2017. szeptember 18., hétfő

MIKOR CSOMAGOLJUNK? - AVAGY ITT VAN ORBÁN MENETRENDJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.09.18.Orbán megnyilatkozásai alapján prognosztizálni lehet az Európai Unióból való távozás menetrendjét. Az nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor nem fog eleget tenni az európai bíróság határozatának sem, és a következő kormányzati ciklusban kivezeti Magyarországot az Európai Unióból. Sokak számára fontos azonban az időzítés, hogy elhagyhassák még időben az országot, mielőtt lezárják a határokat. Az alábbiakban a várható menetrendet igyekszünk összeállítani, ami most már elég egyértelmű.

Mivel a magyarok elsöprő többsége támogatja az uniós tagságot, mert csupán európai polgárként, az EU által nyújtott szabad utazási, munkavállalási, letelepedési jogokkal együtt képes elfogadni Orbán törvénytelen rendszerét, ezért Orbán a 2018-as választás előtt semmiképpen nem lép ki az Európai Unióból. Ez még a Fideszre szabott választási rendszer mellett is veszélyeztetné a győzelmét, bár megakadályozni senki és semmi nem tudja.

Ugyanakkor a választási kampány a kerítés megvédésére, a nem létező “Soros-terv” elleni védekezésre épül, ezért mindvégig az Európai Unió ellen irányul. Orbánnak az Európai Unió elleni uszító propagandával kell elérnie azt is, hogy a magyarok többsége elutasítsa az EU-t. Mert az előnyökhöz képest nagyobb a veszély, mint a megszerezhető haszon, ha az Unió idegenekkel akarja elárasztani az országot és a menekültekkel Magyarország ellen tör.

Orbánnak azt a pávatáncot kell eljárnia, hogy a fenyegetettséget csúcsra járassa, ezért az Európai Uniót hibáztassa, de még eljátszhassa az Unió reformerének és védelmezőjének szerepét, a “büszke európai országot”, amely még nem kíván kilépni, csak lebegteti, hogy az uniós magatartás “végleges szakadáshoz” is vezethet. Egyelőre csak az Unión belül. Ez a piszkos játék hozzájárul majd a 2018-as választási győzelméhez, amely matematikailag is biztosított a nem demokratikus, nem egyenlő választási rendszerrel és a médiatúlsúllyal...


MINT A BÚCSÚBAN - SZERVEZŐCÉGEK TUCATJAI ÁLLNAK A BULIZNI VÁGYÓ FIATALOK RENDELKEZÉSÉRE

ZOOM.HU
Szerző: BÍRÓ PÉTER
2017.09.18.


Sokan elégedetlenek a bulinegyedben tapasztalható állapotokkal, a leány-legény búcsús csoportok nem tartoznak közéjük.

A budapesti bulinegyedben többféle érdek feszül egymásnak, a lakók, az önkormányzat, a szórakozóhely-tulajdonosok, a magyar és a külföldi bulizók is a saját képükre akarják formálni a főváros szívét. Ma már egyre hangosabbak a tiltakozások, a demonstrálók azonban mind máshogy szeretnék rendezni a helyzetet. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy homogén masszaként mozgó, illuminált külföldi bulizók nélkül jóval kisebb problémahalmazt kellene kezelni.

Az utóbbi hetekben két, a bulinegyedben tapasztalható állapotokkal elégedetlen csoport is tüntetést szervezett, először a vendéglátóhelyek tulajdonosai és alkalmazottaik, majd az Élhető Erzsébetváros tagjai demonstráltak.

Mindkét demonstráció résztvevői a bulinegyedben lassan már tarthatatlan állapotok ellen indultak útnak, különböző megoldási javaslatokkal. Egy közös ellenséget azonban sikerült találniuk: a külföldi bulihordákat.

A külföldi bulizók valóságos paradicsomba érkeznek


A lakók az éjszakai pihenésbe beleüvöltő turisták és az utánuk maradó színes-szagos nyomok között nehezen tudnak örülni annak, hogy a bulinegyed évente 6,6 milliárd forintot hoz az államháztartásnak. A vevőkörét elveszítő kocsmatulajdonost sem nyugtatja meg, hogy a romkocsmaadóból a kerület egészségügyét fejlesztik. Ráadásul a tulajok – többek között a külföldi fiatalok maximálisra pörgetett látogatásai miatt – már új (önkormányzati tulajdonban lévő) hely nyitásában sem gondolkodhatnak...

ZUHANÓ FORGALOM, VESZTESÉGBE FORDULT MŰKÖDÉS - EZT MŰVELTE AZ ÁLLAM A VIDÉK BANKJÁVAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.09.18.Rengeteg pénz az adófizetők zsebéből, kegyeltek tündöklése és bukása kísérte az elmúlt években a takarékszövetkezetek útját. Az állami beavatkozás – mint az grafikonunkból elég látványosan kiderül – piaci lemorzsolódást, veszteséges működést hozott. Mostanra már az is látszik, hogy a „vidék bankja” szlogenként sem maradhat majd meg.

Grafikonunkból – ami a jegybanki Aranykönyvek adataira alapszik – jól látszik, hogy 2013-ig a takarékszövetkezetek forgalma (mérlegfőösszege) bővült, működésük nyereséges volt. Azután 2013 nyarán az állam keményen beletalpalt a szektorba. Először bejelentették: a takarékszövetkezetek megerősítésére százmilliárd forintot különítettek el (ez végül 136 milliárd lett). Azután rövid úton (ahogy az manapság szokás) a parlament elé is benyújtották a takarékok „integrációjáról” szóló törvényt...


PÁRHUZAMOS STRATÉGIA ORBÁN VIKTOR ÉS A NER LEVÁLTÁSÁHOZ

CIVILHETES BLOG
Szerző: Horváth László
2017.09.17.


Eljött az ősz és az ellenzéki pártok kormányváltó retorikájától zajos a média. A politikusok egymásra licitálva ígérnek nyugalmat, szép világot, de a rutinosan formált szavak mögött kevés a fedezet, mivel a végeredményt illetően szinte mindannyian Orbán Viktor jövő évi újraválasztásáért munkálkodnak.

Az ellenzék a centrális erőtér csapdájában vergődik, nem tud kitörni a számára kijelölt keretekből. Hibás stratégiát követ az MSZP és a Jobbik is, miszerint „egy kihívó kell” Orbán Viktor és a NER leváltásához. A kisebb pártok elvesztegetett évek után sem találják a közös utat. A közvélemény apátiával figyeli a „mindenki mindenki ellen” taktikával vívott dzsungelharcot, az esélylatolgatások leggyakrabban arra futnak ki, hogy a mai rezsimnek akkor lesz vége, ha magától összeomlik. Nem esélytelen pedig egy szavazócédulákkal végrehajtott hatalomváltás. De hogyan?

Orbán Viktor 2010. után a pártállam idejéből ismert „kétfrontos harc” hagyományát átvéve alakította ki a centrális erőtérnek nevezett politikai struktúrát. Lényegében három részre osztotta a hatalmi játékteret, amelyben saját tábora képezi a centrumot, tőle jobbra és balra helyezkednek el az ellenzéki pártok. A politikai küzdelemnek ebben a felfogásban az a célja és értelme, hogy ellenzéki párt ne nyerhessen választást, ne kelljen átadni a hatalmat. Többpárti rendszerben ilyen koncepció elvben nem valósítható meg, de egy ügyes „rendszergazda” sokat elérhet. Ennek egyik feltétele, hogy világos célokon és valódi programon alapuló kormányzás helyett eklektikus, kreatív, eszközökben nem válogató politizálást folytasson. Az ország jövőjét vesse alá a pillanat uralmának, ősi recept szerint ossza meg ellenfeleit és adományokkal kösse magához a támogatóit...

BALAVÁNY: EGYHÁZFEJLESZTÉS KÖZPÉNZBŐL, LEGYEN MÁR VÉGE!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Balavány György
2017.09.18.


Lehetsz te akármilyen buzgó hívő, kedves testvérem az Úrban, a hatalom szemében nem vagy több egy számjegynél.

Megszoktuk, hogy hatalmas, lomha közpénzfolyamok árasztják el a kormány által preferált felekezeteket, így aztán az újabb hírek hallatán, miszerint a közszférában dolgozók bérkompenzációjából kilencszázmilliót egyházi intézmények dolgozóinak utalnak át a miniszterelnök személyes döntése alapján, sok hírfogyasztó már fel sem húzza a szemöldökét.

Beletörődünk – mit tehetnénk – a hivatalos magyarázatokba. Az egyházak, úgymond, iskolákat és egészségügyi intézményeket működtetnek, közösségeket kovácsolnak, felemelik a rászorulót, védik a gyengét; ráadásul az ún. történelmi felekezetek az egykori komcsi diktatúra által államosított (einstandolt) intézményeik jó részét nem kapták vissza máig sem – és hát több millió hívő van e hazában, róluk is gondolkodni kell az államnak. Tehát utalás indul...

KARAFIÁTH: ORBÁN NEM FÉL A FIATALOKTÓL. RETTEG TŐLÜK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2017.09.18.


Célja: bekerülni a Diktátorok Exkluzív Körébe. Vélemény.

Mit csinál, aki fél?

Ha kellőképpen intelligens, megpróbál szembenézni a problémával, és igyekszik megoldani azt.

Mit csinál, aki retteg?

Azon nemritkán debilizáló szorongás vesz erőt, csapkod és kapkod, a primitív, ősi megoldási módokat kapja elő, nekimegy mindennek, stratégia nélkül, fejjel rohan a falnak.

Aki nem képes jól kezelni a félelmét és az indulatait, az bűnbakot keres, másra mutogat, a maga oldalát nem figyelve mar abba, aki hibás vagy hibásnak tűnik. Az ilyen elszeparálódik, és így, elkülönülve duzzasztja az egóját, pumpálja a hamis öntudatát, ami a rettegett külső erő árnyékában a gyűlölettel táplálkozik.

Csak és kizárólag frontvonalakban gondolkodik, és a szövetségeseit is a hasonszőrűek köréből mazsolázza.

A Velencei Biennálé egyiptomi pavilonjában látható kiállítás tételmondata ez: Life starts when fear ends, azaz:

az élet ott kezdődik, ahol a félelem véget ér.


Ez a kijelentés számomra – a nyilvánvaló igazsága mellett – a nyár kormányfői találkozóinak tükrében különös fénytörést kapott. Emlékszünk talán, hogy ha hatalmas hullámokat nem vetett is, de azért kis örvényeket kavart az a kormányfői kinyilatkoztatás, ami az egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi júliusi látogatásakor hangzott el, miszerint Egyiptom politikai értelemben a szomszédunk.

Szép gondolat, ízlelgessük, és talán ne csodálkozzunk, hogy úgy általában a látogatás kapcsán rögvest fel is vetődött az ellenzékben, hogy bölcs vezérünk most már aztán tényleg

látványosan megtesz mindent, hogy bekerüljön a Diktátorok Exkluzív Körébe
...

HÁBORÚ VAN ÉS NEM ÁLLUNK NYERÉSRE - INTERJÚ

INDEX
Szerző: MATALIN DÓRA
2017.09.18.Veiszer Alinda négy hónappal kisfia születése után tért vissza a Hír TV képernyőjére, és már előre tudja, hogy ezért kapni fog a kommentelőktől. Mégis szinte minden megjegyzésre, még a trollkodásra is reagál, mert szerinte bármiből kialakulhat beszélgetés. Az Indexnek elmondta, hogy kik azok, akik nem hajlandóak eljönni a műsorába, kinek a távolmaradása bosszantja a legjobban, és miért faggatta Gundel Takács Gábort olyan hosszan a köztévéről. De szó esett a médiaháborúról, arról, hogy miért hívná meg beszélgetni Andy Vajnát, de miért nem kíváncsi Kökény-Szalai Viviennre. Azt is elmondta, hogy miért nem választaná az újságírást, ha ma kellene döntenie, és miért nem tartja valószínűnek, hogy Magyarország olyan hely lesz 25 év múlva, ahol érdemes lesz maradni a gyerekeinek.

Az, hogy most ősszel visszatérsz a képernyőre, nehéz döntés volt? A Hír TV akarta így, vagy te?

Nem volt nehéz egyáltalán. Amint kiderült, hogy teherbe estem, ami körülbelül egy éve volt, azonnal tudtam, hogy vissza szeretnék jönni szeptemberben. Ha tervezem, sem alakulhatott volna szerencsésebben, nyár elején szültem, nyáron amúgy is leállás van, eltelik három-négy hónap, amiről azt gondoltam, hogy az már sima ügy, vissza lehet jönni. Nem biztos, hogy első gyereknél is így érezném, de a másodiknál már igen. 


Nem olyan médiavilág van, amibe belefér, hogy egy évet otthon legyél a gyerekkel. Szánalmas vagy nem, karrierista vagy nem, ez tény.

A másik pedig, hogy az első gyerekemnél is hathetes korában éreztem, hogy menni akarok, és csinálni akarom. A legrosszabb énem jön elő belőlem, ha nem csinálhatom. Az irigy, a rettenetes, aki figyeli, hogy de jó a többieknek, ezt én is meg tudnám csinálni. És azzal nem lehet együtt élni, az a házasságom végét jelentené. És az én végemet is. Úgyhogy bejelentettem, hogy jönni akarok, és nyitottak voltak rá. A köztévéhez képest ez nagy változás, ott ezt arra használták, hogy menjél csak el gyesre, aztán majd magadtól elmész a tévétől is. Itt meg az első kérdés az volt, hogy jó, de hogy csinálunk baba-mama szobát...

ORBÁN: KÉREM, NE A HATALOMÉRT ÉS A PÉNZÉRT POLITIZÁLJANAK!

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.09.18..


Hétfőn egykor elkezdődött a parlament őszi ülésszaka, szokás szerint Orbán Viktor felszólalásával, és az utána jövő vitával. Teljesen kampányüzemmódba kapcsolt mindenki, a 2018-as választás tétje volt a fő téma...

NEMZETI DAL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.18.

Nemzetivé lett a dohány, nemzeti a mutyi,
háromszor veri el pénzed a nemzeti Matyi

Nemzeti a gyógyítás, az iskola, a temetés,
nemzeti lett a saját láb, a lenyúlás, az etetés

Nemzeti az alaptörvény, nemzeti az asztal,
s a külföldre távozó, kit senki sem marasztal

Nemzetire sül a zsömle, a kalács, a kenyér,
a nemzeti hálapénz, a zsebedbe belefér

Nemzeti a tündérmese, nemzeti a rezsim,
rózsát terem a sok rizsa, ha csökken a rezsim

Nemzeti az átverésünk, és a parasztvakítás,
nemzeti a csendestárs, a stróman, és a sikítás

Nemzeti az országalma, a korona, a jogar,
s a csend, mely után jön majd a nemzeti magyar vihar.

MAGYARORSZÁGRÓL NEM, CSAK A MENEKÜLTEKRŐL ÉS SOROSRÓL FOG SZÓLNI ORBÁN KAMPÁNYA

B1 BLOG
Szerző: ashwood
2017.09.18.


Orbán Viktor rövid időn belül harmadszor is megnyitotta a politikai szezont – Tusványos, Kötcse, parlament – de a menekülteken és a Soros kezéből falatozó brüsszeli bürokratáknál ezúttal sem jutott túl.

Aki arra számított, pontosabban abban reménykedett, hogy a választási kampány során Magyarországról is szó esik majd, annak csalódnia kell. Ezt tette egyértelművé hétfőn Orbán Viktor a parlamentben. A miniszterelnök beszéd lényegi elemeit számtalanszor hallhattuk már, ezúttal a beszéd felépítése is egyértelművé tette, mit várhatunk a következő hónapokban. Orbán először, mintegy leltárt vagy termelési jelentést felolvasta, eldarálta a gazdaság – szerinte – lenyűgöző számait, majd hosszan ecsetelte a már ismert világvégét: mindez odavész, országgal, kultúrával, magyarsággal egyetemben, ha nem ő nyer jövő tavasszal. Mert akkor a migránsok hátáról brüsszeli bürokratákat kézből etető Soros György lebontja a határokat, megeszi reggelire a Petőfi összest, kinyomja minden tubusból a pirosaranyat és ezzel vége is lesz mindannak, amit fehér, keresztény, magyar Magyarországnak hívunk.

Orbán vagy az apokalipszis - nagyjából ennyi a szofisztikát választási üzenete a Fidesznek. És már az is hazaáruló/kerítésbontó/migránssimogató/sorosbérenc, aki ezt kétségbe vonja...

SOROS - ÖRDÖG VAGY ANGYAL?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.09.16.


Próbáltam minél hitelesebben és pártatlanabbul összeszedni. Fő vezérfonalam a Wikipédia vonatkozó cikke volt.

Soros György 1930-ban született Budapesten.

I. vádpont - a zsidó vagyonok elkobzása
14 éves korában az apja lefizetett egy náci tisztviselőt, hogy hazudja az örökbefogadott keresztfiának, így elkerülve a deportálást. A terv működött, Soros a náci tisztviselőt kísérte munkájában, akinek a zsidó vagyonok elkobzása volt a feladata.

Magyarázat
Később erre azt mondta, nem bántja, hogy így történt, mert nincsen személyes felelőssége a vagyonelkobzásokban - ahogyan haszna sem volt belőlük -, a túlélés érdekében szemlélődőként kísérte a tisztviselőt.

Véleményem
Mit kellett volna tennie? Magányos tizennégy éves akcióhősként szembefordul a nyilasokkal? Azt hiszem, ezek a fotelből nem felfogható életszituációk. Hála Istennek. És maradjon is így! Személyes véleményem, hogy nem ártott senkinek ezzel, az vesse rá az első követ, aki máshogy cselekedett volna… Forrás

1947-ben Angliába emigrál, ahol gazdasági végzettséget szerez.
1956-ban az USA-ba megy. Filozófiával foglalkozik, brókerkedik.
1987-ben publikálja nagyhatású elméletét a reflexivitásról...VISELKEDÉSKULTÚRA A FACEBOOK KORÁBAN? TEGEZŐDÉS VAGY MAGÁZÓDÁS?

IFL GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.09.18.

Lassan ott tartunk, hogy nem generációk ütköznek egymással, hanem világok torkollanak egymásba, már ami a viselkedéskultúrát jelentené 2017-ben. A valóság online térbe való kiterjesztésével megváltoztak a játékszabályok. Ijesztő belegondolni, hogy amíg a mai X generáció tagjai nem értik, hogy mi történik, addig az Y tagjai beletanulnak abba, amibe a Z generáció már beleszületett. Jelen pillanatban a viselkedéskultúra szétbomlott online és offline területre, amin belül több száz szituációhoz igazított reakció az elfogadott. A világ pedig közben egyszerűsödne...

Amihez ragaszkodnak a klasszikus iskolát követők

A tegeződés a protokoll hármas szabálya szerint ajánlható fel:
  1. nő a férfinak
  2. idősebb a fiatalabbnak
  3. vagy magasabb rangú által
Ezekben az esetekben illik elfogadni a felkérést, és megtiszteltetésként átélni. 
Visszautasítani sértésként fogható fel. A hétköznapi életben ez a hármas szabály annyira megállja a helyét, hogy végső "elkeseredésében" mindenki ehhez folyamodik, ha nem biztos a megszólításban. Ugyanakkor érdekes látni, ahogyan keverednek a szokások, hiszen a Facebook generáció számára a tekintélyelvűség egy letünt protekcionista kor szellemét idézi meg, ami ellen vannak minden idegsejtükkel...

"Ha belegondolunk, akkor minden a tekintélyelvűségről szól, amit nem az érték, hanem a létezés határoz meg. Itt léteznek még a határok, miközben a fiatalok megtanultak határok nélkül élni."

Hiába kéri ki egy középkorú nő magának a tegeződést, hiszen egyre kevésbé kapja ezt meg. Sajnos ezt a tiszteletlenség jeleként, személyes sértésként éli meg a többség, holott egyszerűen arról van szó, hogy
  • a tiszteletet ma már nem szavakban, hanem cselekedetekben márik
  • a magázódás Y generációtól felfele nem jelent automatikus tiszteletet
  • egyre inkább megfáradt kommunikációs eszköznek ítélik meg
  • egyszerűen nem hatékony...

MÉSZÁROS MÁRTA: AZOK A TÉMÁK IZGATNAK, AMIKRŐL HALLGATNI SZOKÁS

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Bársony Éva
2017.09.16.


Jövőre lesz ötven éve, hogy bemutatták a Napló-trilógiával világhírűvé lett Mészáros Márta első nagyjátékfilmjét, az Eltávozott napot. Legújabb, 26. játékfilmje, az Aurora Borealis – Északi fény októberben kerül a mozikba, témája a háborúkban vagy a megszállások idején megerőszakolt nők, s az erőszakból született gyerekek sorsa. Nem először dönt tabukat.

- Az 1968-as, rendkívül kedvezően értékelt játékfilmrendezői bemutatkozása egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon első nőként volt mersze helyet követelni a máig macsónak számító filmrendezői kasztban. Hogy fogadták?

- Előtte dokumentumfilmeket forgattam, s a döntéshozó filmkáderek elég hevesen le akartak beszélni, mondván, csináljam tovább azt, amit addig. De éppen egy dokumentumfilmem nyomán akartam egy történetet elmondani néhány lányról, akik szövőgyárban dolgoztak és valami szépet kerestek az életükben. Egy darabig tartott a huzavona, de amikor Miklós (Jancsó Miklós volt akkor Mészáros Márta férje – a szerk.) mellém állt, engedett az ellenállás. Már túl volt a Szegénylegényeken, neve volt a szakmában. Számított, hogy bízott bennem. De a biztonság kedvéért nagyon kevés pénzt adtak rá. Amikor elkészült, éppen Magyarországon járt a kor egyik legnagyobb nevének számító filmesztétája, az olasz Lino Micciche, akinek megtetszett. Elvitte Pesaróba, a nemzetközi fesztiválra, aztán a franciák megvették, s egy évig ment kint a mozikban. Ez eldöntötte, hogy rendezhetek.

- Különösnek mondható a viszonya a tabukhoz, a tilalmakhoz. Első filmje főszereplőjének egy táncdalénekest - a fiatal Kovács Katit - tett meg, ami szentségtörésnek számított. Elképzelhetően a frászt hozhatta a filmes nagyfőnökökre Szörényiék, az Illés meg a beatzene filmbe emelésével is, ami megint csak istenkísértés volt.

- Tán a hazátlanságomban a magyarázat. Lényegében gyökértelen vagyok, nem kötnek tilalmak, törvények, szabályok. Magyarországon születtem, de innen nagyon hamar elmentünk, először Olaszországba, majd a Szovjetunióba, ahol Kirgíziában éltünk a szüleimmel. Ott gyilkolták meg őket, ma is ott van a szüleim szelleme.

- Ahogy azt a világhírűvé lett Napló-trilógiából ismerjük.

- Állandóan utaztam valahová, sehol nem voltam otthon, a gondolkodásmódom kialakulásában egyedül a magam törvényei szabályoztak. Éltem Ázsiában is, Európában is – tíz éve jöttem vissza Budapestre Lengyelországban töltött hosszú évek után -, gyökerek nem kötnek, tiltásokkal nem foglalkozom. Kovács Katit nem tabudöntögetésből, hanem azért választottam, mert őt láttam a legjobbnak a szerepre. Benne megvolt a szépség, az erő és az eredetiség. Persze le akartak beszélni róla, ijesztgettek, hogy rossz lesz, de bevált, és a második filmemben is szerepelt. Ami Szörényi Leventéék zenéjét illeti, több filmemben használtam a zenéjüket, mert kifejezői voltak a kor fontos hangulatának, bizonyos fokig a beat-korszak üzenete kapott helyet vele a filmben. A Szép lányok, ne sírjatok című filmemben a Kex, a Szíriusz, a Metró zenélt, olyanok írták a dalokat, mint Szörényi, Zorán, Bródy, Orszáczky, Tolcsvay...

ITT OLVASHATÓ

CSAKNEM ÖTEZER TANÁR HIÁNYZIK A MAGYAR ISKOLÁKBÓL

ZOOM.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2017.09.18.


A pedagógushiány mára olyan méretűvé vált, hogy nem csak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is problémákat okoz.

A Jófogás és a Vatera mellett már a Facebookon is kétségbeesetten keresnek tanárokat azokba az iskolákba, ahol a tanév kezdetéig még mindig nem sikerült az összes állást betölteni. A budapesti Vörösmarty Mihály általános iskolában maguk a tanulók írták ki nemrég a közösségi oldalra: bár elengedhetetlen, hogy tanuljanak angolul, eddig még nem találtak nyelvtanárt .

„Szeretnék egy jó humorú, közvetlen, angoltanárt, aki eljönne az iskolánkba minket tanítani. Mi ígérjük, hogy akarunk is tanulni” – ígérte a szokatlan hirdetésben az 5. B. osztály.

Esetük egyáltalán nem egyedi: a magyar árverési és apróhirdetési oldalak még mindig tele tele vannak állásajánlatokkal, amikben a legkülönbözőbb iskolákba keresnek pedagógusokat. A hivatalos közigazgatási állásportálon a tanár szóra 3128 találatot dob ki a kereső.

Mivel az eddigi összesítések csak becsülni tudták a hiányzó tanárok számát, megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, pontosan hány betöltetlen tanári állás van az országban. Bár az Oktatási Hivatalnak csak tavaly októberi adatai voltak, nem túlzás azt állítani, hogy Magyarországon egy nagyobb falunyi pedagógus hiányzik,

egészen pontosan 4752.

Bár a szám elrettentőnek tűnik, az OH szerint ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az országban tanárhiány van, mivel az összes álláshely száma 158 709.

Azt ugyanakkor az EMMI is elismerte, hogy vannak olyan települések, ahova nehéz egyes tantárgyakhoz pedagógust találni. Ez elsősorban természettudományos, gyógypedagógus szakterületre jellemző – írták...

CSŐ VITYA!

CIVILHETES BLOG
Szerző: Híres ember
2017.09.18.


A minap olvastam, hogy mennyire be vagytok szarva a Felcsúti Piko vasút EU-s ellenőrzése miatt. 

Szerintem hatalmas ötlet volt tőled. Ekkorát nyúlni az EU-s pénzből egy pár vagonos szarral, ami a semmiből indul és a semmibe érkezik!!! Kurva jól kitaláltátok! Egyébként szerintem nem kell paráznotok a fináncok miatt. Úgyis csak pár napot lesznek itt. Hozzatok lengyeleket pénzért ide is, azt elmondhatjátok, hogy nemzetközi! Na!! Na!! Ugye mekkora csávó vagyok?! Van itt tüdő!! Még Nemzetközi Utazási Irodát is nyithattok minden megállóban. Ugye? Ha a fináncok elmentek, majd csináltok belőle vadetetőt, azt a környezetvédők is megnyugszanak.

Figyu! Ha már itt tartunk konzultáljunk kicsit nemzeti módon. Azt látom, hogy tökös bélák vagytok a lenyúlásban, csak kissé szegényes az eklázsi ötletek terén. Ha gondolod dobok pár tutit, hogy mivel tudod még nyúzni a birkanyájat. Ezt kamillázd! NEMZETI FINGADÓ!!! Na!! Ugye milyen sirály csávó vagyok? Ki szereti, ha az orra alá finganak!? Mi?! Senki! Fizessen a paraszt, ha fingani akar a hétszentségit! A külföldiekre pedig duplán kiróni! Nehogy má’ migráncs fingot szagoljunk a saját hazánkban! Ingyen! Ha emellett kötelezővé teszed az éttermekben a babgulyást, mint Nemzeti Ételünket, akkor tuti a kasza. Ráadásul legalább egymillió munkahelyet is teremtesz. Nehogy má’ azt mondja az ellenzék, hogy nem tartod a szavad! Hisz valahogy ki kell szűrni az adócsalókat, vagy nem? FING ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM! Na! Ettől a hazafias ötlettől még Gyurinak is keresztbe fog folyni a könnye! Képzeld el, ahogy a Minisztérium emberei járják az utcákat, tereket, tömegközlekedési járműveket és szagolgatják az emberek seggét, hogy vajon fingott-e! Ha igen, mindjárt ellenőrizhetik online, hogy befizette-e a fingadót, ha nem akkor helyszíni bírságot neki, de akkorát, hogy belegárgyuljon! Mekkora ötlet má’ !! Lőrinc is boldog lenne, hisz a profiljába pont beleférne egy gázfogó üzletág. Olyan gatyákat gyárthatna, ami felfogja a fingot és havonta adókedvezmény fejében le lehetne adni Felcsúton! Ugye hogy nem semmi! Aztán eladhatnátok a népnek gázvezetéken keresztül. Fűtsön a paraszt a saját fingjával, de lóvé ide jöjjön!...

ORBÁN ŐSZÖDI BESZÉDE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.18.


11 éve, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Pontosabban a beszédnek egy gondosan megszerkesztett, megvágott részlete. Orbán őszödi beszéde eddig még nem került nyilvánosságra, de most közzé tesszük.

Drága hülyéim, magyarok!

Most mit vagytok úgy oda? Miért bámultok rám, mint borjú az újkapura? Buta, kifejezéstelen tekintettel. Úgy tesztek, mintha nem tudtátok volna, hogy mi lesz. Mitől vagytok kiakadva? Miért mondjátok, hogy nem tudtátok?

Munkát vállaltatok egy kuplerájban és nem sejtettétek, hogy mi lesz a dolgotok?
Lehetett tudni, nem rejtettem véka alá soha.

Na jó, nem mindig mondtam meg nyíltan, hogy mire készülök. Nem akartam szájbarágós lenni, gondoltam, hagyok nektek egy kis intellektuális kihívást. Azt hittem, hogy negyven év egypártrendszer után képesek vagytok megfejteni a kódolt üzeneteket. Tudtok a sorok között olvasni, ismeritek a szavak valódi jelentését, és a testbeszéd értelmezése sem idegen tőletek.

Tudtátok, hogy mi vár rátok.

Néhány évvel ezelőtt jobb társaságban kiröhögték, aki azt mondta, hogy visszahozom nektek Horthyt. Államosítok mindent, látástól vakolásig, és csak kevesek kiváltsága lesz a tájékozódás.

Hogy a papok befészkelik magukat az iskolákba, a családokba, a hálószobákba.
Kinek a pap, kinek a paplan.

Stadion és kisvasút lesz oktatás és egészségügy helyett.

Kiröhögtétek, aki ezt mondta, hülyének hittétek.

Legalább magatoknak ne hazudjatok, aranycsibéim! Ti tényleg nem tudtátok, hogy lebontom a jogállamot, és sóval hintem be a helyét? Nem kellett professzornak lenni hozzá, hogy valaki megértse, filozófusnak sem.

Ha lett volna hozzá fületek és szemetek, már régen tudnátok, hogy mi a dörgés. Akkor például, amikor azt mondtam, hogy oszt jó napot.

Hogy a haza nem lehet ellenzékben.
Hogy egy a tábor, egy a zászló.

Adtam már jeleket korábban is. Füstjeleket, ha úgy tetszik. Jó húsz évvel ezelőtt, amikor egy Fidesz-közeli kolléga egyetlen nap leforgása alatt tucatnyi köztartozásos céget vásárolt Kaya Ibrahim és Joszip Tot urak lopott útlevelével. Lehetett volna gyanakodni. És amikor rákérdeztetek, az volt rá a válasz, hogy mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni...

BÉRUNIÓ: TÉNYLEG AZT AKARJUK, HOGY AZ EU MONDJA MEG, MENNYIT KERESÜNK?

24.HU
Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna
2017.09.18.


Magyarországon a Jobbik állt be a bérunió kezdeményezése mögé, amelynek lényege, hogy az Európai Unión belül egyenlő munkáért egyenlő bért kelljen fizetni. Ehhez Magyarországon kívül hét országban keresnek támogatókat: Bulgáriában, Észtországban, Horvátországban, Lengyelországban, Lettországban, Romániában és Szlovákiában. Összesen egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon a kérdéssel. De mit is értünk konkrétan bérunión? Annyit fogunk keresni, mint a németek? Van ennek realitása?

Egy biztos: a magyar béreknek emelkedniük kell


Pogátsa Zoltán közgazdász támogatja a bérfelzárkóztatást. A jelenlegi bérszintet azért nem tartja működőképesnek, mert nem él meg belőle sem a költségvetés, sem az emberek, nem tud fejlődni az ország, nincs kereslet a kis- és középvállalkozások termékeire, szolgáltatásaira, nem éri meg technológiát fejleszteni, termelékenységet emelni, mert olcsó az élőmunka.

Ez a bérszint gátolja a magyar gazdaság fejlődését – jelentette ki. 

Ám a megoldás szerinte nem a bérunió, amit megvalósíthatatlan követelésnek tart. Újságírós példával élt: hogyan lehetne az egy szerkesztőségben eltérő feladatokat végzőknek egyforma fizetést adni? Akkor hogyan működne ez az egész Európai Unió összes szerkesztőségében? Technikailag hogyan lehetne az összes lehetséges állást, pozíciót (a sírásótól a szülésznőig, a börtönőrtől a bankárig) európai uniós szinten egyeztetni, kategorizálni és egy szintre hozni?

Másrészt szerinte gazdaságilag nem az a helyes, hogy a magyar bérek azonnal felugorjanak, mondjuk, a német bérszintre. Nyilvánvaló gazdasági előny, hogy nálunk alacsonyabbak a bérek. De miközben ma a német-magyar bérarány 5:1 körül van, inkább 3:1-nek kellene lennie.

Azt, hogy mennyi legyen a bér, nem Pogátsa Zoltánnak vagy a kormánynak kell megmondani, hanem a piac szereplőinek – tette hozzá. 

Nyugat-Európában a munkaadók és a munkavállalók képviselői leülnek egymással tárgyalni, megnézik a termelékenységi szinteket, és általában kétéves megállapodásokban rögzítik, mennyivel nőhetnek a bérek. Mert ott a szakszervezetek erősek, ha kell, sztrájkkal fenyegetnek, és ennek meg is van az eredménye: emelkednek a bérek. Magyarországon is az kellene, hogy megerősödjenek az érdekképviseletek, és a gazdasági mutatók alapján a szereplők egymás között bokszolják le, hogy az egyes iparágakban menyivel emelkedjenek a bérek.

A jelenleginél magasabb bérszintek kellenek, hogy minimum a megélhetést biztosítsák, de csak annyira, hogy közben ne árazzák ki a magyar cégeket a piacról– magyarázta a 24.hu-nak...

EGY VÁROS, AMIRŐL NEM IS TUDTUK, HOGY A VILÁGON VAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ági
2017.09.18.


Lassan a végéhez közelednek Ági amazonasi kalandozásai, amit én a magam részéről nagyon sajnálok, mert rengeteg érdekességet tudtam meg egy általam eddig kevéssé ismert részéről a világnak. Arról nem is beszélve, hogy a mai posztból (túl azon, hogy olyan városba visz, amiről még életemben nem hallottam) az is kiderül, hogy a kesudió nem is az, aminek gondoltuk. A rengeteg szuper képről már nem is beszélve, 
amit most is köszönök Áginak!

„Egy város, amiről azt se tudtuk, hogy a világon van, mégis a mélyére keveredtünk: Tarapoto, a perui Amazónia gyöngyszeme. 
„Ebbe a városba érdekes módon keveredtünk el. Nem terveztünk ide jönni, mi több, a városról sem hallottunk soha életünkben - egyáltalán nem szerepelt ez a megálló az úti terveinkben. 
Amikor hajóra akartunk szállni Iquitosban (Pucallpa városába indultunk volna), önkéntes védőangyalunk (Cesar) beszélt rá minket Tarapotóra. Gyorsan rávett minket méghozzá jó indokokkal:
- gyönyörű szép hely, vízesésekkel, hegyekkel és lagúnákkal
- nem kell 5 napot kibírnunk a középkori körülményeket nyújtó teherhajón, hanem csak hármat
- Pucallpaba is eljuthatunk innen, de már busszal 14-15 óra alatt. Így időt is spórolunk és a buszon sokkal kulturáltabb körülmények közt utazunk, mint a hajón.
Öt perc kellett hozzá, valamint a teherhajón látott körülmények, hogy eldöntsük: oké először legyen Tarapoto és nem Pucallpa. Sokszorosan áldottuk Cesart utóbb - egyrészt azért, mert kizártnak tartottuk, hogy még egy éjszakát elviseljünk azon a rettenetes hajón, másrészt pedig megismerkedhettünk a perui Amazónia egy újabb gyöngyszemével. :) ...

ORBÁN VIKTOR! ÁLLJON ÁT A NÉP OLDALÁRA!

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.09.17.


A nagy méltóságú Fidesz frakció sápadt vala, és reszketni méltóztatott, és öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Örömmel hallottam pártja újdonsült frakcióvezetőjének első valódi politikai nyilatkozatát. Rögvest egy megfutamodással debütált Gulyás Gergely, bátor Sir Robin módjára elszaladt a korrupcióellenes népszavazás elől, az ellenzékre hárítva a felelősséget. Azt ígéri, hogy majd a Fidesz frakció megszavazza törvényjavaslatot, ha az ellenzék benyújtja a korrupciós jellegű bűncselekmények elévülési idejének növeléséről szóló jogszabály-tervezetet.

Sajnálatos módon oly sok alkalommal ígérgettek, hitegettek minket ellenzékieket, és a magyar népet is, hogy elvesztettük a bizalmunkat Önökben. Számos példát felhozhatnék, de maradjunk csak a korrupció tárgyánál. Elszámoltatást ígértek, erre Kocsis István, a 2010 előtti világ korrupciójának emblematikus figurája, miniszteri beiktatásra jár a Parlamentbe. Azt ígérték, hogy levágják a kezét annak, aki lop. Hiába tudnának fél kézzel is gombot nyomogatni a biorobottá lefokozott képviselőik, de egy esetben sem történt komoly retorzió. Meggyes Tamás volt képviselőjüket, polgármesterüket is csak az elévülés mentette meg a bíróságon...

MOST 42 MILLIÁRD HIÁNYZIK ÉPP SÜRGŐSEN AZ EGÉSZSÉGÜGYBŐL

INDEX
Szerző: SZALAI
2017.09.18.


Újra extra finanszírozásra van szüksége a hazai egészségügynek, most a tervezetthez képest épp egy 42 milliárdos lyukat kéne gyorsan betömni, írja a Népszava.

Ebből 6,4 milliárd csak arra kell, hogy a kórházak és a szakrendelők mindent ugyanúgy tudjanak tovább gyógyítani, ahogy eddig. A lap szerint a szokásos alulfinanszírozáshoz képest még az dobta meg az időszakos hiányt, hogy a kormány hiába adott forrást arra, hogy a szakrendelők több egynapos beavatkozást végezzenek a kórházak helyett, a kórházak ilyen jellegű teljesítménye nem csökkent a tervezett arányban. Azt írják, hogy járóbetegen végzett ilyen műtétek aránya 63 százalékkal nőtt a szakrendelőknél.

Drága a rák gyógyítása a társadalomnak is


Emellett például a gyógyszerárak támogatására is még 28 milliárd forint kellene, mert az idei terápiákra tervezett 247 milliárd forintos keret szeptember közepére elfogyott. A támogatott gyógyszerekből 5-7 százalékkal több ment idén. Az újfajta gyógyszerek mellett a daganatos betegségek, a trombózis, a cukorbetegség és szklerózis multiplex kezeléséhez szükséges orvosságokra kellett különösen sokat költenie az egészségbiztosítási alapnak.

Főleg rákgyógyszerek vihetik a pénzt, pontosabban a főleg túlköltekezés egyedi méltányosság keretében finanszírozott orvosságokkal indokolható. ilyenkor az orvosnak időszakosan kérvényeznie kell, hogy a betege megkaphasson támogatott áron valamilyen orvosságot. Tavaly 13 ezren adtak be ilyen kérelmet, nagyjából kevesebb mint a felük kaphatott is gyógyszert így...

ANALIZÁLÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.09.18.


Az Index ma reggeli "vezércikke" egy elemzés, jó hosszú, alapos elemzés a magyarországi külügyminisztériumról, azon belül a súlyosan beszédhibás, macskanadrágba öltöztetett teremfocistáról és annak módszereiről.

Nagyon szépen kérem, ezt ne tessék. A moslékot nem elemezzük. Az olyan. Ha leírjuk az összetevőit, az eredeti ételeket, amiből lett, akkor is csak moslék marad. Egyék meg a disznók. Arra való.

URI-MURI JÁTÉK KASTÉLYOKKAL FIDESZ-MÓDRA

NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: Vas András
2017.09.18.


Kormányközeli körökben népszerűvé vált a kastélyvásárlás, és ezzel egy időben rugalmassá tették a felújítások elszámolhatóságának határait.

Azt sem tudjuk, miért kerültünk be, ahogy arról sem beszél senki, miért raktak ki minket – tárja szét a kezét Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere, amikor a falubeli Somssich-kastély sorsáról kérdezzük. A XVIII. század közepén épített impozáns épületegyüttes, amely a XIX. századtól a honi lótenyésztés egyik bölcsőjének számított 2014 végén került be az akkor meghirdetett Nemzeti Kastélyprogramba, hogy aztán a tavalyi év végén egy kormányhatározattal el is távolítsák onnan.

Nagyon rosszul jártunk – teszi hozzá a polgármester –, hiszen a program előtt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz (MNV) tartoztunk, s velük, ha lassan is, de folyamatosan haladt a felújítás. Kétszázmillió forintból új tetőt kapott a kastély, s megújult az egykori cselédház is, rendbe tettük a tizenhat hektáros parkot, ahol ezer méteres lovaspálya is található, továbbá megújult a magtár. A következő lépés az egyik istálló renoválása lett volna, s ha az kész, be tudtunk volna kapcsolódni a lovas turizmusba, ami komoly kitörési lehetőség lett volna a falunak.

Azzal azonban, hogy bekerültek a kastélyprogramba, az MNV-től átkerültek a Forster Központhoz, majd annak megszűnése után az év elejétől a Budavári Ingatlanfejlesztőhöz. Utóbbi jelenleg a fenntartó, a falu az üzemeltető. A kapcsolat korrekt, csak éppen a falu vezetésének fogalma sincs arról, most épp mi a szándék a kastéllyal, nagyjából a park gondozásában kimerül a közös munka.

Arról viszont nem beszélnek, mi lesz a sorsunk, lehet, nem is tudják. Csak annyit mondtak, amikor érdeklődtünk, miért kerültünk ki a programból: sajnáljuk, így szólt a kormányhatározat – magyarázza Fentős Zoltán.

A Nemzeti Kastélyprogramot 2014-ben hirdette meg a kormány: 33,8 milliárd forint uniós és 9,9 milliárdos költségvetési forrásból 35 hazai komplexum felújítását jelentették be. Cél volt, hogy a rekonstrukciók után különféle programom révén a kastélyokat önfenntartóvá tegyék. Az elképzelések alapján az egyes projektekre maximum 1,5 milliárdot – világörökségi helyszínek esetén 3 milliárdot – lehetett fordítani. A határozat szerint a kormány elrendelte, hogy az érintett műemlék-együttesek 2015. március 1-ig kerüljenek át az MNV-től a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kezelésébe, amely az állami támogatás mellett a program előkészítésére 679 millió forintot kapott – a programra emellett uniós pénzeket is fel akartak használni...

NEM KÖVETETT EL BŰNCSELEKMÉNYT A FIDESZES, AKI MÁSFÉL MILLIÁRDOT TÜNTETETT EL A VAGYONNYILATKOZATÁBÓL

444.HU
Sarkadi Zsolt
2017.09.17.


Még februárban mutatta be a Direkt36 Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselőt, aki 1,5 milliárdot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozataiban.

Az egyik, Farkas résztulajdonában álló cég ugyanis 2012 óta kiemelkedően sok, összesen több mint 2,5 milliárd mezőgazdasági támogatást szerzett, ebből azonban a képviselő csak 925,5 milliót tüntetett fel a parlamenti bevallásaiban. Ha ez nem lenne elég, a kormánybiztosként a Mezőhegyesi Ménesbirtokot is irányító képviselő nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban két olyan céget, amiben tulajdonrésze volt.

A cikk nyomán Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Most megkapta az értesítést, hogy az ügyben indított nyomozást megszüntették, ugyanis
a Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem történt bűncselekmény.

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozat indoklása szerint Farkas nem követett el költségvetési csalást, hiszen nem okozott vagyoni hátrányt sem a magyar költségvetés alrendszereinek, sem az Európai Unió pénzalapjainak azzal, hogy valótlan összegeket szerepeltetett a vagyonnyilatkozatában...

AZ ÉN KORMÁNYOM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.17.


Az én kormányom klasszikus struktúrában működne, a minisztereket minisztereknek neveznénk és nem raknék a nyakukba egy nyálcsorgató idiótát, hanem felelős minisztériumokat vezetnének.
A miniszterelnök munkáját a miniszterelnökség apparátusa segítené, természetesen a hatásköröket nem gyűjtené, hiszen a döntési jogosítványokat oda kell telepíteni, ahol az adott területet legjobban ismerik, és ez nem okvetlenül egy nagyranőtt vízfej, amelyik csak bólogat a bölcs miniszterelnök döntéseihez.
Vezetője egy valóságos államtitkár lenne, ő lenne az, akit választások után cserélni lehetne, de a miniszterelnökség apparátusát nem.
A minisztériumoknál ugyanez lenne a helyzet, két államtitkárral, közülük az egyik politikai államtitkár, aki miniszterével együtt képviseli a minisztérium politikai döntéseit, osztja a miniszter sorsát, de a minisztérium szakmai működtetéséért felelős államtitkár nem lenne politikai zsákmányszerzés áldozata.
Az apparátusok ma is tudják, hogy ki érti az adott területen legjobban a szakmát, közülük kellene, hogy kikerüljön ez a személy.
Lehetne akár egy ilyen kormány is:

CSÚSZIK A LEPEL LEFELÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.18.


Jó reggelt! Remélem, mindenki ügyesen felébredt. Én speciel álmos vagyok, mint a fene. Felébredtem időben, de gondoltam, még öt perc, egy picit lehunyom a szemem, mindjárt kelek. Amikor újra kinyitottam, már negyed hét volt és rugóra járt a testem, kivágódtam az ágyból. Mert elaludtam, nyilván. A baj csak az, hogy az agyam nem kelt rugóra, szerintem még most is az ágyban szundikál. Nélküle meg elég nehéz.

Ma van a napja, amikor az európai delegáció megérkezik kicsiny, ámde illiberális és jó alaposan megvédett hazánkba, hogy megcsodálják, mire költjük az uniós forrásokat. Megnézik a felcsúti csühöst, a 4-es metrót, a Város Szíve projektet, a Vigadót és még pár dolgot. Attól függően, hogy elmarasztalják, vagy sem, majd a kormány megmondja, hogy tündérmókusok, vagy geciládák ők.

Ma kezdődik a parlament őszi ülésszaka. Csak remélni tudom, hogy a drága képviselő hölgyek és urak nem fognak túlságosan unatkozni, sem pedig fázni (most mifelénk éppen 10 fok van, ami nem nevezhető soknak) a következő hetekben.

A pártpropagandisták a hidegre való tekintettel sem nyughatnak. Az Origo névtelen, hangtalan és arctalan firkásza főleg nem, pláne, hogy ellenük ítélt a bíróság Gulyás Mártonnal szemben. Most jön a nemes bosszú. Idézem a tényfeltáró cikk elejét. A címe: Elmondjuk, kicsoda Gulyás Márton.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elzavart hallgatójából a Sándor Palotát megdobáló tüntetésszervezővé lett Gulyás Márton „életművét” foglaljuk össze a következő sorokban. Hogy jutott el a zseniális balettművész Markó Iván premierjének megzavarásától a választási rendszerekről való sajátos elmélkedésig, megmosolyogtatóan sikertelen tüntetések szervezéséig vagy legutóbbi szerencsétlenkedéséig, amikor az Origo biztonsági őre kidobta a szerkesztőségből, mert “barátaival” be akart törni. Persze, nem szabad Gulyás Mártont lebecsülni: igen, saját erejéből csak ügyetlenkedésekre futja. De ha Soros Györgytől még több pénz jut hozzá, még több embert fog tudni rángatni, és akkor megpróbálja nyilvánvalóan beváltani ígéretét: az ő finomkodó megfogalmazása szerint polgári engedetlenségi mozgalmat indítani. (Origo)

Hát nem csodás? Szerintem is. Ha a nevét nem vállaló szartúróbogár és a jobb sorsra érdemes Origo így folytatja, biztosan nem marad el a vaskos boríték. Ahogy a Magyar Idők szorgosai is biztosan kapnak némi szaloncukorra valót, amiért felkapják a témát, mint pulyka a friss taknyot. Sőt, még gazdagítják is. Gulyás Márton mellé Schilling Árpád és Vágó Gábor is felkerült a céltáblára, ahová a szorgalmas seggnyalók célbaköpdösnek.

Miközben mi itt a saját hülyeségeinkkel és idiótáinkkal vagyunk elfoglalva, Silvio Berlusconi hivatalosan is visszatért a politikai életbe. Az olaszoknak is megvan a maguk baja, azt hiszem...

KÖZÖS SZÉGYENÜNK, AZ ŐSZÖDI BOTRÁNY - MAI MAGYAR TRAGÉDIÁNK BÖLCSŐJE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel
2017.09.18.


2006-ban is vasárnapra esett szeptember 17-e. Az ország egy békés hétvége után lassan a hétfői munkakezdésre készülődött, amikor a közrádióhoz eljuttatott vágott felvétellel valakik felrobbantották az őszödi beszéd időzített bombáját.

Madártávlat, nem csak az őszödi beszéd


2006 szeptemberében szivárogtatták ki az őszödi beszéd manipulált változatát. A jeladásra azonnal megindították a tüntetéseket, az MTV Szabadság téri székházának lángjai és a sebesült rendőrök megalázása vezette be a hetekig tartó zavargásokat, 2006 őszének szélsőjobboldali puccskísérletét. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és munkatársai úgy döntöttek, lemondás helyett megkísérlik végrehajtani a baloldali kormány reformterveit. 11 évvel később, 2017 őszére az országban Orbán Viktor és rokonai, barátai, üzletfelei rendezkedtek be tartósan. A harmadik Magyar Köztársaság kivégezve, hazánk Európa szégyenfoltja lett. Jövőnk a jelek szerint évtizedekre megpecsételődött, reményeink elszálltak. Aki tud, elmegy erről a helyről.

Van már némi távlatunk, hogy az őszödi beszéd közzétételének évfordulóján elgondolkodjunk: mi történt, mi történik velünk?

A mohácsi modell – nekünk, magyaroknak nincs szükségünk ellenségre


A rendszerváltás időszakában Magyarország a Szovjetunió befolyása alól kiszabaduló régió legígéretesebb országai közé tartozott. Előnyünket sokáig sikerült megtartanunk – a Bokros-csomag által képviselt szellemiség a kilencvenes évek végére még egyszer az élre lökött bennünket. Az első Orbán-kormány idején azonban megtört ez az irány. A Fidesz vezérkara felélte a Bokros-korszak tartalékait, majd fékre lépett, és megkezdte mindannak az előkészítését, amit mára gyalázatos rezsimmé „fejlesztettek”.

Reformok, radikális intézményfejlesztés helyett a szerzett jogok védelme és bővítése, újabb és újabb ígéretek, osztogatás. Bokros neve lassan szitokszóvá vált. Senki nem merte már nyíltan a polgárosodás, a korszerű kapitalizmus szellemiségét képviselni. Ez a modell fenntarthatatlan volt, az ország rohamosan veszített régiós előnyéből, de a versengő politikai oldalak képtelenek voltak végrehajtani a szükséges fordulatot. Egymást hajszolták tovább a csőd felé vezető úton...

LÁTTAD MÁR AZ MTVA TUSNÁDFÜRDŐI VILLÁJÁT?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.09.17.


Több mint 200 ezer euróért vásárolt a közmédia két, 100 négyzetméteres alapterületű házat Tusnádfürdő egy félreeső pontján. [Műhely]

Magas, átláthatatlan kerítés és gondosan bezárt kapu fogadja azt, aki megnézné azt a házat, melyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vásárolt 2013-ban, 155 ezer euróért (2013 júliusi árfolyamon ez 45 millió forint, az adásvételi szerződés itt megtekinthető).

Az 545 négyzetméteres telken álló, nemrég felújított, 104 négyzetméteres alapterületű, összesen 15 szobás villa Tusnádfürdő valószínűleg leginkább félreeső pontján, az Olt túlsó partján húzódó Állomás/ Gării utca legelején, a 7 szám alatt, gyakorlatilag a települést határoló erdő szélén található.

Rögtön az ingatlan mellett, a 9-es szám alatt található egy másik, javításra szoruló, vakolatlan falú, régi ingatlan – ezt a 99 négyzetméteres házat a hozzá tartozó 778 négyzetméteres telekkel együtt szintén megvásárolta 2013-ban az MTVA, 52 ezer euróért (15 millió forint)...


OLCSÓ POLITIKAI HASZONSZERZÉS

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.09.17.


Magyarázzátok el egy csekély értelmű medvebocsnak mi történik, ha sikerül 200 ezer aláírást összegyűjteni azért, hogy írjanak ki népszavazást arról, hogy a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét 8 évről 12 évre emeljék?

Nota bene; feltéve de meg nem engedve, hogy érvényes és eredményes népszavazás lesz erről, és felemelik az elévülési határidőt, mi fog változni ettől?

Csökkenni fog a korrupció? Eredményesebb lesz a korrupciós bűncselekmények felderítése? Több korrupciós bűncselekmény jut majd el bírósági szakba? A hosszabb elévülési idő miatt visszahőkölnek a korrupt politikusok és gazdasági vezetők?

Magyarország tényleg azért süllyed a korrupció mocsarába, mert túlságosan gyorsan - 8 év alatt - elévülnek a korrupciós bűncselekmények? Nem azért mert a kormány és klientúrája szügyig gázol ebben a mocsárban?

És nem azért romlik évről évre a helyzet, mert a rendőrség és az ügyészség a korrupciós bűn üldözése helyett falaz a korrupt politikusoknak, köztisztviselőknek és gazdasági vezetőknek? Nem azért mert a korrupció elleni küzdelem jelszava alatt a Fidesz politikai koncepciós eljárások sorát indította az elmúlt 7 évben, amelyek döntő többsége a vádemelésig sem jutott el vagy ha mégis akkor bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában felmentéssel zárult?

TIMMERMANS SZERINT A DEMOKRÁCIA ÁLLAPOTA SOKKAL ROSSZABB A LENGYELEKNÉL, MINT A MAGYAROKNÁL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: Szelestey
2017.09.18.


- Orbán Viktor a bizonytalanokat próbálja megnyerni, amikor ördögnek állítja be az uniót és Sorost

- Mivel Magyarország nem tartja a tiszteletben az uniós jogot, ez önmagában diszkvalifikálja az euró átvételére

- Írország nem szeretné, ha kvóta-ügyben Magyarországhoz hasonlítanák

Bloomberg

A Bizottság alelnöke úgy látja, hogy nem lehet egy lapon említeni a demokratikus normák megsértését Magyarországon, illetve Lengyelországban, mert a lengyeleknél az egész jogállam aggasztó helyzetben van. A magyarok esetében azonban csupán konkrét esetek miatt indultak szerződésszegési eljárások. Timmermans arra is figyelmeztette a lengyel kormányt, hogy annak antidemokratikus intézkedései gyengítik az ország gazdaságát, mert elriasztják a külföldi befektetőket. A politikus, aki a Varsó ellen kezdeményezett példátlan jogállami vizsgálatot irányítja, a lengyelek meg lennének lepve, ha tudnák, titokban hány beruházó félti lengyelországi vállalkozását a demokráciaellenes fejlemények miatt. Egyébként Varsó kapcsán is felmerült, hogy a tekintélyelvű változások miatt 2020 után vissza kellene fogni az uniós támogatásokat. De pl. az igazságügyi reform ügyében a most zajló vizsgálat elvezethet akár a lengyelek szavazati jogának felfüggesztéséhez is. Timmermans kiemelte, hogy a lengyel kormány megsérti a bíróságok függetlenségének alapelvét, és ha ez így marad, az kötelességszegésnek minősül.

orf.at

1. A Fidesz ugyan jól áll a választások előtt, ám a sok bizonytalan szavazó idegesíti a pártot, mivel 40 %-kal ők alkotják a legjelentősebb erőt és a többségük kormányváltást akar. A jogosultak több, mint a fele úgy gondolja, hogy Orbán Viktor rossz irányba viszi az országot, de ami még aggasztóbb a miniszterelnök számára, az az, hogy a Publicus felmérése szerint a kormánypárt szimpatizánsainak a fele el tudja képzelni, hogy a Jobbikra voksoljon. Ily módon azután még az abszolút többség is megkérdőjeleződik, nemhogy a kétharmad. Az ellenzék azonban vértelen és nincs karizmatikus vezetője. Helyzetét tovább gyengíti, hogy a sajtó jó része Orbán ellenőrzése alatt áll. A közmédia pl. a hatalom szócsövévé silányodott. Ily módon csakis a Jobbik lehet veszélyes a Fideszre nézve.

Orbán választási stratégiájának központi eleme, hogy ellenséget kreáljon, akitől azután meg tudja védeni a népet. Ez lett Soros György, akiről kormánypolitikusok nevetséges, sőt időnként teljesen képtelen állításokat terjesztenek. Az idevágó nemzeti konzultáció jogilag értelmezhetetlen, de még csak nem is reprezentatív. A miniszterelnök teljesen komolyan közölte, hogy az üzletember felelős az illegális migrációért, és ezáltal fenyegeti az ország biztonságát. A befektető civil szervezeteket támogat, amelyek időről időre szóvá teszik a korrupciót, a demokrácia hiányosságait, a hatalmi visszaéléseket. Válaszul a kormány kétes törvényekkel igyekszik elhallgattatni ezek a csoportokat, illetve a CEU-t. Emiatt viszont folyton összetűzésbe kerül az EU-val.

Minél tovább kormányoz Orbán, annál hosszabb az alapjogok megsértésének listája. Ám a kormányfő saját céljaira aknázza ki, ha fellép az unió. Igyekszik minden lehetséges eszközzel lejáratni Brüsszelt. Azt reméli, hogy a Bizottságról, illetve Sorosról kialakított ellenségképpel megnyeri a bizonytalanok jó részét. Majd meglátjuk, hogy beválik-e a számítás. A lakosság többsége változatlanul EU-párti. Idáig a Soros-elleni mozgósítás sem jött be.

2. A Fidesz számára csakis a Jobbik jelent veszélyt a választásokon, Vona Gábor éppen ezért akar szabadulni a neonáci bélyegtől. Tudja, hogy a kormánypárt sok támogatója kacsintgat feléjük, ezért próbálja pártját felkínálni alternatívaként a konzervatív és polgári Magyarország számára. Ennek megfelelően erősen alábbhagyott a roma bűnözés, illetve a zsidó nagytőke elleni agitáció. A Medián azt állapította meg, hogy a lakosság egyharmada erősen, illetve legalábbis mérsékelten antiszemita, a többség pedig hajlik az intoleranciára. A szélsőjobbosok ezért tudnak nyomulni a zsidóellenes, illetve rasszista jelszavakkal. A Jobbik számára ugyanakkor mennyei áldás, hogy Simicska szakított Orbánnal...