2015. december 23., szerda

A MECSEKI ATOMTEMETŐ IS A TUBESI RADAR SORSÁRA JUT?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalazs
2015.12.23.


Végre megtartották Pécsett a Mecsekbe tervezett atomtemető ügyében azt a közmeghallgatást, amiért pécsi civilekkel és ellenzéki pártokkal közösen több ezer aláírást gyűjtöttünk. Azt reméltem, hogy ez azt is jelentheti, hogy végre véget ér a baranyai Fidesz atomtemető-ügyben tanúsított sunnyogása, de ez nem egészen így alakult, a kérdéseimre nem érkezett válasz, ráadásul a fideszes többségű közgyűlés is egy töketlen határozattal zárta le az eseményt. Azt viszont most borítékolom, hogy a mecseki atomtemető is a tubesi radar sorsára jut, akárhogyan is sunnyog a Fidesz és az MSZP a kérdésben. 

ITT OLVASHATÓ

FINOM KÖZBEIKTATÁS - SAKOZZ MINDENNAP!

SAKKOZZ MINDENNAP BLOG
Szerző: Anna és Szilárd
2015.12.23.


Világos finom lépéssel nyeri a kombináció végén a csatát...

ITT OLVASHATÓ

Világos lép!TOP 10: 2015 LEGEMLÉKEZETESEBB PILLANATAI A DIVATBAN

STÍLER BLOG
Szerző: Rigó Ági
2015.12.23.


Még, hogy a divat nem képes megújulni! 2015 teli volt csodás pillanatokkal, amelyeket még a legnagyobb jósok sem jeleztek előre. Feledhetetlen vörösszőnyeges pillanatok, meglepő fordulatok a divatbemutatókon, egy hajszín, ami jött, aztán ment is, és minden, amire érdemes emlékezni 2015-ből!

Sokszor mondják, hogy nincs új a nap alatt, pláne nem a divat világában. Persze vannak trendek, amelyek sosem mennek ki a divatból, de hála a tervezők, a modellek és a sztárok kreativitásának, idén is történtek izgalmas dolgok.

TAYLOR SWIFT JÖTT, LÁTOTT ÉS GYŐZÖTT

Az aranyos kislány, aki általában bongyor frizurával és királylányokhoz illő ruhákban jelent meg, idén végleg beírta magát a divattörténelembe. Egy rövid first lady stíluskaland után megtalálta a hozzá illő utat: topmodelleket megszégyenítő outfitekben jár éjjel-nappal, és velük is barátkozik. Koncertturnéján rendszeres sztárvendégek léptek a színpadra, például Karlie Kloss, Kendall Jenner, Gigi Hadid és Cara Delevingne.

A LENYŰGÖZŐ RUHÁK HELYETT ALIG-RUHÁK JELENTEK MEG

Mit tegyen, az, aki bármit felvehet? Akit 38 stylist öltöztet, és dizájnerek versengenek a kegyeiért, és akár súlyos összegeket is kérhet azért, hogy méltóztasson felvenni X vagy Y ruháját? A válasz idén: vegyen fel alig-ruhát!

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:
 
Marc Jacobs | Fall Winter 2014/2015 Full Fashion Show
 
 
KATTI ZOÓB fashion show - AUTUMN-WINTER 2015-2016
 
 
Barbara Palvin - Moschino Uomo Spring Summer 2015
 


NEM ÉRZEM MÉG A BABÁM MOCORGÁSÁT

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Lotti
2015.12.23.


A héten rengeteg boltot bejártunk, lemértük a lakás minden pontját, és már tervezgetjük a szobák elrendezését. Végül úgy döntöttünk, hogy a kisfiam kap új ágyikót, nagyjából a költözés után egyszerre valamikor márciusban, nehogy úgy érezze májusban, hogy a kistesó elveszi a helyét. Picit félek az első időszaktól, hogy mennyire fogja megviselni, hogy nem csak rá szegeződik minden figyelem.
Mikuláskor meglátogattak minket a keresztszülei, akiknek a kisfia akkor volt 3 hónapos. Beleültettük a pihenőszékébe, amit az elmúlt 4-5 hónapban egyszer sem használt. Láttam az arcocskáján, hogy nem érti, hogy mi történt most, és amint kivettük belőle a babát, egyből belemászott és abban üldögélt. Azóta napi rendszerességgel mászik bele és onnan nézni a mesét délutánonként. Éreztem a részéről pici féltékenységet és irigységet, de szerencsére ez nem nyilvánult meg hiszti vagy sírás formájában.
Kíváncsian várom, hogy a kistesó milyen hatással lesz rá, és csak remélem, hogy nem fogja nagyon megviselni az érkezése. Amikor ketten vagyunk, mesélek neki róla, hogy a pocakomban növekszik a testvére, és vigyázni kell anya pocakjára.


ITT OLVASHATÓ

KELLEMES ATEISTA KARÁCSONYT!

BIRCAHANG 
Szerző: Bircaman
2015.12.23.


Közeledik az év legnagyobb balliberális ünnepe, az Ateista Karácsony. Így most beszámolunk a nagy ünneppel kapcsolatos népszokásokról.
Először is el kell menni egy bankfiókba, s ott hitelt felvenni. Nagyon fontos, hogy a hitel olyan összegű legyen, hogy ne tudjuk jövő decemberig visszafizetni.
Amint kezünkben a pénz, összeírjük 100 rokonunk, ismerősünk listáját (pont mintha MLM-piramisjátékban tennénk meg az első lépéseket), majd elindulunk bevásárolni. Kezdjük Bronznapon, majd Ezüstnapon, aztán Aranynapon, valamint Baleknapon, meg minden többi napon köztük. A napi legalább 3-4 órás – hétvégén 10-12 órás – tülekedés kötelező elem.
A listáról mindenkinek ajándékot kell venni! Lehetőleg olyasmit, amire a megajándékozottnak semmi szüksége, így tudunk rajta bosszút állni, amiért ő is teljesen haszontalan ajándékot fog venni nekünk. A legjobb valamilyen, az ünnephez kapcsolódó, vicces motívummal díszitett ajándék, pl. rénszarvason ülő vigyorgó télapós zokni, kigúvadt szemű krampuszos bögre, az aranyos Vuk és az édes Kisherceg együtt szánkóznak pulóveren, meg hasonlók. Vásárlás közben átkozzuk azokat, akiknek ajándékot veszünk, hiszen miattuk állunk sorban.

SZOBROT ÁKOSNAK!

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektor Professzor
2015.12.23.


Ákos művész úrnak nem az a fő érdeme, hogy markáns, a kormányunknak is tetsző a véleménye van a nőkről, miszerint őket szülőgépeknek tekinti, akiknek, ahelyett, hogy egyenjogúságra, egyenlő munkáért egyenlő bérre, ilyesmire ácsingóznának, az a dolguk hogy utódokat szüljenek a férfiaknak.
 
A Kossuth-díjas énekesnek „A bosszú népe” című műve az, amivel eddigi életművét megkoronázta, s amiért igazán elismerésre érdemes a jobboldali hazafiak szemében.
Amelyik dal, csak így egymás között mondva, ugye azokról szól. A natudjukkikről. Akiket szoktak idegenszivűeknek, Sorosbérenceknek, mikor minek is nevezni.
 
Nem véletlen, hogy ennek a művének egyik legnézettebb verziója héber felirattal és Dávid-csillaggal fut a YouTube-on. És bizonyára az sem véletlen, hogy a koncert verzió pedig egy laza Ákos bevezetővel veszi kezdetét. „Most egy olyan dalt fogok eljátszani, amelyre a baráti szaksajtó is felfigyelt.”
 
Az énekes dala szerint van itt egy nép, egy népcsoport, „a bosszú népe”, „egy bosszúálló Isten torzult tükörképe”, amely „hazánkat folyton fúrja-tépi”.
Ákos persze soha, sehol nem mondta ki nyíltan, hogy ő a zsidókra gondolt volna, és a dalszövegben is mindez oly ügyesen van kódolva, hogy a zsidózó hátsó szándék akár le is tagadható, ha nagyon muszáj.
 
Mert vegyük észre, az egész Orbáni világnak ez az egyik nagy trükkje. A kétértelmű beszéd és viselkedés. Pl. az egész magyarságot a német megszállók ártatlan áldozataként feltüntetni, majd amikor emiatt túl nagy a felháborodás, az e tárgyú emlékművet titkokban éjjel gyorsan felépíteni, aztán úgy tenni, mint ami nem is létezik. Mert tény, soha senki fel nem avatta...
 
 
Karácsonyi ráadás:
 
Ákos - A bosszú népe
 
 
 

7 OK, AMIÉRT MOST ÉBREDT FEL AZ ERŐ

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: Business & Café
2015.12.23.
Idejét sem tudjuk, mikor tört ki utoljára ekkora őrület a mozitermekben. A film a várakozásoknak megfelelően igazi blockbuster lett, ömlik a pénz a Disney-Pixarhoz, a film sajtóvisszhangja jól sikerült és még a rajongók többsége is elégedett. Vajon mely okok vezettek odáig, hogy J. J. Abrams ekkorát tudott dobni a filmmel?
1. A nosztalgiafaktorAz első Star Wars mozit 1977-ben mutatták be, és mindenki a klasszikus trilógián nőtt fel. Lucas volt olyan korlátolt, hogy a pénzért sárba tiporta a saját legendáját az előzményfilmekkel, amelyekben csúcsra járt a CGI, csak éppen a szív és a jól megírt karakterek hiányoztak belőle, utálta is őket mindenki. Viszont már eltelt az az idő, amíg elfelejtettük őket, és mivel amúgy rongyosra néztük a régi filmeket, nagyon hiányoztak a kedvenc szereplőink.

EGY IKON MEGSZŰNÉSÉNEK MARGÓJÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2015.12.22.Konrád György nem azért veszítette el ikon jellegét, mert valamiben nem értünk vele egyet. Konrád évtizedeken át a liberális gondolkodás, az emberi jogok és a humanizmus, a morális kívülállás szimbóluma volt. Ezeknek megszűnt lenni. Nem azért, mert a véleménye ellenkezik az őt ikonként tisztelő demokratikus közvéleménnyel, mert ilyen lehetséges. Általában olyan esetben, amikor az ikon még annál is magasabb erkölcsi mércével bír, mint amire a követői hajlandók lennének. Itt azonban fordított esetről van szó. De nem baj, ha a bálványok ledőlnek. Jobb nekik is, ha esendő lényüket látjuk.
Konrád György egyszerűen elfelejtette, ki volt ő valójában, és szembefordult mindazokkal az értékekkel, amelyeket valaha képviselt. Legújabb interjújának, amelyet a New York Times-nak adott, már az első mondata is vitatható, miszerint Orbán “nem egy jó demokrata”. Ez a mondat helyesen úgy hangzik, hogy “Orbán nem demokrata”.


ITT OLVASHATÓ

HATÁRTALANUL

H25 NOLBLOG
Szerző: Saller3d
2015.12.23.


Ömlik a sportba a pénz,de vajon megéri ez nekünk?Milliárdokért építünk stadionokat,pedig nincs is foci.Sokan azt mondják hogy lesz,de mikor?Más sportágakba közel annyi pénz sem áramlik.Persze a sikersportba mindenütt így van,,ez nálunk is meg van,mondjuk a vízi sportokban,kiemelten az úszásban.Ha viadalt rendeznek minálunk a vizes sportágban akkor kivágunk egy rahedli fát mint a Margit szigeten,vagy most a Dagály  strandon.Az úszás jó ideje sikersportág nálunk.És a velejárója a botrány botrány hátán.Most éppen az úszó zseni kisasszony keveri a kakák,mértéktelen igényeivel,neki olyan masszőr kell aki nem hajlandó Budapestre költözni.Neki nem jó a világversenyek sportolóinak biztosított szálloda,neki minden kéne az amit a külföldi hasonló élvonalbeli sportolók sem kapnak meg.Nos Katinka hiába vagy világbajnok úszó a seggedet nem fogjuk kinyalni.Szóval vannak túlzott igények,és eltúlzott létesítmények amelyekre nincs szükség.Tehát nem kell olimpiát rendezni,stadionokat építeni akkor amikor ma Magyarországon fél millió gyermek éhezik,amikor a hajléktalanok sokasága áll sorba egy tányér ételért.Tessék ezt megoldani ,ha ezt sikerül akkor hajlandó leszek arra hogy a nemzet Katinkájának hordozzam a bilijét és valamely foci stadionba Orbánt éltessem!

ITT OLVASHATÓ 

http://www.magyarfutball.hu/hu/stadionok

MI EZ A NAGY HEVÜLET URAK?

HUPPA BLOG
Szerző: Széky János
2015.12.23.


Végéhez közeledik a Biszku-saga. A magyarországi kommunista diktatúra egyik legvisszataszítóbb figurájának, aki egy ideig a rezsim második embere volt, és többek között az állambiztonságért meg az erőszakszervekért felelt, az újabb első fokú ítélet szerint nem kell börtönbe mennie.
Az ügyészség eredetileg életfogytiglant kért rá, ebből lett két év szabadságvesztés három évre felfüggesztve. Biszku Béla 94 éves.
Győzött az igazság? A szó erkölcsi és politikai értelmében semmiképp sem lehet mondani. A jogi kérdés azonban az, hogy Biszku Béla elkövetett-e – bizonyíthatóan – el nem évült bűncselekményt a hatályos törvényi tényállások szerint. Egyszerűbben: el lehet-e ítélni azért, amit cselekedett. A fő vádpontok szerint felbujtóként háborús bűncselekményeket követett el, felelős az 1956. decemberi Marx (ma Nyugati) téri vérengzésért és a salgótarjáni sortűzért...

ITT OLVASHATÓ

A KÖZTÉVÉNÉL A LEGALAPVETŐBB EMBERI ÉRTÉKEK IS HIÁNYOZNAK

COMMENT:COM
Szerző: Sajó D.
2015.12.23.Nagy leépítések történnek az MTVA-nál, aminek köszönhetően a közmédia megvált a Ridikül beszélgetős műsort is vezető Jakupcsek Gabriellától. A Blikk mai száma azt írja, hogy a műsorvezetőnő teljesen belebetegedett a hírbe és már a hangja is elment. Azt is elmondta a napilapnak, hogy még senki sem kereste meg, így arról sem tud semmit, hogy külsősként folytatná. A Blikk szerint a leépítések mögött fiatalítás állhat vagy a stúdiófejlesztések miatti milliárdos költséget kompenzálása.
Jakupcsek havi fizetését a Blikk két-másfél millió közé teszi, ami egy iparági szakértő szerint úgy nem is kifejezetten sok, hogy havi 29 adásban látható. Azonban nem Jakupcsek lehet az utolsó kidobott ismert név, állítólag a távozók között lehet Nika György, Bálint István, Sípos Juli és Várkonyi Benedek is.
Karácsonyi ráadás:
Ridikül: Hol rontják el a férfiak?

Ridikül: Csak a szépre emlékezem

 

KÉT ÚJ ISMERŐSÖM EGYIKE

RÉKAI ZSOLT FESTŐNAPLÓ
Szerző: Rékai Zsolt 
2015.12.22.A kiállítás eseményszerűsége után,- amelynek felületi bicsaklásai között, képiségében rejlik mélységi asszociáció,- térjünk át élményszerűségre. 
Élményszerűségre tekintettel Reni két festményére, amelyek első impresszióban technikailag semmiben nem akasztottak meg, sőt figuralistásában kitűnt a sok absztrakció közül.
Fekete Válival beszélgetve, -aki lévén művészettörténész,- festmények "tematizálhatósága" miatt, igen- csak hasonló dolgokat olvas el, mint én, - arra hívja fel figyelmet, hogy  absztrakt festményekről nehéz bármit is mondani, nehéz hozzájuk történetet kapcsolni.
Arra gondoltam, azért van ez, mivel kép, végső redukciót közöl. Persze redukciókkal szemben vannak homályos asszociációk. Pl: Ez a hasáb olyan mintha egy építkezésen eldöntött oszlop, vagy áthidalás lenne... 
Ez az asszociáció ritkán fejtődik ki,  tematizálatlanul átvillan, mint térélmény hangulat. Átvillan, mint egy bizonytalan, de lehetséges kiindulási alap, amely végső, -szinte metafizikai tisztázottság után,- már eredetről is le van szakítva.
Kétségtelen, az efféle transzcendens legózásnak van esztétikai élménye, köthető történetiséghez,  modernitás adott korszakához, iskolákhoz vagy filozófiákhoz.

MIKÉPPEN NÉZZÜNK MAGUNKRA, HA EGY ORSZÁGBAN ÉLÜNK?

MANDINER BLOG
Szerző: Csizmadia Ervin
2015.12.23.


Tíz jó tanács a legkülönbözőbb ideológiák képviselőinek
 1. 1. Válasszatok életszerű kiindulópontokat magatoknak! Induljatok ki abból, hogy egy országban éltek, s bár az egység, a konszenzus szép és jó dolgok, az egymással való egységre, megegyezésre jelenleg nincs esélyetek. Ne ijedjetek meg e felismeréstől, s ne keressétek máris, hogy ki miatt nem lehet egységre jutni.
 2. E tárgykörben tartsátok szem előtt Bibó István gondolatát, aki szerint 1945 után kár lett volna (kár volt) egységet hazudni. Ma is épp így kár. Helyesebb, ha beletörődtök: egymástól eléggé elkülönültetek az elmúlt 25 évben. Tegyetek kísérletet megérteni, miért különültetek el egymástól. Ez a tudás egy majdani közeledés megindításához segítségetekre lesz.
 3. Nem azért nem tudtok megegyezni egymással, mert rossz emberek vagytok. Hanem azért, mert egyelőre túl nagy a kihívás, s eddig nem találtatok ellenszert a liberális demokrácia egyik fő ellentmondásának feloldására. Ez az ellentmondás: papíron elismerjük a szabadságot, ugyanakkor ha a másik a miénkétől eltérő módon akar szabad lenni, azt már nem olyan nagyon tudjuk elismerni.
 4. Rossz válasz, ha a szabadság korlátai miatt magát a liberális demokráciát kárhoztatjátok vagy vetitek el. A liberális demokráciával vannak persze bajok, de ezzel is érdemes lesz egyszer megismerkedni. Ha megértitek, hogy a liberális demokrácia és a szabadság valódi kiteljesedése összefügg, nagy lépést tesztek előre.
 5. Viszont semmiképpen se pusztán egyéni szabadságot értsetek a szabadság fogalma alatt. Egy sportriporter azt mondta a minap: közszabadságok, közösségi adakozások dolgában érdemes lenne tanulni Amerikától. Olykor tanuljatok sportriporterektől...
ITT OLVASHATÓ

AZ EURÓPAI ADATVÉDELEM ÚJ KORSZAKA

LAWYERUPDATE BLOG
Szerző:lawyerup
2015.12.23.


Kis lépés az embernek, de nagy lépés az európai adatvédelmi rendszernek. Ezzel is nyugtázhatjuk, hogy 2015. december közepére megszületett az új adatvédelmi rendelet kompromisszumos szövege, amely a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament számára is elfogadható.
 
Miért fontos ez?
 
Többek között azért, mert így 2016 tavaszán elfogadásra és kihirdetésre kerülhet az új adatvédelmi rendelet, ami végre felválthatja az 1995-ben, azaz 20 éve elfogadott irányelvet és további lendületet adhat a egységes digitális piac építéséhez. Bár a rendelet vélhetően csak 2018 tavaszán - azaz kb. 2 év felkészülési idővel - lép majd hatályba, de nagyon fontos lépést jelent abba az irányba, hogy az új technológiai kihívásokra is válaszképpen egységesebb adatvédelmi jogalkalmazás legyen az Európai Unió területén.
 
A rendelet számos fontos újdonságot hoz majd, ezek közül most csak néhányat emelünk ki:
 • Felejtéshez való jog ("right to be forgotten"): az "internet nem felejt", szokták mondani, ami sokszor kellemetlen következményekkel járhat az érintettekre nézve, fiatalkori botlásoktól és régi sok-sok éves információktól sem lehet megszabadulni. A rendelet azonban lehetővé teszi majd, hogy a virtuális világban is kopjon az emlékezet, töröltetni lehessen régi, már elavult információkat.
 • 16 éves kor alatt szülői hozzájárulás kell az online adatkezeléshez (a tagállamok ezt a korhatárt levihetik 13 éves korig).
 • Adatok hordozhatósága: könnyebbé válik az adatoknak az egyik szolgáltatóhoz a másikhoz való átvitele.
 • Egyetlen hatóság előtti eljárás az Unión belül ("one-shop-stop"): a több EU tagállamban is aktív vállalkozásoknak, szervezeteknek nagy könnyebbséget jelenthet, hogy - egész Európában egységes szabályozás mellett - akár egy hatóság előtt intézhetik ügyeiket, nem kell minden tagállami hatóság előtt külön eljárniuk.
 • Az adatkezelők felelőssége és elszámoltathatósága növekszik: A kockázatosabb adatkezelések esetében adatvédelmi felelős kinevezésére lesz szükség. A rendelet bevezeti a "data protection by design" és a "data protection by default" fogalmait. Az előbbi jelentése, hogy az egész adatkezelést úgy kell felépíteni, hogy az megfelelően szolgálja a személyes adatok védelmét, míg az utóbbi szerint az adatvédelmi alapbeállításoknak az érintettek védelmét kell szolgálniuk és nem szabad, hogy az érintettek "manuális" beállítására hagyni a megfelelő védelem kialakítását. 
 • Az adatkezelők felelősségéhez kapcsolódik, hogy a hatóságoknak nagyon jelentős bírságolási joga is lesz. A bírság összege elérheti a 20 millió eurót vagy az adatkezelő éves globális bevételének a 4 %-át. (Csak emlékeztetőül: jelenleg Magyarországon a bírság maximális összege 20 millió Ft.) Az új bírság összegek mellett az adatvédelmi megfelelőség kérdése kulcsfontosságú lehet a jövőben.
ITT OLVASHATÓ

JÁTÉK, HATÁROK NÉLKÜL - A KORMÁNY MÉG EGYET SZORÍTANA A FŐVÁROSI AGGLOMERÁCIÓ ÜTŐERÉN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pongrácz Gergely
2015.12.23.


Miközben nálunk sikeresebb nyugati és keleti nagyvárosokban a városhatár maximum azt jelenti, hogy több zónás bérletet kell venni (de néha még azt sem), nálunk még az a tákolmány is veszélybe került, ami eddig legalább úgy-ahogy biztosította az agglomeráció szerencsésebb részének a főváros normális elérhetőségét tömegközlekedéssel. A helyzet azonban még tovább romolhat: a kiherélt agglós közlekedés, a városhatárnál elvágott vonalak nem csak drágább, de egyben rosszabb rendszert is eredményezhetnek ezzel még nagyobb autóforgalmat, újabb dugókat, légszennyezést. Arra ráadásul így sincs esély, hogy a főváros immár csak saját területén önerőből megoldja a közlekedés finanszírozását. Pongrácz Gergely írása

A város és a hozzá szervesen kapcsolódó agglomeráció – ma is sajnos nehézkesen működő – ütőere a közlekedés. Ezt saját bőrükön érzik azok a volt és immár újra budapesti lakosok, akik nagyrészt a tarthatatlan közlekedési helyzet miatt vállalt visszaköltözésükkel megálljt parancsoltak az agglomerációs népességrobbanásnak. De érzik a város főútvonalai mellett lakók is, hiszen az autóforgalom nem igazán csökken, hiába állt meg nagyrészt a kitelepülési hullám. A helyzet magától is romolhat még, hiszen az egy főre jutó személyautók számában még le vagyunk maradva a nyugati országoktól – szerencsére. Az amúgy sem rózsás helyzetet a most belengetett intézkedés – amely sajnos összhangban áll a főpolgármester nemrég elkövetett tömegközlekedés és kerékpározás elleni kirohanásával, valamint a vasúti járatritkításoknál látható szemlélettel – nagyon hirtelen tovább ronthatja.

Bár a buszvonalak esetén még elképzelhető, hogy a határon egyszerűen nem mennek ki a "kék" buszok, a "sárgák" pedig nem állnak meg bent, vagy legalábbis nem veszik fel a fővárosi utasokat, már ez is marhaság lenne: tökéletesen felesleges párhuzamosságokat kéne kialakítani, ezáltal vagy sokkal több járművet mozgatni, vagy vállalhatatlanul ritkára ritkítani a "kihasználatlan" járatokat. Ami egy ördögi kört eredményez: tovább csökkenő utasszám, majd további ritkítás, végül az agglomerációs és peremkerületi tömegközlekedés elsorvasztásához vezet. Lehet persze, hogy épp ez a cél: a tömegközlekedés szoruljon csak vissza a szegények szociális szolgáltatásává, az így felszabaduló helyen pedig lehet végre autózni.

A HÉV-ek esetében azonban még rosszabb a helyzet. Az nyilván nonszensz lenne, ha a szerelvényeket elosztanák szépen az állam és a BKV között, a határállomáson pedig mindenkinek át kéne szállni – bár rövid ideig lehet, hogy lesz erre példa. Itt inkább az merülhet fel, hogy az állam elveszi ezeket a fővárostól, ahogy arra egyébként történtek is már célozgatások. Ez azonban azzal járna, hogy nagy eséllyel keresztet lehetne vetni két előremutató, nemrég EU-s pénzekből előkészített fővárosi projektre is: kútba eshet a piros metró és a gödöllői HÉV összekötése, valamint az 5-ös metrónak hívott projekt, ami a csepeli és a ráckevei vonalakat kötné össze a város alatt a szentendrei HÉV-vel...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:
 
Kontroll
 
 
Moszkva tér
 
 

ZONGORAPOSZT, DE DULVÁN

FURDANCS BLOG
Szerző: Tákolmányi
2015.12.23.Talán Önben is felrémlett már a vágy, hogy a Négyfarkú macskában elköltött romantikus vacsora után félretolja Kvasztics Fedort a zongorától és néhány ábrándos billentyűfutammal kedveskedjen szíve hölgyének. Ha zenei képzettség nélkül teszi mindezt, perceken belül előkerülnek a rohamkések és ütlegelni kezdik a  légionisták, hiszen zongorázni nem könnyű, mint ahogy hallgatni sem egy kezdő előadót.
Ma a zongorát, mint egy zseniális mechanikus gépet - sőt, szerszámot - vizsgáljuk a gyakorlatban, szakirodalommal és parádés boogie-woogie válogatással körítve. Monstre írás következik, készítsen elő pattogatott kukoricát és folyadékot.
Először néhány személyes vonatkozás. Asztalos készségekkel, azaz botfüllel, fahanggal és tönkszerű ujjakkal születtem. Tanáraim és pajtásaim már egészen korán óvtak tőle, hogy bekapcsolódjam az énekórák meghitt közös éneklésébe. Később néhány barátom, ki hallotta virtuóz basszusgitár játékomat, továbbiakban kerülte a személyes látogatásokat.
Főiskolai tanulmányaim egy zeneiskola melletti konzultációs központban zajlottak, ahova folyamatosan behallatszott a kis növendékek gyakorlása, így mondhatni: informatika-brácsa szakon végeztem. 

ITT OLVASHATÓ

MIGRÁNSCSÖKKENTÉS

GEO BLOGJA
Szerző: Geo
2015.12.22.


2014 előtt a Fidesz varázslata a "rezsicsökkentés" volt.
Az ellenzék - úgy egészében - nem is mert szembeszállni vele, pedig mára nyilvánvaló, hogy mennyire káros volt ez a megoldás: a piaci hatásokra is csökkent volna az ár, de így nem ösztönözte a takarékosabb felhasználást. Ma még csak a szemétszállításban látjuk, mit is jelent a szolgáltatók működésére - de ne legyen kétségünk, a "nonprofit" szolgáltatás vagy jelentős költségvetési támogatással - vagy a színvonal csökkenésével jár majd. Aki nem hiszi: gondoljon a MÁV-ra vagy a BKV-ra, hogy az egészségügyet ne is melítsem. Külön "szépsége" a dolognak, hogy közben jó néhányan megszedhették magukat - igaza van Századvég-nek, ez nem korrupció: ez maga a rablás. Szóval, nem tudom, hány szavazatba került volna egy karakán kiállás - de nem hiszem, hogy 14-ben rosszabb eredményt lehetett volna elérni.
Most is sokban hasonló a helyzet. De ezen túlmenően lassan már megdicsőül a Magyar Nép Vezére. Úgyhogy el kellett gondolkodnom, miben is van igaza. Tán abban, amikor büszkén kijelentették az illetékesek, hogy szinte összes, zöld határon érkezőt el tudtak fogni - vagy amikor kerítést emeltek? Vagy amikor azt állítják, hogy a schengeni követelmények szerint regisztrálták is őket - vagy abban, amikor egyenlőségjelet tesznek a menekültek, migránsok és a terroristák között, s panaszkodnak, hogy minden kontroll nélkül jutnak be Európába?

ITT OLVASHATÓ

GYÁVASÁGI TÖBBES

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2015.12.23.


A többes szám használata nyilván sokszor indokolt. Néha pedig megjelenik, mint a magasabb társadalmi osztályba sorolás kifejezője. Királyi többesként. Az is biztos, hogy még számos használati módja lehet, de nem szeretném, kéretlenül, és oktalan kotnyelesként elvenni a nyelvészek kenyerét. Ugyanakkor egyre zavaróbb, hogy a politikai megszólalásokban sokszor egy új kifejezőerőként, gyávasági többesként kezd megjelenni.

Annak ellenére, hogy a jelenség aligha tekinthető újnak. Akár munkahelyeken megjelenhet, amikor a felelősség elmaszatolása a cél. Nem összekeverve természetesen azzal, amikor egy munkacsapat nevében nyugodtan felszólalhat valaki, aki bírja maga mögött a csapat minden egyes tagjának egyöntetű támogatását. A politikában, különösen az országos politikában azonban ez egy egészen más helyzetet jelent. Annak ellenére, hogy a nacionalista demagógiára építve egyre többször halljuk, hogy a „magyarok” így vagy úgy döntöttek. Ami egyszerűen nem igaz. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a közvetlen politikai döntéseket nem a „magyarok” hozzák, hanem a magyar kormány. Ez még akkor is igaz lenne, ha kormányzat mögött nem a jelenlegi szavazati eredmények, hanem az orbanizmus egén célként lebegő kádárizmus kierőszakolt többségisége lenne. Még Kádár idejében többnyire pontosan lehetett tudni, hogy párt-kongresszusi, MSZMP KB, vagy milyen testületi döntés nyomán születtek a döntések, elhatározások, tervkiírások, és blamázsok. Ezt egyébként akár a jelenlegi kormánypárt tagjai is pontosan tudhatják. Elég sok volt MSZMP-, és KISZ-káder sürög-forog a soraikban ehhez.

AJÁNDÉKOZZON MEG EGY KÜLÖNLEGES EMBERT KARÁCSONYKOR: ÖNMAGÁT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: A nő 2x
2015.12.23.


Ha már úgy gondolja, hogy minden családtag, barát és munkatárs Karácsonyi ajándékát megvette, megírta, elkészítette, és már csak annyi dolga maradt, hogy bevásároljon, süssön, főzzön és takarítson, azaz a következő két napot háztartási „ámokfutással” töltse, akkor téved! Elfelejtkezett egy fontos, az Ön – és szerettei - számára különleges és megismételhetetlen emberről, saját magáról!

Ez itt most az önzés helye?
 
Talán így Karácsony táján nem számít szentségtörésnek egy bibliai idézetet említeni:” Szeresd felebarátod, mint tenmagad!” A felebarát részt persze értjük, na de magamat is szeressem „annyira”? Akkor legyek önző? Nem önzésről van szó. Az tud igazán szeretetet adni, aki jóban van önmagával. Ráadásul mindez nem is elég. Az tud hiteles szeretetet adni, akit figyel saját magára, aki töltekezik. Az életünk tele van kihívásokkal, olykor nehézségekkel és problémákkal, melyek felemésztik erőforrásainkat – jókedvünket, lelkesedésünket, őszinte mosolyunkat. Ha nem teszünk azért, hogy megőrizzük (visszaállítsuk) egyensúlyunkat, lelki energiatartalékunkat, akkor másoknak sem tudunk őszinte szeretetet adni. Miről is beszélek? Felkelhetek hajnalban süteményt sütni, de mit sem ér, ha másnap feszült és türelmetlen vagyok a családommal. Igent mondhatok minden kérésre, amit aztán látványos rosszkedvvel teljesítek.  Megtehetek mindent a szeretteimért, ha ezt követően éreztetem velük, hogy mekkora áldozatot hoztam értük. Mobiltelefonra cserélt ölelés, tiszta öröm helyett tiszta lakás. Mit ér mindez, ha közben valahol, észrevétlenül elvész a lényeg: az együttlét öröme, a felhőtlen nevetés és egy boldog anya, vagy édesapa mintája, vagy egy párkapcsolat, ahol még él a romantika.
 
Mit kérjek magamtól?
 
Végre egy ember – ez volnék ÉN -, aki tudja mire vágyom nagyon, aki ismeri minden gondolatom, akitől azt kapom, amire a legnagyobb szükségem van. Tényleg így van? Pár kérdés, amire – ha őszinte szeretne lenni – gondolkodás nélkül vágja rá a választ:
 • Teszek olyat, ami árt a testi, vagy lelki egészségemnek?
 • Szánok elég időt pihenésre, feltöltődésre?
 • Gyakran mondok igent, olyan helyzetekben, amikor a lelkem torkaszakadtából üvölti a nemet?
 • Az érzéseimre hallgatok, vagy a „kell”-ek és a „muszáj”-ok alakítják a döntéseimet?
 • Ki tudom mondani, hogy mit szeretnék, mire vágyom?
 • Vannak olyan terveim, céljaim, amelyek nagyon fontosak, mégsem tettem értük semmit (eleget)?
ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:
 
Weöres Sándor - A teljesség felé
 
 
Szabó Magda: Az ajtó
 
 
Márai Sándor Füves Könyv Ajánlás
 
 
Menzel: Az én kis falum
 
 
Shakira - Rock In Rio 2011
 
 
Picasso Kalandjai
 
 
Black And Blue - BENKO DIXIELAND BAND
 
 
A nő hétszer
 
 


ELKÉPESZTŐ A MINISZTÉRIUM VÁLASZA A HATVANNÉGY ORVOS LEVELÉRE

SZTÁRKLIKK
Szerző: Frey
2015.12.23.


Egészen felfoghatatlan válasszal állt elő az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hazai orvostársadalom hétfői nyílt levelére. A kérdéseket az Index is feltette az egészségügyi államtitkárságnak, amely egyszerű kormánypropaganda akciójával tudta le az ügyet.

A válasz szerint a kormány minden véleményt meghallgat, és elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek és fizetésének emelése mellett. Állításuk szerint csökkentették az orvoselvándorlás mértékét, a kórházak adósságát. Béremelési programot indítottak a szférában, ami jövőre is folytatódik: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek.ITT OLVASHATÓ

ITTASELLÁTÓ - IVAN VIRIPAJEV: RÉSZEGEK / KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ

7ÓRA7 BLOG
Szerző: TörökÁkos
2015.12.23.


Az előadás elég hamar eljuttat minket oda, hogy ezek a praktikusan használhatatlan gondolatok nem csupán a részegek ügyei.

Ki tudja miért, de év vége felé egyre több előadás szól a színházról. Talán mert mostanában nálunk alapjaiban vált kérdésessé a színház értelme: mire jó, miért kell? Az olyan daraboknál ez még nem is meglepő, mint a budaörsi Liliomfi, Dollár Papáék Tágra zárt szemek főpróbája című előadása vagy a katonás Sirály, de például Schiller Haramiák című drámája legalábbis nem kínálja magát a színházhoz való hozzászólásra, Kovács D. Dániel kezei között mégis hozzászól. Ugyanígy Ivan Viripajev Részegek című darabja sem teszi ezt meg önmagától – Gothár Péter rendezésében viszont annál inkább.

Az előadás kezdetekor egy meglehetős magasságú, mattrészeg nő mászik át rajtunk a színpadig (Rezes Judit alakításában), és a frissen felmosott padlón esik-kel (de legfőképpen esik) egy hosszabb jelenet erejéig. Ekkor még úgy tűnhet, hogy kínos két óra elé nézünk, ami a borban az igazság – elv elvi igazságát fogja nekünk mutogatni. És noha a két óra valóban több a kelleténél, és a borban az igazság igazsága sokszorosan felmerül ez idő alatt, az előadás szellemesen szórakoztatva tesz fajsúlyos – voltaképpen a lehető legsúlyosabb - állításokat. És közben hasonló súlyú kérdést intéz a színházhoz magához.

A Kamrában egy tölcsérszerűen szűkülő folyosóba nézünk bele, aminek a túlsó végén saját magunk tükörképe - stílszerűen szólva - okádja felénk a jeleneteket. A mélyéről érkezők a táguló térben mintha közeledtükben kisebbednének (Gothár Péter díszlete): a cső torkában még hatalmasnak tetsző alakok elénk érve sem többek, sem kevesebbek, mint részeg emberek. Még valami történetféleség is kibontakozik az epizódszerű jelenetekből. Egy filmfesztivál után vagyunk, ahol többen is egy iráni film és saját maguk hatása alá kerültek, miközben mások esküvőjükre készülnek – ki-ki hármasban az exbarátnővel és a jövendőbelivel, mások legénybúcsú formájában – két baráti pár pedig közös estére adja a fejét. És olyan is van, aki csak úgy, menetrendszerűen részeg. Mindez egy súlyosan vizes környezetben, ahol az eső miatt a zárt térben is el lehet ázni (Érted? Elázni!), és egy néha megjelenő akváriummal, amiben egy aranyhal úszkál – amíg zsebre nem vágják. Vagyis a metaforákból sincsen hiány...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:
 
Parti Nagy Lajos: Mauzóleum - Katona József Színház - Kamra - teljes előadás
 

Telefon a kocsmából - Katona János

 
 
 


A SAJÁT OFFSFSHOREE-LOVAGJAI MÁR NEM BÁNTJÁK A KORMÁNY SZEMÉT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: hata.mari
2015.12.23.


MNB, belvárosi ingatlanok, MET, lepetepedési államkötvény. Mi az, ami mindezekben közös? A kormány és az offshore-cégek.
Két éve Orbán még azt nyilatkozta a Kossuth Rádióban, hogy offshore-spekuláns nem lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A korábbi éles offshore-elles retorika ellenére saját embere, Matolcsy György vezetése alatt álló jegybank is több százmilliós, esetenként milliárdos értékben vásárol különböző ingatlanokat alapítványain keresztül, részben offshore-cégektől.
Annyira nem meglepő, hogy a szavakban offshore-ellenes Fidesz a parlamentben novemberben leszavazta az LMP-s javaslatot, hogy nem juthatna közpénzhez offshore hátterű cég. A nemzeti vagyon védelme fontos, de úgy tűnik még fontosabb a baráti oligarchák kitömése, hiszen egy ilyen törvény létezésével hogyan is nyerhetett volna például offshore-birodalmával kaszinókoncessziókat Andy Vajna? 

ITT OLVASHATÓ

Mario és a varázsló (Thália Színház 1967) A "KELET-KERESZTJE" ÁTALAKULÓBAN

HAMPLÓ BLOG
Szerző: Hamster
2015.12.23.


Berlin Ostkreuz-ról a többszintes keresztezési állomások kapcsán írtam legutóbb, de már korábban is emlegettem, mint azt az állomást, amit legutóbb 2004-ben és 2005-ben láttam ugyanolyannak - egy évvel később ugyanis elkezdték átépíteni, és azóta mindig másképp néz ki.

Igazából döbbenet, hogy Németország fővárosában a kétezres évek közepéig ilyen állapotban megmaradhatott egy ilyen forgalmas csomópont - valójában viszont pont a hatalmas forgalom miatt halasztgatták az átépítését. Már a hatvanas években neki akartak látni, aztán a nyolcvanas években megint nagyon ígérgették, a valós teendők azonban az újraegyesített Németországra maradtak.

A kisebb munkálatok 2006-ban, a komolyabbak egy évvel később kezdődtek; a Lichtenberg állomás és a Warschauer Strasse közti szakaszt magába foglaló teljes projektet 2018 körül tervezik lezárni...

ITT OLVASHATÓ

Berlin Ostkreuz - még mindig átépítés alatt Großbaustelle Ostkreuz
 
 
Zeitrafferfilm vom Bahnhof Ostkreuz 2011
 
 
Ostkreuz Berlin im Umbau (Juli 2014)
 
 
Drehscheibe Berlin - Das neue Ostkreuz - Berliner S-Bahn
 
 
Berlin in vollen Zügen - Ein Tag im Rhythmus der S-Bahn - 1st
 
 
Berlin in vollen Zügen - Ein Tag im Rhythmus der S-Bahn - 2nd
 


U-Bahn Berlin - U12 Führerstandsmitfahrt
 Cab Ride: Ruhleben - Warschauer Straße (Hk-Zug)   

 
U-Bahn Berlin - U5 Führerstandsmitfahrt 
 Cab Ride: Lichtenberg - Alexanderplatz im B2-Zug
 
 
Führerstandsmitfahrt Typ B II U5 Alexanderpl Betriebsbhf Friedrichsfelde
 
 
 
Standsmitfahrt S-Bahn Berlin von Südkreuz nach Flughafen Schönefeld auf der S45 in 4K
 
 
Führerstandsmitfahrt S-Bahn Berlin von Erkner nach Ostkreuz auf der S3 mit BR 481 in 4K  
 
 
Berliner Mauer von 1961 bis 1989 - S-Bahn Geisterbahnhof Potsdamer Platz HD
 
 
Geisterbahnhöfe der DDR  
 
 
 


AZ IDŐ RELATÍV

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László:
2015.12.23.


A Julianus-naptárban, amelyet a pravoszláv egyház használ liturgiájában és a Gergely naptárban, amelyet a nyugati országok nagy része és a jelentősebb nemzetközi szervezetek használnak, nem nagyon fordulhat elő, hogy a Húsvét vagy a Karácsony dátuma egybe esik. Nemrég, mint ismeretes, több egyházi személyiség, köztük Ferenc pápa is javasolta a keresztény világ számára jelentős események dátumának stabil egyesítését.

A Julianus-naptár a kettő közül a régebbi, 12 30 napos hónapra van osztva, amelyhez év végén 5 vagy szökőévben 6 napot hozzátesznek. Julius Caesar vezettette be i.e. 46-ban. Ennek a beosztásnak az a hibája, hogy 20 percnyi késést halmoz fel a napévhez, vagyis ahhoz viszonyítva, hogy mennyi idő alatt tesz a Föld egy teljes fordulatot a Nap körül.

Amikor 1582-ben bevezették a Gergely-naptárt, XIII. Gergely pápa parancsára, ez a késés halmozottan már elért kb. tíz napot. Így kezdődött az idő mérésének egy módja, amely számunkra már olyan nyilvánvaló,hogy természetesnek tartjuk.

Terjedése, világméretű elfogadása sokszor drámai történelmi folyamatokon keresztül ment végbe. A Gergely-naptár - írja Jürgen Osterhainmel német történész a XIX. századi világ változásairól szóló könyvében - az európai exportáruk egyike volt, a gyarmati terjeszkedés és a nyugatitól eltérő kultúrák leigázásának terméke. Alkalmazása, ugyanakkor lehetővé tette az idő történelmi mélységének mérését és megkövetelte egy alapesemény megjelölését, amelytől számítani lehetett a napokat, hónapokat, éveket.

Mint ahogy a krisztianizált Julianus-naptár esetében, a Gergely-naptár számára is Jézus születése volt ez az alapesemény. De más naptárak más alapeseménytől indultak. A zsidó naptár, például, a teremtés feltételezett dátumából indult ki a Bibliából kiszedhető útmutatások alapján, ami i.e. 3761-ben történt, Az iszlám naptár kiinduló dátuma a hedzsra, azaz Mohamed futása Mekkából Medinába (622). Elterjedése egybeesik az iszlám terjedésével. Természetesen az újév időpontjai sem esnek egybe a keresztény újévvel: a zsidó újév, a Ros Hásáná az idén szeptember 13-án jött be, az iszlám hívei október 15-én ünnepelték az újévet, a buddhisták számára viszont február 19-én kezdődött az új esztendő.
Mint Osterhammel írja, a naptár periodizálást is jelent. 1800 a nyugati periodizálás szerint szimbolikus határ a modern és a legújabb kor között, bár a világ nagy részében senki sem vette észre, hogy egy század véget ért.

Az iszlám periodizálása szerint a Gergely-naptár 1801. január l egyenlő volt 1215 nyolcadik hónapjának egy napjával. A buddhista kultúrájú országokban pedig akkor 2.343 volt. A zsidó kalendárium szerint 5.561. Kínában viszont az idő számítása mindig elölről kezdődött minden új császári kormánnyal. 1.800-ban ott Csiacsing császár kormányának 5. éve volt.

Európában a francia forradalom idején dolgoztak ki egy új, világi naptárt. Akkor lépett életbe, amikor megszüntették a királyságot 1793 október 24-én, az I. évben, amely megegyezett a köztársaság kikiáltásával. Minden évet 12, 30 napos hónapra osztották és hozzá számitottak 5-6 napot, hogy megfeleljen a napévnek. Minden hónap egy évszakról vagy mezőgazdasági tevékenységről lett elnevezve. A hónapok nem hetekre voltak felosztva, hanem dekádokra. A naptárnak rövid élete volt, 1805. szept. 9-én, azaz a X. év Fructidor 22-én múlt ki. Egy napóleoni dekrétum alapján 1806 január 1-én újra a Gergely naptár lépett érvénybe. (Mellesleg Bonaparte tábornok „brumaire 18”-i puccsát ma is ezen a dátumon emlegetik (1799. november 9), miként a jakobinus diktatúra bukását, Maximilien Robespierre letartóztatását is „thermidor 9”-nek (1794. július 27)...

ITT OLVASHATÓ