2016. október 26., szerda

EGYRE CSAK SZŰKÍTI A FIDESZ A NYILVÁNOSSÁG FÓRUMAIT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.26.


Magyarországon a nyilvánosság hozzáférése a politikához egyre csak szűkülőben van. Tegnap megtudhattuk, hogy a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus Press Zrt. vette meg a Népszabadság kiadóját, nem sokkal előtte azt, hogy kitiltották a 444.hu újságíróit a Parlamentből, ám ugyanide sorolhatjuk azt a törvénymódosítást is, amelynek köszönthetően adótitoknak minősül az, hogy ki mennyi társaságiadó-kedvezményt
 
csorgatott vissza például a Puskás Akadémiának.
 
A cél az, hogy minél kevésbé legyenek kideríthetők és számon kérhetők mutyi-gyanús ügyek, ezáltal pedig a kikezdhetőség is csökkenjen, hiszen amiről nem tudunk, az nem fájhat...

ITT OLVASHATÓ 

ENNEK A SZÉLSŐJOBBOS CSOPORTNAK A VEZETŐJE ÖLT MEG EGY RENDŐRT

B1... BLOG
Szerző: jdesi
2016.10.26.


Szerda reggel agyonlőtt egy rendőrt és egy másikat vélhetősen megsebesített a közismert szélsőjobboldali Györkös István.
 
Utólag persze mindig könnyű okosnak lenni. De ha valaki megnézte volna a házkutatás elrendelése előtt a Magyar Nemzeti Arcvonal honlapját, az ott lévő fegyveres kiképzésekről beszámoló képeket, filmeket, talán óvatosabban indulnak neki a rendőrök az akciónak.
 
Vagy ha felidézik, hogy Győrkös 1989-ben alapította a Magyar Nemzeti Arcvonalat, amely máig a hungarizmus örököseként határozza meg magát. Az MNA kiképzőtáboraival kapcsolatban már 2009-ben is felmerült, hogy nem csak airsoft, hanem éles lőfegyvereik is vannak.
 

EGY ÉRTELMETLEN RENDŐRHALÁL MARGÓJÁRA

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.10.26.


A bőnyi rendőrgyilkosság számtalan kérdést vet fel. Mindenekelőtt azt, hogy miért lehetett szabadlábon és miként élhetett teljesen ellenőrizetlenül egy olyan ember, aki már a rendszerváltás előtt közismert volt neonáci nézeteiről. Itt ugyanis nem egy váratlannak tűnő robbantásról volt szó. Győrkös István soha nem titkolta politikai és eszmei beállítottságát. Ezúttal azonban nem csak beszélt. Lőtt is.

Vajon miért kellett megvárni, hogy meghaljon egy 46 éves, élete teljében lévő rendőr őrnagy? A Magyar Nemzeti Arcvonal – amely egyébként teljesen kaotikus ideológiájú, de mindenképpen szélsőséges alakulat – atyjaként ismert, a saját bevallása szerint a börtönben hungaristává váló Győrkös 1990 óta rendszeres szereplője a híradásoknak. Nem beszélve arról, hogy a 90-es években közösség elleni izgatás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt egy évre el is ítélték...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA MEGVÁSÁRLÁSÁRÓL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? B LOG
Szerző: jotunder
2016.10.25.


Az MTI közleménye szerint az "egyes takarmányrépák hasznosításáról szóló 2016.évi DXXI. törvény" zárórendelkezéseiben szerepel egy paragrafus mely szerint a magyar tudomány hagyományait és tekintélyét megőrzendő az állam gondoskodik arról, hogy egy rangos nagybefektető irányíthassa a jelentős múlttal bíró intézményt.

A 888.hu közölte, hogy az MTA rendkívüli közgyűlésén a jelenlevők egységesen és ütemes tapssal kísérve arra szavaztak, hogy az Akadémiát a Wecando Wha Teverwewant nevű indonéz-uruguayi tulajdonú off-off-shore cég vásárolja meg. Mivel holnapra valóban összehívta a rendkívüli közgyűlést Schmidt Mária akadémiai elnök, vélelmezhetjük, hogy a hír jelentős valóságtartalommal bír, különös tekintettel arra a tényre, hogy a 888.hu mindezt G.Fodor Gábor bookmarks-ai között hozta le, közvetlenül a Spanking Mature Midgets mellett.

Egyes sajtópletykák szerint a WWT mögött Mészáros Lőrinc áll. Jogi képviselőnk javaslatára mi csak azt mondhatjuk, hogy a WWT mintha közvetlenül Mészáros Lőrinc előtt helyezkedne el. Elterjedt, hogy a Wass Albert téri központi épületben Orbán Ráhel nyit japán éttermet, de ő ezt cáfolta, szerinte inkább fúziósnak kellene nevezni a konyhájukat...


ITT OLVASHATÓ

BREXIT ÉS NÉPSZUVERÉNITÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.26.


Paragrafus nicknevű jogász régi ismerősöm, akivel sok vitám volt. Ezek azonban mindig megmaradtak a tisztesség és a kölcsönös megbecsülés határain belül, ezért is szerettem vele mindig szót váltani. A legutóbbi vitám a Brexittel kapcsolatban alakult ki, aminek az volt a lényege, hogy ő azt vélelmezte, hogy talán nem is lesz Brexit. Ezt arra alapozta, hogy a brit alkotmányban olyan törvényi hely van, miszerint egy népszavazás eredményét a parlamentnek nem kötelező betartania. Vagyis, bár a referendum érvényes és eredményes volt, mégsem kell a parlamentnek azt végrehajtania. Ha a brit törvények szerint a népszavazás csak véleménynyilvánító volt, ami az ő törvényük szerint nem kötelező érvényű, akkor nekik ezt a törvényi előírást is kötelező figyelembe venniük. És ha az ő törvényük szerint a népszavazás csak véleménynyilvánító volt, ami senkire nézve sem kötelező, akkor ezt nem bírálhatják felül. (…..) A brit törvények szerint a véleménynyilvánító népszavazásról a végső döntést a brit parlamentnek kell kimondania.”
 
Erre én azt mertem válaszolni, hogy ő csak a jog keretein belül képes gondolkodni, nem tud kilépni annak béklyói közül, és egy olyan magasabb szintre emelkedni, mint a népszuverenitás elve, ami a liberális demokráciák egyik alapvető tétele. A válasz: „.....kizárólag a jog keretein belül vagyok hajlandó mindent alkalmazni, értelmezni és figyelembe venni. A népszavazást is. Amelynek szintén a jog keretein belül kell maradni. Ha a jog úgy szabályoz, hogy a népszavazásnak is feltételeket és kereteket állít, akkor azt ugyanúgy kötelező figyelembe venni és alkalmazni, függetlenül attól, hogy az istenadta démosz miről, hogyan és milyen arányban foglalt állást. (…..) A népszuverenitás elvét igenis felül lehet írni, még egy liberális demokráciában is. Nem attól liberális a demokrácia, hogy a hatalom vakon végrehajtja a népakaratot, vagy sem. Az is a népakarat egyik formája, hogy a nép megbíz képviselőket, hogy a nevükben és helyettük hozzanak döntést. Persze ez is lehet rossz, mint ahogy ezzel is vissza lehet élni, mint ahogy ez a jelenlegi, autokrata, despota diktatúrában is történik.”
 

ÖNGÓL

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.10.25.


Hazánkban nincs cenzúra. Van viszont Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelynek elnökét a miniszterelnök javaslatára nevezi ki a köztársasági elnök. A hivatal a saját maga által indított eljárásban akár kétszázmillió forint bírságot is megállapíthat. Hazánkban nincs cenzúra. Az MTI. viszont megtagadhatja az ellenzéki párt által kért közlemény közlését. Hazánkban nincs cenzúra. Az állam azonban szabadon dönthet arról, mikor, milyen információt nyílvánit titokká.

Öngól

A Népszabadság jégre tételén csak azok lepődnek meg, akik nem akarják tudomásul venni a tényeket: az egykori fiatal demokraták sikeresen kiirtják a fiatal demokrácia alig sarjadzó csiráit. Nem véletlenül nem értette Kósa Lajos, miért izgul az ellenzék egy vacak napilap sorsáért. Miért nem az ország sorsáért aggódnak, kérdi a parlamentben, miközben önelégült mosollyal arcán – szellemesnek gondolván magát – nyugtázza a színjátékban részt vevő párttársai elismerő vigyorgását? Igaza van. Egy lap ide vagy oda. Mit számít egy napilap egy olyan országban, amelyben a törvényes rend alapja a törvényekbe foglalt törvénytelenség.

Csak az számolható fel, ami létezik

A Népszabadság felszámolása kis lépés a sajtószabadság felszámolása terén. Felszámolás? Sajtószabadság régen nem létezik. Az állam régen rátenyerelt mindenre, ami számottevő a hírközlés terén. Hírközlés? Az a hír, amit a hatalom annak nyilvánít. Az a hír, amit a hatalom nem titkosít. Nem csoda, hogy ebből a kétségtelenül barbár tettből sem keletkezett nagyobb vihar. Az érdekvédőknek az ereje jószerivel arra is kevés, hogy kikényszerítsék a megszűnő napilapnál tevékenykedők foglalkoztatási jogviszonyának törvényes keretek között történő felszámolását. A legszorosabb gyeplő az állami hirdetések elosztása, amelyből az ellenzéki sajtó alig-alig részesül. Ha pedig részesül, akkor az a (nem)vicces helyzet áll elő, hogy a kormány hirdetését kell megnézni, elolvasni a kormányt kritizáló műsor, írás megnézése, elolvasása előtt.

A Népszabadság megszüntetése valójában egy kicsinyes fricska. Annak igazolása, hogy a baloldalnak annyi gazdasági ereje sincs, hogy eltartson egy napilapot. A Népszabadság a kellemetlen bolha szerepét tölthette be. Az ország jelentős részén egyáltalán nem árusítanak újságokat. Az ország lakósainak jelentős része akkor fog a kezébe újságot, amikor az udvari budiban elvégezte a dolgát. Nem rontja a szemét olvasással. Minek tenné? Az ingyen Digiből megtud mindent, amit fontosnak tart a hatalom, hogy közölje vele. A Kossuth rádió jól fogható. Mindenütt elérhető. Az ökör szarvára akasztott, öreg táskarádió más adót talán nem is ismer. Az ökör után ballagó szántóvető hallgatja, mit üzen a kormány. A Népszabadság felszámolása a kormánynak nem hír. A Népszabadság felszámolásának igazi rendeltetése: megmutatni, az országban nem történhet semmi a keresztény kormány tudta, akarata, kegye nélkül. Lehet ellenzéki sajtó, ameddig a hatalom megtűri. A Népszabadság megkapta a harmadik “T-t”. Ezzel ismét bebizonyosodott, a kormány, személy szerint a kormányfő azt tesz amit akar: osztogat, betilt, titkosít, államosít, összevon, szétszed. Megteheti? Meg! Van egy jól működő országgyűlése, így – a továbbiakban is – kisbetűvel.

A közelmúlt jeles eseménye fényesen igazolja, nincs korlát. Fel sem tudott kerülni az országgyűlés honlapjára az adózás rendjéről szóló törvény módosítása. Nem volt rá idő. Megtárgyalásához, elfogadásához egyetlen nap sem kellett. Benyújtották 2016. X. 10. 16 óra 58 perckor, elfogadták 2016. X. 11. 13. óra 06. perckor. A törvényjavaslatot nem tárgyalták meg az országgyűlés gazdasági ügyekben, költségvetési ügyekben illetékes bizottságai. Érthető, hiszen teljesen lényegtelen kérdésről szavaztak “semmi perc” alatt. Az országgyűlés a következő törvényt fogadta el: “Adótitoknak minősül különösen (a “különösen” kifejezés azt jelenti, hogy a felsorolás nem lezárt, példálódzó jellegű, tetszés szerint bővíthető) az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás, az adózó által törvényben meghatározott célra nyújtott támogatás, vagy az adózó által törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlás esetén a támogatást nyújtó, a felajánló adózó megnevezése, az általa igénybe vett adókedvezmény, jóváírás, valamint az általa juttatott támogatás, felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke, továbbá a támogatott megnevezése, a támogatott által kapott támogatás és a támogatott javára felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke.” Ezzel a törvénnyel ezek az ügyek a nyilvánosság számára hozzáférhetetlenné váltak. A törvényt megszavazó képviselők pedig döntésükkel szentesítették, hogy a választóknak, beleértve saját magukat is semmi köze ahhoz, hogy az adóbevételek egy jó nagy szeletét mire használják fel. [A köztársasági elnök még megakadályozhatja a közpénzek magánosítását.]

A jelek szerint az országban élők jelentős részét nem érdeklik a történések. Nem akarnak látni, hallani, beszélni. A három majom jó tanácsa sok-sok tapasztalatra épül. Ebben az országban a besúgás sokszor volt kifizetődő. Az őszinte szó annál kevésbé. Sajtószabadság! Tanszabadság! Információs szabadság! Lehetne még sorolni, mi minden esett áldozatául az egyre gátlástalanabb hatalomnak. Lehetne! De minek? Keveseknek hiányoznak. Ennek jó okai vannak, például: a társadalmi szociális különbségek csökkentésének elmaradása, a hatalomgyakorlás társadalmasításának elmaradása. Nem játszódott le az a folyamat, amelyik elvezethet a nyitott, befogadó társadalomba...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN POLGÁRMESTERE VETTE MEG A NÉPSZABADSÁGOT, ÉS EZ MÉG CSAK A KEZDET A FIDESZ HATALOMÉHSÉGÉBEN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.25.


Nem sokkal ezelőtt került ki a hír: az OPIMUS PRESS Zrt. megvette a Mediaworksot - a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és 13 megyei lapot, illetve a hozzájuk tartozó portálokat tulajdonló céget. A hírek szerint, és ezt még soha senki nem cáfolta, ez a cég Mészáros Lőrinc tulajdona, akit legtöbben csupán Orbán Viktor strómanjaként emlegetnek.

Persze megy a habiszti duma, hogy Mészáros cége csak a Népszabadság leállítása után tett ajánlatot. De tudjuk, mi a valóság. A Gazdasági Versenyhivatal még soha ilyen gyorsan ilyen nagy felvásárlásra nem adott ki engedélyt. Már hónapokkal ezelőtt többen, így is megírtuk, hogy a Fideszhez fog kerülni a lap és a kiadó. Ez nem új sztori, csak annak akarják eladni.

Orbán Viktor személyesen kivégezte a Népszabadságot, és elvitte a megyei sajtó nagy részét, és most már nem csupán olvashatja a Nemzeti Sportot, hanem azt is írathat vele, amit akar.

Jó lenne, ha most előállnának azok, akik piacról, meg gazdasági döntésről beszéltek a Népszabadság kapcsán. Ha előállnának, és bocsánatot kérnének.

Ugyanígy azok, akik szerint nem sérül a sajtószabadság ezzel a döntéssel.

Mert ez nem csupán egy tulajdonoscsere, ezt pont a Népszabadság körüli elmúlt 3 hét története mutatta meg. Ez a szabad sajtó műhelyeinek kivégzése, a médiumok kormányzati körökből, pontosabban a kormányfő köreiből történő kézi vezérlésre állítása.

Emlékszünk még, alig pár napja mondta a Fidesz vezette kormány: "a kormány nem foglalkozik egy magántulajdonban lévő lappal”. Nem foglalkozik persze, csupán megveszi, és a maga képére formálja, persze miből is? Jah, igen, a korrupcióval tőlünk ellopott pénzből.

Látjuk, mi történt a Tv2-vel, az origóval, hogyan váltak a Habonymédia szócsöveivé, most ez fog történni, 13 megyei újsággal, amelyek elérései órásiak, és a Népszabadsággal is.

Nem véletlen, hogy Orbán egyik házi lapcsinálója, Liszkay Gábor már bent is ül a Mediaworks igazgatóságában, őróla azt írták többen is, hogy az új Népszabadságot fogja vinni, a Magyar Idők eddigi szerkesztőségével.

Az így is brutálisan a Fidesz felé torzító magyar médiatér ezzel teljesen eldől egy irányba, és még nincs is itt a történet vége...
 

LIKVIDITÁSI VÁLSÁG A 168 ÓRÁNÁL - KI ÁLL VALÓJÁBAN A BRIT MÉDIA KFT. MÖGÖTT?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.10.25.


Klasszikus likviditási válság látszik kibontakozni a 168 óránál: csúszó kifizetésekről, lekapcsolt szolgáltatásról és lefoglalt vagyontárgyakról jönnek a hírek. Mégis igaz lenne, hogy a Mediaworks/Népszabadság-sztori pandantja zajlik éppen az emblematikus baloldali lapnál? Eljutott hozzánk egy hangfelvétel, ami alapján azonosítottuk a baloldali-liberális média újabb megmentőjét.

„Legalább azt szeretnénk tudni, hogy mire számítsunk? Hogy mikor lesz pénz? Holnap? Két nap múlva, vagy három hét múlva?” Feszült hangú értekezlet zajlott néhány héttel ezelőtt a 168 óra szerkesztőségében, és nem is az első: a lapot kiadó Telegráf Kft.-ben többségi tulajdonos Brit Media Kft. képviselője, Megyeri András Jonatán volt hivatalos válaszolni az elmaradt bérekkel, és más nem teljesített kifizetésekkel kapcsolatos kérdésekre.
Megyeri egyébként a jogerős cégbírósági végzés szerint 2020 végéig el van tiltva a cégvezetéstől, így formálisan már nem is ő, hanem a Telegráf korábbi pénzügyi vezetője, Udvardi Gábor a cégvezető – valójában továbbra is Megyeri jeleníti meg a kiadót a szerkesztőséggel szemben. Ezt az értekezletet is ő vezette, minden résztvevő számára evidens volt, hogy amit Megyeri mond, azt a tulajdonos mondja.

A közel fél órás egyeztetésen az újságírók főleg a bérek csúszásáról kérdeztek, de felmerült, hogy miképp lehetne visszaszerezni a korábbi tárhely-szolgáltatótól a nála levő archívumot, miután a ki nem fizetett számlák miatt az nemcsak, hogy lekapcsolta a 168 órát a szolgáltatásról, de még az archívumot is túszul ejtette.

Megyeri az újságírókat túllicitálva háborgott az eseten, és harcias kijelentéseket tett a szolgáltató vonatkozásában – a legkézenfekvőbb megoldásról, a számlák kifizetéséről viszont nem beszélt. Holott forrásaink szerint mindössze néhány millió forintról van szó.
A Brit Media válságkommunikációját még érdekesebbé teszi, hogy miközben tartoznak fűnek-fának – van olyan számlás munkavállaló, aki még az augusztusi járandóságát sem kapta meg –, rendkívül gáláns ajánlatokat tesznek komplett kiadóvállalatokra, vagy éppen extra jó fizetéssel csábítanak új kollégákat a szerkesztőségbe.

Különös, de az értekezleten alig hangzott el kérdés a lapot birtokló tényleges tulajdonosokkal kapcsolatban, noha nyilvánvaló volt, hogy valahol arrafelé kell keresni a cashflow-problémák forrását. Megyeri ezen a sokadik krízismegbeszélésen is sokat beszélt anélkül, hogy érdemben bármit is mondott volna – viszont akaratlanul is elárult ezt-azt a Brit Media Befektetési Kft. mögött álló Brit Europe Foundationbe dollármilliókat öntő rejtélyes tulajdonosról...

ITT OLVASHATÓ

PÁR GONDOLAT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.25.    Jézus nem keresztény volt, hanem emberséges. Soha nem tanított olyat, hogy "gyűlöld felebarátodat az én emlékezetemre". 
 
Bunkónak lenni lehet trendi, de nem emberséges. 
 
Ostobának lenni nem érdem. Akkor sem, ha neves emberek hivalkodnak a butaságukkal.  
 
A butaság pártsemleges, és diplomarezisztens.

 

HA MÁR A KRUMPLI IS LUXUS

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.10.26.


Minden harmadik magyar nem jut megfelelő, tápláló ételhez. A mennyiségi mellett a minőségi éhezés is egyre nagyobb problémát jelent, miközben évente csaknem kétmillió tonna élelmiszer kerül a kukába.

A magyarok fele nem jut rendszeresen minőségi élelmiszerhez, mert nem engedheti meg magának azt, az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a lakosság harmada nem ehet legalább minden második nap húsfélét vagy halat, kénytelen beérni más, egészségtelen és olcsó étellel. A legrosszabb helyzetben a nyugdíjasok és a nagycsaládosok vannak, előbbiek 41, utóbbiak 46 százaléka nem jut rendszeresen egészséges és tápláló élelemhez.

A helyzetet súlyosbítja, hogy
éppen a szegényebb falvakban, kistelepüléseken élők vásárolnak drágábban, mint a jellemzően jobb módú városiak. Ők nem válogathatnak ugyanis a nagyáruházak akciós termékei közül, be kell érniük a helyi kisbolt kínálatával. Ez pedig a legtöbb esetben drágábban kínálja szegényes kínálatát, mint a hiperek. A Policy Agenda idei kutatása szerint a funkcionálisan (azaz szinte mindig) éhező gyerekek száma 50 ezerre tehető, emellett él az országban körülbelül 200 ezer kríziséhező, ők „csak” időnként nem jutnak ételhez. Az alultápláltság mellett a szegénységben élő gyerekek minőségi éhezése is nagy problémát jelent, nagy részük kenyérrel, krumplival, más szénhidráttal tudja csak pótolni ugyanis a minőségi étel hiányát, ők túlsúlyosak is lehetnek...

ITT OLVASHATÓ

HA MÉSZÁROS LŐRINCTŐL LOPSZ, CSAK VISSZAVESZED A KÖZVAGYONT

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.26.


Bízzuk Orbánra a pénzünk és a harcot a nyugati világ, az EU ellen. Majd szól, ha nyertünk. Ha nem, azt úgy is észre fogjuk venni.

Bárki ebben az országban, aki csak egy szalmaszálat is eltulajdonít Mészáros Lőrinc szérűjének bármely kazlából, bármikor és bárhogy megdézsmálja megszámlálhatatlan jószágait, csak visszaveszi, ami a miénk volt, az ország közös vagyonának részét képezte, egészen addig, amíg a felcsúti gázszerelő át nem vette Simicska Lajos megüresedett helyét Orbán Viktor miniszterelnök lábánál, ahová nem rég heveredhetett le, Simicska még ki sem hült helyére, hogy – mint a kormányfő első számú kegyeltje, vagy ahogyan a magyar városi szleng az ilyen udvari funkciót nevezni szereti -, a kormányfő strómanja köpködhesse a szotyolát maga elé két szállodalánc és egy médiabirodalom megvásárlása között. Persze a kormányfő a parlamentben vehemensen cáfolja, hogy egyáltalán strómanja lenne, és ha mégis, azt Mészáros Lőrincnek hívnák, de mi tőle tudjuk, hogy nem szabad arra figyelni, amit mond, csak arra – de arra viszont nagyon -, amit tesz.

Nos, Orbán Viktor azt teszi, amit a strómanokkal tenni szoktak. A kirúgott Simicska helyére beugrott Mészáros Lőrinc nevű új strómanját tömi éjt nappallá téve zsíros állami megrendelésekkel, úgy, hogy a szerencsétlen gázszerelő már azt sem tudja, hol áll a feje. Nem olyan régen egymilliárd forint osztalékról feledkezett meg, amit a cégeiből vett ki, de – legyünk őszinték – teljesen joggal ment ki a fejéből, hiszen abból ő egy megveszekedett vasat sem látott. Maradéktalanul leadta a jelentéktelen summát a főnöknek, pont, ahogy strómanhoz illik, mintha soha nála se lett volna.

Csakhogy Lőrinc még kezdő ezen a pályán, – bár kétségtelenül egy Simicskát megszégyenítő tempóban nyeli az állami pénzeket – és valójában nem elfelejtette beírni a saját vagyonnyilatkozatába az ominózus milliárdot, amit ok nélkül a szemére hánytak, hanem a felcsúti gázszerelő az egykori kisember fejével azt gondolta, hogy ami nincs nála, mert a főnöknél van, az nem az övé, nem a vagyona része. Vagyis figyelmetlenségből igazat mondott. Akkor hazudott, de nagyot, amikor utólag beírta a vagyonnyilatkozatába, mintha az ominózus milliárd mégis nála lenne, pedig dehogy van. Ott van a megbízója zsebébe, a helyén
...

ITT OLVASHATÓ

JE SUIS IRÉNKE NÉNI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.26.


Van, amit nem lehet megvenni, és már történelem is. Mert Warholnak igaza volt: Fifteen minutes of fame for fifteen minutes. – Amikor az hírlett, hogy a NAV rászállott az angyalra, aki a Nyugatinál hóban, szélben és napsütésben árulta a süteményeket, pedig igaz sem volt.
 
Akkor kezdődött minden, a rá-, és önmagunkra csodálkozás. Irénke néni elemelkedett a flasztertől, szimbólummá vált egycsapásra, és megindultak a jólelkű hordák, hogy süteményt vegyenek, mert tán irgalmasak voltak, ami kivételes érdem a mai farkasvilágban, vagy épp másmilyen okból.
 
Legfőképp más okból. Fölismerték, hogy mindenkiből lehet Irénke néni a lét peremén tántorogva, hogy lehetnék én is kamikázé. Mások, politikusfélék, látványosan majszolták a jólelkűség álságos hatlaposait, hogy de jó fej vagyok én. Többen viszont elővették a jobbik részüket, és szívjóságból zabálták tele magukat, de ez már a múlt köde.
 
És most meghalt hát, és most megtörtént a csoda. Mécses ég a sütemények hűlt helyén valami megmagyarázhatatlan okból. Megmagyarázhatatlan, mert senki sem ismerte, nem lehetett tudni, van-e családja vagy nincs, hogyan él, hogyan nem, mit gondol, mit szeret, kit nem. Senki sem tudta, és most siratják.
 
Voltaképp tehát, önmagukat siratják, mert elköltözött a templom, ahol naponta lehetett áldozni a gyónás kényszere nélkül, a napi süti búcsúlevél volt a mennyországba hívőnek és hitetlennek egyaránt. Meg hát, lázadás is a hatalom ellen, hogy akit az megalázott és megnyomorított, azt ellenére magunkhoz emeljük.
 
A kétmillió éhező és a négymillió szegény volt ő, ilyképp a lelkiismerete azoknak, akik tudnak még süteményt venni. Voltaképp ő volt a mi Aureliano Buendiánk, aki magányában gyártotta az aranyhalakat vég nélkül, hogy aztán beolvassza és újra kalapálja az egészet. Így születtek ezek a sütemények is a magányban majdnem száz évig, hogy dallamosak legyünk: Cien años de soledad. ..
 

NEM SZERETEK ILYENEKET ÍRNI, DE...

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H.A.
2016.10.25.


...Megcsinálták. És lehet azt mondani, hogy büdösballiberális köcsögök, szevasztok; hogy most lett vége a rendszerváltásnak, mert éppen itt volt az ideje, hogy elhallgasson a kommunista Népszabadság. Hazudhatnak, amit akarnak, ahogyan hazudtak is néhány napja, de ez itt már soha többé nem lehet normális ország. Addig nem, amíg ezt az elvetemült rablóbandát bárhol is jegyzik...

ITT OLVASHATÓ

A NEMZET GÁZSZERELŐJE ELVITTE A NÉPSZABADSÁGOT, DE A 168 ÓRA SINCS BIZTONSÁGBAN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.26.


Ezekről ne maradj le!

Likviditási válság a 168 Óránál – ki áll valójában a Brit Média Kft. mögött? (Átlátszó)
 

A Mészáros Lőrinc-közeli Opimus megvette a Népszabadság kiadóját (Index)
 

Így mond búcsút a kormány a letelepedési kötvénynek (HVG)

Ha van 3 perced:
 
2,5 milliárd forintért árverezik az átverős Aranymúzeum villáját
Az MSZP-közeli egykori karrierdiplomatából Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó támogatottjává vált Zelnik István cége az Andrássy úti Rausch-villában működtette a délkelet-ázsiai magángyűjteményéből álló múzeumot, amit már régóta gyanakodva figyelt úgy a régész szakma, mint a szaksajtó. A Magyar Indokína Társaság most elárverezteti az épületet. (
Átlátszó)

Így szerzett több mint félmilliárdot Kiss SzilárdAz egykori agrárattasé, akinek közös orosz cége volt Mészáros Lőrinccel és a Quaestor-vezér Tarsoly Csabával, korrupt értékbecslők és takarékszövetkezeti vezetők segítségével jutott 660 milliárd forint hitelhez, miközben a cége sem a kölcsön felvételekor, sem azután nem volt hitelképes. (Index)
 
Távozik az uniós pénzekről döntő ügynökség éléről az egykori kidobóAmilyen hirtelen kinevezték, olyan gyorsan távozott is az uniós és állami támogatások kifizetésével foglalkozó szlovák állami ügynökség (PPA) éléről Cseh Marián. A férfinak kinevezése előtt nem volt bejelentett munkája, kidobóként dolgozott, egy helyi gengszter hip-hop dalban is megénekelték. (444)
 
Quaestor-ügy: a vádlott szerint nem volt csalásNem követett el bűncselekményt és a Quaestor-csoport egyik cége sem csalásból szerzett anyagi előnyből tartotta fenn magát – mondta bevezető vallomásában a Quaestor-ügy harmadrendű vádlottja. M. Zsolt kijelentette: ugyan a Magyar Nemzeti Kereskedőház négymilliárd forint értékben szabadult meg kötvényeitől, de a készpénzkimentés nem a Quaestor vagyonából történt, és nem veszélyeztette az ügyfelek fedezetét. (MNO)
 
Ha van még két perced:
 
A Seregélyesi Kisbíróban jelent meg 25 év után először sajtófotó az FBI által is körözött szaúdi bankárról, aki a helyi falunapokon mulatott. (444)
 
Újabb megbízást kapott az MNB egyik alapítványától a Matolcsy György unokatestvéréhez köthető cég. (Átlátszó)
 
Nála mindig 2 forint a dal: Magyar Gazdaságért díjjal tüntette ki Varga Mihály Schuster Lórántot, a P. Mobil frontemberét. (Bors)
 
Andy Vajna végre elindíthatja online kaszinóját, mert a kormány betiltotta a konkurenseket, az internettel azonban nem számoltak. (Index)
 
A Fidesz-kormány megteremtette a feltételeit a korrupt közbeszerzéseknek – erre jutottak legfrissebb tanulmányukban a Tárki Társadalmi Riport 2016 szerzői. (HVG)
 
Túl sok kedvezményt kapnak Magyarországon a multik az államtól, emiatt nem tudnak növekedni a bérek, véli Róna Péter közgazdász. (MNO)
 
A Fővárosi Főügyészség szerint önkormányzati alkalmazottak szabadon utasíthatók párpolitikai kampánymunkára munkaidőben, a munkahelyükön. (444)
 
Az utóbbi 4 évben legalább 24 alkalommal tűntek el gyanús módon EU-s pénzek Magyarországon az uniós csaláselleni hivatal szerint. (ARD)
 

MI A MAGYAR? - ORBÁN KIREKESZTŐ BESZÉDE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Labanino Rafael
2016.10.25.


Amikor Orbán arról beszél, hogy bevándorlók helyett saját gyerekeket akarunk, amikor Európa népességének kicserélésével riogat, egyúttal sok tízezer magyart rekeszt ki a nemzetből.

A miniszterelnök 2016. október 23-i beszéde kapcsán írhatnék arról, hogy ugyan mégis mit jelent neki a segély elutasítása, amikor az általa szovjetesedéssel vádolt Európai Unió támogatásai nélkül az ország a mai napig a legmélyebb gazdasági válságban tengődne, és nem épült volna 2009 óta egészen konkrétan semmi. Ironizálhatnék azon is, hogy ugyanebben a mondatban adósrabszolgaság helyett saját lábon állásról beszélt, amikor a magyar államadósság még úgy is magas, hogy az Európai Unió a hivatalos számokat nem akarja elfogadni, mert bizony azokkal trükköznek.

De nekem nincs kedvem Orbán az 1956-os forradalom kapcsán elhangzott beszédén ironizálgatni. Egyrészt végtelenül szomorú, hogy a második világháború után és a horvát-szerb-bosnyák háborúkig a legkomolyabb menekültválságot kiváltó szabadságharcról, amikor legalább 200 ezer honfitársunk pontosan úgy vágott neki az útnak, mint most a szírek, Orbánnak annyi jut eszébe, hogy a kerítésével hencegjen. Másrészt túl könnyen lesz Orbán zavaros beszédeiből, megjegyzéseiből, utasításaiból komoly következményekkel járó valóság: legyen az gyűlöletkampány, népszavazás, alkotmánymódosítás, valós szociálpolitika helyett közmunkaprogram, kilakoltatások, a teljes közoktatás szétverése, ezzel gyerekek életre való megnyomorítása, szakmák, piacok teljes lenyúlása, vállalkozások tömeges tönkretétele, civil szervezetek, tanodák, egész kulturális szcénák, újságok eltörlése. Így nem tudtam átsiklani afelett sem, amikor Orbán arról beszélt, hogy Európa többsége kicseréli kultúráját és népességét, majd kijelentette, hogy mi, magyarok, bevándorlók helyett saját gyerekeket akarunk (szemben Európa többségével)...

ITT OLVASHATÓ

FÜTYÜLÜNK RÁTOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.26.


A fütyülőből ismét középponti kérdés lett, jóllehet az ember már reménykedhetett, hogy Orbán harci banyái elcsitultával, mikor a fütyülő is kiesett a szájukból végre megszabadulhattunk ettől a primitív eszköztől, mely megpróbálja megakadályozni azt, hogy az ellenfél elmondhassa gondolatait a világról.
Hát erre most nem megint divatba hozta Juhász demokrata, mint csodafegyvert?
Gondolom, maga is érezte, hogy nem elég az egyszerű elhatárolódás a demokratikus ellenzék pártjaitól, kell még adni valamit a tömegeknek - hát ez jutott eszébe, vélhetőleg lakása legkisebb helyiségében, miközben a földre vetve tekintetét meditációt folytatott.
Kis párt, nagyot kell szellenteni a nulláslisztbe, hogy odafigyeljenek, na, ez most sikerült.
Persze ettől még ez a fütyörészés meglehetősen infantilis dolog, lehúzza az akció kivitelezőit ellenfelei szintjére, és a bányászbéka elkezd méltatlankodni, az ő segge alatt ne kotorásszon senki.
Most éppen két csoportra osztódott az ellenzék: azokra, akiknek fütyülőjük van, de eszük nincs, és azokra, akiknél ez fordítva áll fenn...


ITT OLVASHATÓ
SÚLYOS LAKHATÁSI PROBLÉMÁK MAGYARORSZÁGON - SZERENCSÉS LEHET AZ, AKINEK VAN PESTI LAKÁSA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.25.


Globális jelenség, hogy a nagyvárosokban egyre drágább a lakhatás. Ennek oka, hogy zajlik egy urbanizációs robbanás, amelynek hatására 2050-re a világ lakosságának várhatóan már kétharmada a városokban fog élni. Csakhogy az építőipar egyre kevésbé tudja tartani a lépést a városok népességnövekedésével. A lakhatási gondok egyre inkább hatással vannak a világ gazdasági növekedésére is.

Magyarországon leginkább a fővárosban érezhető ez a jelenség, ahol albérletet szinte már lehetetlen havi 100 ezer forint alatt találni. Ráadásul csak az elmúlt két évben több mint 50 százalékkal
emelkedtek a lakásárak Budapesten (az országos átlag 28 százalék).

Vajon lesz-e a kormányzatnak stratégiája a probléma kezelésére? A Fidesz-KDNP egyelőre nem avatkozott be az ingatlanpiaci folyamatokba, egyetlen jelentős lépése a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetése volt. Ebből a programból azonban pont azok a szerényebb keresetű társadalmi rétegek szorultak ki, akik a leginkább lakhatási gondokkal küzdenek. A megoldás talán egy szociális bérlakásrendszer lehetne: ilyen rendszer
működik például Bécsben, amely jó példa lehet akár a magyar helyzet orvoslásához is...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT KELL GYŰLÖLKÖDÉSBEN ÉLNI MÉG, KI TUDJA MEDDIG? (A BÉKA ÉS A SKORPIÓ)

CSEPELIEK ÚJSÁGA
Szerző: Dési János
2016.10.25.


B. Zsolt azt mondta, hogy akik visszaadják kitüntetéseiket, azok írni-olvasni nem tudó senkiházik, mert csak bizonyos kifejezéseket emelnek ki publicisztikáiból, pedig ha tovább olvasnák az írásait, rájönnének, hogy Ő se nem rasszista, se nem antiszemita.

Olyan ez, mint amikor a focista dühében elrúgja a labdát, és a bíró ezért sárga lapot mutat neki. Mire a focista: Te meg már miért nem ... föl azt a jó édes ...anyádat? Erre a bíró piros lapot mutat neki, kiállítja. A focista értetlenkedve kullog le a pályáról és azt mondja: Széééép. Már kérdezni sem szabad???

B. Zsoltnak esze ágában sincs bármit is visszaadni, sőt direkt örül annak, hogy sok tisztességes ember szemében páriává lett. Ő nem akar egyességre jutni azokkal, akiknek elege lett a kormányzati trükközésekből, akik megpróbálják leleplezni hogy Orbánék össze-vissza hadoválnak keresztényi cselekedetről, meg emberségről, miközben magyar emberek millióit is koldusbotra juttatták.

Ugye látták

Mészárost és Mészárost a jachtján, Zadarnál? A felcsúti polgármester a videón a fekete gumicsónakból ugrik épp át a jachtra, kecses balettmozdulattal. A hajó neve Artemy. 35,4 méter hosszú, a népszerű Azimut 116 hajóosztályba tartozik, és 2008-ban építették Stefano Righini tervei alapján. A luxusjacht 12 vendég és 6 fős legénység elszállásolására alkalmas. A középső szint teraszáról nyílik a tágas nappali, abból pedig egy 12 személyes étkező. Az 5 kabin mindegyike fürdőszobával felszerelt. Ezen a szinten egy fitness terem is a vendégek rendelkezésére áll. A felső, napozó szinten BBQ, bárpult, egy újabb étkező és jakuzzi.

Hát ott urizálhatnak a Fidesz nagyurak, és jó nagyokat röhöghetnek azon, hogy milyen egy lúzer társaság az Ő ellenzékük, hogy most sorra adják vissza kitüntetéseiket, amire csak furcsa grimaszokat vágnak a népek. Erre telik nektek, ez a ti csodafegyveretek, ha-ha-ha. Ezt egyébként Habony Árpi jegyezhette meg, miközben nagyokat húzott a Dom Perignon-os üvegből, mert ez ott így dívik. Dívik ott más is, csak azt még nem sikerült lefotózni. Beluga kaviár és tökmag, lazac és gyulai, go-go girlök, hamár homár, legyen kövér...


ITT OLVASHATÓ

FÖLDES PÉTER: NEMZETI DAL

HUPPA BLOG
Szerző: Földes Péter
2016.10.22.


Nemzetivé lett a dohány,
nemzeti a mutyi,
háromszor veri meg kendet
a nemzeti Matyi

Nemzeti a gyógyítás,
az iskola, a temetés,
nemzeti lett a saját láb,
a lenyúlás, az etetésNemzeti az alaptörvény,
nemzeti az asztal,
s a külföldre távozó,
kit senki sem marasztal

Nemzetire sül a zsömle,
a kalács, a kenyér,
a nemzeti hálapénz,
a zsebedbe belefér

Nemzeti a tündérmese,
nemzeti a rezsim,
rózsát terem a sok rizsa,
ha csökken a rezsim

Nemzeti az átverésünk,
és a parasztvakítás,
nemzeti a csendestárs,
a stróman, és a sikítás

Nemzeti a Rogánkopter
és Matolcsy Zitája,
nemzeti sok alapítvány,
fizetési listája

Nemzeti az országalma,
a korona, a jogar,
s a csend, mely után jön majd
a
nemzeti magyar vihar.

ITT OLVASHATÓ

ÍGY GYARAPODIK EGY "ÜGYES" FIDESZES?!

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.10.25.


A dél-baranyai Harkány egy remek hely lehetne, ha nem tennék tönkre a rogáni sikereket elirigyelő fideszes kispályások. Az egyik alpolgármester Hitler-viccel égette le magát, a másik alpolgármester egy korábbi, eltitkolt büntetőügyébe bukott bele, pár hete a gyűlöletnépszavazás kapcsán történtek náluk fucsaságok, most pedig azt állítják az egyik harkányi Facebook-oldalon, hogy a hitlerező alpolgármester vette meg a néhány hete áron alul, 42 százalékkal olcsóbban elpasszolt önkormányzati ingatlant. Így gyarapodik egy "ügyes" fideszes?!
 
A Közösen Összefogva Harkányért nevű Facebook-oldal a következő sztorit tette fel a legnépszerűbb közösségi oldalra és juttatta el ezzel egyidőben hozzám is az állításukat igazoló tulajdoni lap másolatát, melyen széljegyen szerepel Remmert Ferenc harkányi fideszes alpolgármester és felesége tulajdonjog bejegyzés iránti kérelme, továbbá elküldtek két önkormányzati határozatot: az egyik 2013 októberében kelt, amely szerint akkor még 18 milliót ért a Remmert Ferenc családi házának közvetlen szomszédságában álló önkormányzati tulajdonú családiház, valamint egy 2016 májusi önkormányzati határozatot, amely szerint a CSOK és egyéb kormányzati hókuszpókuszok, és Harkány fürdőváros állítólagos fejlődése ellenére a harkányi önkormányzata szerint már csak 10,4 milliót ér.

A harkányi Táncsics utca 30. szám alatt található ingatlan egy szövevényes, helyi adótartozás okán létrejött
ingatlancsomag cseréje révén jutott a Mentőhajó Alapítványhoz idén július végén (sikerült egy fonyódi önkormányzati üdülőt is elkótyavetyélni ebben a bizniszben), de alig 2 hónapot volt a keszüi székhelyű alapítvány tulajdonában, mert a már október elején széljegyre került Remmert alpolgármester és felesége tulajdonjog bejegyzés iránti kérelme.

Mondhatnám pestiesen szólva, hogy ügyes, de az a gyanúm, hogy nem véletlenek sorozata vezetett odáig, hogy egy önkormányzati ingatlan annak elpasszolása előtt lesz 42 százalékkal olcsóbb, majd egy vargabetűvel néhány hónap alatt az adott önkormányzat alpolgármesterének tulajdonában köt ki...


ITT OLVASHATÓ

AMIKOR A KÖZPÉNZES PROSTIK TÁMADÁSBA LENDÜLNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.25.


Mondom én is jó ideje, mondja mindenki más is, hogy egy hülye kormány nem túl agyas tagjai mindig igyekeznek önmaguknál is ostobább és elvtelenebb figurákkal körülvenni magukat. Ennek az a konkrét oka, hogy így ők okosabbnak tűnhetnek. A gond csak az, hogy minden egyes lépcsőfok így működik és mire az aljára érünk, az átlag IQ nulla alá száguld.

Hasonló módon működnek a dolgok a kormány kitartott médiáiban is. Elsősorban nem a szellemi deficit miatt (habár), hanem azért, mert megrendelésre az tud cikket írni, műsort készíteni – bármikor szembemenve a valósággal és a minimális újságírói etikával, de még a jó erkölccsel is – akinek nincsenek gátlásai. Semmiféle gátlásai.

A magunk bőrén is volt már szerencsénk megtapasztalni a gépezet működését, amikor a közpénzes prostik támadásba lendülnek. Esetünkben az úgy történt, hogy született egy cikk egy nulla olvasottságú portálon. Magát az irományt egyébként – elég jól beazonosíthatóan, bár álnéven – az egyik habonyhuszár írta. A cikk fele hazugságokból, a másik fele kitalációkból állt, az egyetlen célja a lejáratás volt. Az ismeretlen portálról aztán átvette a pártpropaganda és gondolom az volt a cél, hogy egymástól veszik át, így körbefuttatva az olvasói bázison. Túl sok eredményt nem értek el, annyiba is hagyták. De a Szalonna kis falat, ellenben Vona és a Jobbik nagy falat.

Biztos, hogy több közpénz jár az ő lejáratásukért, mint egy kis véleménypotál kinyírásáért. Úgyhogy munkába lendültek a szorgos marokszedők. Megírták a cikket, hogy micsoda botrány volt Vona ’56-os beszéde alatt és volt zsidózás, cigányozás, mifene. Borzalom. Aztán – a szokásjognak megfelelően – elkezdték átvenni egymástól a cikket. Megjelent a Lokálban, a 888.hu-n és az Origon. Zárójelben kérdezném, hogy vajon ezek külön-külön is fizetést kapnak az egy darab iromány nyolc helyen való megjelentetéséért? Mert akkor nem sokat kell melózniuk. Zárójel bezárva...


ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR KITILTOTT EGY ELLENZÉKI PÁRTELNÖKÖT A PARLAMENTBŐL, MERT "VISSZAÉLT A VENDÉGJOGGAL"

B1... BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.10.25.


"Nem tarthatok sajtótájékoztatót a Parlamentben. Kövér kitiltotta az Együtt képviselőinek vendégeit az épületből."

Ezt írta a
Twitteren Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Ahogy az lenti levélből is látszik, a pártelnököt - aki nem parlamenti képviselő - Kövér titkárságvezetője arra hivatkozva tiltotta ki, hogy korábban "jogosulatlanul tartott sajtótájékoztatót", és ezzel "visszaélt a vendégjoggal".

Kövérék szerint tehát az Országházban nem beszélhet mindenki újságíróval.

Az újságíró amúgy is veszélyeztetett vadnak számít a parlamentben. Eleve csak kijelölt, és ezért korlátozott területen mozoghatnak, mintha a parlamenti tudósítás csak a riporterek passziója, és nem a munkája volna.

Ennek megszegéséért Kövér a múlt héten egy teljes szerkesztőség, a 444.hu belépési jogosultságát vonta meg arra hivatkozva, hogy az egyik újságírójuk tiltott helyen kérdezte a Fidesz egyik szóvivőjét, akit ráadásul akadályozott a mozgásában is.

Szigetvárit és az Együtt alelnökét, Juhász Pétert vasárnap a Kossut téri nyilvános állami rendezvényre nem akarták beengedni (illetve Juhászt nem is engedték be), mert
tiltakozni akartak Orbán miniszterelnök poltikája ellen...
 

AZTÁN RÁJÖN AZ EMBER: HOGY NINCS HOVÁ HAZAMENNI. HA AKARNA, AKKOR SEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.25.


 
...Nyilván csak azokról tudok beszélni, akik az én családomból, szűkebb és tágabb ismeretségi körömből mentek el, de az a gyanúm, akiket nem ismerek, azok is hasonló okokból döntöttek így. Egyrészt huszonéves fiatalként az ember vagy él a szülők nyakán (már amennyiben az a nyak elbírja), mert még ha a megélhetésre elég is a fizetés, otthonteremtésre, családalapításra nem elég. Akinek napi kenyérgondjai vannak, az nem forradalmat csinál, hanem az köti le minden idejét és energiáját, hogy megéljen valahogy.
Ha ez a történet már előbbre tart és van család – férj, feleség, gyerek – akkor hatványozott a felelősség és hatványozott a kényszer. Amennyiben mindezek tetjébe még esetleg van fizetendő hitel, támogatásra szoruló szülő is, akkor nincs más hátra, mint nekivágni a világnak.
 
Egyszerűen sokszor nincs más kiút. Elsősorban mindenki a saját életéért, a saját családjáért felelős. Az első a gyerekem, mindenki más csak aztán következik. Ez így természetes, ezt nem lehet számonkérni.
 
Egészen egyszerűen azoknak, akik elmentek, nem volt más választásuk. A legtöbbjüknek nem volt. Nem egyszerűen arról van szó, hogy nincs olyan anyagi jólét, mint a fejlettebb országokban. Tényszerűen arról van szó, hogy itt nincs jövő. Nem maradt. Széthordta a NER.
 
A magyar társadalom jelen állapotában nem képes az összefogásra. Semmiben. Abban sem, ami mindenkinek elemi érdeke lenne, teljesen függetlenül a politikai hovatartozásától, vagy sehova-tartozásától. Jelenleg tök mindegy, ki miért állna ki, mit szeretne elérni. Képtelenek vagyunk akár az egészségügy, akár az oktatás érdekében (önmagunk, szüleink és gyermekeink érdekében) összefogni, mert néhányan az összefogás mellé állnak, ugyanannyian ellene protestálnak, mások körberöhögik, megint mások leszarják. Mindenki egyedül marad a végén. Mindenben.
 
Ehhez nem kell hazajönni senkinek. Ezen nekünk kell valahogy túljutnunk. Egyenként. Mindenkinek a saját fejében-lelkében kell rendet raknia, mert ha ötvenezren hatvanezer irányba indulunk, pont sehová sem jutunk. Sem a külföldön élő magyarokkal, sem nélkülük. Mi, akik itthon vagyunk, rajtunk múlik. Egyszer el kell jönnie annak a napnak, amikor felismerjük ezt és nem a politikusoktól várjuk a jobb életet, nem kuncsorgunk a demokráciáért, nem a másikra várunk, hanem megindulunk. Együtt. Hókiflis nagyival, vagy nélküle.
 
Akkor, ha ez megtörténik, akkor lehet megkérdezni a kint élőket, hogy nem akarnak-e hazajönni segíteni. Legalább addig, ameddig egyenesbe rángatjuk a megrekedt szekeret. És meggyőződésem, hogy jönni fognak. Most még. De ahogy múlik az idő, úgy lazulnak a kötelékek. Sokan már kivitték a családot, mások ott alapítanak családot, ott születnek gyermekeik. Nem olyan erős a kötődés, mint ahogy azt nagyon romantikusan, a hazaszeretet táblácskát szorongatva sokan elvárják.
 
Az embernek ott van a hazája, ahol az otthona van. Otthona ott van, ahol a családja, a szerettei. Ahol befogadják, ahol emberhez méltó módon élhet, ahol szabadnak érezheti magát. Ahol van jövője. Magyarország – önmagában ez csak egy szó. Tartalommal mi töltjük meg. Vagy mi üresítjük ki. Rajtunk múlik, hogy mi itthon érezhetjük-e magunkat és rajtunk is múlik, hogy nekik lesz-e hová hazajönniük. Rajtunk múlik. Mindannyiunkon. Senki máson...
 

 

EZ MÁR AKKOR IS TELJESEN VILÁGOS VOLT, AMIKOR ROGÁN ÉS HABONY EGY ÁTMULATOTT ÉJSZAKA UTÁN KITALÁLTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.25.


Nap híre, vagy nem, alakul a molekula a letelepedési kötvények mögüli sunyi kihátrálás ügyében. Ez majdnem olyan vicces, mint az, hogy Kövér László ma megint eltemette a magyar nemzetet a parlamentben (aki még él, tegye fel a kezét).

Alighogy az Orbán nevű ember (alig párszor nyalta meg a száját közben) tegnap kifejtette egy áttetsző álgazdasági magyarázatba, illetve a szokásos néphülyítő köntösbe csomagolva, mekkora lázas munka folyik a nemzetgazdasági minisztériumban az állami kötvénykibocsátási gyakorlat felülvizsgálatával kapcsolatosan, a hvg.hu megírta: teljesen biztos, hogy a kormány megszünteti ezt a konstrukció.

Mármint azt a konstrukciót, amely szerint pénzes arabok, kínaiak, oroszok, szaudiak, és más, tőlünk idegen kultúrájú népségek örök életre szóló (jó, tudjuk, visszavonható az engedély) letelepedési egedélyt nyernek az Európai Unióba, miközben Habony és Rogán gazemberi köre kínosra gazdagodja magát az üzleten.

Tehát a rablómese tegnap még úgy hangzott, hogy megfontoljuk, meghányjuk-vetjük, hogy mi legyen a sorsa ennek a 2012-ben kitalált, életmentő befektetésnek. Amit azért volt oly nagyon életbevágó bevezetni, mert Magyarország a nemzetközi piacokon “le volt értékelve”, nem jutott külföldi forrásokhoz valamiből finanszírozni kellett Habony és Rogán luxuséletvitelét. Most viszont, hogy az országot azóta felértékelték  igencsak össztűz alá került az ügy külön a helikopteres Rogán miatt, meg a náci Vona Gábor is beleokádott a levesbe, ezért persze hogy minden kötvénykibocsátási gyakorlatot felülvizsgálunk.
A döntést viszont a kormány fogja meghozni, és nem engednek semmilyen politikai zsarolásnak – mondotta tehát megnyugtatásul a tévedhetetlen a parlamentben.

Kivételesen nem rágom szájba újra a NER-társak kedvéért sem – nagyon sokszor boncolgattuk már ezt a témát -, pontosan mennyit bukott napjainkig minden egyes állampolgár (csecsemőtől aggastyánig) a letelepedési kötvényes bulin, amivel kizárólag a kötvényeket értékesítő, ismeretlen, zömmel offshore hátterű közvetítők (innen is üdvözlöm Habonyt akárhol szipog is pillanatnyilag) járnak jól. Már ha abban nemzeti konszenzusra tudunk jutni, hogy az eddig lefölözött 32 milliárdot (amit most hirtelen nem tudok lefordítani csirkefarhátra vagy lélegeztetőgépre) a magyar emberek fizették ki/fogják visszafizetni. Senki más...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN GYŐZELMI RECEPTJE 2010, 2014?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.25.


Van az emberi szükségleteknek egy elmélete, a rövid felépítése itt az ábrán, vannak ennek kritikái, de semmi komoly, ezért ezt veszem alapul az orbánizmus működésének leírásához. A lényeg -- nem is nagyon fogom ragozni --, hogy Orbán politikai üzenetei pontosan rezonálnak az alacsonyabb szintű (primitívebb, alapvetőbb, de persze mindannyiunkban élő emberi) szükségletekre.

A rezsicsökkentés a legalapvetőbb testi szükségletekre reagált, de egyébként Orbán nem annyira foglalkozik ezzel a szinttel, mert a teljes depriváltságban, ahol ezek a szükségletek kielégítetlenül maradnak, az ember nem szavaz, nem politizál. Az orbánizmus a következő négy szintre fókuszál. A biztonság kapcsán nyújtja a mindennapi bűnözéssel, multikkal (a kapitalista versennyel), a migránsokkal és a "Brüsszellel" (zusammen az "idegenekkel") szembeni biztonságot, miközben ezeket a folyamatos fenyegetés keltésével fel is nagyítja, hogy ennek a szintnek az "élménye" annál erősebben rögzüljön. A valahova tartozás a család és a családi értékek hangsúlyozásával (ideértve pl. a homoszexualitás-ellenességet is átjárással a korábbi szintre), az egyébként is viszonylag zárt falusi közösségekkel, a nemzethez és a hozzá (Orbánhoz) való tartozással valósul meg. Az elismerést a magyarság nagyságán és a kormánya "sikereiben" való szimbolikus részvételen keresztül tudja nyújtani, lásd az ünnepek kapcsán felerősödő irracionális nemzetmítoszokat, az futball-válogatott, vagy az olimpiai csapat (rész)sikereinek menedzselését, érintkezéssel a korábbi -- az összetartozási -- szinthez. A kognitív szükségleteket pedig a propaganda és a fideszes narratíva adja, mintegy koronájaként az eddigi összes üzenetnek...


ITT OLVASHATÓ