2017. november 8., szerda

AZÉRT KELLETT A SOROS-TERV, MERT LÉTEZIK EGY TRUMP-PUTYIN-ORBÁN-TERV?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.08.


Egyre inkább úgy tűnik, hogy megelőző csapásként kell értékelnünk az Orbán-kormány Soros-kampányát. Már eddig is sejteni lehetett, hogy nem pusztán az illiberalizmus eszméje (jelentsen ez bármit is) iránti rajongás köti össze Orbán Viktort Donald Trumppal és Vlagyimir Putyinnal. A Budapest-Washington-Moszkva tengely ugyanis úgy tűnik, már 2016-ban is azon serénykedett, hogy kiiktassa azokat az okvetetlenkedő politikusokat a világpolitikából, akik még mindig nem jöttek rá, hogy a jövő az illiberális államé. A Trump orosz kapcsolatairól folyó vizsgálat ugyanis egy magyar szálat is talált a történet bonyolult szövetében.

Csajozni vagy összeesküdni jött Budapestre 2016 nyarának végén Carter Page, Trump Oroszország-ügyi külpolitikai tanácsadója? Egy kongresszusi meghallgatáson ugyanis elárulta az azóta már menesztett tanácsadó, hogy az elnökválasztás előtt néhány héttel járt Magyarországon, ám Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagyköveten kívül lényegében senkit sem tudott megnevezni azon személyek közül, akikkel Budapesten tárgyalt. Page arra hivatkozott, hogy az eset régen volt, a nevek meg hosszúak és bonyolultak voltak. Kétségtelen, hogy az ő egy szótagos nevét egyszerűbb megjegyezni, mint mondjuk Szijjártó Péter külügyminiszterét, de azért a beosztásokra emlékezhetett volna cirka egy év távlatából is. Már csak azért is, mert felmerült a gyanú, hogy egy orosz diplomata is ott volt a megbeszélésen.

Nyilvánvaló, hogy Trump tanácsadója minél kevesebbet árul el tárgyalópartnereiről, annál nehezebb lesz fogást találni rajta és egykori főnökén. Mégis egyértelműen látszik, hogy nem csupán a szavak szintjén ragadt meg a szimpátia Orbán Viktor és Donald Trump között, hanem a tettek mezejére is léptek a felek. Ha tényleg volt magas rangú orosz résztvevője is a megbeszélésnek, akkor szinte biztos, hogy a magyar kormány közvetítő szerepet is betöltött a republikánus elnökjelölt és a regnáló orosz hatalom közötti puhatolózásokban. Page egyébként nem igazán tűnt komoly figurának, hiszen elég felszínes ismeretekkel rendelkezett a térségről, a tárgyalásra teniszcipőben érkezett, és a rossz nyelvek szerint a nehéz diplomáciai agytorna után belevetette magát a pesti éjszakába...

A HETI VÁLASZ MEGNEVEZTE A TIBORCZ-CÉG NEGYEDIK RÉSZVÉNYESÉT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.11.08.


A BDPST Zrt. néhány év alatt varázslatos ingatlanportfóliót épített ki, amibe beletartozik
a turai kastély,

- a Ranolder-villa Badacsonyban,

- a Mahart-ház nevű, Pesti Vigadó melletti palota,

- egy palotaszint az Andrássyn

- és egy 2000 négyzetméteres orbánhegyi telek.

De megfordult náluk a Postabank-székház, egy Városligeti fasori villa és a bodajki kastély is, amelyeket sorrendben Ghaith Pharaonhoz, Adnan Polathoz és Paár Attilához kötődő cégeknek passzoltak tovább.

Tiborcz István az Origónak adott, instant klasszikus interjújában vállalta fel, hogy ő a BDPST egyik részvényese, és nehezményezte, hogy eddig senki nem akarta megtudni a részvényesek nevét. Amit persze ezek után is minden erejükkel titkolni próbáltak.

Az Index után a Heti Válasz újságírója is betekintett a részvénykönyvbe, de a cég ügyvezetője most sem járult hozzá, hogy nyilvánosságra hozzák a benne látott adatokat, köztük a negyedik részvényes nevét. A lap viszont több jogásszal, valamint Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével is konzultált, és ezek alapján azt állítja: a részvénykönyvi bejegyzések közérdekből nyilvános személyes adatnak minősülnek. Vagyis leírható a negyedik részvényes neve: ő Hamar Endre...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN GÁSPÁR VÁLASZÚT ELŐTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.11.08.


Vihart kavart a 24.hu oldalán a Felházról készült cikksorozat hívők és nem hívők körében egyaránt. Az egyik vitatott kérdés a megtért Orbán Gáspár viszonya az apjához, a másik a gyógyítás, démonűzés, nyelveken szólás, prófétálás: karizmatikus jelenségek a Felházban.

A nagyobb érdeklődést Orbán Gáspár apjához való viszonya váltotta ki. Mi is írtunk szerény véleményt (Orbán herceg miért nem teszi próbára az apját gyülekezetalapítással?) róla. A téma nem azért váltott ki vitát, mert Orbán Gáspár bármit mondott az apjáról, hanem épp ellenkezőleg: azért, mert ezidáig – keresztényként – semmit nem mondott.

Orbán Gáspár megtérése, világnézete magánügy. Ahogy az apjához való viszonya is. Addig, amíg nem áll ki több ezer ember elé, mint Jézus Krisztus szolgája, hogy tanítsa, gyógyítsa, vezesse őket, prófétáljon nekik, démonokat űzzön belőlük. Keresztény “szellemi” vezetővel szemben mások a bibliai követelmények, mint egyszerű hívőkkel szemben.

Amikor Orbán Gáspár az ördög rabságában levő emberek szabadítására vállalkozik, akkor először neki kell szabadnak lennie. Nem lehet Heródes palotájából hirdetni Jézus Krisztus igazságát. Mózes nem a fáraó udvarából akarta megszabadítani a népét, hanem a fáraóval szembefordult, pedig őt is a fáraó lánya fiának tartották. Nem fia, unokája volt a fáraónak...

NYUGDÍJAS BASHING, AVAGY MIT IS KÖSZÖNHETÜNK A NYUGDÍJASOKNAK?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.08.


Reprodukálok -- kicsit megváltoztatva, a lényegét meghagyva -- egy beszélgetést a Facebookról. 

Poszt: "Újabban sűrűn utazom át a régi lakóhelyemen trolival, busszal. Ugyanolyan bácsik, svájcisapkás, gurulószatyros nénik néznek szúrósan, mint 32 évvel ezelőtt, amikor eljöttem innen. Csak akkor ők voltak kb annyi idősek, mint én most. És még a rendszer is ugyanaz maradt.."

Komment: "Az egyik dolog, amit imádok Bécsben, az a sok rendkívül idős hölgy, akik kifogástalan eleganciával, kifogástalan sminkkel, sugárzó belső békével közlekednek a városban, öröm rájuk nézni, mindig azt gondolom, hogy én is ilyen elegáns szeretnék lenni 80 éves koromban. És annyira jó lenne Budapesten is sok vidám, elégedett, jómódú idős ember..."...

A SZOMSZÉD FÜVE SEM ZÖLDEBB: "A KÓRHÁZAKBAN ZOMBIK MENTIK AZ ÉLETEKET" - AZ ÉHSÉGSZTRÁJKTÓL SEM RIADTAK VISSZA A LENGYEL REZIDENSEK

MÉRCE
Szerző: GAÁL ORSOLYA
2017.11.08.A lengyel rezidensek már két éve tárgyalnak a kormánnyal és szerveznek megmozdulásokat azért, hogy az egészségügyi rendszer tüneteit végre vegyék komolyan a döntéshozók és kezeljék a problémák valódi okait. Egyrészt harcolnak a tisztességes és méltó körülményekért, amelyben a páciensek érdeke megfelelő helyet kap, másrészt azért az eszméért, amire feltették az életüket, a gyógyításért. Mivel a döntéshozókkal és az egészségügyi miniszterrel folytatott szeptember végi utolsó találkozón sem tudtak eredményt elérni, úgy döntöttek, hogy a helyzet súlyosságára felhívva a közvélemény figyelmét éhségsztrájkba kezdenek.

Október 2-án kezdődött a megmozdulás az egyik varsói gyerekkórház aulájában, körülbelül 20 rezidens részvételével. Azok, akik nem tudtak részt venni, támogatásukat országszerte tartott véradással fejezték ki. Az egészségügyi dolgozók érdekképviseletét ellátó legfontosabb szakszervezet is kiállt mellettük, hiszen a rezidensek az egészségügy teljes reformjáért küzdenek, az ápolók, pszichológusok, gyógyszerészek és minden egészségügyben dolgozó érdekeiért tüntetnek, beleértve a páciensek jogait a minőségi egészségügyi ellátásért.

Lengyelország az egészségügyre szánt kiadások tekintetében jelenleg jócskán elmarad az európai uniós átlagtól. A GDP 4,5 százalékát költik erre a célra, ami a legalacsonyabbak közé tartozik Európában...


ÓRIÁSI PÉNZT ÉRTEK ORBÁN VIKTOR MIGRÁNSAI

MAGYAR NEMZET ONLINE 
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS

2017.11.08.


Kissé tisztult a kép a magyar letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban, miután több hónapnyi titkolózás után a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) megtörte a csendet, és megosztott egy adatmorzsát Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselővel. A politikus közérdekűadat-igénylésére válaszolva a BMH közölte, hogy 6211 külföldi jegyzett le a közvetítő magáncégeken keresztül letelepedési magyar állampapírt, vagyis ennyien kaptak letelepedési engedélyt a programon keresztül. Ezek azonban nem a végleges adatok, mivel a hivatal nem közölte a családegyesítés útján kiosztott engedélyek számát. Demeter Márta egy korábbi adatigényléséből tudható, hogy több mint 13 ezer külföldi juthat – a befektető külföldi állampolgár jogán – letelepedési engedélyhez. Az biztos, hogy 10 ezren már megkapták, de 3600 külföldi családtag sorsa kérdéses. Ha minden kérvényező sikerrel jár, akkor több mint 19 ezer bevándorlónak adott az Orbán-kormány magyar letelepedési engedélyt, vagyis 14-szer többnek, mint amennyit – 1294 fő – az Európai Bizottság kért Magyarországtól az uniós szolidaritás jegyében, amit egyébként Orbán Viktor kormányfő is megszavazott Brüsszelben.

Habár a kormány igen ellenséges kommunikációt folytat a „Brüsszel által erőltetett betelepítéssel” szemben, a saját bevándorlóival sokkal engedékenyebb. Miközben a családegyesítés a nemzetközi szokásjog szerint a házastársra és a háztartásban élő kiskorú gyermekekre vonatkozik, az Orbán-kormány a letelepedési programban ezt a nagykorúakra is kiterjesztette úgy, hogy nem követelte meg az együttlakást, sőt a nagyszülőkre is vonatkozik...

LÁZÁR JÁNOS POFÁTLAN HAZUDOZÁSA ISMÉT ÁT FOGJA LÉPNI A JÓZAN ÉSZ HATÁRÁT. ÉS AZ A VIGYOR KÖZBEN!

BANDITAPOLITIKA BLOG
Szerző: BANDITA
2017.11.08.


Ha kíváncsi vagy rá mit fog mondani Lázár miért piált a Tiborcz gyerekkel, boritékolom neked a választ.
- Véletlenül összefutottunk. Ennyi!
- Megszomjaztam a nagy hajtásban mikor az uniós pénzeket osztagatom a haveroknak, hát elmentem inni egyet. Mikor belépek a bárba ott ül a saját lábán Tiborcz Pityu. Először nem tudtam ki is ő, de máshol nem volt hely, hát odaültem. Bemutatkoztunk egymásnak. Beszédbe elegyedtünk az időjárásról, a fociról, meg ilyenek. Találtunk közös ismerőst is. Ennyi!
- Miért kellene Tiborcz saját lábon álló Pityunak sorszámot húzni ha uniós támogatást akar szerezni a kastélyaihoz? Orbán Viktor felhív engem, megmondja Pityu merre tanyáz, én odaloholok jó pincsi kutya módjára, és kész...

MEDDIG HÜLYÍTHETI ORBÁN A MAGYAR EMBEREKET?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.11.08.


A rizsából már elég, tele a hócipőm a sok szóvirággal, a számtalan hazugsággal. Milyen ország az, amelyben a saját kormánya kelt félelmet, riadalmat, indulatokat? 2010 óta hazánk csatatérré változott, a vezénylő tábornok kénye-kedve szerint játszik az érzelmekkel. Miközben évente egy kisvárosnyi ember hal meg azért, mert nem jut megfelelő kórházi ellátáshoz, milliók élnek nyomorban, vagy ahhoz közel, Orbán a menekültekkel riogatja a magyar embereket.

Az Orbán-kormány közpénz-milliárdokból indított újabb nemzeti konzultációt. „Agyafúrt” kérdéseikkel a nem létező Soros-tervről faggatják a magyar választókat. Az újabb kampány kitart a jövő tavaszi választásokig, de valószínűleg még további tartalékai is vannak pártunknak és kormányunknak. Program és teljesítmény hiányában, az emberekben meglévő idegengyűlöletre játszanak rá – a végletekig korbácsolva az indulatokat. Talán csak véletlen, hogy eddig még nem folyt vér. Nagyon bízom abban, hogy a Fidesz minden igyekezete ellenére sem jutunk el idáig.

A kormánypártok vezetői járják az országot, fórumokon hintik az igét a migráns-veszélyről, Soros szerepéről. Közben ostorozzák azt a Brüsszelt, amelynek pénzéből épült hazánkban az elmúlt években szinte minden. Érdekes módon, az EU-s milliárdokat nem utasítják vissza, arra szükség van: abból tömik a párthoz közeli milliárdosok zsebét, abból csurranhat, cseppenhet láthatatlan kezekbe is egy kis aprópénz.

Minap Debrecenben járt Rogán propagandaminiszter, akinek a nevéhez az utóbbi évek számos kétes ügye köthető. Hírek szerint, valószínűleg ezért nem is indul egyéni képviselő-jelöltként. Orbán golyóálló mellénnyel védett háta mögé bújva, listán kerülhet az új parlamentbe.

A helyi hírharsona bő terjedelemben számolt be a lakossági fórumról, amelyen – a képek alapján – döntően hálás nyugdíjasok vettek részt. Rogán szerint a nemzeti konzultáció lényege, hogy a magyarok elmondhatják véleményüket a Soros-tervről.

Egy nem létező valamiről nincs mit mondanom, azt a Fidesz hűséges szavazói, az Orbánt istenítők biztos megteszik helyettem is. Ugyanakkor – ha már megszólítottak – élek a lehetőséggel.

Tisztelettel kérdezem: meddig hülyíti, uszítja még az országot a Fidesz álkérdésekkel? Közel nyolc év „kormányzása”, uralkodása után, itt lenne az ideje a lényegről, az ország valódi problémáiról beszélni, szembenézni a valósággal...

EGY KICSIT AZ ŐSZI ZAVARGÁSOKRÓL, AVAGY MÉGSEM

HUPPA BLOG
Szerző: CSERPES TAMÁS
2017.11.08.


A heves és brutális őszi zavargások jelenleg is ugyanolyan intenzitással folynak, mint a nyáron, azaz sehogy. A nagy októberi forradalom érdeklődés hiánya és más, előre látható események miatt elmaradt.

Jó esetben valaki váratlanul megbotlott az Oktogonnál, pár tojás összetört és emiatt néhány csúnya szó szaladt ki az illető száján, aminek hatására egyesek kicsit zavarogni kezdtek. Néhány hangya rövid szenvedés után megfulladt, társaik szerencsésen megmenekültek. Ennél izgalmasabb kormányellenes megmozdulás – a heves esőzéseket leszámítva – nem nagyon történt a fővárosban, ami nem túlságosan nagy tragédia.

Nem mindenkit lelkesít fel egy-egy, hazafias módon felgyújtott autó felemelő látványa, illetve a honvédelmi közelharc egyes szemetes konténerekkel, valamint más, agresszíven ellenálló tereptárgyakkal szemben. Maradjon csak meg az utcai csatározás a Fidesz-KDNP jól bejáratott eszközéül. (Vízbázisú festékeket azonban senki se használjon nemzetegyesítés céljából, mivel az könnyen eltávolítható, ezért garázdaságnak, illetve szándákos rongálásnak minősül. A spontán égés és a bontási munkálatok végzése nem.)

Az elhivatott atyafiak, valamint honleányzók, bullterrier-nénik jobban értenek az ilyesmikhez, ráadásul rendelkeznek az ehhez szükséges gyakorlattal, elszántsággal, valamint erőnléttel. A tengerészgyalogos harcinéniket vajon hol trenírozzák?

SZAVAZÁS A DIKTATÚRÁRÓL ÉS AZ ÖNRENDELKEZÉS JOGA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.11.08.


Gyurcsány Ferenc aláírások gyűjtését kezdeményezte, illetve ezt a kezdeményezést jelentette be a közelmúltban. Erre, szinte várhatóan, felbolydult a közvélemény egyébként sem csendes, de a zaklatásos ügyekkel jól ellátott hangyabolya. Jöttek a különböző minősítések, illetve minősítgetések. Besorolva a kezdeményezést a nemzetellenességtől a Fideszt erősítő gumicsontig sok mindennek. Holott nem is annyira újdonság a választójog életvitel alapján való korlátozása. Mégis, talán ennek ellenére, vagy éppen ezért, érdemes megállni a kérdés előtt.

A kérdés egyik vetülete az, hogy mennyire mérhetők egyfajta kettős mércével azok, akik állampolgársággal rendelkeznek. Ebben a kettős mércében a jelenlegi kormány igazi élsportoló. Ha figyelembe vesszük, hogy a környező országok kettős állampolgárai akár levélben is kielégíthetik Orbán Viktor szavaztatás iránti igényét, míg a gazdasági exodus kivándoroltjaitól ezt megtagadni látszik a hatalom. Holott az utóbbiak nem beszerzés, illetve bejelentés, hanem a jelen országhatárok közti születés jogán rendelkeznek állampolgársággal. Ugyanakkor az egyre pártállamibb Fidesz-kormány ezirányú kettős mércéje teljesen indokoltnak látszik. A határ környéki támogatások révült mosolyú, de számító osztogatása nyomán talán joggal vár el némi hálát a kormány. Ugyanakkor a gazdasági exodus kivándoroltjai talán korántsem gondolnak olyan jó szívvel a jelenleg korruptokráciára, mint amennyire megérné Orbánnak, ha szavazni hagyná ezt a több százezres sokaságot. Nem jogilag, hanem gyakorlatilag. De ez egy elég lerágott, jól ismert csontja ennek történetnek. Voltaképpen az érthető kevésbé, hogy a jelenleg román, szerb, szlovák szlovén, ukrán, és más környező. területeken élők szavazati jogáért olyan vehemensen kiálló decibelmagyarok miért nem szerveznek százezres tömegtüntetést az Angliában, Németországban, Ausztriában, Ausztráliában élő kivándoroltak hasonló jogainak védelméért. De egy hithű orbanistának már a kérdés feltevése is szentségtörés lenne.

Az eredeti kérdés másik vetülete az, hogy milyen mértékben dönthet valaki egy olyan kérdésben, amelynek közvetlen következményeit nem viseli. Mert az, aki életvitelszerűen nem a jelenlegi határok között él, de dönt az ország vezetésének kérdésében, az valójában egy felelősségvállalás nélküli döntést hoz. Függetlenül attól, hogy az így kapott szavazatok milyen mértékben döntik, illetve nem döntik el a választás tényleges eredményét. Ahogy természetesen attól is függetlenül, hogy a helyi segédvezérek szavára Orbánra, illetve, esetleg dacból, éppen ellene szavaznak. Levélben. Mint igen komolyan ellenőrizhető, és minden tévedést kizáró, és csalásra még véletlenül sem módot adó lehetőséggel élve. Abban különben szinte biztos vagyok, hogy a Gyurcsány Ferencet most támadók erősen ki kérnék maguknak, ha más szeretné eldönteni, hogy a saját költségükön hol, mit, illetve kivel vacsorázzanak, milyen hűtőszekrényt vegyenek, kivel bújjanak ágyba. Mely utóbbi paraméterek tekintetében akár ötletbörzét is lehetne szervezni. Megszavazva, hogy az életvitelszerűen nem itt élők szavazati jogáért agitálók kivel éljenek együtt, illetve kivel töltsék az éjszakát. Az utóbbi eredményétől aggódva, mégsem szeretnék ilyen ötletbörzét. Sajnálnám azokat a jobb sorsra érdemes négylábúakat, akik esetleg felkerülnének a listára...

20 EZER BEVÁNDORLÓT FOGAD BE A FIDESZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.11.08.


Az Orbán-kormány a menekültek ellen kampányol, de ha a saját embercsempészeinek fizet a bevándorolni kívánó, akkor jöhet.

A számok úgy néznek ki, hogy

- 6211 külföldi tkapott letelepedési engedélyt a magyar állampapír vásárlásért cserébe a Fidesz- (Rogán-, Habony-, etc.) közeli cégeken keresztül a letelepedési kötvényprogramban.

- További 13 ezer azon családtagok száma, akik a kötvény vásárlásáért cserébe állampolgárságot kapott rokonukhoz csatlakozva családegyesítés címén juthatnak magyarországi letelepedési engedélyhez.

- Ebből 10 ezren már megkapták, 3600 engedély még elbírálás alatt van.
Ha minden kérelmező megkapja, akkor
19 ezer bevándorló kap letelepedési engedélyt Magyarországon, csak azért, mert baksist fizetett a Fidesz-klientúrának.

Az adatokat a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adta ki Demeter Márta LMP-s képviselő követelésére, és elsőként a Magyar Nemzet közölte. A lap szerint

egy 300 ezer eurós kötvény vásárlásával – amelyet harmadáron, 125 ezer euróért is meg lehetett venni – akár nyolc bevándorló is letelepedési engedélyt kaphatott Magyarországon. 
Ebben az esetben fejenként 4,8 millió forintot kellett a letelepedésért fizetni, vagyis aligha nevezhetők gazdag befektetőnek a kötvényes bevándorlók. Ennyit nem ritkán az embercsempészeknek is fizetnek a menekültek...

VESZÉLYEZTETETT FAJOK

ÁLLATOK ATLASZA BLOG
Szerző: Proke
2017.11.08.Az Állatok Atlasza blog legújabb bejegyzése egy szomorú, de igaz témáról szól, ami a veszélyeztetett állatokkal foglalkozik. Bemutatja, hogy mely állatfajok vannak veszélyben és mik az okai ennek, valamint mit tehet az ember a fajok kihalásának megakadályozásában.

A veszélyeztetett fajokat földrészenként mutatom be:...


EGY 100 ÉV UTÁN ÚJ KÖNTÖSBE BÚJT, ROHADT, PUSZTÍTÓ ESZME SZÓCSÖVE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.07.


...A Washington Postban megjelent nagy lélegzetvételű írásának első fele történelmi áttekintés, ám a második felében – ahogy ezt már a cikk címe is sejteti – a bolsevizmus feltámadásának igen komoly veszélyeire fókuszál (nagyon remélem, Kovács Desikerült? Zoltán már fogalmazza a felháborodott, megrökönyödött, vérig sértődött olvasói levelet).

A szerző szerint ugyanis igaz, hogy soha nem ugyanabban a formában, ám a történelem és az ideológiák ismétlik magukat. És szerintem bár erről ezen az oldalon rengeteg alkalommal írtunk, nem lehet elégszer. Hátha egy történész szava többet ér: Trump, Farage, Le Pen, Kaczynski analógiájára Orbánt hiába mossák össze a szélsőjobboldalisággal (far-right), vagy az alternatív jobboldalisággal (alt-right), az általa képviselt nézeteknek (nevezzük így) semmi közük a jobboldalisághoz, vagy ahhoz a fajta konzervativizmushoz, amely a második világháború óta a nyugati politika része.

Ne áltassuk magunkat: Orbán és bandája nem jobboldali, semmi közük a jobboldalisághoz. Applebaum szerint ők simán neobolsevikok. E tekintetben minden, a nyugati és amerikai sajtóban az utóbbi években megjelent, Orbán rendszerét és ideológiáját bíráló írás közül az én olvasatomban ez mérföldkőnek számít, még akkor is, ha az analógiák nem ritkán veszélyesek és túlzóak. Meg akkor is, ha a franc se tudja, mit is szimbolizál november 7-e. Mert a legfontosabb tévhitet próbálja eloszlatni. Azt, hogy ne nevezzük már jobboldalinak azt, aki nem az.

Akárhány propagandavideót forgat Luther sírjánál és ejti ki napjában ötvenötször a kereszténység szót, tulajdonképpen megveti a valódi kereszténydemokráciát. Nem jobboldali, mert lehányja a szabad piacot, a szólás szabadságát, az értékeket, intézményeket, a képviseleti demokráciát, a vallási toleranciát, a gazdasági integrációt és a nyugati szövetségi rendszert.

Orbán azért neobolsevik, mert radikalizmusával a fennálló intézmények megdöntésében érdekelt.

Orbán a múlt hamis, félrevezető, szája íze szerint átírt víziójával zsibbaszt.

Orbán számára csak az etnikailag és fajilag tiszta nemzet létezik, régi típusú gyárakat, hagyományos férfi-női szerepet, áthatolhatatlan határokat ígér.

Orbán ellenségei a homoszexuálisok, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogok, a média, a bíróságok.

Dunát lehetne rekeszteni azokkal a példákkal, amelyek igazolják: Orbán és hívei nem igazi keresztények, hanem olyan cinikusok, akik a kereszténységet mint valamiféle törzsi azonosítót használják, hogy megkülönböztessék magukat ellenségeiktől: ők a keresztények a muszlimok ellen, ők a keresztények a liberálisok ellen.

Orbán, vérbeli neobolsevikként egyes társadalmi csoportokat mások fölé helyez, és gyűlöletet szít azok ellen, akik őt támadják, ráadásul ellenfeleit rendre illegitimnek bélyegzi.

A neobolsevik Orbán hazudik (najó, ez kicsit túlzás: nem mindenki neobolsevik, aki hazudik). Elég ha csak a paksi szerződés részleteinek eltitkolására gondolunk, ez sem véletlen.

Mint ahogy az sem véletlen, hogy Orbán – az egyik legsikeresebb neobolsevik – alternatív médiát gründolt a dezinformáció, a gyűlöletkampányok, a rasszista viccek térhódítására és az ellenfelek lejáratására.

Orbán és alomtársai, valamint a seggüket nyaldosó újságírókgyakorlatilag meggyőződésből hazudnak, mert úgy vélik, egy rothadó világban az igazság feláldozható a „nép” nevében, ugyanis a hatalmi harcban minden megengedett. Még az erőszak, a tisztogatás is.

A fent bemutatott sajátosságokat Applebaum nyilván valamennyi, általa neobolsevikként definiált politikus vonatkozásában általános érvénnyel fogalmazta meg, én annyit csúsztattam, hogy az általános, de annál mellbevágóbb igazságokat kifejezetten Orbán vonatkozásában rágtam végig. Attól tartok, a lényegen nem változtat. És attól is tartok, hogy az igazán érintettek – mindazok, akik évek óta homokba dugják a fejüket -, most is nagyvonalúan átlendülnek a valóságon. Sőt, ha minden igaz, megsértődnek és jól kikérik maguknak. Ahelyett, hogy mondjuk utánanéznének a bolsevizmus jelentésének és legalább elgondolkodnának.

Pedig a helyzet tragikus, és nem ártana helyrerakni a fejekben. Hamis az a próféta. A bölcs vezér egy közönséges gazember. Semmi jobboldali nincs benne, okoskodjon, hazudozzon bárhogyan is. Nekem tökmindegy, hogy forradalom volt, hogy októberi volt, hogy nagy volt, vagy éppen ellenkezőleg: államcsíny volt, novemberi volt és kicsi volt. A lényeg akkor is az, hogy aki hazafiakra és ellenségekre osztja a nemzetet, aki az ellenségek nihilizmusára hivatkozva döngeti a mellét az általa tulajdonképpen mélyen megvetett kereszténységgel, és idegengyűlöletet szít, az egy 100 év után új köntösbe bújt, rohadt, pusztító eszme szócsöve.

ITT OLVASHATÓAkit lehetőleg nem forradalommal, nem államcsínnyel, hanem békés, demokratikus módszerekkel félre kell állítani. Lehetőleg még mielőtt olyan szörnyűségeket nem hoz tető alá, amelyek most még mindig elképzelhetetlenek.

NYOMTASS TE IS!

NYOMTASSTEIS.HU
Szerző: Nyomtass Te Is
2017.11.07Nyomtassteis #16

Óránként 8 millió forintot keresett tavaly Orbán Viktor barátja. Mészáros Lőrinc egyetlen év alatt megtriplázta eddig sem kicsi vagyonát...Tovább

Nyomtassteis #15

Azt hittem, túloznak az egészségügy állapotáról – írja Magyarország egyik leghíresebb divattervezője az egészségügyben uralkodó állapotokról…Tovább

Nyomtassteis #14

Máról holnapra él az ország. A magyar lakosság 63 százalékának annyi tartaléka sincs, hogy egy hónapig fenn tudná tartani a mostani életszínvonalát...Tovább

Mi ez?

Mára oda jutottunk, hogy az ország nagy részéhez csak az állami propaganda jut el a rádiókból, a televíziókból és a helyi újságokból. Ideje tennünk valamit! Egy nagyon egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Bár maradt még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezeket nem olvassák elegen. Kezdeményezésünk segítségével sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve, egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ha félbehajtjuk ezt a lapot, akkor egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti...


MEDGYESSY A JOBBIKKAL KÉPZELI EL A KORMÁNYVÁLTÁST

CIVILHETES BLOG
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2017.11.08.


Sokan állítják, hogy az ördöggel is inkább szövetkezni kéne, ha Orbánt le akarják váltani. 

A helyzet abszurditását mi sem jelzi jobban, hogy a történelmi mélypontján lévő MSZP-ben legalább annyi tartás van, hogy rögtön elhatárolódjon a Medgyessy álláspontjától.

Nem mintha sokat számítana a latban, de arra építeni, hogy az állítólagos „néppártosodáson” átment Jobbik nem őrizgeti a csillivilli imázs alatt szélsőjobboldali elveit, nem írható az egyszerű naivitás számlájára. Be kell látnunk itt a minden egyéb érdemet a földdel egyenlővé tévő hülyeség esete forog fenn.

Elég csak Volner János, a Jobbik frakcióvezetőjének legutóbbi megnyilatkozására gondolni, melyben az állítólagos cigánybűnözésről beszél. Igaz, Mint kiderült, nem egy elkövetőt tett közszemlére, de nem is az újságokat nevezi meg hamisítónak, hanem egyenesen a rendőrséget.

Kezdve azzal, hogy nyílt titok a Jobbik funkciója, melyre nem egyszer mi is hivatkoztunk:
A Jobbik a Fidesz aknaelhárítója.

A párt fennállása óta nem egyszer verte ki a biztosítékot olyan indítványokkal, amik történelmünk legsötétebb időszakát idézik. Külön érdekesség, hogy amint az egyes botrányok elültek, az indítványokat egytől egyig elfogadták. Annál is megdöbbentőbb, hogy ezek benyújtói már fideszes politikusok voltak.

Ijesztő helyzet nem? A kérdés csak az, hogy a Jobbik oka vagy következménye a kormányzó párt szélsőjobboldali hajlamainak. És akkor tegyük meg tétjeinket, kivel fog koalícióra lépni a kormánypárt, ha a választás sikerét veszélyben érzi?

MÁR A JOBBIK SZAVAZÓI IS ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSRA VÁGYNAK

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2017.11.08.


Az, hogy a baloldali-liberális ellenzékkel szimpatizálók többsége a Fidesz legyőzésének módját az összefogásban látja, nem újdonság. Az már inkább, hogy egyharmaduk a Jobbikkal való együttműködést is szükségnek tartja. Még meglepőbb lehet, hogy a Jobbik szavazóinak fele is úgy gondolja, pártjuknak célszerű lenne együttműködni a baloldallal, sőt a Republikon Intézet friss, a 24.hu megbízásából készült kutatása alapján majdnem 40 százalékuk szerint Gyurcsány Ferencre is szükség van a kormányváltáshoz.

Kedden reggel a Kossuth Rádió műsorában Kovács László, az MSZP egykori elnöke bejelentette, hogy pártja megállapodott a DK-val a 106 egyéni választókerület felosztásáról. Egy másik volt pártelnök, Mesterházy Attila később azt mondta a 24.hu-nak: a szocialisták a körzetek 60:40 arányú elosztását javasolták a Demokratikus Koalíciónak, és noha még nem érkezett válasz, közel a megállapodás. Néhány órával később aztán a DK szóvivője, Gréczy Zsolt arról beszélt a Zoom.hu-nak, hogy ugyan zajlanak tárgyalások, de megállapodás nincs. Már csak azért sem, mert a megbeszélések nem két-, hanem négyoldalúak, azokon az Együtt és a Párbeszéd is részt vesz.
Közös listával vagy anélkül?

Ez a bizonytalanság nyilvánvalóan nem túl meggyőző alig öt hónappal a parlamenti választás előtt, miközben a baloldali-liberális szavazók négyötöde valamilyen együttműködést szeretne az ellenzéki pártok között. A stratégiákat tekintve 

a baloldali, liberális kormányt óhajtók 41 százaléka szerint közös listára lenne szükség az ellenzéki oldalon, 39 százalékuk viszont úgy gondolja, hogy a közös lista nem fontos, a lényeg, hogy a választókerületekben csak egy ellenzéki jelölt legyen.
Tizennégy százalék szerint sem közös listára, sem közös jelöltekre nincs szükség.

A Republikon Intézet októberben, a 24.hu megbízásából készített közvélemény-kutatása szerint egyébként a választók csaknem negyede (23 százaléka) vágyik baloldali, liberális kormányra. Ez ugyan kevesebb, mint a Fidesz-KDNP-kormánnyal szimpatizálók 40 százalékos aránya, de több, mint azoké, akik a Jobbikot juttatnák kormányra (13 százalék). A megkérdezettek 23 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A Jobbik-szavazók között a fenti kérdésnél azok kerültek relatív többségbe – 40 százaléknyian voltak –, akik választókerületenként egy ellenzéki jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben. 29 százalékuk nem kér az összefogásból, ugyanakkor 22 százalék szerint a közös lista lenne a megoldás...

FELJEGYZÉS A PELENKÁZÓ MELLŐL 16. RÉSZ - MIKROCHIPET A GYEREKEKBE

TÖRÖKMONIKA BLOG
Szerző: TÖRÖK MONIKA
2017.11.07.


Ma sikerült autizmussal és mikrochipekkel is beoltatni a gyerekeket. A gyapjas alakváltás csak később jön, még csak a gyíkemberségnél tartunk, de van időnk kivárni.

Amúgy kezdem megérteni az oltáselleneseket, ha még egyszer ennyiért ki kéne váltanom a patikában a szereket, főbe lőném magam. Segítek a rosszakaróinknak: igen, megtehettük, hogy még a rota-vírus ellen is, nem volt sokkal több, így, mint amennyiből állítólag meg lehet élni Magyarországon. Mindezt két példányban. Hát ha nem tehettük volna meg, most nagyon oltásellenes lennék én is, talán még a feng shuiba is belevágnék.

Csodapasi az átmulatott éjszaka után - tartotta a frontot igencsak derekasan, húsz percenként rohangált, ahogy kell - dolgozni ment, így egyedül talyigáztam el a kölyköket a nem túl távoli rendelőbe. Ott értelemszerűen kolleginákkal találkoztam, de történetesen két ikerpár is várt szépen a sorára, jól összehasonlítottuk őket, megbeszéltük, hogy édesjóistenem, csak harminc perc összefüggő alvás lenne - a végén még tényleg kikötök egy játszótéren, pedig az első néggyel sose mentem, mert egy jellem vagyok, továbbá utálok emberekkel beszélgetni, pláne kisgyerekes anyukákkal.

Aztán kijött a rendelőből egy négy év körüli kiskampó, szintén szörnyűségekkel fertőzte meg a gyógyszermaffia, jött utána az állati helyes védőnő és mondta, hogy lehet egy kis láz, mire a kiskrapek rögtön a homlokához kapott, hogy szerinte ő már most lázas. Anyuka nagy arc volt, kérdezte, hogy egy nutellás keksz nem vinné-e le ezt a hirtelen jött kórságot. És jé, bejött neki. Úgy érzem, ma is tanultam valamit.

Nem annyira nagyon egyszerű két, közel hatkilós csecsemőt fél kézzel cipelni, pláne, ha az egyik ordít, a másik meg bömböl, de hát nyilván rosszabb lesz a helyzet, amikor már szét is másznak, szóval nem panaszkodom, én vállaltam...

KISZORÍTÓSDI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.11.08.


Aki ….. az erkölcsi jóról, az igazságról s az államtudományról szóló fejtegetéseket eredményesen akarja hallgatni, annak már eleve jó és erkölcsös nevelésűnek kell lennie". (Arisztotelész: Nikomakhoszi etika.) 

Azt már régen tudtam, hogy a közösségi honlapok a politikai harc kérlelhetetlen terepei, ahol éppen úgy lehet vitatkozni, sőt, mások becsületébe gázolni, mint bárhol máshol, ahol a kisemberek szintjén politizálnak. A legnagyobbnak tartott közösségi honlapon jelent meg egy liberális tollából az az állítás, miszerint: „Fekete-Győr Juhász Pétert akarja kiszorítani a budapesti V. kerületben.” Volt még további elemző szöveg is, amire én is replikáztam, de ez most a témánk szempontjából mellékes, ezért nem hozom ide.

A bejegyzést író személyt már korábbról jól ismertem, tudtam róla azt, hogy egy lelkes SZDSZ hívő volt, aki sajátosan látja a világot, és benne természetesen a saját igazságait. Sok eredménytelen vitám volt vele a közösségi honlapon is, sőt, éveken keresztül leveleztünk egymással. Az eredmény talán nem lesz meglepő: semmit sem tudtam neki bebizonyítani, mindig megmaradt a saját igazsága mellett. Gyakorlatilag csak egy fölöslegesen eltöltött időnek kellett tekintenem azokat a perceket, órákat, napokat, amit írással töltöttem el. Most sem volt másképpen, amit persze tudtam előre, de nem álltam meg, hogy ne válaszoljak erre az egy mondatára. Ezt írtam: „A Momentumnak joga van ahhoz, hogy minden körzetben önállóan induljon. Egyszerűen arról van szó, hogy nem kívánja magát kompromittálni sem a DK-val, sem az Együtt-tel, sem egyetlen más párttal sem. S én EBBEN igazat is adok nekik, mert ezek a pártok már túl sokat loptak, csaltak, hazudtak ahhoz, hogy a tisztességes párt képét mutathassák fel.” Ehhez még azt kellett volna hozzátennem, amit ma is bánok, hogy nem tettem meg, hogy a Momentumnak eleve az volt az eltökélt szándéka, hogy leváltsa az utóbbi 27 év politikai pártjait, és egy új korszakot kezdjen meg a hazai politika történetében. Az persze egészen más kérdés, hogy erre mennyi reális lehetősége lesz 2018-ban, de ha már ezzel a politikai céllal indított, akkor önmagát hazudtolná meg, ha az Együtt-el, vagy bármelyik más balliberális párttal közösködne...

A FIDESZ LERADÍROZ 38 TERVEZETT FŐUTAT, 52 HÍDÉPÍTÉST ÉS 52 ELKERÜLŐUTAT?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BERKECZ BALÁZS
2017.11.07.


Lázár János és Seszták Miklós mekkeleki teljesítményének hála az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény tervezetéből szó szerint ki lett törölve minden tervezett híd, a tervezett új főtszakaszok 88%-a és minden eddig tervezett elkerülőút nyomvonala. Ezek megőrültek vagy minket néznek hülyének?

Gyakorló főéptészként szembesültem azzal, hogy elkészült és véleményezhető az Országos Területrendezési Terv (OTrT) felülvizsgálatának módosításának elkészített környezeti értékelése.
Rögtön meg is néztem, hogy mit tervez a fideszes galeri módosítani területrendezésileg Pécs és Baranya vonatkozásában, hiszen annyi mindent ígért már Orbán szűkebb hazámnak, az OTrT törvénynek pedig pont az a célja, hogy meghatározza az ország egyes térségei területfelhasználásának feltételeit, a műszaki-infrastrukturális hálózatok összehangolt térbeli rendjét, a fenntartható fejlődésre, valamint a területi, táji, természeti, ökológiai és kulturális adottságok, értékek megőrzésére, illetve erőforrások védelmére - így ebből a jogszabályból kell kiderüljön milyen útépítések, hídépítések, erőművek és egyéb meghatározó létesítmények épülnek/épülhetnek majd itt. 

Azonnal le is vert a víz, mert egyrészt lekerült a napirendről a 67-es főút meghosszabbítása Horvátországig, ami nagyon sokat jelentene a szinte a szabad levegőtől is elzárt Ormánságnak, de a borsodi térség szegénységével vetekvő nyomorban tengődő Nyugat-Baranya egésze számára fontos beruházás lenne ez az út, ahogyan nem épül elkerülő szakasza Szigetváron Európa egyik legveszélyesebb útszakaszának, 6-os útnak sem... 
ITT OLVASHATÓ

EGY NYILVÁNOS POLITIKAI TŰZHALÁL ÜZENETE AZ ILLIBERÁLISOKNAK - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2017.11.08.- Olyan EU kell, amelyben egyik tag sem csaphatja be a másikat, és aki nem tesz eleget a kötelezettségeinek, annak a tagságát fel kell függeszteni.
- Keletnémet vezetők a szélsőjobbnak teszik a szépet, amikor Orbán Viktorral kokettálnak.
- Az osztrák államfő a magyar miniszterelnök rovására eresztett meg egy poént - Soros György jelenlétében.

FAZ

Lengyelország továbbra is döbbenten és értetlenül áll, miután belehalt sérüléseibe az a férfi, aki 3 hete felgyújtotta magát, tiltakozásul a jogállam leépítése ellen. Helyszínként azt a varsói teret választotta, ahol a szocializmus idején a katonai parádékat tartották. Tettében nem volt semmi fanatizmus, mint ahogy illúzió sem a jelenlegi helyzetet illetően. Az biztos, hogy történelmet írt. A rendszerváltás előtt már több tucatnyian végeztek ily módon önmagukkal, pl. a prágai diák, Jan Palach, aki a Varsói Szerződés csapatainak bevonulása ellen tiltakozott azzal, hogy lángra lobbantotta saját magát. Kései utódja azt írta búcsúlevelében, hogy az emberek alvó lelkiismeretét próbálta meg felébreszteni. Ugyanakkor olcsó magyarázat, amit a lengyel belügyminiszter talált ki, hogy ti. a férfi az ellenzéki propaganda áldozata lett. Ezzel együtt az élvezetekre épülő világunkban sokan nem tudják hová tenni a romantikusnak ható cselekedetet. Hogy azután miként hat ki a továbbiakra, azt senki sem tudja megmondani. De az üzenete az, amit egy költő így fogalmazott meg: Voltam és nem jövök többé. Mindkettőnknek rossz, ha átnézel rajtam.

NZZ

A volt lengyel baloldali külügyminiszter bírálja, hogy a német kancellár nem kérdezte meg a többi tagállamot, amikor jó két éve, a menekültválság csúcsán a határok megnyitásáról döntött. Sikorski szerint rövid időn belül össze lehetett volna hívni egy villámértekezletet. Ugyanakkor ma országában sokan érzik úgy, hogy ne kívülről döntsék el, hány embert fogadnak be. A politikus, aki a Jaruzelski-féle szükségállapot elrendelése után maga is menekült volt Nagy-Britanniában, azt szükségesnek tartja, hogy fogadják be mindazokat, akiket hazájukban politikai okokból üldöznek, csakhogy már itt is milliókról van szó. Ugyanakkor a populizmus szerinte azért is tudott előretörni, mert az emberek érzik, hogy Európa elvesztette az ellenőrzést ez ügyben. Meg kell alaposan nézni, hogy kit engednek be, de a végső döntés joga a nép kezében van a választandó utat illetően. De arra is szükség van, hogy az EU segítsen azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb kihívással néznek szemben a migránsügyben, pl. hogy hatékonyan ügyeljenek a külső határokra. Ám azt is el kell érni, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek. És ha erre nem hajlandóak, akkor nem szabad visszariadni attól, hogy felfüggesszék tagságukat az unióban. Olyan szervezet kell, amelyben az egyik tag nem játszhatja ki a másikat...

AZ OFFSHORE-OZÁS FELSZÁMOLÁSA NÉLKÜL SEMMI SEM KIJAVÍTHATÓ ELROMLOTT VILÁGUNKBAN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.08.


Kevés unalmasabb dolog van a világon, mint az offshore-ozásról beszélni. Ami szomorú, mert kevés dolog van a világon, ami az offshore-ozásnál átfogóbban és mélyebben befolyásolná a mai társadalmat és politikát. Az offshore-jelenség visszaszorítása nélkül ma nulla esély van baloldali politikát folytatni Európában. De bárkinek, aki elkötelezett a tisztességes piaci működés és a valódi demokrácia mellett – tehát konzervatívoknak és liberálisoknak is –, az első számú fenyegetést kell látniuk a jelenségben.

Arra a kérdésre, hogy
mi is az az offshore-ozás,

viszonylag egyszerű válaszolni. Egy offshore cég olyan gazdasági szereplő, amelyet egy nagyon alacsony adókkal rendelkező országban alapítanak, és amelynek célja, hogy tulajdonosának kevesebbet kelljen adóznia más országokban folytatott gazdasági tevékenysége után. Másrészt, az offshore cégek arra is jók, hogy átláthatatlanná tegyék a tulajdonosi viszonyokat és pénzmozgásokat, így akár illegálisan szerzett milliárdokat is el lehet rejteni anélkül, hogy bárki kideríthetné, kié igazából a pénz, és honnan származik.

Józan paraszti ésszel tehát az offshore-ozást adócsalásnak, vagy nemes egyszerűséggel lopásnak nevezhetnék.

Pedig jogi szempontból nézve ezek az ügyletek sokszor teljesen rendben vannak, nem ütköznek jogszabályokba. Ez az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őket a közönséges lopástól – illetve az, hogy ezzel a lehetőséggel jellemzően a nagy multicégek és a bizonyos jövedelmi szint felett lévők élhetnek, köztük a politikai és gazdasági döntéshozók. És mivel ők határozzák meg, mi is törvényes és mi nem, így ez a konkrét lopás kap valami csili-vili nevet, mondjuk adóoptimalizáció, és az ügy le is van tudva...

VIRÁGZÁS ÉS BUKÁS EGYIDŐBEN - A. J. P. TAYLOR: A HABSBURG MONARCHIA 1809-1918

KÖNYVTACSKÓ BLOG
Szerző: SZABOLCS282
2017.11.07.


Mi magyarok, legyen szó hírfogyasztásról, irodalomról vagy történelemről, szeretünk magunkkal foglalkozni. Ráadásul azt gondoljuk, a világ is velünk foglalkozik. Például kedvelt rádióállomásom nemzetközi lapszemle címén a világsajtó Magyarországról írt cikkeit foglalja össze. Az persze homályban marad, hogy a cikk egy futottak még hírportálon, vagy egy egyébként neves sajtótermék ötödik oldalán, fél hasáb terjedelemben jelent meg. Nem csoda, ha a külföldi híreket nem fogyasztó hallgató azt szűri le, hogy az egész világ kis hazánk körül forog.

Néha azonban tényleg előfordul, hogy a középpontba kerülünk. Jelen esetben egy évtizedek óta alapműnek számító szakkönyv szentel nagyobb figyelmet Magyarországnak, persze elsősorban nemzetközi kontextusba kerülése okán. Érdekesek és tanulságosak, ha a messziről jött ember foglalkozik velünk. Kiderülhet, hogy számunkra megkérdőjelezhetetlen igazságok, a kívülállónak nem olyan egyértelműek; amit mi fehérnek hittünk szürkés, ne adj’ Isten, fekete.


A Habsburg Birodalom XIX. századi története a virágzás és bukás kora egyidejűleg. Fontos időszak magyar szempontból, mert a máig feldolgozatlan nemzeti trauma, Trianon előtörténete is e korszakhoz köthető. Világnézettől függetlenül úgy tartjuk, hallatlan igazságtalanság ért minket a Párizs melletti kastélyban. Ezért különösen érdekes, ahogy Taylor új perspektívába helyezi az okokat és okozatokat.

Az angol történész szerint a XVII. századtól, tehát amikor a török kiűzésével az egész Magyar Királyság a Habsburg Birodalom része lett, mindent elrontottunk, amit csak lehetett. Taylor hidegzuhanyként ható konkrétummal indít. Történelmünk sokszor megfestett, megénekelt, magasztos pillanatával, az 1741-es pozsonyi országgyűléssel: „a magyar nemesek felajánlották ugyan életüket és vérüket, de adót továbbra sem akartak fizetni.” Írónk szerint ez az attitűd határozta meg Magyarország és a Habsburg Birodalom közötti részint fegyveres, részint retorikai összecsapásokat egészen 1918-ig. A történelmi Magyarország politikailag legfontosabb osztálya, az Országgyűlésben és a megyegyűlésekben ülő félmilliós, egyre inkább dzsentrisedő nemesség konzervatív kiváltságai védelme érdekében bármit megtett. Hol a liberalizmus elkötelezett szószólói, hol bősz nacionalisták voltak. Termelő munkát nem végeztek, ráadásul az egyetlen arisztokratához méltónak tartott gazdasági tevékenység, a földbirtoklás ökonómiai súlyának csökkenésével gazdasági jelentőségüket is egyre inkább elveszítették. Az ipart a németeknek, a kereskedelmet a zsidóknak engedte át, majd a történelmi hibát felismerve, nacionalista, illetve antiszemita lépésekkel próbálták mások javait újraosztani...

MEGZSAROLTÁK MÉSZÁROS LŐRINCET

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.11.08.


A magyar Elon Musk, vagyis Mészáros Lőrinc köreiből származó bizalmas, eddig meg nem erősített információ szerint a legtehetségesebb magyart, a vállalkozások pannon Mozartját övön aluli ütés érte. Megzsarolták. Névtelen levelet kapott 4,5 millió olvashatatlan aláírással. A neve elhallgatását kérő informátorunk azt állítja, hogy a levél azzal fenyegette meg a NER zászlóshajóját, a kormányfő belső tanácsadóját, valamennyiünk Lőrincét, hogy – ha nem fizeti be az állami megrendeléseken keresett milliárdjait a zsarolók által megnevezett offshore cég számlájára – akkor a bűnlajstromát és az arra vonatkozó bizonyítékokat Magyarország legfőbb ügyésze, a korrupció elleni könyörtelen fellépéséről ismert és megvásárolhatatlan (mert már régen megvásárolt) Polt Péter kezeihez továbbítják.

A hír hallatára – állítólag – rendkívüli tanácskozást hívtak össze a Mészáros-birodalomban, amelyen jelen volt Mészáros Lőrinc mind a 120 cégének összes vezetője. Ezért az értekezletet a felcsúti Pancho Arénában tartották rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, éjfél és hajnali négy óra között, hogy a lehető legkisebb feltűnéssel lehessen a nagy számú résztvevőt a helyszínre szállítani. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a tanácskozás idejére szesztilalmat rendeltek el. Még a stadion VIP páholyaiban is tilos volt a sör, a bor és a pálinka árusítása. A jelszó az volt, hogy a tiszta kezű emberek gyülekezetéhez tiszta fej illik. A tiszta kezűek és tiszta fejűek részletesen áttekintették a résztvevők kölcsönös érdeklődésére számot tartó kérdéseket és a helyzet megkívánta döntéseket hoztak – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyet a társadalom minél szélesebb rétegének korrekt tájékoztatására hoztak nyilvánosságra, majd tettek közzé egy betű változtatás nélkül, szó szerint Mészáros Lőrinc összes médiájában.


A kommünikére válaszul a Legfőbb Ügyészség is nyilatkozatot adott ki, amely szerint részletes és kimerítő, több mint negyedórás vizsgálat után megállapították: nincs bűncselekményre utaló jel. A tanácskozást szabályosan hívták össze, azon a szavazásra jogosultak 100 százaléka, azaz Mészáros Lőrinc megjelent, így az ott hozott határozatok érvényesek. Egyben bejelentették, hogy nyomozást rendeltek el 4,5 millió ismeretlen tettes, a névtelen feljelentés aláírói ellen. Mindenkit ki fognak hallgatni, akik aláírása nem szerepel a Kubatov-listán, vagyis ismeretlen, tehát megegyezik a levél aláíróinak kézjegyével.

A többi 4,5 millió polgár aláírását a Kubatov-lista alapján beazonosítva lehetett megállapítani az ismeretlen aláírók személyazonosságát. Ezen túl szavazási és szexuális szokásaikat, továbbá, hogy mit vásárolnak és mit fogyasztanak általában a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységekben, kivel barátkoznak, továbbá mi a véleményük a magyar labdarúgó válogatott szerepléséről, az elsőáldozás intézményéről, a szeplőtelen fogantatásról és Gyurcsány Ferencről...

ÉRTIK EZEK A HEXAMETERT?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.11.08.


Semjén Zsolt senkiházi hazaárulónak nevezte Gyurcsány Ferencet, mert belekötött a határon túliak szavazati jogába. A szalonkagyilkos kijelentette, senkit nem érdekel, hogy „a Gyurcsány nevű ember mit beszél”. Azokat pedig, akik aláírtak a senkiházi hazaárulónak ez ügyben – sokan vannak -, nemzetárulónak titulálta, egészen pontosan így: “hogy néhány nemzetáruló csatlakozik Gyurcsányhoz, annak nincs jelentősége.”

Ahhoz képest, hogy a makulátlan erkölcsű Szili Katalin leprásként jellemezte Gyurcsányt, Semjén – akinek a dumája meg másokat nem érdekel – még elsőáldozó kisasszony volt, sőt, nóvumot sem sikerült alakítania, de majd az ő Istene megbocsát neki, vagy nem. Ez a haza-, és nemzetárulás olyan kies hazánkban, mint a tüsszentés után az egészségére, igazából már nem is figyel rá senki sem, hacsak az aktus után el nem ered a delikvens orra vére.

Gyurcsány igazáról vagy patás voltáról én most nem nyitok vitát. Itt mindenki úgy bele van állva Trianonba, szerzett jogokba, világfájdalomba, hogy szép ugyan lehetnék, de okos nem. Ezért elmesélem egy csudálatos képpel, mi a jófranc az érzés a panelproliban ezzel az egész cirkusszal. Szeretjük a szomszéd Józsit mi nagyon. Együtt iszunk, még a boltból is segítünk neki cipekedni. Akkor viszont pipák vagyunk rá, amikor bekiabál az ablakon, mit együnk vacsorára, mit nézzünk a tévében, vagy mit olvassunk, és ezt el is várja, holott semmi köze hozzá az ég egy világon.

Ezt a bekezdést részemről be is fejeztem, ha bárkinek arra van gusztusa, lehet hazaárulózni, leszarom. És éppen itt érkezünk el ahhoz, amiről magokni óhajtok. Haza-, és nemzetárulás, ezek olyan súlyos, nagy szavak, hogy nem árt megvizsgálni a jelentéstartalmakat, ha már reggeltől estig ezt hallja az ember, és igazából bele sem gondol, miket beszélnek neki az emelvényről.

Minden ember egy országot tekint hazájának, így a haza egy ország és emberi közösség, ahová egy személy tartozik; a szülőföld és az ott élő nemzet, társadalmi, érzelmi közösség, ahol a személy otthon érzi magát, ahol értik a hexametert is esetleg. A hazaárulást a lehető legegyszerűbben úgy definiálhatjuk, mint az adott nemzet biztonsága ellen a saját állampolgára(i) által elkövetett bűncselekmény.

Ilyen kontextusban sem Gyurcsány, sem egyetlen más sorosbérenc sem tekinthető hazaárulónak, ha tetszik ez a Semjén-féléknek meg a bandájuknak, ha nem. Jó ezt figyelemben tartani akkor is, ha abba gondolunk bele, ki tett azért hathatósan, hogy emberek milliói ne érezzék otthon magukat, akiktől így következésképp elvették a hazájukat. Nem óhajtanék ujjal mutogatni...

FÉLMILLIÁRD MÁR MEGINT EL AKARJA VESZÍTENI A KÖZPÉNZ JELLEGÉT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.07.


Az állami vállalat félmilliárdja, már amennyiben udvari "civilek" kapják, semmiképp nem közpénz, a támogatásról való beszámolás nem szolgálja a közügyek átláthatóságát. Most épp ezt mantrázza a narancsos papagájkommandó.

Meglehetősen egyszerű a közpénz fideszes meghatározása: mindaz, aminek ellopásában nem akarjuk, hogy zavarjatok, nem közpénz. Mindegy, honnan is származik, esetleg a:

– 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Nemzeti Bank próbálja alapítványaiba kilopni,

– esetleg a költségvetésbe be nem fizetett társasági adó pénzek folynak a felcsúti Maradona kedvenc hobbijára,

– vagy a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Villamos Művek adja az orbáni fecskéből ki sem látszó "civileknek".

Sajnos minden jel arra mutat, hogy annyira ostoba kormányunk van, amelyik a saját kárából sem tanul.

– A bíróság kimondta: a jegybank Matolcsy féle alapítványai bizony közpénzt kezelnek – mégpedig meglehetősen hányaveti módon, például közbeszerzések nélkül herdálják a százmilliókat.

– Maga a kormány volt szíves avval érvelni a TAO-rendszer kitalálásakor az EU-nak, hogy ez bizony közpénz, majd az adatok eltitkolhatósága érekében idehaza már próbálta azt letagadni. Most bírósági döntések sora jelzi: ez sem jött be.

Az MVM félmilliárdjával sem lesz más a helyzet.

Egy gyenge pillanatában, még tavasszal, amikor kiderült a Fidesz-civileknek átpasszolt félmilliárd története, maga Lázár János is elismerte: egy állami tulajdonú vállalat minden fillérje közpénz...