2019. július 24., szerda

RÁADÁS: KRESZ TV

KRESZ TV
Szerző: PETŐ ATTILA (Kreszprofesszor)
2019.A hét 7 KRESZ teszt kérdése - első rész

A hét 7 KRESZ teszt kérdése - második rész

A hét 7 KRESZ teszt kérdése - harmadik rész

A hét 7 KRESZ teszt kérdése - negyedik rész


MIÉRT, HOGYAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2019.07.24.


Naponta jön velem szembe a kérdés: „Hogyan süllyedhettünk idáig, és még ugye nincs vége?” A java még csak most fog jönni. Nem tudja az ember kikerülni, hisz itt él, létezik. Naponta olvassa a híreket, beszélget emberekkel. Persze naponta egyre erősebb a válasz is. Jellemtelenséggel, korlátoltsággal és egy nagy adag szervilizmussal.

Naponta verhetnék ki a biztosítékom azok a mocskos dolgok, mint például hogy a magyar kormány milyen új, életképtelen, buta, cinikus döntést hozott éppen aznap. Vagy valamelyik megmondóembere a kormánynak milyen otromba, tahó dolgot tudott kiejteni a száján éppen. Vagy hogy épp milyen sunyi, alattomos módon hazudnak bele a pofánkba, miközben lopják szét az országot. És még mosolyogni is tudnak hozzá.

Naponta egyre jobban látszik, hogy minden, az ország (nemzet) jövője szempontjából fontos dolog, a hazug sikerpropaganda súlya alatt rothad. Úgy, hogy a bűze egyre jobban árad az újság papírján és a laptop monitorán keresztül. Undorítóan és szégyenletesen viselkedik a kormány, a hozzá kötődő vállalatok, a kezükben lévő média és a támogatóik jó része.

A politika nem lehetne hit kérdése, hanem a gondolkodásé, vitáké és konklúzióé, és a valóság mégis az, hogy mára a Fidesz oldalán hit kérdése lett. Vakhit. Értelem, gondolkodás nélkül. Mondd, ha gondolkodsz, hogy nem fedezed fel a rémisztő tendenciákat? Mondd, tiszta erkölcsökkel hogyan éljenzed az erkölcstelenséget? Gondolkodó emberként, ha annak tartod magad, hogyan ismételgetheted papagájként a propagandát, amelyről te is pontosan tudod, hogy hazugság?

Végtelen szomorúság tölt el, amikor látom, hogy emberek tömegei tapsolnak, sőt rajonganak Orbánért. Vagy amikor azt hallom, hogy itt nincs diktatúra, mert akkor jönne a fekete autó meg az ÁVH, és ha azt mondom, a diktatúra nem csak akkor van, ha fekete autó meg ÁVH, akkor még én leszek a hülye, aki nem élt akkor és nem tudja. Nem fogom fel, hogyan süllyedhet valaki emberileg és erkölcsileg odáig, hogy szimpatikus neki, amit ez a kormány csinál. Hogyan tapsolhat a rombolásnak, a népvagyon szétlopásának, a többszörösen túlárazott értelmetlen beruházásoknak, a rengeteg hazugságnak. A megfélemlített vállalkozók kifosztásának (lásd: Bige például). Nem egyet ismerek, akik egyszer csak kaptak egy telefont és kénytelenek voltak megszabadulni a sikeres vállalkozásuktól, csak mert egy fideszes helyi kiskirály szemet vetett rá.

Gyűlöljünk mindenkit, aki nem hasonlít ránk, tapossuk el azt, aki nem úgy gondolkodik, mint mi, és legyenek egyszavas megoldásaink a világ minden bonyolult problémájára? Ettől vagyunk magyarok és emberek? Ettől leszünk jobbak? Ettől vagytok fideszesek?

Hová lett az értékek mentén való politizálás, beszélgetés? Egyáltalán, hová tűntek az értékek? Mint erkölcs, igazságosság, ésatöbbi. Miért tapsolnak ma tömegek a lopásnak, az uram-bátyám világnak ismét, vagyis immáron száz éve, hisz már Móricz is megírta. A mások eltaposásának, csak mert másképp mernek gondolkodni? Miért?
...

HOGYHA A FŐÚRI TÁRSASÁG MEGÉL PACALZABÁLÁSBÓL, SZOTYOLAKÖPKÖDÉSBŐL ÉS LOPÁSBÓL, AZ ALATTVALÓK SE AKARJANAK OKOSODNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.07.24.


Végre megérkeztünk, helyünkön vagyunk. Még néhány fazonigazítás, aztán már erőlködni sem kell, hogy úgy fessen az ország, mintha Európához tartoznánk. Mi vagyunk a szándékosan elveszített civilizáció. Már persze, ha valaha is volt mit elveszíteni.

Mostantól, miután sikerült bedarálni a Magyar Tudományos Akadémiát (is), tényleg nem kell már úgy tenni sem, mintha ez nem egy nyíltszíni diliház lenne, önjáró birodalmi lépegetővel megspékelve. A fociakadémiák sokkal több pénzt kapnak, mint a frissen államosított kutatói hálózat. Konkrétan háromszor annyiból rúghatják a falábúak a bőrt a fűtött gyepen, mint amennyit tudományra szán a kretének kormánya. Sőt, jóval többet kapnak Orbán Viktor elvetélt gyerekkorának hősei, mert a kutatók például nem kapnak taót, ezek meg de. Focizzanak szépen, ügyesen. Nem baj, hogy a tudományos élet elsorvad, itt amúgy sincs rá igény. Semmi másra sincs, amihez az ember általában az agyát használja. A kormány úgy van ezzel, hogyha a főúri társaság megél pacalzabálásból, szotyolaköpködésből és lopásból, az alattvalók se akarjanak okosodni. Meg lopni se, az csak a NER felkent lovagjainak jár, a póroknak nem. Vagy a proliknak, ahogy a földbuta, előgerinchúros propagandisták titulálják azokat, akiknek azért fel szokott tűnni, hogy lopnak ezek, mint a kurvaélet.

Szóval a kutatóhálózat nem nagyon kap pénzt, de semmi gond, majd jön az erre szánt uniós támogatás. Azt is el lehet lopni, nyugi, el is fogják. Miközben mi összeadjuk a pénzt arra, hogy az éberkómás gyerekét gondozó anyát mégse dobják ki az utcára, a keresztül-kasul keresztény magyar kormány magyar minisztériuma azt sem tudta megoldani, hogy a leszakadt kezű édesanya – őt mostanában lakoltatják ki a gyerekével – visszakaphassa a nyomorult húszezer! forintos rokkanttámogatást. Amit elvettek tőle, merthogy egy kézzel is remekül lehet dolgozni, nem jár neki a támogatás. Amúgy tényleg lehet egy kézzel is dolgozni, sőt, kurvasokat keresni. Ha miniszterelnöki különmegbízott, vagy mi a franc az ember. És Szili Katalinnak hívják. De aki a két keze munkájából élt eddig, az az egy keze munkájából nem fog tudni megélni. De sajnos nincs rá kibaszott húszezer forint a költségvetésben. Meg a 24 órás gondozást igénylő családtagot ápolók százezer forintjára sincs pénz.

Szerencsére kikötőépítésre van 42 milliárdocska, azt valahogy összespórolta a kormány. Mert tengeri nagyhatalom leszünk, az kurvaélet. Már csak az hiányzott a boldogságunkhoz, semmi más. A templomok már faszán fel vannak újítva, a papok szépen gömbölyödnek és hálából minden csinnadrattásan átadott földutat és madárfészket megszentelnek, a külhoni magyarok kapják a magyarországi adófizetők pénzét nagykanállal, stadionokkal jól állunk, Vidnyánszky is meg tudja tölteni a színházát ingyenjegyesekkel, a Balatont már zsebrevágta a pereputty, kell valami kis változatosság. Például egy tengeri kikötő 42 milliárdért – nyugi, ez most ennyi, hamarosan a többszöröse lesz -, megmég vizes vébét is fogunk rendezni...

SCHIFFER ANDRÁS: MA AZ ELLENZÉK LEGSZÍNVONALASABB KÉPVISELŐI GYURCSÁNY FERENC ÉS DOBREV KLÁRA, EZ A DERMESZTŐ HELYZET

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2019.07.24.


Nagyinterjú az LMP volt társelnökével beszólásról, megrészegülésről, Orbán őrült versenyelőnyéről és az őt felszínen tartókról, az Underwood-házaspárról, fociról és Vasas-pályáról, a haldokló LMP-ről és a haldokló Földről:...

ITT OLVASHATÓ

AHOL ÖNKÉNY VAN

A HAZA
Szerző: KERESZTY ANDRÁS
2019.07.24.Ahol önkény van, ott önkény van...Nemcsak a nagypolitikában, nemcsak az uniós pénzek elosztásában, nemcsak a trafikmutyiban, nem a városokban, nemcsak a falusi önkormányzatoknál, nemcsak a közmunkások ide-oda-irányítgatásánál...

OLYAN, MINT TRUMP, CSAK NAGYON INTELLIGENS - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.07.24.


A nemzetközi hírek főszereplője megkerülhetetlenül Boris Johnson, akit kedden vezetőjükké választottak a brit konzervatívok. A jelenlegi londoni parlamenti erőviszonyokból következően így most a BoJo-ként emlegetett politikus ülhet a Theresa May lemondása nyomán megürült miniszterelnöki székbe.
A New York Times elemző cikket szentel Donald Trump és Boris Johnson kettősének, megállapítva, hogy alkatuk számos ponton hasonlít, illetve rímel egymásra, ám arra mégsem lehet mérget venni, hogy az új brit kormányfő mindenben igazodik majd a Fehér Ház mostani lakójának irányvonalához.

Trump abba az irányba tolja Johnsont, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélküli, kemény Brexittel távozzon az Európai Unióból, és rögvest kössön szabadkereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal. A brit politikai háttér azonban korlátokat állíthat Johnson elé ebben a tekintetben – vélekedik az amerikai lap.

Trumpi anyagból

Johnsont, azzal, hogy imádja a showman szerepet, a nagyívű kijelentéseket és az üzletelő politizálást, „trumpi anyagból szabták” a New York Times megfogalmazása szerint. Lehetséges, hogy a Downing Street 10-be történő beköltözésével megváltozik az az eddigi helyzet, hogy a britek csendben próbálták irányítani az európai ellenállást a transzatlanti szövetséget próbára tevő amerikai elnökkel szemben.

Amikor Trump kihátrált az Iránnal kötött 2015-ös megállapodásból, a britek a franciák és a németek mellé álltak, igyekezvén megőrizni az atomalku érvényét, megpróbálván kompenzálni Teheránt az amerikai szankciókért. Amikor Trump a NATO-val szembeni ellenséges kijelentéseket tett, London kiállt a szövetség központi szerepe mellett, amikor pedig az amerikaiak azt követelték, hogy az Egyesült Királyság és a többi európai ország akadályozza meg a Huawei kínai távközlési óriáscéget a következő generációs technológia kifejlesztésében, akkor a britek hezitáltak, mondván, nincs akkora kockázat a kínaiakkal való kereskedésben.

Trump, aki Johnson legerősebb külföldi támogatójának számított azóta, hogy Theresa May bejelentette távozási szándékát, nyilvánvalóan arra számít, hogy új brit partnere őhozzá fog igazodni - írja a New York Times, és kitér arra: elképzelhető, hogy az amerikai elnök azt fogja kérni az új brit miniszterelnöktől, Nigel Farage-t, a Brexit-párti jobboldali politikust nevezze ki washingtoni brit nagykövetnek. A másik lehetséges nagykövetjelölt a szintén Brexit-párti, skót Liam Fox, aki a kereskedelem és az ipar ügyeiért felelős a mostani összetételű londoni kormányban...

ONNAN KAPOTT TOCKOST ORBÁN VIKTOR, AHONNAN BIZTOSAN NEM SZÁMÍTOTT RÁ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.07.23.


Valószínűleg már annyira megszoktuk a kormány kommunikációjának kétszínűségét, hogy fel sem tűnt számunkra: ismét a miniszterelnök szerecsenmosdatásába kezdtek a propagandagépezet munkatársai. Felfigyelt azonban a nagy átverésre az orosz állami média, és nem is kímélte Orbán Viktort, amikor megszellőztette „puritán” repülőútjának propagandisztikus jellegét. Ki gondolta volna, hogy a baráti orosz média osztja majd a sallereket, kokikat és tockosokat a magyar kormányfőnek? De, mint tudjuk, az oroszoknál semmi sem történik véletlenül.

A Russia Today (RT) az orosz állami kormánypropaganda legfontosabb láncszeme. Talán olyan hatása van az orosz tájékoztatásban, mintha Magyarországon az M1 közszolgálatinak csúfolt tévécsatornát kereszteznénk az Echo TV-be oltott Hír TV-vel. A putyini irányvonalat katonásan követő RT-től a magyar kormánymédia is előszeretettel szokott átvenni (ál)híreket, ám kevés a valószínűsége, hogy a minap kiadott anyagukat bárhol is használta volna a magyar lakájmédia.

Az írás ugyanis felidézi, hogy a magyar miniszterelnökről fotó készült a repülőtéren, és hogy a WizzAir menetrend szerinti járatával érkezett Budapestre Milánóból a múlthéten. A látszat azonban (ezúttal) nem téveszti meg az éles szemű orosz kollégákat, ugyanis hozzáteszik, hogy azt is, hogy többek szerint ez csak PR-akció a magánrepülőzős-katonai repülőgépes hírek semlegesítésére. Az oroszok okfejtését megerősíti az a fotó is, melyet a hivatalos magyar szervek posztoltak a legnépszerűbb közösségi oldalon a miniszterelnökről és Gulyás Gergely kancelláriaminiszterről, amint egy puritán váróteremben debreceni kolbászt majszolnak, amit zsömlével kísérnek le...

FONTOS DOLOG DERÜLT KI A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁSRÓL

NAPI.HU
Szerző: DOMOKOS LÁSZLÓ
2019.07.24.


A júliusi indulás óta csaknem tizennégyezer család igényelte a családvédelmi akcióterv keretében elindított valamelyik támogatást - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak.

A babaváró támogatásnál csaknem 90 százalékban a maximális összeget, vagyis tízmillió forintot vesznek fel a családok, akik ennél kisebb támogatást kérnek, azok általában hat-nyolc millió forintot igényelnek.

A visszajelzések alapján a kezdetben kamatmentes kölcsönt éppen a szabadon felhasználható jellege teszi a leginkább vonzóvá. Így nem kötelező otthonteremtésre költeni, ám az esetek nagy százalékában mégis erre használják fel a pénzt. Nem reprezentatív felmérésünk szerint az igénylők egy része hitelkiváltásra veszi igénybe a támogatást, más autót vásárol belőle, ahogy megtakarításra is felhasználják az összeget - sorolta a politikus a napilapnak...

ILYEN POCSÉK HELYEN MÉG NEM NYARALTAK, FŐLEG NEM TÖBB MINT 200 EZER FORINTÉRT

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.07.23.


Ha nem ették meg a vacsorát, mert nem ízlett, másnap reggelire feltálalták nekik ugyanazt. Újabb élmények a Club Aligáról és az Erzsébet-programról, amellyel főleg a szállásadó járt jól.

Egy háromgyerekes család inkább otthagyta az Erzsébet-programban elnyert kedvezményes nagycsaládos üdülést, mert áldatlan állapotokat találtak a Club Aligában június végén, számoltunk be róla a hétvégén.

Bár a pártállam Bahamájának jelenlegi üzemeltetője visszautasította, hogy áldatlan állapotok volnának, cikkünk megjelenése után rengeteg levelet kaptunk, amikből csak úgy dőlt a panasz. A beszámolók szerint a háromgyerekes családé korántsem egyedi eset, az állapotokat megtapasztalva többen rögtön, vagy 1-2 nap múlva elmentek a szálláshelyről, számosan írtak be a panaszkönyvbe. Ennek alapján érthetetlen, hogy a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Club Aliga miért írta azt megkeresésünkre, hogy nem tudnak panaszról. A főszervező, az Erzsébet-program a 24.hu kérdéseire továbbra sem válaszolt.

Dohszag, penész, kosz, lepusztult épület és berendezések, hangyák, pókok, szúnyogok, egérürülék – ezekre panaszkodott a legtöbb „szerencsés nyertes”. Akik nem riadtak vissza és maradtak, azok szerint pocsék volt az étel, néha romlott is, s ha volt egy-egy jobb fogás, abból nem jutott mindenkinek. Többen is írták, hogy

ilyen pocsék helyen még nem nyaraltak, főleg nem 210-270 ezer forintért négy éjszakára.

És nem tűnt úgy a levelekből, mintha bármi javult volna júniusról júliusra. Íme egy kis ízelítő a Club Aliga-fílingből.

Kritikán aluli, koszos, igénytelen, szánalmas, kétségbeejtő

Ilyen és hasonló jelzőkkel illették olvasóink a szálláshelyet, hozzátéve, mekkora becsapás ez, hiszen az Erzsébet-program oldalán lévő fotók egészen más képet mutatnak. Lepusztult épületek, málladozó vakolat, szörnyű, koszos szobák – minden levélben visszaköszöntek ezek a fordulatok. Sokakat megvárakoztattak a recepción a hőségben kicsi gyerekekkel, mert az átadás időpontjára nem készültek el a takarítással, de az átvett szobák egy részén nem is látszott, hogy járt ott a takarító.

Némelyek fürdőszobájában állt a víz, más szobák beáztak a viharban. Az épületek ajtóit nem lehetett zárni, egész éjjel nyitva álltak, a lámpák éjjel-nappal égtek a folyosókon, bevonzva bogarak ezreit, amiket aztán a takarítók igyekeztek összeszedni. Egyes szobákban volt szúnyogháló, másokban nem. Sokan emlegették a pókokat, pókhálókat, hangyákat, amik meg is csípték a gyerekeket, de volt, aki az ágyneműtartóban egérürüléket talált, vagy éppen egeret látott...

MAGYAR TROLLOK – OROSZ MÓDSZEREK

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.07.23.


Az elmúlt hét keszthelyi és szegedi eseteinek köszönhetően nagyobb figyelem irányult a magyar online térben működő, kormánypárti álláspontot támogató trollok aktivitására. A módszer lényege, hogy egyes ügyekben a kormánypárt által irányított média a trollok kommentjeire építkezve igyekszik lejáratni az ellenzékinek titulált civileket, vagy a valóban ellenzéki pártokat és politikusokat. Más esetekben pozitív üzenetek támogatására is alkalmasak ezek a kamuprofilok, akár külföldön is. A Fidesz ezúttal sem találta fel a spanyolviaszt, inkább a jól bevált orosz receptet követi.

Trollnak hívhatjuk az olyan valós személyek által kezelt internetes profilokat, amelyek célja a többi olvasó megzavarása, provokálása, illetve viták generálása. A trollok számos feladatra bevethetők: felhasználhatók egyes választói csoportok mobilizációjára vagy apolitizációjára, politikusok támogatására vagy lejáratására, a lakossági vélemények formálására, dezinformációs narratívák terjesztésére, valósnak tűnő, látszólag legitim álláspontokat ütköztető internetes párbeszédek megrendezésére – ahol az egyik hitelesnek beállított álláspont valójában egy hamis információkra épített narratíva. A trollok – és általában a központilag irányított dezinformációs gépezet – hatékonysága abban áll, hogy a rendszer kiépítése után már nagyon egyszerű és olcsó újabb és újabb feladatokra áthangolni a teljes apparátust.

Ismertetőjegyek: a lopott profilképtől az ipari mennyiségben előállított kommentig

A keszthelyi és a szegedi esetek jó példái a troll-módszer működésének. Keszthelyen a város utolsó szabadstrandja helyére tervezett kutyás élménypark ellen tüntetőket „agyhalottazó” profilokról derült ki, hogy sapkareklámban szereplő férfi vagy amerikai orvosnő képeivel felvértezett, hónapok óta építgetett hamis személyazonossággal szálltak be az online közéleti vitákba. A kommentjeik nem csak aláásni próbálták a tiltakozók hitelességét, de antagonisztikus diskurzust teremtenek, ami alkalmas lehet a helyieket eltántorítani a vitában való részvételtől is. A PestiSrácok újságírója később ezekre a kommentekre hivatkozva fejtette ki, hogy „a keszthelyiek” valójában a kormánypárti polgármester által támogatott élménypark mellett állnak.

Szegeden már a kormánypárt „független” jelöltjének támogatására és oldalának felfuttatására vetik be a kamuprofilokat. „Fantasztikus érzés, hogy ennyire sokan vagyunk” – írta ezekre a kommentekre hivatkozva a Fidesz által támogatott jelölt.

A magyar kormánypárt „külföldön” is alkalmazta már trollhadseregét. Emlékezetes például, hogy a Sargentini-jelentést követően elárasztották Judith Sargentini Facebook-oldalát a felháborodott kommentek, amelyekben a volt EP-képviselőt „Soros-kitartott ördögnek”, az Orbán-kormányt pedig a magyar nép egyöntetű választásának állították be. Ezekre, a többségében nem létező emberek által írt kommentekre hivatkozva írta meg az Origo, hogy „elemi erejű a felháborodás” Sargentini közösségi oldalán. A kommentek, illetve a kommentelő profilok számos, a trollokra jellemző vonást mutattak. Egyrészt több felhasználó is ugyanazt a magyar kormányt éltető kommentet másolta be a politikus oldalára, valamint a hosszabb kommentekben kibontakozó érvek is feltűnően hasonlóak voltak. Másrészt több gyanús profil is volt a Sargentini videója alá kommentelők között, például arckép nélküli profilképek vagy ismerősök nélküli profilok is nagy arányban fordultak elő a kommentelők között...

MAGYARORSZÁG TENGERI HATALOMMÁ VÁLNA, DE EZER SEBBŐL VÉRZIK A TERV

INDEX
Szerző: MT
2019.07.22.


A magyar kormány júliusban közölte, kikötőt tervez építeni az olaszországi Triesztben, hogy létrehozza Magyarország tengeri kijáratát, és segítse az ázsiai exportot. A terv bár jól hangzik, gazdasági szempontból nem világos, mi értelme van: az adriai kereskedelem a kormánytól függetlenül is virágzik, a magyar cégek pedig rettentő olcsón tudnak exportálni Ázsiába a jelenlegi piaci keretek között. A beruházás létjogosultságát az is megkérdőjelezi, hogy a kormány által megvett terület nem tűnik alkalmasnak egy modern kikötő létesítésére, és a térségben eleve ennél sokkal jelentősebb fejlesztések zajlanak...

NÉGY SZERZŐDÉSSEL ANNYIT DOBOTT KI AZ ÁLLAM, MINT A NYUGDÍJPÉNZTÁRI VAGYON

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.07.23.


Tavaly 114 milliárd forintot fizetett a magyar állam az M5-ös és M6-os autópályák tulajdonosainak. Ezek a legdrágább magyarországi köz- és magánszféra közti koncessziók, avagy a közismertebb angol rövidítéssel ppp-szerződések. Ezt a liberális közgazdászok szerint előnyös konstrukciót a 2002-2010 közötti MSZP-SZDSZ kormányok alkalmazták, és az Európai Unió is erőltette: az elmélet szerint a magáncégek költséghatékonyabban és gyorsabban tudják a beruházásokat megvalósítani, jobb minőségben végzik el a karbantartást, és ezáltal az adófizetők is jobban járnak. A politikusok számára a ppp-konstrukciók fő előnye, hogy úgy tudnak beruházásokat megvalósítani, hogy az nem terheli azonnal az államkasszát.

A ppp nem egy túl bonyolult konstrukció, tulajdonképpen arról van szó, hogy egy cég megvalósít egy tipikusan állami beruházást, majd viszonylag hosszú ideig, akár több évtizedig üzemelteti azt, és ezt éves részletekben fizeti ki az állam. Ez nem növeli az államadósságot, de tulajdonképpen csak egy könyvelési trükkről van szó: az Eurostat ezt nem számítja bele az eladósodottságba, a valóságban azonban ez is ugyanolyan adósságteher, mintha állampapírok kibocsátásából finanszírozták volna a beruházást...

HAZAÁRULÓK A VELENCEI-TÓNÁL

MAGYAR NARANCS / NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2019.07.23.


„Az igazi fényűzés az volt, mikor egy sikeres vizsga után Varsóba ment Cseh Katalin.”

Olyan leleplező cikket közölt a Magyar Nemzet hétfőn Cseh Katalinról, a Momentum EP-képviselőjéről, mely elsőre paródiának tűnik.

Azt állítják a „Hamis imázsépítés a Momentumban” című írásban, hogy Cseh 2014 decemberében egy tüntetés szónokaként emigráns orvosként mutatkozott be, és még azt is mondta: addig nem térhet haza, amíg Orbán Viktor kormányon van.

Ám ehhez képest – és ez a lényeg – „2015. július elején a soproni VOLT fesztiválon bulizott, majd néhány hét múlva egy tengerparton olvasta e-könyvét, augusztus elején pedig a Velencei-tónál pihente ki a lét könnyűségének fáradalmait”. A cikk szerzője mindezt olyan stílben tálalja, mintha a luxus és a rongyrázás csimborasszója lenne, ha valaki a VOLT Fesztiválra meg a Velencei-tóhoz megy, ráadásul e-könyvet is olvas. Pláne a tengerparton. Mindez persze

csak akkor szúr szemet a kormánysajtónak, ha Cseh Katalinról vagy valaki más, ellenzékiről van szó

Ilyenkor a Magyar Nemzetnél (és a többieknél) minden megengedett, minden bizonnyal azt is fényűzésnek és pazarlásnak tálalnák, ha ezek az emberek a TESCO-ban vagy egy turkálóban vásárolnak...

TÖBBET KÖLTENEK A SPORTAKADÉMIÁKRA ORBÁNÉK, MINT A TUDOMÁNYOSRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.07.24.


Jövőre már több pénzt kap a költségvetésből a sport-, mint a tudományos akadémiai hálózat. Sporttámogatásra háromszor többet költenek Orbánék, mint kutatásokra.

A 2020-as költségvetés egyik nagy vesztese a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Míg a köztestület idén még 103,6 milliárd forintból gazdálkodhat, addig jövőre - a kutatóintézetek elvonása és projektek kifutása miatt - már csak 17,1 milliárd forint jut rá. 

Az MTA így 2020-ban az adófizetők pénzéből már kevesebbet kap, mint a kormány által kedvelt sportakadémiák. Az elfogadott költségvetésből utóbbiak kerek tízmilliárdot kapnak, ami a tavalyi összeg kétszerese. Egy külön soron viszont további 9,1 milliárd forint szerepel, amit a kormány javaslata alapján az „országos sportági szakszövetségek akadémiai rendszerének kialakítására, továbbá a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) feladatainak támogatásra” különítettek el. A fejezeti indoklásokból kiderül, hogy e keretből 1,9 milliárd jut az MLSZ-nek. De ezt is utánpótlás-neveléssel kapcsolatos kiadásokra, vagyis gyakorlatilag az akadémiákra költhetik. A fennmaradó 7,2 milliárdot pedig közvetlenül az akadémiák kapják. Ezek összege pedig már több, mint amennyit az Orbán-kormány az MTA-ra szán. 

A sportakadémiák költségvetési támogatása azonban ezzel nem ér véget. Jelentősen részesednek ugyanis a társasági adó (tao) sportcélú felajánlásaiból is. Ebből akár újabb tízmilliárdot szívhat fel a sportegyesületek utánpótlási rendszere. A kormányfő strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc elnökölte Felcsúti Utánpótlásnevelésért Alapítvány csak 2017-ben 9 milliárdhoz, tavaly pedig 1,9 milliárdhoz jutott e soron...

ÚJ ERŐVEL FUTNAK AZ ANGOLOK A BREXITNEK - A PIACOKAT NEM RIASZTOTTÁK A KILÁTÁSOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.24.


Az előre jelzettnek megfelelő eredményt hozott a brit konzervatív párt szavazása arról, hogy ki kövesse Theresa Mayt a pártelnöki, egyben a miniszterelnöki székben. Mint a tegnapi eredményhirdetésen kiderült, 66 százalék szavazott az enyhén szólva excentrikus, elkötelezett brexiter Boris Johnsonra. A piaci reakciók szerint ezzel nincs semmi baj.

A piacokat lényegében nem mozgatta meg a brit miniszterelnök-választás, még annak ellenére sem, hogy alig pár nappal korábban jelent meg az Egyesült Királyság Költségvetési Felelősségi Hivatalának (OBR) előrejelzése, mely szerint a megállapodás nélküli Brexit jövőre recesszióba sodorja a brit gazdaságot, 2 százalékponttal esik a GDP, esik a font, nő az infláció, csökkennek az adóbevételek. Pedig Philip Hammond pénzügyminiszter szerint a hivatal még alá is becsüli a kilépés gazdasági hatásait.

A befektetők reakciója mindenesetre azt mutatja, hogy az enyhén szólva excentrikus, elkötelezett brexiter Boris Johnson miniszterelnöksége nem keltett a korábbiaknál nagyobb riadalmat körükben, de gyors áttörést sem várnak a kilépési megállapodás tavalyi aláírása óta folyó huzavonában. Négy óra tájban az angol fontot mindössze 0,4 százalékkal jegyezték gyengébben a reggeli nyitásnál, a londoni tőzsde vezető indexe, a FTSE-100 ugyanakkorra 0,9 százalékot emelkedett, a Chicagói Árutőzsdén jegyzett, a Brexit által érintett 50 legnagyobb brit vállalat értékét tükröző Brexit High 50 index pedig 0,5 százalékot emelkedett délutánra. Emellett minimális mértékben 0,01-0,2 százalékkal mozdult a brit államkötvények hozama.

Az új miniszterelnök eltökéltnek látszik a kilépés határozott végrehajtása mellett, nem látható azonban, hogy mi olyat tehet, amivel elődje ne próbálkozott volna. Következetesen kitart amellett, hogy ha nincs más út október 31-én akár megállapodás nélkül is kiviszi Nagy-Britanniát az Unióból, de kétséges, hogy ehhez sikerül megnyernie a képviselőház támogatását, amely egyszer már elutasította ezt a lehetőséget. Pártjának képviselői pedig már előre gátat vetettek trükkös próbálkozása elé, amellyel megpróbálta kikapcsolni a Parlamentet a Brexit folyamatából...

EGY ÍR PUBTULAJDONOS BUDAPESTEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.24.


Mihez kezdjen egy ír határátkelő a magyar fővárosban? Sok mindent csinálhat, taníthat például angolt – vagy nyithat egy ír pubot, mint azt tette Charles Griffin, aki több mint egy évtizede él a magyar fővárosban. Vajon mi hozta Magyarországra és milyennek látja?

Az ír férfi nem a semmiből vágott bele éppen a vendéglátásba, korábban már egyetemistaként dolgozott bárokban Carlowban (ahol egyébként francia nyelvet és üzletvitelt tanult).

Az egyetem után Corkban dolgozott egy ideig, majd Bandon városában nyitott saját pubot. Mint az Irish Timesnak mesélte, jó tapasztalat volt, nagyon keményen dolgoztak és mivel a bandoniak nem vetik meg az alkoholt, jó volt a hangulat a pubban, ráadásul mivel fiatalok voltak, sok embert vonzottak a helyre.

Ezután újabb bárt nyitottak Clonakilty-ben és egészen 2005-ig így teltek a hétköznapok, mígnem egyszer csak elege lett. Dublinba egy fitnessz tanfolyam hívta, Budapestre pedig egy kiruccanás során került.

Nyaralásból költözés

„Egy barátom élt itt és meghívott nyárra. Csak lógtam a városban és igazán tetszett. Következő évben összepakoltam, végül 2008-ban végleg ideköltöztem” – mesélte.

„Az első évben egy ingatlanos céget indítottam, lakásokat újítottunk fel, ilyesmi. Aztán amikor lett egy kis időm és körülnéztem, úgy éreztem, lenne piaci rés egy ír pub számára” – emlékezett vissza az ötlet megszületésére.

„Akkoriban csak egy ír és egy skót pub volt a városban, ezek elég jól mentek. Úgy gondoltam, lenne hely egy elsősorban az ételekre és a zenére koncentráló, kicsit idősebb ügyfélkört megcélzó ír helynek” – tette hozzá Charles Griffin.

Az első évek

A pub nyitása utáni első időben a közönség nagy részét a sport kapcsán és az expat közösségben megismert barátok, ismerősök adták.

„Őszintén szólva az első három évben bárhogy elsülhetett volna a dolog. Voltam én, Zoller Elvira, aki ma is velem dolgozik és Elek, a szakács – nagyjából így hárman indultunk és talán még két-három kisegítővel. Kemény kezdeti időszak volt” – mesélte.

Az első években emellett elsősorban a Budapesten tanuló ír egyetemistákra építettek: „Nyitás után ők adták a törzsközönség jó részét és persze az őket meglátogató családtagok, rokonok, barátok. A turizmus akkor még nem pörgött ennyire.”

Az áttörés a harmadik évben történt meg, ekkor lett nullszaldós a pub, ami ma a turizmusnak hála elég jól megy. „Egyre ismertebbek lettünk a sportközvetítéseknek és a hétvégi élő zenének, no és persze az ételkínálatnak köszönhetően.” ...

ISTEN HÍRÉVEL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2019.07.19.


...Az ellenzéki képviselőnek adott „tájékoztatás” a miniszter szakmai szerepkörének tagadásán alapul. Máskülönben Varga Judit részletes elemzéssel bizonyította volna, hogy a felsőoktatási törvény két évvel ezelőtti módosítása nyomán a CEU ügyében sem a törvényhozó, sem a kormány nem élt vissza jogalkotói, illetve jogalkalmazói hatáskörével. Ez azonban – tudjuk – nem lett volna számára könnyű feladat. A miniszter hivatali elődjéhez hasonlóan alighanem tisztában volt azzal, hogy a 2011. évi CCIV. törvény 76. §-a olyan feltételtől is függővé tette a CEU-nak az ún. amerikai diplomát adó képzés lehetőségét, amelynek teljesülésére a Nádor utcai felsőoktatási intézmény semmiféle befolyással nem rendelkezett. Nem a CEU dönthetett ugyanis arról, hogy „Magyarország Kormánya” hajlandó-e – a New York állam kormányával kötendő nemzetközi szerződésben – „elvi támogatásáról” biztosítani a CEU magyarországi működését. Az egyezmény aláírása a magyar fél szabadon mérlegelhető elhatározásán múlott, azt a többi törvényi feltétel teljesítésének igazolásával bíróság előtt kikényszeríteni nem lehetett. A közigazgatási eljárás és az államközi aktus együttes előírásán alapuló sajátos „jogi ötvözet” a törvényesség látszatát keltve kényszerítette távozásra a Soros György alapította egyetemet. A miniszterjelölt, ha komolyan veszi a jóhiszemű joggyakorlás általános követelményét, elemzésében idáig érve visszalép a „megtisztelő feladattól”.

Még egyszerűbb a dolga a miniszternek akkor, ha nem ellenzéki képviselő, hanem „ellenzéki” újságíró kérdezi a parlamentben. Ebben az esetben a sajtótudósítás rendjéről szóló 9/2013. számú házelnöki rendelkezésre hagyatkozhat, amely meghatározza, hol közlekedhet „teljes biztonságban” a tárca vezetője, hol gyorsíthat úgy, hogy színlelnie se kelljen a válaszadást. Varga Judit már kinevezése előtt elsajátította az „elutasító hallgatás” jelrendszerét, ezért nem is őt, hanem államtitkárát „zaklatta” „testi kontaktust is alkalmazva” az Index újságírója, amikor az említett vezetők távoztak a bizottsági meghallgatásról. Az Országgyűlésről szóló törvény 54. §-ára hivatkozva Fábián Tamás hamarosan kézhez is vette az őt az Országgyűlés épületétől az év végéig távol tartó iratot. A kitiltó levél – az Index közlése szerint – fölemlegeti, hogy a politikusok az Országház felsőházának folyósóján az újságíró „erőszakos próbálkozását határozottan visszautasították”. A „magyar jogállam” a döntéssel szemben jelenleg nem ad egyértelmű lehetőséget a bírói felülvizsgálatra. Talán ennek a hiányosságnak a megszüntetése lehetne a miniszter asszony első előremutató kezdeményezése.

Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke, a hazai állapotokat jellemezve a napokban arról beszélt, hogy ha Magyarország autokrácia volna, „(...) a miniszterelnököt nem lehetne tolvajként kiplakatírozni, mint tavaly ősszel történt”. (Lásd: „Túlzások és eltúlzások; HVG. 2019. július 11., 28. szám.) A Sárközy által említett körülmény azóta megváltozott: a nyilatkozatát közlő HVG sem helyezheti már el közterületi hirdetőtáblákon a „tolvajlásokról” megemlékező címlapképeit. Abban viszont a jogászprofesszornak igaza van, hogy a határok ma még nyitottak: akinek nem tetszik valami, mehet isten hírével.


NINCS KATARZIS - INTERJÚ ZOLTÁN GÁBORRAL

MAGYAR NARANCS
- KÖNYVMELLÉKLET
Szerző: KLING JÓZSEF
2019.08.07. 


A budai úrifiú, akit a keresztény magyarság ellenségeként pécéznek ki és állítanak félre, írt egy olyan regényt, hogy beszakadt alatta az asztal. A nyilasok rémtetteivel szembenéző Orgia után Zoltán Gábor most emelte a tétet. Szomszéd című esszéregényében végleg elengedi az olvasó kezét. Segít eltévedni.

Magyar Narancs: Sokakat ismerek, akik képtelenek voltak elolvasni az Orgiát. Nem volt hozzá elég bátorságuk, gyomruk. Kegyetlennek kellett lenni a megírásához?

Zoltán Gábor
: Talán Mándy mondta, hogy az író nem úriember. Az mindenesetre illúzió, hogy az írók jó fejek. Persze nem akartam direkt rossz fiú lenni, nem akartam senkit megbotránkoztatni. Egyszerűen nem érdekelt, hogy el tudják-e olvasni, hogy fájdalmat okoz-e vagy fölháborít. Nem azért nem érdekelt, mert nem tudom elképzelni az emberek reakcióit, félelmeit, bosszúságait. Hanem azért, mert a tabukat tiszteletben tartva semmi érdemlegeset nem tudtam volna mondani a nyilasok cselekedeteiről. Azt a valóságot senki nem ábrázolta, amivel én szembesültem.

MN: Abban a bizonyos híres Sárga könyvben sem?

ZG: A Sárga könyv nem irodalmi alkotás, hanem dokumentumgyűjtemény. Szinte el sem hallgattak a fegyverek, Vihar Béla már nekilátott a dokumentumok összegyűjtésének, rendszerezésének. Ugyanakkor az ő szerzői koncepciójában ott munkált az illúzió: azzal, hogy föltárja a borzalmakat, a túlélők megértik, hogy iszonyatos tragédia történt, és átélik a katarzist. De Zsolt Béla és Márai Sándor már ’45-ben rájött, hogy nincs katarzis.

MN: Az Orgia az elmaradt katarzis kiprovokálása?

ZG: Ezt én nem mondanám, de lehetséges.

MN: De várunk a katarzisra?

ZG: Vannak, akik várnak rá. És olykor, egyes egyénekben meg is történik. Ezt mindenesetre értékelhetjük. Csak hát társadalmi léptékben nem történt meg.

MN: Ezt mivel magyarázza?

ZG: Azzal, hogy nincs társadalom Magyarországon.

MN: Hogy érti ezt?

ZG: Egymás mellett létező csoportok vannak, amelyek nemhogy nem ismerik a többi csoportot, de még elismerni sem akarják, hogy azok is léteznek. Nem működnek együtt. Nem gondolkodnak együtt. Például 1945-ben, közvetlenül a felszabadulás után mást gondolt a megelőző hónapokról és évekről a zsidó és a keresztény, a polgár és a paraszt, a munkás. Aztán ez így maradt.

MN: Ezzel azt is mondja, hogy az Orgia tulajdonképpen még egyszer megtörténhet?

ZG: Pontosan. A kommunizmus csak jegelte az antiszemitizmust és a nacionalizmust, ma a mindennapi valóságunkban tapasztaljuk, hogy az egész ott folytatódik, ahol a II. világháború végén abbamaradt. Vannak olyan politikai vezetők a világban, akik korábban elképzelhetetlen dolgokat mondanak ki, és ebből semmi probléma nem lesz, megy minden tovább. Ha Orbán Viktor kimondhatott olyasmit Tusnádfürdőn, ami néhány hónap múlva Magyarországon rémisztő valósággá vált, akkor nem jelenthetjük ki, hogy az Orgiában leírtak nem történhetnek meg még egyszer.

MN: Mitől fél a legjobban?


ZG: Orbánék következő lépésé­től. Mindig megvan, hogy éppen mit akarnak megszerezni, elpusztítani. És hát azt is megmondták, hogy nincs ránk szükség, övék az ország. A baloldaliak, liberálisok, homoszexuálisok, a nemzetidegen elemek menjenek el innen...

SZÖRNYEN VISELKEDŐ MENYASSZONYOK, VŐLEGÉNYEK

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS - BÓDY GERGŐVEL
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BÓDY GERGŐ
2019.07.23.


Hogyan teheti tönkre valaki az esküvőjét, és miként jutottunk el a laza, egyszerű, pár perc alatt lezavart esküvőktől újra a felkapaszkodás vágya által sarkalt rongyrázós rendezvényekig?

Három nagy életfordulót tart nyilván minden kultúrkör, a születés, a temetés, és az önálló felnőtt élet kezdetét jelző esküvő, két ember elvileg életre szóló szövetségkötése, ami a legtöbb embert megmozgató közösségi, családi ünnepek közé tartozik – mondta F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus, aki az esküvői szokások változásáról, lélektani vonatkozásairól beszélt a Klubrádióban.

Egykor, a hagyományos társadalmakban természetes volt, hogy az érintett családok esküvő idején mindent megtettek, hogy a külvilág felé demonstrálják, milyen fantasztikus bőség jellemző rájuk, miközben ezt gyakran csak úgy tudták megtenni, ha erejükön felül áldoztak lányuk, fiúk életének nagy ünnepére. A hiedelem szerint ugyanis, minél gazdagabb az esküvő, annál gazdagabb lesz a fiatal pár későbbi élete is.

Ehhez tehát a családoknak sokszor vagyonuk nagyobb részét kellett elkölteniük a lagzira, ami a XX. század közepe után az akkori fiatalok körében már inkább visszatetszőnek tűnhetett, mint elismerésre méltó önfeláldozásnak. Észak-Amerikában és Európában a hatvanas évekkel jött el az elavultnak, béklyónak gondolt tradíciók elleni lázadás korszaka, és ezzel az egyperces esküvők is, amikor két tanú előtt két gyors igennel elintézték a fiatalok az egybekelést, fittyet hányva a polgári világnak...

MEDDIG BÍRJÁTOK MÉG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.07.23.


...Egyik nap kiszaladt egy baráti társaságban a számon, hogy a legnagyobb kerékkötőt az új kormány megalakulásával kapcsolatban, a hivatalosan szélsőbaloldalinak kikiáltott párt elnökét elküldeném egy kis demokrácia-tanulmányútra Magyarországra. Merthogy a maga – negyedik befutóként – elért eredményével nem kevesebbet követel hónapok óta, mint a miniszterelnök-helyettesi posztot. Mint a megbabonázott, hajtogatja, hogy ez neki jár, mint a szája, és semmi egyébről nemigen hajlandó egyeztetni.

A megjegyzésem ebben a tényleg feszült légkörben úgy robbant, mint a bomba. Tényleg nem voltam felkészülve arra, amit kaptam.
– A te országodban diktatúra továbbképzőkön kívül nemigen van más iskola.
– Mi túléltük Francót. Sokan tanultunk abból, mit nem szabad abból az időszakból megismételni. Vannak, akik ma is siratják a hatalmat, amihez jutottak akkor, és azóta kikerültek belőle.
– Itt is vannak sz@rért-húgyért dolgozó emberek, de rabszolgatörvény ebben az országban egy napig nem maradna hatalmas tüntetések nélkül.
– Te inkább hívd ide a veled egy nézeten lévőket, hogy tanuljanak egy kicsit a véleményszabadságról!
– A te országod Putyintól tanul uralkodni. A miénk más iskolában tanult. Reméljük, meg is tanult valamit.
– Nem akarlak megbántani, de majd szólj, amikor nálatok ilyen nyílt vitában, valódi programok mellett voksoló parlament, és nem egy aláírógép dönti el, ki lesz a kormány elnöke.
És jött majdnem ugyanaz a kérdés, mert pelenka-reklám következett az adásban:
– Meddig bírjátok még? Nálunk volt polgárháború, tudjuk, milyen az. Minden oldalon haltak meg, sokan. Gyakorlatilag ma sincs olyan család, amelyiknek ne lett volna akkor áldozata. Olyan sok nép megpróbálja elkergetni a zsarnok, korrupt, elviselhetetlen vezetőit. Ti mikor?
Újból kuporgok, összementem nagyszerű magyarságomban.
A kormányfőt megválasztó szavazás, amely az abszolút többség elérésére irányul, még zajlik. Név szerint kell szavaznia minden képviselőnek, elfogadja-e a jelöltet. A részeredményekből látom, hogy ma nem lesz abszolút többség.
Két nap múlva újabb szavazás. Akkor már az egyszerű többség is elég.
Néma csendben nézzük az egyenes közvetítést. Véget is ért. Nincs új kormányfő.

20 MILLIÓ KÖZPÉNZZEL TÁMOGATOTT AZ MVM EGY 200 EZER FORINTOS ALAPÍTVÁNYT

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.07.24.


Az MVM-től 20 millió forint közpénzt kapott támogatásként a Tisztességes Választásért Alapítvány, amelynek honlapján március 4-i a legutóbbi hír, 2017-es bevétele 200 ezer, eredménye pedig 6 ezer forint volt. Még többet, 30 milliót kasszírozott a Kommentár Alapítvány, amely a Békés Márton „felelős szerkesztette” Kommentár folyóiratot adja ki – derül ki a lapunk közérdekű adatigénylése nyomán megkapott dokumentumokból.


Polgármestert választanak Andocson vasárnap – ez a címe a legutóbbi hírnek a Tisztességes Választásért Alapítvány honlapján. Március 4-én tették közzé, azóta nem frissült a rovat, a 72 lájkot begyűjtő Facebook-oldalon 2015 óta nincs újdonság. Ennek fényében meglepő, hogy a Magyar Villamos Művek – a lapunk közérdekű adatigénylése nyomán megküldött dokumentum szerint – 20 millió forint támogatást adott az idén a szervezetnek.

Ez a gáláns lépés annak fényében még furcsább, hogy a civil szervezet legutóbbi – nyilvánosan elérhető – beszámolója szerint 2017-ben összesen 200 ezer forint bevételt könyvelhetett el, eredménye pedig 6 ezer forint volt. Igaz, a múlt évben voltak változások a vezetésben, hiszen a kuratóriumi elnök Klinghammer István korábbi felsőoktatási államtitkár, ELTE-rektor lett, ám a 2018-as beszámolókat még nem kellett közzétenni. Az alapítványnak – a saját honlapján megjelent, nyelvi bravúrokkal színezett szöveg szerint – alapküldetése, hogy

"a választásokhoz kapcsolódó jogi ismeretek minél szélesebb körben történő interpretálása, a figyelem felhívása a visszaélések megelőzéséért."

A másik fontos feladat a „tisztességes választás üzenetének kiterjesztése a hétköznapi élet szinte minden területére”, hiszen „az emberek az életük minden pillanatában választás előtt állnak, elméleti, és gyakorlati joguk megválasztani a lakóhelyüket, az élelmiszert, amit fogyasztunk az iskolát, ahová a gyermekeinket beíratják. (…) Ezekhez a választási pillanatokhoz azonban sokaknak segítség kell.” Megkerestük az alapítványt, hogy az MVM pénzéből milyen módon szolgálja majd e célokat, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ...

ORBÁN MEGFÚJJA A HARCI KÜRTÖT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.07.24.


Egy évvel ezelőtt szabadságharcossá avatta magát Orbán Viktor Tusványoson, miközben, kategorizálva a V4-eket a magyarokat romantikusnak nevezte. Azt nem részletezte, hogy beleértett-e minden magyart, a liberálisokat is, mivel hosszan beszélt az illiberalizmus diadalmenetéről.

Mindezt most azért emeljük ide, hogy figyelmünket ismét fordítsuk Tusnádfürdőre, az idén már harmincadszor találkoznak a magyar jobboldal jelesei ezen a helyszínen, Orbán Viktor vezényletével. Nem akarunk gúnyolódni, nincs is rá okunk, azt ugyanis el kell ismerni, hogy Orbán olyan hagyományt teremtett, amelyre mindenki odafigyel; nem kell neki miniszterelnöknek lennie ahhoz, hogy az érdeklődés középpontjába kerüljön a rendezvényen elhangzó beszédével.

A jobboldal potentátjai igyekeznek is mind ott csápolni – ez megint nem gúny, legalábbis nem Orbán felé – az első sorokban, jól látható helyen ülni, hogy az előadói pultról is látható legyen a mély egyetértés. Tulajdonképpen nehéz megtippelni, hogy hol akarnak inkább orbáni közelségben lenni: Tusványosan, vagy a felcsúti (székesfehérvári) VIP-páholyban. Nyilván akkor nehéz lenne a döntés, ha a két esemény egybe esik, a Vidi azonban most csütörtökön játszik, így a szombati Orbán-beszéd meghallgatása elől elhárul minden akadály...

KI AZ, AKI INTEGET?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.07.24.


Tegnap Szombathelyen átadtak egy darabka járdát. Szép sima lett, alkalmas arra, amire való, hogy ne szegjék a nyakukat az emberek rajta, ha rámerészkednek valami különös kalandvágy miatt. Járdát, bicikliutat, Várkert Bazárt naponta többet is adnak át Neriában fúvószenekarral, lacikonyhával és egy fél pártalapszervezettel fűszerezve, alapköveket is tucatjával tesznek le, hétfőtől péntekig mindig. Már lépni sem lehet a sok alapkőtől, avatástól, minden pártmufti zsebében olló lapul, hátha belebotlik egy nemzeti színű szalagba, amit vagdosni lehet, de úgy, hogy közben a kamerába villantja a protkóját.

Ellenben tegnap Szombathelyen egy kilencven éves bácsi vágta át a szalagot a járda fölött, aki abban a házban lakik, ami előtt megújult a flaszter. Ilyképp nem is átadta, hanem birtokba vette, nem kegyként kapta meg méltóságos uraiméktól, hanem nyugtázta, a befizetett adóját valami számára is hasznosra költötték el. És emiatt nem kell köszönetet mondania, földig hajolva hálálkodni a fideszes csinovnyikoknak, mert nem tőlük kapta azt a nyüves járdát, hanem az útépítő munkás fabrikálta neki az ő pénzéből. Az ilyen szerződésekben a politikus csak kolonc, bohóc a manézsban, és mégis neki tapsol a sok alattvaló.

Szombathelyen ezt a gesztust az új többség gyakorolta, akik miatt hangos volt az országos sajtó, hogy helyben megfúrták a Fideszt, átvették a hatalmat, ami ím, ilyen különösségekben is megnyilvánul nagyon helyesen. Eddig ebben a városban mindent Hende Bubu adott át polgármesterrel elegyest azt az érzetet keltve az alattvalókban, hogy minden fűszál nekik, s rajtuk keresztül természetszerűleg Orbán atyuskának köszönhető. Kiderült, nem is. Nahát. Ősszel, ha az önkormányzati választások szerte az országban a remélt eredménnyel járnak, és sok helyen sikerül eltakarítani a fideszmocskot, ezek bele fognak betegedni, hogy nem avathatnak.

Már ez egy szög lesz a NER koporsójába, ha kicsi is. Ugyanis kínosan ügyel a rezsim arra, ki csilloghat a rivaldafényben, s ki nem. Ezt mutatja Szabó Bence példája is, akit olimpiai bajnokként a FIE (a vívók nemzetközi szövetsége) kijelölt a vívó világbajnokságon egy éremátadóra, ezt viszont a Magyar Vívó Szövetség elnöke, egyben a Belügyminisztérium helyettes államtitkára megtiltotta neki, mert régebben szadeszes volt. Manolisz Katszaidikisz, a FIE főtitkára azt mondta, hogy az MVSZ elnökének nincs joga ilyet kérni, de a FIE nem szeretne botrányt, ezért arra kérte Szabót, a békesség érdekében ne vegyen részt a díjátadón. Tisztára, mint az Uinó az Ursulával az élén...

EMLÉKEZNEK MÉG ARRA, MIKOR A TANÁR EGY FEJEZETTEL JÁRT A DIÁKOK ELŐTT? EZ LEHET JÖVŐRE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.07.24.


A jelenlegi OKJ-s képzési rendszer megszűnik, jövőre már új szakmákat tanulnak a diákok. Ez az átalakítás is olyan, mint a többi: becsengetésre lehetnek kész jó esetben. Parragh László kamarai elnök nem aggódik, a szakszervezeti vezető szerint kevés az egy év.


Szokásához híven nyúl hozzá a kormányzat az oktatáshoz: most a szakmát adó képzések alakulnak át teljesen jövő szeptembertől. Szakgimnáziumok helyett jönnek az ötéves technikumok, és kiderült az is, toldozgatás helyett teljes átalakítás jön a jelenlegi OKJ-s képzéseknél. Bár jövőre ez már élesben működik, még csak agyalnak arról, hogy pontosan mit, hol és hogyan tanuljanak a diákok, illetve az új szakmára vágyó felnőttek. Utóbbiak most bő egymillióan vannak.

Kétségtelen, a szakképzés jelenlegi rendszere nem jó, a bukást a márciusban kiadott Szakképzés 4.0 című anyaggal lényegében beismerte a kormány. Az új irányról azonban egyelőre alig tudni valamit. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné, illetve a tárca a következőket osztotta meg a Magyar 
Nemzettel a héten:
- A jelenlegi elaprózott, nagyjából 760 szakmát tartalmazó Országos Képzési Jegyzék megszűnik.
- A szakmák számát a jelenlegi verzió szerint 175-re csökkentik, döntő részben az eddigi képzések összevonásával.
- A "széles alaptudást biztosító" úgynevezett alapszakmákat csak iskolában lehet majd tanulni nappali vagy esti képzésen,
- míg a rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítéseket kizárólag felnőttképzésben lehet majd elsajátítani. (A mostani rendszer teljesen vegyes.)
- A gyors, rövid képzések vállalati igények szerint alakulnak majd ki, a végzettséggel rendelkezők is gyorsabban tanulhatnak új szakmát, a meglévő végzettségük vagy szakmai tapasztalataik figyelembevételével.

Ezzel a kettéosztott rendszerrel az elképzelések szerint gyorsabban lehetne reagálni a munkaerőpiaci változásokra...

WALDORF ÁRULÁSA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.07.24.


Vajon mit tanulnak a Waldorf-iskolák tanulói a jogállamról, a polgári öntudatról? Valószínűleg semmit. Ilyen ismeretekre nincs szükségük azoknak, akiket arra készítenek fel, hogy egyszer, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerzett diplomával a zsebükben annak az uralkodó osztálynak lesznek a tagjai, amely több millió ember jogfosztásával és kisemmizésével jólétet teremt magának és családjának.


Ez az az iskolarendszer a nyolcvanas évek végén kapott egyedi engedélyt ahhoz, hogy megvalósíthassa különutas pedagógiai elképzeléseit. Ez az az iskolarendszer, amelyik mindig számíthatott a hatalom jóindulatára, erkölcsi és anyagi támogatására, a szülők alapítványi befizetéseire. Ez az az iskolarendszer, amelyben a szegény család gyermeke ritka, mint a fehér holló. Ez az az iskolarendszer, amelyhez igazodva beépültek a közoktatásról szóló törvénybe az alternatív iskolák helyzetét meghatározó rendelkezések, amelyek szinte változatlanul átkerültek a jelenleg használatos törvény szövegébe.

Jó szöveg volt. Lehetőséget teremtett ahhoz, hogy különböző, a modern pedagógia módszereit alkalmazó iskolák jöhessenek létre.

A jó szöveg megváltozott. Nem sokat, csupán annyira, amennyi ahhoz szükséges, hogy ne legyenek többé alternatív iskolák. A régi szöveg megmaradt: az „alternatív iskolák az általuk készített és az oktatásért felelős miniszter által jóváhagyott (…) kerettantervben (…) meghatározottak szerint készítik el pedagógiai programjukat. Az (…) alternatív iskolai kerettantervben (…) lehet meghatározni az általános szabályoktól eltérő, sajátos, az adott intézményben folyó (…) nevelés tevékenységi formáit (...), az iskolában oktatott tananyagot, követelményeket." A hatalom ehhez a szöveghez csupán annyit tett hozzá: az „alternatív kerettanterv csak akkor hagyható jóvá, ha megfelel a következő szempontoknak: a Nat-ban meghatározott tananyag-tartalmakat tanévenként két félévre bontva kell megjeleníteni a kerettantervekben, összhangban a tanulók félévenkénti értékelésével (…), tantárgyi struktúrája legfeljebb harminc százalékban térhet el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától.” Egy évet kaptak az alternatív iskolák tanterveik felülvizsgálatához. Ha nem tesznek eleget a felhívásnak, sorsuk a hatósági úton történő megszüntetés.

A laikus is érzékelheti, az új szabályok lényegében annullálják a régieket, és arra kényszerítik az alternatív iskolákat, hogy alakuljanak át az állami elvárások szerint. A hatalom a számára legjobb megoldást választotta, nem vette át a sikeres alternatív iskolai módszereket, inkább lehetetlenné tette őket. Ennek okai világosak: nincs szükség annak bemutatására, hogy lehet más az oktatás. Nincs szükség menekülő útvonalat biztosítani ahhoz, hogy elhagyják a múlt század hatvanas éveihez visszanyúló, a hatalomnak alárendelt és azt kiszolgáló iskolarendszert.

A hatalom tudta, mit csinál. Nem a számára nagyon is kedves, a gyermekeik által igénybe vett alternatív iskolák eltüntetése a cél. Azok megmaradásához a törvényi felhatalmazás adott, az 1985-ben elfogadott oktatási törvénynek a jelenlegi szabályozásba is átörökített maradványa, a miniszter „egyedi megoldás engedélyezési joga”. A hír már napvilágot is látott: „Egyeztetett a Magyar Waldorf Szövetség az oktatási államtitkárral a Waldorf-iskolák eddigi kétesnek tűnő helyzetéről. A köznevelési törvény módosítása, és a szabályok változása ellenére a Waldorf-iskolák ugyanúgy működhetnek majd tovább, mint eddig.”

Ez a magatartás igazolja ennek a kormánynak a létét...