2019. december 20., péntek

NÉZZEN INGYEN FILMEKET AZ ÜNNEPEK ALATT!

24.HU / KULTÚRA
Szerző: SZÁNTÓ ESZTER
2019.12.20.  2019. december 20-tól 2020. január 5-ig   
  újra számos magyar filmet nézhetünk meg 
  ingyenesen online. Idén 66 található meg a 
  Filmarchívum listáján, melyek között játék- 
  és dokumentumfilmek, rövidfilmek, valamint 
  animációk is láthatók. Belenézhetünk az első 
  Magyarországon forgatott filmfelvételekbe 
  1896-ban, a Lumière testvéreknek 
  köszönhetően, de háború előtti vígjátékok és 
  a Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd 
  kísérleti filmek is szerepelnek a listán. A 
  nyolcvanas évek válogatásaiból a 
  Dögkeselyű, az Egészséges erotika, míg a 
  kilencvenes évekből a Roncsfilm és a Sose 
  halunk meg várja a nézőket...

Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István pályanyitó, személyes hangú filmje, az Álmodozások kora, Koltai Róbert Sose halunk meg című filmje és Magyar Dezső Büntetőexpedíciója. A betiltott filmek közé Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje is bekerült. A programban szerepelnek animációs filmek is, minden korosztálynak, például a Daliás idők, a János vitéz vagy Lúdas Matyi.

NOÁR: HAGYJON FEL A POLITIKA A NÉPBUTÍTÓ TERVÉVEL!

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.12.20.


A kultúra szabadságáról rappel új dalában NoÁr.

A kultúra nemzeti alap címmel érkezett meg NoÁr új dala. A színész-aktivistát a parlamenten néhány nap alatt átnyomott kulturális törvénycsomag tartalma háborította fel, amely alaposan felforgatja a színházak életét, és amely komoly tiltakozást váltott ki.

Mint írta: „Nem fogadjuk el a művészet szabadságának korlátozását. A legfontosabb gesztus most a szolidaritás. Kint kell lennünk a következő klímatüntetésen, alá kell írnunk az emberi jogokért szóló petíciókat, ki kell állunk az egészségügyben dolgozókért, támogatnunk kell a lakhatási válság elleni harcot és még sok ügy van. Válasszunk egyet és legyünk az arcai, támogatói és fogalmazzuk meg nyilvánosan az álláspontunkat. Nehogy véletlenül az a felszínes elképzelés merüljön fel bárkiben, hogy csak a tanult szöveget vagyunk képesek mondani.”

NEMZETI ÜGY. TE FALUSI, MAJD A VIDNYÁNSZKY EGYMILLIÁRD FORINTÉRT ELDÖNTI, MILYEN SZÍNHÁZAT NÉZZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.12.20.


...Figyeljék ezt a logikát. Meg azt is, hogy mennyiért. Ha a Nemzeti Színházba a kutya sem jár – van neki jobb elfoglaltsága –, akkor majd a Nemzeti Színház elindul a nép közé. Vidnyánszkystul, társulatostul mennek a vidékre az afroamerikai színészek a türkökhöz, kipcsakokhoz meg talán még a magyarockhoz is. Bemutatni, amit amúgy a kőszínházukban nem sokan látnak. Vagy ki tudja, mit.

Egy Déryné Program nevű kezdeményezésre, azaz az eddig minőségi színház nélküli településekre utaztatott előadásokra költi a Nemzeti Színház azt az egymilliárd forintot, amelyet a támogatás megítélésekor még be sem jegyzett Déryné Nkft.-nek ítélt meg a kormány az előadó-művészetek taopótló többlettámogatására szánt pénzből, a saját pályázati kiírásával is szembemenve – számolt be az Index a Nemzeti Színház sajtótájékoztatójáról...

HA MAGYARORSZÁGRA JÖSSZ, NE GYERE!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.20. 


Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját. Nem lehetsz miniszterelnök, mert az már van. Legfőbb ügyész is van, az se akarjál lenni. Miből él akkor az a szerencsétlen?

És meg ne próbálj házelnök se lenni, vagy, teszem azt, államfő. Ezek az állások mind be vannak már töltve, eszedbe ne jusson ilyenre ácsingózni. A miniszterelnök veje státusz is foglalt, nehogy véletlenségből rástartoljál!

Semjén is van már, Rogánból több is, mint elég.

Kósával Dunát lehet rekeszteni.

Matolcsy hivatala is foglalt, ne fend rá a fogad! Itt már mindenki van, nem hiányzol.

Ha Magyarországra jössz, ne gyere!

FELIDÉZTÜK AZ ELMÚLT ÉV LEGFONTOSABB CIKKEIT A TILOS RÁDIÓBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.12.20.


Bodoky Tamás és Horn Gabriella a Bádogdob című műsorban visszatekintett az Átlátszó által 2019-ben feltárt, legnagyobb visszhangot kiváltó ügyekre.

A Tilos Rádió Bádogdob című beszélgetős műsorának december 17-i adásában az Átlátszót képviselve vendégeskedett Bodoky Tamás főszerkesztő és Horn Gabriella újságíró, akik felidézték lapunk legnagyobb idei dobásait.

Ahogy karácsonyi előfizetői kampányunkban is felsoroltuk, rengeteg dolgot tettünk 2019-ben is a Magyarországot és a politikai-gazdasági életet átszövő korrupció feltárása érdekében.

Folytattuk a kormányközelben meggazdagodott üzletemberek eltitkolt vagyongyarapodásának bemutatását: drónfelvételeket készítettünk Tiborcz István frissen vásárolt egyhektáros, úszómedencés balatoni birtokáról, megmutattuk 50 milliós, német rendszámos Mercedes terepjáróját, tényfeltáró cikksorozatban dolgoztuk fel, hogyan belezte ki az UNESCO tiltakozása ellenére a milliárdos miniszterelnöki vő ingatlancége a világörökségi védettségű műemlék Mahart-házat.

Megtaláltuk Matolcsy Ádám impresszív Porsche-gyűjteményét, a szexbotrányba keveredett volt győri polgármester által használt magánrepülőgépet, és a magyar légierő szigorúan titkos luxusrepülőit.

Drónfelvételeken mutattuk meg az Orbán-család hatvanpusztai építkezését, az eltitkolt sokorópátkai Borkai-birtokot, Kocsis István korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt egykori MVM-vezér egy szakszervezettől privatizált leányfalusi villáját, az Orbán Ráhel által inspiráltnak mondott óriásberuházás miatt lerombolásra ítélt Fertő-tavi cölöpházakat, és a Mészáros Lőrinchez került Mátrai Erőmű szerves anyagokkal elszennyezett technológiai víztározóját.

Megírtuk, hogy több ezer hektár állami vadászterületet igényelt szabálytalanul a Semjén Zsoltot kitüntető vadászklub elnöke, a tavalyi yachtozás után Szíjj Lászlót lefotóztuk magánrepülőgépezés után is, lerajzoltuk a „Győrt behálózó polipot”, és kiderítettük, milyen festmények kerültek a Nemzeti Múzeumból és a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába.

Emellett 2019-ben is sokat írtunk az EU-s pénzek ellopásáról, különböző helyszíneken folyó környezetpusztításról, valamint atomipari cikksorozatot indítottunk, rengeteg vidéki történésről számoltunk be, adatújságíró csapatunk, az ATLO pedig több fontos témát ...
mutatott be interaktív térképeken és infografikákon.

A MAGYAR GYEREKEK NEGYEDE AZT GONDOLJA: RENDBEN VAN, HA MEGÜTIK

NLCAFÉ / SZOCIOLÓGIA MINDENKINEK
Szerző: Dr. GYURKÓ SZILVIA
2015.01.15.


...Mikor teszek jót?

Nehéz receptkönyvet összeállítani, hogy végy két kudarcot, keverd össze egy krízissel, adj hozzá egy támogatót, meg némi sikerélményt, és a végén ott lesz a kész gyerek a sütőben. Az viszont biztos, hogy a túlféltés nem tesz jót. Volt olyan ügyem, ami arról szólt, hogy a szülő sírva mondta: nem érti, miként történhetett meg, hogy a gyerekeit, egy testvérpárt, a szomszédban lakó nagybácsi éveken át használta szexuálisan. Egy háromévest és egy ötévest.

Kiderült, hogy soha nem beszéltek a szexualitásról a gyereknek, soha senki nem meztelenkedett a családban. Különböző neműek voltak a gyerekek, külön fürdették őket, nem volt ez téma – mégis hogy fordulhatott elő? És majd megszakadt a szívem, amikor azt kellett nekik mondanom, hogy éppen ezért fordulhatott elő, mert a gyerekeknek egy szavuk sem volt arra, hogy elmondják, hogy mi történik velük. Tehát az biztos, hogy ez a fajta burokképzés nem jó.

Alapvetően azonban a gyereket körbe kell párnázni. Nem attól tudja majd az élet nehézségeit jól venni, hogy azokkal már korán találkozik. Hanem attól, ha te éppen azt építed fel benne, ami védi őt ezekben a helyzetekben. Az önbecsülését, az önértékelését kell egyben tartani. Viszont a gyereknek szüksége van a saját életélményekre. Arra, hogy egy sportversenyen belefut abba, hogy nem ő az első. Vagy megtörténik az, hogy születik egy testvére, vagy a szülei éppen elválnak. Hogy vannak traumák. Persze senki nem kívánja ezt, de kellő segítséggel, a gyerek mögé állva azt lehet mondani: ez a te történeted, de én itt vagyok, számíthatsz rám. Bármikor szükséged van segítségre, itt vagyok. Együtt megoldjuk. Ha meg nem tudjuk, akkor kérünk segítséget...

ALIG TALÁLNI BÉRELHETŐ BANKI SZÉFET - ENGEDÉLY NÉLKÜLI SZOLGÁLTATÓNÁL SOK ANONIM SZERZŐDÉSRE BUKKANT AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.20.


Többen panaszolták, hogy hiába tartották remek ötletnek, hogy ünnepi utazásuk idejére értékeiket széfbe helyezzék, egyszerűen nem kaptak banki trezorban helyet. Ez is oka lehet annak, hogy a jegybanki engedély nélkül működő egyik vállalkozás 200 ügyfelet mutathat fel. Közülük nem egy anonim módon szerződött, ami szintén nem véletlen.

Az Azénpénzem.hu nem egy olvasója panaszolta az utóbbi időben, hogy nem tudott banki széfet bérelni. Még úgy sem, hogy jóval az ünnepi elutazás előtt akartak gondoskodni arról, távollétükben értékeik biztos helyen „pihenjenek”. Dühösen jegyezték meg, hogy nem értik, ilyen körülmények között miért nem működtetnek több széfet a bankok.

Az Ersténél – tudtuk meg a banktól – úgy tapasztalják, hogy a szolgáltatást igénybe vevők jellemzően évekig bérlik széfjeiket, így ritkán üresednek meg helyek. A Raiffeisen is 100 százalékos kihasználtságról tájékoztatta portálunkat. A CIB-nél sem sok jóra számíthatnak a „beeső” ügyfelek. Mint elmondták: mindig nagy az érdeklődés a széfek iránt, jellemzően nincs szabad hely. A banknak több fiókban várólistás ügyfelei is vannak. A CIB több mint 3400 értékőrzőt alakított ki, amelyeknek átlagosan 90 százaléka foglalt.

Széfbérlés esetén – tájékoztatott az Unicredit – a hosszú távú, folyamatos kapcsolat a jellemző. Csak ritkán van igény néhány hetes vagy hónapos bérletre, így a fiókhálózatukban elérhető értékőrzők kihasználtságának szintje is tartós. Budapesten például 90 százalék körüli a kiadott széfek aránya, de vidéken valamivel nagyobb arányban akadnak még bérelhető trezorok...

MIÉRT NEM HÜLYÉK A SVÉDEK? – ÜZENET ORBÁN VIKTORNAK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: HATÁRÁTKELŐ
2019.12.20.


Noha Magyarországon (és általában a régióban) hajlamosak azt gondolni, hogy a svédek hülyék a bevándorláshoz való hozzáállásuk terén, ez távolról sincs így – legalábbis az immár hét éve Stockholmban élő bandirepublic szerint.

Bandirepublic, akinek több posztját is olvashattátok már itt a Határátkelőn, podcast is készült vele, nemrég részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjában zajló, a társadalmi tőkéről szóló nagyszabású kutatásban.

Ennek keretében szerették volna megismerni a Svédországban élő magyarok tapasztalatait, meglátásait a magyar, illetve a svéd társadalom közötti különbségekről.

„Nagyon érzékeny ez a téma, főleg a svéd bizalmi és a magyar bizalmatlansági kultúra összehasonlítása egy Stockholmban élő budapesti szemével.

A mélyinterjú elkészítésébe nagyon vonakodva egyeztem bele, mert valóban bizalmatlan vagyok minden magyar költségvetési szervvel, intézménnyel szemben – ami már önmagában bizonyítja a kutatók hipotézisét és a korábbi kutatások eredményeit: a közép-kelet-európaiak rettentően bizalmatlanok egymással és a rendszerrel kapcsolatban.

Azért egyeztem bele mégis a beszélgetésbe, mert a hazaszeretetem adott arra némi reményt, hogy az általam nyújtott betekintés valami csekély mértékben hozzájárulhat Magyarország felemelkedéséhez.

Volt egy részben önző indokom is: belegyeztek a kutatók, hogy az interjút rögzíthetem és leadhatom az általam készített halottnak a coach podcastban, ahol a külföldi lét nehézségei mellett sokat foglalkozom a munkahelyi és egyéb válságokkal, a változtatással...

JÁVOR BENEDEK: A KORMÁNY CÉLJA A FŐVÁROS MEGFOSZTÁSA AZ UNIÓS PÉNZEKTŐL

HVG ONLINE
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.12.20.


Ne engedje az Európai Bizottság, hogy a kormány adminisztratív trükkökkel vágja el Budapestet olyan forrásoktól, amelyek járnak neki, miközben a kormányzat kezében levő pénzt korrupt módon, nem hatékonyan használják fel – állítása szerint ez a célja Jávor Benedeknek, akit Karácsony Gergely a fővárost képviselő brüsszeli iroda vezetőjének kért fel a napokban. A politikussal arról is beszélgettünk, a városvezetésnek milyen eszközei lehetnek akkor, ha a kormány tovább szűkíti az anyagi lehetőségeit.

hvg.hu: Első látásra eléggé meg lesz kötve a keze Budapest brüsszeli képviseletének, amelynek a vezetésével most bízta meg önt Karácsony Gergely főpolgármester, hiszen a mostani EU-költségvetés már kifutott, a következőben sem látunk sok városok számára közvetlenül pályázható forrást. Mit tud tenni?

Jávor Benedek: A kormányzat uniós pénzt elégető képességét nem tudjuk csökkenteni, nem is lehet ez a célkitűzés. Látjuk azonban, hogy a kormányzat megpróbálja lehetetlen helyzetbe hozni az ellenzéki vezetésű településeket, és különös figyelmet fognak szentelni Budapest kivéreztetésének, nyilvánvalóan azért, hogy lehessen mutogatni: az ellenzék még városokat sem tud üzemeltetni, hogyan tudnának kormányozni. Miután a főváros ellehetetlenítése nem kis részben pénzügyi eszközökkel fog történni, a prioritás az, hogy próbáljunk a kormányzati elvonásokat kompenzálandó uniós forrásokat szerezni. Nyilván itt is a realitások talaján kell maradni: a 2020 utáni uniós költségvetés alapvető keretei megvannak, nem tudjuk radikálisan újraírni a szabályokat. Azért meg kell próbálnunk kisajtolni, amit lehet, vagy olyan innovatív forrásokat találni, amelyek nagyobb, rendszerszintű átalakítások nélkül elérhetőek a települések számára. Nagyon fontos, hogy ebben nem egyedül lépünk majd fel: a most bejelentett Szabad Városok Szövetségével, Prága, Pozsony és Varsó főpolgármestereivel, illetve más városokkal közösen fogunk lobbizni. Emellett nem csak politikai érvek szólnak, azt látjuk, hogy a közép-kelet-európai országok jó részében a kormányok igyekeznek szűkíteni ezeknek a városoknak a mozgásterét, ehhez képest az Európai Bizottság által fontosnak tartott célok teljesítése jórészt a városokon múlik...

EGYMILLIÓAN A MINIMÁLBÉRT SEM KERESIK MEG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.12.20.


Hiába a fizetésemelések, megmaradt a jövedelmek közti szakadék – ez látszik legalábbis az adóbevallásokból, amelyeket a Policy Agenda elemezett.

Bár a minimálbér az a legkisebb kötelező bér, amit ma – néhány kivételtől eltekintve – minden foglalkoztatottnak minimum meg kellene kapnia, az adóbevallásokból úgy tűnik, ez nagyon nem így van. A dolgozók harmadának még ezt az előírt legkisebb bért sem fizetik ki munkájáért. A KSH adatai szerint a tavalyi évben több mint 4 milliónyian dolgoztak alkalmazottként, a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál 4,28 millió munkaviszony után vallottak be jövedelmet. Közülük azonban csak 2,9 millióan írtak be havi átlagban minimum 138 ezer forintos fizetést, vagyis legalább az akkori minimálbért. Ez a 136 ezer közfoglalkoztatott és a 187 ezernyi részmunkaidős dolgozó esetében még érthető is volna, hiszen esetükben törvényileg is megengedett a minimálbérnél kisebb fizetés. A kormány szerint előbbieket épp a minimálbérnél is kisebb fizetség motiválja a.z elsődleges munkapiacra való visszatérésre, utóbbiaknál pedig a kevesebb munkaóra indokolhatja az alacsonyabb fizetést.

Van még ugyanakkor rajtuk kívül további 770 ezer fő, akik szintén kevesebbet keresnek havi átlagban, mint a minimálbér – derül ki a 2018-as adóbevallásokból, amelyet a Policy Agenda vizsgált meg ismét a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) megbízásából. Kordás László, a MASZSZ elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta lapunknak: valószínűleg arról van szó, hogy sokan még mindig zsebbe kapják a fizetésük egy részét, és részmunkaidőre jelentik be őket, de erről a dolgozók nem tudnak. Márpedig a foglalkoztatotti KSH-létszám a dolgozók önbevallásán alapul. 

Ha emelkedik a minimálbér, akkor az a zsebbe adott béreket is fehéríti...


KIRAKATGAZDASÁG – SOHA OLYAN GYENGE NEM VOLT A FORINT, MINT IDÉN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.12.20.


Dübörög a magyar gazdaság, megvalósulhat a miniszterelnök álma, a GDP növekedése négy százalék fölött alakulhat idén. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a kormányzat gyakorlatilag egyetlen olyan intézkedést nem tett, amely megalapozná a hosszabb távú tartós fejlődést. Vagyis amikor elfogynak az uniós pénzek és bekövetkezik a világgazdaság lassulása, azaz sem a kedvező nemzetközi környezet, sem a jelen lévő multinacionális vállalatok nem támogatják meg a GDP-t, megmutatkozik, mire képes önmagában Magyarország. A reális növekedési ütem legfeljebb két százalék körül van...

A FIDESZES KÉPVISELŐ, AKI EBBEN AZ EGÉSZ ÉVTIZEDBEN ANNYISZOR SZÓLALT MEG A PARLAMENTBEN, MINT BABY YODA

444.HU
Szerző: haszanz
2019.12.20.


Extra ráadással ugyan, de befejezte idei munkáját az Országgyűlés. Kivülről úgy tűnik, hogy Bíró Márk számára ez az év is olyan volt, mint 2010 óta az összes. Nyilván megszólalt volna az elmúlt évtizedben a Parlamentben, ha lett volna miért, de nem volt. Ő a rizsa helyett továbbra is a gombot nyomta... 

ITT OLVASHATÓ

SZÁZMILLIÓKAT FIZETTEK KI EGY CSALÓNAK LAKÁSOKRA, AMIKET NEM IS LÁTTAK

INDEX
Szerző: BOHUS PÉTER
2019.12.20.

Biztosan ön is hallott már olyan csalásról, amit elsőre el sem akart hinni, mondván, olyan ember biztosan nincs, aki besétálna egy ilyen átlátszó csapdába, hiszen ahogy haladnak előre az események, minden pillanatban jelez a vészcsengő. Az alábbi bűncselekmény-sorozatban egy férfi vállalkozást épített arra az egyszerű elképzelésre, hogy ha az embereknek a piaci ár alatt kínálunk lakást megvételre, akkor annyira megörülnek és kezdik szerencsésnek érezni magukat, hogy óvatlanná válnak.
Ez a sikeres csaláshoz vezető lépcső első foka

M. Sándor évekkel ezelőtt kezdett "ingatlanokkal foglalkozni". Olyan lakásokat kínált eladásra, amelyeket bedőlt hitelek miatt veszítettek el tulajdonosaik. A gyakorlatban sokan még azután is hónapokig a lakásban maradnak, hogy elveszítették az ingatlant, amíg a végrehajtó és a rendőrség ki nem dobja őket. A lakások tehát nem üresek, ami az adásvételt is megbonyolítja: ezért lehet olcsóbban hozzájutni az ilyen lakásokhoz...

A GRÉKAI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.20.


Amikor VV Aurélió – ha jól emlékszem – megragadta a tövinél a farkát, és pörgette, mint valami propellert, akkor egy ország szörnyülködött el, hova is jutottunk. Nem jutottunk sehová, ilyen az élet. Ki a farkát pörgeti, ki a tömjénes füstölőt, ezek azonban nem szándékszanak politikusok lenni, sem világmegváltók. Ha egy szépségkirálynőről előkerül egy régebben készített pucér kép, megfosztják a koronájától, ha a Való Világ üdvöskéjéről derül ki, hogy pornózott valaha, a publikum elszörnyed, de más következménye nincsen.

Az élet igazságtalan, kegyetlen, sőt, gonosz. A pornófelvételek, meztelen fotók mindig előkerülnek, napvilágot látnak, olyan törvényszerűség ez, amire alapozva a világot ki lehet forgatni a sarkaiból, ez a Planck-állandó vagy a fénysebesség szentsége. Ám, amíg Aurélió hülye, a pornózó szépségkirálynő pedig védekezhet azzal, fiatal voltam, kellett a pénz, a Grékai, mint különálló faj, nem azért mutogatja a ványadt valagát meg a farkát, mert pénzt keresne vele. Épp ellenkezőleg, azért mert pénze van.

Ez alapvető, mondhatni ontológiai különbség, a Grékait nem megkúrják, hanem ő tesz ilyet másokkal, pénzért vagy erőből, de mindenképpen visszaélve a lóvéjával, a vélt hatalmával. A Grékai az ilyen történetből jól kijönni nem tud, rajta marad a stigma, és nem az ékesszólása hibáin élcelődik a publikum az incidens után, hanem a farka ferdeségén vagy a segge löttyedt gödrein. A méltóságot, ha volt és van ilyen egyáltalán, így lehet könnyen elveszteni, nem azzal, ha az ember képibe fütyölnek az országgyűlésben.

Megvetni ezek miatt a Grékait nem kell. Mindenki eljátszott már a gondolattal, milyen lehet felnőttfilmben szerepelni, mindenkiben van vadállat, de a legtöbbünket valami szemérem, szégyenlősség visszatart attól, hogy megtegyük. A gátlástalanságnak kell egy foka ahhoz, hogy az ember kamerák előtt paráználkodjon, s úgy látszik, a politikusokban ebből a készségből megvan a kellő mennyiség. Ez az egyik baj, a másik pedig a körítés, mert az ilyen szerepek piával, kokóval, egyéb bűnökkel járnak együtt...

850 MILLIÓS VAGYONELKOBZÁST KÉRT AZ ÜGYÉSZSÉG SIMONKA GYÖRGYRE

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.12.20.


Nem csupán börtönbüntetés fenyegeti Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és családtagjait, de az anyagi csődtől is tartania kell a korrupció miatt vád alá helyezett politikusnak és környezetének – tudta meg a 24.hu.

A lapunk által megismert vádiratban foglaltak szerint az ügyészség 850 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást Simonkára amellett, hogy nyolc és fél évre fegyházba is küldené a kormánypárti politikust.

Rendkívül szerény Simonka vagyonbevallása

Hogy pontosan mit foglalnak le Simonka Györgytől, az már csak azért is izgalmas kérdés lesz, mert a fideszes politikus 2018-as vagyonnyilatkozata rendkívül szerény. E szerint a képviselő mindössze

- egy hathektáros pusztaottlakai szántó haszonbérlője,
- egy 2551 négyzetméteres medgyesegyházi kivett udvar tulajdonosa,
- van 500 ezer forint készpénze,
- pénzintézeti számláján pedig összesen 5660 forint.
- 11,1 százalékos tulajdonosa a felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek,
- és kapott tavaly 457 ezer forint mezőgazdasági támogatást.

Ezzel szemben van 85 millió 877 ezer forint készfizető kezesség miatti tartozása.

Simonka megvádolt rokonai sem tarthatnák meg a vagyonukat. A képviselő felesége, Simonkáné Gábor Mariann és unokahúga, Tóth Renáta – akiknek ötöd, illetve hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelniük – szintén nagyot bukhatnak: mindkettejüknél további 11 millió forintos vagyonelkobzást indítványozott az ügyészség az eddig lefoglalt vagyontárgyakon kívül. Tóth Renátától korábban 32 millió forintot foglaltak le a nyomozók.

Simonka György és 32 társa januárban kezdődő büntetőperében két másik fideszes parlamenti képviselő hozzátartozói is vádlottak. Mint arról beszámoltunk, a vádlottak padjára kell ülnie Kerényi János regionális pártigazgató unokaöccsének, Kerényi Istvánnak, valamint a szintén kormánypárti országgyűlési képviselő Varga Gábor apósának, Koncz Gyulának és sógorának, Koncz Ákosnak. A vádirat szerint rajtuk is jelentős összegeket hajtana be az ügyészség.

Közülük leginkább Kerényi Istvánnak van félnivalója, nála ugyanis 111,5 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást a vádhatóság. Konczéktól fejenként 8,5 millió forintot zárolna az ügyészség...

A VILÁGEGYETEM LEGOKOSABB GÁZSZERELŐJE NEM ÜZLETEL ORBÁNNAL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.20.


Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról írt a Bloomberg. Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, aki egy alkalommal szerényen azt állította magáról, hogy okosabb, mint a Facebook alapítója, Zuckerberg, a portál kérdésére azt is elmondta, hogy tiszteli és barátjának tekinti gyerekkori cimboráját, a miniszterelnököt. A mára dollárban is milliárdossá vált egykori gázszerelő azt azonban tagadja, hogy Orbán Viktorral üzletelne.

Soha nem volt üzleti kapcsolatom a miniszterelnökkel”. Ezt mondta Mészáros Lőrinc, aki azonban azt elismerte, hogy időnként kapcsolatban áll a kormánnyal, mert cégei állami finanszírozású projektekben is közreműködnek. ám ugyanúgy részt vesznek a közbeszerzésekben, mint bármelyik más magyar vagy külföldi vállalkozás.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a különbség csupán annyi a Mészáros és a mások tulajdonában lévő érdekeltségek között, hogy Mészáros cégei ezeken a közbeszerzési eljárásokon szinte mindig nyernek, míg mások nagyságrendekkel ritkábban és kevesebbet...

FEL KELL LÉPNI A TÁMADÁSOK ELLEN – INTERJÚ HEGEDŰS D. GÉZÁVAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALOGH GYULA
2019.12.20.


Minden művészi, tudományos jelenség rendkívül érzékeny. Pillanatok alatt le lehet rombolni – véli Hegedűs D. Géza színművész, rendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára. Szerinte a színházi élet szereplőinek a tiltakozása megmutatta a szakma igazi arcát. Bátor volt, öntudatos, és méltóságteljes.

Hogy élte meg az elmúlt hetek, napok eseményeit? 

A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló törvényt a köztársasági elnök aláírta. A törvénytervezetről, a módosításokról, a Magyar Színházi Társasággal, a MASZK Országos Színészegyesülettel, a Független Előadó-művészeti Szövetséggel, a magyar színházi társadalom három reprezentatív szakmai szervezetével az elfogadás előtt nem egyeztetett senki. De nem folytattak egyeztető tárgyalást, pedig törvény írja elő, a NEÉT (Nemzeti Érdekegyeztető Tanács) tagjaival sem: a zeneművészet, a táncművészet, a színházművészet szakmai képviselőivel, és a színházi városok önkormányzatainak képviselőivel. A törvényjavaslat már a parlament előtt volt, de a NEÉT ülés tagjainak csak délután háromkor osztották ki a törvényjavaslat több oldalas paragrafus-tengerét, hogy ott, azonnal egyeztettessen a tanács. Ez a megalázó eljárás teljes elutasításba torkollott, és a tanács követelte, hogy a tervezet kitalálói, kodifikálói jöjjenek oda, és adjanak számot arról, hogy miért, mi okból, milyen céllal szavazták meg, alig 50 órányi idő alatt, ezt a törvényt? Hiszen bő évtizede, az előadó-művészeti terület „alaptörvénye”, az előadó-művészeti törvény két éven át tartó nagyon alapos szakmai vita után született meg. Az említett NEÉT ülés óta a válaszadásra nem jutott ideje senkinek. 

Politikusok és néhány színházi ember is azt mondják, hogy ezt a folyamatot a Gothár-ügy katalizálta. 

 Ez nem így van. Három éve, a debreceni országos színházi évadnyitón, az egyik kultúráért felelős politikus nyilvánosan elmondta, hogy nem lenne ördögtől való, ha az állam nagyobb befolyással bírna a színházak adminisztratív irányításában. Tehát nem hiszem, hogy ez mostani gondolat. 

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke arról is beszélt, hogy ők már régen készen álltak erre a változtatásra, de a politika most lett erre vevő. Mit gondol erről? 

Nyilván erősen gyorsította ezt a döntést az október 13-i önkormányzati választás eredménye. Ez a törvénymódosítási projekt készen volt, csak meg kellett nyomni a gombot. A főváros előző főpolgármesterét korábban nem akarták előnytelen pozícióba hozni, de az új helyzet rapid döntést indukált. 

És itt újra szóba kell hozni a zaklatási ügyet, amely pillanatok alatt politikai fegyverré vált.

Egyrészt minden ilyen cselekedetet egyének követnek el. E cselekmények jogi és morális kérdéseket vetnek fel. De a jog ebben az esetben színvak, nem minősíthet egy cselekményt annak alapján, hogy aki megvalósította, milyen világnézeti alapon áll. Ő egy ember. Pont. És nekünk minden körülmények között az áldozatok mellett kell kiállnunk, mert az emberi méltóság mindenek fölött áll! De az ön által említett eset jogi, és morális alapon minősítendő, és külön-külön mindig az egyes ember, az egyén felelősségét veti fel. Minden ebből levezetett, közösségeket megpecsételő, durva, rágalmazó általánosítás ugyanolyan erkölcstelen, mint a jogsértő, megalázó magatartás. 

Ön és a Vígszínház is megélte korábban a Marton-ügyet, de akkoriban a zaklató színház kifejezés még nem vált divattá. 

 Nem is értem, mit jelent ez a szó. Gúnyt űz a magyar nyelvből. Egy nagyobb színházban dolgozik körülbelül 350 ember, nők és férfiak. És van, mondjuk 350 ezer nézője ennek a nagy színháznak évadonként. Ez a sok-sok csodálatos ember, külön-külön és együtt - alkotók, műszakiak, adminisztrátorok, és a nézők –, A SZÍNHÁZ. De ki itt a zaklató? Ezt a gyalázatot, a nézők és a támadott társulatok nevében is határozottan visszautasítom. Aki hatalmi helyzetben visszaél a szavakkal, az a hatalommal él vissza. 

Ön Marton Lászlóval nagyon közeli munkakapcsolatban volt évtizedeken át, de dolgozott Gothár Péterrel is.

Igen. Gothár Pétert a közös munkák során fantasztikus érzékenységű, zseniális rendezőnek ismertem meg. A mi összetartozásunk mindig egy-egy művészi munka inspirációja alapján történt. Aztán a köztes időkben nem volt közöttünk szoros kapcsolat. De más munkái, amiket láttam, mindig lenyűgöztek. Az egyetemen is kollégák voltunk, ő a filmintézet egyik legnagyszerűbb tanára volt...