2019. augusztus 12., hétfő

A GYŰLÖLET KEZD EGYRE INKÁBB ELHARAPÓDZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.12. 


Ismét megütöttek – jelen esetben lefejeltek – egy embert csak azért, mert azt feltételezték róla, hogy migráns. Ehhez annyi is elég volt, hogy az illető cigány származása miatt sötétebb a bőre. Noha várandós felesége is mellette volt, ez sem jelentett gondot a támadóinak, egy sor mocskos megjegyzést követően az egyik agresszor egyszerűen lefejelte a gyermeke anyját védő férfit. A történtek után nyomozás indult annak rendje és módja szerint, a tetteseket talán még pénzbüntetésre is ítélik, aztán az élet megy tovább. Ez az eset azonban messze nem egyedi vagy különleges, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy mégis mi változott az elmúlt években. Cigányok, arabok vagy épp kínaiak az orbáni kétharmad előtt is éltek Magyarországon, valahogy mégis ritkábbak voltak az efféle támadások. Noha persze előfordultak, de nem szinte napi rendszerességgel mint mostanság.

Ma azonban már nem csak a bőrszín alapján, de akár a szexuális beállítottság okán is gond nélkül leütnek, lefejelnek, vagy lerúgnak bárkit az utcán a magukat nemzetinek nevező bűnözők. Itt már régen nem arról van szó, hogy valaki szóváltásba keveredett és elcsattant egy pofon, hanem arról, hogy ma már attól is tartani lehet, hogy valaki leüt a nyílt utcán csak azért, mert sötétebb a bőrünk, nem magyarul beszélünk, szivárványos táskát hordunk, vagy Coca-Colát iszunk. Ide jutottunk a közel egy évtizedes folyamatos uszítás és gyűlöletkeltés következtében, amelynek nem csak a költségeit fizettük ki, de mi vagyunk azok is, akik a következményekért megfizetünk. El lehetne vonatkoztatni a kormány ténykedéseitől, de igen nehéz lenne nem párhuzamot vonni a gyűlöletpropaganda és az egyre növekvő gyűlölet bűncselekmények közé.

Nem állítom, hogy a kormány az egyetlen oka ennek, azt viszont állítom, hogy az ő politikájuk következménye az, hogy soha nem látott méreteket öltött ezen bűncselekmények száma. Ez egy tudatosan felépített kampány része, amelynek eredménye az utcai erőszak. Ma még „csak” pofonok csattannak el, de vajon mikor jutunk el oda, hogy egy nemzeti érzelmű hazafi (jó magyar?) egy kicsit nagyobb pofont ad egy fejkendős vagy egy szivárványos táskát hordó lánynak, mint amekkorát eligazításilag tervezett? Mi történik, ha az ütés következtében valaki meghal? Eddig még nem történt ilyen, azonban ez nem jelenti azt, hogy nincs benne a levegőben az, hogy a gyűlöletkeltésnek meglesz az első halálos áldozata is előbb-utóbb. Amennyiben ez megtörténik, annak a gyilkoson kívül lesz egy másik felelőse is: a magyar kormány és csatlósai...

CSEND-ELŐSZELES MIGRÁNS-MARGÓ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2019.08.12.


Az USA élén álló hatalmi droid mostanában elég sokat magyarázza, hogy az ő gyűlöletbeszéde nem az a gyűlöletbeszéd, ami a fegyveres fajelmélet-képviselet legutóbbi implementálását, gyakorlatba ültetését eredményezte. Szinte kapóra jött számára a pedofil milliárdos halála, mert kicsit elvitte a témát azokról a gyűlésekről, amelyen Trump hakniját a bevándorlókat gyülölő közbekiáltások erősítették. Európai hívei nem magyarázkodnak. Még. Nem is gondolkodnak. Valószínűleg.

Ahogy Orbán sem. Illetve ebben valószínűleg tévedek. Orbán valószínűleg nyomokban még gondolatokat is tartalmaz akkor, amikor a menekültek ügyét igyekszik a kommunikáció felszínén tartani. Addig sem az oligarchikus korruptorok üzelmeivel üzekedik a közhangulat. Sem a különböző fórumokon, sem az utcákon. Ugyanakkor a leglelkesebb orbanisták, és a mindenkit gyűlölő decibelkeresztények valószínűleg már régen felmentették magukat az olyan nehéz és fáradságos feladatok alól, mint ami a kérdésben felmerülő csoportok előfordulási arányait is mérlegelni volna képes. Ahogy annak idején, 2015-ben sem sokat elmélkedtek a kérdésen. Népeik nagy vezére Orbán Viktor elvtársuk kiállt, és megaszonta, hogy utálni kell a migránsokat. Így aztán a hívei lelkesen utálták a migráncsokat. Vihogva azon, hogy okostelefonokkal érkeznek a menekültek, és örömködve azon, hogy eszük ágában sincs itt maradni.

Holott az már akkor is világos volt, hogy okostelefonnal, és a nem túl olcsó útiköltség megfizetésével azok érkezhettek az első hullámokban, akik a hazájukban a képzettebb középosztályhoz tartozhattak. Azért, hogy a hatalmi packázás mégis képes volt kihozni a rosszabb énjét többeknek az vesse az első követ bárkire, aki szent. A szélsőjobbal kokettáló, és ölelkező fórumhuszárok minden esetre ne dobálódzanak. Mert a lábukra ejthetik a flasztert. A másik jelentős csoport volt azoknak a köre, akik már csak vallási okokból sem az iszlám államok fele menekültek. De az orbanista kereszténység védelmének a jegyében a koptok, és más keresztény hívek sem kaptak különösebben kegyesebb elbánást. Talán azért, mert a menekülő középosztálynak nem volt mégsem elég pénze, illetve szándéka a hatalmi baksis kifizetéséhez...

TELJESÜLT A KORMÁNY NAGY TERVE - HA TÚLLŐNEK A CÉLON, AKKOR SEM MEHETNEK BIZTOSRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.12.


Június végéig éppen 800 milliárd forinttal sikerült növelni a lakosság kezében lévő állampapírok állományát, ahogy azt korábban a kormányzat megálmodta – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. A nagy siker a Magyar Állampapír Plusznak köszönhető, bár nem mindenki járt jól a vásárlással.

Június végére 6572 milliárd forinttal nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány a december végi 5778 milliárd forintról. A 794 milliárd forintos növekmény gyakorlatilag megfelel annak a kívánságnak, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a kormány fogalmazott meg az év végén, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal nőjön a lakosság kezében lévő állampapírok összege. Eza tervezett 998 milliárd forintos nettó kibocsátás 80 százaléka.

A siker a júniusban indított szuperállampapírnak, a Magyar Állampapír Plusznak köszönhető. Ebből csak júniusban 882 milliárd forintnyi, múlt hétfőig pedig összesen 1500 milliárd fogyott. (A nettó lakossági állampapír-állomány növekedése 678 milliárd forint volt júniusban.) Az persze már korábban kiderült, hogy azt az ábrándot nem sikerült megvalósítani, hogy a parlagon heverő készpénzből vásároljon a lakosság, hiszen a készpénzállomány múlt hónapban ismét csúcsot döntött. A számokból már korábban is jól látszott, hogy az emberek főleg más megtakarításaikat csoportosították át.

Az MNB már a júliusi értékesítéseket is figyelembe véve arra jutott, hogy a legtöbb pénz a MÁP+-ra más állampapírok visszaváltásából származott, de júliusban már valamennyi készpénz is vándorolhatott ide...

KORRUPCIÓ AMERIKÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Steve
2019.08.12.


Milyennek látszik a magyarországi korrupció Észak-Amerikából nézve? Vajon Kanadában és az Egyesült Államokban is van-e és ha igen, akkor milyen természetű? Ezen elmélkedett el a már több évtizede Kanadában élő Steve (korábbi írását itt olvashatjátok).

„Érdekes vitám volt nemrég egy barátommal. Kanadai magyar, manapság a telet Magyarországon tölti, budapesti öröklakásán.

Az egészségügy jött szóba, és hogy érdemes-e a magunk fajtának, itt Kanadában élő magyarnak, nyugdíjasan, visszaköltözni, huzamosabb időre, vagy végleg.

Korrupció a magyar egészségügyben

Mondta, a kórházak és a betegellátás, nem az orvosok képzettségéről beszélt, távol van attól, amihez mi itt Kanadában hozzászoktunk. És persze van a hálapénz, ami itt egy ismeretlen fogalom.

Hallottam, nem tudom, hogy igaz-e, hogy volt egy javaslat, ami a hálapénzt lett volna hivatva megszüntetni. A hálapénzről lemondó orvosok kaptak volna fizetésemelést, és egy kokárdával jelezték volna, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak, de a magyar orvosegylet ezt a javaslatot elutasította.

Említettem barátomnak, hogy az otthoni állítólag nagymértékű korrupció zavarna engem, ugyan, mint nyugdíjas az egészségügyön kívül, talán ritkán találkoznék evvel.

A politika befolyásolása Észak-Amerikában

Mondtam neki itt (nyugaton) a korrupció kevesebb. Meglepődtem, amikor rám támadt, hogy itt, Észak-Amerikában is dúl a korrupció! Vak vagyok, hogy nem látom? Kiderült, ő a pénz befolyására gondolt, politikai szinten, nem arra, hogy a gazdasági tranzakciókban embereket lefizetnek. Mert az itt tagadhatatlanul ritka.

Nem, ő arra gondolt, hogy a politikai adományok, a pénz, rendkívül fontos tényező a választásoknál, és hogy a pénzbeli támogatásokért, az adakozók, (a lobbik és privát személyek), befolyásolni képesek a hatalomra kerülőket, és ezáltal a választók, a kisemberek érdekei, nem annyira érvényesülnek. Van ebben igazság.

Mondtam neki, hogy ne vitázzunk, ez sajnálatosan létezik, de én ezt nem hívnám korrupciónak, hanem politikai befolyásnak.

Utánanéztem, mi is a korrupció? A Wiki definíció azt mondja, hogy: „corruption is the abuse of official power or position to acquire a personal benefit”. Magyarul, a korrupció a hivatalos hatalom vagy pozíció helytelen használata, személyi előnyök érdekében.

Információként, a World Transparency Index korrupciólistáján jelenleg Dánia van az első helyen (azaz ott a legkisebb a korrupció), Magyarország a 64. helyen kullog. Előttünk van csaknem az összes volt szocialista ország. Kanada a 9-ik, az USA 22...

AKI A MÚLTAT JELENNÉ VÁLTOZTATTA - ANNE FRANK 90. SZÜLETÉSNAPJÁRA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: HELLER ÁGNES
2019.08.09.


„Jó ember az, aki ama választás elé állítva, hogy inkább igazságtalanságot követ el mással szemben, vagy elszenvedi az igazságtalanságot, az utóbbit (az igazságtalanság elszenvedését) választja” – hangsúlyozta Heller Ágnes 2019. június 12-én, a frankfurti Pauls­kirchében, ahol nagyszabású megemlékezést tartottak a naplója révén világhírűvé vált Anne Frank születésének 90-ik évfordulója alkalmából. A beszédről a rendezvény svájci szervezőitől, az Anne Frank-hagyaték kezelőitől szereztem tudomást, és megkérdeztem Heller Ágnest, hogy megjelentethetnénk-e. Azonnal elküldte, Blaschtik Éva pedig lefordította, Balatonalmádiban, néhány száz méterre az MTA-üdülőtől, ahol Heller Ágnes éppen dolgozott. Átnézni sajnos már nem tudta. Így a hang nem teljesen az övé – de az erő, a szenvedély, a kíméletlen őszinteség feltétlenül.

Tönkő Vera

A mai napon, június 12-én Anne Frank 90. születésnapjáról emlékezünk meg. Egy hónappal ezelőtt, május 12-én az én 90. születésnapomat ünnepeltük. Én életben maradtam, mert 1945. január 16-án fölszabadított az orosz hadsereg, ő viszont két hónappal később, márciusban meghalt Bergen-Belsenben, megölték. Ő osztozott az európai zsidók sorsában, én a véletlen folytán elkerültem. Mi, akik a véletlennek köszönhetően túléltünk, sosem szabadulhattunk a bűntudattól, amiért mindenki más helyett életben maradtunk.

Még fiatal voltam, amikor először olvastam Anne Frank naplóját, és egy olyan fiatal lánynak a szemével olvastam, aki sok tekintetben osztozott Anne élményeiben. Olyan volt ő nekem, mintha elveszített rokonaim vagy barátnőim egyike lett volna. Története két, Auschwitzban elgázosított unokahúgom történetével volt egyazon, meg a barátaiméval, fiatal fiúkéval, akiket magyar nácik, nyilaskeresztesek gyilkoltak meg.

1944-ben még közös volt a történetünk. Anne Frankhoz hasonlóan örültünk a sztálingrádi vereségnek, Mussolini bukásának, a Hitler ellen elkövetett, jóllehet sikertelen merényletnek, meg persze június 6-ának, a D-napnak. Anne Frank naplóját első ízben olvasva újraéltem akkori örömeimet és félelmeimet. Eszembe jutott, mint oly sokszor, Auschwitzban meggyilkolt apám, akihez ugyanolyan közel álltam, mint Anne az ő Pimjéhez. Elcsodálkoztam, micsoda reményekkel volt tele Anne, micsoda elképzelései voltak a háború utáni napokról akkor, amikor én még bizonyos voltam benne, hogy nem fogunk életben maradni.

A zsidó családok közötti konfliktusokat is jól ismertem, az én életemben ugyan máshogy hívták őket, de ugyanolyan önzők és ostobák voltak. Bizonyos értelemben irigyeltem Annét a hazájáért – amiért olyan sok holland keresztény kész volt segíteni a zsidóknak.

Anne története azonban alapjában véve mégis egy olyan okos és bátor zsidó lány története, akiből egy év leforgása alatt felnőtt nő lett, és aki soha nem élvezhette azoknak a fiataloknak az életét, akik közé magam is tartoztam.

Most, hogy csaknem 70 év elteltével újra elolvastam Anne naplóját, az emlékeim nem lettek ugyan mások, de gondolatom sok más támadt. Az első gondolatom azonban még mindig a bűntudatból fakadt. Halottainkat annak idején nem sirattuk el úgy, ahogyan kellett volna, mert túlságosan el voltunk foglalva azzal, hogy éljünk. A gyász ideje késve jött el, inkább a traumaelbeszélés kapcsán: a gyászunkkal gyógyítottuk magunkat.

Anne Frank nekem örökre megmaradt 15 évesnek. Túl korán fosztották meg a jövőtől, akárcsak unokahúgaimat és fiatalkori barátaimat. 1945 márciusában megállt az idő.

Mégis itt ülünk most a frankfurti Paulskirchében, hogy a 90. születésnapjáról beszéljünk. Az egész világ ismeri Annét. Hogy miért?

Mert írt. Mert naplójában a múltat jelenné változtatta, a holtakat élőkké. A szavak csodája által. Az irodalom csodája által.

Anne Frank naplója nemcsak a szenvedés, a zsidó sors dokumentuma, hanem egyben egy olyan gyereknek a története is, aki ebben a sorsban, ennek a sorsnak a következtében talál önmagára. Anne ez alatt a rövid idő alatt csinálta végig azt, amit Nietzsche így fogalmaz meg: „azzá lenni, amik vagyunk”. Anne fölfedezte önmagát, és kis világában fölfedezte a nagyvilágot. Megtanult szeretni, ítéletet alkotni, megbocsátani, kinevetni, megérteni – megtanulta, mi a félelem és az elégedettség, a szerencse és a szerencsétlenség –, és mindent regisztrált, amit szavakban átélt. Szenvedélye lett az írás, benső szükséglete, ennek köszönhető, hogy naplójából irodalom lett, nevéből pedig mindazoknak a jelképe, akiknek sorsában osztozott. Mindenki helyett, az én halottaim helyett is írt. Írt az unokahúgaim és a fiatalkori barátaim helyett is, akiknek a nevére hamarosan már senki sem fog emlékezni. Anne Frank a saját halhatatlanságáért is írta a naplóját.

Naplójában Anne olyan kérdéseket vetett föl, amelyeket csak később szoktunk, köztük olyanokat is, amelyekre mindmáig nem tudjuk a választ...


EGY ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSSAL EZELŐTT MÉG NEM ORBÁN MOSOLYGOTT AZ ÖSSZES MEGYEI ÚJSÁG CÍMLAPJÁN

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.08.12.


...A kérdés csak az, hogy hány önkormányzati választást rendeznek még addig, amíg ellensúlyozni tudják azt a kárt, amit az igazi vidéki sajtó eltüntetése okozott.

ITT OLVASHATÓ

NYOMASZTÓAN KÖZELIVÉ VÁLT A PUTYINI VILÁG

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2019.08.12. 


...gyereket még nem akartak elvenni tüntetőktől, és az ellenzéki tüntetéseket sem tiltották be. Csak szűkebbre szabták a gyülekezés lehetőségeit. Meg persze, mifelénk ugyan egzisztenciálisan ellehetetlenítenek ellenzéki újságírókat, na jó, meg időnként azért államtitok-sértésért vád alá helyezik őket, meg hát a jogvédőket is megbélyegzik képtelen törvényekkel, de legalább nem érik őket véletlen halálos balesetek, és nem követnek el hirtelen rejtélyes öngyilkosságokat sem, mint Oroszországban.

De tényleg nem? Az elmúlt években volt azért itt minden, ami a putyini világot olyan nyomasztóan közelivé teszi. Halt meg „üzletember” fura körülmények között rendőrautóban, meg egy másik szintén rejtélyes módon pár nappal az után, hogy akarata ellenére eladta az államnak a cégét. Lőtte már fejbe magát egy fideszes cégek által sokat foglalkoztatott könyvvizsgáló. És ütött már el – hogy is mondjam – figyelmetlen autós ellenzéki polgármesterjelöltet nem sokkal a választás előtt. Vittek már el Budapesten ellenzéki tüntetés közelében kutyát sétáltató járókelőket, tartottak bent demonstráló tinédzsereket fogdán teljes éjszakán át, úgy, hogy hazaszólni sem tudtak, hogy mégis mi történt velük. Sőt, indult már eljárás magyar újságírók ellen azért, mert tudósítottak nem bejelentett tüntetésről, noha a képeken is jól látszott, hogy nem tüntetni, hanem dolgozni jöttek.

Egy szó, mint száz: lehet, hogy a mi kis magyaros Kubatov-listánk a kanyarban sincs az orosz listához képest, de hogy Moszkva szelleme már látszik a kanyar végén, az, bármennyire ijesztő legyen is kimondani: tény.

LOVASI ANDRÁS: VÁLASZ HONT ANDRÁSNAK (ÉS TGM-NEK)


HVG ONLINE / KULT
Szerző: LOVASI ANDRÁS
2019.08.12.  A legutóbbi HVG-ben munkatársunk 
  visszatért a Kiscsillag zenekar tusványosi 
  fellépésére, fölidézve Tamás Gáspár 
  Miklós ezzel kapcsolatos kritikáját is, 
  kifogásolva – többek közt – Lovasi 
  szélsőliberálisozós szóhasználatát. 
  Ezúttal a zenész reagálását közöljük:...
  
  Kedves Hont András!

  TGM cikke egy interjúmban használt jelzős 
  szerkezet („szélsőliberális hörgés”) ihlette 
  pamflet, egy szerző-előadó esetében inkább 
  a szerzeményeit vagy például a színpadi 
  tevékenységét szokták kritikával illetni. Ezt egy lekezelő félmondattal letudta a szerző. Pedig ha jobban utánanéz, milyen dalok hangzottak el Tusványoson, talán jobban megérti részvételünk további motivációit (természetesen a NER-hez dörgölőzésen kívül), - ha kíváncsi lett volna rá. (De nem volt.) Itt küldöm az egyik Tusványoson “dudorászott” dalunkat:...

A TELEPEKEN MAJDNEM OLYAN NÉPSZERŰ A NYUGTATÓ, MINT AZ ALKOHOL

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.08.12.


A biofű és a herbál elterjedése ráirányította a figyelmet a falusi szegénytelepek drogproblémáira. Mostanáig mégsem voltak pontos számaink arról, mekkora a baj valójában, legfeljebb személyes benyomásokból és történetekből lehetett kiindulni. A Magyar Addiktológiai Társaság telepi szerhasználók körében végzett felmérése szerint tényleg országszerte elterjedtek a dizájnerdrogok, de a legnagyobb bajt még mindig a cigi, az alkohol és a nyugtató okozza. Utóbbit már majdnem annyian szedik naponta, mint ahányan isznak. 

Mióta a dizájnerdrogok a legkisebb falvakban is felütötték a fejüket, távolról sem igaz, hogy a kábítószer valami nagyvárosi hóbort lenne. Az utóbbi években egymást érték a beszámolók arról, hogy még a legszegényebb emberek is olcsó herbáltól, biofűtől, kristálytól és más szintetikus anyagoktól állnak be, amiket összefoglalóan újfajta pszichoaktív szereknek hívnak. Ezeket a drogokat valamilyen szárított növényre permetezik rá, majd cigaretta formájában szívják el. Úgy néz ki, mint egy füves cigi, csak éppen sokkal erősebb, és sosem lehet tudni, mi van benne pontosan. Általában acetonban oldják fel, de előfordul, hogy könnyen beszerezhető vegyszereket használnak, akár patkánymérget vagy csavarlazítót. Ennek elég rémisztő pszichés hatásai vannak.

A herbál- és biofűprobléma különösen azokat a falusi szegregátumokat sújtja, ahol a legszegényebb, legkevésbé iskolázott emberek élnek, és ahol a gyerekek sokszor már 14 évesen kipróbálják ezeket a szereket. De hiába beszélnek erről civil szervezetek, mint a BAGázs, és hiába találkozunk ezzel gyakran mi is a riportjaink során, mostanáig nem voltak pontos számaink a baj valóságos méretéről.

Ez valamelyest megváltozott, miután a Magyar Addiktológiai Társaság munkatársai 30 szegregátumban, 400 aktív szerhasználó bevonásával mérték fel a droghelyzetet egy európai uniós telepfelszámolási program keretében. Ebből még mindig nem tudjuk megmondani, pontosan hány ember fogyaszt ilyen szereket Magyarországon, inkább a legrosszabb helyzetű, főleg észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli telepek viszonyairól kapunk képet.

“Először is, nem elszigetelt helyekről beszélünk, ahová valaki bevitte a drogot, aztán elterjedt, hanem országos jelenségről van szó, hiszen ez a típusú szerhasználat a mélyszegénységgel és a kilátástalansággal függ össze. Ezt eddig is sejtettük, de nagyon jó, hogy megerősítést kaptunk rá” – mondta Csák Róbert szociológus, a kutatás egyik résztvevője. Szerinte a másik fontos eredmény, hogy kiderült: bármennyire is sokan álltak rá a dizájnerdrogokra,

továbbra is az alkohol, a cigi és a nyugtató a legnépszerűbb...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNI-ROGÁNI PROPAGANDA. MA TÉGED AKARNAK ELTAKARÍTANI, HOLNAP MÁSOKAT A MÉDIA KERETLEGÉNYEI, -LEÁNYAI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.08.12.


Egyszer majd, ha a gyerekei megkérdezik Marsi Anikó nagy magyar családanyát, hogy miért állt be a seggnyalók sorába, megizzadhat a televíziózás egyik libája. Családanya, aki a gyűlölethez, hazugságokhoz és manipulálásokhoz adja a nevét a teljesen elkorcsosult TV2 csatornán. A Tények hírolvasójaként a súgógépről felmondva bármire képes. Ennyi a dolga. Markolja fel a pénzt, és azért bárkit, bármikor kicsinál, ha az az érdeke a hatalomnak. Szolgálatukba állt. Kereskedelmi szolgálatukba.

Aztán majd, ha a gyerekei tényleg megkérdezik, lehet szegénynek ártatlanságára hivatkozva, védekezve panaszkodni: az ocsmány játékban ugye, parancsot teljesít. A névtelenségbe burkolózó, kamerán túli szerkesztő előre megírt parancsát: kicsinálni, hazudni, torzítani, ez a nyilvánosság előtti játéka a stábnak. Most éppen Donáth Lászlón etyepetyéltek Marsiék úgy, hogy a Tényekben megszólalt egy ismeretlen valaki, aki valakiről hallott valamit. Ez a híradó nevének megcsúfolása is. Tények? Ugyan. Senkit nem védek, Donáthról is kiderül az igazság, addig, csessze meg, nem ennek a elmebeteg, szakmaiatlan bandának kell leborulva hinni.

Úgy van ez, hogy ma téged akarnak eltakarítani, holnap másokat. Mindenáron. Dübörög az orbáni-rogáni propaganda gépezet. A hatalom kívánsága szerint. És ezek az államilag kitartott csicskások, ocsmánysággal kibélelt újságírók, adják a nevüket mindehhez. Most. Pénzért és jellemükkel alkalmasak rá...

HORVÁTH ANDRÁS KÖZZÉTETTE A MICROSOFT-ÜGYBEN VEVŐKÉNT ÉRINTETT ÁLLAMI SZERVEZETEK LISTÁJÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2019.08.12.


“Microsoft-ügy, mindenki benne van!”– a legújabb korrupciós botrány részleteit magyarázó Facebook-bejegyzést tett közzé az öt éve zöld dossziéjával a cégláncolatos áfabotrányt kirobbantó Horváth András, egykori NAV-elemző, aki azóta Magyarország legismertebb közérdekű bejelentőjének számít. Horváth jelenleg az uniós forrásból megvalósuló, korrupciógyanús projektek után nyomozó Hadházy Ákos független képviselő munkáját segíti...

SZABÓ SIMON: MÁR NEM MEGYEK NEKI SENKINEK AZÉRT, MERT MÁST GONDOL, MINT ÉN

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2019.08.11.


Amikor valami nem tetszik, azt egyszerűen kiírom, elmondom, ebben semmi sem korlátozhat – mondja Szabó Simon, aki megtapasztalta már, milyen, amikor gyűlölködés zúdul rá egy felszólalása miatt. Szerinte nagy baj, hogy családokat és ezeréves barátságokat szakíthat szét a politika, ő például a mai napig tűzbe tenné a kezét gyerekkori barátjáért, akivel egymás szöges ellentétét gondolják a világról. Persze volt idő, amikor ő is forrófejűbb volt, ezt az időszakot dolgozná fel a kamaszkori éveiről szóló filmben, amire tíz éve próbál támogatást szerezni. De vajon miről ismerik meg manapság az utcán? Miért jó kamerák előtt bunyózni? És nem zavarja-e, hogy állandóan suttyó szerepeket osztanak rá? Interjú...

ORBÁN KIM DZSONG UNNAL KERÜLT EGY LAPRA JOHN OLIVER MŰSORÁBAN


HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.12.


Türkmenisztán, Észak-Korea, Magyarország – ez a sorrend az amerikai műsorban. Nem ez az első eset az Amerikában dolgozó brit tévésnél, hogy masszív autoriter vezetőként írja le a magyar miniszterelnököt.

A Last Week Tonight című műsor legutóbbi adásában John Oliver Türkeminsztánról, illetve annak diktátoráról, Gurbanguly Berdimuhammedovról beszélt hosszan, egy teljes részt kapott a közép-ázsiai ország.

Ebbe a műsorba fért bele Orbán Viktor és Magyarország is.

A brit komikus (aki beszélt már autoriter vezetőként Orbánról korábban is) szerint Türkmenisztán az egyik legrosszabb hely a Földön, totális a rendőrállam, ismeretlen fogalom a sajtószabadság, valamint a mai napig működnek kényszermunkatáborok. Gurbanguly Berdimuhammedov pedig diktátorként irányítja az országot, óriási személyi kultusz épült köré.

A műsorvezető veszélyes állami vezetőnek nevezte a türkmén diktátort, de ettől még nem lenne érdekes, hisz olyan sok veszélyes vezető létezik korunkban. És itt jött a képbe Orbán Viktor, mellette az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un, fölöttük pedig Vlagyimir Putyin, Rodrigo Duterte és Recep Tayyip Erdoğan...

ÍGY CSALHAT A FIDESZ OKTÓBERBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.08.12.


Ha akarat van rá, számos lehetőséget találhatnak a kormányzópártok arra, hogy tisztességtelenül és/vagy jogszabályellenesen befolyásolják a küszöbön álló önkormányzati választások eredményét, a leggyakrabban ráadásul a lebukás komoly veszélye nélkül. Wiener György, a politikatudomány kandidátusa az „egyszerű” esetektől a bonyolultabbakig számos lehetőségről beszélt portálunknak, példákkal is illusztrálva szavait.

Hódmezővásárhelyen – mint arról Hírklikk elsőként beszámolt – a májusi európai parlamenti választások óta rejtélyes módon 1161-gyel gyarapodott a választói jegyzékbe felvett választópolgárok számra, mégpedig választókörönként egyenletes eloszlásban. Márki-Zay Péter portálunknak elmondta: „a vizsgálat arra derített fényt, hogy a 36 ezer választási joggal bíró Hódmezővásárhelyen újonnan jelentkezett 1161 választó között hatvan-hetven olyan ember van, aki ténylegesen az elmúlt időszakban jelentkezett be a városba”, a többi durván ezer ember „csak” nem volt jogosult szavazni az Európai Parlamenti választásokon.

És mint a Nemzeti Választási Iroda honlapján olvashatjuk: „az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán valamint a helyi népszavazáson választójoggal rendelkezik minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív választójoga van a menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyeknek is”. Azaz fennáll a gyanú, hogy a már korábban is tapasztalt szavazóbetelepítés történik Hódmezővásárhelyen...

A KÍSÉRLET ELBUKOTT – PETŐ IVÁN: HA A FIDESZ GYŐZELME VESZÉLYBE KERÜLNE, A VÁLASZTÁSI CSALÁS SEM RENDSZERIDEGEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.08.12.


Harminc évvel ezelőtt könnyű volt hinni a rendszerváltásban. Minden körülmény azt sugallta, hogy a magyarok liberális demokráciában akarnak élni. Mára kiderült, ez illúzió volt. De ki kellett próbálni, és az utódoknak kell eldönteniük, kezdenek-e a tanulsággal valamit – mondja a 168 Órának Pető Iván. Az SZDSZ volt elnökével a rendszerváltás évfordulójának ürügyén beszélgettünk. Pető visszavonult, kivonta magát a nyilvánosságból. Amúgy sem akart élethosszig politikus lenni. Az általa adott prognózis baljós: ha az orbáni autokrácia nem bukhat meg választásokon, csak rossz változatot tud elképzelni. Az is kérdés, megteheti-e az ellenzék, hogy a rendszer elé parlamenti Potemkin-falut építsen. Pető azt állítja, 1989-hez hasonló puha váltás többé valószínűleg nem lesz...

DARABONKÉNT TIZENHÁROM MILLIÁRDÉRT VEHETTE A LUXUSREPÜLŐKET A HM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.08.12.


A kormány következetesen titkolja a honvédségi repülőgép-beszerzések költségeit – ám a Honvédelmi Minisztérium az egyik cégének mérlegében furcsa számokat találtunk.

Az elmúlt két évben a Magyar Honvédség két Airbus 319-es és két Falcon 7X repülőgéppel gazdagodott. Az előbbi gépek 160 személy szállításra alkalmasak, ezért csapatszállító gépeknek nevezik honvédségi berkeken belül, a két Dessault Falcon viszont igazi luxusrepülő: a 12-16 személy utaztatására képes üzleti gép (business jet) akár 11 ezer kilométert repülhet leszállás nélkül, így alkalmas interkontinentális utazások lebonyolításra is. A repülőgépek beszerzésében az a közös, hogy a kormány, illetve a honvédelmi tárca következetesen titkolja, hogy mennyibe került a csapatszállítók és a ”könnyű, többcélú szállító- és futárgép”-nek titulált Falconok beszerzése az adófizetőknek. 

A két, amúgy használt Falcon kalandos úton került Magyarországra: az első tavaly augusztusban szállt le némileg váratlanul a kecskeméti katonai repülőtéren és viszonylag gyors honosítás után a Magyar Honvédség állományába került. Már ekkor lehet tudni, hogy legalább még egy „futárgép” beszerzését fontolgatja a kormány, mint kiderült a valamikor tavaly ősszel érkezett a Magyarországra és Ferihegyen tárolták. A Zoom.hu derítette ki, hogy a hiányzó üzleti gép a honvédelmi minisztérium egyik cégének a HM EI Zrt. tulajdonában van és polgári gépként vették nyilvántartásba. A gépet idén tavasszal vette át a honvédség, ezért jó eséllyel feltételeztük, hogy a HM EI Zrt tavalyi üzleti beszámolójában a gép vásárlásról részletekkel szolgálnak. Ám a cégbírósághoz benyújtott iratokban egy szó utalás sincs a HA-LKX lajstromjelű gép megvásárlásáról, egyedül a mérlegben találtunk egy 13,7 milliárd forintos tételt – ami az egyik Falcon árára utalhat. Ugyanis a cég által vásárolt áruk készletértéke 2017-ről, 2018 végére 15,5 milliárd forintra emelkedett, ami 13,7 milliárddal magasabb a nyitóállománynál. Az elmúlt években ezen a soron rendre pár száz millió forintnyi készletet számoltak el, így a tíz milliárdot jócskán meghaladó növekedés egyik évről a másikra több, mint figyelemre méltó. A cég üzleti beszámolójából annyi derül ki, hogy a 13,7 milliárd forintos növekedés – amely pontosan megegyezik egy használt Falcon becsült árával - „kereskedelmi áruügylet” következménye...

我是匈牙利人

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.12.


Kövér László kezd egészen mélyre süllyedni, a sötétségbe bele az összes elvtársával és cimborájával együtt. Bár túl hosszú utat megtennie nem kell, elég régóta a lehangoló cél közelében van, a mostani magyar-rinyálása azonban egy újabb jelentős grádics. Ebben egy mondaton belül mond ellent önmagának, és még szerencse, hogy ezt a mutatványt egyetlen szón belül nem lehet megtenni (bár arra is képes volna). Akkor e téren már teljesen elérte a mocsarat ezek szerint. Magyar az, akinek négy gyereke van – mondja Kövér -, magyarul tudni nem követelmény, ezen túl van neki tizenhat unokája, akik viszont már magyarul csacsognak.

Ez valahogyan nem áll össze, de ez Fideszéknél nem is előírás. “我是匈牙利人” – vagy “Я венгр”, esetleg “Mən Macarıstanlıyam”. Itt most kínaiul, oroszul és azeriül mondtam azt, hogy magyar vagyok, ha már testéri népek, ugye. És akkor föltenném az obligát kérdést, ha van négy gyerekem ilyen bemutatkozással, akkor magyarnak minősülök-e, vagy ehhez elég, ha a Fideszre szavazok. Mert ez lesz lassan az egyetlen kritérium. Az eljövendő önkormányzati választásokon is már az Unión kívüli nem magyarok is szavazhatnak, elegendő hozzá egy itteni lakcím. Már látom, ahogy névleg megtelnek ukránokkal a disznóólak.

Ilyen tempóval egyébként a magyar állatkertben született zsiráfok, makik és elefántok is szavazhatnának, van magyar lakcímük és szeretik a narancsot. Tényleg itt tartunk lassan, s ebből kitetszik, hogy Kövér és elvtársai egyrészről a végtelenségig tágították a magyarrá nyilvánítás lehetőségeit, más szempontból viszont erősen szűkítik azt a kört, amely szerintük magyarnak tekinthető. Én például ilyen szempontból egyáltalán nem számítok annak, csak két gyerekem és négy unokám van, arról nem is beszélve, milyen elképesztő globalista-liberális képzetekkel van tele a fejem, és életemben nem szavaztam a Fideszre. Így a NER szempontjából létezésem fölösleges és indokolatlan...