2016. augusztus 11., csütörtök

JENŐNEK MEGINT A MONITORÁRA FOLYHATOTT A NARANCSLÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.08.11.


Álmomban nem jutott volna eszembe, hogy valaha sportról írok. A nagyon nagy baj az, hogy végső soron most sem arról. Pedig jobb lenne.

Zajlik az olimpia és én is nagyon tudok örülni minden egyes magyar sikerének. Az olimpiára eljutni önmagában hihetetlenül nagy teljesítmény. Nem mondom, hogy az már mindegy, ott milyen helyezést ér el valaki, mert nyilván nem mindegy. Főleg nem mindegy a sportolónak, aki évekig dolgozik azért, hogy bizonyíthasson. Nagyon keveseknek adatik meg az, hogy ott lehessenek a világ legjobb sportolói között és percek, vagy csak másodpercek jutnak arra, hogy bizonyítson. Ez vagy sikerül neki abban a számára megadatott percben, vagy nem, de tiszteletet érdemel az erőfeszítés és a munka.

Nem érdemel viszont tiszteletet az a köztévénél közpénzért munkálkodó sportújságíró, akinek vagy nagyon komoly bajok vannak a szakmai ismereteivel, vagy még ennél is komolyabb bajok vannak a gerincével. Igen, már megint ifjabb Knézy Jenő, aki technikai okokra hivatkozva említést sem tett – a világon először létrejött – menekültválogatott színeiben úszó Yusra Mardini teljesítményéről. Teljesen teszek rá, mi romlott el Knézy körül és hol, ezt fejből, álmából felverve is tudnia kellett volna és elmondani. Nem tette. Mert szerinte nem fontos.

Majd pedig Knézy Jenő feltalálta a háromfős 4 x 100 méteres gyorsváltót. Másra nem tudok következtetni abból, hogy az országos rekordot megdöntő váltó három tagjának nevét el tudta mondani Knézy, a negyedik versenyzőét nem. Lehetséges, hogy megint valami technikai malőr történt, például ráömlött a narancslé a monitorra. Pontosan Holoda Péter nevére. Álljon itt a négy fiú neve, akiknek én szívből gratulálok akkor is, ha utólag kizárták őket a versenyből. Nem saját hibájukból, hanem az úszószövetség nagyobb dicsőségére. Oda se, ezek a srácok 8-10 éve dolgoznak azért, hogy kijussanak az olimpiára. Túlélik a kizárást, a lényeg, hogy mindenki más jól érezze magát. Úgy értem, a politikus urak és hölgyek jól mulassanak, a többi nem ügy. A négy név tehát:

Kozma Dominik, Bohus Richárd, Takács Krisztián, Holoda Péter

Holoda Péternél ömölhetett a narancslé Knézy Jenő monitorjára, jegyzeteire, vagy a szemébe. Szegény Knézyt üldözi a balszerencse és véletlenül mindig olyan neveket felejt el bemondani, amely nevek kínosak lehetnek a nagyon tisztelt miniszterelnök úr szintén végtelenül tisztelt (francokat) környezetének. Vagy azért, mert aktuálisan nálunk büdösmigráncsnak minősülnek, vagy azért, mert egy volt energiaügyi helyettes államtitkár fiaként van képük versenyezni. Ráadásul egy olyan volt államtitkárról van szó, aki annak ellenére, hogy közismerten nem szimpatizált soha a kormánypárttal, elvállalta ezt a posztot az Orbán-kormányban. Ez idáig rendben is lenne, mert Jenő ezen a ponton még nyugodtan kimondhatta volna Holoda Attila fiának a nevét. Csakhogy...

ITT OLVASHATÓ

ÉN, A FELTALÁLÓ

VIKTORIÁNUS BLOG
Szerző: viktorianus
2016.08.11.


Én, amikor feltalálok valami olyasmit, amihez nem értek, azt mindig a két haverommal teszem. Ők sem értenek hozzá, de közösen feltalálni jobb.

Amikor pedig már feltaláltam valamit, akkor a bejegyzett találmányt mindig átadjuk a két haverommal közösen alapított cégnek. Amikor már ezzel is megvagyunk, akkor én rendszerint az így létrejött cégben meglévő tulajdonrészemet eladom. A két haveromnak. Ők persze annyira jó fejek, ők pedig eladják nekem az ő részüket.

Namármost. Amikor már itt tartunk a találmánnyal, akkor a két haverom felesége, és az én gyermekeim anyja szokott találni a Kasmír-szigeteken egy kis céget. Ez a cég nem nagy - éppen akkora, ami még kényelmesen elfér egy normálisnak nevezhető postaládában. Ennek a cégnek van egy vezetője, Mrs. Columbo. Nagyon jól vezeti a céget, még soha nem érkezett rá panasz. Ezt a kis céget szoktuk megkérni, hogy alapítson már a festői Sombrero-ban egy leányvállalatot, mely létrehoz egy fiókcéget hazánkban is. Legutóbb pl. a MyBrahi Kft-t. Ennek a cégnek a magyarországi ügyvezetője az egyik haverom sógora szokott lenni, aki nagyon ért a hordóellenőrzéshez. Tulajdonképpen piacvezető hordóellenőrző cége van - jelenleg csak ő ellenőrizhet hordókat hazánkban, mert a kiírásnak csak ő felel meg. A felesége pedig egy kis Bt-t üzemeltet, mely egy családi vállalkozásként működő kis reklámügynökség. Jelenleg éppen kék korszakukat élik, de ennek nincs jelentősége a találmányom szempontjából...

ITT OLVASHATÓ

HA A JOBBIKNAK NEM VOLT ZSENÁNT KEZET NYÚJTANI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
20165.08.11.


...A külföldön dolgozó magyarok szavazati joga jelenleg korlátozott. Akkor is az, ha a legfelső döntéshozó szervek nem tartják annak és akkor is, ha a kormány igyekszik szép mesét szőni az állam és a külföldön élő állampolgárok csodás együttműködése köré.

Most az történt, hogy az MSZP átgondolta azt a döntését, miszerint nem hajlandó támogatni a Jobbik indítványát a levélben való szavazás kiterjesztéséről. Nyilván nem azért, mert a szocialisták nem értenek egyet ezzel, hanem azért, mert a Jobbik. Ez így rendben is van. Ahogy – véleményem szerint – rendben van az is, hogy az MSZP képes volt felülbírálni saját döntését és győzött a közös érdek, a külföldön élő magyarok érdeke.

Fontos ez a döntés azért, mert az ellenzék csak egységben képes bármennyire is nyomást gyakorolni a kormányra. Itt már túl kell lépni azon, hogy végső soron ők természetes ellenfelei egymásnak és sajnos bizonyos mértékben az elveken, azok egy részén is túl kell lépni. Ha a Jobbiknak nem volt zsenánt kezet nyújtani, az MSZP-nek sem lehet méltóságon aluli elfogadni azt a kinyújtott kezet. Ebben az esetben ez volt a helyes döntés, úgy hiszem.

Talán a legnagyobb baj az, hogy a Fidesz-kormány úgy átrajzolta a politikai térképet, hogy szinte – nyilván szándékosan – lehetetlenné tette a többpárti együttműködést, mert a többpárti kormányzás is nehezen összehozható. Egyedül akar győzni mindenki, mert ilyen az átszabott rendszer. Miközben az ország érdeke biztosan nem az lenne, hogy egyetlen párt (továbbra sem vagyok képes komolyan venni a KDNP-t, mint önálló, létező pártot) teljhatalmat szerezzen, hanem az, hogy több párt együttesen vezesse az országot. Akkor lenne ugyanis mód arra, hogy ne egyvalaki monomániái alapján szülessenek a döntések, hanem mindenki hozhatná azt, amiben ő a legjobb és viták, egyeztetések vezetnének a megoldásokhoz. A korrupció kockázata is csökkenne valamelyest, mert egymást is figyelnék a szövetség tagjai.

Volt már ilyen többpárti kormányunk. A hátulütője kétségtelen. Sok esetben képtelenek voltak a pártok megegyezni, ezért a döntések késtek, vagy nem is sikerült végül megállapodni. Éppen ezt lovagolta meg a Fidesz ellenzékben, amikor nem vettek részt a képviselőik a közös munkában és amikor semmit nem voltak hajlandóak támogatni, vagy megszavazni. Végül beültek a parlamentbe és hetedik éve minden lépésük az ellenzék, vagy a lehetséges ellenzék szétdarabolásáról, de akár megfélemlítéséről szól.

Most talán történt valami. Nem fogja ugyan megváltani sem a világot, sem az országot ez az apró gesztus. Azonban fontos, mert azt üzenik az ellenzéki pártok a máshol élő honfitársainknak: fontosak vagytok. Annyira fontosak, hogy az érdeketekben összefogunk.

És valóban fontosak. Ha a kivándorlás ilyen ütemben folytatódik, a választásokig a szavazóképes lakosság 10 százalékát is meghaladhatja a külföldön élő magyarok száma. Ez azt is jelentheti, hogy adott esetben ők dönthetik el a választásokat. Ezt nem csak az ellenzéki pártok tudják, hanem a kormány is. Remélem, a kint élő magyarok is tudják. Nem a népszavazás a tét, hanem a 2018-as választás...

ITT OLVASHATÓ

SEM OLIMPIKONT, SEM EMBERT NEM TISZTEL MAGYARORSZÁG

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.08.11.


Magyarországon a „győztes mindent visz” gondolata gyakorlatilag még azelőtt összenyom embereket, mielőtt ők mindent vihetnének győztesként. Éppen ezért jönnek haza összetörten – teszik ezt sokan annak ellenére, hogy a világ ötödik/hetedik/negyedik/tizenharmadik… legjobbjai saját sportágukban. Történelmet írtak azzal is, hogy kijutottak az ötkarikás játékokra. Ahogyan a nevében is benne van: játékok. Éppúgy kéne történjen minden, ahogyan az Universiade-n: ünnepelni lehetne a sportot, a fairplayt, a felkészülést, azt az utat, ahogyan odajutottak, hogy felvehették a nemzeti színű melegítőt azt, hogy képviselhetik a saját nemzetüket.
 
Miért is kötelező történelmet írni ahhoz, hogy valakinek az élete értékes legyen?
 
Olyan különös, hogy az emberek nem azt nézik, hogy milyen út az, amit végig kellett járni egy olimpiai állomásig, vagy bármi másig, amit a másik ember elért, hanem azt, hogy ott, azon a ponton mi történik vele. Nem számít, milyen emberré vált az útja során, mennyi alázatot tanult, mennyivel több fájdalmat képes elviselni, mint az átlag, mennyit ügyesedett, és esetleg hogyan úszik meg egy másra nézve akár súlyos sérülésekkel fenyegető biciklis vagy motoros balesetet a mozgáskultúrájának és a reflexeinek köszönhetően.
 
Nem számít, hogy ezek az emberek egyetlen év alatt annyiszor győzik le önmagukat, ahányszor más talán egy egész élet alatt nem. Nem számít, hogy ha valaki megpróbálna velük végigcsinálni egy hetet, két edzés közt végzett iskolával vagy munkával, akkor valószínűleg szerda reggel azt mondaná: „nem tudok kikelni az ágyból”. Csak az számít, hogy a magyar néző aranyat akar látni a sportoló nyakában. Aki pedig nem adja meg neki ezt az élményt, temesse el magát.
 
Sportot nézni nagyon könnyű. Bármikor be és ki lehet kapcsolni a tévét, kapunk egy kis adrenalin fröccsöt, talán még endorfint is (ha máshogy nem, legalább a közvetítés alatt befalt, 300 grammos Milka csokitól), és másnap lehet csámcsogni. A szépen, a jón, a sikeren és a poklon. Utóbbin főképp. „Minek ment oda? Miért nem készült fel? Nem igaz, hogy ott áll, és ennyit nem képes megoldani. Ha már kiment, miért nem nyújtotta tudása legjavát?”
 
Mire fel ezek a mondatok? Fiatal emberekről beszélünk, akik már 10-12 évesen pontosan tudták, mit jelent keményen dolgozni, milyen az álmokért mindent megtenni, és milyen az, amikor az embernek egyedül kell felállnia a földről, miután az élet jól arcon vágta. Ismerik ezeket az érzéseket, kívülről-belülről. Ismerik azt is, milyen nem nagyképűvé válni, ha az ember éppen sikerszériában van, de azt is, hogy milyen fájdalmas dolog felkötött kézzel nézni a lelátóról a többiek edzését, mert nekik nem jött ki a lépés a múltkor. Hat hét gipsz. Két hónap gyógytorna. Fél év teljes regeneráció. Összetört álmok. Gödörből kirángatott élet. Újbóli felkészülés...
 

MI TÖRTÉNIK A MAGYAROKKAL RIÓBAN? EZT MÁR NEM LEHET NEM ÉSZREVENNI...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Gábor
2016.08.11.


Egyszerűen már nem tudok elmenni a magyar olimpiai csapat körül kialakult helyzet mellett.
 
Valami nekem ebben az egészben nagyon bűzlik és egyre jobban felmereng bennem a 86'-os mexikói világbajnokság előtti, közbeni és utáni állapotok.
 
 
Csak néhány eset: 
 
  • Ifj. Knézy fogja és a 4x100-as férfi gyorsváltó közben felsorolja az első, a második, a harmadik magyar úszót, de Holoda Péter nevét egyszerűen az istenért nem hajlandó megemlíteni. Inkább az utolsó körben felmondja más nemzetekt úszóinak a nevét. 
  • Cseh Laci, Gyurta Dani és a többség magyar úszó képtelen kihozni magából a teljesítményt
  • Mindkét Verrasztó testvér visszalépett az Olimpiától és már hazafele tartanak
  • Szilágyi Liliána az úszása után lenyilatkozza, hogy "mindenki tehet egy szívességet"
  • ....
Valami nagyon nem stimmel, az egész egy morbid alternatív valóságnak tűnik számomra. Közben a divatdrukkerek habzó szájjal osztogatják meg az 5 nap 5 arany című képeket és mindenki el van telve magától (az úszószövetség legnagyobb örömére), hogy mennyire sikeresek vagyunk. Valójában az érmek hosszútávon károsítják a magyar olimpiai sportot(NAGYON SAJNÁLOM, hogy ezt ki kell mondanom), ugyanis amíg Hosszú Katinka, Szász Emese vagy Szilágyi Áron szállítja az aranyat, addig csak nagyon kevesen akarják észrevenni a jeleket. A szövetség pedig a saját munkájának a minőségét fogja elbagatelizálni, amíg van kire mutogatni...
 

AMIT A MAGYAROK NEM ÉRTENEK: A VÁLSÁGUNKBÓL NINCS VISSZAÚT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.08.11.


Magyarország lemaradását az elmúlt tíz év vélhetően megpecsételte. A világban egyre agresszívabbá váló orosz és török autokráciák felfogását követve -- jól értve, hogy egyre inkább kiszorulunk a globális versenyből -- az Orbán-rezsim feladta az ország gazdagításának kötelességét, és kizárólag a hatalma megtartására koncentrál, azt remélve, hogy a bel- és külpolitikai manipulációiból még mindig jól jöhet ki. Nem fog. Közben minden évével egyelőre megszámolhatatlan évet veszítünk -- megszámolhatatlant, mert a lemaradás tényét igen, a gyorsaságát egyelőre nem látjuk. Ahogy gyorsul a negyedik ipari forradalom és terjed hatása, úgy fogja büntetni azokat a társadalmakat, amelyek nem készülnek fel tudásban, technológiában, készségekben arra, hogy vagy nagy nyereséget generálni képes működő tőkét exportáljanak, vagy ilyen tőkét vonzzanak, így kellő GDP-t termelve később el tudják tartani az inaktív rétegeket. Magyarország ma is képtelen erre (a GDP-nk 10%-a külföldi forrásból származik, nem említve most a belföldi működő tőke származását), és egyre inkább azzá válik, ahogy elértéktelenedik az -- európai mércével -- olcsó munkaereje és az amúgy is romló kiszolgáló tudása. Orbánék az EU-t rombolva Magyarország egyetlen maradék vonzerejét, a geopolitikai pozícióját is folyamatosan fenyegetik.

A magyarok 99%-ának fogalma sincs arról, hogy milyen pozícióba tolják az országukat azzal, hogy hagyják magukat a jelenlegi bűnös rezsim által megvezettetni -- migránsokra uszulni, hazug narratívákba bonyolódni, a közpénzt elherdálni, a Nyugat ellen szabadságharcolni, a kapitalizmust ócsárolni. Ami itt folyik, az a pénzéből kifogyott narkós egyik utolsó utazása, mielőtt végleg utolérné a várható sorsa.

ITT OLVASHATÓ

MEGMÉRGEZIK A KÖZÖS ÖRÖMÜNKET - A FIDESZ MÉG AZ OLIMPIÁT IS HAZUG KAMPÁNYOLÁSRA HASZNÁLJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.11.


A pesti vicc szerint az ember leül a tévé vagy a gép elé, és megnézi a kormányzati propagandát, amit néha megszakít az olimpiai közvetítés. Persze valójában ez nem vicces, nagyjából tíz percenként elindul a „Tudta?” kezdetű kampányhirdetés, amelyben féligazságokkal és hazugságokkal manipulál a kormányzat a menekültek ellen, az októberi népszavazáson való részvételre. És akkor az egyperces gyűlölethíradóról még nem is beszéltünk.

A Fidesz lényegében ezzel az aktussal privatizálja a magyar államot, a magyar sportolók sikerét, a választási kampányt és még a közpénzeket is. Persze a privatizációnál akár használhatjuk az erősebb lopás szót is.

Ha én ma besétálnék a közmédiába, és szeretnék egy a népszavazással kapcsolatos reklámot leadni az olimpiai műsorban, a közmédia azt mondaná, nem tehetem, és a választási törvényre hivatkozna. Mivel augusztus 13-án kezdődik a kampány, én még nem hirdethetnék, lehetne bármennyi pénzem és energiám. De a kormány megteheti ezt „tájékoztató” hirdetések keretében.

Pedig ezek nem tájékoztató hirdetések, hanem valójában a Fidesz kampányának közpénzből finanszírozott, törvénytelen módon a kampány előttre időzített hirdetései.

Az pedig külön bosszantó, sőt undorító, hogy ezeket a hirdetéseket úgy helyezik el, hogy aki kíváncsi a sporteredményekre, az olimpiára, a magyar sikerekre, az ne tudja kizárni a kormánypropagandát. Sőt nemhogy arcba, hanem agyba kapja, hogy beivódjon a fejébe.

És rögtön látom is a trollok válaszát, hogy de hát ez annyira fontos kérdés, a nemzeti lét és halál kérdése. Csakhogy egy normális országban a nemzeti halál és lét kérdéseit nem felülről, propagandával sulykolják a fejekbe, hanem az emberek valódi igényei és érzései mentén alakulnak ki. Ha itt is erről lenne szó, nem lenne szükség erre a féktelen propagandára.

De szükség van, hogy meglegyen az 50 százalékos részvétel, és ez annyira létszükséglet a Fidesz számára, hogy beáldozza érte a sportot, az olimpiát és a magyar sikereket is. Vagyis nem is beáldozzák, mert úgy tűnik ezek a sikerek amúgy is csupán arra valók a Fidesznek, hogy egy jó kis propagandát tolhasson...

ITT OLVASHATÓ 

ERDOGAN vs.GÜLLEN: RÉGI SZÖVETSÉGESEK TOTÁLIS HÁBORÚJA

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2016.08.11.


Nem világos, hogy a gülenistáknak közük volt-e a június 15-i sikertelen puccskísérlethez, az azonban biztos, hogy Erdoğan most megpróbál véget vetni a mozgalom államapparátusba való lassú beszivárgásának.

Rákos daganatként terjed ez a vírus – jelentette ki pár nappal a június 15-i sikertelen puccskísérlet után Recep Tayyip Erdoğan török elnök, volt szövetségese, az Egyesült Államokban élő vallási vezető, Fetullah Gülen mozgalmára utalva.
 
És bár továbbra sem teljesen világos, hogy ki állt a puccs-kísérlet mögött, a mértékadó lapok egyre kevésbé hajlanak arra a korábban felmerült verzióra, miszerint a puccsot valójában Erdoğan szervezte, saját pozíciója megerősítésére.
 
A török elnök szerint a puccskísérlet mögött Gülen áll; a Pennsylvaniában magányosan élő, nyilvános szereplést nem vállaló, interjút csak egészen kivételes esetben adó hitszónok ezt azonban tagadja.
 
Egyre több információ jelenik meg arról, hogy a nehezen megfogható, informális, hivatalos névvel vagy tagsággal nem rendelkező hálózat – melyet hívei Hizmet-nek, vagyis szolgálatnak, a nagyközösség pedig Cemaat-nak, közösségnek nevez – hogyan épült be fokozatosan a török államapparátusba, hogy ott párhuzamos, autonóm módon működő struktúrát alkosson...
 

NINCS TÖBB IDŐ. MOST VAN ITT AZ UTOLSÓ PERC

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.11.


...Most Pukli Istvánt támadják, holnap Sándor Máriát fogják és mindenki sorra kerül. Egyenként akarják levadászni, eltiporni, földbe döngölni mindazokat, akik akár csak halványan is veszélyt jelenthetnek az Orbán-kormányra nézve. A baj csak az – nem nekem baj – hogy sokkal több az értelmes, gondolkodó és saját elvek mentén önálló döntéseket hozni képes ember, mint ahogy azt eddig bárki is gondolta.
 
Ahogy közeledik a választás időpontja, úgy fognak durvulni ezek a támadások. Személyre menően, egyenként igyekeznek megtörni minden újságírót, értelmiségit, politikust, civilt, aki valami módon veszélyt jelenthet a hatalom bebetonozására. Már nem is burkolt, hanem nyílt fenyegetéssel. Így szokott ez lenni minden diktatúrára törő rendszerben, ez a módszere a maffiának, így működnek a bűnözők.
 
A siker csak akkor marad el, ha a társadalom képes és hajlandó szembeszállni az egyre mocskosabb és – valljuk be, nagyon átlátszó – propagandával. Ha sokan felismerik – és igen, máris sokan felismerik – hogy a haza, az ország, a nemzet (bárhogy nevezzük is az emberek közösségét) nem azonos sem Orbán Viktorral, sem a Fidesszel, sem a mindenkori kormánnyal, de nem azonos senki mással és semelyik másik párttal sem. Az ország, mindannyiunk érdeke nem az, hogy ilyen, vagy olyan nevű ember/párt/csoport uralkodjon felettünk, hanem az, hogy szolgáljon minket a mindenkori kormány és a mindenkori politikusok.
 
Itt nem felségárulásról van szó és ha használunk olyan nagy szavakat, mint hazaárulás, akkor azt bizony nem azok követik el, akik le merik rántani a leplet a hatalom mocskos ügyeiről, hanem azok, akik ezeket a cselekményeket elkövetik és azok is, akik szolgálják a hazájuk és népük érdekei ellenében ténykedőket.
 
Az soha nem baj, sőt, nagyon is jó és fontos, hogy sokan sokféle politikai eszmében, vallásban hiszünk, vagy éppen nem hiszünk. Attól még, hogy az egyik ember ilyen templomba jár, a másik olyanba, a harmadik semmilyenbe, attól, hogy valaki az egyik párt tagja, vagy szimpatizánsa, a másik egy másiké – nem térnek el a céljaink. A célja pedig minden normálisan gondolkodó embernek az, hogy fejlődő, szabad, szerethető és élhető országunk legyen. Mindannyiunknak. Mert ez a mi közös otthonunk, még azoké is, akik kénytelenek voltak elmenni innen. Kell, hogy legyen hová visszavárni őket és kell, hogy legyen egy hely, ahol mindannyian otthon érezhetjük magunkat.
 
Néhányan – nincsenek olyan sokan, mint hisszük – önös anyagi érdekből ezt a jogunkat akarják elvitatni, ezt a közös érdeket akarják alárendelni a személyes érdekeiknek. Ezért akarják megsemmisíteni mindazokat, akik szót emelnek, akik rámutatnak a valódi okokra, célokra és akik kimondják a bűnözők nevét. Teszik mindezt a hazára, a haza érdekeire hivatkozva. Hazudnak. Saját érdekből, vagy pénzért, de hazudnak.
 
Azt gondolom, most van itt az utolsó perc, amikor mindenkinek el kell gondolkodnia és tenni, amit ő személyesen tenni tud. Apró dolgok ezek egyenként, de összeadódnak és hatalmas erőt képviselnek. Azt is gondolom, hogy az értelmiségnek, a politikusoknak, a politikai ambíciót még csak dédelgetőknek, a gondolkodóknak, írástudóknak óriási a felelősségük. Már nem minden nappal, de minden perccel nagyobb. Nem lehet, nem szabad tovább hallgatni, nem szabad elfordított fejjel oda sem nézni, gyáván szemet hunyni.
 
Nincs több idő. Most még csak jelzés a hűvös szél, a borús ég. Hamarosan kisüt a nap és meleg lesz újra, de az már csak napokig fog tartani. Aztán ősz lesz, majd tél. Ezt megállítani nem lehet, de felkészülni rá, igen.
 

TUTTAM

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.08.11.


...Hagyjatok békén a hülyeségekkel! Ha nektek ez tetszik, mert csak ezt tudjátok, mondjátok el magatoknak. Pártgyűlésen, fórumokon, ahol egymás között vagytok.

Teli veletek az összes hócipőm. Igen, tuttam, hogy jót akartok nekem, mert azt akarjátok, hogy nekem az legyen a jó, ha félek és rettegek. Merthogy, amíg félek és rettegek, addig sem a rengeteg aljasságra gondolok. Hogy lenyúltátok a háromezer milliárdnyi magánnyugdíj-pénztári megtakarítást. Hogy üzleteltek a letelepedési kötvényekkel. Hogy offshore cégekben tartjátok a pénzeteket.

Hogy csak a csókosaitok gyarapodnak, de az a szegény haza, sehogyan sem tud fényre derülni.

Tudok mindent, csak már elegem van belőletek. Ne zaklassatok engem, fejezzétek be a vegzálásomat. Nem érdekelnek a migráncsaitok. Ilyenkor, olimpia idején. Szász Emesének szeretnék szurkolni. Hosszú Katinkának. Szilágyi Áronnak. A magyar érmeseknek, és azoknak is, akik nem értek el helyezést.

Tuttam persze, hogy ez lesz, mert ismerlek benneteket, mint a rossz pénzt. Tényleg hagyjátok abba. Az én pénzemet költitek, még azt is velem fizettetitek meg, hogy kivágtok minden utatokban lévő fát. Az én adómból hazudtok nekem, az én pénzemen tennétek tönkre az életemet.

Tuttam, hogy milyenek vagytok. Előbb-utóbb ti is megtudjátok, hogy már egyre többen tudják.


ITT OLVASHATÓ

KOMMUNISTÁK KÖTELÉKBEN, MERT ORBÁN HELIKOPTER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.11.


Kövér László szeme fátyolossá vált, mert elöntötte őtet a Halo-effektus, amitől egyetlene, akit Orbán Viktornak hívnak, egyszerűen nem tud hibázni. Meg különben is, a kommunisták kötelékben repülnek. Mindebből látszik, hogy házelnök urat nem kell egészen komolyan venni, de ezt már nagyon régóta tudjuk.

Amióta odahagyta a kommunista pártot – az MSZMP különféle intézeteit -, mindenről a kommunisták jutnak az eszébe, akárha kamasznak a csöcsök, aki egyfolytában kefélni akar. A tudat beszűkülésének sajátságos állapota ez, ami házelnök úrnál már nem gyógyítható. Az ő éltes korában.
Ez a Halo-effektus különös egy jelenség, olyan torzítás, amikor egy benyomás valamely személyről, tárgyról vagy dologról befolyásolja a vele kapcsolatos érzéseinket, gondolatainkat és így az adott dologról alkotott teljes ítéletünket.

Házelnök úr így járt országos cimborájával, az örökös miniszterelnökkel, leendő királyunkkal, akiről volt egy benyomása az idők kezdetén, és ez fixálódott úgymond. Attól fogva Orbán a helikopter, és mindenki más trogdolita, barlanglakó, alacsony nívón álló népfaj vagy egyed.

Ebbe a kategóriába tartozok én is, és mindenki más, aki nincs velük. Mert az ellenük van, és az kommunista. Ilyen derűs máma házelnök úr egyszerű világa. Előveszi a saját fejlesztésű brehm-jét, amelyben két faj szerepel: mi, oder kommunista, és osztályoz.

Habony, Rogán és Vajna ugyan nem komcsi, ámde tele van velük házelnök úr töke, mert veszélyeztetik a Párt népszerűségét az urizálásukkal. Hogy lopnak, az nem baj, hogy lubickolnak az aranyban, valamint Palácsik Tímeában, az a baj.

(„Kapod? Vágod? Érzed? Érzékeled? Táncoljál, lazulj, megteszed?
Hallod? Fogod? Megvan? Kened? Tapasztalod? Frankón? Követsz?”)


Házelnök úr ezt a visszásságot szándékozik megemlíteni miniszterelnök úrnak a hírek szerint hamarosan, mert lát kivetnivalót ebben a szűk körben, ellenben Orbánban semmit ( az a kurva Halo-effect)...

ITT OLVASHATÓ 

UGYANOLYAN GAZEMBER, MINT AZ A POTROHOS, KÉNYSZERKÉPZETES KALANDOR, AKIT ÁLLAMFÉRFINAK NEVEZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.08.10.


...Hol volt a becsületesség és tisztesség földi helytartója az elmúlt hat évben, amikor szeretett pártja, az egykori szocialistából, majd liberálisból népnemzeti bolsevikba fordult át, amikor a kétharmados többség könyörtelenül átnyomta parancsra szavazó és bégető gépezetén a nagyipari lopást törvényesítő jogszabályok garmadáját, és amikor a Fidesz a korrupciót legfőbb politikájaként tűzte zászlajára és tette rezsimje gyakorlati alapjává a mindennapokban?

Fogalmam sincs hol volt Kövér László, de sejtem, hogy az elmúlt hat évben is páratlan sűrűségű bajusza alatt morgolódott következetesen és néha tüntetőleg felemelte a hangját. Már ha egyáltalán. Az erős töltésű morális felelősség szellemében. Jahogy. A kormányzati félreinformátorok már megint hülyének néznek. Ha van közöttük olyan, aki elhiszi legalább, amit mond. Ámbár kétségem nincs afelől, hogy ezt Kövér elvtárs is véresen komolyan gondolja. Hogy el lehet határolódni ilyen előre leosztott szerepek mentén saját maguktól.

Kövér konkrétan azzal eteti saját magát és azokat, akik elhiszik ezt még neki, hogy Orbán Viktor egy áldott jó ember, aki nem tehet róla, hogy az őt körülvevő slepp vastagon magán hordja mintegy vakolatként a korrupció látszatát. Súlyos kórkép ez Kövér Lászlóról, aki mindenki más pofátlan gazdagodásán állítólag fel van háborodva, csak Orbán Viktort menti fel minden terhelő körülmény alól. Tehát miközben egyre nagyobb sebességre kapcsol a nagyipari lopás, Kövér László arról győzködi a tátott szájú közönséget, hogy a harácsoló pofátlan geciket szemmel tartják és meg is dorgálják szükség esetén.

Beszarok: Kövér Lászlóról, a szimbolikusan pörköltszagot árasztó tenyeres-talpas házmesterről azt gondolja a környezete,  hogy ő a legfőbb morál megtestesítője a Fideszben, aki szerint rendben van, hogy a felcsúti szellemi hormonzavaros egyszemélyben döntsön élők és holtak sorsáról, arról, hogy ki rohadjon is meg, kiből legyen milliárdos, nagytőkés, rektor, egyházi főméltóság, vagy csűrkapu a kert végében.

Képzeljétek el, ti nagyon hülyék Kövérrel az élen, hogy akkor nekünk mennyire elegünk van Habonyból, Rogánból, de még Kövér Lászlóból is! Be kell fejeznem a cikket, ezért nem fogom idetenni a listát. Kövér Lászlóból kiemelten és elsősorban, aki szerintem már csak legfeljebb annak a látszatát tudja megőrizni egy pohár pálinka fölé hajolva, hogy ő még tényező a kollégista harcostársak klubjában és hogy számít a véleménye.

Ehhez képest az van, hogy a kivénhedt Orbán-rajongó Kövérnek moralitáshoz, erkölcshöz, tisztességhez pontosan annyi köze van, mint Habony Árpádnak és Rogán Antalnak. Azzal a különbséggel, hogy esetleg kimarad a zsíros falatok zabálásából, és végignézi, ahogy felkapaszkodott paraszték tömik a majmot. De kussol, megalkuvó, sunyi gerinctelen és gyáva kinyitni a pofáját és ráborítani az asztalt a személyiségzavarosra.

Mert Kövér László nem a tisztesség és becsület szószólója a Fideszben, hanem paraván-kezdemény. Aki eltakarná, de képtelen eltakarni, hogy mit művelnek az elvtársai kormányzás címszó alatt. Nem azért takarná el, mert ellenére van, hanem mert a látszat sokba kerülhet és Kövér Lászó cinkostársként oda kerülhet, ahová való. A trágyadombra.

Az a baj, Laca, hogy a bűbandákban nincsenek jók és rosszak, és minden mindennel összefügg a maffiában. Értem, hogy nem tehetsz mást, mint véded a főmaffiózót, de egy idő után már akárhova állsz, mindenhonnan kifolyik a szar. És lehet, hogy nem loptál annyit, mint ők, a Habonyok, Rogánok, Tiborczok, Orbánok (vagy nem olyan látványosan), de ugyanúgy megrohadsz, mint ők....

ITT OLVASHATÓ

SZIJJÁRTÓ MEGINT ELLENTMONDÁSBA KERÜLT, ÉS MEGINT ÖNMAGÁVAL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.08.10.


Ezekről ne maradj le!
 
Tömeges csalás megtévesztő tagfelvételekkel? (Átlátszó)
 Lába kelt a könyvelésnek Ficóék cégénél (Parameter)Szijjártó megint ellentmondásba került, és megint önmagával (MNO)


 
Ha van három perced:
 
Tömeges csalás megtévesztő tagfelvételekkel?
Egy hónapja számolt be arról az RTL Klub, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 4500 olyan céget vett fel a tagjai közé, amelyek főtevékenysége a 7490-es TEÁOR számú, vagyis „Máshova nem sorolt egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység”-et jelent. Így pár ezer forinttól pár százezer forintig terjedő kárt okozhattak azoknak, akiknek soha semmi köze volt a mezőgazdasághoz. Ez viszont bűncselekmény gyanúját is felveti. (Átlátszó)
 
Lába kelt a könyvelésnek Ficóék cégénél
HF Steel nevű cég, melynek társtulajdonosa volt a szlovák miniszterelnök testvére, Ladislav Fico, az első Fico-kormány idején részt vett egy gyorsforalmi út megépítésében. A PPP-projekt keretén belül megvalósuló beruházás után néhány hónappal, 2012-ben jelentkeztek a cég hitelezői, hogy a HF Steel törlessze az adósságát. Az ügyből nem lett végül semmi, mert kellemesen lába kélt a könyvelésnek. (
Parameter)
 
Szijjártó megint ellentmondásba került, és megint önmagával
Simán letagadta Szijjártó Péter a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és egy offshore hátterű cég között. Pedig a Primebase Group Limited hozta létre és működtette a a külügy felügyelete alá tartozó tajvani kereskedőházat. Ugyanez a cég vásárolta meg a pápai húsüzemet is. A több milliárd forint közpénzt felemésztő cég közben újabb pert vesztett, ezúttal az ötmillió forint értéket meg nem haladó szerződéseit kell nyilvánosságra hoznia. (
MNO)
 
Újabb épületeket kell lefoglalni a Várban
Nem fér el a Belügyminisztérium a Budai Várban kijelölt helyére, ezért a fejlesztési tárcának további lefoglalható épületeket kell felkutatnia. Repkednek a 20 milliárdos keretek egy-egy minisztérium költöztetéséhez, Varga Mihálynak valószínűleg az előre nem látható kiadásokra félretett tartalékokhoz kell nyúlnia majd. (
Napi)
 
Ha van még két perced:
Egyre kritikusabb a menekülthelyzet a szerb-magyar határon: siralmas körülmények közt várakoznak a menekülők. (Átlátszó)
 
Folytatódik a NER legnagyobb túlélői sorozat: Eörsi Mátyás hajdani SZDSZ-es államtitkár, (jelenleg a DK-ban politizál) minap kapott pozícióra jelölést Szijjártó Pétertől. (Átlátszó)
 
Welsz nem akarta a sírba vinni minden titkát, a hatóságokat viszont hidegen hagyja a furcsa körülmények között meghalt titokzatos üzletember hagyatéka. (NOL)
 
Hatalmas ingatlanfejlesztésbe kezdenek az MNB-alapítványok. 7,7 milliárd forintért glancolják ki a Postapalotát, amit további 7-ért vettek meg. Irodaház lesz belőle. (Index)
 
A BKK látja, a Volánbusz Zrt. nem az offshore-hátteret a T&J-nél. A fővárosi cég július elején bontotta fel velük a szerződését, az offshore vádakat a Volánbusz még vizsgálja. (444)
 
Kövér Lászlónak megint elege van a korrupt fideszesekből, állítólag meghasonult, és szerinte a korrupció látszatát is el kellene kerülnie a pártnak. Ja. (Index, NOL)
 
Tudta? A kormány nem kampányol, csak „tájékoztat”. A kampányidőszakon kívüli társadalmi célú hirdetésnek álcázott politikai tartalmú kampányhirdetésekre nem vonatkozik a törvény. (Vastagbőr)
 
A milliárdoknak nyoma sincs, de az Ormánságnak még nem szóltak, hogy a nyomor örökké fog tartani, avagy hogyan süllyedt el nyomtalanul 25 milliárd forint. (NOL)
 
Akadozik az EU-s pénzlehívás: továbbra is részben vagy egészben felfüggesztés alatt áll tíz magyar operatív program. (MNO)
 

ÉS AZT TUDTAD, HOGY GÖRÖGORSZÁGOT AZ OLIMPIA VITTE CSŐDBE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.08.10.


A 2004-ben megrendezett játékok után 12 évvel már semmit sem láthatunk az egykori csillogásból, az euforikus sportélményből. Vannak helyette lerohadt stadionok, tönkrement utak. És igen, azóta Görögország túl van már egy csődön is. De valóban van a kettő között összefüggés?

Olimpiát rendezni manapság irtó drága mulatság. Talán nem csoda, hogy az utóbbi időben nem igazán tolonganak az országok a megtiszteltetésért, évről évre kevesebben jelentkeznek be a házigazda szerepre.

Ha megnézzük az elmúlt olimpiák végső költségvetését, ezen nem is igen kell csodálkozni: bármennyire is nagy presztízst hoz egy-egy országnak, ha ő rendezheti meg az ötkarikás játékokat, a számla alján található végösszegbe bárki beleőszülne. Ráadásul ez a hajmeresztő összeg minden egyes alkalommal túlfut az eredetileg kalkulált összegeken. A görögök még „csak” 15 milliárd dollárt költöttek 2004-ben. Pekinget egy ideig a világ legdrágább olimpiájának nevezték, 42 milliárd dollárt tapsoltak el a játékokra. Szocsiban már 51 milliárd dollár lett a végeredmény (igaz, ezt például minden idők legkorruptabb olimpiájaként is szokás nevezni). Túlfutott a megálmodott összegen a londoni olimpia büdzséje is a maga 14 milliárd körüli keretével, csakúgy, ahogy már most lehet tudni, hogy 2020-ra Tokió sem áll meg az előzetesen tervezett költségeknél, és az is biztos, hogy a jelenleg futó brazil olimpia is mintegy 50 százalékkal többe került az eredeti elképzeléseknél (még úgy is, hogy a beruházások egy része nem valósult meg)...
 

A KISKIRÁLY MEZTELEN

24.HU / POSZT-TT BLOG
Szerző: Friderikusz Sándor
2016.08.10.


Nem szoktam a kollégáimról nyilvánosan értekezni. Balázsról is örökre megtartottam volna a véleményemet magamnak, de most, hogy sokadik alkalommal brutálisan és nagyon kisszerűen ment neki pályatársnőnknek, a nála feltétlenül professzionálisabb Ördög Nórának, elszakadt a cérnám. Hetykén szemtelenkedni ugyanis nem méltó, különösen egy hölggyel szemben nem, túl azon, hogy Sebestyén Balázs idáig mutatott szakmai teljesítménye alapján még hiteltelen is. És mindannyiunknak, szakmának és közönségnek egyaránt, el kellene gondolkoznunk azon, hogyan engedhettük meg, hogy a bulvár szintjére süllyedjen szinte a teljes magyar nyilvánosság, hogy a Balázs-féle teljesítmények és magatartások uralják el, hogy az intellektuális szegénylegénység és a gátlástalan cinizmus diktálja a mércét, s hogy lassan már senki se mer tiltakozni ellene, mert mindenki tudja – ha nem is a sajátján, de a mások bőrén megtapasztalva –, hogy jobb kussolni, mert sok lúd bizony disznót győz!

Ördög Nórának pedig ezúton is csókolom a kezét!

ITT OLVASHATÓ

PUKLI VISSZAKÉRDEZETT: MÉGIS, KI A MIGRÁNS DIÁK?

PROPELLER BLOG
Szerző: PROPELLER
2016.08.10.


Rejtélyes feladatot kaptak az iskolaigazgatók. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) két napot adott nekik arra, hogy összesítsék, pontosan hány tanulójuk “migráns”, közülük hányan távoztak tanév közben, hánynak maradt meg a tanulói jogviszonya év végére.

A Tanítanék Mozgalom közzétette a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának válaszát, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Tisztelt Igazgató Úr!

A feladat igen nagy kihívás elé állít. Zavarba ejtő a migráns kifejezés, amelyre semmilyen magyarázat nem szerepel az utasításban.

Milyen térbeli kritériumai vannak a migráns kifejezésnek?

Az Európából (pl. Svédországból, Ukrajnából származó ruszin, orosz) Magyarországra települő tanuló migráns-e, vagy az osztályomba járó kínai kislány, aki tízéves kora óta él Magyarországon? Vagy csak az, aki a háború sújtotta Szíriából, Afganisztánból, Líbiából menekül?

Milyen időbeli kritériumai vannak?

Meg kell-e vizsgálni a felmenőket? Értem ezalatt, hogy az az arab kislány, aki Magyarországon született már, édesapja itt házasodott meg, migráns-e? Nem feltételezem, hogy a dédszülőkig vissza kellene vezetnem a tanulóim családfáját, már csak azért sem, mert annak igen rossz asszociációi lehetnének, ám Ön nem nyújtott segítséget ebben sem.

Neadjisten migránsnak számít-e az a tanuló, aki Erdélyből, Délvidékről vagy Kárpátaljáról betelepülő magyar? Ha tágabb értelemben nézzük, a honfoglaláskor a Kárpát-medencébe érkező magyarok is migránsok. Ebben az értelemben jelenleg 576 migráns jár az iskolába.

Mindezek mellett fölmerül bennem a kérdés: milyen céllal kérik be tőlünk az adatokat? Reményeim szerint segíteni szeretnének a tanulókon, viszont ez az utasítás erre vonatkozóan nem tartalmaz semmiféle leírást.

Az elmúlt három esztendőben a konfliktusforrások egyik legfőbb oka az információ hiánya volt: nem tájékoztattak a miértekről, csak rövid határidővel kiadták a számomra értelmetlennek tűnő feladatokat (azokat, amelyeket a KLIK központjától kaptak). Ezek szerint nem reménykedhetek változásban, a megígért menedzserszemléletben?

A fenti kérdések tisztázásáig, a feladat pontosításáig, elsősorban a migráns szó definíciójának megadásáig a feladatot nem tudom teljesíteni.

Mielőbbi szíves válaszában bízva:

Pukli István
intézményvezető, Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium

TALÁN MEG KELL VÁRNI, AMÍG ROMMÁ BOMBÁZOTT SENKIFÖLDJÉVÉ VÁLIK AZ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.10.


...Akihez ténylegesen el kellene jutnia a gondolatoknak, az már régen a ketrec sarkában kuporog. Nem lát, nem hall, nem is igazán érdekli más, mint a most kőkemény valósága. A darabka kenyér a gyereknek, az egy szem lázcsillapító, a hasáb fa. Az érdekli, hogy valahogy vízhez jusson. Egy csomag száraztészta, egy meleg pulóver, egy kiló só. Ennyi az ő világa. Ami ezen túl van, az nem juthat el hozzá. Számára nem jelent semmit a demokrácia. Nem fontos, mert a lejárt számlák, a kilakoltatás fenyegető jelenléte, a közeledő tél halálos hidege köti le minden pillanatát. Nem is hallja, nem is érti, miről beszélünk körülötte. A feje felett.

Ő már régen a szögesdrót túlsó felén van, távol a valóságtól. Ha rést vágunk is a kerítésbe, nem fog kijönni, nem képes kijönni onnan. Fél. Hiába ordítjuk felé a bölcsességeinket, a te felelősséged, a csak rajtad múlik, tegyél magadért – nem működik. Nem működhet. Nem is igaz. Nem csak az ő felelőssége. Nem csak rajta múlik. Nem tud tenni önmagáért. Már nem. Egyedül nem.

Hárítjuk a társadalmi felelősséget, mint egy szemtelen legyet.

Ócska cukrászdai krémesbe ágyazott középosztálybeli magabiztossággal, okostelefonok és laptopok
nyújtotta világlátással bölcselkedünk. Mondjuk a megoldást annak, aki a nem létező szociális és a nagyon is létező világhálóról réges-régen lezuhant.

Várjuk, hogy mozduljon az a tömeg, hiszen iszonyú sokan vannak. Nem értjük a fásult közönynek vélt tehetetlenséget. Ostorozzuk a sorsán javítani képtelent és ostorozzuk egymást, a kerítés túlsó felén. Fotelból kritizált fotelforradalmárok, pókhálós elefántcsont-toronyból aláharsogott bölcsességek, fogjuk meg és vigyétek tettrekészek. Csúszunk, mint a csiga a maga termelte nyálkán és nem vesszük észre: az elöl zabáló száj és a hátul ürítő végbél egy organizmus. Külön nem működik, csak együtt létezik, együtt szenved és pusztulni is csak együtt képes.

A védekezni képtelen lecsúszottak és az értetlen még-megélők között kétségbeesett emberek próbálnak utat nyitni. Adományért kilincselve igyekeznek életben tartani, akit lehet. A pártok és különféle szervezetek egymással csatázva akarnak megragadni egy jó pozíciót, fizető állást, a hatalom egy szilánkját. Feledve azt, akikért ott vannak, egymás kezéből tépik a koncot.

Talán meg kell várni, ameddig rommá bombázott senkiföldjévé válik az ország, ha nem is fizikai bombák tarolják le az életünket. Lehet, hogy csak a kifosztott, sivár valóság mozdít meg mindenkit. Amikor már senki sem marad, aki meg tudott őrizni valamit a múlt kincseiből. Amikor már nem marad vesztenivalója annak, aki most még görcsösen szorongatja a magával hurcolt gagyit. Akkor talán nem az számít, hogy ki hogyan és hová akar eljutni. Egyetlen cél marad és egyetlen út. Nem tudom. Azt tudom, hogy még nagyon sok vesztenivalónk van. El is fogjuk veszteni, mert – bár ugyanazt védenénk – de más sorrendben. Egyenként óvjuk a kincseinket, ezért el is veszítjük őket sorra. Egymást okolva hadakozunk a semmiért.

Közben hamarosan ideér a tél. Neked puha hótakarót, nekem vacogást, neki halált hozva.

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR GAZDASÁG EGYETLEN ESÉLYE, HA SENKIT NEM HAGYUNK HÁTRA

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2016.08.10.


Oktatási reform szükségessége, kézikönyv leszakadt települések polgármestereinek, a helyi közösségek bevonása a szegénység felszámolásába - többek között ezekre az eredményekre jutott Magyarországgal kapcsolatban munkáiban a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi intézménye, a Világbank.

Az amerikai székhelyű szervezet munkájában az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyokat kapnak a fejlesztéspolitikai célok, az ezzel kapcsolatos irányváltásról
korábban mi is írtunk.
A Világbank magyarországi kutatási eredményeiről és az országban tapasztalt helyzetről beszélgettünk a szervezet Washingtonban dolgozó munkatársával, Karácsony Sándorral.

„Az egész közép-európai régió hasonló, nagyon komoly demográfiai problémákkal küzd. Öregedő és fogyó lakosság, egyre kevesebb belépő a munkaerőpiacra és egyre több távozó. Ez a régió minden országának növekedési kilátásaira hatással van” – foglalta össze
Karácsony Sándor, a Világbank Kelet- és Közép-Európával foglalkozó közgazdásza a térség legfontosabb gondjait. Magyarország ugyan meggyőző növekedést produkált az elmúlt évtizedekben (1995-ben csak a 28 EU-tag átlag GDP-jének 51 százalékán álltunk, ez 2014-re 68 százalék lett), de a lendület fenntartásához növelni kell a munkaerő termelékenységét...

ITT OLVASHATÓ


(A Világbank tanulmányai magyar nyelven is olvashatóak, a Befogadó növekedés előmozdítása Magyarországon, a Társadalmi változások mérése és hatások, valamint A számok mögött az ember című kézikönyv a címekre kattintva tölthetőek le).


MINKET MÁR A PIHENÉS IS FÁRASZT? VÁLASZOLJ 6 KÉRDÉSRE ÉS MEGTUDOD, MIÉRT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.08.10.


Nem csodálkozol, ha egy munkával töltött nap végén fáradtan dőlsz be az ágyba, de mi van akkor, ha egy „pihentető” hétvége után fáradtabbnak érzed magad, mint péntek délután voltál? 

Egyre többen érzik a folytonos és letaglózó fáradtságot, ami egy idő után nem csak kimerültséghez és teljesítményromláshoz, de hangulatzavarhoz (rossz kedv, ingerültség) és motiválatlansághoz is vezet. A korábban örömmel végzett tevékenységek is elveszítik vonzásukat, és az élet szépen lassan túlélési gyakorlattá alakul! Depresszió? Krónikus fáradtság szindróma? Vagy egyszerűen csak rosszul használod fel a szabadidődet? Megtudod, ha végiggondolod a következő néhány szempontot:
 
Ugyanabból még többet, vagy valami egészen mást?
 
Ahhoz, hogy feltöltődést, pihenést jelentsen a szabadidő, fontos, hogy a napi tevékenységekhez képest más típusú, komplementer tevékenységet végezz.  Sokan gondolják azt, hogy a fáradtságra a legjobb gyógyír a passzív pihenés: feküdni, semmit tenni, aludni, esetleg televíziót nézni. Sokan pedig egyszerűen csak azt érzik, hogy nincs energiájuk másra!  Ez azonban nem igaz! Aki a nap döntő részében fizikai munkát végzett, annak ez valóban pihenést jelent, de aki a napját ülő munkával töltötte, annak a további üldögélés nem fog feltöltődést hozni. Ilyen esetben a fizikai aktivitás, sportolás, vagy egy egyszerű séta jelent ellentétes tevékenységet. Ráadásul ez a tevékenység – még ha az elején igényel is némi elszántságot – nem energiavesztést, hanem megnövekedett energiaszintet fog eredményezni...
 

AZ IGAZGATÓ HA FEJLESZT, NEM KELL A MINISZTÉRIUMNAK 1-3. RÉSZ

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.08.10.

1. rész

Tény: Magyarország egyre inkább az Európai Unió legelmaradottabb térségei közé tartozik, a befektetőknek még mindig nem javasolt ország vagyunk. Nem, ma nem a központi korrupcióról lesz szó, ennek kapcsán, hanem arról, hogy sem az államnak, sem pedig a minisztériumoknak nem fontos a fejlesztés, erre pénzt nem áldoz, a fejlesztéssel foglalkozó szakembereket nem becsüli meg, és amint lehet, le is váltja őket, annak érdekében, hogy a vidéki térségek elmaradottsága konzerválódhasson.


Cinikusan azt mondhatjuk: talán a sötétség elterjesztése lehet a cél, melyet az oktatással kezd a kormány....

ITT OLVASHATÓ

2. rész


Az az iskola, aki a technikai-, technológiai fejlesztések terén nem tud lépést tartani a gazdasági haladással, menthetetlenül lemarad. Adott egy, a minisztérium által, pályázat benyújtása nélkül kinevezett igazgató, akin túlhaladott mára már a technikai fejlődés. És adott egy érvényes pályázatot benyújtó olyan igazgató-jelölt, aki bevezette és meghonosította az iskolában ezt a fejlődési szintet és irányvonalat. A minisztérium úgy döntött: a fejlesztéssel foglalkozó igazgatójelölt pályázatát indoklás nélkül elutasítja....

ITT OLVASHATÓ

3. rész


Az iskolák bárminemű fejlesztést, illetve programot bevezetni szinte kizárólag pályázati pénzekből tudnak. De mi történik akkor, ha a pályázatokat író és megvalósító igazgató-jelöltet indoklás nélkül a minisztérium eltávolítja a posztjáról, helyette olyan igazgatót jelöl, aki a pályázatírást nem ismeri? Hogyan tudnak gyermekeink sikeresen felkészülni megfelelő és most már egyre inkább elvárt előképzettség hiányában a főiskolai-, egyetemi felvételikre? Ki fogja felkészíteni egyáltalán a gyermekeinket, ha inkább felmondanak a pedagógusok a minisztériumi önkény következtében?

ITT OLVASHATÓ

ÚJABB BEJELENTÉST TETTEM AZ EURÓPAI CSALÁS ELLENI HIVATALNÁL

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.08.10.


A magyar közügyek átláthatóságáért küzdő, Pulitzer-emlékdíjas atlatszo.hu újabb aggasztó, az uniós pénzekkel való visszaélés gyanúját felvető információkról számolt be "Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza" című cikkében. Az atlatszo.hu által feltárt összefüggések alapján egy bejelentésben arra kértem az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) illetékeseit, hogy vizsgálják ki ezt a csalás és korrupció gyanúját felvető ügyet.

Erdélyi Katalin és Baranya Ákos által készített videót is tartalmazó publikációból világosan kiderül, hogy Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és családja miként állt a "saját lábára" a Világörökség részeként nyilvántartott Nógrád megyei Hollókőn.

A Fidesz-ellenességgel nem vádolható Magyar Hírlap 2015 januárjában harangozta be, hogy négycsillagos superior wellness szálloda épül Hollókőn európai uniós és hazai pályázati támogatás segítségével, és az új hotel a sokat szidott Európai Unió támogatásával valósul meg, potom 497 millió forint támogatással. Az építkezés jelenleg is zajlik. 

Ennek a szállodának a közvetlen szomszédságában van egy családi házas telek, amely a Palóc Hotel Kft. birtokában van, a cég két tulajdonosa pedig Becsó Zsoltnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének felesége és testvére, Becsóné Zvada Anita és Becsó Károly. Ezt a telket már 2013-ban bejegyezték a Palóc Hotel Kft. fióktelepeként. Erre a hollókői telekre az ingatlan tulajdoni lapja szerint tavaly májusban 34,6 millió forint értékű jelzálogjogot jegyzett be az OTP., és az atlatszo.hu információi szerint valószínűleg ebből a jelzáloghitelből épül rajta - a hotel építésével párhuzamosan - egy ház, viszont a banki kölcsön adósa nem a telektulajdonos Palóc Hotel Kft., hanem egy másik cég, a pásztói Vertical Art Kft.

Ez a vállalkozás egy másik cég, az Ara-Coeli Kft. birtokában van, és ennek a cégnek a tulajdonosa pedig nem más, mint Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és testvére, Becsó Károly. Vagyis: Becsó és testvérének közös cége hitelt vett fel egy telekre, amely a Becsó feleségének és testvérének tulajdonában lévő cégé....

ITT OLVASHATÓ