2018. november 25., vasárnap

65 ÉVE JÁTSZOTTÁK AZ ÉVSZÁZAD MÉRKŐZÉSÉT, A 6:3-AT


ZOOM
Szerző: MUCHICHKA LÁSZLÓ
2018.11.25.Labdarúgásuk 90. évfordulóját ünnepelték volna az angolok, ha a mágikus magyarok meg nem tréfálják őket. A sporttörténeti győzelem emlékére és az Aranycsapat tiszteletére 1993 óta november 25-e a Magyar Labdarúgás Napja. 65 éve játszották a legendás 6:3-t.

Anglia-Magyarország mérkőzésre. Azokban a televízió előtti időkben az angol válogatott amúgy is teltház előtt játszotta minden mérkőzését, azonban a magyarok vendégjátékára még nagyobb gyorsasággal fogytak a jegyek, mint általában. Hetekkel a találkozó előtt alig néhány óra alatt elkapkodták az összes tiketet, ami amellett, hogy nem létezett internetes jegyvásárlás, azért volt elképesztő, mert a mérkőzést hétköznap délután rendezték.

Hogy mire föl volt ekkora hatalmas érdeklődés? Erre egy 20 éve Magyarországon élő brit focikedvelőnek, David Bailey-nek – akinek épp a jubileummal párhuzamosan jelent meg Az Aranycsapat története címmel új kiadványa – van egy tézise. Hazánk annak köszönhette vonzerejét, hogy egy elszigetelt kommunista országról volt szó, amely a Szovjetunió elnyomása alatt senyvedett, a játékosok pedig hivatásos katonák vagy rendőrök voltak, ezt pedig az angolok egyszerre találták végtelenül furcsának és ijesztőnek...


REJTŐZKÖDŐ SZEGÉNYSÉG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.11.24.Mikor kezdtem ezt a blogot, gyakori volt az iskolánkban, hogy az órákra, főleg ilyenkor, mikor az idő téliesre fordult, vittünk magunkkal gyerek-kabátokat és cipőket is. Mert sokszor kellett a felfeslett sportcipőt lecserélni egy csizmácskára, a két számmal nagyobbat megfelelő méretűre, és kabátot, vagy zoknit adni arra a gyerekre, akinek nem volt. Bár ma is figyelünk minden gyerekre ebből a szempontból is, ilyen már ritkán fordul elő. Részben azért, mert ez a fajta kríziskezelés átkerült az iskolánkból a családokkal történő együttműködésbe, részben pedig azért, mert olyan mennyiségű használt ruha, cipő érkezik hozzánk, hogy abból bőven jut azoknak a családsegítőknek, önkormányzatoknak is, akikkel kapcsolatban vagyunk, és hajlandók eljönni érte, majd kiosztani a faluban, ingyenes turkáló formájában.
Persze, aki ezt kívülről és messziről nézi, rögtön megfogalmazza: azért nincs rá szükség, mert az emberek jobban élnek. Logikus, hiszen fejlődik a gazdaság, így rögtön erősíti ez is a kommunikált pozitív képet.

De ez nem így van. Egyrészt, mert a rendszeren kívüli a ruhaadományokhoz való hozzájutás, így ez nem tekinthető az állami működés sikerének. És ha jobban megnézzük, az iskolába megfelelőbb ruhában érkező gyerek nem azt jelenti, hogy a szegénységben élő családok életében érzékelhető változás történne. Az uzsonnára kapott, a folyóson eldobott fél szelet kenyér sem jelentheti azt, hogy na ugye, hogy nincs szegénység… mert nem mindegy, hogy ki dobta el.

A szegénységet a gyerekekben tetten érni a legkeservesebb érzés egy pedagógusnak. Most megosztok pár ilyen történetet. Csak azért, hogy gondoljunk kicsit bele.

Az első egy kis monológ, egy kilenc éves kislánytól: „Én mindig kiveszem az uzsonnám. Haza szoktam vinni, a kistestvéremnek. Szereti. Vannak az osztályban, akik megnézik, mi az uzsonna, és ha nem szeretik, nem kérik, nem veszik ki. Én mindig kiveszem. Van olyan, hogy sok marad, és akkor a tanítónéni néha megengedi, hogy aki akar, kettőt is vegyen. Én olyankor mindig veszek. Mert én is szeretem.”

Második: Mielőtt indulok az órámra, Dublinból érkezik egy édességcsomag az alapítványhoz. Tudom, ki küldte, a facebookon jelentkezett előtte egy ott élő magyar anyuka, hogy halloween-kor a gyerekei gyűjtötték, de ők nem eszik meg, elküldené nekünk. Örömmel fogadtuk. Mikor indulok, egy nagy csomag gumicukrot magamhoz veszek. Egy csomó kisebb zacskó van benne, mindegyikben pár szem figurás cukorka. Mikor vége az órámnak, kiosztjuk. Örülnek. Mindannyian. Szegregált iskola, csak hátrányos helyzetű gyerekek vannak az osztályban. Már van, aki ki is bontja, és eszegeti. Míg veszik a kabátjukat, az egyikük odajön hozzám. „Én nem eszem meg. Hazaviszem a kisjánynak.” (Így mondja, ahogy leírtam.) „Tetszik tudni, máma van a születésnapja. Fog neki örülni nagyon….” -mondja, és közben a szemét a kis figurákon tartva gyűrögeti a tasakot. Látszik rajta a küzdelem. De az is, hogy nem fogja megenni. Akármennyire szeretné.

Harmadik: A fiú nagyon problémás. Most került hozzánk, szeptemberben. Nagyon sok magatartási gond van vele, csúnyán beszél, nem dolgozik, piszkálja a többieket, és ha valaki visszaszól neki, arra többnyire trágár szavakkal reagál, leállíthatatlanul. Nem igazán szeretik a többiek, amit azzal próbál kompenzálni, hogy „mókamesterkedik”, a maga módján, legutóbb pl. azzal, hogy hangosan pukizott, és harsányan nevetett a többiek fújolása és elhúzódása miatt. Tetszett neki, ahogy mindenki az orrát befogva sivalkodott, és kacagva ismételte újra. Az előző órán szenteltünk egy kis időt a csoporttal a csúnya beszédnek is. Hogy vajon miért beszélnek csúnyán a gyerekek, honnan veszik ezeket a mondatokat (nem ő az egyetlen, akivel e miatt is küzdünk a csoportban). Hallgatom a véleményeket, ki, honnan hall csúnya szavakat, mikor a fiú megszólal: „Tetszene hallani, hogy énvelem hogy beszél otthon az anyukám…nagyot tetszene nézni.” Amikor ezen az órán befejezte a rajzot, kért még egy lapot. Volt még tíz perc az órából, kapott hát, ilyenkor szabadrajz van „hazavivős” rajzot készíthetnek.

Az óra végén, a rajzok egyéni befejezése miatt már nagyon megosztott a figyelmem, nem is nagyon figyeltem rá, elég volt, ahogy láttam messziről, elmélyülten dolgozik. Az utolsó pillanatig. Aztán, mikor mentek el, még odajött hozzám. „Csináltam egy papírlaptopot.”- mondja. „Olyan, mintha igazi lenne.” Megnézem, megdicsérem. Nekem adta, nem vitte haza. „Már Fanni néninél is rajzoltam egyet.”-kiáltott még vissza az ajtóból, és már futott is.

Neki ennyi jut a vágyakozásból. Hogy megrajzolja. Úgy, mintha igazi lenne. Pontosan tudja, hogy sosem tud beteljesülni. Feldolgozza hát így. Magában.

Ahogy elmennek, és ott ülök, kezemben a rajzával, eszembe jut a múltkori óra is. Amikor legóztunk. Még sosem csinálta. Próbált úgy tenni, mint a többiek, akiknek természetes ez a dolog. Persze hamar kiderült, hogy ez csak álca. Akkor ott, le tudtam állítani a többieket, hogy ne nevessék ki ezért (is). A vegyes összetételű csoportokban érzi az ember igazán, mennyire kétoldalú munka az integrált nevelés. Hogy mindkét oldallal küzdeni kell. Nehéz, nehezebb, mintha homogén csoport lenne. Mégis biztosan érzem, hogy csak ez az egyetlen járható út.

Negyedik: Egy baleset volt nemrég a kereszteződésben, egy malacokat szállító kamion borult fel. Másnap, az óra előtt a három fiú, akik testvérek, egymás szavába vágva sorolják, hogy volt. Mert ott voltak, mikor vége volt a sulinak, mentek nézni, sokáig, amíg rájuk nem sötétedett. Elmesélik, mit láttak, mit hallottak, egymást cáfolva, bizonygatva, hogy a másik nem jól tudja. Már kiabálnak, meghazudtolják egymást, attól tartok, hogy mindjárt egymásnak ugranak. Aztán az egyikük hirtelen bemondja: „És az egyik sofőr, a kamionos, adott nekünk kekszet. Egy egész csomaggal. Még sose ettünk ilyet. Az nagyon jó volt.” Ebben mindannyian egyetértettek. Ezen nem volt vita. A jó emlék felidézésben le is higgadtak mindannyian.

A szegénységet megélni nem jó. A gyerekeknek sem. Ők sokszor nem is veszik észre. Csak, mikor a többiek kigúnyolják érte. Nem konkrétan azért, mert szegények, hanem a hozadékaiért. Mert nem tudják, nem látták még, nem kóstolták, nincs nekik. És ilyenkor, ezzel az érzéssel nagyon maguk maradnak.

De mi, pedagógusok észrevesszük. Észre kell, hogy vegyük. A történetmeséléseikben, a soha be nem teljesülő vágyaikban, a megjátszott szituációkban.

És van dolgunk vele. Kell, hogy legyen.


ÁLLAMFORMÁJA: BANÁNKÖZTÁRSASÁG

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S.PÉTER
2018.11.25.Azért az elég félelmetes, hogy a magyar kormány orosz fegyverkereskedőkön keresztül mexikói drogbandáknak ad el leselejtezett fegyvereket, majd amikor az amerikaiak leleplezik az orosz fegyverkereskedőket, akkor azokat nem az amerikaiaknak, hanem az oroszoknak adják ki.

Ez már tényleg nem vicces, mint ahogyan az is legföljebb nevetséges, hogy Magyarországon menedékjogot kapott a volt macedón miniszterelnök akit hazájában korrupció miatt ítéltek börtönbüntetésre. Sokan nem is tudják, hogy milyen veszélyes országban élünk. Persze, mindez nem most kezdődött. Talán vannak, akik még emlékeznek arra a tavalyi történetre, amikor Komáromy Gergő, akit a Ligetvédők aktivistájaként ismerhettek meg a nem kormánypárti sajtóból tájékozódó olvasók, festékes lufival dobálta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet.

Komáromy, akit gyorsított eljárásban 30 ezer forintos pénzbírságra ítéltek, utóbb bocsánatot kért az emlékmű megdobálásáért, azt mondta, hogy nem kellett volna ezt tennie. Ebben a bocsánatkérésben és belátásban bizonyára nagy szerepe volt a Komáromy elmondása szerint nagydarab, határozott fellépésű csecsen illetőnek, bizonyos Magomed Daszajevnek. Komáromy ugyanis egy videó üzenetet tett fel az internetre, amelyből kiderül, hogy a tíz éve Budapesten élő Magomed azzal fenyegette meg, hogy ismer egy csomó embert, „akik másmilyenek, mint ő, és most teljesen fel vannak dúlva, és veszélyben vagyok én is meg a családom is” .

Ez a módszer nagyon emlékeztet azokra az eszközökre, amelyeket egy ideje Oroszországban használ az ottani üzleti és politikai alvilág. Elsősorban gazdasági konkurensek és a politikai ellenlábasok elhallgattatására vetik be az ilyesfajta figyelmeztetéseket, mely fenyegetések az esetek többségében nem merülnek ki a verbális megfélemlítésben, előfordult, hogy erőszakba, vagy éppen halállal végződő cselekedetbe torkolltak.

Nálunk ezt megelőzősen nemigen fordult elő, hogy egy magyar állampolgárt és a családját egy idegen ország polgára Magyarország területén megfenyegesse. Normális országban – mondjuk így: demokráciában – a történet ott kezdődik, ahol nálunk véget ért.

A rendőrség felkutatja a magyar állampolgárt fenyegető csecsen illetőt, őrizetbe veszik és kihallgatják. Ezt követően előzetes letartóztatásba helyezik, majd a nyomozás során feltárják az ügy minden részletét, különös tekintettel a nemzetbiztonsági kockázatokra. Megállapítják, hogy volt-e alapja a fenyegetésnek, vagyis, hogy tényleg abban a helyzetben volt-e Magomed, hogy beváltsa a fenyegetést, vagy csupán blöffölt. Utóbbi esetben is súlyos, amit elkövetett, ha azonban bebizonyosodik, hogy Magomed valóban rendelkezik olyan eszközökkel és – mint mondta -, politikai kapcsolatokkal, akkor még ennél is komolyabb a tényállás.

Végül, miután mindent tisztáztak, vádat emelnek a magyar állampolgárt és családját fenyegető külföldi ellen, bíróság elé állítják, és amennyiben a bíróság bűnösnek találja, elítélik.

Ennyire egyszerű lenne ez a történet, ha Orbán Viktor Magyarországa, az Európai Unió tagjaként nem ápolna a szükségesnél is szorosabb, valamint veszélyesen átláthatatlan viszonyt az egykori Szovjetunió KGB tisztje által vezetett Oroszországgal. Az említett normális esetben az is elképzelhetetlen lenne, hogy Magyarország, amely nem szovjet tagköztársaság, hanem – hangsúlyozzuk még egyszer – az Európai Unió tagja, megengedné, hogy a területén idegen országbeli, jelen esetben orosz ügynökök tevékenykedjenek, és az ő megbízásukból üzletembernek álcázott nagytestű férfiak magyar állampolgárokat fenyegessenek.

Ahol köztörvényes bűnelkövetőknek politikai menedékjogot adnak, ott – Orbán Viktor szavaival – minden megtörténhet.


KÁLMÁN OLGA: NAPONTA NOSZOGATTUK AZ ELLENZÉKI PÁRTOKAT, HOGY SZÓLALJANAK MÁR MEG EGY ÜGYBEN

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.11.25.Az ATV és a Hír TV egykori műsorvezetője volt Gulyás Márton online magazinműsora, a Partizán vendége, ahol arról kérdezték, miért nem tud témákat vinni az ellenzék, és mi volt műsorai, az Egyenes Beszéd és az Egyenesen jelentősége a magyar nyilvánosság elmúlt 10 évében. 

A beszélgetés egy pontján Kálmán Olgából kibukott, hogy gyakorlatilag 2010 óta állandó problémát jelentett, hogy az ellenzéki politikusok alig reagáltak az épp aktuális ügyekre, legyen az a Margit híd nagykoalíciós alku nyomán ötszörösére drágult felújítása vagy akármelyik aktuális egészségügyi botrány...


Kálmán Olga szerint az Egyenes Beszéd szerkesztőinek kellett naponta noszogatnia a pártok sajtóosztályát, hogy szólaljanak már meg,

„hogy legyenek szívesek, és csináljanak valamit”,

és adjanak témát a műsorhoz. Azt is elmondja, gyakorlatilag rutin volt, hogy egyik nap egyik, másik nap a másik pártot nógatták, hogy valamit bökjenek ki magukból, és legyen apropó behívni őket adásba.

ELHUNYT RANDOLPH BRAHAM, A HOLOKAUSZTKUTATÁS APOSTPOLA


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.25.


Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Randolph Braham professzor életének 96. évében, szerettei körében, New Yorkban elhunyt.

Randolph Braham hatalmas életművet hagyott maga után, munkájának eredményeként a magyar holokauszt a világ legjobban feldolgozott és dokumentált népirtása lett. Ahogy ezt ő szerette mondani, a “nácik nagy bánatára”.

Randolph Braham az életművén kívül maga mögött hagyta barátainak és tisztelőinek sokaságát, akik nemcsak a fáradhatatlan, precíz és szenvedélyes tudóst tisztelték benne, hanem a csodálatos embert, aki a szárnyai alá gyűjtötte mindazokat, akik az antiszemitizmus ellen tettek, harcoltak, a holokauszt témakörében kutattak. Randolph Braham, mindenki drága “Randy”-je, befejezte az életművét, elvégezte a feladatát, és megelégedve az élettel, betegség és fájdalom nélkül távozott, ahogy kérte.

Felbecsülhetetlen érték távozott közülünk, pótolhatatlan hiány, hatalmas veszteség. De ő úgy érezte, hogy amit kellett, azt elvégezte. Békésen, egyszerűen csak kilépett ebből a világból. Nagyon fog hiányozni, üresebb lett a Föld nélküle.

Nincsenek szavak, amelyekkel leírható lenne kedves személyiségének elvesztése. Örök optimizmusa, életereje, remek humora, sugárzó személyisége.

Randolph Braham igaz, őszinte és egyenes ember volt, az igazság nagy harcosa, aki talán mindenkinél többet tett azért, hogy a világ egyedülálló népirtását dokumentálja.

Hogy ne feledje a világ, és hogy soha többé ne ismétlődhessen meg. De cseppet sem csodálkozott, hogy még az ő életében feltámadtak ezek az eszmék, és Horthy-kultusz lett Magyarországon.

Randolph Brahamről bizonyára születnek majd hatalmas memoárok. Egyelőre nem tudunk semmit írni róla a veszteség, a mély gyász és a fájdalom miatt. Csak közölni a tényt: Randy meghalt.

Békésen, elégedetten és boldogan távozott. Hazament.

Isten Veled drága Randy! Köszönünk mindent! Soha nem felejtünk!

GRUEVSZKI SZÖKTETÉSÉBEN A KORMÁNY IS VASTAGON BENNE VAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.11.25.


Szép jó estét mindenkinek! Tegnap a Politico lehozta, hogy információik szerint a magyar hírszerzés is segítette Nikola Gruevski elítélt bűnöző Magyarországra szöktetését. Ezt a lap ekkor még nem fejtette ki mélyebben, azonban a mai napon az AlsatM macedón televízió oldalán megjelentek további információk az üggyel kapcsolatban, melyek igencsak megcáfolják azt, amit Szijjártó Péter (és sokan mások) folyamatosan nyilatkozik a kormány nevében.

A macedón portál információi szerint az elítélt Gruevski szökését már két héttel korábban elkezdték szervezni, méghozzá magyarok részvételével. A HVG fordításából a következők derülnek ki:

"Az AlsatM anyaga szerint viszont a szökés előtt két héttel már találkozott Gruevszki a szkopjei magyar nagykövettel. A szökés estéjén pedig a biztonsági kamerák felvételei szerint Gruevszki Fiat Punto típusú autója kihajt a háza garázsából, de később, amikor visszatér, már vélhetően nem ő ül benne. A cikk azzal a feltételezéssel él, hogy Gruevszki a magyar diplomatákhoz mehetett, és aki visszahozta a kocsit a garázsba, az a magyar nagykövetség alkalmazottja lehetett. Gruevszki maga pedig egy magyar tulajdonban lévő autóval szökött meg. A cikkben az is szerepel, hogy a macedón-albán határt illegálisan lépte át Gruevszki, és autója végig másodrendű utakon haladt, hogy elkerülje a forgalmat figyelő kamerákat."

Amennyiben az információk valósak, úgy a kormány igenis tudott a szöktetésről, sőt nyakig benne van az egészben. Ezt persze már korábban is lehetett sejteni, azonban bizonyítékok eddig nem álltak rendelkezésre. Az itt felvázoltak szerint a kormány hathatós segítéségével szöktettek át több határon is egy, az igazságszolgáltatás, azaz egy jogerős bírósági ítélet elől menekülő korrupt politikust. Azzal pedig, hogy Gruevski illegálisan lépte át a macedón-albán határt, törvénysértést követett el, amit nem befolyásol az sem, hogy ekkorra nemzetközi körözést még nem adtak ki a férfi ellen. Gruevski egy magyar tulajdonban lévő autóval lépte át illegálisan a határt, tehát innentől kezdve Gruevski nem más, mint egy illegális bevándorló. Akár volt miniszterelnök korábban, akár nem...

MIELŐTT ROBBANNÁL - AZ ÉRZELMI ÖNSZABÁLYOZÁS ALAPJAI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2018.11.24.


Tudunk-e és akarunk-e szabályokat követni? Vannak-e saját szabályaink és azokat vajon betartjuk-e?

Talán először mögé kellene látnunk, meg kellene érteni ezeket a szabályokat. Akkor is, ha ezek a saját érzelmi működésünkre vonatkoznak.

Az alábbiakban egy olyan témáról szeretnék röviden és érthetően írni, amit ha meg lehetne tanítani elsajátítani az embereknek, meggyőződésem, hogy holnaptól tényleg nagyon más lenne a világ, még a végén kitörhetne a világbéke is! Kicsit szorongok is miatta, mennyire sikerül átadni jól az elméletet. Sajnos az a gond azonban, hogy az elmélet tudása még nem garantálja a gyakorlati megvalósítást. Magam is gyakorolom, igyekszem, de nem mindig sikerül. Viszont azt hiszem, egyre jobban megy és talán egyre többekkel tudom megértetni, hogyan érdemes elindulni, kimozdulni a régi sémákból.

A múlt héten egy csoporfoglalkozáson tettem ígéretet arra, hogy ezt a témát megírom egy blogbejegyzésben. Hátha mások számára is hasznos lesz! Hogy is kezdjem el? Kis feszültséget érzek a gyomromban…

Mennyire engeded meg magadnak az érzelmeidet?

Ha az érzelmi megéléseinket, érzelem megnyilvánulásainkat skálázni szeretnénk és 0 lenne az abszolút érzelemmentesség, 100 pedig a lehető legmagasabb érték - legyen mínusz 100 a negatív és plusz 100 a pozitív -, biztos el tudnátok helyezni többé-kevésbé ezen a skálán magatokat és közelebbi ismerőseiteket, rokonaitokat is.

Ki ne ismerne olyanokat, akiken alig látszanak érzelmek, általában enerváltnak tűnnek, távolságtartóak, nem tudnak örülni és igazán mérgelődni, haragudni sem.

Aztán ismerünk embereket, akik rendkívül lelkesek tudnak lenni, sokat nevetnek és sírnak, beleélik magukat a külső hatásokba, legyen az egy kulturális élmény, vagy egy másik ember öröme-bánata, határozottan ki tudják mutatni érzelmeiket és ennek nem is próbálnak gátat venni. Szenvedélyesek, empatikusak, kifejezőek (szavakkal, testbeszéddel, mimikával, minden ’porcikájukkal’ éreznek, átengedik magukat teljes mértékig a szívükből, lelkükből jövő ingereknek).

De olyanok is vannak, akik az érzelmeik foglyai, nem tudnak azokon uralkodni, túlreagálnak, hisztiznek, dühöngenek, sokszor mások számára teljesen érthetetlen, túlzott, ijesztő módon. Őket sajnos a negatív érzelmek irányítják és velük élni, dolgozni nagyon nehéz.

Vajon ez jó vagy rossz? Mit gondoltok? Volt már olyan, hogy te kimutattad az érzelmeidet, netán túlzottan is, aztán később megbántad? Azóta ügyelsz rá? Vagy korán megtanított az élet arra, hogy az érzelmeidet meghagyd 'otthoni használatra'? Tudsz felnőtt módon működni, vagy sokszor előjönnek a gyermeki megélések, a hiszti, a durcáskodás?
...

LEZSÁK, A PRÍMA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.11.25.


Súlyos beismeréssel kezdem: nincs ismeretem Lezsák Sándor költői tevékenységéről. Nagy hiányosság ez, belátom, illenők nyomon követnem a kortárs művészeket, és én Lezsákról megfeledkeztem. Ebből következően nincs jogom azt sem megítélni, hogy alkotásai mennyire érdemlik meg, hogy díjazásban részesüljön; még az is lehet, hogy valamikor a jövőben, tanítani fogják. És ez a jövő nem is lesz olyan távoli, kiváltképp, ha a Fidesz-kormány hosszú távra rendezkedik be.

Ezzel a mondattal persze nem volt szándékom gúny tárgyává tenni Lezsák költői tevékenységét, pusztán azt akarta jelezni, hogy nehéz nem összefüggést találni a politika és a fideszes politikus művészi munkája között. A történet annyi, mint erről a portálunk is beszámolt, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Bács-Kiskun Megyei Szervezete Prima díjjal tüntette ki Lezsák Sándort.

Az indoklás mondja azt, hogy a költői teljesítménye sarkallta arra a díjat odaítélő bizottságot, hogy végre elismerje Lezsákot, mint a jelenkori költészet kiemelkedő alakját. Bizonyára zsűri valamennyi tagja pontosan ismeri a fent nevezett úr költeményeit, rendelkeznek azzal a tudással is amely képes kiemelni a sok művész közül azt, aki leginkább megérdemli az elismerést és a vele járó pénz díjat...

NEONÁCI MAGYAROKRA CSAPOTT LE A RENDŐRSÉG DUNASZERDAHELYEN

ÁTLÁTSZÓ - DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.11.25.


Hitler dicsőítése, zsidó-, román-, szlovák származású, és nem fehér bőrszínű emberek gyalázása miatt vádolt meg tizenöt magyar nemzetiségű, szlovák állampolgárt a helyi rendőrség. Mindeközben a Fidesz propagandagépezete, illetve szlovákiai fiókszervezete, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a magyarság elleni támadásnak állítja be az akciót és megpróbálja bagatellizálni az ügyet.

Harmincegy helyiséget – ebből tizenhét házat és tizennégy egyéb zárt teret – ellenőrzött november 20-án, hétfőn 150 szlovák rendőr, együtt a Szlovák Nemzeti Nyomozóhivatal (NAKA) terrorista-elhárító egységének tagjaival Dunaszerdahely városban és környékén, szélsőséges megnyilvánulások gyanúja miatt. Az akcióról a szlovák rendőrség Facebook oldalán számolt be. Megígérték: hamarosan részletesen beszámolót tartanak az ügyben.

Másnap, november 21-én a dunaszerdahelyi DAC futballklub közleményben reagált a rendőri razziára. Hangsúlyozták: a tizenegy megosztott kép egyikén látható a klub címere is. De “az említett zászlón semmi olyan szimbólumot nem látunk, amely megszegi a Szlovák Köztársaság törvényeit.” A DAC közlemény hozzáteszi: szintén nem láttak összefüggést a NAKA akciója és a klubcímert is ábrázoló zászló között.

November 22-én a dunaszerdahelyi DAC futballklub hivatalosan bejegyzett státusú szervezett szurkolói csoportja, a Yellow Blue Supporters (YBS) “A szurkoló nem bűnöző” címet viselő közleménye szerint szurkolótársaikat “meghurcolták”, és “önrendelkezési jogaikat korlátozták.” A szurkolói fanklub közös tiltakozó akciót fog tartani következő idegenbeli meccsükön, Trencsénben, és nyomatékosan felhívják az akcióban résztvevők figyelmét, hogy “a B- Középben nincs helye a videó-, kép-és hangfelvételeknek.”

A YBS fanklub nyilatkozata mindenképp különös fordulat a fanklub vezetőjének, Domokos Roland egy nappal korábbi, a szlovák sajtónak adott nyilatkozatának fényében. Domokos november 21-én azt állította: “nem tud semmit” és a YBS DAC nevében elhatárolódott a “Felvidéki Harcosok” csoportjától. Hozzátette: azt beszélik, hogy az akcióra drogok miatt került sor csupán véletlen, hogy fanklubjuk egyes tagjai is belekeveredtek az ügybe...

EZT KELL TUDNOD, HA ÁTVESZ AZ EGYHÁZ

ÁLLJ KI MAGADÉRT! BLOG
Szerző: SzMDSz
2018.11.25.


2017-re 8.837, 2018-ra további 21.563 férőhely működtetésének egyházi fenntartásba adását célozta meg a Kormány a szociális területen, ahogy ez kiderül az 1046/2017. (II.3.) Komr. határozatból. Egyes szociális intézmények átadása már megtörtént, másoké folyamatban van. Írásunkban összefoglaljuk, mit kell tudniuk a kiszervezés munkajogi kérdéseiről az érintett dolgozóknak.

Jogviszonyváltás

Jogviszonyváltásnak (esetleg kiszervezésnek) nevezzük, ha – közalkalmazotti jogviszony esetében – a munkáltató személye azért változik meg, mert az alapító vagy a munkáltató döntése alapján a munkáltató vagy annak egy része (szervezeti egysége, anyagi és nem anyagi erőforrásainak vagy feladat- és hatáskörének meghatározott csoportja) az Mt. hatálya alá tartozó munkáltató számára kerül átadásra.

A munkáltató átadásra kerülő szervezete vagy tevékenysége keretében foglalkoztatott közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az átadás időpontjában megszűnik. Az átvevő munkáltatónak azonban állásfelajánlási és foglalkoztatási kötelezettsége van.
Tájékoztatási kötelezettség

Az átadásról a közalkalmazottat, a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetet és a közalkalmazotti tanácsot vagy közalkalmazotti képviselőt is tájékoztatni kell előzetesen, legkésőbb az átadást megelőzően harminc nappal. A tájékoztatási kötelezettség az átadó és átvevő munkáltatót együttesen terheli. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az átadás időpontjára, okára és közalkalmazottakat érintő jogi, gazdasági és szociális következményekre is.

Ezzel egyidejűleg az átadó és az átvevő munkáltató köteles írásban tájékoztatni a közalkalmazottat arról, hogy az átadást követően a közalkalmazott foglalkoztatását az átvevő biztosítja. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell azokat a kötelezettségeket is, amelyeknek a közalkalmazott a jogviszony létesítését követően a jogviszonya fenntartása érdekében köteles eleget tenni.

A tájékoztatás mellett a szakszervezettel és a közalkalmazotti tanáccsal (közalkalmazotti képviselővel) az átadó és az átvevő munkáltató köteles konzultációt kezdeményezni a közalkalmazottakat érintő, tervbe vett egyéb intézkedésekről. A konzultációnak ki kell terjednie az intézkedések elveire, a hátrányos következmények elkerülésének módjára, eszközére, továbbá a következmények enyhítését célzó eszközökre.

Ha az átadásról szóló döntés korábban születik meg, mint ahogy az átvevő munkáltatót megalapítanák, a tájékoztatási és konzultációs kötelezettség az átvevő munkáltató helyett az átvevő munkáltató alapítóját terheli....

HOZZÁNYÚL A KORMÁNY A FÖLDEKHEZ: HATÓSÁGI ÁR ÉS A TUTI MUTYI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: N. B. Gy.
2018.11.25.


A helyi agrárkamarák döntenék, hogy el, ki vehet termőterületet, az összeget pedig egységesítenék – vetíti előre két törvénymódosítás-tervezet.

Hatósági ár és központi utasítás a földpiacon Téved Orbán Viktor kormányfő és Nagy István agrárminiszter amikor azt állítja, hogy a magyar mezőgazdaság lesz a világ legversenyképesebb agráriuma, a kamarai és a földforgalmi törvény átírása után – fakadt ki Harangozó Gábor. Az MSZP agrárpolitikusa szerint ugyanis a két említett törvénymódosítás nem a hatékonyságról szól, hanem sokkal inkább arról, miképp rontsa le másfél millió földtulajdonos birtokának értékét a kormány, és hogyan kerüljenek baráti kezekbe a jó területek. 

Ennek érdekében – magyarázta Harangozó Gábor –, a kabinet kiüresíti a tárcát, és sok-sok jogkörét a Nemzeti Agrárkamarához csoportosítja. A földforgalmi törvényhez is hozzányúl a javaslat – a két módosítás lényege, pedig, hogy a jövőben a helyi kamarai szervezetek dönthessék el, ki szerezhet földet, és ki nem. 

Emlékeztetőül: a földforgalmi törvény eredeti célja az volt, hogy megakadályozza a külföldiek földvásárlását. Csakhogy ezt EU-tagként ezt nem tilthatta Magyarország, így különböző részszabályokkal próbálták „kiszorítani az idegeneket”. Érdemi nehezítés volt például, hogy csak helyben lakók vásárolhattak földet, illetve az akvizíciót véleményeznie kellett a helyi gazdákból álló földbizottságoknak is. (Ahol ezek a testületek nem alakultak meg, ott a helyi agrárkamara értékelt.) Ha az érintettek nem értettek egyet a földbizottsági véleményekkel, akkor az önkormányzatnál kifogást emelhettek, illetve bírósági úton támadhatták meg. 

A jövőben viszont a földbizottságok többé nem folyhatnak bele a földvásárlásba, kizárólag a kamarák helyi szervezete dönthet. Ráadásul a határozatot ellen jogorvoslat sem lenne, ugyanis az új szabályozás szerint nem lehetne fellebbezni a kamarai verdikt ellen. Pontosabban közigazgatási bírósághoz lehetne ilyen ügyben fordulni, csakhogy az eljáró tanács nem írhatja felül a kamarai szakvéleményt...

AZ EU RÉSZÉRŐL MEHET A BREXIT, DE MAY-NEK CSAK MOST JÖN A NEHEZE

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACZKÓ
2018.11.25.


Már szűk két hete lehetett tudni, hogy mintegy két év kőkemény politikai harc után végre a britek látóterébe kerülhetett az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodás az Európai Unióval. Akkor még csak valószínű volt, ami mára biztossá vált: az EU országainak vezetői egyhangúan elfogadták a legutolsó brit javaslatot a Brexit lebonyolítására.

Csakhogy a Brexit, ami 2019 márciusára volt beütemezve, ezzel még egyáltalán nem betonozódott be: Theresa May-nek, illetve a brit Konzervatív Pártnak még el kell fogadtatnia természetesen a brit parlamenttel a Brexit-szerződést. Ami több szempontból is elég kétségesnek tűnik, hogy sima ügy lesz:

– A kilépéspártiakat és a maradáspártiakat egyszerre elkedvtelenítheti, hogy a hosszútávú gazdasági kilátások sérülhetnek a jelenlegi tervezettel: a brit szolgáltató szektor (a brit gazdaság egyik húzóágazata) eltávolítása az egységes piacról és a hosszabb lejáratú kereskedelmi megállapodások teljes megoldatlansága mindkét tábort csalódással töltheti el.

– Az Észak-Ír határkérdés megoldatlansága: Ahogy azt sejteni lehetett, a londoni konzervatív kormányt koalícióval lélegeztetőgépen tartó ultrakonzervatív és egységpárti DUP is támadja a megegyezést: kilátásba helyezték, hogy ha ebben a formában kerül elfogadásra a Brexit-szerződés, akkor megvonhatják a bizalmat Theresa May-től, akinek viszont saját bevallása szerint sincs ennél jobb ötlete.

– A szuverenitás kérdésének alakulásában is leginkább csak csalódhatott minden tábor: a kilépéspártiak egyik fő érve volt az EU-n kívülre kerülés mellett, hogy így döntően a britek dönthetnek a saját ügyeikről. Ezzel a tervezettel ez is bukni látszik, tekintve, hogy a legkorlátozottabb tagság az egységes piacban széleskörű beleszólást enged az EU-nak...

MENNYIT ÉR VALÓJÁBAN EGY HŐS UTCAI LAKÁS?

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2018.11.24.


Hiába kerülnek lehetetlen helyzetbe a lebontásra ítélt Hős utcai házak lakosai, az önkormányzat nem hajlandó a felajánlott 4-5 millió forintnál többet fizetni a lakásokért. Ahogy abból sem engednek, hogy felhúzzák a kerítést a telep köré, holott sok lakos szerint ennek egyenes következménye lesz, hogy a telepet végképp elborítja majd a szemét. A kőbányai önkormányzat közmeghallgatást tartott, de a polgármester és a helyiek teljesen elbeszéltek egymás mellett.

A Hős utcai házak sorsa meg van pecsételve, egy év múlva lebontják őket, mindenkinek költözni kell. Csak az a kérdés, hogy hova mennek 4-5 millió forintból a lakástulajdonosok, egy civil egyesület szerint az önkormányzat hosszú távon a hajléktalanságba hajszolja őket. A kőbányai közmeghallgatáson jártunk, ahol egymásnak feszültek az indulatok.

Budapest egyik leghírhedtebb nyomortelepe felszámolás alatt áll, a Hős utca 15/A-B alatt álló épületegyüttesben közel 600 ember él. A környék leginkább a droghasználókról híresült el, miközben a ház tele van olyan lakosokkal is, akik csupán elszenvedői a rossz szomszédságnak. Amitől a két, igen nagy tekintélyt parancsoló intézmény, a szintén szomszédos Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség sem tudta eredményesen megvédeni őket, hiszen az utóbbi időszakban bevetett fokozott rendőrségi jelenlét sem volt képes gátat vetni a drogterjesztésnek.

A kőbányai önkormányzat már évek óta szerette volna lebontani a két rossz hírű épületet, és ehhez tavaly decemberben érkezett meg a 2,2 milliárd forintos állami segítség – az önkormányzat ennyi pénzt kapott a telep felszámolására.

Bár az épületeket egy év múlva lebontják, addig is körbeveszik a telepet egy kerítéssel, hogy így próbálják távol tartani a drogkereskedőket. Az október 25-i közgyűlésen döntöttek arról, hogy 10 millió forintos kerítést építenek fel portaszolgálattal, ahol a biztonsági őrök a jövőben minden esetben igazoltatnák a beérkező személyeket. A két épületből álló nyomortelep végnapjai is ismertek, a jelenlegi tervek szerint 2019 decemberére bontják el a Hős utcát – nyilatkozta korábban egy interjúban Kovács Róbert, Kőbánya fideszes polgármestere...

ZSARNOKSÁG ÉS CÓRESZ

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.11.24.


Kérem, utóbbi időben már kérdezték tőlem, hogy miért foglalkozom annyit Kínával, mondhatnám, hogy azért, mert szeretem a kultúráját, de ennél többről van szó – 1,3 milliárd kínait nem lehet betenni abba a skatulyába, hogy „távoli, egzotikus ország, kit érdekel”, és már bocsánat, de még a magyar kormányfő kényszeres hozzájuk törleszkedése sem fog eltántorítani attól, hogy figyeljem, mi történik egy ekkora országban.

Elég fontos dolgok történnek, és nem csak azért, mert a Középső Birodalom a világ legnépesebb országa és a legdinamikusabban fejlődő gazdasága (bár a gazdasági fejlődés enyhén lassuló tendenciát mutat). Hanem azért is, mert Kínáé a leginnovatívabb kultúra is: mindent képesek felhasználni, továbbfejleszteni, az igaz, hogy nem csak a jó ügyek érdekében mutatnak nyitottságot.

Most éppen egy nagyon-nagyon rossz és veszélyes dologról lesz szó.

Megkockáztatom: pokollá teheti ez az új kínai rendszer az egész bolygó életét.

Igen, az állampolgári pontrendszerről lesz szó.

Írtam én már erről, el is tetszettek felejteni, ahogy azt már szokás, akit érdekel, megtalálja itt, most csak idéznék a korábbi írásból, hogy körülbelül lehessen tudni, miről van szó.


A Kínai Államtanács egy meglehetősen baljós dokumentumot adott ki „Tervezet a szociális hitelrendszer kialakítására” címmel. A száraz nyelvezetű dokumentum egy társadalmi kísérletet vázolt fel, mely Xi Jinping (Hszi Csinping), a kínai Kommunista Párt főtitkárának terveit valósítja meg, aki az „aki egyszer megbízhatatlan, korlátozható” („once untrustworthy, always restricted”) elvet vallva adta ki az utasítást a szociális hitelrendszer (Social Credit System, 社会信用体系 shèhuì xìnyòng tǐxì) kialakítására.

Hát ez elég ártatlanul hangzik, de bizony veszélyesebb, mint a teljes Népi Felszabadító Hadsereg. Arról van ugyanis szó, hogy minden kínai állampolgár, tehát mind az 1,3 milliárd kap egy-egy megbízhatósági indexet. Egy személyi értékelést. Ebbe sok minden beleszámít, illetve nagyjából minden a világon. Ellenőrzik a hiteltörténetet, vagyis azt, hogy rendben fizeti-e a kliens a számláit, van-e elmaradása – ez még nem baj. Ellenőrzik a teljesítési szokásait is, időben teljesíti-e a szerződéseiben vállaltakat vagy késni szokott? Jönnek a személyes adatok. Van-e lakcíme, telefonszáma, mobilja, internet-előfizetése.

Ez már kezd kicsit necces lenni, de ez még semmiség, most jön a feketeleves: ellenőrzik a viselkedési szokásait. Hol vásárol, mit vásárol, kitől és menyit? Ide tartozik az Alibaba példája a pontrendszerre: „Ha valaki napi tíz órát játékkal tölt, az nem tekinthető értékes embernek. Ellenben ha valaki pelenkát vásárol, jó eséllyel szülő, és felelősségteljes ember.” Sőt, itt tartják nyilván a közlekedési kihágásokat és az esetleges törvénysértéseket is!...

ISMÉT RANGSOROLTUK MAGYARORSZÁG KIMAGASLÓ EGYETEMEIT

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2018.11.25.A tudományegyetemek változatlanul vezetik a HVG ezen a héten megjelent felsőoktatási rangsorát.

„Az intézményrendszerrel nem lenne lényeges probléma, ha észrevehető különbséget lehetne tenni a finanszírozásban, és a legjobbakat, amelyek kutatásban, innovációban, fejlesztésben és az oktatás minőségében versenyképesek, kiemelten kezelnénk” – nyilatkozta a felsőoktatás jelenlegi szerkezetéről Pálinkás József akadémikus, egykori oktatási miniszter és akadémiai elnök a HVG Diploma 2019 kiadványának. Az ugyanis semmi gondot nem jelentene szerinte, ha „a tegnap még főiskolának, ma már egyetemnek nevezett felsőfokú képzőhely nem azonos finanszírozásban részesülne, mint az ország legjobb intézménye”.

A tervek azonban nem ebbe az irányba mutatnak, hiszen Palkovics László innovációs miniszter éppen mostanában javasolja bevezetni az úgynevezett Corvinus-modellt. Az állami alapítványi fenntartású intézmények esetében is sok a kérdés. Pálinkás szerint a Budapesti Corvinus Egyetemet a fenntartóváltással csupán kiengedik a felsőoktatási költségvetési szervek szigorú gazdálkodási rendje alól, ettől azonban automatikusan nem válik jobbá, hiszen „Az ördög a részletekben van: hogyan működik a kuratórium, mitől lesz piacképesebb a Corvinus, hogyan működik az ösztöndíjrendszer?” Azt a célt pedig, hogy majd a fenntartóváltás nyomán a Közgáz Európa első száz intézményébe tartozhasson, az egykori akadémiai elnök illúziónak tartja.

A Corvinus 2020-tól azonban csak önköltséges képzéseket indít, s egyelőre nem tisztázott, mit is ért Palkovics László a Corvinus-modellen. A legjobban teljesítő felvételizők például úgynevezett Corvinus-ösztöndíjat kapnak majd, és az ígéretek szerint pontosan annyi elsőéves tanulhat majd így tandíjmentesen, mint eddig. Az viszont egyelőre nem világos, mi lesz a hallgatói juttatásokkal, például a jelenleg még az állami normatívából fizetett szociális és tanulmányi ösztöndíjakkal.

A magyar rangsorban jól szerepel ugyan jelenleg a Corvinus, ám főleg a hallgatói versenyben. Tény, hogy a gazdasági képzéseken bevezetett tandíj ellenére többek között a Corvinust célozzák meg a legjobb pontszámokkal jelentkező diákok. Így a hallgatói rangsorban az intézményeknél a Közgáz lett az első, a karoknál pedig a Közgáz Gazdálkodástudományi Kara. Ide nagyon sokan jelentkeztek első helyen, ráadásul magas pontszámmal, közel 450-nel, s közöttük volt a középiskolai versenyeken helyezettek közül is a legtöbb...


A DROGOS GARÁZDÁKAT BÉKÉN HAGYJÁK, A PAPUNDEKLIN KUCORGÓ HAJLÉKTALANT ELVISZIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSEJTEI ORSOLYA
2018.11.25.


Szabad ég alól a szőnyeg alá söpörték a fedél nélkül élőket.

Négyen állnak a kapuban, láthatóan valamin egyezkednek. Nem harsányak, de a szinte tapintható indulattól remeg körülöttük a levegő. Köpködnek, turháznak, rángatják a kilincset. Az egyik oda is szól, ahogy melléjük érek, és próbálok benyitni a Fűtött utcába: „Babám, a magadfajta minek akar oda bemenni? Ezek a f...szopók csak negyedóránként nyitják ki, akkor se biztos, hogy beengednek. Gyere, tudok jobb helyet, na, gyere velünk” – invitál magához képest egészen kedvesen, de amikor válasz helyett odébblépek, utánam nyúl, megfogja a karom, és fogatlan, bűzös vigyorral követeli, hogy mondjam meg, hány óra van. 

Szívem szerint kirántottam volna a karom a szorításából, de ehelyett mélyen a szemébe néztem, blöfföltem egy óra-percet, majd arra kértem, legyen szíves a karomat elengedni. Persze, vert a szívem, mint a motolla. Végül társai odébbrángatták a fiatalembert, aki feltehetően csak látszatra néz ki lepukkant negyvenesnek. Miközben távolodnak, még vissza-visszakiált, kissé artikulálatlanul, nem értem pontosan, de az biztos, hogy a fent említett trágár kifejezés a kettőnk viszonylatában kerül újra szóba. 

Épp kezdtem keresni azt a bejáratot, ahol a szociális munkások járnak be a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség melegedőjébe, amikor nyílt az ajtó, és kilépett rajta Farkas Barnabás, az intézmény vezetője. Fura megkönnyebbülés fut végig, és egy pillanatra megéreztem, mekkora biztonságot tud jelenteni egy 1 csillagosnak is alig mondható, kissé bűzös, de tiszta és meleg hajléktalanmelegedő.

Amit nem látunk, nincs is

„Ezek nem hajléktalanok ám – mondja egy férfi, aki nem sokkal az emlékezetes időpont-egyeztetés után érkezett „haza”, és szemtanúja volt az események lecsengésének. – Valami havert keresnek, már nem először, aki tartozik nekik – magyarázza. Csak azért mondom – nyomatékosítja, hogy ne keveredjen. Mink itt nem szoktuk bántani a hölgyeket.” 

Bevallom, abban a pillanatban nem is értettem egész pontosan, hogy miért mondja, aztán később, amikor Bagdi Tímea, a Fűtött utca intézményvezető-helyettese arról beszélt, mennyire nincs rendben, hogy a rendőrök az aluljárókban szabadon hagyják lógni a drogos garázdákat, ugyanakkor a nem sokkal mellettük papundeklin kucorgó hajléktalant vegzálják, leesett a tantusz. 

A hajléktalan a hivatalos kommunikáció szemében olyan gennyedző fekély az illuzórikusra maszkolt tökéletes társadalom orcáján, akitől félni kell, aki betegséget terjeszt, aki koszos és büdös. Zömében önkontroll nélküli szenvedélybeteg, aki olyannyira nem illik a Ferenc József-i „minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve” cukorhabos hazugságába, hogy inkább el kell tüntetni a tisztes magyar járókelők – remélhetőleg mind családapák és családanyák, gyerekekkel, kerekekkel, rezsicsökkentett, fűtött otthonnal – látóteréből. Mi másra is lehetne jó az októberi törvénymódosítás, melynek értelmében az otthontalan emberek életvitelszerűen nem tartózkodhatnak többé a közterületeken...

TELJESEN ÚJ MEGVILÁGÍTÁSBA HELYEZZÜK A LONDONI 6:3-AT, AZ ÉVSZÁZAD MECCSÉT

24.HU
Szerző: KELE JÁNOS
2018.11.25.


65 éve, 1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott 6-3-ra legyőzte Angliát, amely 90 évig nem kapott ki a kontinensről érkezett ellenféltől. Hidegkuti Nándor szerepköre sokkolta az angolokat, így a magyar válogatott szenzációs győzelmével a jövő évi világbajnokság első számú esélyesévé vált. Először nyert kontinentális csapat a legendás Wembley-ben, Sebes Gusztáv taktikáján, és a fantasztikus magyar játékstíluson az egész világ ámult. A 65 évvel ezelőtti eseményeket átültettük napjainkba. Modernkori futballelemzés következik a sporttörténelmi 90 percről.

A magyar futballközeget az elmúlt néhány évben leginkább az a probléma foglalkoztatta, hogyan adaptálja saját stílusát az egyre divatosabbá váló WM-rendszer szabta kereteken belülre. A hagyományos 2-3-5-ös rendszer örökébe lépő új formáció ugyanis természete szerint (az új középhátvéd bevonásával a csatárok nyakán mindig lóg egy ellenfél) inkább a tankszerű, tagbaszakadt, erős testalkatú, de nem túl mozgékony középcsatároknak kedvezne – ám ilyenekből Magyarországon jelenleg nem akad túl sok.

A WM-felállás ugyanakkor előnyöket is kínál: jóval erősebb jelenlétet a középpályán, plusz eggyel több védőt, ami nyilvánvalóan pozitív hatással lehet a védőjáték minőségére is. A nemzetközi mérkőzéseken rendszeresen sok gólt kapó magyar válogatott szempontjából ez utóbbi kiemelkedően fontos körülménynek, és óriási érvnek számít a WM-szisztéma mellett – ugyanakkor jó ideje egyértelmű már az is, hogy a rendszer csak jelentős módosításokkal tehető életképessé a hazai futballban.

Nem véletlen, hogy a magyar bajnokság egyes csapatai, élükön a Budapesti Vörös Lobogóval (korábban: MTK, Textiles, illetve Budapesti Bástya) jó ideje kísérleteznek már a formáció átalakításával. A legmesszebbre egyértelműen a Hungária körútiak edzője, Bukovi Márton merészkedett, aki hosszas próbálgatás után arra jutott: visszahúzza két szélsőjét a középső harmadba, ezzel párhuzamosan pedig a középcsatárt is arra kéri, hogy mozogjon többet visszafelé, vegye fel a labdát a pálya mélyebb pontjain. Bukovi annál is inkább megtehette mindezt, mert középső csatára – a Laziónak eladott, hatalmas termetű Höfling Norbert helyébe lépő – Palotás Péter mozgékony, sokoldalú, intelligens játékos...

FÁBRY: HÁROM FASISZTA JELLEGŰ KORMÁNYPÁRTI TELEVÍZIÓ VAN


444
Szerző: plankog
2018.11.25.


„Jaj, ha már a médiaélmények. Szóval komolyan mondom. Tényleg. Most ugye, hogy van ez, hogy M1 meg Echo TV meg HírTV, három fasiszta jellegű kormánypárti televízió van, és van úgy, hogy egy este mind a három helyen elcsípem Kovács kormányszóvivőt, például. És kattintgatsz, hogy kicsit menekülnél, és akkor itt is Kovács, ott is Kovács vagy a rosszabbik változat, Bakondi.”

Ez Fábry Sándor Duna tévés műsorában hangzott el, a november 22-ei adásban, a 168 óra vette észre. A teljes adás itt lehet megnézni, az idézett rész 06:28-nál keződik.

OSTOBASÁG, TÁJÉKOZATLANSÁG, ELBORULT AGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.11.25.


Vasárnap van, az Úr megpihent, nekünk nincs időnk pihenni. A boltok is nyitva tartanak, a NER a helyén van, jó reggelt kívánok mindenkinek!

"Kedves migránssimogatók, kedves Soros-zsoldosok, kedves zsidóbérencek, kedves idegenszívűek! (…) Tudjátok, tudjuk nagyon jól, mi folyik az országban, a szabadság és az egyenlőség hívei sokan vannak, de nincsenek mind itt, de eljön majd a nap, amikor nem tízezrek, hanem milliók lesznek az utcán. Tiltakozunk, hogy a CEU-t elkergetik Magyarországról, ez a hazánk szégyene, tiltakozunk a genderszak megszüntetése, a tanárok feljelentése ellen, az MTA kutatóintézetek ellehetetlenítése ellen"

– Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU oktatója mondta ezt tegnap a Kossuth téren a tudomány és az oktatás szabadságáért tüntető polgártársainak. Valószínűleg indokolt a többes szám, akik jelen voltak, pontosan tudják, mi folyik az országban. Ők pontosan érzékelik, mekkora szégyen és mindenféle valaha volt jogállam legalja az, amikor egyetemi szakokat szüntetnek meg, amikor oktatási intézményeket üldöznek el egy országból.

Azt viszont nem tudom, hogy mindenki tisztában van-e azzal, hogy onnan, ahol most tartunk, egyedül senkinek nem fog sikerülni visszafordítani itt bármit is. Nem én találtam fel a meleg vizet, de attól, hogy állítólag mindenki tudja a nyilvánvalót, nem lehet elégszer hangsúlyozni: a CEU elüldözése nem a felsőoktatásban érintettek különbejáratú kínja, a munkavállalókat érintő rabszolgatörvény nem a munkavállalók személyes keserve, amikor a liberálisokat basztatják, az nem a liberálisok senkit nem érdeklő problémája, és amikor szemüveges embereket genetikai hulladékoznak a polgári, nemzeti értékek nevében (bocsánat, a büdöstahóság, a tájékozatlanság és az elborult agy nevében), az sem a szemüveges emberek sajátságos nyomora.

Ebben a genetikai hulladékozó, csicskázó videóban, ami tegnap készült és azóta terjed az éterben, és amelyen azt látni, hogy egy a CEU-s tüntetésre vitt – Minervát, a bölcsesség és műveltség istennőjét ábrázoló – transzparens miatt a négyes metrón egy dúlt keblű hazafi egy házaspárnak (amely házasápár férfi tagja szemüveget viselt és sálat hordott) esik neki ökölbe szorult aggyal trágárkodva, személyeskedve, szerintem az a leginkább szóra érdemes, hogy semmi meglepő nincs benne. Elkerülhetetlen, előrelátható következmény ez, miután konkrétan ezt a fajta viselkedést bátorítja, legitimálja évek óta az országot irányító, viszkető tenyerű politikai hatalom. Ez itt a tökéletes lenyomata annak, hogy következmények nélkül nem lehet hergelni egy egész országot kétharmadokon átnyúlóan. Ezt a fajta büdöstalpú karaktergyilkot kapja a pofájába az a dühödt humanoid, ezt látja a Tényekben naponta főműsoridőben, hogy menő megalázni bárkit, akivel nem egy a zászló. Ha csak nem arról van szó, hogy öklöt rázó emberünk azért fordult ki magából, mert nem tudta értelmezni, amit lát a transzparensen. Az ilyen megnyilvánulások elkövetői az örökzöld miniszterelnök szövetségesei. Ők azok, akik hangosan és érthetően fejezik ki a véleményüket, rájuk épül ez a magának tiszteletet követelő, zsigeri gyűlöletből táplálkozó, csatakiáltásokkal hergelhető társadalom. Ők a többség. A polgári többség, a fehér, keresztény kultúra védőbástyája. A rossz hír az, hogy nem egy darab van belőlük, akiket a rezsim naponta megerősít abban a meggyőződésükben, hogy joguk, sőt kötelességük ökölbe szorulni, és a másik ember fejét lerúgni. Mert akkor a jó oldalon állnak, akkor tartoznak valahova, és mindenképpen jól járnak, mert őket megvédik...

A SZABADÚSZÁS NEHÉZSÉGEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.25.


A szabadúszás jól hangzik, hiszen nem kell mindennap bemenni ugyanarra a munkahelyre, ugyanakkor akadnak komoly hátulütői is. Erről szól a mai egyik poszt, aztán kiderül, milyen sokan élnek Törökországban szó szerint a szemétből, végül beszélünk arról is, hogyan ne lássuk Kijevet, ha már egyszer ott vagyunk.

Külföldön (és Magyarországon is persze) élve egy lehetséges pénzkereseti mód a szabadúszás, amire mindenféle oldalak akadnak. Az egyiket próbálta ki a Modern Wander szerzője, majd megosztotta felemás tapasztalatait.

„Sikeresen már a második nap után kaptam egy 1 éves munkaszerződést egy online recept oldalhoz, mint receptíró. Napi 3 receptet kell megcsinálnom heti 5 napban. Ez általában kb. 2 órát szokott elvenni az életemből.

Nem is olyan egyszerű ez, mint az elején hittem. Két platformon kell dolgozni. A videót az Aol oldalról kell átkonvertálni a Wordpress oldalra, majd ott szerkesztgetni a videóval kapott kódokat, aztán pedig a cikknek való cím kitalálása, egy kis mellékszöveg és jöhet is a recept.

Korábban nem hittem volna, hogy bár folyékonyan írok és beszélek angolul, képes leszek ilyen mélységű angol cikkeket írni. Oké, tudtam, hogy képes vagyok rá, inkább maradjunk annál, hogy féltem.

Úgy tűnik, hogy olyan rosszul nem csinálom, mert a főszerkesztő elég minimális jellegű dolgokat szokott csak kijavítani. Legtöbb esetben a címet... (...)

MI AZ A "MIGRÁNSKÁRTYA" ÉS MIÉRT CSINÁL BELŐLE EKKORA FELHAJTÁST A KORMÁNY?

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.11.24.


...De mi az a „migránskártya” igazából?

A HVG megkérdezte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát, miről is van szó valójában: jelen esetben egy görögországi projekt, melyben azok vehetnek részt, akik 2015. január 1. után érkeztek Európába, elmúltak 18 évesek, és szigorúan beazonosították őket.
„Migránskártyát” csak elismert menekültek vagy menedékkérők kaphatnak,

felhasználásának feltétele pedig az, hogy a használója Görögországban maradjon, vagyis a Fidesz elképzeléseivel szemben épp az illegális mozgást igyekszik csökkenteni. A kártya nem használható külföldön, de ha meg is próbálná a tulajdonosa átlépni az országhatárt, érkezik egy jelzés a ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a próbálkozásról.

Ez egy évek óta működő rendszer, melyet a világ válságzónáiban alkalmaznak. A támogatás összegéről a helyi önkormányzatokkal és hatóságokkal egyeztetnek. Görögországban például a bevándorlásügyi minisztérium és az önkormányzatok úgy döntöttek,
- ha egy egyedülálló menekült olyan táborban, szálláson van, ahol kap enni, maximum havi 90 eurót kap
- ha az étkezésről magának kell gondoskodnia, maximum havi 150 eurót (46-47 ezer forintot) kap
- a maximális összeg, amit egy ötfős vagy annál nagyobb család kaphat, havi 550 euró
A magyar kormány által ördögi cselszövésnek ítélt „migránskártya” valójában egy nagyonis hatékony segítségnek tűnik.

Nem kell repülőkkel, teherautókkal messziről élelmiszert szállítani a menekülteknek, hanem ők maguk helyben beszerezhetik azt, amire tényleg szükségük van, ezzel elkerülve a fölösleges adományokat is – így a feketekereskedelm helyett a helyi ipart és termelőket támogatják. A szállítási költségen dollármilliókat spórol az ENSZ, ráadásul környezettudatos is.

A kormány részéről az egész nyilván arra megy ki, hogy egy újabb szálon kösse össze Sorost és a migráció támogatását, az ENSZ közölte, egy Soros-szervezet sem vesz részt a görögországi projektben, de olyan nemzetközi szervezetek igen, mint példéul a Vöröskereszt vagy a keresztény Catholic Rescue Service.

A pénz jelentős részét az Európai Unió adja, idén eddig 52 millió eurót költött a projektre. A végösszeg még bizonytalan, mivel sokan vannak, akik elhagyják Görögországot (külföldön nem működik a kártya), vannak, akik visszamennek Görögországba és vannak, akik munkát szereznek.

Egy biztos: a kártyához valódi menekültek juthatnak hozzá, méghozzá ellenőrzött körülmények között, jól működő rendszeren keresztül.

BALKÁNI KALAND - MIÉRT ORBÁNHOZ FORDULT GRUEVSZKI?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MIKLÓS GÁBOR
2018.11.24. 


A választ Macedónia helyzetében és múltjában kell keresgélnünk, az ország szárazföldi sziget jellegében, s szomszédaival való ellentmondásos viszonyában.

A magyar kormány évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy megváltoztassa országunk földrajzi helyzetét. Elhatározta, hogy kivezeti Magyarországot Közép-Európából. Az elmúlt napokban, amióta a volt macedóniai kormányfő Magyarországra szök(tet)ése foglalkoztatja a közvélemény egy részét, meggyőződhettünk róla, Orbán Viktornak ezt a célját már-már sikerült megvalósítania: hazánkra egyre inkább ráillik a balkáni jelző.

Orbán a példakép
Közép-Európa valamilyen módon a jogállamiságot, a jog uralmát jelenti. Az pedig, amit a magyar szervek cselekedtek november 11-én, s azóta, a legjobb esetben is csak a joggal való formális játszadozás. Albániától Budapestig magyar köztisztviselők szállították a VIP-migránst, megszegve minden előírást, egyfajta hadúri utasítást követve. Azóta pedig – a szót csűrve-csavarva – csak azt ismételgetik, hogy nem volt magyar közreműködés abban, ahogy Nikola Gruevszki elhagyta Macedóniát. Tehát – és miért ne hinnénk el - nem kísérte magyar diplomata, amikor átszökött a macedón-albán zöldhatáron. Valaki más kísérte. Feltételezem, van elég jól kiképzett hazai híve, vagy valamilyen ideiglenesen ott állomásozó szakértő, aki vállal ilyen utaztatásokat. (Mindez csak részletkérdés, bevezető egy majdan megírandó kém/kalandregényhez, amelyben a titkos ügynökök mini-tengeralattjárót vetnek be az Ohridi-tavon, miután legyűrték az Enver Hodzsa és Joszip Broz Tito idejében lerakott elrozsdásodott aknamezőket a romantikus tájon.) Gruevszki itt van közöttünk, eljutott Budapestre. Őt, mint manapság itt állítják: maga Soros György tűzte céltáblájára, ezért ítélték el hivatali hatalommal való visszaélés miatt.

Nikola Gruevszki személye, pályafutása minket csak korlátozottan érdekel. A macedóniai elemzők dolga megmagyarázni, hogy miként válhatott az ex-jugoszláviai rendszerváltás idején közgazdaságot hallgató fiatalember először gazdasági szereplővé, majd kormányzati tényezővé, sőt Nyugat-barát reformerré, hogyan foglalta el a macedóniai jobboldal vezető pártját, s miként csinált magának abból örökbérletet. Hogyan vált az eszmeileg üres tőzsdealkusz a nemzeti önazonosság átalakításának prófétájává, aki giccses szobrokba, túlárazott álklasszicista homlokzatokba öntette a megálmodott identitást. Gruevszki azért érdekes nekünk, mert ő lett az a balkáni helyi vezető, aki Orbán Viktorban látta meg a példaképét, tőle kért tanácsot, segítséget, s talán még közvetítést is nagyobb hatalmak irányába. Az ottani elemzők tudni vélik, hogy tavaly novemberben, amikor Orbán a macedóniai Ohridba utazott, hogy kampányoljon Gruevszki pártja mellett az ottani önkormányzati választáson, meg is ígérte, ha bajba kerül, ő majd kisegíti...

KICSI BOLT, KICSI SZÍNHÁZ, KICSI EMBER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.25.


Bezár Győrben a Menház Színpad, mert erre nem jár majd a TAO, csak a meccsre. Sok ilyen hír van mostanában reggel, délben meg este, azért példálózok ezzel épp, mert ez a legfrissebb, a tegnapi. Oda lesz évi százhúsz előadás, elúszik ötven színész itteni munkája és tízezer néző szórakozása. Huszonötmillió forint hiánya okozza majd mindezt, és élvhajhász dolog azt mondani most, hogy ennyit Mészáros stróman fél nap alatt megkeres, de legyünk máma akkor ilyen olcsójánosok.

Megy gajra az ország, elveszik belőle az, ami miatt lakni lehetne benne. A kisboltok már lehúzták a rolót a vasárnapi boltzár miatt, most a kis színházak zárják be a kaput. Aztán később a kicsi emberek is, akik majd évi ötven napnyit túlórázhatnak, mert a NER nem akar törvényi gátja lenni a munkába való beledöglésnek. Fizetni, azt ráér a munkaadó, amikor a panelproli már belerokkant az örömökbe és el is temették. Bözsit se kaphat, csak olyan utalványt, amellyel futballt lehet bámulni.

Érdemes lesz, ezek a labdarúgók félmilliárd pénzig alig fognak adózni, amitől javul a légstpojuk meg a felhőfejesük, a fülükön pörgetik a labdát és két tüdejük nő. Vannak fontossági sorrendek az életben. J. A. szerint “ehess, ihass, ölelhess, alhass”, O. V. meglátásában: dolgozhass, meccsre járhass. Neki több nincs a ládafiában. Faék szegény, és így kultúrharcol, mert a győri színház is ennek az áldozata végül is. A TAO pénzekből ki tudja, milyen ellenőrizetlen előadásokkal mételyezik a szavazópolgárt, beszántani tehát, sóval meghinteni. Ilyen egyszerű ez.

Mindeközben a nemzet onkológusa, tehát Kásler fősámán Belgrádban tárgyalt a kollégájával, ahol megállapodtak, hogy a gyarmatosítás jegyében Neria növeli kulturális jelenlétét nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is. Például színházakkal. Most mutassak rá, emeljem ki, húzzam alá, szögezzem le, mint a tudósítások, hogy mit gondolok erről? Inkább nem. Csak jusson eszünkbe a győri színház, meg a többi is, természetesen, amelyek mennek a levesbe vagy a lecsóba, gusztus szerint, Szerbia déli részei egyébként Macedóniával határosak. Ez csak úgy eszembe jutott...

A LEBUTÍTOTT SZAKGIMNÁZIUMOT EL KELL FELEJTENI - GABLINI GÁBOR: A GAZDASÁG SIKERESSÉGE ÉRDEKÉBEN ALAPVETŐ VÁLTOZÁSOKRA VAN SZÜKSÉG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.11.24. 


2030-ig szóló szakképzési programot dolgozott ki a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége. Ennek az volna az alapja, hogy a fiatalok 85 százaléka szerezzen érettségit. De hogyan lehetne ezt megvalósítani? Gablini Gábort, a szervezet alelnökét arról is kérdeztük: ha ilyen céljaik vannak, akkor az MGYOSZ vajon miért hallgatott akkor, amikor a kormány 16 évre csökkentette a tankötelezettséget?

A szakképzés néhány év alatt a negyedik komolyabb átalakításon esik át. 2015 nyarán kiszakították a közoktatást felügyelő Emmi alól, és a nemzetgazdasági tárcához helyezték, idén szeptembertől pedig az innovációs minisztériumhoz került. Megállás nélkül folyik az átalakítás. Ön úgy nyilatkozott, hogy a meglévő rendszer „toldozgatása nem alkalmas az új kihívások kezelésére”. Ez a mostani átalakítás is toldozgatás?

– Még nem látjuk a folyamat végét. Létrejött a Szakképzési és Innovációs Tanács, ami nagyon jó kezdeményezés, mert lehetőséget teremt arra, hogy a korábbiaknál sokkal szélesebb körű vitákat folytathassunk. Az MGYOSZ kidolgozott egy javaslatcsomagot a szakképzés átalakítására, mert úgy látjuk, a jó szakképzés Magyarországot még az európai gazdaságban is újrapozicionálhatná. Ez hosszú munka volt. 2016-ban létrehoztunk egy olyan csoportot, ahol a nagyvállalatoktól – Videoton, Egis, Richter, MÁV – kezdve a szakmai szövetségekig minden érintett jelen volt. Velük közösen összeállítottunk egy problématérképet. Emellett lehetőségünk nyílt betekinteni abba is, hogy a németek hogyan gondolkodnak Németország gazdaságának 2030-ig tartó jövőjéről. Azt is megnéztük, hogy az ehhez a jövőképhez igazított német szakképzési rendszer milyen átalakításokat célzott meg. Mi is hasonlóképpen jártunk el, de nem a német modell teljes körű lemásolásával, mert a két gazdaság eltérő szerkezete miatt ez kontraproduktív lenne. Megnéztük a svájci, a finn, az osztrák szakképzést is, szerettük volna a jó gyakorlatokat átvenni. 2017-ben fölmértük, hogy egy-egy adott megye szereplői miként látják saját helyzetüket, egy népszerű vlogger bevonásával több mint ötvenezer fiataltól kaptunk visszajelzést arról, hogy milyen jó és rossz elemeket látnak a jelenlegi szakképzésben. Ami pedig a szakképzéssel kapcsolatos eddigi átalakításokat illeti: gyakorta tűnik úgy, hogy a jó szándékú változtatások mindig egy adott pillanatra próbáltak reagálni, de mire megvalósultak, addigra már a helyzet is megváltozott.

A kormány a német duális képzésre hivatkozik, de nálunk nem ez működik. Nem attól duális valami, hogy a képzés megosztott a vállalatok és az iskola közt, hanem attól, hogy a képzőhelyeket a vállalatok a piaci kereslet alapján hozzák létre. Németországban az ilyen modellben oktatott tanulók 60 százalékát továbbfoglalkoztatják, míg Magyarországon kevesebb mint 20 százalékát.

– Olyan időszakot élünk, amikor nagyon gyorsan változnak a körülmények. 2013-ban még egészen más gazdasági környezet volt, mint 2016-ban. 2018–2019-ben megint változás lesz, hiszen jól látható, hogy a szakképzés nem képes követni az iparban zajló dinamikus változást. Mi, szakítva a korábbi gyakorlattal, nem azt mondjuk, hogy ma mit kellene megváltoztatni, hanem azt, hogy nézzük meg, 2030-ra hová akarunk eljutni. A mi koncepciónk nem egyszerűen megváltoztat néhány elemet, hanem teljesen új jövőképet kínál. Ha az elképzeléseink egésze megvalósul, akkor 2025-től már olyan tanulók kerülnek ki a képzésből, akik helyt tudnak állni a tudásalapú gazdaságban, vagyis erősek lesznek az alapkompetenciáik, az írás, az olvasás, a számolás. Ma a 15 éves gyerekek húsz százaléka funkcionális analfabéta...