2018. január 14., vasárnap

A CSELEKVŐ GYŰLÖLET - A KÖZVÉLEMÉNY FELEJTÉSSEL TÜNTET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2018.01.14.


A gyűlölet-bűncselekmények ma már amnéziával eltakart, különösen sötét korszaka a kétezres évek végén volt, az Olaszliszkától a cigánygyilkosságokig terjedő időszakban. A Vadászjelenetek Magyarországon című kötet végigköveti a bírósági tárgyalásokat, faggatja a szereplőket, dokumentálja a furcsa hatósági tehetetlenkedéseket, és a végén nyomasztó következtetéseket von le a megbékélés lehetőségéről. Ajánlott olvasmány. A szerzőt, Tódor János újságírót kérdeztük.

Az a – szerintem helyes – megnyilatkozása, hogy az elfogultság és a gyűlölet nem a többség előjoga, egy dolog. De egy kötetbe és egy narratívába tenni Szögi Lajos tanár agyonverését, a cigánygyilkosságokat vagy éppen a Cozma-gyilkosságot, azt a benyomást keltheti, hogy relativizál. Mi volt az oka erre a döntésre?

– A koncepció az első pillanattól az volt, hogy a kétezres évek első évtizedének legsúlyosabb etnikai jellegű bűncselekményeit egy kötetben dolgozom föl. A legerősebb érv az volt e mellett, hogy ezeket a gyalázatos eseteket a közbeszéd is cigány-magyar konfliktusként emlegette és emlegeti a mai napig, legyen szó Olaszliszkáról, a Cozma-gyilkosságról vagy a cigány-sorozatgyilkosságról. Ezt alátámasztotta a büntetőjog is, hiszen valamennyi ügyben megjelent a rasszista motívum. Olaszliszkán az Öld meg a magyart! felszólítás indította be a lincselést, ahogy a Cozma-gyilkosság elkövetői geci magyarnak nevezték a megtámadottakat. A Molotov-koktélos, lövöldözős „cigányvadászatok” pedig egyértelműen az áldozatok cigány mivolta miatt történtek.

A liberális optimistákat sem kíméli: a gyűlöletbeszéd tiltása, a média gondos szóhasználata, a PC beszéd ön szerint nem old meg semmit. A gyűlölet mélyebb. A közöny még inkább. Mire jutott: mi az oka ennek a mély idegenkedésnek, sokszor gyűlöletnek a cigányokkal szemben?

– Nincs átjárás a cigány és a „fehér” magyarok között. Csak a köztünk lévő árok mélyül egyre. Messzire vezetne, és, amint az ábra mutatja, sehova sem vinne ennek részletesebb taglalása. Amúgy személyes tapasztalatom, hogy egyre kevésbé van átjárás a nem cigány magyarok között is, gyakran már a családtagok között sincs. A mindenkori politikai elitek cinikus számítása bevált, ma már magyar magyarnak farkasa. A politikai korrektség pedig olyan abszurditásokat eredményezett, hogy a TASZ kínált jogi védelmet a náci Kurucinfónak, vagy mint nemrégiben, amikor a Dob utcában próbálták magukat balliberálisnak mondó emberek tisztára sikálni egy szélsőjobboldali párt kaméleon vezérét...

MINDENFÉLE DISZNÓSÁGOK, VALAMINT A KÖZVILÁGÍTÁS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.01.14.


"Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban." (A csalás elleni hivatal azt javasolja, kérjék vissza a pénzt Orbán vejének volt cégétől)

Valószínűleg ennek a méltatlan, aljas eljárásnak hátterében is Soros György, valamint az általa irányított Európai Unió áll. Tiszta sor! Súlyos szabálytalanságokat Magyarországon kormányközeli, főleg tisztes családi vállalkozások, még ha nagyon-nagyon igyekeznének, akkor sem tudnának elkövetni. P. Péter, büntetlen előéletű legfőbb ügyész, valamint teremszolga egyik legfontosabb feladata, hogy az ilyen provokációkat kapásból visszarugdossa, azzal a komoly indoklással, hogy véleménye szerint nem történt semmiféle szabálytalanság, a bizonyítékok meg már amúgy sincsenek meg. Elvitte őket a cica, meg sajnos éppen súlyos földrengés volt Kandahárban, emiatt sajnos odalett az egész mizgerentyű.

Magyarországon jelenleg ott toporgunk, hogy azokat a pernahejdereket, akik a FIDESZ-KDNP körül sertepertélnek, alanyi jogon megilleti a bűnösség vélelme, persze annak mindenféle káros kockázata és mellékhatása nélkül. Felsőbb körökben immár teljesen szabad lett a vásár. Igazi aranykor köszöntött a szerencsés kiválasztottakra és nyomorult talpnyalóikra. Lehet is irigykedni rájuk. Van miért.

Még, hogy egy ilyen OLAF-vizsgálat mifelénk? Pipafüst! Szép is lenne ha a miniszterelnök vejét, nevezett T. Istvánt a választási kampány kellős közepén vágnák be valami sötét áristomba. Na jó, O. Viktor, büntetlen előéletű miniszterelnök még ebbe se bukna bele, legfeljebb a szóvivőjén keresztül, illetve nemzeti konzultáció keretében megüzenné kedves híveinek, hogy nem igazán ismeri ezt a Pista gyereket. Eddig azt hitte róla, csupán pálinkát szeretne eladni neki, abban meg ugye nincs semmi rossz. Sőt! Aztán ártatlan arccal megkérdezné, hogy tulajdonképpen mi is az a tender, mivel neki olyanja még sohasem volt. Pont emiatt próbált egészségesen étkezni, nehogy elkapjon egy ilyen veszélyes nyavalyát. Oszt ennyi!...

POKOLI SZERETETOTTHONOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL, VAS ANDRÁS
2018.01.14.


Mindennapossá váltak mára a botrányos esetek, visszásságok és súlyos szakmai hibák a szociális intézményekben.

Óriási felháborodást váltott ki a hétvégén az: olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amelyeken egy szeretetotthonban, egy ágyon fekvő idős asszony mellett két ápoló – egy férfi és egy nő – szexet imitáló pózban látható. A botrányos fotókról elsőként beszámoló 24.hu kiderítette, hogy a képek a pécsi Malomvölgyi Szeretetotthonban készültek. Az intézmény vezetése a fotókon szereplők és a fénykép készítőjének munkaviszonyát is azonnal megszüntette, valamint vizsgálatot rendelt el.

Ez az eset azonban csak a jéghegy csúcsa: a szociális intézményekben ugyanis mára szinte mindennapossá váltak a botrányos esetek, súlyos szakmai hibák. Nemrégiben a Népszava számolt be arról, hogy emberhez méltatlan körülmények között élnek a Somogy megyei Patalomban lévő szociális otthon idős lakói az egyik gondozott hozzátartozója szerint. Az érintett azt állította: gyakorta nincs elég gyógyszer, a szakemberhiány miatt pedig túlhajszoltak a dolgozók, akik így nem is tudnak megfelelően gondoskodni a rájuk bízott idős emberekről. Az ügyben vizsgálatot indított a szaktárca.

A mára kialakult helyzetről sokat elárul, hogy olykor még akkor sem változik a helyzet, ha nyilvánosságra kerülnek a súlyos hiányosságok. Ez történt a Bács-Kiskun Megyei Platán Integrált Szociális Intézménynél. Az ombudsmani hivatal munkatársai 2015-ben jártak először a kecskeméti intézményben, s már akkor számos visszásságra hívták fel a figyelmet. Nemrégiben újra ellátogattak az intézménybe, és megállapították: a helyzet nem sokat javult, sőt egyes esetekben még romlott is. "A látogatócsoport a társalgóban a televíziókészülék előtt alvó állapotban egymásnak dőlő emberek sokaságával találkozott. Az emberi méltósághoz való joggal nem összeegyeztethető, hogy az itt élő emberek a mindennapjaikat gyógyszertől kábult állapotban töltsék" – olvasható az alapvető jogok biztosa hivatalának új jelentésében. E szerint az ellátottak gyógyszeradagjai túllépik az orvosilag indokolt mértéket. Ráadásul a modern pszichiátriában nem használatos brómkészítményt is kaptak – az ombudsman szerint főként ennek hatása okozta azt, hogy napközben is folyamatosan aludtak, nem lehetett velük kommunikálni. A jelentés szerint nem biztosított az antipszichotikumot szedő ellátottak folyamatos orvosi kontrollja, ahogy a rendszeres orvosi vizsgálat sem.

A jelentés szerint az intézmény 94, fogyatékossággal elő lakója számára továbbra sem biztosított a hat négyzetméternyi lakóterület. Az egy személyre jutó nemenkénti illemhelyek száma sem felelt meg a jogszabályban előírtaknak. A bútorzat elhasznált, a szekrények nem zárhatóak, a fürdők is elhanyagoltak. Noha az élettársak elhelyezését biztosító szobák kialakításának eleget tett az intézmény, intimszoba továbbra sincs. Ennek ellenére minden, fogamzóképes női lakónak kötelezően fogamzásgátlót kell szednie, tekintet nélkül arra, hogy van-e párkapcsolata...

BETÖRTEK AZ INTIM SZFÉRÁBA - OKOSABBAN NYOMUL A REZSIM, MINT AHOGY A BOLSEVIKOK TETTÉK

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: Vasárnapi Hírek
2018.01.13.


Az intim szféra sem akadály a hatalomnak. – Nincs olyan határ – még az emberek magánszférája sem az –, ami előtt megtorpannának a kormányzati ötletrohamok. A Fidesz sokszor kevésbé fontos ügyekkel tesztelgeti a társadalom tűrőképességét; a nyomulás most nem azonnali és mindent elsöprő, mint az ’50-es években volt, hanem szép fokozatos, olyan, hogy részben észre sem vesszük. És teheti ezt a hatalom: a Fidesz számára mindenki élete nyitott könyv.

A vasárnapi boltzár, a multik megrendszabályozása, a vörös csillag kereskedelmi célú hasznosítása, az olimpia megrendezésének terve, a netadó ötlete, a CEU és a civilek elleni törvény – mind olyan „patronok”, amelyekkel a kormánypárt teszteli a társadalom tűrőképességét. Az ellenállás elmaradása – sőt néha megléte – esetén is megvalósítja elképzeléseit.

Időnként ugyanakkor fontos, komoly érvekkel körülbástyázott ügyek is mennek a süllyesztőbe – attól függően, mi a Fidesz érdeke. Sokszor érdemi vagy érthető magyarázat sincs.

„Folyamatosan megfigyelhető Magyarországon a szolidaritás aláásása, a jobboldali ideológiák erősítése, a félelmek gerjesztése, a szorongások táplálása, a szabadsághiányhoz szoktatás. Nincs olyan határ (még az emberek intim szférája sem), ami megállítaná a kormányzati ötletelést” – értelmezte lapunknak Ferge Zsuzsa szociológus az emberek mindennapi életét, szokásait, meggyőződését vagy akár privát szféráját érintő ötletek áradását...

ORBÁNNAK VÍZIÓI VANNAK, DE EZEKKEL NEM ORVOSHOZ FORDUL, HANEM MEGVALÓSÍTJA ŐKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.01.14.


...Orbánnak víziói vannak, de ezekkel nem orvoshoz fordul, hanem megvalósítja őket. Sorra, egytől egyig. Bármilyen áron. Bármilyen módszerrel. Orbán azt akarta, hogy Magyarországon legyen foci. Lett. Sorra épülnek a stadionok, dől a közpénz a klubokhoz. Taknyos, falábú kölkök másfél milliós fizetést kapnak, miközben azok az emberek, akik évtizedekig idős, beteg embereket ápoltak és ápolnak most is, ennek a tizedrészét sem viszik haza. A stadionok fenntartására nincs jelentkező, iszonyú drága a fenntartásuk, csak veszteséget termelnek. Ugyanis a számolatlanul öntött milliárdok ellenére nincsenek jó focistáink.


Orbán azt akarta, hogy a falujában legyen kisvasút. Lett.

Orbán azt akarta, hogy látványosan keresztény ország legyünk. Ezért elvette az önkormányzatoktól az iskolákat, óvodákat és szép sorban odaadja az egyháznak. Sok településen választása sincs a szülőknek, mert csak egyházi intézmény működik. Bevezették a kötelező hittan oktatást, bár választható helyette erkölcstan, de egy faluban, ahol mindenki ismer mindenkit, a fideszes polgármester meg pláne ismer mindenkit és ő dönti el, ki kap közmunkát, hirtelen 110 százalékra ugrik a hittant választók aránya. Mert a szülők jól tudják, hogy ez a kormányzati elvárás.

Orbán szemrebbenés nélkül adja a közvagyont – ingatlanokat és adóforintokat – az egyháznak, mert pontosan tudja, hogy micsoda propagandát tudnak kifejteni a közösségekben a szószékről politizáló papok.

Orbán azt akarta, hogy csökkenjen a munkanélküliek száma. Csökkent. Feltalálták a közmunkát.

Orbán azt akarta, hogy csökkenjen a szegénységben élők száma. Csökkent. Lejjebb engedték a létminimum küszöbét.

Orbán azt akarta, hogy kevesebb legyen a tél áldozatainak száma. Kevesebb lett. Már nem adnak ki adatokat az áldozatok számáról.

Orbán azt akarta, hogy ne legyen tandíj a felsőoktatásban. Nem lett. Máshogy hívják a befizetendő több százezer forintot.

Ha Orbán azt akarja, hogy Magyarország fizessen be többet az uniós kasszába, az is úgy lesz. Mindegy, hányan rokkannak bele, hányan fizetnek az életükkel, hányan menekülnek el az országból. Mindegy, kit kell tönkretenni érte, mekkorákat kell hazudni. Úgy lesz.

Orbánnak víziói vannak. A közelében lévőknek ez tökéletesen megfelel. Önmaguktól tehetségtelen, tanulatlan, ostoba senkik lettek milliárdosokká néhány rövid év alatt. Orbán kitalálta, hogy lecseréli az ország gazdasági elitjét és így is történt. A társadalomtól elvett, a cselédeinek kiosztott. A tehetségük, szorgalmuk révén sikereseket eltaposta, a hűséges pártkatonákat a helyükre tolta.

Orbán nagyon sok mindent elért eddigi uralkodása alatt. Megkezdte a polgárság átnevelését alattvalókká, a szavazók kicserélését hálás tudatlanokra, az értelmiségi réteget elüldözte – ma már Kósa Lajos, Németh Szilárd és Deutsch Tamás számít értelmiségnek -, a vallást visszahozta az államba, elterítette az országon a tudatlanság, félretájékoztatás és rettegés sötét leplét.

És Orbánnak még mindig víziói vannak. Meg is fogja őket valósítani. Ha rajta múlik.

TGM: SZÉKELY BÁNJA

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.01.14.


Mihai Tudose román miniszterelnök ismeretes kijelentése arról, hogy a székely zászló mellett fognak lengedezni székelyek is, gyönyörűen beleillik abba a globális trendbe, amely a legmagasabb szintre emelte a soviniszta és rasszista durvaságot.

Donald Trump amerikai elnök éppen azt mondta az afrikai államokról, továbbá Haitiról és El Salvadorról, hogy „shithole countries” (pöcegödör-országok) – s evvel hangos nemzetközi fölháborodást váltott ki.

(Még korábban Trumpnak le kellett mondania hivatalos londoni látogatását a rasszizmusa miatt várható nagy tüntetések miatt. A londoni főpolgármester, Sadiq Khan, kijelentette, hogy nem látják szívesen Trump elnököt.)

Miloš Zeman cseh elnök dologtalan semmirekellőknek nevezte a cigányokat, s az 1945 után Csehszlovákiából kitelepített németekről azt mondta, örüljenek, hogy nem végezték ki őket; egy kocsmában úgy nyilatkozott, hogy ki kell irtani az absztinenseket és a vegetariánusokat, „ringyóknak” nevezte az orosz Pussy Riot művészcsoport tagjait, és így tovább. Nemsokára újra fogják választani...

AZ OLAF JELENTÉSE MEGERŐSÍTI, HOGY A MINISZTERELNÖK CSALÁDJÁIG ÉR A PÁLYÁZATI CSALÁS GYANÚJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.01.14.


A pénteki nap bombahíre, hogy az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal súlyos szabálytalanságokat állapított meg az Elios Zrt., Tiborcz István azóta eladott cégének közvilágításos projektjei kapcsán. A Hivatalt a két éves vizsgálat eredményei arra indították, hogy a magyar hatóságoknak jogi lépések megtételét, az Európai Bizottságnak pedig 40 millió euró, azaz 12 milliárd forint visszafizettetését javasolta. Röviden áttekintjük a miniszterelnöki vő cégének pályáívét, és megnézzük, jól jártak-e azok a városok, amelyek Tiborcz érdekeltségére bízták az energiatakarékossági befektetéseiket.

Az Átlátszón elég hosszú a Tiborc István céges ügyleteiről szóló cikkek listája – az érdeklődés leginkább a miniszterelnöki vő agresszív „üzletpolitikájának” érdeme. Tiborcz egykori cége, az Elios Innovatív Zrt. – akkor még E-Os Zrt.- már 2011 tavaszán, alig egy évvel a megnyert választás után azzal tűnt fel, hogy az államapparátus hathatós segítségére támaszkodva meglehetős erőszakossággal szerez meg sok száz milliós energetikai projekteket...

ORBÁN VIKTOR "ZÉRÓ TOLERANCIÁJA"

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2018.01.14.


Kell-e „kormánypárti” politikusoknak és sajtómunkásaiknak, szélsőjobbos értelmiségieknek, művészeknek, bárkinek is „mocskos zsidók!”-at üvöltenie ahhoz, hogy engedélyezett, mi több: tudatos, államilag szervezett antiszemita hangulatkeltésről, hecckampányról beszélhessünk ott, ahol maga a „miniszterelnök” vizeinkben úszkáló nagy testű ragadozóról pofázik „évértékelő beszédében”?

Ahol a megnevezett nagy testű ragadozó képével ragasztják tele az országot, s a hatalmasokfolyamatos bérencezéssel stb. arra buzdítanak, hogy képletesen vagy szó szerint is leköpjék „a magyar emberek” azt a képet..?

Süketelés – orrba-szájba

Ahol az elbitorolt közmédia és a közpénzből fenntartott hatalmas terrormédia orrba-szájba löki a süketet a nagy testű ragadozó még nagyobb zsebéről, amelyből ajvékolnak a brüsszeliták, az ügynökszervezetek és a teljes hazai ellenzék is? Ugyan miért kellene fennhangon, kórusban zsidózni, ha a „kormány” tagjai és kedvenc agitproposai a kedvenc televízióban, általában a kedvenc médiában mindenhol háttérhatalomról, globális főkonstruktőr-dekonstruktőrrőlzagyválhatnak, kedélyesen vihorászva..? Tudják, nem kell részletezniük: értik a dumát azok, akiknek szánják. És tudják: értik azok is, akiket – játszva a vérig sértettet, a fölháborodottat – folyamatosan indokolatlan antiszemitázással vádolnak: így teljes számukra a kéj.

Hát a hatalomnak kell-e hangosan cigányoznia ahhoz, hogy cigányellenes uszításról beszélhessünk ott, ahol az iskolai szegregációt, a közmunkás létet, általában az intézményesített diszkriminációt olyan miniszterelnöki elméncség egészíti ki, amely szerinthazánk etnikai adottságai miatt nem vezethető be a mindenkinek adandó alapjövedelem..?

„A magyar emberek” – legalábbis azok, akikre a Fidesz oly szívesen hivatkozik – pontosan értik, miféle ragadozóról „elmélkedik Kedves Vezetőjük; értik és értékelik (szomorú, de nem csupán a bűnszervezet tagjai, kliensei, hívei) azt a cigányozást is, amely tudtukra adja: olyan „kormányuk” van, amely a gyermekekért és nem a gyermekekből élő családokat támogatja.

Aljas szurkapiszkák

Hát kell-e ott utcán betyárkodni, kórusban buzizni, ahol vezető politikusok is hibbantnak tűnő, ám célzatos módon gendereznek, a maguk kereszténynek zagyvált családmodelljét aljas szurkapiszkák kíséretében ajánlgatják..?...

NYÍLTAN SZAVAZATOKAT VÁSÁROL A FIDESZ

SZTÁRKLIKK
Szerző: MTI/SZTÁRKLIKK
2018.01.14.Soltész Miklós államtitkár arra kérte a székelyföldieket, hogy vetessék fel magukat a magyarországi választások névjegyzékébe, és döntsék el, melyik politikai közösség segített a legtöbbet. Hozzátette, az áprilisi választásokon a kormánypártok is segítséget kérnek az erdélyi választóktól.
Mondta ezt azok után, hogy közel 2,5 milliárd forint támogatást nyújt a magyar állam székelyudvarhelyi projektekre, természetesen a magyar adófizetők pénzéből.

A legnagyobb összeggel a római katolikus egyházat támogatja a magyar állam. Másfél milliárd forintból újulhatnak meg a Tamási Áron Gimnázium egyházi tulajdonban levő épületei, 441 millió forinttal támogatja a magyar állam a Székelyudvarhelyi KC kézilabdaklub akadémiájának a létrehozását, 200 millió forintot kap a református egyház a főtéri temploma felújítására, és további - egyelőre nem számszerűsített - összeget pedig az egyik olyan épületének a felújítására, amelyben diakóniai központot hoznak létre...

ORBÁN FELVEZETTE A STADIONJA TETEJÉRE AZ ÚJSÁGÍRÓKAT ÉS AZT MONDTA: MINDENFELÉ VAN LEHETŐSÉG A TERJESZKEDÉSRE- A GUARDIAN KÖRKÉPE ORBÁN ÓVATLAN FUTBALLRAJONGÁSÁRÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.14.


A magyar kormányfő évek óta szórja a pénzt kedvenc sportágára. Lehet, hogy ez lesz a veszte?

Főutcájával és pár élelmiszerboltjával Felcsút épp olyan, mint bármely másik álmos magyar falu. Egészen addig, amíg a látogató pillantása rá nem téved az összes többi épület fölé magasodó stadionra. A Pancho Aréna bizonyosan a világ legmegdöbbentőbb labdarúgó létesítményei közé tartozik, inkább katedrálisra emlékeztet. Befogadóképessége 3800 fő, több, mint kétszer annyian férnek el benne, mint ahányan a helybéliek vannak. Puskás maga be nem tette a lábát a faluba, a stadion nem is az ott élőknek készült. Ez nagyrészt nyilvánvalóvá is válik, amikor belépünk a komplexumba, ahol a magyar oligarchák egész garmadájának tartanak fel parkolóhelyeket. Ezek az emberek nagypénzűek és közismerten közel állnak a kormányhoz, Csányi Sándortól kezdve, Garancsi Istvánon és Szíjj Lászlón át, egészen Mészáros Lőrincig, aki azután katapultált a leggazdagabb emberek közé, amióta gyerekkori barátja, Orbán Viktor 2010-ben miniszterelnök lett.

Természetesen van hely a kormányfő autójának is. Amikor nem utazik külföldre, a politikus gyakran tölti a hétvégéket Felcsúton. Amióta populista földindulás eredményeként visszatért a hatalomba, akkora jogkört halmozott fel, amennyit egyetlen más nemzeti vezető sem az unióban.
  • Újraírta az alaptörvényt,
  • saját szövetségeseivel töltötte fel az Alkotmánybíróságot,
  • egykori parlamenti képviselőjét tette meg főügyésznek.
Támogatói vezetnek sok ezer, korábban független testületet, beleértve
  • az MNB-t,
  • a Választási Bizottságot,
  • kulturális intézményeket,
  • sportszövetségeket.
Attól sem riadt vissza, hogy közpénzeket pumpáljon a futballba, amely a legközelebb áll a szívéhez. De nem könnyű kérdezni a stadionépítési őrületről, mert ritkán ad interjút. Leszámítva az állami rádiót, ahol baráti újságírók játszanak neki alá.

De akár oligarchákról, akár tudósítókról van szó, a legnagyobb eséllyel a Pancho Arénában van esély audienciára a részéről. Mucsi Gyula, a Transparency Internationaltől azt mondja, ha gyűlölöd is a futballt, el kell menned ezekre a meccsekre, mert ez az egyetlen hely, ahol az elit hajlandó érintkezni bárki mással, aki nem tartozik a saját szűk köréhez.

Nagy építkezések és infrastrukturális beruházások sorsa dől el a VIP-páholyban.

Az 54 éves Orbán futballrajongása legendás. Azt mondják róla, hogy naponta akár 6 mérkőzést is végignéz. Beavatottak szerint amióta miniszterelnök, még a VB vagy a Bajnokok Ligájának egyetlen döntőjét sem mulasztotta el. A felcsúti stadionban ritkán gyűlik össze 1000-nél több néző. De a kormányfő a játéktérre mered, nem sokat törődik a körülötte lévő oligarchákkal és a miniszterekkel. Mégis sokat hozhat a közelsége, a Forbes legfrissebb listája szerint a 33 dúsgazdag magyarból 7-nek igen szoros kormányzati kapcsolatai vannak. Közülük a 8. helyre tornászta fel magát Orbán cimborája, Mészáros Lőrinc, aki megháromszorozta a vagyonát, de nem állt le a szerzéssel, egyetlen nap alatt 192 újság tulajdonjogát zsebelte be. A miniszterelnök immár uralkodásának birodalmi szakaszába lépett. A hazai sajtó csaknem egésze baráti kezekben található és a megosztott ellenzék próbál alkalmazkodni az új viszonyokhoz. Újságok, amelyek bírálják a kormányt, azt veszik észre, hogy bezárták őket. Rendőri vizsgálatok fenyegetnek független civil szervezeteket, „idegen ügynökként bélyegzik meg őket. Orbán a minap nemes egyszerűséggel kinyilatkozta, hogy a kormány Isten kegyelméből gyakorolja hatalmát.

Ám Felcsúton, ahol az udvaroncok rajongják körül a királyt, a stadion olyan, mint Orbán abszolút uralmának jelképe. De félő, hogy a birodalmi túlzás jele lesz, villámhárító a bírálóknak, célpont a vizsgálatok számára. Az Európai Bizottság képviselői nemrégiben ellátogattak a faluba, hogy megnézzék a kisvasutat, amely uniós alapokból épült, hogy összekösse a politikus gyerekkorának két helyszínét. A Kúria nemrégiben úgy döntött, hogy ki kell adni a féltve őrzött titkot, mennyit költ sportra és stadionokra a kormány. Így talán kiderül, igazából mennyibe kerül Orbán megszállott focirajongása. Annak idején, inkább az akaraterejének, semmint a tehetségének köszönhetően bekerült a Videoton ificsapatába. Élvezte a szociális lehetőséget, amit a labdarúgás kínált neki. Azt mondja, minden alkalommal, amikor klubot váltott, új kulturális közegbe került...

ÓRIÁSI SZESZFŐZDE ÉPÜLT FELCSÚTON

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GERLÓCZY MÁRTON
2018.01.14.


„Ha a disznóólban illegális szeszfőzdét működtetnék, akkor rafinált magyar észjárásommal továbbra is disznóólnak nevezném az építményt, nehogy kiderüljön az igazság.” Vélemény.

Minden bizonnyal nagyon hatásos lenne úgy fogalmazni, hogy mindent elmond Magyarországról a nyugotszenterzsébeti buszles történetének tanulsága, talán még annál hatásosabb lenne, ha azt írnám, ez Magyarország, 2018, de ez nem igaz. Mindent nem mond el Magyarországról a nyugotszenterzsébeti buszles történetének tanulsága, mert nem pusztán egy tanulsága van neki, és egyetlen tanulság nem mondhat el mindent valamiről, aminek több tanulsága van, Magyarország pedig nem 2018-ban ez, mert a buszles 2014-ben épült.

Térjünk inkább rá a tanulságra, egy tanulságra a sok közül. Úgy tűnik számomra, hogy az utóbbi évek kilátóépítési lázában készült kilátói közül a nyugotszenterzsébeti kilátó az egyetlen, amelynek valós haszna és értelme van, ugyanakkor – és ez a döntő – ez az egyetlen kilátó, amely nem kilátó. Megítélésem szerint ez egy nagyon fontos észrevétel. Mindjárt azt is el fogom mondani, hogy miért...

A BALOLDALI RENDSZERKRITIKA INDISZKRÉT NYÁJA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.01.14.


Merő emberbarátságból titkos olvasója vagyok Badiounak, Deleuze-nek, Debord-nak, Žižeknek, Bhabhának, TGM-nek, a Pogátsa-portálnak, a fractalontology.wordpress.com-nak, a posztstrukturalizmusnak, a Unabomber Manifestónak és általában az egész balos világfájdalomnak. Látom az Új Egyenlőség c. lapban Sidó Zoltán írását, miszerint egy régebbi olvasmányom szerzője, Mark Fisher éppen egy éve lett öngyilkos, amiről nem tudtam akkor. Sidó magyarázata szerint "mintha ez nála perverz módon az életmű szerves része lenne. Nemcsak azért, mert sokat írt saját nehéz mentális állapotáról, hanem azért is, mert a nyugati kultúrát menthetetlenül stagnáló, steril, a saját közelmúltjára csillapíthatatlan vágyakozással tekintő konzumkultúraként látta, amiben ez a mentális állapot nemcsak hogy magától értetődő dolog, de már-már az egyetlen lehetséges állapot. Munkássága ismeretében a halála kis túlzással nem más, mint egy többé-kevésbé rigorózusan végigvitt érvelés utolsó, tragikus nyomatékosítása."

Eszerint Fisher úgy halt, ahogy élt, ritka integritást teremtve elmélet és gyakorlat között. Ez azonban nem teszi értelmesebbé se az életét, se a halálát. A chef-d'œuvre-je, amely kíméletesen szólva egy vegyesen Jameson- és Deleuze-utánérzés, a kapitalizmus, a technológiai és a popkultúra összefüggéseit annak a jellemzően -- a világhoz képest -- transzcendens humánumnak és szociológiai eszménynek a pozíciójából vizsgálja, amely sosem volt, sosem lesz, és általában félreviszi a "rendszerkritikát", különösen ennek esztétizáló ágát...

HARC AZ ÉLET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2018.01.14.


Mélységesen megértjük a honi sajtó nagy részét, hogy szinte együttérző aggodalommal tudósított V. Tímea ama gyötrelmesen megalázó gondjáról, hogy a Golden Globe gálára is a Cannes-ban egyszer már viselt toalettjét volt kénytelen felvenni. Ah, minő csapás! Igaz, a ruha újradizájnolásában némi alakítás segített (vajh’ szigszalagos tunningolás volt-e az eszköztárban?), de azért ami szörnyű, az szörnyű. Az emberek többsége természetesen így is zsigerien átérezte a celeblét búját s keservét. Ez a hír talán kicsit háttérbe is szorította V. Tímea intellektuális oeuvre-jének újabb, már-már melankóliába hajló szentenciáját, melyet szöveghűen idézünk: „Belefáradtam, hogy az élet állandó harc, és sokszor azt érzem, hogy több negatív dolog van, mint pozitív.”

Ó, tudjuk persze, hogy a Florida-Cannes-Malibu-Hawai tengely mentén is csupa szenvedés az élet, de azért némi csodálkozással vegyes rosszallással kell megállapítanunk, hogy a fenti megjegyzés nem pusztán a pillanatnyi hangulat kifejezése, hanem egyenesen a megengedhetetlen defetizmus irányába mutat. Ami minden tekintetben ellentétes a legfőbb orákulum és vezér alapvetésével, mely szerint nekünk magyaroknak mindig felkészülten kell állnunk a csatára, mert mi permanens harcban állunk.

Szabadságharcot vívunk a ránk galádul euroszázmiliókkal támadó Brüsszel ellen, harcolunk az IMF, a Világbank, a civilszervezetek, a liberális strigák, a wendigok, a migráns ufók ellen. És mindenekelőtt természetesen Soros ellen, aki a megtévesztés varázslójaként azért áldozott temérdek pénzt Magyarországra, hogy kalifátussá változtassa.

Nekünk pedig hősleg fel kell venni a küzdelmet a szüntelenül acsargó és fondorkodó ellenséggel, mint erre a bölcs vezető minduntalan figyelmezteti népét, akár legutóbb október 23-án, amikor emígyen szólt: „Ha magyar Magyarországot és európai Európát akarunk, arról nyíltan kell beszélnünk, és harcolnunk kell.”...

ORBÁN ÉS SELMECZI ORDAS NAGY HAZUGSÁGA

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: bl
2018.01.14.


A második Orbán-kormány hatalomra kerülése után, egyik első lépésként einstandolta a több mint 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont. Az óriási összeg eltűnt, mint szürke szamár a ködben, egy része valószínűleg megbízható zsebekbe vándorolt. Pedig a magánnyugdíjpénztár “megvédésére”, Orbán még nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottat is kinevezett.

Hazugság az egyéni nyugdíjszámla

A kormány azt ígérte, hogy mindenkinek egyéni nyugdíjszámlája lesz, ahol vezetik a befizetett összeget. Mint oly sok más Fidesz – ígéretből, ebből sem valósult meg semmi. Így, valós egyéni számlák hiányában nem tartják nyilván annak a 3 millió embernek a korábbi befizetéseit, akiknek lenyúlták a magánnyugdíjpénztári megtakarítását, majd visszakényszerítették őket az állami rendszerbe. A pénzt, a ma még dolgozók nyugdíjának fedezetét, az Orbán-kormány felélte, “magánosította”. Az emberek nem tudják, hogy befizetett nyugdíj-járulékaik után mekkora nyugdíjra számíthatnak. Nemcsak a fiatalok számára lett bizonytalan a jövő hazánkban, hanem az nyugdíjasoknak is...

ORBÁN MENTORA: MEGINT ELVESZÍTETTÜNK EGY ÉVTIZEDET

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2018.01.14.


A 84. születésnapját a napokban ünneplő Kovács Ferenc volt a Digi sport reggeli műsorának vendége. Négy éve, Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a születésnapi ünnepségén.

Egyébként is Orbán hívta vissza a futballba, ha nem ő teszi, nem is vállalt volna feladatot. Kovács játékosként (1965, Sporting-MTK) és edzőként (1985, Videoton-Real Madrid) is nemzetközi kupadöntős volt.


"A volt nagytekintélyű játékosokat és edzőket különösképpen meg kell becsülnünk, mert a meglévő építőkockákat ők tudják összecementezni" - így méltatta a miniszterelnök 4 éve.

Kovács annak az ad hoc bizottságnak volt a vezetője az MLSZ-ben, amelyik kidolgozta a magyar futball feltámasztásának programját. A bizottságnak tagja volt Dárdai Pál, még a kapitánysága előtt átadta az összes berlini tudását.

Dárdainak két dolgot állapított meg erről a programról.

5 FIDESZES, AKI EGÉSZEN BIZTOSAN BÖRTÖNBE KERÜLNE EGY KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN

CIVILHETES
Szerző: Lámpagyár Blog
2018.01.13.


Nagyon is számít, hogy ki nyer 2018-ban és ki lesz a legfőbb ügyész

Sok fideszes korrupciós ügynél láttuk már, ahogy a volt fideszes képviselőből legfőbb ügyésszé vedlett Polt Péter cinikus mosollyal a szája sarkában azt mondja, “nem merült fel bűncselekmény gyanúja”. - 


írja a Lámpagyár Blog

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, ilyenkor elég sokszor igazat mond, hiszen a Fidesz konkrét törvényeket hozott a lopásra, így tényleg vannak olyan ügyek, amikor a törvény minden betűjét betartva szereznek a fideszes haverok milliárdos vagyonokat. (Csak hogy egy példát mondjunk: hiába árusította ki Rogán Antal áron alul a belvárosi ingatlanokat, soha nem lesz jogi következménye, mert ezt lehetővé tették a jogszabályok). De mi a helyzet azokkal az ügyekkel, ahol nem ez a helyzet? Ott már nagyon is számít, hogy ki fog nyerni 2018-ban és ki lesz a legfőbb ügyész:..


ITT OLVASHATÓ

HISZTIZNI CSAK PONTOSAN, SZÉPEN...

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2018.01.13.


Majd felrobbant a közösségi portál az után, hogy Geréb Ágnes perújítási kérelmét elutasította a Fővárosi Ítélőtábla. A vita „természetesen” most sem arról szólt, amiről a büntető eljárás. Mert – minden ellenkező híreszteléssel szemben - a Geréb Ágnes elleni büntető ügyeknek (több is volt) nem az otthon/ kontra kórházi szülés a tárgya.

Már az is némileg félrevezető, hogy a hírekben az szerepelt: „2 év fogházra és 10 év foglalkozástól eltiltásra ítélte a bíróság a nőgyógyász bábát otthonszülési ügyben”. Ez persze igaz, de ez az ítélet 2012-ben született. Most annyi történt, hogy a bíróság – a perújítási eljárás eredményeként – nem változtatott rajta. Magyarán, elutasította a vádlott és védője perújítási kérelmét.

Röviden a tények. Az ítélet szerint a Geréb Ágnes vezette két otthonszülés végződött tragédiával. Az egyik esetben egy ikerpár egyik tagja 12 percig nem kapott oxigént és emiatt végzetes agykárosodást szenvedett. (Később meg is halt a baba, de halálát nem rótták a vádlott terhére.) A másik esetben pedig szülés közben a gyerek válla elakadt az anya medencecsontjánál, és a vádlott, miközben világra akarta segíteni a gyereket, halálos kimenetelű gerincsérülést okozott neki.

Mindkét eset foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, az egyik maradandó fogyatékosságot, a másik halált okozott. A két cselekményért együtt a halmazati szabályok szerint 7 év 6 hónap lenne kiszabható. Ilyen büntetési keretek között kapott Geréb Ágnes 2 évet.

Az ítélet pontosan megjelölte, milyen foglalkozási szabályokat sértett meg a vádlott. Az egyik esetben intravénásan adott be oxitocint (méhizomzat összehúzódását fokozó szert), holott azt lassan adagolva, infúzióban kell beadni. Mivel a magzat válla elakadt, olyan műfogást is alkalmazott, ami a magyar szakmai protokollban ismeretlen, ennek következtében a magzat nyaki csigolyái szétváltak, gerinccsatornája bevérzett. Az ilyenkor kötelezően alkalmazandó gátmetszést ugyanakkor nem végezte el. Végül mentőt hívtak, az anyát kórházba szállították, de a gyerek már a szülés közben – oxigénhiány miatt - meghalt.

A másik – ikerszüléses - esetben ugyancsak az intravénásan beadott oxitocin okozott méhen belüli oxigénhiányt az ikrek egyikénél. A magzat újraélesztése előtt csak a felső légútjait szívták le, az alsókat nem. A baba a mentő kiérkezéséig mindvégig oxigénhiányos állapotban volt, ennek következtében súlyos agykárosodást szenvedett el...

"SZINTE HOMÉROSZI TELJESÍTMÉNY"

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: ÉS / RÁCZ PÉTER
2018.01.12.Péter Nádas: Aufleuchtende Details. Memoiren eines Erzälers. Aus dem Ungarischen von Chris­ti­na Virágh. Rowohlt Verlag, Reinbek 2017. 1280 Seiten, 39.95 euro, E‑book: 29.99 euro.

A könyv, amely a kelet-európai történelem meghamisítása ellen íródott, az 1956-os felkeléssel ér véget. A szerző mégsem tartja művét egy terhes örökség feldolgozásának, sem a szülőkhöz és elfelejtett utópiájukhoz való visszatérésnek, nincs szó a generációk között megszakadt szociális és lelki folytonosságról sem. Nem is önanalízis, azon már lassan ötven éve túl van. Nem, a nyugat-európai irodalom barátságos és terapeutikus elbeszélő stratégiája a legkevésbé sem csábítja Nádast, a nagy orosz regényírók figyelmes olvasóját. Ha megsebzett énje történelmi mélyrétegei, az örökölt érzések és lelki sebek iránt érdeklődik (amit a szakma „transzgenerációs traumatizációnak” nevez), akkor azt sosem a múlttal való megbékélés szellemében teszi, hanem kizárólag a helyes múltértelmezés érdekében. Nádas műve a parttalan illúzióvesztés és minden nagy emberi álomtól való búcsú krónikája. (Iris Radisch: A 20. század teljessége. Die Zeit, 2017. október 12.)

Tizenkét éves korában, a sztálini diktatúra kellős közepén Nádas megfogadta, hogy mindent, de mindent meg fog írni, amit a felnőttek elhallgatnak. Az epizód megtalálható az idén tavasszal magyarul, majd Christina Virágh fordításában németül is megjelent Világló részletek című emlékezésben.  A könyv azonban nem csak 1280 oldalas önéletrajz, hanem, mint Földényi László írja, az 1942 és 1956 közötti időszak eddig meg nem írt magyar történelme is: a kommunista diktatúrának ezek az évei a hatalom folyamatossága és hálózatai révén jelen vannak ma is és a jövőben is jelen lesznek. Nádas írásművészetét a kommunista Magyarországon csak mérsékelten ismerték el. Németországban az áttörést az Emlékiratok könyvehozta meg számára, az 1700 oldalas Párhuzamos történetekben látszólag össze nem függő személyeket, történeteket, motívumokat sző össze egy univerzummá. Legújabb könyve ismét az adott korszakról szól, mintegy kiegészíti a Párhuzamos történeteket. „Nem problémákkal foglalkozom – mondta egyszer Nádas egy interjúban. – Sokkal jobban érdekelnek a cselekedetek, a folyamatok és nem is annyira az események, mint inkább a struktúrák.” Mindezek mellett Nádas nem elefántcsonttoronyban élő író: esszéiben olykor állást foglal a kor aktuális kérdéseivel kapcsolatban. Különösen hazájának a demokratikus fordulat utáni kudarca tölti el fájdalommal. „Magyarország új, autoriter hagyománya a vidék szellemében gyökerezik, bázisát a törzsek és klánok jelentik; a köztársaság nem érdekli, gyenge az affinitása az emberi jogokhoz”– írja Nádas a Lettre Internationalban.

(2017. október 14. Nádas Péter születésnapja. Focus online, 2017. október 14.)...

VILLANYÓRA-PROJEKT

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.01.13.


Úgy tűnik, a jó néhány éven át működő villanyóra-projektünk abban a formában, amiben korábban dolgoztunk, lezárható. Az ebből az okból velünk kapcsolatba került családoknál, szám szerint 28 háznál szereltettünk fel kártyás villanyórát, és legalizáltuk az áramfogyasztást.

Ezekben a családokban lehetetlen volt, hogy önerőből meglépjék ezt, vagy nem volt áram náluk, vagy veszélyes vezetékeken a szomszédoktól vitték, vagy egyszerűen lopták az áramot. Volt olyan utca, ahol hat-hét egymást követő ház is egy villanyóráról jutott áramhoz, amíg azt az órát is le nem vágta a szolgáltató a ki nem egyenlített számla miatt.

A családok visszatérítendő segítségképp kapták tőlünk a szerelési költségektől függő 70-80 ezerbe kerülő órák árát, mivel ezt egy összegben kellett kifizetniük, és erre a jövedelmükből esélytelenek voltak. Feltétel volt, hogy a családdal legyen már megbízható kapcsolatunk, együttműködésünk. Szerződést kötöttünk, megállapodtunk a havi visszafizetésben (többnyire ezertől ötezerig terjedő összegben), és segítettünk a lebonyolításban is az áramszolgáltatónál. Nem zártunk rosszul, a pénz jelentős részét vissza is fizették rendben, pár elköltöző és időközben valamilyen okból (átmenetileg) eltávolodó családnál maradt fenn némi tartozás. Ösztönző volt, hogy akkor kezdtünk egy új villanyóra felszerelésébe, mikor összegyűlt a visszafizetésekből a településen egynek az ára. Mivel mindenki tudta, ki következik, kire várunk, így egymástól is elvárták a részlet fizetését. Bár kríziskezelés ez is, de ingyen nem akartuk adni, láttunk települést, ahol az ingyenesen felszerelt órákat összetörték, mert nem a magukénak érezték, és a dühüket azon töltötték ki, ha lement róla a pénz, és kialudt a villany.

Eleinte sokan nem akarták, vagy, mert egyszerűen nem akarták visszafizetni a tartozást (a kártyás órákon a rátöltés fele, vagy negyede, a tartozástól függően, a ki nem fizetett áram törlesztésébe ment), vagy idegenkedtek tőle, mint minden újtól. Aztán, rábeszéltünk pár, kisebb tartozású családot, és a példájuk felbátorított másokat is, megértették, hogy jobb a saját tulajdonú óra, a legális áramfogyasztás. Persze segített az is, hogy az egymástól vitt áram biztonsága nemcsak a veszélyes vezeték miatt ingadozott, hanem azért is, mert nem lehetett a fogyasztást elkülöníteni. Olyan lett ez is, mint a boltocskázás, gyakran irreális összegekért adta a szomszédnak valaki, aztán, ha az szóvá tette, a „gazda” egyszerűen kihúzta a vezetéket, sötétben hagyva a másikat.

Persze a működtetés sem volt egyszerű. Külön dolgoznunk kellett azon, hogy ahol még volt villanyóra, ott a „védendő fogyasztó” státusz érvényesítéséről ne felejtkezzenek el. Gond volt, hogy a kis falvakban nem volt lehetőség rátölteni a kártyás órákra, és mindig az utolsó pillanatban szóltak, vagy olyankor, mikor már zárva volt minden lehetőség. Nem értették sokan a kódokat, amit be kellett ütni az órába, hogy újra működhessen… Sok munkánk volt benne, mire természetes részévé vált az életüknek az áram felelős használata.

Amikor belekezdtünk, a szabályok még nekünk is nagyobb mozgásteret engedtek. Elképesztő ötletekkel próbálkoztunk újra és újra, hogy áram lehessen a házakban. Nyilván voltak családok, főleg, ahonnan több család is vitt áramot, akiknél olyan összeg halmozódott fel, amit a rátöltések felével is több évtizedes törlesztési idő jött ki…és náluk a behajtócégek sem tudtak tenni semmit, a jövedelmük alatta volt annak a szintnek, ahol a jogszabály szerint a behajtás érvényesíthető. Ilyenkor próbáltuk a családban másnak a nevére igényelni a villanyórát, amint eleinte lehetett.

A szabályok állandóan változtak, mi meg alkalmazkodtunk, és kerestük a kiskapukat. Emlékszem, mikor egyszer azért nem tudtuk továbbvinni az ügyet, mert nem tudtuk hivatalos papírral bizonyítani, hogy a ház, ahová a villanyt szerettük volna bevinni, kié. Mert, mint az a szegregátumokban gyakori, olyan adta el az üres házat, akinek nem is volt a tulajdonában, írtak egy papírt, és ezzel ők, maguk között lezártnak tekintették a történetet. Csakhogy ez nem volt elég, az ügyintéző nézegette a szerződést, mondta, hogy legalább egy hivatalos pecsét kellene rá, hogy továbblépjünk. Partner volt, segíteni akart, de egy kézzel írott papírral nem sokra ment. Mi legyen? Pontosan tudtuk, hogy a leírtaknak nincs valóságalapja, de villany kellett, gyerekek voltak a házban. Hát kitaláltam, hogy ezt írom rá: „az alapítvány ezt a szerződést látta”. És aláírtam, lepecsételtük. Mert tényleg láttuk, ezzel nem állítottunk semmi olyat, ami törvénybe ütköző lenne… Így átment, és meglett a villanyóra itt is.

Nagy nehézség volt pl. az is, hogy a házakban a régi vezetékek életveszélyesek voltak, ám az újravezetékelés költségét már mi sem bírtuk. Itt kitaláltuk azt, hogy vigyük be a villanyórából egy konnektorból egy elosztóval az áramot, bent aztán mehetett oda, ahova kellett, a mennyezeten is futhatott vezeték a lámpához. Fontos volt a biztonság, de olcsó megoldást kellett keresnünk.

Aztán jöttek az új szabályok. A tulajdoni lap becsatolása a kérelemhez, vagy a hivatalos albérleti szerződés, ha valaki más lakta. Ezeket, ebben az élethelyzetben élő emberek nem tudják produkálni. Szerencsére, mire ezek hatályba léptek, a villany nélküli házakat, legalábbis azokat, ahol laknak, rá tudtuk csatlakoztatni a hálózatra. Van még pár ház, ahol sötétség van, de itt öregek laknak, megszokták már, nem is kérik, hogy segítsünk, bár nem is tudnánk, a házak nagyon rossz állapotúak, és más tulajdonában vannak. Vannak üres házak is, ahol jó nagy tartozás van a házon, de mivel ezeket nem lakják már régen, le is amortizálódtak már, életveszélyesek, nem az áram hiánya az egyetlen dolog, ami miatt nem lakhatók.

Jó az is, hogyha valaki védendő fogyasztó, akkor már nem vágják le a hálózatról, hanem automatikusan kártyás órát kap. De most is figyelnünk kell sok családnál, akinél még van „rendes” óra, a befizetésekre, a részletfizetési kérelmekre, arra, hogy a tartozás ne halmozódjon fel. Sok helyen megy a villanyórára a lakásfenntartási támogatás, ami nagy segítséget jelent.

Szóval, ebből, amit lehetett, kihoztunk. Léphetünk hát egyet megint. A nagy álmom, a víz bevezetése lenne…. Sok házban volt bent víz, de ugyanaz jellemezte, mint a villanyt: nem fizették, és szűkítőt tettek fel, vagy el is vitték az órát. Itt is van már védendő fogyasztó státusz, de sokan nem is tudják, így nem élnek vele. És sokkal több az olyan ház, ahol nincs víz, hanem az utcáról viszik, a közkútról. Néha nagy távolságból.

A lakhatási szegénységgel való napi találkozás nagyon lehangoló. És még rosszabb, hogy kilátás sincs a megoldásra. Sokan, akiknél természetes a villany, a víz a lakásban, el sem tudja képzelni, annak a hiányával hogyan lehet élni. Máshogy nő fel az a gyerek, aki komfort nélküli, vagy félkomfortos házban él, mint az, akinél a komfort adott.

A munkánknak ezen a területén két feladatunk van: a feltételek megteremtése, és a legális, felelős fogyasztóvá nevelés. Ez utóbbi legalább annyira fontos, mint az előbbi. A büntetés, a hálózatról való leválasztás, a behajtás vajon megoldást hoz-e? Mert a rendszer ennyit tesz.

Pedig lehet másképp is. Lehetne. Nekünk valahogy megy….

AZ MNB MEGHÚZTA A VÉSZHARANGOT - MEDDIG MŰKÖDHET A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER?

ZOOM.HU
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.01.14.


A magyar nyugdíjrendszer 2035-ig finanszírozható az MNB szerint – vagyis mindössze 17 év maradt a megreformálására, ami egy nyugdíjrendszer esetében igencsak rövid idő.

A magánpénztárak vagyonának 2011-es államosítását védte meg Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank egy közleményben, amelyben mintegy mellékes megjegyzésként elejtették, hogy a „nyugdíjrendszer bevételei immár 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat”. Jelenleg ma a társadalom többsége csak az állami nyugdíjrendszertől remélhet kisebb-nagyobb ellátásokat – emellett kiegészítő járadékra számíthatnak az önkéntes nyugdíjpénztárakból, illetve saját megtakarításikból.

Az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszer az úgynevezett felosztó-kirovó elven működik, vagyis a még aktívakra kirótt járulékbefizetéseket osztja fel az nyugdíjasok között.
A magyar társadalombiztosítás nyugdíjnak nincs tőkefedezeti eleme, így csak a befolyó összegeket tudja nyugdíjként kifizetni.

Ez a rendszer addig fenntartható, míg stabil a demográfiai helyzet. A magyar társadalom azonban – számos más európai államéhoz hasonlóan – elöregedik; az évek előrehaladtával egyre kevesebb adófizető jut az relatíve egyre több nyugdíjasra. A természetes fogyás mellett a további gondot okozhat a kivándorlás is, amelynek hatása hosszú távú, hisz a kivándoroltak gyermekei sok esetben külföldön születnek meg...

HA NINCS LEHÚZVA A VÉCÉ, NINCS SEGÉLY, HIÁBA VAGY RÁSZORULT

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.01.14.


Képzelje el, hogy elveszíti a munkáját! Három hónapon keresztül jár az álláskeresési támogatás, utána azonban vagy közmunkára kell mennie, vagy ha erre nincs lehetősége, akkor foglalkoztatást helyettesítő támogatást kell igényelnie. Ez 22 800 forint havonta, ha nincs megtakarítása vagy más segítsége, elsősorban ebből a pénzből kell megélnie.

Igen ám, de közben észreveszi, hogy a település, amelyen lakik, feltételekhez köti azt, ki kaphat ilyen támogatást, és ki nem kaphat. Kapni pedig csak az kaphat, aki rendben tartja a portáját. Azaz:
- A kertben a fű magassága nem haladja meg a 15 centimétert.
- A kertben nem burjánzanak a gyomnövények, sőt, egészen pontosan nem foglalhatnak el a kert 15 százalékánál nagyobb területet.
- A kertben zöldséget, gyümölcsöt vagy mást kell termelni, vagy legalábbis gyom nélkül kell tartani.
- A tüzelő rendezetten fel van pakolva.
- A lakás tiszta, és folyamatosan takarítják.
- A fürdőszobát és a vécét különösen.

Mindezek az előírások egy konkrét település, a Pest megyei Áporka rendeleti között szerepelnek. A slusszpoén az egészben pedig az, hogy a település ugyan előírta ezeket a feltételeket, az önkormányzatnak azonban valójában semmi köze a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz, azt ugyanis a járási hivatal osztja...

MINDEN TIZEDIK MAGYAR SZERINT MÉG AZ IDÉN MEGLÁTOGATJÁK A FÖLDET AZ UFÓK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.13.


- A magyarok többsége a kormánypropaganda ellenére sem igen hiszi, hogy terrortámadás lesz hazánkban, és a gazdasági összeomlást sem tartják valószínűnek

- Viszont 12% szerint 2018-ban eljönnek az idegenek a Földre – és ez még nem is számít kirívó eredménynek
- Az Ipsos nemzetközi kutatásából szemezgettünk

Az Ipsos közvélemény-kutató 2017 végén 27 országban készített felmérést arról, mit várnak az emberek 2018-tól. Az újévi kutatás igen változatos kérdésekre kereste a választ. Kiderült például, hogy egy terrortámadás lehetősége miatt Nyugat-Európában, Törökországban és az Egyesült Államokban aggódnak a leginkább, egyes országokban az emberek felénél is több gondolja, hogy 2018-ban komoly esély van egy terrormerényletre az országában. A magyarok kevéssé tartanak ettől, csupán 16% gondolja, hogy ebben az évben valószínűsíthető egy terrortámadás hazánkban – amivel a masszív riogatás ellenére is a derűlátóbb nemzetek közé tartozunk.

Azonban egy Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti háború lehetőségét már 44% gondolja reálisnak, ami alig valamivel több a világátlag 42%-nál. És mivel két atomhatalomról van szó, úgy tűnik, a magyarok csaknem fele valószínűsít egy súlyosan pusztító háborút 2018-ra. A magyarok félnek ugyanakkor legkevésbé egy új tőzsdekrach kirobbanásától – nálunk csupán 16% valószínűsít egy gazdasági katasztrófát idén, míg például Malajziában az emberek fele, és a „világátlag” is 28 százalék. A globális felmelegedés folytatódását 76% tartja valószínűnek, itt az oroszok és az amerikaiak a legszkeptikusabbak – de még köztük is 50% felett van a globális felmelegedés híveinek aránya.

A legtöbb ufóhívő Indiában él – a világ második legnépesebb országában minden harmadik ember gondolja azt, hogy 2018-ban az idegen lények meglátogatják majd a Földet. A magyarok 12%-a hisz ebben, amivel a középmezőnyben foglalunk helyet, a nyugat-európai államok rendre 10% alatt teljesítettek, a legkevesebben (5%) pedig Japánban hisznek a földönkívüliek közelgő látogatásában.

A globális politika vezetői közül Angela Merkel alhat a legnyugodtabban – legalábbis a fejlett világ véleménye szerint. A világ 48, a németek 57%-a szerint Merkel marad Németország kancellárja a 2018-as évben is. Donald Trump helyében már elkezdenénk izgulni, ugyanis az emberek több mint harmada szerint nem tölti ki a ciklusát, és a törvényhozás megfosztja majd hivatalától (impeachment eljárás). Ezt az amerikaiak 33%-a tartja valószínűnek, a magyarok viszont kevésbé bíznak benne: nálunk csupán mindegy negyedik ember (24%) gondolja, hogy Trump már 2018-ban távozni kényszerül a Fehér Házból...

ÉLET A RÓZSASZÍN KÖDÖN TÚL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.14.


Ennyi lenne az élet? – teszi fel a kérdést az eheti ajánló egyik szerzője, és persze ilyen kérdést az ember időről időre feltesz magának, de nem biztos, hogy ugyanarra a válaszra jut, mint Balázs. Aztán megnézzük, meddig lehet eljutni a rózsaszín köd eltűnését követően, hazalátogatunk, és egy új vlogot is a figyelmetekbe ajánlok.

„Most karácsonykor, mikor újra Magyarországon jártam, volt szerencsém egy családi-baráti összejövetelen több remek emberrel találkozni és beszélgetni. Röviden, egyik beszélgetés ezzel zárult: „…igazándiból nincs autód, házad, feleséged, ami Dániához kötne – csak egy szaros gatyád van, úgyhogy most utazz, amíg megteheted”.

Mikor 2013 augusztusában útra keltem, rengeteg célom volt, az akkori 19 éves fejemmel. A legfontosabb az volt, hogy lediplomázzak és értékesítési területen szerezzek egy munkahelyet, hiszen, akire akkor is már nagyon felnéztem, a keresztapám, ex-IBM-es salesként mindig céges telefonnal, laptoppal járt, jó öltönyben és látszólag úgy tűnt, ez a boldogság titka. Little did I know!

Eltelt ehhez képest közel 5 év, lediplomáztam, megvan a baromi menő iPhone 7-es, legújabb Lenovo laptop és a hat számjegyű fizetés (még nem dollárban) is. Viszont megfogalmazódott bennem egy kérdés, viszonylag hamar a munkábaállás és a kezdeti hype elmúlása után, hogy vajon ez lenne az élet? (...)

Az elején azzal indult, hogy vajon hálátlan vagyok-e, amikor „mindenem megvan” és mégis többre vágyom? Noha később ráébredtem, hogy nem többre, hanem másra.

Vagy csak tipikus Y-generációs fiatal vagyok, aki egy év munka után bedobja a törölközőt mert nem bírja a kemény munkát? Ezek voltak leginkább a félelmeim, ami miatt blogot se szerettem volna kitenni, hiszen ezzel lehet, hogy leírnám magam. Kérdés, hogy ki előtt és hogy annak a véleménye számít-e?

Volt egy időszak, amikor a Google-el interjúztam ősz tájékán, előtte pedig nyáron egy másik Forbes 500-as céggel, amikor azt gondoltam, hogy igaziból 24 évesen már ezért nagyon is büszke lehetek magamra és ha bevesznek az igazi corporate mókuskerékbe és majd 5/5 munkanap nyakkendőbe és öltönybe kell járnom 1,5x ennyi fizetésért, akkor majd igazán sikeres leszek és megtalálom a boldogságot. Szerencsére nem léptem ki a jelenlegi munkahelyemről egyik állásért sem.

A végső stádium pedig az volt, amikor rájöttem, hogy egy ideális életképet kergettem, ami lehet, hogy mást boldoggá tesz, de engem nem. Azt is látom, hogy a legtöbb ember körülöttem rendkívül élvezi a biztonságos, remek munkahelyet, megházasodik, gyerekeket szül, házat vesz, én viszont ebben biztos vagyok, hogy ez még nem itt és nem most fog nekem a soron következni. (...) ...

ÉS AKKOR AZ ALDI ÉS TÁRSAIK JÓL BELERONDÍTOTTAK ORBÁN NAGY ÁLMÁBA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.01.14.


Nem jött össze a diszkontok kitiltása a világörökségi területekről. A miniszterelnök Kínától kérne pénzt, ha nem ad az EU, a nyugat-dunántúliak aggódnak, hogy az osztrák kormány rajtuk spórolna, a vállalkozók pedig kreatívan próbálják megúszni a béremelés pluszköltségeit. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Hiába tiltották ki az új év kezdetétől Budapest világörökségi területeiről a diszkontokat, az üzletek könnyedén kijátsszák a kormány szabályait. Nem is volt nehéz dolguk: mivel a törvény meghatározza, hogy milyen fajta boltoknak nincs helyük a világörökségi területen, elég volt egy csemegepultot beépíteni, hogy azzal már hivatalosan lekerüljön a bolt a tiltólistáról. Egymással eközben látványosan versenyeznek a nagyobb áruházláncok a munkaerőért, az elmúlt félévben szinte mindannyian bért emeltek. Most épp az Aldinál volt egy látványos emelés, a kezdő fizetés náluk nyolcórás munkakörben már bruttó 272 ezer forint – ez négyezerrel több annál, amennyit a Lidl Budapesten fizet.

Mit hozhat a jövő?...

KATASZTRÓFÁBAN ÉLÜNK - MISETICS BÁLINT: A SZEGÉNYEK FÖLÖTTI ÍTÉLKEZÉSRE NINCS SE SZÜKSÉG, SE BOCSÁNAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.01.14.A Fidesz-kormány szegényellenessége az egész ország élhetőségét rombolja – állítja Misetics Bálint szociálpolitikus. Úgy gondolja, a jelenlegi perverz újraelosztás haszonélvezői között is sokan vannak, akik nem értenek egyet azzal, hogy a szegényektől elcsalt pénzt nekik adják. Ők miért ne támogathatnának olyan szervezeteket, amelyek a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésén fáradoznak? Misetics meggyőződése szerint a szolidaritás erősítésének gondolatával Magyarországon ma lehet politikai támogatást szerezni.

A jelenlegi kormánypártokat nem érdeklik a szegények, az általuk uralt Országgyűlés tehát nem fog törvényt hozni a szociális minimumról. Ez azonban nem mentesít minket az erkölcsi és intellektuális kihívástól, hogy azon gondolkodjunk, mi az, aminek benne kellene lennie egy ilyen jogszabályban. Ha a jó kormányzás lenne a cél, és nem valami más.

– Ha csak egy dolgot lehet kiemelni, akkor a legfontosabb a garantált minimumjövedelem lenne, ami biztosítaná, hogy egy meghatározott szint alá senki sem zuhanhat. Ez az Európai Unió jóléti államaiban bevett ellátási forma.

Tehát nem azonos a sokat vitatott alapjövedelemmel.

– Nem. Bár én személyesen az alapjövedelem bevezetését is támogatnám, az egyelőre középtávon sem tűnik politikailag megvalósíthatónak. Az alapjövedelem azt jelentené, hogy minden állampolgár további feltételek nélkül kap egy azonos összegű támogatást. A minimumjövedelem ezzel szemben úgy működik, hogy egy meghatározott megélhetési szintet, mondjuk fejenként havi ötvenezer forintot mindenki számára garantálunk. Ha valakinek nincs jövedelme, akkor 50 ezer forintot kap, ha viszont havi 35 ezer forint a rendszeres bevétele, akkor a maradék 15 ezret kapja meg. Ez tehát rászorultság alapján járna, sokkal kisebb a költsége, és vélhetően nem váltana ki olyan erős politikai ellenállást, mint a feltétel nélküli alapjövedelem. Hátránya viszont, hogy nem mindenkihez jutna el, aki jogosult lenne rá. Minden olyan ellátásból sokan kimaradnak, amit igényelni kell, aminek a jogosultságát bizonyítani kell.

Éppen a legelesettebbek, a legkevésbé tájékozottak, a legügyetlenebbek eshetnének ki.

– Igen. Ennek ellenére sokakat megszabadíthatna a nyomortól, ha aránylag könnyű volna hozzáférni, és legfeljebb olyan együttműködési kötelezettségek kötődnének hozzá, amelyek nem büntető jellegűek, és a munkanélküliek esetében valóban elősegítik a munkaerőpiaci részvételt.

A közmunkában való részvétel nem ilyen?

– Annyira nem ilyen, hogy pont ellenkező a hatása: jelenlegi formájában inkább akadályozza az elsődleges munkaerőpiacon való részvételt, helybenjárásra ösztönöz. A minimumjövedelemhez viszont hozzá lehetne kötni a családsegítő központtal való együttműködést, például képzéseken való részvételt. Ismétlem, fontos, hogy a feltételek ne legyenek büntetőek, nem adhatnak lehetőséget az önkényeskedésre, mint a mai önkormányzati ellátások, amelyek keretében az önkormányzat előírhat szinte bármit. Milyen gyakran nyírják a füvet, elég tiszta-e a fürdőszoba és így tovább. Elő is írnak egy csomó olyan dolgot, ami lehetőséget ad a helyi politikusoknak és hivatalnokoknak, hogy ítélkezzenek, és még a minimális segélyektől is megfosszanak elesett embereket. Erre nincs se szükség, se bocsánat...

VALÓBAN ORBÁN A KERESZTAPA?

VÁROSI KURÍR - BLOGZÓNA
Szerző: Városi Kurír
2018.01.14.


Ki áll a maffiaállam csúcsán, éri e nap, vagy csak árnyékból mozgatja a szálakat és nem tudhatjuk ki ő? Az eddig kialakult közmegegyezéssel szemben Kálmán László nyelvész, közíró egy új megközelítésről elmélkedik közösségi oldalán.


A rabul ejtett állam

A múltkor azt hallottam Magyar Bálinttól, hogy a “state capture”, az állam foglyul ejtése azért nem illik a mostani magyar helyzetre, mert itt nem arról van szó, hogy oligarchák foglyul ejtették az államot, hanem arról, hogy maga az állam működik bűnszervezetként (és az oligarchák is neki vannak alárendelve, mint a “fogadott család” tagjai).

Nos, annak ellenére, hogy Magyar Bálint egy csomó mindent tudhat, amit mi nem, a nyilvánosan ismerhető dolgok alapján én simán el tudom képzelni, hogy nincs igaza. Az én tudásom alapján nem tudom kizárni, hogy Orbán messze nem olyan szabad a döntéseiben, mint azt sokan hajlamosak gondolni, hogy nem ő ül a pókháló közepén, hanem mások mozgatják a szálakat, és nagyon sok mindenben őt is. (Lehet, hogy ez nem volt mindig, a 90-es évek óta így, de később kialakulhatott ez a szitu.) Vagy tudunk valamit, ami ezt valószínűtlenné teszi?...