2023. május 18., csütörtök

NEM VÁLT BE A CSODAFEGYVER

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2023.05.18.Surányi György közgazdász, egyetemi tanár

VIRÁG ANDREA: A FIDESZ MEGINT KONFLIKTUST AKAR GENERÁLNI

HÍRKLIKK / KLIKKKTV
Szerző: KlikkTV
2023.05.18.


Egy évvel az önkormányzati választások előtt a Fidesz változtatna a választási törvényen. A javaslat tovább szűkíti az ellenzék lehetőségeit – erről is beszélt Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, a Klikk TV, Mélyvíz című műsorában.

Szóba került az is, hogy a Fidesz a 2022-es választások óta elvesztett nagyjából 600-700 ezer szavazót, akiket a választások előtt nyert meg magának. Az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott. Az MKKP és a Mi Hazánk erősödésének tendenciája azt mutatja, hogy a választók csalódtak az ellenzékben, de azt is tudni kell, hogy az MKKP a választásokon nem szokta azt az eredményt hozni, amit várnak tőle. A Fidesz és a Mi hazánk szavazótábora között nagy az átjárás, versengés, erről szólt Budaházy György szabadon engedése, amivel a Fidesz a szélsőjobboldali szavazókat kívánta magához szólítani.

MATOLCSY MEGTÁMADTA A KORMÁNYT – EZ LETT A „BÜNTETÉSE”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.05.18.


Az elmúlt években kiderült, mit érdemel az a „bűnös”, aki önálló hatalmi tényező próbál maradni Orbán Viktor mellett (Simicska Lajos), engedély nélkül terjeszkedik túl a neki rendelt gazdasági szerepkörön (Spéder Zoltán), illetve nem megfelelően viselkedik a legfőbb NER-família részeként (Homlok Zsolt). Mivel Matolcsy György az elmúlt hónapokban már nemcsak a kormányzati politikát, hanem a miniszterelnök személyét is bírálta, sőt alkalmassági kérdéseket vetett fel, adná magát, hogy beinduljon ellene a „büntetőgépezet”. Nem indult be. A Matolcsy család udvartartása továbbra is tíz- és százmilliárdok felett rendelkezik, masszívan összeépült Mészáros Lőrinccel az új szuperbank (MBH) tulajdonosi oldalán, üzlettársi kapcsolatban áll a hatalmi elit több más tagjaival, és nem látszik, hogy bárki felül akarná írni ezt a status quót.


Matolcsy György az elmúlt hónapokban (már-már években) úgy beszélt a kormány gazdaságpolitikájáról, ahogy a táboron belül nem szoktak. Az eddigi csúcspont alighanem a saját könyvét bemutató márciusi szeánsz volt; itt olyanokat mondott, hogy szerinte a kabinetnek nincs jövőképe, ráadásul az árstopos miniszterelnök nem is akar mérhető célokat – majd Orbán Viktort párhuzamba állította az egyensúlyi gazdaságpolitika útjáról szintén letért Medgyessy Péterrel. A show fokozása érdekében hangsúlyosan bírálta a kormány által erőltetett akkumulátorgyár-építéseket, mondván: az ’50-es évekre,

a vas és acél országára emlékezteti az energiaigényes gazdaságfejlesztés, vagyis az, hogy nem az erősségeinkre építünk, hanem a gyengeségekre.

E szövegeknek tehát nem Varga Mihály és Nagy Márton miniszterek voltak a címzettjei – velük régóta „kakaskodós” viszonyt ápol a jegybankelnök. És nyilvánvalóan nem is az volt Matolcsy célja, hogy bírálata megrekedjen a túl magas inflációról és túl magas kamatszintről szóló gazdaságpolitikai viták szintjén. A Magyar Nemzeti Bank elnöke egyértelműen Orbán Viktor személyét és alkalmasságát járta körbe a könyvpromóciós rendezvényen. Tette ezt annak ellenére, hogy az erkölcsi alapú, a nemzet érdekére hivatkozó érvelés nem feltétlenül áll jól neki – hiszen lapunk és más orgánumok szakmányban igazolják, hogy a közvagyon magánjellegűvé „nemesítésében” az ő családi-baráti holdudvara is felettébb aktívnak bizonyult. Sőt, nemrég bizonyítékokat szolgáltattunk arra, hogy fia, Matolcsy Ádám immár a százmilliárdosok ligájában focizik – ráadásul a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint megalapozottan írtuk, amit írtunk.

Adódik a kérdés: mire fel ennyire bátor az MNB elnöke? Miként fordulhatott elő, hogy az említett könyvbemutatón a Tiborcz István tulajdonába került Gránit Bank vezetője, Hegedüs Éva is felment a színpadra, és úgy méltatta Matolcsy Györgyöt, mintha egykori főnöke szóba sem hozta volna Orbán Viktor „iránytévesztéseit”? Hogyan lehetséges mindez egy olyan országban, ahol a politikailag veszélyes „árulók” gazdasági ügyeit előszeretettel veszik elő a hatóságok. A közélet iránt érdeklődők biztosan emlékeznek a miniszterelnökkel szakító Simicska Lajos elleni adminisztratív hajszára. Vagy arra, hogyan lett házkutatásra ítélt közellenség – szempillantásnyi idő alatt – Orbán egyik legfontosabb támasza, a takarékszövetkezeti integráció végrehajtásán némileg „túlterjeszkedő” Spéder Zoltán. S talán arra is, miként penderítette ki Mészáros Lőrinc minden közpénzes fejlesztési munkából a saját vejét, Homlok Zsoltot – a lánya házasságának ellehetetlenülésével párhuzamosan...

MIÉRT BAJ AZ, HA PÁR GIMNAZISTA KAP EGY KIS KÖNNYGÁZT?

TELEX / VIDEÓ
Szerző: HALÁSZ JÚLIA
2023.05.18.Több mint egy éve tüntetnek civilek, tanárok és diákok az oktatás helyzetének javításáért. Számtalan békés demonstráció, élőlánc és hídfoglalás után sem tűnik úgy, mintha a kormány komolyan foglalkozna a problémával. Kirúgtak viszont több tanárt is, akik polgári engedetlenségben vettek részt, és megszületett a státusztörvény tervezete, ami tovább rontaná a tanárok helyzetét. Május 3-án a sokadik békés demonstráció után a tüntetők a Karmelitához vonultak, ahol váratlanul erőszakos fordulatot vettek az események. Helyszíni felvételekből, a rendőrök videóiból és interjúkból rekonstruáljuk, hogy mi történt azon az estén, és hogy jogos volt-e a rendőrök fellépése.

MÉG NINCS ITT AZ IDEJE AZ UNIÓS PÉNZEK KIOSZTÁSÁNAK A JOGÁLLAM MOSTANI HELYZETE ALAPJÁN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.05.18.


Az uniós Költségvetési Ellenőrző Bizottság háromnapos tárgyalásainak összegző véleménye szerint Magyarország még nem áll készen a befagyasztott uniós támogatások elnyerésére – 
tudósított a sajtótájékoztatóról a Politico. A lap szerint változatlanul attól tartanak Brüsszelben, hogy az uniós pályázati pénzeket Orbán Viktor családja és barátai további gazdagodására használják fel.

Minden mérvadó, de még a kisebb helyi portálok is első helyen foglalkoztak a magyar kormánnyal, amelyik ismét blokkolt egy uniós döntést, amely alapján katonai támogatást nyújtana Brüsszel Ukrajnának. Szijjártó gyakorlatilag megzsarolta Ukrajnát, amikor úgy fogalmazott, hogy addig nem kaphatja meg az ország az újabb, mintegy 500 millió eurós támogatást, amíg le nem veszik a tilalmi listáról az OTP-t, amelyet az oroszok háborúját támogató pénzintézetként könyvelt el Kijev – összegzi a fejleményeket többek között az ABC News, amerikai tv-csatorna híroldala az AP hírügynökség tudósítása alapján. Miután Ukrajna Korrupcióellenes Nemzeti Hivatala e hónap elején a háborút támogató nemzetközi szponzorok közé sorolta a magyar pénzintézetet, utóbbi azzal érvelt, hogy rég radikálisan lecsökkentette fiókjai számát az orosz piacon, jelenleg mindössze 0,17%-os az orosz kitettsége. A magyar kormányt a tudósítás oroszbarátként említi, amelyik minduntalan igyekezett akadályokat gördíteni az Ukrajnának nyújtandó közös uniós támogatások elé, illetve a szankciók elfogadásakor is ellenséges magatartást tanúsított Ukrajna irányába, amit most Szijjártó az osztrák kollégájával tartott sajtótájékoztatón határozottan artikulált is, nem titkolva ellenszenvét Ukrajna iránt. A cikk emlékeztet, a nacionalista magyar kormány nem csökkentette orosz energiafüggőségét más uniós országokhoz hasonlóan, továbbra is szoros kapcsolatot ápol Moszkvával. Szijjártó nyomatékosította, hogy amíg az OTP megítélésében változatlan a helyzet, addig nem lesz egyetértés az olyan döntésekben, amelyek az EU-tól és tagállamaitól további gazdasági és pénzügyi áldozatokat követelnek.

Csak mellékesen megjegyezném, hogy a Pentagon lapjának/szócsövének tekinthető Stars and Stripes is lehozta a rólunk szóló tudósítást.

A másik fontos hír az uniós Költségvetési Ellenőrző Bizottságnak a háromnapos tárgyalásait összegző véleménye lett: a Politico az elsők között tudósított a sajtótájékoztatójukról, amely alapján megállapítást nyert, hogy Magyarország még nem áll készen a befagyasztott uniós támogatások elnyerésére. Továbbra is kétséges az igazságügyi rendszer függetlensége és a korrupció mérséklődése. A Budapesten tárgyaló négytagú delegáció bírálta a Számvevőszéket, amelyik nem látja el kellőképpen a feladatát, és változatlanul attól tartanak Brüsszelben, hogy az uniós pályázati pénzeket Orbán Viktor családja és barátai további gazdagodására használják fel. Idézi a Politico a bizottság elnökének szavait, aki beszámolt a sajtótájékoztatón arról, hogy hiába kérdezték az Állami Számvevőszék elnökét az uniós pályázatok és a pénzek körüli visszaélésekről, s arról, hogy jelentette-e a csalásokat az ügyészségnek, Monika Hohlmeier nem kapott egyértelmű, illetve semmilyen választ. A Politico reagálást kért a kormánytól, de nem kapott.

Az Euractiv tudósításában nyomatékot kapott az a bizottsági bírálat, amely kitért az önkényes törvénykezésre, az egy éjszaka lefolyása alatt megalkotott jogszabályokra, a Számvevőszék hiányosságaira. Ugyanakkor a bírálat részét képezi még a társadalmi egyeztetés és a transzparencia mérföldköveinek megkövetelése. Pozitívumként kiemelte a bizottsági elnök, jó kezdeményezésnek tűnik az Integritás Hatóság felállítása és eddig látott tevékenysége, többek között az adóhatósággal vagy az uniós csalásokat leleplező OLAF korrupcióellenes hivatallal való kapcsolattartás kialakítása. Mindezek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a felfüggesztett mintegy 28 milliárd eurós alap forrásaihoz hozzájuthasson a magyar kormány.

A magyar lengyel kapcsolatok megromlásának krónikáját összegzi az EUobserverben egy publicista, s ebből csupán két mozzanatot ragadnék ki: május elején rendezték meg a lengyel filmnapokat Budapesten és eltűnt szerződésre hivatkozva az E-on a harmadik napon lekapcsolta az áramot, amely természetesen lebénította a filmnapokat. A magyar áramszolgáltató cég még arra sem vette a fáradságot, hogy legalább telefonon előre jelezzék a Lengyel Kulturális Intézetnek a tervezett, igencsak kellemetlen lépést. Nem beszélve Böröndi Gábor vezérkari főnök győzelemnapi botrányos megjegyzéséről: aki szerint a lokálisnak indult háborúból a béketeremtés szándéka nélkül lett világháború a lengyelek hibájából. A magyar viszonyokat közelről ismerő szerző a végére hagyott egy jó kis csattanót, nem mellékesen a lengyel választások előtt: a 2015-ben szárba szökkent lengyel-magyar barátság, amelyből mindkét ország hasznot húzott nemzetközi téren – utálatba és ellenségeskedésbe fordult, aminek már csak az vethet véget, ha Orbán és Kaczyński is távozik a hatalomból.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

ÁTALAKÍTANÁ A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYT A KORMÁNY – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.18.


Korábban már döntöttek: az európai parlamenti választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben

Nem lesz időközi ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak. A 15 kiírt választásból így csak 8-ra kerülhetne sor.

Csonka lett az ellenzéki egyeztetés a választásokról

A DK és az LMP nem ment el az MSZP hívására.

Orbán gratulált Erdogan első fordulós győzelméhez

“egy erős és stabil Törökországra van szüksége Magyarországnak, Európának és a világnak.”

Elon Musk sorosozása felett örvendezett Orbán Balázs

Musk botrányos tweetjét a világ egyetlen kormányzati politikusa üdvözölte.

Nyitrai Zsolt Arnold Schwarzeneggerrel fotózkodott

Schwarzenegger

„egyébként imádja Magyarországot és a magyar embereket, támogatja Orbán Viktort”.

Novák Katalin nem akar asszisztálni ahhoz, hogy Oroszország háborús jóvátételt fizessen

Az uniós tagállamok közül egyedül Magyarország nem csatlakozott ahhoz, hogy nyilvántartást vezessenek az oroszok által okozott károk bizonyítékairól.

Várhelyi Olivér: Aki a szövetségesünk akar lenni, ne menjen Oroszországba

A bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos, az Orbán-kormány által támogatott Milorad Dodik boszniai szerb vezető moszkvai látogatását kommentálta. Szijjártó tud erről? A páva még táncol?

Orosz propagandista: A koronavírus több embert ölt meg, mint amennyi katona eddig meghalt

Tehát: nem is sok a halott… Bármikor arcba köpik a saját népüket is.

Árulás gyanújával nyomoznak az orosz hiperszonikus csodafegyver fejlesztői ellen

A megsemmisíthetetlen csodafegyver éles bevetésben korántsem bizonyult megsemmisíthetetlennek, komoly arcvesztést jelent Putyinnak személyesen is.

Nem sikerült meggyőzni az EP delegációját

Már megint báncsák a magyart…

Milliókat kaszáltak a tulajdonosok Orbán Viktor unokaöccsének veszteséges cégén

Orbán Dávid egy bányászati cégben is kisebbségi tulajdonos, amelynek tavaly nagyon beindult a szekere.

Felcsút könnyedén kapott 1,5 milliárdot a csónakázótóra

A 2020-ban megítélt bő 200 milliárd forintos támogatások közel tizedét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el, az önkormányzati szereplőknek biztosított források több mint 80 százalékát pedig fideszes vezetésű települések kapták.

Csak az atlétikai vb kampányára hárommilliárdot költhet a Németh Balázs vezette cég

A munkákat pedig szinte minden esetben Balásy Gyula érdekeltségében álló médiacégek kapták meg.

Magyar rekord: a szupergazdagoké az ország egyharmada

A trend idén is folytatódott, Mészáros Lőrinc 180 milliárddal, Csányi Sándor 190 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben. Vas nélküli vasbetonnal könnyű.

Bukott magyarságkutató faggatja a zászlótudatú íjászt

A Kossuth Rádió szerint így néz ki egy közéleti beszélgetés.

Nem csitul a nemzetközi felháborodás a Garamvölgyi Flórával Budapesten történtek ügyében

A The Guardian című lap tudósítóját interjúkészítés közben dobták ki május 5-én az Alapjogokért Központ szervezésében, Budapesten megvalósult CPAC Hungary konferenciáról.

Jogi lépéseket helyezett kilátásba az RTL a Novák Katalin tanácsadója vezette mozgalommal szemben

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom nevű, Skrabski Fruzsina vezette civil szervezet ellenkampányt indított az RTL Mellékhatás című, a béranyaságról szóló, saját gyártású thriller sorozata ellen.