2021. szeptember 18., szombat

RÁADÁS: LISZT FERENC NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENY 2021. - DÖNTŐ (19 ÓRÁTÓL)

FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁG
/ ZENEAKADÉMIA
Szerző: FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁG
2021.09.18.Előadók
Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny döntősei vezényel: Vajda Gergely Műsor Liszt: Esz-dúr zongoraverseny Liszt: A-dúr zongoraverseny Liszt: Haláltánc

AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS INGYENES! A koncertlátogatók részére a jegyár: 7.900 Ft/5.900 Ft/4.400 Ft Jegyek válthatók a hangverseny előtt a helyszínén, valamint online a www.jegymester.hu oldalon: https://bit.ly/3nb2yxo Hallgassa fülhallgatóval a hangversenyt a jobb hangminőség és élmény érdekében! A közvetítés ugyancsak elérhető a Filharmónia Magyarország Facebook és Vimeo csatornáján. Tekintse meg korábbi közvetítéseinket is: https://bit.ly/3aMEx9o​

RÁADÁS: LISZT FERENC NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENY 2021. - MÁSODIK FORDULÓ

FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁG 
/ ZENEAKADÉMIA
Szerző: FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁG, LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM
2021.09.12-19.A nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia közös szervezésében, 5 év után 2021. szeptember 12-19. között kerül megrendezésre.

Tehetséges fiatal versenyzők, nemzetközi zsűri, színes repertoár és kivételes koncertek várják Önt a virtuális koncerttermünkben. Élvezze a Liszt és Cziffra művek csodálatos dallamait a verseny kiemelt koncertjein, szorítson a versenyzőknek fordulókon és szerezzen felejthetetlen élményeket egy nemzetközi versenyen.

LEÁLLÍTOTTÁK AZ ELŐVÁLASZTÁST, CSAK HÉTFŐ REGGEL TUD FOLYTATÓDNI

TELEX
Szerző: JANECSKÓ KATA
2021.09.18.


Közel két órával az online szavazás tervezett újraindítása, illetve annak elmaradása után, szombat délután háromnegyed kettő körül újabb közleményt küldött ki az Országos Előválasztási Bizottság, miszerint csak hétfő reggel folytatódik az előválasztás.

„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”

– írták.

A közlemény szerint „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”. Azt is írják, hogy az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz, ugyanakkor szerintük ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetők.

„Ezért a változás ügye iránti elkötelezettséggel egyetlen felelős döntés hozhattunk: a szavaztatási folyamatot leállítottuk, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik” – áll a közleményben.

A 444-nek az előválasztás szervezői azt mondták, a túlterhelés már akkor is jelentkezett, amikor már egyáltalán nem zajlott szavazás, illetve hogy nem egyszerű túlterhelésről van szó, hanem célzott támadásról.

Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja.

Az előválasztás váratlan leállítására érkezett reakciókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze...


RÁADÁS: IVÁN MESÉL – FISCHER IVÁN A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR ÚJ KONCERTSOROZATÁRÓL

BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR
Szerző: Budapest Festival Orchestra
2021.09.17.Iván mesél – délutáni koncertek öt hétvégén Fischer Iván vezényletével és beavató történeteivel a Müpában

2021.

szeptember 19. vasárnap 15.30 Liszt Szólista: Dejan Lazić (zongora)

november 27. szombat 15.30 Schumann, Debussy, Kurtág, Ravel Szólista: Tabea Zimmermann (brácsa) 

2022.

feburár 12. szombat 15.30 Stravinsky Szólista: Patricia Kopatchinskaja (hegedű)

március 20. vasárnap 15.30 Smetana, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov Szólista: Akiko Suwanai (hegedű)

május 15. vasárnap 15.30
Beethoven, Mahler
Szólista: Danyiil Trifonov (zongora) 

Bérlet- és jegyvásárlás, valamint további részletek: https://www.bfz.hu/ivanmesel

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓVIKTOR ALSÓGATYÁJA - A HUPPA LAPSZEMLÉJE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.09.17.


Megjelent Orbán első angol nyelvű hírlevele, Viktor Brief néven


A Politico kiemelte, hogy a cím elég áthallásos, mert Viktor alsónadrágját is jelentheti angolul. (Nem tudnak hibázni.)


Lemondott az Antall József Tudásközpont több vezetője


Távozik a teljes, háromtagú felügyelőbizottság, valamint a kuratórium elnöke, Nógrádi György, a kormánypárti médiában rendszeresen szereplő biztonságpolitikával foglalkozó elemző. A dolog hátterében az állhat, hogy a Direkt36 megírta, két kézzel szórták a közpénzt az intézetnél.

„Pedagógusnak lenni ma Magyarországon egy hobbi”

A Szülői Hang elindította transzparens felmérését, ami az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémákat tárja fel. Bárki megoszthatja véleményét, szülő, pedagógus, de akad diák is, aki már megírta, hogyan nem sikerült az egyetemi felvételije.

Finn sztárpedagógus a magyar oktatásról


„Ha egy nemzet vezetői nem a saját népükbe fektetnek be, akkor mibe?”

Orbán VIP-menekültje a menekültek befogadása ellen kampányol

A Budapesten élő Nikola Gruevszki macedón exkormányfő és egykori pártja az afgán menekültek befogadása ellen kampányol, miközben a szkopjei baloldali kormányt a tálibokéhoz hasonlítja.

Újabb jelentkező az Ördög ügyvédje címre

Lassan castingot lehetne szervezni.

Hét év alatt hétezer milliárdnyi támogatásra számíthatnánk Brüsszeltől

Az Európai Bizottság jóváhagyta a a 2021-2027-es uniós költségvetési időszakra vonatkozó magyar támogatási térképet. A folyósítást a jogállamiság hiánya és a korrupció miatt blokkolja Magyarország számára.

1992 óta 23 újságírót öltek meg az Európai Unióban – a legtöbbet az elmúlt hat évben

Az Európai Bizottság tehetetlennek mutatkozik azokkal az országokkal szemben, amelyekben épp a hatalmon lévő politikai erők fenyegetik, zaklatják és bélyegzik meg közvetve vagy közvetlenül a sajtó munkatársait.

Eltűnt a Pesti TV és a PestiSrácok munkatársainak nyílt levele

A közleményt a kormányközeli weblapon mostanra egy ”Köszönjük! ” című írás váltotta fel, amiben már egyáltalán nincs szó a bizonytalanságról, problémákról, alá nem írt szerződésről. Vajon mi történhetett…?

Ingyenes propagandamagazinnal kedveskedik a kormány a nyugdíjasoknak

Akiknek nem lenne egyértelmű, kinek mit köszönhetnek az idős polgártársaink, azok a “Gyurcsányék tönkretették a nyugdíjrendszert” című blokkban elolvashatják, ahogy szépkorúak dicsérik az Orbán-kormány nyugdíjrendszerét. Mindezt közpénzen.

Úgy tűnik, a kormány országosan elengedte a járvány elleni védekezést

„Lehet, hogy nem leszek ezzel népszerű, de szerintem a vakcináció nagyobb körben kötelezővé tétele sem eretnekség” – állt elő egy javaslattal Kökény Mihály.

Kormányinfó: ha szükséges, a kormány azonnal határozni fog a dolgozók kötelező oltásáról


Miután többek között a Magyar Orvosi Kamara is maszkviselést ajánlott beltéren, Gulyás erre vonatkozó kérdéseket is kapott. A miniszter közölte, ha „orvosi konszenzus” lesz a zárt helyeken történő maszkviselésről, bevezeti a kormány, de az elsődleges védekezést szerinte az oltás jelenti. Hogy milyen mértékben törekszünk a biztonságra, abban meg kell találni az egyensúlyt, és nem érdemes azt a látszatot kelteni, hogy a maszk olyan hatásos, mint az oltás – mondta.

Bolsonaro oltás nélkül megy az ENSZ közgyűlésére, pedig így nem is lehetne ott

Az államfők esetében nem tudja érvényesíteni ezt a kötelezettséget.

Berlusconi nem hajlandó megjelenni a bíróság előtt a bunga-bunga-perben

Azért döntött így, mert egy milánói bíróság előző nap elrendelte, hogy vessék alá fizikai és mentális vizsgálatnak.

RÉSZT VENNE AZ ELŐVÁLASZTÁSON, DE NEM TUDJA, MIT KELL CSINÁLNI? MEGMUTATJUK!

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.09.16.Ilyen még nem volt a rendszerváltás óta: az ellenzéki pártok összefogtak, hogy a következő országgyűlési választáson mind a 106 választókerületben közös jelölt, valamint közös miniszterelnök-jelölt álljon szemben a kormánypárt indulóival. Hogy ki legyen a közös jelölt, és ki a következő miniszterelnökségére készülő Orbán Viktor kihívója, az előválasztáson dől el. Az alábbiakban elmondjuk, ki, hol, mikor és hogyan szavazhat az előválasztáson a neki 
legszimpatikusabb ellenzéki jelöltre. A folyamatban Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke is segített eligazodni.

1., Mi ez az egész előválasztás?

2020-ban hat ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd úgy döntött: közösen indulnak 2022-ben az országgyűlési választáson. Ezek a pártok közös miniszterelnök-jelöltet, Magyarország mind a 106 országgyűlési egyéni választókerületében 106 közös jelöltet és közös választási listát is állítanak – írja az elovalasztas2021.hu. Az együttműködéshez csatlakozott az Új Világ Néppárt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

A jövő évi – várhatóan áprilisi – országgyűlési választáson induló ellenzéki jelölteket a következő hetekben egy előválasztási folyamatban választhatják ki a szavazópolgárok. Azok, akik elmennek és részt vesznek a folyamatban. A 2022-es parlamenti választást megelőző 2021-es előválasztás első fordulóját 2021. szeptember 18-26. között, a második fordulót október 4-10. között tartják.

2., Ki szavazhat?

Az előválasztáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, aki rendelkezik magyarországi állandó bejelentett lakhellyel, lakcímkártyával. 

Azok a most még kiskorú, magyarországi állandó bejelentett lakhellyel rendelkező állampolgárok is szavazhatnak, akik majd csak a 2022-es parlamenti választás idején lesznek nagykorúak, vagyis 2004. májusát, áprilisát megelőzően születettek. Nekik a kiskorúak adatkezelésére vonatkozó speciális rendelkezések miatt egy szülői hozzájáruló nyilatkozattal is rendelkezniük kell, amit az egyik szülőnek is alá kell írnia (vagy törvényes képviselőjének). A nyilatkozat innen letölthető.

3., Mikor és kikre szavazhatok?

Szeptember 18., szombat 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 20:00 között zajlik az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)

Október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 20:00 között lesz az előválasztás második fordulója (csak a miniszterelnök-jelölteknél, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát). Hogy a miniszterelnök-jelöltek milyen sorrendben szerepelnek majd szavazólapon, azt itt találja.

4., Hol és hogyan szavazhatok?


– Személyesen:

Személyesen nagyrészt egyes közterületeken felállított sátrakban, irodákban, zárt helyiségekben lehet voksolni. Az önhöz legközelebb eső szavazóhelyiséget megtalálhatja, ha megnézi a helyiségek listáját ezen az oldalon.

Szeptember 18-26. között jellemzően reggel 8:00-tól este 18:00 óráig lesznek nyitva, de több helyen ettől eltérő nyitvatartás is lehetséges.

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak fényképes igazolvány felmutatásával igazolniuk kell magukat, valamint be kell mutatni érvényes lakcímkártyájukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, amely a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 nevet választhat ki.

Megkérdeztük az Országos Előválasztási Bizottságot, lehet-e csak miniszterelnök-jelöltre szavazni. Válaszukat szó szerint idézzük: "Az Előválasztáson a 2004. március 31-én, vagy azt megelőzően született, lakás szintű magyarországi állandó lakcímmel és érvényes magyar hatósági igazolványokkal rendelkező magyar állampolgárok az állandó lakcímük szerinti választókerületben működő bármelyik szavazóponton vagy online szavazhatnak. Egységes az előválasztójog, nincs olyan, hogy valaki csak miniszterelnök-jelöltre szavazhat."

– Online:

Az interneten szintén szeptember 18-26. között lehet voksolni, de szeptember 13-tól már elő lehet regisztrálni és időpontot lehet választani a szavazásra ide kattintvaA regisztráció része egy rövid videóhívás, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, amelynek van működő kamerája és mikrofonja.

A regisztrációhoz itt is egy lakcímkártyára és egy érvényes fényképes igazolványra lesz szükség (személyi, útlevél, jogosítvány.)

És mi is kipróbáltuk, hogyan kell online regisztrálni, illetve szavazni, ehhez gyártottunk is egy kis veideós segédletet, nézzék meg, ha segítségre van szükségük.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ
A KŐBÁNYA-KISPESTI ELLENZÉKI JELÖLTEK VITÁJÁN BEBIZONYOSODOTT, HOGY AZ ELLENZÉKNEK NEM CSUPÁN A KORRUPCIÓ ÉS A JOGÁLLAMISÁG TERÜLETÉN KELL ALTERNATÍVÁT MUTATNI

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2021.09.17.Az ellenzéki előválasztással kapcsolatos diskurzust elsősorban az olyan körzetekből érkező hírek dominálták, ahol az ellenzéki szavazók arról dönthetnek, kit tartanak a leginkább alkalmasnak arra, hogy helyben leváltsák a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőit. Azonban – néhány kivételtől eltekintve – abban a 15 körzetben is komoly előválasztási küzdelemre számíthatunk, amelyekben 2018-ban az ellenzéki pártok jelöltjei kerekedtek felül a kormánypártokon.

Az egyik ilyen körzet Budapest 9-es számú egyéni választókerülete. Hét szavazókörzet kivételével a választókerülethez tartozik Budapest X. kerületének (Kőbánya) teljes területe, valamint a szomszédos XIX. kerület (Kispest) 28 szavazóköre. Szeptember 16-án a Partizán szervezésében a választókerületben induló ellenzéki jelöltek egy vita keretében ütköztethették az elképzeléseiket.

A vitát alapvetően olyan helyi problémák dominálták, amelyeken keresztül feltárultak azok a rendszerszintű gondok, amelyek a rendszerváltás óta szűnni nem akaróan nehezítik meg a Kőbányához és Kispesthez hasonló társadalmi helyzetű térségek lakóinak mindennapjait.
A választókerület, ahol a Fidesz van ellenzékben

A körzetet 2014-es létrehozása óta Burány Sándor képviseli az Országgyűlésben, a több évtizednyi MSZP-s politizálás után három éve a Párbeszéd frakciójába beülő Burány 2018-ban másfél százalékos előnnyel győzött Kőbánya egykori fideszes polgármestere, Dr. György István ellen...

TESZT NINCS, HIVATALOS INFORMÁCIÓ NINCS, DE EGYRE TÖBB ISKOLÁBAN RENDELNEK EL KARANTÉNT

HVG
Szerzők: BI-CSH
2021.09.18.


Csak a szülői, pedagógusi beszámolókból lehet tudni, hogy egyre több helyen üti fel a fejét a koronavírus, osztályoknak rendelnek el karantént. Tesztelés nincs, a minisztériumi levél szerint tanügyi intézkedés 12 év feletti gyerekek esetében biztos nem lesz. A tanárszakszervezet szerint egyelőre nincs ok pánikra, de oda kell figyelni.


Egy budai egyházi általános iskola három alsó tagozatos osztályában is karantént kellett elrendelni, annyi volt a megbetegedés – tudtunk meg szülői beszámolókból.

„Kiderült, hogy már a múlt héten volt covidos beteg az osztályban, csak az orvos a gyereket nem küldte el tesztelni, hanem visszaengedte a közösségbe. Azóta teljesen elterjedt a vírus” – mesélte az egyik szülő. Ő egyébként meg is írta az iskolának, hogy a gyereke otthoni gyorstesztje pozitív lett, de azt a választ kapta az iskolától, hogy amíg nem jönnek meg a hivatalos PCR-teszteredmények, addig nem tudnak semmit csinálni. A szülő szerint még csak maszkhasználatra sem kérték meg a gyerekeket, noha a szülői értekezleten két osztályban is megszavazták a résztvevők, hogy maszkot hordjanak bent a gyerekek. „A lányom hordta a maszkot, a testvére nem, ő el is kapta a vírust.”

Hívtuk az iskolát is, de nem akartak nyilatkozni.

Egy másik, fővárosi agglomerációban lévő általános iskolában úgy derült ki a tömeges fertőzés, hogy a szülők maguk tesztelték le a gyerekeiket. Miután nagyon sok volt a pozitív teszteredmény, népegészségügyi karantén alá került – két osztályt leszámítva – az egész intézmény. Erről sem hivatalos információból értesülhettünk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerzett tudomást az esetről, az egyik tagjuktól...

"T. NYUGDÍJAS HONFITÁRS!"

NÉPSZAVA
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2021.09.18.


Ez én volnék, többek között. Nekem címezte így a kormányfő a levelét az időseknek szánt kiadványban: „Tisztelt Nyugdíjas Honfitársam!”. Isten bizony meghatódtam, olyan szépen szólt hozzám a T. Miniszterelnök Honfitárs. Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál, mondhatnám neki a népmesék mintájára. Az „idős magyar honfitársak” (ez olyan jól eltalált titulus, hogy megismételted, nehogy elfelejtse a végére a sok szenil… izé, szóval szépkorú hölgy és úr) a „totalitárius rendszerek uralma alatt és a rendszerváltoztatás utáni bizonytalan évtizedekben élték le az életüket”. Bátortalanul azért szóvá tenném, hogy még nem éltük le egészen az életünket, én pl. még jópár évig folytatni szándékozom, már ha nincs ellenedre. És ha megbocsátasz, azért az utolsó több mint tíz év sem volt éppen piskóta. 

De a szenilitásban lehet valami, mert arra képtelen vagyok visszaemlékezni, hogy – mint írod - 2010-ben a kormány nevében megállapodást kötöttél velem. Vagy bárkivel. Csak nem lehettem olyan hülye, hogy belementem a nyugdíjminimum befagyasztásába, vagy abba, hogy a nyugdíjemelés ne kövesse a bérekét? Igaz, újabban azt is elfelejtettem, hová az ördögbe pakoltam a tb kártyámat. Nem baj, egyhamar nem lesz rá szükség, úgyis minden orvosi beavatkozásra hónapokat kellene várni, addig meg csak előkerül. Szerencsére egyelőre kutyabajom, ez sem véletlen, minimum ketten kellettünk hozzá, Te meg én. A leveled szerint együttes erőfeszítésünk, pontosabban „a magyar emberek összefogása” győzte le a járvány harmadik hullámát. Sajnos nem mindnyájan értük meg a t. nyugdíjas honfitársak közül ezt a győzelmi pillanatot, de remélem, friss a címlistátok, és nem kézbesítitek az ő címükre is az ingyenújságot. Tudod, a 30 ezer özvegy között lehetnek kissé túlérzékenyek is. 

A magazin címe is tetszik: „JóKor”. Én különösen jókor kaptam meg. Aznap jelentettétek be minden idők legnagyobb gigamega hitelfelvételét. Úgy fest, ezzel egy valódi sikereteket sikerült lenullázni. Az adósság csökkentésével eddig jogosan dicsekedtetek, nagy mellénnyel még a kedvezményes uniós hitelt is visszautasítottátok (naná, mert kiderült, hogy azt nem lehet átlopni a haveri alapítványokba). Az EU vissza nem térítendő támogatása is késik. Aggódnak, hogy jogállami garanciák nélkül ennek egy része is szőrén-szálán ellopódna. Nem tudom, honnan veszik ezt a szamárságot. De a választási évben kell a pénz, így aztán egy nap alatt sikerült elérni, hogy az államadósság nagyobb legyen, mint 2010-ben, ne legyen kisebb a nemzeti jövedelemhez viszonyított aránya se. Tudom, Téged is bánt egy picit, hogy ezek szerint hiába raboltátok el erre hivatkozva a jövendő t. nyugdíjas honfitársak magánnyugdíjpénztári befizetéseit, nagyobb az adósság, mint valaha. Még az unokáim is nyögni fogják, ajánlom, hogy nekik ne írj mostanában „T. Unoka Honfitárs!” kezdetű levelet...

HIÁBA RIOGATNAK A KERESZTÉNYDEMOKRATÁK „BALOLDALI VESZEDELEMMEL”, A BALOLDALI FORDULATRA MÉG VÁRNUNK KELL NÉMETORSZÁGBAN

MÉRCE
Szerző: MIKUS ÁRON
2021.09.17.


Már csak nyolc nap maradt hátra a szeptember 26-i németországi választásokig, és a közvélemény-kutatások szerint a legvalószínűbb, hogy a szociáldemokrata Olaf Scholz lesz Angela Merkel kancellár utódja. Scholz kapcsán a kereszténydemokraták baloldali fordulattal riogatnak, azonban végignézve a kancellárjelölt politikai pályáján, ez elég valószínűtlen feltételezés.

A Forsa szeptember 7-én publikált telefonos felmérésének eredményei szerint történelmi mélyponton, 19%-on állt a jelenleg nagyobbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), míg az egy hónapja még harmadik helyen álló szociáldemokraták (SPD) 25%-kal magabiztosan vezetnek. Az Annalena Baerbock kancellárjelöltségének áprilisi bejelentésekor 28%-kal első helyre ugró Zöldek (Die Grünen) viszont már csak a harmadik helyen állnak 17%-kal. A szociáldemokraták a GMS (társadalom- és piackutatási társaság) által szeptember 14-én publikát telefonos kutatás szerint továbbra is 25%-kal vezetnek, viszont a CDU náluk csak 2 százalékponttal van lemaradva, és 23%-on áll (és már a Forsanál is visszaerősödött 21%-ra). A GMS-nél a Grüne 16, az FDP 13, a Linke 6, az AfD 11 százalékon áll.

A Zöldek lecsúszásában komoly szerepet játszhatott a konzervatív média által Baerbock ellen folytatott dezinformációs kampány, valamint Baerbock ismétlődő hibái, úgy mint a feljavított önéletrajza vagy a plágiumügye sem kedvezett a népszerűségének. Ahogyan a CDU visszaesésében is komoly magyarázó erővel bír Armin Laschet kancellárjelölt szerepe, aki a saját pártját sem tudhatja teljes mértékben maga mögött – többen még az elmúlt hetekben is Söder jelöltsége mellett érveltek – valamint a júliusi árvizek során is hibát hibára halmozott.

A közvélemény-kutatásokat vezető SPD esetében szintén nagy súllyal esik latba a kancellárkelöltjük, Olaf Scholz szerepe, aki már július végén vezetette a kancellárjelöltek személyével kapcsolatos közmélemény-kutatásokat, miközben a pártjának csak az elmúlt hetekben sikerült átvennie a vezetést. Ha közvetlenül választanák a kancellárt, akkor a válaszadók 30%-a Scholzra, 15 százaléka Baerbockra és mindössze 9%-a szavazna Laschetre.

Scholz népszerűségének okát sokan abban látják, hogy a jelenlegi alkancellár és pénzügyminiszter testesíti meg azt a folytonosságot és kiszámíthatóságot, amit a választók megszoktak Angela Merkel kancellársága idején.

Scholz kampánytanácsadói is abban reménykedtek, hogy több millió „Merkel-szavazó” lesz a piacon, akik a politikai középtől egy kevéssel balra állnak, ha igazságosságossági kérdésekről vagy éppen nyitottságról van szó, és számukra már nem lesz vonzó – ha kevéssel is, de – a jobbra mozduló CDU. Ezt érezhette meg Merkel is, amikor az utolsó kancellári beszédében a tőle megszokott diplomatikusság helyett kiállt Laschet mellett, és Scholzot támadva egy baloldali koalíció (SPD, Linke, Grüne) esélyével rémisztgetett, csatlakozva ezzel a pártja legújabb kommunikációs stratégiájához...

NAGY BAJ LESZ A NYUGDÍJAKKAL! - VISSZA KELL KÖVETELNI A MUNKÁLTATÓI BEFIZETÉSEK ADÓMENTESSÉGÉT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.17.


Először kinyírta az állam a munkáltatói pénztári befizetéseket a teljes adóztatással, most pedig számon kéri a pénztárakon, hogy nem elég ügyesek a tagtoborzásban. Tény, hogy egyre öregszik a pénztári tagság, és szükség lenne a fiatalok bevonására. Csakhogy ehhez a munkáltatókra is nagy szükség lenne – hangzott el a tegnapi Pénztárkonferencián.

A felszínen szépnek tűnő számokat mutathat fel a pénztári szektor, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárakba több mint 49,97 milliárd forintnyi befizetés érkezett idén az év első felében, ami több mint 9 százalékos bővülés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az egészségpénztárakba befizetett összeg elérte a 19,217 milliárd forintot, ami 23 százalékos bővülés a tavalyi év azonos időszakához. Csakhogy a befizetések mindössze 32 százaléka érkezett a munkáltatóktól a nyugdíjpénztárakba és 19 százaléka az egészségpénztárakba – derült az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett tegnapi Pénztárkonferencián.

A munkáltatói befizetések aránya 2012-ben még 59 százalék, illetve 81 százalék volt. Szerepük visszaszorulása egyértelműen a cafeteria keretében történő befizetések egyre növekvő adóztatásának az eredménye. 2019-re a kormány a sarcot úgy megemelte, hogy az ugyanannyiba kerül, mint a munkabér kifizetése. Pedig a „munkaadóknak fontos szerepük van a dolgozóik hosszú távú jövőjének biztosításában” – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke. Ráadásul a pályakezdő generáció is jellemzően a munkáltatóján keresztül ismeri meg és kezdi el az öngondoskodást...

ÚJBUDA KÉPVISELŐJELÖLTJEINEK VITÁJA | BUDAPEST 2.SZ. OEVK | ELŐVÁLASZTÁS

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2021.09.17.Az ellenzéki pártok idén ősszel előválasztást tartanak, hogy megtalálják azt a közös miniszterelnök-jelöltet és 106 egyéni képviselőjelöltet, akinek a legnagyobb esélye van jövőre a Fidesz leváltásra. A Partizán által szervezett országos vitasorozat Budapest 2. számú, Újbudát érintő választókerületének a helyi képviselőjelöltek élő adásban mutatják be, hogy milyen megoldásaik lennének a térség legfontosabb problémáira, hogyan képzelik el magyar társadalom jövőjét, és milyen lenne szerintük Magyarország a Fidesz legyőzését követően. A vita résztvevői: - Gy. Németh Erzsébet (DK) - Orosz Anna (Momentum) Három hét alatt 32 egyéni előválasztási körzetben tartunk előválasztási vitát, hogy megismerhessük az ellenzéki képviselőjelöltek gondolatait a legfontosabb helyi és országos ügyekről, ezzel is segítve a választópolgárok döntését. Lemaradtál az egyik vitáról? Itt visszanézheted!
https://www.elovalasztas22.hu/elovitak Fontosnak tartod te is a vitakultúra megerősítését? Támogass minket! https://www.elovalasztas22.hu/tamogatas Iratkozz fel a 444 napindító hírlevelére, és minden reggel elküldjük az előválasztási viták legjobb pillanatait, és minden más fontos hírt, amit reggel tudnod kell: https://www.444.hu/reggel4 Képbe hoznád magadat az aktuális napi vitákról? Olvasd el rövid összefoglalóinkat! https://www.444.hu/partizan

II-III. KERÜLET KÉPVISELŐJELÖLTJEINEK VITÁJA | BUDAPEST 4.SZ. OEVK | ELŐVÁLASZTÁS

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.09.17.Az ellenzéki pártok idén ősszel előválasztást tartanak, hogy megtalálják azt a közös miniszterelnök-jelöltet és 106 egyéni képviselőjelöltet, akinek a legnagyobb esélye van jövőre a Fidesz leváltásra. A Partizán által szervezett országos vitasorozat Budapest 4. számú, II-III. kerületet magába foglaló választókerületének a helyi képviselőjelöltek élő adásban mutatják be, hogy milyen megoldásaik lennének a térség legfontosabb problémáira, hogyan képzelik el magyar társadalom jövőjét, és milyen lenne szerintük Magyarország a Fidesz legyőzését követően. A vita résztvevői: - Kálmán Olga (DK) - Tordai Bence (MSZP-Párbeszéd) Három hét alatt 32 egyéni előválasztási körzetben tartunk előválasztási vitát, hogy megismerhessük az ellenzéki képviselőjelöltek gondolatait a legfontosabb helyi és országos ügyekről, ezzel is segítve a választópolgárok döntését. Lemaradtál az egyik vitáról? Itt visszanézheted!
https://www.elovalasztas22.hu/elovitak Fontosnak tartod te is a vitakultúra megerősítését? Támogass minket! https://www.elovalasztas22.hu/tamogatas Iratkozz fel a 444 napindító hírlevelére, és minden reggel elküldjük az előválasztási viták legjobb pillanatait, és minden más fontos hírt, amit reggel tudnod kell: https://www.444.hu/reggel4 Képbe hoznád magadat az aktuális napi vitákról? Olvasd el rövid összefoglalóinkat! https://www.444.hu/partizan

HÁTBA LŐTTÉK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.09.17.


Orbán Viktor túljutott kormányzásának alighanem legmegalázóbb mozzanatán: Ferenc pápa úgy járt Magyarországon, hogy a szentatya gyakorlatilag tudomást sem vett róla, de azokról sem, akik ennek a kurzusnak a közjogi méltóságai. A tudósítások arról számoltak be, hogy a Ferihegyen reggel nyolc órakor landolt gépből kilépve azonnal a Szépművészeti Múzeumba hajtatott, ahol félórányi időtartamban figyelmesen végighallgatta a köztársasági elnök tájékoztatóját. A felek néhány szót váltottak, majd Ferenc pápa a protokolláris fotózkodás után püspökök előtt beszélt: fontos, hogy a magyar társadalom szolidárisabb és befogadóbb legyen – mondta, ezzel egyben el is intézte Orbán Viktor korábban neki mondott szavait, miszerint arra kérte Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot. Hogy ezt követően, 8 óra 45-től Orbán és Áder mit csinált, hova ment, arról nincs hír. A szentatya misét celebrált, majd elhagyta az országot. Hogy aztán például a miniszterelnök által hosszú évek óta és módszeresen előidézett eszmei zűrzavarban mik járhattak dr. Erdő Péter bíboros fejében, azt elgondolni is nehéz, mindenesetre az esztergom-budapesti érsek mindvégig ott lépdelt az események és a szentatya nyomában. Az viszont tény, hogy a kormányfő keresztényvédelmi halandzsáiról még sosem bizonyosodott be ilyen tisztán, hogy azokat még a szentatya is képtelenségnek tartja, és nyilván kulturáltan, de határozottan vissza is utasította, amikor szolidaritást kért a magyar kormánytól, nyilván Orbántól is. Nem vagyok abban biztos, hogy a magyar miniszterelnök ebből bármit is megértett, de akár megértette, akár nem, a szentatya intelmeit a továbbiakban is semmibe veszi.

A magyar kormányfő jó ideje amúgy is egy csőben furakszik előre, és a csőnek nem látni a végét. A miniszterelnök azt bizonygatja, hogy a világ változásait észre kell venni, nem Magyarország és Orbán változott, hanem a világ – ismételgeti harsányan, de az események nem őt igazolják. Ma már Angela Merkel is ellenség, de lassan egész Németország is, amint Orbán legutóbb kijelentette: amikor meg kellett védeni Európát, akkor „sosem siettek a segítségünkre”, illetve „a németek állandóan hátba lőttek bennünket”. Miközben ilyeneket beszél, eltűnt az olasz kormányból a szélsőjobb, maradt számára Marine Le Pen pártja, és a félnáci vagy tán egészen az Geert Wilders, valamint az uniós frakcióminimumhoz mindenképpen nélkülözhetetlen, bármelyik fiókból előhúzható szükséges számú ideológiai félnótás. Létezik ilyen út is: összeverbuvál egy meghatározhatatlan arcú és politikai tartalmú társaságot, de abból európai vezető erő sosem lesz. Ez szimpla zavarosban halászás, amikor az unió amúgy is saját problémáival van elfoglalva – a Brexit utáni helyzet, Kína, globális ökológiai problémák, menekültügy –, előbukkannak a politikai ügyeskedők, akik ezeket a helyzeteket próbálják kihasználni. Látszólag a progressziót, az értékek védelmét képviselik, pedig hát csak a saját érdekeikről van szó...


TÖBB MINT GYANÚS TÓTH CSABA

YOUTUBE / JUHI VLOG
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.16.Megkérem az ellenzéki pártokat, hogy még egyszer fontolják meg Tóth Csaba támogatását Zuglóban. Nem csak elhinni szeretném, de hinni is szeretnék benne, hogy nem csak ígéret az elszámoltatás és a demokráciát ellehetetlenítő mutyi alapú összefonódások felszámolása a pártok között. Ehhez azonban hiteles jelöltekre van szükség. Ha nem ilyen jelöltek lesznek az országgyűlésben, bármit is akar a miniszterelnök, nem szavazza meg a többség. Miniszterelnökként se lesz másképp az, amit Karácsony zuglói polgármesterként a parkolási csalásról mondott a helyi, Tóth Csaba által uralt MSZP kapcsán: "Egy polgármester egy olyan kerületben, ahol a testület 90 százaléka vele szembejön, hát hogy mondjam, nem mindenható. Tehát vannak bizonyos eszközei, de azért ezt a döntést megváltoztatni nem tudja." Tóth csaba neve felmerült fiktív tagbeléptetés ügyében, a Zuschlag-féle civil szervezeti lenyúlások kapcsán, Zuglóban az ő emberének szavazat vásárlásánál, bűnözőkkel van kapcsolatban saját bevallása szerint is, együttműködött a Fidesszel a parkolási csalás zuglói szálában, a helyi médiát propaganda gépezetté formálta a helyi MSZP, fenyegeti és feljelenti politikai ellenfeleit és média munkásokat, lejárató kampányok indulnak az érdekében, mentegeti a különböző antiszemita és menekülteken gúnyolódó kollégáit. Mi kell még ahhoz, hogy azt mondjuk: hiteltelen, nem ilyen emberekre van szükség a Fidesz politikájának megtöréséhez. Nézd meg a videót, és küldd el az általad támogatott miniszterelnök jelölt-jelöltnek, hogy fontolja meg a döntését még egyszer. És oszd meg, hogy minél többen megtegyék! Nézz utána magad is! Vasi ügyek, tagbeléptetés, fiktív szervezetek
https://www.nyugat.hu/rovat/mszp_belh... Szavazatvásárlás Zuglóban https://www.youtube.com/watch?v=8hKsp... Parkolási maffia https://youtu.be/yY6AQnx1V2U Részletes cáfolat a Tóth Csaba Partizán interjúban tett állításairól a Civil Zugló Egyesület részéről http://civilzuglo.hu/2021/05/14/a-val... Bűnöző Tóth mellett https://24.hu/belfold/0001/01/01/mit-... http://privatkopo.hu/WebArticleShow.a... Politikai ellenfél lejáratása, Hadházy áruló, mert kirobbantotta a Trafik-mutyi ügyét https://444.hu/2021/06/09/ott-nem-zsi...

KOZMETIKÁZHATJÁK A TÍZMILLIÁRDOS VESZTESÉGET, AMIT MÉSZÁROS LŐRINCTŐL VÁLLALT ÁT AZ ÁLLAM

G7.HU
Szerzők: JANDÓ ZOLTÁN, STUBNYA BENCE
2021.09.17.


Az idei első félévben valószínűleg nem nagyon volt olyan hét, amikor ne termelt volna hatalmas veszteséget a Mészáros Lőrinctől tavaly állami tulajdonba vett Mátrai Erőmű. A hatalmas bukásra számítani lehetett, az erőmű ugyanis rengeteg szén-dioxidot bocsát ki, az ehhez szükséges kvóta pedig rendkívüli mértékben megdrágult. Arra azonban, ami nyáron történt, valószínűleg már csak nagyon kevesen számítottak.

Néhány hete ugyanis hatalmasat fordult a piac, és jelen állás szerint nyereségesen működhet a vállalat.


Márpedig erre az elmúlt években nem igazán volt példa.

A Mátrai Erőmű Zrt. 2017 óta minden évben veszteséges volt, és az erőművet üzemeltető vállalat eredménye a 2019-es 5,9 milliárd forintos mínusz után 2020-ban 42,7 milliárd forintra duzzadt...


A MAGYAR TANÁROK FIZETÉSE A FASORBAN SINCS, PEDIG TÖBB PÉNZ JUT AZ OKTATÁSRA

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.09.17.


A közoktatás évek óta meghatározó problémája, a pedagógusok és a többi diplomás közötti bérfeszültség mostanra odáig fajult, hogy a tantestületekben sokan inkább pályát váltanának, mintsem hogy eleget tegyenek a tanításhoz szükséges minősítési követelményeknek. A 2013-ban bevezetett életpályamodell szerint 2022-ig minden pedagógusnak át kell esnie legalább egy – portfóliókészítéssel és a pedagógiai ismeretek bizottsági előtti bizonyításával járó – minősítésen, különben nem taníthat tovább.

A szakszervezeti várakozások szerint a közeljövőben hirtelen kieshetnek a portfólióírást – jórészt a megalázóan alacsony bérek miatt – megtagadó tanárok, ami jelentősen súlyosítja majd az eleve komoly mértékű pedagógushiányt. A probléma súlyosságáról árulkodik, hogy Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron megyei elnöke gyakorló tanárként állt ki a nyilvánosság elé a pedagógus-életpályamodell ellen tiltakozva.

A tanárok bérezését annak ellenére nem sikerült megnyugtató módon rendezni az elmúlt években, hogy az oktatás finanszírozási körülményei az elmúlt évtized során több szempontból javultak Magyarországon a – globális szinten fejlettnek számító országokat tömörítő – OECD friss évkönyve szerint. Nemcsak hazánkban (de itt kiváltképpen), hanem a kelet-európai régióban jellemző tendencia volt ugyanis az egy diákra jutó oktatással kapcsolatos kiadások markáns növekedése 2012 és 2018 között – igaz, ez a régióban a költségvetés bővülése mellett a tanulók csökkenő számának is köszönhető...

A TERMÉSZETES FÉNY LASSÚ ÉS SÖTÉT, MINT A HÁBORÚ

KÖNYVESMAGAZIN
Szerző: VALUSKA LÁSZLÓ
2021.09.


Két orosz férfi áll a fából összerakott csónakon, előttük szarvastetem fekszik, amit a katonák megnyúznak, feldarabolnak, lenyúlnak. A film nyitójelenetében a természet közepén vagyunk, mocsaras az erdő, beleragad a katona. A háború nem természetfilm (lásd a fotókat a filmből), hanem állandó idegenség-élmény: másoktól és önmagunktól. Márciusban a Berlinalén mutatták be Nagy Dénes első nagyjátékfilmjét, aminek története Závada Pál Természetes fény című regénytestéből lett kimetszve, adaptálva. Ezüst Medvével díjazták Nagy Dénest a rendezésért, Kizlinger Lillát a legjobb mellékszerepért. A film lassú, mocskos, sötét, mint egy háború.


Dobos Tamás operatőr képein minden nehéz, mozdíthatatlan. Magyar honvédeket küldtek a Szovjetunióba, hogy szovjet partizánokra vadásszanak, de belőlük eleinte nagyon keveset látunk, elnyeli őket a táj. Nagy Dénes elbeszélése visszafogott, néma, elfojtott, a filmben kevés a szöveg, a tempója is visszafogott. A rendezése ellene megy a háborús filmek hagyományos ábrázolásának, csendes és feszült, sáros és metafizikus, a főszereplő kiüresedett.

A Természetes fény című film azt a honvéd szakaszt követi, amelynek az otthonától távol kell az ellenségre vadásznia: nem ismerik a környezetet, nem beszélik a nyelvet, épp ezért idegenek, bizonytalanok...

GYURCSÁNY ORBÁN RÉZFASZÚ BAGLYA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.18.


A „köztelevízió” tegnapi déli híradójának felét az őszödi beszéd töltötte ki. Elsőre meg kell vallanunk, olybá tűnik, villámgyorsak ott, a redakcióban, mivel a bávatagok riogatását Orbán reggeli beszéde generálta, amelyben „dermesztőnek” és „ijesztőnek” tartotta azt, hogy Gyurcsány még mindig a közéletben van. Hogy kinek az, az megérne egy misét, de innen nézvést bizton tudjuk, a mostani mindent betöltő gyurcsányozás, a film, az aláírandó ívek és az általánossá tett félelem és reszketés a kampány része, amiről a kedves vezető egy napja mondta, hogy januárig azzal nem foglakozik.

Kis kitérőt teszünk most, mert még a legkreténebb óvodás is tudja, hogy Orbán permanensen kampány-üzemmódban van. Legalább azóta, hogy a Soros Ösztöndíjat odahagyva a rendszerváltáskor tanulmányait befejezve hazasietett, hogy elűzze az oroszokat, akik mát hetedhét határon is túl voltak, amikor kiutasította őket. Már akkor meg kellett volna fogni a fülét az akkor még valóban fiatal embernek, megcsavarni és a helyére rakni mérhetetlen ambícióit, de a lázak ezt megakadályozták. Sokak bűne, hogy a szellem kiszabadult a palackból, és itt garázdálkodik nekünk.

Visszatérve Gyurcsányra, azt is hallottuk a Kossuthon reggel, hogy Gyurcsány idején verték az embereket az utcán, és ez azért aljas kijelentés, mert sokan vannak, akik nem éltek akkor, és fogalmuk sincs mi történt valójában. Akik viszont tudjuk, jól emlékszünk, kiket vertek az utcán, leginkább azt a csőcseléket, akiket Orbán fölhergelt, egyes bizonyítékok szerint irányított is. És akkor sem volt senki, aki az alkotmányos rend megdöntésének kísérletéért felelősségre vonta volna ezt az alakot, sem akkor, amikor kordont bontott szintén kampányízűen, amivel nem foglalkozik...

A FIDESZ VÁLASZA AZ ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁSRA: STOP!

MAGYAR JETI / 444.HU
Szerzők: Szász Zsófi, Kaufmann Balázs, Kiss Bence, plankog, Ács Dániel
2021.09.18.- Túlvagyunk az első miniszterelnök-jelölti vitán, és legalább két dolog biztosan kiderült.

- A jelöltek nem mentek egymásnak, de a Ki fizessen? és a Mi legyen Zuglóban? kérdésekben komoly ellentétek vannak.

- A Fidesz pedig nem hagyhatta szó nélkül, hogy ellenzéki standok vannak az utcán.

- A Magyar Jeti epizódjai rendszeresen a 444 Youtube-csatornáján érkeznek, itt lehet feliratkozni.

ITT NÉZHETŐ MEGSCHMIDT MÁRIA ANTISZEMITA ŐRJÖNGÉSÉRŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2021.09.17.


... Miért provokál valaki a zsidó származásával, "zsidó körök", ezt bírta kiokádni magából az Orbán-rendszer vezető ideológusa, a miniszterelnök bizalmasa. Ha valaki hányni akar, elolvashatja az egészet, találhat benne mást is.

A szöveg Kis Jánost támadja, származási alapon, 2021-ben az Európai Unióban. Ilyenkor vagyok büszke rá, hogy Schmidt anno személyesen akart kirúgatni a munkahelyemről. De én már régen tudom a helyem, megmutatták nekem 1944-ben, hát azt kicsit elbaszarintották Mária asszonyék, mert ezt itt még meg tudom írni. Szívesen beletolnám ezt a szöveget Gerő András arcába, remélem lesz, aki megteszi, amúgy nem nagyon érdekel, és csak remélem, hogy Kis János képes volt nevetni rajta.

Bazmeg, hová süllyedt ez az ország.

MA KEZDŐDIK AZ ELŐVÁLASZTÁS, MUTATJUK, HOL ÉS HOGYAN TUD SZAVAZNI

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.09.18.


Indul az ellenzéki előválasztás, mostantól kilenc napon át lehet szavazni arra, hogy ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, és kiket indítson az ország 106 választókerületében jövő áprilisban. A Telex gyorstalpalójában kérdés-válasz formában összeszedtük a legfontosabb technikai tudnivalókat a szavazásról.

Mi az az előválasztás?

Az öt parlamenti frakcióval rendelkező párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) és a Momentum tavaly augusztusban megállapodott, hogy 2022-ben közös miniszterelnök-jelölttel, és 106 közös egyéni jelölttel indulnak el a Fidesz ellen, mert a jelenlegi választási törvény alapján lényegében csak így lehet érdemi esélyük a győzelemre.

Arról csak hónapokkal később egyeztek meg, hogy az ország mind a 106 választókerületében előválasztáson döntsenek a közös jelöltekről. Ez az első alkalom Magyarországon, hogy a választók dönthetik el egy előválasztáson, kik legyenek egy párt vagy pártszövetség jelöltjei az országgyűlési választáson.

Az idei előválasztáshoz vezető hosszú utat ebben a cikkben és ebben a videóban mutattuk be részletesebben...


ORBÁN FELKÉSZÜLT A VÉGSŐ HARCRA

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.09.17....Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóját a Kossuth Rádió három órás reggeli műsorral ünnepelte. Egészen elképesztő, hogy az egykor közszolgálati médium – amely országosan hallható – napjainkban csakis és kizárólag a jelenlegi hatalom kiszolgálását végzi. Így aztán negyed óránként szólaltak meg bejátszások Gyurcsány beszédéből, néhány mondatát többször is ismételve. A miniszterelnök, áldozatok, jogászok és elemzők mellett pedig még interjú készült Császár Attilával is, aki napjainkban a közmédia elismert munkatársa. Ő volt az, aki annak idején a Hír TV-ben közvetítette az MTV székház ostromát és hősöknek, forradalmároknak nevezte az ott romboló embereket. Most pedig vele mondatták el – talán más már nem vállalta –, hogy ami akkor történt, az nyilvánvalóan az egykori miniszterelnök érdekében állt.

A kormánypárti frakciók hét közepén tartott eligazításán Orbán Viktor arra intett mindenkit, hogy most már át kell állni a kampány-üzemmódra. Szokásos rádiószózatában pedig azonnal példát is mutatott. Sistergő Gyurcsány-ellenes gyűlölete még a járvány, valamint a migránsok elleni védekezés témáját is háttérbe szorította. Jelezte, hogy eljött az ő ideje, immár felkészült a végső harcra „a velünk élő múlt” ellen. Nem állítjuk, hogy tizenöt éve, amikor kitervelték az őszödi beszéddel kapcsolatos hadjáratukat, pontosan így tervezték előre, 2022-ig. De szavaiból kiviláglott, hogy Orbán most igazán elemében érzi magát és kész az újabb ütközetekre. No persze, nem szemtől szembe, hanem a média bástyái mögül.

Ijesztő – mondta arról, hogy Gyurcsány még mindig meghatározó alakja a magyar politikának. A miniszterelnököt hallgatva, mi sem mondhatunk mást: ijesztő.

MOST HÉTVÉGÉN MEGNYÍLIK A CSIKÓS-UDVAR: ÉVTIZEDEK ÓTA ELZÁRT TERÜLETET KAPUNK VISSZA A VÁRBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.09.16.


A palota hátsó udvarában az 1945-ös rombolás óta nem sikerült rendezett viszonyokat teremteni. Lovarda, műhelyek, rámparendszer, lépcsők: ez a terület mindig is kissé félreeső szeglete volt az épületegyüttesnek, amit kevesen ismertek, és ahol még kevesebben jártak. A Hauszmann-féle állapotokat itt csak részben lehetett helyreállítani, és ennek is nagy ára volt – az impozáns középkori erődrendszer eltakarása. Ami jó lenne, ha nem válna bevett gyakorlattá.


Ezen a hétvégén, a Kulturális Örökség Napjain megnyílik a járókelők előtt a Budavári Palotának egy olyan szeglete, ahova nagyon régóta, tizenöt éve nem lehetett lemenni: a nyugati oldalon a palotaterasz szintjénél mélyebben fekvő Csikós-udvar. Az 1945-ös ostrom rombolása után ez a terület a látogatói útvonalból kieső, mellőzött hátsóudvarrá vált, ahol egészen mostanáig nem sikerült rendezett viszonyokat teremteni. Aki rég járt erre, rá sem fog ismerni a területre, amit az elmúlt évek épületrekonstrukciói teljesen átformáltak. Alapvetően előnyére: a budai panorámás teraszból a Várkert Bazárhoz hasonló reprezentatív térség lett, aminek kiváló adottságai a hosszú ideig tartó elhanyagoltság után végre érvényesülni tudnak.

A teret három Hauszmann-féle épület(rész) rekonstrukciója határozza meg: az Udvari Lovarda, a Főőrség és a Stöckl-lépcső. Mindhárom elkészült már 2020 elején, több mint másfél évvel ezelőtt, és akit érdekeltek, meg is tudta nézni őket: a Főőrség homlokzata egy szinntel feljebb, a Hunyadi-udvar teraszára nyílik, ezért az itteni kávézót és kiállítást már korábban megnyitották, a Lovardát pedig vezetett sétákon mutatta meg a Várkapitányság. Éppen ezért most nem ezekről a látványos rekonstrukciókról lesz szó, bármennyire uralják is az összképet, hanem a környezetükről, az újdonság ugyanis az, hogy elkészült a Lovarda körüli terület környezetrendezése, így hétvégétől a Stöckl-lépcsőn át a látogatók már szabadon lesétálhatnak az alsó teraszra, és birtokba vehetik az új óriásliftet is, amely a Vár tövében futó Palota úttal teremt kapcsolatot. Ennek ellenére nincs minden teljesen kész: a Hauszmann-rámpának nevezett impozáns lejáró várhatóan decemberre, Karakas pasa tornyának felújítása pedig jövő tavaszra fejeződik be. Akkorra áll elő egy olyan véglegesnek nevezhető, rendezett állapot, ami a palotának ezen a részén tulajdonképpen a háború óta váratott magára...