2020. július 5., vasárnap

MILYEN JÓ NEKÜNK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.07.05.Aki nem érzi, vagy nem látja, vagy nem tapasztalja, hogy milyen boldog, sikeres és reményteljes országban él, amely ország természetesen Magyarország, annak nem kell sokat kutakodnia ahhoz, hogy ráébredjen: márpedig ez az igazság. Legalábbis azok számára, akik a kormány és egyéb uralkodó fajták (Gerald Durrell után szabadon) nevében próbálják eladni nekünk az eladhatatlant.

Olvasom ugyanis, hogy kimagaslóan elégedettek tízből legalább hatan a miniszterek elnökének munkájával. Jaj de jó! Igaz, a kérdés az említett nagyember járvány alatti tevékenységére vonatkozott, de mi ne legyünk ennyire szűkkeblűek, előlegezzük meg azt az elmúlt tíz év alatt szerzett „bizalmat”, hogy minden másban is pont ilyen nagyon jól munkálkodik. Az tagadhatatlan tény, hogy egyes területeken, elég sok területen maradandó nyomokat fog hagyni az országban a „munkája”.

A magam részéről nagyon kíváncsi lennék arra, vajon a munkássága mely része váltotta ki ezt a kimagasló elégedettséget. A kínai maszkos dobozok ünnepélyes fogadása a repülőtéren? Vagy az a jelenet, amikor az agyonterhelt kórházi dolgozóknak kellett díszsorfalat állniuk őnagysága megérkezésének nagyszerű hírére? Ahelyett, hogy a munkájukat végezhették volna, és a betegek ápolásával-gyógyításával foglalkozhattak volna. Esetleg a törzsfőnöki operációs csapat napi együgyű üzenetei és semmitmondó, valójában hamis állításai? Ez tetszett olyan nagyon?

De mindezeknél jobban érdekelnének a tények. Vagyis azoknak az embereknek a száma, akik megfertőződtek vírusilag, és azoké is, akik áldozatul estek. A vírusnak is, mert az sem volt kevésbé kíméletes, mint az, aki kitalálta a kórházak kényszerkiürítését. Talán csak nem a miniszterek elnöke volt az? De, bizony. Azt vajon hallotta-e, olvasta-e ez a nagyon elégedett hat a tízből réteg, hogy egyes szakemberek szerint, akik orvosként vagy ápolóként próbálták megmenteni a felelőtlenül hazaküldött súlyos betegek életét, tíz ilyen esetből tíz áldozat lett a végeredmény. Ez már nem is 60 százalék, mint a kimagaslóan elégedetteké, hanem a teljes százas. Százalékilag, mert egyébként egy komplett őrület.

Ettől boldog, sikeres és reménnyel teli az a politika, amely sorvasztja Magyarországot. Attól, hogy már a legapróbb dolgokban sem lehet elhinni egy szavukat sem, de az összes hazugságot olyan sok csatornán – nevezhetjük médiabirodalomnak, de sokan ezt sem fogják megérteni – tolják a hülyének nézett nép arcába, hogy tízből hat ember tényleg el is hiszi. Ahogy az összes egyéb bárgyúságot, lásd azt, hogy a miniszterek elnöke védte meg az országot egy vírustól. Tény, hogy volt egy nemzethycecília segítőtársa, aki amellett, hogy nagyon szakember, az ostobaságban is indulhatna valamilyen fontosabb kormányzati pozícióért. Ketten együtt, na meg az a törzsi valami, belopták magukat tíz magyar emberből hatnak a szívébe.

Szeretném megkérdezni azt a hat embert: tudnak-e arról, hogy a járvány ideje alatt a nagyszerű munka részét képezte az is, hogy az általam eddig ismert adatok szerint több, mint 50 000 000 000 000 forintot sportcélokra költött a nagyon kimagasló munkát végző ideáljuk, istenük, a miniszterek elnöke? Nagyon rosszul tudok számolni olyankor, amikor milliárdokról van szó, 50 milliárdot akartam írni, kérem a Szerkesztőket, ne is javítsák ki, ha nem stimmelne a nullák száma.

Mert mindegy. Olyan elképzelhetetlen pazarlásról, lopásról, lenyúlásról, van szó – tessék választani – körülbelül 3-4 hónap alatt, hogy sem Mari néni, sem Pista bácsi, sem senki, velem együtt, nem képes felfogni azokat...


130 ÉVES MŰEMLÉKET BONTANAK LE, HOGY EGY KORMÁNYKÖZELI VÁLLALKOZÓ HOTELT ÉPÍTSEN A HELYÉN

PARTIZÁN / MÉRCE
Szerző: PARTIZÁN
2020.07.05.


  Varga Mihály pénzügyminiszter kollégiumi 
  szobatársához köthető cég is tulajdonos 
  volt korábban abban az ingatlanfejlesztő 
  cégben, amelynek kedvéért a Heinrich-
  udvar átépítését nemzetgazdasági 
  szempontból kiemelt beruházásnak 
  minősítette a kormány.
  A kormány ugyanúgy járt el, mint a gödi 
  Samsung-gyár esetében. A Heinrich 
  Passage Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek az 
  ellenzéki irányítású kerületben érvényes 
  helyi építési szabályokat se kell 
  figyelembe vennie.ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

PÉNTEKEN ELFOGADTA A PARLAMENT A LEX PMFC-T, MÁRIS FELBUKKANT A LEHETŐSSÉGEL ÉLNI KÍVÁNÓ ÜZLETEMBER, HOGY MEGVEGYE A PÉCSI FOCIKLUBOT

444.HU
Szerző: haszanz
2020.07.05.Pénteken fogadta el az Országgyűlés a lex PMFC-t. A pécsi profi futball újjáépítsét lehetővé tevő törvényt Bánki Erik nyújtotta be. A Nemzeti Sport mai számából már az derül ki, hogy a módosítással azonnal élni is fognak, és új tulajdonosa lesz a PMFC-nek, mégpedig a közétkeztetési piac egyik legnagyobb szereplőjének, a Hungastnak az egyik tulajdonosa, György Tamás. 

Kevés unalmasabb dolgot lehet elképzelni, mint egy parlamenti vitát a sportörvény egyetlen pontjának módosításáról. Ráadásul az előterjesztő, a fideszes Bánki Erik szerint mindez csak „egy nagyon rövid, mondhatni, technikai módosítás”, csupán egy apró kis betoldás, az utánpótlás érdekét szolgálja, ha annyira jók a kinevelt fiatalok, akkor akár elindulhassanak magasabb osztályban is.

Mégis olyan vita kerekedett belőle június elején, hogy az indítványához a képviselőktámogatását kérő Bánki a zárófelszólalását ezzel kezdte: „Parlamenti pályafutásom elmúlt több mint öt ciklusában számos demagóg vitán vettem részt a parlamentben, de ehhez fogható demagógiát azért ritkán hallottam 1998 és 2020 között”.

Szép pillanata volt a folytatásban hasonlóan lendületes felszólalásnak, amikor Bánki leszidta a vitába felszólaló MSZP-s Varga Lászlót, mert a válaszokat meg sem várva elhagyta a termet, miközben Varga valójában ott volt, mint azt egy közbeszólással jelezte is, igaz addig már jegyzőként a pulpituson. De a legszebb mégis az volt, hogy a módosítójavaslatot támogatásáról biztosító KDNP-s Nacsa Lőrinc lelkesedésében csúnyán keresztbe verte Bánki Erik kommunikációs stratégiáját arról, hogy csupán egy apró, az utánpótlás érdekében hozott módosítóról van szó...


MI A HAT LEGFONTOSABB KÜLÖNBSÉG A NYUGDÍJPÉNZTÁR ÉS NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS KÖZÖTT?

MFOR.HU
Szerző: Bank360
2020.07.05.


A nyugdíjcélú megtakarítások között kiemelt helye van az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításoknak és a nyugdíjbiztosításoknak. Mindkettő után igénybe vehető szja-kedvezmény, a befizetett összeg 20 százalékát írják jóvá a megtakarítási számlán. Mind a biztosítások, mind a pénztári megtakarítások összehasonlíthatók a költségük alapján, ez a teljes költségmutató (TKM). A költségek közötti különbség akár jelentős is lehet, alapvetően a pénztári számlának alacsonyabb a TKM-e, mint a biztosításé. Ez azonban még kevés az összehasonlításhoz.

A két megtakarítási forma ugyanakkor nem ugyanolyan. Mi a különbség közöttük, azt leszámítva, hogy a nyugdíjpénztári befizetés után évi 150 ezer forint kedvezmény járhat, a biztosítás díjfizetése után pedig csak 130 ezer? A legfontosabb eltéréseket gyűjtötte össze a Bank360.hu...

SZÉGYENTELJES, AMIT A POLITIKA A JÁRVÁNYBÓL CSINÁL

INDEX / TNT PODCAST
Szerző: INDEX
2020.07.05.


...Újra elhívtuk Kemeseni Gábort, hogy értékelje az első hullám tapasztalatait, és megmondja nekünk, hogy mit hoz a jövő. A beszélgetésben - sok egyéb mellett - a következő témák kerülnek elő:

- Szükséges volt-e az élet drasztikus lezárása márciusban?
 
- A svédek más stratégiát választottak. Jobb vagy rosszabb volt-e az úgynevezett kalapács és tánc-stratégiánál?
 
- Kellett-e volna az első pillanattól maszkot hordania mindenkinek?
 
- A lazítás túl korán/időben/túl későn jött-e?
 
- Szabad-e most külföldre menni nyaralni?
 
- Újra engedélyezhetők-e a tömegrendezvények, mi a helyzet a zárt kocsmákkal, éttermekkel, koncertekkel, színházakkal?
 
- A jelenlegi helyzet meddig tartható?
 
- Lesz-e és mikor lesz második hullám?
 
- Mekkora a valós előrelépés a gyógyszer- és vakcinafejlesztésben?
 
- Immúnissá vélik-e az, aki átesett a fertőzésen, és meddig véd majd a vakcina?

MIÉRT FONTOS A DIKTATÚRÁNAK A SZÍNHÁZI ÉLET FÖLÖTTI HATALOM MEGSZERZÉSE ÉS MIÉRT TÁNCCAL KELL TILTAKOZNI EZ ELLEN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.07.03.


A sajtószabadság korlátok közé helyezése után a kulturális élet fölötti uralom megszerzésének részeként megszavazták a Színművszeti Egyetem alapítványi tulajdonba vételét. Ez a rezsim trükkjeinek egyike, aminek lényege az, hogy a kormány látszólag elidegeníti magától az intézményt és alapítványi kézbe helyezi, amellyel a függetlenség hamis látszatát teremti meg. Majd az alapítványok élére és kuratóriumaiba saját embereit ülteti, akik a “szakmai önállóság és függetlenség” jegyében kiterjeszti a NER uralmát az intézményre, kisöpri az autonóm tanárokat és alkotókat, a rezsim szellemiségét képviselő kulturharcosok uralma alá hajtja az intézményt. Ennek megfelelően nemcsak a tanárok, hanem egy idő után a diákok, a későbbi színészek, rendezők és igazgatók is a rezsim által kinevelt és szelektált káderek lesznek.

Ez a kultúra és a művészet szabadságának felszámolását jelenti. A diktatúrák uralni akarják az emberek gondolkodását, mert így tudják szolgaságban és kontroll alatt tartani őket. Ezért a sajtószabadság után a kultúra és a művészet szabadságának felszámolása egy újabb lépés a totális lelki diktatúra, az agymosott alattvalók rendszerének bebetonozása felé. Ez nemcsak a kultúra és a művészet szabadságának az elvesztését jelenti, hanem az igazi kultúra és művszet felszámolását is, mert az igazi kultúra és művészet lételeme a szabadság, a szabadságért folytatott küzdelem. Ahol a művészet szabadsága megszűnik, ott vége a valódi művészetnek és a szabad gondolkodásnak. Ez a lelki terror egyik speciális, legdurvább formája.

Nem csupán az alkotók oldaláról jelent ez gúzsba kötést, hanem a befogadók oldaláról is. A polgár nem mehet színházba, hogy katarzist éljen át, a művészt nem erősíti meg a legszentebb értékekbe vetett hitét, mint például a szabadság szeretetét az önkénnyel való megalkuvással szemben. Az embernek, mint nembeli lénynek a legdurvább megalázásáról van szó. Ez rosszabb, mint a fizikai terror és a katonai diktatúra. A lélek megerőszakolásának súlyosabbak a következményei, mert ha egy embernek a fizikai létét, szabadságát és az életét korlátozzák, az emberi méltósága és az önbecsülése még megmarad. A színháznak éppen ezt kellene erősítenie mindennap, minden este, minden előadással...

ÁTALAKÍTJA A VILÁGUNKAT A KORONAVÍRUS, DE EZ NEM BAJ

HVG ONLINE
Szerző: NÉMETH ANDRÁS
2020.07.05.


A koronavírus-járvány rövid távú hatása, hogy sosem látott arányban csökkent a világ CO2-kibocsátása. Amint a pandémia után az élet visszatér a normális kerékvágásba, a környezetszennyezés ismét lendületet vesz, ám a válság olyan változásokat is elindított, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóbbá tehetik a társadalmunkat.

Kínában szinte varázsütésre 25 százalékkal zuhant a széndioxid-kibocsátás, és bár a kijárási korlátozások fokozatosan enyhülnek, és az ipar is újraindul, az atmoszférába eregetett, üvegházhatást okozó gáz mennyisége elmarad a koronavírus-járvány előtti csúcs mögött. A Carbon Brief nevű brit környezetvédelmi kutatóintézet számítása szerint az idén kétmilliárd tonnával kevesebb szén-dioxid jut majd a levegőbe, ami 5,5 százalékos csökkentést jelent 2019-hez képest. A részben a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és az amerikai kormány előrejelzéseire alapozott becslés szerint a legfontosabb fosszilis energiahordozónak számító kőolaj iránti kereslet minimum másfél év múlva fogja elérni a korábbi szintjét...

TIBORCZ ISTVÁN BIRODALMA TITOKZATOS HEGYVIDÉKI CÉGGEL BŐVÜLT

PRIVÁTBANKÁR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2020.07.05.


Június végén új céget alapított a miniszterelnök veje, aki minden bizonnyal marad az ingatlanpiacon, de mellékesen sportlétesítményt is működtethet.

Még egy céggel gyarapodott a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cégbirodalma június végén - vettük észre az Opten cégadatbázisban. A június 10-i alapítású céget viszonylag gyorsan, két hét után be is jegyezte a cégbíróság a kötelezően előírt minimális jegyzett tőkével, 3 millió forinttal. A Tusculanum Hegyvidék Kft. tevékenységi körei beleillenek Tiborcz István szakterületébe, marad az ingatlanpiacon. Fő tevékenységként a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését jelölték meg...

ITT OLVASHATÓ

A LOPAKODÓ EURÓKÖTVÉNY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2020.07.04.


A kötvény tehát – bármelyik változatáról is legyen szó – nem az ördögtől való. Hitelviszonyokat megtestesítő, forgalomképes értékpapír, ami a jelenlegi gazdasági válság kezelésében sokat segíthet. Azt persze meg kell akadályozni, hogy az uniós büdzsébe így befolyó összegek – amúgy magyar módra – „elveszítsék közpénz-jellegüket”.

A The Economist képszerkesztői igazi vizuális művészek. A hetilap címlapján nemrég az uniós zászló 12 aranyszínű csillaga ragyogott. Egyik-másik láthatóan halványabban égett, sőt akadt olyan is, amelyiknek a fénye már kialudt. Bár ezek a csillagok nem a tagállamokat jelképezik, a jelenlegi megosztottság szinte mindenben megmutatkozik. Talán nem a legfontosabb járványügyi példa, de 2020 nyarán több európai futball-nagyhatalom bajnoki meccseit még mindig zárt kapuk mögött játsszák. Nálunk viszont a szurkolók a stadionokba akár zsúfolt autóbuszokban, rendőri felvezetéssel is érkezhetnek. A mérkőzések alatt – egymástól alig néhány centiméternyire – rengeteg aeroszolt juttatnak a levegőbe, miközben a pattogó labda lekezelésére biztatják kedvenceiket. 

Bármennyire is úgy tűnt, hogy a világ megpróbáltatásai véget értek, ezt sem az egészségügy, sem a gazdaság adatai nem támasztják alá. Egy felelőtlen elnök által „megnyitott” Egyesült Államokban újra emelkedik a fertőzöttek száma, s a gazdasági válság neheze kontinensünkön is csak ezután következik. Az Európai Központi Bank első embere, Christine Lagarde szerint az Európai Unióban drámai visszaesés tapasztalható. Az eurózóna gazdasága 2020 második negyedévében – növekedés helyett – 13 százalékkal zsugorodott, a munkanélküliség pedig idén akár 10 százaléknál is magasabb lehet. Ez valóban sokkoló hír, miután az EU statisztikai hivatala közvetlenül a járvány előtt még egyáltalán nem kongatta a vészharangot. A munkanélküliségi ráta 2020 januárjában „csak” 7,4 százalék volt és ezzel elérte a 2008 óta először tapasztalt mélypontot. Sajnos az átlagok mindig félrevezetőek: a 13 százalék a néhány százalékpontos német csökkenés mellett, akár 20 százalék feletti olasz vagy spanyol visszaesést is jelenthet...

FEKETE-GYŐR ANDRÁS: KÉT ÉV ALATT STABILNAK LÁTSZÓ RENDSZEREK TUDNAK LEBOMLANI, 2022-BEN PARLAMENTI PÁRT LESZ A MOMENTUM

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.07.05.


Két évvel a választások előtt a parlamenti ellenzék népszerűsége folyamatosan erodálódik, az ezerszer pertraktált együttműködés jelei továbbra sem mutatkoznak. Kétséges, lesz-e ebből kormányváltás. Nemrég megjelent írásunk (A remény számkivetettjei, 168 Óra, 26. szám) után megkerestünk néhány fajsúlyos ellenzéki szereplőt, van-e valami terv, elképzelés, varázsszó a 2022-es kormányváltásra. A nemzedéki pártként induló Momentumot sújtja legkevésbé az ellenzék gyászos múltja. Fekete-Győr András elnököt a párt tisztújító kongresszusának vitatott döntéseiről is kérdeztük.

A járvány és a világválság árnyékában szinte inkognitóban zajlott a Momentum tisztújító kongresszusa. Egy tizenegy százalékos párt Magyarországon állítólag középpárt. Mások szerint a Momentum tipikus nemzedéki párt, a Fidesz is így kezdte. Ám míg az ős-Fidesz fontos törekvése volt, hogy az identitását meghatározza, a Momentum ódzkodik ettől. Ennek előnyei is lehetnek. Építkezhetnek, békén hagyják önöket. De egyvalamit Orbánék biztosan tudtak: egy párt arculata konfliktusok sorozatán keresztül bontakozik ki. A lehetőséggel önök nem élnek.

Ezt vitatom. A Momentum konfliktusok sorát vállalta és vállalja, de nem a párt arculata, hanem elvi alapállása mentén. Csak példaként mondom a NOlimpiát, a CEU melletti tüntetéseket, a rabszolgatörvény elleni utcai fellépést. Ami az ideológiát illeti, a ’89 körül született szabad magyar nemzedék felismerte, az izmusok kora lejárt. Csekély jelentősége van annak, hogy az ember mit állít magáról, baloldali, konzervatív vagy liberális. A fiatalok többségét a fogalmak meg sem érintik, miközben 2008, a gazdasági világválság és a piaci fundamentalizmus bukása óta a teljes nyugati társadalom keresi egy új világ rendezőelveit.

Ezt lefordítom: legyen előbb valami pártod, aztán majd meglátjuk, merre indulunk?

Nyilvánvaló, ha politizálni akarsz, vannak alapvető értékeid. Társadalomszervezésben az alapelvünk az, hogy az egyének, közösségek, intézmények szabadságát garantáljuk. Gazdaságszervezési alapelvünk a fenntartható fejlődés mellett a szolidaritás keretei között tartott piaci verseny. Ezeket hivatott egy modern állam garantálni. A külpolitikában az a törekvésünk, hogy a keleti orientáció helyett a magyarság történelmi helye Nyugaton van. Az Európai Uniót ezért nemcsak óvnunk, hanem mélyítenünk, erősítenünk is kell. Nagyobb hangsúlyt helyeznénk a védelmi, energiaügyi és a pénzügyi politikára...

BÁRMI IS LESZ AZ AIRBNB-S LAKÁSOKKAL, KOMOLY VÉRENGZÉS ELÉ NÉZÜNK

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.07.05.Benne van a levegőben, hogy komoly csapás érje a rövid távú lakáskiadási piacot. Az Über és a taxisok jól ismert harcával ellentétben azonban most sokkal több embert, munkahelyet, részpiacokat érintő kérdésről van szó: a gazdaság fehérítése, a turizmus magas szinten tartása, a munkahelyek védelme és a lakáspiac az, ami egy átgondolatlan tollvonással romba dőlhet.

Az elmúlt hetekben felgyorsultak az események a magyarországi rövid távú szálláskiadás körül, hivatalos döntés még nem született arról, hogy mi lesz a magánszállásokkal, de benne van a levegőben egy Magyarországra, vagy akár csak Budapestre fókuszáló szabályozás...


KAPITALIZMUS ÉS A REMÉNYTELENSÉG OKOZTA HALÁLOZÁS

MÉRCE
Szerző: SCHEIRING GÁBOR
2020.07.05.


Kihal-e az amerikai munkásosztály? Ebbe az irányba mutat a járvány, ami már a koronavírus előtt is pusztított az Egyesült Államokban: a reménytelenség okozta halálozás. A stabil munkahelyek eltűnése, az egyenlőtlenségek, a reálbér stagnálása, a piaci egészségügy és a gyógyszerlobbi együttes hatásaként a fehér munkásosztály tagjainak várható élettartama húsz éve csökken. Erről írt könyvet Anne Case és Nobel-díjas férje, Angus Deaton.

Az észrevétlen járvány

Egy friss kutatás szerint 100.000-ből 61,6 fekete amerikai halt bele a koronavírusba, ami közel háromszor akkora halálozási ráta, mint a fehér amerikaiaké, akik körében 26,2 haláleset jutott 100.000 emberre. A pandémia csúcsán felszínre tört a fekete amerikaiakat sújtó strukturális és intézményi diszkrimináció, kiszolgáltatottság és munkanélküliség. George Floyd egy hónappal ezelőtti brutális meggyilkolása óriási tüntetéssorozatot indított el először Amerikában, majd Európában. A feketék gazdasági és életesélyei a mai napig lényegesen rosszabbak a fehér amerikaiakhoz képest. Ennek ellenére a fehér amerikai munkások halálozása az, ami az elmúlt húsz évben az amerikai demográfiai folyamatokat a feje tetejére állította – ám mint később látni fogjuk, a fehér és fekete munkásokat sújtó halálozási válság gyökerei közösek...

HA ERŐS ELLENFELET KAP ORBÁN VIKTOR, AKKOR MINDENT BELE KELL ADNIA, HA NYERNI AKAR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.07.04.Orbán Viktor tart a karakteres, kitartó, keményen küzdő ellenfelektől, ezért időben igyekszik elvenni a kedvüket attól, hogy ellene induljanak a 2022-es választáson. Tartja magát a városi legenda, mely szerint többször megüzente Karácsony Gergelynek, hogy leszáll róla (és Budapestről), amennyiben garantálja, hogy nem tör miniszterelnöki babérokra, de állítólag a hódmezővásárhelyi polgármester ringbe szállásának se örülne. Márki-Zay Péter mellett akár Botka László vagy más népszerű ellenzéki polgármesterek is veszélyt jelentenek a rezsimre, ezért is szipolyozza ki a megyei jogú városok többségét a Fidesz a járványhelyzetre hivatkozva.

Az ellenzék váratlan sikere a tavalyi önkormányzati választáson felülírt egy sor olyan forgatókönyvet, melyeket Orbán Viktor már előkészített a 2022-es országgyűlési választási kampányra. Megdőlt például az az állítás, hogy az ellenzéki választók nem szavaznak át olyan pártok jelöltjeire, akiknek értékrendje messze áll az övéktől. Október 13-án bebizonyosodott, hogy a Fidesszel és a miniszterelnökkel szembeni ellenérzések (igyekeztünk finoman fogalmazni) igen nagy kohéziós erőt biztosítanak az ellenzéki tábor számára, így például egy DK-s simán szavaz egy jobbikos jelöltre, ha annak az a jelszava, hogy zavarjuk el a fideszes kiskirályokat.

A másik keserű pirula az volt az állampárt számára, hogy nem vette a nép többsége azt a kampánybablát, hogy az ellenzéki oldalon csak alkalmatlan figurák vannak. Karácsony Gergely esetében ez a szlogen lényegében olyan fegyver volt, amely amellett, hogy célba se talált, még vissza is rúgott gazdája kezében. A helyi polgármesterek általában jól helyt álltak a koronavírus-járvány elleni védekezésben, és a kormány hiába mantrázza, hogy a fővárosi önkormányzat hibázott az idősotthonok esetében, ezt csak a nagyon elhivatott fideszesek veszik készpénznek. Ugyanez a helyzet a Lánchíd felújítása ügyében is, így Orbán egyelőre nem tudja meghátrálásra kényszeríteni az elszántan hadakozó Karácsonyt...


MACSÓURALOM VAN – HADAS MIKLÓS GENDERKUTATÓ: A MAGYAR VÁLASZTÓ FOGÉKONY A GYŰLÖLET IDEOLÓGIÁJÁRA

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.07.04.


A születéskor bejegyzett nemet Magyarországon hivatalos eljárásban már nem lehet megváltoztatni. Erről is döntött az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges jogrend idején elsőként elfogadott törvényben. A kormánypárti többség a veszélyhelyzet alatt még egy „genderellenes” szavazást tartott: elutasították a családi erőszak ellen megkötött Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Ennek ellenére az állam által létrehozott és finanszírozott „civil” szervezet, az Alapjogokért Központ június derekán még aláírásgyűjtésbe is kezdett az egyezmény ellen. A nemi kisebbségek elleni hadviselésről a hazai genderkutatás megalapítóját és doyenjét, Hadas Miklóst kérdeztük.

Nem érzi magát magányosnak a genderkutatásban? Megszoktuk, hogy ezzel a tudománnyal elsősorban nők foglalkoznak.
Magyarországon megszoktuk. Ám amit itthon természetesnek tartunk, az gyakran nem tükrözi a világtrendeket. Ebben az esetben sem. Az új évezredben egyre jellemzőbb, hogy a társadalmi nemek kutatásával nemcsak nők, hanem férfiak is foglalkoznak, és egyre aktívabbak a nemzetközi konferenciákon. Az is természetes, hogy nők is kutatják a férfiasság kategóriájának változásait, hiszen a női élet sajátosságaival sem lehet érdemben úgy foglalkozni, hogy kihagynánk a képből a férfiakat. Magyarországon azonban valóban az jellemző, hogy a társadalmi nemeket főleg nők kutatják, és vizsgálatuk tárgya elsősorban még ma is – teljes joggal – az, hogyan nyomják el a nőket az élet különböző területein.

A hazai közpolitika egyik furcsa fejleménye volt, hogy a veszélyhelyzetben a kormány teljhatalmat szavaztatott meg magának, majd a fideszes parlamenti kétharmad a születési nem adminisztratív megváltoztatásának tilalmáról döntött. Ön érti, hogy ez miért volt olyan sürgős?

Vélelmezem, hogy az előre megtervezett menetrendet követték. Ez a jogszabály a járvány nélkül is része lehetett annak a programnak, amellyel megpróbálják visszaforgatni az idő kerekét. Arra tesznek kísérletet, hogy itthon visszavegyék azokat az eredményeket, amelyeket a nemi kisebbségek mozgalmai a múlt század hatvanas-hetvenes éveitől kezdve világszerte elértek az egyenlőségük kivívásáért folytatott küzdelemben. A magyar kormánypártok a genderkutatás és az úgynevezett LMBTQI-mozgalom elleni hadviselés zászlóvivői lettek. Álláspontjuk valójában nemcsak a kortárs trendeknek, hanem az orvostudomány eredményeinek is ellentmond, amikor a születéskor bejegyzett nemet próbálják életfogytiglani ítéletté változtatni...

AKI BUDAPESTET MEGNYERI, AZ MEGNYERHETI MAGYARORSZÁGOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerzők: Ulrich Becker és Hans-Ull Mayer
2020.07.04.


A német HEIDENHEIMER ZEITUNG című lap mai, szombati nyomtatott számában megjelent Karácsony interjú magyar fordítása.

HEIDENHEIMER ZEITUNG

„A nacionalizmus veszélyezteti a szolidaritást“

Interjú Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével


Karácsony Gergely. Benne van az ellenzék reménye: a 45 éves zöldpárti politikus, Orbán Viktor ellenfele, az EU-s anyagi támogatás másféle elosztása mellett száll síkra.

Ulrich Becker és Hans-Ull Mayer

Amikor a múlt év októberében Karácsony Gergelyt Budapest főpolgármesterévé l választották, munkatársai, tartva a lehallgató készülékektől, fideszes elődje egész bútorzatát kipakolták az irodából. A 45 éves új polgármester most egy megbízható irodában székel, íróasztala mögött a falon Bibó István portréja függ, aki a második világháború után Nagy Imre első kormányának tagja volt és az 1956-os felkelésben fontos szerepet játszott. A fotót Bibó fiától kapta, amit kitüntetésnek érez. Karácsony, akit videókapcsolaton keresztül, tolmács segítségével interjúvolunk, koncentráltan beszél és nyugodt hangnemben meséli, hogy néha, amikor Budapest utcáin, sikátoraiban jár, olyan, mintha álmodna. Ellenzékiként, ma a magyar főváros főpolgármesterének lenni, számára „páratlan megtiszteltetés“. A hivatalát, teszi hozzá a zöld politikus, a szükséges alázattal kívánja gyakorolni.

Karácsony úr, az Ön győzelme ellenzékiként teljesen meglepetésszerűen jött. Hogyan sikerült Önnek a teljhatalmúnak tűnő Orbán miniszterelnök Fidesz-pártjának képviselője ellen győznie?
Budapest mindig is baloldalibb és liberálisabb volt az ország többi, nagyobbik részéhez képest. A probléma mindig az volt, hogy az ellenzék viszálykodó, teljesen megosztott volt. Mi Budapesten – és néhány más városban is – az ellenzéket annyira egyesíteni tudtuk, hogy közösen léptek fel. Ezen túl a polgárokat kezdettől fogva bevontuk az előválasztásokkal a jelölt-keresésbe, ami a politikai részvételben fordulat volt. Aztán összeállítottunk egy zöld és szociális programot, ami Budapestet élhetővé teszi. Az elődöm az elmúlt évszázadot képviselte. Én a 21. évszázad jelöltje voltam...

ORBÁNNAK EGYRE NEHEZEBB A DOLGA A KÖZRÁDIÓBAN, HA A RIPORTERNÉL IS KEMÉNYEBBEN AKAR BELESZÁLLNI A BALOLDALBA VAGY BRÜSSZELBE

444.HU
Szerző: haszanz
2020.07.05.


Hunyjuk be a szemünket és koncentráljunk! Erősen. Képzeljük el, hogy Magyarország miniszterelnöke párttársainak zárt körben olyanokat mond, ami nagyon-nagyon kínos, sőt rá és pártjára nézve káros lenne, ha nyilvánosságot kapna. 

Tényleg nehéz elképzelni, de próbáljuk meg!

Most jön a még nehezebb rész: képzeljük el azt is, hogy a kormányfő beszédét valaki felveszi és eljuttatja a közrádiónak! Megvan?

Most azok a kevesek, akik eljutottak idáig, próbálják meg elképzelni a lehetetlent: a közrádió leadja a beszéd legkínosabb részeit, és ismétli minden hírműsorában.

Ébredjünk fel, már nem 2006-ban vagyunk, 14 éve volt az őszödi veszéd, hanem 2020-ban, amikor a közmédia fel lett szabadítva a balliberális terror alól.

A közszolgálati média évek óta bizonyítja, hogy szolgálatban nincs párja, és ezt mindig képes fokozni. Most a jelek szerint leginkább arra van szükség, hogy bátorítsák kicsit Orbánt Viktort, hogy ne féljen, mondja el nyugodtan a véleményét az ellenzékről és Brüsszelről. Csak kicsit biztatni kell a kérdésekkel...

A SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAM ÉS AZ EMBERI GONDOLKODÁS

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2020.07.05.


Már a harmadik részéhez értem annak a sorozatnak, amiben a programozási nyelvek jelentéstanának egy furcsa oldaláról beszélek. A számítógép és az ember kapcsolatáról mindig úgy szoktunk beszélni, hogy hogyan lehet számítógéppel utánozni azt, ahogy az ember viselkedik (beszél, megért és így tovább). Itt viszont arról volt szó, hogy a számítógépes programoknak mi az a vonása, ami az emberi nyelvekkel összehasonlítva annyira megnehezíti a használatukat.

Eddig arról beszéltem, hogy a programok minden futásuk alkalmával ugyanazt „csinálnák”, ha nem lennének paramétereik, változó részeik, amik akár minden egyes futásnál más értéket vesznek fel, és emiatt viselkednek a programok eltérően egyik esetről a másikra. Vagyis nem egészen pontosan írnak le egy folyamatot, hanem csak nagyjából, vázlatosan; a változó részeik folyamatról folyamatra mások lehetnek, attól függően, hogy milyen paramétereket állítunk be, milyen értékeket rendelünk a paraméterekhez.

Azt is elmondtam, hogy kétféle lehetőség létezik a paraméterek megadásánál. Az egyik az, hogy van egy meghatározott sorrend, amiben a paramétereket megadhatjuk, és innen „tudja” a program, hogy melyik paraméternek mi az értéke. Például „helyettesítsd <ezt> <ezzel> <ebben>”, vagyis először kell megadnunk a helyettesítendő betűsort, másodiknak azt, amivel helyettesíteni akarjuk, és harmadiknak azt az egész betűsort, amin belül a helyettesítés történik. A másik lehetőség az, hogy vannak kulcsszavak, amiknek a használatával jelezhetjük, hogy melyik paraméterre gondolunk, például „helyettesítsd cél=..., új=..., teljes=...”, ahol a „cél”, az „új” és a „teljes” kulcsszavak után adjuk meg azt, hogy mit, mivel és miben akarunk helyettesíteni. Ebben a második esetben persze mindegy, hogy milyen sorrendben adjuk meg a kulcsszavakat (az őket követő értékekkel).

A probléma mindkét esetben az önkényesség. Semmiből sem következik (és ezért nagyon nehezen megtanulható), hogy miért éppen az a paraméterek kötelező sorrendje, ami, és ugyanígy semmiből sem következik, hogy épp azokkal a kulcsszavakkal lehet megadni az értéküket, amikkel. Ezek mind a programozó döntései, és aki fel akarja használni a programot, az csak a dokumentációból tudhatja meg, hogyan kell a paramétereket megadni...

ERDŐS VIRÁG: KIABÁLNI NEVETSÉGES, KUSSOLNI SZÉGYEN

24.HU
Szerző: KRÁNICZ BENCE
2020.07.05.2020-ban, József Attila-díjjal a hátizsákban biciklisfutárkodni még mindig nagyságrendekkel kevésbé gáz, mint Térey-ösztöndíjból élni – mondja Erdős Virág, aki három éven át járta a Hős utcát, beszélgetett a lakókkal, fotózta az enyészetet. Ezek a találkozásai ihlették legújabb verseskötetét, a Hősömet. Kérdéseinkre e-mailben válaszolt, mert nem sokkal a beszélgetésünk előtt biciklis futárként egy kisebb balesetet szenvedett.

Még pihennie kell?

Egy-két napot még biztosan. Járni már tudok, remélem, nemsokára biciklizni is fogok tudni.

Hogyan lesz egy költőből biciklis futár?

Szórakozásnak indul, aztán szenvedély lesz belőle. Nagyon szeretek a városban bringázni, pláne így, hogy még pénzt is kapok érte. Biciklizés közben ráadásul iszonyú jókat lehet gondolkodni. Kicsit olyan üvegbúra érzés, benne is vagy a világban, meg nem is. A futárkodás egyébként csomó mindenben hasonlít az íráshoz: elemi szükségletet elégítesz ki, de úgy, hogy közben szinte gyermeki örömöt okozol. Aki maga is szokott kaját rendelni, az tudja: ez minden alkalommal buli, ünnep, kiskarácsony, kicsit olyan, mint kívánni valamit, aztán hipp-hopp, fél óra múlva már meg is kapni az ajándékot. Éjjel-nappal kék puttonyos nyári mikulások cikáznak a városban – én per pillanat szívesen vagyok egy közülük.


A futárság másik hasonlósága az irodalommal, hogy itt is kapcsolatot teremtesz, de magát a kapcsolatot nem kell működtetni, ápolni, fenntartani: kizárólag a „termék” által működik, ha működik. Számomra az irodalomban is az az igazán vonzó, komfortos és „testhezálló”, hogy nem kell közvetlenül kommunikálni, vitatkozni, győzködni, egyezkedni: becsengetsz, leteszed és csá.

Ha ízlik, ízlik, ha meg nem, akkor maximum legközelebb nem rendel. Vagy nem tőlem rendel. Vagy főz magának jobbat. Az írás: futárszolgálat, a futárkodás pedig színtiszta hermeneutika. Nem a semmiből teremtesz, mint Zeusz, nem „magadat adod”, mint egy közönséges földi halandó, hanem „csak” közvetítesz a világok között, mint mondjuk Hermész, az istenek hírnöke.

Bringázás közben persze az ember egyáltalán nem gondol ilyesmikre, egyszerűen csak boldog, hogy száguldozhat fel-alá, pláne karantén idején egy tök üres, orgonaillatú, csodálatos városban.

"És ha ez valaki szerint gáz, akkor annak innen üzenem: szerintem 2020-ban József Attila-díjjal a hátizsákodban biciklisfutárkodni még mindig nagyságrendekkel kevésbé gáz, mint mondjuk MMA-, NKA- vagy éppen Térey-ösztöndíjból élni."

„Sziszegve se szolgálok aljas, / nyomorító hatalmakat. / Nincs alku – én hadd legyek boldog!” – mondhatnám, ha ez a fajta hisztérikus költői hév nem lenne ma már viccesen anakronisztikus...

KERTMAGYARORSZÁG – AVAGY MILYEN VÁLASZT ADJUNK A VILÁGVÁLSÁGRA?

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: WERNER SENNYEY TIBOR
2020.07.05.


Mi a kert?

A kert lehetőség a minőségi emberi élet kiteljesítésére más élőlények életének támogatása-fenntartása révén.

Kérem, olvassák el újra és fontolják meg az előző mondatomat. Ne szaladjanak, értsék meg jól. Ha ez megtörtént, akkor megértik, hogy az a szókapcsolat, amely ennek a kis esszének a címe, messzebbre mutat, mint egy gazdasági koncepció vagy politikai terv.

Létjogosultsága van mindenféle kertnek. Nemcsak haszonkertekre van szükségünk, hanem díszkertekre, sőt vad- és erdőkertekre is, ha a földet nem kizsákmányolni akarjuk, tönkretenni, hanem fenntartani és együtt élni vele. Egy jó kert ötvöz sokféle kertet, van fás, van vadabb és van hasznos része is, akár egymás mellett. A díszkertre azért van szükség, mert egyszerűen szép. Dísznövények, örökzöldek, virágok azért kellenek a kertbe, mert szépek és a természet szépségének megélése épp olyan tápláló a léleknek, mint a magunk által megtermelt zöldségek és gyümölcsök a testnek.

A kert életet táplál belénk

A kert eszméjével egészen kiskoromban találkoztam, a véletlennek, Istennek vagy a sorsnak köszönhetően, nehéz ezt eldönteni. Édesapám polgári, édesanyám pedig nemesi családból származott, mire én érkeztem, mindkét ágat letaposta a történelem, polgárság és nemesség egyaránt megsemmisült, elmenekült vagy lezüllött a nyolcvanas évekre. A létező szocializmus nagy egyenlőségeszméje utólag olybá tűnik, hogy nem más volt, mint mindenkit lenyomni ugyanolyan mélyre, életszínvonalban és szellemi értelemben egyaránt...


AZ O-RING: EZÉRT NEM JUTHAT A MAGYAR FOCI A VILÁG ÉLVONALÁBA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KOVÁCS TIBOR
2020.07.02.


Indítása után 73 másodperccel, 1986. január 28-án 11 óra 38 perckor felrobbant a Challenger űrsikló. Bármilyen furcsa, ebből a tényből az a következtetés is adódik, hogy magyar labdarúgó-klubcsapatoknak minimális esélyük van a világ élvonalába jutni – írja Kovács Tibor. Rendszeres szerzőnk szerint ez még akkor is így van, ha kellő politikai akarattal egyébként sikeresen át lehet rendezni a hazai tabellát – a bajnokság első három helyén a legnagyobb anyagi forrásokkal rendelkező Fradi, Fehérvár és Felcsút végzett. Egyetérthetünk ugyan azzal, hogy a foci művészet vagy kultúra, de nemzetközi szinten ehhez akkor is több kell, mint elhatározás. Elemzés.

I. Hogyan döntött romba egy filléres alkatrész egy 200 milliárdos programot?


Az amerikai űrsiklóprogram nem mondható a legsikeresebb NASA-kísérletnek; tragikus baleseteket követően kénytelenek is voltak lezárni azt. Sokan kudarcnak tartják, habár rengeteg tapasztalatot szereztek azért a mai áron 200 milliárd dollárnál nagyobb összegért, amit erre költöttek. A Challenger-katasztrófa valószínűleg a történelem egyik legsokkolóbb élőben közvetített és részletesen dokumentált esete. Egy mai áron körülbelül 7,5 milliárd dolláros, azaz 2300 milliárd forintos eszköz (amely a magyar oktatási kiadásokhoz mérhető összeg) a másodperc tört része alatt vált füstté és hamuvá. Az egész világ tudni szerette volna, mi történt. Az utólagos elemzések kiderítették, hogy az üzemanyagtartály – az eszköz egészéhez mérten filléres – tömítőgyűrűje okozta az űrsikló és a hétfős személyzet pusztulását. Az O-ring, ahogy angolul mondják, a tervezettnél néhány fokkal hidegebb éjszakai környezet miatt merevvé vált, ez szivárgást eredményezett, majd felrobbant az űrsikló.

Az O-ring problémájából mára elmélet lett Michael Kremer segítségével. E szerint minden bonyolult folyamat sikerét az egyedi szereplők cselekedeteinek minősége határozza meg. Minél több szereplős és összetettebb egy folyamat, annál lényegesebb, hogy a benne résztvevők hibaszázaléka a lehető legalacsonyabb legyen. Egy bonyolult gyártási, logisztikai vagy akár adminisztratív folyamatban a résztvevők hibái összeadódnak...

SEMMI SE KÉSZÜL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2020.07.03. 


Az a háromszázmilliárd, amelyről a frissiben beszerzett tizenhatezer léle­geztetőgéppel kapcsolatban oly sok szó esik, legyünk egészen nyugodtak, a legjobb helyre ment. Persze nem Kínába, apostoli kormányzatunk ugyan köztudottan na­gyon szereti Kínát és a kínaiakat, annál azonban több esze van, semhogy háromszázmilliárdot csak úgy lazán odalökjön nekik. Lopja a pénzt a mi apos­to­li kormányzatunk? Igen, de egyfelől az is munka, más­felől pedig háromszáz­milliárd nem aprópénz, azért még a mi legjobbjaink is hajlandók lehajolni, ha az utcán belebotlanak. Hogy mégis mekkora ös­szegről van szó, azt a közrendű állampolgár fel se bírja fogni, de azért csak próbálkozzunk. A ta­valyi év első hét hónapjában ennyi volt a ma­gyarországi szálláshelyek összesített árbevétele. Virágzó és szépen növek­vő idegenforgalom mellett, amikor a járványt még elképzelni se tudtuk volna. Vagy vegyünk egy má­sik, de ugyancsak ehhez a tárgykörhöz tarto­zó párhuzamot. Apostoli kor­mányzatunk tavaly márciusban határozott Ma­gyarország öt kiemelt turisz­tikai térségének fejlesztését illetően, és erre az öt projektre összesen háromszázmilliárdot szánt. Tavaly márci­us­tól egé­szen 2030-ig, merthogy természete­sen akkor is ugyanaz a brancs fogja gya­ko­rol­ni a hatalmat, amelyik már tíz éve tesz minket bol­doggá. Ráadásul a Magyar Turisztikai Ügy­nök­ség, amely ezt a pénzt kiporciózni hivatott, nem szociális intéz­mény. Kormánypárti képviselők és ábrándos tekintetű multi­mil­li­árdosok kas­tély­szállóit szokta támogatni, más szóval azért van, hogy az urak a zsák­mányon méltó körülmények között osztoz­kod­hassanak. De lám, három­száz­milliárdnyi jó magyar forint akkora összeg, hogy azt még Csák Máté földjén se egyszerre talicskázzák haza, hanem apránként, ahogy finom népeknél szokás.

Persze valójában lélegeztetőgépeket vettek rajta, hát hogy a fenébe ne. Abban az országban, ahol a járvány csúcsán egyszerre maximum nyolc­van gép volt használatban. Átlagosan viszont csupán hatvan. Ha csakugyan így történt, ha tehát ilyen előzmények ismeretében csakugyan képesek voltak tizenhatezer kínai gépet megvásárolni, akkor ezen az ügyleten néhány derék, mélyen val­lá­sos, kor­mány­zó urunkért és hazájáért az életét is örömmel feláldozó igaz magyar ember egészen aszt­rál­is mér­ték­ben gazdagodott. Erre utaltunk az el­ső mondatban avval, hogy az a háromszázmilliárd a legjobb helyre ment. Az se kizárt, persze, hogy való­já­ban pár ezer darab excepci­o­nális minősé­gű kínai cipő­kanalat vásároltak, a fennmaradó pénzt pedig hazavit­ték, miáltal az így is a lehető legjobb helyre került. A mi rendsze­rünkben az a legcsodá­lato­sabb, hogy a pénz itt elveszni nem tud. Történ­jék bármi is, megtalálja az útját azon ál­do­zat­kész, erkölcsös, mondhatni, szent életű honfiak és honleányok buk­szái felé, akik értékén becsülik és a haza üdve érdekében használandják. Más kérdés, hogy ember nincs a földön, aki ezt csakugyan elhinné, ám ez láthatólag senkit se zavar. Kor­mány­zatunk napi gyakori­ság­gal és egyre arcátlanabbul hord össze egyre hajmeresztőbb baromsá­gokat, alattvalói közben üveges tekintettel néznek maguk elé, és pontosan tudják, hogy kormányzatunk is tudja, hogy ők annyira azért mégse hülyék, mint ami­lyen­nek lenniük kellene, de most mégis azt kell játsza­nunk, mintha.

Mária országa sokszínű, mókás, fölöttébb szórakoztató...


MÉG TÖBBEN VÁLHATNAK MUNKANÉLKÜLIVÉ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.03.


Június elejéig a hazai vállalkozások (multik nélkül) 160-170 ezer főt bocsátottak el. Sokak állása most is veszélyben van. Ha a válság elhúzódik, akkor a részmunkaidősök, az állásidőn, illetve a jelenleg kényszerszabadságon lévők jelentős része várhatóan munkanélkülivé válik. A kkv-k munkatársai tartoznak a leginkább veszélyeztetett körbe – derül ki a GKI Zrt. legfrissebb felméréséből.

A GKI Zrt. 2020. június elején egy a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív kutatást végzett. A cél az volt, hogy képet alkossanak arról, hogy a Covid-19 járványt követő hatósági szigorítások részleges feloldásával az egyes vállalkozásokon belül hogyan változtak meg a foglalkoztatási formák. Június elején, a felmérés időszakában, Közép-Magyarországot leszámítva lényegében mindenhol feloldották a szigorú korlátozásokat, és már Pest megyében is jelentősen enyhültek a szabályok.

Az 5 főnél többet foglalkoztató vállalkozások (a multinacionális cégeket nem tekintve) június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt (5,5 százalék) bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (távmunka, állásidő, kényszerszabadságolás). Az 5 fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent...

SZABAD SZEMMEL - KARÁCSONY: A NAGY TELEPÜLÉSEKNEK TÖBBET KELLENE KAPNIUK KÖZVETLENÜL A BRÜSSZELI TÁMOGATÁSOKBÓL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.07.05.Südwest Presse 

Karácsony Gergely bízik abban, hogy az Európai Unió képes lesz visszaszorítani a nacionalizmust, de körültekintést ajánl a magyar kormány elleni szankciók kapcsán. Az tagadhatatlan – fejtette ki a dél-német regionális újságban megjelent beszélgetésben -, hogy a nacionalizmus kifejezetten káros a földrész szolidaritása szempontjából. De a közös elvekkel szembeforduló államok esetében nem szabad, hogy a lakosság büntetésként, illetve beavatkozásként élje meg az EU válaszlépését, mert hiába van a magyarok jelentős hányada az uniós tagság mellett, az összecsapásokat minden alkalommal a magyar fél kezdeményezi és azokban a végén képes a maga oldalára állítani az emberek többségét. Úgy hogy az ellenzék melléfogott, amikor szankciókat sürgetett Brüsszel részéről. A főpolgármester megismételte, hogy a jövőben a nagy településeknek többet kellene kapniuk közvetlenül a brüsszeli támogatásokból, de azok végösszegét nem szabad csökkenteni. Szólt arról, hogy a jelenlegi világtendencia részeként nálunk is szakadék húzódik város és falu között, bár ez azért idehaza hosszú időre tekint vissza. De mintha Magyarországon valami új jelenség mutatkozna ezen a téren. Az eddigi elméletekkel szemben ugyanis nem a nagy települések lakosai, hanem a vidéki emberek lesznek egyre magányosabbak, mivel nincs már meg egy sor közösségi fórum. Ezek a rétegek éppen ezért fogadják megmentőjükként az erőskezű vezetőt. Orbán ezt meg is lovagolja, azt hangoztatva, hogy az egész nemzet érdekeit jeleníti meg. A városlakók viszont – lévén jobban informáltak és határozottabbak – átveszik a kezdeményezést. Az EU ebben ott segíthet, hogy az olyan átfogó gondokra, mint pl. a klímaváltozás, nem lehet nemzeti alapon gyógyírt találni, így a siker érdekében az uniónak kell megmutatnia a helyes utat. Ehhez kapóra jön, hogy a magyar fiatalság az identitás részeként fontosnak tekinti az európaiságot. Ugyanakkor a főpolgármester óvott attól, hogy bárki egy kalap alá vegye Közép-Európát, pl. a nacionalizmus alapján. Hiszen a mostani szlovák vezetés éppen nem ilyen.

Adam Michnik arra figyelmeztet a lengyel választások 2. fordulója kapcsán, hogy meg kell védeni a köztársaságot, mert ha jövő vasárnap Duda győz, akkor az ország putyinizálódása fenyeget. A liberális Gazeta Wyborcza főszerkesztője, aki egykor a Szolidaritás soraiban együtt küzdött Kaczynskival a szocializmus megdöntéséért, 73 évesen a PiS legélesebb bírálói közé tartozik. Azt mondja, nem az a baj, hogy az ország megosztott, mert ez már 200 éve így van. Mindig is szembeállt egymással a nyílt, pluralista, illetve a zárt, etnocentrista tábor. Csak éppen utóbbi ma tekintélyelvű alapon fog össze, és azon dolgozik, hogy fokozatosan lenyomja a demokráciát. Nagyjából úgy, ahogyan az Magyarországon is történik. De a jelenség nem korlátozódik csupán Közép-Európára. Megfigyelhető Franciaországban, a Salvini-féle Olaszországban, de idetartozik a német AfD is. Barna hullám önt el egy sor államot. Ezért európai jelentőségű, hogy mit hoz a lengyeleknél a jövő vasárnap. Ilyen okokból kellene megfosztani hatalmától a Jog és Igazságosságot. Mert az lefékezné az antiliberális erők nyomulását az egész kontinensen. A szabadelvűek sok hibát elkövettek, ezért tartunk most itt. Beleértve, hogy erős, szabad gazdaságot akartak, ilyen alapon fejlesztették az infrastruktúrát, miközben takarékoskodtak a szociális kiadásokkal. Sok egyszerű ember számára azután épp ezért volt hihetetlen, hogy a PiS bevezette a gyerekpótlékot. Ráadásul Kaczynski sikerrel aggatta rá a bélyeget a liberális elitre, mármint hogy az kizsákmányolja a népet. Ez Göbbels módszere. De nem szabad megfeledkezni arról a szerepről sem, amit a lengyel katolikus egyház tölt be a demagógok oldalán, továbbá arról a provinciális félelemről sem, amit a PiS kelt olcsó trükkökkel a nyugat ellen. Az érzelmekre játszik, azt állítja, hogy éhezés van az országban, holott nincs is. És még hosszan lehetne sorolni a példákat a manipulációra. Kaczynskira az a jellemző, hogy szeret mindenkit a világon, kivéve a férfiakat és a nőket. Gyűlöli és megalázza az embereket. Csak az ikertestvére számított kivételnek, rajta is uralkodott ugyan, de nem taposta sárba. Mindazonáltal Michnik nem tartja fasisztának a kormánypárt első emberét, mint ahogy nem gondolja azt sem, hogy a PiS fasiszta volna. Ám soraiban igenis vannak fasiszták. Hogy a barna szenny ismét felbukkant, abból az elemző azt vezeti le, hogy nem szabad a Weimari Köztársaság sorsára jutni, ezért kell kiállni a demokrácia mellett. Pontosan ilyen okokból kell vereséget mérni a Jog és Igazságosságra. Ettől persze nem fordulnának a dolgok egy csapásra jobbra, de ha véget ér a párt uralma, akkor befejeződik a jogállam lebontása is. Vagyis a demokratikus Lengyelország számára nincs lényegesebb teendő, mint hogy a partvonalon kívülre nyomja Kaczynskit. Ha viszont Duda kerekedik felül, akkor veszít az igazság és az igazságosság, de akkor sem szabad kiábrándulni. Mert amíg csak vannak demokratikus eszközök, addig ki kell használni azokat a demokrácia megóvására.

A kommentár szerint a lengyel választások első fordulójának kimenetele okot ad a bizakodásra, mert ahol még le lehet váltani az autokratákat, ott még jócskán van remény. A cikk idézi Karl Poppert, a liberális filozófust (Soros György egykori mentorát – a szerk. megj.), aki a demokrácia legfőbb kritériumának nevezte, le tudják-e váltani a szavazópolgárok vérontás nélkül a hatalom mindenkori gazdáit. Vagyis kihajítani a gazfickókat. Ha igen, akkor ott hiába hiányos a jogállam, hosszú távon nem tud berendezkedni a tekintélyuralom. Pont ezért sokat ígérő a lengyel választás első körének eredménye. Mert az mutatja, hogy a PiS nem tudta bebetonozni magát, pedig próbálta, de még hogy! Ugyanez vonatkozik Magyarországra is, mivel látnivaló, hogy Orbán nem sebezhetetlen, amíg kénytelen betartani a demokratikus alapelveket. Ebben meghatározó az uniós tagság. Oroszország ezzel szemben egészen más tészta. A homlokzat ugyan jogállami, de immár elképzelhetetlen, hogy Putyin saját akaratából feladná a hatalmat. Nem lehet tudni továbbá, hogy Fehér-Oroszországban mi lesz Lukasenkával. Akik sokáig vannak uralmon, azok általában lepusztítják országuk gazdaságát, mert egyre inkább hajlanak az önkényre és nem fogadnak el semmiféle ellentmondást. Ez leselkedik Kínára is. Trump is hasonló módon járna el, ha másutt volna elnök, mert nyilvánvalóak a tekintélyuralmi ösztönei. Ám úgy tűnik, hogy az amerikai demokrácia képes hatalomváltást kicsikarni és ezzel elhárítani a legnagyobb kárt az ország, illetve a világ feje fölül. Nagyon is kérdéses viszont, hajlandó lesz-e politikus lelépni a színről, ha novemberben Biden nyer. Hogy ez a lehetőség egyáltalán felmerül, már az mutatja, mennyire aláásta Trump a jogállami normákat. 

A szerb elnök szerint országa számára Koszovó függetlensége nem lehet fontosabb, mint az értékek, az erkölcsi tisztaság, a nyelv és a kultúra. Vucsics akkor mondta ezt, amikor a portál arról kérdezte: vajon Szerbia kész-e elismerni az egykori jugoszláv autonóm tartomány önállóságát az EU-felvételért cserében. Kijelentette, hogy hajlandó minden javaslatot megvitatni, de az nem lehet, hogy Szerbia elveszt mindent, a másik fél pedig csak nyer. De bármiféle megállapodásnak az a feltétele, hogy az unió adjon biztosítékot Belgrád tagságára. Egyébiránt pedig fel kell gyorsítani a csatlakozási folyamatot. Az államfő, aki uralja a szerb politikát, többször is azt állította az interjúban, hogy ő csupán egy kicsiny tényező a Balkánon. Egyébiránt pártja a minap 60 %-ot szerzett a választáson. A bírálók szerint azonban túlságosan is nagy szava van a közéletben, miközben az ország visszalép a demokrácia, a szabadság és a jogállam területén. Brüsszelben pont az a gond, hogy ez utóbbi vonatkozásban Szerbiának még bőven volna mit tennie, mielőtt bekerülne a szervezetbe. További ütközési pontot jelent a szoros együttműködés Moszkvával, illetve Pekinggel. A Freedom House Szerbiát már csupán részben szabadnak tekinti, az EBESZ pedig azt állapította meg, hogy a nagy sajtóorgánumok a választáson egyértelműen a kormánypárt jelöltjeinek kedveztek. Vucsics szerint azonban az országban még soha nem tartottak ennyire tisztességes választást, a kifogások csupán bürokratikus akadékoskodást jelentenek. Szerinte a győzelmet a jó gazdaságpolitika, az infrastruktúra fejlesztése és az ellenzék gyengesége hozta meg. A növekedés az első negyedévben 5 % volt és az elnök azt reméli, hogy a vírus ellenére sem fordul át visszaesésbe.

Egyelőre bizonytalan, hogy bejön-e a horvát kormánypárt húzása, mármint hogy a koronaválság ellenére mára hirdette meg a választást. A verseny szorosnak ígérkezik a két nagy párt között és még nem látni, hogy lehetséges-e többségi koalíciót alkotni. Mindenesetre a hatalmon lévő jobboldali HDZ, a Horvát Demokratikus Szövetség megfigyelők szerint részben azért döntött a korai időpont mellett, mert bízott abban, hogy a fertőzés sikeres kezelése az ő javára billenti a mérleget. Csakhogy a jelek szerint túl gyors volt a nyitás és ez bumerángként üthet vissza. A járványhelyzet ugyanis napról napra romlik. Így nem tudni, mekkora lesz a részvétel, ami befolyásolhatja az új vezetés legitimációját. A fejleményeket nagyban befolyásolhatja továbbá az új, szélsőjobbos Haza Mozgalom, a volt énekessel, Miroslav Skoroval az élen. De más kisebb, új pártok is szerepelhetnek úgy, hogy a végén helyet követelhetnek maguknak a leendő kormányszövetségben. A két nagy között az ellentétek az ideológia és az identitás síkján mutatkoznak. A politikai katolicizmus áll szemben a világisággal, de különbözően ítélik meg a 2. világháborús revizionizmust, valamint a 1991-95-ös háborút is. A Haza Mozgalom a fasiszta múlt, a nacionalizmus és a szerb kisebbség helyzete kapcsán kulturális háborút igyekszik kirobbantani, mutat rá Nenad Zakosek, a zágrábi egyetem professzora. De fontos téma a párt számára az abortusz is.

Bécsben 47 év után megszűnik a földrész középső és keleti részével foglalkozó folyóirat, az Europäische Rundschau, mert az alapító főszerkesztő, Paul Lendvai nem talál anyagi támogatókat. Azon kívül Ausztriában egyre kisebb az érdeklődés a régióval kapcsolatos, mélyreható külpolitikai elemzések iránt. Pedig az orosz elnök a háború befejezésének 75. évfordulója alkalmából éppen most akart cikket közzétenni a lapban, amely csaknem öt évtizeden át a kelet-nyugati párbeszéd fóruma volt, igen neves szerzőkkel, az egykori Vasfüggöny mindkét oldaláról. Végigkísérte a rendszerváltásig terjedő folyamatot, majd legutóbb azt, ahogyan a régió néhány állama átcsúszott tekintélyelvűségbe. Függetlenségét végig megőrizte, köszönhetően olyan személyiségeknek és intézményeknek, akik és amelyek tovább láttak az orruknál. Ám ez a nemzedék már kivált a politikából, amúgy pedig manapság Ausztriában is gyakran a gyorsan eladható, populista sikereket veszik célba. Nem a kül-, hanem a kirakatpolitika számít. Pedig nagy szükség volna stratégiára. Nem véletlen, hogy az utolsó számot javarészt a történelmi magyar sebek következményeinek szentelték. Így annak, miként kell viszonyulni a nemzeti-populista áldemokráciába hajló Magyarországhoz és Lengyelországhoz, valamint Szerbiához. Mit kell tenni az EU-ban a nemzeti önzés ellen.

Mivel Trump megengedi, Putyin továbbra is a hidegháború könyörtelen szabályai szerint játszik, amit az afgán táliboknak fizetett, immár kisebb vagyont kitevő vérdíj is bizonyít – mutat rá az elemzés. A megölt amerikai katonák után járó fejpénz úgy tűnik, hogy bosszú az egykori titkosszolga elnök részéről, de egyben része egy szélesebb stratégiának. Moszkva, a hírszerzésével együtt jóformán folyamatos háborúban áll Amerikával 1945 óta. Az államfő célja, hogy a nyílt hadviselést leszámítva, minden eszközzel gyengítse az USÁ-t. Hogy Washington sajnálatra méltó, tehetetlen óriásnak látszódjon. Ideértve, hogy az amerikai hadsereg kénytelen legyen szégyenszemre elhordani az irháját Afganisztánból. Mivel nem ütközik ellenállásba, Putyin az egész világon terjeszteni igyekszik autoriter programját, a politikai hadviselés eszközeivel. Amibe beletartozik a kémkedés, a szabotázs, a megtévesztés, a dezinformáció, a választási beavatkozás és a közvetítők útján folytatott háború. Trump viszont nem törődik az amerikai érdekek védelmével. Így a Kreml zsebeli be a hasznot. És az oroszok nem hagyják abban afgán földön az amerikai katonák levadászását, ha az Putyin céljait szolgálja. Továbbá az orosz katonai titkosszolgálat azon van, hogy beavatkozzon az idei választásba, fokozza a megosztottságot az Egyesült Államokban. Putyin már olyan Amerikát lát, amelynek pozícióit aláásta Trump elnöksége. Az orosz politikus életét megkönnyíti a washingtoni irányvonal, a kivonulás Afganisztánból, a Közel-Keletről, Németországból, valamint a 2. világháború után létrejött katonai szövetségekből. Úgy hogy támadó politikai lépéseket immár nem tesz, csak védekezik és ezt Moszkva pontosan tudja. Úgy hogy ahol csak lehet, szembeszáll az USÁ-val a világban. Ám ez az egész amerikai demokráciát fenyegeti. És ez így is marad egészen addig, ameddig a mostani vagy a következő tengerentúli kormányzat rá nem ébred a veszélyre.

LOPÓSOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.07.05.


...A szó, a hangalak, miszerint lopósok, ez többrendbéli jelentésű. Hogy mért nem tolvajok. Remélem érezzük a hangsorban, hogy míg a tolvaj lehet egyszeri alkalom a bűnben, elbotlás mintegy, ezzel szemben a lopós életvitelt mutat, olyan hajlamot, amely a génben leledzik vagy abba költözött sűrű gyakorlás által és fáradalmaival. A lopósnak az arcára van írva a bűne, sunyi, mindig üldözötten körülnéző, neki enyves a keze, míg a tolvajé még mosható rózsaszín. Ugyanakkor a lopósnak bélyegzésben benne van az elnéző megbocsátás, ha nem is helyesen, sőt, egészen helytelenül.

Ha például a NER lovagjait, oder lovagináit lopósnak tituláljuk, azzal arra utalunk, hogy ez náluk életvitelszerű, a génjeikbe ivódott cselekvésforma, ugyanakkor a pénztároskisasszony megfigyelései szerint ők a kávéra utaznak, s nem a kincseket érő húsra, holott tudjuk, ez nem igaz. Ők tolvaj banda, ha bolti megközelítésben ebben ellentmondás is mutatkozik, akkor is. Sőt, ha lopósok, akkor metaforánkban nem hogy lopásgátlót iktatna ki a mi sámántündérünk, hanem egyenest a zsebükbe gyömné azt a nyüves kávét, sőt, három üveggel. Mert az élet igazságtalan és rosszul berendezett valami.

Nem tudjuk igazán, micsoda. Atomok és molekulák, illatok és sóhajok, valamint más körökben egymásra lépő talpak. A köznapi életben nem értjük, a lopósok mért a kávét viszik, s nem a húst, mert míg az egyik lételem, a másik csak eleme a létnek. Tudjuk, a kakaóscsiga elvitele felett a közember hajlamos jóváhagyólag elnézni, mert élni kell. Ez a ferenci lélek azonban több molekulahalmazban elburjánozott, és azt is csak bávatagon nézi, ha kilopják a szemét. És ez, bár szociológiailag érthető – atyuska ad krumplit –, lételméletileg nehezen magyarázható, sőt, keresztényi szempontból is bajos.

A tízparancsolat, amely Kásler óta gyógyerejű, ezt nem nézi jó szemmel. Mi több, tiltja is egészen, hívei mégis megengedőek, főleg, ha atyájuk lopja ki a szemüket, és nem, hogy levágnák annak kezét, mint a tűzijátékos király javasolja, hanem örülnek neki a hülyéi. De most már ez is teljesen mindegy, mivelhogy minden számít és semmi sem használ, vagy másképpen J. A. két hexameterje a tisztességről és kiterítésről, úgy is, mint a lét dadogása. Láthatjuk hát, Buddhában testvéreim, hogy az élet nem habostorta, főleg, ha cserfes pénztároskisasszonyok világítanak rá közkeletű fogalmak mineműségére.

A megvilágosodott, mint tudjuk, a vágyakról, azok kielégüléséről, és új életre keléséről vallott utolérhetetlen nézeteket, de, hogy idáig eljusson, elég volt néki napi egy marék rizs, amit jószándékú emberektől kapott. Az ő nézőpontjából tehát mindenféle milliárdok, amiket a lopósok zsebre tesznek, érdektelenek, mi azonban nem vagyunk szentek. S amikor a hátszín vére kicsorog a kabátjuk alól, a pénztároskisasszony is észbe kap, és azt mondja: aha. S még egyszer: aha. Olyan lesz ez akkor, mint a világ romlottságára való őszinte rácsodálkozás..