2018. június 12., kedd

RÁADÁS: AZ ÁLLAMPOLGÁR

HBO / HBO GO
Rendező: VRANIK ROLAND
2018.06.11.Színes, magyar film | Dráma | 
Rendezte: Vranik Roland |
Író: Szabó Iván | Vranik Roland |
Főszereplők: Arghavan Shekari | Dr. Cake–Baly Marcelo | Máhr Ági | Gyártási idő: 2016 | 

Mozibemutató: 2017-01-26-án volt   

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között...


+ Alinda - Arghavan Shekari és Cake-Baly Marcelo

NÁLUNK IS BE FOG CSŐDÜLNI A CSIRKEFARHÁT ÉS A REZSICSÖKKENTÉS NÉPE A CSILLOGÓ PALOTÁKBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.06.12.A kormány erkölcsi iránytűje örömtüzeket gyújtott. Megvan Európa egyik legkorruptabb országa és az – tadam! – Belgium! Bizonyám. Olvasták ők valahol, hogy valaki csinált valami felmérést – hogy kicsodamicsoda, az nem derül ki, de mindegy is – és ebből az derült ki, hogy a belga felsővezetők 20 százalékát érinti valamilyen formában a korrupció valamelyik formája. Naugye, hülye libsik? Ki a korrupt? Francokat a magyar kormány, mert a belga csokigyárosok! Tessék, lehet sivalkodni!

Drága kicsi bumfordi cukorborsók! Kurvára nem mindegy ám, hogy normáliséknál már az is korrupciónak számít, ha egy cég vezetője, pláne egy politikus elfogad egy üveg drágább bort. Ilyesmibe bukott már bele politikus a világ boldogabbik felén. Na, nem nálunk. Mert nálunk, a banánmaffia boldog kis országában még akkor sem rebben a polgár szeme pillája, ha a politikus egy komplett szőlészetet fogad el ajiba, a hozzá tartozó megyével együtt. Hát hiszen legalább nem a rohadék külföldi lopja el, hanem a mi kutyánk korcs kölyke!

Tündérbogaraim a korrupció erkölcsi megítélésében! Szerintetek ki a fasz hiszi el ebben az országban, hogy Mészáros Lőrinc a maga eszétől lett milliárdos és mindjárt családostul, hogy Rogán feltalált bármit a lopáson kívül, hogy Vajna Timike az eszével keresi a luxusautóra valót, hogy férjuram a tehetségével keresi a Timikére valót, hogy A Tiborcz család megtáltosodott, mióta István elvette a trónörököst, hogy Ráhel az egyik saját lábával az idegenforgalmon, a másikkal a divatbizniszen állva az ország legokosabb üzletasszonya? Még a hívek se hiszik el, csak éppen úgy vannak vele, hogy legalább a mieink lopnak rommá, nem a rohadt komcsik.

Szóval itt a korrupció nem olyasmi, ami beleütközne a társadalom erkölcsi mércéjébe, mert azzal a mércével már réges-régen kamu rezsicsökkentést méricskélnek az elmútnyócévhez, bözsiutalványt a terrorizmushoz, CSOK-ot a negyedikről lógó négyéveshez. Nincs mit összemérni a máshol korrupciónak minősített esetekkel, mert ez egy teljesen másik pályán, vagy inkább másik bolygón játszott másik játék, ami Magyarországon folyik...AZ ALFAHÍM MAGÁNYOSSÁGA

HUPPA 
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.06.11.


Az alfahím nem függ senkitől. A hímek között ő a legerősebb, a domináns, a vezető. Ő irányít, ő dönt, őt követi a csorda. Ő birtokolja a legtöbb nőstényt, tehenet, mert erős. Az ember alfahímjéhez is vonzódnak a nők. Sem anyagilag, sem morálisan nem függ másoktól. Határozott, önálló véleménye és céljai vannak. Általában, de nem feltétlenül vezető pozícióban tevékenykedik, de ami fontos, hogy nem ő maga mondja ki, hogy ő a vezető, hanem a többiek ismerik el őt főnöküknek. Az alfahím önmaga számára legfontosabb tulajdonsága az, hogy ő az alfahím.

Ettől még nyugodtan azt gondolhatjuk, hogy az alfahím társasági lény, hogy fontos számára az állatok nagy köre, ha ő egy nagy kandisznó, vagy szarvasbika, vagy egy vezető egy embercsapatban, aki körül hemzsegnek az őt csodáló többiek. De nem.

Az alfahím magányos, mert minden erre predesztinálja. Ha állat, örökös harc az élete, hiszen legfontosabb feladata a tökéletesnek mondható genetikai örökítő-anyagainak továbbadása a minél erősebb fajegyedek létrehozása érdekében. Ennek érdekében pedig távol kell tartania más hímeket a csordától. Pusztító, gyilkos feladat.

Az emberi alfahímek legpenetránsabb fajtája a politikai vezető. Az ő esetében ugyanis megjelenik egy további tényező: a politikai hatalom, vagyis az uralkodás. Ez pedig mindent felülír. Itt már nincs szerepe az állatvilágban domináns tovább-örökítésnek. Ugyanakkor a hatalom megőrzése nem kevésbé gyilkos és pusztító energiákat szabadít fel a hatalom birtokosából.

Most, hogy ezt ilyen szépen kiszálaztuk lássuk, hogy miért is vetődik fel napjaink felfokozott politikai életében az alfahím magányosságának problematikája:...

MOST IS SOK HITELEST VERNEK ÁT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.12.


Kamatkedvezmények indokolatlan visszavonása, jogtalanul felszámított többletdíjak, aránytalan indokkal felmondott kölcsönszerződések – sorolja a felügyeleti hatóság a piacon általa tapasztalt anomáliákat. Különösen a zacikban verhetik át előszeretettel a pénzért ide fordulókat. A hitelezési tisztességgel kapcsolatban további vizsgálatok folynak.

Tavaly a tisztességi hitelezés elvárásnak (fair banki szabályok) jegyében a vizsgált 23 pénzügyi intézményből 21-nél állapított meg jogszabálysértést a felügyeleti hatóság. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb 16 vizsgálatot indított, amelyek eredménye idén a második félévben várható. A jegybank frissen kiadott Fogyasztóvédelmi jelentéséből kiderül, hogy úgy látják: a fogyasztók nem megfelelő tájékoztatása továbbra is kiemelt kockázatot jelent.

Tavaly a pénzpiaci, biztosítási és tőkepiaci intézményekhez összesen mintegy 366 ezer lakossági panasz érkezett. A lakossági szerződések száma az év végén 44 millióra rúgott.

A jelzálog hitelszerződésekben az eligazodást nyilvánvalóan nehezíti, hogy az ügyfeleknek papírok tömegét kell(ene) jól áttekintenie. Mint az MNB leírta: a piac meghatározó szereplői által átadott dokumentumok terjedelme megközelítette, illetve volt, ahol jelentősen meg is haladta a 200 oldalt. Azt a jegybank sem titkolja, hogy a dokumentációs teher meghatározó részét a jogszabályok által előírt tájékoztatási kötelezettség teszi ki. Ez egyelőre valamiféle saját farkába harapó kígyónak tűnik, hiszen a „félreértékesítés” (a nem megfelelő termék ügyfélre sózása) ellen a jogalkotók a minél alaposabb felvilágosítás módszerével harcolnának, de így mindenki szabályosan belefulladhat az információözönbe.

A jegybank büszkélkedik azzal, hogy amit saját hatáskörben megtehetett, azt megtette. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, vagyis a pozitív adóslista) tájékoztatóját hétről két oldalra, a túlzott eladósodottság kockázatairól szóló tájékoztatót négy oldalról szintén két oldalra rövidítette. Az „optimalizált” dokumentumok pedig továbbra is tartalmaznak minden lényeges elemet...

ELTŰNT SOROS GYÖRGY A STOP SOROSBÓL

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2018.06.12.


A Stop Sorost nem csak a jogászok, még a kormány sem teljesen érti. Annyi biztos, hogy Soros nincs benne, bevándorlás viszont igen, de az illegális bevándorlók ellen nem tudni, mennyire lesz hatásos. Elmagyarázzuk, mit kell tudni a Fidesz legújabb tervezetéről...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÉSZ VENTURA: HÉT NAP ELÉG, HOGY KITÖRPÖLJÉTEK ENNEK A BOSZORKÁNYOSAN FURFANGOS FELADATNAK A MEGOLDÁSÁT?

QUBIT / ÉSZ VENTURA
Szerző: GÁSPÁR MERSE ELŐD
2018.06.12.


23. feladvány: A hét törpe

A gonosz boszorkány elfogta a hét törpöt, és azt mondta nekik, hogy csak akkor menekülhetnek, ha az az egy közülük, akivel tudta nélkül megetetett egy bolondgombát, véges időn belül rájön, hogy ő volt az, aki bolondgombát evett. A boszorkány azt is részletesen elmondta a törpöknek, hogy pontosan mit tesz még, és mi történik velük, majd hagyott nekik időt, hogy megbeszéljék egymással a dolgot.

Ezután mindegyik törpöt külön cellába zárta, és altatót adott nekik. A boszorkány találomra megszámozta a törpöket egytől hatig, annak a törpnek a kivételével, aki a bolondgombát ette, majd találomra felírt egy pozitív egész számot egy papírcetlire. A boszorkány minden páratlan órában dobott egyet egy dobókockával, és felébresztette azt a törpöt, akinek a sorszámát kidobta. A törp semmi mást nem tehetett, mint hogy megnézi a papírcetlin lévő számot, majd kicserélhette azt egy másik pozitív egész számra. A régi cetli megsemmisült, a törp pedig újra elaludt. A boszorkány minden páros órában ugyancsak dobott a dobókockával, de ilyenkor mindig a hetedik törpöt ébresztette fel: azt, aki evett a bolondgombából. Ő is ugyanazt tehette mint a többi törp, viszont a kockával dobott szám határozta meg, hogy felébredéskor mire emlékezett. A cetli kicserélése után természetesen neki is vissza kellett aludnia, ahogyan a többieknek, hacsak nem jött rá, hogy ő ette a bolondgombát...

AMIKOR ANGLIA TÚLTOLJA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.06.12.


Lássuk be, azért Nagy-Britanniában néha a nagy buzgalomban képesek kissé túltolni a kétkerekűt. Annak, aki ott él (vagy járt már arra), talán elég annyit írnom a hátborzongáshoz, hogy health & safety. Ami persze alapvetően fontos, de azért ezt is lehet túlzásokba esve, rosszul csinálni. Ilyen témákat jár körül mai posztjában a London Budapest Metro szerzője a maga sajátos stílusában.

,,Túl sok a jóból néha isteni lehet”, szól Mae West örökzöldje. Hogy ezt mennyire éri meg szabatosan alkalmazni, arra kedvenc Angliánk az élő példa, ahol is a lehető legnagyobb jószándékkal igencsak túltoltak ezt-azt. Tessék-tessék némi ízelítő, hol szaladt el a szekér s palotahintó egy kicsit.

Period poverty

Ez az a jelenség illetve az ellene folyó kampány, mikor is mélyszegénységben élő nők nem tudnak menstruációs termékeket venni s emiatt megszégyenülés, kirekesztés s akár tanulmányaik félbeszakítása a sorsuk.

Nos, a farba az, hogy itt az Egyesült Királyságban 10 nőből 1 nem engedheti meg magának az intimbetétet. Az egyik alapítvány weboldalán a második bekezdésben a menekültkérelmesekkel példálóznak, tehát mintha mégsem a liverpooli Stacie-kről szólna a történet, hanem olyan kultúrák lányairól, asszonyairól ahol a nők a háztartási gép/szülőcsatorna szerepet töltik be, nemhogy valakik lennének akik önállóan elmehetnek a Saversbe venni 89 pennyért egy tasak olvéjzultrát.

Ennek fényében az Ohlala cukrászda előrukkolt egy period poverty kampányt támogató édességgel: ,,bloody good period macarons”, egy doboz véres tampon alakú habcsók, £24.50 nyolc darab, minden egyes eladott doboz után 10 fontot kap a nemes cél...

BUDAPEST SZÉGYENE A 75 ÉVES HALÁLÚT


PRIVÁTBANKÁR 
Szerző: FELLEGI TAMÁS
2018.06.12.Az egyik legkülönösebb építmény a fővárosban a még nevében is a múltat tükröző Ferihegyi repülőtérre vezető út, vagy ahogy másként hívják, gyorsforgalmi út. 11 kilométeres cső, melyből nincs menekvés baj esetén, mellette pedig kátyús külső út. Épült a második világháborúban. Vajon meddig marad így?

Hadiösvény

Az úton végighaladva óhatatlanul az a kérdés merül fel, hogy kinek juthatott eszébe két korlát közé bezárni a kétirányú forgalmat úgy, hogy ha egy szemből érkező jármű akárcsak kicsit is átsodródik a másik sávba, nincs hová lehúzódni, elkerülhetetlen az ütközés. Ha pedig ez megtörtént, vagy egyszerűen csak elromlik egy jármű az úton, netán csak kifogy belőle az üzemanyag, nincs hol kimenekülni az útról, csak fordulás és több kilométeres visszahaladás után lehet azt elhagyni. És mivel ez egy repülőtéri út, ezzel már adott is a repülő esetleges lekésése.

Nos, aki ezt megalkotta, a maga idejében ésszerűen tette, mivel a tervezés 1940-ben kezdődött, az utat pedig 1943-ban adták át. Az akkor szabályok szerint, épp keskenysége miatt, csak személygépkocsik használhatták, és akkoriban azokból sem volt túl sok. Ami pedig a fő indok lehetett: háború volt, a polgári légiközlekedés lényegében szünetelt, a repülőtér pedig még csak épült. Hadicélokra viszont kiváló volt az ország egyetlen, épp elkészült szilárd kifutópályája, és a hozzá vezető út is mintha ezt tükrözné: legyen egy mindentől elzárt út, egy hadiösvény. Itt tekinthető meg az út 1943-as átadása.


Egy darabig megfelelt

Maga a vonalvezetés és a sok műtárgy is szokatlan volt, akkoriban bőven elegendőek voltak a szintbeli kereszteződések, a sorompónál megvárták a vonatokat, itt pedig készült két nagy híd és három alsó átvezetés az útnak, melyből egy még ma is megvan, ugyanabban az állapotában. A repülőtér végül is polgári célokra csak 1950-ben nyílt meg, a hozzávezető szokatlan út pedig megmaradt. Először nem is jelentett gondot, miután légiforgalom még csak néhány baráti szocialista város irányában volt, a 4-es úton jövő csekélyke forgalom pedig kényelmesen végighaladt az Üllői útnak az akkor Vörös Hadsereg útjának nevezett részén.


Balesetek, beszorulás

Nos, 75 évvel a megnyitás után évi 12-13 millió utas van a repülőtéren, és a szám folyamatosan növekszik, emellett az autóúttá kiépült 4-es út teljes forgalma is rázúdul erre az útra, miután az Üllői út külső része számtalan lámpájával és gyalogátkelőjével alkalmatlan a forgalom átvezetésére. Így maradnak a dugók, a balesetek, a személyautókra méretezett aluljáró miatt pedig beakadnak a magasabb járművek az előtte elhelyezett figyelmeztető akadályba...


ELIOS - JÁVOR FELJELENTI AZ ÜGYET SZŐNYEG ALÁ SÖPRŐKET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.06.11.


Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez kötődő Elios-ügy felderítését elszabotáló hivatalnokokkal szemben. A politikus hétfőn a Parlamentben közölte azt is: hivatali hatáskörrel való visszaélés és bűnpártolás gyanúja miatt teszt feljelentést.

Bár a kormány nem hozta nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálati jelentését az Elios korrupciógyanús közvilágítási közbeszerzéseiről, Jávor Benedek pénteken Brüsszelben az Európai Bizottságnál egy titokszobában belenézhetett az iratokba. Úgy fogalmazott: „A betekintés alapján egyértelmű: ami korábban a sajtóban megjelent, az maradéktalanul igaz volt. A 13 milliárd forintot érintő Elios-ügy a magyar demokrácia elmúlt 21 évének legnagyobb korrupciós ügye.”

Mint azt a 24.hu információi nyomán megírtuk, tavaly őszre az OLAF befejezte az Elios-tenderek 2012 óta tartó átvilágítását és 37 darab, a miniszterelnöki vő, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios közvilágítási tenderénél talált súlyos, visszaélésre utaló szabálytalanságot. Az OLAF végül a teljes, 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget visszakérésére tett javaslatot az Európai Bizottságnál. Lapunk korábban megírta: Orbán Viktor miniszterelnöknek tudomása kellett, hogy legyen az Elios körüli "furcsaságokról". "Olyan a rendszerváltás óta még nem volt, hogy a regnáló miniszterelnök családja korrupciós ügyekben keveredett volna.” – mondta erről Jávor Benedek.

Az OLAF-jelentés Jávor Benedek szerint kimondja: nemcsak szabálytalanságok sokasága tapasztalható az Elios közvilágítás projektjeinél, hiszen a szabálytalanságokat rendszerben követték el, ami felveti a szervezett bűnelkövetés gyanúját. Szerinte a dokumentumokból az is kirajzolódik, hogy a csalássorozathoz köztisztviselők sokasága asszisztált. Jávor Benedek úgy látja: míg a sokkal korlátozottabb nyomozati jogkörű OLAF súlyos megállapításokat tudott tenni, addig a magyar ügyészség, bár vizsgálta az ügyet, azt eredmény nélkül lezárta. „Lehetetlenség, hogy ne szúrt volna szemet az ügyészségnek” korábban mindaz, amit az OLAF korábban megállapított – mondta Jávor...

AZ ALAPKUTATÁSOK ESETE AZ ORBÁN-REZSIMMEL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.06.11.


...Magyarországon az alapkutatásra fordított összeg a teljes K+F-n tevékenységen belül nagyjából a felére csökkent az elmúlt tíz évben. Az NKFIH évente nagyjából 80 milliárdos támogatást nyújtott, többségében vállalkozásoknak. Az az állítás, hogy az alapkutatás miatt jut kevesebb pénz a gazdaságba és főleg az, hogy az alapkutatásoknak a modernizációra kifejtett hatása minimális, egészen megdöbbentő. 

Az, hogy az alapkutatás (Pálinkás szívesen használta a "felfedező jellegű kutatás" kifejezést arra, amit valóban alapkutatásnak gondolt) és az alkalmazott kutatás, illetve az alkalmazott kutatás és a célirányosan termékfejlesztésre irányuló kutatás között hol a határ nehezen eldönthető. Azt állítani, hogy Magyarország túlságosan sokat költ alapkutatásokra egyszerűen nevetséges. A magyar felsőoktatási szféra egészen látványosan van alulfinanszírozva.

Nem Pálinkásnak, de a magyar tudománynak általában küldött valaki egy szélsőjobboldali portálon keresztül selyemzsinórt.

Nyilván mindenki be van tojva. Orbánék pár óra alatt tudnák kifirkálni a Magyar Tudományos Akadémiát a gránitszilárdságúból, a felsőoktatás megadjásítása pedig már elkezdődött. Lehet, hogy én is fogok kapni az arcocskámba, hogy ugrálok itten (igen, jól érzékeli az Olvasó a különös visszafogottságot a posztomban), rohadtul nagy a baj, és csak azért nem írom, hogy minden tehetséges magyar fiatal meneküljön amíg teheti ..... mert miért is nem írom le?

HIÁBA FIZETTEK VOLNA, NEM ADTAK KI NEKIK LAKÁST

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.06.11.Az elszabadult albérletárak és a fizetésképtelenné váló kisgyerekes albérlőktől rettegő tulajdonosok korában egy átlagos munkás-család alól is bármikor kicsúszhat a talaj, ha hirtelen új albérlet után kell néznie. Erre példa János és Irén története, akiknek senki nem volt hajlandó kiadni a lakását, mihelyt megtudták, hogy két gyerek is költözne bele. A családok átmeneti otthonában meghúzódó család hamarosan a Habitat for Humanity jóvoltából egy felújított szociális bérlakásba költözhet Budapest egyik külső kerületében, de egyértelmű, hogy az övék egy szerencsés eset: mindegyik szülőnek van munkája, és a válság nem zilálta szét őket.

Kissé megszeppenten, egy zacskóból meggyet majszolgatva ül egy sörpadon egy hétéves kislány, Leonetta, miközben idősebb testvére, a 11 éves Lacika egyik iskolai barátjával beszélget, és az illető kissrác biciklijét nézegetik.

Közben Leonetta és Laci szülei egy felújítás előtt álló, jelenleg a szerkezetéig bontott lakást járnak be. Ha minden jól megy, ezév végétől ez lesz az otthona a négy fős családnak.

A szülők: János és Irén és a gyerekek nincsenek egyedül, az udvarban tucatnyi munkavédelmi sisakos, egyenpólós önkéntes várja, hogy az építkezés vezetője elmagyarázza, mi lesz ma a csapat feladata.

A Habitat for Humanity Magyarország “Második Esély” programjának egyik helyszínén járunk, egy újpesti, önkormányzati tulajdonú szociális bérlakásban, amit a lakhatási szegénység felszámolására törekvő civil szervezet újít most fel a családnak.


Az ő történetükből jól látszik: ma Magyarországon – illetve Budapesten – mennyire könnyen kicsúszhat a talaj még egy teljesen átlagos munkás-család alól is, ha egyszer valamiért új albérlet után lesznek kénytelenek nézni...

PÉNTEKEN INDUL AZ ÚJ, KORMÁNYKÖZELI RÁDIÓ A CLASS FM HELYÉN

24.HU
Szerző: SZALAY DÁNIEL
2018.06.11.


Most már biztosra vehető: június 15-én, pénteken birtokba veszi az országos kereskedelmi rádiós frekvenciát – Budapesten és a Széchenyi-adó térségében ez az FM 103,3 MHz-et jelenti – a kormányközeli, Andy Vajnával és Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozható Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft., mely eredeti vállalásával szemben nem POP FM néven indul, hanem a Budapesten eddig a 99,5 MHz-en sugárzó Retro Rádió nevét és arculatát veszi át.

Ma a fővárosi rádió adásában is hallható volt, de a YouTube-on is közzétették ma azt a szpotot, melyben bejelentik, hogy pénteken már indulnak is.

Mindez azt jelenti, hogy a május 22-i pályázati eredményhirdetés után 3 nappal a médiahatósággal már alá is írt hatósági szerződés és a rádió indulása között mindössze 21 nap, azaz három hét telik el úgy, hogy a szerződést egyébként még a múlt héten is módosították.

Ugyancsak június 15-től változik az eddigi Budapest 99,5 MHz ingyenes frekvencián sugárzó Retro Rádió Magyar FM-re, míg a nyíregyházi 103,9 MHz-en fogható Retro Rádió ekkor veszi fel a Best FM nevet. Ezekhez a névváltásokhoz a Médiatanács a múlt héten adta hozzájárulását annak ellenére, hogy a Retro FM nevet már évekkel ezelőtt levédte a Tematic Media Group, a Sláger FM tulajdonosa, és Magyar Zene FM néven internetes rádió is működik...

ÚJRA NAPIRENDEN A TANÉV MEGHOSSZABBÍTÁSA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.06.12.


Két hetes, "táborszerű" foglalkozásokkal rövidítené a nyári szünetet a kormány az általános iskolákban – értesült lapunk.

Jövőre akár két héttel is tovább kell majd várniuk az általános iskolásoknak a nyári szünidőre, a kormány ugyanis megvalósítaná azt a régóta dédelgetett tervét, hogy tábori vagy "táborszerű" foglalkozásokkal hosszabbítsa meg a tanévet – értesült lapunk kormányközeli forrásból. Úgy tudjuk, erről már kormánydöntés is született, a bejelentéssel azonban várni akarnak az idei tanév lezárásáig. Forrásunk szerint a döntést semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg. Értesüléseinket megerősíti, hogy az iskolák továbbra sem kapták meg a következő tanév rendjét, holott annak ilyenkorra már nyilvánosnak kellene lennie.

Tavaly júniusban Palkovics László oktatási államtitkár és Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár is úgy nyilatkozott: a kormány elképzelései között szerepel, hogy iskolai táborokkal hosszabbítsák meg a tanévet. A bevezetés dátumáról akkor még nem esett szó. Az intézkedés szükségességét szülői panaszokkal indokolták: Maruzsa az InfoRádióban beszélt arról, gyakran felmerül a probléma, hogy túl hosszú a nyári szünet, a szülők nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel.

Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ám rövid tájékoztatásukban mindössze annyi olvasható: a táborozásokat valóban támogatja a kormány, de a tárca szerint az nem jár a tanév meghosszabbításával. Tavaly viszont Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: "csak technikai kérdés", hogy a plusz két hetes időszakra a tanév meghosszabbításaként tekintünk-e. Az Emmi sajtóosztálya szerint a 2018/2019-es tanév rendje várhatóan a napokban megjelenik...

VALAMIT ALÁ FOG ÍRNI TRUMP ÉS KIM DZSONGUN

INDEX
Szerző: Index
2018.06.12.4 PERCE: 
Nyilatkozatba foglalhatják, hogy történt előrelépés


3 ÓRÁJA: 
Trump bizakodó

HÁROM VÁROS, MELYEKET MINDENKÉPPEN BE AKAR VENNI A FIDESZ JÖVŐ ŐSSZEL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.06.11.A Nemzeti Együttműködés Rendszere csak akkor működhet tökéletesen, ha minden hatalmi ág, minden önkormányzat, hivatal, civil szervezet és bíróság úgy meghajol Orbán Viktor akarata előtt, akár Semjén Zsolt, ha a főnökét hallgatja. A Fidesz vezetőit még mindig annyira nyugtalanítja az ellenállás néhány kis szigete, mint a birodalmiakat a köztársaságiak pár tucat szökésben lévő embere, akik lendületet adhatnak a felkelésnek, ha nem likvidálja őket az Erő sötét oldala. A civilekkel, a bíróságokkal a következő másfél évben szeretne leszámolni a hatalom, aztán az önkormányzati választáson jöhetnek még azok a városok, melyek egyelőre az ellenállás utolsó bástyái. Vegyük sorra ezeket a kipécézett célpontokat:

1. Budapest. Első hallásra meglepő lehet, hogy az elmúlt nyolc évben fideszes irányítás alatt működő főváros a kormánypárt célkeresztjében van. Hiába uralják azonban a kerületek döntő hányadát, hiába adják ők a főpolgármestert, az áprilisi országgyűlési választás megmutatta, hogy a szélsőséges irányba elmozduló kormányzati kommunikáció nemhogy erősítette, de nagyban gyengítette is a Fidesz pozícióit Budapesten. A választás utáni tömegtüntetések is rávilágítottak arra, hogy amennyivel megnyerte a vidéket a kormánypárt, annyival elbukta a fővárost. Ha csak az ellenzékre leadott szavazatokat nézzük, akkor kényelmes kétharmada lenne egy tisztességes választáson az a Fidesz elleni koalíciónak az ország legnagyobb városában.

Hiába a látványberuházások, az ígéretek, a megannyi sportverseny, világesemény, a budapestiek nem tudják megszeretni Orbán Viktor politikáját, sőt…Már a Momentumnolimpiás kampánya is megmutatta, mennyire sebezhető a fővárosban a máshol oly magabiztos Fidesz, aztán jöttek a kormánypárti városvezetés baklövései, és a népszerűtlenség tovább fokozódott. Valahogy az az ember érzése, hogy a Fidesz csak hivatalosan uralja Budapestet, igazából soha nem tudott kedvére tenni annak a kétmillió embernek, akik zokon veszik a kormány pökhendiségét, korrupcióját és antihumánus retorikáját.

Orbán Viktor és csipetcsapata jól tudja, hogy az önkormányzati választásokig kevésük esély nyílik arra, hogy jobb belátásra bírják a fővárosiakat, így, ha nem akarják csúnyán elbukni Budapestet, akkor valami furmányos dolgot kell bedobniuk. Már történtek olyan intézkedések (nem is kevés), melyek jogköröket vontak el a városvezetéstől, ráadásul mostantól Fürjes Balázs személyében Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár felügyeli a fővárost. A kormány fantáziája szinte kimeríthetetlen, ha hatalma kiterjesztése a célja, így jó okunk van feltételezni, hogy az államtitkári gyámkodás annak a beismerése, hogy Orbán Viktor nem bízik abban, hogy nyílt versenyben meg tudja tartani a várost pártjának, így adminisztratív módon fogja tartósítani befolyását Budapesten. Illúzióink ne legyenek, így vagy úgy, a Fidesz mindenképpen erősen bele fog szólni abba, mi történik a fővárosban függetlenül attól, ki nyer a helyhatósági választásokon...


HIRTELEN BEFÚJT A SZÉL PÁR MILLIÁRDOT A LEGGAZDAGABB MAGYAR FOCICSAPATOKHOZ

QUBIT
Szerző: GOALEATH
2018.06.11.


A Ferencváros futballcsapatának becsült költségvetése átlépte az 5 milliárd forintot 2017-ben, ehhez képest csalódás, hogy a majdnem egymilliárddal szegényebb Videoton elhappolta előle a bajnoki címet. Az viszont mindkét csapatról elmondható, hogy lenne még hova fejlődniük az átláthatóságban, hiszen milliárdos tételekkel dobálóznak csak úgy a beszámolójukban. Nézzük az NB1 első felének gazdálkodását!

Cikksorozatunk előző részében már megvizsgáltuk a most zárult bajnokság 7-12. helyezettjeinek gazdálkodását, ez itt olvasható.

A múltkorihoz hasonlóan a klubok költségvetését minden esetben úgy becsültük meg, hogy az árbevételt és az egyéb bevételeket összeadtuk, majd ebből kivontuk az adózott eredményt:...

SZOKÁSOS IDŐ - SZAKADÉK TÉR - NAPLÓ A MÁSVILÁGBÓL (3.)

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SÁNDOR IVÁN
2018.06.08.


..Annak, aki járt Szabolcsban, aki olvasta a harmincas évek falukutatóinak írásait, akinek a felmenői a hajdani tanyasi-falusi világban éltek, nem mondanak újdonságot emlékeim, tapasztalataim.

A szegénység sokak számára évszázados létmód. Mindig vele járt a kiszolgáltatottság, a félelem a holnaptól, az alulra szorítottak kényszerű függése a mindenkori hatalomtól, az alárendeltség örökös tudata. A kitörés kivételes. Dózsa György régen volt. Felismerésemet minderről nem csak fiatalon szereztem, amikor jártam ebben az életvilágban, akkor is, amikor évtizedekkel ezelőtt Illyés Gyula könyvében, a Puszták népében azt olvastam, hogy a harmincas évek közepén találkozott egyetlen parasztemberrel, aki már „vissza mert ütni a csendőrnek”. Mikor Móricz Zsigmond elolvasta Féja Géza Viharsarokját, írta: „...egy órai olvasás után azon kaptam magam, hogy ég az arcom... a szégyen égett az arcomon, a szégyen, hogy ez lehetséges...”

1946-tól a NÉKOSZ mozgalom időlegesen lebontott néhány akadályt a vidéki fiatalság érvényesülése érdekében. Nagy nemzedék indult útnak. Sokukból jó szakember lett, neves tudósok-alkotók is kerültek ki közülük. Aztán a mozgalmat a Rákosi-korszak elfojtotta. Éveinkben a fiatalok újra elvándorolnának, ki hová tud. Vannak, akik a bizonytalanságba. A helyben maradók zömét a szüleik-nagyszüleik létmódját örökölve azok az idők is nyomják, amelyekről Bibó István azt írta, hogy a két világháború között a nácizmusnak a magyar közéletet eltorzító hatását a lakosság nagy része elfogadta. Szótlanul, néha résztvevően, sokszor helyesléssel követte az Auschwitzba indítottak összegyűjtését, a vonatok indítását. Nem egy helyen a haláltáborokból visszatérteket is gyűlölködéssel fogadta. Aztán a későbbiekben az általános mentalitáshoz hozzájárult a bolsevizmusnak a közéletet ugyancsak eltorzító hatása, függetlenül attól, hogy azt viszont a lakosság nagy része nem fogadta el.

Mindez a talaja annak, hogy a mai kormányzat olyan hatásosan tudja érvényesíteni mindent elárasztó sajtóján keresztül is uralmi törekvéseit vidéken. A koholt félelem ellen a látszatbiztonságot nyújtó offenzíváját, embernek emberrel való szembeállítását.

Mindennek figyelembevételével tekinthető ma a vidék Magyarországán a communitasnak mint szabad közösségnek a lehetősége illúziónak...


ITT OLVASHATÓ

DE KI LŐTTE LE A RENDŐRT A SAJÁT FEGYVERÉVEL?

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2018.06.11.Szokatlan időpontban, este tízkor akasztották fel a falu jegyzőjét, a katolikus pap, akit a koncepciós perben szintén halálra ítéltek, végül kegyelmet kapott. Pontosan 70 éve ítélt a statáriális bíróság a pócspetri ügyben, alig nyolc nappal azután, hogy egy rendőr tisztázatlan körülmények között meghalt az iskola államosítása miatt felbolydult szabolcsi faluban. A megtorlás azonnali volt: Kádár személyesen utazott a helyszínre, többen belerokkantak a verésekbe, de a rendőrhalál jó apropó volt az országos egyházüldözés teljessé tételéhez. Állambiztonsági akták és egy legendás dokumentumfilm segítségével elevenítjük fel a tragédiát.

Éljen Krisztus Király, Krisztust akarjuk!

Politikai tüntetésen szokatlan rigmus zengett 1948. június 3-án Pócspetriben. A pap kérésére ezren is elmentek aznap a szülői értekezletre, a szabolcsi falu fele ott tolakodott. Ezekben a napokban zajlott az egész országban az egyházi általános iskolák kötelező államosítása, Pócspetri pedig erősen vallásos község volt. A falu papja, Asztalos János plébános mindent elkövetett, hogy megakadályozza az intézkedést, a szülőkre is nyomást gyakorolt, hogy ne írjanak alá semmit. Amikor az esti litániáról kijöttek az emberek, mindenki a községháza elé ment, ahol aznap döntöttek a katolikus iskola sorsáról.
Gyilkosság és klerikális reakció

Ezen a csütörtök esti spontán demonstráción történt a tragédia, ami nem csak a közvetlen áldozatok életét vette el, de a fél falut hosszú időre megroppantotta.

"Pócspetri községháza előtt a fekete reakció uszítására meggyilkolták Takács Gábor rendőr alhadnagyot. Az uszító pap, aki a véres eseményt előkészítette, megszökött, a szalmakazalban találtak rá. A gyilkos bűntársai még a távbeszélő drótot is elvágták. A demokrácia ökle lesújt a nép ellenségeire, akik még gyilkosságtól sem rettennek vissza, a fekete reakció sötét céljainak szolgálatában"

– harsogta a Filmhíradó a következő napokban.

A „fordulat évében” járunk, az ököl a rögtönítélő bíróságé volt, de a kommunista hatalom mozgatta. A tragikus haláleset után Rajk László belügyminiszter és Kádár János személyesen utazott a szabolcsi községbe, hogy ők irányítsák a rendőri munkát. A falut három napra gyakorlatilag teljesen elzárták a külvilágtól. Aki élt és mozgott, szinte mind bevitték az őrszobára, hogy kicsikarják belőlük a megfelelő vallomásokat – többeket úgy megvertek és megtalpaltak, hogy egy életre belenyomorodtak.

Az ÁVH-val megerősített rendőri erőknek határozott koncepciója volt: azt kellett mindenáron bizonyítaniuk, hogy a „klerikális reakció”, közvetve Mindszenty hercegprímás a felelős a rendőrgyilkosságért.

"A pócspetri véres zendülés nyílt leleplezése az egyház palástja mögé bújt reakció politikai szándékainak"

– írta a Szabad Nép, meghirdetve az államhatalomnak behódolni nem hajlandó egyház elleni harcot. „Elégszer figyelmeztették hivatalosan a katolikus egyház papjait: templomaik nem jelenthetnek menedéket a reakciónak, papi talárjuk nem biztosíthat védelmet számukra, ha szembefordulnak a demokráciával.”

Bár ő a községháza előtti tüntetésen már ott sem volt, a felbujtó szerepe a helyi papnak jutott. „Asztalos János plébános, aki az ország demokratikus rendjével szemben ellenséges beállítottságú s ennek korábban számos tanújelét adta, az iskolák államosításának kérdésével szemben annak első felmerülésétől kezdve a legélesebb harcot vívta” – ezzel a mondattal kezdődik a Pócspetri-ügy hivatalos vizsgálati dossziéja...


A MINDENÁRON KRITIZÁLÁS UGYANÚGY A SEMMIBE VISZ, MINT A KRITIKÁTLANSÁG

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.06.11.


Bármit csinálsz, kérdezd meg magadtól: ezzel hidat építek vagy falat emelek? Közelítek vagy távolítok? Segítem a probléma megoldását vagy hátráltatom? Igen, akkor is, amikor épp posztolni készülsz Facebookon.” – Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke a Pride megnyitón.

Azért van egy alapvető, testtartásbeli különbség a magyar jobb- és baloldal között, és azt hiszem, ebben rejlik a jobboldal fölénye: itt az emberek háttérbe szorítják a személyes érdekeiket a közösség érdekeivel szemben.” – G. Fodor Gábor a 24.hu-n megjelent interjúban.

Elég furcsa dolog talán egy kifejezetten liberális, melegjogi szervezet vezetőjét és G. Fodor Gábort egyszerre citálni egy cikkben. De az élet furcsa. Márpedig azért, mert ez a két idézet összeillik, ugyanarról beszél, és igaza van.

Ma Magyarországon a jobboldal egy teljesen tekintélyelvű közösség, amely felülről lefelé, a megfélemlítésből, az alázatból, és az én véleményem szerint egy hamis hitből táplálkozó, nem valódi lojalitásra épít. Ezzel szemben pedig áll a baloldal, amely individuumokból, egyéni, szétaprózott érdekekből, saját igazságból áll össze, mindenfajta közösség nélkül.

Mindkét irány rossz. A kritikanélküliség, a hamis lojalitásra épített közösség, és a közösség nélküli kritika is rossz irányba viszi az országot. Persze azt mondjuk tudjuk, hogy ki fog nyerni: az, akinek van közössége.

Van egy hamis mítosz a kritikáról és a rosszul értelmezett véleménynyilvánítás szabadságáról a baloldalon. Ez az, hogy a kritika mindig előrevisz minket. Pedig valójában a közösség tud előre vinni minket. Az a közösség, amely képes elmondani, befogadni, és feldolgozni a kritikát. A jobboldal ezért viszi rossz irányba az országot, mert ők nem képesek erre, a baloldal pedig azért, mert nem képes közösségében gondolkodni...

ORBÁN EGYETLEN LEGITIMÁCIÓS ÉRVÉT SÖPÖRHETI EL A VÁLSÁG

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: T. R.
2018.06.10.


Egyetlen dolog van, amiben egyetért Orbán Viktor és Soros György. Pénzügyi, gazdasági válság közelít. A kormányfő már most elkezdett felkészülni és felkészíteni, mert tudja, hogy az ilyen hullámok miniszterelnököket is maguk alá tudnak temetni. A hvg.hu heti közéleti elemzése.

Soros György magyar nyelven a hvg.hu oldalán megjelentetett cikkében nem kertelt, egyértelműen kijelentette: „új pénzügyi válság közeleg.” Szerinte Európának radikálisan kell cselekednie a túlélésért. Újra fel kell találnia magát. Orbán Viktor is úgy gondolja, jön a válság, de ami még meglepőbb, hogy ezt is mondja. Először a kötcsei piknikről szivárogtak ki olyan hírek, hogy a miniszterelnök szerint a külső környezet változása miatt, ha megszorításokra nem is, de mindenképpen a nadrágszíj meghúzására kényszerülhet a kormány.

Orbán az államapparátust takarékosságra szólította fel, Gulyás Gergely pedig Kormányinfóján arról beszélt, élénkítés helyett a kormány tartalékolni fog, ennek jegyében 50 százalékkal emelni kívánják a költségvetés általános tartalékát. Ez az idei költségvetésben 170 milliárd forintos tétel, vagyis – a céltartalékok nélkül – jövőre 255 milliárdot tehet félre az állam az Országvédelmi Alapba és a rendkívüli kormányzati intézkedésekre. Hogy – mint Gulyás fogalmazott – felkészüljön az eurózóna stabilitási kockázataira, az egyes országok politikai instabilitása és az amerikai vámintézkedések hatásaira...

MILYEN VOLT A KÖNYVHÉT?

KULTÚRPARA
Szerző: Arthur Arthurus
2018.06.12. 


354 új könyv, 144 stand, rengeteg kiadó, kiállító, dedikálások tömkelege, eső - ez a könyvhét (89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok) idei mérlege. Csütörtökön és pénteken voltunk kint, nézzük kicsit, milyen is volt ez a két nap, mi történt, mit szereztünk? 

A 354 új megjelenés csak a magyar szerzőtől származó könyvekre vonatkozik, mert hivatalosan a könyvhétre csak magyar szerzőtől jelenhet meg könyv. Természetesen jön egy rakat, ennél több külföldi szerzőtől is, de az nem hivalatos könyvheti megjelenés. Ami azért szomorú. Ahogy Bárdos András mondta a hétfői könyvshow-n, miért ne lehetne a könyvhét nem csak a magyar szerzők magyar könyveinek, hanem a magyar fordításnak is és a fordítóknak az ünnepe?

Az esemény megnyitója csütörtök délután volt, szokásos zenés felvonulással, a nyitóbeszédet idén Berg Judit tartotta. De ne szaladjunk ennyire előre. Csütörtök délelőtt annyira esett, hogy attól tartottam, az eső teljesen elmossa a napot és a terveinket. Szerencsére, mire délután 2 környékén odaértünk, már szépen sütött a nap, majd kifejezettem meleg is lett. Persze történtek károk, több stand beázott, sok könyv elázott, köztük egy egyébként nagyon szép kötet a 21. Század Kiadónál, Paul Austertől a Brooklyni balgaságok. Annyira megsajnáltam szegény elázott könyvecskét (amit direkt felülre tettek, hogy az emberek azt lapozgassák-tapogassák), hogy majdnem megvettem, noha a szatyorban lapult már nálam egy másik belőle. Végül inkább a BookBike-on vásároltam be, összeálltunk, és megvettünk 2018 Ft-ért három könyvet, amiből kettő lett az enyém. Ez volt az idei könyvhét első vásárlása részemről. :)

A könyvünnep üzenete, hogy olvassunk a gyerekeinknek, neveljük őket olvasóvá, hogy érdeklődő, gondolkodó, humánus felnőtté válhassanak”.

Berg Judit

Természetesen nem az utolsó. Az egész napot ott töltöttük, járkáltunk körbe-körbe a tűző napon, beszélgettünk a kiadók munkatársaival, lapozgattunk, nézelődtünk, vásároltunk, néha beültünk középre a szoborhoz egy kicsit. A blog szerkesztői közül ketten voltunk kint (illetve először egy barát, később pedig egyik alkalmi vendégszerkesztőnk, Heuka is velünk tartott, aki hős módjára súlyzózni kezdett a két megtömött táskánkkal :)), a napot egy egészséges McDonald's-os vacsival zártuk, hiszen vannak már új poharak, és nem hagyhatjuk ki őket (bármennyire is nem tetszik egyébként, annyira az alakja sem, a mintája meg aztán végképp nem, de kettőt azért begyűjtöttem már belőle). Levezetésként sétáltunk egy keveset... 24-24 könyvvel a hátunkon-zacskókban... igen, az első nap mérlege részemről: 24 könyv. Egy rakat régebbi, 500 Ft-os könyv, és még nagyobb rakat újdonság. Ráadásul több helyen is úgy jártam, hogy két könyvért mentem oda, végül néggyel jöttem el... de nagyon örülök mindegyiknek, természetesen némelyiknek különösen. Nézzétek csak, itt a kép a 48 db könyvről! És ebben a második napi beszerzések nincsenek benne :)

KÉNYES ADATAINKAT IS ELNYELI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.06.11.


Súlyos ellentmondás feszül a nemrég hatályba lépett uniós adatvédelmi rendelet (GDPR) és a még épp csak elindult nagy magyar egészségügyi adatbázis között.

Még nem kapta el a magyar betegeket az önrendelkezési láz, egyelőre mindössze 11 ezren törődtek azzal, hogy szabályozzák, kik tekinthessenek bele a legszemélyesebb egészségügyi adataikba az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT). Mindez azért is aggályos, mert egyelőre az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletét (GDPR) nem alkalmazzák a hazai egészségügyben. Aszerint ugyanis valamennyi polgárnak joga lenne nyilatkoznia arról, hogy mikor, mit rögzíthet róla az e-tér.

Bő hét hónapja működik az Egységes Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT), ide töltik fel az orvosi ellátások során keletkezett összes adatot, diagnózist, leleteket, kezeléseket és bizonyos esetekben akár a megbetegedés körülményeire vonatkozó információkat is. Ezek önmagukban is nagyon érzékeny adatok.

Ezért is fontos, hogy mielőbb az uniós adatvédelmi előírások alapján működjék a rendszer, és mindenki rendelkezzen az ott tárolt adatairól. Aki ezt nem teszi, annak marad az alapbeállítás, azaz a kezelőorvos vagy a háziorvos majd minden adatához hozzáfér. Kevesen tudják, de az alapbeállítás szerint az üzemorvos, a gyermekorvos, az iskolaorvos és a biztosító orvosa is minden adathoz hozzáfér. Csak néhány kivétel akad, például a HIV/AIDS, továbbá a szexuális úton terjedő betegségekkel, a pszichiátriai, illetve az addiktológiai kezelésekkel összefüggő bejegyzések. Ezeket csak az adott területen szakvizsgával rendelkező kezelőorvos láthatja – Magyarország bármely intézményében.

Önrendelkezni az elektronikus ügyfélkapun keresztül az EESZT portálon, vagy a kormányablaknál személyesen is lehet. Pillanatnyilag az adatok feltöltését nem lehet megtiltani, csak a megtekintésüket lehet korlátozni. A páciensek azt is nyomon követhetik, hogy adataikat mikor és ki nézte meg. A sürgős szükség esetén azonban az egyéni korlátozás érvényét veszti – ilyen esetben a sürgősségi ellátó valamennyi adatot megnézheti, használhatja. A térben az orvosoknak van jogosultságuk a beteg tajszáma alapján információt kérni. A gyó
gyszerészek a ki nem váltott vények adatait ismerhetik meg ugyancsak TAJ alapján...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY ÉLÜNK MI EBBEN A DEMOKRÁCIA LÁTSZATÁTÓL VIRÁGZÓ, PÖRKÖLT- ÉS LECSÓILLATÚ PUTRIBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2018.06.11.


...A közpénzen hízlalt propaganda hétről hétre szorgosan lefetyelő művészei – amely propagandának az egyik feladata a hazai ellenségek folyamatos sárba tiprása, a másik feladata pedig a migrációs válság kontextusába helyezett háborús pszichózis fenntartása – fő műsoridőben adják újra és újra a tudtunkra, hogy nekik a párttal egy az útjuk és nem hogy nem szégyellik, de egyenesen büszkék rá.

Ők egy nagy család, akik ugyanabból a pörköltös vályúból falatoznak, ők már fél évvel előbb tudják, hogy fél évvel később ők lesznek a sztárok az állampárt üstje mellett az éppen soron következő NER koktél partin. Majdhogynem dicsekedve meséli a magát újságírónak nevező egyén, hogy van akkora szaktekintély ő a Fideszben, hogy elveszi az elnökasszony, a Katica munkáját, mer’ majd ő főzi a legjobb lecsót a legközelebbi szigorúan titkos és bizalmas bulika alkalmával. Igaz, hogy virslivel csinálja, ami a Sziszi-féle gasztronómiai magaslatokról szemlélve komolyanvehetetlen elhajlás, de az őszi Kötcsén igenis ő lesz a szakács. Ahova ő alanyi jogon jár el évről évre, tavaszról őszre. Oda, ahonnan az általa megvetett újságírók ki vannak tiltva, hogy hátha egyszer megértik, hol a helyük.

És közben arról csépelődnek a szavak a haladónak csúfolt oldalon, hogy mennyire sajnálatos az, hogy egy újabb lap tűnik el a süllyesztőben (Népszabadság, Magyar Nemzet, vidéki lapok és a többiek, béke poraitokra!), az utolsó szegmense szűnik meg az olykor már-már kritikát is megfogalmazni bátor, öntudatra ébredt jobboldalnak. Naiv, idióta, barmok vagyunk tényleg, hogy abban bízunk, hogy a pincepörkölt- és lecsóhaverságok mentén, zsíros közpénzek fölött összekapaszkodott állampárt és csatolt lejáratógépezete ellenében egyáltalán még érdemes magyar médiáról beszélni, és lehet bármiféle korrekcióban, konszolidációban, a feudális viszonyok normalizálódásában reménykedni.

Milyen média, milyen nyilvánosság, miről beszélünk? Amikor három napja egy másik szennylap-főszerkesztő beletolta az arcunkba, hogy értsük már meg végre: ők tényleg maffiaként működnek, és ez nem titok, hanem a rendszerük, a hatalmi bázisuk, a sikerük lényege és titka, amit hangosan és érthetően hirdetnek. Az árulókat eltapossuk, a lojalitást megfizetjük, nincsenek törvények, szabályok, elvek, emberség, csak a kölcsönös hűség. Amibe minden belefér, és általában mindennek az ellenkezője is. Miközben a maffia mindent túlüvöltő birodalmából egy újabb láncszem kihullott, mi megpróbáljuk objektíven, nagyvonalúan, megértően értelmezni, amit látunk: hogy nem mindenkin kérhetjük számon azt, ami számunkra természetes. Keressük a felmentést azok számára, akik abba buktak bele, hogy a belső, felszopási kényszerükhöz már nem találtak kellő számú rendelkezésre álló segget, mert mások jobban csinálták és kitúrták őket a tutiból. Megsimogatjuk a fejüket, amiért rájöttek, hogy ez tényleg, valóban így megy, és már akkor is így ment, amikor ők még vígan lefetyeltek a NER-fallosz jó oldalán, és azt hitték, ez az idők végezetéig így marad...

SEHOL SEMMI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.06.11.


Na persze, itt a nyár, az uborkaszezon, amikor minden valamirevaló politikus békésen üldögél a seggén, heverészik a strandon, persze a kormánypártiak Balin vagy Mauritiuson, míg az ellenzékieknek be kell érniük Ciprussal, vagy a Török Riviérával, hadd szokják a klímát...
Persze van, aki itthon is jól tudja érezni magát - készít kurvajó madártejeket és időnként ír húsz sort híveinek, melyből tizenötben saját szobrát smirglizi, ötben meg Viktorról tesz bátor megállapításokat, melyre viszont az érintett tesz magasról, igaza is van.
Kutya ugat, a karaván halad, Büszkeségünk meg egyébként is leszokott már a fehérvári huszárok életvitelét propagáló dalokról, mostanában a "kicsi nekem ez a ház, kirúgom az oldalát" dalt énekelve iparkodik éppen világpolitikai tényezővé válni.

Mindenesetre, mintha minden rendben lenne, mintha nem fogyna rohamosan az önkormányzati választásokig hátralevő idő, mintha az ellenzék prominensei megszerették volna a mazochista lét szépségeit, és boldogan várják, hogy mikor csapják már végre megint pofán őket a hólapáttal...

A CINEGE CIPŐJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.06.12.


Egy bizonyos Kenton Lee 2007-ben Kenyában járt, és azt látta, hogy egy kislányon kicsike cipő volt, kisebb, mint maga a lába. Volt már ilyen a történelemben, a lökött kínaiak a múlt század elejéig azt tartották, a nő akkor bájos, ha tíz centinél nem nagyobb a csülke, ezért azokat gyerekkorban elkötötték, hogy ne tudjanak nőni. Annak a lánynak, aki nem vetette magát alá ennek a kegyetlen eljárásnak esélye sem volt jól férjhez menni, és persze kizárólag parasztlányoknál volt megengedett ez a hanyagság.

A kenyai kislány nem kínai, ez könnyen belátható, ő férjet mezítláb is találna, maximum a csiklóját vágják ki. Ez a Kenton Lee azonban, mint úgy általában az álságos nyugati világ, kellően farizeus, ebből fakadóan az a nyüves cipő fájt neki, ezért megalkotta a “The Shoe That Grows”-t, azt az olcsó lábbelit, ami ötféle méretre állítható, így évekig használható, hogy a szegény gyerekeknek ne kelljen kinőtt darabokban járniuk.

A tervező oldalán bárki adományozhat és vásárolhat egyébként belőle, hogy még több ilyen cipőt tudjanak készíteni, például a Because International, nevű nonprofit szervezeten keresztül eddig több ezret ajándékoztak belőle fejlődő országbeli gyerekeknek. A tervező így biztosan jól él a papucsában meg a pipájával a szájában, azzal a tudattal, hogy valami jót tett az emberiségért. Végül is igen, többet, mint a nagyhatalmak, amelyek tehetetlenül nézik, mi folyik Szíriában.

Esetleg tevőleg dolgoznak a gyalázaton, csak titokban, miközben alakváltós szandálokat tervezgetnek és küldenek azoknak mondjuk, akiknek menekülniük kell. Ilyenből idén egyébként már majdnem egymillió volt, és mennyi lesz még, például csak Idlíb tartományban két és félmillió embernek nincsen hová menekülnie a saját hazáján belül. Olaszország lezárja a partjait, Orbán meg veri a nyálát mindeközben. Ja, meg szandálokat küldözgetünk. Röhej...

MERKEL MINTHA CITROMBA HARAPOTT VOLNA, ÚGY DICSÉRTE ORBÁNT, DE EURÓPÁÉRT MÉG EZT IS MEGTETTE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.12.


- Trump brutális nyomulása láttán Merkelnek Európa a fontos, ezért hajlandó hangot váltani még Orbánnal szemben is

- Az amerikai elnök a magyar kormányfőtől vette át a permanens megosztás stratégiáját, csak utóbbi rafináltabban csinálja és úgy gondolja, hogy a földrészen neki áll a zászló

- Megkövette Soros Györgyöt a népszerű amerikai tévésorozat szélsőjobbos sztárja

Süddeutsche Zeitung

Aki ismeri Merkelt, az tudhatja, milyen nehezére esik az Orbán Viktornak címezett méltatás. Ám a gesztus mutatja, mennyire komolyan veszi a kancellár Európa dolgát. Két nappal ezelőtt a közszolgálati televízióban azonban minden eddiginél határozottabban jelezte, hogy nem szeretné tétlenül nézni, amit a Fehér Ház gazdája művel. Látványosan vázolta, hogy szerinte milyen pozíciót kell az EU-nak elfoglalnia. Ezért történt, hogy hirtelen barátságos hangra váltotta az unión belüli ellenfeleivel szemben. Dicsérte Ausztriát, sőt még Magyarországot is, kiemelve, hogy azok milyen fontos szerepet töltöttek be az unió menedékpolitikájában. Orbánról név szerint szólva rámutatott, hogy a magyar politikus sok mindent a közösség érdekében tesz, amikor védi a határt.

Merkel nem akarta magának ezt a szerepet, az agresszív Trump azonban rákényszeríti, hogy a kancellár megerősítse Európát, hogy az túlélje az autokraták korát. Az elnök a G7-es csúcson minden eddiginél könyörtelenebbül értésre adta, hogy számára a szabad világ édes mindegy. Hogy mindenki ellen küzd, aki nem szeretné követni az „Amerika az első” politikáját. Az erősebb jogának hirdetésével olyan elvet hoz vissza, amely már meghaladottnak tűnt.

FAZ

A kommentár úgy látja, hogy a német kancellár ismét teljes lendülettel a kormányzás felé fordult, ezt bizonyítja, hogy immár közzétette, hogy a maga finom módján miként kellene megreformálni Európát, ideértve a közös menedékrendszert. A 3 évvel ezelőtti menekültválság óta egyébként is jellemző rá, hogy nem láncfűrésszel és kalapáccsal alakítja a politikát, hanem kis léptekkel halad. Ennek ékes példája volt, az a szenzációs mondat, amely vasárnap este az ARD televízió egyórás interjújában hangzott el, hogy ti. Magyarország bizonyos fokig a németeknek dolgozik a szerb határon. Ehhez figyelembe kell venni, hogy annak idején egyetlen más ország sem bírálta élesebben Merkel menekültpolitikáját, mint éppen a magyar vezetés. Akkoriban a kancellár sem igen ütött volna meg ilyen békülékeny hangot. Most viszont azt mondja, amit Orbán évek óta hangoztat: a többi tagállam érdekében biztosítja a határt.

A német miniszterelnök ugyanakkor nem hagyott afelől kétséget, hogy az európai jog felülírja a nemzeti törvényeket. Ezért Seehofer belügyminiszter kénytelen volt visszalépni attól, hogy ma jelentse be tervét az ország határainak védelmében. Annak ugyanis része volna, hogy menedékkérőket a jövőben a határról is vissza lehessen fordítani, ám ezt Merkel továbbra is elutasítja...