2017. október 16., hétfő

L. RITÓK NÓRA: SIKERSZTORI?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2017.10.16.


Az egyik faluban pár éve még szinte minden gyerek halmozottan hátrányos helyzetűnek minősült, ma pedig az elsősök között csak egy gyerek volt az, legalábbis statisztikailag. Még sosem éreztem ennyire éles különbséget a jogszabályok mozgásterében változó statisztikai adatok és a valós helyzet között.

Hallom nemrég egy kormányzati nyilatkozatban, hogy mekkorát csökkent az iskolai lemorzsolódás kockázatának leginkább kitett gyerekek száma Magyarországon. Hogy ez százalékosan is kimutathatóan mekkora siker. Elgondolkodtam rajta: vajon honnan tudják ezt, milyen adatokkal dolgozhatnak?

Nyilván nem a magántanulók számát nézik, hiszen a kockázatról van szó, nem az érintettségről, nem is a 16 éves tankötelezettség után kimaradókat, hiszen azok már legálisan, ugyebár a saját döntésükre alapozva fejezik be a tanulmányaikat. Lehet, hogy csökken az iskolákban az erre irányuló programokba bevontak száma? Nincs rá igény, és így levonható ez a következtetés? Vajon mire alapoztak?

Aztán nemrég, egy adatelemzés során összeraktam egy képet. Lehet, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek arányának csökkenéséből vonták le ezt a következtetést. 2013 januári az a rendelet, ami újradefiniálta a hátrányos helyzet és a halmozottan hátrányos helyzet fogalmát. Azóta folyamatosan esnek ki a kategóriából a gyerekek, azt a torz statisztikai képet mutatva, mintha a probléma megszűnő lenne. Hiszen a fő szempont, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megléte mellé (ami az egy főre jutó jövedelemviszonyokhoz kötött) társult az iskola végzettség (8 osztály alattinál jár a „pont”), a munkaviszony és a lakhatási körülmények vizsgálata is.

Az adatok szeptemberi elemzésénél magam is meglepődtem, hogy a kis faluban, abban a szegregátumban, ahol a legtöbbet dolgozunk, pár éve még szinte minden gyerek halmozottan hátrányos helyzetűnek minősült, ma pedig az elsősök között csupán egy főnél volt igazolható. Mi történhetett? Hiszen naponta ott vagyunk, és látjuk, hogy nem következett be változás az életükben. A lakhatási szegénység ugyanúgy fennáll, egyetlen ház sem lett komfortosabb, mint 2013 előtt, ugyanúgy élnek, nem érettségiztek le szülők, nem lett más munkájuk, csak a közmunka. Akkor mi változott?

A lakhatás vizsgálatáról nincs tudomásom. Gondolom, ezt benne hagyták helyileg a szempontokban. A közmunka eddig is a fő kategóriaváltó erő volt, az időtartam bizonytalansága és a nettóbevétel-növekedés minimális összege nem szempont, aki dolgozik, az itt veszít. Vagyis fejlődést mutat. Attól függ, honnan nézzük. A munkaviszony, az munkaviszony, statisztikailag meg pláne.

A képzettségnél találtam változást, hiszen a közmunkaprogramok mellé társított tanfolyamok már kategóriaváltást okoznak, függetlenül attól, hogy mondjuk egy targoncavezetői tanfolyammal egy szegregátumban nem lehet mit kezdeni, de a végzettség, a papír megvan. És ezek a folyamatok mostanra markáns csökkenést eredményeztek a halmozottan hátrányos helyzetű és hátrányos helyzetű gyerekek létszámában is.

Azt hiszem, még sosem éreztem ennyire éles különbséget a jogszabályok mozgásterében változó statisztikai adatok és a valós helyzet között. Olyan változások adnak sokkal pozitívabb képet a helyzetről, amelyek valójában nem változtattak semmin.

Hogy miért veszélyes ez? Leginkább azért, mert követhetetlenné teszi a szegregációt az oktatásban. Ma ugyanis ez az alapja a szegregáció meghatározásának. A hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzet igazolható megléte. Már látok osztályokat, ahol minden gyerek roma, mind a szegénységi küszöb alatt él, mindnek a szülei a közmunkaprogramokban vegetálnak, egyik sem rendelkezik olyan szakmával, amivel a környezetében el tudna helyezkedni, mobilitásra pedig mind képtelen, ám nem minősülnek a jogszabályok szerint halmozottan hátrányos helyzetűnek. És ennek folytán így nem is igazolható a szegregált osztály, iskola léte.

Sürgősen változtatni kellene. Mert a jogszabályi rendszer elszakadt a valóságtól, és alkalmassá vált a kedvezőtlen társadalmi folyamatok elfedésére. A tapasztalati kép a terepen nagyon más. A jövőt pedig nem a statisztika, hanem a valóság határozza meg.

KARAFIÁTH: ORBÁN BETEG RENDSZERE A MEGALKUVÁSRA ÉPÍT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2017.10.16.


Adhat felmentést az, hogy "ennek kisgyereke van", "annak meg hitele"? Vélemény.

Kit állítunk a falhoz és miért? Hol a határ?

Nézzünk két esetet, kezdjük az időben közelebbivel:

felmondott az Origo filmrovata, mert a szerkesztők tudta és jóváhagyása nélkül került ki egy migránsozó cikk.

A szerkesztők és a szerzők próbálták tartani a rovat politikai tisztaságát, ami mostanáig sikerült. Kedves és gyermekien naiv gondolat feltételezni, hogy egy propagandafórumon belül létezik játszótér, azaz tiszta placc. Épp a film lenne ilyen? Miközben a filmes lét sosem volt politikafüggetlen, mindig is rengeteg, művészeten kívüli kérdést is felvetett, hogy ki készíthet játékfilmet, kisfilmet, s ki nem.

De tény, hogy filmekről, filmes alkotásokról írni még mindig ártalmatlan dolog, és hatalmas tömeget nem mozgat meg, hogy mondjuk

Fű Béla szerint az adott kurzusfilm/komédia/osztrák filmdráma milyen esztétikai értéket képvisel.

Aki a közönségfilmekért bomlik, és ájult, könnyes szemmel bámulja, teszem azt, a Pappa Piát, az nem a közpénzözön elcsaklizása miatt tépi a haját, hanem röhög kritikátlanul, és szarik a kritikákra, elolvasni végképp nem fogja azokat. Aki meg a svéd filmművészet remekére tér be valamelyik artmoziba (vagy kanyarodik rá valamely torrentoldalra), nem feltétlenül a hazai sajtóból orientálódik.

Varga Ferenc tizenhét éve dolgozott az Origónál, túlélte a váltásokat, feltételezem, a legutolsó tulajdonoscserénél már tényleg a puszta meglapulásért lobbizott. Hogy hátha marad minden a régiben, ő és kollégái végezhetik viszonylag szabadon a munkájukat.

Remélte, őket nem érinti az Origót sújtó utálat, nem hullik rájuk az egész megvett és megvetett, kormányszócsővé züllesztett felületet belepő szarból.

Nos, jól tudjuk, elég erős tapasztalat, hogy nem, ilyen nincsen.

Nagy kérdés persze, miért kellett ezt a területet is bevenni...

MÁR NINCS FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.10.16.


Mellár Tamás, egykor a Fidesz-holdudvarhoz tartozó, Századvég-alapító konzervatív közgazdász igen sötét jövőt jósol hazánknak. A mélységes borúlátással nincs egyedül, ám mint egykori fideszesként a kritikája mégis csak különleges, hiszen nehéz annyival elintézni, na még egy agyment libsi.
Egy biztos: a Fidesz-kormányzás elmúlt 7 éve alatt bebizonyosodott, az egykor meghirdetett gazdasági csoda a kanyarban sincs és egyre komolyabb problémákkal kell szembenéznünk ha tovább pöfögünk az orbánista szellem vasútján. A választásokig már egész biztosan nem lesz irányváltás, hacsak a még intenzívebb pénzkiáramlást és a mindent elsöprő értelmetlen rongyrázást nem tekintjük annak, a sárga ösvény kikövezve, a végállomás pedig valahol a viharfellegek alatt a homályba vész.
Mellár Tamás mint egykori főstatisztikus úgy véli, hogy bár a kormány nagyszerű számokat fog majd produkálni a GDP növekedésével kapcsolatban,az egész ha nem is magas fokon kozmetikázott, mindenképpen kérészéletű. A gyorsított ütemű uniós beruházások csak az építőipart pörgetik fel rövidtávon és ezzel nemcsak az a baj, hogy előbb vagy utóbb kifullad az erőltetett iram, hanem az is, hogy a pénzek jó részét vagy ellopják, vagy olyan projektekbe ölik, amelyek a későbbiekben maximum csak viszik a pénzt, de hozni egy árva fillért sem hoznak. A gazdaság meg marad ott, ahol van, félúton Belső-Ázsia felé.
A gazdaságunknak azonban nemcsak az a problémája, hogy egy II. világháború utáni Marshall-tervnyi pénzt herdáltak el,illetve használtak fel saját gazdagodásukra politikusaink, hanem az is, hogy ez a pénz egyáltalán nem hozta meg a remélt hatást. A kormányzati propaganda állításai ellenében gazdaságunk fokozta lemaradását, versenyképességünk a béka hátsó fertálya alatt és összességében bármit is hirdettek a nagyjaink (iparosodás felsőfokon, aratás éve, stb.) az mind-mind csak szivárványos álom maradt, ahogy az is, hogy kutatás-fejlesztés vagy bármi olyan beinduljon, ami segítene valahol a vadkapitalizmus határán ragadt gazdasági szerkezetünket megfeleltetni a XXI. század kihívásainak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a választók által befizetett adó abban a pillanatban elveszti közpénz jellegét, ahogy megérkezik az adóhivatal valamelyik számlájára és politikusaink az egész államkincstárat minden ingó és ingatlan vagyonával együtt sajátjukként kezelik. És úgy bánnak vele, mintha nem lenne holnap...

ÉS A HASZNÁLT ÁLLAMPOLGÁROKKAL MI LEGYEN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.10.16. 


2017 végéig egymillióra nő az új magyar állampolgárok lélekszáma" – tájékoztatta vasárnap az MTI-t Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki a Clevelandben élő magyarságnál tesz látogatást.

A helyettes államtitkár a Regionális Diaszpóra Tanács clevelandi értekezletén vett részt. Tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit a magyar kormány 2010 óta folytatott nemzetpolitikájának részleteiről és eddigi eredményeiről, valamint az új lehetőségekről. Szilágyi Péter beszámolt a Kőrösi Csoma Sándor-program, a Julianus-program és a kulturális értékmentést szolgáló Mikes-program eredményeiről és további lehetőségeiről. A többi között például arról is, hogy már 2018 elejétől igényelhető pályázati támogatás a hétvégi magyar iskolákhoz. A helyettes államtitkár örömmel nyugtázta azt is, hogy 2017 végéig egymillióra gyarapszik az új magyar állampolgárok lélekszáma. Az MTI kérdésére Szilágyi Péter kifejtette, hogy tapasztalatai szerint egyre nagyobb az érdeklődés a Diaszpóra Tanács munkája iránt, és a tanácskozáson is többen kérték az anyaország támogatását mind a hétvégi iskolákhoz, mind az amerikai magyar szervezetek közötti jobb kommunikáció elősegítéséhez”.

De nagyon örülök, de tényleg. A kérdés csak az: mi a franc lesz a régebbi állampolgárokkal? Most nagyvonalúan tekintsünk el attól a szemenszedett baromságtól, hogy Magyarországnál jóval tehetősebb országok kérnek és kapnak támogatást a magyar adófizetők pénzéből. Finanszíroztuk mi már Amerikában élő, magyar származású diplomata gyerekének üdültetését – sok más, nem éppen szegénységben élő külhoni magyar gyerekével együtt – és örömmel támogatjuk a nyomorgó nyugati magyarokat.

Azonban ez az egymillió új állampolgár (amellett, hogy teljesen rendben van az állampolgárság megadása) azért olyan nagyot nem fog taszítani sem a gazdasági, sem a demográfiai mutatókon. Konkrétan: nem költöznek ide, nem itt dolgoznak, nem itt adóznak, nem itt alapítanak családot. Ez még nem is a nagyobbik baj, mert az az, hogy az itt született, de valamilyen okból külföldre költözött honfitársainkkal meg mi van?

Ebben az országban rohadtul jó megszületni – babakötvény, ami a külhoni magyaroknak is jár a jövő évtől és ennek nem csak ők örülhetnek, hanem az az ország is, ahol élnek, mert minden Magyarországról kiáramló forint, akár babakötvény, akár iskolakezdési támogatás, akár különféle adományok, támogatások formájában kerül más országba, az ottani gazdaságot fogja erősíteni -, mert adókedvezmény jár a gyerekek után és minden egyéb földi jó, CSOK, ingyen tankönyv.

De a megszületés és a felnőtté válás után jön az, ami elűzi innen az embereket. A megfizethetetlen felsőoktatás, az alacsony bérek, a lakhatási nehézségek, az önálló élet megkezdésének ellehetetlenülése.

Nagy öröm nekünk az egymillió új állampolgár, de nagy veszteség az elveszített 800 000 régi állampolgár. Ugyanis sem az új egymillió, sem a régi 800 000 nem ebben az országban él és dolgozik...

A VÁLASZTÁSI TÉRKÉP, AMI A TRIANONBAN RAJZOLT TÉRKÉPEKNÉL IS JOBBAN KISZÚRT A MAGYAROKKAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.10.16.


...Gerrymandering – így nevezik azt, amikor egy párt úgy rajzolja át a választási körzethatárokat, hogy magának minél nagyobb győzelmi esélyeket biztosítson Azért nevezik így, egy ilyen csöppet sem magyar szóval, mert a jelenség nem hungarikum, hanem a világ bármely táján megfigyelhető. A kifejezés maga az Egyesült Államokból származik, az 1800-as évek legelejéről, és egy ottani kormányzó, bizonyos Eldridge Gerry nevének és a szalamandra szó angol alakjának összerakásából jött létre.

Magyarul kissé körülményesebben választókerület-manipulációnak nevezhetnénk ezt a világszerte elterjedt politikai gyakorlatot.

Ha megfelelő információkkal rendelkezünk egy ország lakosságának politikai preferenciáiról, akkor a dolog igazán egyszerű. A választókerület-manipulátorok célja, ugye az, hogy minél több saját maguk által megnyerhető körzetet hozzanak létre, miközben csökkentik azon kerületek számát, amelyekben az ellenzékiek nyerhetik meg a legtöbb szavazatot.

Ehhez két módszer áll rendelkezésre: a gettósítás és a hígítás.

A gettósítás lényege, hogy a riválisok szavazatait minél kevesebb választókerületbe zsúfoljuk be. Képzeljük el, hogy van három választókerületünk és két versenyző pártunk, az A párt támogatottsága 60 százalék, a B párté pedig 40. Alapból arra tippelnénk, hogy akkor a három körzetből kettőben A párt, egyben pedig B nyer, és ebben az esetben A párt a mandátumok 66, B párt pedig a mandátumok 33 százalékát szerzi meg. Nem teljesen egyforma a szavazatarány és a mandátumarány, de azért nagyjából rendben van. Viszont egy ügyes választókerület-manipulátor meg tudná úgy húzni a határokat, hogy az A párt szavazóinak nagy része egyetlen körzetbe szoruljon, a másik kettőben pedig csak elenyészően legyenek jelen, és a mandátumok aránya máris megfordult, a B párt pedig megnyerte a választásokat.

A második módszer, a hígítás célja, hogy ahol nem lehet minél kevesebb, egyszínű kerületbe beszuszakolni a rivális szavazatait, ott úgy kell rajzolni a térképet, hogy a rivális szavazói minél több körzetbe oszoljanak szét, és ezért felhíguljon az erejük.-
Mi is itt a probléma?

Magyarországon a Fidesz mindkét módszert széles körben alkalmazta, ahogy az mind a 444 válogatásából, illetve a szép emlékű Haza és Haladás Alapítvány tanulmányából is jól látszik. Csak egyetlen példa: a hagyományosan balosnak számító Nyíregyházán két választókerület volt, ezeket úgy rajzolták át, hogy létrejöjjön egy balos gettó, a város másik részéhez pedig hozzácsapták az időközben jobbikossá vált Tiszavasvári kerületét, és tád-dám, egy balos körzettel máris kevesebb. Szegeden annyira igyekeztek gettósítani a város balos szavazóit, és leválasztani róluk a vidéki jobbosokat, hogy egy olyan kerületet is rajzoltak, amely nem egybefüggő területet fed le...

AZ ONKOLÓGIÁBAN VISSZALÉPÉS LENNE A GYÓGYSZERVÁLASZTÁS KORLÁTOZÁSA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.10.16.


Orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése, az onkológiákon ma még elérhető daganatellenes gyógyszerek alkalmazásának novembertől tervezett korlátozása – reagált dr. Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke arra a tervezetre, amely értelmében ezentúl több betegségtípusban is csak a legolcsóbban beszerezhető innovatív gyógyszerrel lehetne megkezdeni a rákbetegek kezelését.

Dr. Pajkos Gábornak, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) elnökének nyilatkozata teljes terjedelmében:

– A személyre szabott orvoslás lényege, hogy a daganatos beteg számára választunk gyógyszert, s nem központilag kijelölt gyógyszerhez rendeljük hozzá a rákbetegeket, ahogyan azt most bevezetni tervezik – fogalmaz dr. Pajkos Gábor. – Statisztikailag hiába hasonló eredményességű két vagy három onkológiai gyógyszer, ezek nem egymással felcserélhető terápiák, amelyeknél mindegy lenne, hogy melyiket adjuk a betegeinknek. A különböző hatóanyagok a ráksejteket más pontokon támadják, más jelátviteli útvonalakon hatnak, más az adagolási módjuk, eltérhet a mellékhatásuk is. Az első választásként adott terápia sikere határozza meg leginkább a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét, a beteg sorsát – érvel Pajkos Gábor...

A MAI MAGYARORSZÁG 3 LEGNAGYOBB PROBLÉMÁJA

MOPHEUSZ BLOG
Szerző: Morpheus
2017.10.14.


...Arról, hogy mi ma Magyarország három legnagyobb problémája? Szerintünk egyértelmű a válasz:

1.) Korrupció és oligarcha rendszer. Tönkreteszi erőforrásainkat, társadalmi igazságtalanságot teremt, eltékozolja javainkat, devalválja értékrendünket és a régió legutolsó helyére penderíti országunkat a hihetetlen méretű korrupció illetve a legfelső körök által élvezett pozitív megkülönböztetés (igazságtalan "verseny-előny") szinte minden területen. Sajnos nagyon durva az, ami folyik és egyre nehezebben intézhető el olyan lózungokkal, mint " ... a másik oldalon is loptak", vagy "így legalább magyar kezekbe kerül, amit eltesznek" ... stb.

2.) Második helyre kerül a hűbéri alapon működő, befektetés-, és vállalkozás ellenes gazdaságpolitika illetve pénzügyi szabályozás. Sajnos manapság sem a vállalkozni akarók, sem a kintről érkező befektetők, sem az európai béreket akaró (vagy legalább azt megközelítő fizetésre vágyó) dolgozók nem szeretnek Magyarországon belefogni semmibe, mert az egész gazdasági környezet, pályázati rendszer, törvényi háttér ... stb erős "ellenszelet" biztosít mindenkinek. Ezért megy el a többség és ezért nem jönnek komolyabb számban befektetők sem.

3.) Egészségügy. Egy szó, melyet úgy kerül minden politikai rendszer, mint ördög a tömjénfüstöt. De mondhatnám harmadik helyen az oktatást is, csak éppen az még nem égett úgy a körmünkre, mint kórházaink állapota, a rossz felszereltség (és műszerezettség), az alacsony bérek, a hosszú várólisták és a durva orvoshiány. Az oktatás jelenlegi helyzetének - a megkötött kezű tanároknak, az értelmetlen oktatási törvényeknek, a közismereti tárgyakat visszaszorító döntéseknek, egyetem bezárásnak - a káros hatásai később fognak megjelenni. Az egészségügy viszont már most tarthatatlan és katasztrofális állapotban van. A legnagyobb baj az, hogy a terület minden problémája folyamatosan a szőnyeg alá van söpörve. Pedig elkerülhetetlen egyszer majd az egész kártyavár bedőlése. Eddig is csak azért nem következett be, mert az egészségügyben dolgozók a végsőkig kitartanak. De nem tudni meddig...

AZ ELTÜNTETETT ALKOTMÁNYOSSÁG VALÓBAN KELLETT AZ ORSZÁG VAGYONÁNAK ELLOPÁSÁHOZ?

CIVILHETES BLOG
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.10.16.


Jó lett rá az alaptörvény?

A helyzet mindhárom botrányos cég (Buda Cash, Hungária, Quaestor) esetében más, de látszanak közös vonások.
A brókercégeknél a felügyelet régóta feltárt adminisztratív jellegű szabálytalanságokat, de a hibák korrekciójának elrendelésénél többet nem tett.
A gyakorlatban visszaélésekre utal, ha nem rögzítik megfelelően az ügyfél megbízását, ha megbízás nélkül a bróker az ügyfél pénzével üzletel.
Gyanús minden olyan tranzakció, amelyet késleltetve vagy nem megfelelően rögzítenek, ha nem valós adatok jelennek meg a számlán.
A felügyelet mellett esetenként hunyó lehetett az ügyfél is, ha például fekete pénzt forgatott vagy a brókerrel összejátszott valamilyen közös csalásban, nyereség/veszteség eltüntetésében.
Az érintett pénzintézeteknél egymással párhuzamosan előfordulhatott adminisztrációs hiba, a bróker egyéni ügyeskedése, a cégvezetés által megszervezett csalás és rossz üzlet politika, hanyag gazdálkodás.
Ezt majd a nyomozás során igen fáradtságos munkával lehet kideríteni. Ha egyáltalán kiderül.
A Quaestornál úgy tűnik, hogy eleve kódolva volt a bukás, hiszen a begyűjtött pénzt olyan ingatlanokba fektették, amelyekben a magas megtérülésnek csak nagyon szerencsés esetekben volt esélye, az nem likvid eszközök egy bizonyos mértéken túl nem biztosították az ígért hozamok és a tőke kifizetését.
Biztosnak látszik, hogy durva csalások is előfordultak.
Ebből a felügyelet sara, hogy egy 10 milliós tőkéjű KFT 60 milliárdos kötvénykibocsátásra ad engedélyt és nem veszi észre, hogy plusz 150 milliárd értékben dob piacra nem engedélyes terméket. Ezt persze az ügyfeleknek és a többi piaci szereplőnek is észre kellett venni, de mindenki hallgatott, mert az ígért magasabb hozam elborította az elméket. (Hasonlóképpen, mint anno a devizahiteleknél. Kockázat nem számít, csak benne legyek a bizniszben.)
A megjelent infók arra utalnak, hogy a politika (egyes politikusok) benne volt a bizniszben.
A Buda Cashnél a bankok működésének 1993-as engedélyezése, a Quaestornál a tulajdonos fociüzleti szerepvállalása elég egyértelműen a politika felé mutat...

HA VALAMI ELLEN EGY POLITIKUSNAK KÜZDENIE KELL, AZ A SZEGÉNYSÉG

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: TÓTH BERTALAN
2017.10.16.


...Ha valami ellen egy politikusnak küzdenie kell, az a szegénység. És itt nem a saját családjának vagyoni helyzetére kell gondolnia, ahogyan azt a Fidesz vezetői teszik, különösen az első számú vezetőjük, akinek családjában már javában szövik az offshore-os terv hálóját. Mert az államilag szervezett fideszes maffiahálózat családtagjai valóban nem szegények. Mindenki pontosan látja az urizáló fideszes elit életét, a helikopterezés iránti vonzalmukat, az EU-s pénzek lerablását, Mengyi Rolandot, Simonka Györgyöt, Farkas Flóriánt, a képmutatást és rongyrázást. 

De látjuk azt is, hogy a kiváltságosok kormánya az elmúlt nyolc évben

- tovább mélyítette a magyar társadalomban meglévő egyenlőtlenségeket és feszültségeket;

- társadalmi csoportokat hagyott az út szélén és hergelt egymás ellen;

- azoknak adott többet, akiknek eleve több van;

- a nyugdíjrendszer szétverésével, a magánnyugdíj pénzek lenyúlásával, a korai nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetésével, a rokkantnyugdíjak megszűntetésével több százezer ember jövedelmi helyzetét bizonytalanította el.

- a családtámogatásból pedig azoknak ad többet, akiknek többszázezer forintos fizetésük van, és a lakhatás terén is a jól keresők élvezhetik a milliós CSOK-ot.

Nem véletlenül beszélnek a közgazdászoktól a szociológusokig a dolgozói szegénységről, a gyermekszegénységről, a fiatalok munkanélküliségéről, a lakhatási válságról, az oktatás szétveréséről, az egészségügy tragikus helyzetéről, a fogyatékkal élők kiszolgáltatottságáról vagy az elszegényedő, magára hagyott idős emberekről.

Ezért mondjuk, hogy tegyünk igazságot! A Fidesz-kormánynak 2018-ban mennie kell, mert
- havonta ezer családot raknak az utcára Magyarországon;

- 100 ezer család nem tudja fizetni a jelzáloghitelét;

- 2010 óta se a családi pótlék, se az öregségi nyugdíjminimum egy fillérrel sem emelkedett;

- Mészáros "nemstróman" Lőrincnek 11 millió forintos az órabére, eközben az ápoló és tanár nem tud megélni a fizetéséből;

- az egyszülős családok fele, ahol félmillió gyereket nevelnek, mélyszegénységben él! Mert a Fideszt csak a gazdagok érdeklik;

- a Fidesz megszüntette a minimálbér adómentességét, és ezt a pénzt is odaadta a gazdagoknak;

- egymillió magyar ember nem tudja befűteni a lakását, és kétmilliónak van rezsitartozása;

- a kétmillió magyar nyugdíjas több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből tengődik!

A magyar embereknek biztos megélhetésre, igazságos Magyarországra van szükségük: a gyermekeknek, a felnőtteknek és az időseknek egyaránt.

Ezért teszünk igazságot 2018-ban 

-Igazságot teszünk a fizetések terén, adómentessé tesszük a minimálbért.

-Igazságot teszünk a nyugdíjak terén, megduplázzuk a nyugdíjminimumot, felzárkóztatjuk a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat.

-Igazságot teszünk az energiaszámlákban, harmadával csökkentjük a gáz árát a kisfogyasztóknak, és nem hagyjuk fűtetlen lakásaikban megfagyni az egyedülálló időseket...

ASZTALOSKODÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.16....A magyar nyelv toldalékai közül az első, amit a szótőhöz illesztünk, a képző. Sok van, ezek közül az egyik egy igeképző, visszaható a neve, ez a -kodik, -kedik, -ködik. Mosakodik, fésülködik.

Ha ezt a képzőt nem igéhez, hanem főnévhez illesztjük, azzal azt jelezzük, hogy a tevékenység komolytalan, aki annak a foglalkozásnak, amit megjelöl, a -kodik, -kedik, -ködik képzős alakját használja, az egyben értékítéletet is közöl: a tevékenységet nem a jelölt foglalkozás hivatott művelője végzi, hanem valaki, aki utánozza annak a mozdulatait, hasonlóképpen igyekszik viselkedni, mint annak a szakmának a művelője - szobrászkodik például. Egy szobrász sohasem szobrászkodik, egy szobrász tevékenységét sokféle módon le lehet írni (farag, mintáz satöbbi), de ha azt mondjuk, szobrászkodik, azzal lesújtó véleményt mondunk a művészetéről.

A "színészkedik" ennél egy fokkal még rosszabb, mert aki színészkedik, az nemcsak amatőr, sőt dilettáns, az még hazug is, hamis érzelmekkel csalja a környezetét. A futballista például, aki fetreng a földön, mintha lerúgták volna, pedig hozzá sem értek, az színészkedik.

Nem várom persze, hogy ettől a bejegyzéstől egyszerre megváltozik minden, tisztább lesz a magyar nyelv meg ilyesmi, csak megint egyszer arra akarom felhívni a figyelmüket, hogy a nyelvromlást mindig a csúti brigantihoz hasonló, primitív, nagy közönség előtt szennyezők indítják el, aminek a következményei lesznek igazán súlyosak: nem fogjuk érteni egymást. 
Akinek pedig a gondolatai zavarosak, az zavarosan fogja kifejezni magát, azt pedig egy hozzá hasonló zavaros fejű mértani haladvány szerint fogja félreérteni, a dolog természetéből fakadó rosszindulattal.

A folyamat persze megállíthatatlan. De azért próbáljanak küzdeni ellene.A TAKNYON-VÉREN CSÚSZÁSTÓL NÉHÁNY HÓNAP ALATT ELJUTOTTUNK A LIKVIDÁLÁSIG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY  BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.10.15.


Kevés az orvos Magyarországon, ezt már tudjuk. A lélek és az elme sérüléseivel foglalkozó szakember pláne kevés. Egyre inkább az az érzésem, hogy a mindenféle frusztrációval küzdő emberek – ahelyett, hogy kezeltetnék magukat – nekiláttak terjeszteni az agybajukat.

Az a görcsös rettegés mindentől, ami számukra szokatlan, idegen, érthetetlen, egészen elképesztő. Mindegy, hogy egy színesre festett óvodai kerítésről, egy sötétebb bőrszínű emberről, egy meleg párról, vagy egy más politikai nézeteket valló emberről van szó, egyre veszettebb indulat bugyog fel szerencsétlenekből.

A nagyobbik baj, hogy publikálnak – akár tudnak írni, akár nem – és úgy tűnik, egymást hergelik a szerkesztőségekben. Szinte mindegy, melyik konzervatív, polgári, keresztény portált olvasom (mármint ők nevezik így magukat, többnyire tévesen, de most ez illeszkedik a NER rendszerébe, praktikusan ezzel lehet jó sok pénzt szerezni), mindenhol napi téma a gyűlöletkeltés.

Lépésről lépésre építgetik az össznépi okádást. Mostanra sikerült olyan szintre süllyedni némelyik igehirdetőnek, hogy a frász tör ki, ha végigolvasok egy ilyen irományt. A gyűlölködés-uszítás-frusztrált óbégatás témakörében is mérföldkőnek érzem a Magyar Idők nevű portálon megjelent írást. Hosszan töprengtem, hogy tegyek-e be linket, pedig ez többnyire nem kérdés, hiszen úgy gondoljuk – mi, rohadtmocskos libsik -, hogy az olvasónak minden joga megvan, hogy maga is olvassa és a saját szempontjai szerint értékelje azt a témát, amiről éppen szó van.

Most nem volt annyira egyértelmű, de végül úgy döntöttem, mégis berakom. Akkor is, ha hányok tőle. És nem azért, hogy reklámot csináljak a dolognak, hanem azért, mert fontos látni, merre halad a kormánypropaganda. Mert már nem csupán szánalmas, hanem veszélyes is az irány. És nagyon, de nagyon beteg.

Nem arról van szó, hogy ne lenne joga bárkinek véleményt alkotni és azt leírni. Akkor is joga van ehhez, ha mások mást gondolnak ugyanazokról a dolgokról. De összehordani egy csomó hazugságot, általánosítani és főleg teljes embercsoportok ellen uszítani, senkinek nincs joga...

FIDESZESEK A MENTŐCSÓNAKBAN

CIVILHETES BLOG
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2017.10.15.


S csak annyi a kérdés, hogy süllyed-e az a bizonyos propagandával fűtött hajó. Ismerve azonban az említett üzemanyag elégetésével keletkező, erősen hallucinogén füst csábításának nehéz ellenállni.

Könnyedén támadhat olyan érzése a bódulattól figyelmetlenné vált utasoknak, mintha a hajó hasítaná a habokat. De mindez sem érhet fel azzal a döbbenettel, amit az arra cirkáló mélytengeri szonda vezérlői érezhetnek a frissiben elsüllyedt roncsot letapogatva.

Amikor a kormány egykori prominensei érezvén, hogy levitézlett pártjuk jószerével tudomást sem kíván venni róluk, előmerészkednek kényelmes „nyugdíjas-állásaik” árnyékából és – nem durván – kritikát fogalmaznak meg.

Emlékeztetőül az első ilyen kegyvesztett gazember Navracsics Tibor volt, aki biztosítandó EP képviselői pozícióját hevesen tagadta a Soros-terv létezését.

Most Martonyi János érezte szükségét kifejezni ellenérzéseinek hangot adni a kormány és hívei körében egyre nagyobb népszerűséget élvező etnikai homogenitás tévképzetének. Szavait a 444 idézte cikkében.

„Ezzel az álláspontommal nem leszek túlságosan sikeres. Úgy érzem, hogy természetesen ha a nemzetek Európájáról van szó, akkor azzal egyetértek. Nem igazán értek egyet a homogén nemzetállamok kategóriájával, döntően azért, mert ebbe a homogén nemzetállami szupremácia koncepciójába nem igazán tudom elhelyezni a három-négymillió magyar honfitársamat, a magyar nemzetnek a részeit.”

Kár, hogy csak akkor merte felemelni szavát, amikor hatása annak biztosan nem lesz. Másfelől a nemzet dogmája nagyon divatos volt a 1848-49 tájékán, a 21. században még Európában is komoly krízis forrása, ha arra gondolunk, hogy a kontinenst sújtó legvéresebb háborúk tüzelőanyaga éppen az elvakult nemzeti érzelmek voltak...

BŐDÜLETES ÍGÉRETÖZÖNNEL ÁLLT ELŐ A MOMENTUM

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2017.10.15.


...Csak a legfontosabb ígéretek, amelyek a két és félórás bemutatón elhangoztak, és elég nagy költségvetési tételt jelentenének a kiadási oldalon:

- Az áfa csökkentése 27-ről 25 százalékra.
- A közösségi közlekedésben csúcsidőn kívül csökkentenék az árakat és csoportos kedvezményeket adnának.
- Az önkormányzati rendőrség létrehozása.
- Ingyenessé tennének minden felsőoktatási képzést az első tanévben.

- Kollégiumfejlesztés és megemelt ösztöndíjak a felsőoktatásban.
- A pedagógusok fizetésének megemelése.
- Paks2 szerződéseinek felmondása, és a szél- és naperőművek telepítésének támogatása.
- Adó- és járulékkedvezményeket biztosítanának a startupoknak.
- Megszüntetnék a szolgáltató szektor különadóit.
- Megszüntetnék az energiaszektor különadóit.
- Növelnék a nyugdíjminimumot 35 000 forintra. (Most 28 800.)
- Az egészségügyi finanszírozás átalakítása. (Itt nem egyértelmű, hogy növelésről van szó)
- Szabadnapok járnának a szűrővizsgálatokon való részvételért cserébe.
- A családok egy főre jutó jövedelmét 35 ezer forintra egészítenék ki. (Ahol nincs meg ennyi és együttműködnek a családsegítővel.)
- Lakásfenntartási támogatás akár a rezsi 50 százalékáig.
- Megdupláznák a maximum adható GYED-et.
- Akár 25 százalékkal emelnék a családi pótlékot.
- Állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessé tétele.
- Szociális uszodabérlet és 5000 forintos kultúrautalvány bevezetése.

A fenti lista messze nem teljes, de ebből is látszik, hogy ez a program tényleg úgy készülhetett, hogy a munkacsoportok a saját területükön eleresztették a fantáziájukat, és nem volt utána egy szigorú pénzügyminiszter-jelölt, aki megkérdezte volna: mégis miből?

A rendezvény végén azért elhangzott ez a kérdés, hogy miből finanszírozná a kiadásokat a Momentum. Orosz Anna pedig - mivel nyilván számított a kérdésre -, hosszan sorolta: nem költözne a Momentum-kormány a Várba, azt a projektet tehát leállítanák, hasonlóan szükségtelennek tartják a Budapest-Belgrád vasútvonalat.

A Momentum stadionépítésre se költene. És a párt bevezetne egy új szja-kulcsot: 25 százalékos kulccsal adózna a legtehetősebb felső réteg. Tegyük hozzá, hogy ez utóbbitól eltekintve mindegyik egyszeri tétel a költségvetésben, vagyis csak az új szja-kulcs hoz minden évben bevételt a költségvetésbe, és aligha fedezi az áfacsökkentést, illetve a fizetés- és nyugdíjemeléseket...

RADNÓTI RABBI: KÉRELEM A MAGYAR POLITIKUSOKHOZ AZ ERŐSZAK ÜGYÉBEN

24.HU - POSZT ITT
Szerző: RADNÓTI ZOLTÁN
2017.10.15.


"Itt boszorkányokat égettek el, miközben sohasem láttak boszorkányokat, majd zsidókat, melegeket, kommunistákat és cigányokat, mert látták őket." Vélemény.

Térjetek vissza az erős városba, ti, a reménynek foglyai!” (Zehárjáh 9/12)

Tisztelt Politikus Hölgyek és Urak!

Divat lett az Önökkel szembeni kétségbeesett dühöt a publicisztikákban gorombáskodásban kiélni. Engem is elszomorít a hazám helyzete, de nem bántani szeretném Önöket, csak kérnék egyet-mást, 
amitől talán Önöknek is jobb lenne.

Önök, okos emberként, pontosan tudják, mit jelent az, ha nagyhatalmú vezetők cinkosan helyeslik az erőszakot.

Önök pontosan tudják, mit produkálhat a közbeszéd végzetes elzüllése, minden erkölcsi közmegegyezés felbomlása.

Önök pontosan tudják, hogy erőszakkal fenyegetni, lincshangulatot teremteni nem veszélytelen.

Önök mindezt nem akarhatják. Kérem, szóljanak, hogy nem is így gondolták ezt az egészet.

Tisztelt Politikus Hölgyek és Urak!

Nekem Önökhöz, ha a dolgok a maguk medrében folynának, nem kéne szólnom. Önök a magyar politikai közösség meghatározott időre megbízott vezetői szeretnének lenni, ügyeinek intézői, szolgái, én pedig az Önökénél, az elődeikénél és az utódaikénál, minden földi vezetőnél nagyobb hatalom, a “Seregek Ura” szolgálatában dolgozom.

Az Örökkévaló szolgáinak szolgája vagyok, servus servorum Dei.

Számomra a földi hatalom egyszerűen unalmas.

A generációk és vezetőik jönnek és mennek, amiként Önök is, és ebben semmi sértő nincs Önökre nézve. Ahogy a prédikátor, Salamon király mondja, “nemzedék jön és nemzedék megy, ám a világ örökkön megmarad”, csak Isten teremtett világa és Ő maga örök.

Nekem, higgyék el, egészen mindegy, Önök közül ki lesz Magyarország miniszterelnöke.

A világon semmi kifogásom ellene, akár úgy dönt a magyar nép, hogy jöjjön egy új, akár úgy, hogy maradjon a régi.

Az viszont érdekel lelkészként, rabbiként, hogy milyen országban, milyen erkölcsi körülmények között élek.

Nagyon nem szeretek arról publicisztikát írni, hogy:
  • minden szempontból ellenőrzött, azaz törvényesen itt tartózkodó, otthonukból elűzött gyerekek és asszonyok számára pihenést nyújtani nem bűn, hanem érdem
  • azt, aki szállást és ételt szeretne adni nekik, nem oké és nem támogatandó halállal fenyegetni, kocsija kerekét kiszúrni, ha mégoly átélhető félelem szüli is
  • rabbiként miért tartom fontosnak a sokszor idézett (Magyarország Alaptörvényének 6. mondatában megtalálható) egyetemes, „keresztényi” szeretet gyakorlását
  • hogy baj és vészjel, ha felnőtt emberek rettegő, agresszívvá váló tömegei olykor képtelenek olyan alapvető emberi (erkölcsi) szintet elérni, amit már a nyolcéves kislányomnak is megtanítok, és ő megérti...

MATOLCSY, A KERESZTAPA

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MANGEL GYÖRGYI
2017.10.15.


...Nézzük tehát a jegybankelnök rokonságát, gyermekeit, volt és jelenlegi feleségét, sógorait, nagynénjeit, nagybátyjait, másod-, harmad- és negyed-unokatestvéreit és számtalan keresztgyermekét! Ha Matolcsy igazat mondott, akkor rokona a bangladesi utcagyerek, a svéd bútortervező, a nógrádi málnatermesztő, a mongol pásztor, a német autógyáros, a tatabányai autószerelő, a kurd hazafi, az Amerikában dolgozó indiai informatikus, a székely gazdálkodó és az észak-koreai, atomháborúval fenyegető diktátor. De rokon a francia csapatban játszó szenegáli focista, a dél-amerikai kokaintermesztő, az őslakos indián, a török vendégmunkás, a szegedi egyetemi tanár, a kínai rizstermelő, a balmazújvárosi óvónő, a hazánkban dolgozó szudáni orvos, az Iszlám Állam összes katonája és minden hazai mélyszegénységben élő. Folytatva a sort, a jegybankelnök nagy családjába tartoznak a keresztényeken kívül a buddhisták, a zsidók, a bahái és a hindu vallás közösségének tagjai, a metodisták, az ősi, törzsi vallások hívei és a muszlimok is. Rokonai azok a menedékkérők is, akiket a szerb határon lévő határzónában várakoztatnak, rokonai az őcsényi rettegő lakosok, az őket gyűlölködésre biztató politikusok, az afgán család is, amelytől a falu lakói irigyeltek néhány nap pihenést, és azok a lélekvesztőn hajózó bevándorlók is, akik Európa felé tartanak, talán épp rokonlátogatásra.

Ebből az abszurd felsorolásból is látszik, hogy Matolcsy György hét és fél milliárd rokonának emlegetése csak egy szánalmas védekezés, a kérdezőt, illetve a magyar állam- és választópolgárokat lenéző válaszadás. Arra viszont nem válaszolt a Nemzeti Bank első embere, hogy miért a fia kapott a bútorgyárára uniós támogatást. Mi erre és számtalan más kérdésre várjuk az igazi választ.

A VÉDŐNŐ SZERINT NEM VAGYOK NORMÁLIS, HOGY ÖRÖKBE SZERETNÉK FOGADNI

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2017.10.16.


Kis előzmény: már van egy fiam. Férjemmel szeretnénk még saját gyereket, legalább kettőt. És felmerült bennünk az is: fogadjunk örökbe gyereket. Mielőtt jön itt a rosszindulat: nem a CSOK miatt akarunk több gyereket. Hanem nagy családot szeretnénk. Imádjuk a gyerekeket, és ezért gondoltunk arra, hogy saját gyerek mellett szívesen örökbe is fogadnánk még. A családnak elmondtuk az ötletünket. A meglepő, hogy nagyon jól fogadták. Sőt! Még támogatnak is minket.

A nagyszülők egyből mondták, hogy ő is az unokájuk lesz. Mi nem akarunk válogatni, milyen gyerek. legyen. De azt kikötöttük, hogy csak olyan gyereket szeretnénk, aki szeretné is, ha örökbefogadnák. Mert sajnos van olyan gyerek, aki nem szeretné.

Menni kellett a fiammal a kötelező havi vizsgálatokra, és nálunk a védőnő mindig bejön ilyenkor. (Máshol lehet, hogy ez nem szokás, de itt mindig jön, segít és kérdez.) Új doktor nénit kaptunk, ezért még az ismerkedésnél tartottunk, amikor a következő beszélgetés folyt:

Orvos: Egy gyerek van?
Én: Igen.
Orvos: És lesz kistesó?
Én: Igen, és ha a sors úgy adja és minden rendben lesz, akkor szeretnék még szülni és örökbe is fogadni majd.
Orvos: Ez nagyon jó, örülök neki, hogy vannak még ilyen szülők.
Védőnő: Mi? Ilyen szép gyerek mellett? Inkább szüljön még, de ne fogadjon örökbe!

Elmondta, hogy szerinte nem vagyok normális. Hogy gondolom ezt. Akkor ő elviszi a fiamat magával, és fogadjak örökbe helyette is!
...

EGY ALIG ISMERT ORSZÁG TITKAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.16.


Ha azt mondom nektek, Tadzsikisztán, mi jut az eszetekbe róla? Mert őszintén szólva nekem nem sok, aminek volt földrajztanárom most nem örül, de ez van. TeePolgar múlt héten megkezdett kalandjai (akkor a vízumszerzés gyötrelmeibe nyerhettünk betekintést, aki elmulasztotta, itt pótolhatja) ma folytatódnak, méghozzá éppen Tadzsikisztánban. (A képeket természetesen köszönöm!)

„Mikor megérkeztem Dushanbe városába, akkor első pillantásra nem úgy tűnt, hogy minden zökkenőmentesen megy. Megbeszéltem a kanapészörfös szállásadómmal, hogy majd a reptérről fogok vele beszélni, és akkor megmondja, hogy mikor és hol találkozzunk.

Nem vagyok ennek a megoldásnak nagy kedvelője, mert ez egyfajta bizonytalansággal fűszerezi meg az első napot, de Ázsiában nem szeretik megadni a címüket előre biztonsági okokból, amit meg is értek.

A tortúra kezdete

A hátizsákos átmeneti tortúra kezdődött azzal, hogy nem volt internet a reptéren, amire nekem eddig csak kétszer volt tapasztalatom eddig. Elhagyva a repteret kellett tapasztalnom, hogy nincsen busz a reptérről a városközpontba, s ennek alternatívájáról sem lehetett angolul, de még oroszul sem találni információt.

Ezt ellensúlyozandó a tény, hogy a belváros „csak” négy kilométerre van, de olyan meleg volt, amiben már két hónapja nem volt részem, mióta Sanghajt elhagytam. Így nagyon leszívta az energiámat és a motivációmat.

Egy helyit random megkértem, hogy hívja fel a szállásadómat, aki segítőkész volt, és megtette. Viszont Ani (szállásadóm) nem vette fel. Ekkor kezdtem el gyanút fogni, hogy nincs idő vakarózásra.

A jó hír, ami először ért az az, hogy mindenki beszél (legalábbis akikkel kapcsolatba kerültem) oroszul. Ez az első bizonyíték a tadzsikisztáni tartózkodásom alatt, hogy a médiára nem hagyatkozunk.

A TV, és a környékbeli népek azt hangoztatják, hogy itt mindenki fárszit beszél, és annak is egy tadzsik változatát. Ez lehet, hogy a hegyekben igaz, de Dushanbében van, aki három környékbeli ország nyelvét beszéli, és még az oroszt is.

Mi több, az oroszt itt anyanyelvként tartják számon, bár ellentétben észak-keleti szomszédukkal (a reklámok, a média, az adminisztrációs tevékenységek) minden tadzsikisztáni dialektussal történik, kizárólag a fárszi hangzású szótagok cirilles hasonlóságú írásmóddal vegyítve.

Lényeg a lényeg, hogy bár mindenki tadzsik anyanyelvű, az oroszt mégis vele egy szinten, vagy csak egy kicsivel alacsonyabb szinten művelik a helyiek...

ANDOR LÁSZLÓ: A PROBLÉMÁINKAT MAGYARORSZÁGON KELL MEGOLDANI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2017.10.15.


Az Európai Uniónak nem lehet az a szándéka, hogy Magyarország kisodródjon a közösségből - állítja a volt uniós biztos.

- Ön egy rövid időre megjelent a magyarországi közéletben. Az azóta lemondott szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László felkérte, hogy segítse a munkáját. Milyen feladattal bízta meg?

- Többször konzultáltunk arról, hogyan lehetne az Európai Unió szociális pillérére támaszkodva megerősíteni a jóléti rendszert Magyarországon.

- Szó volt arról, hogy esetleg pozíciót is kap Botka csapatában?

- Az én közreműködésem nem pozíciókról szólt, hanem programról.

- Ha már a szociális pillért említette: a magyar kormány ezt a brüsszeli kezdeményezést annyira veszélyesnek tartja, hogy még nemzeti konzultációt is rendezett róla. A Fidesz szerint az unió ezen a téren is lopakodva próbál hatásköröket elvonni a nemzetállamoktól. Így van?
- A gazdasági válságot sok ország megsínylette, különösen Dél-Európában. Mivel az Európai Unió célja a kezdetektől fogva a gazdasági és szociális kohézió megteremtése, ha bármelyik meggyengül, az intézmények kötelessége megvizsgálni, hogyan lehet a helyzeten segíteni. Erről szól az európai szociális pillér nevű kezdeményezés: hogyan lehet a felzárkózást segíteni, és a divergenciát megakadályozni. Szerintem például az eurózónában létre lehet hozni munkanélküli biztosítást, ami besegít recesszió idején, és garantálja, hogy ne a legrosszabb helyzetben lévő munkavállalók húzzák a legrövidebbet. Ez nem veszély, hanem éppenséggel segítség lenne egy olyan országnak, mint Magyarország. Persze ha az EU többlettámogatást helyezne kilátásba, akkor feltételeket is szabhatna, például elvárhatná, hogy a munkanélküli segély legalább hat hónapig járjon. Aki antiszociális politikát folytat, annak ez biztosan nem tetszik.

- Ön az eurózóna szociális pilléréről beszél. De mi nem vagyunk része az eurózónának, ránk ez nem vonatkozna.

- Ha valamilyen eszközt vagy intézkedést bevezet az eurózóna, azt meg kell nyitni a közös valutát nem használó országok előtt is. Ez történt a bankunió esetében is, de említhetném az eurózóna költségvetési szabályait is, amelyek azokra is vonatkoznak, akik még nemzeti valutát használnak...

OKTÓBERI, ORBÁN-KEDVI, "KI KIVEL NEM" JÁTÉK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.15.


Október 23 egy olyan dátum, ami lehetne akár az országos összefogás emléknapja is. Függetlenül attól, hogy valójában ki, illetve kinek a rokonai mire emlékeznek az 1956-os eseményekkel kapcsolatban. Mondjuk a jelenleg hatalomban levő párt elég sok mindent megtett annak érdekében, hogy kisajátítsa magának az említett dátumot. Így adott lett volna a lehetőség, hogy a hatalom ellenzéke megmutassa: nem fekszik be a hatalom által felkínált ágyba.

Hanem leülnek egy közös, illetve virtuális asztal mellé. Egyeztetnek, és együtt demonstrálnak. Legalább azt, hogy hajlandók szóba állni egymással. Még akkor is, ha a Gulyás Márton valószínűleg jobb provokátor, mint szervező. Még akkor is, ha a Közös Ország Mozgalom komolysági indexe vitatható. De még akkor is, ha a választási törvényről szóló nyilatkozat, időszerűségét, de leginkább időzítését illetően akár egy kabaréjelenet is lehetne. Mert egyszerűen nem ez, hanem a választások megnyerés lehetne a cél. Ha egyáltalán. aztán el lehet molyolni a választási törvénnyel. Utána. Azért persze elfogadható, hogy a nyilatkozatot sok párt aláírta. Legalább gesztusként az említett beszélő viszonyt illetően...

RÉVÉSZ: JÖN AZ ÁVÓ, ÉS MI LESZÜNK A SPICLIK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2017.10.15.


Az önszépítés és ellenfélmocskolás múltja, jelene és jövője széles ávóvédő és ügynökvédő érdekegységet hozott létre, amelyen belül mindenki a maga ávósait használta fel ellenfelei ávósaival szemben.

Meg a terroristák és a szabotőrök. Ahogy volt elegendő horthysta kopó, aki igazolta, hogy az általuk üldözött, bolsevista Rajk László "horthy-fasiszta" spicli volt, úgy lesz (van) ávós kopó is elég, aki szükség szerint bárkiről tanusítja, hogy az ávósok spiclije volt. Földi László, kádárista állambiztonsági tisztet is azért tartatják ki most éppen a szerencsétlen Tarlós főpolgármesterrel (korábban pedig már egy rahedli állami intézménnyel), azért jártatják az ő száját médiájuk-szerte mindenféle ügyben, amelyhez tök hülye, hogy ilyesfajta feladatokat lásson el, hogy most éppen az állandósult tömegterror elől menekülők segítőit a terroristák támogatóiként ajánlja felkoncolásra.

Kövéréknek van mit tanulniuk Kádáréktól, és tanulnak is szorgalmasan. Tehát mi sem felejthetünk.

Ismételjünk:...

NEM HAGYOM SZÓ NÉLKÜL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.10.15.


Állok a villamosmegállóban, gyanútlanul, kit sem sejtve. És akkor hirtelen rám mosolyog egy magyar származású milliárdos.

Ismerem ezt az arcot, naponta ezerszer tolják a képembe a fizimiskáját, még a nevét is odaírják, annyira hülyének néznek, hogy azt hiszik, ha egyszer mondják, nem tudom megjegyezni.

Naná, ő a Soros! A híres, nevezetes. Akitől rettegni kell, mert rosszat akar nekünk.

Terve van a Sorosnak, és most azt kéri tőlem a kormány, plakáton, konzultációs levelekben, és mindenütt, ahol módjában áll elkölteni a adófizetők milliárdjait, hogy ezt a tervet, ami a Sorosé, ne hagyjam szó nélkül.

Mit is mondhatnék. Káromkodni nincs már kedvem, akit kellett, elküldtem rég az anyjába.

De jól van, legyen úgy, ahogy akarjátok! Nem kellett volna ezért milliárdokat kidobálni az ablakon, megmondtam volna én nektek ingyen is.

Szóval, az a helyzet tisztelt Főkérdező, hogy gazemberek vagytok. Tudjátok, hogy miért.

De hátha nem mindenkinek világos. Mari néninek például Balatonborzadályon, és Józsi bácsinak Dunarettentőn. Ők azok, akiket ti a propagandátokkal halálra hülyítetek.

Ti tudjátok a legjobban, hogy a Soros-terv nem létezik. Valamelyik éceszgéberetek találta ki. Nem hinném, hogy maga a Főkérdező, ő leginkább stadionban és szotyolában utazik.

Arra lett szotyializálva...

ELKAPKODOTT FÜGGETLENSÉG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA 
- SZABADPOLC 
Szerző: WAGNER PÉTER
2017.10.13.


Lassan egy hónapja már az iraki kurdok között tartott népszavazásnak, ahol nagy részvételi arány mellett a szavazók több mint kilencven százaléka mondott igent a terület függetlenségére. Azóta megfagyott a levegő a Nyugat egyik kedvencének, a régió stabil és biztonságos területének számító Kurdisztánban, ahol a mai napig nyugodtan sétálhat éjjel vagy nappal az oda tévedt nyugati turista is.

Iraki Kurdisztán a Közel-Kelet egyik sikertörténete volt az elmúlt évtizedekben. Több évtizedes kitartó küzdelemben, túlélve a Szaddám-rezsimmel vívott háborúkat, belső polgárháborúkat, minden konfliktusból erősebben és sikeresebben került ki. A 2003-as amerikai inváziót követő időszakban sem volt másképp, a 2005-ben elfogadott új iraki alkotmány tovább szélesítette a Kurdisztáni Regionális Kormányzat autonómiáját, megteremtve a biztos anyagi bevétel lehetőségét a saját olajvagyonnal való gazdálkodás és az iraki költségvetésből a kurd lakosság arányában jutatott, 17 százaléknyi bevételek révén.

Miközben Irak elmerült a polgárháborús erőszakban, a kurd régió mindvégig stabil maradt. A kurd politikai pártok a meglevő ellentéteik mellett is képesek voltak fenntartani a kompromisszum kellő szintjét, bár ebben, persze, az is szerepet játszott, hogy a két történelmi párt, a Kurdisztáni Demokrata Párt (KDP) és Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) két befolyásos politikusdinasztia, a Barzani és a Talabani család kezében van. Nekik pedig az iraki kurd társadalmat beszövő patronázsrendszerük révén tömegeket sikerült érdekeltté tenniük a nyugalom fenntartásában.

Iraki Kurdisztánban egyfajta kontrollált demokrácia van, amely – a Közel-Kelet országaihoz képest – még így is kiterjedt szabadságot és békét garantál az ott élő embereknek. Bár a kurdok többsége szunnita muszlim, a társadalomban a szekuláris, kurd nemzeti identitás a meghatározó. A vallási szélsőséges gondolatoknak nyomuk sincs, más felekezetek, a keresztények, síiták vagy az ezoterikusnak számító jezidi közösség üldözéstől mentesen élhetnek a régióban.

Az elmúlt három év eseményei jelentősen dinamizálták az iraki kurd kisebbséget, új reményeket ébresztettek bennük. Mielőtt azonban a szeptember végi függetlenségi népszavazás jövőjéről lamentálnánk, érdemes röviden kitérni arra, hogy kik és hol szavaztak a referendumon...

A JÓLÉTI AUSZTRIÁBAN A FÉLELEM URALTA A VÁLASZTÁSOKAT, ENNEK MEGFELELŐ EREDMÉNY SZÜLETETT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.16.


- A populisták új erőre kapnak az ausztriai sikerrel, bár az kétséges, hogy a leendő bécsi koalíció érdemben tudna hatni az EU politikájára

- Ausztria nem számolt náci háborús múltjával, itt az eredmény

- Orbán Viktor Magyarország ura és parancsolója

New York Times


Németország után nagy sikert arattak a választásokon az osztrák populisták is és ez várhatóan újabb lendületet ad nekik, noha a nacionalisták korábban vereséget szenvedtek Franciaországban és Hollandiában. Az eredmény bizonyosan örömöt szerez a jobbos vezetőknek Magyarországon és Lengyelországban, de kiélezheti a kapcsolatokat a franciákkal és a németekkel. A Zsidó Világkongresszus aggasztónak minősítette a választás kimenetelét és felszólította a Néppárt elnökét, hogy ne lépjen koalícióra a Szabadságpárttal, mivel az tele van idegengyűlölőkkel, illetve rasszistákkal. Tovább enyhén szólva lelkesedik az ország náci múltja iránt. A tudósítás megjegyzi, hogy Kurz képes volt megújítani a konzervatívokat, a szociális médián keresztül több százezer új támogatót vonzott magához. A kampány a bevándorlás korlátozására és a jóléti rendszer megszigorítására épített. Egyelőre nem közölte, hogy kivel kíván kormányt alkotni, de a legvalószínűbb partner a nacionalista-populista FPÖ. Vezéréről, Strachéről, aki ifjú korában a neonácikhoz csatlakozott, úgy gondolják, alig várja már, hogy bekerülhessen a kabinetbe.

New York Times/Reuters

Az osztrák választások azt bizonyították, hogy egyáltalán nincs vége a szélsőjobbos populizmusnak Európában. Hiszen az AfD jól szerepelt a múlt hónapban Németországban, most meg a Szabadságpárt alighanem minden idők legjobb eredményét érte el. Márpedig ez azt tanúsítja, hogy a két évvel ezelőtti menekültválság mély sebeket ejtett a szavazók lelkén. A menedékkérők száma tavaly nagy mértékben esett Ausztriában, mégis ez a téma uralta a kampányt. Cus Mudde a szélsőjobbos mozgalmak szakértője úgy látja, hogy a német választások visszahozták a populizmust a viták középpontjába, az osztrákok pedig csak ráerősítettek erre. Jól megmutatkozott, hogy elmosódóban van a választó vonal a középjobb és a szélsőjobb között, mi több, a fő áramlat erői sokkal keményebb álláspontot foglalnak el a bevándorlás, az iszlám és a belbiztonság ügyében. Márpedig ez más középpártokat is arra ösztökélhet, hogy ugyanezt a stratégiát kövessék. A bajor CSU egyik vezetője máris jelezte, hogy Kurzot modellnek tekintik a német konzervatívok számára. Az ÖVP-FPÖ-szövetség keményebb partner volna Merkel és Macron számára. Kurz különben dicsérte Orbánt a kerítésért, Strache pedig felvetette, hogy Ausztriának csatlakoznia kellene a visegrádiakhoz. Mindkét politikus elutasítja a szorosabb integrációt...

MEGÉRDEMELJÜK A MINDENKORI POLITIKUSAINKAT

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.10.15.


Magyarországon nincsen demokrácia - de vajon igény volna rá? Szállj fel a vonatra és nézz szét: az utasok szerinted mennyire vágynak foglalkozni állampolgári kötelességükkel, a közügyekkel? Szerinted mennyire képesek és mennyire van lehetőségük a tájékozódásra, a nemzetközi kitekintésre, a politikai pártok párttalan, egyenlő vizsgálatára?

Ki akar itt demokráciiát, amikor lehet csendben a kocsmában káromkodni is?


Magyarországon nincsen demokrácia - de vajon igény volna rá? Szállj fel a vonatra és nézz szét: az utasok szerinted mennyire vágynak foglalkozni állampolgári kötelességükkel, a közügyekkel? Szerinted mennyire képesek és mennyire van lehetőségük a tájékozódásra, a nemzetközi kitekintésre, a politikai pártok párttalan, egyenlő vizsgálatára?

Ki akar itt demokráciiát, amikor lehet csendben a kocsmában káromkodni is?

Mielőtt elkezdenéd: a szavazás joga önmagában még nem jelenti, hogy demokráciában élsz. Demokrácia ott van, ahol a hatalmi ágak elkülönülve működnek, ahol hiteles a választási rendszer, ahol az emberek nem félnek véleményt alkotni és ezért nem éri, nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés. Demokrácia ott van, ahol a kormányzó párt nem erőből, hanem konszenzusos alapon irányítja az országot és ahol az ellenfélnek is lehet igaza. Nálunk 103 törvényt fogadott el tavaly a parlament. Ebből 103-at terjesztett be a kormánypárt, 0 ellenzéki javaslatot fogadtak el. (forrás)

Magyarországon nincsen demokrácia - de nincs is rá igény...

NINCS A FEHÉR HÁZ VÁRÓLISTÁJÁN ORBÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.10.16.

Az Európai Zsidó Kongresszus közleményben gratulált az új osztrák kancellárnak, és arra szólította fel a választásokon nyert néppárti Sebastian Kurzot, hogy a szélsőjobbos Szabadság Párttal ne lépjen koalícióra – írta szinte azonnal a friss előzetes eredmények ismeretében az Israel National News.
Mosche Kantor úgy fogalmaz, egy olyan platformnak a vezetője, amely xenofób és intoleráns, célkeresztbe veszi a menekülteket, nem kaphat széket a kormány asztalánál. Hasonló véleményt juttatott el Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is Kurznak, figyelmeztetve az erősödő rasszizmusra, hogy nincs helye a kormányban a náci múltból építkező pártnak, mint ahogy a német AfD-nek sem, a francia Nemzeti Frontnak vagy majd a magyar Jobbiknak sem. A cikk kitér arra is, hogy miközben Kurz menekültellenes retorikája a kampányban központi szerepet kapott, 2015-ben Ausztria egyike volt azon országoknak, amelyek a legtöbb menekültet fogadtak be. Egyébiránt mintegy 9000 zsidó élhet Ausztriában, ami a lakosság 0,1%-a.
A Politico is a menekültválsággal magyarázza a szélsőjobb és általában a jobboldal előretörését az európai választásokon, ami trend lehet az elkövetkező időszakban, és hatását érezteti szerte Európában. Mint ahogy látjuk ennek jeleit Orbán Viktor Magyarországán, és a lengyel Jog és Igazságosság pártjának megerősödésében is. Ráadásul Kurz és pártja hozzájuk hasonlóan euroszkeptikus, és hajlik a Visegrádi Négyek politikája felé. Szinte normává vált a kontinensen a populisták győzelme.
A magyar Figyelő cikke, majd a Breibart News után a kanadai Hungarian Free Press esélytelennek látja, hogy Donald Trump fogadná a Fehér Házban Orbán Viktort a megbízólevelét frissen átvett Szabó László washingtoni nagykövet minden igyekezete ellenére. Nem egyedül, hanem 11 másik új nagykövettel együtt fogadta az amerikai elnök Szabót. A cikk szerzője szerint aligha mondott mást Trump a többi miniszterelnökről, mint Orbánról, azaz hogy erős és bátor vezető. Nem erősítette meg a Fehér Ház, hogy a várólistáján lenne Orbán Viktor a közeljövőben. Trump pedig gyűlöli, ha személyes beszélgetéseket szivárogtatnak ki a médiának, különösen akkor, ha azok hamisak. Szabó diplomáciai bakit követett el...