2017. június 6., kedd

NEM MINDEN GYEREK SZÁMÍT EGYFORMÁN! A 2018-AS KÖLTSÉGVETÉS IS CSAK A TEHETŐSEBB CSALÁDOKAT TÁMOGATJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Darvas Ágnes és Farkas Zsombor
2017.06.06. 


Nincs semmi meglepő a 2018-as költségvetési tervezet családok, gyerekek támogatását érintő részeiben. A kormány folytatja az elmúlt években meghirdetett politikáját: a munkához, foglalkoztatáshoz, rendszeres és nem alacsony jövedelemhez kötött támogatásokra szánt forrásokat (csed, gyed, családi kedvezmény, csok) növeli, az univerzális, további feltételek nélkül, a gyerek jogán igénybe vehető (családi pótlék, gyes, gyet), illetve az alacsony jövedelmű gyerekes háztartásokat célzó (rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény) ellátásokra szánt költségvetési forrásokat csökkenti.

Az első körbe tartozó ellátások esetében a növekedés részben összefügg az ellátások színvonalának növekedésével (a csed átlagos összege a bérek növekedésével, a gyedé a minimálbér növekedésével nő). Ez azonban csak részben magyarázza az ezeken a területeken tervezett jelentős (28, illetve 30 százalékos) forrásnövelést. Az ellátás színvonalának változása mellett a háttérben a kormányzat születésszám emelkedésre vonatkozó, nem feltétlenül reális elvárásai, az elmúlt években bevezetett, hatásaiban kevéssé ismert gyed-extra (testvér-gyed/gyes, gyed melletti korlátozás nélküli munkavállalás lehetősége és párhuzamosan az ugyancsak közpénzekből finanszírozott bölcsődei ellátás igénybe vételének lehetősége, az egyetemi hallgatói jogviszonyhoz kötődő gyed) igénybe vételének növekedése, valamint a határon túli családok támogatásának emelkedése egyaránt állhatnak.

A költségvetési tervezet indoklása erre vonatkozóan semmilyen támpontot nem ad. Ugyanígy nem található adat arra vonatkozóan, hogy a napokban bejelentett, 2018. januártól életbe lépő „születésszám növelésre” irányuló csomag (diákhitelek törlesztésének gyerekszámtól függő felfüggesztése, csökkentése, eltörlése, illetve a jelzáloghitelek területén adott kedvezmények) – az előzetes hatásvizsgálati elemzések alapján, ha vannak ilyenek – milyen költségvetési forrásokat igényel...

ERDŐS VIRÁG: NÉZZÉTEK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Erdős Virág
2017.06.05.


ha bírjátok én nem erőltetem
előttünk egy középkorú
jóltáplált tetem

körülötte csend amerre
ment alatta térkő
bőre itt-ott szederjes a
nyálkahártya vérbő

termeiben sok a vendég
öltönyök és frakkok
belfelszínén szürkésfehér
meszesedő plakkok

vérfanokból élő pajzs a
pulpitus körül
a metszéslapról bőséges de
híg savó ürül

kint a turbó transporterrel
száguldó idő
bent a puha pihepárna
tapintatú tüdő

elméjében már leszállt és
kiépült a menny
érintésre megremeg és
felfakad a genny

az arányszámok biztatók a
kilátások szépek
a kamra kissé tág a pitvar
üregei épek

az államháztartás is pompás
magántakarék
szikével még nyerhető egy
kevés kaparék

s míg a zsír az állományban
felszaporodik
a klinikáktól egészen a
stadionokig

s környezetét beszűri az idegen
szövet még
eldöntheti helyes-e ha közéjük
lövet

de
bármilyen nagy dolog is a
munka amit végzett
a korpuszán már tíz körömmel
írva van a végzet

szegényembert vacsorázott
kenyérrel de most
ráfázott és véres torkán
fennakadt a rost

lesújtott a törvény amit
magának kreált
a rigor mortis láthatólag
testszerte beállt

kezéhez még sűrű nyákos
alvadék tapad
de a nyelvgyök:
szabad

DÖBBENTEN NÉZIK, AMIT AZ ORBÁN-KORMÁNY CSINÁL, A MAJDAN RÉME LEBEG MAGYARORSZÁG FELETT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2017.06.06. 


Amikor az Orbán-kormány az uniónak üzen, korántsem az európai integráció ötszázmillió lakóját szólítja meg, ahogyan az Egyesült Államoknak címzett nyilatkozatok sem a 321 millió amerikaihoz szólnak. Valójában a tízmillió magyar véleménye, érdeke sem perdöntő a számára. A nemzetközi politika elismert szakértőivel folytatott be­­szél­­ge­­té­­seink azt erősítették meg: az Orbán-kabinet manapság a diplomáciai csatornákon keresztül is elsősorban a kétmilliós törzsközönségéhez szól, sőt, leginkább ahhoz a néhány százezerhez, akiket leszakíthatónak vél a Jobbik szavazóbázisáról. Azt reméli ugyanis – nem alaptalanul –, hogy velük nemcsak többséget szerez, de akár újabb kétharmadhoz is juthat. Orbánt az sem érdekli, ha addigra az ország teljesen elszigetelődik. Ma is úgy véli, a hídon akkor kell átmenni, amikor odaér. Ha lesz még híd.

Orbán Viktor egyáltalán nem akarja száműzni az országból a CEU-t. Legfeljebb arra játszik, hogy ellehetetlenítse az egyetemet, addig nyomja kifelé, amíg az intézmény maga nem határoz úgy, hogy távozik Magyarországról. Akkor persze a kormánytisztviselők széttárják majd a karjukat: a CEU nem akart maradni. Így vélekedik a tekintélyes amerikai agytrösztnek, a Carnegie Alapítványnak a Kelet- és Közép-Európa szakértője, a szlovákiai magyar születésű Jarábik Balázs. Szerinte Orbán és köre úgy gondolja, annál jobb, minél tovább tudja húzni a háborúskodást. Annál tovább működik kampánytémaként a Soros-egyetemként felcímkézett intézmény körüli huzavona.

A CEU ellenségképként azért is fontos a Fidesznek, mert lehetővé teszi, hogy a Jobbikra a baloldal szövetségeseként mutogasson.

Jarábik szerint hasonló hatást vált ki a másik nemzetközi botrány, a civilek ügye is. Az ellenzék nem tud jobb témát találni a Fidesz elleni támadásokhoz, mint a korrupció, és ezzel persze behúzza a kampányba azokat a nagy nemzetközi szervezeteket, amelyek rendelkeznek bizonyító erejű adatokkal. A civileket tehát úgy lehet „ügynöközni”, hogy a kormányoldalon egyszerre pfujolják az MSZP-t és a Jobbikot.

Mindez érthetővé tesz sok mindent, ami szürreálisnak látszik az uniós kapcsolatrendszer vagy általában a diplomácia logikájából. Miért rázza le magáról a Fidesz, hogy az unió történetében először éppen Magyarországgal szemben döntöttek a híres-nevezetes hetedik cikkely szerinti eljárás előkészítéséről az Európai Parlamentben? Miért nem készteti békülékenyebb hangnemre a kormánypártot, hogy pártcsaládjában, az Európai Néppártban felmerült kizárásának a lehetősége? Mi a magyarázata, hogy mindezek után Lázár János kancelláriaminiszter habverésnek nyilvánítja az Európai Bizottság érvelését? Orbán Viktor pedig nyeglén így üzen a New York-i kormányzónak, amikor az tárgyalási szándékát jelzi: „Készséggel állunk a rendelkezésükre, mégiscsak egy amerikai egyetemről beszélünk, ha nekik fontos, akkor méltóztassanak megtenni a szükséges lépéseket.”...

TESSÉK NÉZNI. LÁTNI A NEMZETI FÖLLENDÜLÉST!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel blog
2017.06.06.


„Hát nemzeti föllendülésről méltóztatik beszélni? Tessék nézni, látni a nemzeti föllendülést. Az emberek nem akarnak megszületni. Az emberek elmennek innen, ha már élnek. Az emberek nem házasodnak. Az emberek óvakodnak az utódoktól. Az emberek sietnek meghalni, mert nincs mód élni. Ez a nemzeti föllendülés.” (Ady, 1905.)

Napjaink Magyarországán a sötétség erői elfoglaltak minden lehetséges tisztséget, kisajátították maguknak a hazát. Szerintük, akiknek véleménye eltérő a kedves vezetőétől, az Soros ügynöke, idegenszívű. A vitát nem ismerik, szavuk maga a törvény. Ellenségnek tekintik a tudást, a gondolkodást, nincs szükségük kiművelt emberfőkre. A rendszer alapja a „törvényesített” korrupció.

Az alábbiakban nem ma írt gondolatok sorjáznak, és arról, hogy mégis időszerűbbek mint valaha, nem mi, a „nép” tehetünk.

„A nacionalizmus nem hazafiság. A hazafiság valami olyan sine qua non-ja az embernek és a társadalomnak, hogy még fogalommá sem kell sűríteni s szót sem keresni hozzá. A közös kultúrában s közös társadalmi munkában álló, becsületes munkásemberek mind azok. Hazafiak, ha úgy tetszik. Aki ellensége a haladásnak, a jobbra törésnek, az emberi szellem feltétlen szabadságának, hazaáruló, ha örökösen nem tesz is egyebet, mint a nemzeti himnuszt énekli.”...

SZÁZMILLIÓK TŰNTEK EL HIRDETÉSI FORMÁBAN HABONY EGYIK ÚJSÁGJÁNÁL

INDEX.HU
Szerző: SAJÓ DÁVID - STUBNYA BENCE
2017.06.06.


Már nyílt titok, hogy a Fidesz háborút indított minden nem kormányközeli médiafelület ellen, miközben a piacon durva terjeszkedésbe kezdtek, hol már létező és befuttatott felületek felvásárlásával (Origo, Figyelő, TV2, megyei lapok) vagy bezáratásával (Népszabadság), hol teljesen új portálok vagy újságok elindításával.

Utóbbiakhoz tartozik a Ripost.hu is, egy alig egy éve indult online bulvároldal, amit a Story magazintól az útközben a Tények hírszerkesztőségének vezetéséig jutó Szalai Vivien miatt távozó Ómolnár Miklós alapított. A Ripost a nagyon rövid működése alatt leginkább arról lett ismert, hogy ennek az oldalnak jutott a legdurvább kormányzati propaganda, mint a Volner János állítólagos prostitúciós ügye, Vona Gábor melegbulis élményei vagy éppen a legutóbbi eset, amikor minden sajtóetikai normát eltaposva előrángatták Gulyás Márton aktivista privát profilját egy zárt társkeresőről.

Arról korábban már írtunk, hogy a Mérték kutatásai alapján a Fidesz milyen iszonyatos mennyiségben költi az adófizetők pénzét a párthoz köthető médiafelületeken, de eddig konkrétumokról nem igazán lehetett tudni, hiszen a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy a saját részükről nem követik a hirdetési költéseket, meghagyják ezt az erre a feladatra megbízott reklámügynökségeknek.

Mi viszont most segítünk Rogán Antaléknak, ugyanis sikerült megszereznünk a Ripost hirdetési adatbázisát, amiben részletesen szerepel minden 2016 januárja és novembere között teljesített reklámköltés (megrendeléseket már 2015 szeptemberétől tartalmaz az adatbázis). Természetesen semmi közünk a magáncégek hirdetéseihez, ezért kizárólag azt mutatjuk be, hogy a Fidesz hogyan, mire és mennyit költ az adófizetők pénzéből Ómolnár Miklós korábbi Független Kisgazdapárti képviselő bulvárlapjánál...

IDEJE KIMONDANI: AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK VEZETŐJE EGY IDIÓTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.06.


Kevés megcáfolhatatlanabb dolog van a világon, mint a globális felmelegedés. Az Egyesült Államok elnökének viszont sikerült olyan mélyre süllyednie, hogy bejelentette az USA kilépését a nagy nehezen tető alá hozott párizsi egyezményből. Donald Trump már megválasztása előtt sem rejtette véka alá, hogy ellenzi a párizsi klímaegyezményta globális felmelegedést pedig egy olyan összeesküvéselméletnek tartja, amelyet Kína talált ki, hogy megtorpedózza az Egyesült Államok iparát. 
A világ vezetői egyhangúan sajnálattal fogadták az amerikai elnök döntését, és nyilatkozataikban kiálltak a párizsi megállapodás mellett. Emmanual Macron szavaival élve nincs B-terv, mert B-bolygó sincsen, ezért a továbbiakban is mindent meg kell tenni azért, hogy a globális felmelegedés ne érje el azt a kritikus szintet, ahonnan már nincs visszaút. A klímaváltozás jelenleg mindennél nagyobb fenyegetést jelent - még a terrorizmusnál is -, ennek tagadása pedig súlyos bűnnek tekinthető. 
A globális felmelegedés valós
Kevés megcáfolhatatlanabb dolog van, mint a globális felmelegedés, és ehhez nem kell jártasnak lenni a tudományokban, elég csak kinyitni a szemünket: egyre melegebb nyarak és telek, olvadó gleccserek, elsivatagosodó területek, kiszáradó folyók és tavak, és ami a legaggasztóbb jelenség, az északi-sarki jég olvadása. A globális felmelegedés elsődleges oka az emberi tevékenység. Az üvegházhatású gázok mennyiségének változása a légkörben befolyásolja a Földlégkör-rendszer energiamérlegét és az éghajlatot. Az emberi tevékenység során (elsősorban az energiatermelés és közlekedés) nagy mennyiségű üvegházhatású gáz került a légkörbe az elmúlt évszázadokban (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid), mostanra pedig elértük azt a kritikus szintet, ahol csak közös megegyezéssel lehet tompítani az átlaghőmérséklet emelkedését.
Ha nem élünk ezzel a lehetőséggel, annak súlyos hatásai lesznek már ebben az évszázadban: a tengerszint emelkedése és az elsivatagosodás miatt hatalmas kiterjedésű területek válhatnak lakhatatlanná, ami olyan migrációs hullámot indíthat meg, ami mellett a mostani eltörpül. Az éghajlatváltozás miatt a haszonnövények terméshozama drasztikusan csökkenni fog ott, ahol egyre kevesebb lesz a csapadék, a vízhiány pedig egyre általánosabbá válhat. A szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak (a térbeli eloszlásuk is egyre jobban kiterjed), ennek már most is tanúi vagyunk évről-évre. Az élelem és vízhiány regionális konfliktusok katalizátora lesz, amelyek könnyen eszkalálódhatnak. Összefoglalva, egy nagyon negatív forgatókönnyel kell szembenézünk, ha nem lépünk annak érdekében, hogy az átlaghőmérséklet növekedést 2 Celsius-fok alatt tartsuk...

HALLGASD MEG BOB DYLAN NOBEL-BESZÉDÉT!


KÖNYVESBLOG
Szerző: MTI
2017.06.06.


Bob Dylan nagyjából az utolsó pillanatban eljuttatta a Svéd Akadémiához a Nobel-előadását. Utóbbi feltétele volt annak, hogy átvehesse a díjjal járó 8 millió svéd korona (253 millió forint) pénzjutalmat.

"Amikor megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, azon tűnődtem, mi is lehet pontosan a kapcsolat dalaim és az irodalom között. Elgondolkodtam rajta, kerestem az összefüggést. Itt most megpróbálom kifejteni, mire is jutottam" - indítja előadását a 75 éves énekes-dalszerző. A június 4-én, Los Angelesben rögzített felvételen Dylan beszélt egyebek között irodalmi inspirációiról is, példaként említve a Moby Dicket, a Nyugaton a helyzet változatlant és az Odüsszeiát, hozzátéve, hogy ezeknek a könyveknek a témái szándékosan vagy öntudatlanul beépültek a dalaiba.

Bob Dylan az előadásában - talán a korábbi kritikákra is válaszul - kifejtette, hogy a dalszerző, a költő, a színdarabíró és a mesélő tevékenységét hasonlónak tartja, igaz, a dalokat énekelni, nem pedig olvasni kell. Ugyanakkor szerinte Shakespeare színdarabjait is arra írták, hogy színpadokon adják elő őket. Dylan reményét fejezte ki, hogy sokan meghallgatják majd a szövegeit akár koncerten, akár felvételen, majd megint Homérosz idézte, aki az Odüsszeia nyitósorában a múzsát hívta segítségül (Sing in me, oh Muse, and through me tell the story - Férfiuról szólj nékem, Múzsa (Devecseri Gábor fordítása))
.

MIKÉNT LESZ A TANULÁSI ZAVAR DIAGNÓZISA STIGMA?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Vida Gergely
2017.06.06. 


Kiindulásként megállapítható, hogy Magyarországon az ellátórendszer finanszírozását és felépítését szabályozó törvények elütnek a gyógypedagógia jelenlegi, az OECD országokon belül is alkalmazott gyakorlatától. A legalapvetőbb eltérés a következő:

Az OECD rendszerein belül a konkrét diagnózist egy ellátási kategóriához rendelik. Nálunk az ellátás a diagnózis függvénye: előbb kap a gyermek diagnózist, aztán rendelünk hozzá ellátási formát. Hazánkban az intervenció minden formáját, melyet speciális képzettségű szakember lát el, diagnózisnak kell megelőznie. Ez Európa más országaiban nem feltétlenül van így. (Vida, 2015, 35. o.)

Ennek alapján újra és újra érdemes jelezni az evidenciát: az ellátórendszer hatékony működéséhez elengedhetetlen, hogy adekvát módon határozzuk meg az ellátásra jogosultak körét (Lányiné, 2014; Vida, 2014). A gyógypedagógiai ellátórendszer működése nem lehet hatékony, ha az igényelhető szolgáltatások felépítése és intenzitása nem alkalmazkodik a gyermekek, szülők és pedagógusok valódi igényeihez.

Ennek a valóságalapú alkalmazkodásnak egyik pillére volna a pontos és korrekt szakmai kategóriák használata a törvénykezés szintjén, mely oldaná a diagnózisközpontúság okozta merevséget. Azonban a törvényi kategóriák kevéssé közelítenek az ellátási igényekhez, ahogy a szakmai kategóriákhoz is. Így, noha Magyarországon a tanulási zavart megállapító komplex szakértői vélemény általában jó előrejelzés a „kliensek” iskolai beválásáról, a segítő szakma figyelme, amely ebben az önmagában jó színvonalú munkában kifejeződik, a továbbiakban nagyon nehezen tud a gyermek és az iskola hasznára válni, a fejlesztést szolgálni.

A fejlesztés nehézségének további oka lehet, hogy a szakértői vélemények maguk, azaz a diagnosztikát végző szakemberek (gyermekneurológus, szakpszichológus, gyógypedagógus) egyedi megállapításai sok esetben nem is jutnak el ahhoz a pedagógushoz, aki az integratív oktató-nevelő munkát végzi az osztályteremben. Vagy ha eljutnak, nem tudják katalizálni a fejlesztést, hisz a pedagógusképzés során ma még mindig kevés olyan kurzus található, ahol a leendő tanárokat, tanítókat felvértezik azokkal az ismeretekkel, amelyek birtokában szakszerűen inkluzív tanulási közeget teremthetnének a sajátos nevelési igényű gyermekek számára.

Az integrációs folyamatot hátráltatja a tanulási zavaros gyermekek teljesítményének objektív, a közép- és felsőfokú oktatás számára akár a felvételi eljárásban is értelmezhető, adekvát értékelhetőségének hiánya. Ez a probléma máig nem megoldott.

Mivel a tantárgyi mentesítések és megsegítések jelenlegi rendszerében a központi felvételi és érettségi eljárás mellett nincs lehetőség az egyéni kompetenciamérésekre, valójában megállapíthatatlan lesz egy értékelés és minősítés alól mentesített tanuló valós teljesítménye. Márpedig a hazai oktatási rendszerben a továbbtanulás során a tanulók teljesítményének döntő jelentősége van. Ezzel kapcsolatos probléma, hogy a mentesítések és megsegítések ugyanúgy jelenthetnek valódi segítséget a tanulónak, mint amennyire az intézményi diszkrimináció alapját képezhetik...

ÉLŐBEN, INTERAKTÍV TÉRKÉPEN KÖZVETÍTJÜK, HOGYAN PÖRGETI KI A KORMÁNY A SZÉCHENYI 2020 PROGRAM UNIÓS FORRÁSAIT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.06.06.


Elkészült az Átlátszó EU-térképének frissítése, az eszköz a Széchenyi 2020-program 2015 és 2017 közötti kifizetéseit mutatja be településekre lebontva, és a program lejártáig hetente frissül majd a frissen közzétett adatokkal. Böngéssz az adatok között, keress rá a lakóhelyedre, nézd meg, ki és mire kapott uniós támogatást, és ha valami gyanús dolgot észlelnél, jelezd nekünk, mi utánanézünk.

Előzmények


A 2016-ban elindított EU-támogatás térképünk előző verzióján azt lehet tanulmányozni régiókra és településekre lebontva, hogyan költöttük az uniós pénzt 2007-2015 között. A térképes vizualizációra érkezett olvasói visszajelzések alapján az Átlátszó újságírói számos tényfeltáró cikket publikáltak, az alkalmazás hasznát nemzetközileg is elismerték, idén például Európai Sajtódíjra jelölték innovációs kategóriában.

A térkép és a mögötte lévő, jól kereshető adatbázis alapján olyan emblematikus uniós fejlesztéseknek mentünk utána, mint a „hatvani bizarr objektum” néven elhíresült akármi (merthogy mi magunk sem tudtuk eldönteni, hogy az micsoda), a fideszes Becsó-család hollókői luxusháza, vagy a félméteres iszap átkotrásával járó gigantikus balatoni yachtkikötő. Ezeket a cikkeinket itt lehet megtalálni.

Tizenkét grafikon Magyarország EU-támogatásainak politikai befolyásoltságáról

Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében

Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések

Széchenyi 2020 adatbázis és térkép

Az új uniós kifizetési ciklus monitorozása azonban új adatbázist és térképet kívánt, így elkészítettük a Széchenyi 2020 térképet is, amellyel a 2015 és 2017 közötti kifizetéseket lehet nyomon követni az előző verzióban megszokott módon:

ARAB ORSZÁGOK SORA SZAKÍTOTTA MEG A DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATOT KATARRAL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.06.A Financial Times közli azt az értesülést, amely némi magyarázattal szolgálhat a hétvége nemzetközi politikai meglepetésére, arra, hogy egy sor arab ország váratlanul megszakította a diplomáciai kapcsolatokat - és villámgyorsan elvágta az együttműködés különböző szálait - Katarral, az Arab-félsziget egyik piciny nyúlványán található dúsgazdag olajsejkséggel, a terrorizmus támogatásával vádolva a katari vezetést.

A londoni lap úgy tudja: Doha – a katari főváros - mintegy egymilliárd dollár összegű váltságdíjat fizetett áprilisban az Irakban elhurcolt katari királyi család tagjaiért. Eszerint a váltságdíjat a katari királyi család 26 tagjáért fizették ki, akiket még 2015 decemberében hurcoltak el egy vadászatról Dél-Irakban ismeretlen fegyveresek. A Financial Times tudni véli, hogy a váltságdíj az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szíriai fegyveres csoporthoz, valamint iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be.Hogy akkor most Katar tényleg bűnös vagy maga is áldozat, egyelőre nem mondható meg teljes bizonyossággal.

Szintén a Financial Times című londoni lap, a brit pénzügyi körök, valamint a brüsszeli eurokraták napi bibliája terjedelmes riportban mutatja be a CryptTalkmobillehallgatás ellen védő megoldás hazai kifejlesztőjét. A magyar startup – derül ki az írásból – tavaly márciusban ellentmondásos helyzetbe került, mert egy kormányzati tisztségviselő a terrorizmus elleni küzdelemre, az állami lehallgatási igényekre hivatkozva be akarta tiltatni a biztonságos telefonálás ezen alkalmazását, miközben a Magyar Innovációs Szövetség ugyanazon a héten tüntette ki a CryptTalk mögött álló, Svédországban bejegyzett Arenim Technologies vállalkozást, mint az év innovatív start-up-ját. Kun Szabolcs vezérigazgató a Financial Times-nak elmondta: az állam minden jogszerű biztonsági szempontját illetően készek lennének az együttműködésre, beleértve az ügyfél előfizetésének a zárolását is, de eddig semmi ilyen jellegű állami megkeresés nem érkezett hozzájuk együttműködés vagy adatszolgáltatás végett. A betiltással való állami fenyegetőzés egyébként jót tett az üzletmenetnek. Az Arenim Technologies 25 tagú fejlesztő csoportja most dolgozik azon, hogy az Apple telefonokra kifejlesztett CryptTalk szolgáltatást még az idén az Android-alapú készülékekre is kiterjesszék...

AZ OROSZOK MEGHEKKELTÉK AZ AMERIKAI SZAVAZÓGÉPEK EGYIK GYÁRTÓJÁT, ÉS TALÁN MAGÁT A SZAVAZATSZÁMLÁLÁST IS

444.HU
Szerző: Szily László
2017.06.06.


Megszerezte az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozás valós mélységeit feltáró titkosszolgálati jelentést az Intercept. Ez a május 5-én elkészült NSA-dokumentum az eddigi legrészletesebb elemzése annak, hogy mekkora volt az orosz beavatkozás valós mértéke a választás előtti hónapban. 

A rövid válasz: minden eddig elképzeltnél durvább.

A dokumentum legfontosabb megállapítása, hogy az orosz katonai hírszerzés sikeresen meghekkelt legalább egy olyan céget, ami szavazógépek hardvereit és az azokhoz való szoftvereket gyártotta. Ezen felül adathalász emailekkel árasztottak el legalább 122 választási biztost és irodát.

Nem privát akció volt, hanem központi titkosszolgálati


A jelentés szerint a cyberbetöréseket közvetlenül az orosz katonai hírszerzés, a GRU végezte. A dokumentum így szögesen ellentmond Putyin orosz elnök múlt heti állításainak. Putyin eddig általánossságban kereken tagadta az orosz beavatkozást az amerikai elnökválasztásba, a múlt héten azonban olyan húrokat kezdett pengetni, hogy bár az oroszok állami szinten sohasem műveltek ilyesmit, és ez a jövőben sem áll a szándékukban, az nem kizárt, hogy nacionalista magánhekkerek tényleg akcióztak Amerikában. 

Át akarták venni az irányítást

A jelentés szerint a GRU kétlépcsős akcióban támadta meg a választási bizottságok számítógépes rendszerét.

A végső céljuk az volt, hogy trójai vírust juttassanak a választási rendszerbe tartozó számítógépekbe, ami által átvehetik az uralmat egyes gépek felett. A trójait úgy tudták bejuttatni, ha rávesznek egyes választási biztosokat, hogy nyissanak meg egy olyan, mailben kapott Word dokumentumot, amibe vírust rejtettek. Ahhoz viszont, hogy egy választásiszoftver-gyártó nevében hitelesnek tűnő kamuemailt tudjanak küldeni a célszemélyeknek, akik azt meg is nyitják, be kellett törniük egy valódi választásiszoftver-gyártóhoz, hogy onnan szerezzenek valódi információkat. Ez a cég valószínűleg a nyolc államnak szavazógépeket és szavazószoftvereket szállító floridai VR Systems volt.

A GRU a vállalat több - összesen hét - kulcsalkalmazottjának küldött kamu emailt a Google-nevében, ami egy link segítségével egy Google-kinézetű áloldalra vitte őket, ahol meg kellett adniuk a belépési adataikat. Az NSA nyomozása szerint legalább egy alkalmazott belépőkódját meg is szerezték az orosz kémek. Azt azonban nem tudni biztosan, hogy ezekkel valóban sikerült-e belépniük és megszerezniük a kívánt adatokat. Ez mégis valószínű, hiszen később, tavaly október 31-én és november 1-én valóban elküldték az adathalász emaileket a választási biztosoknak, összesen 122 címre.

Az Intercept által megkérdezett szakértők szerint ha valaki elindította a malware-t, a program olyan hátsó kaput nyitott a gépén, amin át további kémprogramokat tudtak telepíteni az oroszok, akik innentől szabadon hozzáférhettek az ott tárolt összes adathoz. A NSA jelentése bevallja, hogy fogalmuk sincsen, mennyi és milyen adat kerülhetett orosz kézbe ezen az úton...

MAGYARORSZÁG SOKAT TANULHAT ROMÁNIÁTÓL ÉS AZ ERDÉLYI MAGYAROKTÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
2017.06.05.


...A magyarországi politikának van elég megoldatlan hazai baja, nem szabad további bajokat okoznunk a határainkon túl. Ehhez arra van szükség, hogy ne tegyünk különbséget a határontúli pártok között. Róluk, nélkülük, velük szemben semmit sem szabad tennünk itthon.A magyarországi belpolitika mocskának exportja sehova sem vezet. Olyan rendszert kell teremteni, amelyben saját közösségből választhatnak maguknak képviselőt a határon túli magyarok. Az Együttnek erre is van javaslata.

Sokat jártam már Erdélyben, több mint egy éven át, korábban Bukarestben élve dolgoztam. Ismerek sok romániai magyart és románt. Az ottani magyarok mások, mint egyes magyar jobboldaliak bukolikus, rezervátum-szerű kisebbségképe sugallja. Egy szabad és modernizálódó Magyarországnak sokat kell tanulnia a romániai modernizáció és korrupcióellenes küzdelem sikereiből és kudarcaiból.

NEM, NEM ORBÁNÉK MIATT LETT ILYEN NYOMASZTÓ, ÉLHETETLEN, KÖZÉPKORI BŰZT ÁRASZTÓ MOCSÁR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.06.05.Az alábbi sztori nem precedens nélküli, nem meglepetés, nem nóvum. Vagyis kísértetiesen hasonló formában megtörtént már. És minél többször megtörténik, annál tanulságosabb. Azért bocsátom ezt előre, hogy legyen hivatkozásai alapom, midőn a két hónapja regisztrált, kamuprofilos mocsári trollok (a Magyar az, akinek fáj Trianon pólójukban) felháborodnak azon, hogy miért általánosítok egyedi esetekből a magyar néplélek sajátosságaira.

Hát kurvára nem egyedi esetről van szó: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT további támpontokat lehet találni az általánosításom megalapozottságához. Tehát itt van nekünk Székesfehérvár. Most éppen. Adott egy antikvárius (ez már rosszul kezdődik), aki az elhagyatott, szürke, lehangoló Vasvári Pál utcában – ahol egyébként a boltja működik – a néhány éve magánszemély(ek) adományából (!) lerakott, ám máris felújításra szoruló utcakövek közül néhányat, a Kétfarkú Kutya Párt stílusában átfestett. Színesre...

TÖBB BANKFIÓK IS BEZÁR A NYÁRON

AZÉNPÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.06.


Az utóbbi években már több jelentős fiókbezárási hullámot szenvedhettek el a banki ügyfelek. Ennek a folyamatnak azonban (minden korábbi ígéret ellenére) valahogy nem akar vége lenni. Most nyáron tucatnyi helyen szűnik meg a hitelintézeti ügyintézés lehetősége. Más módon is képesek azonban a bank szűkíteni szolgáltatásukat.

Ennek a hónapnak a végén Hatvanban már egyáltalán nem lesz Erste-fiók. A pénzintézet közleményben jelezte, hogy „itt a forgalom nem indokolja a fiók toAz Erste fiókokba járó ügyfelei egyébként ezután sem nyugodhatnak meg teljesen, hiszen a bank fiókhálózatának teljes átalakítását tervezi. Mint az MTI-vel közölték: hamarosan megnyílnak az első olyan egységek, amelyek már az új fióki modellt követik. Ez az ügyfelek számára kibővített önkiszolgálást, kevesebb adminisztrációt, nonstop nyitva tartást és mobil tanácsadói szolgáltatásokat jelenthet. Az első, az új koncepció szerint átalakított fiók ősszel nyílik majd meg. Harmati László, az Erste lakossági területének vezérigazgató-helyettese szerint a cél, hogy az ide betérő ügyfelek azt érezzék: beléptek a bankolás jövőjébe.vábbi működtetését”. Az Erste emellett négy nagyvárosban összesen nyolc fiókját vonja össze egy másik ott működővel (lásd táblázatunkat). Összességében persze ez szintén megszűntetés, csak annak csomagolása minősíthető tetszetősebbnek...

A FIDESZ BELEBUKOTT A KONZULTÁCIÓBA, DE NAGYON ÖRÜL NEKI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.06.05.


Mondjuk, nagyon nincs min meglepődni annál a pártnál amelyik tavaly egy érvénytelen népszavazással (tényleg, emlékszik még rá valaki?) is nagyon boldog volt. 

Már utcára kerültek azok a plakátok, hogy megköszönjék a Fidesz-szavazóknak, hogy visszaküldték a kormány semmire nem jó, semmire nem kötelező, de legalább bárhogy magyarázható konzultációs kérdőíveit.


Egymilliárd forintot fordítottak rá. Több mint 8 millió választónak küldtek levelet. Ehhez képest csak 1,6 millióan küldték vissza.

Emlékeztetőül: ez volt az a levél- és plakátkampány,
  • amelyik a Momentumtól (és általában az ellenzéktől) akarta visszavenni a kezdeményezést (a lendületet, haha),
  • amelyik egyből orosz szerverekre küldte az online kitöltők adatait (mert rendes kormány nem hagyja, hogy az orosz kormány adatokat lopjon tőle: odaadja nekik maga),
  • amelyik annyira rosszul indult, hogy a fideszes politikusokat országjárásra kellett utasítani a felpörgetéséhez,
  • amelyiket félidőben le kellett állítani, mert a megállítani kívánt Brüsszel az Orbán orrára koppintott (a Brüsszel-ellenes plakátok helyét ekkor vette át a Fidelitas a marionettműveszetet propagáló vizuális attrakciója),
  • amelyiket meg kellett hosszabbítani, hogy mégis legyen valami eredménye.
És ezzel együtt nem jött össze a kétmillió visszaküldött levél. Az 1,6 millió azt jelenti, hogy még a Fidesz-tábort se sikerült megmozdítani. 1,6 milliónál még kormánypárti szavazóból is több van.

De még közülük se mindenki olvasta el a személyreszóló levelet. Nem töltött el 5 percet a sugalmazó kérdések elolvasásával, a kívánt válaszok beikszelésével, a megcímzett, felbélyegzett borítékba tételével, majd még 1 percet, hogy bedobja a postaládába.

Mi ez, ha nem kudarc?...

ŐFELSÉGE TERHES TINI ALATTVALÓI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.06.06.


Azzal kezdeném, hogy én általánosságban bírom az angolokat, az angolszász kultúrát pedig kifejezetten, de ha valaki járt már brit nagyváros szórakozónegyedében péntek vagy szombat este, akkor azt is tudja, hogy ott azért nagyon kemény dolgok történnek, amiknek aztán 9 hónap múlva egyéb következményei is lehetnek. A London Budapest Metro blog szerzője egy meglepő fejleményről és annak lehetséges okairól írt most a Határátkelőre – a maga sajátos stílusában.

„Lányos szülők, vigyázó fivérek, Albion piruló szűzei, örömhírrel köszöntenek bennetek a statisztikai hivatal népességfigyelői! Közel húsz év rendületlen kampányolás, méhecske-virág rajzolás s tablettaosztogatás után Angliában csökkeni látszik a tinédzserkorú terhességek száma. Dícsértessék minden fejrázás, óvszerkupon, összezárt térd és ártalmatlan, fogszabályzós smárparti.

Egy minap közölt cikk szerint azonban meglepő okai vannak, vagyis lehetnek, az 1999-es zenit óta ritkulni látszó gólyareptetésnek. Akkor fontok millióit lapátolták a szexuális felvilágosító központokba, iskolai oktatásba, ingyen gumit és eseményutánit osztogattak, egyszóval sok mindent tettek, amire nyugati ember azt mondaná manapság, hogy igen, ez egy civilizált módja a nemiség tudatosításának.

Ámde: a 2008-as krízis után elzárták ezt a szociális segély csapot, nagy hajtépések közepette, hogy most aztán visszatér a sok tinizigóta. És nem így lett!

Állítólag drasztikusabban csökkent a terhességek száma a támogatások megszűnése után, mint addig, 2014-ben már ,,csak” 4160 16 év alatti leányanyát regisztráltak.

Lehet, hogy mert addigra ért el valami a fiatalkori népesség agyába és kialakult némi óvatosság? Vagy könnyebb a netről informálódni, s ha már netezünk, kinek kell igazi emberek társasága?

Más érvek azonban úgy szólnak, hogy egyszerűen potyakoton hiányában a fiatalság kétszer is meggondolja, hogy mennyit kufircol unott pillanatában. Ugyan csökkent a teherbeesés kockázata amíg reggel elrohanhattak a patikába piruálért, de pont ez a könnyű fogamzásgátlás emelte a számát a meghitt együttléteknek, amiből aztán nagyobb eséllyel lett ,,lyukasgumi” szerelemgyerek. Hiába, a matek a szexben sem hazudik.

Megint mások Southamptonra mutogatnak, állítólag mióta nem osztogatják az önkormányzati lakásokat a tinianyuknak, azóta kevesebb kistyúk tartja egy gyerek legyártását jó ürügynek, hogy elköltözzön hazulról. .."

MEGHALT JÓKAI ANNA ÍRÓ, A NEMZET MŰVÉSZE

GÉPNARANCS - IRODALOM
Szerző: MTI
2017.06.05.


Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Ezt tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt.

Jókai Annát saját halottjának tekinti az MMA és a józsefvárosi önkormányzat.

„Írói pályája senkiéhez sem hasonlít; spirituális realizmusnak, az isteni és az emberi szint találkozásának nevezett életfelfogása erkölcsi és írói programként is beérett” – olvasható az MMA honlapján található méltatásban.

Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten, a Józsefvárosban. Már gimnazistaként írt verseket, novellákat, az érettségit követően a Színművészeti Főiskolára és egyetemre is jelentkezett, de egyik helyre sem vették fel. 1951 és 1961 között volt könyvelő, népművelő és művészeti előadó, közben két gyermeke született. A tanulás vágya azonban mindennél erősebb volt benne, 1956-ban beiratkozott az ELTE bölcsészkarának magyar és történelem levelező szakára. Diplomáját 1961-ben szerezte meg, ezt követően 1970-ig általános iskolában, majd a Vörösmarty Gimnáziumban tanított. Több művének élményanyagát, témáját is iskolai tapasztalatai adták. 1976-ban szabadúszó lett, akkor már több regény és novelláskötet (4447, Tartozik és követel, Napok, Szeretteink, szerelmeink, A reimsi angyal) volt mögötte. 1970-ben tagja lett a Magyar Írószövetségnek, melynek 1986-tól alelnöke, 1989-tól elnökségi tagja volt, 1990-ben pedig két évre megválasztották a szervezet elnökévé.

Szívesen vett részt a közéletben, tagja volt a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnökségének, az Artisjus vezetőségének, vezette az Arany János Alapítvány kuratóriumát, a Nemzeti Színház Baráti Társaságot és az Evangélium Színház Baráti Körét. 1998-tól az Írók Szakszervezetének elnöki tisztségét töltötte be, 2000 és 2006 között elnökölt a Nemzeti Kegyeleti Bizottságban. 1992-ben részt vett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia megalapításában, 2001-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjai sorába választotta.

Írói pályáján két, egymással természetes módon összefüggő korszakot különböztetett meg, ezek között a határt Napok című regényének 1972. évi megjelenésében jelölte meg. Első művei a klasszikus hagyományokban gyökerező, a cselekmény és az árnyalt lélekábrázolás fontosságát hangsúlyozó írások, szereplői többnyire szeretetre vágyó, boldogulást és társat kereső nők. A hetvenes évektől írásai filozofikusabbá váltak, az emberi lét történéseit, az anyagi világ összefüggéseit egy magasabb rendű létezés dimenzióiban vizsgálta, stílusát ekkortól nevezik spirituális realizmusnak.

Életszemléletének, világképének kialakulásában nagy szerepe volt a Biblia és az antropozófia tanításainak, mestereinek Lev Tolsztojt, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijt, Hamvas Bélát, Kodolányi Jánost és Várkonyi Nándort tartotta. Nagy sikert aratott Szegény Sudár Anna című naplóregénye és a több mint húsz kiadást megért, filozófiai mélységű, az öregedés, az elmúlás problematikáját újszerű módon megközelítő Ne féljetek című regénye is, Imitatio Christi címmel beszélgetéskötete jelent meg. Legismertebb művei közé tartozik még a Mindhalálig és a Jákob lajtorjája című regény, népszerűek esszékötetei és versei. Számos művének színpadi változatát, rádió- és tévéjátékát is bemutatták, műveit idegen nyelvekre is lefordították..."

MAGYARORSZÁGON EGYETLEN EGY ÉPÜLET SE LEHESSEN MAGASABB, MINT ORBÁN VIKTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.06.05.


Én már elsőre is azt gondoltam, hogy Lázár János okos fejét megsüthette a nap, amikor a panelházak felső szintjének visszabontásáról mesélt. Mert ilyet normális ember nem nagyon mond, ha egyébként nem buggyant meg átmenetileg az agya neki. Most ismét előkerült az ötlet, amit a hírek szerint maga a nagy hadúr és kisvasutas is támogat.

Hát akkor szerintem álljunk bele ebbe is, mint a többi hülyeségbe. Amúgy sincs már semmi más baja ennek az országnak, csakis a tizedik emeleten minden nyáron megismétlődő hőség. Amit hétszentség biztos, hogy a visszabontás meg fog oldani, mert akkor elmúlik a meleg a tizediken. A kilencediken lesz hőség. De ennek is van megoldása, mert akkor vissza kell bontani azt is és akkor a nyolcadikon lesz dögség, tehát folytatni kell a bontást.

Ennek ezernyi haszna lesz. Ha már nem csinálunk olimpiát, mert a hülye hazaárulók leszavazták (pedig mi pénzt el lehetett volna ott lopni, te jó ég), akkor bontunk. A baráti cégek és strómanok így bevételhez jutnak. Mert ugye Mészáros Lölö tuti nem csak építeni tud nagyon, hanem bontani is. Meg mindenki más is, aki számít. Aki meg nem számít, az eddig is le volt sajnálva és ezután is le lesz, szóval nem mérvadó, nekik mi a bajuk.

Statisztikailag is jól fog festeni, mert majd lehet mesélni róla, hogy micsoda hűha-módon meglódultak a beruházások és épül-szépül az ország, mint a hétszentség. Esetleg a tizedikről (később kilencedikről, nyolcadikról) kiköltöztetett proletároknak lehet adni valami combosabb támogatást, hogy vegyenek ők családi házat. Tehát gyakorlatilag az adófizetők fogják azt is finanszírozni, ahogy például a CSOK-ot is mi fizetjük. A Lölö meg csak nyer rajta. Hát nem? Hát de....

AZ EMBERI HÜLYESÉG 5 ALAPSZABÁLYA


MIVOLTMA BLOG
Szerző: Karaj Kisasszony
2017.06.05.


Hülyeség ellen nincs orvosság – tartja a mondás, a Kaliforniai Egyetem egykori gazdaságtörténet-professzora, Carlo M. Cipolla viszont úgy gondolja, hülyeség ellen nincs kifogás. Cipolla 1976-ban alapos esszét írt az emberiség legveszélyesebb, pusztító fegyveréről, a hülyeségről. 

Esszéjében, amelyről a Quartz-on olvashatunk, a hülyeségről, hülye emberekről értekezik és öt általános szabályt fejt ki, amelynek észben tartásával az okos emberek megelőzhetik a hülyeség okozta kellemetlenségeket.

Figyelem! A hülyeség itt nem összetévesztendő a butasággal, tudatlansággal vagy tanulatlansággal. A professzor esszéje azokról az emberekről szól, akik lusták gondolkodni és nem hajlandóak tanulni a hibáikból.

1. Mindig alábecsüljük, mennyi hülye ember van körülöttünk


Akárhányszor azt hiszed, hogy okos emberekkel vagy körülvéve egy szobában, annyiszor biztosan tévedsz: sokkal több hülye van körülötted annál, mint azt el tudod képzelni. Ne feltételezz csak azért sok észt valakiről, mert jó munkája, magas iskolai végzettsége vagy egyéb szimpatikus jó tulajdonsága van, ettől még nem biztos, hogy okos is! Hogy miért? A választ a második szabály adja meg: 

2. Az, hogy valaki istentelenül hülye vagy sem, mindentől független


Cipolla szerint a hülyeség olyan tulajdonság, amivel bárki rendelkezhet, egyetemi professzorok, tűzoltók és bolti eladók egyaránt. A hülyeség nem ismer nemet, bőrszínt, nemzetiséget, életkort, társadalmi rangot, befolyást. Lehetetlen megmondani, mennyi hülye ember létezik, a hülyeségnek nincsenek külső jelei – a hülyeség ott rejtőzik mindenkiben, csak rajtad múlik, hogyan hozod felszínre...

AZ ÁLLATKERT, MINT SZOCIOKUKUCS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.06.06.


Rájöttem, hogy amennyiben a mikrotársadalmak általános ismeretszintjét, illetve a gyermekhez való viszonyt akarja valaki felmérni, akkor arra az egyik legalkalmasabb hely az állatkert. Oda ugyebár az említett társadalmak, a családok járnak ki a szemük fényének nevezett egyedekkel, a gyermekekkel. A felméréshez így nincs más dolga az embernek, mint sodródni a tömegben. S kicsit figyelni. Bár, néha, figyelni sem kell. Az ostobaság olyan lehengerlő, és néha olyan harsány, hogy bunkócsapásként találja el az embert.

Mi tagadás, néhány ilyen bunkó csapása után kezdtem csak figyelni az embereket, a családokat. Az igazi sötétség persze az, amikor a kiírás szerint is szürkületben élő állatot a telefonnal fényképezve képen vakuzza a gyermekével közlekedő családanya. Aki, vélhetőleg a legnagyobb felháborodással venné tudomásul, ha az állatkertben biztosított félhomályban a gyermekét vakuznák meg a kápráztató élmény átnyújtásának jegyében. De a gyermeket kísérő elmebajnok, eközben „természetesen” elmondja a tuti információkat is a csemetének. Ami éppen eszébe jut. Majd el is rángatja a gyermeket a következő ketrec vagy terrárium irányába. Amit teljesen meg tudok érteni. Mert esetleg a csemete még el találja olvasni, hogy mit írnak az állatkáról „hivatalosan”, és akkor oda lenne a szülői tekintély. Amelynek képviselője talán már az otthoni hűtőszekrényben üldögélő sört látja csak maga előtt. De hát ugye a szomszédék is kigyüttek azzal a kockafejű kölkükkel, nehogy mán mi ne gyüjjünk ki a zóóba...

GULYÁS MÁRTON VIDEÓJÁBAN KÖVETEL IGAZSÁGOS VÁLASZTÁSI RENDSZERT ZAGYVA GYULA


MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MN
2017.06.05.


Nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország eddigi politikatörténetében példátlan videót osztott meg Youtube-oldalán Gulyás Márton aktivista, rendező. A videóban jobb- és baloldali magyar értelmiségiek, politikusok és közéleti személyiségek igazságos választási rendszert követelnek, mert – mint az a videóban elhangzik – a jelenlegi „nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalomban maradását”. 

A videóban szerepel Csintalan Sándor, Misetics Bálint, Törley Katalin, Hajós András, Pörzse Sándor, Stohl András, Gálvölgyi János, Bánfalvi Eszter és Zagyva Gyula is, akik így összegeznek: baj van.

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van” – fogalmaz a felvételen Zagyva Gyula.

Hajós András ki is jelenti: lehet hogy a videón megszólalók semmiben nem értenek egyet, Pörzse Sándor szerint „nem ülnének le egymással sörözni”, de egy dologban mindannyian hasonlóan gondolkoznak: legyen igazságos és demokratikus választási rendszer Magyarországon.

„Kérem a politikai pártok mindegyikét, dolgozzanak együtt, hogy legyen egy igazságos választási rendszerünk!” – mondja Stohl András színész, majd Gálvölgyi János előadó is arra kéri a politikai pártok mindegyikét, működjenek együtt az ehhez szükséges törvények közös megalkotásában...

MAGÁHOZ ÉDESGETTE A FIDESZ AZ ERDÉLYI MAGYAR ONLINE SAJTÓT

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.06.05.


Egyre nagyobb szerepet játszanak az erdélyi magyar online piacon a magyarországi közpénzek, a legnagyobb portálok bevételeit 2016-ban kisebb-nagyobb mértékben meghatározták ezek a támogatások. Bár eddig az erdélyi médiában nem volt jellemző a magyarországi kormánypropaganda, kérdés, hogy a választások közeledtével ez változik-e.

Szakmai körökben valószínűleg senki nem kapja fel a fejét arra, hogy a krónikus forráshiánnyal küszködő erdélyi magyar sajtó részben magyarországi támogatásokból tartja fenn magát.

2016-ra azonban érezhető egy hangsúlyeltolódás a támogatáspolitikában: míg korábban a Fidesz-kormány az ún. „jobboldali” médiaorgánumokat támogatta, addig mára irányultságtól függetlenül a négy legfontosabb portál – a székelyhon.ro, a maszol.ro, a Transindex és a Főtér – jövedelmeinek számottevő része a Miniszterelnöki Kabinetirodától, a Szerencsejáték Zrt.-től valamint az MVM Zrt.-től származik. Kérdés, hogy ezeknek a támogatásoknak van-e ára, és ha igen, akkor mikor és hogyan kell azt majd megfizetni.

A váltás azért figyelemreméltó, mert ugyan az utóbbi 25 évben az erdélyi magyar médiaorgánumok folyamatosan szerepeltek a határon túli magyarságnak szánt támogatási listákon, a kedvezményezettek köre azonban aszerint változott, hogy éppen a „baloldal” vagy a „jobboldal” volt kormányon.

Nagyberuházások, magyarországi közpénzekből


A különféle médiaorgánumoknak az idők során hébe-hóba megítélt, jellemzően nem túl nagy összegű támogatásai közül kiemelkedik a Medgyessy Péter elhamarkodott ígéretéből kinőtt Erdélyi Magyar Televízió (összefoglaló itt). A kormányváltás után az utóbbi évek leglátványosabb médiabefektetése szintén magyarországi közpénzekből történt: a jelenleg legnagyobb erdélyi magyar médiacég, a 4 helyi újság, regionális napilap és hetilap, valamint a legnézettebb portál, a székelyhon.ro mögött álló Udvarhelyi Híradó Kft. többségi tulajdonosa 2011 óta a „Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért” Alapítvány, amely magyarországi állami tulajdonú vállalatok adományaiból évente millió eurós nagyságrendben finanszírozza a lapcsoport működését.

Az Udvarhelyi Híradó-lapcsoport mellett szintén a „Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért” Alapítvány támogatja a kisebb véleményportál, a Főtér kiadását...

SZÜLETLENÜL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.06.06.


Kiderült, hogy a nemzet ropogós nagyasszonya, az Oscar díjra törő tengerparti fetrengő, Lamborghinivel csapató aranyzabáló, tehát mindösszesen Vajnáné nem NER kompatibilis, és most holtan zuhannak le a csillagok az égről. Hiába jelentette be szellemi vezetője, valamint zsebpénzének gondos őre, azaz, maga a prime minister O. V., hogy 2018 a családok éve lesz, ez a háládatlan szarik rá, és nem szül.

Ezt ő saját erejéből jelentette ki, a KDNP pofájába vágta mintegy, ezekkel a szavakkal: „Tudom, hogy választhattam volna én is azt az életet, amit az osztálytársaim, akiket a Facebookon látok: fiatalon férjhez megyek, és gyereket szülök. De nekem mást rendelt a sors. Bár mindenki ezzel nyaggat, őszintén szólva, nem érzem, hogy olyan nagyon szülni akarnék. Azt gondolom, az sem baj, ha ez az érzés sosem változik bennem. Nem kell mindenkinek szülnie.”

Ne cseszd meg, senki nem kérte, és nekilátott a saját méhében turkálni, s amíg kiderül, hogy mi a rossebet rendelt neki a sors, annyit azért nyugtázzunk, hogy Ákos és Kövér elvtársak intelmei ellenére döntött így, és mégsem hengergetett a lábai elé egy vak komondort az ura, hogy szilánkosra törjön a pofacsontja, és azt sem vágták a képébe fidesz-vadbarmok, hogy maga szép lehet, de okos nem.

A szivaros nem kuvaszozott, nem tehette, nem volt rá ideje, annyira lekötötte a lerabolt milliárdok külföldre szállítása, hogy nem bírt odanézni az asszonyra. Egyébiránt ki nem szarja le, hogy Vajnáné szül vagy nem szül, különben is, ki tudja, milyen bajokkal érkezne meg erre a csodálatos világra a kisded, az arany, amelyet ez a némber zabál, ugyanis kevés olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a magzatnak szüksége volna az ő fejlődéséhez...

A HÁZIMUNKA KÖZÜGY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kováts Eszter
2017.06.05.


Ha az otthon végzett munkát beleszámítanánk a háztartások jövedelmébe, az 37 százalékkal növekedne. Ha a GDP-számításban figyelembe vennénk, az 25 százalék pluszt jelentene. Többek között ez is kiderül a KSH 2016 decemberében kiadott, a háztartási munka értékét kiszámító hiánypótló tanulmányából. Miért érdekes ez? Milyen tanulságokkal szolgál a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek felszámolása szempontjából?

Az interneten is hozzáférhetőek különféle kalkulátorok, amivel kiszámolhatjuk saját háztartási munkánk értékét. Ezek mindenki számára közérthetően szemléltetik, hogy a gondoskodás és a házimunka elvégzése nem magától értetődő és nem is értéktelen dolog. Ezért sem meglepő, hogy az idei nőnapra az 1975-ös, egész Izlandot megbénító nősztrájk mintájára világszerte meghirdetett „Egy nap nők nélkül” akciónap arra is bátorított – visszatérve a nőnap eredeti jelentéséhez –, hogy aznap a nők házimunkát se végezzenek.

Magyarországon a lakosság időfelhasználását vizsgáló, ún. időmérleg-felvételt az 1960-as évek eleje óta körülbelül tízévente készíti el a Központi Statisztikai Hivatal. A legutóbbi, 2009/2010. évi, a 10–84 éves lakosságra kiterjedő vizsgálat adatait felhasználva számította ki nemrég a KSH 2010-re vonatkozóan, hogy mit jelentene makrogazdasági szempontból, ha tekintetbe vennénk az otthon végzett, fizetetlen munkát. Ide azok a tevékenységek tartoznak, amelyeket helyettesíteni lehetne piaci termékkel vagy szolgáltatással. Így a lakhatásra (takarításra, karbantartásra), az élelmezésre (sütésre, főzésre), a ruházkodásra és a gondoskodásra (gyerekek és rászoruló felnőttek gondozására) és az ezekhez kapcsolódó kisegítő tevékenységekre (mosogatásra, bevásárlásra, szállításra) fordított idő...

TUSK ELLENZI AZ ÚJABB NÉMET-OROSZ KÜLÖN GÁZVEZETÉKET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.06.


- Az Európai Tanács elnöke úgy látja: az uniónak nem érdeke, hogy megépüljön a Balti-tenger alatt az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat-2.

- A tehetős, ám gyengébb érettségit produláló német diákok magyarországi kerülővel bejuthatnak német orvosegyetemekre.FT

Az Európai Tanács elnöke azt akarja, hogy az unió fontolja meg jobban, engedi-e megépíteni az Északi Áramlat 2. gázvezetéket, mert Tusk attól tart, hogy a beruházás csak Moszkva befolyását növelné a földrészen. A lap megszerezte a levelet, amelyet a politikus ez ügyben küldött a Bizottságnak, és amely azt hangsúlyozza, hogy a csőrendszer nem szolgálja Európa érdekeit, ráadásul kiszolgáltatja az ukránokat Moszkva kényének-kedvének. A Junckerhez intézett üzenet tükrözi az EU-n belüli megosztottságot. Egyfelől Németország erősen pártolja a Gazprom közreműködésével elhatározott programot, másfelől a lengyelek, magyarok és a térségből még 7 állam viszont ellenzi, mert nem szeretnének még jobban függni az orosz gáztól. Az unió azon van, hogy a szállítások ukrán területen keresztül 2019, tehát az után is folytatódjanak, ha lejár Kijev szerződése a Gazprommal. A németek ellenben úgy gondolják, hogy a Balti-tenger alatt futó vezeték tisztán kereskedelmi jellegű, és nem tartozik az EU illetékességébe. Brüsszel az ellentábor megnyugtatására igyekszik kibővíteni mandátumát, hogy beleszólhasson az Északi Áramlat 2. ügyébe is...