2023. április 3., hétfő

„ÁLLANDÓAN SÖTÉTBEN ZUHANYZOM, NEHOGY MEGLÁSSAM MAGAMAT A TÜKÖRBEN”

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2023.04.03.


- C. Gabriellát 1992-ben 12 éves korában erőszakolta meg egy lovasedző egy tanyán.

- Egészen tavaly decemberig nem nézett szembe azzal, ami akkor történt, se azzal, hogy az akkori események milyen hatással voltak az életére. Úgy érzi, most végre felébredt és elkezdett élni. Azt szeretné, ha minden nemi erőszakon átesett áldozat átélhetné, milyen érzés felszabadulni.

- Stáhly Kata, a Hintalovon Alapítvány sport és gyermekvédelmi programjának vezetője szerint tipikus, hogy az ilyen gyermekkori események 30 évvel később kerülnek felszínre, addig pedig az agy befagyasztja az emléket.

„Önbizalmam, önbecsülésem semmi nem volt. Nem tudtam sose tükörbe nézni, például amikor kispiráloztam a szempillámat, akkor csak a szememet néztem. Sosem készítettem magamról szelfiket, ha valaki megnézné a telefonomat, akkor azt látná, hogy rólam nincs kép, mert rosszul voltam és vagyok ettől. Hatalmas lépés, hogy ki tudtam keresni az akkori fényképeket és megnézni magamat. Állandóan sötétben zuhanyzom, nehogy meglássam magamat a tükörben. Ez azért nem múlt még el, de próbálok elfogadóbb lenni magammal szemben” - meséli C. Gabriella, aki néhány hónapja nézett szembe azzal, hogy 1992-ben 12 éves korában megerőszakolta egy lovasedző.

C. Gabriella teljes életére hatással volt a gyerekkori esemény, de azt korábban sosem fogalmazta meg magában, hogy a problémái innen erednek, sőt az erőszakról sem beszélt soha senkinek. Azt most a gyógyulás útjának tartja, hogy családja után a nyilvánosságnak és a 444-nek is elmeséli, hogy mi történt vele és hogyan nézett szembe vele...

A KORMÁNY LESZÁMOL A KULTÚRA KRITIKUS RÉSZÉVEL - NAGY GERGELY A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PÁLINKÁS SZÜTS RÓBERT
2023.03.31.


A 2023. március 31-i Reggeli személyben Pálinkás Szüts Róbert vendége Nagy Gergely újságíró, A mű című lap szerkesztője volt, aki arról írt nemrég cikket, miképp számol le a kormányzat a kultúra független és kritikus részével.


HA TRUMP HAZUDIK A BÍRÓSÁGON, AKKOR BELESÉTÁL A VÁDEMELÉSSEL ÁLLÍTOTT CSAPDÁBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.03.


A Donald Trump elleni vádemelésnek több szempontből jelentősége van, nem csupán azért, mert ő az első maffiózó elnök, aki ellen vádat emeltek. Ez a vádemelés utat nyithat a továbbiak előtt, mert ledőlt egy lélektani fal. Márpedig az ellene indult többi eljárás sokkal fajsúlyosabb törvénysértéseket tartalmaz. A manhattani kerületi ügyész vádemelése mégis nagy jelentőségű azért is, mert Trumpot bíróság elé állítja, ahol neki eskü alatt vallania kell. Ez volt az, amit Trump és az ügyvédei igyekeztek mindenáron elkerülni, mert könnyen hazugságon kaphatják.

Ebből a szempontból a mostani vádemelés egy óriási csapda, mert Trump notórius hazudozó, aki a Washington Post gyűjtése szerint kétpercenként hazudik. Márpedig Trump a Stormy Daniels-ügyben már régóta folyamatos hazugságban van, mert tagadja azt is, hogy viszonya lett volna a pornószínésznővel, amit ő eskü alatt vallott, és amit még egy hazugságvizsgálat is megerősített. Ez azt jelenti, hogy ha Trump továbbra is tagadja a viszonyt és a hallgatási pénz kifizetését, amire egyértelmű bizonyítékok vannak, akkor eskü alatt hazudik az Egyesült Államok bíróságának.

Ez pedig nem olyan megítélés alá esik, mint Magyarországon, ahol ez senkit nem érdekel, jószerivel természetesnek tartják, hanem Amerikában ez súlyos bűncselekménynek számít. Amerikában a hamis tanúzás az igazságszolgáltatás elleni bűncselekménynek minősül, mivel az eskü alatt való hazudozás veszélyezteti a bíróságok, a nagy esküdtszékek, a vezető testületek és a köztisztviselők tekintélyét. Az eskü alatt tett nyilatkozatokról és bizonyos jogi dokumentumokról vélelmezni kell, hogy azok igazak, vagy legalábbis jóhiszeműek. Ez az igazságos ítélkezés alapja...

ÚJRA BÜNTETIK A ROKKANTAKAT, ANYAGILAG ÉS ERKÖLCSILEG IS TOVÁBB ALÁZZÁK ŐKET

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.04.03.


Nem jártak jól a rokkantsággal élők a tavalyi kártalanítással, és bármelyik megoldást is választották, az tíz helyett legfeljebb két év veszteségüket fedezte. Sokan a per lehetőségét is elbukták.

– A rokkantsággal élők tavalyi kompenzálása anyagilag és erkölcsileg is tovább alázza a korábbi ellátásuktól 2012-ben megfosztott egészségkárosodott embereket. Így fogalmazott lapunknak egy rehabilitációs szakértő, aki azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le, mert fél a hatalom megtorlásától.


Mint arról beszámoltunk, a rokkantsággal élő, betegségük miatt dolgozni nem tudó emberek kálváriája 2011-ben kezdődött, amikor a Fidesz-kormány bejelentette: átalakítja a rokkantsági nyugdíjrendszert, „mert a jelenlegi fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál”. A cél az volt, hogy aki csak tud (az is, aki nem tud) menjen vissza dolgozni. Aki a nyugdíjkorhatárt elérte, nyugdíjasként kapta tovább a támogatását, aki viszont nem töltötte be az 57. életévét, az egy bármikor csökkenthető vagy megszüntethető rehabilitációs- vagy rokkantsági ellátásra lett jogosult az addigi járandósága – például a rokkantnyugdíj – helyett. Hogy melyikre, azt az akkor létrehozott rehabilitációs hatóság döntötte el, az orvosok egy új pontrendszer alapján sorolták be a betegeket. Akiről úgy gondolták, hogy dolgozhat, az rehabilitációs ellátásra vált jogosulttá. A hatóság dönthetett úgy is, hogy a beteg nem rehabilitálható, ebben az esetben járt a rokkantsági ellátás, de jóval alacsonyabb - felére, harmadára csökkentett – összegben, mint amit addig adtak...

KARDOS ANDRÁS: CENZOROK ÉS "ÉRZÉKENYÍTŐK"

SZABASÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.04.02.


A szabadság teljes félreértése a kultúra autonómiájába való akármilyen szándékú cenzorális beavatkozás, ráadásul a művelődéshez való jog alapvető manipulálása is. Hiszen egy korszak, egy történelmi kor alapvető jellegzetessége, hogy milyen nyelvhasználattal íródott, és ebbe a korszerű pc nevében ollóval belevágni tilos és életveszélyes. Ha ma sérti valakik érzékenységét az adott mű nyelve, de amúgy értékes, sokjelentésű stb. műről van szó, akkor tessék utószót írni hozzá, esetleg előszót vagy lábjegyzetet.


Teljes tévútnak és művészet- és szabadságellenesnek tartom, hogy a fél világ elkezdte átírni, megcsonkítani, „érzékenyíteni” Agatha Christie, Ronald Dahl, vagy bárki más, mára már klasszikussá vált, nemzedékek által az eredeti nyelvhasználattal ismert műveit. Nem bonyolítva példák százaival az ügyet, teljesen abszurd, hogy A tíz kicsi néger címen világhírűvé vált Agatha Christie kriminek már a címét is átírják, és „beleérzékenyítenek” a regénybe is. Kultúrtörténeti és ideológiai közhely, hogy változó korok változó nyelvhasználatot preferálnak, hiszen változik a világ. De ebből nem az következik, hogy Platón dialógusait a fiúszerelem okán át kell írni, hanem az, hogy meg kell tanítani minden korok minden befogadóját arra, hogy a kultúra története egyben az érték- és nyelvváltozások története is, magyarán: ami valaha evidens része volt a kultúrának, mondjuk a „néger” szó használata, az mára problematikussá vált, de ebből nem következik, hogy bárki cenzúrázhatja, no pláne átírhatja az irodalomtörténet klasszikusait és nem klasszikusait.

Ha egy kiadó aggódik a gyermekeim erkölcseiért, meg a pc világtendenciáink érvényesüléséért, egyet tehet: a legkirívóbb esetekben szerkesztői lábjegyzet tehet oda, ahol nagyon veszélyesnek érez egy kifejezést. De ez a maximum. Művek címét átírni, kisebbség megnevezését kihagyni stb. stb., ez a totalitárius diktatúrák szokása, magyarán mondva: cenzúra. Különösen abszurd ez akár a gyarmatosító múlttal, akár bármiféle diktatúrás múlttal rendelkező országokban. Egyfelől: tessék a múltat vállalni, a nyelvhasználattal egyetemben. És persze lehet baromi nagy önkritikát gyakorolni, de cenzúrázni soha. Ugyanis akkor hol a határ? Kinek van joga megítélni, hogy az erkölcseink éber őrei mikor húzhatnak ki valamit, vagy írhatnak át. Semmikor. Mondom a legocsmányabb példát: Hitler Mein Kampfját sem átírni, sem meghúzni nem kell, hanem lábjegyzetekkel kell ellátni, hogy a ma olvasója értse ezt a szörnyűséget.

A cenzúra a szabadság ellensége. Nagyon helyesen mondja Anthony Horowitz:

Alapvetően ellenzem a már nem élő szerzők műveinek megváltoztatását” – mondta, majd hozzátette, hogy ezek az írók „nem tudják megvédeni magukat. Én azon a véleményen vagyok, hogy vegyük a műveket, beszéljünk, és vitázzunk arról, hogy már miért nem osztjuk az azokban megjelenő véleményeket, vagy azt a világszemléletet, amit azok képviselnek. Inkább, minthogy cenzúrázzuk, megrövidítsük őket, és kihúzzunk belőlük részeket”....

NEGYEDIK NEGYED - 33. RÉSZ: WISINGER ISTVÁN

NEGYEDIK NEGYED / RÁDIÓ BÉZS
Műsorvezetők: ASBÓT KRISTÓF, FODOR JÁNOS
2023.04.02.Beszélgetések az életünk negyedik negyedéről, az utolsó szakaszról. Az öregedésről, az elmúlásról. Közismert, szeretett embereket kérdeztem arról, amiről nem illik. A félelmeikről, az elmúlásról, a halálról, az öregedésről. Nem úgy általában, hanem nagyon is személyesen. Tabuk nélkül, olykor kíméletlenül. Hetente egy interjú egy olyan emberrel, akire érdemes és lehet figyelni. Hetente egy beszélgetés arról, ami mindenkit elér, előbb vagy utóbb. Kezdet és vég. Sírás az első levegővételkor, könnyek az utolsó után, közben meg rohanás. Aztán ráncok, mellőzések, betegségek, tán az út vége felé félelmek. Ezekről már nem beszélünk. Vagy csak ritkán. Most megpróbáljuk. Akinek a szemébe néztem: - Wisinger István. Műsorunkat, a Negyedik Negyedet, az Eisberg támogatta. A műsort Asbót Kristóf és Fodor János készítette 2021 nyarán.

A HÍMSOVINISZTA - NACSA OLIVÉR A TAXIBAN❗| SOMOGYI ANDRÁS |

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2023.04.03.A hímsoviniszta - Nacsa Olivér a taxiban...

TÖRÖKORSZÁG KÜLPOLITIKAI EGYENSÚLYOZÁSA HASONLÓ MAGYARORSZÁGÉHOZ

G7.HU
Szerző: SIMON ANDREA
2023.04.03.


A Változó világrend című sorozatban arra keressük választ, hogy Magyarország milyen helyzetből és hogyan reagálhat az országot érintő geopolitikai kihívásokra.


Viszonylag kevés olyan állam van a nyugati (katonai) szövetségi rendszeren belül, amelynek külpolitikája annyira megosztó lenne, mint Törökországé. Bár hetvenegy éve NATO-tagállam, de lelkiismeretfurdalás nélkül a közelmúltig sikeresen akadályozta a finn, és akadályozza még jelenleg is a svéd csatlakozást. Kokettál Putyinnal, miközben Moszkvát kritizálva Bayraktar TB2-es drónokat küld Ukrajnába. A példákat még sorolhatnánk. Valószínűleg a leglátványosabb kettősséget a jónak (de nem barátinak) mondható orosz reláció és az ország legfontosabb szövetségesével, az Egyesült Államokkal igencsak konfliktusossá fajult viszonya jelenti. Ez utóbbiba belesimul az Európai Unió intézményei és számos tagállam (főleg az északiak) kritikája a török jogállamiság, demokrácia és sajtószabadság állapotával kapcsolatban.

De mi alakítja a török külpolitikát?
...

A SÜLLYEDŐ HAJÓ NEM A MOSONMAGYARÓVÁRI KÓRHÁZ, HANEM A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

TELEX
Szerző: CSÉFALVAY ATTILA
2023.04.03.


Több mint 250 millió forintot tett be az állami fenntartású Karolina Kórház működtetésébe a mosonmagyaróvári önkormányzat, hogy ne kelljen osztályokat bezárni, márciustól mégis változások történtek: többek közt a hétvégéken a kismamákat és babákat át kell vinni Győrbe. A helyiek tiltakoznának, ha lenne, aki megszervezné: közel 100 ezer ember érintett. Szijjártó László, az orvosi kamara ott praktizáló megyei elnöke úgy látja: elkeserítő, aggasztó és teljesen kilátástalan a helyzet. A fideszes polgármester sem elégedett, a kórház főigazgatója szerint azonban a szakemberek száma határozza meg, hogy tudnak-e minden szakterületen 0–24 órában ellátást nyújtani. Most két altatóorvos és két belgyógyász hiányzik.


Egy ideje „önkormányzati lélegeztetőgép” tartotta életben a mosonmagyaróvári Karolina Kórház több osztályát, azokat ugyanis a koronavírusra hivatkozva közvetlenül a felújítás után, 2020 végén bezárták – hivatalosan: működését ideiglenesen felfüggesztették. Átrendeződtek az osztályok, és az orvosok és szakdolgozók hiánya miatt egy ideig a járvány lecsengése után sem sikerült elindulnia. Jókora felháborodás volt, az osztályok újraindítására online aláírásgyűjtés és civil élőlánc szerveződött.

Ekkor jött az önkormányzati segítség, helyi forrásból tudták újraindítani a sebészeti mátrix egységet, a szülészet-nőgyógyászatot és a gyermekgyógyászati felügyeletet. A mosonmagyaróvári képviselő-testület 2021 második felében 72 millió forint támogatást adott az állami fenntartású Karolina működtetésére. A pénzt ezen osztályok orvosi, szakdolgozói körében az óradíjak feletti juttatásra költötték...


MAGYARORSZÁG VÁLSÁGBAN VAN, A HATALOM NEM

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2023.04.03.Egy évvel ezelőtt zajlott az az országgyűlési választás, amely a Fidesz-KDNP eddigi talán legjobb eredményét hozta, melyet követően az ellenzéki összefogás gyakorlatilag egy nap alatt szétesett. Milyen politikai és gazdasági fejleményeket hozott, ez a viharos év? Hogyan kezelte a kormány a megélhetési válságot? Az Európai Unióval élesedő konfliktus hibás döntések következménye vagy előre eltervezett taktika eredménye? Az ukrajnai háború, az energiaválság és az egyre inkább ázsiai beruházásokra építő akkumulátor ipari fejlesztések is meghatározták az elmúlt egy évünket. Mindeközben az ellenzék különböző szereplői még mindig a páston vannak, kérdés ki tud megerősödni a válságban, és ki fog a létért küzdeni 2024-ben. Műsorvezető: Pap Szilárd István, a Partizán politikai szerkesztője Vendégeink: - Lakner Zoltán, főszerkesztő, Jelen - Ruff Bálint, politikai tanácsadó - Kerner Zsolt, újságíró, 24.hu - Magyari Péter, újságíró, 444.hu Az adás részei:
00:00 - Felkonf 02:16 - Belpolitikai helyzet: Lakner és Ruff 52:40 - Külpolitika és gazdaság: Kerner és Magyari


EZ TÖRTÉNT A HÉTEN – ORBÁN HADJÁRATA KÖZBEN BÚCSÚZIK IS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.04.03.


Úgy látszik, a megelőző héten szabadságon volt a miniszterelnök Facebook-oldalát készítő ember, miután egy hetes szünet után ismét megtekinthető Orbán Viktor drámai zenei aláfestéssel közzétett képes-feliratos heti beszámolója, az Ez történt a héten. Ezek a „krónikák” kizárólag az aktuális orbáni üzenetek sulykolására szolgálnak, így élethűen tükrözik Orbán és kormánya munkásságát, aminek a középpontjában éppen a propaganda van. Feltehetően nem áll túlságosan messze a valóságtól az állítás, hogy az Orbán-rezsim kormányzásából a legtöbb időt, energiát és kreativitást/gondolkodást – az évente sok-sokszázmilliárd forint állami pénzzel megtámogatott – propagandatevékenység emészti fel. Ennek tökéletesen megfelelnek ezek a posztok. A mostani is.


Az orbáni propagandisták a következőket tudták összeszedni az Ez történt a héten Facebook-bejegyzéshez:...

RÁRÚGTA AZ AJTÓT A VILÁGRA AZ OLAJKARTELL, MEKKORA BAJ LESZ EBBŐL?

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2023.04.03.


Nagyot fordult a világ a tavaly év eleji elképesztően magas energiaár-környezet óta: a jegybankoktól sorozatosan érkező kamatemeléseknek és az energiaválságtól való megmenekülésnek köszönhetően már jó ideje csökkenő árakról beszélhetünk, a bankválság okozta friss zavarok és a sokak által előre vetített esetleges recesszió miatt pedig 15 havi mélypontra esett nemrég az olaj ára. Ebben a környezetben ültek most össze október után az olajhatalmak vezetői, hogy egy, a piacot alaposan meglepő termeléscsökkentésről határozzanak. Az igazán égető kérdés az, hogy mindez mit is jelent pontosan a valóságban, mekkora hatása lesz a lépésnek a globális olajkínálatra és általában az inflációra, és hogyan alakíthatja mindez az olajhatalmak és az Egyesült Államok közti amúgy is feszült kapcsolatot...

A PÁRIZSIAK BETILTANÁK A BÉRELHETŐ ELEKTROMOS ROLLEREKET

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2023.04.03.


A párizsiak helyi népszavazáson úgy döntöttek, betiltják a bérelhető elektromos rollerek használatát a francia fővárosban – írja a BBC.

A vasárnapi népszavazáson 90 százalékos győzelmet arattak az e-roller ellenző
i...

...Párizs volt az egyik első európai nagyváros, amelyik bevezette a bérelhető elektromos rollerek és robogók rendszerét. A kritikusok szerint azonban több kárt okoztak, mint hasznot: az elektromos járművek használói számtalan közlekedési balesetet okoztak, veszélyesen, a KRESZ szabályait nem betartva közlekedtek, a járdán hagyott e-rollerek pedig eltorlaszolták az utat.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere azután döntött a népszavazás kiírása mellett, hogy az elektromos rollerek több súlyos és halálos közlekedési balesetet is okoztak a városban. A polgármester vasárnap, miután leadta a szavazatát, azt nyilatkozta: „Elkötelezett vagyok amellett, hogy tiszteletben tartsam a választók döntését.”

A szocialista városvezető hozzátette, a bérelhető elektromos rollerek rendszere drága, ráadásul „nem túl fenntartható, és rengeteg balesetet okoz”.

A város már 2019-ben próbálta szigorúbb szabályokkal kordában tartani a városban elszaporodott elektromos rollerek hordáit. Előírták, hogy csak láthatósági mellényben és sisakban lehet használni őket, nem lehet velük forgalommal szemben haladni, és komoly bírságot szabtak ki azokra is, akik átlépték a sebességhatárt, vagy nem az arra kijelölt dokkolókban hagyták a rollereket. A helyiek nagy része szerint azonban a szigor nem jött be: Párizs közterületeit ellepték a gazdátlanul heverő bérelt e-rollerek, és a balesetek száma sem csökkent érdemben.


EGY ÉVVEL A VÁLASZTÁS UTÁN: BEFAGYOTT KÖZÉLET, SORVADÓ FÜGGETLEN MÉDIATÉR

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HONT ANDRÁS
2023.04.03.


Ma van a 2022-es országgyűlési választás egyéves évfordulója, a negyedik kétharmad negyedéhez jutottunk. Ám akár a tavalyi választásból, akár a Fidesz-győzelmek sorozatából eddig nem nagyon sikerült tanulságokat levonni, noha a következményekkel mindenki szembesül.


Mintha tegnap lett volna, de máris eltelt egy év a legutóbbi országgyűlési választás óta, amelyet a Fidesz szavazatszámban a legjobb, százalékosan pedig (a 2009-es EP-választás után) a második legjobb eredményével nyert meg. Mint ismert a párt összesen több mint 3 millió 60 ezer szavazatot és 54,13 
százalékot szerzett...

MÁTÓL ISMÉT DRÁGUL TÖBB BANKSZÁMLA - TRANZAKCIÓS ILLETÉKBŐL 30 SZÁZALÉKKAL TÖBB FOLYT BE A TAVALYINÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.04.03.


Az árak száguldásának mellékhatásaként a bankok is serényen emelik díjaikat. Az OTP már a múlt hónapban lépett, április 1-jétől pedig többet kell fizetniük a K&H és a Raiffeisen ügyfeleinek is. Ezzel persze a sor még egyáltalán nem ér véget, a májust „köszönti” majd emelt díjakkal az Unicredit és a CIB.


A legfrissebb adatok szerint a kincstár az idei első hét hónapban a tavalyinál mintegy 30 százalékkal több tranzakciós illetéket söpört be. A bankszámlákat használók 58,8 milliárd forinttal növelték az állam bevételeit. Az elektronikus fizetések (átutalások) után 2022 nyara óta továbbra is 0,3 százalékot kell fizetni, de a maximumot 6 ezer forintról 10 ezer forintra növelték. Szokás szerint előadták, hogy ezzel nem emelkedhetnek a lakosság banki költségei, de a hitelintézetek persze áthárították ezt az adóemelést (tehették, hiszen ennek tiltása egyáltalán nem szerepelt a rendeletben).

Az Azénpénzem.hu korábban kigyűjtötte, hogy az elmúlt években miként alakult a költségvetés bevétele. Az adatok pedig világosan megmutatták, hogy a megugrott infláció mekkora pluszt hozott a kormányzatnak. A pénzbehajtás (ide soroljuk az extraprofitadókat, de a tranzakciós illeték emelését is) önmagában is gerjeszti az inflációt, a drágulással pedig jókorát nőnek a fogyasztáshoz kapcsolt adókból a bevételek. Nem csak a boltokban fizetjük meg a kormányzati mohóság felárát, a mobilcégek és a bankok is serényen emelhetik díjaikat...

EZ LESZ AZ UTOLSÓ ÉRETTSÉGI, AHOL MÉG SZÁMÍT, GONDOLKODNAK-E A GYEREKEK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1 BLOGCSALÁD
2023.03.31.


Az idei érettségi vizsgákkal lezárul egy korszak a magyar oktatási rendszer történetében. A 2023/2024-es tanévben a 2020-ban életbe lépett Nemzeti Alaptanterv követelményei lesznek az iránymutatóak az érettségi vizsgák összeállításánál: ez pedig a vizsgakövetelmények megváltozását is jelenti.

Az eddigi, nagyrészt kompetencialapú megmérettetést felváltja egy teljesen más logikájú, nagyrészt lexikai tudásra épülő számonkérés. 
Ez szakmai szempontból is hatalmas visszalépést jelent, hiszen épp ez az a nézőpont, amit hosszú évtizedek munkájával sikerült nagyrészt magunk mögött hagyni: ma már nem nagyon van vita arról, hogy az egyéni készségek felismerése és fejlesztése a záloga annak, hogy élethosszig tanulásra alkalmas, rugalmas gondolkodású, kreatív állampolgárok kerüljenek ki az oktatási rendszerből – vagy éppen maradjanak benne, amíg csak ez az érdeklődésüket és a fejlődésüket szolgálja, kinek-kinek saját képességei és igényei szerint. 

Mostantól viszont, aki érettségit szeretne, annak mindegy, mennyire kreatív vagy rugalmas gondolkodású: kőkeményen be kell magolnia a tananyagot, és a megtanult adatokat minél pontosabban visszaadni, ha kérik.

Miért baj ez? Tanuljanak csak azok a gyerekek, az a dolguk, nem?

Persze. Csakhogy a „tanulás” nagyon sokféle dolgot jelenthet. Jelentheti azt, hogy valaki képes összefüggésekben gondolkodni, logikai mintázatokat felismerni és alkalmazni. Ha ezt a képességét fejleszti a tanulás során, akkor olyasmit kap, amit sosem felejt el, és bármikor hasznára válhat különféle élethelyzetekben. A most életbe lépő koncepció szerint viszont a tanulás az, amikor valaki a fejébe gyömöszöl rengeteg adatot, amire a vizsga után egy nappal nem lesz szüksége soha többé – szerencsére, hiszen el is felejti abban a minutumban, ahogy kiteszi a lábát az iskola kapuján...

ORBÁN MAFFIA MÓDSZEREKET ALKALMAZ A CDU POLITIKUSA SZERINT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.03.


Orbán Viktor illiberális demokráciája már a német vállalatokra is veszélyt jelent. Két építőipari cég magyar leányvállalatának eladását próbálja kikényszeríteni a kormány a Spiegel szerint, egy régi motoros CDU-s politikus maffia módszerekről beszélt. Az amerikai humorista, Jon Stewart Hidhvégi Balázst kérdezte arról, Ukrajnának miért ne akarhatná ugyanúgy kivívni a szabadsgát, ahogy azt Magyarország tette. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Orbán Viktor elérkezettnek látta az időt ajtót mutatni egypár, a hazánkban letelepedett német befektetőnek – erről közölt cikket a Der Spiegel nemzetközi kiadása, az írás felcíme: „Maffia módszerek”. A Heidelberg Materials és a Schwenk Zement építőipari szolgáltató cégek kb. egy éve furcsa levelet kaptak. Ebben az aláíró jelezte, hogy részesedést szeretne szerezni az említett német vállalkozásokban, mint a magyar piac meghatározó szereplője. A levélíró udvariasan közölte, hogy személyes találkozón lenne érdemes a részleteket megbeszélni. Köszönöm a baráti együttműködését – zárta sorait. Úgy tudni, nem hagyott kétséget afelől sem, hogy gáláns lesz az ajánlata, amit nehéz szívvel lehetne csak visszautasítani. A Transparency International a levél szerzőjét úgy tartja számon, mint aki igencsak közel áll a magyar kormányfőhöz.

A Der Spiegel szerint a két német cég magyarországi leányvállalata, a Duna-Dráva Cement Kft. a kormány útjában állt. A németeknek tulajdonképpen csak a sorok között kellett megtanulni olvasni – íja a lap. Orbán nemrég arról beszélt, hogy az ipari szektor többségének újra magyar tulajdonba kell kerülnie, ezután pedig három olyan kormányrendeletet is elfogadtak, amelyek egyre nehezebbé tették a cég működését.

Majd pár hete jött Lázár János törvénytervezete, amely a lap szerint lényegében befejezné az iparág állami ellenőrzés alá helyezését. Ha az elképzeléseknek megfelelően a törvény júliusban hatályba lép, az állami tisztviselők szinte teljes mérlegelési jogkörrel rendelkeznének a termelési szintek és árak diktálásában a külföldi cementgyártók számára. Ezek a versenyszabályozó intézkedések ellentmondanak az egységes európai piac működésének, egyértelmű, hogy a kormány ki akarja kényszeríteni, hogy eladják a céget – véli az egyik heidelbergi vezető.

A cikk ironikusan felidézi azt a jópár éve elhíresült jelenetet, amikor Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság legutóbbi elnöke diktátorként szólította meg Orbánt. (Persze mi még egy kisebb, vicces arclegyintésre is emlékszünk… noha állítólag nagyon jó viszonyban volt a két politikus.) Orbán illiberális demokráciája egyre több német vállalatra jelent veszélyt. Gunther Krichbaum, a CDU európai politikai szóvivője a Bundestagban nyíltan úgy fogalmazott, hogy Orbán maffia módszereket alkalmaz. Az írás hihetetlen mélyre ás, és feltételezett bűncselekményekről írva utal arra is, hogy az ügyészség nem teszi a dolgát, mert az ilyen maffia eljárásoknak semmi következményük nincs Magyarországon.

A harmadik világháború kockázatának kérdését vetette fel az ismert amerikai humorista, Jon Stewart legutóbbi show-műsorában. A megkérdezett politikusok kizárták ennek a lehetőségét, mind optimistán válaszoltak, de természetesen humorral alaposan megszórva. Már amennyire lehet az ilyet humorral kezelni. A beszélgetés Washingtonban az amerikai külügyminiszterrel kezdődött – akinél felvetette, hogy miként lehetne bízni az Európai Unió egységében, ha ott van Magyarország, aki olyan, mint az amerikai kongresszusban az a bizonyos Marjorie Taylor Greene (Trump elvakult híve). Antony Blinken nem ült fel a provokációnak.

Jon Stewart ezután átruccant Brüsszelbe, ahol román, francia, szlovén, ír, svéd képviselőkkel beszélgetett. Itt már jópár Magyarországot problémás országként megjelenítő véleménnyel találkozott. Probléma Orbán, probléma Paks orosz háttere, probléma a magyar demokrácia, probléma, amit látunk Magyarországból – fogalmaztak az uniós képviselők érzékelve az Unió megosztásának veszélyét. Daniel Freund, Roberta Metzola EP-elnök mellett megszólította Jon Stewart Cseh Katalint és Hidvéghi Balázst is.

A kormánypárti EP-képviselő szerint azt sem lehet tudni, mit jelent egyáltalán a győzelem fogalma ebben a háborúban. Jon Stewart rákérdezett: ha Ukrajna keleti területeit az oroszoknak adná, akkor jók vagyunk? Győzünk?  Hidvéghi elgondolkodott, majd utalt rá, ezt nem mi döntjük el. Elmondta, mi az a nép vagyunk, amelyik mindig kivívta a szabadságát, és így tudta megőrizni identitását. Erre Jon Stewart visszakérdezett, ugyanez nem illetné-e meg Ukrajnát is? "Érezhetik ugyanezt és követelhetik is ezeket a jogokat, de reális formában kellene – válaszolt Hidhvégi.

Newsweek hírként – komment nélkül - közölte Orbán 3. világháborús aggályait, illetve azt, hogy ő úgy érzi, az európai politikusok közel kerültek ahhoz a döntéshez, hogy békefenntartókat küldjenek Ukrajnába.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője orosz újságíróknak úgy reagált Orbán szavaira, hogy már az ötlet felvetése, a vita kinyitása önmagában is nagyon veszélyes lehet – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

700 HÁZIORVOS HIÁNYZIK – AZ ÚJ ÜGYELETI RENDSZER MENTŐÖV, VAGY BALLASZT LESZ?

SZABADON / SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.04.03.A praxisok 11 százaléka betöltetlen Magyarországon és a háziorvosok átlagéletkora 60 év. Rengeteg embernek kell kilométereket megtennie a rendelőig az egyébként is nehéz helyzetben lévő kistelepüléseken – sokszor biciklivel, vagy gyalog. Az ügyeleti rendszer átalakítására szükség volt, de a finomhangolás úgy tűnik, még várat magára.

Bihari Ádám egy kelet-magyarországi zsákfaluban és egy magát kölyökkorúnak tartó háziorvos praxisában ment utána, milyen ellátáshoz jutnak a periférián élők, mibe kerül ez nekik és hogyan változik majd a helyzet az országban az új ügyeleti rendszer bevezetése után.

ÍME A TELJES SZAKVÉLEMÉNY, AMELY SOKAK SZERINT HOZZÁJÁRULT A TIVIZIG IGAZGATÓJÁNAK ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ

DEBRECINER.HU
Szerző: DERECINER
2023.03.31.


A dokumentumban számos hiányosságot fogalmaz meg, és javaslatot tesz az azóta felmentett Kincses Dániel.


Az elmúlt napokban bejárta az országos médiát, hogy Pintér Sándor belügyminiszter felmentette pozíciójából Kincses Dánielt, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) igazgatóját. Az eltávolításához sokak szerint köze lehetett annak a szakvéleménynek, amelyet a hatóság a CATL Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyezési eljárása során adott ki.

A szakvélemény főbb megállapításait korábban a Debreciner is bemutatta, most azonban úgy döntöttünk, nyilvánosságra hozzuk a teljes anyagot...

PÁLINKÁS JÓZSEF: ABSZURD, AMI A MAGYAR TÁRSADALOMBAN ÉS SZELLEMI ÉLETBEN FOLYIK - 2. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.03.


Azoknak az embereknek, akik többet tudnak a világról, sokkal nagyobb a felelősségük, ha azt látják, hogy valami nem jó irányba megy. Ilyen értelemben, aki többet tud, akinek több adatott, akinek anyagilag nagyobbak a lehetőségei, és akinek magasabb a társadalmi presztízse, annak sokkal nagyobb a felelőssége abban, hogy egy adott kérdésben megszólal-e, vagy sem – mondja Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke. Interjúnk első részében arról beszélt, Magyarországon strukturálisan sérül az akadémiai szabadság, és arról is, hogy miért. Az elemzést most folytatjuk.

Az orvosi kamara ellen miért léptek fel olyan keményen?


Arról, hogy az orvosi kamarai önállóságot miért kellett ilyen brutálisan – nyugodtan mondhatjuk –, bosszú-szerűen megszüntetni, azt gondolom, ez is a hatalom arroganciája. Azé a hatalomé, amelyik azt mondja: „megmutatom nektek, hogy ezt is megtehetem”. Ez nagyon rossz, mert az egész társadalmat abba az irányba viszi, hogy az erősebb bármit megtehet a gyengébbel szemben. Itt a törvényhozó hatalom az ő kezükben van, azt gondolják, bármilyen törvényt hozhatnak, és bármit megtehetnek. Pedig nem.

Miért nem?


Mert vannak a törvényalkotásnak is korlátai. Egyébként nem tartják be a törvényalkotásról szóló törvényt, mert aszerint konzultálni kellett volna a kamarai kérdésről is, megvitatni, hogy milyen jogosítványai legyenek a kamarának.

Mint a pedagógusoknál is, akiket most gyorsan ki akarnak tenni a közalkalmazotti státuszból…

A pedagógusoknál is az a kérdés, hogy a KÖZoktatás (sic!) szereplőit miért rakják ki a KÖZalkalmazotti (sic!) jogviszonyból. Ezt szerintem elég nehéz megmagyarázni, majd valami szómágia kell hozzá. Megjegyzem, a közoktatási törvényt a jelenlegi garnitúra nevezte át köznevelési törvénnyé. Akkor sem értettem vele egyet. Most pedig azt mondják, hogy a gyerek nevelése egyedül a szülő feladata. Akkor ez hogyan van, a köznevelési törvény szerint az iskola nem nevel? Akkor miért nevezték át a közoktatási törvényt köznevelési törvénnyé? Az iskola feladata szerintem az oktatás és a nevelés. Nyilván az oktatáson van a hangsúly, de nevelnie is kell az iskolának, és nevel is. Teljesen abszurd az a felfogásuk, hogy a gyerekek neveléséért csak a szülő a felelős. Azok is, akik írni, olvasni sem tudnak, és a tanár nem mondhatja meg a gyereknek, hogy fogat kell mosni? Nem vagyok elfogult, azt is el tudom fogadni, hogyha azt mondjuk, a közoktatási intézményekben csak tanárok oktathassanak, a köznevelési-közoktatási intézménnyel jogviszonyban lévők. Semmi kifogásom az ellen, ha azt mondják, hogy ilyen-olyan szervezet, mondjuk a laposföld-hívőké ne járjon be az intézményekben oktatni. Senki ne járjon be a nevelési-oktatási intézményekbe az odahelyezett oktatók, nevelők kivételével. Csak azt ne mondja senki, hogy a gyerekek nevelését egyedül a szülő határozhatja meg. Ha ne adj’ isten, a szülő laposföld-hívő, akkor megmondja a fizikatanárnak, nehogy már a heliocentrikus világképet tessék tanítani, mert én laposföld-hívő vagyok, és arra akarom tanítani a gyerekemet is. Teljesen abszurd, ami ma a magyar társadalomban, a magyar szellemi életben folyik...

MIT TEHETEK, HA NEM AKAROK A STÁTUSZTÖRVÉNY HATÁLYA ALÁ KERÜLNI? -

NEDOLGOZZINGYEN.HU
Szerző: NEDOLGOZZINGYEN.HU
2023.04.02.


Mióta megjelent a státusztörvény tervezete a Belügyminisztérium honlapján, nagyon sokan teszik fel nekünk ezt a kérdést: mikor és hogyan távozzanak a pályáról, ha a státusztörvénynek nevezett rémálom megvalósulni látszik. Mindenekelőtt tudni kell, hogy amit a kormány közzétett, még nem az elfogadott törvény. Addig is – a jelenleg ismert törvénytervezetet alapul véve – összefoglaljuk, hogy mit lehet tenni, ha valaki nem vállalja a státusztörvény alapján történő továbbfoglalkoztatást, azon túl, hogy aláírja a nyilatkozatott ITT!


Ezerrel dolgozunk azon, hogy ez a közoktatásban dolgozóknak, diákoknak és szülőknek egyaránt rendkívül hátrányos törvény, ami a kormány Uniónak tett vállalásaival is ellentétes, ne is léphessen hatályba. Várható, hogy a kormány a szakszervezetekkel és a Pedkarral folytatott – egyeztetésnek nevezett – panaszfelvétel után módosításokkal áll elő...

KIFEJEZETTEN DRÁGÁN VETTÜK AZ OROSZ GÁZT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.03.


 Kicsit több? Maradhat!

Az oroszok döntenek arról, mikor mennyi gáz érkezik. Tavaly év végén a drágább időszakokban volt magasabb az import, míg az árak csökkenésével a behozatal is visszaesett, ami egyértelműen a Gazpromnak kedvez.

“Teljes tévút az akkumulátorgyártás”

“A környezetvédelmi szempontok részleges mellőzése hozta ide ezeket a befektetőket, no meg a még mindig alacsony bérek.”

“Nem egyszerűen a korrupció zizeg”

“Szerintem minden hazugságra épülő rendszer előbb-utóbb összeomlik. A kérdés, hogy mikor…”

Orbán Áronnal hoztak hírbe egy zűrös céget, amit most gyorsan megszüntetnek

Az Octopus Invest azzal csábított több tucat kisvállalkozót, hogy be vannak kötve Orbán Viktor családjához, pontosabban Orbán Áronhoz. Amikor fizetség hiányában az alvállalkozók már nem akartak dolgozni, ugyanezzel fenyegették meg őket. Legalábbis ezt állítják az érintettek.

„Összeférhetetlenség és egy szuperjacht”

Ez a címe a Tagesanzeiger hosszú írásának, mely azt taglalja, hogy Homolya Róber MÁV-vezér a NER kedven jachtján nyaralt, közben az állami cég vonatokat vásárolt a svájci multitól, majd az üzletember a magyar Stadler-leányvállalat vezérigazgatója lett.

Inkompetens a zsarolásra és fenyegetésre támaszkodó magyar külpolitika

“A helyzet arra hasonlít, mint amikor valaki nem lát ki egy gödörből, és még mélyebbre ássa magát.”

Magyarország három hónap alatt összedőlne, ha Orbán bejelentené a kilépést az unióból

„Ellenségeket keresünk magunknak, ellentéteket szítunk, rosszat mondunk mindenkire, nem ez a diplomácia feladata és célja. Szijjártó személye egy külön téma, mert ő minden egyes megmozdulásában elidegeníti az együttműködést, ellenfeleket szerez, haragot szít, barátságtalan.”

Az Orbán-kormány pitiáner bosszúja

Vasárnapi nyílt levelében arra hívja fel a figyelmet Ujhelyi István EP-képviselő, hogy a pedagógusbérekre szánt forrásokat nem érintik a felfüggesztések, a kormány bosszúból azonban mégsem használja fel.

Vidnyánszky Attila körül áramlanak a színházi milliárdok

Sok milliárd forint áramlik a magyar színházi világban, arányos elosztás helyett azonban egy jól látható erőközpont körül gyűlik fel a vagyon…

A FENTIEK ELLENÉRE:

A fideszes jelölt nyerte az időközi önkormányzati választást Budakeszin

Az ellenzéki összefogásnak egyetlen jelöltje sem volt az indulók között, a fideszes jelöltön kívül egy Gattyán-párti és két független közül lehetett választani.

Mintha ma nyerte volna a Fidesz a választásokat

Pontosan egy éve nyert újra kétharmaddal Orbán Viktor, azóta pedig a Fidesz érdemben nem gyengült, az ellenzék nem rendezte sorait, sőt, az elmúlt egy évre visszatekintve mintha semmi nem történt volna: Orbán Viktor magányosan és erősen őrzi helyét a magyar belpolitika centrumában.

Sanna Marin pártja vereséget szenvedett

A három legerősebb párt 20 százalék körüli eredményével egyik politikai erő sem lesz képes egyedül kormányt alakítani.

Megbukott Európa legrégebben hivatalban lévő, demokratikusan választott vezetője

Az új elnök Szerbiához húz. Az igazi hatalmi harc azonban nyáron várható, a montenegrói elnök hatalma ugyanis jelképes.

A magyar miniszterelnök kedvenc publicistája olyat mondott a svédekről, hogy azt nem fogjuk címben idézni

Az anyázás azért ér hírt a 444-hu szerint (is), mert Bayer nem szélsőséges publicistának számít, hanem a NER-korszakban már ő képviseli a mainstream kormánypárti véleményt.

Ingyen tolták a kormánypropagandát, mégsem kellettek a Fidesznek

A Számok – a baloldali álhírek ellenszere Facebook-oldal a maga 108 ezer követőjével megelőzi Rákay Philipet (95 ezer), Bohár Dánielt (39 ezer), Deák Dánielt (25 ezer) és a Megafont is (34 ezer). Március 31-én az oldal adminjai azonban arról értesítették a közönségüket, hogy befejezik a működést.

GÁBOR GYÖRGY: A HATALOM SZOLGÁLÓLÁNYA

NÉPSZAVA
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.04.02.


...a hazai politikai gyakorlatból egyre inkább elveszni látszanak a szakpolitikai kérdések, a különféle szakterületek (a gazdaságtól a közegészségügyön át a tudománypolitikáig stb.) racionális-észelvű átgondolása, s a regnáló hatalom a racionális szakmai felvetéseket a politika és az ideológia furkósbotjával kívánja elrendezni és dűlőre vinni.

A diktatúrák hamisítatlan módszeréről van szó, ahol a politikai hatalom nem az észszerű, racionális, megvitatott és végiggondolt megoldásokban érdekelt, hanem kizárólag a saját politikai, gazdasági és személyes előnyeinek brutális és irra­cionális érvényesítésében.

Az orbáni politika nem az észérveket teszi saját szolgálólányává, nem a racionális argumentumokra hivatkozva hozza meg döntéseit, hanem kizárólag a folyton kedvére alakítható, újra és újra átgyúrható-átformálható kváziideológiára, amely a valóságos és érdemleges viták elfojtására, hárítására vagy megkerülésére szolgál. A gumiszalagszerűen rugalmas ideológia a politika szolgálólányává vált, vagy még pontosabban: a gondolattalanság, a gondolatnélküliség szolgálólányává. Ancilla incogitantiae lett, ám míg a középkori ancilla theologiae fogalma még a ráción túli teológiai gondolkodásra is képes volt termékenyen hatni, irányt mutatni a bölcseleti kutatásoknak és a teológiai megfontolásoknak, addig az ancilla incogitantiae a gondolattalanság szolgálólánya, ahol az ideológia csak arra való, hogy erőnek erejével távol tartsa az észérveket és a megfontolásokat.

A hatalom pajzsa.

Az elmúlt hetekben több emlékezetes formában is manifesztálódott a „gondolattalanság szolgálólánya”: a hatalom kizárólag önös anyagi és politikai érdekeit vette számításba akkor, amikor az állami egyetemek több ezer milliárdos vagyontömegét fideszes alapítványokba átpumpálva privatizálta, és a kuratóriumokat élethossziglan kinevezett fideszes klientúrával töltötte föl. Nem számított itt semmilyen racionális megfontolás: nem számított az egyetemek létfeltételét képező oktatási és tudományos szabadságra, autonómiára történő hivatkozás, amelyek hiányában mind az oktatás, mind a kutatás elsorvad és eljelentéktelenedik, s a magyar felsőoktatás behozhatatlan hátrányba kerül a nemzetközi versenyben. De nem számított a hatalomnak sem a Horizont program komoly pénzforrásainak elvesztése, sem a hazai egyetemistáknak az Erasmus program biztosította páratlan lehetőségtől való elesése, nem számított itt semmi más, kizárólag az, hogy a fideszes hűbéri lánc tagjai kerüljenek itt is pénzosztói szerepbe, s az ő ideológiai elkötelezettségük határozza meg a normális esetben autonóm, tehát az orbáni észjárásban veszélyes üzemnek számító egyetemek működését, oktatói állományát, tudományos érdeklődését és irányultságát. Elvégre Orbán világosan megmondta: világnézetileg elkötelezett, nemzeti szemléletű komisszárokkal szükséges teletömni az egyetemeket irányító kuratóriumi testületeket.

A Fidesz által világra segített gondolattalanság szolgálólánya olyannyira teszi a dolgát, hogy immár hallani olyan egyetemről, ahol jóval az alapítványi formába rendezés előtt megtörténhetett, hogy a politikai vezetés laza felsőbbséggel odaüzent – ennyit az egyetemi autonómia észelvéről –, hogy ki az, akit nem szívesen látna az egyetem oktatói, kiváltképp vezetői között, s a gondolattalanság szolgálólánya mindennemű racionális érv hiányában a rezsimhez illő zsarolásba fogott, az egyetemnek beígért anyagi támogatást ettől téve függővé...

"1985 ÓTA SEHOVA NEM JUTOTTUNK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN." VAJON MIÉRT? - DR. CSEHÁK JUDIT A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.03.28.Dr. Csehák Judit édesapja cipész, édesanyja varrónő volt, ő elvégezte az orvosi egyetemet, falusi körzeti orvos lett, majd ahogy mondani szokták, igencsak sokra vitte. Miniszterelnök-helyettes, majd egészségügyi miniszter lett. Vajon mi történt, hogy majd' húsz éve aztán véglegesen szakított a politikával? A Klubdélelőtt 2023. március 25-i adásában Kun Zsuzsa vendége Dr. Csehák Judit volt.

CSABA LÁSZLÓ: FELZÁRKÓZÁSRA MOST NINCS ESÉLY, A TÉVÚT ISKOLAPÉLDÁJA, HOGY MAGYARORSZÁG AKKUNAGYHATALOM LESZ

NÉPSZAVA
Szerző: BONTA MIKLÓS
2023.04.03.


Az inflációs várakozásoknak is szerepük van a drágulásban, ezek mérséklése nehézkes, mert nálunk a kormányzat és a jegybank hitelessége alacsonyabb mint nyugati társaiké - mondta Csaba László közgazdász akadémikus, aki szerint elakadtunk egy olyan szinten, ahonnan nem tudunk továbbmenni.


Milyen állapotban van a magyar gazdaság?


A klasszikus mondás szerint jó, bővebben nem jó. Látszólag nem rosszak a magyar gazdaság mutatói. A tavalyi év 4 százalékot meghaladó növekedése uniós, de globális átlagban is kedvező teljesítménynek számít. Ne feledjük Kínai növekedési üzeme is lecsökkent évi 3,5 százalékra, a hivatalosan várt 8,5 százalék helyett. Első adatok szerint az államadósság rátája is kisebb, mint GDP 75 százaléka. A fogyasztási adatokra sem lehetett panasz, de ez a választási években már megszokott. 2022-ben nem történt egy olyan kisiklás sem, amely sok más évben előfordult. Még a külső finanszírozás sem dőlt be, pedig sokan tartottak ettől. A forint árfolyama ugyan gyenge volt, de nem omlott össze. Emlékeztetnék rá, hogy 2011-ben publikáltam egy cikket A gyenge árfolyam varázsa címmel, ami arról szólt, hogy meglesz a böjtje, hogy ha a kormányzat, illetve a jegybank erre játszik. De olyan értelemben ez nem következett be, hogy az ország fizetésképtelenné vált volna. De olyan értelemben igen, hogy ha nem forintban számoljuk a gazdasági növekedést, hanem euróban, akkor nehéz nem látni, hogy benne vagyunk a közepes fejlettség csapdájában. Vagyis bővül a gazdaság, van is valamekkora előrehaladás, de hiányzik az az áttörés, amely az országot egyre magasabb kategóriába viszi, holott ez a fejlettségi szintből akár következhetne is...

TAPOGATÓZÁS A SÖTÉTBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.04.03.


Vissza az olvasható terjedelemhez...

Bevezetőként leszögezném, hogy ez a poszt nem az orosz-amerikai konfliktusról szól, bár ennek kapcsán vált időszerűvé.
Nem is azt a célt szolgálja, hogy drukkoljon a kedves olvasó valamelyik résztvevő félnek, nem szeretném itt egyetlen olvasó könnyeit sem fakasztani, nem kívánok állást foglalni, hogy Orbán és Gyurcsány háborús narratívái közül melyiket tartom reálisabbnak.
E poszt megírásának egyetlen célja van: hangot szeretnék adni annak a meggyőződésemnek, hogy minden embernek joga van a tisztességes tájékoztatáshoz, senkinek sincs joga manipulálni a társadalmat.
Főként nem olyan primitív módon, mint amelynek ma áldozatai vagyunk.
Hogy ezt a magyar társadalom nem kéri ki magának és nem borítja rá a kommunikáció íróasztalát arra a bandára, akik ma kezükben tartják a tájékoztatásnak nevezett tömegmanipulációt, az nem meglepő.
Ennél sokkal közvetlenebb és jóval húsbavágóbb kérdésekben sem horgad fel magyaremberben az állat - mint megtapasztalhattuk, a puliszka is előbb robbant, mint a pörkölt.

Mégis azt hiszem, hogy valamit tennie kellene a magyar nép saját magát demokratának és haladónak vélt részének annak érdekében, hogy ez az ország ne birkanyáj legyen.
Még akkor se, ha jelenlegi állapota kicsit sem lóg ki a világ-trendből, még ha Európa népei éppoly bárgyú módon táncolnak manipulátoraik füttyszavára, mint szeretett népünk.
Szóval ha eltökélnénk magunkat, legalább ezen a területen lehetnénk a haladás élvonalában, ha már az iparban a kezében villáskulcsot tartó betanított munkás mellett tettük le a voksunkat - már, ameddig az iparnak erre a népségre szüksége lesz egyáltalán.
De ettől még kiállhatnánk az ember ama természetes joga mellett, hogy ha már aktuális uraink lenyúzzák rólunk a bőrt, legalább a news legyen közkincs, az információt ne váltsa fel a manipuláció.
Van itt már minden, ha például Európa életéről és akár haláláról szóló nemzetközi helyzet megismerhetőségéről beszélünk.
Voltak már legyilkolt katonák, akik kisvártatva feltámadtak hősi halálukból, volt hősiesen vagány beszólás a tízezer tonna vízkiszorítású hadihajónak - a második világháborús amerikai parancsnok állítólagos válaszának mintájára, melyet a megadásra felszólító német parancsnoknak adott az ardenneki offenzíva során.
Volt hazafias kölyökkutya, mely jelezte a támadókat, volt kisgyerek, aki tortát vitt apja sírjára, volt vérengzés, melyet annak dacára emlegetnek a mai napig, hogy az ENSZ vizsgálóbizottsága nem találta bizonyítottnak, de az áldozatok száma lassan meghaladja Ukrajna maradék lakosságának számát.
Vannak híradások, melyek szerint a gazdasági szankciók csak az ellenfélnél működnek, vannak galambok és vannak héják a tájékoztatásban, csak tájékoztatás nincs.
Még a közösségi médiából is dől ránk az egyoldalúság, az ellenoldal véleményét bemutatni próbáló oldalak időnként elérhetetlenné válnak, a hivatalos tájékoztatásban pedig alig-alig tűnik fel a másik fél hivatalos álláspontja.
Azt hiszem, ez így nem helyes.
Audiatur et altera pars - hallgattassék meg a másik fél is, mondja ki a római jog, és ez az elv napjainkban is megállja helyét, csak éppen alkalmazásától tekint el a politika és az azt cselédként kiszolgáló média...