2021. április 1., csütörtök

HA EZEKET A MONDATOKAT OLVASSA NER-KÖZELI EMBEREKTŐL, BIZTOS LEHET BENNE, HOGY ÁPRILIS 1-JE VAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.04.01.


Itt van április első napja, a bolondozások ideje. Csak egy napig képzeljük el, milyenek lenne az életünk, ha a politikusok néha őszintén beszélnének! Szürreális képzelgésünk eredményét az alábbiakban olvashatják azzal a megjegyzéssel, hogy ettől még nem veszítettük el a realitásérzékünket. Azt azért reméljük, hogy egyszer a feje tetejéről a talpára áll ezt a világ.

Orbán Viktor: Ha már az oltakozásnál tartunk: Soha nem fogják megtudni, valójában milyen vakcinát adtak be nekem!

Mészáros Lőrinc: Én a sok pénzt nem sajnálom, csak te légy a kicsi párom.

Szijjártó Péter: Elnézést kérek Thaiföld minden polgártól, hogy megfertőztem néhányukat, amikor gyönyörű országukba látogattam.

Varga Judit: Magyarországon tényleg sérülnek a jogállamiság kritériumai, és ezért vannak is rossz éjszakáim.

Szájer József: Azért volt rajtam tréningruha, mert ebben könnyebb az ereszcsatornán lemászni.

Pintér Sándor: Nem örülök annak, hogy a rendvédelmi dolgozókat előbb oltották be, mint a pedagógusokat.

Rogán Antal: Igen, valamivel szerényebb nászajándékot is adhattam volna a harmadik feleségemnek.

Novák Katalin: Nagyon sajnálom Dobrev Klárát, hogy megbetegedett, és innen kívánok neki minél gyorsabb gyógyulást.

Varga Mihály: A magyar költségvetés legfőbb baja, hogy azoknak a megsegítésére fordítja a legtöbb forrást, akik közel állnak a kormányhoz, és nem azokéra, akiknek igazán fontos lenne az állami segítség a járvány idején.

Demeter Szilárd: Hiába mondtam, hogy nem kell több ingatlan, még a Hajógyári szigetet is nekem akarták adni.

Parragh László: Elismerem, hogy szeretem a luxust, de legalább őszinte vagyok.

Palkovics László: Az alapítványi formába kényszerített egyetemeket lényegében megszállta a Fidesz...

SINOPHARM-VAKCINA: EGYRE BIZTOSABB, NEM ELÉG A KÉT DÓZIS SOKAKNÁ

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2021.04.01.


A kínai gyártmányú Sinopharm-vakcina esetében Szerbiában egyre jobban kirajzolódik, hogy sokaknál egyáltalán nem indítja be az antitest-termelést, mostanra pedig azt sejtik, hogy mely csoportok a leginkább érintettek. Valószínű, hogy idővel mindenkinél és más készítményeknél is szükség lehet egy ismétlőoltásra. Magyarországon már több mint félmillió ember kapott a legdrágábban beszerzett oltásból...SINOPHARM-BESZERZÉS: LELEPLEZZÜK A COVID-ÜZLET STRÓMANJÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.04.01.


Amióta a kormány nyilvánosságra hozta a Sinopharm-vakcinák beszerzéséről szóló 55 milliárd forintos szerződést, „egy ország” találgatja, miért kellett a kínai és a magyar állam közé beékelni egy nevenincs, a NAV-nyilvántartás szerint jelenleg három alkalmazottat foglalkoztató gyógyszerkereskedőt (Danubia Pharma Kft.), illetve a társaság nevenincs ügyvezetőjét, az önmagát strómanként körülíró Tuza Mátét. A sajtó – köztük lapunk – eddig több áttételes információval szolgált arról, hogy a tranzakció mögött Szeverényi Márk üzleti köre állhat. Ő nem más, mint a Szijjártó Péter egykori helyetteseként jegyzett, ma a NER-médiaholding vezérpozícióját birtokló Szabó László sógora. Most itt az eddigi legközvetlenebb bizonyíték: a titokzatos Tuza valójában a Szeverényi-érdekeltségek bejáratott könyvelési szolgáltatója...

„RÉGES-RÉG TÚL VAGYUNK AZON A HATÁRON, HOGY ITT MINDEN RENDBEN VAN”

24.HU / VIDEÓ
Szerzők: BENKE ÁGNES, BICSÁK BOGLÁRKA, DÉKÁNY LÁSZLÓ
2021.04.01.


Videónkban egy Covid-osztályra átvezényelt fül-orr-gégész meséli el, milyen állapotok uralkodnak jelenleg a kórházakban. Bár az arcát nem mutathatjuk meg, a szavai így is érzékletes képet festenek a helyzetről.


Hetente több betegét veszíti el az a fül-orr-gégész, aki munkaidejének 90 százalékát koronavírus-fertőzött betegek kezelésével tölti. Arcát és nevét sem tudta vállalni az interjúhoz, hangját pedig kérésére eltorzítottuk, hogy még véletlenül se lehessen felismerni. Mivel újságírók nem mehetnek be a kórházakba, és az orvosok is erősen ellenőrzött körülmények között nyilatkozhatnak, csak így tudjuk megmutatni az olvasóinknak, mi zajlik jelenleg egy Covid-osztályon.

Az orvos azt mondja: többségében 40 és 60 év közötti covidos beteget kezel egy olyan nagy kórházban, ahol folyamatosan újabb Covid-osztályokat kell nyitni, és az ellátás 50 százaléka a koronavírusos páciensek kezelését teszi ki. Nem orvosokból, sokkal inkább ápolókból van hiány, és gondot jelent az is, hogy beszűkült a nem koronavírusos betegek ellátása, de azokra az osztályokra, amelyek most még nem Covid-osztályként működnek, extra terhelés hárul. A betegek hálásabbak, mint eddig, de vezetői szinten hasonló a rezidensekhez való hozzáállás, mint amit az inasozó Orbán Viktor kifejtett – mondta az átvezényelt fül-orr-gégész...

OSZKÓ PÉTER BEFEKTETÉSE A TIBORCZ ISTVÁNHOZ KÖTHETŐ ALAPKEZELŐNÉL A BALATONHENYEI ÓRIÁSBIRTOK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.03.31.


Két hete részletesen bemutattunk egy nagyszabású, hatalomközelinek látszó balatonfelvidéki ingatlanberuházást, amiről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és más ellenzéki politikusok azt vélelmezik, hogy a miniszterelnök lánya és veje állhat a háttérben. A balatonhenyei óriásbirtok építését a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője, Guller Zoltán kezdte el, majd egy akkor még ismeretlen tulajdonosi hátterű, a miniszterelnöki vő Tiborcz Istvánhoz több szálon kötődő tőkealap lett az ingatlant fejlesztő projektcég tulajdonosa. Cikkünk megjelenése után váratlan fordulatként Oszkó Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminiszterének cége, az Oxo Properties Holding Kft. közleményt adott ki arról, hogy tavaly megvásárolták a Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozó Közép-Európai V. Magántőkealap befektetési jegyeit, így most már az ő beruházásuk a hatvanpusztai Orbán-majorsággal vetekedő méretű ingatlanegyüttes...

258 EMBER HALT MEG AZ ELMÚLT EGY NAPBAN KORONAVÍRUSBAN, 1512-EN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.04.01.


Napi új fertőzöttek száma: 
9288 (az előző napihoz képest +2588)

Napi új halálos áldozatok száma: 
258 (az előző napihoz képest -44)

Kórházi ellátást igénylők száma: 
12 062 (az előző napihoz képest -284)

Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1512 (az előző napihoz képest +20)

Napi mintavételek száma: 
40 444 (az előző napihoz képest +7690)

Első dózissal oltottak száma: 
2 065 948

Ebből második dózissal is beoltottak száma: 
787 207

A gyógyultak száma folyamatosan nő, 
jelenleg 410 565 főnél tartunk, 

közben viszont az aktív fertőzöttek száma 
230 161 főre emelkedett 
– írják a kormányzati oldalon.

Szerdán minden korábbinál rosszabb napi halálozási statisztikákat közöltek, összesen 302-en haltak meg.

Orbán Viktor este interjút adott közmédiában, amelyben arról beszélt, hogy már csak két-három nehéz hét van hátra, de már a győzelem kapujában állunk. Arra a kérdésre, hogy nincs-e rossz optikája annak, hogy ilyen járványhelyzetben a nyitási stratégiáról beszélnek, Orbán azt mondta, hogy szerinte fontos, hogy az emberek tudják, mire számíthatnak, el tudják tervezni az újraindítást, és a szülőknek is tudniuk kell, meddig kell otthon lenni a gyerekekkel.

A kórházi kapacitásokról pedig azt mondta, hogy átcsoportosításokkal megoldható a helyzet és a technikai feltételek is adottak, az átcsoportosításokra egyébként megvan a lehetősége a kórházak vezetőinek, mondta. Orbán úgy látja, hogy emberfeletti munka árán, de működni fognak a kórházak.

Kutya kötelessége mindenkinek egyéni szinten megtenni mindent azért, hogy ne terheljük tovább az egészségügyi ellátórendszert – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Beszámolt egy nemrég készített elemzésről is, amely szerint az idősotthonokban jelentősen csökkent a koronavírus-járvány terjedése az oltásoknak köszönhetően. Összességében azonban 38 százalékkal magasabb a fertőzöttek száma Magyarországon a harmadik hullámban, mint a másodikban.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke pedig arról beszélt szerdán az ATV-ben, hogy a háziorvosok a héten már megkapták a praxisukhoz tartozó összes oltásra regisztrált páciens névsorát, és mostantól maguk dönthetik el, hogyan osztják be az oltásra váró betegeket...


EGÉSZSÉGÜGY A PRÉS ALATT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.03.30.


Az autódnál sem akkor jönnek elő a hibák, amikor alacsony terheléssel használod, az akkumulátorod is télen adja meg magát, a kuplung is a lakhelyedtől távol, a nyári családi kirándulás során kezd el csúszni, a kapcsolataid is akkor romlanak el, amikor egyéb életviteli - munkahelyi, egészségügyi problémáid támadnak.
Szóval, a terhelés nem tesz jót semmi olyannak, ami valamilyen oknál fogva nem működik tökéletesen.
Ami azt illeti, a magyar egészségügynek sem tesz jót, hogy a járvány csúcsra járatja, és ebben az a borzasztó, hogy az ostor azokon csattan, akik már évtizedek óta a hátukon cipelik ezt a rendszert.
Viselik az aktuális hatalom ötleteléseiből - manapság csillapíthatatlan pénzéhségéből - származó terheit, a fejetlenséget, a nyunyókákat, a szenilis, koszoskörmű, de küldetéstudatos professzorokat, a politikusok gátlástalanságát.
És azt is, hogy a szavukat gyakorlatilag semmibe veszik, leinasozzák őket, jóllehet iskolai végzettségét tekintve az az ember, aki egy hályogkovács magabiztosságával veri szét a még úgy-ahogy működő rendszereket is, saját terminológiája szerint maga is inasnak számít, saját tanult szakmájában is.
Persze lehet, hogy titkon elvégezte a Fagin - egyetemet is, mely a Twist Olivérből közismert tudományokban ad jártasságot...
A szakdolgozók, meg a technikai személyzet is áldozata ennek a helyzetnek, aki pedig ezt nem hiszi, menjen el egy Covid-osztályra takarítónőnek, vagy adminisztrátornak egy felvételi triázs mellé, hamar megtapasztalhatja azt a hihetetlen nyomást, mely fizikailag-pszichikailag egy egészségügyi dolgozón van napjainkban...

ORBÁN MÁR NYÁR VÉGÉRE HELYEZTE ÁT A SZABADSÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.01.


Váratlanul elfoglalta az állami televíziót is szerda este Orbán Viktor: rendkívüli interjúval örvendeztette meg híveit, no meg persze az m1 vezetőit. Váratlan volt a miniszterelnöki interjú, hiszen a beszélgetés (?) fél órája belelógott az Andorra-Magyarország világbajnoki fociselejtezőjébe, ami – lássuk be – egy végletekig futballbarát kormányfőtől meglehetősen udvariatlan lépés. Már azokkal szemben, akik rá is kíváncsiak. Kiváltképp úgy udvariatlan, hogy magát Orbánt a fellépése nem korlátozta a meccs élvezetében, tekintve, hogy a műsor felvételről készült. (Udvariasak voltak a csapatok, főként a magyarok: az inkriminált, átfedésben lévő negyedórában kifejezetten rosszul játszottak, de gólt nem kaptak, igaz nem is rúgtak…)

Hogy miért kérte be magát az állami tévébe a miniszterelnök, az nem derült ki, legfeljebb csak megfejteni tudjuk. Nem volt egyetlen, azonnali közlést igénylő bejelentése, de igazában új mondandója sem. Még csak az sem kínált számára apropót, hogy rekordszámú honfitársunk halt meg az előző napon a koronavírus miatt, de az sem kapott kiemelt hangsúlyt, hogy a beoltottak száma átlépte a másfél milliót. Valójában az volt az egyik kiemelt üzenet: a győzelem kapujában állunk. Vagyis immár nem pusztán a célegyenesben vagyunk – mint hallhattuk tőle március elején, amikor egymillió beoltottnál jártunk – hanem kifejezetten a győzelem kapujában. Hogy egy olyan napon, amikor háromszáz fölé emelkedik a halottak száma, illik-e győzelemről beszélni, ennek eldöntését az olvasó ízléséra bízom.

Mindenestre a különösebb ok nélküli interjút nem lehet másként értékelni, mint a kormány és a Fidesz kampányának részeként. Természetesen a magyar állami televízió nem fog adni lehetőséget egyetlen ellenzéki vezetőnek sem, hogy hasonló időben reagálhasson – ha már kampánybeszéddel volt dolgunk – az elhangzottakra, és legfőképpen nem kapna olyan „riportert”, aki az előre felírt, ám de helyenként nehezen felolvasott, Orbán mondandóját kiszolgáló kérdéseket tenne fel. Nem kapna olyan kérdésnek álcázott mondatot, amelyben Orbán kifejtheti, hogy a baloldal mindig is oltásellenes volt. Ugyan az előre megkoreografált példa, amelyet a kérdezéssel megbízott hölgy felolvasott, erre teljesen alkalmatlan volt, de nem ez volt a lényeg, csakis az, hogy Orbán kifejthesse az előttünk álló időszak fő kampányüzenetét: a baloldal oltásellenes. (Mellesleg a riporter (?) egy olyan baloldalinak nevezett elemző mondataira hivatkozott, aki a Pesti tévé vitaműsorában, valóban, arról beszélt, hogy az ellenzék nem használja ki azt a potenciálisan kétszázezer szavazó kínálta lehetőséget, akik elvesztve hozzátartozójukat, a rosszul kezelt járvány miatt szembe fordulnának a kormánnyal. Vagyis: az ostobának is nevezhető „elemző”, pont arra panaszkodott, ha figyelt volna az Orbánt felkészítő csapat, hogy a baloldal nem használja ki az ebből eredő, fogalmazzunk így, előnyöket. Tessék mondani, akkor ebből hogyan jön ki a baloldal oltásellenessége?)...

ORBÁN BIZARR INTERJÚJA

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.04.01.


Jó reggelt! Ma 23 fok is lehet, hogy aztán a hosszú hétvégére 8-10 fokkal visszaessen a hőmérséklet.

4 legfontosabb cikkünk most

- Orbán Viktor azt üzente az egészségügyben dolgozóknak, hogy ő is négy órákat alszik, mégsincs híján a romantikának

- A járvány legkeményebb szakaszában tesztelik, hogy Merkelnek mennyi hatalma maradt az utolsó pár hónapra

- A tévében és a falunapon, hangosan vagy észrevétlen, mindenhol ott a NER

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN AZ UNIÓS PÉNZEK LENYÚLÁSÁRA ALAPOZZA A HATALMÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.01.


Brüsszel már jó ideje csörtézik a demokratikus normák ügyében a nacionalista lengyel és magyar kormánnyal, ennek azonban most vége lehet. Nemzetközi sajtószemle, 2021. április 1.


Washington Post

A lengyel bírák függetlensége körüli aggályok miatt az Európai Bíróság elé citálja a varsói kormányt a Bizottság. A testület azt akarja elérni, hogy az EUB a végső ítélet megszületéséig hozzon átmeneti rendelkezéseket, mert félő, hogy súlyos és visszafordíthatatlan károk érik az igazságszolgáltatás önállóságát, illetve az EU jogrendjét. Az illetékes biztos, Didier Reynders úgy értékelte, hogy Brüsszel döntő lépésre szánta el magát a kötelezettségszegési eljárásban.

Az integráció végrehajtó testülete szerint Lengyelország megsérti a közösségi játékszabályokat, amikor engedélyezi, hogy működjön a nemrégiben létrehozott fegyelmi kamara, noha annak határozatai aláássák a bírák függetlenségét. Például feloldja azok sérthetetlenségét, ami azt jelenti, hogy akár bűnvádi eljárás is indulhat ellenük, de őrizetbe is lehet őket venni. Továbbá fel lehet őket függeszteni hivatalukból és csökkenthetik fizetésüket. És mindezt egy olyan testület rendeli el, amelynek szuverenitása kétségbe vonható, ám ez dermesztően hat a bírákra.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Brüsszel már jó ideje csörtézik a demokratikus normák ügyében a nacionalista lengyel és magyar kormánnyal.

Die Zeit

Az Európai Parlament német alelnöke kedvező jelzésnek tartja mind a renitens magyar és lengyel kormány, mind az EP számára, hogy a Bizottság megunta Varsó packázását és sürgősen az Európai Bíróság akarja vinni a lengyel igazságszolgáltatás átalakításának ügyét. Barley szerint Brüsszel immár egyértelműen kinyilvánította, hogy eddig és ne tovább. Merthogy különben jóvátehetetlen károk keletkeznek.

A szociáldemokrata politikus, aki állt a német igazságügyi tárca élén is, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy változatlanul érvényben van az a strasbourgi felszólítás, miszerint az EU végrehajtó testülete két hónapon belül léptesse a gyakorlatban is életbe a jogállami mechanizmust, mert ha nem, akkor a törvényhozók mulasztásos jogsértés vádjával maguk is az EUB-tól kérnek jogorvoslatot.

Arra hivatkozott, hogy egy olyan politikus, mint Orbán, az uniós pénzek lenyúlására alapozza a hatalmát, Ezért számára sokkal veszélyesebb a források megvonása, mintha jogi retorziókkal néz szembe. De emellett szükség van a szerződésszegési eljárás intézményének fenntartására is, mert az meg konkrét ügyekben jöhet jól.

Azt viszont igencsak veszélyesnek nevezte, hogy a Bizottság alájátsszon az állam- és kormányfőknek, azaz haladékot adjon az új mechanizmus beélesítésére. Közben ugyanis a korrupt orbáni rendszer tovább jelentős összegeket tüntethet el korrupt módszereivel. És ez még akkor is így van, ha a Bizottság látnivalóan nem szeretne belefutni semmiféle jogi pofonba.

Arra is kitért, hogy Budapest és Varsó aligha fúrja meg a gazdasági segélycsomagot, hiszen akkor óriási alapoktól esik el. Viszont meg kell akadályozni, hogy rendszerüket uniós eszközökkel betonozzák be. Mint ahogy azt is, hogy máshová is ki akarják terjeszteni rezsimjüket, mert az már végképp tűrhetetlen. Hiszen már akkor túlfutottak a célon, amikor két éve hatalomra segítették von der Leyent és ettől királycsinálónak gondolták magukat. Egyben új érezték, hogy hátszelet kapott demokrácia-ellenes politikájuk.

Az is világos – tette hozzá Barley -, hogy Orbán és Kaczynski esetében a dialógus nem vezet sehová. Ám ha az EU továbbra is csupán tétlenül szemléli az eseményeket, akkor összeomlik, de ezt már az európai kereszténydemokraták is látják.

The Times

Önmaga korábbi nyilatkozatának ellentmondva Salvini kijelentette a mai hármas budapesti találkozó előtt, hogy az új európai identitás kialakításán túl egy jobboldali, migránsellenes szövetség megalapozása lesz a fő téma a magyar és a lengyel miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésen. A Liga vezére rámutatott: arról álmodik, hogy a keményen jobbos pártok megerősítik befolyásukat az Európai Parlamentben. Ezért a legszívesebben azt kívánná, hogy egyesüljön a két érintett frakció, amely szerinte a hagyományos értékek megőrzését szorgalmazza.

Bíró-Nagy András a Policy Solutions igazgatója azonban úgy véli, hogy Orbán alighanem túl radikálisnak tartja a Salvini-féle pártcsaládot, hiszen abban helyet kap az AfD is. Ám ha a Fidesz azzal közösködne, akkor vége lenne a barátságnak a német kereszténydemokratákkal. A másik lehetséges opció a magyar vezető számára - miután vette a kalapját a Néppártból, még mielőtt kitették volna onnan a szűrét – a Konzervatívok és Reformerek elnevezésű pártcsalád volna, benne a PiS-szel. Az a kulturális identitás és a család védelmét hirdeti és korlátozni kívánja a bevándorlást. Ez vonzó Orbánnak, viszont oroszbarát vonalát aligha veszi jó néven a lengyel kormánypárt.

Reuters

Orvosok szerint zsúfolásig, sőt most már azon túl is megteltek a magyar kórházak, ráadásul rengeteg a halott, ezért elképzelhető, hogy az Orbán-kabinet kénytelen lesz elhalasztani a hónap közepére meghirdetett nyitást. A miniszterelnök, akire jövőre választás vár, kötéltáncot mutat be, mert vagy szigorít, hogy megfékezze a ragályt, vagy újra indítja a gazdaságot, hogy elkerülje az újabb súlyos visszaesést, immár a másodikat két éven belül.

A világstatisztikát vezető Johns Hopkins Egyetem szerint Magyarország immár napok óta élen áll a nemzetközi összesítésekben az egy főre jutó áldozatok száma alapján. A hatalom elismeri, hogy az egészségügy hatalmas nyomás alá került, noha már a lakosság egyötödét beoltották.

Gárgyán Eszter, a Citibank közgazdásza azt mondja, az újranyitáshoz nem elegendő, ha védettséget adnak az idősebbeknek. Ahhoz az is szükséges, hogy csökkenjen az új esetek száma. Hiszen különben csak még többen kerülnek kórházba. Ily módon vagy el kell halasztani pár héttel a korlátozások enyhítését, vagy pedig újabb zárlatot kell bevezetni a 2. negyedévben. És csak júliusban lehet lazításra gondolni, hála a védőoltásoknak.

Az egyik nagy vidéki kórház orvosa azt nyilatkozta – névtelenül persze, hiszen az egészségügyiek elvileg nem állhatnak szóba a sajtóval -, hogy már nem tudják betartani az előírt protokollt. Ezért ha a beteget nem képesek fogadni az intenzív osztályon, mert az már tele van, akkor az ő részlegükön kötik lélegeztető gépre. És csupán reménykednek, hogy megéri a másnapot. De nagyon sokan meghalnak közülük.

Reuters

"Hullanak a romák, mint a legyek, ezért a kormánynak sürgős segítséget kell nyújtania nekik" - ezt Horváth Aladár, a 700 ezres közösség egyik érdekvédője mondta, aki járja az országot. Azt tapasztalta, hogy sok családban már több áldozatot is szedett a Covid-19, miután tarol a ragály, amit csak súlyosbít, hogy a romák nagy-nagy bizalmatlansággal tekintenek a hatóságokra, köszönhetően a sok évtizedes diszkriminációnak. Hivatalos statisztika nincs, de a romák sokszor embertelen körülmények között élnek, és rémisztő történeteket mesélnek szenvedéseikről, illetve veszteségeikről.

A Pécsi Egyetem egyik tanára, aki maga is roma, Nagykállóban mérte fel a helyzetet és azt ahhoz hasonlította, mintha robbanás történt volna. Horváth szerint egyenesen humanitárius katasztrófa következett be. Gulyás Gergely azonban azt válaszolta, hogy a romák többsége fiatal, ezért ők is sorra kerülnek az oltásnál, de csak később. Csak legyenek hajlandóak beadatni magukat a szert, mert a már említett kutatás szerint erre jelenleg csupán a 9 százalékuk kapható.

De nem csak ez a gond, hanem az is, hogy főként a romák lakta kisebb településeken nincs körzeti orvos. Falus Ferenc ehhez hozzáteszi, hogy a közösség immunrendszere általában legyengül telente, és ezért esetükben különösen pusztító következményekkel jár a betegség. Ha még sokáig nem kapják meg az oltóanyagot, akkor megugrik mind a fertőzöttek, mind a halottak száma.

Bloomberg

Az előző adatokhoz képest Magyarországon 10 százalékkal nőtt a koronajárvány áldozatainak száma, és ez rekord. A firenzei Európai Egyetemi Intézet egyik egészségügyi kutatója szerint az egész régióban az a gond, hogy a kormányok nem léptek idejében. És akkor már nem lehet semmit sem csinálni, ha egyszer a járvány kicsúszott az ellenőrzés alól.

Orbán Viktor azonban továbbra is figyelmen kívül hagyja az orvosoknak azt a kérését, hogy rendeljen el újabb szigorításokat, mert elárasztják a kórházakat a betegek, ám az ellátásukhoz nincs elég ember. Ehelyett a hatalom az oltási kampányt nyomatja, és azt állítja, hogy ily módon akár már a jövő héten újranyithatnak az üzletek.

FAZ

Kármentéssel próbálkozik az osztrák kancellár, miután az uniós partnerek nagy része igencsak zokon vette tőle, hogy megpróbálta megzsarolni az uniót. Kurz szerint azonban ki nem ejtette a száján a vétó szót, ám mások azt mondják: igenis kilátásba helyezte, hogy megtorpedózza a soron következő 100 millió adagos vakcina rendelést, ha országa nem kap sürgősen a Bizottság által pár napon belül elosztandó pótlólagos 10 milliós Pfizer-tételből.

Beavatottak azt mondják, hogy a politikus igenis megkísérelte élére állítani a kérdést, csak közben rájött, hogy amit kigondolt, az jogilag nem vihető keresztül. Úgy hogy most ezerrel lapátolja vissza az anyagot a lóba. Csak éppen az üres fenyegetéssel eljátszotta a többiek bizalmát.

FAZ

Az osztrák kancellár azt közölte, hogy országa akár már a következő héten egy millió adag Szputnyik V-t rendelhet. Ebből 300 ezer ebben a hónapban, 500 ezer májusban, 200 ezer pedig júniusban érkezne. A tárgyalásokon már az legutolsó részleteket tisztázzák, Kurz maga a bécsi orosz nagykövettel egyeztetett. Arra hivatkozott, hogy nem jönnek a Bizottság által vett nyugati szerek, főleg az AstraZeneca van erős lemaradásban.

De az még nem világos, hogy Ausztria bevárja-e, amíg az illetékes európai hatóság engedélyezi az orosz szert, vagy a szükséghelyzetre hivatkozva saját jogkörében állítja zöldre a jelzőt. Mindenesetre a döntéshez az egész kormány, tehát a zöldek beleegyezése is szükséges.

FAZ

Az újság azt tanácsolja az Európai Bizottságnak, hogy az csak ne vegye félvállról a német Alkotmánybíróság egy héttel ezelőtti döntését, amely egyelőre megtiltotta a német államfőnek, hogy aláírja az EU gazdasági segélycsomagját, benne a közös hitelfelvétellel. Brüsszel ugyan úgy tesz, mintha semmiségről volna szó és az eredeti tervnek megfelelően a hónap végéig várja a tagállamok elképzelését, mármint hogy azok mire akarják elkölteni a neki járó összeget, ám fatális tévedésbe futhat bele.

Májusig ugyanis nem derül ki, hogy a karlsruhei testület helyt ad-e a közös eladósodás ellen benyújtott panasznak. A berlini Delors-Központ egyik kutatója szerint azonban semmi vész, mert a német alkotmánybírák odáig nem mennek majd el, hogy megrendítsék a jelenlegi uniós politika egyik kulcsfaktorát. Arról nem beszélve, hogy a csomagot kétoldalú alapon is létre lehet hozni, ahogyan az szóba került, amikor Magyarország és Lengyelország decemberben vétót helyezett kilátásba. De ezzel együtt megkérdőjeleződne az EU cselekvőképessége.

Emellett az is felvetődik, hogy az elutasító döntés lovat adna Magyarország és Lengyelország alá, hogy ők is nyugodtan vonják kétségbe az Európai Bíróság joghatóságát. Azaz mondhatnák, hogy az uniós jog értelmezésére nem csupán az EUB hivatott, hanem akár ők is, nemzeti alapon.

FAZ

A román elnök tavaly az év elején még azzal vádolta meg a magyar kisebbséget, hogy el akarja szakítani Erdélyt az országtól, ám pártja most az RMDSZ támogatására szorul, miután messze elmaradt a várakozásoktól a választásokon. Az viszont regionális autonómiát akar, ám arról a román politikai elit meg hallani sem bír. Kelemen Hunor, aki miniszterelnök-helyettes lett az új kormányban, ma is elfogadhatatlannak tartja Johannis kijelentését. Úgy fogalmaz, hogy hűvös a magyar közösség és az államfő viszonya, de azért ha kell, tárgyalnak egymással.

A magyar párt vezetője azt az állítást is megalapozatlannak minősíti, hogy Orbán Viktor a magyarságon keresztül próbálná befolyásolni a román belpolitikát. Már elmúltak azok az idők, amikor Tőkés Lászlót támogatta, immár beállt a nagy népszerűségnek örvendő RMDSZ mögé. Ami a törekvéseiket illeti, első helyen azt említette, hogy a kisebbség használhassa anyanyelvét a hivatalokban. Éspedig főként a rendőrségen.

Az önigazgatásról azt mondja, hogy a helyi kérdésekről helyben kell dönteni, ez a jog sokfelé létezik Európában. Az autonómia jelenleg kilátástalan, de lehetne köztes megoldást találni, alkotmánymódosítás nélkül, mert arra e pillanatban semmi esély. Ezzel együtt azért meg kellene érteni, hogy itt nem szeparatizmusról vagy elkülönülésről van szó. Ám még addig is hosszú utat kell megtenni.

Megtehetné persze a párt, hogy az asztalra csap, ám azzal csupán a saját érdekérvényesítő képességét rontaná. Ezért kitart a kis lépések stratégiája mellett. Ideértve, hogy legyenek magyar nyelvű szakok az egyetemeken. Azon kívül a kormányzati részvétel jóvoltából tud segíteni a magyar nemzetiség életkörülményein. Bár ennek megvan az ára, hiszen az RMDSZ korábban kénytelen volt megszavazni a szociáldemokraták több kétes törvényjavaslatát is. Szóval igencsak keskeny az ösvény a gyakorlati megfontolások és a veszélyes kompromisszumok között.

Süddeutsche Zeitung

A szlovén kormányfő összekacsint Orbán Viktorral, amikor a tekintélyuralmi politika bevetéséről van szó, csakhogy a szlovénok ebből nem kérnek. Ahogy újra hatalomra került, Jansa összerúgta a patkót a sajtóval. Nem szeretne ugyanis veszíteni a választásokon, ezért mindent megtesz azért, hogy befolyásolja a közvéleményt és megfélemlítse a médiát. Ehhez bőven kaphat rossz tanácsot szomszédjától és mentorától, vagyis magyar kollégájától. Annak serény vazallusai egyébként is kirajzottak, hogy megtámogassák a szlovén vezetőt. Aki szívesen bocsátkozik nacionalista jelszavakba és azt kéri a magyar befektetőktől, hogy vásárolják be magukat és így alapjaiban változtassák meg a szlovén sajtópiacot.

AGANCSSZOBOR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.01.


Ma nem foglalkozunk Lázárral, pedig foglalkozhatnánk. Ugyanígy nem piszmogunk Kovács levelezővel, pedig ráférne a törődés. Undorunk, az ebből fakadó hányingerünk tetőpontjára hágott a napokban ugyanis, midőn az említett urak a halállal játszadoztak. A lézeres az Unióra kente húszezer honfitársunk elhunytát, kibújni igyekezvén így a felelősség súlya alól, amit viszont mi, ha eljön az ideje, feledni nem fogunk. És hasonképp elégtételt veszünk Kovács levelezőn is, aki nem tartja szükségesnek, hogy a kórházakban folyó munkáról, az ottani emberfeletti küzdelmekről hiteles tájékoztatás szülessék, mert az aláásná azt az ordas hazugságot, hogy a magyar egészségügyben minden rendben van, amiként azt Kásler csontkovács-sámán Bayernél kijelentette.

Nem feledjük legfőképp Orbán aljas ámokfutását a járvány alatt, amivel saját anyagi és politikai érdekeit a lakosság élete elé helyezve felelős húszezer honfitársunk halálért ha nem is egy személyben, de teljes körűen. Hosszú a lista, amely azok neveit tartalmazza, akik több mint tíz év dúlásában, az ország anyagi, szellemi, erkölcsi lezüllesztésben szerepet játszottak szóval, tettel és hallgatással is, ha már oly buzgó keresztények vagyunk. Mindent tudunk, ahogyan azt a recski parasztember mondta Faludynak a lágerből való szabadulása után, majd szalonnával és kenyérrel kínálta nemzeti színű pántlika nélkül abban a reményben, hogy a rémálom véget ért. Mindent tudunk, és mindenre emlékezni fogunk, ezért nem beszélünk ma Lázárról.

De, hogy lássuk, kik ezek, amiatt, és azért is, hogy rosszkedvünk tele múljon, ajkaink pedig mosolyra húzódjanak a pitiáner, böfögés, pálinka, szotyola és futballöltözői kanszagú nívójuktól, ezért a vadászati világkiállítás – úgy is mint Semjén elvtárs költséges és olykor törvénytelen hobbija – egyik attrakciója lesz a téma, amiben minden benne van. A Fideszmaffia szellemi horizontja, a szarvasagancsokból készített monumentális szobor, ami bejárat lesz a nívós expóra, csak épp az nem lesz föléje írva szarvasvérből, hogy ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel. Tíz tonna szarvasagancsból készül húsz méteres bőgő gímszarvasfej, a fiúknak most erre futotta a sámándob, a Miska huszár és a többi lehangoló nemzeti műalkotás után...