2018. január 3., szerda

MÉG CSAK HÁROM NAP TELT EL AZ ÉVBŐL, DE MÉSZÁROS LŐRINC MÁRIS TAROL

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA / K-MONITOR
2018.01.03.


Ha közbeszerzésekről van szó, nincs megállás, Mészáros Lőrinc 2018-ban is tarol.

A K-Monitor szúrta ki, hogy újabb győztest hirdettek a 2012-2020-as uniós költségvetési ciklus talán leggyanúsabb tenderén:

2,7 milliárdért csatornázhat az EuroAszfalt a Mészáros és Mészáros Kft.-vel konzorciumban.

Maga a víziközműépítési tender egyébként már a kezdetektől meglehetősen kétesnek tűnik, nem véletlen, hogy az Európai Bizottság és az Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) is vizsgálta, méghozzá nem túl biztató eredménnyel: az ellenőrök szerint 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni a közbeszerzési kiírás szerint, mert nem teljesítették pontosan a mintafeladatot, kizárásuk elmulasztása pedig törvénysértés. A 24 nyertes közül csak 4 olyan volt, amely érvényes ajánlat alapján nyert, így a keretmegállapodások döntő többségét érvénytelen ajánlatok alapján kötötték meg. Eközben egy cseh hátterű konzorciumot éppen arra hivatkozva zártak ki a pályázatból, hogy a kiírásban szereplő mintafeladatban hibázott.

420 milliárdos összegről van szó, amiből Mészáros Lőrinc már harapott egy nagy karéjt korábban is, hiszen van olyan régió, ahol a saját cége, máshol viszont a Magyar Vakond és a Hódút Kft. nyert, melynek tulajdonosa, Varga Károly Mészáros tulajdonostársa más társaságokban, most pedig hozzácsapták még ezt a 2,7 milliárdos csatornázást is…

ORBÁN EL IS LOPHATNÁ A PÉNZT, DE MOST INKÁBB LEVÉLBEN KÉRI VISSZA

VÁROSI KURIR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Bandita
2018.01.03.


Orbán Viktor pénzt kunyizik a Soros György elleni harchoz. Most akkor visszakéri a Bözsi utalványt?

– Halló! Wasserkopf úr?
– Igen, Wasserkopf Zalán vagyok. Ott ki beszél?
– Itt Kubatov Gábor.
– Oh, tiszteletem Kubatov út, miben segíthetek?
– Megkapta Orbán Viktor levelét?
– Én kérem, minden levelét megkapom, válaszolok is neki, erről igazolásom is van, mert a NER az én világom. Imádok konzultálni a mi isteni vezérünkkel.
– Ez derék dolog Wasserkopf úr. Én speciel arra a levélre gondolok, amiben pénzt kér a Soros György elleni harcra.
– Azt is megkaptam.
– Akkor?
– Mi akkor?

– Mikor és mennyit utal?

– Nézze Kubatov úr, most éppen nem a legjobban állok anyagilag, tudja, karácsonyra megvettem a nagyobbik gyereknek a Lamborghinit, ő most volt 20 éves, a kisebbiknek már csak egy Audi A6-ra futotta, az asszonyt meg befizettem hathetes Acapulcora. Szóval jól kiköltekeztem, örülök, ha minden másnap tudunk homárt vacsorázni.

– Azt akarja mondani, hogy nincs pénze?

– Azt. Én eddig minden békemeneten részt vettem, ha a főnök a rádióban beszél, akkor is hangosan tapsolok, sőt templomba is járok.

– Hol is dolgozik maga?

– Én kérem a Nemzeti Lenyúlás Szervező Intézet elnök-vezérigazgatója vagyok.

– Mennyi a fizetése?

– Havi 12 millió, de ezt csak most emelték a jó munkám elismeréseképpen, 2017-ben még csak 11 millió volt.

– Na látja, abból utalhat.

– De hát értse meg Kubatov úr, kiköltekeztem, de tudja mit, vállalom, hogy 2022-re leérettségizek.

– Mit szólna ahhoz, ha az újságaink megírnák, hogy maga buzgalmában a házipénztárt is lenyúlta és hazavitte.

– Ugyan már Kubatov úr, arra én csak vigyáztam otthon. Különben is az nem volt több 150 millió forintnál!

– Wasserkopf úr! Tudjuk ám mi azt is, hogy maga hosszú ideig molesztálta a Nemzeti Népi Együttes lányait, sőt a villamoson kisfiúkat fogdosott.

– Én? Kubatov úr! Ebben az évezredben nem is ültem villamoson!

– Az mindegy, ha minden újság ezt írja meg, magának annyi.

– Jó. Rendben van. Holnap utalok 10 ezer forintot.

– 10 ezret? Megőrült? Talán a mi vezérünk majd párezer forintról fog beszámolni az akció után. Azt hiszem, jót tenne magának egy ausztriai síelés. Holnap indulhat.

- Most jut eszembe, a svájci bankszámlámon még maradt némi pénz. 10 ezer eurót tudok nélkülözni.

– 20.

– Tessék?

– 20 ezer vagy síelünk.

– Kubatov úr, tekintse úgy, hogy már át is utaltam, ha haza hív, akkor mimagyarok megyünk.

– Köszönjük Wasserkopf úr. Köszönjük. Akkor maga kipipálva. Apropó, nem tudja véletlenül Asshole vezérigazgató úr telefonszámát, nincs meg a listámon.

– De tudom, ő is megy síelni?

– Még nem tudom, majd meglátjuk. Na, viszlát.

(Elnézést Karinthy Frigyes) Gábor Breyer

ELŐÁLLT TIZENEGY ISMERT EMBER, AKIK CSAK AZT AKARJÁK, MINDENKI MENJEN EL SZAVAZNI

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.01.02.


"Tizenegyen vagyunk, ami nem is baj, mert a kormányoldalon a futballcsapat méretű dolgokat veszik komolyan."

De Balázs Péter szerint nem állnak meg ennél a létszámnál, nyitottak a további csatlakozások előtt. Van egy nyolcpontos alapvetésük is, amivel a nyilvánosság elé álltak:
1. Állítsuk meg Magyarország kettészakadását, adjunk valódi esélyt a szegénységben élőknek társadalmi és anyagi helyzetük javításához, a középosztálynak a felemelkedéshez! 

2. Teremtsük meg a társadalmi integráció feltételeit! Létbiztonságot mindenkinek!
Hozzuk létre a mindenki számára hozzáférhető és európai színvonalon működő egészségügyi ellátást! Állítsuk helyre az orvosok, az ápolók és általában az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését! Fejlesszük az alapellátást, a szűrő- és megelőző programokat! Elérhető egészségügyi szolgáltatást mindenkinek!
3. Szülessen újjá a nemzetközileg versenyképes magyar oktatás! Állítsuk vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és a tanintézetek önállóságát! Támogassuk a fiatal nemzedék szellemi és testi fejlődését, emeljük minden szinten az oktatók megbecsülését és bérét! Neveljünk önálló és alkotó embereket a tudásalapú magyar társadalom számára!
4. Teremtsünk tisztességes piacgazdasági viszonyokat! A magyar állam az európai normák szerint gondoskodjék a gazdaság szabályozásáról és a társadalmi javakat újraosztásáról! A magyar vállalkozások kapjanak igazi esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek!
5. Módosítsuk az „illiberális” Alaptörvényt, állítsuk vissza a szociális jogállam társadalmi-politikai formáit és szervezeteit! Kezdjünk újra valódi társadalmi párbeszédet közös ügyeinkről!
6. Aknázzuk ki a magyar nemzet számára az Európai Unió gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, érvényesítsük az értékeit! Legyen Magyarország ismét az EU élcsapatában!
7. A NATO-szövetségesekkel együttműködve védjük meg Magyarország biztonságát, korszerűsítsük a honvédelmet és az energiaellátást! Erősítsük Európában a hatékony határellenőrzést és küzdjünk a nemzetközi terrorizmus ellen!
8. Építsük a nemzet egységét, segítsük a határainkon túl élő és dolgozó magyarokat, ne érhesse őket hátrány se itthon, se máshol! Állítsuk helyre Magyarország megbecsülését a világban!

A V18-ak szerint ha egy párt ezeket a pontokat elfogadja, akkor már meg is szerezte a mozgalom támogatását és bizalmát a 2018-as választásokra.

A célunk egy félelem és szorongás nélküli ország, amely biztonságot ad és jövőt épít, ahol nem kell elhagyni az országot. Magyarország legyen európai, modern és nemzeti, amely találja meg a helyét a 21. században – összegzett Balázs.

Ugyan Karácsony Gergelyt támogatják, jó miniszterelnök-jelöltnek tartják, de ő az MSZP és a Párbeszéd jelöltje, nem a mozgalomé, ők ugyanolyan jó jelöltnek találják az LMP-s Szél Bernadettet is...

ÁLLAMI CÉGEK ÉS KÖZCIVILEK: MIT VÉGZETT TAVALY AZ ÁTLÁTSZÓ JOGI STÁBJA?

ÁTLÁTSZÓ 
Szerző: SEPSI TIBOR-M. TÓTH BALÁZS
2018.01.03.


2017 a nagy elvi döntéseket hozó 2016 után elsősorban a fontos aprómunka éve volt: sok vitás adatkérés, új adatper és átfogó projektek előkészítése fért bele az évünkbe. 2017-et az ATEV és az Erzsébet Utalványforgalmazó elleni, elsőfokon megnyert perekkel fejeztük be és egy, az EMIH elleni tárgyalással kezdtük újév másnapján.

Az Átlátszó jogi munkája, ahogyan évek óta mindig, 2017-ben is elsősorban arra fókuszált, hogy jó útra térítse azokat az adatkezelőket, amelyek felette érzik magukat az Infotörvény rendelkezéseinek. Ehhez továbbra is pontos adatigényléseken és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak írt számos beadványon, valamint a korábbinál több adatperen keresztül vezetett az út.

A legfontosabb 2017-es adatigényléseinkről itt olvashat bővebben, ebben a cikkben most nem a munka savát-borsát jelentő sztorikat, hanem az információszabadság helyzetével kapcsolatos általános trendeket igyekszünk értékelni...

EURÓPA LEGFONTOSABBJAI KÖZÖTT LESZ A TAVASZI MAGYAR VÁLASZTÁS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.01.03.


Hat európai választásra kell idén alaposabban odafigyelni – írja az esztendő politikai naptárát áttekintő előzetesében a Politico. Az amerikai hírportál európai kiadása a hat közül is külön kiemel hármat, nevezetesen azt, hogy újraválasztását kísérli meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint vissza akar térni a hatalomba Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő.

Magyarországgal kapcsolatban a Politico megírja, hogy a jobboldali populista Fidesz jelentős mértékben vezet versenytársai előtt, és a 2015-ös időközi választáson elvesztett kétharmados többségének a visszaszerzésében reménykedik. Ennek érdekében Orbán az ország határain túl a környező országokban élő magyarok körében is kampányol. A Fidesz legnagyobb riválisa a szélsőjobboldali Jobbik, és néhány baloldali, aki elkeseredetten törekszik Orbán eltávolítására, azt is javasolja, hogy a politikai spektrumon átívelő együttműködést alakítsanak ki a Jobbikkal is – írja a Politico. A portál szerint azonban a számvevőszék által kirótt 660 millió forintos bírság árthat a Jobbik esélyeinek.

„Bár nem indul hivatalért, szintén a választások szereplője Soros György magyar-amerikai milliárdos. Orbán és Soros egykor szövetségese volt, de azóta ádáz ellensége lett egymásnak. Soros azzal vádolja Orbánt, hogy veszélyes autokrata. Orbán nemrégiben azzal vádolta Sorost, hogy megpróbálja őt aláásni” – összegzi nagyon tömören az amerikai hírportál a helyzetet.

A tavaszi magyar és a márciusi olasz parlamenti választás, valamint a szintén márciusi orosz elnökválasztás mellett a Politico 2018 fontos európai politikai eseményeként említi még a januári cseh elnökválasztást, a szeptemberi svéd általános választásokat, valamint az év végén esedékes lengyelországi helyhatósági választásokat.

Az AP amerikai hírügynökség - részben Michael Abramowitznak, a Freedom House elnevezésű demokráciavédő szervezet elnökének a tájékoztatása alapján - terjedelmes összeállításban foglalkozott a sajtószabadság helyzetével az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Magyarországon, illetve Törökországban. A beszámolót hosszabban vagy rövidebben átvette a ZDF német köztelevízió, a Fox News amerikai hírtévé, illetve a Washington Post is. Az írásból kitűnik, hogy a média ellenségként kezelése a hatalom részéről szinte sehol nem ismeretlen jelenség, de ennek megnyilvánulása nagyon széles skálán mozog. Donald Trump amerikai elnök hamis hírek gyártásával vádolja és szidalmazza a neki nem tetsző médiumokat. A lengyel és a magyar kormány kényszerhelyzeteket teremt, és nyomást gyakorol a médiára, míg Törökországban be is börtönözik a kellemetlen újságírókat...

10+1 SÚLYOS JÓSLAT ARRA AZ ESETRE, HA A FIDESZ MEGNYERI A HARMADIK VÁLASZTÁSÁT IS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.01.03.Azt gondolja, Mészáros Lőrinc nem érheti utol a közvagyonból akár a világ leggazdagabb embereit is? Téved!

Idézzük Kövér Lászlót:
Ha még négy évet kormányzunk, sok minden visszafordíthatatlan lesz.

Sorra vettük, mi történhet, ha 2018 áprilisában a Fidesz újra megnyeri a választásokat. Vigyázat, nem politikai sci-fi!

1. Bekebelezhetik a bíróságokat is


A bíróságok eddig félig-meddig ellenálltak annak, hogy a Fidesznek sikerüljön őket bekebeleznie. Egyrészt nem is nagyon volt rá szükség, hiszen Polt Péter ügyészsége sosem indít nyomozást, ha a Fideszről van szó. Másrészt elég volt Handó Tündét odaültetni a Bírósági Hivatal élére, hogy a megfelelő ügyekben a megfelelő bíró ítélhessenek. A választások után, egy esetleges kétharmaddal még kiderülhet az is, hogy a nem fideszes bírókat egyszerűen lecserélik fideszesekre.

2. Kiléphetünk az EU-ból és irány a keleti diktatúrák akolmelege

Elmérgesedhet a helyzet az Európai Unióval, amely akár a 7-es cikkejt is bevetheti Magyarország ellen. Ez gyakorlatilag az ország tagságának részleges felfüggesztését jelenti (leegyszerűsítve), amire Orbánék nyilván a konfliktus mélyítésével reagálnak majd (minden konfliktust eddig mélyítettek, amibe belekeveredtek; azokban a konfliktusokban is, amelyeket nem nyertek meg végül, bejelentették a győzelmüket). Mivel az Európai Unióból érkező pénzek így megcsappanhatnak, valami másból kell majd finanszírozni az épülő fideszes (az ő szóhasználatukban: „nemzeti” arisztokráciát), így kénytelenek lesznek más források felé kacsingatni (Oroszország, Kína, lásd még: Paks2 és Budapest-Belgrád-vasútvonal-felújítás). Orbánék számára az EU amúgy is csak egy pénzes fejőgép (lásd még: Andy Vajna és b. neje), a demokratikus akadékoskodás, meg az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárások csak lassítják a fideszes oligarchák harácsolását. Tehát előbb-utóbb valamelyik félnek, az EU-nak, vagy Orbánéknak elege lesz.

3. Mutatóba maradhat némi független média


Nem kell betiltani őket, elég az is, ha csak nem tudják finanszírozni lapot és bezár az egész. Simicska is csak a választásokig ígérte a HírTv finanszírozását. A nagyobb hirdetők se mernek már igazán az ellenzéknél hirdetni, még egy vacak ARC-plakátkiállítást is nehéz összehozni, mert nem a kormány propagandáját harsogják a plakátok. A legtöbb ellenzéki média így egyszerűen elhal majd és mindenhonnan Orbán atyánk jóságos, mosolygós képét láthatjuk, ahogy megnyugtatja hű alattvalóit: megvédték a hazát a migráncsoktól, Sorostól, vagy éppen az aktuális ellenségtől. Nincs semmi baj, minden rendben van - hallhatjuk majd mindenhonnan és boldog mosollyal nyugtázhatjuk: tényleg minden rendben van!

4. Még jobban összezuhan az ellenzék

Az ellenzéki pártok egy részét valószínűleg amúgy is felmorzsolja a választási vereség, de ahhoz is kevesen maradnak majd, hogy egyáltalán látszódjanak. Orbán persze nem bíz semmit a véletlenre, gondoljunk a beépített fideszesekre az ellenzékben, vagy a putyini módszerekre. A legnépszerűbb ellenzéki vezető Oroszországban nem is indulhat a választásokon, hiszen a papírjai sincsenek rendben. Itt is ugyanez történik az ÁSZ-vizsgálatokkal, amiket természetesen a Fidesz egyik volt politikusa vezet az ellenzék ellen.

5. Tovább rohadnak a kórházak és leépül az az oktatás

Bár a választások előtt óriási kórházfelújításokat ígért be a kormányzat, de az orvosok és nővérek elvándorlása egyre nő, a körülmények a legtöbb kórházban borzalmasak. A toldozás-foldozás és a központosítás nem oldja meg a rendszerszintű problémákat. Ráadásul az egész ágazat gondjait egy olyan emberre bízták, aki volt lelkészként ostobaságokat hadovál istenről és többször bizonyította szociális érzéketlenségét, hozzá nem értését és rasszizmusát. (Igen, Balog Zoltánról van szó.) Nyilvánvalóan a Fidesz magasról tesz arra, hogy az alattvalók élnek-e, vagy halnak: elég, ha hisznek a kormánypropagandában és a megfelelő helyre húzzák az ikszet négy évente.

A tankönyvpiac és az iskolák központosításával, az egyetemek anatómiájának megszüntetésével a magyar oktatás színvonala a béka segge alá süllyedt (lásd PISA-eredmények). A Magyarországon egyetemre járók száma az elmúlt nyolc évben drasztikusan csökkent. Aki teheti, külföldre járatja a gyerekét iskolába. A vallás- és erkölcstannal, a lőterek építésével, vagy éppen a HIT bevezetésével a kormány újabb és újabb jelét mutatja annak, hogy az ifjúságot nem az informatikai ismeretek, a gondolkodás, a szövegértés, vagy a nyelvtanulás felé akarja terelni, hanem a vallásos szenteskedés és az autoritás feltétlen elismerése, esetleg a militáns eszmék, a félelem felé. Tovább folyik majd a pedagógusok kihasználása, a szakma rendszeres megalázása. (Lásd még: az egy darab csoki nem a pedagógusoknak járt, hanem az igazgatóknak év végi jutalomként.)


6. Tovább folyik a szegények elleni hadviselés és nyílik a társadalmi olló

A társadalmi mobilitás – „hála” az iskolarendszernek – Magyarországon a legalacsonyabbra süllyedt. Azaz, akinek szegények a szülei, hiába okos, tehetséges – ő is szegény marad. Az is bebizonyosodott, hogy a szegényeket a közmunkával inkább csak sakkban tartják, semmint segítik. A távolság a szegények és a jobb módban élők között pedig egyre nő. A kormányzat a rezsicsökkentésekkel, az szja csökkentésével, vagy a különböző otthonteremtési kedvezményekkel mindig is a jómódúaknak kedvezett – a szegények többsége cigány és nem szavaz, ergo senkit sem érdekel a véleménye. A legtöbb ilyen embert egy zsák krumplival meg lehet vásárolni és az ostoba propagandával sötétségben, félelemben lehet tartani...


CÁFOLJA A NATO A KORMÁNYT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.01.03.


A tagállamok számára nem kötelező NATO-előírásra hivatkozva militarizálná az iskolákat az Orbán-kormány. Pedagógusok és biztonsági szakértők szerint is itt a nyakunkon egy újabb kampánykommunikációs csomag.

Diplomatikusan, de cáfolta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) brüsszeli központja Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát, aki a hétvégén azt nyilatkozta, hogy az Orbán-kormány egy „NATO-kötelezettség” miatt kér az iskoláktól és óvodáktól úgynevezett Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT).

Mint megírtuk: az óvodák és iskolák december végén fél évet kaptak a humántárcától, hogy elkészítsék saját intézményük terveit arról, hogyan működnének egy szükségállapot idején. A programban le kell írniuk, hogyan készítik fel saját oktatási intézményüket egy ilyen helyzetre, hogy szervezik meg a rájuk háruló honvédelmi feladatokat, illetve a válságkezelés katonai feladatainak támogatását. Dömötör szerint azért vezetik be az új rendszert, mert „a migrációs válság következtében Európának nincs olyan pontja, ahol ki lehetne zárni, hogy terrorcselekményt követnek el.”

Érdeklődésünkre azonban a NATO-nál úgy reagáltak a magyar kormány kezdeményezésére: a nemzeti hatóságok felelőssége, hogy az állampolgárokat és az ország infrastruktúráját megvédjék a terrortámadástól és annak következményeitől. „A NATO tagállamok eltökéltek, hogy megerősítsék az ellenálló képességüket a fegyveres támadásokkal szemben, a szövetség azonban csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé, továbbá fórumot biztosít a tapasztalatcserére” - mondta el lapunknak egy NATO hivatalnok. Nagyjából ugyanez köszönt vissza a vezető óvónőket és az iskolaigazgatókat a rendkívüli állapotra felkészítő akcióterv elkészítésére utasító Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keddi közleményéből is, igaz ellenkező előjellel. A humántárca továbbra is a NATO-ra mutogat.

A minisztérium indoklása szerint a NATO Válságreagálási Rendszere írja elő, hogy a tagállamoknak mindent meg kell tenni a lakosság krízishelyzetre való felkészítésére, és ezt a kitételt a hazai honvédelmi törvény is tartalmazza. Ezek alapján ma már valamennyi állami intézmény rendelkezik Honvédelmi Intézkedési Tervvel Magyarországon, most tehát nem történik más, mint hogy a kulturális vagy egészségügyi intézmények után az oktatási területnek is eleget kell tenni ennek a kötelezettségnek. Mivel azonban a minisztérium ígérete szerint ehhez a munkához a tárca munkatársai minden segítséget megadnak, jogosan vetődik fel az aggodalom, hogy az óvodákra és iskolákra bármilyen egyenprogramot rá lehet erőltetni.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarországnak nincs olyan NATO-tagságból fakadó, közvetlen jogi kötelezettsége, ami előírna ilyen, óvodákra-iskolákra vonatkozó konkrét védelmi tervet. A szakértő lapunknak hangsúlyozta: alapvetően hasznos dolog, hogy a közintézményeket felkészítsék egy rendkívüli helyzetre, de ebben az esetben túl hangosra sikerült a kommunikáció. „Ezt szép csöndben is meg lehet csinálni, s nem kell közben kizárólag a terrorfenyegetésre hivatkozni” - mondta Tálas Péter, aki szerint kérdéses, hogy ha az akcióterv a különleges jogrendet kiváltó összes veszélyhelyzetre vonatkozik, vagyis a megelőző védelmi helyzetre, rendkívüli állapotra, szükségállapotra, váratlan támadásra, terrorveszélyhelyzetre is érvényesnek kell lennie, a kormányzati kommunikáció miért emeli ki kizárólag a terrorfenyegetettséget. Érezhető az összefüggés a migrációellenes magyar kormánykampányok és a mostani intézkedéscsomag között, bár arra eddig senki nem adott magyarázatot, hogy a 2015 óta növekvő európai terrorizmus milyen közvetlen összefüggésben van a terrorvészhelyzettel.

Félelemkeltéssel vádolta meg a kormányt Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. Közleményében utal rá: a Fidesz a választási kampány részéve tenné az iskolások és óvodások biztonságát. Molnár felszólította a kormányt, a kommunikációban kerüljék a túlzott félelemkeltésre okot adó megnyilvánulásokat...

ÉS MÉG HOL VAN ÁPRILIS NYOLCADIKA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.01.03. Kedves és drága olvasóink! Beütött ez a nap is: nagyvonalakban kihevertük, és remélhetőleg ti is kihevertétek a boldogújévet, az évszámváltás tragédiáját, úgyhogy immár egyenes élő adásban köszönthetek mindenkit ezen a hétfőnek tűnő szerdai napon. Szépjóreggelt mindenkinek! Elsősorban köszönjük a türelmeteket! Igazán kedves tőletek, hogy békésen megvártátok, ameddig összekapirgáljuk magunkat. Erre azért volt nagy szükségünk, hogy lehetőleg újult erővel, kipihenten, kisimult agytekervényekkel csaphassunk bele a választási évről elhíresült 2018-as nagy lecsóba! Ezen túlmenően köszönjük még egyszer a jókívánságokat, minden kedves szót és bíztatást, valamint a működésünkhöz szükséges anyagi támogatást, mindenkinek akit illet.

És akkor. Bár nem vagyok egy Török Gáborhoz mérhető politikai elemző szaktekintély, de nem is próbálok úgy tenni, mintha nem tudnám ki ő, úgyhogy abban most feltétlenül és kivételesen egyet kell értenem vele, hogy a választás nem tekinthető lefutottnak. No, nem abban az értelemben, hogy ki nyeri meg azt (ebben sajnos nem számítok meglepetésre), de a győzelem mértékének mindenképpen tétje van. Mégpedig azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy az állampártnak újra kétharmada lesz, illetve hogy abszolút, vagy esetleg csak relatív többséget sikerül tető alá hozni a kasszakulccsal a kézben, egy minden értelemben lejtő pályán. Gyanítom, hogy Kövér szilveszterinek csúfolt ordenáré fröcsögése is pontosan erről a tőről fakadt. Ezeknek már nincs alternatíva: lehetőleg nagyon nyerniük kell ahhoz, hogy befejezhessék a nagy művet, és még akkor is bármi lehet.

Jó, tudom, egyáltalán nem úgy tűnik, mintha be lennének szarva, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Lölö barátunk létezése, akinek jobban aligha kezdődhetett volna az új év. Nem sokan mondhatják el magukról ugyanis, hogy a választási esztendő második napján összesen több mint százmilliárdos nagyságrendű megbízások hullottak az ölébe. Mészáros és üzleti köre márpedig a szerencsések közé tartozik: ők fejlesztik a Százhalombatta és Ercsi közötti 15,70 kilométer hosszú vasúti pályát, az ózdi szennyvízelvezető rendszer kiépítésére szintén csak ők alkalmasak. Sőt, ha az M44-es autóút utolsó, Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszának megépítéséről, vagy a kecskeméti kerékpárutakról van szó, akkor csak Lölö, vagy üzlettársai jöhetnek szóba. De sebaj, parasztok, küldjétek a pénzt a Fidesznek, mert különben elveszítik a saját maguk által kitalált háborút Soros ellen...


MI AZ A TECHNOLÓGIAI SZINGULARITÁS, ÉS MIKOR JÖN MÁR EL?

QUBIT
Szerző: GÁSPÁR MERSE ELŐD
2018.01.03.


Technológiai szingularitásnak nevezzük a tényleges mesterséges intelligencia (MI) esetleges megalkotása után létrejövő technikai fejlődésnek azt a véges időn belül bekövetkező szinguláris pontját, amikor az emberi intelligencia és technika a szingularitás előtti ésszel felfoghatatlan mértékben válna túlhaladottá.

Egy kis kitérő. Azért mondom, hogy tényleges MI, mert manapság nagyon divatos MI-nek nevezni minden speciális feladatra kifejlesztett gépi tanuló rendszert, miközben a tényleges emberi szintű intelligencia ennél jóval több. Persze, bizonyos speciális feladatokban a gépi tanuló rendszerek teljesítménye bőven meg is haladhatja az emberekét, más esetekben viszont még egy baba képességeit sem tudják megközelíteni. A legnagyobb hiányosság azonban az, hogy egyelőre nem univerzálisak. Bár képesek tanulni, de csak egy bizonyos részterületen, bizonyos korlátok között és bizonyos szempontok alapján. Hogy a teljes univerzalitás mennyire csak a számítási kapacitás kérdése, az vita tárgya.

Mi lenne, ha a gépek kutatnának helyettünk?

Az említett feltételezett intelligenciarobbanás azon alapszik, hogy egy biológiai korlátoktól mentes emberi szintű MI, amely önmagát szabadon tudja fejleszteni, a visszacsatolás miatt véges idő alatt tudna magának lényegében akármilyen nagy számítási teljesítményt fejleszteni. Természetesen a fizikai korlátok határok maradnak, azonban a becslések azt mutatják, hogy a számítási kapacitásra vonatkozó elvi fizikai korlátok elképzelhetetlenül nagyobbak, mint amivel ma az emberek vagy akár az egész emberiség rendelkezik.

Gondoljuk végig, hogy mi történne akkor, ha a kutatást emberek helyett már az emberi gondolkodást teljes mértékben helyettesíteni képes intelligens gépek végeznék, amik egyúttal maguk is kutatások és fejlesztések tárgyai, azaz elviekben memóriájuk tovább bővíthető, algoritmusaik hatékonysága és sebessége növelhető, számuk sokszorozható, energiafelhasználásuk csökkenthető, és így tovább. Ha korábban az embereknek a technikai fejlődés által például kétévente sikerült a számítási teljesítményt megduplázniuk, akkor az őket helyettesítő gépeknek is ennyire lesz szükségük kezdetben. A második év után azonban a megnövelt számítási teljesítménnyel rendelkező gépeknek fele ennyi idő is elég lesz az újabb duplázáshoz, a rákövetkező gépgenerációnak pedig ennek a fele, és így tovább.

100 év alatt 20 000 évnyi fejlődés...

A NEMZETVEZETŐ CSEKKJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.01.02.


...Magyarország miniszterelnöke egy orbitális problémáról számol be honfitársainak: már megint veszélyben a haza! Újra meg kell védeni, mert kérdéses, hogy „Magyarország megmaradhat-e magyar országnak?”. Egy S-betűs ember – a nevét sem merjük leírni – gonosz tervének útjában áll országunk, amellyel szemben meg kell védeni. S ha mindez nem lenne elég, ő maga, Magyarország miniszterelnöke szorult anyagi helyzetbe került, amit szokásához híven, őszintén megvall. Ezért a levél címzettjéhez fordul adományért esdekelve és kérve pártja támogatását. A dotálás megkönnyítése érdekében gálánsan egy sárga csekket is mellékel a levélhez.

Senki ne nevessen, és ne gondolja, hogy itt valami égbekiáltó pofátlanságról van szó! Mi itt komoly dolgokról beszélünk. Igazán nem várhatjuk, hogy a vagyonbevallása szerinti 700 ezer forintos privát megtakarításából oldja meg a hon körkörös védelmét. Azt se képzelje senki, hogy az évekkel ezelőtt neki ajándékozott 3000 milliárd forintos nyugdíj-megtakarítás, – ha még meglenne – fedezné a hazáért folytatott küzdelem költségeit. S ha valakinek az ötlött volna az eszébe, hogy a kiküldött csekk és a kolduló levél nem más, mint darabra, név szerint összeállítani egy új listát a szavazói bázisról, az is gyorsan verje ki a fejéből ezt a balgatag gondolatot.

Kihez, máshoz, mint a nemzethez fordulhatna a nemzetvezető? Nyilván megpróbált minden lehetséges módon anyagi forráshoz jutni. Talán megkérdezte legjobb barátját, a gázszerelőt, akinek december 30-án egy 63 milliárdos autóút építési pályázat, január 2-án pedig egy 48 milliárdos tender elnyerésével kedvezett a szerencse. De azt sem hallgathatjuk el olvasóink elől, hogy sem december 31-én, sem január 1-én nem nyert semmit, hát szegény miből adjon kölcsön gyermekkori barátjának? Ezért kénytelen a miniszterelnök honfitársaihoz, a magyar állampolgárokhoz fordulni, hiszen az ő életükről van szó, nem kívánhatják, hogy Magyarország ne legyen magyar. Ugye, ugye? Na, ugye!

Ha netán valaki némi fasisztoid-nacionalista stichet érezne ki a nemzetvezető papírra vetett szavaiból, akkor az illető szaglásával van baj.

PS Örülnénk, ha egyszer egy grafológus, elemezné és megmagyarázná nekünk, tudatlanoknak, mit jelent az, ha valaki az aláírásában a saját nevét kétszer áthúzza?

KIVÁNDORLÁS ÉS KORMÁNY: SÖTÉT KÉP RÓZSASZÍNRE FESTVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.03.


Minden kormány a maga módján próbálja meg feldolgozni és kommunikálni a kivándorlás generálta helyzetet. Tulajdonképpen teljesen érhető, hogy mindenki olyan magyarázatot ad, ami számára a legkedvezőbb, a legtöbb politikai hasznot hozza, még akkor is, ha ehhez „kreatívan kell értelmezni” bizonyos jelenségeket. Bevallom, több okból is nagyon kíváncsi vagyok, milyen reakciók születnek* a mai posztra.

„Érdekes váltás következett be a kormány hivatalos kommunikációjában: az ország vezetése elkezdte lekicsinyelni az elvándorlás mértékét, miközben megpróbál eladni egy nem létező visszaköltözési hullámot.

A tíz évvel ezelőtti gazdasági válság és az azt követő megszorítások több százezer embert késztettek a kivándorlásra. A pontos számot persze nagyon nehéz megsaccolni is, ami jól jött a kormánynak, mert így a maga szája íze szerint alakíthatta az adatokat, és üzenhetett az elvándorlás mértékéről, az „amit nem látunk, az nincs is” alapon.

Megváltozott kormányzati kommunikáció


A közelmúltban azonban új kommunikáció kezdődött, aminek középpontjában a gazdasági fejlődés, az ország erősödése áll. A kormány most már nem is azt mondja, hogy egyre kevesebb a kivándorló, hanem egyenesen azt állítja, hogy rengetegen költöznek haza (érdekes módon azok, akik az elmúlt években, az akkori kommunikáció szerint el sem mentek).

Így fordulhatott elő, hogy a munkaügyekért felelős miniszter előszeretettel lobogtatja a visszatérőkről szóló 2016-os számokat, miközben elfelejtkezik a sokkal több elvándorlóról ugyanabból az évből.

Így hangozhat el az, hogy 190 ezerrel többen tértek haza, mint ahányan elmentek, miközben a valódi nettó adat mínusz 169 ezer, azaz ennyivel többen mentek el, mint ahányan visszatértek.

A média nagy része pedig előszeretettel visszhangozza a kormány adatait, a visszatéréseket és a gazdaság erősödését ünnepelve: a makrogazdaság fejlődik, egyre kevesebb a munkanélküli, a határátkelők pedig hazatérnek.

Az üzenet egyszerű: a kivándorlás már a múlté, nem is nagyon érdemes azokról beszélni, akik a mai napig elhagyják a hazájukat, vagy akik hazatérnének, de nem mernek belevágni az otthon tapasztalt bizonytalan helyzet miatt...

A KAPITALIZMUS KÖSZÖNI, JÓL VAN - ÉS ADDIG JÓ NEKÜNK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.01.03.


Néhány tény. Nagyon rövid időtávon is látszik a globális kapitalizmus legfontosabb hatása (lásd az ábrát), amelyhez képest a leggazdagabb 0,1% vagyonnövekedése vagy az offshore-ban parkoltatott pénzek aránya csak populista sallang. Ez a világban megszerzett éves összjövedelem eloszlásának növekvő egyenlősége. Ebben a játékban az alacsonyan képzett nyugati munkavállalók éppen a rövidebben húzzák, de ez teljességgel érthető -- és helyes. Más kérdés, hogy ezzel olyan kulturális és szociális törésvonalak kerülnek felszínre, amelyeket korábban elfedett a közös nyugati projekt sikeressége. Most képzeljük el, mi lenne, ha a piac és a vállalatok helyett a nemzeti kormányok döntenék el, hova mennyi pénz jusson! Elmondom, mi lenne: globális kereskedelmi háború, folyamatos véres regionális háborúk és jelentős globális jövedelemvesztés...

HOGYAN NEM LETTEM KATONA

MAGYAR NARANCS
- CIVILEKRŐL ÍROK BLOG
Szerző: FERDINÁND ZOLTÁN
2018.01.02.


Nekem nem szokásom kidobni semmit, ezért aztán a mai napig a birtokomban van néhány „földalatti újság” a kilencvenes évekből. És eléggé meg lennék lepve, ha rajtam kívül mások is megőrizték volna a „Szabad Alternatíva” majdnem (?) minden példányát (nekem ’97 februárjától ’98 áprilisáig vannak meg).

A „Szabad Alternatíva” a Budapesti Autonóm Társulás anarchista „havilapja” volt, mindössze négy A4-es oldal, de nekem akkoriban (a kilencvenes évek közepéről beszélünk) és ott (egy nyomorult vidéki kisvárosban, közel a szerb határhoz) a nagyvilágot jelentette.

(Zárójel.)

Azt tudták, hogy a beszappanozott bélyegekről le lehet mosni a postai bélyegzőt, hogy újra felhasználhatóvá váljanak? (Ezt is az anarchistáktól tanultam, mi így álltunk ellen.)

(Zárójel bezárva.)

Idemásolok egy rövid részletet az egyik ’97-es lapszámból:

Nem árt tudni, hogy az ember nem egyik napról a másikra minősül át „anyaggá”; az emberi jogok elvesztésének is megvan a jogállami menetrendje. Első lépés a sorozás. Az ember itt még civilként jelenik meg; nem lehet egzecíroztatni (sőt, az utóbbi időben valahogy egyre nyájasabbak a sorozótisztek). Elő lehet adni az egészségügyi-pszichológiai problémákat, s ezen kívül még kismillió egyéb hivatkozással halasztás vagy mentesítés kérhető (…). A sorozás elmulasztása vétségnek minősül, pénzbírsággal büntethető (egyre emelkedő díjtételekkel). A következő lépcsőfoknál, a behívóparancs érkezésével szigorodnak a dolgok. Behívót az kap, aki a sorozáson már részt vett: sorköteles. Még „civil úr”, de ha a parancsnak nem tesz eleget, bűncselekményt követ el (3 év szabadságvesztés). Bevonulás után az eskütételig még mindig civil (persze itt már nem úgy kezelik): ez a szakasz egyben a végső, amikor még polgári szolgálatot lehet kérelmezni. Akár egy nappal a katonai eskü előtt is előadható az igény (nem kötelező írásban, a laktanyában megfogalmazni, elég szóban közölni); a delikvenst hazaengedik. Eskü után le lehet húzni a függönyt, leszerelésig semmilyen lehetőség nincs.

(Én ’80-ban születtem, ezt a szöveget tehát valamikor tizenhét éves koromban olvashattam először.)

Korábban miért nem beszélt nekem erről senki? Vagy nekem nem kellett volna tudnom arról, hogy a katonaságot akár el is lehet kerülni? És ha nem kerül a kezembe ez az újság? Akkor mi van? Bevonulok?

Bevonulni. Ez is mekkora egy baromság. Mindig is időpocsékolásnak tűnt az egész, a háború meg túlságosan kézzelfoghatónak. Akkoriban éppen Szabadkát bombázták, és Szabadka ott volt a szomszédban. Régebben rendszeresen jártunk Jugóba, de amióta nem volt Jugó, inkább nem mentünk. Mert minek.

Tőlem gyakran kérdeztek olyasmit gyerekkoromban, hogy „mi leszel, ha nagy leszel?” Micsoda értelmetlen kérdés. Mégis honnan tudhatnám? Tűzoltó. Esetleg vadakat terelő juhász. De hogy katona nem leszek, az kurvaélet. Ezek után meg pláne. Engem aztán nem visznek sehova...

MEG LEHET MÉG AKADÁLYOZNI, HOGY NÉGYÖTÖDÖS PARLAMENTI SZÖVETSÉGET SZEREZZEN A FIDSZ-KDNP?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.01.03.


Az MSZP-DK koordinációba ugyan beszállhat egy-két mikropárt, ám nagyobb arányban egyszerűen nem lehet többfelé osztani a körzeteket, így taktikai szavazásra kell biztatni az ellenzéki oldalt, s végre elkezdeni kampányolni. A helyzet egyelőre lesújtó.

A Fidesz arra számít, hogy legalább 100 egyéni képviselői mandátumot tud megszerezni a 106-ból, s így a listás eredményével, külhoni voksokkal, illetve a szintén neki kedvező győztes kompenzációval együtt akár négyötödös parlamenti többséget tud majd magáénak a 2018-as országgyűlési választás, azaz április 8-a után. Erre minden alapja meg is van, hiszen az elmúlt hat országos, s így az egyéni választókerületeket is tükröző, nagy közvélemény-kutatás alapján nemhogy a kormányváltásra, hanem a kétharmad megakadályozására is egyre haloványabb az esély a még mindig csupán magával, illetve a kis pártok közötti alkudozással foglalkozó ellenzéki oldalon.

Így viszont 95 nappal a választás előtt igenis

reális az elképzelés, hogy a Fidesz elviszi a 2018-as választáson a parlamenti mandátumok négyötödét.

Hogy miért?

Mert miközben minél több felé igyekszik koordinálni az összefogni képtelen ellenzéki oldal, addig a Fidesz 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltje immáron hónapok óta győzködi a körzetek lakosságát arról, hogy biztonságuk, s lakhelyük gyarapodásának záloga az, ha a Fidesz jelöltje nyer. Márpedig közismert, hogy a Fidesznek 2014-ben is azért lett kétharmada, mert az egyéni választókerületekben, ahonnan a parlamenti mandátumok több mint fele érkezik, az ellenzéki voksok több jelölt között oszlottak meg. Így a kormánypárti jelöltek csekély többséggel is elvihettek egy-egy körzetet, és végül a 106 helyből 96-ot nyert meg a Fidesz...

FORRÁSFENYEGETÉSSEL AZ AKTIVISTÁKÉRT?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.03.


Orbán Viktor újabb levélhez adta az aláírását. Ezúttal a sorosozó, a hívei által már régen a vékonybélig benyelt szöveg mellé a tarhálás látszik a fő attitűdnek. Ami kétségtelenül nevetségesnek látszik, és egy szintig az is. A hatalomban levő pártnak olyan lehetőségei vannak, amelyek egyszerűen feleslegessé teszik azt, hogy a további választási kampányhoz levélben lejmoljanak pénzt a lakosságtól.

Ettől kezdve valószínűleg a közvetett célok azok, amelyek indokolhatják a népszavazást pótló bemondásos levelezéshez hasonló megoldást. Az egyik cél kétségtelenül lehet az antiszemita. akár goebbelsinek is tekinthető, uszítás agyakba maszírozása. Önmagában ezért azonban kár levelezgetni. Egyszerűen azért, mert mindazok, akik erre fogékonyak, már úgyis hónapok óta uszulnak. Nekik bőven elegendő a szóvivők, és németszilárdok által fenntartott feszültség. A szövegelés az általuk sosem látott migránsokról, és a mély hallgatás azokról, akiket pénzért juttat a kormányközeli pénzbegyűjtő uniós útlevéhez. Így a nyilvánvaló felszín mögött nyugodtan feltételezhetünk egy sokkal mélyebb réteget. Amelynek kulcsa az orbáni levél utóirata. Az, amely a mellékelt csekk felhasználását népszerűsíti.

Egyszerűen azért, mert a csekknek általában van feladója. Annak az adatai, aki hajlandó pénzt áldozni egy párt támogatására, aranyat érhetnek. Több szempontból is. Az egyik nyilvánvaló szempont, hogy olyan biztos támogatónak számít. Olyannak, akit érdemes megkeresni, és abban a kétes megtiszteltetésben részesíteni, hogy legyen a párt aktivistája. Nagyobb valószínűséggel fogja elvállalni, mint az, akit az utcán szólítanak le. Ha pedig egyszer elvállalta, akkor futni fog az anyagi és személyiségi befektetése után. Tényleg lelkes lesz, és tőle telhetően hatékony. A címlátogatásokat diákmunkában vállaló majdnem-aktivistáknál szinte biztosabban hatékonyabb...

HAVAS HENRIK OLYAT MONDOTT ÉLŐ ADÁSBAN KÁLMÁN OLGÁNAK, HOGY MEGFAGYOTT A LEVEGŐ A STÚDIÓBAN

444.HU
Szerző: plankog
2018.01.02.


Kivételesen bizarr beszélgetés zajlott a Hír tévé Egyenesen című műsorában Havas Henrik és Kálmán Olga között. Havas most szerepelt először tévéműsorban, miután az ATV a belső vizsgálata után arra jutott, nem hosszabbítják meg a szerződését. Havast Baukó Éva és Molnár Anikó is megvádolta azzal, hogy zaklatta őket.

Havas a műsorban azt mondta, nem zaklatott senkit, és az ügyeket politikai támadásnak tartja a Vona Gáborról írt könyve miatt a kormánymédia részéről. De nem ettől volt bizarr az interjú, hanem két személyes pillanat miatt:...

SCHMIDT MÁRIA BEVETTE MAGÁNBIZNISZÉBE A KÖZMÉDIA VEZÉRÉT

HVG ONLINE ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA.
2018.01.03.


Ahogy megjósoltuk, Vaszily Miklóst beválasztották annak a milliárdos ingatlancégnek a vezető testületébe, amelynek főrészvényese Schmidt Mária családi cége. A kormánybiztos érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég közgyűlésén még csak tartózkodás sem volt, egyhangúlag mindenki a közmédia vezérét akarta az igazgatótanácsba 2022-ig.

A hvg.hu írta meg elsőként november végén, hogy Vaszily Miklóst, az MTVA vezérigazgatóját ültetnék a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) igazgatótanácsába. A közmédia vezére kérdésünkre megerősítette az információt. Az értesülésünket átvevő 24.hu-nak viszont az MTVA sajtóosztálya már azzal próbálta elkenni az információt, hogy vezetőjüket valóban megkeresték a BIF-től, de még nem született döntés arról, hogy elfogadja-e a felkérést.

Nem lepődtünk meg, hogy a nagy vacillálás után azért csak elfogadta a milliárdos, ingatlanberuházásokkal és üzemeltetéssel foglalkozó, tőzsdei cégnél felkínált posztot. Ez most már egyértelmű abból, hogy a BIF rendkívüli közgyűlése egyhangúlag – nulla nem szavazattal, illetve tartózkodással – az igazgatótanács és egyben az auditbizottság tagjává választotta Vaszilyt a karácsonyi szünet előtt nem sokkal, december 22-én. A közmédia vezérének megválasztása több mint négy évre, 2022. augusztus 15. napjáig terjedő időtartamra szól.

Bár köztévé vezér megválasztása nem jogszerűtlen, illetve nincs összeférhetetlenség a BIF–MTVA-vonatkozásban, a kormányzati udvartartáshoz tartozó Schmidt cégében feltűnnie minimum érdekesnek nevezhető. Hiszen az 56-os kormánybiztos is megjelent Orbán Viktor többször kifejezett ukázának megfelelően a magyar médiapiacon a Figyelő című hetilap megszerzésével, amit rögtön utána elkezdtek – a köztévétől már megszokott mércével – kormányoldalivá kalibrálni. Erre többen távoztak is a hetilaptól, amelynek szerkesztőbizottságába olyan egyértelmű politikai kötődéssel rendelkező emberek kerültek, mint Lánczi Tamást, a Századvég Alapítvány elemzője, aki a főszerkesztői posztot is megkapta, L. Simon László egykori kulturális államtitkár és Schmidt Mária saját Terror Háza-beli alárendeltje, Tallai Gábor programigazgató...

GÁBOR GYÖRGY: A FIDESZBEN MOSTANTÓL FOGVA EGY ORBÁN VIKTOR VEZETTE KOLDULÓRENDET TISZTELHETÜNK

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: Városi Kurír
2018.01.03.


Orbán Viktor feltalálta a csőben a lyukat, vagyis újjáélesztette a békekölcsön intézményét. Persze a nyerés minimális esélye nélkül, hiszen szüleink még izgatottan bújhatták negyedévente az újság hasábjait, hogy kihúzták-e a számaikat. Kádár legalább megadta az illúziót!

A jó öreg békekölcsön


Gábor György vallásfilozófus közösségi oldalán gondolkodott el az orbáni régi-új ötlet átültetésén.

Olvasom, hogy Orbán Viktor januári jókívánság gyanánt épp pénzt kezdett el kunyerálni mindannyiunktól a Fidesz számára, hogy Magyarország magyar ország maradhasson.

Orbán Viktor, aki maga mondta magáról, hogy őt a Jóisten keresztény magyar férfinak teremtette, most tehát tarhálásba, azaz koldulásba kezdett.

Szóval akkor a Fideszben mostantól fogva egy Orbán Viktor vezette koldulórendet tisztelhetünk. Eddig ez jó hír. A Fidesz, mint koldulórend tehát a szegénységet legszigorúbban vállaló és gyakorló renddé válik. Remek hír! A tagok kizárólag koldulással gyűjthetik össze a megélhetésükhöz szükséges összegeket. Ez is pompás hír!

Aztán a tagok kemény önmegtagadásban élnek – speciel ezt az állandó önmegtagadást jól ismerjük, s gyakorta megtapasztalhattuk már eddig is. Aztán az éhezés határát súroló böjtöt tartanak (már röhögök előre, ha szegény-szegény Németh Szilárdra gondolok), kopár, szinte üres cellában laknak (s ahhoz még utólag sem építtethetnek pazar panorámás erkélyt), végsőkig elhasznált ruhákban járnak (semmi Louis Vuitton-tatyó!), s összegyűjtött vagyonukat nem fordíthatják magukra, hanem a vagyon nagy részét szét kell osztaniuk a szegények között. Ez is csodás hír, hiszen a Fidesz-rend tagjai elszegényednek, ámde az összelopott és most szétosztásra kerülő vagyonuk révén egy csapásra megszűnik a szegénység Magyarországon...

INOTAI ANDRÁS: ITT SZELLEMI NÉPIRTÁS FOLYIK

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM ANDRÁS
2018.01.02.Elképesztő mértékben cinikus és antiszociális a kormánypárt viselkedése – mondja a Zoom.hu-nak adott interjújában Inotai András. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatójával beszélgettünk a bankrendszerről, a gyűlölet kihatásairól és a kormány által szó nélkül hagyott kiegyezés 150. évfordulójáról is.

Mikor megbeszéltük a találkozót, volt egy megjegyzése: lesz mit mondania, mert nem túl boldog amiatt, amerre a világ és Magyarország dolgai tartanak. 

Mire gondolt?
Egyre gyorsabb, kölcsönös összefüggéseket erősítő-mélyítő és egyre nehezebben megérthető és követhető léptékkel a globalizáció irányába tartunk. Ez nem újdonság. Ezt a folyamatot megfordítani nem lehet. Ennek a változásnak vannak vesztesei és persze nyertesei is. Ugyanígy volt ez a rendszerváltáskor is. Ugyanakkor a vesztesek között különbséget kell tenni. Vannak abszolút és relatív vesztesek. Ha itthon a rendszerváltás utáni, s főleg ha a 2010 utáni időket nézem, akkor magam és a lakosság jelentékeny részét fel tudom fogni relatív vesztesnek.

Én és sokan mások ugyanis nem ülünk Mészáros Lőrinc helyén, nem vagyunk Fidesz-oligarchák.
Ahogy korábban magam az MSZP és az SZDSZ köreihez sem tartoztam. Megélek tehát, anyagilag rendben, lelkileg egyre nyomasztóbban.

A relatív vesztesek igen széles körét, amelynek legalább annyi lélektani, mint anyagi motivációja van, nem szabad félvállról venni. Hogy miért? A globalizáció relatív vesztes rétegéhez tartozók szavazták meg a Brexitet egy olyan országban, amely a globalizáció legnagyobb nyerteseinek egyike. Különösen pénzügyileg. Ez önmagában totális abszurditás. Ez a réteg ültette elnöki székbe az Egyesült Államokban Donald Trumpot, amely ország évtizedeken át a globalizáció motorja, továbbá egyértelműen a legnagyobb nyertese volt, és még ma is az.

Az amerikaiak és az angolok az elmúlt másfél évtizedet azonban elaludták. A britek tekintélyes része abban a hitben él, hogy Anglia még mindig világhatalom. Nem veszik figyelembe, hogy az elmúlt évtizedekben alapvetően átrendeződött a világ. Megjelentek a versenyképes európaiak, EU-n belül és kívül, de a kínaiak, az indiaiak, a dél-koreaiak, a mexikóiak vagy a brazilok is. Egy átlagos, a középosztály alján élő vidéki angol még arra gondol, hogy országa a világ termelésének tekintélyes részét adja. Persze, 1948-ban még valóban a 12 százalékát adta, de ma kettőt. Az Egyesült Államok esetében is sokan azt hiszik, hogy az ország mindent megtehet.

Olyan mértékűvé vált azonban összefonódás a politika, a társadalom és a gazdaság terén, hogy senkiről sem mondható ki az, hogy független. Ez pedig azt jelenti, hogy senki sem dönt kizárólag magáról. Éppen ezért maximalista döntést senki sem tud hozni, csak optimálisat, ami az előnyök és hátrányok legkedvezőbb egyenlegét jelenti. Ez egy roppant egyszerű összefüggés, ám sok ember még ezt sem képes belátni. Ők azok, akik kapják az arcukba és elhiszik azt a maszlagot, hogy függetlenek, büszkék és erősek vagyunk. Körükben pedig egyre erősebb a frusztráltság, az indulat...

ORBÁNT KÖRÜLVESZI AZ ELLENSÉG, SÜRGŐS SEGÍTSÉGRE SZORUL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.01.02.


Orbán Viktor anyagi támogatást kért a Fidesz szavazóitól, hogy Magyarországot megvédje Soros Györgytől. Azt nem lehet tudni, hogy a pénz mire kell, mivel lehet Magyarországot megvédeni Soros Györgytől, de a levél drámai hangú, amilyet megfagyás előtti nyugdíjasok és éhező gyermekek szülei írnak. Illetve, ők nem írnak. Inkább megfagynak.

Pénzt kér az ember, akinek strómanja, egy cinikus semmirekellő felcsúti gázszerelő, egy év alatt 70 milliárd forinttal növelte a látható vagyonát állami megrendelésekből, amelyeket ő adott neki. Vajon mennyit adnak össze a kezet csókoló nénik és a savazós bácsik, a Fidesz törzsszavazói? Mészáros Lőrinc nem tud egy kis pénzt visszacsengetni? De nem erről van szó.

Orbán rendelkezik Magyarországon minden pénz fölött. Milliárdokat szór szét a kliensek, vazallusok és strómanok között. Ki tudja, a bukása után hány százmilliárd kerül elő. S ezek után eljátssza, hogy neki pénzre van szüksége, hogy megvédje Magyarországot, és képes arra, hogy saját híveit becsapva, az ország végveszélyét emlegetve, kicsikarjon tőlük egy kis pénzt, akiket egyébként ugyanúgy kifosztott, mint mindenki mást.

Mindez persze arra is jó, hogy ha akármennyit kilopnak, és a beteszik a kampányba, nem lehet ellenőrizni, honnan van, mert azt mondják, adomány. Hiszékenységgel és jóindulattal így még nem éltek vissza. Természetesen, Orbánnak nincs szüksége az emberek pénzére. Neki arra van szüksége, hogy az emberek féljenek. Ha már így kell összekoldulni a pénzt, akkor nagy a veszély. Félelemkeltésssel, rémhírterjesztéssel szerzi meg a szavazatokat az idei választásokra. De nemcsak arról van szó, hogy a mumussal ijesztget...

FELESLEGES TANÁCSOKRA FOLYIK EL AZ UNIÓ PÉNZE, MILLIÁRDOS BÜNTETÉS LEHET BELŐLE

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.01.03.


Maga a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs szállított muníciót az Európai Bizottságnak ahhoz, hogy – ha akarja – néhány milliárd forintra elmeszelje Magyarországot. Egy konkrét projekttel kapcsolatos hatósági állásfoglalás jutott brüsszeli kezekbe, és a 24.hu információja szerint az elvi jellegű jogértelmezés alapján

jó pár milliárd forintnyi közbeszerzési tanácsadói kiadás és annak uniós támogatása valójában felesleges. A levezetés szerint létezik ugyanis olyan közbeszerzési eljárás, amelynek egy része nem is közbeszerzés
.

A keretmegállapodások második részéről van szó, az állásfoglalás szerint ebben felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót (a szakzsargonban: faksz) nem kötelező alkalmazni. Ez azt jelentené például, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NEFPI) megatendere, az összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódó, 5 milliárd forintos közbeszerzési tanácsadói tender tulajdonképpen felesleges volt. És a többi, százmilliárdos nagyságrendű keretmegállapodás esetében, a vasúti vagy az energetikai korszerűsítési beruházásoknál ugyanez a helyzet.
..

ITT OLVASHATÓ

AZT TALÁLTA KI HABONY ÁRPÁD KÉT SZIPPANTÁS KÖZÖTT, HOGY ÍGY MAJD JOBBAN MAGÁÉNAK ÉRZI AZ IDIÓTA KISEMBER A HÁBORÚT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.01.02.


Megfogadtam, hogy semmi sem tud felidegesíteni holnapig. Szabin vagyok, két éve először. Erre mit szart bele a Fidesz az én utolsó békességes napomba? Kapaszkodjon mindenki, amibe tud, mert ilyet még Európa nem látott.
Orbán Viktor miniszterelnök a napokban levélben keresi meg azokat a Fidesz támogatókat, akik erre korábban felhatalmazást adtak – közölte a nagyobbik kormánypárt kedden az MTI-vel.
Mint írták, a kormányfő, a Fidesz elnöke a levélben szót ejt majd a következő időszak kihívásairól, arról, hogy Soros György tevékenységével szemben “most mindennél fontosabb megvédeni Magyarországot, azért, hogy valóban magyar ország maradjon”.
 A levél címzettjei a csatolt csekk segítségével járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a Fidesz “sikeresen tudja megvívni az előttünk álló időszak politikai küzdelmeit” – olvasható a közleményben. (MTI)
Beszabehu. Ilyen a világon nincs. Figyelj, jóember! A Fidesz akar harcolni Soros György ellen! NEM a kibaszott kormány, hanem a kibaszott párt. Tudom, ne káromkodjak. Olvassál mást, ahol nincs ilyen. Nálam lejárt a politikai korrektség, meg minden lejárt, ami megillet egy többé-kevésbé normális politikust, pártot.
A Fidesz nekiállt lejmolni. Az MTI közreműködésével. Az a párt, amelyik nyolcadik éve szívja az ország vérét. Az a párt, amelyik teljhatalommal felruházva osztja a pereputtynak az adóforintokat, az uniós forrásokat, a piacokat, a támogatásokat. Az a Fidesz, amelyiknek kellettek a kaszinók, a dohányboltok, a közbeszerzések, a szolgáltató szektor, a turizmus, a sportklubok. Az a Fidesz, amelyik kormányon kirabolta az önkormányzatokat, amelyik közpénzből támogatja a multikat, amelyik leépíti az oktatást, kisemmizte a rokkantakat, külföldre tolja a milliárdokat, az egyház dagadt valagát hízlalja a befizetett adóinkból.
Annak a Fidesznek most kell a támogatás. Küldenek csekket. Hát én kurvára remélem, hogy az összes rajongójuk az utolsó forintját is elküldi ezeknek. Bayer Zsolttól Stefkáig, Jurák Katától Ákosig minden egyes figura, aki üvöltve ünnepli és mindenkit eltaposva élteti őket, az beszáll a támogatásba. Csányitól Mészárosig, Széles Gábortól Vajnáig tolják a lóvét nagy erőkkel.
De remélem, hogy azok is, akik a szájbacseszett bözsiutalvánnyal húzták ki a hónap végéig, megvonják maguktól a csirkefarhátat és inkább imádott vezérüknek utalják az arra szánt összeget.
Esküszöm nem tudom, hogy sírjak, vagy röhögjek. Pénz kell a Fidesznek a háborúhoz és azt az ezerféle módon rommá szívatott, átbaszott, kreténné hergelt, péppé ijesztgetett hívektől akarja begyűjteni. Azt találta ki Habony Árpád két szippantás között, hogy így majd még jobban a magáénak érzi az idióta kisember a háborút? Ha az ő pénze is benne van, akkor még keményebben fog fosni a Soros-tervtől? Van arra is ideológia, hogy mire kell a pénz? Vesznek belőle vállról indítható drótkerítést? Vagy bilikék plakátot?

EGY FIKTÍV ÉS EGY VALÓDI ESCORTLÁNY TAPASZTALATAI - SOROZAT A VALÓSÁG TÜKRÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2018.01.02.


Furcsa dolog a HBO-n futó Barátnő rendelésre című sorozatot nézni. Ugyanis hősei pont azok akik több, az Átlátszón közölt riportomban is forrásaim voltak: “felső kategóriás”, szállodákban dolgozó escortlányok. Jópár háttérbeszélgetés, mélyinterjú után reflexszerűen összevetettem a karaktereket a forrásaimmal, mennyire hitelesek, életszerűek? Az egyik – escortként ma is aktívan dolgozó – riportalanyomat pedig felkértem, beszéljen a sorozatban látott helyzetekkel kapcsolatos valós tapasztalatairól. Érdekes összkép jött ki tengerentúli fikció és a magyar realitás összevetéséből. Vigyázat, spoilerveszély!

Közhelyszámba menő fordulat, hogy van egy nőtípus, aki vonzódik a rosszfiúkhoz. Miként az is, hogy egy bizonyosfajta férfi pedig a rosszlányokat kedveli. A két szó, bár egymásnak formai tükörpárjai, mégsem teljesen ugyanazt jelenti. A rosszfiú bűnözőt, a rosszlány pedig a legősibb mesterségnek nevezett szakma képviselőit, akik pénzért nyújtanak szexuális szolgáltatást.

Utóbbi persze önmagában nem feltétlenül bűn. A legtöbb nyugati országban nem is üldözik. De ez a kifejezés mégiscsak azt sugallja, hogy az illető rossz, romlott – amiatt, hogy képes erre a munkára. Netán csak azért csinálja, mert valami rossz dolog történt vele, ami őt is elrontotta – vagy pedig rossz emberek erre kényszerítik. Azonban mind a sorozat, mind a riportban ábrázolt valóság inkább cáfolata, mint alátámasztása a fentebbi előítéletnek.

Az utcán, illetve egyes bordélyokban tényleg előfordul kényszerítés, zsarolás, de az escortréteg, s többnyire még a lakáson dolgozók is rácáfolnak arra a feltevésre, hogy ezt a szakmát kizárólag olyanok űzik, akiknek semmilyen egyéb választásuk nem volt, mi több, egyenesen kényszerítve vannak rá.

A sorozat eredeti címe – Girlfriend experience – sokkal kifejezőbb. Szexipari szakzsargonban Magyarországon ezt barátnős fílingnek szokták nevezni a fizetős együttlétet igénybe vevő ügyfelek. Mely valami olyasmit jelent, hogy az illető szexmunkás képes olyan légkört teremteni, melyben a vendége elfeledkezik róla, hogy pénzt adott a randevúért és aktusért, s úgy érzi mintha kölcsönös szimpátiából történt volna.

A makktársak (ahogy a fizetővendégek magukat önironikusan nevezik) elismerésnek, dicsérő jelzőnek szánják ezt a címkét. A cím nem is lehetne találóbb. Egy escortlánynak ugyanis sokkal több munkájába kerül ezt kiérdemelni, mint lakáson “rendelő” kollégájának. Utóbbi esetben többnyire egyórás (ritkábban többórás) programról van szó, amelynek oroszlánrészét egy vagy több aktus teszi ki.

Fel-, illetve levezetésként itt is van persze társalgás, de ez így is különbözik a félnapos vagy akár teljes hétvégés időtartamú escortkínálattól, ahol már nem csak (vagy főként nem) szexről beszélhetünk. Hanem közös szabadidős (éttermi, wellness, utazásos) programokról is. Ennyi ideig pedig már jóval nehezebb az illúziót folyamatosan generálni...

VÁLASSZUNK! 2018.

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.01.02.


Talán körvonalazódik egy Karácsony Gergely vezette fenetudjami, amit nem lehet együttműködésnek, nem lehet összefogásnak nevezni, mert ezek a megnevezések kiütéseket okoznak a vájtfülű ellenzéki hangadók körében.
Fene tudja, ők hogy hívják azt, amikor különféle elképzelésekkel rendelkező emberek találnak egy közös célt és annak elérése érdekében előre egyeztetett lépéseket tesznek, alárendelve ambicióikat az általuk is elfogadott célnak, már, ha van ilyen.
A magam részéről talán az össztánc megnevezést javasolnám, hiszen ahogy a pávatánc remekül leképezi az önmaga gyönyörűségébe beleájult rikácsoló baromfi személyiségét, úgy ez a kifejezés is szépen tükrözi a sok ambiciózus versenyző személyiségét, a rinocérosz-balett szépségét.
De ma már mindegy, jöjjön, aminek jönnie kell, vége találtak valakit, aki adja azt a társadalmi elfogadottságot, aminek a résztvevők általában híján vannak, a jelölt pedig olyan támogatottságot kap, melyet bánatos pártjától soha meg nem kaphatott volna, így aztán mindenki jól jár - vagy kisnyúl.
Fel is indultak testvéri tankok, szertedübörgni a megoldás hírét.

Mint megtudhattuk, Válasszunk! 2018. néven szervezkednek mindenféle kormányok különféle pártállású volt miniszterei hogy elősegítsék a kormányváltást.
Ezt Balázs Péter volt külügyminiszter tette közkinccsé, aki elmondta, hogy a csoport tagja Bod Péter Ákos és Mellár Tamás is, - a csoport egyébként Karácsony Gergelyt elfogadható jelöltnek tartja.
Elfogadhatónak tartja személyét a Demokratikus Koalíció is, és remélhetőleg nem kezdődik el a harc, hogy kinek a jelöltje is a langaléta mozgalmár, mert ha igen, akkor kár is volt belekezdeni ebbe az egészbe.
Talán így meg lehet még találni a veszett fejsze fejét is, ehhez persze egy-két dolgot még meg kell oldani.
Így például megegyezni abban, hogy a pártok egyeztetett jelöltjei hogy illenek bele ebbe a szituációba, egy esetleges győzelem (Óh, édes álom!) esetén milyen rendező elvek mentén születik meg a politikai megoldás, milyen feladatokat vállal magára az Össztánc Kormánya, kikkel kívánja ezt megvalósítani, ki vezeti a kampányt, kik lesznek a pártok listavezetői, és kinek a listáján indul Karácsony Gergely, akiből ki hiszi, hogy úgy lesz majd miniszterelnök, hogy Áder majd neki ad megbízást kormányalakításra, mint a legtöbb szavazatot szerző párt listavezetőjének?
Vagy hogyan is?
Szóval, egy Cellini is kevés lenne ilyen kevés idő alatt cizellálni a dolgokat, de hát nem ez lenne az első eset, amikor egy felkészületlen társaságnak ölébe pottyan a lehetőség, aztán vagy tud élni vele, vagy nem.
Karácsonynak mindenesetre jól jön ez a kezdeményezés, mert idáig mögötte gyakoerlatilag nem állt senki, személyes népszerűségét meg annak köszönheti, hogy ülve nyalja a Holdat, ami bravúros sportteljesítmény ugyan, de a politikához kevés, mint vöröshagymában az osztályöntudat...