2023. április 15., szombat

A MAGYAR INFLÁCIÓ 10 SZÁZALÉKPONTTAL JÁR KÖZÉP-EURÓPA ELŐTT

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2023.04.14.


A márciusban mért magyarországi pénzromlás rendkívüli ütemét mi sem szemlélteti jobban, mint az alábbi térkép, amelyen a kelet-közép-európai régió leggyakrabban viszonyítási alapul szolgáló országai múlt havi inflációs adatai is látszanak: ezek rendre 15 százalék körül alakulnak, szemben a 25,2 százalékos magyar rátával, ami nagyjából tíz százalékpontos különbség.

Az eurózóna egészében ráadásul még alacsonyabb, 6,9 százalékos lehetett az éves infláció márciusban az Eurostat becslése szerint (a végleges adat még nem áll rendelkezésre). Az unió fejlettebb országaiban tehát már egy számjegyűre mérséklődött a pénzromlás üteme, aminek magyarországi bekövetkeztét Orbán Viktor idén decemberre prognosztizálta még tavaly ősszel.

Sok esély tehát nem látszik arra, hogy a legfrissebb adatok tükrében Magyarország lekerüljön az uniós inflációs rangsor éléről, ahova még tavaly novemberben került fel. Az infláció mérséklődését – februárban még két tizeddel magasabb, 25,4 százalékos értéket mért a statisztikai hivatal – péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor sem tartotta kielégítő mértékűnek...

„CSENDES MOZGÓSÍTÁS” OROSZORSZÁGBAN – HELYZETKÉP A 414. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2023.04.14.


Bahmutban folyamatosan szorulnak vissza az ukránok, és a harcok annak ellenére sem csitulnak, hogy a Wagner két hét alatt 4500 embert veszthetett. Német jóváhagyással újabb lengyel MiG-29-eseket kap Ukrajna. Moszkva szigorította a katonai szolgálatról szóló törvényt – a változások emberhiányra utalnak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 414. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Piotr Żochowski, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor...

VAJON MAGYARORSZÁG VISSZAKAPJA A PÉNZÉT, HA KILÉP AZ OROSZ HÁTTERŰ FEJLESZTÉSI BANKBÓL?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.04.15.


A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elleni szankcióknak, majd az ennek nyomán rapid módon bejelentett magyar kilépésnek most valóban gyors veszteségei lesznek.
Magyarország számára legkorábban októberben lehet reális a kilépés. A bankban nagyjából 80-an dolgoznak, a létszám negyede magyar. Nagy valószínűséggel egy idő után az intézet elköltözik Budapestről, és felszabadulhat a 30 millió eurós, emblematikus Lánchíd Palota. A nagy kérdés, hogy Magyarország visszakapja-e a befizetett tőkéjét. Az NBB-be befektető nyugdíjpénztárak, alapkezelők, biztosítók, magyarok, németek, hollandok pedig azon aggódhatnak, hogy futniuk kell-e a pénzük után, ha a szankció miatt az NBB nem tud utalni.


Amerikai szankciós listára került a budapesti központú Nemzetközi Beruházási Bank és három volt, vagy jelenlegi vezetője: Nyikolaj Koszov volt elnök, aki jelenleg tanácsadója a banknak, Laszlóczki Imre alelnök és Georgij Potapov alelnök. Mivel új elnököt nem jelöltek a tulajdonosok (a legnagyobbak Oroszország és Magyarország), így most a két alelnök havi vetésforgóban vezeti a bankot.

Magyarország már nem is fog vezetőt jelölni – vélhetjük –, hiszen az amerikai szankciós bejelentés után meglepő gyorsasággal Magyarország azt is közölte, hogy maga is kilép a bankból. Sőt, amennyire tudjuk, a bank egyes partnerei is gyorsan léptek. A legtöbben nem akarták saját üzletüket kockáztatni, vagyis féltek a másodkörös szankciósértések retorzióitól, így akinek amúgy volt amerikai kapcsolata, például dollárkitettsége (és kinek nincs ilyen a pénzvilágban?), maga is gyorsan felfüggesztette kapcsolatait az NBB-vel. Ez akár valami esedékes utalási helyzetet is érinthetett, de még a banki vezetők személyes kártyahasználatát is korlátozhatja. Az előzményekről itt, itt és itt írtunk korábban...


FOLYTATÓDIK A CENTRALIZÁLÁS, AZT SEM HAGYNÁK, HOGY A KÓRHÁZAK ÖNÁLLÓAN CSERÉLJENEK ABLAKÜVEGET

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.04.15.


Tovább központosítják az intézményi beszerzéseket. Úgy tudjuk, ennek részleteiről is beszélhetett a kórházigazgatóknak Pintér Sándor belügyminiszter, csak a kérdéseket nem szereti.


Leginkább csak gesztusnak értékelhették a belügyminiszter csütörtöki fórumára meghívott kórházi vezetők, hogy „széles körű tájékoztatást kaptak” a kormány terveiről, mert, amit hallhattak, azt már tudták, vagy legalábbis sejthették.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi parlamenti hangnemváltása után az sem lehetett igazi meglepetés: az egészségügyet felügyelő miniszter, Pintér Sándor is kifejezte reményét, hogy rendeződik Takács Péter államtitkár, valamint a Magyar Orvosi Kamara közötti viszony és a jövőben együtt tudnak dolgozni. (Forrásaink arról nem hallottak, hogy ennek érdekében az államtitkár készül-e visszavonni a korábbi megalapozatlan vádjait.) Mint emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök Lukács László jobbikos képviselő azonnali kérdésére egyebek mellett azt mondta a parlamentben: köszönettel tartoznak orvosi kamarának is, például a hálapénz kiszorítása érdekében végzett munkájuk miatt, és a jövőben is szívesen működnek együtt velük.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott, „A beteg az első” elnevezésű csütörtöki fórumon a megyei és városi kórházi vezetők mellett jelen voltak az egészségügyi irányításáért felelős kormányzati szervezetek-, valamint az ágazati szakmai és érdekképviseleti szervek képviselői. Volt olyan kórházi vezető, akiben ellenérzést keltett a rendezvényre szóló, Takács Péter által aláírt meghívó. A személyre szóló levélben azt is jelezték, hogy a főigazgatók öltözete alkalomhoz illő sötét öltöny és fehér ing legyen. Azt is közölte az államtitkár,

kérdezni nem lehet, de kihelyeznek dobozokat, amelybe bedobhatják papírra vetett észrevételeiket, javaslataikat.

Lapunk úgy tudja: a fórum első részében különböző lezárult uniós projektekről, a kórházak gazdálkodásáról, finanszírozásról, az új ügyeleti rendszerről hallgathattak előadásokat a meghívottak. A program második részében Pintér Sándor tartott előadást. Információink szerint a miniszter egyebek mellett arról is beszélt, hogy tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, valamint a létesítménygazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokat. Olyanokat például mint az őrzés-védelem, a takarítás, a műszaki üzemeltetés, a karbantartás, valamint az ezekkel összefüggő épületfelújítások. Az utóbbi feladatokat a fővárosi intézmények esetében július elsejétől, a megyei kórházakban 2024. januárjától veszi át a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság...

A NYUGAT PÉNZE ÉS ORBÁN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.15.


Orbán doktorminiszer urunk legújabb evangéliumában az hangzott el a Kossuthon, hogy „Ukrajna pénzügyileg nem létezik…”. Indoklásul erre a delíriumra azt hozta fel, hogy amint megszűnik az európai és amerikai finanszírozás, a háború azonmód ér véget, és teljesül a permanensen vonyított béke. Ez a vágya és elmélete Orbán doktorminiszter urunknak, ami annyira kilóg azon vélemények közül, amelyeket nem a barbárság diktál, hogy Putyin haverja, a Medvegyev nevű két kézzel tapsolt, és éltette doktorminiszter urunkat. Ő sem mondhatta volna szebben, Moszkvában tehát orgazmus volt, mifelénk nem annyira.

Azt eddig nem tudtuk, hogy a Kremlben is úgy hallgatják péntek délelőttönként a Kossuthot, akárha Mária néni a sparhelt mellett, viszont újólag bebizonyosodott, hogy azok a hagymázas dumák, amelyeket azért ereget magából doktorminiszter urunk, hogy az elhülyített rajongók tudatát a megszokott szinten tartsa, csak-csak eljutnak a határon kívülre is. Nem véletlen hát, hogy az itthon úgy hárommillió ember által istenített szarházit odakint százmilliók rühellik, csak sajnos vele együtt minket is. Ez a legkisebb gond azonban, az már termetesebb, hogy szép lassan magunkat is meggyűlöljük, mert tehetetlenül nézzük ezt az egészet.

Ezt az ámokfutást, amit Orbán doktorminiszter urunk művel önmagával és egyben az országgal is. A mostani kijelentése Ukrajna pénzügyi nem létezéséről egy olyan ember szájából hangzott el, aki mindent megtesz, adja fel elveit azért, hogy európai pénzhez jusson, s éppen azért, mert anélkül az általa irányított ország gazdasága fejre áll, és belecövekelődik az anyaföldbe. Erre a kijelentésre mutatva kellene az orrát beleverni az általa kavart szarba, és eközben tenni fel neki a kérdést, hogyan is van a pedagógusok béremelésével, amire a pénzt az Uniótól várja, mert nem futja rá. Így adódik a kérdés, Neria létezik-e pénzügyileg.

Legalábbis akképp, amit az ukránok szemére vet, hogy a nyugat pénze nélkül fejre állnának, csak azt felejti el hozzá tenni, azon a vidéken nem háborús vészhelyzet van, hanem a háború maga a szarrá bombázott városokkal, azokban gyárakkal és egyebekkel, a termelés tehát akadályokba ütközik. Mivel Putyin mindent megtesz, hogy Ukrajna gazdasága ne tudjon működni, csodálkozni való azon nincs semmi egyáltalán, ha pénzre szorulnak és egyebekre. Viszont Mészáros cégei nem kapnak rendszeresen rakéta találatot, ennek ellenére az Unió pénzéből működnek, mert a piacon éhen döglenének, és ez azért más alaphelyzet.

Még régebben, amikor korlátok nélkül ömlött az Unió adófizetőinek pénze országunkba, Orbán doktorminiszterünk nagy pofával jelentette ki, elvan az ő pénzük nélkül, amikor viszont elapadt, mert már nem akarnak egy fasiszta államot finanszírozni, megy a visítás. Navracsics egy éve járja a Kanosszát, hogy jöjjön már az a pénz, ami nélkül elvagyunk, de mint kitetszik, mégsem. A helyzet épp ez, de ez nem nóvum, és szót se érdemelne, ha Orbán egy háború sújtotta országról nem úgy beszélne, mintha a valagából rángatta volna ki őket. Nem lesz ennek jó vége, mert még úgy járhat, mint a jenkikkel...