2021. szeptember 9., csütörtök

A MATTHIAS CORVINUS COLLEGIUM ÉPÍTKEZÉSÉRE NEM VONATKOZNAK A SZABÁLYOK – LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: Huppa
2021.09.09.


Külön kormányrendeletet hoztak


Újdonság, hogy aprólékos részletességgel határozza meg a kormány, melyik – szabályosan elfogadott, kihirdetett, ma is hatályos – kerületi rendeletnek melyik pontját kell semmibe venni.

A kormány határozatban áll ki Lengyelország mellett

Varga Judit szerint keddi döntésével az Európai Bizottság
„durva támadást intézett Lengyelország ellen, eddig példátlan módon beavatkozva egy szuverén tagállam igazságszolgáltatásába és jogalkotási folyamatába”.

Régi, bevált trükköt vett elő a Fidesz

Már májusban eldőlt a Fidesz vezetőségében, hogy a párt egy erős, de faék-egyszerűségű üzenetet tartalmazó kampánnyal indítja az őszi szezont – ezt állította a Népszavának több magas rangú kormányzati forrás.

Milliókért tolja a Fidesz-propagandát a Facebookon a köztévé

Szinte kizárólag olyan tartalmak propagálására, amelyekben Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt, illetve az ellenzéki előválasztás negatív kontextusban szerepel, illetve amelyben a Fidesz politikáját és Orbán Viktort dicsőítik.

Van egy másik Magyarország

Milyen országkép tárul elénk a megyei napilapokból?

Orbán beszél, ha másokat hallunk is

Amíg a normálisan gondolkodó emberek velük foglalkoznak, addig sem figyelnek másra. Például az újabb kormányzati lépésekre, korrupcióra, törvénytelenségekre, a barátok és ismerősök helyzetbe hozására.

A Johnson fiú esete Schmidt Marival


“Schmidt fajtársnő ideológiai cimbijei hozták a zsidótörvényeket, ők gettósították a felmenőim, és ők küldték őket a halálba. Értük is térdelt a Harry Kane. Persze a magyar szabadságharcos nép, nem térdel le senki előtt, kivéve ha az illetőnek csinos bajuszkája van és visszapasszolná Kassát vagy Édeserdélyt.“

Ez nem a Fidesz zöld fordulata, hanem a leépített természetvédelem csődje

Egyelőre sem az államtitkár, sem a miniszter nyilatkozatából nem derült ki, a projekt kampányízű leállításán túl milyen terveik vannak a szigettel.

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc közös bizniszbe vágtak

Mészáros Lőrinc a jelek szerint híve a családi bizniszeknek, hiszen azok után, hogy volt feleségével is számos közös gazdasági érdekeltsége volt tulajdonosi és/vagy operatív szinten, új választottjával is ugyanerre az útra lép.

Regisztráció nélkül is látogathatók a katolikus világtalálkozó programjai


Tán nincsenek elegen a kb. 20-30 milliárd forintnyi közpénz felemésztő rendezvényen?

Nem csak mosoly lesz a pápa és Orbán találkozóján


A katolikus egyházfő húsz percet szán Orbán Viktor kormányfőre… Szerintünk meg abba a protokolláris mosolygáson kívül sok minden más nem fér bele.

„Mindenki azt hitte, itt a világvége, s mind meghalunk”

A koronavírus idején a roma közösség csak az önzetlen adományozókra és az önfeláldozó aktivistákra támaszkodhatott.

IDÉN NYÁRON SZARDÍNIÁN ÉS NÁPOLYBAN IS JÁRT EGYSZERRE AZ OE-LEM PRIVÁT JET ÉS A SEAGULL MRD SZUPERJACHT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.09.09.


2020-as beszerzése óta Szíjj László új luxusjachtja, a Seagull MRD főként Olaszország partjai mentén járja a Földközi-tengert. Útjai többször keresztezték egymást népszerű nyaralóhelyeken a NER híres magánrepülőjével. Nápolyban, Nizza közelében és a szardíniai Olbián is egyszerre járt a két luxusjármű az elmúlt hetekben – mutatjuk az OE-LEM és a Seagull MRD nyári útvonalait.

Július végén számoltunk be arról, hogy Szíjj László kormányközeli üzletember máltai offshore cége, az L&L Charter Ltd. tavaly a híres Lady MRD mellé nyilvántartásba vetetett egy új luxusjachtot is. A 49,9 méter hosszú Seagull MRD 2020-ban készült Livornóban, a Benetti olaszországi gyárában, és a cég Custom nevű családjába tartozik, ami a legtöbbet fizető vevők számára, egyedi megrendelésre készülő jachtokat jelenti.

A Seagull MRD-ről viszonylag kevés információ lelhető fel az interneten, csupán annyit tudni róla, hogy a közel 50 méteres jacht súlya 499 tonna, a hajótest acélból és alumíniumból készült, és 3 szintje van. Az ismeretlen, hogy hány kabinja van, azokban hány vendég fér el, mekkora személyzet szolgálja az utasok kényelmét, és az ára sem érhető el nyilvánosan. Egy hasonló méretű és szintén Custom típusú, 2018-ban gyártott jacht azonban tavaly 30,2 millió euróért (kb. 10,5 milliárd forint) cserélt gazdát – valószínűleg ennél drágább volt a vadonatúj Seagull MRD...

KÖTCSE HÁTSÓ KAPUJA - MIKET BESZÉL?! #24

YOUTUBE / MIKET BESZÉL?!
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.07.Kötcse hátsó kapuja: hol szökött be Mészáros, Tiborcz és a többi Orbán pénztárca?

Az eheti Orbán kinyilatkoztatás Kötcsén hangzott el, ahova kizárólag a sajátjaikat engedik be. Az igazi elgondolkodtató dolog egy ilyen piknik kapcsán, hogy kik vannak ott. És hogy miért vannak ott. Nem valószínű, hogy azért mennek, mert jó a buli. Ha kaptál meghívót, el kell menned. Odamennek, és megkapják az ukázt. A nagyok azonban nem ereszkednek le hozzájuk. Ők a lopott pénzt folyatják Orbán felé, és egy kicsit lefölözhetik. Az a kérdés, hogy ezeket az embereket csak mi nem látjuk, vagy a fidesz belső körei számára is irritálóak? Egyáltalán nem hívták őket ide, vagy van egy hátsó kapu ahol beszöktek?


ÍGY SZÁMOLJÁK A NYUGDÍJASOKAT ÉRINTŐ DRÁGULÁST - NÉZEGESSE, MENNYIRE TÉR EL A KOSARA A HIVATALOSTÓL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.09.


Az infláció közzététele után a nyugdíjasok rendre panaszolják, hogy az ő tapasztalataik szerint az árak sokkal erőteljesebben nőttek. Összeszedtük, pontosan miként és milyen adatokból számítják ki a statisztikusok az idősebbeket érintő árváltozást.

Bár az előző hónapban kissé visszaesett, augusztusban ismét emelkedett az infláció – derült ki a KSH tegnap közzétett adataiból. Az árak 4,9 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest, a nyugdíjasokat pedig a hivatalos számok szerint ugyanekkor „csak” 4,4 százalékos drágulás sújtotta. Az idén az első nyolc hónap alatt a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek.

Minden ilyen statisztikát követően több idősebb is kérdezi tőlünk, hogy miként „hozza ki a KSH ezeket a számokat”. A mellékelt táblázatban összeszedtük, hogy egy „normál” és egy nyugdíjas kosarába miből milyen arányban pakolnak a statisztikusok. Az áremelkedés pedig ezeknek a részadatoknak az összesítéséből jön ki...


A NYUGDÍJASOK KISZOLGÁLTATOTTAK A KORMÁNYNAK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.09.09.


A biztos csak a bizonytalanság. Így összegezte a nyugdíjakkal kapcsolatos legfrissebb fejleményeket a szakértő. Barát Gábor azt is elmondta, hogy a kormány szándékosan teremtett ilyen helyzetet, amelyben egyelőre csak jósolni lehet, hogy az érintettek végül is konkrétan milyen pluszpénzekre számíthatnak a következő hónapokban.


Miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette legújabb inflációs jelentését, szélsőséges vélemények is napvilágot láttak az ellátások várható korrekciójáról és az ugyancsak novemberben esedékes nyugdíj-prémium mértékéről. A Magyar Szocialista Párt szerint az áremelkedés olyan mértékű, hogy ahhoz viszonyítva a nyugdíjasok legfeljebb „alamizsnára” számíthatnak. Felidézték, hogy egy év alatt óriási mértékben drágultak alapvető élelmiszerek. Az étolaj például 30,6, a margarin 9,1, a baromfihús 8,9, a liszt 8,2 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Mindezért a kormány és a jegybank felelőtlen tevékenységét okolták. Az árak ugyanis már a koronavírus okozta válság előtt emelkedésnek indultak, amire csak rátett a szerintük elhibázott válságkezelés.

Ha viszont valaki a kormányhoz hű médiából igyekszik tájékozódni, akár hurrá-hangulatba is kerülhet. Abból ugyanis az derül ki, hogy jelentős összegekhez juthatnak a következő időszakban az érintettek. Hivatkoznak például a KSH adataira, miszerint az átlagos öregségi nyugdíj ma Magyarországon 150 571 forint. Erre 12 910 forintot kaphatnak a nyugdíjkorrekcióval, tehát így együttesen a novemberi ellátás (a kerekítés szabályai szerint) 163 480 forint lesz. Ehhez adják hozzá a nyugdíjprémiumot, amely az idén akár a maximális összeg, vagyis 80 ezer forint is lehet, miáltal kiszámítható, hogy akár 243 480 forint is érkezhet novemberben egy átlagnyugdíjas számlájára. S mindez pártunk és kormányunk jóvoltából, azt sem feledve, hogy jövő tavasszal választás lesz. Ami előtt januárban még a nyugdíjasok megkapják az évente esedékes emelést, februárban pedig a 13. havi nyugdíj immár kétheti összegét...

NYÍREGYHÁZA KÉPVISELŐJELÖLTJEINEK VITÁJA | SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE 1. SZ. OEVK | ELŐVÁLASZTÁS

PARTIZÁN / ELŐVÁLASZTÁS
Szerző: Partizán
2021.09.09.Az ellenzéki pártok idén ősszel előválasztást tartanak, hogy megtalálják azt a közös miniszterelnök-jelöltet és 106 egyéni képviselőjelöltet, akinek a legnagyobb esélye van jövőre a Fidesz leváltásra. A Partizán által szervezett országos vitasorozat nyíregyházi állomásán a helyi képviselőjelöltek élő adásban mutatják be, hogy milyen megoldásaik lennének a térség legfontosabb problémáira, hogyan képzelik el magyar társadalom jövőjét, és milyen lenne szerintük Magyarország a Fidesz legyőzését követően. 

A vita résztvevői: 

- Lengyel Máté (Jobbik) 

- dr. Csipkés József (Momentum) 

Három hét alatt 32 egyéni körzetben tartunk előválasztási vitát, hogy megismerhessük az ellenzéki képviselőjelöltek gondolatait a legfontosabb helyi és országos ügyekről, ezzel is segítve a választópolgárok döntését...

VITA A PERIFÉRIÁN: ÖSSZECSAPTAK A NÓGRÁDI 1-ES VÁLASZTÓKERÜLET ELLENZÉKI JELÖLTJEI

HÍRKLIKK
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2021.09.09.Tovább dübörög a Partizán előválasztási vitasorozata, az ellenzéki jelöltek ezúttal Nógrád megye 1-es számú egyéni választókerületében csaptak össze egymással. Az észak-magyarországi megye székhelye, Salgótarján mellett Bátonyterenye és Pásztó, valamint még 44 kisebb település tartozik a választókerülethez, amely az ország egyik leghátrahagyottabb térségének számít.

A vitát így elsősorban gazdasági kérdések dominálták, szó volt a rozsdaövezeti hagyatékkal járó kihívásokról, az alacsony bérekről és a szociális védőháló hiányáról Magyarországon. A vita résztvevői Gulyás Márton moderálása mellett arra keresték a választ, hogyan akadályozható meg a térség további lecsúszása.

Annak ellenére, hogy a választókerület központjában, Salgótarjánban már 2014 óta a Magyar Szocialista Párt adja a polgármestert, a korábbi választási eredmények alapján a körzet nem számít az ellenzék számára legkönnyebben nyerhetők közé.

Azonban az sem segítette az ellenzék esélyeit a legutóbbi, 2018-as országgyűlési választásokon, hogy a több erős induló miatt szétaprózódtak a szavazatok. A Fidesz-KDNP jelöltje Becsó Károly így 47,34%-os eredménnyel is elvihette a körzetet, miközben a jobbikos Cseresznyés István (22,22%), az LMP által támogatott akkori pásztói polgármester, Dömsödi Gábor (16,31%), a DK-s színekben induló, de az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatását is élvező Kovács Zsolt (8,92%), valamint a momentumos Tóth Csaba (0,62 %) együttes támogatottsága szűken ugyan, de meghaladta a kormánypártok jelöltjéét (az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok 2018-as jelöltjei összesen 48,07%-ot szereztek).

A 2019-es önkormányzati választásokon az országban sok más helyhez hasonlóan a kelet-nógrádi körzetben is közösen indultak az ellenzéki pártok, ami az öt évvel korábbi salgótarjáni siker megismétlését vonta maga után, azonban a Fidesz megőrizte Bátonyterenyét és Pásztót.

Az idei előválasztáson az ellenzéki szavazók három aspiráns közül választhatják ki azt, aki szerintük a legalkalmasabb kihívója lehet a kormánypártok jelöltjének. Az ellenzéki jelöltek sorban a következők:...

ÍME A SZÉLSŐJOBBOS ULTRÁK, AKIK BAJBA KEVERTÉK A MAGYAR VÁLOGATOTTAT

TELEX
Szerző: Michael Colborne - Bellingcat
2021.09.09.


A szeptember 2-i, magyar–angol világbajnoki selejtező előtt a magyar szövetségi kapitány azt nyilatkozta, támogatja, hogy az angol játékosok térdeléssel tiltakozzanak a rasszizmus ellen. „Remélem, hogy ez nem fog megtörténni”, mondta Marco Rossi, amikor arról kérdezték, mi lesz, ha a magyar szurkolók egy része rasszista botrányt csinál. „De ha mégis így lesz, akkor az angol játékosok mellett leszünk.”

A magyar szurkolótábor egy kicsi, ám hangos része nem hallgatott Rossira. Amikor a kezdőrúgás előtt az angol játékosok letérdeltek, hangos füttykoncert fogadta őket. Miután Raheem Sterling megszerezte Angliának a vezetést, poharakkal dobálták meg a lelátónak arról a részéről, ahol a legnagyobb magyar szurkolói csoport, a Carpathian Brigade ultrái is ültek. Több jelentés szerint majmokat utánozva huhogtak is az angol fekete játékosoknak, többek közt Sterlingnek.

Persze az angol szurkolók sem mennek a szomszédba némi rasszizmusért, mint azt például 2021 júliusában láthattuk, amikor az angol válogatott kikapott Olaszországtól az Európa-bajnokság döntőjében. A feldühödött szurkolók az interneten estek neki saját játékosaiknak rasszista gyalázkodásokkal. Angol klubmeccseken is előfordult már, hogy kifütyülték a rasszizmus elleni demonstrációként letérdelő játékosokat. Kezdetben a brit miniszterelnök Boris Johnson és belügyminisztere, Priti Patel sem határolódott el a 2020-as Európa-bajnokságon a térdelést kifütyülő szurkolóktól.

De a magyar szurkolói kemény mag is sokat tett már azért, hogy hírhedtté váljon. Az európai futballszövetség, az UEFA 100 000 euróra és két zárt kapus meccsre büntette a magyar szövetséget a budapesti és müncheni Eb-meccseken egyes szurkolóktól látott rasszista és LMBT-ellenes viselkedés miatt. Mivel a szeptember 2-i magyar–angol meccs világbajnoki selejtező volt, a nemzetközi szövetség, a FIFA joghatósága alá esett az ügy, a korábbi UEFA-büntetést tehát nem érinti...


A SZABOLCSI KERESZTÉNY KONZERVATÍV PLAYBOY NYUSZI

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.09.Ma egy különleges adással készültem nektek. Időről-időre bemutatom Orbán egyes parlamenti képviselőjelöltjeit.
Ezekben az emberekben sok a közös vonás. Talán a legfontosabb az, hogy nem a választókerületük képviseletére szerződtek. Nem az őket megválasztó emberek érdekét képviselik Orbánnál, hanem Orbán érdekében járnak el, Orbán utasításai szerint cselekszenek helyben. Szajkózzák a Habony által megfogalmazoptt propagandaszövegeket, cserébe luxusban élhetnek. Akár Budapest legelegánsabb részén. Még ha egyébként közben elvileg az ország egyik legszegényebb régiójában élő embereket képviselik is. Például a Szabolcs-Szatmár Bereg megyeieket. Mai főszereplőnk pont ezt teszi. Ismerd meg Dr. Szabó Tündét, a konzervatív kereszténydemokrata playboy nyuszit.

A DIKTÁTORVÁLASZTÁSHOZ KÉSZÜLT SAPKA NEM IS TITKOLJA A VALÓSÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.09.


A Telex beszámolója szerint a talpnyalók egymást túllicitálva próbálnak jó pontokat szerezni az OV’22 feliratú sapkával, amely annak a kampánynak a része, hogy a Fidesz már nem is a párttal kampányol, hanem Orbánt állítja a választás középpontjába, mintha nem parlamenti választás, hanem diktátorválasztás lenne. A lényeget valóban eltalálták, a Fideszen belüli vezérkultusz már ott tart, ahol a valóság, hogy nincs párt, nincs senki, csak a Vezér van, mindenki más az ő kegyéből szolgálhatja őt. Ha nem teszi, kuka. Erre képeznek mindenkit az iskolák, az egyetemek, az MCC.

A magyarok most nyersen megkapják a valóságot. 2022-ben nem új parlamentet választanak a képviselőkre és a pártokra adott voksolással, hanem arról szavaznak, hogy Orbán Viktor diktátor maradjon az ellenőrizhetetlen, korlátlan hatalomban, vagy visszakerüljön a népképviselet kezébe az ország, amit Orbán önhatalmúlag kisajátított és a családja hasznára működtet. Nem választást jelent ez sem, hanem csak szavazást: szavazni lehet, választani nem, mert a szavazás végeredményét Orbán előre eldöntette, a magyar népnek nincs választási lehetősége.

A 2022-es szavazás ugyanolyan, mint egy “nemzeti konzultáció”, amely hazudik, majd annak alapján megmondja, mi a jó, és arra lehet szavazni, amit jónak mutattak be. Orbánra vagy ellenzékére lehet szavazni, de választani csak Orbánt lehet. Ezt még Kádár János sem engedte meg magának, hogy a választás az ő személyéről szóljon. A hasonló választási komédián a Hazafias Népfront adta a listát, amit megkapott azoktól, akikre szavazni lehetett. Eljátszottak egy választást, hogy megmutassák a Nyugatnak, hogy itt demokrácia van, de legalább nem volt ilyen primitív személyi kultusz.

Pedig Kádár János egy valódi szavazást is megnyert volna Magyarországon, szemben a felcsúti köztörvényes bűnözővel, aki egy szabad ország szabad választásán, tisztességes és egyenlő feltételek között nem nyerne talán most sem, pedig tíz éve agymosást folytatnak, és nincsen demokratikus és szabad sajtó. Ha még az is lenne, s ha a kilencvenes évek Magyarországa lenne, akkor ez a csaló tolvaj bűnöző az estét megint hokimeccs bámulással tölthetné, de azt is csak a börtöncellában...


„LÉPEK, MIELŐTT LEDŐL A SÉRELMEK TORNYA. KISZÁLLTAM” – ÁPOLÓK VALLOMÁSAI A COVID UTÁNI EGÉSZSÉGÜGYRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.09.08.


Szakdolgozók százai távozhatnak a következő hetekben a magyar kórházakból, a kötelező oltás elől kitérve, létszámhiány miatti terhelésbe vagy az emiatt kialakuló munkahelyi pokolba belefáradva. A Válasz Online-nak ápolók meséltek távozásuk indokairól. A három nővér történetéből kiderül: sem az egészségügyi kormányzat, sem az érintett kórházak vezetése nincs a helyzet magaslatán, kibeszéletlen konfliktusok, a modern vezetési eszközök hiánya is rontja a helyzetet. Hogyan gerjeszti a hiány önmagát? Egy főként nőkből álló szakma vezetőinek miért nincsenek javaslataik arra, hogyan lehet a családot összeegyeztetni a munkával? A nővérek nevét kérésükre megváltoztattuk. Ha az események hasonlítanak a valóságra, az nem a véletlen műve...

FERENC PÁPÁT NEM LEHET MEGÉRTENI A HAZAI BARÁT-ELLENSÉG KOORDINÁTA-RENDSZERBEN [HETIVÁLASZ 89]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.09.09.


Mi van a Szentatyáról szóló viták mögött? Érdekli-e a katolikusokat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus? Mit mutat meg a pápalátogatás a NER természetéből? Hodász András katolikus papot és Gégény István hittanárt, a Szemlélek magazin lapigazgatóját kérdezzük heti podcastadásunkban.

AKI AKART, MÁR KIMENT, CSAKNEM MEGÁLLT A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROK SZÁMÁNAK NÖVEKEDÉSE

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.09.08.


Éveken át dinamikusan nőtt a külföldön élő magyarok száma, ám 2020-ban összességében csak 2,6 százalékos lett a növekedés, azaz majdhogynem megállt. A magyarok körében messze legnépszerűbb célország továbbra is Németország, ahol 192 ezer magyar állampolgár él. ám évtizedek óta először fordult elő, hogy a számuk csökkent – még ha csak 1600 fővel is.


A második helyen az Egyesült Királyság van, ahol 2020-ban már 114 ezer magyar élt, és Ausztriában is rekordot döntött a mutató, ott már minden 98. lakos magyar.

A további adatokat az alábbi grafikonon mutatjuk be (Németországban, az Egyesült Királyságban és Ausztriában a helyi statisztikai hivatalok adatait, a többi ország esetében az Eurostat adatait szerepeltetjük, kivéve Spanyolországot, ahol adat híján egy korábbi cikkünkből indultunk ki.)...

FELELŐSSÉG TERHELI A LEKÖSZÖNŐ MERKELT, MERT NEM ÁLLÍTOTTA MEG ORBÁNT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.09.09.


A barátoknak bebiztosított kaszinók, korrupció lengi körül a választásokra készülő Orbánt. A nemzetközi sajtó szerint Orbán egy másik Európához társakat talált szélsőséges európai politikusok személyében. Nemzetközi lapszemle.

Miközben a magyar kormányt az Európai Bizottság állandó nyomás alatt tartja, Orbán Viktor egy évvel az igencsak szorosnak ígérkező parlamenti választások előtt szövetségesei számára a kaszinók koncessziós szerződéseit egészen 2056-ig meghosszabbíttatta – írja a Bloomberg. Orbánnak, aki az ötödik ciklusát szeretné megkezdeni, igencsak erős ellenzéki kihívókkal kell megküzdenie – írta az amerikai hírügynökség.

A Casino nevet viselő nemzetközi szakportál szerint nem is most kellene megújítani a koncessziót az öt kaszinóra, mert az csak 2024-ben járna le. A cikk úgy fogalmaz: a magyar szerencsejáték felügyelet Orbán ellenőrzése alatt áll, így történhetett meg, hogy most hirtelen 35 évre bebiztosította a tulajdonosokat, arra az esetre, ha kormányának a választók kiadják az útját.

Az adománnyal együtt a korrupció is aggályt kelt, különösen azzal együtt, hogy az elmúlt évben a kormányzati szereplők 17%-át megvesztegethették. Igaz, veti közbe a cikk némi iróniával, Orbán a korrupciónak egy rendkívül sajátos értelmezését adta meg, ő tulajdonképpen csak a nemzet új elitjét neveli ki.

Magyarország és Szerbia megvédi Közép-Európát az új migrációs hullámtól és még a térséget is újra építi – összegzi a Balkan Insight a hatodik magyar-szerb közös kormányülés eredményét. A budapesti találkozón Orbán kiemelte saját szerepét, ami szerint a 2015-ös menekülthullámtól ő védte meg a nyugat-európai országokat, többek között Ausztriát és Németországot. A szerb kormányfő köszönetet mondott hazánknak, mert a legkomolyabban támogatja országa uniós csatlakozását.

Hétféle egyezményt írtak alá, többek között a Budapest-Belgrád gyorsvasút építésének további ütemezését. A cikk kitér arra is, hogy Magyarországnak stratégiai érdeke a szerbekkel való jó kapcsolat, már a vajdasági magyarok okán is. Nem beszélve a különféle befektetésekről.

Orbán barátai és a kormányzó szerb párt emberei uralják például a szerb utcai világítási bizniszt. A Balkan Insightból megtudhatjuk azt is, hogy szeptember végén ismét megrendezik Orbánék a népesedési csúcstalálkozót, már a 4.-et, a meghívott vendég többek között Trump volt alelnöke, Mike Pence, továbbá a szerb elnök, Aleksandar Vucic, valamint a lengyel, cseh, szlovák kormányfők.

Orbán Viktor megkapja a maga szeletét az uniós tortából és be is falja – jellemezte a kormányfőt Timothy Garton Ash brit történész, Közép-Kelet- Európa egyik legtekintélyesebb szakértője egy nagyobb lélegzetű Euronews interjúban, amikor az Unión belüli nézetkülönbségekre tért ki az újságíró, azt kérdezve, hogyan lehetne legalább az alapvető közös értékek elismerésében egység Brüsszelben.

A probléma ott kezdődik, hogy Orbán úgy nyerte meg eddig a választásokat, hogy "megálljt parancsolt Brüsszelnek", majd aztán zsebrevágja az európai adófizetők több milliárd euróját. Timothy Garton Ash szerint össze kellene kapcsolni az uniós értékközösséget a pénzeszközök közösségével. Egyik feltétele a másiknak. És fordítva. Ez cseppet sem kétséges. Abszolút botrányos, hogy van egy olyan tagállama az uniónak, amit nem hívhatunk többé demokratikus országnak, mert felszámolta a sajtószabadságot, és ha választásról van szó, akkor az ugyan szabad, de nem tisztességes.

Egy olyan országról beszélünk, amelyik elűzte Közép-Európa legjobb egyetemét, a CEU-t, idegengyűlölő propagandát folytat, amikor a menekültek befogadásáról van szó. Botrányos politikát folytat az unió, amennyiben ezt tűri. Orbánt valós fenyegetésnek tekinti az unióra nézve a történész. Mert nincs egyedül, egy trendet képvisel, hisz csatlakoztak hozzá Matteo Salvini, Marine Le Pen, Nigel Farage, Geert Wilders. Ash szerint a britek maguk is bután viselkedtek, amikor a saját szuverenitásukat követelték, és lett belőle Brexit.

Orbán úgy követeli meg a maga szuverenitását, hogy esze ágában sincs kilépni az Unióból. Viszont a britek legalább őszinték és tisztességesek voltak. Arra a kérdésre, hogy bekerül-e Angela Merkel a történelem lapjai közé, Ash úgy fogalmazott, Németország a legjobb formáját hozta kancellársága idején, civilizált, mérsékelt, liberális, a női egyenjogúság oldalán áll, számos pozitívumot lehet felsorolni, de mulasztásokat is.

Merkelnek nem volt jó válasza az euró válságára a globális gazdasági válság idején, nem tudott nagy reformokat keresztülvinni sem a hazájában, sem külföldön, és nem tudott hatékony európai politikát sem vinni. Hosszú az a lista, amit utódjának pótolni kell.

Kétségtelen, hogy menekültpolitikája igazi értékalapú, uniós politizálás, de nagy felelősség terheli Magyarország miatt, mert megvolt az ereje ahhoz, hogy megállítsa a lecsúszásban, és mégsem tette. Ezért vegyes a kép, ha mérlegre kell tenni az eredményeit.

ITT OLVASHATÓ

MEGVÉDJÜK EURÓPÁT

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.09.09.


A magyar miniszterelnök Szerbiával együtt megvédi Európát. „…amikor veszély fenyegette Európa belső részét, és meg kellett védeni Európát, akkor sosem siettek a segítségünkre, hanem ütközőzónává nevezték ki ezt a térséget. Ezt csinálták évszázadokon keresztül. És semmi jelét nem látom annak, hogy ez a gondolkodásmód megváltozott volna.”

Egyszóval megvédjük Európát. Voltaképpen semmi különöset nem látok abban, hogy a magyar történelem legbutább, legműveletlenebb, legprimitívebb főtisztviselője ugyanazt a hülyeséget ismételgeti, amit a történész szakma tol le a torkunkon azóta, amióta egyáltalán létezik ez a tudomány. Most kissé terjedelmesebben mutatom meg, miért mentem föl valamelyest ezt a különben tűrhetetlen alakot a tudatlansága miatt, miért nem tehet mást, mint hogy hülyeségeket beszéljen.

A magyar történelemírás vonatkozó aljasságait mindenki ismeri, aki elvégezte az általános iskola hatodik osztályát. Elmondom, mi történt valójában, mi az, amiről a politika cédája, a magát történelemtudománynak magasztaló szélhámos társaság évszázadok óta nem hajlandó leírni. Ideteszek egy térképet és hozzá némi magyarázatot az Ezerév című könyvemből, aminek a megjelenéséhez egyre kevesebb reményt fűzök...

UNDORRA

HÍRKLIKK
Szerző: HEGYI IVÁN
2021.09.09.


Szokták mondani gyenge játékkal, nagy nehezen kivívott, gyötrelmes győzelmek után, hogy csak a három pontnak lehet örülni. Andorra ellen igazából annak sem lehetett.

Azt hinné az ember, a korábbi „kinti” andorrai 0-1-nél, a luxemburgi 1-2-nél, az albániai 0-1-nél nem lehet mélyebbre süllyedni, de a huszonegyedik századi magyar labdarúgás mindenre képes, újra és újra alul tudja múlni rettenetes önmagát. Most sincs tehát nadír, mert jöhet még annál rosszabb is, hogy Andorra ellen kétségbeesetten bekkel és húzza az időt a válogatott a Puskás Arénában. Valamiképpen persze meg kellett tartania 2-1-es előnyét, amelyet csupán a huszonegy centiméteres lest kimutató VAR-nak köszönhetett. Elvégre a törpeállam legjobbjai ugyanúgy két gólt szereztek, mint a magyarok... Pardon, csak egyet. A meg nem adott „dugó" ugyanis úgy pottyant be, hogy Botka tiszta erőből Fiolának rúgta a labdát, akiről az a hálóba pattant.

Mondanám, hogy kabaré. De nem sértem meg Nóti, Vadnay, Rejtő Jenő, a Komlós, Herczeg kettős meg a többi halhatatlan mulattató emlékét...

MI, AKIK NEM VAGYUNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.09.


Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő diadalmi jelentést adott arról, hogy a magyar emberek közül egymillió négyszázezren töltötték ki a nemzeti konzultációs uszítást. Viszont ez nem akadályozta meg abban, hogy ettől kezdve, ami következtetést levont, azt a „magyar emberek” szándékának tulajdonítsa cuzammen, amiből az fakad, hogy egyre kevesebb a magyar. Momentán ezek szerint egymillió négyszázezer, a magyarság tehát elfér egy kávéscsészében, habbal a tetején. A kormányszóvivőnek nem kellene egyik szavával homlokon vágni a másikat.

Viszont tudjuk, hogy ezért lehet kormányszóvivő, különben csak egy agyonfestett cicababa volna, akinek a férje sem nyerne permanensen rakat pénzeket pályázatokon, de a dolgok nálunk így függnek össze. A kormányszóvivő fiatal ember, mindettől függetlenül azonban történelmet tanulhatott volna, de ilyet ő nem tett. Mert ha tett volna, akkor nem meséli el büszkén, hogy a hülyébbnél hülyébb és aljasabbnál aljasabb kérdésekre milyen százalékban válaszoltak a kormánynak tetszőn a „magyar emberek”. Mert egy fehérorosz választás ehhez képest kutyafasza.

Az igenlők aránya a kilencvenhattól a kilencvenkilenc százalékig terjed. Ebből az is kitetszik, hogy eleve már csak azok láttak neki a kitöltésnek, akiket totálisan hidegen hagytak a kérdések, és szerepelt volna azon bármekkora ökörség, büszkén helyeseltek volna. Mert ezek szerint Magyarországon él egymillió négyszázezer ember, akiknek minden mindegy, ha azt Orbán mondja, kérdezi, rúgja valagba őket vagy önti a fekáliát a fejükre, ettől ők idvezülten mosolyognak, és rávágják, igen. Ők a „magyar emberek”, akikkel ezek szerint nem lehet mit kezdeni, a kormányszóvivővel azonban lehetne.

A büntetését nem én fogom meghatározni, és voltaképp nem is érdekel a sorsa, amikor majd belesüpped a feledésbe, ha egyáltalán most van olyan, aki ismeri. De a hangja azért itt van nekünk, és a hangjával ezeket mondja, amiket mond, hogy aki kicsit is hajlandó a komplexebb gondolkodásra, lefordul a székről röhögtében vagy elsírja magát. Más opció nincsen. Ha a kormányszóvivő azt mondja tudva tudván az erről szóló ellenkező igazat, hogy a „magyar emberek” elutasítják az LMBTQ propagandát, akkor én őt elküldöm melegebb helyekre, cifrábbat meg azért nem mondok, mert volt nyunyókám...

FERENC BUDAPESTI KAPUŐRE - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.09.09.


Jó reggelt! Nem tágít a meleg, napos idő.

4 legfontosabb hírünk most