2020. szeptember 2., szerda

VIDNYÁNSZKY ZSIDÓZOTT AZ EGYENES BESZÉDBEN

HÍRKLIKK
Szerző: FSP
2020.09.02.


A politikusnak penetráns, de drámaírónak kiváló Csurka Istvánnak innia kellett ahhoz, hogy kijöjjön belőle az antiszemita. Vidnyánszky Attilának elég volt bemennie az Egyenes Beszéd című műsorba, és már gurult is belőle a gondolat. Színművészeti Egyetem kuratóriumának kinevezett, ám a z oktatók és a diákok által el nem fogadott elnöke Rónai Egonnal beszélgetve a következőket mondta: „Karsai Györgynek én nem fogom tudni soha elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja, amit gondolok”.

Dermesztő mondatok jöttek elő Vidnynszky Attilából, ami pedig igazán ijesztő, vagy inkább elgondolkodtató, hogy Orbán Viktor ennek az embernek a szellemiségében képzeli el a színházművészet megújítását.

Nem Vidnyánszkynak kellene elmagyaráznia Karsai Györgynek - aki színháztörténész és a Színművészeti Egyetem oktatója – vagy bárki másnak a fenti fogalmakat. Már csak azért sem, mert ezt a szörnyű mondatot a múlt század harmincas éveinek szélsőjobbos gondolkodói is büszkén vállalhatták volna. Valójában senkinek sem kellene magyarázni másoknak a hazaszeretetről, az embernek ugyanis természetes állapota, hogy szereti a hazáját. A szülőföldjét, ahol született...

A LEGYEK URA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.09.02.


Hogy kormányunk kormányoz, onnan látszik, a becsöngetés előtti éjszakán rendelkeztek arról, csökkentik a pedagógusi követelményeket az óvodákban, iskolákban, mert nincs elég ember a feladatokra. A PDSZ már hónapok óta mondogatta, baj lesz, de nem foglalkoztak ilyen sorosista szervezetekkel, csak az utolsó éjszakán látták be, igazuk lehet, így most már a pedellus is taníthat esztétikát – kis túlzással –, és a konyhás nénik vigyázzák az ovisokat, minden tisztelettel feléjük.

Míg ugyanis az egészségügyben nem olyan látványos az orvoshiány, mert legföljebb két évet vár a beteg egy lázmérésre, ha egy óvodában nincs felnőtt a csoportban, az elég nagy baj. Mert mi lesz, ha a kis hugyosok felügyelet híján átveszik a hatalmat, tisztára Legyek Ura. Az orvoshiányba belehal a választópolgár, a tanárhiányba belehülyül az ő gyereke, és ki is van a NER családja, amelynek barátja a kormány. Nem tűnik olybá. Csak úgy ábrándozok arról egyébként.

Ha a tanárokat, óvodapedagógusokat nem nyektették volna egyfolytában, ha nem az volna a követelmény, hogy engedelmes barmok legyenek, ne adj isten meg is fizetnék őket, még talán el is menne pedagógusnak valaki. Most és így viszont senki, vagy nagyon kevesen. Illetve sokkal kevesebben, mint arra egy egészséges társadalomban szükség volna. Erre pedig az Orbán és csinovnyikjai válasza az, hogy föllazítják az oktatást, kis túlzással iskoláinkban vak fog vezetni világtalant.

Mintha nem lenne elég nívótlan már így is, amit mindenféle elriasztó PISA eredmények szoktak mutatni. A munka alapú társadalom így is működik, amíg mindenféle válságok vagy az EU pénzének elmaradása be nem dönti, az összeszerelő ország ma még eldöcög, holnap már nem. Hülye is lesz kies hazánk, szegény is, kell ennél több? Orbánnak nem nagyon. Magyarország oktatása, Magyarország gazdasága, Magyarország erkölcsei, Magyarország jelene és jövője romokban.

A fideszmaffia lerabolta, kifosztotta, elhülyítette, s még most is, amikor a Színművészeti diákjai barikádokkal védik a campusukat, polgáraink többsége cirkusznak, hogy ne mondjuk, részeges bölcsész dolognak véli a szabadságharcot, mert semmit sem ért. De miért is értene az ostobája, nem kell neki, leginkább nem is tud róla, hogy ilyesmi történik. Az SZFE gerincesebb oktatói ott hagyták a félig elfoglalt intézményt, az indexesek felálltak, másokat kirúgtak vagy beszántottak...

NÁDAS PÉTER, KEMÉNY ISTVÁN ÉS VÁMOS MIKLÓS IS TILTAKOZIK AZ SZFE „ALJAS ÉS SUNYI LEGÁZOLÁSA ELLEN”

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.09.01.


„A magyar színházi és irodalmi hagyomány szervesen összefonódik, még ha erről az utóbbi évtizedekben sokszor kevéssé is vettünk tudomást. Mi, magyar írók kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk az egyetem hallgatóival, és a filmes és színházi szakma valamennyi képviselőjével, akiket a SZFE einstandolása akár hosszú távon is igen nehéz helyzetbe hoz” - írja felhívásában Simon Márton, Tóth Réka Ágnes és Závada Péter a demonstrációról, amelynek negyedik szervezője Szurdi Panni, az elfoglalt Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. 

„Békés, élőláncos versfelolvasást szervezünk

az egyetem elé holnap, vagyis 2020. szeptember 2-án, este 6 órára, amelyre barátsággal elvárjuk író és nem író barátainkat, kollégáinkat, családtagjainkat és ismerőseinket, különös tekintettel a FISZ, a Szépírók Társasága és a Slam Poetry Magyarország tagjaira” - áll a Facebook-esemény leírásában.

Parti Nagy Lajos író pedig az alábbi petíciót küldte el a 444-nek:

Alulírott magyar írók, műfordítók, irodalmárok, magyar művészek a leghatározottabban tiltakozunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem aljas és sunyi legázolása ellen, szolidárisak vagyunk a lemondott szenátussal, az egyetem tanáraival és hallgatóival.

A kedden indított aláírásgyűjtéshez kora estig 160-nál többen csatlakoztak, főleg irodalmárok, de például Dés László zeneszerző és Vojnich Erzsébet festő is...

ADOMÁNYOKBÓL PRÓBÁLJÁK MEG ÁTVÉSZELNI A TANÉVET AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL MARADT ISKOLÁK

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.09.02.


Teljesen vagy részlegesen vonta meg a kormány a támogatást több olyan alapítványi kézben lévő iskolától, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak. Az Igazgyöngy Alapítványtól a támogatás 50 százalékát, 8,5 millió forintot vont el ettől a tanévtől az állam, a Magyar Evangéliumi Testvérközösségtől (MET) szintén a támogatások felét, ami 47,5 millió, az Ámbédkar Iskola pedig idén a teljes eddigi támogatástól, 30 millió forinttól esik el.


A három szervezet most adományokból, napról napra próbálja meg fenntartani a működését.
Segítjük az oktatási rendszert, ez mégsem elég

Az L. Ritók Nóra vezette Hajdú-Bihar megyei Igazgyöngy Alapítvány több közfeladatot is ellát a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásában, ezek közül az egyik a művészeti iskola, amitől most megvonták a támogatás felét, 2021-től pedig a teljes összeget. Az oktatási minisztérium több mindenre hivatkozik: a járványhelyzetre, a párhuzamos kifizetésekre és arra, hogy az Igazgyöngy amúgy is tök sok adományt kap.

L. Ritók Nórát arról kérdeztük, hogy eddig mire használták az állami támogatást és most mihez fognak kezdeni ezután.

„Sok választási lehetőségünk nincs, de a hétfői bejelentés óta elkezdtek nagyon sokan támogatni minket, és már 2,6 millió forint össze is jöhet. Csak abban bízunk, hogy összejön a 8,5 millió forint, hogy tovább tudjunk működni” – mondja.

Az eddigi támogatásként kapott 17 millió forintot kizárólag arra költötték, hogy a művészeti iskolában tanító tanárok bérét kipótolják, ugyanis az iskola nem normatívából működik, hanem a gyerekek száma alapján kap béralapú támogatást, ez viszont nem fedezi teljesen a bértábla szerint meghatározott béreket. Mindenféle egyéb működtetési költséget, például az anyagköltségeket, a rezsit és az utazásokat, az alapítvány fizeti.

„Ebben az egészben az a szomorú, hogy rengeteg szálon segítjük az oktatási rendszert, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ne essenek ki belőle. Ösztöndíjprogramot működtetünk, tanodánk van, iskolaszert osztunk, módszertani segítséget adunk, és a családokkal való kapcsolattartásban is összekötő kapocs vagyunk. A digitális oktatásra való átállásnál beszereztünk 140 laptopot, és sokat dolgoztunk azon, hogy a gyerekek az általános iskolai távoktatásból se maradjanak le. Gyakorlóhely vagyunk, egyetemi programokhoz kapcsolódunk, hazai és nemzetközi szinten is. Mindez mégsem elég az államnak ahhoz, hogy támogasson minket” – mondja L. Ritók.

Ha most sikerül összegyűjteni a 8,5 millió forintot az is csak az idei tanévre lesz elég, az, hogy mi lesz jövőre, amikor a teljes támogatási összeget megvonják, az alapítvány munkatársai egyelőre még nem tudják.

L. Ritókékhoz hasonlóan szintén 50 százalékkal vágták meg a támogatások mértékét a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnél (MET), akik több óvodát és iskolát is fenntartanak hátrányos helyzetű településeken. A támogatások megvonását az ő esetükben azzal indokolta a kormány, hogy a MET egy meg nem térült befektetés és nem kellő színvonalú az, amit csinálnak.

Iványi Gábor lelkészt, az elbarikádozott Színház- és Filmművészeti Egyetemnél kapta el munkatársunk, hogy megkérdezze, mihez kezd majd most a MET a támogatás fele nélkül.

„Az, hogy most a támogatások felét adják csak, azt jelenti, hogy a gyerekek taníttatásához minden nap csak 100 forinttal járulnak hozzá, és csak maga a gyerekek étkeztetése napi 600 forintba kerül” - mondja Iványi...

A 168 ÓRA SZEPTEMBER 2-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2020.09.01.


A jelek szerint sokféle értelmezése lehet a jelenlegi hatalom egyik kedvenc jelszavának, amelyet már a határállomásokon is hirdetnek, nehogy a hazánkba tartó külföldiek tévedésbe essenek. „Családbarát ország” – hangzik a szlogen, melyet azonban a kormányzat egészen másképp gondol, mint jó néhány állampolgár vagy szervezet. A hivatalos politika mindenkit arra ösztönöz, hogy munkából éljen meg. Ha tud. Ha viszont nem, akkor küzdjön meg a lehetséges támogatásokért. Ezt nevezik a mai Magyarországon szociálpolitikának.

Szivárványos gyűlölet

Ismét támadásba lendült a Fidesz. A politikai boszorkánykonyhán most a melegközösséget találták meg. Újra egy olyan csoportot vettek célba, amelyet a társadalom egy része nem ismer, egy másik része pedig mereven elutasít. Szakértőinket arról is kérdeztük, hogy a családok védelmét látványosan hirdető kormányzat miért védtelen rétegeket talál meg rendszeresen, gyűlöletet keltve ellenük.

Az utolsó utáni fillérek

Nesze sánta, itt egy púp is! – talán ezzel a mondattal lehetne a legjobban jellemezni a magyar szociálpolitikát. Az Orbán-kormányok sosem voltak híresek a különböző támogatások feltétel nélküli osztogatásáról, hiszen a miniszterelnök alapvetése az, hogy a pénzt munkával kell megkeresni. Az utóbbi években az állam ennek megfelelően alakította a hazai szociális hálót. Az eredmény azonban erősen kérdéses.

A vihar kapujában

Itt a szeptember, ismét emelkedik a fertőzésszám. „Igen, lesz második hullám, nagyobb, mint tavasszal volt. Lesz pánik, lesz még félelem” – állítja a szakértő. Hogy a második hullám egyre inkább a politikai küzdelem járszalagjára csatlakozik, merőben új légkört teremt, miközben a háttérben ott sötétlik a hanyatló gazdaság díszlete is. Milyen reményekkel vágunk az ősznek?

Kései sirató

Újabb gazdaságvédelmi csomagot készít a kormány, felismerve, hogy az áprilisi próbálkozás hatásai haloványak. Módosulhat a 2021. évi, már elfogadott költségvetés is. A munka nélkül maradtak és azok, akik csak az ősszel veszítik el állásukat, még akkora támogatásra sem számíthatnak, mint eddig.

Túltolták a biciklit?

Az utóbbi hónapokban Karácsony Gergely főpolgármester sok forgalmas útra festetett kerékpársávot, hogy a koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozások idején próbálja kiváltani a közösségi közlekedést, kerékpárra ültessen minél több fővárosit, aki hajlandó erre. Az előzetes hatásvizsgálat nélkül megvalósított döntés nem aratott osztatlan sikert. Karácsonyékat ugyanakkor ez a megosztottság nem zavarja, mint ahogyan az sem, hogy a főváros főútvonalainak többsége szinte alkalmatlan a kerékpározásra. Több szakmai szervezettel együtt inkább azt kommunikálják, hogy akciójuk bevált, hiszen annak hatására naponta több ezren hagyják otthon az autójukat, és pattannak nyeregbe.

Ellenzéki Kerekasztal 2.0

Azt ígérik, hogy szeptember közepén felszállhat a fehér füst. Legalábbis a rendszerváltás utáni kormányok korábbi minisztereiből, államtitkáraiból, meghatározó személyiségeiből alakult V21 nevű politikai tanácsadó testület optimista. Persze szó sincs arról, hogy az általuk előkészített dokumentum alapján rögvest trónra emelik majd a 2022-es választásra készülő ellenzéki pártok „pápajelöltjét”, de arra feltétlenül számítanak, hogy sikerül mindenkivel elfogadtatni egy olyan politikai megállapodást, amely alapja lehet a Fidesz–KDNP leváltására készülő pártok választási együttműködésének.

Álmodj, királylány!
Ma már kevesen tudják, hogy a címben idézett dal Homonyik Sándor előadásában (Menyhárt János szerzeménye) annak a 17 éves lánynak az emlékére született, aki a háború utáni Magyarország első szépségversenyének áldozata lett.

Migráció

A mai tömeges illegális migráció kapcsán gyakran hallani véleményeket arról, hogy a történelem folyamán Magyarországra betelepülő svábok, zsidók, örmények stb. mennyi mindennel gazdagították a magyar kultúrát, tudományt. Igaz! Csakhogy meg kell különböztetnünk egymástól a szerves és a szervetlen migrációt. A kettő összekapcsolása alapvetően téves, sőt veszélyes is.

A kiút Moszkvába vezethet

A hivatalos tilalom dacára több tízezren – egyes becslések szerint mintegy százezren – tüntettek Minszkben a legutóbbi vasárnapon is, ami történetesen Aljakszandr Lukasenka 66. születésnapjára esett. Dulakodások és fizikai összetűzések is voltak a rendvédelmisek és a belarusz (fehérorosz) elnök távozását követelő demonstrálók között. Közben Lukasenka telefonon beszélt Putyinnal, és abban maradtak, hogy néhány hét múlva Moszkvában találkoznak egymással.

Kínai befektetések: igazi akadályfutás

Soha nem látott méreteket ölt az az expanziós kereskedelmi politika, amelyet Kína már jó ideje folytat Európában. A jobbára az öreg kontinens nagyvállalatainak megszerzéséért folytatott harcban is az ázsiai nagyhatalom veszi át az Egyesült Államok vezető szerepét. De ez a tőkebefektetés útján történő terjeszkedés jelentős korlátokba ütközik.

A becsületedet őrizd meg!

A Jászai Mari-díjas, érdemes művész egyszerre két anyaszerepet is próbál. A Rózsavölgyi Szalonban augusztus végén mutatják be Patricia Highsmith–Craig Warner: Idegenek a vonaton című darabját, amely először lesz látható hazai színpadon. Az írónő a pszichothriller műfajának királynője, a világsikerű A tehetséges Mr. Ripley szerzője. Az előadást Szarka János rendezi. A másik premier szeptemberben a Budaörsi Latinovits Színházban lesz, David Eldridge Születésnapját Pelsőczy Réka állítja színpadra. Tragikus családtörténet ez is. Takács Katalin a Színművészeti Egyetem hatalmi megszállásáról is elmondja a véleményét.

Elment Csepeli Weiss Márta
„Szeretném, ha valaki megkérdezné tőlem, leülhetek-e erre a székre, és én azt felelhetném, ne tegye, ez egy 12. századi bútordarab…” – beszélt nemrég az álmai-ról egy újságírónak Herzog Mór unokája, hozzátéve, „Magyarország arra vár, hogy feladjam, vagy talán a halálomra”. Martha Nierenberg, született Csepeli Weiss Márta akkor már évtizedek óta minden lehetséges fórumon küzdött a család páratlan műtárgygyűjteményének visszaszerzéséért. Nierenberg 96 évet élt, halálhírét a napokban a legnagyobb amerikai lapok, köztük a The New York Times közölte. Itthon nem sok publicitást kapott.

VIDNYÁNSZKY NEM ELŐSZÖR ALAKÍT ÁT EGY EGYETEMET. MIT CSINÁLT 10 ÉVEN ÁT KAPOSVÁRON?

PARTIZAN.HU
Szerző Partizan
2020.09.01.  Vidnyánszky Attilát 2020. augusztus 1-től 
  a Színház-és Filmművészeti Egyetemet 
  fenntartó alapítvány kuratóriumának 
  elnökévé nevezte ki a kormány. Hiába a 
  hallgatók, a tanári kar és a szakma 
  nagyjainak tiltakozása az agresszív 
  térfogalás ellen, az ügyben továbbra sem 
  történik érdemi egyeztetés a felek között.

  Azonban Vidnyánszky nem ismeretlen 

  terepen manőverezik, tíz évvel ezelőtt 
  kicsiben már végigvitte ugyanezt: 2011-  
  ben Kossuth-díjának köszönhetően a 
  Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi 
  tanára lett, majd 2013-2020 között az 
  intézmény művészeti rektorhelyettese és a 2012-ben induló színművész osztály osztályvezető tanára.

Ebben a videóban volt kaposvári színművész hallgatókat és tanárokat kérdezünk, hogyan emlékeznek vissza a kinevezés és a változás éveire, a tervekre és ígéretekre, a Vidnyánszky által vezetett kaposvári színészképzés átalakítására.


TURISZTIKAI BIRODALOM ÉPÜLT UNIÓS PÉNZBŐL A FIDESZ PARLAMENTI KÉPVISELŐJÉNEK BIRTOKÁN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2020.09.02.


Kovács Sándor, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselőjének birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Noha hivatalosan nem Kovács kapta a pénzeket, és szerinte semmi köze azokhoz, a nyerteseket – a fiát és a felesége által vezetett egyesület cégét – mégsem jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára. Minderről ráadásul nem mondott igazat a kormánypárti képviselő, aki érdeklődésünkre öt év után módosíttatná a földhivatali bejegyzéseket. Riport a Nyírségből, ahol Kovácsék családi vállalkozásként tekintenek a politikára.

Csaknem 60 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás” Kovács Sándor nyírségi fideszes országgyűlési képviselő családi birtokán – derítette ki a 24.hu.

A beruházások egyik érdekessége, hogy a közpénzből felhúzott épületek tulajdonviszonyairól ottjártunkkor egészen mást állított a kormánypárti politikus, mint amit az ingatlan tulajdoni lapja mutat. Ráadásul a „turisztikai célpontok” között akad olyan is, amelynek látogathatóságáról sem helyben, sem az interneten nem találtunk nyomot...

SZABAD SZEMMEL: AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG A SAJÁT TEHETETLENSÉGÉTŐL RÉMÜLT MEG, EZÉRT REAGÁLT ÍGY ORBÁN DÖNTÉSÉRE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.09.02.


Az EU arra készül, hogy közös járványügyi protokollt alakítson ki.

Financial Times

Európa küszködik az egyre erőteljesebb vírusjárvánnyal, ezért most azt igyekszik kitalálni, miként lehetne egységesen meghatározni, mely körzetek számítanak első számú veszélyforrásnak, és hogyan tudnák a tagállamok közösen szabályozni a határforgalmat. A Bizottság el akarja kerülni, hogy megint olyan káosz alakuljon ki, mint tavasszal, amikor is jó pár ország egyoldalúan lezárta a határait a Schengeni övezeten belül.

Ezért ma olyan javaslat kerül az EU-nagykövetek elé, amely öt pontban határozza meg a teendőket. Így közös karantén rendelkezéseket alakítanának ki, meghatároznak, hogy mely forrásokat tekintenek irányadónak az adatok felhasználásához és azonos elvek szerint történne a helyzet feltérképezése is. A lap látta a német elnökség által kidolgozott dokumentumot, amely rögzíti, hogy továbbra is az egyes kormányok jogköre marad elrendelni a szükségesnek tartott intézkedéseket, de el kell kerülni a nemzeti külön utakat és meg kell őrizni Schengen előnyeit.

Márciusban ugyanis jelentős mértékben szétesett az egységes piac és egyes polgárok képtelenek voltak visszajutni országukba. Viszont a tagok azóta is saját módszerükkel azonosítják be a veszélyesnek minősített régiókat, illetve hoznak lépéseket a határforgalom kapcsán. Magyarország pedig bejelentette, hogy határzárat léptet életbe. Erre reagált úgy a Bizottság szóvivője, hogy tanácsosabb volna célzott intézkedéseket tenni, azaz csak bizonyos körzetek polgáraira kimondani a beutazási tilalmat és csupán meghatározott időre.

Egységesítenék a karantén, a tesztek és az utazási figyelmeztetések rendjét is. De nem lesz könnyű előre lépni, mert az egyes kormányok fenntartják a jogot az egyoldalú intézkedésekre. A mai találkozó célja mindenesetre az, hogy megmutassa: hajlandóak-e a tagok szorosabb koordinációra, hol kínálkozik arra nagyobb készség, és mely területeken nagyobb az ellenállás - közölte egy brüsszeli diplomata. A Bizottság a maga részéről felvetette, hogy közös szempontok alapján kellene meghatározni a járványügyi kockázatokat. A veszélyesnek nyilvánított körzeteket azonos elvek szerint osztályoznák, piros, sárga, zöld jelzés alapján és mindenütt egységes elbánásban részesülnének az utazók.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A Bizottság azért lépett fel minden habozás nélkül, miután - határzár ide vagy oda - Magyarország megpróbál kivételes elbánást nyújtani a három másik visegrádi állam polgárainak, mert Brüsszel nem akarja megvárni, hogy akárcsak tavasszal, ezúttal is sorra zárták le a határokat a tagállamok és a végén megint ott álljon tehetetlenül. Attól fél, hogy ily módon az egész schengeni rendszer kerül veszélybe, hiszen itt a szabad mozgás alapjoga sérül.

Úgy hogy a két illetékes biztos azonnal levelet küldött Budapestre, kiemelve, hogy nem lehet diszkriminálni a többi 23 tagállam polgárait. Brüsszel egyben azon dolgozik, hogy a kormányok hangolják össze tevékenységüket a Covid-19 ellen. Ennek érdekében a soros német uniós elnökség ma ismerteti javaslatát az tagállamok nagyköveti bizottságában, amely éppen azt célozza, hogy a tagállamok ne külön utakkal próbálkozzanak, ahogyan azt Magyarország teszi, hanem kellő egyeztetés után közösen lépjenek. Így valamennyien ugyanabból az adatbázisból dolgozzanak, egységes szempontok alapján mondják ki, mely területek számítanak veszélyforrásnak. Továbbá minden országban ugyanolyan megítélés alá esnének azok az utasok, akik kockázatos övezetből érkeznek.

Kurier

Egészen simán zajlott a forgalom a magyar határzár első napján, de nem biztos, hogy ez ma is így lesz, azon kívül több kérdés változatlanul tisztázatlan. Pedig előtte nagyok voltak az aggályok az ingázó munkavállalók miatt, de a nyitánykor elmaradtak a kaotikus jelenetek, a magyar határőrök csak igen lazán ellenőrizték a forgalmat, illetve a papírokat. Nem alakultak ki egyik irányban sem hatalmas torlódások. Ennek alighanem az az oka, hogy minden érdekelt okult a tavaszi tapasztalatokból, így most rugalmas és használja a józan eszét.

Úgy hogy pl. a határmenti városokba a magyar fogorvosok által kiadott igazolásokkal simán jöhetnek az osztrák páciensek. És ez fordítva is igaz, éspedig azokra a magyarokra, akik a túloldalon dolgoznak. Legfeljebb ezúttal valamivel lassabban jutottak át. Azért szőlősgazdák aggódnak, mert két hét múlva kezdődik a szüret, bár nem gondolják, hogy nagyobb gondok lennének a magyar munkások miatt. A Gazdasági Kamara ugyanakkor előbb látni akarja, miként alakul a helyzet a határokon, és hogy mi lesz azokkal a magyarokkal, akik munka után utaznak haza. Mindenesetre már szervezik, hogy szükség esetén osztrák földön adjanak szállást ezeknek az embereknek.

A határ túloldalán viszont az érintett ingázók a közösségi oldalakon lázadoznak a korlátozás miatt, teljesen feleslegesnek tartják azt. Sopronban holnap tüntetés is lesz. A Rábafüzessel szemközt fekvő Deuschkreuz polgármestere pedig azért dühöng, mert nem érti, hogy a magyarok simán átmehetnek, az osztrákokra viszont vonatkozik a tilalom. Márpedig idáig egy csomó helybéli magyar területen át jutott el Kismartonba vagy Bécsbe. Emiatt legalább egy hónapig naponta akár 50 kilométeres kerülőre kényszerülhetnek, miközben a vírus nem áll meg a határon.

Wiener Zeitung

Orbán Viktor leengedte a határsorompókat, ezzel a drasztikus intézkedéssel reagált a járvány erősödésére. Pedig Magyarországon idáig viszonylag szerencsésen alakult a ragály, sokáig csak kevesen fertőződtek meg, ám az utóbbi időben jócskán megugrottak a számok. Szakértők szerint a fő ok a fiatalok felelőtlensége, illetve, hogy a korábbinál sokkal több tesztet végeznek. A jobboldali-nemzeti kormány ezzel szemben úgy véli, hogy a vírust külföldről hurcolják be, ezért lezárja az országot.

Ausztriában viszont a Gazdasági Kamara tiltakozik, mert úgy ítéli meg, hogy a szigorítások igazságtalan terhet jelentenek az osztrák gazdaság számára. Úgy hogy enyhítéseket követel. A főtitkárnak leginkább azzal van baja, hogy az osztrák ingázók csak akkor járhatnak át, ha a határ mentén, 30 kilométeres övezeten belül laknak és legfeljebb 24 órát maradnak magyar területen. Mint mondta, azért gond ez, mert az osztrák külkereskedelem 80 %-a Európával zajlik, márpedig most az ország versenyhátrányba kerül. Úgy hogy szerinte ezt a kérdést uniós szinten kellene rendezni.

Le Figaro
Nem sok idegennel találkozott tegnap a Váci utcában a tudósító, de ebben nincs semmi meglepő, miután az ország kedd éjfél óta távol tartja a külföldieket. De a repülőtéri ellenőrzés csak abból állt, hogy megkérdezték, honnan jött az illető és futó pillantást vetettek az útlevélre. A városba tartó buszon viszont már sokan voltak, ezért lehetetlennek bizonyult a távolságtartás. Bár a járműken kötelező maszkot viselni, az üzletekben és az éttermekben viszont csak a személyzetre vonatkozik az előírás. Orbán Viktor így akarja megakadályozni a járvány újabb rohamát.

A legtöbb új eset a fővárosban fordul elő, ugyanakkor a határzár szelektív. A változó geometria azt jelenti, hogy részben 30 kilométeres övezetből szabadon jöhetnek-mehetnek az ingázók, részben pedig előbb Babis, majd cseh és szlovák kollégája is kijárta a bledi fórumon, hogy az ő polgáraikra ne vonatkozzon a tilalom. Zgut Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia magyar kutatója azt mondja, Orbán a szokásos hatalmi technikát alkalmazza, amikor a külföldieket teszi meg bűnbaknak és a külső fenyegetést hangsúlyozza. Pedig a szakértők kiemelik, hogy inkább a belső fertőzésforrásokra kellene összpontosítani, az iskolákra, a kórházakra, a nagy összejövetelekre. Ezekre azonban nem érvényesek a megszorítások.

Le Monde

Magyarországon a nyár a fertőzés miatt kaotikus volt Orbán és emberei számára. A nacionalista kormányfő mindenkit arra szólított fel, hogy odahaza nyaraljon, de a külügyminiszter váratlanul a horvát partoknál bukkant fel. Az ország erős embere közvetlenül azután adta ki a „Több Balaton, kevesebb Adria”-jelszót, hogy hazatért az epikus európai csúcsról, ahol újjáépítési csomagot hagytak jóvá, viszont nagyon homályos utalást tettek arra, hogy anyagi szankciók lehetségesek a magyar jogállam visszaszorulása miatt. Az újságírók gyorsan beazonosították, hogy a csodálatos birtok a lányáé és a vejéé, akik az utóbbi években jócskán megszedték magukat – kétes körülmények között, sok európai pályázat jóvoltából.

A magyarok nemigen haragszanak a vezérre a korrupció szintje miatt, de azt gondolhatták, hogy a kormánypolitikusok szigorúan tartják magukat az Orbán által előírt biztonsági korlátozásokhoz. Ezek után jelent meg a fotó Szijjártó tengeri üdüléséről, ráadásul egy olyan, 21 millió eurót érő hajó fedélzetén, amelynek heti bérleti díja egyes források szerint 170 ezer euró. Majd kiderült, hogy Orbán is arrafelé hajókázik, szóvivője azonban nem volt hajlandó megerősíteni az értesülést, mondván, itt magánügyről van szó. Hollik István nem ment külföldre, de így is megbetegedett. De mivel ott volt egy félhivatalos bulin, egy csomó notabilitásnak karanténba kellett vonulnia.

Ez után a zűrzavar után közölte Magyarország, hogy az EU-ban páratlan módon beutazási tilalommal sújtja a külföldieket. A hazatérő magyarokra pedig vesztegzár vár. Az ezúttal elvileg vonatkozik a hatalmasságokra is.

Politico

Közeleg a vég a bolgár kormányfő számára, miközben az EU és Berlin egyre jobban aggódik az ország miatt, nehogy ott is magyar állapotok alakuljanak ki. A korrupció ellen kirobbant tiltakozások immár az egész országra kiterjednek. Ma mindenütt lesznek tüntetések, ám Boriszov ezalatt az alkotmány felülvizsgálatát nyomatja. A politikus immár majdnem két hónapja csak nézi a tiltakozásokat, tízezrek skandálják az utcákon, hogy egy oligarchikus maffia vette át az uralmat az állam fölött, ideértve a bíróságokat, a sajtót és a biztonsági apparátust.

A nagy arányú megmozdulásokat azért időzítették mára, mert a nyári szünet után most ül össze először a parlament és ott a fő téma az alaptörvény átalakítása lesz, amit a politikus azután vetett fel, hogy a tömegek a lemondását követelték. Az ellenfelek úgy reagáltak az ötletre, hogy Boriszov időt akar nyerni és a reformok egy része csak még jobban aláásná a jogállamot, illetve az általa védett maffiafőnökök kezére játszik.

Igazából a változásokra semmi esély, mert a koalíciónak nincs meg hozzá a kétharmada. A kormányfő viszont azt mondja, hogy ő akkor lép le a színről, ha tető alatt van az új alkotmány. A demokrácia sanyarú helyzetét az unió évek óta elnézi, nem úgy, mint Magyarország és Lengyelország esetében, mert a kormányfő nem folytat ideológiai háborút Brüsszellel és az európai színtéren szívesen nyilvánítja ki hűségét Merkel és az EPP iránt. A miniszterelnök az Európai Néppárt egyik oszlopának számít. De az EU-ban már fogy a türelem iránta és a bolgár válság miatt már az európai kereszténydemokraták soraiban is félreverik a harangokat.

A Bundestag Európai Bizottságának CDU-s elnöke kijelentette: minden köntörfalazás nélkül komolyan el kell beszélgetni a bolgár kormánnyal, mert az országban elfogadhatatlan dolgok mennek végbe. A német szociáldemokraták szóvivője szintén aggályát hangoztatta, mármint hogy Bulgáriában is ugyanaz lesz, mint Magyarországon. Pártja már támogatásáról biztosította a Boriszov elleni demonstrációkat. A német zöldek egyik EP-képviselője úgy nyilatkozott, hogy természetesen a bolgár vezetést is ugyanolyan jogállami vizsgálatnak kell alávetni, mint amilyen a magyar és a lengyel kabinet ellen van folyamatban.

BLOKÁD ALATT AZ SZFE – LEHETSÉGES-E A POLITIKÁTÓL MENTES OKTATÁS FENNMARADÁSA?

ÁTLÁTSZÓ / FELSŐOKTATÁS
Szerző: GÁL ZSOMBOR
2020.09.01.A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját felszámoló kuratórium beiktatását követően az egyetem korábbi vezetése benyújtotta lemondását. Szeptember 1-ére virradóra az egyetem mintegy 250 hallgatója elfoglalta, majd barikád alá vonta az intézmény Vas utcai épületét.

A hallgatói tanácskozást és fórumot követően, a hallgatók délután sajtótájékoztatót hirdettek az egyetem Vas utcai épülete elé. A színes, tiltakozást kifejező transzparensek mellett észrevehető az egyetem bejárati ajtajára kifeszített, vízfestékkel festett plakát is, amelyen az olvasható, hogy „További rendelkezésig belépés kizárólag a 155 éves egyetem polgárainak” lehetséges.

A sajtótájékoztató előtt fél órával, a ma Magyarországon befolyással bíró médiumok jelentős része megjelent, így többek között jelen voltak az Index, a Hír TV, az ATV és a Pesti Srácok munkatársai is. A hivatalos kezdés előtt a sajtó munkatársai hiába próbáltak kérdéseket intézni az ajtóban várakozó hallgatókhoz, azok a „konkrétumok ismeretének hiányában”, a válaszadást következetesen elutasították.

Eközben az oszlopok között kifeszített piros-fehér szalagkorlátok mentén folyamatosan érkeztek az egyetemet támogató civilektől a hallgatóknak szánt felajánlások: pékáruk, pizzás dobozok, műanyag raklapba pakolt, sorba állított kávék, wc papír és papírzsebkendő csomagok, egyéb élelmiszerek, üdítők, egy palack vörösbor és karton cigaretták...