2022. október 25., kedd

"MINDEN ORBÁN KEZÉBEN VAN - A MINISZTEREK DÖNTÉSEI NEM SZÁMÍTANAK." - MIHÁLYI PÉTER A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2022.10.15.Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómiai Tanszékének egyetemi tanára, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora. A professzor úr azt mondja, az Orbán-kormány célja nem az államosítás, hanem a nemzeti vagyon újraelosztása, a nyilvános adatok alapján a miniszterelnök és kormányai eddig négyezermilliárd forintot fordítottak vagyonvásárlásra, a másik állítása, hogy ez nem hozott átütő változást, és visszafordítható. Vajon ez tényleg lehetséges? A Klubdélelőtt 2022. október 15-i adásában Kun Zsuzsa kérdezte többek között erről is a jeles közgazdászt.

A TANÁROK MELLETT SZÓLALT FEL AZ OKTÓBER 23-I TÜNTETÉSEN A VÉGZŐS DIÁK, ISKOLÁJA MÉGIS ELHATÁROLÓDIK TŐLE

BLIKK
Szerző: BLIKK-INFORMÁCIÓ / ADOM-DIÁKMOZGALOM FELVÉTELE
2022.10.24.Az október 23-i szolidaritási tüntetésen, amelyet a diákok szerveztek a tanárokért, felszólalt a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának végzős diákja, Pankotai Lili is. Az egyházi iskola azonban elhatárolódik a fiatal lány szavaitól.


Pankotai egy slam poetryt adott elő, helyenként obszcén szavakkal, és olyan sorokkal, mint hogy az iskolája egy „apa férfi, az anya nő”-iskola, de az ő generációja már „lesz@rja”, hogy ki az anya és ki az apa, a lényeg, hogy szeresse a gyereket. Bár a végzős diák az oktatás ügyében, a pedagógusok érdekében állt ki a színpadra, a saját iskolája mégis elhatárolódott tőle.

Mindezt a gimnázium a hivatalos közösségi oldalán tudatta:

Állásfoglalás

Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját. Dr. Nyisztor Zsolt igazgató
” – írta a pécsi gimnázium igazgatója az iskola Facebook-oldalán.

A fiatal lány felszólalása megnézhető az Adom Diákmozgalom felvételén 1 óra 29 perctől.

MINDSZENTY ALAPÍTVÁNY: UNGVÁRY EGYOLDALÚ ÍRÁSA OLYAN, MINT EGY KEGYELETSÉRTŐ KARIKATÚRA

TELEX
Szerző: KOVÁCS GERGELY
2022.10.25.


Kovács Gergely
Mindszenty-kutató, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány hivatalos képviselője

Az október 23-i nemzeti ünnepen és a zalaegerszegi Mindszentyneum megnyitása napján közzétett véleménycikkükre Ungváry Krisztián tollából a Telex olvasói iránti tiszteletből, mint a Mindszenty bíboros hagyatékát gondozó alapítvány képviselője az alábbiakra szeretném felhívni a figyelmet:

Tisztán történész szakmai szempontból az írás több részigazságot vagy hamis állítást tartalmaz és értékel egyoldalúan vagy félrevezető módon.

1. A szerzőnek teljesen igaza van abban, hogy Mindszenty (Pehm) József világnézete rendkívül zárt családi és társadalmi közegének megfelelően alapvetően legitimista, konzervatív és bizonyos kérdésekben kifejezetten maradi volt. Ideológiai (filozófiai) és politikai téren felkészületlensége, tapasztalatlansága és fiatalkori (!) elhamarkodottsága miatt hajlamos volt egyfajta szűklátókörűségre.

Az is megfelel a történeti valóságnak, hogy a bíboros a trianoni békeszerződés igazságtalansága miatt nem ismerte el annak jogszerűségét. Nézetei és reakciói mögött azonban alapvetően pozitív közösségszolgálati vagy gyakorlati lelkipásztori szempontok álltak: a határon túli magyarok érdekvédelme, a nemzeti összetartozás megőrzése, a vallási és történelmi értékek ápolása, a hitélet hagyományos formáinak erősítése, a mindennapi életkörülmények javítása stb....


HIÁBA A BÉREMELÉS, MEGESZI AZ INFLÁCIÓ - A REÁLBÉRINDEX A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN NEGATÍVVÁ VÁLHAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.10.25.


Ismét lendületes bérnövekedési számokat tett közzé a KSH, de kicsit mögé nézve, a helyzet egyre inkább aggasztó. Elemző szerint az infláció csak a következő hónapokban érheti el a csúcsát, emiatt nagy valószínűséggel a reálbérindex a negatív tartományba kerül.


Már nyáron jeleztük: a béremelés aligha tud majd lépést tartani a drágulással. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy valóban így lett. Meglehetősen beszédes az a grafikon, amit a KSH közzétett. Még belegondolni is szörnyű, hogy a választások előtti nagy pénzosztás nélkül miként alakultak volna a számok. Megjegyezzük, akik abból kimaradtak, azok helyzete az átlagosnál sokkal rosszabb. Amint azoké is, akik olyan helyen dolgoznak, ahol a hivatalos adatokkal köszönőviszonyban sem levő béremelést kaptak – ha egyáltalán kaptak valamit.

Az idén augusztusban – tudatta a KSH – a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 497 200 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A táblázatban az első nyolchavi értékek láthatók...

MAGYARORSZÁGON NEM IS LÉTEZHET OLYAN VIZSGÁLÓ BIZOTTSÁG, AMELYTŐL VALÓ TÁVOLMARADÁSA MIATT STEVE BANNON 4 HÓNAP BÖRTÖNT KAPOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2022.10.25.


Az már világos, hogy a nagyokosok azért találták ki a Twittert, hogy az amerikai trumpista republikánus szélsőjobboldalhoz szóljon. Ez nem a magyaroknak szóló üzebneteket tartalmazza, mert a magyarok a Facebookot használják, a Twittert nem szeretik. Trumpnak viszont ez volt a legfőbb kommunikációs csatornája, nem véletlen, hogy Orbán azonnal őt “kereste”, ami üzenet volt egyben, hogy itt van Trump helyett ő.

A magyar fasiszta diktátor, mint “Freedom fighter” jelenik meg az amerikaiak előtt, akiknek próbál hízelegni, próbálja magát Amerikában tényezővé tenni, akik azonban nagyot röhöghetnének rajta, például a legutóbbi bejegyzése miatt, ha tájékozottak lennének. Orbán ezt írta annak kapcsán, hogy a független amerikai bíróság 4 hónap börtönbüntetésre ítélte az amerikai szélsőjobboldal egyik legótvarosabb hazudozóját, mert nem volt hajlandó megjelenni a Capitolium elleni január 6-i puccskísérletet vizsgáló bizottság előtt (miután ő maga is az egyik felbújtó volt)...

ITT OLVASHATÓ

MOST SZEMBESÜLNEK IGAZÁN A BRITEK A BREXIT OKOZTA GAZDASÁGI KÁROKKAL

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2022.10.25.


Sokáig rá lehetett kenni a covidra a brit gazdaság hanyatlását, de a friss adatokból kiderül, hogy az Egyesült Királyságon kívül minden fejlett országnak sikerült kilábalnia a járvány miatti visszaesésből. A kereskedelmi káoszt a brit vállalkozók már most megszenvedik, pedig a Brexit lassan fejti ki káros hatásait.


Liz Truss brit miniszterelnök múlt csütörtökön bejelentette, hogy alig másfél hónapnyi kormányzás után lemond, és hétfőn már ki is kiderült, hogy korábbi ellenfele, Rishi Sunak veszi át a helyét. Truss bukását elsősorban az a szeptember végén ismertetett gazdaságélénkítő csomag okozta, amellyel leginkább a gazdagoknak kedvező adópolitikát hirdetett egy energiaválság, valamint a középosztályt és a szegényebbeket sújtó infláció kellős közepén.

A Növekedési Terv néven bejelentett csomag azonnal padlóra küldte a font árfolyamát, majd amikor már a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is nyílt kritikával illette a gazdasági egyenlőtlenségek növekedésével kecsegtető intézkedéseket, egy gyors pénzügyminiszter-váltás után visszavonták az egészet. A brit politikai és gazdasági helyzet finoman szólva kaotikus, és egymást érő válságok ide vagy oda, egyre nehezebb eltekinteni a Brexit hatásaitól, amikor a probléma gyökerét keressük...

ORSZÁGSZERTE 2600 BUSZJÁRAT NEM INDUL EL MA, A SOFŐRÖK ÍGY PRÓBÁLNAK FIZETÉSEMELÉST KICSIKARNI - ELÉGEDETLENEK A POSTÁSOK, ÉS TÖRÉKENY A KUKÁSOK BÉKÉJE IS

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.10.25.


Két órás figyelmeztető sztrájkot tart kedd délután a Volánbusz második legnagyobb szakszervezete. Várhatóan 2600 járat nem indul el országszerte.

A cégvezetésnek átadott hat pontból álló követeléscsomagjukban első helyen a bérkorrekció szerepel.

„Ne hagyjátok, hogy elbukjunk, mert akkor már senki nem fog kiállni értetek!” – hívta fel a Volánbusz munkavállalóinak figyelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke Dobi István. Figyelmeztetését azért tartotta fontosnak, mert szerinte „a cégvezetés arra játszik, hogy kedden elindít minden járatot és így a figyelmeztető sztrájk megbukik.” Úgy tudja, minden munkavállalót megkérdeznek arról, hogy részt kíván-e venni a munkabeszüntetésben. Ezzel egyrészt meg akarják félemlíteni a dolgozókat, másrészt a kapott válaszok alapján úgy módosíthatják a buszvezetők beosztását, hogy lehetőség minél kevesebb járat maradjon ki. Ennek ellenére is bizakodó Dobi István: a SZAKSZ október 10-re szervezett demonstrációján kétszer annyian vettek részt, mint azt előzetesen várták. Ezt követően a Volánbusznál működő második legnagyobb taglétszámmal rendelkező érdekképviselet tárgyalásokat kezdeményezett a menedzsmenttel.

Az idei 10 százalékos bérfejlesztés mellé további 10 százalékos alapbéremelést szeretnének, a jövőre ígért 5 százalék helyett 20 százalékot. Ez a 40 százalék a jelenlegi inflációs ütem mellett éppen csak elegendő lenne a reálkeresetek vásárlóértékének megőrzéséhez – állította Dobi. Ezenfelül többek között egységes bérrendszert és üzemanyag-elszámolást szeretnének, valamint kérik a hajnalos buszvezetők bejárási költségtérítésének emelését. (A buszvezetők saját kocsival mennek el a garázsokba felvenni a buszokat. Erre most kilométerenként 40 forintot kapnak.) A követelések között szerepel egy valós érdekegyeztető fórum felállítása is.

Az október 25-re, keddre meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájk az összes megyére és Budapestre is kiterjed, az előzetes tervek szerint összesen 2630 járatot érint...

DRÁGUL A FOGÁSZATI ELLÁTÁS, KÉNYTELENEK ÁTHÁRÍTANI A PÁCIENSEKRE A KÖLTSÉGNÖVEKEDÉST A FOGORVOSOK

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2022.10.25.


Az áremelésekkel kockáztatják a fizetőképes kereslet akár jelentős csökkenését is, de nincs más választásuk a fogászati rendelőknek. Bár a fogászati turizmus újra felpörgött, csak kevés orvost érint, miközben a magyarok a korábbinál is látványosabban hanyagolják a kezeléseket.


A veszélyhelyzet érvényben tartása, valamint az euró árfolyam-emelkedése következtében jelentősen drágultak idehaza a fogászati kezelések – közölte a 24.hu megkeresésére Dr. Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke.

Mint fogalmazott, az energiaárak ugrásszerű növekedése miatti drágulás csak a jéghegy csúcsa, a fogászatokban ugyanis már a Covid-19 okozta gazdasági válság is jelentős költségemelkedést okozott.

"Megemelkedtek a beszerzési költségek, az egész világot érintő nyersanyaghiány az egekbe tolta az anyagok és eszközök piaci árait. Ráadásul a világban aktuális fenntarthatósági törekvések kivezették, illetve megváltoztatták az egyszer használatos eszközeink jelentős részét, az új, kedvezőbb globális hatású eszközök előállítási és bekerülési költsége is számottevően magasabb. Az energiaárak emelkedése mindezek tetejére nehezítette meg az egészségügyi vállalkozások fenntartását".

– fejtette ki. Linninger Mercedes arra is felhívta a figyelmet: különbséget kell tenni a kis- és a nagyvállalkozások, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződött vállalkozások között. Értelemszerűen az első két esetben – bár az energiaválság különböző mértékben, de minden magánvállalkozót érint – a működésnek a feltétele, hogy a szolgáltatások árait a költségemelkedéshez igazítsák. Ez önerőből, átütemezésekből már nem valósítható meg – folytatta –, tehát a költségek emelkedését a rendelők kénytelenek áthárítani a páciensekre, ezzel kockáztatva a fizetőképes kereslet akár jelentős csökkenését is...

ISTEN HÁTA MÖGÖTT – ELKÉSZÜLT AZ ÚJ MAKRÓ

444.HU
Szerző: 444.hu
2022.10.25.


katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések, illetve azok eltussolása az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb globális botránya. Amerikai és nyugat-európai példákból tudjuk: az áldozatok rendszerint csak azután álltak elő, és a rendszer csak azután kezdett el változni, hogy tényfeltáró cikkek sora jelent meg. Itthon még nem látunk olyan áttörést, mint Nyugaton vagy éppen Lengyelországban, de Urfi Péter három éve készülő sorozata határozott lépés ebbe az irányba.

Ez a Makró a felejtés ellen íródik

- olvasható a 444 új kiadványában, mert a szerző szerint azért ismétlődhetett évszázadokon keresztül a gyerekmolesztálások és azok eltussolásának ördögi sorozata, mert túl sokaknak állt érdekében hallgatni, és túl sokan akartak felejteni. A kevés bátor kiállás emléke ezért gyorsan halványodik - Magyarországon is. 

Összeállításunk emlékeztet, és remélhetőleg cselekvésre sarkall most és évek múlva egyaránt...

A MELFI KONSTITÚCIÓK ÓTA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2022.10.21.


Megfeledkeztünk róla, hogy a szabad honpolgároknak – akkor is, ha „állam”, akkor is, ha „civil társadalom”, akkor is, ha „emberiség” formájában gondoljuk el a közösséget, amelynek a tagjai – nemcsak önérzetre, önállóságra, jogérzékre, rációra van szükségük, hanem általános (ezen belül történeti) műveltségre is ahhoz, hogy ne téveszthessék meg őket egykönnyen.

Először azt hittem, hogy amikor a magyarországi tanárok és diákjaik tiltakozó mozgalmának ellenzői azt írják és nyilatkozzák, hogy nem találják a törvénykönyvekben a „polgári engedetlenség” fogalmát, akkor vagy tréfálnak, vagy tudatlanságot színlelnek. A frázist már nagyjából egy hónapja ismételgetik anélkül, hogy bárki ellentmondana nekik; ez már gyanús volt. Ezek után az is föltűnt, hogy maguk a tiltakozók se tudják, hogy a „polgári engedetlenség” (civil disobedience) mit jelent, többen valaminő rejtelmes okból a „vadsztrájk” (wildcat strike) fogalmával tévesztik össze, amelyet történelmileg jó fél évszázaddal megelőz.

Pedig Henry David Thoreau (1817-1862) híres esszéje, A polgári engedetlenség iránti kötelesség (1849) Magyarországon is több mint évszázada közismert és népszerű, magyar fordítása legutóbb 2015-ben jelent meg a budapesti Fekete Sas cég kiadásában, de korábban is többször, általában a Walden c., ugyancsak híres traktátussal, az ökológiai gondolkodás és életérzés alapító iratával, az egyszerű élet panegirikuszával együtt. Pár évtizede még a „polgári engedetlenség” honunkban is az általános műveltség része volt, annál is inkább, mert hiszen a demokratikus ellenzék is a polgári engedetlenséget gyakorolta, s evvel némi föltűnést keltett. (Persze manapság a demokratikus ellenzék – „a másként gondolkodó” kisebbség – semmi egyéb, mint a restaurációs, ellenforradalmi beszédgyakorlatokban a fölvilágosodással kezdődő sátáni sorozat darabjainak egyike, ennélfogva éppoly ismeretlennek tekinthető, mint a nevén kívül a titok bakacsin leplébe burkolt Kazinczy Ferenc vagy Berzeviczy Gergely.)

A polgári engedetlenség nem lehet benne a törvénykönyvben, mert nem jogi, hanem erkölcsi (a kanti értelemben gyakorlati) fogalom. A polgári engedetlenség azt jelenti, hogy a szabad honpolgár valamely törvényhelyet, szabályt, rendeletet igazságtalannak, tehát erkölcstelennek tekint, ezért nyilvánosan bejelenti, hogy – lelkiismereti okokból – nem fog neki engedelmeskedni, és vállalja tettéért a büntetést.

Fontos megjegyeznünk, hogy a polgári engedetlenség gyakorlója nem a szerinte igazságtalan jogszabály eltörlését követeli (az lázadás vagy forradalom, nem polgári engedetlenség), hanem mint szuverén egyéniség – akinek a véleménye fogalmilag és erkölcsileg egyenértékű az államéval vagy más, rendelkezésre följogosított közületével, ha jogilag és politikailag nem is az – cselekvőleg érvényesíti lelkiismeretének és racionális erkölcsi eszmélkedésének parancsát...

ITT OLVASHATÓ 

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1.RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2.RÉSZ) 

MIÉRT KÉRDEZIK MEG A NÉPSZÁMLÁLÁSON, AMIT MÁR ÚGYIS BIZTOS TUD AZ ÁLLAM?

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.10.25.


Az előző, 2011-es magyarországi népszámláláshoz képest háromszor annyian online válaszoltak idén a kérdésekre, a meghosszabbított, szerdai határidőig 7 millióan interneten töltötték ki az ívet annak ellenére is, hogy különböző facebookos és egyéb csoportokban korábban nem látott ellenkampánynak lehettünk tanúi. Az oltásszkeptikusok után mostanra megjelentek a népszámlálás-szekeptikusok is, akik arra buzdítják ismerőseiket, semmiképp se válaszoljanak a kérdésekre. Az UCC-s összeesküvés-elmélet hívei is ráugrottak a témára, ők azok, akik a magyar rendőrséget és úgy általában az állami szerveket egy New Yorkban bejegyzett illegitim cégnek képzelik, és a KSH-ról is hasonlókat gondolnak. Mások attól tartanak, hogy a népszámlálás során megkérdezett személyes adatok valamiféle vagyonadót alapoznának meg, vagy éppen nem értik, miért kell ennyi mindent firtatni, amikor az állam „már úgyis mindent tud rólunk”.

A népszámlálás valójában szigorúan anonim módon zajlik: bár a KSH lakcímre szóló borítékokat küld mindenkinek, a kitöltött ívekből származó adatokat anonimizálják, a különleges (vallási, nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó) adatokat elkülönítve tárolják, és a feldolgozás során a valódi neveket olyan azonosító kódokkal helyettesítik, amelyeket később nem lehet összekapcsolni a valódi személyazonossággal. Az adatokat a KSH névre szólóan más intézményeknek nem adhatja ki.

A kötelező kitöltést törvény írja elő, ha valaki ennek a személyes megkeresésnél sem tesz eleget (a számlálóbiztosok november 20-ig mennek házhoz azokhoz, akik online nem válaszoltak), szabálysértést követ el. A kitöltésre buzdító kommunikációs kampányban hangsúlyos elem, hogy ezért akár 200 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható az illető. Más kérdés, hogy az eleve meglévő bizalmatlanság tükrében ennek hangsúlyozása kontraproduktív is lehet. Szabálysértési eljárás elvileg a KSH bejelentésére indulhatna, de a szervezet ezt szeretné elkerülni, a jogszabályi lehetőséggel csak a legvégső esetben élne.

"A KSH-nak nem célja, hogy bárkit is büntessen. Nekünk az a célunk, hogy pontos adataink legyenek, és nem gondoljuk, hogy ehhez a büntetés a legmegfelelőbb út. Inkább a társadalmi felelősségvállalásban hiszünk, ezért is a „Feleljünk, egymásért!” a 2022-es népszámlálás szlogenje. A későbbi megkérdezések szempontjából is fontos, hogy bizalom legyen velük szemben, és ne egy szankcionáló szervezetként gondoljanak ránk"


– mondta a G7-nek Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese...

MELEG VÍZ, KÖZVILÁGÍTÁS, FŰTÉS – ÖSSZESZEDTÜK, MIKEN SPÓROLNAK A LEGNAGYOBB HAZAI EGYETEMEK

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.10.25.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium határozata szerint az állami egyetemeknek szeptember 22-ig kellett elkészíteniük az „energiamegtakarítási tervet”. A kormány már korábban döntött arról, hogy az állami szférában a spórolás miatt a közép- és felsőoktatási intézményekben 18 fok lesz. Ez az állami fenntartásban maradt egyetemekre és főiskolákra, tehát az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME), a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, a bajai Eötvös József Főiskolára, a Magyar Képzőművészeti Egyetemre és a Zeneakadémiára kötelezően vonatkozik.

Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a kormány július közepén energia-veszélyhelyzetet hirdetett a növekvő energiaárak miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be, hogy emiatt a gázfogyasztást 25 százalékkal kell csökkenteni a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével minden állami intézményben, így az egyetemeken is.

A minisztérium azt szeretné, ha megmaradna a jelenléti oktatás az egyetemeken, ugyanakkor az intézkedéseket és a tanév rendjének ehhez szükséges megváltoztatását az intézményekre bízták.

Összeszedtük, milyen rezsivédelmi intézkedéseket vezettek be eddig a legnagyobb hazai egyetemek. A kormány kérését nem csak az állami fenntartású egyetemek vették komolyan, hiszen az elszabaduló rezsiárak miatt a spórolás mindenkinek a saját érdeke lett...


MINDEN GYEREK SZÁMÍT

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.25.


Nemrég még a Tea Kiadó-nál megjelent "Kettészakadt világ" című könyvemről írtam… most pedig itt a másik. A Kocsis Kiadó - nál, a "Minden gyerek számít".
Különös története van ennek a könyvnek...

...Lesz könyvbemutató is, november 3-án, amikor Knausz Imrével fogunk beszélgetni róla, mutatom majd a meghívót, de most megosztom a megjelenés hírét, megköszönve mindenkinek, aki segítette.

„SOKAN NINCSENEK IS TISZTÁBAN VELE, HOGY ÁLDOZATOK” – MEGELŐZÉSSEL HARCOLNAK AZ EMBERKERESKEDELEM ELLEN

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN, ÁRPÁSI BENCE
2022.10.25.


Az emberkereskedelemről sokaknak azonnal az erőszak, a fogvatartás juthat eszébe, pedig változatosan alattomos módokon zsákmányolják ki az áldozatokat. Bár elsősorban a kiszolgáltatott rétegeket célozzák, gyakorlatilag bármelyikünk áldozattá válhat egy jól hangzó állásajánlat könnyelmű elfogadásával. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM Hungary), az ENSZ migrációs ügynöksége 1999 óta foglalkozik Magyarországon emberkereskedelem elleni projektekkel. Segíti a magyar áldozatok hazatérését és reintegrációját. Emellett kutatásokat végez, a témával kapcsolatos képzéseket és kampányokat tart. Új, prevenciós programjuk a Belügyi Alapok finanszírozásában megvalósuló Ne hagyd, ne tedd! – emberkereskedelem elleni kampány. Ennek céljairól, formájáról, valamint a hatékony védekezés nehézségeiről beszélgettünk Boda Eszterrel, az IOM Magyarország emberkereskedelem elleni részlegének vezetőjével...

ORBÁN BŰVÉSZMUTATVÁNYA: A NYUGATOT OKOLNI '56-ÉRT A SZOVJETEK HELYETT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.10.25.


Orbán Viktornak azt a cirkuszi mutatványt kellett abszolválnia, hogy az '56-os függetlenségért folytatott küzdelem kérdésében nem a szovjeteket, hanem a nyugatot okolja – idézte fel Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász szerint ez morálisan elfogadhatatlan, s egyértelműen zsákutca a magyarok számára. Úgy fogalmazott, „az én olvasatomban, ha valaki ilyen hangot üt meg, az egészen egyszerűen hazaáruló”. Mint mondta, a miniszterelnök október 23-i zalaegerszegi beszéde és elmondásának körülményei azt mutatják, hogy nagyon fél, retteg attól, hogy kiesik a hatalomból, s mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson ismét elő. Erkölcsileg a rossz oldalra állt, s – szemben azzal, amit megpróbál elhitetni magáról – nem látja át a világ folyamatait.

Pár száz, név szerint meghívott, uniós pénzekből vásárolt minisztériumi buszokkal a helyszínre szállított, két ellenőrző kordonon átjutott ember előtt, mindent eltakaró magas paravánok által elzárt területen mondta el október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor, összekötve azt (ürügyül használva?) a Mindszenty emlékmúzeum avatásával. A beszéd komoly hintapolitikai mutatvány volt még tőle is: meg kellett emlékeznie '56 harcosairól, akiket a szovjet csapatok, (jelenlegi nagy barátja, Vlagyimir Putyin elvtárs-elődeinek parancsára) gyilkoltak halomra, ugyanakkor ezt az alkalmat is az Európai Unió, a Nyugat szidalmazására akarta kihasználni, oda-odavágva persze a hazai ellenzéknek is.

Olyan mondatok hangzottak el, mint „A bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal”, „szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a baloldal van kormányon. Képzelhetik, mi lenne itt”; s ugyan '56-ban „a szovjetek összezavarodtak”, de „ha a Nyugat nem árul el bennünket – 1945 után másodszor is –, sikerrel járhattunk volna”. Arra is kitért, hogy a magyar vért senki nem becsüli meg, „sem a kommunisták, amikor vérfürdőt rendeztek közöttünk, amikor tankokkal támadtak tizenéves diákokra, és amikor a forradalom után véres megtorlásokat rendeztek. És a magyarok vérét nem becsülte az akkori szabad világ sem, amely bár bátorított minket, de aztán nem segített”. Majd eljutott oda, hogy „a lecke világos: a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg saját igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben”;
s „ne törődjünk azokkal, akik hol árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra. Ott fogják végezni, ahol az elődeik”. Hosszan folytathatnánk az ilyen és hasonló idézetek sorát...

PALOTÁS JÁNOS: ÚJ ELLENZÉKI KEREKASZTAL KELL ORBÁN ELLEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.10.25.


Növekszik a tiltakozás Magyarországon a kormány ellen, miközben Orbán az EU-ra nyit tüzet. Bizonyos vagyok abban, hogy az Európai Parlamentben jelentős kisebbségben vannak azok, akik egyetértenek Orbánnal, mondja a róla szóló portrécikkben a Köztársaság Párt egykori elnöke, Palotás János, aki új ellenzéki kerekasztalt javasol Orbán ellen. Az IMF szerint az EU nagyobb lépéseket tett előre a közös adósságkeretek kialakítása felé, mint azt korábban sokan lehetségesnek gondolták. Nemzetközi lapszemle.

Frankfurter Rundschau szerint vasárnap különböző okokból mentek utcára tízezrek Budapesten: megemlíti az oktatást, a médiát, illetve Oroszországot. Most a magyarországi iskolák rossz helyzete állt a figyelem középpontjában, de bírálat tárgya a média feletti kormányzati ellenőrzés, illetve az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal. A Rundschau kiemeli: Orbán úgy támadja a Moszkva elleni uniós szankciókat, hogy közben azokhoz a magyar kormány is hozzájárult.

A Nemzetközi Valutaalap, az IMF arra ösztönzi az EU-tagországokat, hogy közösen bocsássanak ki regionális kötvényeket, ezzel védekezve az egyedi becsődülés ellen – írja a Financial Times. A cikk felidézi, hogy az Unió nagyobb lépéseket tett előre a közös adósságkeretek kialakítása felé, mint azt korábban sokan lehetségesnek gondolták: a COVID-járvány tetőpontján a tagállamok összeálltak, és 800 milliárd eurós helyreállítási alapot hoztak létre, amelyet közös adósságlevél-kibocsátással finanszíroztak. Ennek az alapnak egy részéből a zöld átmenet költségeit kell fedezni.

Sokan azonban úgy vélik, hogy ez a csomag mégsem sikeredett annyira előremutatónak, miként kellett volna. A lap idézi Silvia Merlert, az Algebris Investments befektetési elemzőjét, aki szerint a világjárvány lehetőséget teremtett a közös fiskális kapacitás felépítéséhez, ehelyett azonban csak egy hibrid struktúra jött létre, amely a kelleténél jobban hajlik a nemzeti prioritások felé. Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport vezérigazgatója pedig úgy véli, hogy a fiskális integráció jövője nagyban függ ennek a csomagnak az eredményességétől.

Vannak tagállamok, amelyek még nem kaptak a pénzből: Brüsszel visszatartja azt Lengyelország és Magyarország esetében mindaddig, amíg ez a két kormány el nem oszlatja az aggályokat az igazságszolgáltatás és a közbeszerzések uniós normáinak érvényesülését illetően. A fiskális integrációt hagyományosan ellenző hollandok és skandinávok szemében sok múlik azon, hogy miként alakulnak a dolgok Lengyelországgal és Magyarországgal, hogy Brüsszel képes-e rábírni ezt a két országot az EU-szerződésekkel való összhang helyreállítására – mondja Rahman. Merler Olaszország vonatkozásában is kiemeli a helyreállítási csomag szerepét, mondván, az ahhoz való hozzájutás azt jelenti, hogy Rómának sok szerkezeti reformra kell vállalkoznia.

Frankfurter Allgemeine Zeitung Palotás Jánosról írt portrécikket. A lap szerint a vállalkozói szférát már a kommunista Magyarországon is innovatív megoldásokkal gazdagító Palotás, a liberális gondolkodó, aki a Köztársaság Párt alapítójaként a politikában is megfordult, most bírálja Orbán illiberális demokráciáját. A frankfurti lapnak nyilatkozva Palotás János emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament a múlt hónapban választási autokráciának minősítette az Orbán-rendszert. Az ország – mondta – azokért a jelentős brüsszeli támogatási forrásokért küzd, amelyeket a korrupciógyanú miatt jégre tettek. A nemzeti konzervatív kormány egy sor változtatást hajt végre. Hogy ezek kielégítik-e majd Brüsszelt, az elkövetkező hetek fogják megmutatni, de az ő szemszögéből ez valószínűtlen.

Bizonyos vagyok abban, hogy az Európai Parlamentben jelentős kisebbségben vannak azok, akik egyetértenek Orbánnal. Abban a nem várt esetben, ha a Bizottság a megállapodást javasolja Orbánnal, azt hiszem, a Parlament tagjai ezt egyszerűen el fogják utasítani, kihívást intéznek a Bizottság ellen, és az ügyet az Európai Bíróság elé viszik” – mondta.

Ami a magyarországi viszonyok érdemi megváltoztatásának a lehetőségét illeti, Palotás János emlékeztetett arra, hogy 1989-ben az ellenzéki politikusok és a civil szervezetek széles összefogása tárgyalóasztalhoz tudta kényszeríteni, és a belső változásokat előmozdító törvényi változtatásokra volt képes rábírni az akkori autoriter hatalmat, ami aztán az 1990-es választási győzelemhez vezetett. Azt a meggyőződését hangoztatta az Allgemeine újságírójának, hogy Orbán ellen új ellenzéki kerekasztallal lehetne hatékonyan fellépni.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EZEK UGYANAZOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.25.A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója azt közölte a széles nyilvánossággal, hogy elhatárolódnak egyik tanulójuk, Pankotai Lili felszólalásától, amely a vasárnapi tüntetésen hangzott el. Minden további mélázás előtt annyit azért jegyezzünk meg, nagy valószínűséggel ez az igazgató véleménye – elhatárolódása -, mert ő sem tudhatja, hogy az iskola mint másik entitás (diákok, tanárok és a takarító néni) hasonló véleményen van-e, mint ő, ami egyáltalán nem biztos. Így az iskola nevében beszélni, hiába annak az igazgatója, nem egyéb, mint annak megmutatása és bizonyítéka, mint hogy a Ciszteri Rend Nagy Lajos Gimnáziumának egy véleménye vagy nézőpontja lehet, az, ami az igazgatóé.

Ez a mentalitás és vezetési gyakorlat hadseregirányítást tételez, ahol, mint tudjuk, ellentmondásnak helye nincs, de nem is igazán erről szeretnénk diskurálni máma. Az igazgató kifejtette még, mire alapozza az elhatárolódását, miszerint „messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját”. Ismét a többes számra hívnánk fel a figyelmet elsőként, másodjára pedig a keresztény értékekre, amiből két dolog fakad. Igazgató úr ezzel a nyilatkozatával – amelyet össziskolainak állított be – a valagát félti, hitet téve a NER hazug narratívája mellett, ugyanakkor ő sem tisztázza azt, mi volna abban a keresztényietlen, ha egy diák föl van háborodva.

Fölháborodott a diák, mert alapos oka volt rá, és nem szónokolt, mint Orbán szokott válogatott közönsége előtt nyüszítve uszítva, hanem slam poetrit adott elő, ami pedig nem egyéb, mint művészet. Igazgató úr tehát a művészi szabadságtól határolódik el keresztény erkölcseiben, ami eszünkbe juttat dolgokat, és el is meséljük egyrészt látva, hol is élünk, másodjára társadalmi berendezkedésünkhöz adunk vele lehangoló viszonyítási pontot. Horger Antal jut eszünkbe azzal a bevezető toldással, hogy a ciszterci igazgató úr nagy valószínűséggel szellemi kapacitásaiban a hajdani nyelvészt meg nem közelíti, csak eszméinek avas szagában hasonlít, de abban meglehetősen. Mindenki ismeri Horger Antal és József Attila históriáját...

VÉGRE VALAKI HELYESEN ÉS PONTOSAN FOGALMAZTA MEG A NER LÉNYEGÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2022.10.25.


Van visszataszító, céltalan és funkció nélküli trágárság, ennek legjobb példája Bayer Zsolt fideszes udvari publicista, aki hatalmi pozícióból, pénzzel és hatalommal a háta mögött, antiszemita eszméket hirdetve ocsmány stílust használ. Ez visszataszító, nemcsak a keresztény, hanem az általános emberi értékeket is sérti. Ezért helyesen tenné a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium igazgatója, ha elhatárolódna tőle. Még akkor is, ha Bayer nem volt az iskola diákja, viszont hivatalosan annak az eszmének a képviselője, amelyhez a Ciszterci Rend gimnáziuma is tartozik.

Az elhatárolódás helyett a “keresztény Magyarország” hivatásos képviselői a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták a magyar sajtótörténet legmocskosabb szájú (tollú) képviselőjének, korunk egyik vezető antiszemita uszítójának (lásd még: “kereszténység”). Hogy ez miért történhetett így, azt senki nem mondta el szebben és pontosabban, mint maga Pankotai Lili, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium tanulója, amire Nyisztor Zsolt igazgató igazán büszke lehetne. Annál is inkább, mert azt a HírTV-nek címezte, Bayer pedig a HírTV egyik prominense.

Pankotai Lili, mint a magyar “Z” generáció egyik jeles képviselője, ezt mondta: „Nekem soha nem az lesz az első, kedves Hír TV, hogy éppen ki kinek a faszát szopja teli erőből, hanem hogy vállalja-e a véleményét bárkivel szemben.” Itt a válasz, Bayer Zsolt miért kapott lovagkeresztet az elhatárolódás helyett: mert jól választotta meg, hogy kinek szerez örömöt teli erőből. Erről van itt szó, és a végzős diák által választott hasonlat (ha úgy tetszik: költői kép) tartalmazza a Bayer-féle mentalitás és magatartás pontos megfogalmazása mellett a jogos és igaz értékítéletet is.

Nem az a “keresztényietlen”, ahogy Pankotai Lili tökéletesen megragadja a NER lényegét, hanem az, amit Bayer és a NER (fizetett és önkéntes) teljes személyi állománya tesz. A NER az a társaság, ahol az érintettek egymás valamijét foglalkoztatják teli erőből, mindezt aljas nyereségvágyból, semmit nem törődve az igazsággal, a jogossággal, a tisztességgel és a becsülettel. Az egész tetü banda pedig abból él, hogy a legjobb barátja által csak “Gecinek” nevezett főkeresztény iránt fejezze ki – egymással versenyben – a hűségét és a csodálatát teli erőből, Pankotai Lili megfogalmazásában.

Végre valaki megmondta, hogy miről szól ez az egész bűnszervezet, kik azok, akik kiszolgálják és miért. Így kell ezekkel beszélni, ez kompatibilis az ő színvonalukkal és velük. Ez illik hozzájuk, ez a pontos megfogalmazása annak, amit csinálnak. Az egyetlen reménye ennek a hazának, hogy ezt ilyen határozottan és egyértelműen utasítja el, és minősíti az ország új generációja. Pankotai Lili már a NER korosztálya, őt már a NER képmutató kereszténykeltető iskolája termelte ki. A beszéde pedig érzékelteti, hogy egy értelmes fiatal mit lát maga körül, és hogyan viszonyul hozzá.

A csodálatos pedig az, hogy Lili életének célja nem az, hogy beálljon a farizeusok közé teli erővel, hanem megveti és nevén nevezi azt. Nem akar Novák Katalin lenni. A Pankotai Lili által használt (költői) kép erénye, hogy pontosan érzékelteti a lényeget. Ezek ezt csinálják, és ezt a jövőt kínálják. Egy mai lázadó fiatal pedig ezt utasítja el. Méghozzá úgy, hogy ezzel megszégyeníti a mismásoló, mellébeszélő felnőtteket, akik azzal a szépelgéssel, amivel megkerülik a dolgok lényegét, megszépítik a valóságot. A valóságot Pankotai Lili ragadta meg. Ő állított igazi tükröt.

Ez a nép igazi hangja. Ha így beszélnének az emberek erről a tetves, mocskos, immorális bűnbandáról, amit képes még egy szerzetesrend iskolaigazgatója is megvédeni az igazságtól, akkor ennek a rendszernek percei sem lennének hátra. Mert elkergetnék őket a “halál faszára”, hogy próbáljuk mi is érzékeltetni, mit érdemelne ez a tolvaj, bűnöző álkeresztény fasiszta csürhe. Ami a keresztény értékeket illeti, azok nem a képmutatást védik, hanem az őszinteséget és az igazmondást állítják normaként. Ennek pedig Pankotai Lili megfelelt, beszéde keresztény értékeket védett...

ORBÁN ESETE 1956-TAL ÉS A FORRADALMAT LEVERNI KÉNYSZERÜLŐ SZOVJETEKKEL

MAGYAR NARANCS
Szerző: FAZEKAS ZSUZSANNA
2022.10.24.


Miközben Orbán Viktor már ott tart, hogy az 1956-os forradalmat is a Nyugat miatt volt muszáj levernie a Szovjetuniónak, a civilek kedélyesen elkezdték belakni 1956 emlékét. Mi a tanulsága az idei október 23-ának?


Orbán Viktor idei október 23-i beszédében megint egy új verzióval állt elő a forradalom értelmezéséről. A dolog nem most kezdődött, Orbán és a Fidesz a kilencvenes évek közepén szállt be aktívan 1956 (át)értelmezésébe, 1997-től a „polgári Magyarország” akkor eladni kívánt politikai termékéhez kapcsolódva „polgári forradalomnak” titulálva 1956-ot, valamint az aktuális politikai erőviszonyokra válaszul aktívan kommunistázva.

Orbán világképének egyik legfontosabb eleme a világ folyamatos kettéosztása jókra és rosszakra: nemzetiekre és a nemzetietlenekre, hazaszerető magyarokra és hazaáruló kommunistákra, elnyomókra és áldozatokra, honvédőkre és külső támadókra, mikor mit kell előtérbe hozni. Az MSZP-kormányok idején főleg a kommunistázásra reagált jól a magyar társadalom, 2006-ra összeértek a dolgok, Orbán pedig összességében jó másfél évtizedig sikeresen kovácsolt magának politikai tőkét abból, hogy kisajátította a forradalom emlékét...