2022. január 13., csütörtök

ELŐKÉSZÜLETEK, ÉS OTTHONI TENNIVALÓK COVID-FERTŐZÉS ESETÉN

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2022.01.13.


Már negyven ezernél is több halálos áldozata van Magyarországon a koronavírus járványnak. Most pedig itt az ötödik hullám, amelyet a minden eddiginél fertőzőbb Omikron-variáns okoz. A betegek száma soha nem látott mértékben emelkedik. Ráadásul a Covid mellett már megjelent az influenza is.

Az elkövetkező napokban, hetekben várhatóan nagyon sokan fogunk találkozni vagy az influenza vírussal vagy a koronavírus Omikron-variánssal.

Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat, vagy egyszerűen csak pozitív lett a tesztünk?


Két orvos, dr. Várdi Katalin és dr. Rékassy Balázs a következőket tanácsolják

– Ha betegnek érezzük magunkat (láz, fejfájás, köhögés, torokfájás, kaparó torok, orrfolyás), maradjunk otthon, és lehetőleg minél inkább izoláljuk magunkat.

– Legyen otthon FFP2 minőségi maszk.

– Legyen előre végiggondolt tervünk, a családdal, barátokkal megbeszélve, hogy ki tud segíteni, ha szükséges.

– Amennyiben lehetséges, legyen otthon Covid19 kimutatására szolgáló gyorsteszt, fejenként minimum kettő (az egyik a beteg követésére, a másik a velünk együtt lakó kontakt(ok) ellenőrzésére)

– Ha a teszt pozitív, fotózzuk le – és értesítsük a háziorvost, valamint a munkaadónkat.

– Amennyiben a teszt negatív, de a fenti tüneteket észleljük magunkon, úgy változatlanul maradjunk otthon, és két nap múlva ismételjük meg a tesztet.

Ha lehet, már előre legyen otthon

– Pár napra elég élelmiszer és ital, hogy semmiképpen ne akkor, amikor gyengének, betegnek érezzük magunkat, kelljen vásárolni, főzni.

– Könyv, video, keresztrejtvény, feltöltött telefon stb., amivel a karantén alatt lefoglalhatjuk magunkat.

– Megbetegedés esetén, nyomelemek, vitaminok alkalmazása segítség lehet a vírus legyőzésében.

DE ne mi menjünk patikába, hanem kérjünk meg telefonon valakit!

...

128 MILLIÁRDOT KÖLTÖTT A KORMÁNY STADIONOKRA A KÉZILABDA EB MIATT: HÁRMAT ÉPÍTETTEK, EGYET FELÚJÍTOTTAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2022.01.13.


Január 13-án startol el a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság, a január 30-ig tartó eseményt Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg. Míg szlovák szomszédaink két, már meglévő sportcsarnokot használnak fel a célra, addig idehaza gigantikus stadionépítésbe kezdett a kormány az EB égisze alatt. Összeszedtük a férfi kézilabda Európa-bajnokság sportberuházásainak a kivitelezési árait: három új kézilabdacsarnokra és egy aréna felújítására összesen nettó 128 milliárd (bruttó 162 milliárd) forintot költöttek. A beruházásokkal ismét NER-es vállalkozók zsebét tömték ki. Az arénák az EB kezdetére épphogy meglettek, a magyar férfi kézilabda-válogatott azonban nem tudta a felkészülési mérkőzéseit a tatabányai sportcsarnokban játszani, ugyanis akkor az akkor még nem készült el.


A meccseket itthon Budapesten, Debrecenben, és Szegeden rendezik meg, tartalékhelyszínnek pedig Tatabányát jelölték ki. Azt senki sem mondhatja, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Kézilabda Szövetség elnökeként nem lobbizott eléggé a közpénzért.

Négy magyarországi helyszínből három kapott egy-egy új, méregdrága stadiont.


Egyedül a veszprémi aréna bővítését vette ki a tervekből a kormány, mert túl sokba került volna a felújítás egy új aréna felhúzásához képest. A legdrágább beruházás Budapesten, a Népliget mellett valósult meg, ahol a döntőt is játszák majd. A 2022-es EB-re eredetileg a Papp László Sportarénával pályázott Magyarország, de a kormány 2019 áprilisában bejelentette, hogy inkább új sportcsarnokot építenek az eseményre...

FÉLREVEZETŐ STATISZTIKÁKKAL HARCOL A FIDESZ A NYUGATI "NEMÁTALAKÍTÓ MŰTÉTEK ŐRÜLETE" ELLEN

LAKMUSZ
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2022.01.12.


Úgy állítanak be brit, svéd és spanyol adatokat, mintha ezekben az országokban gyerekek tömegeit operálnák ellenkező neművé. Ez félrevezető, a műtéteket nem is lehet kiskorúakon végezni.


“Megálljt kell parancsolni a nemátalakító műtétek őrületének, még mielőtt Magyarországon is olyan statisztikák lesznek, mint Nyugaton!” - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője 2021. december 2-án, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

Halász szerint “az LMBTQ-lobbi” világméretű kezdeményezést indított, az érzékenyítés pedig 
“kezdi elérni célját”. Ennek alátámasztására források megjelölése nélkül kezdett “sokkoló” statisztikákat sorolni.

- “Svédországban 1500 százalékkal nőtt meg azoknak a 13-17 éves kislányoknak a száma, akik fiúnak érzik magukat.”

- “Naponta legalább egy kiskorú változtatja meg a nemi identitását Nagy-Britanniában.”

- “A nemátalakító műtétek és beavatkozások elismerése megjelent számos nyugat-európai országban, köztük Spanyolországban, ahol 14 éves kortól szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a kiskorúak,”

- “de Skóciában is, ahol ugyanez már 4 éves kortól megengedett.

Halász nem fogalmazza meg egyértelműen, mit ért a kiskorúak nemének vagy nemi identitásának megváltoztatásán. A szavai és a videó címe viszont azt a látszatot keltik, mintha az említett nyugati országokban tömegével operálnának át gyerekeket ellenkező neművé, ráadásul szülői beleegyezés nélkül.

Pedig erről szó sincs: bár a transznemű fiatalok száma valóban emelkedett az elmúlt években, kiskorúakon nemátalakító műtéteket végezni a felsorolt országok egyikében sem engedélyezett.

Az egyes országok szabályainak vizsgálatából kiderül, hogy a Halász által idézett adatok a transz emberek életének és a nemátalakítás bonyolult folyamatának egészen más elemeire vonatkoznak. Skóciában például a 4 évesek videóban említett “nemváltoztatásával” csak egy kormányzati ajánlás foglalkozik - ez pedig nem a műtétet, csupán azt teszi lehetővé, hogy az iskolában a gyerekek válasszák meg, milyen néven és személyes névmással nevezzék őket...

PIRÉZ KALÓZ-E ORBÁN VIKTOR? - POLYÁK GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN (2022.01.13.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: MÉRŐ VERA
2022.01.13.A 2022. január 13-i Reggeli személybe Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, az ELTE Média Tanszékének vezetője érkezett Mérő Verához, hogy az újonnan indult tényellenőrző oldalról, a Lakmusz.hu-ról beszélgessenek, illetve a média és a valóság viszonyáról.

A HATÓSÁGI ÁRAK BEVEZETÉSE DIKTATÚRÁK SAJÁTJA ÉS AZ ORBÁN-RENDSZER GAZDASÁGI ÖSSZEOMLÁSÁT JELZI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.01.13.


Az egyszerű magyar ember nem köteles érteni a közgazdasághoz, mert soha nem tanították meg neki, ahogy az emberi jogokat, a hatalmi ágak szétválasztását és a sajtószabadság mibenlétét sem. Ellenben a görög-perzsa háborúkról szilárd ismeretei és soha nem halványuló iskolai emlékei vannak a “cerkák” miatt, a marathoni csata hallatán pedig azonnal rávágja, hogy “futás”. De a hatósági árak bevezetéséről, annak okáról és következményeiről semmit nem tud, csak annyit, hogy “rendes a Viktor, nem engedi, hogy Brüsszel, meg a liberális gender migránsok, felemeljék a tej árát”.

Azt már nem tudja a rendes magyar ember, hogy ennek sem Brüsszel, hanem nagy részben Orbán Viktor az oka, aki a meggondolatlan pénzszórásával az egekbe verte az inflációt, a forint értékét pedig a béka feneke alá süllyeszti, mindezt egy világjárvány sújtotta gazdasági környezetben, amire csak rásegít a választási irdatlan pénzszórás, amellyel látványosabb csalás és gépfegyverek nélkül próbálja hatalomban tartani magát, miközben az uniós pénzek akadoznak az európaellenes illiberális gyűlöletpolitikája miatt. Az államadósság az egekben, lassan történelmi rekordokat dönt.

Arra azonban rájön egy magyar ember hamar, mert a magyar ember tényleg nem buta, hogy ha ezt ilyen jól meg lehetett csinálni, akkor miért nem lehetett előbb? Miért nem lehet csökkenteni még jobban? Esetleg, ha ezt meg lehet csinálni, miért nem lehet kiterjeszteni a tornacipőkre is, mert most azt kell a gyereknek? Arról nem beszélve, hogy miért akarják majd egyszer csak megszüntetni az árstoppot, ha ezt bármikor meg lehet csinálni? Azt meg majd végképp nem érti a magyar ember, hogy a hatósági áras élelmiszerek miért kezdenek eltűnni a boltból és mást adnak helyette.

Azok biztos az ellenzéki szabotőrök lesznek. Mert a magyar ember örül a 13. havi nyugdíjnak is, a rezsicsökkentésnek is, mindenféle juttatásnak, mégiscsak igaza volt a Horn Gyulának. Csak annak nem fog örülni, amikor mindez rászakad az Orbán Viktorra és a magyar emberekre, győzzék csak ráfogni Sorosra meg a magyarellenes liberális antikeresztényekre. Mert a magyar embernek soha senki nem tanította meg, hogy a hatósági ár valakinek mindig veszteséget okoz, valakinek azt ki kell fizetnie, és az vagy a magyar ember lesz a végén, vagy nem lehet majd kapni, ami ráfizetéses.

Bármilyen súlyos az infláció, a hatósági árak bevezetése, a kormány direkt beavatkozása vészjelzés, ami súlyos láncreakciókat indíthat el. Rövidtávon megoldásnak látszik, hosszútávon katasztrófát idézhet elő, hogy mást ne említsünk, mint a szovjet és venezuelai típusú szocializmust. Hatósági árat diktatúrák vezetnek be, mert ők megtehetik, demokratikus kormányok gazdasági intézkedések kombinációjával próbálják a hatását megállítani és a folyamatot visszafordítani. Választási évben viszont nem látszódhat nagyobb megszorítás, minthogy nem épül meg a pécsi stadion...

HASZNOS VAGY KÁROS A SZEGREGÁCIÓ A KÖZOKTATÁSBAN? | KÖZGYŰLÉS IV.

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.01.12.Mi az iskola feladata? A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, vagy pusztán a tudásátadás? Meg kell-e szüntetni a szegregáció minden formáját a közoktatásban? 

A magyar iskolarendszer rendkívül egyenlőtlen: radikálisan eltérő minőségű tudást kap egy nagyvárosi vagy egy kistelepülés iskolájába járó diák. A földrajzi és a vagyoni helyzet alapján működő szegregáció is - akár egymást erősítve - működik. 

A rendszerváltás fontos szabadságélménye volt a szabad iskolaválasztás, amiről mára bebizonyosodott, hogy korlátozza a többség szabadságát - elválasztja a jómódú szülők gyerekeit a kevésbé tehetősekétől. Oktatáspolitikusok oldalakon átívelően egyetértenek abban, hogy ez kártékony, de mégis egyértelmű: nem lehet a magyar társadalomtól elvenni ezt a lehetőséget. 

A Közgyűlés új epizódjának résztvevői ezeknek a témaknak a mentén vitatkoznak az oktatás helyzetéről, illetve az oktatási rendszerben jelen lévő vagyoni, etnikai és vallási alapon történő szegregáció okairól.

KÉSZÜLJ FEL AZ OMIKRON-HULLÁMRA, AMELY MINDENT ÁTÍRHAT: EZT KELL TUDNI AZ OMIKRON TÜNETEIRŐL, KEZELÉSÉRŐL, A KARANTÉNSZABÁLYOKRÓL, A TESZTEK ÉS VAKCINÁK HATÉKONYSÁGÁRÓL

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.01.13.


Szinte elkerülhetetlen a fertőzés az omikron variánssal, a terjedést szinte lehetetlen megakadályozni – jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A koronavírus omikron variánsa rekord esetszámot, de akár a járvány végét is elhozhatja a szakértők szerint. A történelem leggyorsabban terjedő vírusa már Magyarországon is dominánssá vált. Mutatjuk, mit szükséges tudni az omikron tüneteiről, az omikron kezeléséről, az omikron-hullám miatti karanténszabályokról, illetve a tesztek és vakcinák omikron terén való hatékonyságáról.

Honnan származik az omikron?

A tudósok Afrikára, mint lehetséges forrásra összpontosítottak, de még nem biztos, hogy pontosan hol és hogyan keletkezett a változat. November 24-én jelentették a WHO-nak, miután Dél-Afrikában fiatal, nem oltott emberek között azonosítottak megbetegedést. Az egyik elmélet szerint az omikron egy immunhiányos személy krónikus fertőzése során fejlődött ki, valószínűleg egy kezeletlen HIV/AIDS-betegben. A béta variáns, egy 2020-ban Dél-Afrikában azonosított mutáció, szintén HIV-fertőzött személytől származhat.

Miben különbözi az omikron az előző variánstól?

A B.1.1.529 elnevezésű koronavírus-variáns tüskefehérjéjén 32 mutációt azonosítottak, a vírus ezen része felelős az egészséges sejtekbe való bejutásért, és a vakcinák is éppen a vírus tüskefehérjéjét célozzák meg. Legalább három mutáció fékezi az antitestek kimutatását, egy pedig úgy tűnik, hogy növeli az emberi sejtek jutásába való képességét. Az omikron változat több mint háromszor annyi mutációt tartalmaz, mint a delta. A Hongkongi Egyetem kutatói szerint az omikron 70-szer gyorsabban képes fertőzni és szaporodni a légutakban a korábbi törzsekhez képest...

NEKIK A TÓ AQUAWORLD, A MÚZEUM VIDÁMPARK – CÉLEGYENESBEN A FERTŐ ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÖNKRETÉTELE

VÁLASZ ONLINE
Szerzők: PADISÁK JUDIT, PODANI JÁNOS
2022.01.13.


Immár hagyomány a Válasz Online-on Podani János januári jelentkezése: a biológus először 2020 első napjaiban kelt ki a Természettudományi Múzeum költöztetésének akkor friss terve ellen, tavaly ilyenkor pedig összefoglalta az addig történteket. Idén is van miről írnia: a kormány és Debrecen között a napokban született megállapodás az elhibázott tervről, amelyben a politika vidámparkként tekint múzeumra. A Fertő-tóra pedig afféle aquaworldként. Utóbbi tervezett tönkretételének részleteit társszerzőként most Padisák Judit biológus vázolja. S hogy jövő januárban is lesz-e még miről írni e két témában? Erősen kétséges: a károkozás ma még nem visszafordíthatatlan, ha azonban a hivatalosságok nem állnak el a tervektől, jövőre már az lesz.

Alig vágtunk neki a 2022-es évnek, máris sikerült újra felborzolni a múzeumaink és nemzeti parkjaink iránt érdeklődők, azok jövőjéért aggódók kedélyeit. Igen, megint a Magyar Természettudományi Múzeum elköltöztetésének tervéről és a Fertő-tó mellé szánt gigaberuházásról van szó. A karácsonyra és az új év első napjaira időzített döntések alapján kevés reményünk maradt az illetékesek meggyőzésére.

A múzeum ügyében az akkori kormánybiztos egy tavaly májusi nyilatkozata adott némi alapot a reménykedésre. Megjegyezte ugyanis, hogy bár „mindenképpen létre kell jönnie a Természettudományi Múzeum kormány által elhatározott Debrecenbe költöztetésének, de át kell azt gondolni, hogy egyes tárlatok maradjanak Budapesten”. „Az elsődleges cél a Ludovika épületének fölszabadítása, és egy új múzeumépület építése Debrecenben. De az, hogy valamennyi szakdolgozót és valamennyi gyűjteményelemet elvigyünk Debrecenbe, ez nem reális” – mondta és korábbi becsléseket említett, melyek szerint a teljes költözés többe kerülne, mint egy vadonatúj múzeum felépítése. Mindezt fél év viszonylagos nyugalom követte; szakmai körökben szinte senki sem jutott friss információhoz, a múzeum dolgozói, azaz a leginkább érintettek pedig pláne nem. Ezt a csendet törte meg az év végi megállapodás a kormány és Debrecen önkormányzata között arról, hogy megkezdődhet a múzeum odaköltöztetésének előkészítése, amire a város 2400 millió (!) forint támogatást kap. Természetesen ennek a szövegét nem ismerjük, de a város polgármestere és parlamenti képviselője egy elhagyott futballpálya zöld gyepén január elején bemutatta a megállapodás egyes részleteit. A sajtóban megjelent beszámolók és videórészletek alapján alakítottuk ki véleményünket, ami sommásan a következő: az elhangzottak arról árulkodnak, hogy a város vezetői még mindig nem tudják, mire vállalkoznak és mekkora kárt okozhatnak...

BÜTTL FERENC: A HATÓSÁGI ÁRAK BEVEZETÉSE SEMMIRE NEM JÓ, EGYSZERŰ KAMPÁNYFOGÁS

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2022.01.13.


Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány február 1-től korlátozza hat alapvető élelmiszer árát. Ennek értelmében a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát a 2021. október 15-i szinten fogják rögzíteni.

Az intézkedéshez mintaként szolgálhatott Szerbia, ahol az aszály (gyenge zöldség-, gyümölcs- és gabonatermés) és az ismert világpiaci hatások miatt a kormány elrendelte, hogy két hónapig bizonyos élelmiszerek (liszt, cukor, tej, étolaj, sertéshús) árát nem szabad a november 15-i szintről megemelni. A szabályok szerint a gyártók a következő két hónapban sem szállíthatnak az átlagosnál kevesebb árut a boltokba, az intézkedések megszegéséért pedig magas pénzbírság, illetve a kereskedelmi tevékenységtől való eltiltás jár.

A hatósági áraknak nem lesz terhe, ugyanakkor semmire sem jó az intézkedés, az infláció ellen nem 6 áru árának befagyasztásával kell fellépni

– nyilatkozta a lapunknak a magyarországi kormány rendeletével kapcsolatban Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktató, a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A lapunkban rendszeresen publikáló közgazdász elmondta, hogy a kormány intézkedése nem több „propagandánál”, hiszen a kormánynak – azon túl, hogy visszafogja a költekezését – nincsen közgazdaságtani szerepe. Ugyanakkor a választások előtt közel 80 nappal politikai ára lenne annak, ha a kormánykoalíció nem cselekednék...

...SZÁMUKRA AZ EGYETLEN SZEMPONT A POLITIKAI HATALOM KEDVÉRE SZÁNT, ÁTKOZMETIKÁZOTT, ÁTHAZUDOTT MÚLTNAK, AZAZ SAJÁT DÉLIBÁBOS FANTAZMAGÓRIÁIKNAK KIÁLLÍTÁSBA ÉS KÖTETBE FOGLALÁSA...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.01.11.


Francis Bacon XVI-XVII. századi angol filozófus a tudományos ködképekkel (idolumokkal) kívánt leszámolni, az előítéletekkel és az elfogult, célirányos, különféle hatalmi-politikai érdekek kielégítését szolgáló vizsgálódásokkal, kutatásokkal, teóriákkal, köztük az idola theatri-val, a színház ködképeivel, azaz a tudományok dogmatikus tanaival és a hazug hagyományokkal, ugyanis álláspontja szerint a tudomány az ember hatalmát szolgálja, s nem a politikai hatalmat. Utópiájában, az Új Atlantisz c. művében egy távoli szigetet ír le, ahol a tudomány jólétet teremtett, magas életszínvonalat. Beszámolt a szigeten lévő Salamon Házáról, amely mindennemű tudomány ápolásának, megismerésének és bemutatásának a fóruma, afféle univerzális múzeum vagy kiállítás, amely a szellemet és az erkölcsöket nemesíti. Az ásványok, a vizek, a gyümölcsök, az állatok, az ételek és italok, a gyógykészítmények, a gépi és egyéb technikai eljárások, különféle fény- és hangkísérletek mellett bemutatják a felfedezéseket, a nyomtatás, valamint a mértani és csillagászati eszközöket, a zene és az írás történetét, továbbá gondoskodnak a tanulók továbbképzéséről. De, mint kiderül, „van egy házunk, melyet a ’szemfényvesztés házának’ nevezünk, ahol mindenféle szemfényvesztést, csalást és illúziót idézünk elő. Könnyen elhihetitek, hogy mi, akiknek annyi csodálatot keltő természetes dolog van birtokunkban, hamis dolgokkal is tudnánk hatni az emberek érzékeire, ha ezeket a dolgokat csodákká akarnánk fokozni és díszíteni. Mi azonban gyűlölünk minden csalást és hazugságot. Sőt, gyalázat és büntetés terhe alatt megtiltottuk társaságunk minden tagjának, hogy … bármit is mesterségesen meghamisítva mutassanak be…” (Francis Bacon: Novum Organum – Új Atlantisz, Nippon Kiadó, Bp. 1995. 133-134. Ford. Sarkady János)

Mint olvasom, Kásler Miklós a maga csodálatos szakértelmével és a politikát kiszolgáló ősdilettáns nézeteinek szolgálatába állított Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatójával, a tudományos fokozattal nem, ám végtelen politikai lojalitással annál inkább rendelkező Makoldi Miklóssal (lásd A pozsonyi csata c. animációs filmnek mondott tudatlan és gátlástalan történelemhamisítást) „az új fenntartói iránymutatások figyelembevételével” gyakorlatilag szétverte és ellehetetlenítette azt a tudományos kiadványt, amelyet a Királyok és szentek – Az Árpádok kora c. nemzetközi kiállításhoz szántak tudós szerzői, régészek, történészek, vallástörténészek, levéltárosok, művészettörténészek, irodalomtörténészek. A kiadvány tudományos értéke Kásler és embere, Makoldi számára totálisan érdektelen, számukra az egyetlen szempont a politikai hatalom kedvére szánt, átkozmetikázott, áthazudott múltnak, azaz saját délibábos fantazmagóriáiknak kiállításba és kötetbe foglalása. A minisztériumi beavatkozás a kurátorok menesztéséhez és a katalógus átszerkesztéséhez vezetett.

Hatalmas tisztelet illeti a projektben szereplő tudósokat, akik példamutató módon, szakmájukhoz, hivatásukhoz elkötelezetten, s tudományos munkásságukat nem feláldozva a hatalmi önkény oltárán, nem adják nevüket a kiállításhoz, tanulmányaikat visszavonták, s azok megjelenését letiltották. A mai magyar tudományos (művészeti, oktatói, egészségügyi, újságírói stb.) közélet számára abszolút példaadó és követendő normának kellene lennie az érintett tudósok bátor, meg nem alkuvó tettének, civil kurázsijának, amelynek már nyomait sem igen lehet föllelni – tisztelet a kivételnek – a mai Magyarországon.

Kásler és fegyverhordozója, Makoldi Miklós viszont végre belevágott a „szemfényvesztés házának” megvalósításába, habár Bacontől némileg eltérő módon: náluk minden bizonnyal kötelezővé válik majd a csalás, a hazugság és a hamisítás, Bacon valamennyi ködképének nemzeti keretbe való foglalása, s mindennek áldozati ajándékként történő felajánlása a nemzet legfőbb ködképe és sámánja számára, további szíves és célirányos felhasználás végett.

MÁRKI-ZAY ESETE A ZSIDÓZÁSSAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2022.01.12.


Amikor Schmidt Mária antiszemita őrjöngés közepette mocskolta Kis Jánost és az azóta elhunyt Kornai professzort, a matyik és oszik nagyokat kussoltak, amikor Bayer Zsolt harminckét részes cikksorozatban taglalta, hogy a zsidók miatt vesztett a magyar sereg Mohácsnál, az egész magyar " jobboldal" kussolt, amikor néhai Lovas István az egész életét az antiszemitizmusnak szentelte, akkor már nem is bírtak kussolni, annyira imádták. Kurvaanyátokat, mondanám, de sokkal finomabb ember vagyok én annál.

Márki-Zay kitalálta, hogy kontroverzális ügyek emlegetésével próbálja provokálni a fideszsajtót. Fogalmam sincs, hogy jó ötlet-e vagy sem, nem vagyok kampánytanácsadó. Most azon viccelődött, hogy a FIDESZ-ben is vannak zsidók, csak vélhetően nem túl sokan és emiatt még pár újságíró tartalomelőállító is előadta a deénmekkoraegymorálislényvagyok című magánszámot.

Apám családját derék magyar köztisztviselők deportálták, éppen amikor a FIDESZ hőse Wass Albert éppen a Patkányokról értekezett egy fasiszta lapban, de már nem élt a FIDESZ hőse Prohászka Ottokár, aki annyira gyűlölte a zsidókat, hogy már attól síkideg lett ha ránk gondolt, de mint tudjuk ez nem zsidózás, hogy is lenne az, ha a FIDESZ hőse Szakály Sándor szerint a halálba toloncolt zsidók ügye idegenrendészeti eljárás volt. Az a zsidózás, ha MZP viccelődik.

Hát nem.

Az, hogy miért ezt csinálja az MZP, miért nem valami mást, hogy miért azok az emberei akik, és miért nem mások, hogy miért nem állnak ki mellette azok, akik általában ki szoktak állni mindenki mellett, az egy másik kérdés. Arról írjon valaki más, aki szeret ilyesmiről írni. Én erről sem szeretek írni.

A matyik és oszik a halottainkból élnek, a helyükre tolakodnak a tehetségtelenségükkel, a gátlástalanságukkal, és most rettegnek attól, hogy ezermilliárd forintból is sikerül elveszíteniük egy választást (nem, annyiból még én sem tudnám elveszíteni). Éppen csináltak egy tíz százalékos hiányt a választási pénzszórás előtt, ami persze egészen más, mint ami 2005-2006-ban történt, de erről nem szabad beszélni a matyiknak és az osziknak. Éppen kazah tüntetők tömeges meggyilkolását támogatja a magyar kormány de erről sem szabad beszélni annak a matyinak, aki élete filmélményének nevezte Kálomista nyalatát, és férfikönnyeinek hullásáról írt.

Magyarország különösen undorító heteknek néz elébe, amely hetek végén lesz egy "free but not fair" választás, a világsajtó majd néz furán, hogy ezt lehet? Úgy tűnik, lehet. Talán lesz egy kis glasznoszty, mert a húrt nem lehet már sokáig feszíteni, talán valahogy vége is lesz az egésznek, ha nem is úgy, ahogy a kedves Olvasó szeretné, de még nagyon sokáig nem érezhetjük magunkat tisztának.

És most kellene ugye az a frappáns befejezés a zsidókról, de ez a történet nem rólunk szól, nem kevesen vagyunk a FIDESZ-ben, hanem már régen nem is létezünk, az én zsidóságomból is csak egy árnyék maradt, mely árnyék, mint minden rendes árnyék, követ amerre megyek.

NAGYOT LEHETETT BUKNI AZ ÁLLAMPAPÍROKON - A PÉNZPIACI HOZAMEMELKEDÉS NEM KEDVEZETT A BEFEKTETŐKNEK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.13.


Trendfordulót hozott a 2021-es esztendő. Elszálló infláció, emelkedő pénzpiaci hozamok, gyengülő forint és jegybanki kamatemelések jellemezték a tavalyi évet. A főként állampapírokba fektető befektetési alapok portfólióját ez rosszul érintette, a hosszúkötvény-alapok így 10 százalék körüli veszteséggel zárták az évet.


Decemberben folytatódott az állampapír-piaci összeomlás, tovább emelkedtek a hozamok. Ez alól csak a legrövidebb, éven belüli lejáratok jelentettek kivételt. Ezeknek a hozamait ugyanis az év végi likviditásbőség által teremtett kereslet átmenetileg lejjebb szorította. A hozamgörbe közepén és végén azonban jelentős volt az emelkedés: az egyéves 61, a három és tíz év közöttiek 8-21, a tizenöt és húszéves lejáratok 42-44 bázisponttal mentek feljebb – írja az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében. A hozamemelkedés oka az elszálló infláció volt; a KSH adatai szerint ez novemberben 7,4 százalékra, messze a jegybanki előrejelzés és inflációs cél fölé nőtt. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

Az infláció tartós növekedéséhez vezető okok továbbra is felfelé hajtják az árakat. Többéves rekordon vannak az energia- és nyersanyagárak, kritikus ellátási nehézségek és a termelési láncok zavarai feszítik a gazdaságot, emellett a választási év előtti fiskális élénkítés, kormányzati intézkedések bővítik a keresletet. Újra hiányba fordult a külső mérleg, így ismét ikerdeficit jellemzi a gazdaságot. Az MNB az alapkamatot decemberben 30 bázisponttal, az egyhetes betéti kamatot öt alkalommal, összesen 110 bázisponttal emelte. A jegybank döntött az állampapír-vásárlási program azonnali leállításáról és a Növekedési Kötvényprogram lezárásáról is. A forint mindezek ellenére nem tudott erősödni, az évet az euróval szemben 369-en zárta...

BORZALMAS KAMPÁNYRA SZÁMÍT VÁSÁRHELYI MÁRIA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.13.


A Fidesz – jól láthatóan – semmitől sem riad vissza – véli Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint a hivatalos kampányidőszak ugyan csak február 12-én kezdődik, de a Fidesz kampánya már 1998 óta folyik. Azóta pedig épp arról szól, amivel Hollik István vádolja a baloldalt, nevezetesen, hogy csak agresszív hangon, gyűlöletet tud kelteni. Annál aljasabb és agresszívabb kampányt, mint amit 1998, de különösen 2010 óta végigéltünk, nehéz kitalálni. Még Goebbels is csak kisinas lehetne náluk – mondta a Hírklikknek.

Elég érdekes hullámokat vet manapság az antiszemitizmus kérdése Magyarországon. Most például a Fidesz-média Márki-Zay Péterre próbálja rákenni, hogy zsidógyűlölő. Mindezt azért, mert az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azt találta mondani: „a Fideszben éppenséggel vannak zsidók, de elég kevés”. Ez is ahhoz hasonló ügy, mint amikor azzal vádolták meg Gyurcsány Ferencet, hogy a „vízfejű panelprolikat” ő találta ki, pedig a kifejezés eredetileg a Fidesztől származott.

– Igen. Azt gondolom, hogy mindenbe belekapaszkodnak, minden szóba belemagyaráznak. Én sem tartom szerencsésnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölt megszólalását, de abból egyáltalán nem következik, hogy Márki-Zay Péter antiszemita lenne. Még áttételesen se vezethető le belőle. Az az igazság, hogy a fideszes propagandagépezetnek teljesen mindegy, hogy ki mit mond. Mindig keresnek egy szót, egy kifejezést, arra rákapaszkodnak, és milliókat költenek rá, hogy ezzel lejárassák azt, aki mondta...

RÉMESEN ROSSZ ÖTLET, HOGY AZ ÁLLAM SZABJA MEG A TEJ ÁRÁT

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2022.01.13.


A magyar kormány szerdán bejelentett lépése kontraproduktív, nem tudja majd érdemben mérsékelni az inflációt, ráadásul nem azoknak segít igazán, akiknek a legnagyobb szükségük volna rá.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány február 1-től korlátozza a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8%-os tehéntej árát: minden boltban vissza kell vinni az árakat arra a szintre, ahol tavaly október közepén álltak. A kormány azért korlátozza az árakat, mert Magyarországon rendkívül magas az infláció: novemberben 14 éves csúcson, 7,4%-on állt a fogyasztói árak növekedése. A több mint egy évtizede nem tapasztalt mértékű infláció oka részben a koronavírus-járvány miatt akadozó nemzetközi ellátási láncok, részben a kormány gazdaságpolitikája. Hogy a külső és belső okok mennyiben felelősek az emelkedő árakért, az vita tárgyát képezi a közgazdászok között. A Magyar Nemzeti Bank szerint 80%-ban külső, míg Surányi György volt jegybankelnök szerint kétharmad részben belső okai vannak a pénzromlásnak.

Az élelmiszerárak korlátozása viszont nemcsak egyértelműen rossz ötlet, hanem kontraproduktív is. Ahhoz, hogy ezt belássuk, azt kell megértenünk, hogy miért nőnek az árak. Anélkül, hogy igazságot tennénk a belső vagy külső okokat kereső vitában, annyi biztos, hogy áremelkedést két tényező okozhat: visszaeső kínálat vagy növekvő kereslet. Egy versengő piacon az árakat a kereslet és a kínálat találkozása alakítja ki. 2021 novemberében például átlagosan 277 forintba került egy liter tej, ezen a ponton találkozott a kereslet és a kínálat, de lehetséges, hogy idén februárban már 290 forintot kérnének egy liter tejért (erről még nem érhető el adat). A kormány most azt mondja, hogy februártól a boltok átlagosan csak 273 forintot, vagyis a tavaly októberi árat kérhetik el egy liter tejért. Ez alacsonyabb a piaci árnál, így a kereskedők kevesebb tejet akarnak majd eladni, mint most, a vásárlók pedig több tejet akarnak majd venni, mint eddig, így áruhiány alakulhat ki – ez történt néhány éve Venezuelában, ahol a magas infláció és az árak mesterséges leszorítása oda vezetett, hogy a boltok polcai kiürültek, és tejet más alapvető termékekkel együtt a feketepiacon árulták. Ha hazai példát keresünk a közelmúltból, elég a covid-tesztek hatósági árának hatására gondolnunk, vagy éppen arra, hogy sok benzinkút nem nagyon akart veszteségesen benzint árulni, amikor az üzemanyag hatósági áras lett. (A helyzet most nyilván nem lesz ennyire durva, mert a korlátozás csak a termékek szűk körére vonatkozik majd, és nem mélyen a piaci ár alatt szabja meg az árakat)...

A CSEH PARLAMENT ELNÖKE AZT SZERETNÉ, HA ORBÁNT ELŰZNÉK A SZAVAZÓK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.13.


"A csehek már elüldözték Babist, és ezek után remélem, a magyarok is hasonlókép megoldják a maguk problémáját" – Csernyánszky Judit lapszemléje. 

A cseh kormánykoalícióban némi konfliktust okozott, hogy a prágai házelnök reményét fejezte ki, tavasszal elűzik Orbánt hivatalából a magyarok. "A csehek már elüldözték Babist, és ezek után remélem, a magyarok is hasonlókép megoldják a maguk problémáját, mert Magyarországnak változásra kell szavaznia április 3-án" – írta ki a közösségi oldalára Markéta Pekarová Adamová, amit többek között az Euractiv is lehozott. 

Nem kevésbé fontos szerinte, hogy az Európai Unió számára létfontosságú, hogy olyan államok alkossák ezt a közösséget, amelyek demokratikus meggyőződés szerint élnek és nem olyanok, amelyekben a kormányfő húz hasznot az uniós tagságból. A cseh kormányfő, Petr Fiala, nem kívánt reagálni a leírtakra, mondván, az amúgy is feszült hangulatot nem akarja tovább szítani. Azt viszont megjegyezte, hogy a kormánya illetve ő maga szabja meg és nem más az ország külpolitika irányát, s mindent megtesz azért, hogy az ország alkotmányos rendje ne szenvedjen csorbát. Pekarová Adamovától ez tulajdonképpen már csak olaj volt a tűzre, miután két nappal korábban élesen bírálta Orbánt, aki szolidaritásáról biztosította a kazah elnököt, Kassym-Jomart Tokayevet a drámai események közepette.

Nem volt köszönet megjegyzésében, mert szerinte ezzel Orbán Viktor de facto támogatta a tüntetőkre engedélyezett tűzparancsot, illetve az orosz csapatok Kazahsztánba történő bevonulását is. Nem kevésbé volt kínos az sem, hogy utóbbival teljesen egyetértett a cseh külügyminiszter is. Szerinte, nem lehet olyan elnökkel szolidaritást vállalni, aki figyelmeztetés nélkül engedélyt ad a tüntetők lövetésére. A cseh kormány a kazah néppel vállal szolidaritást – üzent a twitteren a cseh külügyminiszter. Ezek után visszavonta az engedélyt a Kazahsztánba irányuló fegyverexportra.

Ebből is látszik, a nemzetközi sajtó bőségesen tálalta azt a hírt – ABC newstól kezdve az Al Jazeeráig, hogy Áder János április 3-ára írta ki a választásokat. Az Al Jazeera ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy a magyar népnek döntenie kell, hogy folytatja-e nemzeti szuverenitást-, keresztény értékeket-, migráció- és LMBTQ-ellenességet hirdető politikát, amelyek megmérgezték Magyarország viszonyát az Európai Unióval, vagy az összeállt és MZP által vezetett ellenzék oldalára áll, amely igazi változást szeretne az országban. A cikk szerint Orbán megőrizte népszerűségét annak ellenére, hogy központosító politikájával az autoriter rendszerbe kormányozta az országot. Október 23-i beszédéből kiemeli, hogy Orbán Brüsszelt és Washingtont azzal vádolta meg, hogy beavatkozik az ellenzék oldalán a magyar belpolitikába, s hogy Soros György pénzeli az ellenzéket győzelemre segítve.

Az írásba beágyaztak egy, még a pandémia harmadik hullámában Kovács Zoltán szóvivővel készített interjút is, és legény volt a talpán a kérdező, kenterbe verte még a CNN újságíróit is. Kovács Zoltán tagadta, a nemzetközi jogvédő szervezetek állításaival szemben, hogy ne lenne sajtószabadság Magyarországon. Hisz mint mondta, nem igaz az sem, hogy az újságírókat nem engedték be a kórházakba. Kovács szerint a közszolgálati tv és a rádió napi szinten adott hírt a kórházak helyzetéről. Kovács először letagadta, hogy Orbán Viktor állította volna, Magyarország illiberális demokrácia. A felkészült újságíró Orbán szavaival vágott vissza, mire Kovács: ezt két évvel azután mondta a kormányfő, hogy a nyugat-európai liberálisok ráaggatták ezt a címkét. S hogy ne lenne jogállam Magyarország? De hát ez sem igaz, mert az Európai Unió ideológiai és politikai megfontolásból ennek a szónak valódi értelmével visszaél, elcsökevényesítette a jelentését, ami politikai ellenfeleink módszere – állította Kovács.

Nagyinterjút adott Szijjártó Péter a Sri Lanka Newsnak ottani látogatása alkalmából, s ebben beszámolt arról, hogy két felüljárót fognak magyarok építeni az országban 52 millió eurós költséggel, amelyhez hitelt a magyar kormány a magyar Eximbanktól veszi fel. Ez egy igazi sikertörténet lesz, a tervek szerint jövő októberben adják át az építményeket. Ezen felül 20 sri lanka-i egyetemistának biztosítanak magyar ösztöndíjat. Szijjártó beszélt arról, hogy nem nehéz jó politikát folytatni akkor, amikor tudod, hogy mi az ország érdeke. Az emberi jogok kérdésében úgy fogalmazott, tekintve a két ország közti viszonyt, hogy mindig tiszteletben tartják mások szuverenitását és önrendelkezési jogát. A pandémia kezelését sikeresnek tartotta, mert az orosz és kínai vakcináknak köszönhetően Európában elsőként értünk el 60%-os beoltottságot. Megerősítette, hogy Magyarország zöld energiája az atomenergia lesz, méghozzá a tiszta atomenergia, korszerű atomerőművi beruházás keretében. A nemzetközi politikában elért sikereket, vagy például egy ilyen és hasonló külgazdasági beruházást az egypárti kormányzás és a kétharmados parlamenti többség biztosítja, nincs vitázó koalíciós partner.

Az újságíró az interjú végén arra biztatta az nézőket, hogy vegyenek példát, hogyan kell egy országot hatékonyan vezetni úgy, hogy a kormány saját nemzeti érdekeit érvényre juttassa.

SZOKÁSÁHOZ HÍVEN KÖDÖSÍT A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.01.13.


Legalább is, ami a költségvetési megszorításokat illeti. Nagyon nehéz pontosan áttekinteni, valójában honnan, mennyi pénzt szándékoznak visszavenni – feltételezve, de nem megengedve –, ha április 3-a után is hivatalban maradnak. Novemberben már bejelentettek egy 350 milliárdos, elsősorban a beruházásokat érintő „csomagot”, a napokban ezt újabb 750 milliárddal fejelték meg. Mennyi az annyi? – kérdeztük Katona Tamás közgazdászt, korábbi pénzügyi államtitkárt.


„Nem lehet pontosan tudni” – ezzel a tömör mondattal kezdte a beszélgetést, és magyarázatként hozzáfűzte, „Mindössze az a biztos, hogy semmiféle transzparencia nincs jelenleg az államháztartásban, a költségvetésben.” Szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy annak a költekezési „kedvnek”, amely a múlt év második felétől magával ragadta a választási győzelemért minden áldozatra hajlandó Fideszt, nincs meg a fedezete, és ezt mára a pénzügyi kormányzat is belátta.

Egy másik bejelentés szerint a költségvetésben szereplő elszabadult államháztartási hiányt akarják 5,9 százalékról visszaszorítani 4,9 százalékra. Erről volna szó? Aligha, mondja a professzor. Véleménye szerint még ez a hiánycél is nagyon magas, de ha a számok mögé nézünk, egyértelműen az következik, hogy valahol megszorításokkal számolnak. „Nagyon nehéz úgy véleményt mondani, hogy nem látunk bele a kormány kártyáiba, bár az eddigi bejelentések „mozaikjaiból” sok mindenre lehet következtetni.”...

PANYI SZABOLCS NYERTE AZ IDEI TRANSPARENCY-SOMA DÍJAT A FUDAN EGYETEMRŐL SZÓLÓ CIKKSOROZATÁÉRT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2022.01.12.


A díjjal már korábban is elismert Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója kapta az idei Transparency-Soma Díjat. A tényfeltáró újságírók számára évente meghirdetett pályázaton, melyet idén 21. alkalommal írtak ki, Panyi első helyezést ért el cikksorozatával, mely a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának építési terveit, annak politikai, társadalmi, gazdasági okait és hatásait mutatta be. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett online díjátadó eseményen adták át kedd este a Közép-európai Egyetem budapesti épületében.


A nyertes cikksorozatból kiderült többek között, hogy több száz milliárd forintnak megfelelő összegből építené meg a magyar és a kínai állam a Fudan Egyetem épületegyüttesét. Ráadásul a nyilvánosságra került dokumentumok alapján a magyar fél az építkezés költségeit kínai hitelből fedezné. A cikksorozat által feltárt összefüggések széles körű tiltakozást váltottak ki a magyar lakosság körében...


...Az évente a legjobb oknyomozó cikkekért odaítélt elismerést korábban az Átlátszó több újságírója is elnyerte. 2008-ban az akkor még nem létező lapunk főszerkesztője, Bodoky Tamás az Indexen megjelent 2006-os cikksorozatáért részesült az elismerésben. 2014-ben az akkor nálunk dolgozó Oroszi Babett az állami filmtámogatások osztogatásának kormányzatokon átívelő belterjes gyakorlatáról írt cikksorozatáért nyerte el a díjat, 2019-ben pedig az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték el a legjobb oknyomozó újságírónak járó Transparency-Soma Díjat. A tavalyi díjátadón a zsűri a mezőnyből kiemelkedő írások között ismerte el az Átlátszó két újságírójának, Horn Gabriellának és Németh Dánielnek azon cikkeit, amelyekben feltárták, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László nagyvállalkozó luxusjachtján utazott.

LAKMUSZ.HU: MEGNÉZZÜK, MILYEN TÉNYEK VANNAK AZ ÁLLÍTÁSOK MÖGÖTT

LAKMUSZ
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2022.01.11.


A hamis, félrevezető információk megmérgezik az életünket. Félelmet és gyűlöletet keltenek, veszélyeztetik az emberek egészségét és biztonságát, leépítik a demokratikus rendszereket. Egyre inkább lehetetlenné teszik, hogy megértsük egymást és a minket körülvevő világot.

Magyarországon éppen úgy, mint a világ más részein.


Biztos, hogy mentősként dolgozott a nő, aki a járványügyi intézkedések drámai hatásáról beszélt? Tényleg terroristák kerestek albérletet Erzsébetvárosban?

A miniszterelnök kalauzol a “fake newsos támadásvilág”-ban, ahol “álhír-galacsinokat” dobál az ellenzék, és a legnagyobb dezinformáció, hogy a kormány dezinformál. Minden politikai szereplő meg van győződve róla, hogy rajta kívül mindenki más félre akarja vezetni a közvéleményt. “Hazugság”, “kamu”, “álhír”, “fake news”; 2018 óta 2500 alkalommal mondták ezeket a szavakat a parlamentben.

Nem csak politikai ügyekben könnyű összezavarodni vagy egyszerűen elfáradni. Óriási információtömeg ömlik ránk, amelynek jó része hamis, félrevezető vagy pontatlan – de senkinek sincs energiája mindet ellenőrizni. Főleg, mikor azt érezni, hogy nincsenek tények, csak egymásnak ellentmondó vélemények. Egymás mellett létező, de nagyon különböző valóságok.

Szeretnénk, ha ez nem így lenne.

Ezért hoztuk létre a Lakmuszt, hogy ellenőrizzük azokat az információkat, amelyek emberek tömegeihez jutnak el, és érdemben befolyásolhatják az életüket.

Megnézzük, hogy az egyes állítások mögött állnak-e bizonyítékok és adatok. Amit találunk, azt megmutatjuk az olvasóknak, függetlenül attól, hogy ki tette az eredeti kijelentést, és hogy az általunk feltárt tények megcáfolják vagy megerősítik azt.

Nem dolgunk, hogy bárkinek megmondjuk, mit gondoljon, miben higgyen, milyen döntéseket hozzon. Abban viszont szeretnénk minél több embernek segíteni, hogy megbízható, ellenőrzött információk alapján tudja értékelni Magyarország és a világ történéseit.

Olyan kijelentéseket és információkat ellenőrzünk, amelyek széles közönséghez jutnak el és jelentősen befolyásolják a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okozhatnak. Az induló anyagaink között foglalkozunk a Fidesz nemátalakító műtétekre vonatkozó állításaival, az Európára nehezedő  migrációs nyomással, a koronavírussal kapcsolatban terjedő hamis információkkal, és egy ellenzéki képviselővel, aki  pontatlan adatokat használva kritizálta Orbán Viktort a parlamentben.

Ha szembejön veled egy hamisnak, félrevezetőnek tűnő információ, amit szeretnél, ha ellenőriznénk, küldd el nekünk Facebookon vagy erre az e-mail címre: szerk@lakmusz.hu
.

ITT OLVASHATÓ

AZ INFLÁCIÓT CSAK LASSÍTANI FOGJA, DE KÖZBEN SOKAKNAK KÁRT OKOZHAT AZ ÉLELMISZERÁRAK FIXÁLÁSA – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.01.13.


A fogyasztók nagyot nem nyernek vele


Az a kisebbik talány, miért ezeket a termékeket választotta a kormány, egyelőre az sem világos, hogy az október 15-i árszint pontosan mit is jelent.

Fiatal portugál csillag tűnt fel a NER égboltján

Az oroszok és a törökök után ideje megjegyezni egy újabb neres nevet: Pedro Vargas Santos David.

Sok szállal kötődik a NER-hez az Euronews új tulajdonosa

A cégvezető apja az az egykori portugál néppárti politikus, Marió David, aki Orbán Viktor barátja és közeli szövetségese volt. A magyar kormányfő még a Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntette őt 2016-ban, Lisszabonban.

Közterületi reklámcéget vett Rogán Antal barátja, Schabi Michaeli és Milkovics Pál

A 168 Óra, a Pesti Hírlap, a Neokohn, az ELLE, a Jazzy Rádió és Klasszik Rádió mellett a közterületi reklámpiacon is terjeszkedik a Michaeli, Schwartz & Brit Media.

A NER holdudvarnak is fáj az uniós pénzhiány

“…az EU-s források elmaradása hosszú távon akár a forrásoktól erősen függő magyar gazdasági elit, benne a kormánypárti holdudvar körében is elégedetlenséghez vezethet, hiszen a szétosztható erőforrások köre lesz szűkösebb.”

A külügy nem tud róla, hogy Nazarbajev Magyarországon lenne

Ez a lehetőség azért merült fel, mert több magángép is elhagyta a közép-ázsiai országot, ezek közül az egyik Budapesten is leszállt.

Kézilabda-Eb szervezői értetlenül állnak a francia és a szerb kritika előtt

Azt állítják, a hatályos jogszabályokat és a nemzetközi szövetség Covid-protokollját betartják.

Magyarországon is gyorsul a járvány

A legfrissebb adatok szerint a járvány kezdete óta összesen 1 308 877 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 40 083 főre emelkedett.

Semjén veszélyesnek tartja az állatok humanizálását

A vadászat választott engem című könyvet Bayer Zsolt publicistával közösen írták.

Attilát itt ne keressék, mert elköltözött rég…

„A kormánybiztos úr kérése, hogy a jövőben őt közvetlen módon ne keressük sem telefonon, sem más formában” – áll abban az elektronikus levélben, amelyet Csóka János, a kormánypárti Lungo Drom ORÖ-s frakcióvezetője kedden késő este küldött körbe.

Nem lehet leiratkozni a kormány hírleveléről?

Többen megpróbálták, bár ezek az egyéni beszámolók nem tekinthetők reprezentatívnak.

A kormány nem felejt el levelet küldeni azoknak, akik nagy pénzt kapnak hamarosan

A gyermeket nevelők adókedvezménye mellé egy levél is jár majd, a kormány üzenetével.

Mindenki a nagypolitikára figyel, pedig az egyéni választókerületekben dőlhet el a választás

Célegyenes címmel tartotta meg az első idei kerekasztal-beszélgetést szerda délután a Republikon Alapítvány. Az elemzők már annak tudatában ülhettek le beszélgetni, hogy a köztársasági elnök kitűzte az országgyűlési választások dátumát április 3-ra.

Öt választókerületben nem dőlt még el, ki lesz a Fidesz jelöltje

A HVG információi szerint Orbán Viktor az utolsó pillanatig lebegteti döntését – nem véletlenül.

Borzalmas kampányra számít Vásárhelyi Mária

A szociológus szerint a hivatalos kampányidőszak ugyan csak február 12-én kezdődik, de a Fidesz kampánya már 1998 óta folyik. Azóta pedig épp arról szól, amivel Hollik István vádolja a baloldalt, nevezetesen, hogy csak agresszív hangon, gyűlöletet tud kelteni.

Dobrev Klára nem lesz újra EP-alelnök

„… Az előttünk álló időszakban Magyarországon a hazai kampányra, Brüsszelben az Európai Egyesült Államok elősegítésére fogom minden erőmet koncentrálni”.

GULYÁS: FEBRUÁR 15-TŐL AZ MINŐSÜL OLTOTTNAK, AKI HÁROM OLTÁST KAPOTT

TELEX
Szerzők: CSEKE BALÁZS, PRESINSZKY JUDIT
2022.01.13.


Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tart sajtótájékoztatót a szerdai kormányülés után. Hat élelmiszer árát korlátozták, Áder János kitűzte a választás időpontját. Kövesse velünk élőben!

ÉLJEN ÁPRILIS 4. HAZÁNK FELSZABADULÁSÁNAK ÜNNEPE!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.01.12.


Legalább is ebben reménykedjünk, ha már Minden Keszegek Ura április 3.-ra írta ki az országgyűlési választásokat!
Volna esély győzni, és ezen a versenyen ebben az esetben talán az ország nyerne, de persze nehéz ekkora ellenszélben jósolni, különösen most, hogy Orbán bevezette a hadikommunizmust, rögzítette néhány általa alapvetőnek tartott élelmiszer árát.
Természetesen most sem a saját zsebére jótékonykodott, csak azt felejtette el tisztázni, hogy az értékesítési lánc melyik eleme köteles finanszírozni választási kampányát, például a liszt esetében a gabonatermelő, a malom, a nagykereskedelem vagy a bolti kiskereskedelem kell, hogy lenyelje a veszteséget.
De az is meglehet, hogy ezentúl a boltokban átmenetileg nem lesz napraforgóolaj, csak repceolaj, nem lesz finomliszt, csak rétesliszt, és az ólakban is csak olyan disznók lesznek, melyek mankóval közlekednek, sertéscombot meg áruljon a Viktor rögzített áron.
Az eredeti listán rajta volt a Liszt Ferenc Repülőtér is, de aztán rájött, hogy azt csak ő szeretné megenni...
Ez egyre viccesebb, de persze a mosolyunk nem egészen őszinte, az ilyesmikbe bele szokott bukni a gazdaság.
Hát legyen szerencsénk, és ne kelljen az utcákon a napi bérként kézhez kapott százmilliárdos bankjegyeket sepregetni, mint a világháború után kellett annak idején.
Ez a farok mindig a más farkával veri a csalánt, itt lenne az ideje, hogy megbukjon, habár utódai vért fognak - mondjuk - izzadni, hogy a kiürített államkassza, a rengeteg hátrahagyott akna, a betonba ágyazott káderek és a rendkívül magas valóságos infláció mellett az eladósított ország működését nagyobb társadalmi feszültségek gerjesztése nélkül biztosítani tudják.
Nem hiszem, hogy szép idők jönnek, ide nagyon határozott és nagyon durva intézkedések kellenek, nagyon jól megválogatva, hogy kiken csattanjon az ostor.
Az ellenzéknek erre nagyon érthető választ kell adnia, melyből egyértelműen kiderülhet, hogy mely társadalmi rétegnek kell fedeznie a veszteségeket, és ehhez tartania is kellene magát...

ORBÁN GRAZBAN

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2022.01.12.Rendhagyó videóval készültem mára. Beszéljünk az igazán fontos dolgokról! Mit várunk a pártoktól? Nem csap papírforma szerinti, hanem szellemiségében valós összefogást és együttműködést. Mit tehetsz te? Ahhoz, hogy leváltsuk Orbán rendszerét, mindannyiunkra szükség van. A pártokra is, rád is. Tegyél ezért te is! Normális-e Orbán Viktor? Fontos, hogy kezelik-e Grazban? Fontos, hogy kivel hál Varga Judit?

SZABAD SZEMMEL: EURÓPA POLITIKAI FÖLDRENGÉSRE SZÁMÍT MAGYARORSZÁGON - A NÉPSZAVA NEMZETKÖI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.13.


Egy brüsszeli diplomata szerint az unióban nagy elragadtatást vált majd ki, ha Orbán Viktor vereséget szenved a tavaszi választáson, mert sok európai vezető őszintén ki nem állhatja őt
.

Süddeutsche Zeitung

Orbán Viktor fél a választások kimenetelétől, ezért valóságos pénzesőt zúdít a polgárokra. Adókedvezményekkel, mi több, legújabban az élelmiszerárak rögzítésével igyekszik jó pontokat szerezni „a családok pénztárcájának védelmében”. Dehát 12 év óta komoly a lehetőség, hogy leváltsák, ezért szokás szerint kirohan egy bizonyos közösség ellen, ez most éppen az LMBT-kisebbség.

Ám ily módon aligha tud tömegeket mozgósítani. Bíró-Nagy András, a Policy Solutions vezetője megvan győződve arról, hogy ennek a kampánytémának nem lesz olyan sodró ereje, mint amikor a Fidesz a migránsokat vagy Sorost pellengérezte ki. Sokan félnek az inflációtól és a gazdasági helyzet rosszabbodásától, ezért jelentett be új intézkedéseket a kormányfő.

És mivel az ellenzék szorosan ott liheg a nyakában, mélyen belenyúl a kasszába: a választási hadjáratot állampénzből fedezi, amit persze másutt is megcsinálnak. Az illiberális demokráciájára oly büszke politikus is élt vele, pl. 8 éve, de nem ilyen mértékben. Így a kiköltekezés komoly bajokkal jár a következő kormány számára.

Az elmúlt 10 évben a költségvetési politika az államháztartás hiányának leépítését célozta meg, ám berobbant a koronavírus és most hetenként hoznak nyilvánosságra újabb és újabb kormányzati ajándékot. Ennélfogva a deficit immár 2 év óta kolosszális. A Friedrich Ebert-alapítvány a legutóbbi választás előtt szóvá tette, hogy a szociális intézkedések a tehetőseknek kedveznek, az kap, akinek már amúgy is van valamilye.

A Bloomberg 7,5 milliárd dolláros fordulatról cikkezik, ennek az összegnek a választási győzelmet kell alátámasztania. Kovács Zoltán ezzel szemben azt állítja, hogy azért adnak, mert azt a gazdaság állapota lehetővé teszi. Ám a helyzet azért ennél bonyolultabb.

Krekó Péter a Political Capitaltől úgy látja, hogy a Fidesz pont úgy osztogat, mint korábban a szocialisták, akiket a párt nem győzött szidni érte. Ám jelenleg hiányzik sok-sok milliárd, mivel a hatalom lemondott a Norvég-alapról. Azon felül az EU befagyasztotta a kifizetést a koronaprogramból, és leállhatnak más források is, ha az Európai Bíróság elmarasztalja az Orbán-kabinetet a jogállami kifogások miatt.

The Times

Mocskosnak és megosztónak ígérkezik a magyar választási kampány – Orbán máris antiszemitizmussal vádolja ellenfeleit, akiknek viszont van esélyük arra, hogy megfosszák hatalmától a Márki-Zay szerint korrupt és mohó miniszterelnököt. Pedig még csak egy napja vált véglegessé a szavazás időpontja. Sok európai kormány abban bízik, hogy Orbán április 3-a után mehet isten hírével, miután igen ellentmondásos, populista-nacionalista figura, aki azonban ezúttal egész pályafutása legnehezebb feladatával került szembe.

Veje, Tiborcz István neve kötődik egy sor korrupciós botrányhoz, ő már az urambátyám-rendszer és a rendszerszintű sikkasztás jelképe lett az ellenzék szemében. Szoros kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel, akinek vagyona üstökösszerűen nőtt két év alatt 23 milliárd forintról 296 milliárdra. Hogy valamiképp elhatárolja magát az oligarcháktól, Orbán egy sor szociális és adókedvezményt jelentett be.

Márki-Zay feladata az, hogy egyben tartsa a hat pártot, ugyanakkor a Fidesz folyamatosan próbálja kikezdeni a szövetséget a Jobbik múltjával. A liberálisok ezzel szemben azt hánytorgatják fel, hogy a hatalom miként támadja Sorost, terjesztve az összeesküvés elméletet, miszerint a milliárdos a magyar szuverenitás és kultúra ellen tör.

Orbán ingujjában azonban ott az ütőkártya, hogy a választással egy időben népszavazás lesz a családi értékek védelmében, a melegség „előmozdítása” ellen. Az ellenzék vezetője úgy kívánja kivédeni a támadást, hogy vallásosságát hangsúlyozza, Orbánról ugyanakkor azt mondja, hogy az csupán színleli hitét, a Fidesz pedig képmutató és opportunista a meleg jogok ügyében.

Az EU azt reméli, hogy politikai földrengés lesz tavasszal Magyarországon, merthogy vezetője mumus lett, aki állandóan próbálgatja, hol van Brüsszel számára a tűréshatár, miközben döngeti a mellét, hogy illiberális demokráciát akar kiépíteni. Különösen Macron bízik abban, hogy győzelme esetén Orbán sírásója lehet, már ha utóbbi veszít. Egy brüsszeli diplomata szerint az unióban nagy elragadtatást vált majd ki, ha a politikus alulmarad, mert sok európai vezető őszintén ki nem állhatja.

Independent


Igen szorosnak ígérkezik a magyar parlamenti választás, de az ország válaszúthoz ér: vagy jön még
négy év Orbánnal, vagy teljesen új kormány alakul. A politikus Nagy Imre újratemetésén szabad választásokat sürgetett, de az ellenzék – jó 30 év elteltével – most pont őt szólítja fel ugyanerre. Magyarország a Fidesz alatt maffiaállam lett, olyan mértékű a korrupció, illetve a hatalom összpontosítása. A miniszterelnök ugyan előszeretettel nevezi rendszerét kereszténydemokratának, ám a diszkriminatív törvények, valamint a sokszínűség feladása miatt az messze van a keresztény hagyományoktól, amik az EU alapjait képezték.

Az ellenzéki kampány ugyan némiképp alábbhagyott az előválasztás óta, mert megy a belső civakodás a stratégiáról, de a hat pártnak vagy esélye nyerni. Róna Dániel, a 21 Kutató Központtól azt mondja, hogy a gazdasági helyzet, a vágtató infláció és a járvány félrekezelése folytán a másik oldal jól csinálja a dolgát. Ha az átlagember gondjaival foglalkozik, akkor tud többletszavazatokat szerezni.

Ám a hatékony fideszes propaganda gépezet csak most lendül igazán mozgásba. Édesítőszerként záporoznak a különféle juttatások, lesz Békement és április 3. előtt nem sokkal Budapesten ülésezik az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferencia. És még ott van a „gyermekvédelmi” népszavazás is.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szomorúnak tartja, hogy 7 éve sokan nem vették észre a menekültek elleni hadjárat során: bármikor sorra kerülhet egy másik kisebbség is, ám az jó, hogy az LMBT-közösség elfogadottsága egyre nagyobb. Márki-Zay ugyanakkor a gazdaságra és a korrupcióra összpontosít.

Ez az év fordulópontot jelent a magyar demokrácia történetében. Ha Orbán kétharmaddal újrázni tud, még inkább használhatatlan lesz az alkotmány és a töréspont felé tart a viszony Brüsszellel. Ha viszont az ellenzék történelmet csinál, akkor a működőképesség szavatolása lesz a cél, miután az állami kulcspozíciókat a maffiaállam vazallusai foglalják el.

Politico

Az új cseh kormány ugyan bizonyos fokig elhatárolta magát Magyarországtól és Lengyelországtól, ám az Európa-ügyi miniszter azt közölte, hogy az ország nem távozik a Visegrádi Csoportból. Bek szerint nem szeretnék elhanyagolni ezt az együttműködési keretet, ám azon vannak, hogy javítsák, illetve szorosabbá tegyék a kapcsolatokat más tagországokkal. Hogy Csehország a jogállami mechanizmus keretében megszavazza-e a támogatások felfüggesztését Budapestnek és Varsónak, azt válaszolta, hogy a hatalmon lévő ötös koalíciónak még meg kell vitatnia, milyen szintű szolidaritást tart kívánatosnak a két V4-es partnerrel.

Euronews

Hegedűs Dániel arra inti az uniót, hogy az legyen résen, mert nem lehet kizárni a csalást a magyar választáson. A Német Marshall-alapítvány Közép-Európa szakértője úgy gondolja, hogy 2022 döntőnek bizonyul a jogállam és az unió szempontjából, mert a magyarországi tekintélyelvűség megszilárdulása már így is sokat ártott a közösség hitelének és demokratikus képének. De ezzel együtt itt az alkalom, hogy a szavazópolgárok útilaput kössenek Orbán talpára, miután az illiberális erős ember a demokrácia helyén immár hibrid rendszert alakított ki. Ám erre csak akkor van lehetőség, ha a választás tisztességes és demokratikus lesz.

Brüsszel többször is átsiklott két fontos magyar változás fölött: hogy a Fidesz a maga javára módosította a választási körzethatárokat, viszont nagyarányú sajtófölénye óriási előnyhöz juttatja. Egyre több a szabálysértés, ez pedig aláássa a választási folyamat hitelét. A magyarok 2010-ben voksolhattak utoljára szabadon és tisztességesen. Most úgy áll, hogy az ellenzéknek 3-5 %-kal több szavazatot kell szereznie, ha többséget akar magának. Ám valószínűleg csak egyre több lesz a visszaélés az urnáknál.

Legutóbb a hatalom a választási turizmust törvényesítette. Ilyen előzmények után reménytelen jogszerű szavazásra számítani. És mivel 10-15 körzetben várhatóan kevesebb, mint ezer voks dönt, nagyon is számít, hogy sikerül-e megfirkálni az eredményt. Ily módon az EU nyugodtan készülhet arra, hogy ez lesz területén az első olyan politikai erőpróba, amelyet nagy mértékben manipulálnak.

Hogy az unió miként reagál, az nagyban kihat saját megítélésére is, de befolyásolja a lengyel választások tisztaságát is. Ezért mindent meg kell tenni, hogy Magyarországon ne lehessen semmiféle suskus. Azaz az EBESZ-nek teljes körű megfigyelői missziót kell kiküldenie, ideértve sok száz megfigyelőt, akik a szavazókörzetekben követik az eseményeket. Ez elriaszthatja az Orbán-kabinetet.

Azon kívül szükségtervet kell készíteni arra az esetre, ha Orbán csalás árán akarja megtartani hatalmát. Lehet szó a kétoldalú kapcsolatok befagyasztásáról, ahogy az Ausztriával történt 2000-ben. De hozhatnak összehangolt nemzeti szankciókat is a rezsim főkolomposai ellen. Ez bizonyulhat a leghatékonyabbnak. A magyar választás ugyanaz lehet Európa számára, mint a törvényhozás ostroma Amerikában. Bölcsen fel kell készülni rá.

AP

A lengyel Szenátus bizottságot hozott létre a lehallgatási botrány kivizsgálására, mert mint a testület
elnöke közölte: ahol a titkosszolgálat képes befolyásolni egy választás eredményét, az már nem demokrácia, így a megfigyelés az ország egész jövőjét fenyegeti. A felsőházban az ellenzéknek minimális a fölénye, ám a döntés így is 52-45 arányban született meg. Sokat ront azonban a dolgon, hogy a törvényhozók beidézhetnek bárkit, de senkit sem kötelezhetnek a megjelenésre. Továbbá egyetlen kormánypárti törvényhozó sem fogadta el a neki felajánlott helyet az új bizottságban. Mindenesetre sokan úgy gondolják, hogy a történtek az ország Watergate-botrányát jelentik.

Közben a liberális frakció arra szólított fel az Európai Parlamentben, hogy Strasbourg nézzen a magyar és a lengyel kormány körmére, mert a bizonyítékok szerint mindkettő izraeli kémprogramot telepített ellenzéki politikusok, jogászok, újságírók és bírálók telefonjára. Sophie in ’t Veld Hollandiából úgy értékelte, hogy lépni kell, mert az európai demokráciát érte támadás. Szerinte a Bizottságnak követnie kell az amerikai példát, azaz feketelistára kell tennie a Pegasus gyártóját, az NSO-t.

FAZ

Közép-Európa veszélyt jelent, mert rákényszerítheti az uniót az átalakulásra, ezt egy német és egy
lengyel politológus emeli ki a Visegrádi Csoportról most megjelent könyvében. A szerzők: Claus Leggewie és Ireneusz Pawel Karolewski, aki a Lipcsei Egyetemen tanít, úgy véli, hogy a négyek kihívást jelentenek, és ha az EU nem száll szembe velük, akkor ezzel középtávon felgyorsítja saját felbomlását.

A demokrácia persze világszerte esik vissza, de Európa szívében a demokratúrák adják a legtöbb okot az aggodalomra. Belülről érhetik el, hogy az unió megváltozzon, a farok csóválja a kutyát. A lengyel Alkotmánybíróság már megkérdőjelezte az uniós jog elsőbbségét, de a magyar vezetésnek is baja van a közösségi normákkal. Hogy mi lesz az erőpróba kimenetele, az teljesen nyitott.

A kötet bemutatja a többi közt, hogy a magyaroknál antiszemita kampányok zajlottak, ám hiba volna úgy tekinteni a regionális szervezetre, hogy az eszközül szolgál Orbán és Kaczynski politikai hadjárataihoz. A fórumot el kell választani a jogállam, a vélemények sokszínűsége és a kisebbségi jogok ellen indított budapesti és varsói támadásoktól.

Két okból is. Az egyik az, hogy az ilyen akciókhoz Szlovákia és Csehország nem adja a nevét. A másik, hogy ha a Nyugat ideológiai harci közösségnek tekinti a négyeket, akkor azzal a hivatalos magyar propaganda malmára hajtja a vizet, hiszen az azt állítja, hogy a csoport minden tagja az illiberális demokrácia ideológiáját vallja. A recenzió egyébként pont a kötet nagy hibájának tartja, hogy nem emeli jobban a belső különbségeket a tömörülésen tagjai közt.

FAZ

A lengyel kormány az energiaválság ellenére csökkenti az üzemanyagárat, mégpedig úgy, hogy 23-ról 8 %-ra vitte le az áfakulcsot, ami literenként 15 eurocenttel kisebb árat jelent. Továbbá egy fél évre eltörlik az élelmiszerek 5 százalékos forgalmi adóját, szintén azért, hogy mérsékeljék az emberek anyagi terheit. Az intézkedés mintegy másfél milliárd euróval enyhíti a lengyelek kiadásait. Novemberben már indult egy hasonló, kétmilliárdos program.

Az EU-n belül az energiaköltségeket tekintve Bulgária áll a legrosszabbul, ott egy háromtagú család a havi bevétel jó egynegyedét fordítja áramra, gázra és benzinre. Utána Magyarország és Görögország következik 20-20 %-kal. A németek – 9 %-kal – a középmezőnyben helyezkednek el. Romániában, amely az unió 2. legszegényebb tagja a bolgárok után, a hatalom áprilistól 19-ről 5 %-ra kívánja levinni a villanyáram áfáját.

Más módszert választott viszont Magyarország és Szerbia, ahol választások következnek. Orbán elrendelte, hogy februárig fagyasszák be a benzin és a gázolaj árát.

Die Welt

Bár a magyar szervezők nem értik a francia és a szerb válogatott panaszait az igencsak lazára vett járványmegelőzési intézkedések kapcsán, a német csapat sportigazgatója ugyanilyen okokból úgy nyilatkozott: boldog, hogy az Európa-bajnokságon nem Magyarországon, hanem a társrendező Szlovákiában játsszák a mérkőzéseiket. Kromer az, aki ügyel a higiéniai szabályok legszigorúbb betartására.

Ennek megfelelően a pozsonyi szállodát teljesen elszigetelték a külvilágtól, ott rajtuk kívül senki sem lakik. Még a személyzettel is csupán minimális a kapcsolat, saját szakácsot hoztak. De muszáj óvatosnak lenni, mert az egyiptomi VB után a csapatkapitány elkapta a vírust.

A magyaroknál és a szlovákoknál hasonlóképpen alakul a hétnapos fertőzések mutatója, az Orbán-kabinet engedélyezi a teltházat, a szlovák vezetés viszont csak a helyek egynegyedének értékesítéséhez járult hozzá, és azt is csak olyan szurkolók esetében, akik megkapták az oltást. Ugyanakkor az európai szövetség már lazított a szabályokon: a megbetegedett sportolóknak nem kell két hetet karanténban tölteniük, öt nap után teszteltethetik magukat.

The Times

Djokovics akaraterejét a gyermekkori szegénység kínjai és a NATO-bombázások edzették meg. Hiszen 1999-ben, mindössze 11 évesen sok-sok estét töltött lakótömbjük pincéjében, mert jöttek a nyugati bombázógépek és a nagyapjával azt sakkozták ki odalent, hol gyakoroljon másnap, mert hírek terjedtek arról, hogy következő nap mi lesz a légitámadások célpontja az akkori Jugoszlávia fővárosában. De amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák, mindig rohantak le.

Ma már Monte Carlóban él, összkeresete meghaladja a 100 millió fontot. De annak idején a szülők csak nehezen kaparták össze a pénzt a tehetséges gyerek pályafutására. Nem is ők gondoskodtak a fiúról és két testvéréről, hanem a nagyapa, mert az apa és az anya négyórányi útra onnan egy síközpont pizzázójában dolgoztak megállás nélkül. Többször is kölcsön kellett kérniük, amikor Novak 13 évesen bekerült Niki Pilics müncheni teniszakadémiájára és a pénzt nem mindig tudták időben visszaadni. A hitelezők nem egyszer késsel követelték vissza a tartozást.

Úgy hogy anyagi megfontolásokból 2006-ban még az is felmerült, hogy felveszi a brit állampolgárságot. De a megpróbáltatások megtanították arra, hogy túljusson minden akadályon. Két évvel később viszont már megnyerte az Ausztrál Opent, de a győzni bármi áron-felfogás meghatározó lett számára a pályán és azon kívül is.