2017. december 29., péntek

ÚJABB KÉTHARMADOS FÉNYES SIKEREKET KÍVÁNOK MINDENKINEK, AKI KÖZÖSSÉGET VÁLLAL AZ ŐT ELTAPOSÓ RABLÓKKAL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.12.29.


Nem elég csicsás és rozsdásodik is Nyíregyházán a stadion, a dorogi meg szimplán le van lakva? Nem probléma. Gurulnak a milliárdok. Szarul nézett ki a pekingi magyar nagykövetség? Segáz. Megtoljuk 5 milliárddal, a 2000 év alatt megtérülő Budapest-Belgrád kínai vasúthoz képest bagatell. A vállról indítható páncéltörő rakéták hiányoztak a gyógyszereiket kiváltani nem tudó nyomorultak életéből, mint egy falat kenyér? Még jó, hogy lehet kapni. Húsz milliárd igazán nem tétel. Hogy a talpunkat nyaldosó külhoni médiára szükség lesz a fideszes választási propaganda szétterítésében? Vágjunk hozzájuk nem egészen másfél milliárdot: a határokon átívelő ordas népbutítás minden fillért megér. És hát szegény az eklézsia, a szószékről nyomatott politikai kampány pedig felbecsülhetetlen, amikor világbajnok szinten gátlástalan, bűnöző-gyanús erkölcsi rövidnadrágok hatalomban maradása a tét. Nem sorolom a tételeket, a százmilliókat és a milliárdokat, amelyeknek szétszórásáról két nap leforgása alatt rendelkeztek hatalmasék. Csak a felsorolásba beleszédül az ember.

Apró jelentéktelenség: ezúttal sem Lévai Anikó és Mészárosné konyhapénzéből megy az épp ésszel felfoghatatlan kitömés, hanem a magyar államkassza valódi tulajdonosai szívnak, mint a torkos borz. Szerencsére ebben semmi kivetnivaló nincs így a keresztény karácsonnyal egybekötött zabálás után két, az újabb mámoros zabálás előtt másik két nappal. Németh Sándor hitgyülekezete, a határon túli kultúra helyes szavazás menedzselésével megbízott tányérnyalók szövetkezete, a mindig éhes honi és külhoni seggnyalók hordái köszönik szépen.

Nyolc év kormányzásnak csúfolt népnemzeti pusztítás után teljesen érthető módon ennyire futja az állampártnak. Választási program megint nincs, helyette ez van. Megkenni mindenkit, aki él és mozog. A megkenés jó, a megkenés hasznos, a megkenés felér rengeteg sok folytatjuk-kal. A Soros ellen folytatott háborút új stratégiai alapokra helyezték, az ország lakosságának jelentős részéből nem létező démonoktól rettegő zombit faragtak, közben két kézzel szórják az ország, a köz pénzét. És igen: ezzel választást fognak nyerni jövőre. A megkenésnek ez a lényege, ezért működik. Mert a megkenhető, kilóra megvehető szar igaz magyarok éppen elegen vannak ehhez.

Két választás között szétszopattak, átvertek minden létező társadalmi, foglalkozási csoportot (az orvosoktól kezdve a nyugdíjasokig), és bár a lojális fegyverhordozóknak folyamatosan csepegtették a közpénzből finanszírozott nagyvonalúságot, most újra fizetni kell a hűségért. Az egyházak szolgalelkű hajbókolásának, a helyi és külhoni kiskirályok szavazatvásárlási hajladóságának ára van. Keserves ára. Az, hogy egy párt kormányzás helyett nyolc évig azzal volt elfoglalva, hogy közönséges puskaporos hordóvá silányítsa az országot, az egyiket a másik ellen uszítsák, hogy közös erővel utálják a harmadikat, és még mindig vannak olyanok, akik nem hajlandóak ennek kétpofára örülni, ezzel jár. Hogy a maszlagot zabáló, azt propagáló hűségért folyamatosan le kell fizetni azokat, akiknek a mentalitása, a jövőképe egy milliméterrel nem terjed túl ezen a nemzetinek becézett ordenáré gazemberségen.

Ott, ahol a kormány szekerét toló, tehetségtelen, elvtelen, szégyentelen, erkölcstelen propagandamunkásnak ráfér a pofájára, hogy csak az merjen korrupciót kiáltani a Fidesz-kormánnyal összefüggésben, aki

minden adott esetben számlát kér, vagy számlát ad. Aki mindig minden adóját és mindenét befizette. Aki még soha el nem fogadott és nem adott pénzt jogtalan előnyökért. Ha van ilyen ebben az országban, ő beszéljen korrupcióról, más ne,

ott nincsenek csodák. Ez itt a megkenhető ország, a megkenhető, kilóra megvásárolható nemzet definíciója. Egyházastól, propagandagépezetestől, strómanostól, kéményen drogozó kisemberestől. Innen indulunk, ez az alapvetés. Hogy mi mind ilyenek vagyunk. Nem kérünk és nem adunk számlát, nem fizetünk adót, jogtalan előnyökért mi is megkenünk másokat, jogtalan előnyökért minket is megkennek. És innentől kezdve kussoljunk, hogy ők, az urak mire költik, hogyan lopják el, kinek adják, miért nem hajlandóak elszámolni, miért titkolják. Hogy kit mennyivel tömnek ki a közösből azért, hogy az ő szekerüket tolja...

BEER MIKLÓS: FERENC PÁPA EGY NORMÁLIS KERESZTÉNY EMBER

ZOOM
Szerző: PION ISTVÁN
2017.12.29.


Karácsonykor kezdte el a búcsúzást Beer Miklós váci püspök, aki májusban vonul nyugdíjba. Szolgálata alatt ábrándozott arról, hogy nős férfiakat fog pappá szentelni és mára egy kicsit átértékelte a „nyüzsgő nőkkel” kapcsolatos kijelentését. Falun szeretne plébános lenni, ahová magával vinné birkáit és Misu nevű szamarát is.

Amíg ön a váci püspök, még lesz egy húsvét, ami jó alkalom lehetne a búcsúzáshoz. Mégis azt érzem a nyilatkozataiból, az interjúiból, hogy Jézus születésnapjához, karácsonyhoz igazítva kezdte el a búcsúzást.

Ez volt a tizenötödik karácsonyom Vácon. És valószínűleg az utolsó is. Én is úgy érzem, hogy egy kicsit a karácsonyozásban búcsúzom, és ennek apropóján megpróbálom összegezni azt, amit mindeddig mondtam és tettem, amit a szolgálatommal megpróbáltam üzenni.

Melyik volt a papi szolgálata előtti legemlékezetesebb karácsonya?

Mindig a legelső ugrik be, legalábbis azok közül, amelyekre emlékszem. Még Pesten, a Ferencvárosban laktunk és nagyjából első, második osztályos lehettem, az volt az utolsó pesti évünk egyébként, és annak a karácsonynak az élménye, az öröme nagyon-nagyon bennem van. Anyám szólt, hogy megjött a Jézuska, és látom magam előtt, hogy nyitva van az ablak, a gyermeki fantáziámnak ez nagyon fontos volt. Égtek a gyertyák a karácsonyfán, alatta az ajándékok, és én egy kis traktort kaptam, most is érzem a gumi illatát, és egy könyvet, ami az első saját könyvem volt, James Fanimore Cooper Vadölő című indiánregénye. Ez maradt meg nagyon élményszerűen.

És a papi hivatása alatt?

Pilismaróton szolgáltam és a helyi fiatalokkal eljátszottuk Jean Valjean történetét Victor Hugo A nyomorultak című regényéből. Elmentünk egy családhoz, ahol meghalt az apuka, de előtte összeadtunk egy kis pénzt, és a félárván maradt gyermeknek vettünk egy nagy babát. Belopóztunk, szó szerint, ugyanis átmásztunk a kerítésen, és odacsempésztük a fa alá a játékot. Első szóra meg lehetett bolondítani a fiatalokat, aztán a bokor mögül lestük, hogy mi lesz a hatás. A karácsony mindig varázslat, mindig csoda, valami megérinti az embert, hogy lehet másként is látni a világot...

KITALÁLJA, VAJON MELYIK PÁRT PÁRTALAPÍTVÁNYÁT NEM VIZSGÁLJA JÖVŐ ÉV ELSŐ FELÉBEN AZ ÁSZ?

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.29.


Átadta az Országgyűlésnek az Állami Számvevőszék a jövő év első félévi ellenőrzési tervét, amelyből kiderül, kik számíthatnak a következő hónapokban ellenőrzésre.

Korábban írtunk már arról, milyen gyakorlatot követ az ÁSZ, amikor például a pártok gazdálkodását vizsgálja (és bünteti, legutóbb éppen 6 ellenzéki pártot), és arról is, hogy a Fideszt legutóbb 2014-2015-ös működésükre vonatkozóan vizsgálták (és akkor mindent rendben is találtak), mint ahogy pártalapítványukat,Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt is ekkor ellenőrizték utoljára (ott is minden rendben volt).

2010 óta egyébként az Állami Számvevőszék összesen 26 esetben értékelte pártok és 20 esetben pártalapítványok gazdálkodását, vagyis az ebben az időszakban költségvetési támogatásban részesülő magyar politikai szervezetek mindegyikénél legalább három ellenőrzést végeztek.

A frissiben nyilvánosságra hozott ellenőrzési tervből kiderül, hogy idén az első félévben kopogtat az ÁSZ a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál és a Magyar Villamos Művek Zrt. ajtaján is, és a következő pártok és pártalapítványok számíthatnak az ÁSZ átvilágítására:
- A Táncsics Mihály Alapítvány (2015-2016. évre vonatkozóan): ez az MSZP alapítványa.
- A Jobbik Magyarországért (Gyarapodó Magyarországért) Alapítvány (2015-2016. évre vonatkozóan): ezt magyarázni sem kell.
- Az Ökopolisz Alapítvány (2015-2016. évre vonatkozóan): ez az LMP alapítványa.
- Az Új Köztársaságért Alapítvány (2015-2016. évre vonatkozóan), ami a Demokratikus Koalíció alapítványa.
- A Váradi András (Együtt Magyarországért) Alapítvány (2015-2016. évre vonatkozóan): ezt se nagyon kell magyarázni.
- A Liberális Magyarországért Alapítvány (2015-2016. évre vonatkozóan): bizony, Fodor Gábor pártja is rajta van a listán!
-A Megújuló Magyarországért Alapítvány (2015-2016. évre vonatkozóan), ami pedig a Párbeszéd alapítványa.
Na ki hiányzik?

Igen, bizony, a Fidesz és pártalapítványa valahogy megint lemaradt a listáról, de a KDNP-t se keresse senki. Sebaj, majd talán a második félévben (kényelmes messzeségben a tavaszi választásoktól) rájuk is sor kerül majd…

EGY 13 ÉVES LÁNY 2017-BEN KÉTSZER IS LEISKOLÁZTA MÉSZÁROS LŐRINCET

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2017.12.29.


Idén is összeállítottuk a legnézettebb 444-es videók tízes listáját. 

A lista nincs tekintettel minőségre, menőségre, hírértékre, szívecskékre, kizárólag azt nézi, hogy az adott évben melyik videóra érkezett a legtöbb megtekintés.

A 444-nél idén készítettünk egy sorozatot a rendszerváltás utáni magyar gazdaságról, elindítottuk hetente jelentkező híradónkat, közéleti vlogsorozatot készítettünk, folytattuk a Yolo Világot, oknyomozó videósorozatot forgattunk Ferencváros korrupciós ügyeiről és számtalan egyéb témáról gyártottunk videót.

Jutalmul pedig év végén elértük a 100 ezer feliratkozót a csatornánkon. Köszönjük a hűséges nézőknek.

Következzen a 10 legnézettebb 444-es videó 2017-ből:...

"AZ ÖRÖKÖLT TEHETETLENSÉG ELLEN" - L. RITÓK NÓRA A MAGYARORSZÁGI MÉLYSZEGÉNYSÉGRŐL

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: GÖTZ ESZTER
2017.12.14.


A honi gyermekszegénységről Láthatatlan Magyarország címmel jelent meg „élményesszéje”: tizenévesen anyává lett vagy prostituálódott lányok, gyerekhalál, patkányokkal viaskodó családok a történetek szereplői. A szerző 18 éve viszi az Igazgyöngy Alapítvány munkáját Kelet-Magyarország egyik hátrányos helyzetű térségében, és minden létező fórumon fellép a nyomor újratermelődése ellen.

Magyar Narancs: Miért láthatatlan az a Magyarország, amelyről a könyvében ír?

L. Ritók Nóra: Sok szintje van annak, hogy pontosan kik nem látják. Mi, akik ott élünk, a bőrünkön tapasztaljuk meg mindennap. De már a helyi intézményrendszer sem látja.

MN: Miért?


LRN: Megkérdezhetjük, hogy egy szegregált iskola tanárai miért nem mennek ki a családokhoz tájékozódni, hogy milyen körülmények között élnek a gyerekek, de nincs előírva, nem kötelező, egyébként is, egy kiégett pedagógust ez nem érdekli. Örül, hogy túléli az óráit. Ilyen iskolában tanítani nem túl fölemelő, hiszen a tanár naponta szembesül a konfliktusokkal és azokkal együtt a saját tehetetlenségével.

MN: Nincs mellette szociális munkás, családsegítő, olyan szakember, aki megnézné, hogyan él az iskolás gyerekek családja?

LRN: Családsegítő természetesen van, de ő azokkal foglalkozik, akik a rendszerében hivatalosan, problémaként megjelennek. Akik körül nem hangos a cirkusz, azok rejtve maradnak. Nincs ismeret a közösségről, nincs, aki elébe menne a problémáknak. Csak akkor van beavatkozás, ha már nagy a baj – de a hatósági szabályok szerint szerveződő intézményrendszer akkor sem megy utána az okoknak. Adminisztratív úton, a jogszabály által előírt keretek között próbálja elrendezni a dolgokat. A szociális háló meglehetősen hézagos. Mindenki arra ügyel, hogy magát védje, és a határokat tartsa. Ami azon kívül esik, az már nem az ő dolga. A pedagógus inkább a 45 perces órára koncentrál, és nem a gyerekre. Nincsenek felkereső jellegű segítő, preventív szolgáltatások. Van intézmény, legyen az Családsegítő, Gyermekjóléti Szolgálat, Biztos Kezdet Ház vagy a sok uniós forrásból egy-két évre szervezett segítő iroda, ahová persze be lehet menni, ha valakinek problémája van. Csakhogy az a társadalmi csoport, amelyikről írok a könyvben – és a blogon – nem megy be, náluk csak akkor indulhat el valami, ha felkeresik őket, meggyőzik, bizalmat építenek ki, bevonják, visszacsatolnak, pozitív légkört teremtve. A rendszer büntető szemléletében nem lehet olyan helyzetet teremteni, ahol ez kialakulhat, mert mindenki ezt a hangot használja: a felelősségre vonás, a fenyegetés hangját...

EDDIGI LEGJOBB ÉVÉT ZÁRJA 2017-BEN AZ ÁTLÁTSZÓ ERDÉLYT

ÁTLÁTSZÓ ERDÉLY
Szerző: Átlátszó Erdély
2017.12.29.


Első fokon megnyertük az RMDSZ ellen indított perünket, megdupláztuk a hivatkozottságunkat, 80 százalékkal növeltük a nézettségünket, és egy fontos díjat is nyertünk.

Munkánk egyik legfontosabb mérőszáma a hivatkozottság: azt mutatja, más médiaorgánumok mennyire tartották fontosnak anyagainkat. Idén mintegy 100 alkalommal hivatkozták az Átlátszó Erdély anyagait más kiadványok, ez körülbelül duplája a tavalyi számnak. Itt megtekinthető a linkgyűjtemény.

Nézettségünk éves szinten mintegy 80 százalékkal volt magasabb 2016-hoz képest. Ennél csak annak örülünk jobban, hogy olvasóink továbbra is 50 másodpercet töltenek el az oldalunkon átlagban. Az év kiemelkedő cikkeit itt gyűjtöttük össze:

A legnézettebb, legfontosabb és a legsúlyosabb problémákra rávilágító anyagaink 2017-ből

Fontosnak tartjuk azt, hogy a nagyobb cikkeink ne csak magyarul, hanem – célcsoporttól függően – románul, illetve angolul is megjelenjenek. 2018-ban az Átlátszó Erdély angol rovatában három, a román rovatban pedig nyolc anyagot publikáltunk – a HVIM-vezetők peréről szóló sorozatunk például teljes egészében olvasható románul...

ILLYÉS GYULA - KHÁRON LADIKJÁN

DIGITÁLIS IRODALMI AKADÉMIA
Szerző: ILLYÉS GYULA
2017.12.29.


Ézsiás és Jeremiás
Délelőtt tizenegy óra, Szilveszter napján. De az égen semmi borulat.
Ahogy pedig az esztendő alkonyatához illenék.
Ellenkezőleg, égen s földön olyan ragyogás, hogy kucsmáját az ősz hajú férfi a homloka aljára igazítja, pontosan a két szemöldökére. Életében most először, s mégis azzal a mozdulattal teszi ezt, ahogy gyermekkorában a lóháton járó pusztai legényektől látta, amikor azok induláskor szétnéztek: merre is?
A vakító ragyogás oka, hogy ameddig a szem ellát, hó borít most hegyet-völgyet. Olyan hó mégpedig, amely tegnapelőtt esett le, s tegnap fagyott meg; gyémánttündöklőre.
Szemközt és kétoldalt végtelen messze ellátni. Messzebb, mint ameddig ellőttek a még lovak vontatta régi tömzsi ágyúk. Átlátni a széles vízen is, amely ettől a fehér és kék fényességtől szinte tiszta fekete.
De nagy gyönyörűséget arathat a tekintet hátrakaszálva is. Jobbra-balra magasabban hegyek, alacsonyabban dombok sorakoznak. Nem egy dombsor vagy hegyvonulat. Mintha különben különálló dombok és hegyek nyomódtak volna oly szorosan egymás mellé, mint a városokban a házak.
A hegyeket erdő borítja. A csúcsokon üdezöld fenyvesek, lentebb rozsdavörös makkos. Mert az télen is megtartja a lombját.
A fátlan dombokon a téli temetők ünnepiessége. Erre is, arra is, ameddig a tekintet elhord: temető és temető. Kápolnákkal, szinte egyenletes távolokban.
Ez ugyanis itt mind szőlőskert. A párhuzamosan nyúló bakhátak így behavazva teljesen a téli sírhalmokat idézik. Még a fejfa, a kopjadúc sem hiányzik. Szőlőkarók merednek, gyászosan; százezernyi.
Egy bejárhatatlan hősi temető.
Sehol egy élő lélek benne.
Csak az ősz hajú férfi töri előre magát, házügynöki minőségben. Most már botja is van. Egy tövében kiroppantott szőlőkaróval csökkenti a fáradságát.
Körül-körülnéz. Találkája van.
A faluban csak nagyjából mutatták meg az irányt.
Nem először jár erre.
Ha elér ahhoz a zsúpjavesztett, kéményedőlt présházhoz, amelynek árát és vételkörülményeit épp tudakolni akarja, „figyelje csak – ezt mondták neki –, honnan emelkedik füst, egy másik, arrafelé eső présházból”.
Itt hát az alku jövendő tárgya, a romos, de valamikor módosan szép présház. Megvan jó harminc méter is a hossza. A lecsupaszított tetőszerkezetével – a füstös szarufáival, szelemengerendájával – úgy hever ott óriási halcsontvázként, mintha a lenti víz vetette volna ki valamikor.
Hol vagyon hát most már a füst, amely odaigazítja az őskori cet tulajdonosához?
Ott van. Abban a kis völgyben.
Nem kéményből, nem is épületből emelkedik dugóhúzónak a kék égbe az az égkék füst (jeléül, hogy gyümölcsfatűzből származik). A szabadban rakja egy barátságtalan – mert még csak vissza sem köszönő – aggastyán.
Ez a présház távoli kisöccse sem lehet az előbbinek. Eredetileg sem lehetett több a domb partjába ásott voltaképpeni pincénél. Előtte csak akkora helyiséget építettek, ami a szerszámoknak, a permetezőnek, a borsajtolónak kellett.
De most ez is rom; oly alaposan, hogy terméskőből rakott egykori falai térdig ha érnek. Így a tulajdonképpeni pince ajtaja lett az egész helyiség bejárati ajtaja.
Ez előtt, vagyis hát a szabad ég alatt ég, a hajdani kis kamrában a gyümölcsfatűz; innen száll az a füst, melynek szép egyenességében mintha valamiképp köze volna az aggastyán némaságával, mozdulatlanságával is.
Mert első szava ez:
– Nem eladó.
Házinyúlszeme van: piros. Pedig csak a pillátlan szemhéja piros. Az a pirossága tükröződik a másként világoskék szemekben úgy, ahogy az ég pirossága a tavakban.
Az ősz hajú férfi türelmesen azt feleli, hogy akkor miért gyalogoltatták ki őt ilyen messze, ilyen hóban.
Az aggastyán végigméri az idegent. Csak aztán érdemesíti válaszra, ugyancsak türelmesen:
– Senkinek se mondtam, hogy utánam jöjjön. Csak azt mondtam: itt leszek. Csak a vőmnek hagytam meg, kijöhet a demizsonjával, ha akar...


AZ ELMÚLT ÉV LEGJOBB ADATÚJSÁGÍRÁS ÉS ADATVIZUALIZÁCIÓS PROJEKTJEI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2017.12.29.


Ezeket az adatos projekteket csinálta az Átlátszó 2017-ben

Idén sem jött el az adatvizualizáció alkonya (ezt minden évben beharangozzák), ennek pont az ellenkezője történt: pazar, előremutató, és itthon is megcsinálható dolgok sorát láttuk, és azt is hozzá kell tennünk, hogy itthon is egyre erősebb projektek készültek. Az alábbiakban egy önkényes tematikai rendbe szedett még önkényesebb válogatást láthatnak azokból a projektekből, amelyekre az Átlátszó idén a legjobban rá volt izgulva. 
Összeszedtük, hogy idén mitől esett le az állunk, miből tanultunk sokat és mire irigykedtünk nagyon:...

VAZALLUSNAK VALÓ VIDÉK? - TÁLLAITÓL MÉSZÁROSIG

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2017.12.29.


A magyar társadalom feudalizálódását jelzi, hogy egyre több vidéki térség hűbérbirtokká válik: fideszes politikusok szinte a magukénak tekintik. Kivételezett helyzetük a kormányzásának 13. évére készülő Orbán Viktor kegyétől függ, így alattvalói áhítattal tekintenek rá, közben a helyieknek bizonygatják, hogy ennek az udvari kapcsolatnak a révén tudnak sok mindent kijárni. 
A HVG összeállításának első része.

A kénes fürdő, a virágos hímzés és az olcsó benzin hazájában, Matyóföldön Tállai András az úr. A mai adóhivatali főnök, egyben parlamenti államtitkár és majd 20 éve folyamatosan országgyűlési képviselő kis megszakítással a megye közgyűlésében is ült 1998 és 2006 között úgy, hogy a térség központjának, Mezőkövesdnek a polgármestere volt 2002–2010-ben.

A főiskolai végzettségű üzemgazdász a Fidesz adóügyi szakértőjeként dolgozott, így logikus lépés volt a NAV élére tenni. Pénzügyekben szorgalmasan ostorozta politikai ellenfeleit, bár nem a szavak mestere, az első parlamenti felszólásában 1998-ban például így írta le az akkori Orbán-kormány által örökölt állapotokat: „Az ország vagyoni állapota körülbelül olyan, mint egy hámozott léggömb”. Adóügyekben a Házban elismerik a szakértelmét, a helybeliek pedig azt, hogy polgármesterként is aktív volt. Az élete összeforrt a dél-borsodi környékkel, a Tiszai Vegyi Kombinátban kezdte pénzügyi előadóként, majd az egyik mezőkövesdi iskola gazdasági igazgatóhelyettese lett, közben 1990-től cégét, a 2010-ben végelszámolással megszüntetett Sagma Kft.-t vezette. Mindig hozta egyéni országgyűlési választókerületét: ötször győzött egymás után. 2017-ben például 47 százalékot szerzett, 20 százalékpontot vert a Jobbik emberére és majd 30-at a baloldal közös jelöltjére. Jövőre valószínűleg csökken a Fidesz-előny. Több helyi vendéglátónál állandóan megy a Hír Tv, az asztalokon jobb helyeken is ott fekszik a Magyar Nemzet. A Matyó, Zsóry, Tállai szavakkal leírható mezőváros a híres fürdő révén se tudott kitörni: kevés a színvonalas szálláshely, főleg kis üdülőházikók várják a többnyire belföldi, illetve szlovák és lengyel vendégeket...

A KORMÁNY ÚGY SZÓRJA A PÉNZT, MINTHA ARRA SZÁMÍTANA, HOGY JÖVŐRE EZT MÁR NEM TEHETI MEG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.12.29.


Igaz, hogy a tavalyi év is a kassza kisöprésével végződött, de az idén még egy lapáttal rátett a kormány a pénzszórásra. Orbán Viktor természetesen a választásokat szem előtt tartva olyanoknak juttatott az adományokból, akik szavazataira nagy szüksége lesz jövőre, így megnyomta a tollát, amikor a nyugdíjasoknak nagyobb emelést adott, mint amennyi a törvény szerint járna, de a Hit Gyülekezetét is megdobta 750 millióval. Azért a nagy kedvenc foci sem maradhatott ki a pénzherdálásból, hiszen 37 milliárdot pumpálnak az amúgy is pénzben úszó sportágba.

A magyar kormány úgy viselkedik, mintha 2018 januárjától egy fillért sem adhatna a saját kedvenceinek. Persze dorbézolhattak tavaly is év végén azok a szervezetek, melyek jó viszonyt ápolnak Orbán Viktorral és csapatával, most azonban szélesebb társadalmi rétegek megnyerése volt a cél. Az biztos, hogy a kormány nem akarja a véletlenre bízni a tavaszi választások végeredményét. Orbán több mindentől fél annak ellenére, hogy neki áll a zászló, hiszen utcahosszal vezet a még mindig rendezetlen ellenzék előtt.

Egyik legnagyobb gondja, hogyan tartsa harci lázban a sajátjait még bő három hónapig. Jogosan fél attól, hogy ha csillapodik a Soros György elleni gyűlölet, illetve a menekültekkel már nem tud elég hatékonyan riogatni, akkor többen úgy érzik az elkötelezettek közül, hogy nem is kell a szavazatuk a Fidesz magabiztos győzelméhez. Nagy kihívás ez azok után, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra jutását követően lényegében folyamatosan kampányolt, így magát a valódi választási voksvadászatot alig lehet majd megkülönböztetni a korábbi időszakoktól...

A MAGAM RÉSZÉRŐL KÖSZÖNÖM A KORMÁNYNAK ÉS KÜLÖN ORBÁN VIKTÓRNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.29.


Mindössze két nap van hátra az évből, aztán folytatódik minden. Én legalábbis soha nem tapasztaltam olyasmit, hogy bármi új kezdődne csupán azért, mert el kell kezdeni megszokni egy új évszámot. A világviszonylatban is elnyomott, önmagát jobboldali konzervatívnak meghatározó, de attól fényévekre, ám legalább teljesen más irányban tenyésző Orbán-kormány és udvartartása már megkezdte a kötelező nyájterelő-jajveszékelést. Csinálják ők ezt egész évben, mert a társadalom lerablása, az uniós források és az adóforintok pofátlan, de legalább gátlástalan elzsákmányolása nem szünetel az év egyetlen napján sem, de mivel maradt némi apró a kasszában, amit még ki lehet onnan markolni az év vége előtt, most ráerősítenek a hörgésre. Hogy ne a sajátlábak erősítésére szétlopott (propagandaoldalak, pártmédia, oligarchák, szavazatszerzésben hatékonyan közreműködő kül- és belhoni egyének, csoportok és egyházak zabáltatása) iszonyatos összegekre figyeljünk, hanem arra például, hogy majd most jön Milo Yiannopoulos megélhetési provokátor és akkor az mennyire vicces már, hogy a baloldal szétidegesíti magát, amiért a Fidesz meghívta a jóembert egy konferenciára.
Szerintem a kormánypárt eleve vonzódik az ilyen tudathasadt alakokhoz. Biztosan hiányzik nekik a volt főtanácsadójuk, aki meleg zsidóként megalkotta a melegek és zsidók elleni gyűlölet alaptételeit. Egyébként is ilyen sérültekkel van tele a kormány és környéke, a kommunistagyűlölő volt MSZMP pártkatonáktól a hívőkön egykor harsányan gúnyolódó, mára megtért horogkeresztényekig, a pocakos katonákat kiröhögő elhízott szotyolaköpködőtől az értelmiségieket tornából felmentettnek tituláló, szerencsétlen testi – és lelki – adottságaiktól frusztrált megmondóemberekig. Milo Yiannopoulos egyáltalán nem lóg ki a sorból. Ott a helye.
Sokkal érdekesebb és fontosabb mindaz, amiről nem harsog a pártpropaganda. Az alábbi adatsorokat olvasva gondoljunk az egyetlen budapesti hospice-ház által kért 50 milliós támogatásából megadott 40 millióra és a maradék 10 millió helyett kapott kioktatásra: gazdálkodjanak ügyesebben. Gondoljunk a rendszeresen lerohadó fűtési rendszerekre, a kórházakban, iskolákban, mentőállomásokon, tűzoltóállomásokon vacogókra, a hiányzó diagnosztikai berendezésekre, az idősotthonok szűkös kapacitása miatt méltatlan körülmények között tengődő idős, beteg emberekre, a 20-30 000 forintból megélni képtelen rokkantakra, a gyógyszerüket kiváltani képtelen betegekre, az ingyenkonyhák előtt kígyózó sorokra, a leszakadó vidékre, a szinte teljes munkanélküliséggel sújtott zsákfalvakra, a tűzifa hiányában szeméttel, ronggyal fűtött lakásokra, a kórházba magunkkal hurcolt gyógyszerekre, evőeszközökre, pizsamára, vécépapírra, lázmérőre, a beteg gyerekük mellett, a padlón alvó szülőkre. És gondoljunk arra, hogy a társadalom a nagyon kevésből micsoda erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezeken az embereken segítsen, miközben a kormánypárt a saját politikai és anyagi haszonszerzésének biztosítására hová talicskázza az általunk befizetett, a fenti célkora szánt adóforintokat. Sorolom. Minden adat a Magyar Közlönyből származik, egytől egyig hivatalos.
Szombathelyi Egyházmegye – A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása – 2020-ig bezárólag: 2 037 525 000 Ft.
Szombathelyi Egyházmegye – A kőszegi Jézus Szíve-templom részleges helyreállítása – 400 000 000 Ft.
Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete – A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete beruházásai – 500 000 000 Ft.
Erdélyi Református Egyházkerület – A bonyhai Bethlenkastély rehabilitálása – 2 001 302 960 Ft.
Hit Gyülekezete – Hit Park területén rendezvényközpont létrehozása – 394 030 200 Ft.
Szent Pál Akadémia – Hit Park területén könyvtár létrehozása – 364 159 800 Ft.
Magyarországi Sajátjogú Metropolitai – A Görögkatolikus Metropólia fejlesztési céljainak támogatása – 2 800 000 000 Ft.
Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház – Görögkatolikus templom és közösségi tér építése a fővárosban – 800 000 000 Ft.
EsztergomBudapesti Főegyházmegye – Keleti egyházművészeti kiállítás a Nemzeti Múzeumban és az Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó egyéb görögkatolikus programok az országban – 200 000 000 Ft.
Hajdúdorogi Főegyházmegye – Főegyházmegyei fejlesztések – 200 000 000 Ft.
Nyíregyházi Egyházmegye – Egyházmegyei fejlesztések – 200 000 000 Ft.
Miskolci Egyházmegye – Egyházmegyei fejlesztések – 200 000 000 Ft.
Szlovákiai Református Keresztyén Egyház – Református beruházások és fejlesztések Felvidéken – 1 774 000 000 Ft.
Erdélyben megvalósuló programok és támogatások – Erdélyi Médiatér Egyesület – 1 450 000 000 Ft...

ENNÉL ALJASABB CSALÁST MÉG HADHÁZY ÁKOS SEM LÁTOTT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KOVÁCS ÁRON
2017.12.28.


„Ezt a csomagot Magyarország kormánya juttatta el önhöz és családjához” – hirdetik kék alapon fehér betűkkel azok a dobozok, amelyekben az úgynevezett Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) keretében kiosztott élelmiszersegélyek jutnak el a szegény, kisgyermeket nevelő családokhoz. A felirat tényszerűen igaz, csak – ahogy mondani szokták – nem fejti ki a valóság minden részletét. 

Először is a dobozok tartalmát az Európai Unió forrásaiból vásárolták, vagyis főként a holland és német adófizetőknek tartoznak értük hálával a rászorulók – illetve azok, akik az erre a célra kiírt, és megfelelően irányított közbeszerzéseken leszállíthatták a dobozokba kerülő termékeket. Hadházy Ákos, az LMP társelnökének legújabb kutatásai szerint ugyanis az derült ki, hogy lényegében egyetlen cégcsoportra írták ki a pályázatokat, és ha valaki más is elindult, azt kizárták vagy ajánlatukat érvénytelenítették.

Az egyik legutolsó, 2. szakasz néven emlegetett RSZTOP-közbeszerzést, amelynek keretösszege 13,7 milliárd forint, eleve nem bontották részekre, így esélyt sem adtak a helyi vállalkozásoknak, csak a nagy konzorcium tudott mindenféle termékkel pályázni. Ezért a pénzért összesen 2,175 millió élelmiszercsomagot tervez kiosztani a kiíró, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság.

A kiírásra négy ajánlat érkezett, közülük hármat érvénytelennek nyilvánítottak, ebből kettőt „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatás” címén, vagyis mert túlságosan olcsón adták volna a termékeket – pedig ez nem építkezés, ahol ki lehet spórolni az anyagot, hanem előre meghatározott tartalmú csomagokat kellett volna összeállítani. A győztes konzorcium tagjai: a Halker Kft., a Halker Mirelit Depo Kft., a Kedvenc JM Kft., a Jégszilánk Kft. és a Gastro-Hús Kft.

„Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást még nem találtam: éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó – így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segítseni, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le a helyi maffia a nemzetközi segélyeket” – fogalmazott Hadházy Ákos...

MI AZ A KOLLOKÁCIÓ, ÉS HOGYAN FORDÍTSA A GÉP ANGOLRA, HOGY "BAKOT LŐ"

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2017.12.29.Kedves olvasóink, emlékeztek még a teknőcös-entrópiás példákra? (Mellékesen megjegyzem: tessék nyugodtan teknősbékának hívni, legalább a 14. század óta bevett szó ez, és ha valaki szerint mégis „helytelen”, annak üzenem, hogy a bazsarózsa sem rózsa, meg a tubarózsa sem, de még a pünkösdirózsa sem. Ott egye meg a fene, aki ezek helyett a latin nevüket használja, csak kötelezővé ne tegyék.) Sokakban felvetődött, még levelet is kaptam róla, hogy mi a gyakorlati jelentősége ennek a módszernek, hogy nem lehetne-e valami ütős példával bemutatni a használatát. Ezért most mutatok egy érdekes használati területet, a nyelvtechnológiából, az úgynevezett kollokációk azonosítását. 

Hogy mi is az a kollokáció, az elég vitatott kérdés. Vannak, akik minden olyan többszavas kifejezést így hívnak, ami nagyon gyakori, szokványos, például azt is, hogy dolgozni megy, meg azt is, hogy bakot lő, meg azt is, hogy romokban hever. Pedig az első egyszerűen csak gyakori, de semmi szokatlan nincs benne, teljesen transzparens a jelentése, vagyis világos, hogy hogyan jön ki a jelentése a részeiből, míg a második kettő nem ilyen. A bakot lő pont az ellenkezője, hiszen amikor ezt tesszük, annak általában se a bakhoz, se a lövéshez semmi köze. Az ilyen kifejezéseket a nyelvészek idiómának nevezik. Végül a romokban hever kifejezést talán megérti az is, aki sosem hallotta (a bakot lő-ről ezt nem lehet elmondani), de magától nem jutna eszébe, hogy ezt így kell kifejezni. Ezért ezt szakszerűen produkciós idiómának nevezik, de van olyan is, aki csak ezt az alesetet nevezi kollokációnak.


Shooting bucks, avagy baklövészet

A nyelvtechnológiában nyilván fontos a kollokációkat azonosítani, legalábbis a kevésbé transzparens fajtái nyilván fontosak, például a számítógépes, automatikus megértés szempontjából, mert ezek azok, amiket nem lehet „szó szerint” megérteni. Az más kérdés, hogy például a gépi fordítást sokszor megértés nélkül próbálják megoldani, pusztán statisztikai alapon. Például a bakot lőkifejezésnek egy jó nagy korpuszban számtalan angol megfelelője lehet, de gyakorlatilag egyikben sincs szó `bakról' (buck) meg `lövésről' (shoot) – leggyakrabban olyasmit találunk, mint make a mistake. (És legyünk optimisták: ha a szövegkörnyezetből kiderül, hogy mondjuk vadászatról van szó, akkor még az is lehet, hogy a fordító abban a környezetben valószínűbbnek fogja találni a shoot a buck fordítást.) De még a statisztikai alapú értelmezést is segítheti, ha megtaláljuk a kollokációkat, és ezt pont olyan eszközökkel szokták végezni, mint amiket a kiagyalt teknősbékás példán bemutattam...

JOGOS ÖNVÉDELEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: Swan Edgar
2017.12.29.


Tudom, elfoglaltak a választási kampánnyal.

Mennek háztól házig, ott akarnak lenni a piacokon a répa és a hagymakupacok között, a parkolókban és mindenhol.

Azért, hogy elérjenek minket, hogy szólhassanak az emberekhez.

Lenne egy javaslatom.

A magam nevében, de talán mások nevében is.

Azok nevében, akiket nem fognak megtalálni, akiket nem képesek elérni, meggyőzni főleg nem.

De azért mégis inkább a magam nevében írok, mert azt biztosan tudom, én mit gondolok.

Azt gondolom, vannak kormánypárt-hívők és vannak ellenzék-hívők.

Ezen csoportok tagjainak száma nagyjából állandó.

A kötődés nem politikai, hanem sokkal inkább vallási jellegű.

Bármit tesz a rajongott vezér (mindkét oldalon), a hívek azt helyesnek és jónak látják.

Tehát őket nem kell meggyőzni, már régen meggyőzték önmagukat.

De szerintem többen vagyunk ebben az országban, akik nem tudunk, nem is akarunk ilyen módon tekinteni a politikára.

Például én, a senki.

De én is itt élek, ez a hazám.

Én is fogok szavazni.

Kérem, győzzenek meg engem!

Nekem nincs igényem arra, hogy az otthonomban vegzáljanak. Sem a piacon, sem az utcán, sem máshol.

Szoktam gondolkodni és semmi jót nem látok, ha elképzelem a közeli jövőt.

Ha a választásokat a mostani kormánypárt nyeri, akkor nincs miről beszélni.

Sanszos, nem is lehet majd miről beszélni, legfeljebb dicshimnuszokat zengeni, kötelező jelleggel.

Ha az ellenzék győz, akkor sem oldódott meg semmi.

Meg fog bénulni az ország, az új kormány tehetetlen lesz.

Centiről centire haladva próbálják majd megváltoztatni a rossz berendezkedést.

Nincs húsz évem arra, hogy ezt kivárjam.

Nem akarom, hogy ismét házhoz hozzák Bejrútot. Mert ez be fog következni, ha a Fidesz ellenzékbe kényszerül.

Engem akkor tudnának meggyőzni, ha teljes körű vizsgálatot, számonkérést és valós felelősségre vonást hirdetnének.

Önmagukkal kezdve.

A hibákkal, bűnökkel való szembenézés ugyanis nem a gyengeség, hanem az erő jele.

Tisztítsák meg önmagukat, pártjaikat a régen hurcolt, mindenki által ismert bűnöktől, a bűnösöket vonják felelősségre.

Bizony, én is ismerem, más is ismeri a három László nevét. Máté, Boldvai, Puch.

Történjenek meg az elszámoltatások, először kerítésen belül!

Nekem az nem elég, hogy Simon Gábor mögül kiállnak, miután lebukott.

Számomra az nem elfogadható, hogy már nem tartozik a párthoz.

Ez gyávaság, nem pedig megoldás.

Aztán álljanak elém, hogy lássam, megtisztultak.

Ha ez megtörtént, minden alapjuk meglesz arra, amit tenniük kell.

Szisztematikusan, minden részletre kiterjedően fel kell tárni, ki kell vizsgálni és felelősségre kell vonni mindazokat, akik a hatalommal visszaélve, vagy a hatalom árnyékában meghúzódva anyagi, erkölcsi kárt okoztak ennek az országnak.

El kell számoltatni a bűnösöket, az ő rokonaikat, ismerőseiket. Mindenkit és minden fedő vállalkozást, amely a vagyon kimentésére szolgált.

Erre van mód. Kell, hogy legyen. Ha nincs, teremtsék meg!

Nem szabad, hogy egyetlen alkalmatlan, korrupt hivatalnok, egyetlen háttérben megbújó haszonleső a helyén maradhasson.

El kell számoltatni a mindenki által ismert, felmérhetetlen vagyonra szert tett árnyakat, mert az ő anyagi lehetőségeiket kihasználva továbbra is a mostani hatalom akarata érvényesülne.

Ez nem boszorkányüldözés.

Jogos elvárás.

Jogos önvédelem.

Látni akarom az Önök programját, amely így kezdődik.

Azt a programot, amely a szegénység felszámolásával, a gyermekek, sérültek, kiszolgáltatottak védelmével, a nyugdíjrendszer reformjával, az egészségügy, az oktatás talpra állításával folytatódik.

Azt a programot, amely leépíti a bürokráciát, megnyirbálja az állam túlhatalmát, visszahelyezi a fékeket, visszaállítja a demokráciát.

Programot akarok látni arról, hogyan fogják beindítani a gazdaságot, mire költik a pénzünket.

Ha ez a program megszületik, ha vállalják és felelősséggel kijelentik, hogy nem a hatalom megszerzése, nem a következő négy év megkaparintása, hanem az ország tényleges szolgálata a céljuk, meg tudják mozdítani a most elérhetetlen választókat.

Akkor nem kell az utcán leszólítani senkit, nem kellenek óriásplakátok, hirdetések.

Ez a program gyorsabban terjedne el az országban, mint a futótűz.

Én, a magam részéről ezt várom az ellenzéktől.

Ebben képes lennék hinni és ezért hajlandó lennék tenni.

Győzzenek hát meg engem.

A senkit.

Mindenkit.

(2014. 02. 19)

AZ ELFUSERÁLT(?) LÁZADÁS ÉVE?

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.28.


Lássuk be, nem nagy lendülettel vágtunk bele 2017-be. A NER hetedik évére ráfordulva túl sok illúziónk nem lehetett, 2016 után legalábbis kevés remény volt arra, hogy az idei év pozitív változásokat hoz majd.

Szóval magasra szaladtak a szemöldökök, amikor Orbán Viktor tavaly év végén meghirdette, hogy a lázadás éve következik.

Mondjuk az tény, hogy – ha nekünk nem is – a miniszterelnöknek volt oka bizakodásra: az amerikai választások és a Brexit valóban új világrend képét vetítették előre, a lendületet viszont megtörték a francia választások (és a szélsőjobb kudarca), és Angela Merkel is őrzi még állásait (bár épp hátrálni látszik, például bevándorlási kérdésekben), de az persze tény, hogy az a jobbos fordulat, amely Európán végigsöpör (Ausztria sem úszta meg), Orbánék berendezkedésének kedvez. De felhőtlen örömre nincs oka Orbán Viktornak sem.

Mert ugyan lázadozott a kormány, menekült-kérdésben például, és határon belül igyekezett eladni a nagy szabadságharc eszméjét, de maradjunk annyiban, hogy Brüsszelt pont nem nagyon hatja meg a magyar hiszti, ráadásul Magyarország továbbra is ki van szolgáltatva az uniós pénzcsapoknak, mondjon erről bármit a miniszterelnök.

Vagyis lényegében előre nem mozdultunk egy tapodtat sem, és nem is fékeztünk meg senkit. A lázadás elmaradt.


Ami valójában jó hír.

De azért még ne bontsunk pezsgőt. A helyzet ugyanis az, hogy a lázadás éve idehaza is elmaradt, és ha valamikor, akkor most nagyon fontos, hogy ennek az okait megértsük és eltegyük jövőre...

ÁTLÁTSZÓ: HIÁBA TETTÜNK FELJELENTÉST, NEM NYOMOZNAK AZ AZERI PÉNZMOSODA UTÁN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: OROSZI BABETT
2017.12.28.


Úgy érzi, hogy a Fidesz szétlopja az országot? Hogy ahová nyúlnak, onnan el is vesznek, ráadásul napról napra egyre többet akarnak? Rosszul látja. Magyarországon a kormány tagjai, a miniszterek, az államtitkárok, és a parlamenti képviselők döntő többsége is a becsület élő szobra, olyan állampolgár, akiknek ez eszébe se jutna. Nem ért egyet? Lehet, hogy igaza van. Ám ha a Polt Péter vezette ügyészség szemüvegén keresztül nézzük a magyar korrupciós ügyeket, akkor bizony kénytelenek vagyunk ezt a következtetést levonni.

“Nem olvasok újságot”


Ezt a mondatot nem egy vásárló mondta a sarki kisboltban, amikor a hazai politikai életről kérdezték, hanem az ATV Start című műsorban közölte a Legfőbb Ügyészség azon osztályának feje, amely többek között a korrupciós bűncselekmények feltárásáért felel.

Szoboszlai-Szász Richárd azután mondta ezt, hogy a riporter rákérdezett: miért gondolja azt, hogy az ügyészségnek semmi dolga nincs az Átlátszó és az OCCRP által feltárt azeri pénzmosoda ügyében.

Lapunk szeptemberben írta meg, hogy az OCCRP nevű nemzetközi újságírói szervezet banki bizonytékokkal alátámasztott tényfeltárása szerint Azerbajdzsán egy nemzetközi feketekassza segítségével fizetett le európai politikusokat. Az ügyben érintett cégek egy szövevényes céghálót alkottak, amelyet azért hoztak létre, hogy az azerbajdzsáni elit tisztára tudjon mosni pénzeket. Összesen 2,9 milliárd dollárt (760 milliárd forintot) mozgattak meg.

Rádi Antónia és Kőműves Anita nyomozásából pedig az is kiderült: a pénzből Budapestre is jutott – éppen akkor, amikor a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarovot...

A FARM, AHOL ÉLÜNK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoli
2017.12.29.


Az amerikai álom messze nem csak csillogás, és Hollywood (bár mostanában ugye már az is inkább rémálom), olyannyira nem, hogy az Egyesült Államok egyes részein azért elég kemény az élet. Például Nyugat-Virginiában, ahonnan Zoli küldött egy „tetszik-nem tetszik” listát a „Tíz dolog…”-sorozat kapcsán. Következzen tehát az amerikai álom kicsit másképp. (A képeket köszönöm Zolinak.)...

„Nem olyan régen a Határátkelő megkért, hogy írjak 10 dolgot, amiért érdemes / jó itt lakni vagy élni. Akkor én csípőből azt válaszoltam neki, hogy ilyet nem tudok írni, maximum olyat, hogy miért nem jó itt élni. Azonban - mint általában mindenhol - nem ennyire fekete vagy fehér a teljes kép.

Ebben a posztban igyekeztem összeszedni mind a negatív, mind pedig a pozitív oldalát annak, amit eddig láttam, tapasztaltam. Hangsúlyoznám, hogy a következőkben leírtak az én személyes érzéseim, tapasztalataim, gondolataim egy része, amelyeket Morgantown és a Nyugat-Virginiában tett számtalan kirándulások hívtak elő bennem.

Mindezeket mások másképpen láthatják vagy gondolhatják, ami egyébként ugyanannyira lehet jogos vagy kevésbé jogos, mint az általam lejegyzettek.

Nyugat-Virginia

Néhány szó magáról az államról, mely a 10. legkisebb területű az USÁ-ban és Kentucky, Ohio, Virginia, Pennsylvania, valamint Maryland öleli körbe. Az egész államban, melynek területe kb. kétharmada Magyarországénak, nagyjából annyian vagy kicsit még kevesebben is laknak, mint Budapesten.

Elméletileg már Kr.e. 100 környékén is laktak itt őslakos indiánok, akik az államban található végtelen erdőségekben éltek. Itt igen jellemzőek a lankás dombok és hegyek, melyek az Appalache-hegység hírnökei az államban, s melynek köszönhetően Nyugat-Virginia gyakorlatilag egy hatalmas erdős park.

Nekünk és mindenkinek, akik imádják a természetet ez egy igazi paradicsom. Rengeteg a kirándulási és túrázási lehetőség, gyönyörű, érintetlen erdőségek terítik be a tájat, melyeket néha megszakítanak a dombok és hegyek között megbújó apró városok és falvak..."...

GERLÓCZY: MR. TIBORCZ, A VEJ - TEAVEJ. VÉLEMÉNY

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GERLÓCZY MÁRTON
2017.12.28.


Tegnap este vacsora közben, egy olcsó kis étkezde teraszán üldögélve olvastam egy tényfeltárók cikket a Financial Times oldalán egy kis európai országról. Úgy gondoltam, minden körülmény adott ahhoz, hogy a földrajzi távolságot, mely a hazám, a kis európai ország, és a tartózkodási helyem közt elterül, a nyelvi különbségek sajátosságainak igénybevételével kiterjesszem a tudatomra is.

Ahhoz, hogy az ember megértse a magyarok gondolkodását, elengedhetetlen, hogy beszélje a nyelvüket, viszont, ha valaki odáig merészkedik, hogy megtanulja a magyarok nyelvét, e meglehetősen szürreális utazás közben – mivel gondolatainak rendszerébe ellentmondásosnál ellentmondásosabb magyar gondolatok vegyülnek – elveszíti annak lehetőségét, hogy megértse őket. Ha ez igaz, gondoltam, akkor

a magyarokat csak olyan magyar ember értheti meg, aki bár a tudata mélyén magyar, de már jó ideje nem gondolkodik magyarként, vagyis: magyarul.

Például ez a Soros György, ő is ilyen lehet, bár nem tudom, nem ismerjük egymást személyesen.

Talán ide tartozik, hogy egy este, nemzetközi társaságban üldögélve az európai helyzetről hallgattam egy svéd, brit, német, izraeli, olasz és svájci állampolgárok által folytatott eszmecserét, de egyikük sem hallott még erről a Soros Györgyről. Ott élnek a migránsokkal teli nyugaton, de fogalmuk sincs arról, ki ez a vénember, 

nem hallottak róla,nem hallottak a kontinens tönkretevőjéről és ördögi tervéről, melynek megakadályozásán egyedül mi, magyarok dolgozunk.

A Financial Times írása, ha magyarul olvasnám, unalomig ismert mendemondákkal és közhelyekkel teli népmese a vidéki fiúról és barátairól, stadion, kisvasút, satöbbi.

Magyarul leírva e szavaknak nincs már semmilyen jelentéstartalma, mert nem sikerült megszabadítani őket a rájuk rakódott szennyeződésektől. 

Azt mondom, kisvasút, de mondhatnám azt is, teavaj. Kit érdekel? Az egyik állandó, a másikért le kell menni a boltba, mert megromlott. Az élet megy tovább. Ha azt mondom Simicska Lajos, vagy Garancsi István, az emberek lemondóan legyintenek, vagy káromkodnak egyet, nem jelent többet annál, mintha így kiáltanék fel: sok a szúnyog...

AZ OLAJÜGYEK NYOMÁBAN

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Zárójel
2017.12.29.


...Az olajügyek egyik kulcsfigurája Nógrádi Zsolt volt, aki saját magáról bevallotta, hogy tagja volt az olajmaffiának és sok rendőri vezetőt és magasrendű politikust is besározott.

Többek között Pintér Sándor korábbi országos rendőrfőkapitányt, aki az Orbán-kormány idején belügyminiszter is volt, Lezsák Sándor MDF-es képviselőt, Stadler József vállalkozót, Pál Lászlót a MOL egykori vezetőjét. Az ő véleménye szerint szinte a teljes politikai elit, az összes párt, és a rendőri vezetés is érintett a rendszerváltás utáni évek egyik legnagyobb lopásában. Nógrádi Zsolt 2000. június 9-én tett vallomásában konkrét helyszínek események és nevek szerepeltek. Az elmondottak valóságtartalmát azonban a bíróság később kétségbe vonta. A vallomásban szereplő politikusokat mentelmi joguk miatt se tanúként, se gyanúsítottként nem hallgatták ki. Az érintett személyek rágalmazási pereket indítottak, és meg is nyerték azokat. Nógrádi Zsoltról ekkor pszichiátriai szakvélemény is készült, mely személyiségzavart állapított meg nála. Erre hivatkozva később a bíróság hamis tanúzás büntettében bűnösnek találta, 1,5 év börtönt kapott két évre felfüggesztve. Az olajügyekben szintén nyakig elmerülő édesapja Nógrádi József gyilkosság áldozata lett, és a gyilkossággal Nógrádi testvérét, Ádámot gyanúsították, akit jogerősen el is ítéltek 20 évre.

Az olajügyekben nyomozta az igazságot Szezák Gyula Hajdú-Bihar megyei főügyész is. Ő Papp Imre akkori megyei rendőrfőkapitány által elkövetett cselekmények elleni nyomozásban vett részt, azzal vádolta a rendőrt, hogy közreműködésével illegálisan, vámfizetés nélkül került az országba nagy mennyiségű olaj. Szezák további sorsát az előzmények ismeretében nem nehéz kitalálni: az ügyet elvették tőle, nyugdíjazták, majd rágalmazásért perbe is fogták, amit meg is nyertek vele szemben.
Az olajmaffia kapcsán az egyik legismertebb médiaszereplővé Sándor „Papa” István vált, aki nyomozóként dolgozott, majd beperelték, de a vádpontok alól felmentették.

Ügyéről azonban nem sokat tudni, ugyanis aktáit 85 évre titkosították. „Papa” azonban teljesen nem maradt csöndben, az ő által elmondottak képezik Kármán Irén dokumentumfilmjének és könyvének jelentős részét. A volt rendőr rébuszokban beszél ugyan, de az jól látszik, hogy véleménye szerint egy a háttérben meghúzódó, magasrangú politikus, ahogy ő nevezi „nagy ember” fogta össze a szálakat (lásd a Papával készült Kármán Irén-féle interjút, ami az újságírónő blogján olvasható).

És az igazság bajnokai közül persze nem felejthetjük ki a már többször említett Kármán Irént sem, aki filmet és könyvet készített a maffia ügyekről. Munkája közben többször megfenyegették, majd idén nyáron félholtra verték. A rendőrség azonban kétségbe vonta Kármán azon állítását, hogy az olajügyek miatt érte őt a támadás, sőt vallomását is megkérdőjelezték, és azt is kilátásba helyezték, hogy pert indítanak vele szemben hamis tanúzás miatt…

Az olajügyek egy olyan végtelen szőttest képeznek, melynek szálait lehetetlen kibogozni, azt, hogy kik ültek a rokka mögött valószínűleg soha nem tudjuk meg, csak az tűnik biztosnak, hogy sokan, sokat loptak…

CÉLKERESZTBEN A NÉPSZAVA - BALJÓS ÁRNYAK

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: SZIGETI ILDIKÓ
2017.12.29.


Nem tudni, mi történik csak azt tudni, hogy célkeresztbe került a Népszava is. Ugyanazok a jelek, mint a Népszabadságnál. Vajon a folytatás is hasonló lesz?

A kormány célkeresztbe fogta az egyik utolsó, függetlennek mondható országos napilapot. Általános döbbenetet okozott, amikor a Népszava olvasói meglátták az egész oldalas, jól ismert, sorosozó hirdetést. Vajon mi történt? – tette fel a korántsem költői kérdést Bolgár György az újság főszerkesztőjének.

Horváth Gábor hamar lehűtötte a kedélyeket, olyat mondott, amire talán csak kevesen számítottak.

Elismerte, hogy számítottak a hirdetés megjelenésére, sőt, számoltak is vele. Pontosabban az ebből származó bevétellel.

A lap első embere megpróbálta elmagyarázni, hogy az előfizetések, a hirdetések dacára a Népszava egyre nehezebben tud fennmaradni, így nem sok választásuk volt:

vagy tudomásul veszik, hogy az újságban megjelenik valami, ami alapértékeikkel szöges ellentétben áll, vagy bezárják a lapot.

Úgy tűnik, a főszerkesztő őszintesége olaj volt a tűzre. Az adásban szinte egymást érték a csalódott, mérges és elkeseredett betelefonálók. Az újság előfizetőit és alkalmi olvasóit nem hatották meg Horváth Gábor szavai...

BOROSS HELYE A SEMMI KÖZEPÉN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.28.


Természetesen tudom, hogy utánlövés Boross Péter karácsonyi szerepléséről ilyen késedelemmel írni. Már csak azért is, mert sok újdonságot sem mondott. Mármint önmagához képest. De csak most botlottam bele a világhálón a megnyilatkozás reflexiójába. Másrészt talán mégis megér egy-két gondolatot.

Nem is annyira Boross Péter mondandója. Az tényleg hozza a tőle, az utóbbi évek mondandói alapján, elvárt formát. Az egykori vice-miniszterelnök esetében nem új folyamat, hogy a Horthy-korszak egyre fényesebben világít az elméjébe. Talán az egykori emeszempés pártcsinovnyiki állomást is tartalmazó, de egykor a Szálasi-érában is katonáskodó Boross számára tényleg ez az, ami megadatott. Az az amnéziás folyamat, amely már a korábbi, 2016 Karácsonyán előadott, ünnepi „köszöntőjekor” is nyilvánvaló volt. Ez akár rendben is lehet. Az idő felértékeli azt a kevés jót, ami történik, és általában is rózsaszínre festheti a személyes múltat. Aki nem hiszi, az nézzen szét maga körül.

Szinte biztosan fog találni olyan egykori honvédot, aki a Kádár-korszakban volt kényszersorozott katona. Alighanem olyat is fog találni, aki egy pillanatig sem szeretné még egyszer végigcsinálni. Miközben ugyanezek harsányan kacagva adomáznak az akkor megélt szívatásokról, értelmetlen kiképzési lépésekről, illetve a még értelmetlenebb, a kontraszelekció díszpéldányaiként szolgáló, tiszti állomány tagjairól. Talán olyan ismerőse is akadhat néhányaknak, akik egykor a század téglái voltak. Olyanok, akik pár óra kimenőért pitizve dobták fel a katonatársakat egy becsempészet felesért, egy randiért átlépett kerítésért, vagy bármiért. S akik talán mai napig nem értik, hogy az egykori katonatársak miért kerülték, illetve kerülik talán a mai napig. Amikor számukra akkor az volt a legjobb jó, amit magukkal tehettek. A még idősebb generációból is ismernek talán többen olyanokat, akik mára már inkább dédnagyszülők, de nem győzik százszor is elmesélni a világháborús históriáikat...

MI MARAD A KONZERVATIVIZMUSBÓL TRUMP UTÁN?

DANUBR INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.12.29.


Ami magát konzervativizmusnak hívja jelenleg, nem fogja túlélni Trumpot” – írja Rod Dreher, a The American Conservative cikkírója

Dreher szerint az egyik központi téma sok konzervatív számára az USA-ban, hogy a jelenlegi elnök éppen átformálja a konzervativizmust – kérdés, hogy visszaáll-e eredeti formájában valaha?

Ezt csak akkor hihetjük el” – írja a Dreher által megidézett David Frum –, „ha feltételezzük, hogy az ideológia az embertől függetlenül létező dolog. Ebben az értelmezésben milliónyi, magát konzervatívnak valló amerikai épít politikai identitást Trump támogatására – és közben maga a konzervativizmus nyugodtan tovább létezik a háttérben, mintha ezek az emberi elköteleződések mit sem számítanának.”

Vannak olyan konzervatívok, akik – Dreher szóhasználatával élve – egy „cromwelli közjátéknak” tartják Trump-elnökségét, aminek elmúltával az ideológia ismét régi fényében fog tündökölni. A politikai ideológiák azonban történelmi termékek, doktrínájuk nem állhat kívül a történelmen. Dreher szerint ez nem csak az ideológiákra, de az olyan entitásokra is igaz, mint például a katolikus Egyház. „Kívülről keménynek látszik, mint a kő, de ahogy bekerülsz, megtudod, hogy a legtöbb katolikusnak a katolicizmus azt jelenti, amit a katolikusok mondanak és tesznek” – írja Dreher. Természetesen ennek köze van az egyházi elit hatalmának meggyengüléséhez és az elmúlt 60 év kulturális változásaihoz is. „A katolicizmusban még így is van strukturális akadálya az igazán gyors változásoknak. A politikai pártoknál nincs ilyen jellegű fék.”

Dreher felsorolja Russel Kirk hat ismertetőjegyét a konzervativizmusról:

1. transzcendens felsőbb rendezési elvben való hit, aminek lehet az alapja tradíció, isteni megvilágosodás vagy a természet rendje

2. az emberi létezés sokfélesége és titokzatossága iránt érzett szenvedély

3. a meggyőződés, hogy a társadalomnak rendre és osztályokra van szüksége, hogy kifejezzen bizonyos természetes különbségeket

4. a hit, hogy a tulajdon és a szabadság közeli rokonok

5. a hit a szokásokban, a hagyományban és az előírásokban

6. a felismerés, hogy az újításokat szorosan csatolni kell a létező hagyományokhoz az óvatosság érdekében

Ezek közül melyik általános elv magyarázza a népszerű amerikai konzervativizmust manapság?” – teszi fel a kérdést Dreher. Talán az 1. és a 4. ismertetőjegy közös lehet még. De minek hívnánk az egész kirki definíciót manapság? Reakcionizmusnak?...