2021. március 30., kedd

„SZERETNÉM MEGÉLNI ENNEK A BŰNÖS, EMBERTELEN, HAZUG RENDSZERNEK A VÉGLEGES BUKÁSÁT!”

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KARDOS JÓZSEF
2021.03.30.


Harminchárom éve alakult meg a Fidesz. Ebből az alkalomból az alapítók egyike hétfőn Áder János államfőnek postázott levelet, melyet lapunkhoz is eljuttatott. Nagyon várjuk a választ.


Nyílt levél Áder János köztársasági elnök részére

Tisztelt Elnök Úr! Kedves János!

A Fidesz születésnapja alkalmából írok neked, mint az alapítók egyike. Több évtizedes ismeretségünk okán engedd meg, hogy közvetlen formában szólítsalak meg. Nem szeretném unos-untalan ugyanazokat leírni, ami már mindenki számára világos: azt, hogy a 33 évvel ezelőtt megalakított Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően. Hogy hogyan és miért vált egy demokratikus és liberális párt szélsőjobboldali képződménnyé, az még érdekesebb, de ennek az elemzését is meghagynám a történészeknek, politológusoknak. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy Te, akit mindig egyenes, őszinte és tisztességes embernek tartottalak, hogyan éled meg ezt az óriási pálfordulást, és miért tűröd szótlanul, hogy katasztrófába sodorja az országot egy láthatóan már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme. Igen, Orbánról beszélek, arról az emberről, akit többek között mi segítettünk a hatalomba annak idején.

Emlékszel, a kezdeti években mennyire lelkesedtünk azért, hogy egy jobb Magyarországot építsünk, ahol majd a következő generációk is fejlődni, boldogulni, gyarapodni tudnak? Alapvető célkitűzésünk volt egy elnyomó rendszer után az emberi jogok maradéktalan elfogadtatása, és ennek garantálása az Alkotmányban és a törvényekben. Tiltakoztunk, és több-kevesebb sikerrel mindent elkövettünk a pártállami vagyon átmentése és a korrupció ellen. Szekuláris államban gondolkodtunk, ahol az állam és az egyház teljesen szétválasztott a vallásszabadság biztosítása mellett, és mindenkinek magánügye, hogy miben hisz vagy nem hisz. Olyan államot képzeltünk el, „amelyben megfelelő intézményrendszer segíti elő a gazdasági hatékonyság és a szélesen értelmezett társadalmi esélyegyenlőség – állandó konfliktusokon keresztül megvalósuló – hosszú távú egyensúlyát, lehetővé téve a gazdasági versenyben lemaradt csoportok támogatását és felzárkóztatását a társadalmi szolidaritás elve alapján” (idézet az Alapító Nyilatkozatból). 33 év sok idő, és sok minden változott azóta a körülöttünk lévő világban is, így nem meglepő, ha a pártok, politikusok nézetei, programjai is változnak, és megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott világhoz. El tudom fogadni, hogy fiatalon az ember alapvetően liberális beállítottságú, ám az értékrendje idővel konzervatív irányba tolódik el. Ám ez nem jelentheti azt, hogy ilyen szinten kelljen szembeköpnie fiatalkori önmagát.

Mert mi lett azóta ebből a pártféleségből? Azért nem hívom pártnak, mert a szó igazi értelmében már nem az. A mai Fidesz-tagok csak statiszták egy színjátékban, amelyben az elnökük irányít mindent. Semmiféle belső demokrácia nincs, megszűntek a viták, a vélemények ütköztetése. Nincsenek testületi döntések. A főnök eldönti a dolgokat, a többiek meg gondolkodás nélkül végrehajtják. Még a saját maguk alkotta szabályokat sem tartják be, amire az élő példa a legutóbbi, mindenféle testületi felhatalmazás nélkül hozott döntés az Európai Néppártból való kilépésről. A főnök játssza kisded játékait a nemzetközi és hazai színtéren. A tagság biodíszletnek szolgál, a magyar választók pedig a fügefalevélnek. Engem hihetetlenül irritál, ha arra hivatkoznak állandóan, hogy "a magyar ember ezt akarja, a magyarokat megalázták, tiszteletet a magyaroknak" stb. Ez mind arról árulkodik, hogy mennyire lenéznek mindannyiunkat.

Az a mondás is nagyon találó, hogy madarat tolláról, embert barátjáról. Nézzük, kik ennek az embernek a barátai: autokrata, populista vezetők, diktátorok, akik a saját hazájukban bebörtönzik az ellenzéket, elcsalják a választásokat, elnyomják a szabad sajtót, háborús konfliktusokat robbantanak ki, vagy népirtásban vesznek részt. Gratulálunk! Szép kis társaság. És nem is lenne ezzel baj, mert Orbán jól megfér mellettük a demokráciáról vallott fals nézeteivel – de sajnos ez ránk nézve, az egész országra nézve nagy szégyen.
*
Kedves János!

A magyar ember nem született Fidesz-hívő és Orbán-imádó. Azt már megszoktuk, hogy Magyarországnak 2010 óta nincsen miniszterelnöke. Egy igazi miniszterelnök pártállástól függetlenül, minden állampolgár érdekét és méltóságát szem előtt tartja, és nem csak az ország egyik felével, annak is kiválasztott rétegével foglalkozik. Ki gondolta volna 33 éve, amikor megalapítottuk a pártot, hogy

egyszer csak egyvalaki kisajátítja előbb a pártot, azután pedig az egész országot?

Hogy történhetett meg mindez? Miért hagytuk? Miért mentünk bele nap mint nap újabb és újabb megalkuvásokba? Megérte?

Regnálása alatt Közép-Európa élmezőnyéből kiesve sereghajtókká váltunk. A több ezer milliárd eurós EU-s támogatást zömében sikerült értelmetlen beruházásokra elverni. Teleszórta az országot kihasználatlan, teljesen felesleges stadionokkal. Az értékesebb állami ingatlanokat, üzleteket bagóért privatizálta és a barátai között szétosztotta. A korrupció lett a mindennapi boldogulásunk kulcsa. Soha annyit még nem loptak el az adófizetők pénzéből, mint amennyit az ő uralkodása alatt. Közröhej tárgya a gázszerelőből lett milliárdos és NER-es társai meggazdagodása, és röhögnék is, ha nem lenne szomorú, hogy ezt mind mitőlünk vették el, és hogy mennyi minden fejlődhetett volna ezekből az ezermilliárdokból az elmúlt években.

Teljesen hülyének néznek mindenkit. Felépítették a tökéletes, Orwell képzeletét is felülmúló hazugsággyáraikat a mi pénzünkből. A közszolgálati tévék és rádiók, meg az országos és megyei lapok, online felületek megszállásával, gyakorlatilag gombnyomásra tudják hazug üzeneteiket nap mint nap az emberek agymosására használni. Az a maroknyi független és kritikus média, ami maradt, agonizál és a túlélésért küzd. De a még megmaradtakat is sorban vadássza le az orwelli gépezet. Nem felejtjük el, amit a Népszabadsággal, az Indexszel tettek és most éppen a Klubrádióval folytatnak.

És akkor merjen az ember kritikus hangot megütni! Nekiesnek a bértollnokok, és karaktergyilkosságot követnek el rajta. Akinek eltér a véleménye, azt hazaárulóként bélyegzik meg. Elbocsátják az állásából, ahogy az most is megtörtént a két sportújságíróval, Hrutka Jánossal és Lukács Viktorral, akik előtt le a kalappal. Fizetett trollokat uszítanak a másként gondolkodókra, hogy erkölcsileg megsemmisítsék őket. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy ezeket a trollokat a Fradinak és más focikluboknak juttatott adófizetői milliárdokból fizetnék, ahogy erre a nemrég lebukott troll esete is utal. Így már legalább érteni vélem, hogy miért kap annyi pénzt a magyar futball.

Ami most tapasztalható a kapkodó, következetlen és dilettáns járványkezelésben, az mind ennek az elmúlt 10 évnek köszönhető. Sikerült lerombolniuk a teljes államigazgatást. Tíz év kontraszelekció meghozta a gyümölcsét. Inkompetens személyek kerültek minden fontosabb pozícióba. Nem lehet egy teljesen alkalmatlan miniszterrel és alkalmatlan tiszti főorvossal nekimenni egy ilyen komoly járványnak. Az elmúlt tíz évnek köszönhető az is, hogy az egészségügyet hagyták teljesen lerohadni. Most kapkodnak, de talán stadionok helyett kicsit többet kellett volna erre is költeni. Azt kevesen merik megemlíteni, hogy a járvány ilyen magas szintje Orbán Viktor futballmániájának is köszönhető. Tavaly augusztus végén, szeptember elején már jelezték a szakemberek, hogy baj lesz. Mégsem rendeltek el zártkapus meccseket, sőt megtartották 20 ezer nézővel a szeptember végi Szuperkupa-mérkőzést. Csak november elején rendelték el a zárást, hogy a bajnokik egy része még nézőkkel tudjon lemenni. Ha időben rendeltek volna el drasztikusabb, de rövidebb lezárást, megelőzhettük volna a második hullámot, és talán a harmadik hullám sem úgy ér el minket, hogy a második még javában tombol. Csakhogy a foci mindennél előrébb való, nem számít, hány ember kerül veszélybe ezáltal és hányan halnak meg. Ráadásul még a szükséges járványügyi beszerzéseknél sem tudják megállni, hogy ne nyerészkedjenek (lásd lélegeztőgép-biznisz, vagy a kínai vakcina beszerzése). Az is világosan látszik, hogy Orbán még ezt a nehéz helyzetet is csak a saját politikai céljaira használja. Példa nélküli és felháborító, amit az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal tesznek. Kivéreztetik őket, miközben most lenne a legnagyobb szükségük forrásra a problémák helyi szintű kezelése érdekében. Ez egyszerűen bűn. De az is látszik, hogy ez a hatalom nem akar senkivel sem együttműködni, még akkor sem, amikor látszik, hogy egyedül nem tud megbirkózni a problémával. Képtelenek partnerként kezelni bárkit is, aki nem a kormány csatlósa.

Mindenkit ellenségként kezelnek, és ez meg is látszik az egész járvány kezelésén.

A gazdasági mentőcsomagról pedig nehéz nem arra gondolni, hogy arra játszanak, menjen csődbe minél több vállalkozás és majd nyomott áron felvásárolják őket a jól megtámogatott NER-lovagok. Hát ezeknek sosem lesz elég? Nem loptak még eleget? Ha egyszer egy rendszer a korrupcióra, lopásra és hazudozásra épül, annak sajnos a természetéből adódik a harácsolás és a véget nem érő lopás. Olyan ez, mint lyukas zsákba búzát önteni.

Kedves János! Te mit gondolsz arról, amit ez a hatalom Soros Györggyel művelt? Azzal a Sorossal, aki kezdetektől fogva támogatta a Fideszt és politikusait. Azzal a Sorossal, aki az egész kelet-európai régióban a demokratikus változásért küzdő mozgalmak legnagyobb támogatója volt a rendszerváltás idején. Egy filantrópot démonizáltak a személyében, és erre építették fel a magyar történelem egyik legszégyenletesebb és leghazugabb kampányát. Mindannyian tudjuk, hogy Soros György senkire sem jelent veszélyt. Vele egy baj van, nevezetesen az, hogy megmaradt azoknál az elveknél és értékeknél, amik a Fideszt is jellemezték az induláskor. Nem Soros György változott meg, hanem a Fidesz és vezetője ment el teljesen más irányba. Annyira abszurd az Orbánék által kitalált Soros-história, hogy cáfolni sem érdemes. És mi a baj Iványi Gáborral és az egyházával? Ugyanaz, ami Sorossal: hű maradt az elveihez és ezt nem rejtette véka alá. De milyen ember is az, aki a párt és az ő személyes egykori jótevőjét kikiáltja az ördögnek? Milyen ember az, aki a gyerekei keresztelőpapját üldözi, ellehetetleníti, mind a hitéleti, mind a rendkívül fontos karitatív munkájában? Az ilyen ember morálisan egy nulla. Észre kell vennünk, hogy ennek az embernek nincsenek erkölcsi aggályai, mindenen és mindenkin keresztülgázol, ha az érdekei ezt kívánják. Azzal hitegettük magunkat sokáig, hogy igen, igen, ez vagy az egy kicsit necces, de a cél szentesíti az eszközt! Hát nem, kedves János! Még a cél sem szentesíti az eszközt!

János, annyiszor hiányoltam a hangodat az elmúlt 10 évben! Hol voltál akkor, amikor a hajléktalanoknak ment neki ez a lelketlen hatalom? Hol voltál, amikor tudósainkat megalázva verték szét a MTA kutatóintézeti hálózatát? Hol voltál, amikor a civil szervezeteket vegzálták igazságtalanul? Hol voltál akkor, amikor az ország legjobb, de világszinten is kiemelkedő egyetemét puszta rosszindulatból elüldözték? Hol voltál akkor, amikor ártatlan, menedéket kérő családokat éheztettünk a tranzitzónának nevezett büntetőtelepeken? Hol vagy most, amikor az önkormányzatiságot számolják fel? Hol vagy most, amikor az egyetemek autonómiáját veszik el? Hol vagy most, amikor egyedülállóktól és egynemű pároktól tagadják meg az örökbefogadás lehetőségét? Hol vagy Te egyáltalán, amikor égbekiáltó igazságtalanságok és gonosz törvények születnek sorban? Nem kéne néha az elnyomott rétegekért is megszólalnia valamelyik méltóságnak?

Kedves János! Tisztában vagyok vele, hogy a Te szereped az illegitim Fidesz-Alaptörvény szerint csak protokolláris. Mégis, hidd el, nagyon sokat tehettél volna és tudnál is tenni.

Hallgatásoddal Te is bűnrészes vagy abban az őrültségben, amit ma Magyarországnak hívnak.

Asszisztálsz ennek az önmagától elszállt, a hatalomtól megrészegült, hazudozó autokratának az ámokfutásához, amivel egy egész országot a csapdába csalt. Olyan józan fejekre lenne szükségünk, akik megállítják ezt az ostoba despotát, még mielőtt a szakadékba zuhanunk. Mielőtt kipávatáncolja magát és minket a Néppárt után az Európai Unióból is. Mielőtt még az európai neofasiszta és szélsőjobboldali pártok emelik a pajzsukra. Mielőtt végleg rossz irányba állítja az ország szekerét.

Nem vágyom politikusi pályára. Nincsenek ilyen ambícióim, de mint egyike azoknak, akik hittek annak idején ebben az emberben és hatalomra segítették, erkölcsi kötelességemnek éreztem megírni gondolataimat. Mára tisztában kell lennünk vele, hogy kivel állunk szemben, és milyen óriási károkat okoz minden egyes nappal, amivel még hatalomban marad. Orbán Viktornak mennie kell!

Orbán Viktor megbukott erkölcsileg és intellektuálisan egyaránt, és a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásával mindannyiunknak árt.

Igazi, széles társadalmi egyeztetésen és konszenzuson alapuló, új, legitim Alkotmányra és szabad, egyenlő feltételekkel lebonyolított, tisztességes választásokra van szükség a változáshoz. Remélem, van olyan bölcs az ellenzék, hogy ezt képes lesz keresztülvinni. Egy dolgot szeretnék csak még nagyon megélni a hátralévő éveimben. Ennek a bűnös, embertelen, korrupt és hazug rendszernek a végleges bukását. Nincsenek illúzióim a levelemet illetően. Nekem már az is sikernek számít, ha elolvasod és talán elgondolkozol azon, hogy magyarnak lenni nem egyenlő fideszesnek lenni. Ja, és a család az család! Minden jót!

Kardos József

a 37 Alapító egyike

19 HAJLÉKTALANELLÁTÓ SZERVEZET NYÍLT LEVÉLBEN KÉRI A KORMÁNYTÓL A HAJLÉKTALANKÓRHÁZ MEGTARTÁSÁT

444.HU
Szerző: akiraly
2021.03.30.


Nyílt levélben fordult a kormányhoz 19, hajléktalanok ellátására szakosodott szervezet a Szabolcs utcai hajléktalankórház megmentése érdekében. Mint írták, csak a sajtóból értesültek a kormány tervéről, amely felszámolná a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) telephelyén működő kórházat, hogy a kórháznak kialakított, jól felszerelt épületbe a Magyar Nemzet értesülései szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet költöztesse...

Mint írják, munkájuk során rendre azzal szembesülnek, hogy a hajléktalanok ellátása jelentős nehézséget okoz az egészségügyi rendszernek. "Gyakran keresnek meg minket kórházakban dolgozó kollégák, hogy helyezzük el azokat a hajléktalan embereket, akik már nem szorulnak aktív kórházi ellátásra, az „otthoni lábadozás” lehetősége viszont nem adott a számukra" - írják, megjegyezve, hogy az érintettek egészségi állapota gyakran súlyosabb annál, amit szociális intézményekben kezelni képesek...

"Számukra a Szabolcs utcai ellátás jelenti az egyetlen esélyt, hogy az állapotuknak és szükségleteiknek megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak" - írják. Levelük szerint a Szabolcs utcai kórház felszámolása és az ugyanazon a telephelyen működő átmeneti szállás megszűnése "súlyos, megoldhatatlan kihívás elé állítaná a fővárosi fekvőbeteg-ellátást és hajléktalan-ellátást, járvány idején tovább növelné a fekvőbeteg-ellátás terhelését és növelné a közterületen, fedél nélkül éjszakázó emberek számát, ezzel a megbetegedésük és elhalálozásuk kockázatát".

Minderre tekintettel azt kérik a kormánytól, hogy vagy tegye lehetővé a kórház további működését a Szabolcs utcában, vagy biztosítson a BMSZKI számára másik, az ellátásra alkalmas ingatlant.

AZ ÁLLAM BEÜLTETI A RICHTERBE A NER MÉDIAVEZÉRÉT – KÜLÖNÖS LÉPÉS A COVID-BIZNISZ ÁRNYÉKÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.03.30.


A kormányzat újra közfunkcióval ruházza fel Szabó László volt külügyminiszter-helyettest és amerikai nagykövetet, a Fidesz-párti sajtótermékek tömegét kiadó Mediaworks jelenlegi elnök-vezérigazgatóját: beülteti a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságába. A Válasz Online értesülését a társaság közgyűlési dokumentumai is megerősítik. A gyógyszeriparban szocializálódott Szabó épp akkor „kacsint vissza” váratlanul az egészségügybe, amikor a sógora lett a közpénzmilliárdokkal megtámasztott Covid-biznisz egyik haszonélvezője...

A SZEGÉNYEK ÁTOLTÁSA NÉLKÜL NEM SOKRA JUTNAK A GAZDAGOK

MAGYAR HANG
Szerző: NÁDASI BALÁZS
2021.03.30.


A magyar felmenőkkel is rendelkező Anthony J. Blinken január 19-én, szenátusi külügyminiszter-jelölti meghallgatásán hangsúlyozta, hogy ha Amerika nem veszi ki a részét a világot fenyegető veszélyek elhárításából a súlyának megfelelően, akkor két lehetőség van. Vagy egy másik nemzet válik vezetővé – amelyik számára az amerikai érdekek vagy értékek nem fontosak – vagy, ami legalább olyan rossz, nem vállalja fel a vezető szerepet senki, és akkor káosz fog eluralkodni a világban. Hangsúlyozta, hogy a vezető amerikai politikusoknak most egyformán fontos magabiztosnak is és alázatosnak is lenniük. Magabiztosnak, hogy a létező belső problémáikra megoldást találjanak és alázatosnak, mert el kell tudniuk fogadni, hogy a világ problémáinak többsége nem róluk szól. Mindezt úgy, hogy a világban történtek befolyásolják az amerikai emberek mindennapi életét is, és egyetlenegy állam sem, még ha olyan befolyásos állam is az, mint az Egyesült Államok, nem képes önmagában megoldani ezeket a problémákat.

Blinken nem elsősorban a koronavírus-járvány leküzdéséről beszélt, bár arról is. Beszéde az Egyesült Államok külpolitikai renoméjának helyreállításáról szólt, arról, hogy az előző adminisztráció a hagyományos szövetségesekkel nézeteltérésekbe bonyolódott, a geopolitikai riválisokhoz túlságosan elnézően közeledett, a hagyományos stratégiai érdekek követése helyett pedig egy igencsak anyagias természetű hozzáállást valósított meg. Mindezt az Amerika mindenek előtt (America First!, az előző elnök Donald Trump egyik jelmondata) nevében. Ennek megfelelően a meghallgatáson a koronavírus-járvány csak érintőlegesen merült fel; elsősorban a hagyományos amerikai külpolitikai kérdésekről volt szó. Egyedül Ed Markey demokrata szenátor tette fel azt a kérdést, hogy mégis mit tesz majd a Biden-kormányzat annak érdekében, hogy a védőoltásokat gyorsan és igazságosan a világ összes állama megkaphassa. Erre Blinken nem is tudott mást válaszolni, csak azt, hogy az Egyesült Államoknak szándékában áll belépni a Covax-kezdeményezésbe, amelyikbe az előző kormányzat – az amerikai érdekeket minden más elé helyező felfogása miatt – nem volt hajlandó.

A Covax nem más, mint a Covid-19 Vaccines Global Access – a Covid-19 vakcinákhoz való globális hozzáférés – rövidítése, amely többek között az ENSZ és egészségügyi világszervezete, a WHO égisze alatt működik. Célja a rászoruló országok vakcina-ellátottságának növelése, év végééig 2 milliárd adagnyi oltóanyag kiosztása a tagországok között. Joe Biden elnök már az első munkanapján bejelentette, hogy az Egyesült Államok csatlakozik a kezdeményezéshez, majd a kormányzat február 19-én 4 milliárd dollárnyi (1230 milliárd forintnyi) támogatást hagyott jóvá a program számára...

REKORDSZÁMÚ BETEG VAN KÓRHÁZBAN ÉS LÉLEGEZTETŐGÉPEN IS, 274-EN HALTAK MEG

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.03.30.


Napi új fertőzöttek száma: 
4609 (az előző napihoz képest -2654)

Napi új halálos áldozatok száma: 
274 (az előző napihoz képest +85)

Kórházi ellátást igénylők száma: 
12 553 (az előző napihoz képest +262)

Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1529 (az előző napihoz képest +32)

Napi mintavételek száma: 
nem közölték

Első dózissal oltottak száma: 
nem közöltek pontos adatot, csak annyit, hogy „ezekben az órákban átlépjük a 2 millió beoltottat”

Ebből második dózissal is beoltottak száma: 
nem közölték

A gyógyultak száma jelenleg 402 964 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 222 334 főre emelkedett. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,7%-ot szemben a 10,6%-os uniós átlaggal, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon, ahol sem az oltottak pontos számát, sem az elvégzett tesztek számát, sem pedig a karanténban lévők számát nem frissítették a szokatlan későn, 12 óra 11 perckor közzétett tájékoztatásban. Hogy ennek mi lehetett az oka, arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben...SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁG A RIASZTÓ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.30.


Miközben a magyar jogállam kapcsán a világsajtó még csak a veszélyekről cikkez, addig Lengyelország esetében - bizonyos nagynevű szervezetek véleménye alapján - már az Európai Bizottság beavatkozását várják.


Társaság az Európai Szabadságjogokért

Magyarország és Lengyelország visszatérően riasztó példaként szerepel a Társaság az Európai Szabadságjogokért (CLUE) legújabb demokrácia-jelentésében. A nemzetközi civil szervezet 14 országban nézett körül és úgy találta, hogy a magyar jogállamot öt területen fenyegeti különösen nagy veszély:

1. Nem sok jó ígérkezik a bíróságok függetlensége szempontjából;

2. Továbbra is széles körű a korrupció, amit csak súlyosbított a járvány;

3. Mérgezettek a sajtóviszonyok, a médiahatóság egyáltalán nem független, és a hatalom korlátozza az információszerzést a hatalommal szembenálló orgánumok számára;

4. A civil társadalom lehetőségeit erősen visszafogja, hogy az Európai Bíróság ítélete ellenére még mindig hatályban van a vonatkozó 2017-es törvény;

5. A kormány kihasználja a Covid-19-et, hogy még jobban meggyengítse a jogállamot és a polgárjogokat.

Reuters

15 nemzetközi szervezet köztük a Helsinki Bizottság és az Amnesty International, továbbá szerte a világból több mint 60 jogi szakértő arra szólította fel a Bizottságot, hogy az haladéktalanul lépjen fel a lengyel jogállamiság ügyében. Úgy látják, hogy Brüsszelnek perbe kell fognia Lengyelországot az Európai Bíróságnál, mert a PiS továbbra is ássa alá a bírák függetlenségét és tesz az EUB döntéseire. Az aláírók úgy vélik, hogy sürgősen cselekedni kell, mielőtt még visszafordíthatatlan károk keletkeznek.

Merthogy a hatalom bünteti azokat a bírákat, akik tartják magukat az uniós joghoz, illetve megkérdőjelezik a hatalom által elrendelt változtatásokat az igazságügyben. A legfelső európai bíróságnak átmeneti rendelkezéseket kell hoznia, mert különben a lengyel koalíció folytatja szokásos halogató taktikáját. Már megcsinálta pl., hogy a luxemburgi testület hiába kérte az újonnan létesített fegyelmi kamara működésének felfüggesztését, az továbbra is dolgozik, és a hatalom emberei sorra oldják fel az érintett bírák immunitását.

A Bizottság úgy reagált, hogy nem kell aggódni, mert gyors és határozott lépéseket tesz, ha úgy ítéli meg, hogy a lengyel vezetés megsérti a közösségi jogot. A jelentés hozzáteszi, hogy már van ilyen eljárás folyamatban Varsó ellen, akárcsak Magyarország ellen, de a két érintett kölcsönösen megakadályozza, hogy bármi foganatja legyen.

Washington Post/AP

Magyarország már Máltát is megelőzte a beoltottak számát tekintve, ám továbbra is a szűk élbolyhoz tartozik a világban, ha azt nézzük, hogy hány halott jut egy főre. Az illetékes európai hatóság szerint a magyaroknak idáig már a lakosság ötöde kapta meg az első vakcinadózist, miközben az unió átlaga jelenleg 12,7 százalék. A jó eredmény részben a kínai és orosz szereknek köszönhető, ám ez még egyáltalán nem tudta lelassítani a ragály terjedését.

A világstatisztikákat folyamatosan vezető Johns Hopkins Egyetem azt mutatta ki, hogy ha két hét átlagában vesszük az áldozatok arányát és azt összevetjük az ország lélekszámával, akkor ennél rosszabb adatot senki sem produkált a világban.

A térség többi állama további szigorú korlátozásokat rendelt el, nem úgy a magyar kormány, amely enyhítésre készül, noha a helyzet egyre rosszabb. De a cél a gazdaság újraindítása, miután a GDP tavaly 5,1 százalékkal esett vissza.

Bloomberg

A Citigroup közgazdásza szerint aligha jön be Orbán Viktor számítása, hogy feloldják a megkötések egy részét, ha már legalább 2,5 millió embert sikerül beoltani. Gárgyán Eszter ott látja a fő gondot, hogy jelenleg a brit variáns tarol, így egyre több fiatal kerül kórházba. Ebből pedig az következik, hogy a kormány kénytelen lesz néhány héttel elhalasztani a nyitást, sőt még az is elképzelhető, hogy újabb zárlatot kell elrendelni, mielőtt lehetségessé válna bármiféle jelentősebb enyhítés.

A járvány jelenleg Kelet-Európát sújtja a legkeményebben a világban.

Die Zeit

Lengyelországot utolérte a koronakatasztrófa – írja vendégtudósításában a Gazeta Wyborcza külpolitikai rovatvezetője. Az egészségügyi rendszer az összeomlás szélére jutott, a hatalom ugyanakkor igyekszik eltolni magától a felelősséget. Michal Kokot magát a szakminisztert idézi, aki nem tartja valószínűnek, hogy egyhamar javul a helyzet. Ezért a hatalom - legalább két hétre - újabb szigorításokat rendelt el. Négyzetméter alapon még a templomokban is korlátozták a látogatók számát.

A 38 milliós országban egy év alatt 2,2 millióan fertőződtek meg és az adatok csak egyre romlanak. Már napjában 30 ezer új beteget jegyeznek fel. 80 százalékukat a brit mutáns támadja meg, ugyanakkor egyre fiatalabbak a páciensek. Az intenzív ágyak háromnegyede foglalt, a lélegeztető gépeknél pedig már ötből négyet kénytelenek használni.

Az orvosok, ápolók kimerültek, a mentők sokszor órákig várnak, hogy felszabaduljon egy-egy hely a kórházban. Vagy kénytelenek több száz kilométerre tovább menni egy másik klinikára. A legrosszabb állapotok Sziléziában alakultak ki, a wroclawi kórházra ki lehet tenni a megtelt táblát. A fő ok az, hogy az emberek nem tartják be a szabályokat.

Viszont idáig csak a lakosság 12 százalékát oltották be, Lengyelország azonban – Magyarországtól és Szlovákiától eltérően – nem kér az orosz és kínai vakcinából. A miniszterelnök pontosan tudja, hogy ég a lába alatt a talaj, mert egyre csökken a PiS népszerűsége, hiszen képtelen megállítani a bajt.

FT

Ideges a szerb elnök, mert ha a Bizottság országára is kiterjeszti a vakcinák exporttilalmát, akkor füstbe megy a terve, hogy az egész lakosságot beoltja. A hétmilliós országban idáig 2,1 millióan estek át a szúráson, nem kis részben a Sinopharmnak és a Szputnyik V-nek köszönhetően, de bőven érkezett a Pfizer és az AstraZeneca szeréből is. Vucsics szerint az embereket nagyon felpaprikázná, ha most egy brüsszeli adminisztratív intézkedés miatt megrekedne a folyamat.

Főleg, hogy Belgrád már kifizette további 450 ezer adag árát, sőt a szállítás napja is fix. Azon kívül esedékes a jövő hónapban egy millió kínai készítmény is, ezért a politikus úgy számol, hogy április végére a felnőtt népesség 37 százaléka megkapja a 2. oltást is. Azt ugyanakkor egyáltalán nem tartja gondnak, hogy a térség más országaiból özönlenek Szerbiába olyanok, akik védettséget akarnak. Arra hivatkozik, hogy ha másutt tovább dúl a járvány, az visszaüthet országára is.

Szerbia egyébként arra készül, hogy májustól saját üzemében csomagolják az orosz készítményt, de szó van a gyártásról is. A Sinopharm üzeme, kínai és emirátusi tőkéből, októberben kezdi meg működését, a kapacitása évi 24 millió vakcina lesz. Vucsics elismerte, hogy ez utóbbinak van politikai kockázata, hiszen az oltóanyagot Európában nem vizsgálták be. Nemrégiben különben az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja arra figyelmeztetett, hogy Szerbia függő helyzetbe kerül Pekingtől.

Project Syndicate

Egész Nyugaton baj van a tudomány szabadságával, de Magyarországon meg egészen nagy a gond – mutat rá a CEU rektorhelyettese. Liviu Matei kiemeli: a politikusok folyamatosan próbálják korlátozni az olyan kutatásokat, amelyek nem vágnak egybe a nézeteikkel. Sokan azt hiszik, hogy ez egyáltalán nem fontos kérdés, és legfeljebb olyan helyeken fordul elő, mint a magyaroknál, ahol mind inkább tekintélyelvű lesz a rendszer. Ám ha jobban utána nézünk, azt tapasztaljuk, hogy nagyon is élő gond ez Európában és Amerikában is.

Persze sehol sem olyan súlyos a helyzet, mint Orbán Viktor alatt, hiszen törölték a tudomány szabadságának védelmét az alaptörvényből. Betiltották a gender tudományokat, egy volt ezredes vette át az SZFE vezetését. De aggasztó jelek mutatkoznak a franciáknál, briteknél, valamint a tengerentúlon is. A támadások a tudás, mint közjó ellen irányulnak, csak jobban álcázzák őket, mint az oroszok és a törökök.

A tudomány szabadságának nincsen egységes fogalma, úgy hogy amikor a CEU-t kipaterolták Magyarországról, a kormány azt állította, hogy az EU hiába indított eljárást, nem illetékes a kérdésben. A végén pedig csupán a WTO-szabályainak megsértése miatt lehetett elmarasztani az országot, ahelyett, hogy jelzésértékű ítélet született volna.

Az egyetemek nem lehetnek politikai intézmények, de hogy megvédjék őket, ahhoz politikai lépések kellenek, mert ez igenis politikai kérdés. A demokrácia szempontjából alapvető, hogy szabadon hozzá lehessen férni a tudáshoz. Ám ennek érdekében szükség van szellemi ellenállásra is. A tudósoknak együtt kell működniük az Európai Parlamenttel, mert az erősen támogatja a CEU harcát az Orbán-rezsimmel, illetve szélesebb értelemben is kiáll a kutatás és oktatás szabadsága mellett.

Bloomberg

Az Európai Központi Bank nem tartja jónak Matolcsy György ötletét, hogy a magyar jegybank szálljon be a jelzáloghitelezésbe. Az MNB elnöke nemrégiben felvetette, hogy a pénzintézetnek ki kellene szolgálnia azokat a jelentkezőket, akik energiatakarékos házak építésére vennének fel kölcsönt. Ám az EKB szerint az elképzelés ellenkezik az uniós szabályokkal és jelentős pénzügyi kockázatnak tenné ki a bankot.

Ezért a szakvélemény nyomatékosan azt tanácsolja, hogy az MNB továbbra is tartsa távol magát ettől a területtől. Azt viszont pártolja, hogy az árstabilitás fenntartása mellé vegyék be a környezet fenntarthatóságának támogatását is a bank alapvető célkitűzései közé.

HOGY KERÜL A CSIZMADIA AZ ASZTALRA?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.30.


Nem másképpen, mint alomtársai, akik ezrével elszegődtek Orbán seggéből kukucskálni kifelé, és ebből a langymelegből próbálják meg értelmezni a körülöttük lévő világot. A farpofák azonban erősen takarják a kilátást. Csizmadia Tamás ilyen nézőpontból rúgott bele a város (Szombathely) lakosaiért tenni óhajtó polgármesterbe (Nemény András), akinek az a bűne, hogy oltópontokat hozott volna létre azért, hogy a káoszt, amit Csizmadia főnöke (és tettestársai) okoztak, enyhítse valamelyest. De Csizmadia főnöke (és tettestársai) nem engedték ezt, ami miatt Nemény, és mindazok, akik felelősséget éreznek az emberekért, a járványban pedig nem a politikai (és anyagi) haszonszerzést látnak, felemelték a hangjukat.

Mert csupán annyit nem értett teljesen logikusan, miért nem engedik, hogy saját városának lakosait szolgálja. Ezt a gyalázatot akarta Csizmadia a maga egyszerű módján védeni, miközben belerúgott a muzeológusokba, könyvtárosokba, amit most úgy próbál meg eladni, mintha a kávéfőzésről értekezett volna a rezsim útszéli stílusában. Ezúttal pedig sajtószabadságról meg véleményről hadovál, és Adyval takarózik fentebbnek vélt stílben, amiből még baja is eshet. A rendszerben, amit Csizmadia olyan lelkesen szolgál, Adyt nem nagyon szeretik, mert ugyanis azt a félfeudális világot támadta, amit Csizmadia gazdái (és tettestársai) ma újra építgetnek. Csizmadia azt hiszi, az a baj, hogy leírta a véleményét, ezért sajtószabadságozik nyüszögve és röhejesen.

De megnyugtatom: nem az a baj, hogy van véleménye (ami a gazdáié és tettestársaié), hanem annak a tartalma. Így nem is ő kerül most az asztalra, hanem a pállott gondolkodása, és ez különbség. Éppen ebből fakad, hogy amint Csizmadia valami gőzösen zavaros kotyvalékban előadja a sajtószabadság nevében, én mint „felkészült publicista” nem azért fogok kiállni, hogy ő elmondhassa a véleményét, mert a jelek szerint megteheti, hanem a véleményét szedem cafatokra, amiben egészen különös tartalmak jelennek meg. Például ez, hogy Nemény polgármestert párttitkározza azért, mert valóban tenni akar valamit az emberekért, nem, mint a főnöke (és tettestársai). Mert csak egy számot mutatok, mégpedig azt, hogy húszezer halott...

HIÁBA REGISZTRÁLTAK: TÖBB TANÁRNÁL IS AZT JELEZTE A KÖZPONTI RENDSZER, HOGY NEM JELENTKEZTEK VÉDŐOLTÁSRA

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2021.03.30.


Sokan attól tartanak, kimaradnak az áprilisi oltási programból.


Az elmúlt egy-két napban több megkeresést is kapott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) olyan tanároktól, akik arról kaptak értesítést, hogy még nem regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra, így ezt tegyék meg március 29-éig, ha részt akarnak venni az oktatási-nevelési dolgozók csütörtöktől kezdődő oltásában. Az érintetteket azért érte váratlanul a központi figyelmeztetés, mert már rég kitöltötték a regisztrációt – tudtuk meg a PDSZ országos választmányi tagjától, Nagy Erzsébettől. 

Az érdekvédő azt is elmondta, hogy a szakszervezethez forduló pedagógusok a regisztrációt ellenőrző weboldalon is azt a tájékoztatást kapták, hogy még nem regisztráltak. Többen megpróbáltak segítséget kérni az oldalon feltüntetett telefonos és e-mailes elérhetőségeken, sikertelenül. A PDSZ megkereste az oktatási államtitkárságot, ahonnan azt a választ kapták, az érintettek próbálják meg egy másik e-mail címmel újra feltölteni a TAJ-számukat, mert lehet, hogy rosszul adták meg az adatokat. Egy pedagógus azonban megjegyezte, hogy férjével egy napon regisztráltak, és ő is így járt. „Talán nem vagyunk annyira tehetségtelenek, hogy mindketten elrontva írtuk be a TAJ-számunkat” – fogalmazott. 

A kormányzati koronavírus tájékoztató oldalon is az olvasható, ha valaki a „Nem” üzenetet látja a lekérdezésnél, annak oka lehet hibásan vagy hiányosan elküldött regisztráció is, amely nem tette lehetővé az azonosítást. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelentkezés elküldésétől számítva több nap is lehet, amíg az adatokat feldolgozzák és bekerülnek a rendszerbe. Más esetben ez kisebb bosszúságot jelenthet, a pedagógusoknak viszont szűk határidő állt rendelkezésre: Gulyás Gergely miniszter múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy a következő hetekben beoltják a regisztrált pedagógusokat, oktatási-nevelési dolgozókat, de ehhez legkésőbb hétfő éjfélig el kell küldeniük jelentkezésüket. A PDSZ arra figyelmeztet, ha valakinél csak a határidő után derül ki, hogy azért nem fogadták a regisztrációját, mert véletlenül rossz adatokat adott meg, az kieshet a pedagógusok oltási programjából...