2018. január 7., vasárnap

MEGHALT MARIÁN LABUDA, AZ ÉN KIS FALUM FŐSZEREPLŐJE


INDEX - KULTÚR
Szerző: NTT
2018.01.06.

73 éves korában meghalt az egyik legismertebb szlovák színész, akit a magyar nézők főleg az Én kis falum című filmből ismernek, amelyben Bán Jánossal játszották a két főszerepet, írja az Ujszo.com.

A tvnoviny.sk értesülésére hivatkozva azt írja a lap, a színész az utcán vesztette el eszméletét, amikor az autójába akart beszállni. A felesége hívta a mentőket, egy járókelő pedig megpróbálta újraéleszteni, de nem sikerült.

Marián Labuda 1944-ben született Hontnémetiben (Hontianske Nemce). A Szlovák Nemzeti Színház társulatának tagja volt, emellett számtalan filmben és tévéjátékban szerepelt.

BÚCSÚ 2017-TŐL ÉS A JOGÁLLAMTÓL

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2018.01.06. 


Csak alkotmányos állam tud fellépni a szegénység, a korrupció és a hatalmi arrogancia ellen” (Majtényi László).

Lehetetlen feladatra vállalkoztam, amikor sorra akartam venni minden olyan jogi lépést, amely az elmúlt évben a jogállam fokozatos leépítését eredményezte. Arra ugyanis nem kaptam felhatalmazást, hogy teleírjam ennek az újságnak (Vasárnapi Hírek) minden oldalát.

Kezdjük talán Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének akcióival. Önmagát múlta felül 2017-ben. Ennyi büntetést eddig még nem szabott ki „nem engedélyezett” tiltakozás miatt az ellenzéki képviselőkkel szemben. Emellett már májusig mintegy 60 újságírót tiltott ki az ország házából. Mindezt úgy, hogy éppen jogerős lett a strasbourgi bíróság ítélete, amely megállapította, hogy korábbi ilyen döntéseivel megsértette a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az Országgyűlés rendszeresen, következetesen és szándékosan sértette meg az EU- és a nemzetközi jogot, emiatt számos kötelezettszegési-, illetve bírósági eljárás is indult az ország ellen. A felsőoktatási törvény módosításával a CEU-t, a civil törvénnyel a civil szervezeteket igyekeznek tönkretenni. A közoktatási törvénnyel tartóssá tették a cigányok szegregálását, a menekültek bezárásával pedig az Emberi Jogok Európai Egyezményét sértették meg. Az új egyházjogi törvény jogsértései miatt tavaly az államnak 3 millió eurót kellett kifizetnie a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek. Emellett bukták a kvótapert, ami persze nem arról szól, amit a kormány állít. Nem befogadni kell 1294 menedékkérőt, csupán elbírálni a kérelmüket. Az év végén rátették a koronát az eddigiekre: egy jogilag értelmezhetetlen és értelmetlen kormánypárti határozatot hoztak az uniós kvótatervek, de legfőképpen Soros ellen.

Az is igazi jogállami megoldás, amikor két magáncég vitáját a parlament törvénymódosítással kívánja megoldani. Ilyen nekibuzdulást eredményezett a Heineken és a Csíki Sör háborúskodása, amiért is megszületett a Heineken logója, a vörös csillag kereskedelmi használatának betiltásáról szóló törvénytervezet, közismert nevén a Lex Heineken. Időközben a két cég kibékült, és bár az uniós jogi akadályok elhárultak, a tervezetből valahogy máig nem lett törvény...

ÜZENET A FIDESZ SZAVAZÓKNAK: CSAK AZOK A QRVA MIGRÁNSOK SZÁMÍTANAK!

VAROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Bandita

2018.01.07.


Mert Orbán Viktor tud csak egyedül megvédeni tőlük bennünket – hallatszik ki a Fidesz szavazóknak a fejéből.

“- Mert azok ide jönnek árkon bokron keresztül, meg az unió is ide akarja őket tolni, aztán majd jól megerőszakolnak minden nagymamát, elveszik a munkahelyeket, megeszik a kisgyereket. Még hogy ez nem igaz? Hát Orbán Viktor le is írta nekünk abban a szép levélben, hogy adni kell nekik majd kilencmillió forintot amit nekünk kell fizetni, hát a qrva anyjukat. De Orbán Viktor megvéd tőlük bennünket, és az uniónak is azt kell csinálni amit mimagyarok mondunk nekik, mert nagy az isten állatkertje, és ezért van a határon kerítés.

Miért érdekelne ezen kívül akármi is? Tele van a gatyám a migránsoktól, meg ez a Soros György is itt van a nyakamon. Nincs nekem időm most arra figyelni mi is történik a valóságban. Hogy év végén szétszórt Orbán Viktor kétszáz milliárdot a határon túlra egyházaknak, meg kisvárdai lórehabilitációra? Na ezt nem hallottam, de ezért is a migránsok a felelősek. Miattuk van ez az egész.

Nem, nem járok kórházba, még senkim nem halt ott meg mert nem kapott időben gyógyszert. A rákos beteg is azért kap olcsóbb kezelést, mert Merkel behívta a migránsokat, aztán azok mind oda mennek. Most meg ide akarják őket telepíteni. Hogy ez nem igaz? Hát Orbán Viktor mondta abban a levélben, hogy Brüsszel, meg Soros György hozza őket ide, aztán nekünk kell velük élni. Milyen 1294 személy elbírálása? Nem azt mondta Orbán Viktor ide akarják hozni mindet? Nézd meg mit csináltak a határon, meg a Keletinél. Letarolták a környéket. Hogy aztán több százezret vitt az állam keresztül az országon ellenőrzés nélkül buszokkal, meg vonat szerelvénnyel? Nem nézem az RTL-t, azok a gazok egy normális műsort nem tudnak csinálni, meg hazudnak is. A Kossuth adón is megmondták.

A letelepedési kötvényt nem migránsok vették meg. Az más. Az a pénz kellett nekünk, mert a szocik elloptak mindent, Bajnai meg libázott. Az jó volt nekünk, és nem halottam, hogy vissza is kell majd azt fizetni. Hogy az állampapír? Kamata van? Milyen jutalék, kinek, mikor? Én erről nem tudok semmit, meg nem is hiszem el. Orbán Viktor nem csinálna ilyet. Hogy a Rogán volt? Ne röhögtess. Akkor majd visszafizeti aki eladta. Hogy az az én pénzem? Na ne hazudj, nekem erről nincs tudomásom, az a költségvetés gondja. Nekem meg ahhoz semmi közöm.

Olyan szépen le volt írva az a levél. Még neve is olyan erőteljes. Nemzeti Konzultáció. Mutass nekem még egy politikust akit érdekelt eddig a véleményem? Mert mind csak lopni tud tőlem, De Orbán Viktor legalább meg is véd, ha jönnek a migránsok. Mészáros Lőrinc meg hagy nyerjen meg mindent, és ez így van jól. Mert ki nyerjen? A Gyurcsány? Az is mindent ellopna, most meg még be is akarja hozni a migránsokat.

Szóval nekem csak ez számít, hogy ne fossam bokáig a nadrágom a migránsoktól. Nem, nem láttam még egyet sem. de ha látnám azonnal felismerném. Hogy honnan? Hát muzulmán b@szd meg, azon meg látszik hogy mind gyilkos, meg erőszakoló. Olyan migráns feje van, és nem beszél magyarul, hát könnyen kiszúrnám a tömegből. Nem lenne jó ha a szomszédomban költözne, vagy az utcába. Nem, dehogy van itt eladó ház, a migráns meg csóró, annak csak a mi pénzünk kell, egy sem akar dolgozni.

Lassan befejezem, tanulni kell menni a gyerekkel mert annak annyi hülyeséggel tömik a fejét az iskolában, hogy még alig tud írni olvasni. Nem is értem minek jár az iskolába, mindig holt fáradtan jön haza meg büdös is, mert naponta kell neki tornázni, na meg hát izzadós is a kölök. Nem, nincs nekem pénzem magántanárra, örülök ha naponta enni adok neki, nem keresek valami jól pedig egész nap hajtok. Az a betyár gyerek meg oda adja az uzsonnát a másiknak, mert annak meg még enni sincs mit otthon, a szülei közmunkások. Amúgy rendes emberek, csak elvitte a házuk a deviza hitel, meg azt mondták a kormányról, az út szélén hagyta őket. A polgi meg közmunkára fogta őket, előtte ott voltak a kultúrban fejesek.

Szóval ide nem kell migráns. Van nekünk elég bajunk, nem akarunk még egyet a nyakunkba, csak mert az unijó diktálni akar. Nekünk ne mondja senki mi a jó, mert Orbán Viktor azt jobban tudja, és beveri a fejét annak aki ránk támad. Legutóbb is olyan jól megmondta nekik, coki a magyaroktól, mi jobban tudjuk kivel akarunk együtt élni. Migránsokkal nem, mert azok gonoszok. De Orbán Viktor megvéd tőlük bennünket, áldassék a neve, legyen egészséges és hosszú életű, meg az egész családja is.”

MUTATJUK MENNYIT ÉR ORBÁN KERÍTÉSE ÉS A MESTERSÉGES MIGRÁNSPÁNIK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.01.07.


Magyarországon immár két éve menekültügyi vészhelyzet van – bár menekült már alig. A kormány szerint a déli kerítés állította meg a rohamot és védte meg Európát - de az e a kijelentés annyira komikus, hogy leírni is szégyelltük.

Orbán és sleppje szerint Magyarország, konkrétabban a 170 km hosszú déli határkerítés védi meg Európát a menekültek áradatától. Erre a nonszensz és minden alapot nélkülöző kijelentésre aztán felépítenek mindenféle hamis romantikát, párhuzamot a 150 éves török megszállással – amikor ugye Magyarország maga vállalta a másfél évszázados elnyomatást, csakhogy Európának ne kelljen szenvednie… No meg a fenti kijelentés az alapja az állítólagos magyar szolidaritásnak, amelyet az EU felé mutat, miközben persze Brüsszel cseppet sem szolidáris Budapesttel, hanem aljas módon – persze, persze, tudjuk, Soros – számon kéri a közösen alkotott szabályok betartását.

Mindez valójában csupán fikció, amely Orbán Viktor és bandája fejében létezik, de nem sajnálják rá az adófizetők tízmilliárdjait, hogy híveik koponyájába is beleszuszakolják e baromságokat. Az eredmény pedig önmagáért beszél: legutóbb Cegléden hívták rá a rendőröket egy turistacsoportra, miközben már a narancsos forródróton arról visongtak, hogy a nők ki ne merjenek menni az utcára, mert kardélen erőszakolják meg őket az arab hordák. Még egyszer: egy turistacsoport miatt.

A valóság – szerencsére – sokkal jobb képet mutat, mint amit a Fidesz propaganda igyekszik – látható sikerrel – elhitetni egybites szavazóival. A menekültválságban leginkább érintett Görögország és Olaszország nemrég nyilvánosságra hozta a 2017-re vonatkozó adataikat:

– az olasz partokra tavaly 34 százalékkal kevesebben léptek (119 ezren), mint 2016-ban,

– a görög szigetekre és a szárazföldre összesen 49 ezren érkeztek, szemben a tavaly előtti 175 ezerrel.

A megoldás is jelentősen egyszerűbb, mint azt a határfetisiszta Orbán próbálja elhitetni népével. De hogy olyan fogalmi eszközöket használjunk, amelyeket talán a narancsligában játszók is képesek feldolgozni, fogalmazzunk így: az EU végre ténylegesen elkezdte tavaly az állítólagos Soros-terv végrehajtását. A rettegett milliárdos ugyanis azt javasolta a kormány által olyan sokat idézett cikkeiben, hogy az EU-nak megállapodásokat kellene kötnie a "küldő" államokkal, helyi beruházásokkal, támogatásokkal tartani odahaza, de legalábbis a kontinensen kívül a menekülteket. Az Európai Unió pedig pontosan ezt tette...

GYARMATI ANDREA: SZERETNI ÉS SZERETVE LENNI - EZ A LEGFONTOSABB. MEG AZ, HOGY MÁSOK HASZNÁRA LEGYÜNK.

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.01.06.


Az új év változást hozhat, de a változáshoz elhatározás kell és hit, remény, vágy egy jobb és szebb, boldogabb élet iránt. Ne mondd, hogy téged nem érint meg az újév, és azt sem hiszem, hogy nem teszel fogadalmakat, hogy majd most, mert biztos elkezded, vagy épp abbahagyod, vagy megcsinálod, vagy megírod, felhívod, tisztázod és bármi egyéb, amit eddig ezért vagy azért, lustaságból, vagy éppen félelemből halogattál, azt elrendezed.

Majd most, 2018-ban megteszed, vagy legalábbis teszel azért, hogy a dolgaid jobban menjenek.

Mondják,

a siker lelkiállapot,

sőt, azt is olvastam, mindig csak a jelent kell rendbe tennünk. Nem kell előre látnod a jövendőt, csupán csak lehetővé kell tenni. Mert igaz, se te, se én nem tudjuk megjósolni, mi következik, vagyis mi fog velem, vagy veled történni az új évben, de az is biztos, hogy meg lehet alapozni a jövendőt, mert az ember, te is, én is, magunk építhetjük a jövőnket.

Mindezt persze okoskodásnak vélheted, gondolkozhatsz egészen másképp, mint én, mert lehet, azt hiszed, minden csak véletlenül történik úgy, ahogy, és nincs semmi, ami rajtunk múlik. 

Én azonban szeretem azt hinni, hogy sok minden múlik rajtam.

A hozzáállásomon, az akaratomon, azon, hogy mennyire vagyok kitartó, szorgalmas, szóval szeretek abban hinni, hogy képes vagyok befolyásolni mindazt, ami velem megtörténik.

Úgy nőttem fel, és nyilván ez a sportolással is összefügg, hogy azt tanultam: ami másnak sikerült, nekem is sikerülhet, ha teszek érte.

Mindez elég jó muníció az élethez, de egyáltalán nem biztos, hogy könnyebbé teszi a mindennapokat...

MAGYARORSZÁGON NINCS DIKTATÚRA ÉS MEGFÉLEMLÍTÉS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2018.01.07.


...A babérkoszorús keresztények, akik azon elfelejtettek vinnyogni, hogy egy hétgyermekes családapát mindenféle előzetes indok nélkül karácsony előtt elbocsátottak a munkahelyéről, Isten segedelmét kérik Márki-Zay Péterrel szemben. Mert mást nem tehetnek. Mert ez a Fidesz igazi arca: az ájtatos hazudozás, lejáratás, az ellenséggyártás, rágalmazás, hírbe hozás, ellehetetlenítés, kirúgás, kamerákkal figyeltetés. Amire most nem térek ki részletesen – ez sem kapcsolódik semmihez, csak úgy eszembe jutott -, hogy a lakosság nemzetbiztonsági okokra hivatkozó széleskörű megfigyelése ügyében például

az Emberi Jogok Európai Bírósága kifogásolta, hogy a TEK mindenféle jogi korlátozás nélkül rendelkezik bárki megfigyelésének lehetőségével. Erre reagálva az Orbán-kormány módosította a TEK-ről szóló törvényt, de a változtatás csak a jövő évi választás után lép életbe (Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora).

Egyébiránt biztos vagyok benne, szó nincs arról, hogy meg akarnák figyelni a Párt pillanatnyilag legádázabb hódmezővásárhelyi ellenségét (aki nem mellesleg változatlanul bizakodó arra nézve, hogy a Fideszben is vannak jó emberek, akiknek van lelkiismeretük, és akik nem teljesítenek akármilyen utasítást), egyszerűen csak szívükön viselik a sorsát és védeni szeretnék illetéktelen emberek zaklatásától. Irónia felfüggesztve.

Azt hiszem, a legfontosabb mégis az – ami egyáltalán nincs ellenemre -, hogy a Fidesz egyik, vagy talán legerősebb fellegvárában a Fidesz sarokba szorított patkányként, már-már áldozatként vicsorog. Lázár elvtárspajtáskartárs nem maradhat alul ebben a küzdelemben, ezért az anyját is eladja majd, ha arra lesz szükség. És bár – legyünk őszinték – a fiatal, konzervatív, nem pártkatona, naiv idealistának tűnő értelmiségi Márki-Zay kiállása leginkább szélmalomharcot sejtet, és bár a Fidesz enyves keze bármeddig elér, az azért világosan látszik: e fideszes sikertörténet árnyékos oldalán vastag elégedetlenségi hullám hömpölyög egyelőre láthatatlanul.

Ezért bármennyire lejátszottnak is tűnik ez a meccs, valójában nem az. Mert a hódmezővásárhelyi nemzeti-keresztény önkény is csak addig tartható fenn, ameddig elég sokan rá nem döbbennek arra, hogy ez nem kőbe vésett, a kötelező megalkuvással tudomásul veendő állapot. Ha elég sokan rájönnek arra, hogy ott, ahol egy hétgyermekes, az egzisztenciáját és gyerekei jövőjét kockáztató embernek már nincs veszítenivalója, kiáll helyettük is, és vállalja a mocskot, szennyet, ott nekik, megfélemlítetteknek is kutya kötelességük felemelni a fejüket, félretenni a félelmeiket, kiegyenesíteni a hátukat és a szavazófülke magányában nemet mondani a helyi nagyurak zsarnokságára. És nem érdekes, hogy egy csontfideszes közgyűléssel a háta mögött mit tud tenni az esetleges választási győzelem esetén, hanem hogy nem a lehajtott fejű, engedelmes jobbágyok vannak az urakért, hanem fordítva.

Szerintem Márki-Zay Péter mellett minden jóérzésű embernek kötelessége kiállni. Azoknak a fideszes szavazóknak is, akiket pontosan ugyanúgy semmibe vesznek Hódmezővásárhelyen, mint bárki mást, aki soha nem szavazott Lázár Jánosra. A Fidesz pedig akkor tenné a legjobban, ha nem hányja szembe saját magát és napi 24 órában fennhangon óbégatott elveit azzal, hogy egy keresztényi életvitelű, családos emberen köszörüli a nyelvét csak azért, mert nem fogja be a száját, és nem tűri csendben, hogy porig zúzzák a városát. Most lenne itt az ideje bizonyítani, hogy ez a családbarát keresztényi mantra nem csak mézesmadzag az ájultra hülyített híveknek. Illúzióim nincsenek, úgyhogy erőt, tartást, kitartást, intellektuális bátorságot és bölcsességet kívánok Márki-Zay Péternek ehhez a küzdelemhez. Nem lesz egy leányálom. Már most sem az.

ÖT FONTOS ÉRV AMELLETT, HOGY ÉRDEMES A FIDESZNEK PÉNZT LEJMOLNIA A HÍVEITŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.01.07.


A cinizmus újabb csúcsait döntögeti a Fidesz azzal, hogy a híveitől tarhál pénzt a Soros György elleni harcra. Ez egyrészt azért arcátlan húzás, mert a kormánypárt szinte belefullad a pénzbe, úgyhogy nem éppen életszerű, hogy kisnyugdíjasok megspórolt ezreseit kéri el egy olyan harcra, amely nem is létezik. A másik erősen irritáló eleme ennek az akciónak, hogy a Fidesz az Állami Számvevőszék felhasználásával épp azon mesterkedik, hogy a választások előtt megkopassza az amúgy sem túlzottan vastag ellenzéki pártokat. Ennek ellenére a pénzen kívül is sokat hozhat a Fidesz konyhájára ez az erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető gyűjtögetés.

1. A nyugdíjasokat így lehet a legközvetlenebbül megszólítani A kormánypárt úgy nyúlja le a nyugdíjasokat, mint a mágneses derékaljakkal házaló ügynökök. Azt ígérik ugyanis, hogy pénzzel meg lehet váltani a világot. Ha az idős ember részletre megveszi a csodaterméket, akkor nem lesz derékfájás lumbágó vagy érszűkület. Lefordítva a Soros-ellenes harc nyelvezetére ez úgy szól: Ha pénzt adsz a Fidesznek, akkor nem jöhet ide egyetlen menekült sem, nem fogják megerőszakolni az unokádat, nem épülnek mecsetek a faludban, és Orbán Viktor továbbra is megőrzi az országot a kereszténység számára. Bármilyen hihetetlen, ezt az idős emberek százezrei komolyan gondolják. Hála a közszolgálati médiáknak, a TV2-nek, az Origónak, Mészáros Lőrinc megyei lapjainak és Andy Vajna rádióinak!

2. Lehet versengeni a Jobbikkal. A Jobbik gigabüntetése miatt ugyanis tavaly év végén kénytelen volt gyűjtést indítani azért, hogy egyáltalán elindulhasson a választásokon. Orbán Viktor a centrum felé húzó másik jobboldali párttól és a mögötte álló Simicska Lajostól tart a leginkább, és nem venné ki jól magát az, ha adakozásból százmilliókat tudna összeszedni az ellenzéki párt. A Fidesz hívei sokkal többen vannak, mint a Jobbik támogatói, így ha adakozásból indul verseny a két párt között, csakis a kormánypárt nyerhet. Ezzel is demonstrálni lehet azt az erőfölényt, ami az élet szinte minden területén a Fidesz felé billenti a mérleg nyelvét.És még egy nagyon fontos dolog: Most nyíltan a kasszához járulhatnak azok, akik haszonélvezői az Orbán-rendszernek, és hűségüket most az adomány nagyságával arányban demonstrálhatják pártunk és kormányunk vezetői felé...

SZÁMOLJUNK LE VÉGRE A CIVIL POLITIKUSOK MÍTOSZÁVAL!

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2018.01.07.


Az elmúlt hónapokban sorra törtek elő gyanús figurák, szerencse-lovagok, volt miniszterek, értelmiségiek által alapított csoportok, akik bejelentették, ők tudják, mi a megoldás az ellenzék válságára, majd ők odaállnak és megnyerik, hoznak miniszterelnök-jelöltet, és így tovább. Ezek az emberek jó esetben – és nagy többségükben – jóindulatú kóklerek.

Csütörtök este éppen Magyar György ügyvéd magyarázta el az Egyenesenben, hogy a gonosz pártok nem engedik elindulni az egyéni körzetekben a kiváló civil jelölteket. Állítása szerint ő közelről figyelte a folyamatokat. Azt látta, hogy lezárják előttük a teret, mintha egy betonfalat emelnének, mondja Magyar, majd hozzáteszi, még azt sem engedték a pártok, hogy megmérjék, van-e támogatottsága ezeknek a jelölteknek.

Jól értem? Magyar György szerint olyan civil jelöltek javára kéne a pártoknak átengedni az indulás jogát egyéni körzetekben, akik nem voltak képesek helyben még a harcot se felvenni a pártok jelöltjeivel? Hogy még arra se tudtak pénzt összeszedni (max 400 ezer forint), hogy megmérjék a saját támogatottságukat, a választók preferenciáit?
Akkor mit is akarnak ezek a civil jelöltek csinálni? Megverni a Fideszt, ha az LMP-t, a DK-t, és az MSZP-t se sikerült?

Félreértés ne essék, nem a civilek politizálásával van baj. A társadalom különböző szegmenseiben érdekvédelmet folytató emberek és csoportok politizálása nélkül, sőt, a pártpolitikába való belebeszélése nélkül nem lehet demokráciát csinálni. Arról a jelenségről beszélek, amikor a médiában és a közéletben nagy befolyással bíró emberek azt gondolják, hogy nekik jár a hatalom, járnak a pozíciók, akár csak ebben a kis ellenzéki pocsolyában is. Anélkül is jár, hogy a politikai munkát elvégeznék.

A politika már csak olyan dolog, hogy az erősebb kutya baszik. Az nem úgy megy, hogy Jóska Pista kitalálja, hogy mivel ő egyetemi doktor, meg publikált háromszor az ÉS-ben, ezért neki jár egy egyéni körzet. Azt az egyéni körzetet meg kell szerezni.

Ha ezek a jelöltek álmodozás helyett azzal töltötték volna az elmúlt évüket, hogy végigszántják az általuk kiszemelt választókörzetet, helyi csapatot építenek, pénzt gyűjtenek, országos ügyeket generálnak a helyi problémákból, akkor most valószínűleg olyan ismertsége és támogatottsága lenne a jelöltségüknek, hogy az ellenzéki pártoknak meg kéne hajolniuk.

De ilyen civil egyéni jelölt (Kész Zoltánon kívül) nincsen. Egyetlen civil jelölt se volt képes megverni terepen a pártokat. Akkor hát miről is beszélünk?...

MIÉRT BAJ, HOGY A KORMÁNY A GAZDAGOKAT TÁMOGATJA?

CIVILHETES
Szerző: Híresember
2018.01.06.


Egyrészt azért, mert ez a gazdagodás a szegények rovására történik, csökkenti a demokrácia alapját képező középosztályt és növeli a társadalmi feszültségeket. - írja a Penitenziagite!

Másrészt pedig azért, mert a gazdagok között nagyobb arányban vannak az etikátlan, másokkal nem törődő emberek. Ezeket nem mi állítjuk, hanem a tudomány.
Becsapós jövedelmi statisztikák

A magyar lakosság harmada súlyos nélkülözésben él, miközben a kormányok évtizedek óta olyan intézkedéseket hoznak, amelyek gyengítik a középosztályt, növelik a jövedelmi- és vagyoni egyenlőtlenségeket, ezzel pedig végső soron megszilárdítják az elnyomás és kizsákmányolás rendszerét.

A KSH szerint ugyan az elmúlt 1-2 évben leállt a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése, de a korábbi adatokat is figyelembe véve megállapítható, hogy valójában az elmúlt 10 év mélypontján stagnálunk:...

PULAI ANDRÁS: AZ ORSZÁG LAKOSAINAK TÖBBSÉGE ELZAVARNÁ ORBÁNT

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: bl
2018.01.07.


Az országgyűlési választásról, az ellenzéki pártok együttműködéséről és a kormányváltás esélyeiről nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója.

Innen már csak lefelé vezet út


A szakember szerint a Fidesz elérte a növekedési maximumát, a kérdés az, milyen sikerrel mozgósít:

“Nem hiszem, hogy igaz az a hipotézis, hogy pár százezer kormányt marasztaló bizonytalan hajlandó a Fideszre szavazni, csak most éppen nem vállalja fel a pártpreferenciáját. Mi oka lenne ennek a tömegnek titkolódzni?” Úgy tapasztalja, hogy a kormánypárti szimpatizánsok negyede-harmada elégedetlen azzal, amit a Fidesz művel kormányzás címén:

“Ami az ellenzék talán legnagyobb lehetősége: ha sikerül elbizonytalanítani a rezsim támogatóit, akkor érdemi részük marad otthon.” … “a fideszesek egy része is passzivitásba süllyedhet, és akkor megfordul a mondás: az alacsony részvétel az ellenzéknek kedvez. Persze csak ha ők a sajátjaikat hatékonyan tudják bemozdítani.”

Pulai úgy látja, hogy a menekültezés, sorosozás, CEU-zás legfeljebb a tábor egyben tartására jó, ennek köszönhető például, hogy a fideszes elégedetlenek még nem hagyták ott pártjukat, ők még nem kormányváltás pártiak

“Nem vitás, hogy a gyűlöletkommunikáció roncsolja a társadalom szövetét, össznépi hisztit gerjeszt, de a politikai preferenciát nem változtatja meg, a Fidesz támogatói körén kívül semmiképp.” … ” Nem vitás, soha sem szabad alábecsülni az osztogató politika sikerét, de tekintve, hogy a Fidesz elérte maximumát a különböző pluszpénzek olyan embereknél landolnak, akik elégedetlenek a rezsimmel. Így korántsem biztos, hogy “némi pénzzel” megvásárolható a pártszimpátiájuk.”...

FIDESZ: ARCCAL AZ IDEOLÓGIAI BIRODALOM FELÉ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.07.


Egy párt honlapját valószínűleg tekinthetjük a „tiszta forrásnak”. Annyiban mindenképpen, hogy ott szórják a nép közé a párt nagy igazságait. Feltételezve, hogy mindenki szó nélkül tudomásul veszi azokat, és semmi mást nem olvas.

Sztálin valószínűleg kifejezett irigységgel szemlélheti odafentről a mostani helyzetet. De lehet, hogy aggódna, amiért mást is olvashatnak az emberek. Az a kormánypárt honlapja esetében is igaz, hogy az ott közölt hírek párthelyes értelmezéséhez kifejezetten ártalmas lehet „kiolvasás”. Ahogy a történelmi ismeretek megléte is. Mint például a bevándorlás, a menekültek kérdésköre, vagy Európa és a kreszténység viszonyának értelmezése esetében is. Mert ott van, például, Hidvéghi Balázs sajtótájékoztatója. Az, amelynek mottója az, hogy ne tegyék Magyarországot bevándorlóországgá. Amely kifejezés a történelmi tények, vagy a fogalom valós tartalmának a szerény felfogását sejteti.

De talán elfogadhatjuk, hogy egy kormánypropagandistának nem kell okvetlenül ragaszkodni a tényekhez. Különösen, ha egy fogalmat a főnöke annyira szeret mondogatni. Azért azt persze ő sem tagadta, hogy mindössze 1294 menekültről folyik az unióellenes propaganda. Miközben továbbra sem szól egy kormánytag sem arról, hogy milyen nemzetközi nyomás hatására volt kötelező a letelepedési kötvényekkel seftelni. Netán a Fidesz által annyira emlegetett népakarat mennyivel kedvez jobban a seftpolgároknak. Lényegesen, akár nagyságrenddel nagyobb számban biztosítva a kötvényeseket az ország számára. Így aztán azt is hiába várjuk, hogy beinduljon a rogánozás a Fideszben. Ahogy a nemzetközileg igencsak keresett Ghaith Pharaon esetében sem tudjuk, Orbán Viktor milyen árfolyamon kérte beengedését az országba. De legalább azt sem, hogy milyen átvilágítása lehet a pénzért állampolgárságot vásárlóknak az, amely szerint nemzetközi körözés alatt állók is kívánatosan itt tartózkodók lehetnek. A vallásuktól függetlenül...

ÉLETRAJZ KÉSZÜLT A RETTEGETT ÁVH FŐNÖKRŐL, AKI LEGTÖBBÜNKNEK VIRÁGELVTÁRS A TANÚBÓL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: MURÁNYI GÁBOR
2018.01.06.


Péter Gábor egy róla frissen megjelent biográfia ellenére még számos titkát őrzi. Viszont kiderült, látta Bacsó Péter legendás szatíráját, de a vetítés alatt az arcizma sem rezdült.

Két ujjával morzsolja Pelikán gátőr hajtókáját A tanú című filmszatírában Virág elvtárs, és a kissé viseltes zakóról rögvest megállapítja, hogy azt 85 százalékos angol gyapjúszövetből varrták 1938-ban, s bár vállban kissé túl tömöttre sikeredett, a reverje azért még jó. E villanásnyi jelenettel is „azonosította” Bacsó Péter rendező az egyik főszereplőjét, az Államvédelmi Hatóság egykor rettegett vezérét. Az 1969-ben forgatott, rögvest be is tiltott – majd 10 év múltán mégis bemutatott – film nézői közül ugyan nem feltétlenül tudta mindenki, hogy az Őze Lajos alakította ördögi figura valós mása, Péter Gábor egykoron szabó volt, az ironikus jelenet mégis „ült”. Ugyanúgy, ahogy a szájába adott s mára szállóigévé lett olyan megállapítások, mint hogy „az élet nem habostorta” vagy „az a gyanús, ami nem gyanús”.

A kinézetében is pétergáborosra vett – alacsony, bajszos, fejét kissé vállára hajtó, szürke öltönyös, gyomorbajosan sótlan – Virág elvtárs alakja vajon mennyiben feleltethető meg a modelljének? Erre a kérdésre is keresett választ a nemrégiben megjelent Péter Gábor-biográfia szerzője, Müller Rolf (lásd A hóhért nem akasztották című írásunkat). Noha egy művészeti alkotás értékét korántsem a történelmi hitelesség (avagy hiteltelenség) szabja meg, a történész történelmietlen felvetése nem indokolatlan. A tanú nyomán ugyanis több nemzedék tudatába Őzeként égett be az ÁVH-vezér atyáskodva fenyegető alakja, aki a film végén – már hatalmát vesztve – a zsúfolt villamoson közemberként jósolja meg hűtlen pártfogoltjának, Pelikánnak, no meg az utókornak: „visszasírnak még maguk engem”. Mire a „címzettek” nevében a gátőr így válaszol: „Hát erre azért nem mernék megesküdni.”...

ÉS AKKOR MATOLCSY ÜZENT: EGY KANYI VAS NEM JÁR A VOLT MAGÁNNYUGDÍJ-PÉNZTÁRI TAGOKNAK

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2018.01.07.


Az állam nem tartozik a magánnyugdíjpénztárakból kilépett embereknek semmivel - mondta az MNB elnöke. A Csíki Sör tulajdonosa nem tagadta, hogy embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban, a kormány elbukta az államadósság elleni harcot, de a NER barátai így is jó évre készülhetnek. 
Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíj-pénztári tagoknak – magyarázta el Matolcsy György. Az MNB egy jelentésében megjelent ugyan egy 2826 milliárd forintos tétel, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered, a jegybankelnök azt írta: mindez csak statisztika, tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége az összegnek.

Matolcsy legalább egy halvány ígéretet tett az egykori magánnyugdíj-pénztári tagoknak: amikor majd nyugdíjba mennek, kivezetik a statisztikákból az ő befizetéseiket, így talán többet kaphatnak akkor. Más kérdés, hogy hiába ígérte meg 2010-ben épp Matolcsy, hogy egyéni számlákon vezetik majd a befizetéseket, ilyenek azóta sincsenek, a pénzt pedig már el is költötte a kormány...

13 420 000 000 000 FORINT - DŐL A PÉNZÜNK AZ ÁLLAMHOZ

INDEX
Szerző: HJ
2018.01.07.


Tavaly majdnem 5 százalékkal, 609 milliárd forinttal több adóbevétel érkezett az adóhivatalhoz mint 2016-ban – mondta el Tállai András, az NGM adóügyekért is felelős államtitkára (lényegében a NAV vezetője) az MTI-nek.

Az államnak így 13 402 milliárd forint bevétele érkezett a NAV-hoz 2017-ben.

A bevételek növekedésének okai közül Tállai András az adózói morál javulását emelte még ki, hozzátéve, hogy mivel folyamatosan csökkennek az adóterhek, már nem éri meg eltitkolni az adót.

Tállai beszélt arról is, hogy a NAV, amely a költségvetési bevételek 94 százalékáért felel tavaly az e-szja bevezetésével 4 millió magánszemélyt szabadított meg a bevallás kitöltésének terhétől, és a fejlesztéssel innovációs díjat kapott – állami szervként először – az informatikai vállalkozások szövetségétől...

AZ RMDSZ BELEHÚZ A MAGYAR VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBA

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: bl
2018.01.07.  


Még az ünnepek előtt adott interjút a 168 órának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A politikus sok minden más mellett beszélt pártja Fideszhez való viszonyáról, a magyarországi választási kampányról is.

Az RMDSZ és a FIDESZ közötti feszültség már a múlté


Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy elődje Markó Béla elnöki tevékenysége során több magyar kormánnyal is volt dolga és konfliktusa is. Az államközi alapszerződés megkötésének idején például súlyos vitái voltak a Horn-kormánnyal, később konfliktus alakult ki Markó és Gyurcsány között a kettős állampolgárság ügyében. Hozzátette jelentős feszültségek Markó és Orbán között is voltak az első Fidesz-kormány időszakának elején:

“Amikor 2011-ben elnök lettem, az RMDSZ és a Fidesz viszonya rendezetlen volt, én viszont nyilvánvalónak láttam, hogy közös uniós pártcsalád tagjaiként nekünk nincsen miért tovább vinnünk vélt konfliktusokat. Partneri viszonyt alakítottunk ki, de az RMDSZ közben megtartotta a kapcsolatot a magyarországi politikai pártok többségével. Csak két kivétel van, a Jobbik és a DK. Hozzáteszem: szerintem sántít, amikor a jelenlegi folyamatokat húsz vagy akár tíz évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlítjuk. Elég csak arra gondolni, mi minden változott azóta a magyar politikai porondon.”

Elmondása szerint a Fidesznek a határon túliakkal, elsősorban az erdélyiekkel kapcsolatos politikája 27 éve következetes. A választók értékelik, hogy ugyanazt mondták, amikor kormányon voltak, mint amit ellenzékben hirdettek, ezért természetes, hogy az RMDSZ részt vesz a kampányban:

“Ahhoz, hogy az erdélyiek élhessenek a szavazati jogukkal, regisztráltatniuk kell magukat, és mi segítjük ezt a regisztrációt, információt nyújtunk. Szerintem hiteltelen lenne, ha azt mondanánk, hogy amikor a romániai választásokról van szó, akkor élj a szavazati jogoddal, amikor egy másik választásról van szó, akkor ne add le a voksodat. Én azt mondom: a szavazati joggal élni kell.”

Ne menjünk itt bele annak taglalásába, mi a különbség aközött, hogy abban az országban szavazok-e ahol élek, vagy abban, ahová csak a szívem húz. Fogadjuk el a nyilatkozó erősen csúsztatás-szagú érvelését!...

MIRE TANÍT DIGGERDRÁJVER? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.01.06.


Tegnap megnéztük a "Diggerdrájver"-t az Örkényben. A darab lényegében véve egy Epres Attila-monológ, egy Londonban élő markológép-kezelő/blogger "diggerdrájver" blogbejegyzései alapján írta Epres és Bagossy László. Az előadás nagyon jó, de most nem erről akarok írni.

Diggerdrájver úgy viszonyul a markológéphez, és általában a gépekhez, ahogy egy értelmiséginek a hivatásához kellene viszonyulnia. Adott ponton Epres/diggerdrájver ki is mondja, hogy a markológép nem a hivatása, csak egy játék, igen, az ő munkája egy játék, egy olyan játék, amely nélkül nem tud élni.

Nem meri kimondani, hogy a markológép is lehet hivatás tárgya, pedig miért ne lehetne. Az, ahogy ez az ember beleszerelmesedett ezekbe a gépekbe, az 1938-as BMW motortól a tíztonnás markolókig, ugyan miben különbözik attól, ahogy egy igazi értelmiségi beleszerelmesedik egy sebészkésbe vagy egy kohomológiacsoportba? Semmiben. Nyilván nagyobb mélységei vannak az algebrai geometriának vagy Rahmanyinovnak, mint egy markológépnek, de sajnos nem lehetnek sokan ebben az országban, akiknek a konkrét mélységei megközelítik diggerdrájver nemértelmiségi konkrét mélységeit.

Ő belefeccolta a tízezer óráját a gépeibe, a teste meghosszabbított részévé váltak a gépek, és hányan mondhatják el ezt magukról?

A szó, amit keresünk, az alázat.

A VÁROSLIGETET PRIVATIZÁLTA AZ EGYIK FIDESZES ÉRDEKCSOPORT ÉS ÚJABB SZÓRAKOZÓNEGYEDET ÉPÍTENEK RAJTA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.01.06.


...A tervek szerint szórakoztató negyed épül a Városliget helyén, kávézókkal, éttermekkel, boltokkal, fagyizókkal, csinos térkő- és beton burkolattal.

Mindezt nem az ujjunkból szoptuk: feketén-fehéren ott áll az újabb VÉSZ-ben. A VÉSZ célja is egyértelmű: minden lehetséges adminisztratív akadályt elhárítani az építkezések útjából és az eddiginél is szabadabb kezet adni az ingatlanfejlesztőknek.

A terv elég egyszerű: az ingyen telekre pénzt fialó vállalkozásokat vonzani, 
közben a budapestieket a zöld Városliget képével altatni. 

Az új szabályzat hátrányait, visszásságait 8 oldalas levélben sorolja a Város Lelkiismerete-csoport a fővárosi képviselőknek. A levélből kiderül: ha a Múzeumi Negyed felszámolta volna a Városliget csendes ligetes jellegét, az új VÉSZ a Liget szinte teljes beépítését jelenti, azaz mutatóban marad egy kis pázsit és néhány fa az épületek között.(Sokatmondó, hogy egy hónappal ezelőtt Gyorgyevics Benedek egy fizetett interjúban azt hazudta a Portfolio.hu-nak: „A Városliget sosem volt közpark.”)

A városvédők felhívják a levelükben a figyelmet, hogy
 • a VÉSZ tulajdonképpen legitimálja azokat a törvénysértéseket utólag, amiket a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az utóbbi években elkövetett: hogy nem voltak hatásvizsgálatok, nem volt igazi konzultáció arról a budapestiekkel, mi is történik Európa legrégebbi közparkjával;
 • az újabb VÉSZ szerint már a szakhatóságokkal se kell egyeztetni az építkezésekről (eddig is csak formalitás volt, hiszen a szakhatóságok legtöbbje azonnal automatikusan nyomta a pecsétet a kiemelet állami beruházás papírjaira);
 • a legtöbb építési eljárás ettől függetlenül jogszerűtlenül folyik, az építési és környezetvédelmi szabályok negligálásával;
 • a hatásvizsgálatokkal legtöbbször csaltak, el se végezték őket, vagy csak egyszerűen hazudtak velük kapcsolatban, azaz nem tudni, hogy a Városliget beépítése milyen hatással lesz a parkra és a környéken élőkre,
 • közben az Ingatlanfejlesztő azt hazudja, hogy az építkezéseknek és a létrejövő új intézményeknek a) nincs jelentős környezeti hatásuk, b) hatásterület nem jelölhető ki, illetve az épületek tervezési területére korlátozódnak;
 • jelenleg 14 étterem és vendéglátóhelység működik a Ligetben, az újabb VÉSZ 25-öt engedélyez 1 km2- en;
 • Lehet majd nyitni boltokat is, 3 db 80 m2 nem nagyobb alapterületűt en (közben az egymillióért bérelhető, 104 millióból elkészült pavilonok a Ligetben üresen állnak)
 • miközben pár éve még azt tervezték, hogy a kutyafuttató és a játszóterek a régi, burkolt játszóterek és sportpályák helyére kerülnek, kiderült, hogy ezeket is a fák helyére építik majd és ezt is megpróbálják „parkrekonstrukciónak” eladni;
 • pár éve a nyilvános wc-kre még nem gondolt senki, mostanra annyit lehet majd építeni, amennyi jól esik (öltözővel, zuhanyzóval),
 • 5000, a Városliget környékén lévő parkolóhely megszűnik, helyettük már csak 1800 parkolóhely épül a környéken, miközben megnő az autós és buszos forgalom;
 • és akkor még nem is beszéltünk a fákról, a zöldről, amiről nem készült igazi felmérés, fakataszter, a beépíthetőség egyes helyeken 40% alá viszi le a zöld terület arányát, más helyeken pedig védett, 200 éves fákat fognak kivágni, esetleg tépnek ki a földből előkészítetlenül „átültetés” címszóval.
A levélben a ligetet védő csoport arra kéri a fővárosi képviselőket: ne szavazzák meg az újabb VÉSZ-t.

ÍGY CSINÁLT TELJESEN HÜLYÉT A JOBBOLDALI SAJTÓBÓL A FEKETE ZEUSZ

ÁTLÁTSZÓ - DO TOHO BLOG
Szerző: BOTOS BOTOND
2018.01.06.


A magyar sajtó “konzervatív” (khm) fele azzal szembesült, hogy a multikulturális társadalom valóság Nyugaton, ahol leszámolnak a fehér felsőbbrendűség maradványaival a filmművészetben is. Arról viszont nem tudtak, hogy már az ókori görögök feketének is ábrázolták Zeuszt. Üdv a valóságban!

Fekete színésszel játszatja el Zeuszt és Akhilleusz szerepét a BBC és a Netflix új “Trója: egy város bukása” című közös gyártású sorozatában. Az előzetes információk alapján a klasszikus görög mitológikus történetet Trója ostromát meséli el a nézőknek. A görög kommentelők egy része felháborodott.

A hülyeségre és egy kis szavazatszerző rasszizmusra mindig vevő magyarországi kormánypropaganda beleállt a görögök hisztijébe és Magyarországon is butaság-cunami söpört végig a Fidesz-közeli médiától (888.hu, Pesti Srácok) a Fidesz-távoli médiáig (valasz.hu).

Igaz, korábban ez a bőrszín-dili a még nem cukisodó Jobbik privilégiuma volt. Ki nem emlékezne Toroczkai (Tóth) László jobbikos polgármester 2015-ös kirohanására, amikor arról írt egy Facebook bejegyzést, hogy a Hamupipőke amerikai feldolgozásában fekete színész játssza a király egyik főemberét, tizenhetedik századi európai viseletben? Történelemhamisítás! – kiabálta Toroczkai.

Alig nevettük ki magunkat az önkéntes migránskergetőn, máris itt az újabb bohózat. Egy fekete színész játssza el Zeusz szerepét! Az eddig többé-kevésbé komolyan vehető Stumpf András így fogalmaz: “multikulti hevületből, népnevelő célzattal belehelyeznek egy kosztümös Trója-sorozatba fekete hősöket és isteneket. Ami egyszerűen értelmetlen és hiteltelen”. András, nincs igazad. Megmagyarázzuk!...

Fekete Krisztustól Schlosser Imréig

A filmművészet és a mindenkori képábrázolás arról is szól, hogy el tudjuk felejteni a partikularitást – fekete bőrszín – és meglássuk az általános emberit. Jézus Krisztust feketének ábrázolták Afrikában, de Európában, például Magyarországon is, fehér bőrűnek. Holott köztudomású: a Megváltó közel-keleti származású volt, biztosan nem egy nordic típusú ember külső jegyeit viselte, ahogy ma a templomokban többnyire látható. És nem látok a témában értetlenkedő cikkeket sem.

A másik fontos szempont, ami hideg zuhanyként érte “jobboldalunkat”, hogy a nyugat-európai társadalmak valóban mulitkulturálisak. Az amerikai filmekben és a nyugat-európai alkotásokban fekete és fehér és ázsiai színészek játszanak egymás mellett. Ezekben az országokban ugyanis ez a normalitás. Feketék, ázsiaiak, zsidók, arabok és bizony, magyarok is. Ez utóbbi egyébként csak azért történhetett meg, mert mi, magyarok tántorogtunk ki Nyugatra jobban boldogulni és nem ők jöttek hozzánk gyűlöletet szítani.

De a multikulti a magyar társadalomba is betört, leglátványosabban a sportban jelent meg. Itt van például a Miniszterelnök Úr kedvenc sportága, a labdarúgás.

Elég csak a Mennyei Bajnokságban körbenézni, majdnem minden csapatban játszik fekete játékos, sok helyen dél-amerikai, szlovák, cseh, sorolhatnánk. Kedvenc csapatom a Ferencváros, és amíg száz évvel ezelőtt a sváb proli góljainak örültek a szurkolók, ma a tizenkilenc éves nigériai srác kapáslövéseinek tapsolhatunk. A mez ugyanaz, a játékosállomány megváltozott. Vagy háborodjunk fel a lelátókon, mert egy fekete játékos góljával vertük meg a Dózsát, hogy hát ez nem ér, ez történelemhamisítás, kérem vissza Schlosser Imre bácsit?...

A KILÁTÁSTALANSÁGOT FELVÁLTOTTA A TERVEZHETŐ JÖVŐ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.07.


Nem meglepő módon év eleje lévén kicsit amolyan összegzés és előretekintés jellege is lesz az eheti blogajánlónak, emellett elgondolkodhatunk azon is, miként nézne ki a gyakorlatban, ha mindenki ugyanolyan fizetést kapna ugyanazért a munkáért.

Mindig érdekes, amikor egy régi ismerős visszatér. Talán páran közületek emlékeznek még Gáborra, aki pár éve már vezetett egy blogot Németországból, ami aztán különféle okokból megszűnt, most viszont a romantikus Thomas von Fuerstenfeld néven újraindult. Az ő tollából következzen most egy visszatekintés, annál is inkább, mert nemrég volt tíz éve, hogy aláírt egy szerződést, amit nem kellett volna…

„Kereken ma 10 éve, hogy jövőképpel, tervekkel, naivan és tudatlanul aláírtunk egy svájci frank alapú jelzáloghitel szerződést. Aztán jött, aminek jönnie kellett…

Mondhatnám, hogy úgy emlékszem az egészre, mintha csak ma történt volna. De ez nem igaz. Nem emlékszek a részletekre. Nem emlékszek rá, hogy kezdődött el.

Az még megvan, hogy előtte egy őszi napon elmentünk a lakásbörzére Budapesten. Nézelődtünk, tervezgettünk. Az is megvan, hogy aztán jártuk a bankokat, hogy hol adnak hitelt használt ingatlanra minimális kezdőtőkével.

Az OTP, az Erste és a Volksbank is elhajtott, mondván, hogy amit mi fel tudunk mutatni - azaz egy programozói és egy pedagógusi fizetés - az alig több, mint a minimálbér. Érteni kellett volna a jeleket, de elvakított a... nem is tudom mi. Nagyravágyás?

Aztán előtte vagy utána - itt már teljesen összemosódnak a képek a fejemben - valahogy eljutottunk e történet kiinduló pontjához. Egyszer csak felbukkant a **cenzúrázva** Bank csillogó-villogó vadonatúj, kezdőtőke nélküli, svájci frank alapú jelzáloghitele új építésű ingatlanokra. Aki akkoriban értett hozzá, az tudta, hogy ez egy olyan nyilvánvaló csapda, amilyent a prérifarkas szokott építeni a gyalogkakukk számára a rajzfilmben.

Csakhogy ezúttal a prérifarkas palimadarakra vadászott. És azok be is szálltak a csapdába, csapatostul. Egy egész országnyi palimadár.

December 19.-én aláírtuk a hitelszerződést. Boldogan, önként, reménnyel és tervekkel telve, csillogó szemekkel tekintve a csodálatos jövő felé. 89 000 Forint havonta, 25 évig. Hahaha, na persze... (…)

Aljas, kígyónyelvű cselszövők eldobható játékszerei, s egy gondosan kitervelt, alaposan betanult és mesterien kivitelezett rendszer prédái lettünk. Attól a pillanattól fogva, hogy tudatlanul és naivan, bízva a tisztességben, az etikában és az adott szó erejében beléptem a bankba, a helyzetem meg lett pecsételve.

Ki a hibás? Én. Természetesen, és ezt nem is tagadom. Tudtam, mi a kamatos kamat, tudtam, mi az árfolyam... Tudtam, de nem értettem. Hittem abban, hogy a bank tisztességes, és hogy a kölcsönös előny, mindenkinek előny.

Álmomban sem gondoltam, hogy egy bank a rövidtávú haszon érdekében, szóban ígérget, félretájékoztat, nem vázolja fel a kockázatokat, magyarán mindent elkövet - amit nem lehet utólag bizonyítani -, hogy még egy adóssal több legyen a listáján. Ezt tisztességtelennek tartom. De ilyen a kapitalizmus. (...)

Aztán az első kamatperiódus után már nem volt olyan őszinte a mosolyom. Mintha egy büdös ponttyal vágtak volna képen. A 89 000 Forintos havi törlesztő felugrott 106 000 Forintra, majd 121 000.-, 134 000.-, 155 000.- és az ötödik évben már járt 160 000.- felett is.

Kezdetben vergődtem, kapálóztam, kerestem a kiutat: osztottam, szoroztam, hibát kerestem a rendszerben, de amikor már azt hittem, hogy végre találtam egy kapaszkodót, ami alkuképessé tesz, akkor a banki ügyintéző hölgy flegmán odafordult a kollégájához, hogy tájékoztassa: „Az úr számolt...”

Majd jót nevettek. Igen, nevettek, nem csak képletesen, hanem bele a szemembe. Láttam az amalgámot a jobb alsó őrlőben... (...) 

Hittem, hogy ha tisztességesen fizetem a törlesztőt, és soha sem kések, akkor előbb-utóbb lesz valami „jutalmam” azokkal szemben, akik szintén tudnák fizetni, de szarnak bele. Nem így lett. Aki tud fizetni, fizessen, mert valamiből pótolni kell a nem fizetők által okozott bevételkiesést...

LENNIE KELL EGY PONTNAK, AHOL AZ ELVAKULT, ÖNKÉNT VÁLLALT IDIOTIZMUS ALULMARAD A JÓZAN ÉSSZEL SZEMBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.01.07. 


Jó reggelt kívánok! A nehezén már túl vagyok, mehetek vissza aludni. A frásztól a pánikig terjedő skálán már végigrohangáltam, mire kivilágos kivirradt lett, úgyhogy tulajdonképpen már kellemesen lefáradtam. Ennek tudatában kell ma engem felelősségre vonni bármiért is. Ez inkább a kollégáknak szól, mint a nagyérdeműnek, de jobb, ha hivatalosan is állást foglalok erről, hátha a nyilvánosság ereje majd jól megvéd. Kivételesen nem migránsoknak álcázott turistákat láttam Cegléd utcáin, csak a számítógépem döntött úgy, hogy még szivatóval sem akar elindulni a vasárnap reggel örömére. Aztán addig melengettem, ameddig megadta magát.

Úgyhogy máris témába helyeztem magunkat frászügyileg, erről ma reggel két idegroham között olvastam egy jó kis posztot. Nem arra a tegnapi sajtóértesülésre gondolok, miszerint Pintér Olajszőkített Sándor örökzöld orbánista belügyminiszter elvtárs – a főnökével ellentétben – megunta a dicsőséget és a választások után visszavonul, azaz nem vállal újabb megbízatást. Ez egyáltalán nem ijesztő és félelmetes, hacsak az nem, hogy találhatnak a helyére még egy nála is kártékonyabb utódot. Azért remélhetőleg megpihenése nem lesz egyenértékű azzal, hogy következmények nélkül örökre eltűnik a süllyesztőben, mintha nem is lett volna, és évtizedes rombolása a feledés jótékony homályába merül. Hanem az történt, hogy ezen a héten derült ki: a BBC és a Netflix Trójáról készülő új sorozatában fekete színész játssza többek között Zeusz és Akhilleusz szerepét. Nem mondom, hogy ez egy teljesen szokványos megoldás, mármint az, hogy a görög istent egy fekete színész játssza el, de a propagandamédia szakmunkásai egyenesen rohamot kaptak és felvázolták a sötét jövőt:

Vajon az István, a király újragondolásába már az is beleférne, hogy István fekete, esetleg mondjuk román volt? Vagy egy új Egri csillagokban Dobó Istvánról kiderülne, hogy ő is muszlim volt, mint az ellenfelei? Talán eljutnánk oda is, Széchenyi István nő volt.


Ezt a dilemmát képzeljük el, amikor a Fidesz szarlapátolója, aki egyébként egy olyan kormányt támogat önkritikátlanul, amelyik folyton kikéri magának a rasszista, antiszemita, homofób és egyéb vádakat, azon morfondírozik, hogy románnak, vagy négernek lenni nagyobb gáz. A tragédia az, hogy ezek a szellemi árvízkárosultak semennyire nem érzik a súlyát annak a pusztításnak, amit maguk körül végeznek ezekkel a nyomorúságos, jól fizetett hergelő szólamokkal...

NÉMETH SZILÁRD ÉLETE LEGNEHEZEBB CSATÁJÁRA KÉSZÜL BANGÓNÉVAL SZEMBEN

SZTÁRKLIKK
Szerző: 24.hu / Sztárklikk
2018.01.06.


Csepelen a 24.hu szerint Bangóné Borbély Ildikót indítanák el a helyi szocialisták Németh Szilárd rezsibiztos, Fidesz-alelnök ellen, az áprilisi országgyűlési választáson. Sőt, információik szerint a jelölésre már hétfőn rábólint az MSZP országos elnöksége.

A Csepelt és Soroksárt magába foglaló fővárosi 17. választókerület a szocialisták és a DK osztozkodásában előbbieknek jutott, így gyurcsányi vétótól nem kell tartani. Abból viszont támadhat némi vihar, hogy Németh Szilárd balos ellenfele legutóbb Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa volt - írta a portál. Egyúttal a cikk felidézte azt is: Szabó 2014-ben le is győzte a fideszes politikust és megszerezte a mandátumot.

Szabó most is indul, vagyis Bangónénak először vele kellene megküzdenie. Az Együtt ugyanis nem kívánt összefogni az MSZP-Párbeszéd szövetséggel, s kizárólag jelölt-koordinálásba menne bele, ám mára a szocialista pártban többen nincsenek meggyőződve ennek szükségességéről...

MÉG EGYSZER AZ ŐSZÖDI BESZÉDRŐL

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.01.05.


...A magyar politikai élet érdekessége, hogy az őszödi beszéd apropóján az MSZP, mint kormányzó párt nem a párt legbelsőbb ügyeit kiszivárogtatókat leplezte le, nem a beszéd lényegi elemeit szívlelte meg, hanem lassú, szívós munkával kiszorította a párt megújulásáért küzdeni akaró, a párt korrupciótól való megtisztítását felvállaló egykori miniszterelnökét. Ezzel is, majd ezt követően minden fórumon beállt az Orbán legfőbb és egyedül számításba vehető ellensége ellen folyamatosan hadat viselő Fidesz mögé. A két párt közötti politikai ellentétek Gyurcsány ügyében nem létezőnek tűnnek. Az MSZP vezetését a bosszú, a Fideszt a rettegés erői vezérlik. Egyik sem szűnik a választások időpontjának közeledésével, sőt!

A másik érdekessége ennek az újra és újra visszatérő őszödi beszéd-komplexusnak éppen a nemzet által az őszinteségért és az igazságért folytatott kíméletlen harc kérdése. A magyar nemzet szomjazza az igazságot, ha kell felgyújtja érte a TV székházat, szétveri a nagykörutat, a Rákóczi utat, az egész fővárost, az egész országot. harc közben habzó szájjal üvöltik a megbízott és megfizetett üvöltők, hogy Gyurcsány takarodj. Hogy merte azt mondani, hogy csak hazudták a kormányzást és közben nem tettek semmit?! Micsoda impertinencia! Ez vért kíván, de legalábbis lopott üdítőt a büféből plusz tízezret a zsebbe.

11 év telt el azóta, melynek utolsó hét éve során egy olyan párt és egy olyan pártvezető épített ki egyeduralmat és egy félfasiszta politikai diktatúrát Magyarországon, aki illetve amely az első perctől folyamatosan hazudik az ország lakosságának. Eközben rezzenéstelen tekintettel lopja meg a népet anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. Hiába minden leleplezés, valódi kormányzás helyett egyértelmű és nyilvánvaló hazugságok tengerével árasztják el nap mint nap az „igazságra oly érzékeny” magyar népet – büntetlenül.

Ilyenkor arra gondol az ember, hogy milyen hazug is az ország és világ, amelyben élünk, és mennyire ostoba és könnyedén félrevezethető benne sok-sok férfi és nő. Mennyire manipulálható, ha jól dolgoznak a spindoktorok és megfelelő kezekben vannak a hírharsonák. Orbánnak és a Fidesz többi cégéres gazemberének annyi őszödi beszéde hangzott már el itt, hogy ennek töredéke is elég lenne más országokban, hogy robbanjon a nemzeti ellenállás. Hazugságaik során nem kímélik a családokat, az öregeket és most már a kicsiny gyerekeket sem. Hatalmuk alapja a nemzet rettegésének ébrentartása bármi áron. Magyarország pedig csendes, 2006-ban már elzúgtak megrendelt forradalmai. A bűzét máig érezzük és egyre erősebben.

HADD ÉLJENEK!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.01.05.


A rádió reggel hatkor közvetlenül a petárdatüzek szomorú fölsorolása után arról tájékoztat, hogy Mészáros Lőrinc az idevágó dokumentum szerint 49 milliárd forint összértékű, gigantikus közbeszerzéshez jutott. A bank-, média- és csak a jóisten tudhatja, miféle tulajdonos ezért a pénzért egyebek mellett új nyílvonali vágányokat, peronokat, aluljárókat és lifteket épít. Még ugyanebből az összetett mondatból kiderül, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. – ezúttal az Euro Aszfalttal konzorciumban, és szintén európai uniós pénzből – építheti ki az ózdi szennyvízelvezető rendszert, ennek a megbízásnak az értéke 4,3 milliárd forint. Lássuk be, ezek nem is olyan nagy ügyek. Egyik napról a másikra bányák, várak, kikötők, belvárosi területrészek kerülnek mindenféle panamatikus céghálón keresztül – nevezzük úgy – a kormánypolitikusi érdekszféra vonzkörébe.

A szocialista filmkultúra nagy erejű, megvilágító filmjében, a Tűz van, babám!-ban döbbenten látni, amint egyre-másra tűnnek el a tombolanyeremények asztaláról a tárgyak. Először a disznósajt, aztán egy üveg konyak, később a torta. A film alapeleme a lopás. Olyan méretű és olyan mélységű a lopás természetessége, hogy a néző belesüpped a székébe. Lassan nem marad az asztalon más, mint a tárgyak támasztékai meg a csipkés papírterítők. A film elején még roskadásig tömött tárlóról először eltűnik, ami ehető és iható (ebben a sorrendben), majd aztán ahogy jön, minden. Mondhatnánk, hogy nem változott semmi, most is ugyanúgy lopnak, mint akkor. De nem mondhatjuk, részben, mert 1989-ben, ha minden igaz, az ország keresztülment egy fergeteges erejű tisztítótótűzön, új szereplők érkeztek, másrészt gyökeresen más a lopás tárgyi és jogi struktúrája.

Az össznemzeti purgálódásnak semmi jele. Sőt. Akkoriban disznósajtok, konyakosüvegek és bólogató elefántfigurák tűntek el, ma erőművek, örökpanorámás hegyhátak és folyamok medrei. Történelmi borvidékek, országrészek, a Gellérthegy fele, a Balaton nyugati medencéje. Meg az északi...

MILYEN LESZ AZ ÚJSÁGÍRÁS JÖVŐJE?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.06.


- Minél nagyobb a politikai megosztottság, annál kevésbé tartjuk megbízhatónak a médiát
- Milyen folyamatokat okoz a közösségi média előretörése a hírgyártásban?
- Hányan hajlandók fizetni a minőségi hírekért? Hogyan hat a mesterséges intelligencia az újságírásra?

A Harvard Kennedy School egyik kutatóintézete arra kereste a választ 2018 elején, hogyan alakul át az újságírás a 21. században, ehhez pedig összegyűjtötték az előző év legizgalmasabb tudományos kutatásait a témában. A kérdés nemcsak a média munkatársait és fogyasztóit érinti, hanem lényegében mindannyiunkat. Az ugyanis, hogy mit írnak vagy közvetítenek a médiában, nagymértékben befolyásolhatja a politikát, a politika pedig – tetszik vagy sem –az életünket. A Harvard kutatói szerint nem is kis mértékben: ők 48 kisebb médiumot kértek meg arra, hogy előre egyeztetett időpontokban jelentessenek meg cikkeket az általuk kiválasztott témákban. Ezek 62%-kal növelték az adott témában megjelenő kommentek, twitter-üzenetek és egyéb állásfoglalások számát – az emberek tehát elkezdtek beszélgetni, kommentelni az adott ügyekről.

Egyre inkább a közösségi médiából tájékozódunk, viszont nem tartjuk megbízhatónak

Mára közhely, hogy a médiafogyasztási szokások – így aztán a sajtó működése is – átalakulóban vannak. A legnépszerűbb platformok már nem papír alapú vagy akár online újságok, hanem a közösségi média. A megbízható amerikai Pew Research kutatóintézet adatai szerint az Egyesült Államokban tíz felnőttből hét már a közösségi médiából tájékozódik – elsősorban persze a Facebook meghatározó, de hírforrásként egyre népszerűbb a videómegosztó YouTube, a Magyarországon kevésbé népszerű Twitter (Donald Trump elnök első számú médiuma), az Instagram és a Snapchat is. 2017-ben első ízben lett elsődleges hírforrás a közösségi média az 50 fölöttiek körében is, és az arány egyre növekszik, elsősorban a kevésbé iskolázottak támaszkodnak a közösségi oldalakra, amikor politikáról, hírekről tájékozódnak.

Annak ellenére van ez így, hogy a közösségi médiát általában kevésbé tekintjük megbízható hírforrásnak, mint a hagyományos sajtót. Na, nem mintha utóbbiban egyöntetű lenne az emberek bizalma: a Reuters felmérése szerint az emberek csupán 40%-a gondolja, hogy a „régi” média hatékonyan választja el a valós híreket az álhírektől, de még mindig jobban teljesít, mint a közösségi média, amely csupán a válaszadók negyede (24%) szerint teszi ezt. Érdekes eredménye a Reuters felmérésének, hogy minél nagyobb a politikai megosztottság egy országban, jellemzően annál kevésbé tartjuk megbízhatónak a médiát – valószínűleg azért, mert annyira eltérnek a hírek a különböző politikai oldalakkal szimpatizáló sajtóban (érdemes például összehasonlítani a Magyar Idők cikkeinek hangvételét a Klubrádió világával), hogy az ellentmondás a többség számára nyilvánvalóvá válik...

SZEGÉNY SZEGÉNYEK, AKIK A FIDESZESEK SZERINT MEGÉRDEMLIK, HOGY CSAK ENNYIÜK VAN

VÁROSI KURÍR- BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2018.01.03.


Ha szegény vagy, akkor soha nem látod Caprit, meg Palma de Mallorcát és akkor soha nem jutsz el a legjobb orvosokhoz Németországba, mint az a bizonyos MLSZ elnök, hogy gyógyulhass a gyógyíthatatlanból. Akkor nem ülhetsz a belügyér mellé egy magánrepülőn, útban a wimbledoni teniszdöntő felé. És soha nem lesz szőlőbirtokod Tokaj hegyalján, sem hat szántód, két erdőd, meg Horvátországi apartmanod, amit kiadhatsz minden esztendőben valakiknek.

Megoldjuk okosba

Ha szegény vagy, akkor nem lesz senki, aki odaszóljon az okmányirodába, a bankba, a NAV-hoz, vagy a Temetkezési Intézethez, de még a sintérekhez sem, hogy ügyidet gyorsabban, vagy kedvezőbben elintézzék és akkor soha nem fognak útjavítást végezni, no pláne új utat építeni ott ahol laksz, de elzárhatják viszont a vízcsapodat a marha melegben. És akkor soha nem vehetsz haszonbérbe egy fia hektár állami földet sem, nem lehetsz családi gazdálkodó, tudomásul kell venned, hogy akinek semmije sincs, az annyit is ér.
Ha szegény vagy, akkor hiába is álmodozol hűtött lakásról, sörökről, meg fokhagymás kagylóról, kaviárról, vitaminos koktélokról, pármai sonkáról, és nagy adag olasz fagyiról, akkor feliratkozhatsz a bolti kockás füzetbe nyugdíjig, vagy ameddig nem kapod meg pár tízezres járandóságodat és tűrnöd kell, hogy vannak, akik tízszer, százszor többet visznek haza havonta, csak azért, mert jókor voltak jóhelyen.

Ha szegény vagy, akkor adj Viktor levelére azok helyett is, kiket ő tett mérhetetlenül gazdaggá, az apjának, Csányinak, Garancsinak, vagy Szélesnek és Mészárosnak, és Vajnáról se feledkezz meg.

Bertelsmann alapítvány: Magyarország helyzete siralmas

Az 1977-ben alapított, magát függetlennek valló Bertelsmann alapítvány kutatásvezetője szerint Magyarország helyzete rendkívül siralmas a társadalmi igazságosság terén is. Márpedig az a szegénységgel szorosan összefügg. Európában, az összes lehetséges mutató figyelembevételével, csupán Bulgária, Románia és Görögország van mögöttünk e tekintetben, az összes többi jóval előttünk jár. Ha csak a rezsicsökkentés társadalmi igazságosságát veszem figyelembe, akkor azt mondhatom, az se a szegényebb sorban élőknek kedvez. Mert a szegények közüzemi fogyasztása mennyiségileg amúgy is elmarad a gazdagabb rétegekétől, arról nem is beszélve, hogy a szegények fával főznek és fűtenek, vezetékes vízhálózatuk sokuknak nincs és áramot is alig használnak, már ha az nincs kikapcsolva nekik. De említhetném a végtörlesztéssel élő adósok körét is, ők sem a szegények köréből kerültek ki...