szükséges és várt segítséget, majd amikor mégis a helyszínre csörtettek, addigra az athéniak saját erőből legyőzték a támadó perzsákat.

Mindez azért jutott az eszembe, mert olvasom, hogy Novák Katalin a legfontosabb dolgának épp azt tartotta, hogy vasárnap maga is részt vegyen a Budapest Maratonon, mi több, az államelnök asszony személyesen fújta meg az indítást jelző kürtöt. Döntse el mindenki maga, hogy Novák Katalin hosszú futása – amire mindig számíthatunk –, miként a beigért és egy ország által remegve várt kéktúrás gyaloglása, netán az amerikai görkorizás és a különféle celebek szakmányban való ölelgetése inkább a legendás, ám nem valóságos futásra emlékeztet, avagy Pheidippidész valóságos, de teljesen feleslegesnek bizonyult futására, amely a gyávaságot, a barátságtalan elutasítást és a törvényre hivatkozó bürokratikus aktust idézte fel? Vajon mit idézett fel Novák Katalin futása azokban a napokban, amikor országszerte ezrek és tízezrek, tanárok, diákok és szülök tiltakoznak és tüntetnek elemi jogaikért; amikor a „törvényre hivatkozó” bürokraták tanárokat zavarnak el munkahelyeikről, mit sem törődve azzal, hogy az elküldött tanárok helyébe nem lehet hasonló képesítésű oktatókat beállítani, s a gyerekek tanárok, osztályfőnökök, szakoktatók nélkül maradnak, ha az érettségi előtt, hát annyi baj legyen, legfeljebb nem tanul az a kölök, legfeljebb alulképzett marad, kit érdekel, legfeljebb nem tud majd elhelyezkedni a nemzetközi munkaerőpiacokon, a fő, hogy jó alattvaló legyen, így hát a lényeg a „törvény” és a hatalmi verdikt.

A folytonosan a fiatalokról, a családról, a nemzet jövőjéről deliráló Novák Katalinnak, a "legfőbb közjogi méltóságnak" sikerült alulmúlnia mindkét, amúgy alulmúlhatatlannak tűnő közvetlen elődjét: fut és gyalogol, ölelkezik és görkorizik, puszilkodik és közhelyeket beszél, ám észrevenni és meghallani nem képes és nem is hajlandó azt, amibe szakmájukat magas fokon gyakorló tanárok, családfők, tanuló gyermekekkel rendelkező családok, pályák, hivatások, jövőképek mennek tönkre, vagyis épp annak az országnak a jövője megy rá, amelynek ő az állítólagos államfője.

Igaz, a kürtöt ügyesen megfújta, államfőhöz méltóan, talán még puszi is jutott valakinek, s a kéktúra is hamarosan beindul.

Ha nem lett volna rendszerváltás, Novák Katalin ma a KISZ felülről irányított, jópofizó, túlmozgásos aktivistája lenne.

FORDULAT JÖHET: A TANÁRÜGY KIFOGOTT A ROGÁN-MŰVEKEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.10.10.


Bármilyen valós, légből kapott vagy mesterségesen felfújt téma volt is, amellyel a kormánypárt nagy győzelmet aratott az elmúlt években, mindegyik lehetőséget adott a társadalom megosztására úgy, hogy a jobb, érzelmi azonosulásra alkalmasabb pozíciót a Fidesz foglalhatta el. Most viszont új helyzet van: a közoktatás ügye nem ilyen. Azt még a teljes gőzzel termelő Rogán-művek sem tudja elhitetni, hogy az iskola felesleges, hogy tanár nem kell. Még a Fidesz törzsszavazóival sem. Hacsak nem jön Gyurcsány Ferenc… Persze jön. De nem baj. Nem kell törődni vele. Vélemény.


A formás kis gombát Magyarország egyik legjobb gimnáziumának osztálytermében kapták lencsevégre. Ezzel nem is lenne különösebb gond, ha a bioszteremben készült volna a felvétel, mondjuk egy különleges kísérletet dokumentálandó. Erről azonban szó sincs. Hiteles források erősítették meg hüledező kérdezősködésemre, hogy az bizony a rajzterem. Annak vizes, málló falából nőtt ki az élőlény egészen spontán módon. Utat tört magának az élet – szép, magasztos kép is lehetne tehát ez, ha nem tudnánk, hogy a gomba ott növekszik szép nagyra, ahol beindult a rothadás. Így viszont nem csoda, hogy éppen egy osztályteremben talált magának otthont a kis kalapos: a magyar oktatásügy régóta rohad úgy általában is – a konkrét terem pedig évek óta ázik. Nincs pénz rendbe tenni. 2022 Magyarországán, még egyszer: az ország egyik legjobb gimnáziumában.

A fotó ennek ellenére nem ment nagyot a közösségi médiában, a tanárok inkább elhallgatnák – nehogy az a kép alakuljon ki róluk, hogy „még ők sírnak”. Évek óta kapják, hogy elitiskolaként nekik biztos milyen jó dolguk van, biztos többet is keresnek (nem keresnek többet), szóval az oszd meg és uralkodj elve eddig remekül működött ezen a téren is. Elitnek mondott és átlagos, egyházi és állami, pláne alapítványi – kitűnően lehetett éket verni a tanártársadalom különböző szereplői közé, nagyjából biztos lehetett benne a terület iránt finoman szólva sem érdeklődő hatalom, hogy összefogás, együtt mozdulás, erőfelmutatás a közoktatás felől nem fog érkezni...

RAKÉTÁKKAL BOSSZULTA MEG PUTYIN UKRAJNA SIKEREIT AZ OROSZ MEGSZÁLLÓKKAL SZEMBEN

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.10.10.


Hónapok óta nem érte olyan intenzív rakétatámadás Ukrajnát, mint amilyen hétfőre virradóra. A fővárost, az ország középső és nyugati részének városait is sújtó orosz csapások polgári infrastruktúrát értek, több helyen áramszünetet is okozva. Moszkva a Kercsi-szoroson átívelő orosz híd megrongálására válaszul hajtotta végre a támadásokat. Igaz, az öt óra alatt kilőtt 83 rakéta – amelynek több mint felét megsemmisítette az ukrán légvédelem – nem változtat a katonai helyzeten, amelyben Oroszország visszaszorulóban van az általa megszállt területeken, és egyre messzebb kerül eredeti céljától, Ukrajna kapitulációjától.


„Behúzódtam a fürdőszobába, itt legalább nincs ablak” – mondta a Telexnek egy Kijev elővárosában élő nő a fővárost és Ukrajna több nagyvárosát ért hétfői orosz rakétatámadás után, amelynek a hétfő délutáni hírek szerint tizenegy halottja és hatvan sérültje van. A halálos áldozatok közül nyolcan Kijevben vesztették életüket. (Percről percre tudósításunkat itt olvashatja a támadás napjáról.)

Kijeven kívül találat érte a fővárostól délkeletre fekvő Dnyiprót, a nyugatabbra fekvő Zsitomirt, de az 500 kilométerrel arrébb lévő Lvivet és a szintén nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkot is. Becsapódások voltak Rivne és Poltava megyékben is, összesen tíz nagyobb városban...


(KI)ÚTKERESÉS

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.10.


Vannak, akik elmennek…és vannak, akik maradnak. Mindenki dönt, tudása, lehetőségei, felelősségérzete, kiégési szintje alapján. Mindenkit meg lehet érteni, a távozókat (menekülőket) és a maradókat is.

Engem is, mint sokakat, az izgat, hogy lesz ebből a kiút? Persze az is, hogy mikor…hiszen az ember élete véges, és ahogy az egészségügyi rendszert elnézem, joggal félhetünk, hogy hamarabb lesz vége az életünknek, mint terveztük. Én sem hiszem már, hogy az én életemben lesz változás, de jó lenne abban a tudatban befejezni majd, hogy elindult valami, ami majd az unokáinknak biztonságosabb, etikusabb, élhetőbb országot jelent.

De vajon mi kellene ehhez? A folyamatok, melyek elindultak, úgy tűnik, egyre mélyebbre sodorják az országot. A külső tényezőktől sem lehet elvonatkoztatni persze, és nem is akarok…csak azt látni, hogy ezek mindenhol hatnak, mégis, más országok valahogy nem így birkóznak meg a kihívásokkal, mint mi.

Az, ami elindult, és folyamatosan alakított át mindent a hatalom megszerzésére, majd megtartására, az egy erőből irányításhoz vezetett. Az, hogy a Belügyminisztérium alá tartoznak olyan területek, melyekhez ez az attitűdje miatt nem illeszthető, világos. Sem az oktatásnak, sem az egészségügynek, sem a felzárkóztatásnak nem itt lenne a helye. Mert ezeket a területeket nem lehet erőből működtetni. Más ugyanis a működési mechanizmusuk.

A BM rendszere végrehajtó típusú működés, amiben nincs helye a visszakérdezésnek. Más a folyamatok megszervezésének a menete, és más a célja is. Megvan persze nekik is a helyük és a szerepük egy állami rendszerben, van, ahol épp ezekre van szükség, de ott, ahol ma meghatározók, ott éppen nem. Egy oktatáspolitikát nem jellemezhet ez a “lesz itt rend” szemlélet.

Hogy durvul a helyzet, és ezt a vonalat erősíteni kell, azt persze mutatják a bérek is. Épp most hallottam, hogy egy érettségizett készenléti rendőr (nem tiszt) fizetése havi 870 ezer Ft, plusz az egyéb juttatások. Mert úgy tűnik, őket kell most a legjobban megfizetni, hogy bevethetők legyenek a hét bármely napján. A fizetést nyilván nem tőlük sajnálom, csak eszembe jut nekem is Kövér László elhíresült fotója, amikor ezt a táblát viselte: “A rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárénál, a jogállamban fordítva…” . Nagyot fordult azóta a világ vele is, és politikustársaival is, nem is tudom, hogy sikerül ebben így ma önmagukat vállalni, de úgy tűnik, minden további nélkül megy nekik.

Az, hogy ennek hogyan lesz vége, nem tudom. Egyre valószínűbb, hogy békés úton nem fog menni, erről azért az elmúlt évek szisztematikus munkájával gondoskodtak. Akkora gyűlölet van ebben az országban, amekkorát nem tudtam elképzelni sem. A mintázat persze világosan látszik már egy ideje: mindig kell egy bűnbak, akire rá lehet húzni valami olyan szerepet, ami támadó, mindenkire nézve veszélyt jelentő, és ehhez képest kell hangoztatni a biztos állami megmentő szerepet. Hogy a veszélyt most éppen ki jelenti,Soros György, a migránsok, a külföldről támogatott civil szervezetek, Brüsszel, az LMBTQ, vagy most a pedagógusok, az mindegy. A lényeg, hogy ezeket a veszélyeket csak a most regnáló hatalom ismeri fel, és ő is véd meg mindenkit, főleg a családokat. Már amelyik megérdemli, ugye…

Sokan mondják persze, hogy megoldódhatna a helyzet egy normális ellenzékkel, de valami miatt ez sem megy, alulmaradnak, újra és újra. Az emberek pedig elégedetlenek velük. És bezárkóznak. Nem tudnak mozgósítani.

Ahogy gondolkodom, azt hiszem, a baj itt is a szociális készségekkel van. Leginkább az egóval. Ami akadálya annak, hogy valahogy valamiféle párbeszéd elinduljon. Olyan, amiből összefogás lehet. Egy közös cél. Közös boldogulás.

Mert nálunk mindenki mindenkit támad. Az ellenzéki pártokon belül is, és a pártok egymást is. És máshol is. Az elméleti szakember a terepi munkát végzőt, mert ugye a tudományos munka ér valamit…nehogy már majd egy hülye mondja meg, hogy kell megoldani valamit. A terepen dolgozók között sincs összhang, a civilek a forrásokért küzdenek, egymás ellen is, ráadásul mindenki azt gondolja, csakis az ő elképzelései működőképesek, a másik nem jól csinálja. Leszólja a fővárosi a vidékit, ostobának tartja, a vidéki fotelből okoskodónak hiszi a fővárosit.

Mindenki mindenkivel szemben áll. Ha nem vagy vallásos, eleve másodrendű vagy egy ekkora kereszténységben. A vallási közösségen belül is ott feszülnek a konfliktusok, néha egészen meglepő viszonyulásokkal egymás felé is. Ez közösség lenne? Ha nem cigányként a leszakadás ellen küzdesz, ami a cigányokat is érinti, szerintük egy szemét rasszista gyarmatosító vagy. Ha az oktatási szegregáció ellen harcolsz, nem érted a polgári Magyarország hívószavát. Nem vagy nemzeti, ha nem tetszik a Vadászati Világkiállítás horribilis pénzbe került agancs-kapuja. Nem vagy igazi nő, ha nem követed az anyaság hívószavát, és azt képzeled, hogy nőként nem ez az egyetlen dolog, ami miatt értékelhető vagy a társadalomban. Ha pedig el tudod fogadni az LMBTQ emberek bármilyen létjogosultságát, a legnagyobb veszélyforrás te vagy a jövő Magyarországára nézve.

Tudnám még folytatni a sort, példák sorával. A lényeg, hogy a támadás zsigerileg beépült a mindennapjainkba. Tegnap azt mondta nekem valaki, nem érti, hogy bírom még mindig, a támadások kereszttüzében képviselni következetesen ezt az egészet. Néha már én sem tudom. Tudtam én az elején, hogy nem lesz egyszerű…. bár igaz, a folyamatosan erősödő szembeszélre nem számítottam, mint ahogy sokan nem számítottunk arra, hogy ilyen világ vesz majd minket körül.

Engem most az keserít el igazán, hogy amit eddig személyesen megéltem ebben a munkában, és azt hittem, ez egyedi, a terület sajátja, az most mind kiszélesedik, és általánossá válik. Nemcsak a társadalmi leszakadásban, hanem mindenhol. Mindegy, hogy ki, miért szólal meg, biztosan lesznek, akik belerúgnak, szétcincálják, megalázzák. Mindegy, hogy a leszóló sem tud megoldást, de jobban tudja, miért nem jól csinálja a másik, miért egy barom, és miért lenne jobb, ha eltűnne a francba. A lényeg a másikba való beleállás öröme. Nem számítanak már ügyek, csak az egó. Lenyomni a másikat.

A demokrácia helyett betegessé vált egók küzdőtere lettünk. Mindenhol.

Tényleg olyan érzésem van, mintha egy misztikus filmben lennénk, ahol a sátán elindította a folyamatokat, majd hátradől, és boldogan nézi, ahogy szétcibáljuk egymást, és minden összeomlik.

Ki fogja ezt a folyamatot megfordítani? A filmekben mindig van egy hős… de ez csak a filmekben ilyen egyszerű. A mai világ már nem így szerveződik, itt már nincsenek egyedüli sorsfordító hősök. Sok hősnek kellene összefogni a változásért… de a hősök sem a régiek már.

A mai világ változásai az összefogásokon alapulnak. Ami működőképessé teszi, azok a közös etikai alapelvek. Amit nem lehet erővel rányomni egy társadalomra. És fenntartani is csak ideig-óráig lehet így, erre a történelem számtalan példát adott…

Közös etikai elvek…közös célok. Közösségi érdekek. Hol vannak?

Tényleg ilyenek vagyunk?

Nem hiszem.

Tudom, hogy nem.

A DEZINFORMÁCIÓK ÉS A FAKE NEWS ELLENI HARC DÖNTI EL AZ AMERIKAI DEMOKRÁCIA SORSÁT (IS)

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.09.


A szabadság és a demokrácia hívei hajlamosak alábecsülni a hazugság erejét és a konspirációs teóriákra épülő populizmus szerepét az önkényuralmi rendszerek kialakulásában. Azzal is nehezen néz szembe a liberális demokraták egy része, hogy a vélemény- és a sajtószabadság álcája alatt rombolják le a demokrácia alapjait, hogy utána megszüntessék a vélemény- és a sajtószabadságot. A holokauszt legfőbb előzménye is egy történelmi bűnbakképzés, dezinformáció, hamis propaganda és a Cion bölcseinek jegyzőkönyveiben összehordott összeesküvés-elmélet volt.

A 21. században az informatikai foirradalom, az internet és a közösségi média révén megnőtt a fake news, a hamis információ terjedésének sebessége, gyakorisága és kiterjedése. A mainstream media struktúráin kívül eső, szabályozatlan, ellenőrizetlen és kontroll nélküli, irányított hamis információáramlás szinte védtelenül ömlött rá tömegekre, amelyek felkészületlenek arra, hogy az információs forrásokat megszűrjék, értékeljék, nincsenek birtokában annak, hogy a tényeket ellenőrizzék. A tényellenőrzés pedig nem tud lépést tartani ezekkel.

Annál is inkább, mert az autokratikus törekvésekek mögött álló államok és titkosszolgálatok felismerték és Goebbels után újra felfedezték a tömegkommunikációban és propagandában rejlő vég nélküli lehetőségeket. Ma már minden diktatúra erre épül, mint korlátlan hatalomra törekvő rendszer tisztában van azzal, hogy a legfontosabb terméke, eszköze és fegyvere a hamis propaganda. A demokrácia védtlen, ha nem tudja felvenni ezekkel a harcot, és a neofasiszta, szélsőjobboldali, neonáci irányzatok át tudják venni az irányítást az emberek gondolkodása felett.

A demokrácia arra épül, hogy a szavazópolgárok tájékozottak, jól informáltak, tisztában vannak a tényekkel, és ezek birtokában nyilváníthatják ki a választások során az akaratukat. Az történt, hogy a világban két ellentétes erő áll egymással szemben, amelynek két oldalán nem két korrekt és demokratikus politikai irányzat küzd egymással, amely korrekt versenyben, egymást tiszteletben tartva, demokratikus versenyben kívánja megméretni magát, hanem egyik oldalon olyanok vannak, akik korlátlan hatalomra, az ellenfél megsemmisítésére törekednek, nem tiszta eszközökkel.

A mai autokráciák, és az újabb fasiszta modellek, mint amilyen Orbán Magyarországa, nem fegyveres erőszakkal szerzik és tartják meg az abszolút hatalmat, hanem a hazugság, a fake news ereje által. Megkérdőjelezik az egész demokratikus rendszert és a demokratikus oldal létjogosultságát valamilyen nemzeti és/vagy vallási ideológia által (nem volt ez másképp a klasszikus fasiszmus és nácizmus idején sem), róluk konspirációs elméleteket, hazugságokat terjesztenek, álhírekkel hamisítják meg az identitásukat, és bármilyen ideológiai eszközt elfogadhatónak tartanak ehhez.

A tömeglélektan elmélete feltárta ennek hatámechanizmusát és pszichológiai gyökereit már a 20. században, amelynek alapján megállapítható, hogy a populista, hazug propaganda, az álhírek és a fake news, a populista szónokok hatása alól nem tudja kivonni magát senki, ha tömeglélektani hatás alá kerül. Az értelem helyét az érzelmek veszik át, a konteók terjesztői erre építenek. Ezért nem könnyű védelmet nyújtani a tömegtársadalmak tagjai számára a fake news ellenében, márpedig ezen múlik a demokráciák sorsa. A félrevezetett emberek egyszerűen a diktatúrákra szavaznak...

LAKCÍMVÁLTÓ FIDELITASOSOK, BÜSZKE ROMÁK, KIHÚZOTT KÉRDÉSEK: LEHET-E KUBATOV-LISTA A NÉPSZÁMLÁLÁSBÓL?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2022.10.10.


Ritkán van és furcsákat is kérdeznek: éppen népszámlálják az országot. Sokan erre is rávetítik a kormánnyal szembeni bizalmatlanságukat, de szakértők szerint maga a népszámlálás intézménye recseg-ropog. Főleg ebben a régióban, ahol nem bízunk meg senkiben, főleg nem az államban.


Az Orbán-kormányoknak nem nagyon sikerül időben megrendezniük a tízévenkénti népszámlálást. 2001-ben az adatfeldolgozást végző cég kiválasztása miatt csúsztak át a következő évbe – mondja Mellár Tamás közgazdász, aki akkor a népszámlálást lebonyolító Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke volt.

Húsz éve még több mint negyvenezer kérdezőbiztos csöngetett be a magyarországi lakásokba. Aztán a kézzel kitöltött kérdőíveket (amelyeken csak kevés kifejtő kérdés volt, és sok beikszelendő) beszkennelték, és egy szoftver segítségével nyerték ki belőlük az adatokat. Persze sok kérdőívet személyesen is vissza kellett ellenőrizni.

„Három cég is jelentkezett a zsíros feladatra – emlékezik vissza az informatikai szoftver beszerzésére Mellár Tamás, aki ma már a Párbeszéd képviselőjeként tölti második parlamenti ciklusát. – Bizottságot állítottam össze. Aki a pontozás végén nyert, az nem tetszett a fideszeseknek, próbálták elérni, hogy töröljük a tendert. Orbán másfél évig nem is beszélt velem. Vártam, hogy ki fognak rúgni, de nem tették.” (A 2002-ben felálló szocialista–liberális kormány megtette – a munkaügyi bíróság későbbi ítélete szerint jogtalanul.)

A 2021-es népszámlálást a Covid-járványra hivatkozva 2022-re halasztotta a kormány (ahogy más országok is). Bár az adatfelvétel már vírusmentes, mert alapvetően internetes önkitöltős, de a hiányzókat igyekeznek személyesen is megkeresni majd a kérdezőbiztosok.

Hogy mikre nem kíváncsi az állam!?

„Ahhoz, hogy tudjuk, hányan vagyunk, nem is kellene népszámlálás. Népesség- és lakásösszeírást végzünk, vagyis ezt a kétféle adatot összekapcsoljuk: milyen típusú lakásban milyen típusú emberek élnek, és fordítva: milyen végzettségű, milyen foglalkozású emberek milyen lakásban élnek” – mondta 2001-ben az Origónak Czibulka Zoltán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási főosztályának akkori vezetője. (Korábban a mostani elnök, Vukovich Gabriella állt a főosztály élén.)

A lényeg azóta is ez, de azért a kérdések egy része népszámlálásonként változik. Az érthető alap demográfiai és a lakásra vonatkozó adatokon kívül 2001-ben például megkérdezték, hogy milyen gyakran szállítják el szervezetten a szemetet a megkérdezett lakásától, vagy hogy az elmúlt év folyamán volt-e üdülni, nyaralni.

Az utóbbinál persze rögtön fölmerül a gyanú az államot bizalmatlanul szemlélőben: nem azért vették-e ki ezt a kérdést, mert nem nézne ki jól a nem voltam válaszok magas száma? Molnár György közgazdász, az MTA (ma már ELKH) Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa szerint ez sem zárható ki, de hozzáteszi, hogy ez a kérdés szerepel a KSH rendszeres Háztartási költségvetési és életszínvonal felvételében, amely sztenderd és az EU-val harmonizált adatfelvétel. Az üdülés léte vagy hiánya az egyik összetevője a deprivációs (sokkal egyszerűbben: szegénységi) mutatónak...

„ELÉG A FENYEGETŐ LEVELEKBŐL” – TÖBB SZÁZAN TÜNTETNEK A KÖZÉP-BUDAI TANKERÜLET ÉPÜLETE ELŐTT

MÉRCE
Szerzők: SZADAI LEVENTE ÉS FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2022.10.10.


Több százan gyűltek össze a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt, hogy tiltakozzanak a tanáraik retorziókkal fenyegetése, elbocsátása ellen.

A szervezők szerint több helyi iskolában is kirúgással fenyegette a tankerületi vezetés az október 5-én polgári engedetlenségi akciókban részt vevő tanárokat.

A tankerületi központ Kacsa utcai épületét a kerülethez tartozó iskolák támogatói különböző feliratokkal is kidíszítették: „Kiállunk a tanárainkért!”, „Elég a fenyegető levelekből!”, „Vissza a sztrájkrendeletet!”...

KREATÍV ESZKÖZÖKKEL KURTÍTANÁK A VÁRÓLISTÁKAT, FELFÜGGESZTÉSSEL BÜNTETNÉK, HA A KÓRHÁZAK NEM GYORSÍTANAK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.10.10.


Míg 2019. tavaszán 25 ezren vártak valamilyen műtétre, idén szeptemberben már 50 ezren. Most megszabják azt is, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott egészségügyi intézménynek.

Könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel kívánja kurtítani a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, az egészségügy átalakítását célzó javaslatában.

Ha a javaslatot elfogadja a kabinet, akkor eleve csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Azok sem szerepelnek majd a várólistán akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek – mondjuk azért, mert konkrét orvosra várnak vagy családi programjuk van. Ők egy úgynevezett előjegyzési listára kerülnek. Azokat is az előjegyzési listára sorolják vissza, akik a tervezett műtétjükre – megfelelő kimentési ok nélkül – nem érkeznek meg. Továbbá kikerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem használna, mert például annyit romlott az állapotuk. Ez a két csoport gyakorlatilag parkolópályára kerül. Ők később – orvosilag indokolt esetben – kérhetik felvételüket az előjegyzési listára.

A kórházak feladatul kapják a műtétek tempóban történő elvégzését. Ehhez a jövőben meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek. Ha nem teljesítenék a minimálisan a beavatkozások elvárt mennyiségét, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását. Ennek következtében felfüggeszthetik a működésüket is.

A műtétek elvégzését gazdaságosabbá is tennék a jövőben, így a várólista-csökkentő ellátásokért eddig utalt 130 százalékos finanszírozást 150 százalékosra növelnék...

VUCIC: ORBÁNT RÁ AKARTA VENNI A NATO, HOGY TÁMADJA MEG SZERBIÁT - A KUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.10.10.


A szerb elnök ledobta a bombát, szerinte a NATO be akarta sodorni Magyarországot ellenük a háborúba, de Orbán Clinton elnöknek nemet mondott. Ma a német kancellár és Orbán Viktor Berlinben találkoznak, de szokatlan módon nem tartanak közösen sajtótájékoztatót. A Trump-Meloni-Orbán trió most Spanyolországban kampányol a szélsőjobb mellett. Nemzetközi lapszemle.

Orbán Viktor magyar kormányfő Mussolini elveit valló Georgia Meloni kormányfővel és Donald Trump volt elnökkel együtt kampányolt videóüzenetben a spanyol szélsőjobbooldali Vox párt mellett egy madridi pártgyűlésen – írja a Washington Post. Trump a repülőjéről egy negyven másodperces bejelentkezésben arról beszélt, hogy biztosítani kell a határokat, és hogy rengeteg "konzervatív jó dolgot kell csinálni". Mint mondta, Spanyolország nagyszerű ország.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő személyesen vett részt a madridi kampányeseményen, amellyel a helyközi választásokra készül a VOX, hogy a harmadik legnagyobb pártként jövőre átvegye a hagyományos spanyol konzervatív párt helyét. A kampányhoz természetesen az olasz Meloni győzelme adott lendületet.

A WaPo arról is ír, hogy az olasz átrendeződéssel az Unió félelme növekszik, hogy a harmadik legnagyobb európai gazdaság, az olasz a lengyel és a magyar példát követi, és nacionalista erővé válik. Az eseményre szélsőjobbos kolumbiai, chilei és bolíviai politikusok is beköszöntek. Az írás megemlíti, hogy Orbán nemrég Amerikában globális, szélsőjobbos összefogás megteremtéséről beszélt a dallasi CPAC rendezvényen.

Orbán Viktor ma Olaf Scholz kancellárral találkozik Berlinben, a kormányszóvivő annyit mondott az Euronews-nak, hogy nem lesz közös sajtótájékoztatójuk, ami egyébként minden kormány- és államfői hivatalos látogatás során szokásos. Egy másik forrás szerint a kétoldalú gazdasági kapcsolatokon túl szó lesz az orosz agresszióról és legfrissebb fejleményekre való reagálás mikéntjéről.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában megszavazták, hogy az oroszországi jogsértések kivizsgálására független emberjogi szakértőt nevezzenek ki – írja az indiai Economic Times. India Brazíliával együtt tartózkodott a szavazáson. A Washington Post szerint a javaslatot az Európia Unió terjesztette fel csaknem teljes egyértésben: Magyarország nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

A tanácsban 17 igen és 6 nem szavazat született 24 tartózkodás mellett. Bolívia, Eritrea, Kína, Kuba, Kazahsztán és Venezuela szavazott ellene. A független szakértőnek feladata az orosz sajtószabadság, a civil szerveztek és az ellenzékiek ellen elkövetett jogsértések vizsgálata lesz.

A UK News Today az új határvadászokról számolt be, hogy 2000-en jelentkeztek és 800-an már el is kezdték a munkát. A cikknek inkább a címe kelti fel a figyelmet: Ezrek jelentkeztek a menekültek levadászására Magyarországon.

A szerb elnök azt állította, hogy Bill Clinton 1999-ben azt kérte Orbán Viktortól, hogy a NATO hadműveletek során támadják meg Szerbiát – írja az Euro Weekly News, a Spanyolországban megjelenő angol nyelvű lap. A beavatkozást Szerbia északi területén tervezték. "Orbán Viktor nemcsak, hogy elmondta ezt nekem utólag, de felhatalmazott arra, hogy nyilvánosságra is hozhatom az értesülést"  - állította Aleksandar Vučić elnök. Clinton a britekhez hasonló kérést fogalmazott meg, abban bízva, hogy a csapatok így majd visszaszorulnak a Vajdaságba. Orbán Viktor azonban visszautasította a kérést, miközben nagy nyomás alá helyezték.

Gerhard Schröder akkori kancellár igyekezett enyhíteni rajta ezt a nyomást. Margaret Thatcher is igyekezett Orbán közelébe férkőzni, de ő sem érte el, hogy Orbán teljesítse a kérést, így több brit katonának kellett meghalnia – állította Vučić, aki a végén csípősen megjegyezte, nos, ez az a szeretet, ami jellemzi őket. A Drevnikből tudjuk meg, hogy Vučić a 8. körös uniós szankciós csomag kapcsán tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről a sajtónak.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

VÁRKONYI ANDREA IS BESZÁLLT A FELCSÚTI TEVEBIZNISZBE – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.10.


Újabb közös cégben lett tulajdonos Mészáros Lőrinc és felesége

Maga a cég egyelőre nem túl aktív, hiszen tavaly nem volt bevétele, a jegyzett tőkéjét viszont idén augusztusban 4,5 millió forintra emelték.

Vagyonkezelő céget alapított Habony Árpád

Egyre nagyobb a holdudvara, bár eddig hiába firtatta a sajtó, honnan származnak a luxus életviteléhez szükséges jövedelmei.

150-200 milliárddal több adót fizethetnek azok, akik kiszorulnak a KATÁ-ból

Jelentős többletbevételekhez juthat a magyar állam jövőre abból, hogy idén nyáron különösebb egyeztetés nélkül és szinte azonnali hatállyal adózók sokaságát zárta ki a KATA lehetőségéből.

Mindeközben:
Ide jutottunk: Pakisztánnal vagyunk egy sorban

A szakember abból kifolyólag ítéli kritikusnak a magyar devizatartalék szintjét, hogy az a háromhavi import alá esett vissza.

“Kreatív” eszközökkel kurtítanák a várólistákat

Kormányzás helyett propaganda, tényleges cselekvés helyett trükközés.

Energiaválság: megint a multikat segítheti a kormány a gyármentéssel

Ahelyett, hogy a náluk jóval súlyosabb helyzetben lévő, belső piacra termelő magyar vállalkozásokat segítené.

Lehet-e Kubatov-lista a népszámlálásból?

Molnár György közgazdász, az MTA (ma már ELKH) Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa szerint ez sem zárható ki, de hozzáteszi, hogy ez a kérdés (volt-e tavaly üdülni) szerepel a KSH rendszeres Háztartási költségvetési és életszínvonal felvételében, amely sztenderd és az EU-val harmonizált adatfelvétel.

Beperli az Átlátszó az MVM-et

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit fizet a magyar állam az orosz földgázért, csak azt mondogatták, hogy olcsó, pedig egyáltalán nem az. Közadatigénylésben kérték ki az elmúlt másfél évben kötött gázvásárlási szerződéseket, de ellátásbiztonsági, nemzetbiztonsági és egyéb okokra hivatkozva nem adták ki őket, ezért a bíróságra mennek értük.

A Szijjártó-csapda

A Szijjártó-csapdából nincs kiút, a szankciók ellen hergelő kormány így is, úgy is hazudik.

Buta ez a rezsim, ez csak az elnyomáshoz és az erőszakhoz ért

“…ha van egy olyan, viszonylag nehezen kezelhető társaság, mint az értelmes tanárok, és az értelmes fiatalemberek, akik együtt vannak, akkor velük szemben ennek a rezsimnek a megfélemlítésen kívül más eszköze nincs – tehát ehhez fog nyúlni.”

„Hágj Britanniáért”

Fasiszta, őrült, Magyarország által inspirált – így jellemzik a brit törvényjavaslatot, ami adókedvezményt adna a nőknek szülésért cserébe.

Alaposan feladták a leckét a bolgár választók Bojko Boriszovnak

Úgy tűnik, a választói akarat tejesíthetetlen feladatot rótt Bulgária pártjaira: a szavazók visszahozták a politika nagyobb szereplői közé a 2021-ben korrupciós botrányokba belebukott pártot, de arról már nem gondoskodtak, hogy kellő támogatottsága legyen a kormányalakításhoz.

Putyin lassan a volt szovjet övezetben is teljesen magára maradhat

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcsán a vesztes oldalra került: szinte valamennyi politikustársa késett, Putyin pedig igyekezett úgy tenni, mint akit nem zavar különösebben a dolog.

KOVÁCS ZOLTÁN: ORBÁN VISSZAÉL A NEMZETI KONZULTÁCIÓK NÉPBUTÍTÓ HÜLYESÉGÉVEL

HÍRKLIKK
Riporter: SEBES GYÖRGY
2022.10.09.


A kérdés az, hogy valóban a nemzeti konzultáció-e az ország megvédésének a kulcsa? Többek között erről beszélgetett Kovács Zoltánnal, az Élet és Irodalom főszerkesztőjével Sebes György a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

A feltett kérdés bár egy fideszes megmondóembertől származik, de válasz adható rá, még ha más vetületen keresztül is. Kovács Zoltán szerint pedig „ez az egész nemzeti konzultáció ennek az eltelt tíz évnek az egyik legnagyobb hazugsága. Ennél nagyobb hazugság talán a 2006-os szociális népszavazás volt”.

Megítélése szerint mindez azért is értelmetlen, mert közjogilag értékelhetetlen, semmilyen más motivációja nincs, mint a politikai manipuláció. „A veszélye abban áll, hogy ezzel a népbutító hülyeséggel visszaélnek olyan politikusok, mint a magyar miniszterelnök.”

Problémaként értékeli, hogy árnyékkormány ide vagy oda, „én tényleg nem látom, hogy bármi megindult volna az ellenzéki oldalon. Politikai erő és akarat híján pedig nagyon nehéz a változás. Az ma már kevés, hogy most már elég, nem lehet többet lopni.”

A JÓL TELJESÍTŐ LENGYEL OKTATÁSI RENDSZEREN SOKKAL KEVÉSBÉ FOG AZ ELNYOMÓ HATALOM ÁTKA, MINT A MAGYARON

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.10.10.


A magyar és a lengyel rendszert számos közös autoriter vonás jellemzi, csakhogy míg ott az oktatás él és virul, a magyar diákok egyre rosszabbul teljesítenek a PISA-teszteken. Miért?

Október 5-én kora reggeltől késő estig karöltve élőláncoztak, hídfoglaltak és tüntettek a diákok, a tanárok, a szülők és bárki, aki tiltakozni akart a pedagógusok ellehetetlenült helyzete miatt. A tiltakozások, amik a tanári bérek és munkaterhelés mellett a szakmai autonómiáról és a tantervi szabadságról is szólnak, egy olyan rendszerátalakítás miatt folynak, amit bár az Orbán-kormány már 2011-ben elkezdett kiépíteni, de a tanárok nagy részének csak 2015-től vált világossá, hogy mit is jelent egy autokrata kormány mindent központosító és kontroll alatt tartott rendszerében pedagógusnak lenni.

„A pedagógusok egy jó része bedőlt annak az ajánlatnak, amit Hoffmann Rózsa [oktatásért majd köznevelésért felelős államtitkár] kínált nekik 2010 után – mondja Radó Péter oktatáskutató. – Egyfelől »elvonjuk az autonómiátokat«, amit úgy kommunikáltak, hogy lesz egy erősödő állami szerepvállalás az oktatásban, viszont ez garanciát jelent a rendre, a biztonságra és a folyamatos béremelésre, amit a pedagógusok el is hittek. De 2015-re aztán rájöttek, hogy átverték őket: akkor szakadt a nyakukba az, amiről nem tudták, hogy micsoda, hogy nem lesz béremelés, az életpályamodell nem szakmai perspektívát, hanem értelmetlen adminisztratív terheket jelent, a munkaterhek pedig megnőttek, de ezt nem követte magasabb fizetés. Mire rájöttek, hogy átverték őket, már késő volt, mert addigra az egész rendszerátalakítás lezajlott” – magyarázza Radó. Az oktatáskutatót azért kerestük meg, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy egy olyan, bizonyos szempontokból a hazaihoz hasonló tüneteket mutató autoriter rendszerben, mint a lengyel, hogy lehet, hogy az oktatás él és virul. Miért fog sokkal kevésbé az autokrácia átka a PISA- méréseken világviszonylatban is jól teljesítő lengyel oktatási rendszeren, mint a magyaron?
...

„A TELEVÍZIÓ ÉS A VALÓSÁG KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG ELVÉKONYODOTT” - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.10.10.


Jó reggelt, ez itt a reggeli hírlevelünk, ezúttal a hétvége gazdag termésével.

4 fontos cikk:

ÚGY TŰNIK, ELBÚCSÚZHATUNK A MOZIBA JÁRÁSTÓL A REZSIÁRAK MIATT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.10.10.


Most igazi húzófilm sincs, így nettó veszteséget termel minden nyitva tartott óra


Így foglalta össze röviden egy mozis szakember az ágazat jelenlegi helyzetét. A mozik esetében eddig is komoly költségtétel volt az energia, az idei áremelkedés után azonban szinte a teljes bevételt elviheti a fűtés és a villanyszámla. Fejlesztésekre már nincs idő, bezárni kockázatos, nyitva tartani még inkább. Így marad a remény, hogy folytatódik az energiaárak elmúlt hetekre jellemző csökkenése.

A rezsi befizetése után nem marad semmiA Corvint és öt fővárosi művészmozit fenntartó Budapest Film Zrt. 2021-ben közel 47 millió forintot költött villamos energiára és gázra. A nagyobb tétel akkor az áram volt, amit 2021-re kilowattóránként 19,87 forintért szerzett be a társaság. A jelenlegi piaci körülmények között ilyen fix áras szerződéseket már nem nagyon lehet kötni, a kereskedők a tőzsdei jegyzéshez rögzített ajánlatokat adnak. A szeptemberi átlagos tőzsdei ár pedig közel 160 forint volt kilowattóránként, azaz a kereskedői árrés nélkül is a bő nyolcszorosa a 2021-ben fizetett összegnek...

A PEDAGÓGUSOK PONT ÚGY JÓK, AHOGY A NŐK: FIZETETLENÜL

MÉRCE
Szerző: BAKÓ JÚLIA
2022.10.10.


Hiszen a nők, akárcsak a tanárok, lelkesedésből, elhivatottságból és szeretetből végzik láthatatlan munkájukat.

„A tisztességes pedagógusok… amikor becsukják maguk mögött a tanterem ajtaját, akkor nem attól teszik függővé a teljesítményt, hogy egyébként mennyi pénzt kapnak” – mondta Kövér László nemrég a Hír TV műsorában.

Ez a megszólalás csak egy a sok közül, ami azt, a kormány által előszeretettel használt narratívát erősíti, amely szerint a tanítás egy nagybetűs Hivatás, a pedagógusok lelkesedésből, elhivatottságból és a tanulók iránti szeretetből(!) űzik, nem a pénz reményében...

AMI ELVESZETT...

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.09.


Ami elveszett….
Két nap alatt két fiatal család külföldre költözésének híre ért el hozzám. Mindkettő elmenekül, élhetetlennek tartja az országot, elfogadhatatlannak a gyűlöletet, gyalázatosnak az oktatást, és a gyerekeiknek nem itt akarnak jövőt építeni.
Elkeserítő.
Közben persze értem az indokaikat, megértem őket is, és érzem én magamban is, ahogy egyre nő bennem az elkeseredés.
Most két napig nem hallottam híreket… hazafele az autóban a zenei csatorna híreit nem nevezem híradásnak, sokkal inkább csúsztatásnak, manipulálásnak, írtam erről nemrég. De szorongtam: vajon mi történt csütörtök délután óta? Mi derült ki megint, hogyan folyt tovább a tüntető pedagógusok és diákok megfélemlítése?
Közben persze magamon is gondolkodtam.
Amikor a különféle iskolákban megtanultuk az állam funkcióit, működését, rendszereit, én még vakon hittem abban, hogy egy állami működés jó lehet, jót akar az állampolgároknak és biztonságban érezhetik magukat benne. Lehet, ez annak a hozadéka, hogy én a rendszerváltás előtt jártam suliba, és akkoriban ezt sulykolták mindenhol. De tudtuk azt is, hogy ez nem igaz. Nem volt kétséges a rendszerváltás idején, hogy ezután majd jobb lesz.
Próbálom visszakeresni magamban az érzést, mikor ez megbicsaklott bennem….
Talán a bankcsőd idején volt az első. Mert addig naivan hittem a bankok működésének állami garanciájában. Aztán folyamatosan vesztettem el a bizalmam másban is. Az biztos, hogy amikor alulmaradtam az egyházi iskolák szegregáló hatása elleni küzdelemben, nemcsak alul, hanem egyedül is, az újabb mérföldkő volt. Az is biztos, hogy a bizalomvesztésben a szavahihetőség is benne van. Mikor az internet emlékezetéből előkerülnek a gyökeresen más kinyilatkoztatások, ugyanattól az embertől.
Olyan ez az egész, mint egy hólabda, amire csak rakódik rá a mozgásában a hó… vagyis a többi bizalomvesztés. A „csakezértis” beruházások, az érthetetlen urizáló építkezések, a kényszeres: „nekünk legyen a legnagyobb”, „mi legyünk az elsők”. A kultúra áthangolása, a pandémia alatti érthetetlen beszerzések, az állandó titkosítások, a korrupció, a mérhetetlen gazdagodások, a média kisajátítása, a manipulált hírek. Az erkölcsileg vállalhatatlan történetek az ország működését meghatározókról. A bűnbak-keresés. A felelősség állandó másra tolása. A központosítás, ami képtelen igazságos rendszereket működtetni, az olyan kommunikációs stílus megerősítése, ami méltatlan és tisztességtelen, az állandó gyűlöletkeltés…folytathatnám a sort…És ez mind ragadt erre ez egészre, és dagasztotta tovább azt, amit bizalomvesztésnek hívok. Aminek a mostani szakaszában, mint ahogy az oktatásban látjuk, már a fenyegetés, a büntetés, az ellehetetlenítés is előkerült.
De lehet-e bízni egy olyan államban, ami nem tűr kritikát? Ami képtelen az önreflexióra? Ami árkot ás ember és ember között?
Már világos, hogy ez egy tudatosan épített rendszer. A mintázata olyan történelmi hasonlóságokat mutat, ami félelmetes.
Egy értelmezés szerint a politika célja a társadalom működésével kapcsolatos legkedvezőbb szabályozás létrehozása, működtetése. Én ebben hittem.
És nem tudom, hinni fogok-e még valaha újra ebben. Félek, hogy nem. De talán még tudok dolgozni azért, hogy legalább a bizalom, mint emberi érték megmaradjon.
És itt a poszt, az egyikükről, akivel ezt a bejegyzést kezdtem. Hogy ne csak az én szavaim legyenek itt, hanem az övé is.

SÍKLAKI ISTVÁN: A BUTA REZSIM CSAK AZ ELNYOMÁSHOZ ÉRT, ÁM EZ BUMERÁNGGÁ VÁLHAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.10.


Ez a rezsim olyan helyzetbe kormányozta magát, hogy csak az egyre erőteljesebb elnyomásban és megfélemlítésben bízhat – véli Síklaki István. A szociálpszichológus a Hírklikknek elmondta, ha van egy olyan, viszonylag nehezen kezelhető társaság, mint az értelmes tanárok, és az értelmes fiatalemberek, akik együtt vannak, akkor velük szemben ennek a rezsimnek a megfélemlítésen kívül más eszköze nincs – tehát ehhez fog nyúlni. Hozzátette, lehet, hogy a pedagógusok tíz százaléka most otthagyja a szakmát, de a tiltakozás, maga a gesztus valamelyest segített a méltóság megőrzésében. Ez pedig létfontosságú.


A PSZ és a PDSZ a miniszterelnöknek nyílt levelet írt, amelyben azt kéri, hogy mielőbb hívják össze a sztrájkbizottságot. Azt is kéri, hogy egy, az oktatás minden területéhez értő, és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost nevezzen ki, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás strukturális átalakításáról. Ön szerint lesz hatása a szakszervezet kérésének?

– Nem hiszem. Nem hiszem, azért, mert a Fidesz célcsoportjának a nagyobb részét ez nem igazán érinti meg. El sem jut igazán hozzájuk, mert láttuk, hogy a kormánymédia mellőzi, vagy negatívan állítja be. Nekem az a benyomásom, hogy különösen a vidéki területeken nem vezet olyan hatásra, ami arra késztetné Orbánt, hogy Pintér keze alól kivegye ezt a rendszert. Ami azt jelenti, hogy továbbra is a „szkanderozás” működik majd...

A 21. SZÁZADBAN MIÉRT TEKINGET MAGYARORSZÁG MOSZKVA FELÉ?

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.10.09.


Hét hónapja még az orosz hadsereg bekerítő akciója fenyegette Kijevet, ahonnan mára messze keletre szorultak a megszállók. Az elnöki hivatalban azonban most is homokzsákokkal teli terembe lépünk be ellenőrzésre, mielőtt Ukrajna egyik legbefolyásosabb politikusához, Mihajlo Podoljakhoz jutunk. Volodimir Zelenszkij tanácsadójának irodájában a falon az Azovsztal védőinek fotója lóg, az asztalon az Újságírók a háborúban című könyv hever. Szerinte Oroszország agyaglábon álló kolosszus, a háború után gyorsan le tudna ülni az ukrán kormány a magyarral tárgyalni a vitás kérdésekről, azt pedig nem hiszi, hogy Putyin atomfegyvert is bevetne. Az ukrán elnöki tanácsadóval interjúztunk Kijevben...

"OROSZ NUKLEÁRIS TÁMADÁS ESETÉN A NATO SE LENNE TÉTLEN" – MACIEJ KISILOWSKI, LENGYEL AKADÉMIKUS, A CEU KUTATÓJA ADOTT INTERJÚT RÁDIÓNKNAK

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Riporter: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.10.09.


A lengyel elnök a Fehér Házhoz fordult segítségért: amerikai atomfegyverek telepítését kéri országa területén arra az esetre, ha Putyin beváltja fenyegetését, és nukleáris támadást indít. Hiszen az orosz elnök a Nyugatnak azt üzente, hogy a négy elcsatolt terület védelméhez minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, és "ez nem blöff". Maciej Kisilowski lengyel szakértőt, a CEU kutatóját kérdezte Csernyánszky Judit a mindannyiunkat érő nukleáris fenyegetés valószínűségéről és a lengyel-magyar kapcsolatok megbomlásáról...

KÖVÉR ÉS A TISZTA ÉSZ KRITIKÁJA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.10.


Olyan csendes hétvégénk volt, hogy még a szomszéd gyomra korgását is hallottuk ebéd előtt, majd azt követően csendes és megadó emésztését eldőlve a kanapén. Nem vagyunk mi kantok, hegelek meg schopenhauerek, egyszerű, porbafingó irkáló emberek vagyunk a magunk barlangjában, mégis, ennek ellenére is, vagy tán éppen ezért hiedelmünk szerint rendelkezünk valamennyi józan ésszel. Ha nem is mindig tűnik úgy, de legalább megpróbáljuk, mint a néma indián a Kakukkban. És most, hogy elmeséltük az életünket, keressünk valami vidámat, amit Kövér Lászlóban vélünk felfedezni, bármennyire tűnik is ez magának az antagóniának momentán. De már elég régóta is.

A fideszember élete egy pokol lehet. Minél nagyobb fideszember, annál pokolabb, Kövér eltárs pedig elég nagy még a nagyok között is, ő már MSZMP-ésként is fideszes volt, így lett alapító atya, akinek ma már minden dukál. De nem is ez, hanem a terhek napra-nap és a hét végén is minduntalan, hogy állandóan avatni kell, keresztény meg fasiszta konferenciákon szónokolni, és mindenütt mondani az okosat. Annyi okosság nincs is a világon, ami muníció a permanens szónoklatokhoz szükségeltetik, a hülyeség azonban köztudottan végtelen, határa nincs, se alja a kút fenekén, szobánk már homállyal teli. De mindig csak ez az irodalom, a líra, ami rabul, ejt, holott itt van a nagybüdös élet is egészen.

Erről volna szó, és ebben az életben, mint tapasztalható, Kövér elvtárs alapító atya szónokol, ha nem fojt éppen szót valakibe, nem hívja rá a teremőröket a renitensekre, vagy babrál a mikrofonok gombjaival, mint a díszzsoké a buliban még boldogult úrfikorunkban. Szóval csak annyi a mondás, a mondanivaló, hogyha Kövér elvtás felölti az ünnepi bocskaiját, és szónokolni kezd, akkor rend szerint és rendszeresen méretes ökörségeket hadovál, hacsak nem uszít, illetve ezek vegyesen. Ha közel menne valaki hozzá, bizonyára látná, hogy habzik a szája, mintha épp Flóra mosószappant früstökölt volna, de a bajusza ezeket eltakarja, így jön ki a végeredmény belőle szűretlenül, mint említettük. Jófajta baromságok kivétel nélkül.

No most, ilyen helyzetben, amikor a mi pedellusunk mindig és egyfolytában, sőt, mindenütt összeesküvéseket, háttérhatalmakat és ludvérceket vél felfedezni, akik a magyarságra, így egyben reá is törnek, sőt, és ezen kívül a baloldal a csattogó fogaival, a kötélre való panelprolik és a kiskutya pörgő farka is, akik és ami mind benne habzanak Kövér elvtás fejiben a szájával elegyest, mint márt leföstöttük, akkor helyzet keletkezik, amely feloldást kíván. Így képzeljük el magunknak Kövér elvtársat (fejestől, bajszostól és tébolyodott szemestül mind), amikor a józan észről értekezik, egészen pontosan azt adja elő, hogy „az európai jövőért folytatott küzdelemben a legélesebb fegyver a józan ész és a tiszta lelkiismeret”...