2019. január 19., szombat

RÁADÁS: LESZ MÉG EGYSZER - BRÓDY JÁNOS 70. - SZÜLETÉSNAPI KONCERT 2016

YOUTUBE
Szerző: BRÓDY JÁNOS
2016.Bródy János koncertje 2016-ból.

...A MAI TÜNTETÉSEK RÉSZTVEVŐINEK!

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: A KAMIONOS EGY HETE 2019 EXTRA

YOUTUBE
Szerző: St22Lacika
2019.01.19.


00:00 Intro 00:54 Indulás január 3 Nyíregyháza-Dornbirn 02:00 Az igazi kamionos tojás:) 02:19 Pótkocsi felvétel (Drón nézet) 03:01 Indulás belgába+ TÉRKÉP 03:30 Boldog új évet! Ma munka+TÉRKÉP 04:06 Új fények a fülkében 04:26 Pótkocsi ellenőrzése több pontban 04:56 Idei változások...HANG 05:22 Irány calais+ TÉRKÉP 05:53 Calais. Bár így lenne mindig... 06:58 Köszönöm a támogatást. Új hangminőség...Patreon... Webshop...A SCANIA MAKETT megérkezett 08:07 Migráns helyzet? 09:10 Kigyulladt egy kamion... Történet 10:16 Autóval sokkal rosszabb mint kamionnal... 11:50 Terminálba érkezés. Mennyország:) 12:12 Alig vártam, hogy jöhessek:)) -örömmel jöttem- 13:00 Első ellenőrző pont 14:23 Beakarta magát csomagolni... 14:48 Bejelentkezés 2.pont 15:37 Én intézem a vonatot? Mehetek hajóval? 16:10 Innen fizetős ha van migráns!!! 3.pont 17:10 Kivettek kontrollra 4.pont. -bejön a fülkébe- 19:25 Történet. Röntgen. 20:00 5.pont. Melyik sorba menjek 20:28 Ennyire alacsony a scania. 8 km/h val megyek (FOTÓ)+ Vonatra állás 21:02 Reggeli "futás". Újra edzek.6 km - Versenyre készülök. 22:09 Halálomon vagyok. Ez még nem megy -Felszerelésem- 23:17 1,5 éve sérültem meg... 24:29 Hétfő. Kezdés. 24:50 Használom a scania navigációját? 25:20 A belső sávnak van elsőbbsége! -körforgalom- 26:00 Idegesítő a cég.Történet - LEHÍVATTAM A FŐNÖKÖT! Lehet. Tudtad? 28:00 Érkezés a céghez. 28:35 Nem engednek be... 29:20 Rakodás után. Ilyen a pótkocsim... 30:13 Térkép. Irány Sheffield 30:58 Legutóbb 2012 ben rakodtam Angliában -gond a wabinál így van meló:)- 31:56 Cégkeresés 33:47 Nem hiszem el:((( - Minek idegeskedni? 34:40 Zenés rakodás TIMELAPSE+ DRÓN 36:10 21 perc kinyitni. Rakodás után. 36:46 Irány a vonat + Térkép+drón 37:10 Érkezés a vonathoz - Meddig megyek? Bejelentkezés 39:26 Kiszippantották a supernovást 41:30 Ilyen a vonat... Hol állunk meg? Térkép 42:18 Reggeli készítés 43:09 Itt aludtam. Go - Reggeli bejelentkezés. Magyar irányítás 44:53 Irány a bolt+ Térkép 45:14 Bevásárlás. Vitaminok amit szedek 46:55 ÚJ KAMERA! Fele annyi, mint Magyarországon!!! 48:08 Hang cuccokat innen rendelek... 48:55 Követési távolság. Ezért halnak meg sokan 50:00 Reakció a tisztítószeres videóra. 50:28 Promóciós videó? Eladtam magam? 52:54 Miért nem mosatok mosóban? 53:55 Vegyszerrel mosok út mellett??? 54:24 Negyedévente takarítok? 55:23 Érkezés a lerakóra... 56:06 Térkép Mehetünk vissza angolba 56:35 Antwerpen után nem állok meg... 57:07 Hol parkolok este? Nem gyenge. 1 hely van...-matekozás- ma edzünk- 59:49 Én így csinálom.Lemegyek a pályáról a migránsok miatt 01:01:39 Este itt parkolok. Vad. -nézd meg az előző videót, hogy miért - Angliában élőkhöz egy kérdés!!! 01:03:57 Edzés 6 km 01:05:12 1,5 perc útfelvétel. Nincs zene 01:06:45 FONTOS!!! -libegősben aludtam- -csapdát állítottam- -eldobtam 3,5 óra vezetést- -honnan tudom, hogy mennyien vannak a terminálban?- -ha nem így teszek, nem szednek le, matekozás- -A20- sok a tiltás, vigyázz-

ITT NÉZHETŐ MEG


PATTHELYZET A LÁNCHÍDON - AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN TÜNTETNEK A TÚLÓRATÖRVÉNY ELLEN

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR, FÁBIÁN TAMÁS
2019.01.19.


...


KREML-BARÁT NÉMET SZÉLSŐJOBBOS ÖTLETE VOLT A KÁRPÁTALJAI GYÚJTOGATÁS, ISMÉT BUDAPESTRE JÖN, ISMÉT BUDAPESTRE JÖN PUTYIN - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.01.19.


Szabad Európa Rádió: oroszbarát német szélsőjobbos áll a kárpátaljai magyar pártiroda elleni merénylet mögött

Manuel Ochsenreiter, a szélsőséges német AfD párt volt tanácsadója, uszító cikkeiről ismert szélsőjobboldali újságíró rendelte meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának felgyújtását, szemlézte a Szabad Európa Rádió oldalát a 24. A támadást elkövető egyik lengyel férfi mondta el a krakkói bíróságon, hogy a pénzt és az utasításokat is a bevándorlásellenes publicista adta a magyar központ felgyújtására. A támadást három lengyel férfi követte el tavaly februárban. Az elkövetők egy putyini Oroszországgal mélységesen szimpatizáló extrémista szervezet tagjai voltak. Ochsenreiter, aki szintén híres Kreml-barát tagad.

Népszava: megint jön Putyin

Magyarországra jön idén is Vlagyimir Putyin. A magyar és az orosz elnök az elmúlt években mindig találkozott legalább egyszer. Valószínűleg az első félévben sor kerül a látogatásra, de a szeptemberi időpont sincs kizárva, „jelen pillanatban úgy tűnik, az orosz félen múlik, mikor jön”, mondják a lap forrásai. Akár Aszódi Attila menesztése is összefüggésben állhat egy Putyin-vizittel, hiszen így legalább a beruházás késlekedése miatt elégedetlenkedő oroszoknak Orbán Viktor fel tudná mutatni a menesztett államtitkárt, mint fő felelőst.
Index: a politikai elitnek is kínos lehet a Gyárfás/Fenyő-ügyben lefoglalt hanganyag

Meglepő fordulat történt a Fenyő-gyilkosság nyomozásának ügyében, miután a felbujtóként meggyanúsított Gyárfás Tamásról kiderült: a nyáron megint megzsarolták, erről azonban nem beszélt a rendőröknek. A nyomozók végül nemcsak a zsarolókhoz, de egy vádalkunak köszönhetően teherautónyi olyan hangfelvételekhez jutottak el, amiket a több alvilági leszámolásban érintett Portik Tamás titokban vett fel. A megtalált Portik-felvételek túlnőhetnek a Gyárfás-sztorin, és tényleg olyan bűnügyi szenzációnak számítanak, ami más befolyásos vagy egykor befolyásos embert is magával ránthat.

24: közjegyzői díjakért lobbizott, majd közjegyző lett a helyettes államtitkár

Az V. kerületben, a Parlamenttől alig néhány száz méterre nyitott közjegyzői irodát Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkára. A tárcánál 2014-től Bodzási volt a magánjogi jogalkotás felelőse, és a kezdetektől az utolsó simításokig részt vett a közjegyzőkre vonatkozó szabályok átalakításában. Az ő feladata volt a közjegyzői díjak radikális emelését célzó rendelet előzetes kormányzati egyeztetésének összefogása is. A közjegyzőket az igazságügyi miniszter nevezi ki, a pályáztatással a területi kamarának van előzetes beleszólása. Bodzási esetében a jelek szerint az történt, hogy a miniszter, Trócsányi László az országgyűlési választás előtti napokban megadta a közjegyzői kinevezést helyettes államtitkárának, aki az új kormány megalakulása után még hónapokig foglalkozott a közjegyzői ügyekkel, igaz, ez idő alatt közjegyzőként nem vett fel fizetést.

444: pazar jógaközpont épült a rákos gyerekeknek gyűjtött pénzből

A Daganatos.hu Alapítvány eddig 1,7 milliárd forintot húzott be az egyszázalékos felajánlásokból. Az alapítvány legnagyobb büszkesége mostanában az, hogy létrehoztak egy jógaközpontot. Ők Gyermek Vitál Stúdiónak mondják. A Pünkösdfürdő utca 48. szám alatt van a 100 négyzetméteres ingatlan, amihez hozzáépítettek egy üvegfalú termet is a teraszon. Csakhogy a saját posztjaikból sem úgy tűnik, hogy kizárólag daganatos gyerekek járnak a stúdióba, használják felnőttek is. A jógastúdió előtt a Daganatos.hu Alapítvány nagy beruházása egy balatonfüredi nyaraló volt. 2009-ben vették meg az ingatlant és láttak neki az átalakításának. Erre eddig 76 millió forintot költöttek, de egyetlen egy gyerek sem nyaralt még az épületben. Az alapítvány illetéke szerint azért nem, mert tavaly ugyan már elkészültek, de csőtörés volt az épületben. A Daganatos.hu Alapítvány része annak a több szálon összefonódó alapítványhálónak, amelyik sikeresen gyűjti az egyszázalékos felajánlásokat. Ide tartozik az Országos Állatmentő Alapítvány, aminek a telephelyén nem találtunk egyetlen állatot sem, és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány is, ami nem ment gyerekeket, és egy fonyódi, elhagyatott faházba van bejelentve.

VÁLTOZÁSOK ÉS VÁLTOZTATÁSOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.01.19.


Változást szeretnék, és azt szeretném, ha azok az emberek, akikért dolgozunk képesek lennének változtatni a sorsukon. Így aztán sokat tipródom folyamatokon, a terepen is, és egyébként is.

Mert érdekes ezt a két dolgot együtt szemlélni. Mert az emberekre hatnak a változások, amelyekben élnek, amelyekben sok minden irányított, direkt, vagy indirekt eszközökkel, és sok minden önjáró…látszólag független minden tudatos irányítástól. De az emberek nem passzív elviselői a változásoknak, hanem képesek változtatni a folyamatokon. Az ő aktív tevékenységük hozhat változást. Persze kérdés, hogy ebben ki, hol van, és milyen tudással, meg szándékkal. Hol van az egyéni érdek és a közjó egyensúlya?

Hat ránk a technika változása, minden villámgyorsan fejlődik, hogy gyorsabban, hatékonyabban és kényelmesebben működhessenek a dolgok körülöttünk, hat ránk a fogyasztói világ, ami a reklámokkal ránk szabadított egy üzleti szempontok szerint vezérelt életet, ami alól nagyon nehéz kivonni magát bárkinek. Ezek mellett a még hosszan sorolható globális hatások mellett a közvetlen környezetünkben is jelen van a változás, amiben lehetőségek nyílnak, vagy bezárulnak, és amivel tudásunk és képességeink szerint élhetünk.

A változások formálnak mindannyiunkat, a lehetőségekkel, a harcainkkal, a beteljesült, vagy beteljesületlen vágyainkkal, félelmeinkkel. Ehhez mindenki viszonyul valahogy. Van, aki úgy, hogy tudatosan elszigeteli magát a változásoktól, amennyire tudja, legalább azzal, hogy nem akar információkat, híreket tudni róla. Éli az életét, és csak annyi infót vesz fel, ami a mindennapjainak a megszervezéséhez kell. Nem is akar többet tudni ennél a változó világról, úgy véli, nincs dolga vele. Mert félti, és csak magában bízva alakítja a személyes életterét.

Más figyel ugyan, de gyanakvó, követi a híreket, ám tele van negatív érzésekkel. Csendesen, szűk körben morog, kilátástalannak lát mindent, pesszimista. Megint más csak sodródik, az „úgysem rajtam múlik” érzésével, és örül, ha az észrevétlenségben biztonságban érezheti magát. Más beleáll a változásokba, viszi annak a lendülete, a változást akarja építeni, de ebben sok a küzdelem, ami aztán rá is visszahat. Persze van, akinek a változások megfelelnek, ő boldog, hiszen kiteljesülhet, és ki is használ ehhez minden lehetőséget. És sokan, túl sokan vannak, akik tudás és képesség híján nem is értik a változásokat, és hiányzik náluk a változtatás képessége is.

Személyes döntéseinket szerintem a tudásunk, képességeink, és a változásban megélt helyzetünk határozza meg. Nem lehet azt mondani, hogy csak az egyik, vagy a másik. A „körülmények hatására” meghozott döntések túldimenzionálását jól lehet érzékelni, mikor egy-egy nagyobb változás után valaki (főleg, ha döntési helyzetben volt) próbálja újra pozicionálni magát, kibújni a felelősség alól. Rátolni mindent másokra, mintha rajta kívül álló lett volna minden. A nagy változások után ez a réteg mindig erősen felduzzad. Hirtelen ellenálló, partizán, szabadságharcos lesz sokakból, de legalább áldozat, amiben ő „megmondta, de hiába, nem hallgattak rá, nem tehetett semmit”.

És persze, főleg a szegénység kapcsán divat most túlhangsúlyozni a személyes döntések jelentőségét a nyomorúságban élő családok helyzetében. Mert „segíteni csak annak lehet, aki akarja”-mondják nekem is sokan. De én pontosan látom, hogy az akarás képessége is eltűnt… így hiába várunk az illető önnön „megvilágosodására”, nem lesz változás. Segíteni kell abban is, hogy elinduljon valami.

A legnagyobb gond a változtatás képességének a hiánya. Aminek a kialakulása persze erősen összefügg a változásokkal is.

Biztos vagyok abban, hogy valaki a saját életén is csak akkor tud változtatni, ha van egy alaptudása. Saját magát ma csak akkor tudja elhelyezni a világban, ha érti annak az alapvető összefüggéseit. Csak akkor tud dönteni, ha érti, milyen lehetőségek között választhat. Ezt pedig, tudásban és viszonyulásban is meg kell alapozni. Alapozza ezt a család, az oktatás, és a környezet hatása, amiben a kortárs csoportoktól a média közvetítette információkig sok minden benne van, tesz hozzá, formálja. Mindez gyerekkorban, főleg általános iskolás korban alapozódik meg, később azért ritkábban történnek alapvető viszonyulás-változások.

E nélkül az alaptudás nélkül az emberek csak sodródnak a változásokkal, a változtatás képessége nélkül. Nem is értik, ami a világban történik, mi az, ami meghatározza a helyzetüket. Az ilyen ember manipulálható. Megvezethető, megvehető, kihasználható.

Nos, itt van egy számomra nagyon nehezen viselhető dolog. Mert azt érzem, hogy itt bejön egy másik csoport, akik ezt értik, és erre építenek is. Ez a csoport látja a változások sajátosságait, látja a tudatlanság által elérhető hatásokat, a sebezhetőséget, és épít erre. Használja őket, olyan kereteket épít a saját személyes érdekeit szem előtt tartó változásokhoz, amiben nem ad nekik a változtatás képességének fejlesztésére lehetőséget. Leginkább az oktatással érhető ez el, de minden mással, ami még hathat rájuk, a médiával, a lehetőségek nyújtásával, vagy elvonásával.

Mert a változtatni akaró ember veszélyes a saját érdekei szerinti állandóságot keresőre. És itt a változások hatalmi, politikai kérdésekké válnak. Aki neki kedvező változásokat hozott létre, az szeretné ezt bebiztosítani, hiszen ő ebben hisz, ebben érzi jól magát, a saját maga számára kialakított élettérben, szabályrendszerben, és nem engedi ebben a változtatás igényét sem felbukkanni.

Akik figyelnek a világra, és tudásuk van rá, azok képesek a változásokra reagálni, hatni. Akinek nem alapozódott meg az általános műveltsége, nem szilárdak az alapkészségei, nem fejlődött ki a kritikai gondolkodása, mert ehhez sem a családja, sem az iskola nem adott eleget, az nem tud kapcsolódni a változásokhoz, és nem tud változtatni az életén, helyzetén, sorsán. Egyszerűen nincs rálátása, akarata, terve. Ha egy rendszer ezt kihasználja, pl. egy esélykiegyenlítésre alkalmatlan oktatási rendszerrel, vagy a nyomorúság buktatóit nem értő, segítő kezet nem nyújtó intézményi működésekkel, az a rendszer igazságtalan.

Nem tudom, nem látom, hogy ez a folyamat mennyiben tudatos. Akarom azt hinni, hogy nem az, inkább egy következetlen, tudáshiányos, ám a hatalomtól magát mindent tudónak érző, önös érdekek mentén működő valami. Olyan, amiből a „közjó” kifejezés eredeti jelentésében kikopott, legalábbis csak a kiváltságosoké lett, és már megfoghatatlanul, fékezhetetlenül rombolva alakít egy olyan világot, melynek a változásaival én is egyre kevésbé tudok azonosulni.

KÖZEL 60 HELYEN TÜNTETNEK A RABSZOLGATÖRVÉNY ÉS A KORMÁNY POLITIKÁJA ELLEN - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, A CIKK FOLYAMATOSAN FRISSÜL

MÉRCE
Szerző: MÉRCE 
2019.01.19.


42 napja tart a tiltakozáshullám a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen. A december közepi nagy tiltakozási hullám januárban tiltakozási napokban sűrűsödött össze. Ma közel 60 helyen tüntetnek a kormány intézkedései ellen, helyi civilek, szakszervezetek, pártok. A Mérce több városból is élőben közvetít majd, és késő estig beszámol a tüntetésekről:...

TÜNTETÉSEK, FÉLPÁLYÁS ÚTLEZÁRÁSOK LESZNEK MA AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.01.19.


Szombaton Budapesten, az összes megyeszékhelyen, több vidéki városban is lesznek tüntetések, félpályás útlezárások, és külföldi városokban is tartanak demonstrációkat a túlóratörvény elleni tiltakozásul és a szakszervezetek béremelési követelései mellett.

Az országos tiltakozásokat a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága (OSZD) szervezi, de számos párt, így az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is csatlakozik.

Budapesten négy csomópontban tartanak gyülekező demonstrációkat már déltől:
- 12 órától a Blaha Lujza téren,
- 12 órától az Oktogonon,
- 12:30-tól a Szabadsághíd pesti hídfőjénél, a 4-es metró lejárójánál;
- 12 órától a Gundel étteremnél pedig a kormány urizálása ellen tüntetnek és zsíros kenyeret osztanak.

Az így összegyülekezett csoportok négy irányból jutnak majd el mind a Clark Ádám térre, a Lánchíd budai hídfőjéhez, ahol délután 2-től között tartanak beszédeket.

A téren kivetítőkön mutatják majd a vidéki tüntetéseket. A Lánchíd utcában felállított sátrakban ott lesz az aHang, a DK, a Hallgatói Szakszervezet, a Jobbik, az MSZP, az Oktatói Hálózat, a Párbeszéd és a PDSZ. Ez a demonstráció hivatalosan este 6-ig tart.

Az eredeti tervekben szerepelt a Parlament is, a szervezők azonban pénteken délelőtt bejelentették, hogy "a Kossuth téren nincs tüntetés". A különböző irányú vonulások miatt szombaton kora délutántól nem lesz tanácsos a belvárosban autóval közlekedni.

A BKK azt közölte, hogy "a kora délutáni órákban a Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca, a Blaha Lujza tér–Rákóczi út–Károly körút, a Fővám tér–Szabadság híd–Budai alsó rakpart útvonalak környékén lehetnek útlezárások, míg a Clark Ádám teret, az Alagutat és a Lánchíd környékét kora délutántól késő estig ajánlott lesz elkerülni a korlátozások miatt. Az útlezárások miatt a közösségi közlekedési járatok az érintett útszakaszokat elkerülik, ezért aki a belvárosba tart, annak célszerű a kötöttpályás járatokat, lehetőleg a metróvonalakat választania úti célja megközelítéséhez."...

NEM PÁRTSZÖVETSÉG LESZ AZ, HANEM BŰNSZERVEZET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.01.19. 


...Létezik a kereskedelemnek egy vadhajtása, amivel biztosan mindenki találkozott már. Ha máshol nem, a rendőrségi hírekben. Időről időre létrejönnek olyan vállalkozások, melyek az emberi hiszékenységre, tudatlanságra, tájékozatlanságra és butaságra építenek. A séma egyszerű. Felvesznek üzletkötőnek néhány lelkiismeretlen, agyatlan, de jó memóriával rendelkező figurát. Ezeket betanítják, ameddig már álmukból felverve is képesek ugyanazokat a mondatokat elsorolni. Már csak néhány gagyi árucikkre van szükség és dől a pénz. Termékbemutató (szigorúan zárt körű, csak meghívásra), ingyenes orvosinak tűnő vizsgálat, valami veszélyes, fájdalmas, vagy egyenesen halálos kór felfedezése és akkor jön a megváltás: hiszen a cégnek pont erre a betegségre létezik egy terméke! Ez a termék meggyógyítja a frissen fellelt kórságot, fájdalommentes örök élet a jutalma annak, aki megvásárolja! Ajándékba jár mellé egy kupica az örök fiatalság vizéből. A delikvens boldogan viszi haza a súlyos százezrekért vásárolt száz forintos felmosóvödröt, lópokrócot és a poshadt csapvizet. Várja a csodát, de a csoda elmarad. Ellenben kifosztották. Erre előbb-utóbb a többség rájön, akkor olvashatunk a rendőrségi hírekben az ügyről. Néhányan soha nem jönnek rá, mindvégig hiszik, hogy a vödörrel a fejükön, a lópokrócba burkolózva örökké élnek majd. Ennyi a történet, nem több ennél.

A Fidesz-KDNP ugyanezen az elven működik. Néhány erkölcstelen bűnöző összedugta a borgőzös fejét annak idején a kollégiumi lábszagban és eldöntötték, hogy ők lesznek az ország leggazdagabb emberei. És belevágtak. Létrehozták a megfelelő vállalkozást, megvannak a szükséges üzletkötők, betanulták a szöveget, amitől nem is tudnak, nem is szabad eltérni. Ugyanazt mondja mindegyik mindenkor, minden kérdésre. Soros, migránsok. Ezek a varázsszavak. Ezzel házalnak, ezzel ijesztgetik ugyanazt a vásárlói kört, amit a többi ilyen csaló banda is mindig megcéloz. A hiszékenyeket, tudatlanokat, tájékozatlanokat, butákat, csodavárókat. Eladják nekik az illiberális humbugot, a határkerítést, Orbán Viktort, a vallást. Aki megveszi ezeket – az ár óriási: múlt, jelen jövő – azt megvédik a migránsoktól és Soros Györgytől. A saját maguk által létrehozott fiktív ellenségtől.

Nem gyönyörű? Amiért másokat letartóztatnak és bíróság elé állítanak, ugyanazért a legfőbb bűnbandát istenítik és védik. Most még. Ameddig elég pénzük van megvásárolni, megkenni a megfelelő embereket. De az a pénz nem végtelen, nem kiapadhatatlan. Az ellopható források kiapadnak. A jól betanított ügynökök szétszaladnak, a zsoldosok elpártolnak. A védelem megszűnik. Az istenített cégvezető és bűntársai a rendőrségi hírekben fognak felbukkanni. Majd akkor kell elmagyarázni, hogy micsoda sikeres politikai szövetségről is van itt szó. És akkor kell választ adni az egyszerű kérdésekre is. Olyanokra, mint például: honnan a kastély, miből vásárolta a földeket, bányákat, szőlőket, palotákat, luxusautókat, miből taníttatta a gyerekét külföldön, honnan a mama disznótelepe, az unoka szállodája, honnan a milliárdok?

Ez az idő közeledik. A bűnszervezet jól felépített rendszere széthullik. Van aki már látja és menekül, mások még hisznek benne, hogy megúszhatják. Megint másoknak semmi más választásuk nincs, mint végigcsinálni. Egy dolog biztos: félnek. Nyüszítenek. Jól teszik. Féljenek is, elég kárt csináltak. Mohók lettek. Telhetetlenek. Most azzal kell majd szembesülniük, hogy kevesebb ostoba ember van, mint hitték.

HELYES IRÁNYBA TERELI A "KERESZTÉNY" ORBÁN KORMÁNY AZ OKTATÁST?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2019.01.18. Az oktatás minden szintjének szétverése egy újabb szégyenletes állomás felé közeledik Magyarországon.

Talán túlzásnak tűnt némelyek számára, amikor azt írtam: a kormányzat betiltja az egyetemeket Magyarországon. Formális tiltásra eddig ugyan nem vetemedett – a CEU ügyében is csak a szokásos sunnyogásra, meg paragrafus-csavarásra került sor –, de keményen folytatja a harcot az egyetemes tudás ellen.

Ennek fontos állomása volt a Magyar Tudományos Akadémia önállóságának megtörése, kormányzat alá kapálása, az egyetemi rektorválasztások sajátosságai, a kormányhű kancellárok kinevezése, bizonyos tudományterületek negligálása, sőt üldözése a propaganda eszközeivel. Mi idősebbek emlékszünk még, amikor a kibernetika „impirilista” ármány volt: így azután, amikor Nyugaton már Neumann János elméletének gyakorlati hasznosításán fáradoztak az első számítógép-konstruktőrök, idehaza a szcsotka (fagolyós számológép) kezelésének elsajátítására fektették a hangsúlyt. A szociológia fanyalgó értelmiségiek hobbijának minősült: ennek következtében a „társadalom mérnökei” ész nélkül vagdosták a társadalom szövetét.

Márpedig annál nagyobb kárt tenni egy ország, egy nemzet életében még egy atombomba sem tud, mint amennyit az elzárkózó ostobaság. Magyarországnak nincsenek gazdag olajforrásai, nemesfém-, gyémánt-, vagy lítiumbányái, mégis gazdag és erős ország. Lenne, ha nem éppen a legfontosabb erőforrását, a magyarokat pusztítaná némely korlátolt és irigy uralom. Nem puszta létezésében, hanem agytekervényeik vasalásával.

Valóságos ipari, kazános vasalókat eresztettek a magyar tudományosság erősségeire, ezúttal a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE)...

FARKAS FLÓRIÁN HOSSZÚ ÚTJA LASSAN ELVEZET A BUKÁSHOZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: POZSGAI REBEKA
2019.01.19.


Se miniszterelnöki biztosi címe, se saját szervezete nincs már az évtizedeken keresztül az ország legmeghatározóbb, egyben leghírhedtebb roma politikusának, Farkas Flóriánnak. Legfeljebb az EP-választásokig úszhatja meg a számonkérést.

Hiába nyirbálták meg szép lassan Farkas Flórián beosztásait és fontos jogköreit, hiába fogyatkoztak meg a bizalmi emberei, a mai napig a látszatra mit sem adva jár be dolgozni a Hold utcai irodájába – állítják korábban vele együtt dolgozó, őt személyesen ismerő roma politikus forrásaink. Farkas még Orbán Viktor miniszterelnök romaügyi biztosaként jutott a belvárosi irodához, ahonnan – miután a tavaly tavaszi választások után megszűnt a kormányzati megbízatása – elvben költöznie kellett volna. Ma már csak „mezei” fideszes képviselő, bár a státusa által indokoltnál jóval nagyobb apparátus segíti, köztük olyan harcostársak, akik már az 1,6 milliárd forintnyi közpénzt szabálytalanul elköltő Híd a munka világába programban is vele dolgoztak.

Nem csak a Hold utcai irodaépületet használó Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szintén az épületben dolgozó munkatársai közül nyilatkoztak többen is úgy a HVG-nek, hogy zavarja őket Farkas jelenléte, már az egykori Emmi-miniszternek, Balog Zoltánnak is meggyűlt vele a baja. Ám miután Orbán Viktor akkoriban még láthatóan nem engedte el a roma politikus kezét, Balog kénytelen volt lenyelni azt a békát, hogy a minisztériuma által Farkaséktól visszakövetelt pénz megtérítésére Orbán egyedi kormánydöntéssel 1,3 milliárd forintot utaltatott át az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ). A választások előtt nem sokkal pedig már Balog is kénytelen volt nyíltan elismerni, hogy az ORÖ „utóbbi négy éve” botránymentes volt; ami persze kétértelmű dicséretnek számított azok után, hogy Farkas 11 évig állt a szervezet élén...

OKLEVELES, KORRUPCIÓT TÁMOGATÓ SZERVEZET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2019.01.18. 


Úgy áll a helyzet nem tegnap óta, hogy a kéményen csodálkozó magyar kisember számára megehetetlen, megihatatlan, a fizikai jóllakottság érzésétől távol eső európai jogállamiság szempontjainak érvényesülését a – technikailag és erkölcsileg egy bűnszervezethez mindenben hasonlatos – kormány teli tüdőből ordítva, Soros György és a bevándorláspárti erők zsarolásaként kommunikálja. A változatosság kedvéért Deutsch Tamással a frontvonalban.

Történik mindez alig néhány nappal azután, hogy hivatalosan is kiderült: Soros György személyében egy nem létező ellenséget, egy démoni árucikket hoztak létre, csomagoltak be, és adtak el a gyanútlan, hiszékeny, de nagyon is kiszámíthatóan működő magyar vásárlóknak. Hogy az egész sorosozás egy undorító hazugság volt, amire egy mesterséges, a populáció konstans félelemben tartására alkalmas pszichológiai hadjáratot húztak fel. Ami – tegyük hozzá – nem csupán a tavalyi harmadik kétharmadhoz nyújtott életbevágó segítséget, de azóta minden egyes napon jól jövedelmez.

Most ott tartunk, hogy a demokratikusan megválasztott Európai Parlament több mint kétharmados többséggel – a fideszes különítmény bősz ellenszavazatával – végül is megszavazta: a korrupt kormányok által vezetett, rommá korrumpált országok fejlesztési támogatását felfüggeszthetik. Más szavakkal: az uniós kifizetéseket jogállami feltételekhez kötik. Ahhoz képest, hogy Brüsszelben több mint két éve vizsgálják, hogy a magyar közmédia törvényesen működik-e (és még mindig nem sikerült kideríteni a nyilvánvalót), és ahhoz képest is, hogy Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt csúcsjelöltje hosszú hónapok óta nem bírja eldönteni, hogy a jogállamiság fontosabb-e, mint az Orbán Viktor-féle Fidesz szavazatai, ez igazán derék dolog...

KÜLFÖLDÖN "KÉNYTELEN" KÖLTEKEZNI A KORMÁNY

MAGYAR HANG 
Szerző: FACSINAY KINGA
2019.01.19.


Több tízmilliárd forintnyi szabad tőkét költ el külföldön az Orbán-kormány. Így közpénzből Vietnámban kórházat épít, Mexikóban templomokat újít fel, Kongóban iskolát segít. Sőt, olyan „apróságokra” is kiterjed a figyelme, hogy egymillió forintot adjon „a magyar közösség céljait szolgáló kulturális, családi, egyházi és cserkészprogramokra” Kanadában.

Így aztán a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (amely a külhoni magyarság támogatására létrehozott állami Bethlen Gábor Alap pénzeszközeit kezeli) segítségével tudott az Orbán Balázs Társaság is Mikulás-ünnepséget rendezni a torontói magyar gyerekek számára, „melyre maga a Mikulás is hivatalos volt”. Ami igazán szép gesztus, de azért a kanadai magyar közösségi oldalon többen megdöbbentek azon, hogy miért volt ehhez szükség a magyarországi adófizetők pénzére. Persze ez csak aprópénz a határon túli futballakadémiák támogatására fordított összegekhez képest, de kétségtelen, hogy az utóbbi egy-két évben Magyarország egyre többet költ egészségügyi, oktatási és humanitárius célokra – távoli földrészeken:...

1,4 MILLIÁRD FORINTOS VAGYONVÉDELMI MUNKÁT NYERT EL A BELÜGYMINISZTER EGYIK ÉRDEKELTSÉGE, A CIVIL ZRT. A HUNGAROCONTROLTÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.01.18.Pintér Sándor belügyminiszter volt cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. kapta meg a HungaroControl Zrt. őrzés-védelmének ellátását.

Nettó 1,4 milliárd forintért nyújt recepciós szolgáltatást, biztosítja majd a fegyveres biztonsági őrséget, valamint kezeli a biztonsági rendszert védelmi szolgálat igénybevételével a Civil Biztonsági Zrt. az állami tulajdonú HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. XVIII. kerületi, Igló utcai székházának területén.

Az uniós közbeszerzési értesítőben január 18-án megjelent eredményhirdetés szerint a recepciós szolgáltatás magában foglalja a telefonos feladatok ellátását, valamint a csomagvizsgáló berendezés és a fémkereső kapu kezelését.

A tájékoztatóban szerepel az is, hogy a Civil alvállalkozóval fogja teljesíteni a személy- és vagyonvédelmi, a recepciós, illetve a biztonságtechnikai rendszerfelügyeleti feladatok elvégzését. A Közbeszerzési Adatbázisba feltöltött dokumentumok szerint a Civil alvállalkozója az újlengyeli székhelyű KÖT R SECURITY&SERVICE Kft. lesz, amelynek a legfrissebb céginformációk szerint 65 dolgozója van.

A Civil Zrt. értékesítésének nettó árbevétele – az Opten céginformációs rendszer alapján – 2016-ban és 2017-ben is 12-12 milliárd forint volt.

A cég vezérigazgatója pedig az a Tasnádi László, aki 2014 júniusa és 2016 december között rendészeti államtitkár volt, akit támadtak III/II-es múltja miatt. Végül ez annyira fájt neki, hogy lemondott, de – mint megírtuk – más játszhatott közre abban, hogy távozott az államtitkári székből.

Tavaly decemberben nagy felháborodást okozott az, ahogy az MTVA biztonsági emberei felléptek a mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőkkel szemben, amikor azok megpróbálták elérni, hogy a köztévé beolvassa a követeléseiket. A sajtóban megjelent, hogy az őrök a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. emberei, az Átlátszó pedig elhatározta, hogy a jogellenesen eljáró biztonságiak nevét kikéri, és ha nem kapjuk meg, akkor perelni fogunk az adatokért...


"MÉSZÁROS LŐRINC" ZSEBÉBE IRÁNYÍTOTTÁK AZ UNIÓS PÉNZEKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.18."Mivel ez egy üzleti kör, és mindhárom nyertes Orbánhoz kapcsolódik, a három nyertes pénzét össze lehet adni. Egy év alatt ez az egyetlen üzleti kör 641 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el. Ebben nincsenek benne a klientúra egyéb kedvezményezettjei és strómanjai."

Az Átlátszó adatai szerint a tavalyi évben Orbán Viktor strómanja, Mészáros Lőrinc és családja cégei kapták a legtöbb “közbeszerzési” megbízást. “Mészáros” egyetlen évben 265 milliárd forint értékben kapott állami megbízást, és ennek a bődületes összegnek a 93 százaléka uniós támogatásból származott. A második legnagyobb összeget Orbán egyik oligarchája, Mészáros Lőrinc “üzlettársa”, Szíjj László cégei nyerték (259,5 milliárd), míg a harmadik legtöbb állami megbízás Mészáros és Szíjj közös “üzlettársához”, Varga Károlyhoz került (116,8 milliárd).

Ha a teljes összegre igaz, hogy ezek 90 százalék körüli része uniós támogatásból származik, akkor a Magyarország felzárkóztatására és a magyar emberek jövőjének megalapozására kapott uniós pénzek 90 százalékát Orbán strómanjainak és oligarcháinak a zsebébe csorgatták. Ebből a pénzből kellene fejleszteni egészségügyet, oktatást, infrastruktúrát, ebből a pénzből kellene élénkíteni a gazdaságot. Ebből a pénzből kellett volna részesednie a magyar cégeknek, vállalkozóknak, akik nem csupán egy zárt körhöz tartoznak, amelynek szintén zárt beszállítói és alvállalkozói köre van. Ezt a pénzt egyszerűen elzárták a magyar társadalomtól, és maguk között osztották fel.

Ez a statisztika mindent elmond arról is, mit jelentenek a magyar “közbeszerzési” eljárások, ahol minden pénzt egy tulajdonosi kör nyer el, amely ezer szállal kötődik Orbán Viktorhoz, a miniszterelnökhöz. Közülük Mészáros Lőrinc gázszerelő és a családtagjai nevén futtatott cégek és bevételek nyilvánvalóan egy “stróman” kapcsolatot jelentenek, mert Mészáros Lőrinc ekkora vagyonnak és céghálónak nem lehet egyedüli és tényleges tulajdonosa. Aki ezt a pénzt neki “talicskázza” (dömperezi), az a tényleges tulajdonos. Ez az ország lakosságának és az ország jövőjének szervezett, központilag irányított kirablása. Az is figyelemre méltó, hogy Orbán állama egyetlen év alatt 48,5 milliárd forintot fizetett egyetlen Orbán-közeli reklámcégnek, és ebben nincsenek benne az egyéb propagandaköltségek, a Mészáros és társai nevén levő sajtó és a Fidesz által megszállt közmédia hirdetési költségei, illetve fenntartási költségei. Az emberek agymosására használt propaganda az egyik legnagyobb üzletág az illiberális államban...

EZ A TEMETÉS A GYŰLÖLETPROPAGANDA ELLENI FELVONULÁS IS LESZ

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.01.19.


Múlt vasárnap Gdanskban tartották a legnagyobb lengyel világi jótékonysági szervezet (wosp) legutóbbi gyűjtésének záróünnepségét. A szervezetet vezető Jurek Owsiak régóta népszerű közéleti szereplő, az utóbbi évtizedekben rengeteg pénzt gyűjtöttek vezetésével kórházak felújítására. A mostani gyűjtést gyermekosztályok támogatásának szentelték.

Nem véletlen, hogy Gdanskban rendezték az országos gyűjtés koncerttel egybekötött fináléját. A jótékonysági szervezet, és a várost 1998 óta vezető polgármester ugyanazt a polgári liberális szellemiséget képviselte. És így állandó céltáblái voltak a kormánypárti sajtó támadásainak, élceinek.

A vasárnapi műsort a polgármester visszaszámlálása zárta, a "nulla" elhangzásáig lehetett pénzt küldeni. Amint Pawel Adamowicz kimondta, hogy "nulla", egy fiatal férfi odalépett hozzá, és egy késsel szíven szúrta. Majd kiabálni kezdett: "Sziasztok! Sziasztok! Stefan vagyok. Ártatlanul ültem börtönben, ártatlanul ültem börtönben. A Polgári Platform megkínzott, ezért halt meg Adamowicz."

Adamowicz csak másnap halt meg, de már sosem tért magához. A Polgári Platform az a jobbközép lengyel párt, amely 2007-15 között kormányozta Lengyelországot, és amelynek Adamowicz az egyik alapítója volt. Stefan W-t, a gyilkost 2014-ben csukták le bankfiókok kirablásáért, decemberben szabadult. A börtönben pszichiátriai betegségekkel kezelték.

A gyilkosság az egész országot megrázta, a következő napokban az összes nagyobb lengyel városban óriási tüntetéseket tartottak Adamowicz tiszteletére, és a gyűlöletpropaganda ellen. Gdanskban a Sounds of Silence zenéjére gyújtott több ezer ember mécsest például:...

MIT JELENT RADIKÁLISNAK LENNI?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.01.18.


Az elmúlt években – főként a 2008-as pénzügyi és gazdasági világválság nyomán – egyre gyakrabban lehet mindenhonnan hallani a politika radikalizálódásáról, a radikális baloldal és jobboldal megerősödéséről.

Ám ahogy jelzőink általában, úgy a radikális is relatív fogalom, tehát valamihez képest olyan, amilyen: a szép a csúnyához képest, a bölcs az ostobához képest, a radikális pedig a mérsékelthez képest az, ami. És miközben a szép és csúnya kérdésének tisztázását (egyebek mellett) a személyes, a szubjektív szempontok teszik bonyolulttá, addig a politikai jelzőink esetében másfajta problémákkal szembesülünk. Márpedig ezek tisztázása óriási politikai-társadalmi jelentőséggel bír, nem „csupán” bölcseleti tétje van a dolognak, ahogy azt elsőre sokan gondolnák.

Sokat hallunk, beszélünk mostanában az új baloldal globális szereplőiről, Bernie Sanders-ről, Jeremy Corbynról, Jean-Luc Mélenchonról és társaikról, mint radikális politikai aktorokról, „radikális baloldaliakról”. Viszont ezek a címkék a politika világában sosem ártatlanok, gyakran valamilyen pozitív vagy negatív politikai kommunikációs funkciójuk is van, ezért talán nem elhanyagolható, hogy pontosan megnézzük: miben is áll ezeknek a szereplőknek a radikalizmusa.

Radikálisok ők egyáltalán? Mit jelent ma radikálisnak lenni baloldali szempontból?

Rengeteg tényező nehezíti meg a tisztánlátást ebben a kérdésben.

Például az, hogy a radikális-mérsékelt ellentétpár nem csak egymáshoz képest viszonylagos, de időtől, tértől és kontextustól is függő. Elég csak annyit mondanunk, hogy amit ma sokan radikális baloldali politikai javaslatnak neveznek, az lehet, hogy egy másik történelmi korban teljesen magától értetődő, viszonylag konszenzusos középnek számított. Szinte egybehangzóan nevezte az amerikai sajtó „radikálisnak” Alexandria Ocasio-Cortez azon ötletét, hogy 70 százalékosra kellene emelni a jövedelemadó legfelső adókulcsát, miközben a hatvanas-hetvenes évek egészében ez volt a norma az USA-ban, de az ötvenes években 91-91 százalékos szja-kulcsokat is találunk...

2019/3 HADHÁZY: MI NEM FÉLHETÜNK JOBBAN NÁLUK - 198 ÓRA LAPAJÁNLÓ


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.01.16.


Ha az ötpontos követeléslista nem teljesül, akkor az uniós voksolás sem lesz demokratikus választás – állítja Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő nem hirdet bojkottot, sőt minden szavazókörbe közös ellenzéki felügyelőket delegálna a májusi európai parlamenti választásra.

Hadházy szerint az, hogy Orbán Viktor ellenszélben érzi magát, csak annak a jele, hogy a paranoia már elvette a józan ítélőképességét. A képviselő – akitől megtudtuk, hogy már több mint négyszázezren támogatták aláírásukkal az Európai Ügyészséghez való csatlakozást – konkretizálta, mi az első lépés a szabad sajtó megteremtésének irányába. Biró Marianna interjúja.

Előlavírozás

Ha az ellenzéki pártok nem ugranak újra egymásnak, és az európai parlamenti választás nem veri szét őket, akkor az elmúlt hetek eseményei megágyaztak annak, hogy önkormányzati szinten összellenzéki koalíciókat lehessen létrehozni – állítja Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője. Az őszi önkormányzati választásokon kiderülhet az is, hogy az ellenzék mostani szétaprózódottságát miként lehet szervezetileg felszámolni. A 2022-es parlamenti választások reális forgatókönyve az ellenzéki pártok számára az, hogy addigra fokozatosan meg kell törniük a Fidesz leválthatatlanságának, megverhetetlenségének mítoszát. Miközben a parlamenti és a tévészékházas akciókkal az ellenzék kilépett a demokrácia hagyományos keretei közül, az előválasztással ismét „demokráciásdit” játszik: az MSZP fővárosi irodáiban megkezdődött az előválasztási regisztráció és a főpolgármesterjelölt-jelöltek ajánlásgyűjtése. Ráadásul a szakszervezetek is tüntetésre hívták az embereket január 19-re. A kilátásba helyezett általános sztrájkkal kapcsolatban az elemző úgy véli, hogy nem szabad összeboronálni az ellenzéket a szakszervezetekkel. A dolgozói társadalom pártpreferencia szempontjából ugyanis ugyanolyan rétegzettséget mutat, mint az egész társadalom: ott is többségben vannak a Fidesz-hívők. A szakszervezeteknek most ügyesen kell lavírozniuk, nem lehetnek az ellenzék szócsövei. Azt egyelőre nem látni, hogy valóban van-e hajlandóság a sztrájkra. A szakszervezeti tüntetés viszont arra biztosan jó lesz, hogy nem hagyja lanyhulni a december óta felhorgadt elégedetlenséget. Pungor András összeállítása...

BÜROKRÁCIA BRIT, AMERIKAI ÉS MAGYAR MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.19.


Ügyeket intézni sehol sem jó, ellenben mindenhol muszáj. De vajon hol jobb és kellemesebb: Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban vagy Magyarországon? Erről is beszélgettünk a Los Angeles-London-Budapest tengely 2019-es első adásában (az eddigi adásokat itt hallgathatjátok meg), amelyben persze szóba került a Brexit és az amerikai kormányzati leállás is. A kérdés már csak az: hogy jön ide Forrest Gump?

Az elmúlt napok eseményeit figyelembe véve nem meglepő módon a Brexittel kezdtünk, annál is inkább, mert a héten a brit parlament történelmi mértékű vereséget mért Theresa May Brexit-tervezetére, majd másnap azzal a lendülettel kormányon tartotta egy bizalmatlansági indítvány elvetésével. Mindezt 24 órán belül sikerült végigtolni, ami azért azt is mutatja, hogy elég komoly káosz van a brit belpolitikában.

A Londonban élő Bandosz szerint nem csak az ország uniós tagságáról, de nagyon erősen a hatalomról is szól mindaz, ami az Egyesült Királyságban zajlik. Nagyon nehéz jósolgatni akár egy hétre előre is, annyi biztos, hogy akkora széthúzás van a brit belpolitikában, olyan ellentétes érdekek, hogy nehéz elképzelni bármilyen kompromisszumot.

Van olyan határátkelő ismerőse (például egy német férfi), aki kifejezetten aktívan kampányol a Facebookon egy újabb referendum mellett, de ismer olyat is, aki hálás a felfordulásnak, mert az segítette meghozni a döntést, hogy máshova (speciel éppen Máltára) költözzön – és van olyan magyar ismerőse, aki azóta már Hollandiában él, mert átköltözött a cége.

A Los Angelesben élő Tamás aztán arról beszélt, mennyire hír a Brexit az Egyesült Államokban, foglalkoznak-e vele a híroldalak a jelenleg zajló, történelmi léptékű kormányzati leállás közepette.

Az Egyesült Államokban persze most a leállás (valamint az elnöki hamburgerek) uralják a híreket, ám a probléma egyre erősebben szivárog le a hétköznapokba, az ügyintézésbe. Előfordult pár napja, hogy valaki önkéntesként kitakarított egy WC-t és elküldött egy 28 dolláros számlát a Fehér Házba.

A helyzet persze nem ennyire vicces, hiszen rengetegen lassan egy hónapja fizetés nélkül dolgoznak (maximum reménykedve abban, hogy szokás szerint utólag a pénzükhöz jutnak), ugyanakkor a hiteleket például törleszteni kell, ami komoly nyomás.

„Nap mint nap jönnek a cikkek arról, hogy nagyon komolyan túlnyúlt mindenki a saját lehetőségein, hiszen azért a közalkalmazottak itt sincsenek olyan jól fizetve, hogy egy-két hónapot megfinanszírozzanak” – mesélte Tamás, aki azt is elmondta, hogy ő személy szerint egyelőre nem érez semmit a leállásból a mindennapokban, de ha ügyet kellene intéznie, akkor az már jelenthetne problémát...

MILYEN EMBER AZ, AKI TÜNTET, ÉS MILYEN, AKI OTTHON MARAD?

24.HU
Szerző: PÁL MÓNIKA
2019.01.19.


"Törnek-zúznak az utcákon, és azért provokálják a rendőrséget, hogy le tudják járatni hazánkat"

értelmezte még decemberben a tüntetéseket a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs. A kormánypárti politikusok szerint az események mögött természetesen a Soros-hálózat emberei állnak, akik senkit és semmit nem tisztelnek, csak rombolni akarnak. Ez a helyzetelemzés közérthető, de ha valaki mégsem elégedne meg vele, annak segítünk megérteni, hogy a valóságban milyen emberek lehetnek a tüntetők.

A sztrájk és a tüntetés évszázadok óta fontos és egy ideje legális eszköze az ország vezetőivel, helyzetével való elégedetlenség kifejezésének. Sőt, már az ókori egyiptomiak is ismerték a dolgozói érdekérvényesítés bizonyos formáit: az i.e. 12. században, III. Ramszesz uralkodása alatt a fáraó síremlékénél dolgozó írnokok azért folytattak ülősztrájkot, mert három hétig nem kaptak élelmet. Itthon aktuálisan a rabszolgatörvény elleni megmozdulások és a közeljövőben várható sztrájk kapcsán figyelhető meg, mennyire tudnak hatni a résztvevők a kormánypárti politikusokra, és hogyan alakítják az események a közvéleményt.

Arról viszont kevesebb szó esik, milyen egyéni pszichés oka és szociálpszichológiai magyarázata lehet annak, hogy egyes emberek szívesen vesznek részt politikai aktivizmusban, míg mások passzívak maradnak. Pedig nagy segítséget jelenthetne a tüntetések szervezőinek, ha jobban átlátnák, mi kell a mozgósításhoz, és milyen eszközökkel lehet elérni, hogy ne csökkenjen a lelkesedés...