2018. március 12., hétfő

CSÚCSRAJÁR A KORMÁNYZATI KORRUPCIÓS PÉNZKIÁRAMLÁS

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2018.03.12.Vajon van összefüggés azon tények között, hogy
- a miniszterelnök-helyettes beszédet mond az egyik szállodájának az avatásán,
rendszeresen együtt vadászik ugyanez a vállalkozó és ugyanez a politikus külföldön (fénykép is van róla),
- a számlákat pedig a vállalkozó egyenlíti ki?

Ha az ügyészségünk vezetőit kérdeznénk, valószínűleg semm
i, hiszen oly sok magyarázat lehet a csillagok ilyetén együttállására, például ráhamisították a fotókra a NER által feltőkésített üzletembert (az irigyei direkt így keverik gyanúba szegény ártatlant) és egyébként is biztos személyiséglopás áldozata lett és nemcsak a pénzét lopták el kifizetni fontos ember vadászatát, hanem még korrupciós vádakkal is illethetővé tették. És nemcsak őt, hanem a fiát is. Hogy miért nem tett feljelentést, miután vagy ötször egymás után eltűnt ötmillió forintja? Ugyan, ki figyel ilyen apróságokra, mint pár milla, ami Svédországban landol? Más politikus arra nem emlékezett, hogy egymilliárdnyi osztalékot kivett a cégéből készpénzben, akkor bankszámláról ki tudja ki által leemelt rongyos öt millió bárkinek elkerülheti a figyelmét, nem?

De vajon Semjén Zsoltnak nem tűnt fel, hogy nem ő fizeti a skandináv vadászatokat
, hanem valaki más? Vagy csak úgy felhívta minden évben valaki egy ki emlékszik már milyen cégtől, nyert egy „vettél egy macskakaját és beküldted a nyugtát” sorsoláson, és ez volt a fődíj? És senki sem kérdezte meg tőle kormányülésen egyszer sem, Zsoltikám, miből telik neked ilyen rongyrázásra? Vagy ez teljesen természetes odafent, hogy valaki a hivatalos éves fizetésének egyharmadát elkölti egyetlen külföldi útra, csak hogy lőjön egy háziállatot helikopterről? Pedig akár Hortobágyon is telibe kaphatott volna egy szürke marhát, mennyivel olcsóbban kijött volna, még a kopterbérlést is fillérekből megúszta volna, csak Rogánt (vagy a feleségét) kellett volna megkérdeznie.

Valahol messzi a kannibálok országában egy turista betér egy útszéli étterembe. Elkéri az étlapot, melyen a következő a kínálat:
Currys vadász: 5,95 dollár
Roston sült halász: 6,95 dollár
Nyárson sült politikus: 59,95 dollár"
Csodálkozva kérdezi a pincért, miért kerül jóval többe a politikus? Mire a válasz:
„Na de uram, van fogalma róla, mennyibe kerül a politikusok tisztára mosása?”
...

OLYAN KITARTOTTAK ŐK, AKIKRE NINCS SEMMI SZÜKSÉGÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.03.12.Lassan Magyarország a helikopterezés hazája lesz, melynek legjelesebb képviselői a kormány soraiban foglalnak helyet. Rogán után Semjén is lebukott, miután Svédországban helikopterrel „vadászott” jávor- és rénszarvasokra. A kereszténység egyik tartópillére és bástyája ismét bizonyította, melyek is a fontos dolgok az ő életében. Több millió forintért helikopterrel „becserkészni” a már amúgy is kilövésre kiválasztott, háziasított rénszarvasokat. Ha ettől a mutatványtól létezik kreténebb és felháborítóbb pénzégetés, azt kérjük kommentekben jelezzék.

Persze nincs itt semmi látnivaló – mint azt a párt szóvivői kifejtették –, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes mindössze családi kiránduláson vett részt. Ez teljesen érthető, hisz mi is mindannyian Svédországba járunk nyaralni, ahol 40 fős hotelek minden egyes szobáját kifizetjük, hogy így ne zavarja nyaralásunkat senki. Kiváltképp magyarok ne. Az ugyanis felháborító lenne. Semjén Zsoltnak nyugalomra és pihenésre van szüksége, távol a magyar riporterek kérdéseitől, távol a hatalmas politikai nyomástól.

Semjénnek kijár a pihenés, hisz ritkán látni embert olyan odaadással és örömmel hahotázni Orbán Viktor csodálatos odaszólásain, mint ahogy azt ő teszi a parlamentben. Noha ő maga 2014 óta mindössze 24 alkalommal szólalt fel ott, munkáját biztosan a színfalak mögött végzi. Azt ugyan most hirtelen meg nem tudom mondani, mi volt az az ötlete, ami előrébb vitte volna az országot, ha csak nem székelyföldi bevonulása. Lóháton. Az bizony egy erős momentum volt a magyar nemzet történetében, arra mindannyian emlékezni fogunk.

Az urizálás az elmúlt években ismét visszatért a hazai politikába. Kastélyok és luxusvillák, jachtok és luxusvadászatok váltak a kormánytagok mindennapi életének részévé. Kit érdekel, ha Magyarország polgárai éheznek, halálra fagynak, vagy kórházak váróiban halnak kínhalált. Az általuk is befizetett adóból van pénz arra, amire csak kell. A kert végében felhúzott stadiontól, egészen az Adrián ringatózó luxus jachtig.

Orbán Viktor és keresztény kormánya napról napra tudatosítja bennünk, mit is jelent számukra a nemzeti, keresztény gondolkodásmód. Mi is a fontossági sorrend akkor, amikor az emberek életének megsegítése és a saját jólétük között kell dönteni. A magyar ember rettegjen és érje be az Orbán Viktor által személyesen (és persze közpénzből) adományozott alamizsnákkal, ameddig ők a mi pénzünket külföldre menekítve nevetnek a markukba. Azt hiszik, a magyar embert hülyének nézhetik minden egyes nap, azt hiszik, nincs elegünk abból, hogy hétpróbás nímandok élnek luxus életet, a mi pénzünkből...


ITT OLVASHATÓ

VÁLTOZTATNÁNAK-E AZ EGYSZERŰSÍTETT HONOSÍTÁSON A MAGYARORSZÁGI PÁRTOK? - INDUL VÁLASZTÁSI VITASOROZATUNK

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Erdély blog
2018.03.12.


Kilenc kérdést tettünk fel a nagyobb magyarországi pártoknak – a válaszok megkönnyítik a döntést azok számára, akik szavazni készülnek április 8-án.

Bár szinte mindegyik magyarországi párt kampányol Erdélyben, és kisebb-nagyobb mértékben számít is erdélyi szavazatokra, az erdélyi szavazók nem tudják, melyik párt mit gondol egy sor, határon túli magyarságot érintő kérdésről. Most induló sorozatunk célja bemutatni a magyarországi pártok határon túli magyarsággal kapcsolatos elképzeléseit, és egyfajta vitafórumot biztosítani ezeknek.
Így dolgoztunk

Kilenc, határon túli magyarságot érintő kérdéssel fordultunk a nagyobb magyarországi pártokhoz (Demokratikus Koalíció, Együtt-PM, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP), és arra kértük őket, vázolják pártjuk álláspontját 500, de legfeljebb 1000 leütésnyi terjedelemben.

A megkeresett pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP nem válaszolt, annak ellenére, hogy a honlapon megadott hivatalos e-mail cím mellett Hidvéghi Balázst, a Fidesz határon túli magyar közösségekért és magyar diaszpóráért felelős korábbi stratégiai igazgatóhelyettesét, jelenlegi kommunikációs igazgatóját külön is megkerestük.

A válaszok a pártok neve szerinti ábécérendben olvashatóak.

Az első kérdés:


Terveznek-e változtatni az állampolgársági törvény 2010-es, határon túli magyarok egyszerűsített honosítását lehetővé tevő módosításán? Mi a véleményük arról a gyakori visszajelzésről, miszerint a jelenlegi követelmények annyira lazák, hogy sokszor magyarul nem is beszélő személyek megkaphatják az állampolgárságot?

KITERJEDT CÉGHÁLÓZAT SEGÍTETTE AZ ELIOS DIADALMENETÉT A KÖZVILÁGÍTÁS-KORSZERŰSÍTÉSI PIACON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT - RÁDI ANTÓNIA
2018.03.12.


Öt év börtön – ennyit kockáztat, aki összebeszéléssel megbundáz egy közbeszerzést. Ha bűnszervezetben teszi, akkor még ennél is többet. Mi kevés híján száz olyan közbeszerzés adatait néztük át, ami az Elios Zrt. győzelmével végződött, és jónéhány olyan céget találtunk ezekben, amelyek konzorciumi partnerként, versenytársként és alvállalkozóként is megjelentek az Elios által megnyert tendereken. Az Eliossal együtt menetelő vállalkozások között az ágazat nagy múltú szereplői éppúgy felbukkannak, mint NER-barát kurzuslovagok. Nem állítjuk, hogy az összes érintett cég részt vett a közbeszerzések körüli visszaélésekben: azt elvileg a nyomozó hatóságok feladata lenne kideríteni, hogy ki vett részt tudatosan a közpénzszivattyúban.

Vállalkozni, tendereken megméretkezni alkotmányos jog. Bárki megteheti, így működik a gazdaság. Vannak viszont, akik ezt az alkotmányos jogot nem arra használják, amire való, tehát, hogy megnyerjenek egy tendert. Éppen ellenkezőleg. “Segítő ajánlat” – közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberek így hívják az olyan pályázatokat, amelyeket bizonyos cégek kizárólag azért nyújtanak be, hogy úgy tűnjön, valódi verseny volt az adott tenderen.

A forgatókönyv általában a következő: a szereplők előre megbeszélik, hogy ki fog nyerni a közbeszerzésen. A nyertessel szemben elinduló ajánlattevők ezután direkt úgy alakítják a pályázatukat, hogy az biztosan veszítsen. Az előre megbeszélt nyertes győz, ezután pedig kárpótolja a veszteseket. A kárpótlás általában az, hogy a veszteseket később vagy alvállalkozóként vagy konzorciumi partnerként alkalmazza a nyertes cég.

Így mindenki jól jár – leszámítva a beruházást finanszírozó adófizetőket. A fővállalkozó azért jár jól, mert így tisztának tűnik a közbeszerzés, a “vesztes” pedig azért, mert bár egy kicsit bonyolultabb módon, de végül mégis csak pénzhez jut. Az ilyen jellegű ügyeskedést elméletben tiltja a törvény. Mégis számos jel utal arra, hogy valami hasonló játékot játszhatott Tiborcz István egykori cége, az Elios Zrt.

Az efféle mutyi az esetek többségében bűncselekménynek minősül, kifejezetten az ilyen összehangolt magatartást tanúsító “versenytársakat” fenyegeti a “versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűncselekmény jogi alakzata.

Aki a közbeszerzési eljárás, illetve a koncesszióköteles tevékenységre vonatkozóan kiírt nyílt, vagy zártkörű pályázat eredményének befolyásolása érdekében az árak, díjak, egyéb szerződéses feltételek rögzítésére vagy a piac felosztására irányuló megállapodást köt, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Emellett a közbeszerzési jogszabályok számos konkrét garanciával igyekeznek kizárni az ilyen típusú együttműködéseket. Ezek közül közül kiemelkedik az, hogy aki ajánlatevőként versenytársa volt egy későbbi tendernyertesnek, az alvállalkozóként sem jöhet vissza a projektbe...

LEVÉL ORBÁN VIKTORNAK

HUPPA BLOG
Szerző: PETŐCZ KÁLMÁN
2018.03.12.


A levél a szlovák Új Szó portálon jelent meg, változtatás nélkül közöljük.

Sajnos, azzal kell kezdenem, hogy amit Ön pénteken előadott, az még csak nem is dilettáns kommentár, hanem a szomszéd országban történtek célzatos bevonása a magyarországi választási kampányba. Ön nagyon jól tudja, hogy sem Soros Györgynek, sem egyéb „nyugati imperialistáknak” ahhoz, hogy Szlovákiában az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek, semmi köze nincs.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Orbán Viktor!

Szeretném Önt nagyon szépen megkérni, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia belügyeibe, főleg nem olyan szerencsétlen és buta módon, ahogy azt pénteken a közmédiában tette. Nem csak azért, mert Ön szokott elsőként tiltakozni, ha úgy érzi, külföldről dilettáns módon kommentálják a magyarországi politikai eseményeket. Én sem szoktam kommentálni a magyarországi belpolitikai eseményeket, de most kivételt kell tennem.

Ezt a levelet egy volt diplomata írja, tehát a fogalmazások diplomatikusak, vagy ha úgy tetszik, „politikailag korrektek” lesznek. Túl sok manapság a közbeszédben a vulgarizmus, a maró gúny, a vitriolos szurkapiszkálódás, a tiszteletlenség, a mellébeszélés és a szándékos csúsztatás. Én ilyenekhez nem folyamodom. Őszinte kérdéseket teszek fel, és jó szándékú ajánlásokat fogalmazok meg.

Sajnos, azzal kell kezdenem, hogy amit Ön pénteken előadott, az még csak nem is dilettáns kommentár, hanem a szomszéd országban történtek célzatos bevonása a magyarországi választási kampányba. Ön nagyon jól tudja, hogy sem Soros Györgynek, sem egyéb „nyugati imperialistáknak” ahhoz, hogy Szlovákiában az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek, semmi köze nincs.

Az emberek azért tüntetnek, mert elegük van a korrupciós maffiából, amely a Fico-kormányok alatt befészkelte magát az állami intézményekbe, kilopta a seggük alól a fél országot, és ellehetetlenítette a gyerekeik jövőjét, vagy elűzte őket Szlovákiából. Amikor ez a korrupciós maffia veszélyeztetve érezte a zsákmányát, attól sem riadt vissza, hogy meggyilkoltassa azt a fiatal újságírót, aki a főszereplők leleplezésére készült. Brutális módon a barátnőjét sem kímélték meg a haláltól.

Önnek nincs egyetlen jó szava sem, amellyel együttérzését fejezné ki a két meggyilkolt fiatal és hozzátartozóik iránt? Önnek ebben a nehéz pillanatban is csak „sorosozásra” és „migráncsozásra” futja? Kár, mert ezzel vérig sértett százhúszezer békésen tüntető embert. Ahhoz, hogy tisztán lássanak, nincs szükségük Sorosra, de Önre sem. Hiszen ebben az országban élnek, és saját bőrükön tapasztalják naponta a hatalom arroganciáját. Ön megsértett minden szlovákiai becsületes állampolgárt, aki végre egy igazságos jogállamban, félelem nélkül szeretne élni.

Pozsonyban pénteken 60 ezer ember gyűlt össze a főtéren. Ennyi ember az 1989. novemberi tüntetéseken sem volt. Az Ön állami hírügynöksége csak tízezerről számolt be. Jellemző. De ez most nem lényeges. A tér egyik részét a kismamák foglalták le maguknak. Legalább 200 babakocsis anyuka és apuka jött el kifejezni szolidaritását. Ők sem dőltek be a kormányfő ijesztgetésének, hogy majd Soros-bérencek fognak provokálni és utcaköveket dobálni. Biztonságban érezték magukat a tömeg kellős közepén. Eljöttek, mert a gyereküknek jobb jövőt szeretnének.

Sajnos, Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának már nem lesz gyereke. Pedig éppen esküvőre készültek. Néhány héttel a házasságkötés előtt gyilkolták meg őket. Abban az országban, ahol három éve a volt kommunisták és ateisták az (ál)keresztény-nacionalistákkal szövetkezve alkotmányba emelték a házasság szentségét. Az a politikus kardoskodott leginkább – képmutatóan – az alkotmánymódosítás mellett, aki a saját házasságából bohózatot csinált, mert nyilvánosan barátnőt tart. A hölgy ráadásul kapcsolatot tart fenn maffia-gyanús egyénekkel. Nos, ezek a dolgok haragítják Szlovákia népét, tisztelt miniszterelnök úr, nem Soros György.

Lehet, hogy Magyarországon sorosozással és migránsozással még (egyszer) lehet választást nyerni. Szlovákiában pillanatnyilag biztos hogy nem. Az emberek többsége ennek nem dől be. Nekem Önnel, tisztelt miniszterelnök úr, egyébként személyesen semmi bajom nincs. Sőt, szívesen idézem vissza azokat a pillanatokat, amikor Ön fiatal demokrataként, 1989 júniusában gyújtó hangú beszédet mondott a Hősök terén, vagy amikor 1992-ben az akkori pártját felvették a Liberális Internacionáléba, és Önt Európa egyik legígéretesebb fiatal politikusaként tisztelték és ünnepelték. Remélem, azért még Ön is emlékszik azokra az időkre.

PETŐCZ KÁLMÁN

TELE VAN FURCSASÁGGAL MÉSZÁROS LŐRINC ELSŐ ÁLLAMI SZÁZMILLIÓINAK TÖRTÉNETE

INDEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2018.03.12.


- Végignéztük Mészáros Lőrinc első sikeres közbeszerzéseinek minden nyilvános dokumentumát.

- Lépten-nyomon furcsa történetekbe botlottunk.
- Az első öt győzelmének egyike sem volt klasszikus versenyhelyzet. Vagy mindenki mást kizártak, vagy drágább ajánlattal is ők nyertek, vagy eleve egyedül indultak.
- A Mészáros és Mészáros Kft. eleinte nagy cégekhez társult konzorciumi partnerként. Két év alatt 3,6 milliárd forint összértékű beruházásnak lett így a részese, ezzel elég referenciát szerzett, hogy jöjjenek az igazán nagy bizniszek.

Sorozatban történtek a szokatlan dolgok egy északkelet-magyarországi kistelepülés közbeszerzési eljárásában. 2010-ben járunk, a kormányváltás után nem sokkal. Kizárásokkal, visszalépésekkel, visszavont tenderrel, drága nyertessel tarkított, hosszú eljárás volt ez, amelyen az alig ezerfős Felsődobsza keresett vállalkozókat, hogy az árvízvédelmi rendszerét rendbe tegye.

SOK-SOK KANYAR UTÁN VÉGÜL IS EZ LETT A MÉSZÁROS ÉS MÉSZÁROS KFT., AZAZ MÉSZÁROS LŐRINC CÉGÉNEK ELSŐ ÁLLAMI MEGBÍZÁSA.

Ezt a közbeszerzést, valamint Mészáros következő néhány állami megbízását néztük végig a nyilvánosan elérhető adatbázisokban, és próbáltuk feltérképezni az elérhető dokumentumokból, kérelmekből, hogy a miniszterelnök jóbarátja hogyan ért el sikereket a semmiből sok százmilliós állami bizniszekben. Cikkünk készültekor megkerestük az érintett cégeket, közbeszerzési lebonyolítókat is, de vagy egyáltalán nem reagáltak, vagy azt állították, hogy náluk nincsen irat, nem emlékeznek, keressük az adott tender többi szereplőjét...

NEM TŰR TOVÁBBI HALASZTÁST MILLIÓK MEGÉLHETÉSI GONDJÁNAK ENYHÍTÉSE

NÁDFEDELES BLOG
Szerző: ÖREGANYUS
2018.03.12.


A Magyar Szociális Fórum véleménye szerint sok millió magyar anyagi helyzetén és társadalmi közérzetén javíthatna, ha megvalósulna Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt 10 pontban foglalt március 3-i programja. Az MSZF ugyanakkor átgondolt, kiegyensúlyozott migrációs-politikára kéri az ellenzék jelöltjét, mert – mint írja -, nem az a kérdés, hogy befogadni, vagy nem befogadni, hanem az, hogy kit fogadjunk be és kit ne.


Vasárnap kiadott közleményében az MSZF megállapítja:

Karácsony Gergely helyesen látja, hogy nem tűr további halasztást milliók megélhetési gondjának enyhítése. Programja szerint kész volna módosítani az elosztási viszonyokon a bérből és fizetésből, nyugdíjból élők javára. Kész volna megadóztatni az óriásvagyonokat, visszavenni a közpénzekből született magánvagyonokat egy Korrupcióellenes Ügyészség révén, és a társadalom szolgálatába állítani azt. Nem csak a jelenlegi antiszociális politikával szakítana, hanem magas pénzügyi körök érdekeivel szemben is kész volna fellépni a szegénység felszámolásáért, és milliók életkörülményeinek javításáért. Erre utal, hogy magas pénzügyi körök nyomban védelmükbe vették vele szemben a jelenlegi kormányt, és jelezték, hogy nem kívánnak politikai változást profitjuk rovására

– írják.

Az MSZF szerint a rászorulók népes seregének nagyon fontos volna, ha hozzájutna egy szociális minimumhoz, a családi pótlékot pedig duplára emelnék, ha kétszeresére emelnék a nyugdíjminimumot, emelnének minden 100 ezer Ft alatti nyugdíjat, visszaállítanák a 13. havi nyugdíjat. Ha a nettó minimálbért 150 ezer Forintra emelnék, támogatnák a gyógyszerárakat, 50 százalékkal megemelnék az egészségügyi dolgozók bérét, mérsékelnék a gáz és a villany árát 30, ill. 10 százalékkal az átlagfogyasztásig. Kedvezne a hitelkárosultaknak, ha adósságukat az eredeti árfolyamon számolnák újra – mint az a programban szerepel.

A Szociális Fórum szerint találkozna a társadalom igazságérzetével az EU-pénzek átcsoportosítása „a fideszes elittől az emberek javára” – mint a programban áll –, hogy képzésre, nyelvtanulásra, egészségmegőrzésre, a lakásviszonyok javítására, munkába járásra és más hasznos célokra fordítsák.

3,5 millió szegény, köztük 1-1,2 millió mélyszegénységben élő emberen segítene a szegénység felszámolása, a gyermekéhezés kiküszöbölése, a lakhatási garancia, a gyermekes családoknak kilátásba helyezett az állami segítség, elérhető bérlakáshoz juttatásuk...

"HA MAJD A JOGNAK ASZTALÁNÁL / MIND EGYARÁNT FOGLAL HELYET"

MAGYAR NEMZET ONLINE
- KULTÚRGRUND
Szerző: DOMINIKA EDE HARALD
2018.03.11.


Mintha csak előre látták volna február-március fordulójának hidegrekordját a „Ne félj, a tél meg fog gyötörni” című könyv szerkesztői. A szegényeket, kirekesztetteket, akiknél nem evidencia a fűtött szoba, bizonyára próbára is tette. A szociográfiai írásokat tartalmazó kötet fele szól a cigányságról, mivel őket fokozottabban érinti a munka világából való kizáródás. Hogy van-e és ha igen, milyen az ő hídjuk a munka világába, arról Hajnáczky Tamás kisebbségpolitikai szakértőt, a kötet egyik szerkesztőjét kérdeztük. Mint kiemeli, a cigányságról nem lehet homogén csoportként gondolkodni, sajátosságaik, problémáik, igényeik ugyanúgy szerteágazóak, mint a nem cigányoknak. Ezért jelenleg inkább több kisebb hídon kelhetnek át, ilyen például a regionális lehetőségeket, igényeket figyelembe vevő szakképzés.

A Magyarország felfedezése sorozatban kiadott könyvet az alapítvány elnöke, Őrszigethy Erzsébet a bemutatón a szociográfia és a hatalom boldogtalan viszonyának egyik termékeként jellemezte, hiszen – mint említette – a szociográfia tematizálja a közbeszédet, mást nemigen tud tenni. „A szociográfus társadalomkritikai megközelítése mindig a fennálló rend ellen áll fel, a hatalom pedig vegzálja a szociográfusokat” – állítja. Szále Lászlónak, a kötet másik szerkesztőjének sincs jobb véleménye a hatalomról, mint mondja, minden csak alulról történhet, felülről Mária Terézia óta nemigen sikerült semmi. A szegénység csupán új köntösben mutatkozik meg. Az eredetileg az Új Egyenlítő című folyóiratban 2013–2016 között megjelenő írások hasonló indíttatásból születtek meg, mint ahogyan a feudális kiszolgáltatottság ellen szólal meg Ady A grófi szérűn című versében, ahonnan a kötet címe származik.

Az 50-es években is már rejtett munkaerő-tartaléknak tekintették a cigányságot – emlékeztet Hajnáczky Tamás. De a kirekesztettekre ez általában jellemző. Az Ady-vers még ismertebb rokona, A magyar Ugaron is erről szól, amikor „buja föld”-et, „szent humusz”-t említ. Ráadásul az ugar szó ilyen szimbólumként már korábban megjelent, Széchenyinél.

Csepeli György szociológus professzor, az egyik szerző szerint szomorú látni, hogy nyolcvan évvel a Magyarország felfedezése sorozat első köteteinek megjelenése után ugyanolyan aktuálisak Erdei Ferenc Futóhomokjának vagy Féja Géza Viharsarokjának gondolatai, mint 1937–38-ban.

És mire jó a szociográfia? Jótékony hatása az oktatásba tud beszivárogni szociális munkások, ifjúságsegítők, pedagógusok képzésekor, ahol elsősorban az olyan olvasmányos, közérthető művek célravezetőek, mint Tábori Zoltán Cigány rulettje, mely a 2008–2009-es a cigánygyilkosságok körülményeiről számol be, vagy Szále László Pokolhegy riportkönyve, mely azt mutatja meg, „hogyan éltek és élnek együtt szegények, gazdagok, cigányok, nem cigányok, mit gondolnak egymásról” – olvasható az ajánlóban, ahogy az is: „a cigány–magyar együttélés... Magyarország egyik legfontosabb jövőbeli problémája”. Innen idéz Hajnáczky Tamás Cigánypolitikák egykor és ma című tanulmánya elején: „A cigány-magyar együttélés kulcsa annak megértése, elfogadása, hogy mindenki igazsága megérdemli a végiggondolást...”.

A nyomort érzékletesen tárja fel Ritók Nóra Láthatatlan Magyarország című 2017-es könyve is, mely a legtöbbünk számára nem ismert jelenlegi világra, gyermekek tízezreinek méltatlan körülményeire hívja fel a figyelmet. Sokszor még a tiszta ivóvíz is problémás, mint amilyen látványosabb esetről Hajnáczky Tamás számolt be az Amikor nem volt tiszta víz a cigánytelepeken című tanulmányával a kötetben, ahol azt részletezi, amikor Ózdon 2013-ban több közkutat lezártak pazarlásra hivatkozva, noha kimutatható volt, hogy a víz legjelentősebb részét nem a cigánytelep lakosai használták el, sőt nekik a mindennapi élethez volt szükségük a kutakra...


ITT OLVASHATÓ

ITT EGY JÓ HÍR: 15 EZER FORINT HELYETT INGYEN ADJÁK, BÁRKI FRISSÍTHET MAJD AZ ÚJ WINDOWSRA

HVG ONLINE - TECH
Szerző: hvg.hu
2018.03.12.


A főként olcsóbb, lassabb gépekre szánt új operációs rendszerről eddig úgy hírlett, némi pénzért lesz csak elérhető. A Microsoft alelnöke most eloszlatta a kételyeket: egy fillért sem kérnek a Windows 10 S-ért.

A Windows 10 debütálásával egyfajta búcsú is kezdetét vette, hiszen a Microsoft röviddel a platform élesítését követően világossá tette, minként képzeli el a rendszer jövőjét: nem új verziókkal jelentkeznek majd bizonyos időközönként, hanem a már meglévő kiadást fogják továbbfejleszteni, évente két nagy update formájában. Ebben az értelemben tehát nem a Windows 10 az utolsó nagy Windows-verzió. Az új taktika lényege, hogy a Microsoft folyamatosan naprakészen tartott szoftverként képzeli el az operációs rendszert, amelyet várhatóan márciusban és szeptemberben kiadott frissítésekkel kívánnak majd jobbá faragni, egyúttal új funkciókkal is bővítve azt.

A tavaly bemutatott Windows 10 S is igazodik ehhez az elképzeléshez, amivel nem mellesleg a pénztárcabarát Chromebooknak igyekszik alávágni a Microsoft. A szoftvert épp ezért sem nevezhetjük 11-esnek Windowsnak, hiszen sokkal inkább egy áramvonalasított Windows 10-ről van szó. A technikai részletek viszonylag régóta ismerhetők, a frissítésre vonatkozó árképzésről mindeddig viszont felemás hírek jelentek meg...

A VÁLASZTÁSOK ELŐTT 2 HÉTTEL TÜNTETÉSRE HÍVNAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.03.12.


Miután a kormány nem volt hajlandó tárgyalásokat kezdeni a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) által javasolt bértábláról, a két szervezet tüntetést tart március 24-én. A megmozdulás 14 órától kezdődik a budapesti Alkotmány utcában.

És hogy miért menjünk el? A FESZ felhívásában leírja, milyen szörnyű állapotok uralkodnak a magyar közegészségügyben:
  • a magyarok ma átlagosan 5 évvel élnek rövidebb ideig, mint máshol Európában és 2017-ben is rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben;
  • kétszer annyian halnak meg nálunk rákban és infarktus után is magas a halálozási szám;
  • egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát , mint máshol az Európai Unióban;
  • hónapokig kell várni fontos vizsgálatokra és ezért gyakran későn ismerik fel a bajt;
  • egy ápolónő, mentő- dolgozó, szociális gondozó bér 40%-át sem éri el a nyugati béreknek;
  • az ágazatban dolgozók közel fele, kevesebb mint 150 000 Ft fizetést kap a bankszámlájára;
  • a betegágy mellett dolgozók többsége rendszeresen több mint 250 órát dolgozik havonta.
A FESZ szeretné elérni, hogy az egészségügyi dolgozók ne kényszerüljenek kivándorolni, akik pedig már elmentek, jöhessenek haza.

Ehhez megbecsülés kell, annyi bér, hogy a dolgozók a törvényes munkaidő alatt elért keresetből meg tudjanak élni. Így lehet csökkenteni a munkaterhelést, ami a biztonságos gyógyítás feltétele” – írják.

Nem csupán az egészségügyi dolgozókat hívják az utcára, de mindenkit, aki szeretné, ha maradna az országban szakember, aki gyógyít és gondoz, ha szükségünk van rá.

"ÚGY ÁRULTAK MINKET, AKÁR AZ ÁLLATOKAT A PIACON"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KŐRÖSI IVETT, GÁL MÁRIA
2018.03.12.


Farida Khalaf négy hónapot töltött szexrabszolgaként az Iszlám Állam (IS) fogságában. Most igazságot követel a nemzetközi bíróságokon.

Néhány éve Farida Khalaf még arról álmodozott, hogy matematikát fog tanítani gyerekeknek Irakban, most azonban egyetlen cél vezérli a fiatal jazidi nőt: nemzetközi bíróság elé akarja állítani az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet tagjait.

A jövőjét érintő tervei akkor módosultak, amikor 2014-ben, egy meleg augusztusi napon a dzsihadisták megtámadták az ország északi részén fekvő elszigetelt jazidi falut, és az akkor 17 éves lányt elvitték szexrabszolgának.

„Addig azt sem tudtam, hogy léteznek ilyen gonosz emberek a világon. Az iskolában nem sokat tanultunk más országokról. A vallásom azt tanítja: imádkozz másokért, és ne ölj. A családom is azt tanította, hogy emberségesen viselkedjek másokkal. Azt hittem, hogy az összes vallás békét hirdet. Fogalmam sem volt, hogy létezik olyan csoport, mint az Iszlám Állam” – mondta a Népszavának a Genfi Emberi Jogi Csúcs szünetében az aktivista.

A döbbenetet tovább növelte, hogy amikor szélsőségesek leigázták az addig békés falut, a helyiek keserűen tapasztalták, hogy muszlim szomszédaik közül – akikkel napokkal korábban együtt ettek-ittak, miután meghívták őket egy jazidi ünnepségre – többen is elárulták őket, és segítettek az IS-katonáknak.

Ezután az Iszlám Állam terrorját túlélő emberek beszámolóiból ismert „forgatókönyv” bontakozott ki: szétválasztották a nőket és a férfiakat, és követelték, hogy térjenek át az „ördögimádásról” az iszlámra. Ellenálltak, így megkezdődtek a tömeges kivégzések. Farida emlékei szerint egy nap alatt több mint 400 férfit lőttek le, köztük az édesapját, a testvérét és a nagybátyjait. Aztán a nők következtek: az idősebbeket leválasztották a fiatal lányokról, és többekkel végeztek. Úgy gondolták, hogy őket nem tudják majd „használni”.

„Engem más lányokkal együtt először Moszulba szállítottak, majd pedig Szíriába. Mintegy hetvened magammal kivittek a piacra. Úgy árultak minket, akár az állatokat” – emlékezik vissza halk, szinte monoton hangon a történtekre, kerülve a kíváncsi tekinteteket....

HOGYAN LEGYÜNK DIKTÁTOROK EURÓPA KÖZEPÉN? KÖZPONTOSÍTSUNK ÉS ÁLLAMOSÍTSUNK AZ OKTATÁSBAN IS (ONLINE KÖNYV - 30. RÉSZ)

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: KarvalyokFöldje2017
2018.03.11.


Központosítsunk és államosítsunk az oktatásban is

Keltsünk hangulatot – szidjuk az előző kormány által favorizált liberális, az iskoláknak és a pedagógusoknak túl nagy szabadságot biztosító oktatást, amelynek szereplői a lehetőségtől megszédülve elkanászodtak és ennek köszönhetően színvonalügyileg immáron a béka feneke alatt tanyáznak. Apelláljunk a régi utáni vágyra és hangoztassunk, bezzeg a régi szép időkben, amikor az államnak nagyobb beleszólása volt, ilyen elhajlások nem következhettek volna be. Propagandánk középpontjába állítsuk azt a forradalmi szándékot, miszerint az előző kormány minden eddigi rendszer lehető legrosszabbikát hozta össze, de mi felgyűrjük az ingujjunkat, megreformáljuk ezt a közoktatásnak nevezett trágyahalmot és egy varázsütéssel ugyanarra a színvonalra hozzuk a legelmaradottabb falusi és a legmenőbb városi oktatási intézményt. Jelszavunk: mindenkinek ugyanazt az esélyt biztosítjuk, éljen akár milliós világvárosban akár tanyaközpontban, senkivel sem kivételezünk.

Határozzunk meg az új szervezeti kereteket és hozzunk létre egy olyan mega-gigaszervezetet, amely minden egyes iskola felett uralkodik. Ez a sóhivatal minél több intézménynek parancsol, minél szerteágazóbbak a feladatai, minél több munkavállalót tömörít, annál nagyobb káoszt generál. Tereljünk legalább százezer pedagógust egy akolba biztosítva, ne tudja a jobb kéz, mit csinál a bal, a döntésképtelenség, a felelősségtől mindenáron megszabadulni kényszer és a felettesektől félelem pedig bénítsa le az egész kuplerájt. Nevezzünk ki madámnak egy olyan személyt, aki nem köthető szorosan hozzánk, szakmai munkássága elhanyagolható, diákot közelről utoljára 20 éve látott közelről és tantestületbe se tette be a lábát vagy negyed évszázada, ellenben számos tanulmányt írt arról, miért káros, ha a legnagyobb világnyelvvel kezdik a gyerekek idegen nyelvű oktatását, amikor ott vannak olyan fantasztikus tanulási készséget segítő nyelvek is, mint a latin meg a francia. Ha van koalíciós partnerünk, akkor ezt a minisztériumot lőcsöljük rájuk (háttérből kézivezérelve), aztán nézzük hátradőlve, ahogy az országos tanévnyitót egy templomban tartják százhúsz évvel az egyház és állam hivatalos szétválasztása után, és ez még csak a legkisebb gond. Véletlenül se lépjünk közbe buzgó ájtatosság és szemforgatás láttán, az egyházak természetes szövetségeseink, mivel ők sem szeretnek gondolkodó embereket nevelni. Szövetkezzünk velük oktatáspolitikánk kialakítása és végrehajtása során és hitessük el az átlagszülőkkel, hogy az egyházi iskola egyben a minőség garanciája is, tökéletes (ha nem jobb) alternatívája az államinak.

Ha végre valahára felállt a giga-szervezet (nem lesz egyszerű), vonjuk el a munkáltatói és pénzügyi döntési jogokat a helyi intézményvezetőktől, azaz az iskolaigazgatóktól és toljuk fel mindezeket a lehető legfelsőbb szintre, hogy még egy hirtelen megüresedő státusz ideiglenes betöltése is minimum fél évig tartson. Mi is bénítaná meg jobban az oktatási rendszerünket, ha nem az, hogy még krétát meg papírt is az országos központtól kell kikönyörögnie egy falusi iskolának? Meg az, hogy senki sem tudja, ki engedélyezhet egy egynapos szabadságot?

Művünk tökélyre fejlesztéséhez elengedhetetlen az államosítás, akár több lépcsőben. Véletlenül se legyünk következetesek, így az első fordulóban csak félig-meddig vegyük állami felügyelet alá az intézményeket lehetőleg az illetékességek és hatáskörök reménytelen és kibogozhatatlan összekutyulásával. Az épületeket hagyjuk meg az önkormányzatoknak, amennyiben azok nem mondanak le róluk – így amire igazán költeni kell (új tető, tornaterem, vizesblokk, stb.), az még a helyiek gondja marad, legyen az bármilyen bosszantó apróság (sárfogó szőnyeg hiánya a bejáratnál) vagy akár a tanítást akadályozó körülmény (télen bedöglő fűtés, leégő elektromos vezetékek, beázás, stb.). Lesznek olyan települések, amelyek szíves örömest megválnak az iskolaépületeiktől, a gigaszervezetnél pedig borítékolhatóan nem lesz olyan alkalmazott, aki képes észben tartani a közműszámlák határidejét és megelőzni, hogy ne kapcsolják ki a gázt-villanyt meg ne felejtsék el kiszippantani az iskola emésztőjét.

Vegyük ki a tanárokat az önkormányzatok fennhatósága alól és rendezzük őket egyetlen nagy kollektívába – nincs is annál jobb, mint százezer sorstárssal egy klubba tartozni úgy, hogy ebből maximum ötvenet-százat, azaz egy tantestületnyit ismernek csak közelebbről, a többivel pedig még a legalapvetőbb kommunikáció is csak akadozva működik. Taszítsuk őket reménytelen függésbe – bárhova is költöznek az országon belül, ugyanaz marad a munkáltatójuk, ezért még véletlenül sem érdemes összerúgniuk a port a főnökeikkel, ha csak nem akarnak magán- vagy egyházi iskolákban házalni új munkahelyért. Ha pedig már a magániskolákat is ellehetetlenítettük, végképp nincs hova menniük, pláne akkor, ha az egyházi iskolák felett is hatalmat szerzünk a pénzügyi támogatásoknak köszönhetően...

A SZEMÜNK ELŐTT CSALJÁK EL A VÁLASZTÁST

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL-MEDVEGY GÁBOR-MOLNÁR ZOLTÁN-KERNER ZSOLT
2018.03.12. 


Hiába a szigorítás, a bizniszpártok láthatóan nem tartanak attól, hogy vissza kell fizetniük a kampánytámogatást, ha 1 százaléknál rosszabb eredményt érnek el az áprilisi választáson. Nem jelentéktelen összegről van szó: csak a listaállítással majdnem 1,7 milliárd forintra tesznek szert a kamugyanús pártok, ha pedig az egyéni jelöltjeiket is hozzávesszük, nagyjából 2,5 milliárd forint landol náluk. Bár a tavaly nem jogerősen négy év börtönre ítélt Szepessy Zsolt pártjának listáját nem vették nyilvántartásba, 65 egyéni jelöltje éppúgy elindulhat, mint a hozzá köthető két új szatellitpárt, amelyek legalább 16 választókerületben rokonokat, párokat indítanak egymás ellen. A Családok Pártja ráadásul nemrég egy székhelyszolgáltató telephelyére lett bejegyezve, de több más alakulat is mintha már készülne az eltűnésre. Találtunk üdülőbe és üres telekre bejegyzett, országos listát állító pártot is. A pártbiznisz elsősorban az ország szegényebb részein harapózott el, ott lesz lepedőnyi méretű a szavazólap.

A 24.hu összesítése szerint nagyjából 2,5 milliárd forint állami kampánytámogatás köthet ki erősen kamugyanús pártoknál, miután sikerült jelölteket állítaniuk a parlamenti választásra.

A listát állító pártok számításunk alapján összesen 5 milliárd 355 millió forintra számíthatnak a központi költségvetésből. Ennek az összegnek nagyjából a harmada (1 millárd 683 millió forint) juthat olyan pártokhoz, amelyekről a napi hírfogyasztó biztosan nem hallott, további, nagyjából nyolcszázmillió forint pedig hozzávetőleg nyolcszáz olyan jelölthöz, akik eddig ismeretlen pártok színeiben indulnak
.

Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja és a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt éppúgy 153 millió forint kampánytámogatást kap majd, mint a Demokratikus Koalíció vagy a Juhász Péter-féle Együtt, ennyi jár ugyanis azoknak a pártoknak (14 ilyen van), amelyek országos listát állítottak, de 54-nél kevesebb egyéni jelöltjük van. A teljes (106 jelölt után járó) 612 milliós kampánytámogatás csak a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP markát üti. A 94 jelöltet állító Momentum 459 millió forintból gazdálkodhat, az MSZP-Párbeszéd, a Munkáspárt és a MIÉP pedig 306-306 millióból...

ORBÁN REMÉNYTELEN HARCA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.03.11.


Igaz, ami igaz. Az értékek vonatkozásában semleges állam és a liberális demokrácia szükségszerűen a liberális eszméket juttatja dominanciához egy társadalomban azzal, hogy a konfliktusban álló eszmék között a versenyt (harcot) toleranciával és az eszmék közötti legnagyobb közös osztó megtalálásával igyekszik moderálni. A tolerancia és a legnagyobb közös osztó (átfedő konszenzus) pedig maguk is liberális találmányok: a pluralizmusnak és az értékrelativizmusnak kedveznek. Nincs erkölcsi igazság, legfeljebb érzelmek; a jog nem juttathat érvényre semmilyen "kemény" ideológiát vagy értékrendet (ami versenytársa lehetne a liberalizmusnak), az állam számára és a törvény előtt egyaránt fontos az, aki egy közösség tradícióját táplálja, mint az, aki bomlasztja; a nyilvánosságban praktikusan az az eszme győz, amelyik mögé nagyobb vásárlóerőt lehet állítani, semelyik közösség nem élvez kitüntetett védelmet, viszont -- ahogy a liberalizmus szükségszerűen átadja a helyét a progresszivizmusnak -- az "elnyomott" közösségek és "hátrányt szenvedő" értékek pozitív diszkriminációban részesülnek. Ez viszont egybeesik a piaci gondolkodással, amely minden fogyasztót meg akarván szólítani és minden létformát árucikké óhajtván tenni, szintén a kisebbségek erkölcsi felemelésében és értékeik piacosításában érdekelt.

Ezzel a nézettel száll harcba Putyin, Orbán és néhány más keleti autokrata sok tekintetben hasonló premisszák alapján. Ha a liberális demokrácia automatikusan a liberális-progresszív rendet juttatja hatalomhoz, akkor leplezetlenül egy értékrend és ellenhatalom szolgálatába kell állítani az államot: ez az illiberalizmus. Ha a piac egy bizonyos viselkedésformának -- és ezen keresztül a liberalizmusnak -- kedvez, akkor szembe kell fordulni a piaci logikával (benne olyan eltérő intézményekkel, mint a meritokráciával, a globális társaságokkal, a szupranacionális politikai képződményekkel), meg kell erősíteni akár piacellenes eszközökkel egy új "nemzeti" uralkodó réteget, le kell törni az autonómiára ácsingózó civil társadalmat, állami redisztribúcióval kell menedzselni a baráti és ellenséges csoportok közötti erőviszonyokat stb....

EZT NEM SZERVEZETT BŰNÖZÉSNEK HÍVJÁK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2018.03.12.


Vidám, friss és üde jó reggelt kívánok nyájas és nyájtalan/nyájatlan olvasóinknak! Jó, tudom, ezzel nem jó ötlet viccelődni, a birkázás nem szép dolog, de kikérem magamnak gyorsan. Itt nem erről van szó. A kollégáim egy részének üzenem, hogy nem, még nincsen tavasz. Sőt, olyannyira nincsen, hogy támad a hidegfront, jön az eső, meg még az éjjeli mínuszok is. Türelem, pajtások, ezt már lábujjhegyen is! Egyébiránt ez jelenti azt, hogy minket áldás helyett leginkább ver a sors keze. Vagy a Soros keze, vagy hogy is van ez helyesen. Remélem, hogy ez a békemenet méltóságát nem fogja megzavarni.

Ennél sokkal súlyosabb, hogy az agyhalál is folyamatosan támad. Pontosabban az azt előidézni hivatott, kormányzati szinten terjesztett szellemi méreg. Minden egyes nap. Egy soha nem volt bevándorlóország kormánypártja úgy akar választást nyerni – zsinórban harmadszor -, hogy az összes társadalmi csoportra ráhozza az egészséges frászt: nem lesz nyugdíj, nem lesz családtámogatás, nem lesz ingyen ebéd, nem lesz romaintegráció, nem lesz akciós farhát. Agyonnyomnak a migránsok. Agyon? Hmm…

ARANYVÍZUMOK ÉS LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK: A GAZDAGOK SZÁMÁRA NYITVA VANNAK A HATÁROK

ÁTLÁTSZÓ - OCCRP BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.03.12.


Ha a világnak bármely pontján élhetnél, akkor melyik országot választanád? Ki ne játszott volna még el ezzel a gondolattal? Nos, a leggazdagabbak egyre bővülő rétege számára mindez ma már nem csak játék, hanem a valóság. A pénzért letelepedési jogot kínáló “aranyvízumot” több mint három évtizede találta ki a Karib-tengeri szigetállam, St. Kitts and Nevis, hogy így pumpáljon pénzt a küszködő gazdaságba. Az elmúlt 30 évben az aranyvízumokból dollármilliárdokat érő, több mint húsz országban alkalmazott üzletág lett. 

Az “aranyvízumok” rendszerét még definiálni is nehéz, hiszen minden egyes országban mások a szabályai. Ráadásul sok kormány nem is veri nagy dobra, milyen feltételekkel lehet letelepedni a határain belül.

Ám az alapok megegyeznek: egy jelentős befektetésért cserébe a gazdagok a bevándorlásra várók listájának élére ugorhatnak. Erre egyre több országban van lehetőségük, köztük az Európai Unió több országában és az Egyesült Államokban is.

Az ötlet támogatói szerint mindez egy új, valóban egyetemes társadalom hajnalát jelenti, ahol a világpolgárok megválaszthatják, hol élnek, hová utaznak és hol fektetik be a pénzüket.

Az aranyvízumok kritikusai azonban úgy vélik, hogy ezeknek a programoknak nagy a korrupciós kockázata és borzasztóan igazságtalanok, hiszen megadja a mobilitás lehetőségét a gazdagok számára, miközben ez a lehetőség nem adott a sok millió, nehéz körülmények között élő menekült számára. Azt is hozzáteszik, hogy a menekültválságokat ugyanazok az autokrata vezetők és korrupt hivatalnokok okozzák, akik az aranyvízumokat kihasználják.

A nyomozó hatóságok szerint pedig a bűnözőknek, adócsalóknak és pénzmosással foglalkozóknak kifejezetten jól jön, ha második vagy harmadik útlevelet is szerezhetnek, hiszen nekik néha nagyon gyorsan van szükségük új identitásra és rejtekhelyre. Emellett jól jön nekik egy szolgálatkész bankrendszer megfelelő könyvelőkkel és jogászokkal, akik hajlandóak segíteni olyan pénz elrejtésében is, amelynek az eredetét nehéz megmagyarázni...

POLITIKÁRÓL EGY SZÓT SE! - ÍGY MŰKÖDIK EGY KAMUPÁRT

HVG ONLINE 
Szerző: hvg.hu
2018.03.12.


Megdöbbentő részleteket mesélt a korábban is kamupárt-gyanús Medete párt egy már elvérzett egyéni képviselőjelöltje a hvg.hu-nak arról, hogyan működteti hálózatát a szervezet. 150 ezer forint 500 ajánlásért a hülyének is megéri, nem csoda, ha még a helyi postás is benne van az üzletben. Politikáról beszélni tilos, kampányolni minek - folytatás 
csak erős idegzetűeknek.

Előző cikkünkben nagy vonalakban vázoltuk, hogyan bukkantunk a választáson először induló Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (rövid nevén Medete) után kutatva egy megdöbbentő, kvázi családi bizniszként szervezett hálózatra, illetve különös összefonódásokra a párt és a szintén nemrég alakult Családok Pártja (CSP), valamint a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt (ÖP) között.

Mostani cikkünkben a pártok (a megszólalást többségükben kerülő) jelöltjeinek elpöttyintett információi, illetve egyikük részletes, hamarosan rendőrségen is megismétlendő vallomása alapján mutatjuk be, hogyan működött-működik a hálózat.

Ahogy a korábbi cikkben is írtuk, az már Medete és a CSP több tucat, a nyilatkozatot agresszíven elutasító jelöltje és vezetője megkeresése után furcsának tűnt, hogy míg a nagy pártok általános ismertségük ellenére is minden követ megmozgatnak, hogy a választások előtt elmondhassák fő üzeneteiket, addig a bemutatni próbált mikropártok nemhogy nem törekedtek erre, de kifejezett sértésnek és zaklatásnak vették, ha a programjuk, terveik, és kitűzéseik után érdeklődtünk...

NYÍLT LEVÉL AZ EBESZ-NEK A MAGYARORSZÁGON TAPASZTALHATÓ VÁLASZTÁSI CSALÁSOKRÓL

CIVILHETES BLOG
Szerző: SZÁSZ GÁBOR
2018.03.12.


E nyílt levelet aláíró pártok és civil szervezetek képviselői a választások előtt egy hónappal megdöbbenve és aggodalommal szemlélik, ahogy Európa szívében egy velejéig korrupt rezsim a választási rendszert is megfertőzi.

A magyarországi választásokat már akkor elcsalták, amikor ki sem hirdették. Olyan törvényeket hoztak, amelyek betarthatatlanok és könnyedén kijátszhatók. Átrajzolták a választási kerületeket; eltérő szabályokat hoztak a külföldön élőkre; közmunkásokkal gyűjtették a jelöléshez szükséges aláírásokat; álcivil szervezeteknek juttatnak tetemes összegeket kormánypropagandára; közpénzen működtetett önkormányzati újságok és egyházak kampányolnak a kormány mellett; a közmédia lényegében csak pártpropagandát működtet; oligarchák tiltott pártfinanszírozást folytatnak; valamint tiltott adatbázisokkal történik a jelöltajánló listák kitöltése, olykor egymásról másolása, ráadásul többségében olyan kamupártok körében, amelyek csak a választáson tűnnek fel, egyébként pedig nem folytatnak semmilyen aktivitást. Ezen kamupártok célja az ellenzéki szavazatok megosztása, valamint az állami támogatás megszerzése.

A városok látképe teljesen elcsúful a kormányzati plakátok tömegétől, amelyeket teljesen áthat az idegengyűlölő rasszizmus.

A képviselőjelölt-ajánláshoz szükséges aláírásokat csak olyan pártok képesek összegyűjteni, amelyek kellő vagyonnal rendelkeznek ennek végrehajtásához.

A választási rendszerünk korrupt, antidemokratikus és erősen részrehajló. Az ellenzéki pártok programja, közleményei és tevékenysége csak rossz színben kerülhet be a közmédiába; bizonyos pártokat pedig egyszerűen cenzúráznak...

BEILLESZKEDÉS A NULLÁRÓL


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoltán

2018.03.12.


Zoltán három éve érkezett Finnországba, és éppen egy hete írt arról, mennyire sokkoló volt az első három hónap. Miközben a nyelvet próbálta meg elsajátítani egy tanfolyamon jórészt a harmadik világból érkezett menekültek társaságában, megérkezett a tél is, ami különösen kemény kihívásokat jelentett. Ma folytatódik a történet, a beilleszkedés nehézségeivel.


„A nyelvkurzus mellett bejártam az Oului egyetemre Kulturális Antropológia órákat hallgatni a nyitott egyetem program keretén belül. Egy ismerősöm által meghívást kaptam Rovaniemibe az első három hét után, ami nagyon meglepett, mivel gyerekkorom óta vágytam oda menni.

Egy ajándékként éltem meg a kezdeti szenvedések és honvágy közepette. A Lappföld fővárosaként elnevezett Rovaniemi a sarkkörön helyezkedik el, ezért a Mikulás, Joulupukki székhelyét turisztikai megfontolásból is, ide helyezték.

Ez nem a lakhelye, hanem a munkahelye, ahonnan manóival rendeléseket vesz fel a Postáján keresztül, illetve ajándékokat küld. A dolgozószobájában lehet vele találkozni egy fénykép készítésének az erejéig. A látogatásomkor beszélgettem is vele, és kiderült imádja Magyarországot, a gyulai kolbászt, a pálinkát és a Balatont.

Nagy élmény volt először átlépni az északi sarkkört, egy mérföldkő volt az életemben. A sarkkör neve finnül Napapiiri, vagyis köldök kör. Ez egy kiváló turistacsalogató bizniszközpont, utóbbi időben főleg ázsiai ügyfelekre koncentrál, akik érkeznek is ezrével.

A rovaniemi látogatásomnál a házigazdám a helyi Üdvhadsereg volt, és teológusként meghívtak, hogy prédikáljak is az Istentiszteletükön. Ez egy hosszútávú barátság kezdete volt Lappfölddel...

KÍNA: DADA-IZMUS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BENDA ISTVÁN
2018.03.09.


Hétfőn megkezdődött az általában kéthetes pekingi „parlamenti szezon”. Az évente egyszer teljes ülést tartó Országos Népi Gyűlés (de jó nekik!) valójában nem tartogat meglepetéseket. Pontosabban az lenne a meglepetés, ha az előzetes várakozásokra rácáfoló döntéseket hozna a legfelső párthatározatokat automatikus igenjével megpecsételő törvényhozás.

Már a menetrend sokatmondó. Vasárnap közzétették az országirányító párt Központi Bizottságának „javaslatait”. Pénteken összeült a Népi Politikai Tanácskozó Értekezlet, egyfajta népfront jellegű tanácsadó testület. Hétfőtől pedig jöhettek a pecsétnyomó honatyák (és jóval kisebb számban honanyák). Ők tehát már gondosan előkészített döntésekről vitatkoznak.

Azzal, hogy a „Hszi Csin-ping-i gondolatot a kínai típusú szocializmus új korszakáról” a párt statútuma után az állami alkotmányba is becikkelyezik, az elnököt maói magaslatokba emelik. Eddig csak a Nagy Kormányost méltatták arra, hogy személyét még életében beiktassák az alaptörvénybe. A birodalmat megújító nagy utód, Teng Hsziao-ping csupán halála után érdemelte ki ezt...

ÁLLAMI PÉNZEKKEL KITÖMÖTT SZÁLLODÁS VADÁSZTATTA SEMJÉNT SVÉDORSZÁGBAN

444
Szerző: akiraly
2018.03.12.


A skandináv kirándulások költségeit minden egyes alkalommal Farkas József utalta, mondták el a Magyar Nemzetnek azoknak a svédországi vadászatoknak a szervezői, akik megszervezték Semjén Zsolt helikopteres háziállatvadászatát is. A miniszterelnökhelyettes korábban azzal védekezett, hogy csak rokonlátogatóban járt Svédországban, de a Nemzet birtokába került fényképek alapján állandó vadászpartnere nem egyik rokona, hanem egy magyar szállodaipari vállalkozó, Farkas József volt. Róla a lap úgy tudja, hogy nem áll rokonságban Semjénnel.

Annál sikeresebb szereplője az állami pályázatoknak. A Nemzet értesülései szerint 2010, vagyis a második Orbán-kormány hatalomra kerülése óta rengeteg állami megbízáshoz jutottak az érdekeltségei, csak eu-s forrásból több mint 530 millió forinthoz. Farkas noszvaji szállodája, a 2010-14 között 365 milliós támogatásban részesülő Oxigén Hotel & Zen Spa avatóünnepségén pedig pont Semjén Zsolt mondott beszédet.

A Nemzet értesülései szerint Semjén legalább öt alkalommal vadászott Svédországban Farkassal, aki minden alkalommal állta a költségeket. Ezt bizonyítja a vadászatok szervezőivel folytatott levelezés is, amelyekben a vállalkozó többször is jelezte, hogy mikor utalta, vagy mikor fogja utalni a költségeket, például a repülőjegy és a szállás árát...

SEMJÉN SVÉDORSZÁGI LUXUSVADÁSZATAI, GIGANTIKUS KAMUPÁRTHÁLÓZAT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - HETI MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.03.11.Magyar Nemzet: Semjén helikopteres luxusvadászata

Semjén Zsolt, az KDNP elnöke évek óta vesz részt titokban néhány napos luxusvadászatokon Svédországban. Vadászatszervezők beszéltek arról, hogy a miniszterelnök-helyettes 2012 óta látogat el évente egy alkalommal a skandináv országba. A politikus elsősorban jávorszarvasra és rénszarvasra, valamint a főként a tajgaerdőkben élő siketfajdra vadászott. Előfordult, hogy egy egész, körülbelül 40 fős hotelt kibéreltek Semjénék számára, hogy ne találkozzanak másokkal. A néhány napos utak alkalmanként 4-5 millió forintnak megfelelő koronába kerültek. A legnagyobb szabású vadászatot tavaly szeptember végén tartották, amely alkalmával egy méregdrága helikoptert is kibéreltek Semjénék számára.

HVG:
kampupárthálózat a monoki expolgármester körül

Míg a nagy pártok pénzt és energiát nem kímélve minden lehetőséget megragadnak, hogy a választások előtt elmondhassák fő üzeneteiket, addig néhány bemutatni próbált mikropártnál épp az ellenkezőjét tapasztaltuk. A rejtőzködő, agresszív jelöltek és még rejtőzködőbb pártvezetők mögött egy szürreális, jól felépített hálózat és Szepessy Zsolt volt monoki polgármester sejlik fel. A tét sokmilliós. A volt monoki polgármester 2009-ben alapított Összefogás Pártja 2014-ben elért 0,13 százalékos eredmény után 298,5 millió forint állami támogatást kapott. 2015 szeptemberében a volt polgármestert üzletszerűen elkövetett csalás miatt előzetes letartóztatásba helyezték, amiért a gyanú szerint körülbelül 600 ukránnak segített fejenként 1000 euróért magyar állampolgársághoz jutni. Az ügyben a Nyíregyházi Járásbíróság tavaly szeptemberben befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte.

444: Orbán-Puch paktum a Népszaváról

A Népszava finanszírozásáról Orbán Viktor személyesen állapodott meg Puch Lászlóval, az MSZP egykori pénztárnokával még 2016 végén. Ők ketten a kilencvenes évek parlamenti fociválogatottjából ismerik egymást, de az elmúlt húsz évben elsősorban Simicskán keresztül tartottak kapcsolatot. Mostanra viszont mindketten Simicska ellenségei lettek. Az Orbán-Puch találkozóra a hatvanpusztai majorságban került sor, ahová egy Volkswagen Transporterrel szállították le az egykori MSZP-pénztárnokot egy bicskei parkolóból. A Népszabadság kivégzése után a kormányfő nem akarta, hogy Simicskáé legyen a legerősebb napilap. Azóta nem késnek a fizetések, és az újság tele van állami hirdetésekkel. Az MVM és a Szerencsejáték Zrt. a két legnagyobb hirdető, a kormány 100 millió forintért hirdette a Nemzeti Konzultációt a kiadónál, többért, mint a Demokratában vagy a Figyelőben.

Magyar Nemzet: kémszoftver Márky-Zay gépén

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely új, ellenzéki polgármestere a választás után arra lett figyelmes, hogy laptopjának működése megváltozott: lelassult, nehezebben kapcsolt be és ki. Az eszközt szakemberhez vitte, aki megállapította, hogy feltörték a gépét, és kémszoftvert telepítettek rá, amely a billentyűzethasználattól a futtatott programok listáján át a megnyitott weboldalakig minden számítógépes tevékenységet továbbít egy németországi IP-címre. A szakértő szerint profi munkáról van szó, mivel olyan képprogramot talált, amit amatőr felhasználó képtelen telepíteni.

444: kiskutyakínzós videót posztolt Orosz Mihály Zoltán


A saját gyepmesteri szolgáltását próbálta népszerűsíteni Orosz Mihály Zoltán Érpatak polgármestere. Mindezt egy olyan élő Facebook-videóval, ami egy kocsi csomagtartójába zárt klasszikus falusi pincsikeverék kutyák képével indul, akik közül egyiket mindeközben egy nyakára hurkolt kötéllel fojtogatnak. De úgy, hogy a nyomorult kutya hátsó lába közben szabályosan rángatózik a nyakát szorító hurok miatt. Orosz utána elmeséli, hogy saját kezűleg segített befogni a hat kutyát, akiket átadnak a gyepmesternek.

VÉGJÁTÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.12.


Vasárnap reggelre mindenkinek egyszerre ment el az esze az utcában. Piros, önmagukba visszatérő karikák pörögtek az emberek szeme helyén, és lekonyult a napsugár. Józsi, a leghangosabb, és a legnagyobb hívő egy disznófejjel a hóna alatt battyogott haza a közelben lévő piacról, ahol meggyőződéseit fröccsökkel tette megingathatatlanná, és valami miatt a szokásosnál is harsányabb volt.

Köréje gyűltek a népek, és hallgatták a híreket, amelyek úgy folytak elő belőle, mint Sokolból a vízállásjelentés. Józsi előadta, hogy a Kerengőben – így nevezték a törzshelyét – a Pista elmesélte, hogy mit hallott a tévében a szomszédja anyjának a szeretője, vagy a húgának a lánya, ez lényegtelen. De így volt, mert képeket is mutattak, ezt mesélte a Józsinak a Pista a tiszta forrásból.

– Mit hát? Mit? – Várta az igazat az összes az utcából. – Hogy ezek a migráncsok embert esznek. Embert. – Nyomta meg Józsi, pedig nem is tanult színészetet vagy mi a rossebet, de ment neki ösztönből. – Neeem is. – Állt ellen az örök kétkedő a Jenő, de Józsi nem hagyta magát.

– Azt mondta a Pistának a szomszédja anyjának a szeretője, vagy a húgának a lánya. – Kezdte megint, de a tömeg fölhorkant. – Tök mindegy, ki mondta, mit mondott? – Így sürgetőztek, és Józsi elmesélte a tutit, hogy miként jön a világvége most épp az országra. – Azt mondták a tévében, hogy ezek a migráncsok embert esznek. Mutatták is a tévében, hogy ott ülnek az üst mellett, kontyos emberek, kavargatják a pörküttet, orrukban csonttal.

– Hülye vagy te, Józsi. – Próbált ellenállni a hipnózisnak az egyik, de elkésett. – Azt is mondták – folytatta a hírnök – hogy erősebb a harapásuk, mint a krokodilé, mutatták a lukat a kerítésen, ahol átrágták magukat, meg, hogy az egyik határmenti faluban emberi csontokat találtak ganajozás közben. Meg mutattak repülőt, hogy azzal szállították utánuk a nagy üstöket, meg receptet is találtak..
.

ITT OLVASHATÓ

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT FŐTITKÁRA SZERINT ORBÁN VIKTOR TOVÁBBRA IS JÓ ÉS SZÉPFIÚ, CSEPPET SEM ANTIDEMOKRATA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.12.


- Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt Magyarország a prototípus a populisták számára, élen járt a sajtószabadság visszaszorításában is 

- Ha érzelmileg azonosulsz egy miniszterelnökkel, mit számít hogy a veje degeszre keresi magát közpénzen? Csak éppen ez alááshatja a demokráciát

- A lengyelek nem tanulnak a magyarok kárán: vasárnap már nem nyithatott ki az üzletek többsége

Süddeutsche Zeitung

Az Európai Néppárt főtitkára aggódik, mert az EU-n belül egyre erősödik a populizmus, amire szerinte a közös védelemmel és a külső határok szigorú őrizetével kell reagálni. Weber hozzátette, hogy Lengyelország a Brüsszel által kifogásolt intézkedésekkel kívül helyezte magát a nyugati értékközösségen, ilyen körülmények között nem maradhat az unió tagja. Orbán Viktor ellenben idáig tartotta magát az uniós játékszabályokhoz az igazságszolgáltatás átalakítása során. Ugyanakkor vétót helyezett kilátásba, hogy megakadályozza a lengyelek szavazati jogának felfüggesztését, ám a bajor keresztény szociális politikus szerint a többi tagnak mindenképpen folytatnia kell a jogállami eljárást Varsóval szemben. Mint mondta, a Jog és Igazságosságra máris nagy nyomást gyakorol, hogy a lengyelek nagy többsége ragaszkodik az EU-hoz, nem szeretné azon kívül találni magát.

Weber arról is beszélt, hogy megdöbbentette az olasz választás eredménye. Azt ébresztőnek tartja, mert látnivaló, hogy kudarcot is vallhat az Európa-terv. Olaszországban főleg belső okok játszottak közre a populisták előretörésében, de az sem tett jót, hogy az EU-n belül hiányzott az akarat a gondok közös megoldására. A migráció például fájdalmas csődöt hozott. Mert a kérdést vagy együtt teszik sínre a tagállamok, vagy sehogy. A Visegrádi Csoport szolidaritása nélkül nem megy. És aki keresztbe fekszik az összefogásnak, az az európai gondolat ellen vétkezik. Nem szabad magukra hagyni az érintett déli államokat. A segítségnyújtásból mindenkinek ki kell vennie a részét, máskülönben megerősödik a populizmus és a szélsőségesség. Ez esetben pedig számolni kell az egész Schengen kudarcával. Az óra ketyeg, a jövő évi választásokon a tét az, hogy az Európai Parlament egyáltalán működőképes marad-e...

NEM AZ ÍGÉRETEK FÖLDJE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.03.09.Nem könnyen fogható a Fidesz kampányban, hiszen az a benyomás, hogy soha nem ígér semmit, így nincs is rajta mit számon kérni. Azon az alapon választották meg nyolc éve, hogy az előd alkalmatlannak bizonyult, majd erős kihívó hiányában csak annyit kellett mondaniuk, hogy folytatják. Aztán jönnek a meglepetések. Nem beszéltek új alkotmányról, a fékek és ellensúlyok lebontásáról, trafikról, földről, szerencsejáték-automatákról, stadionokról, taóról pláne nem. Rezsiről, oroszokról, Paksról sem volt szó.

De nyolc évről mégiscsak illik ígéretkasszát is készíteni, s ehhez azért adtak muníciót a kormánypártok. Érthető, hogy visszafogták magukat, hiszen amit állítottak nyolc, illetve négy éve, abból mára jórészt ellenük fordítható tagadás lett. A legmarkánsabb 2010-es állítás szerint tíz év alatt egymillió új munkahelyet hoznak létre. Orbán Viktor a tétet még meg is emelte azzal, hogy ezt jórészt a termelő szektorban, a kis- és középvállalkozásokra építve teszik. És úgy néz ki, hogy a számmal magával időarányosan meg is vannak. 750 ezer a pluszfoglalkoztatott. Igaz, ide tartozik 180 ezer közmunkás, akik aligha nevezhetők termelőknek és a kkv-khez sincs közük. A korai nyugdíj lehetőségének elvétele, 40 ezer plusz ember és a nyugdíjkorhatár már korábban elhatározott, de ebben az időszakban beköszönő bőséges emelkedése a 60 és 64 év közötti korosztályban további 176 ezerrel növelte az aktívak számát.

Ehhez jönnek a hivatalos számolásban legalábbis a százezres nagyságrendben számításba vett külföldön dolgozók. A felpörgött német gazdaságnak köszönhetően a feldolgozóipar felvett nyolc év alatt 160 ezer embert. A tízezermilliárd forintos uniós támogatás 55-70 ezer munkahelybe segített be. Az állam a közigazgatásba és a védelmi szférába vett fel 150 ezer embert. Ez így még több is mint 750 ezer. Idetartozik, hogy ezen a fronton – például a meglévő munkahelyek megtartását segítve – valóban sokat is tett a kormányzat. (Köszönet az adatokért az Indexnek, Csurgó Dénes cikkének.)

Ez a vállalás tehát csak formálisan teljesült, de mégsem volt teljes blöff. Nem így a következő tétel. A 2010-es kampányzáróból idézzük Orbán Viktort: „Eldől, hogy (…) marad-e az a szégyenteljes helyzet, amelyből az emberek továbbra is elvágyakoznak. A fiatalokon a sor, hogy kimondják, torkig vannak az elmúlt évek politikájával, amely minden kaput bezárt előttük, és elküldte őket a saját hazájukból.” Túl azon, hogy nem küldtek el senkit sehonnan, még a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint is háromszázezer magyar munkavállaló dolgozhat jelenleg külföldön. 2011-ben kilencvenezren voltak. Ha túlzottnak mondanánk is Matolcsy György félmilliós becslését a magyar vendégmunkásokról, akkor is bőven megháromszorozódott a számuk a két Orbán-ciklus alatt...