2020. október 10., szombat

RÁADÁS: ŐFELSÉGE PINCÉRE VOLTAM (FILM)

BUDAPEST FILM / YUTUBE
Rendező: JIRÍ MENZEL
2007.Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Ditě megismerkedik szomszédaival, egy idős professzorral és annak asszisztensnőjével. Az idősödő férfit elvarázsolja a lány szépsége, és eszébe jut saját fiatalsága, szerelmei és az is, hogy hogyan lett egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére. Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével. A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába. (Port.hu)

HA MEGSPÓROLJUK, MI FÁZUNK RÁ - KISS DÁVID NAPLÓJA A MONORI CIGÁNYTELEPRŐL – 15 ÉV UTÁN

NÉPSZAVA
Szerző: MARIK NÉMI
2020.10.10.


2050-re a magyarországi lakosság 30-40 százaléka cigány lesz, szólnak a prognózisok. Ezzel pedig valamit kezdenünk kell. Nem mindegy hát, mennyire söpörjük szőnyeg alá a tényeket és a valóságot. Így lesz végképp megkerülhetetlen tényfeltáró munka Kiss Dávid naplója, ami a Máltai Szeretetszolgálat felzárkózási programjának keretében a monori cigányok között töltött egy évéről szól. A Cigánytelep nyolctól négyig című könyv nemrég, 15 év után ismét megjelent – ezúttal a POKET-könyvek (zsebkönyvek automatából) sorozatban. Nagy a baj – állítja a könyv. De a helyzet nem reménytelen, mondja a szerző.


Akár jelentésteli is lehet, hogy 2005-ben írt naplóját most szinte változatlanul, minden kiegészítés nélkül adták ki újra. Azt sugallja az egyszeri olvasónak, hogy a helyzet változatlan, az ügy egyhelyben toporog. 

Természetesen nem így van, egyszerűen most jött a lehetőség a ­POKET által, hogy a könyv egy másfajta célközönéghez is eljuthasson. Azzal ugyanis, hogy a POKET felkarolta, nemcsak a szakma, hanem egy egészen más társadalmi csoport számára válik olvashatóvá a napló, az ügy egy másik kirakatba kerül. Hogy közben sok minden változott, szerintem evidens. 

Miért evidens? 

Rengeteg felzárkózási program működik, köztük a Máltaiaké, és bármilyen furcsán hangzik, de Európa közepén ebből a szempontból az élmezőnybe tartozunk a magunk lemaradásával együtt. Az eredmények lassan kezdenek látszódni is. A környező országokban, mint Szlovákia, Románia, Bulgária, Szerbia, az ilyen típusú szegregátumok sokkal mélyebben vannak – egyelőre még csak keresik a megoldásokat, jellemzően apró programokkal. Pedig a probléma sürgető, foglalkozni kell ezzel a dologgal. Nálunk a tapasztalat is több már, így kevesebb a zsákutca, gyorsul a segítési folyamat. Minden irányból bombázzuk a programjainkkal ezeket a településeket a munkahelyteremtéstől az állattartáson és a sporton át a kulturális fejlődésig. Egy teljes hálót próbálunk nyújtani a szociális munkába ágyazva. És nemcsak a szegregátumot célozva, hanem az egész települést. 

Ahogy így beszél, olyan, mintha egész rózsás lenne a helyzet. 

Nem rózsás, pláne, ha lemegyünk az egyén szintjére, még mindig találhatunk olyan családokat, gyerekeket, akik azzal küzdenek, hogy három napig fáznak, mert választaniuk kell, hogy egyenek vagy fűtsenek. A jelenlétprogramnak pontosan ez a célja, hogy lemenjen a család szintjére: ott legyen, közösséget vállaljon, gyakorlatilag belehelyezkedjen az ott élők életébe és úgy próbáljon diagnózist alkotni, nem pedig távolról, felülről. Így, ha például látjuk, hogy valaki fázik, igyekszünk ezen segíteni, nem feltétlenül úgy, hogy fát adunk neki – bár lehet, hogy először fát adunk, ám aztán elkezdünk azon gondolkodni, hogyan tudunk neki úgy segíteni, hogy később maga is meg tudja szerezni azt a fát vagy azt a meleget...

A BÁTOR NÉZŐ

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.10.10.


„Donáth Anna és a momentumosok első ránézésre jól képzett, okos fiatal emberek. Második ránézésre azonban látszik, annyi eszük sincs, mint a leesett mákszem. Mert e gyűlölködő, őrült hatalmi becsvágyú, posztmodern SZDSZ-esek szerencsére mindig lebuknak. Lebuknak, mert buták és gőgösek. (…)Ezek ártani akarnak, ezek azt szeretnék, ha minél rosszabb helyzetbe kerülne az ország, azt kívánják, legyen csőd, omoljon össze az egészségügy, legyen káosz, mert ezt az egyetlen utat látják a hatalom megszerzéséhez. (…)Tehát Donáth Anna külső erők segítségével nem a kormánynak, hanem az országnak ártott. Ezt közönségesen hazaárulásnak szokták hívni, már ha lenne ezeknek hazájuk.”
(Magyar Nemzet – Néző László)”

1. Nyilván sokan nem örülnek a Momentum néhány évvel ezelőtti színre lépésének (én nem tartozom közéjük), feltételezem azért, mert féltek és félnek attól, hogy egy új politikai közösség veszélyezteti a mostani kormánypártok monopolizált helyzetét. A momentumos ifjak valósággal berobbantak a közéletbe, és első akciójukkal is bizonyították, hogy számolni kell velük. Sok mindent lehet rájuk mondani, de azt biztosan nem, hogy buták. Egy jobboldali újságírótól is természetesnek veszem, hogy kritizálja a versenytárs pártok képviselőit, de a Momentum ismert politikusainak szellemi képességeit lebecsülni, lehazudni bizony nagy ostobaság.

2. Aljas megjegyzés, hogy ezek a fiatalok ártani akarnának a hazának és, hogy Magyarország összeomlásában érdekeltek. Koruk miatt nekik van a legtöbb veszteni valójuk, hiszen nem mindegy számukra, hogy az elkövetkező 40-50 évet miként élik meg magyarként és európai polgárként. Nyilvánvaló, hogy a Momentum politikusai (is) elkövetnek hibákat, néha félreérthetően fogalmaznak, sőt már az is előfordult, hogy elhamarkodott és téves kommunikációjukkal megsértettek társadalmi csoportokat. Néző elég öreg motoros ahhoz, hogy láthatott már elég politikai ballépést a sajátjaitól is, (akik már nem juniorok), olyanoktól, akik harminc éve a politikából élnek. Gondoljunk csak D. Tamás rémületes verbális ámokfutásaira vagy Kövér doktor visszataszító fellépéseire, sértegetéseire...

2020-AS AMERIKAI VÁLASZTÁSOK 2016 TÜKRÉBEN: IDÉN MENNYIRE KELL TARTANI A BEFOLYÁSOLÁSI KÍSÉRLETEKTŐL?

ÁTLÁTSZÓ / PC BLOG
Szerző: POLITICAL CAPITAL / KALÓ MÁTÉ
2020.10.09.


A Trump-adminisztráció az elnök 2016-os kampányának orosz kapcsolataival foglalkozó nyomozások örökségét az egész ciklus során súlyos teherként cipelte magán. Számos stábtagnak nem csak politikai karrierje ért véget, de többek ellen vádemeléssel, sőt, akár elmarasztaló bírósági ítélettel zárult a szövetségi nyomozóhatóságok vizsgálata. Az első átfogó és nyilvános jelentés, amelyből a közvélemény a hivatalos nyomozati eredményekről értesülhetett, a Robert Mueller, korábbi FBI-igazgató által vezetett független vizsgálatok jegyzőkönyve volt tavaly áprilisban.

Ezt követően az Egyesült Államok Szenátusának Hírszerzési Bizottsága számára az általuk felügyelt hírszerzési szervek 2019. július és 2020. augusztus között öt részletben készítették el a vizsgált ügyek jegyzőkönyveit, melynek a titkosított részleteket filterező változatai szintén elérhetővé váltak a nyilvánosság számára. A terjedelmes, 1300 oldalnál is hosszabb jelentéssorozat górcső alá vette a választási infrastruktúra ellen indított külföldi (elsősorban orosz) támadásokat, a közösségi médiában folytatott politikai manővereket, valamint az Obama- és Trump-adminisztrációk által foganatosított válaszlépéseket. A hírszerzés saját helyzetértékelést is megfogalmazott a szenátorok számára...

ITT OLVASHATÓ

DÜNNYÖGJ EGY ÚJ MESÉT - „AHOL KÖNYVEKET DARÁLNAK, OTT VÉGÜL EMBEREKET IS FOGNAK DARÁLNI”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2020.10.09.


Ahogy várni lehetett, a “Meseország mindenkié” című könyv bedarálása, s annak miniszterelnöki és “keresztény” helyeslése után megtalálták a következő lélekfertőzőt, Lázár Ervint. Most lehet látni, mire alakult a “Magyarságkutató Intézet”, amelynek “tudományos munkatársa” megmondja, mi a jó és elfogadható a magyar léleknek, s mi nem az. A “magyarságtudomány” nem áll meg Lázár Ervinnél, mert a “tudományos munkatárs” Esterházy Pétert is elfogadhatatlannak tartja, s ugyanazért, mint Lázár Ervint: “Esterházy sem arról volt híres, hogy a tiszta stílus és az etika őre lenne, hiszen maga is összezavarta az olvasóit öncélú vagy nagyon is célzatos képzettársításokkal”.

Jönnek a “tiszta stílus és az etika őrei”, akik megmondják, mi a jó és mi a rossz, mit lehet árusítani és mit kell bedarálni. A magyarellenesnek és keresztényellenesnek ítélt könyveket gondos kezek válogatják ki, és átvezényelnek hozzáértő keresztény magyarságkutatókat a múzeumokba, ahol szintén ki kell válogatni az ártalmas képeket. Nemcsak azokat, amelyeken fedetlen női mellek láthatók, hanem mindent, aminek erotikus kisugárzása van, és a célzatos képzettársításokat. A magyar lélek számára nehézséget jelentő absztrakt és avantgard műveket, az idegen szellemiséget hordozó “korcs” művészetet meg kell semmisíteni. A lélekmentés nem áll meg, jönnek a zeneművek, ártalmas zenék, szerzők, előadók.

Ennyit fejlődött a világ a nácik óta. Ma nem égetik, hanem darálják a könyveket. Azt hiszik, ettől nem felismerhetők. S jól hiszik, mert jószándékú “keresztény” tömegek, akiknek keresztény identitása rég nem a zsidó Messiás megváltását és Isten kegyelmét jelenti, hanem a tőlük eltérő vallású, világnézetű, erkölcsű és politikai felfogású embertársaik gyűlöletét, üldözését és mocskolását, nem veszik észre, hogy “ezek ugyanazok”. Dúró Dóra nem égeti a könyvet, hanem darálja, ezért nem ismerik fel a helyeslők, hogy a tett mögött ugyanaz a náci szellemiség munkál, mint Goebbels legszebb napjaiban.

Égetés helyett darálnak. Így Heine után szabadon mondhatjuk: „Ahol könyveket darálnak, ott végül embereket is fognak darálni.” Morvay Péter, a Hartmann László fedőnévre hallgató volt IIII/III-as ügynök, a Hit Gyülekezete propagandistája ezt írja a Facebook oldalán: “Nem minden könyv szent és érinthetetlen, vannak káros és romboló hatású művek. Ezek demonstratív megsemmisítése a véleménynyilvánítás része – ha pozitív cél érdekében történik, elfogadható tett. A könyvdarálás ráadásul a környezetet is kíméli: a ledarált könyv újrafelhasználható és füstmentes, így az emberiség karbonlábnyomát sem növeli.” Heinét aposztrofálva, az emberdarálás füstmentes, az emberiség karbonlábnyomát nem növeli.

Itt tartunk. Ezek az emberek, akik más emberek műveit ledarálnák, s azt a véleménynyilvánítás szabadságának nevezik, lélekben készek az emberek ledarálására is. Már csak olyan vezér kell, aki ezt elrendeli. Ők végrehajtják, és az egész füstmentes. Mennyire környezetszennyező volt Auschwitz. Azt majd ők megmondják, mi romboló: ami nekik nem tetszik. Ennek objektív kritériuma az ő véleményük, s az a tény, hogy ezek különböznek az ő normálisnak és mértékadónak vélt felfogásuktól. A vélemény szabadsága nem az, hogy másnak lehet más véleménye, hanem az, hogy az ő véleményük alapján meg lehet semmisíteni, ami nem olyan, mint ők. A vélemény szabadsága más vélemény megsemmisítése...

KORMÁNYPÁRTI KAMPÁNYOLÁS BORSODBAN: AKKOR FOLYTATÓDNAK A FEJLESZTÉSEK, HA A FIDESZES JELÖLT NYER

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2020.10.10.


Vasárnap Borsod 6-os számú egyéni országgyűlési körzetében időközi választást tartanak, mivel a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc júliusban elhunyt. A Fidesz Koncz lányát, Koncz Zsófiát jelölte a posztra, vele szemben a jobbikos Bíró László és Tóth Ádám, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom jelöltje indul. Bírót a Jobbikon kívül öt ellenzéki párt támogatja, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP és a DK.

A kormány a választást megelőző hónapokban főleg arra fókuszált a kampányban, hogy Bíró korábban egyértelműen antiszemita és rasszista kijelentéseket tett, ennek ellenére az ellenzéki együttműködés pártjai a politikus facebookos bocsánatkérését követően továbbra sem láttak azzal problémát, hogy őt támogassák.

A kampányhajrában viszont emellett még egy üzenet is eluralkodott a kormánymédiában: hogy Koncz Zsófia győzelmétől függ, hogy folytatódnak-e majd a fejlesztések a térségben...

OLASZ TÖRTÉNETEK A PÁPÁTÓL A KÖVÉRIG

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Steve
2020.10.09.Mostanában inkább csak az álmodozás szintjén utazgat az ember Olaszországba, szóval elég jól esik olvasni Steve posztját egy korábbi itáliai útról és elábrándozni azon, milyen lenne beülni egy jó kávéra vagy borra valami szép helyre.


“Találkozás a pápával

Rómában járva minden szerdán kaphatsz pápai áldást. Ehhez szerda előtt jegyet kell szerezni a kis hivatalban, ami a bazilika előtti Szent Péter tér jobb oldalán van, ha a bazilikával szemben állsz. A belépés ingyenes. Persze ez nem egy privát audiencia/áldás lesz, hanem több ezer emberrel együtt kapod. A téren.

Ezen a napon a Szent Péter tér egy része el van különítve. Át kell menned egy reptérszerű biztonsági vizsgálaton, és leülsz a több száz székek egyikére, az ott várakozó tömeg közé. Amolyan focistadion-szerű a hangulat, persze huligánok nélkül. Sokan jelszavakat ordítoznak (több nyelven) bemelegítésnek, mint meccseken.

Pontosan 10:30-kor a bazilika legalább 3 emelet magas nagy kapuja kinyílik, és kimasírozik a Svájci Gárda. Ezután maga a Pápa, fehérbe öltözve, egy elektromos pápamobilon, és elkezdi a néppel való „keveredését”. Azaz a tömeg között meghagyott sávokon ide-oda hajt, kezével integet.

Néha leáll és a szerencsések közelebb mehetnek. Óriási a hangzavar, a taps, az emberek a székükön állva üdvözlik a Pápát. Ő a sztár. Végül is felhajt, vissza a lépcsőkre fektetett úton.

A napi evangélium következik, majd saját nyelvükön üdvözli a különböző csoportokat, azokat, akik jelen vannak. A csoportok nevüket hallván nagy ordítással válaszolnak. Ez a gimi Ausztráliából, azon falu küldöttsége Németországból, Brazíliából, stb. Eltart jó húsz percig. A végén a Pápa megáldja a tömeget...


„NEM KÜLDÖTT SENKI” – AZ ÚJ SAJTÓBIRODALMAT ÉPÍTŐ MILKOVICS PÁL HABONYRÓL ÉS CUKI ÁLLATKÁKRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2020.10.09.


Heteken belül ismét újraindítja a Pesti Hírlapot nyomtatott napilapként, a 168 Órát állítása szerint nem bezárni, hanem megmenteni akarja, ráadásul cuki kutyusos videókat futtató tévétervét is megvalósítja Milkovics Pál. De ki ez az ember, aki elvileg sikeres médiavállalkozó volt külföldön, mielőtt hazajött a nemlétező magyar sajtópiacra, hogy aztán a kormány kedvenc rabbijától, Köves Slomótól átvegye a 168 Órát – amelynek főszerkesztőjét azért rúgta ki, mert közölt egy nyilvános fotót az Orbán-családról? Megbízást teljesít? A saját útját járja? Interjú.

16,4 MILLIÁRD FORINT KELL A BIODÓM BEFEJEZÉSÉHEZ, A MÉLYGARÁZS HELYÉRE HOTEL ÉPÜLHET A LIGETBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2020.10.09.


Elkészült a Biodóm beruházás vizsgálati jelentése, ami kapcsán a főváros vezetése sajtótájékoztatót tartott az állatkertben. A jelentés alapján a főváros a napokban feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. A befejezés lehetőségeit mára kényszerpályák határozzák meg, és a főváros nem a fapados Biodóm mellett tette le a voksát, ezért 16,4 milliárd forint kell még a befejezéshez.


Még mindig nem tudni, hogy hová folytak a milliárdok

Csütörtök délben Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatót tartott a Fővárosi Állat- és Növénykertben arról, hogy elkészült a Biodóm beruházás vizsgálati jelentése, amit egyúttal közzé is tettek a főváros honlapján a nyilvánosság számára.

A vizsgálatnak az volt az indoka, hogy tavaly Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) korábbi igazgatója közölte, hogy a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Pannon Park, és benne a Biodóm építésének befejezéséhez. Ezután a főváros felkérte a tulajdonában lévő Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.-t, hogy világítsa át a projektet, és vizsgálja meg a lehetőségeket a minél költséghatékonyabb befejezés és üzemeltetés érdekében. Ezt a drágulást ugyanis már sem a kormány, sem a főváros nem akarta finanszírozni. A vizsgálódás közben Persányi Miklós lemondott, a hivatalos indoklás szerint a távozása hátterében egészségi okok álltak...

ORBÁN VIKTOR BEJELENTÉSÉRE VÉGET ÉRHET AZ ŐRÜLET A HASZNÁLT LAKÁSOKNÁL

PORTFOLIO
Szerző: SZANDÁNYI LEVENTE
2020.10.10.


Hatalmas lendületet vehet a hazai ingatlanpiac köszönhetően annak, hogy a kormány visszavezeti az új lakások 5%-os áfáját jövőre. A piaci szereplők által régóta várt intézkedés nyomán végre érdemben bővülhet a kínálati oldal, 10 éves időtávon akár 100-200 ezer új lakás zúdulhat a piacra. Ez a volumen pedig már alkalmas lehet arra, hogy a használt lakások árazásánál sok esetben megfigyelhető anomáliát háttérbe szorítsa, szerencsés esetben szinte teljes egészében megszüntesse Budapesten.


Az elmúlt években hatalmas ralit láthattunk a budapesti ingatlanpiacon, az új és a használt lakások ára konkrétan megtöbbszöröződött a 2014-es mélyponthoz képest. Ez a látványos emelkedés egyben azt is eredményezte, hogy tavaly már olyan árszinteket ért el a piac, amely érdemben visszavetette a keresletet, látványosan csökkentette a tranzakciószámokat mindkét szegmensben. A kialakult magas lakásárak mellett ebben más tényező is fontos szerepet játszott, a 2019 nyarán bevezetett MÁP+ leginkább a Budapestet érintő befektetési keresletre fejtette ki elszívó hatását.

A koronavírus váratlan megjelenésekor a fővárosi lakáspiacot már az áremelkedés dinamikájának lassulása, a tranzakciószámok visszaesése és az átlagos értékesítési idők növekedése jellemezte. A járvány első hullámának berobbanásakor, a szigorú korlátozó intézkedések bevezetésekor viszont hiába vizionáltak sokan látványos lakásáreséseket, erre a mai napig nem került sor. Ebben természetesen fontos szerepet játszottak a gyorsan meghozott kormányzati intézkedések, a partszélre húzódó eladók, a fedezékbe vonuló vásárlók és az új, vagy jó minőségű használt ingatlanok rendkívül szűkös kínálata.

UTÓBBIBAN HOZHAT ÉRDEMI VÁLTOZÁST ORBÁN VIKTOR SZERDAI BEJELENTÉSE, AMELY SZERINT 2022. DECEMBER 31-IG MEGKEZDETT ÉPÍTKEZÉSEK ESETÉBEN 5% LESZ A LAKÁSÉPÍTÉSEK ÁFÁJA.

Ahogy arról részletes elemzésünkben már beszámoltunk, ez a gyakorlatban 100-200 ezer új lakást eredményezhet a következő 5-10 évben a bejelentett szabályozások és a piaci szereplők hozzáállása alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy a változtatás hatására nem csupán néhány ezer már elkészült, vagy készülőfélben lévő új lakás jelenhet meg a kínálatban, hanem évről-évre tízezres nagyságrendben zúdulhatnak a piacra...

KENTAURBESZÉD - MARKÓ BÉLA: REMÉNYKEDŐ MAROSVÁSÁRHELY

NÉPSZAVA
Szerző: MARKÓ BÉLA
2020.10.10.


Lesz-e valaha mindebből végre egy életképes transzilván modell? Lesz-e egy olyan multikulturális minta, ami nem az elvegyülést, nem az asszimilációt, hanem a méltányos együttélést segíti?

Bőven kínálnak nekünk tanulságot az idei romániai önkormányzati választások. Olyannyira, hogy ki-ki válogathat ezekből a tanulságokból vérmérséklete, pártállása és előítéletei szerint. De így volt ez mindig, nemcsak a jövő, hanem a múlt is nyitott mifelénk folyamatosan. Viszont néhány konklúziót azért mégis megkockáztathatunk azzal kapcsolatosan, hogy mi történt ezen a szeptember végi vasárnapon.

Nem váltak valóra például a baljós figyelmeztetések, hogy járvány idején nem kellene választásokat tartani, vagyis halasszuk úgymond egészségesebb időkre a demokráciát. Már-már zökkenőmentesen, több mint 46 százalékos részvétellel zajlott le az egész, mintha a kötelező maszk színpadiassága egyfajta fegyelmezett színielőadássá változtatta volna ezt az eseményt. Persze a tét nem a művészi, hanem a politikai katarzis volt ezúttal, és hát jutott ebből is, azt hiszem, sokaknak. De ha már színház, akkor mégis Ion Luca Caragiale, mondhatnánk, az a XIX. század második felében és a XX. század elején élt nagy – talán legnagyobb – román drámaíró, aki könyörtelenül vesézte ki korának paródiába illő román közéletét. A Caragiale-mű nem egyszerűen nevettető vígjáték, hanem színpadot és nézőteret megrengető komédia, és hát a mostani önkormányzati választásokon is volt ilyesmiben része Romániának...

A SAJÁT FAJTÁJÁVAL SZEMBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.10.10.


Szikrázó, vakító világosságot és jó reggelt mindenkinek! Akinek nem muszáj mozdulni, maradjon mozdulatlan, ehhez bőven elég az is, ha az ember a világszínvonalú közélet történéseit tüdőre szívja. Elmesélem, ma reggel mi a kínom. Ha már megint nem múlt el péntek soros miniszterelnöki igehirdetés nélkül, amely sajnálatos módon megint nem szolgált érdemi tanulsággal, legfeljebb azzal, hogy a szellemi hanyatlás egy visszafordíthatatlan folyamat.

"A baloldalnak van valami iskolázottsága, vagy ősi ösztöne, hogy örömét leli abban, hogy a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, és azoknak ad igazat. Ez a nemzeti érzelműeknek nehezen érthető reflex. Ez legalább száz éve kitapintható. Kinek mi jutott, nekünk magyaroknak ez."

Nem akarok különösebben belemenni ebbe a sekélyes kocsmafilozófiai fejtegetésbe, hiszen miután az is kiderült, hogy a német nyelvterületek, az északi országok, és a Soros tenyeréből zabáló Európai Unió mind-mind korruptabbak, mint az Orbán-dinasztia (ezt leginkább onnan lehet tudni, hogy Orbán Viktor kijelentette, kinyilatkoztatta és leszögezte), felesleges hosszan érvelni amellett, hogy amiért bizonyos felszínes, nemzeti színű pántlikával átkötött, pörköltszagú panelek jól működnek azoknak a köreiben, akikhez Orbán a kisajátított közmédiájában hétről-hétre szónokol, nem válnak automatikusan igazzá.

Ennek ellenére kénytelen vagyok szóvá tenni, hogy a (saját) fajta megfogalmazástól akkor is kirázna a hideg, ha közben a darálási komplexusokkal küzdő Dúró nevű szélsőségesen szélsőséges harcos amazon nem hergelné bele az őrületbe ugyanazt a tábort, amelyen őkorruptsága állampártjával osztozni kénytelen. Ez a súlyosan primitív duma, miszerint vannak, akik az idegenekkel fognak össze, és az idegeneknek adnak igazat a saját fajtájukkal szemben, külön gusztustalan. Mert a helyzet az, hogy az nem mindenkitől elvárható, hogy csak azért hátba veregesse és imádja a tolvajt, aki kiürítette a házát és még bele is vizelt a mosogatóba (amit csak azért nem vitt el, mert nehezen mozdítható), mert a fajta kötelez. Az meg pláne nem elvárható senkitől, hogy amikor az a tolvaj (aki öndefiníció szerint azért nem tolvaj, mert mások tolvajok) nem csak egyetlen ember házát üríti ki, hanem egy egész ország számtalan másik ember házát is kifosztja, kirabolja, és mindenhol belevizel a mosogatóba, akkor a fajtaazonosság okán a gazember nyakába boruljon. Ehhez az idegeneknek semmi közük...

ITT OLVASHATÓ

Lehet, hogy valamit félreértek, de senki nem lesz attól nemzeti érzelmű, hogy azt hirdeti magáról, hogy ő nemzeti érzelmű. Ez ugyanúgy érvényes a keresztényi életvitelre, a tisztességre és még egy csomó dologra. De ami mindezeken túl súlyos és gyomorforgató, az pont ugyanaz az alapvetés, miszerint mimagyarok türelmesek és toleránsak vagyunk a minket provokáló homoszexuális emberekkel. Mimagyaroknak ez jutott: a provokátor melegek és az idegenszívű baloldaliak (vajon a libernyákozás hogy maradt ki ezúttal a hörgésből?), akik értelemszerűen nem is magyarok...

A KORMÁNY BOSSZÚHADJÁRATOT FOLYTAT – DOROSZ DÁVID: A VÁROSLIGETRŐL NINCS ÉS NEM IS LEHET KOMPROMISSZUM

168 ÓRA
Szerző: TÁLOS LŐRINC
2020.10.10.


A Fidesz is érzékeli, hogy a környezetvédelemmel valamit kezdeni kell, de Orbán Viktor zöld fordulata csak kommunikációs lufi, véli a klímavédelmért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.


Hogyan írná le a Fővárosi Önkormányzat és a kormány kapcsolatát?

A kezdeti bizonytalankodás után egyszerű stratégiát követ a kormány: a nyilvánosság előtt konstruktív, mosolygós képet próbál mutatni, de a valóságban – és most már egyre inkább a szavak szintjén is – bosszúhadjáratot folytat Budapest és az ellenzéki nagyvárosok ellen. Álságos és gusztustalan, hogy az elmúlt száz év legnagyobb közegészségügyi és gazdasági válsághelyzetét használja ehhez fedősztorinak.

Az atlétikai stadion esetében még úgy tűnt, hogy a koncepcionális különbségek ellenére is meg tud egyezni a kormány és a főváros.

Az a döntés akkor született, amikor még lehetett tárgyalni a Fidesszel. Volt létjogosultsága a kompromisszumnak, hiszen a leromlott állapotú budapesti egészségügyi szolgáltató rendszer fejlesztése része volt Karácsony Gergely választási programjának. Viszont azt látjuk, hogy a kormány szinte csak olyan fejlesztéseket támogat Budapesten, amelyek az olimpiai helyszínekhez kapcsolódnak. Számomra egyértelmű, hogy Orbán Viktornak továbbra is az olimpiarendezés a fő célja...

PÁLINKÁS: A SZABADELVŰEK ÉS A KONZERVATÍVOK TÖRTÉNELMI SZÖVETSÉGE NEM ÉRT VÉGET

HETI VÁLASZ
Szerző: PÁLINKÁS JÓZSEF
2020.10.09.


„Mi már akkor is fontosnak tartottuk a szabadságot, a nemzetet, a demokráciát, a hagyományt, a keresztény tanítást, amikor a mai neofiták még egészen mást mondtak” – írja Pálinkás József. A Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke egy évvel ezelőtt éppen egy, a Válasz Online-nak adott interjúban mondta ki, hogy nem zárkózik el a politikai szerepvállalástól, s mintha mostani írásának vége is effélére futna ki. A professzor lapunknak küldött mostani írása viszont Orbán Viktor minapi, libernyákozós publicisztikájára adott reflexióként is olvasható.

A politikai közbeszédben valamikor 1995 körül kezdtük el használni a polgári Magyarország kifejezést. Visszanyúltunk Berzsenyiig: „Az erkölcs minden polgártestnek lelke… Mi hát, ami a magyart emelheti? Valóban nem más, mint az ész s az erkölcs.” Nem gondoltuk akkor sem, hogy a polgári jelző tudományos pontossággal írja le azt a társadalomképet, amelyet akkor publicisztikákban többen részletesen is kifejtettünk. Az emberi méltóság, a szabadság és a hagyomány tiszteletét polgári értéknek gondoltuk. Ahogyan a boldogság és a biztonság egyéni és közösségi keresésének jogát, a nemzethez tartozás érzésének tiszteletben tartását és a keresztény tanításon alapuló európai kultúrát és erkölcsöt is. Hosszan sorolhatnám a fogalmakat a közérdektől a teljesítmény elismerésén, környezetünk mértékletes használatán át a szolidaritásig és az önhibájukon kívül bajba jutottak társadalmi támogatásának keresztényi kötelességéig.

Azt pedig végképp nem gondoltam, hogy a polgári gondolatban a politikai nyereség lehetőségét felismerő liberális Fidesz vezetői húszegynehány évvel később majd azt mondják, hogy ezek a fogalmak, ha tetszik, értékek, mind az övék. Sőt: kizárólag az övék, más nem is tekintheti ezeket a magáénak. Őszintén be kell vallanom persze, s többünknek be kell vallanunk, hogy 1995 és 1998 között mi magunk ajánlottuk ezeket az értékeket az akkor erre fogékonynak látszó liberális pártnak. Azt szerettük volna, hogy vállalják fel a fenti fogalmak képviseletét a politikában. Teremtsék meg a politikai, kormányzati kereteit egy, az országot anyagi, szellemi és erkölcsi értelemben egyaránt emelkedő pályára állító gazdasági, kulturális, oktatási, gyógyítási, tudományos intézményrendszer szabad, közvetlen politikai beavatkozás nélküli működésének...

A LEGFŐBB BÍRÓ, AKI MÉG SOHA NEM ÍTÉLKEZETT

HÍRKLIKK
Szerző: BÁNÓ ANDRÁS
2020.10.10.


Mondjuk ki nyíltan: ma Magyarországon az Országos Bírói Tanácsban ülnek talán a legkarakánabb emberek. Pénteki ülésükön ugyanis kimondták: nem támogatják, hogy Varga Zs. András alkotmánybíró, Orbán Viktor jelöltje a Kúria elnöke legyen, és ezt a testületi döntés szavazataránya is egyértelművé tette: 1 igen, és 13 nem szavazattal, tartózkodás nélkül született meg a határozat. 

A döntés, és a szavazatarány azért is fontos, mert legalább egy hozzáértő testület mondta ki: nem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve a Kúria elnökének tisztségét, aki korábban hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott.

Azt gondolom, hogy a rendszerváltás-kori Orbán Viktor kézzel-lábbal tiltakozott volna egy ilyen előterjesztés ellen, csak hát 30 év alatt változtak az idők. A miniszterelnök ma úgy gondolja, hogy a bírói függetlenség utolsó bástyáját is ledönti azzal, hogy a hosszú időn át Polt Péter helyetteseként szolgáló Varga Zs. Andrást most főbíróvá nevezteti ki. Vessünk véget az álmodozásnak, senki ne gondolja, hogy Áder János köztársasági elnök egy pillanatig is gondolkodik majd azon, hogy talán mégsem kéne aláírni a kinevezést. Mikor mondott ő utoljára ellent Orbán Viktornak? Már csak azért is sietve csavarja le töltőtolla kupakját, mert korábban a jelentős kormánypárti többségű parlamenti igazságügyi bizottság kilenc igen, és két nem szavazattal támogatta Varga Zs. András jelölését. És noha a kúriai elnök megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának titkos szavazatára van szükség, ne nyugtalankodjon senki, meglesz a kétharmad, még az ugyancsak Áder Jánoshoz fűződő egykori vakondok-akcióra sem lesz szükség – mint egykor az államfő megválasztásakor...

IGAZAT MONDANI NEM EGYENLŐ A KÍMÉLETLENSÉGGEL - BESZÉLGETÉS SZÁNTÓ ISTVÁN FŐORVOSA

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: BÉRCZES TIBOR
2020.10.09.


A beteggel történő kommunikáció legalább olyan fontos, mint a szakmai normáknak megfelelő orvoslás, állítja Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Kórház Onkológiai osztályának főorvosa, és az alábbi beszélgetésben azt is elmondja, szerinte mi a „megfelelő” jelző tartalma.

A betegekkel folytatott megfelelő kommunikációt kezdettől fogva ennyire fontosnak tartotta?

– Nem. Sokáig úgy gondoltam, hogy az orvos alapvetően a legmodernebb technikák révén gyógyít. Ebbe a meggyőződésembe belejátszott, hogy pályám elején nyirokrendszeri daganatokkal foglalkoztam, amelyek már jól gyógyítható betegségeknek számítottak. Ugyanakkor már akkor is sokat kommunikáltam a betegekkel, mert az onkológiának ilyen a jellege. Egy mentős vagy egy intenzíves egy drámai helyzetet kezel, de amikor túl van a döntésen, nem látja többé a beteget, és így vagy úgy megoldódik a probléma. Én éveken át kísérem a beteget, és annyi év után már nem lehet neki újat mondani, miközben ő mégiscsak azt várja tőlem. Fejlődik ugyan az orvostudomány, de nem olyan tempóban, hogy a betegnek minden újabb vizitnél valami elemien új kezelési lehetőséget tudjunk felkínálni. Egy betegemnél 11 éve tudom, hogy nem lehet meggyógyítani, és a reális cél, hogy minél tovább és minél jobban éljen. De ha én azt mondom neki a második évben, hogy nem lehet meggyógyítani, ha nem tartom benne a lelket tervezetten és agyafúrtan, amikor már megismertem a személyiségét, semmit sem ér a munkám. Mind a ketten tudjuk, mi a vége, de nem arról kell mindig beszélni, hanem hogy mi van közben...


SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ROSSZ SZOKÁSÁTÓL A NÉPPÁRT WATERLOO-JÁIG - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.10.10.


A Spiegel a magyarországi könyvdarálást taglalja, az Euractive a jogállami mechanizmust járja körül. Nemzetközi lapszemle.


Spiegel

Egy szélsőjobbos képviselőnő és maga Orbán Viktor csapott hírverést annak a könyvnek, amely régi, ismert meséket írt át, hogy rávezesse a gyerekeket a másság elfogadására, megértésére. A következmény az lett, hogy a „Mesék mindenkinek” szinte pillanatok alatt eltűnt jó pár boltból, vitték, mint a cukrot. Az a különlegessége – mondják a kiadónál -, hogy bemutatja, miként élik meg sorsukat a partvonalra szorult csoportok. Ennek megfelelően Hamupipőke a saját neméhez vonzódik, egy sárkányölő transznemű, de vannak roma hősök, illetve olyanok, akik saját családjukban lettek erőszak áldozatai.

A jobboldalnak egyáltalán nem repes érte, hogy LMBT-aktivisták a magyar mesekincset használják ilyen célra. Orbán a közrádióban kijelentette: hagyjátok békén a gyerekeket. Pedig hát szó sincs arról, hogy azok tömegesen lennének melegek, csak azért, mivel a homoszexuálisok és leszbikusok nyilvánosan felhívják magukra a figyelmet.

Viszont az egész történet jól illusztrálja, hová vezet az, hogy Orbán 6 éve kinyilvánította: illiberális demokráciává kívánja átalakítani az országot. Rendszere nem leplezetlen diktatúrát takar. Inkább a többség feltétlen diktatúráját kell érteni alatta. Nincs benne szükség nehézkes fékekre és ellensúlyokra, sem pedig arra, hogy az önálló sajtóorgánumok vagy bíróságok akadékoskodjanak. Viszont a rezsimnek nem feladata, vagy legfeljebb elhanyagolható mértékben, hogy törődjön a melegek és más kisebbségek jogaival.

Orbán alatt az emlékezetpolitika is arra szolgál, hogy elősegítse az azonosulást a történelemmel, éspedig a zavaró tényezők mellőzésével. A Parlamenttel szemben új emlékművet avattak Trianon centenáriumán, de az egy szót sem szól arról, hogy az 1. világháború előtt folytatott erőszakos magyarosítási politikának mekkora szerepe volt az ország felbomlásában.

A rezsim központi alakja Orbán, aki úgy állítja be, hogy ő az egyszerű magyarok nevében szólal meg. Igényt tart arra, hogy meghatározza a többség közös jellemvonásait, valamint értékrendjét. Ám ebbe már nem fér bele, hogy biztosítsa: lehetőleg mindenki boldog lehessen a maga módján. Az ő szemében a család védőbástya az egyre zavarosabb világban.

Deutsche Welle

Háromnapos konferenciát hívott össze Európa legkiemelkedőbb kulturális szakembereinek, illetve intézményeinek részvételével a Német Művészeti Akadémia, mert nagyon nem tetszik neki, ahogyan a magyar kormány próbál elbánni az SZFÉ-vel. A testület elnöke, Jeanine Meerapfel kijelentette, hogy sürgősen lépni kell, szövetséget kell létrehozni a szakmában a nacionalizmus ellen. Mint kifejtette, közösen kell fellépni a jobboldali populizmus ellen, mert különben távol kerülnek egymástól a földrész népei.

A neves osztrák író, Robert Menasse azt emeli ki, hogy a szabadság kultúrája különösen nagy veszélyben van olyan helyeken, mint Magyarország és Lengyelország. A helyzeten csak ront, hogy az EU vonakodik közbeavatkozni. A művészeket viszont az alkotó a nacionalizmus természetes ellenfeleinek tartja, még akkor is, ha idáig csak kevesen szólaltak meg közülük.

Handelsblatt

Hétfőn kezdődnek a háromoldalú tárgyalások az EP, a bizottság és a tanács képviselői között arról, hogy a jövőben a közös játékszabályok betartásától tegyék függővé az uniós támogatásokat, ám Brüsszel egyre jobban aggódik, hogy életbe léphet-e az új rendszer januártól. Az egyeztetés ugyanis kifejezetten nehéznek ígérkezik, és nem túl jók az esélyek, mármint hogy gyorsan tető alá lehet hozni a megállapodást. Uniós diplomaták úgy fogalmaztak, hogy a feladat olyan, mintha a kört kellene négyszögesíteni.

Az uniós törvényhozók hajthatatlannak mutatkoznak. A CSU nevében Markus Ferber azt fejtegette, hogy nem elég a korrupciót megakadályozni az EU-támogatások felhasználása kapcsán. Azt is el kell érni, hogy minden kormány tegyen eleget az alapértékeknek. Ám ha a tanács nem hajlandó közeledni a parlament álláspontja felé, akkor aligha lehet zöld ágra vergődni – tette hozzá a befolyásos bajor politikus.

Itt olyan mechanizmust kell kitalálni, amely lehetővé teszi, hogy az eddiginél jobban figyelemmel kövessék és megtorolják a jogsértéseket a magyar és a lengyel vezetés esetében. A németek erősen felhígított javaslatot tettek le az asztalra, amit mind a négy nagy strasbourgi frakció nagy ellenkezéssel fogadott.

Euractiv

Az Európai Parlament és a nemzeti kormányok mostani viszályának egyszerre két vetülete is van: egyrészt, hogy a következő hétéves költségvetés mennyi pénzt irányozzon elő bizonyos célokra, másrészt Strasbourg és több tagállam is ragaszkodik ahhoz: legyen szoros kapcsolat a jogállam betartása és az uniós támogatások folyósítása között.

Utóbbi kérdés legalább annyira megosztó, mint amennyire megfoghatatlan. Rávilágít, milyen mély különbségek vannak a politikai kultúrában a közép- és kelet-európai, illetve a nyugati tagok között. Meghatározhatatlannak pedig azért lehet nevezni, mert nem könnyű meghatározni a fogalmat, illetve az mást és mást jelent az embereknek. A nyugati liberális demokráciák azzal vádolják pl. a magyar és a lengyel vezetést, hogy az beleavatkozik a bíróságok dolgába, önkényesen módosítja az alkotmányt, lecsap a sajtószabadságra és a civil társadalomra.

Orbánnak megvan az a rossz szokása, legalábbis a bírálói szemszögéből, hogy nagy többséggel nyeri a választásokat. Majd arra használja fel hatalmát, hogy törvény útján vigye keresztül a politikai reformokat. Lehet, hogy ez nem népszerű külföldön, de aligha törvénytelen, illetve antidemokratikus . A miniszterelnök azt mondja, ha valakinek nem tetszik, akkor le lehet szavazni. Ezért hivatkozik folyton arra, hogy a jogállami vádak ideológiai megközelítésen alapulnak.

A jogállammal azért kell foglalkozni, mert ha egy kormány visszaél a demokratikus értékekkel, az nem csak az adott ország baja, hiszen az európai piac egységes, közösek a jogi normák és évente sok milliárd eurót osztanak szét a tagországok között. Hogy a bíróságok mennyire függetlenek, az nagyban befolyásolja az uniós jog alkalmazását. A média, az oktatás és a civilek szabadsága, valamint a választások tisztasága pedig azért fontos, mert valamennyi befolyásolja, hogy kik lesznek azok a politikusok, akik azután döntenek az uniós szabályokról és pénzügyekről.

Lehet, hogy Strasbourgban sok képviselőnek igaza van, amikor rá akarják kényszeríteni a kormányokat: tartsák tiszteletben a jogállami normákat, csak éppen a közvélemény mást gondol. Merthogy milliók sorsa függ attól, időben hozzájuthat-e a 750 milliárd eurós segélycsomag áldásaihoz. A jogállamiság alappillér az EU-ban, ám Brüsszel idáig nem tudta megmagyarázni az embereknek, hogy az miért lényeges. Amíg ez így marad, addig a vita hiábavaló és megoldatlan.

EUobserver

A Visegrádi Csoport képviselői megerősítették két napja, az uniós belügyminiszterek fórumán, hogy nem tudják elfogadni a bizottság javaslatát a menedékpolitika megújítására, mert annak eredménye az lehet, hogy migránsok maradnak a nyakukon, ha nem sikerül azokat időben hazatoloncolni. Ez viszont várhatóan kiélezi a feszültséget a déli országokkal, amelyek ragaszkodnak ahhoz, hogy a többiek vegyenek át tőlük menedékkérőket, így enyhítsenek Ciprus, Görögország, Málta, Olaszország és Spanyolország terhein.

A soros elnökséget betöltő Németország nevében Seehofer, a belügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen megoldást kell találni a V4-ek és a frontállamok között. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy szavazást rendel el, ha nem sikerül közös nevezőre jutni. De jelenleg az a cél, hogy olyan egyezség alakuljon ki, amelyet minden érintett támogat. Határidő még ez év, hogy azután az új rend életbe léphessen jövőre a portugál elnökség alatt.

Euractiv

A hírportál az Európai Néppárt Waterloo-jának nevezi az EP-ben lezajlott eheti szavazást a bolgár jogállam helyzetéről. A képviselők ugyanis a kereszténydemokraták ellenkezése dacára elítélték a demokrácia visszaszorítását, valamint a burjánzó korrupciót, ami Boriszov miniszterelnökségét jellemzi. Egyben támogatásukról biztosították a lemondását követelő bolgár tömegeket.

Az EPP azon volt, hogy módosítsa a határozati javaslatot, kivegye abból a kritikus részeket, és a szöveg inkább dicsérje a hatalmon lévő GERB-et. Továbbá hogy a bírálatot az államfő ellen fordítsa, miután az a tüntetők mellett van. A megmozdulások immár jó három hónapja tartanak. A voksolás során 6 néppárti képviselő egyetértett az eredeti indítvánnyal, további 24 pedig tartózkodott, azaz ők mindannyian szembefordultak saját pártcsaládjukkal.

HATALMI JÁTÉK A HOMOSZEXUÁLISOK HAZAI STIGMATIZÁCIÓJA

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.10.10.


Az emberek jelentősen nagy csoportja nem kedveli az öntudatos, színes, dobpergős, nyílt homoszexualitást (köztük jelentős részben olyanok, akik maguk is homoszexuálisok, de 1. nem stílusuk a magamutogatás, 2. valami okból nem akarnak előjönni a homoszexualitásukkal, pl. mert félnek a stigmatizációtól vagy értékesebbnek tartják a normakövetést, 3. látens, tagadó módban vannak a saját -- adott esetben fluid -- hajlamaikkal kapcsolatban és gyakran éppen emiatt fordítják kifelé az agressziójukat). Ennél kevesebb ember van úgy, hogy általa ismert gay embert a szexuális beállítottsága miatt nem kedvel (a személyes kapcsolatainkban megengedőbbek vagyunk) és még kevesebben, akik ne tartanák a magánügyének, és ennyiben elfogadják a homoszexuális gyakorlatot ("csináljanak, amit akarnak, de csak a négy fal között"). Magyarországon még mindig eltörpül azok száma, akik polgári házasságot engednének gayek között, pláne azoké a (vallásos) embereké, akik az azonos neműek között létesített kapcsolatot a házasság szentségével ruháznák fel.

Közben a tudományban semmiféle egyetértés nincs a homoszexualitás okairól, pontosabban ezek súlyáról, összefüggéseiről és egyes (pl. genetikai, neveltetési) tényezők pontos működéséről. (Az eddigiekből is látszik, hogy nemi -- szex -- kérdésről beszélek, tehát a gondolatmenetben feltételezem a külső -- biológiai -- nemi jegyeknek megfelelő nemi önazonosságot. Egyszerűbben: a homoszexuális férfi férfinek tartja magát, a nő nőnek, de lehetnek eltérő intenzitású homoszexuális késztetéseik, ehhez lásd pl. a Kinsey-skálát. Ennél bonyolultabb és egymással nem okvetlenül szoros kapcsolatban lévő kérdéseket vet fel a transzszexualitás, a társadalmi nem és maguk a gender-mozgalmak.) Aki egy cseppet -- legalább műkedvelőként -- ismeri az idevonatkozó irodalmat, és hadd utaljak itt legevidensebben a Wikipédia megfelelő szócikkeire, azok pontosan tudják, hogy leegyszerűsítő, elítélő hangnemben beszélni erről a komplex kérdéscsoportról (az emberiségnek -- éppen a biológiai és társadalmi lény voltunk összetettsége miatt -- az egyik legfontosabb és legősibb problémáiról) minimum cinikus hatalmi érdekből, de legtöbbször -- ezzel párosulva -- merő ostobaságból lehet csak...

A LENYÚLT NYUGDÍJVAGYONT IS MEGMOZGATTÁK ORBÁNÉK, HOGY KISEGÍTSÉK A KEDVENC BANKJUKAT

444.HU
SARKADI ZSOLT
2020.10.09.


Nyolc éve szorult helyzetbe került az FHB Bank: azonnal 30 milliárd forintnyi tőkére volt szüksége, hogy ne boruljon fel. Spéder Zoltán, a bank akkori vezetője jól feküdt a kormánynál: rendszeres vendég volt Orbán Viktor irodájában, egészen közeli, baráti kapcsolatban állt Lázár Jánossal, a miniszterelnöki hivatal vezetőjével, üzletelt Simicska Lajossal, a Fidesz akkori gazdasági centrumával, és Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel is jóban volt. Ezek után senkit sem lepett meg, hogy az FHB furcsa kötvénykibocsátással 30 milliárddal növelni tudta az alaptőkéjét.

Hiába pletykálták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő segítette ki a bankot, és hogy a magyar állam ezzel nem járt valami jól, ezt nem lehetett bizonyítani, hiszen az MNV könyvelése és más nyilvános adatok nem utaltak ilyen kötvényvásárlásra. Ebben a cikkben azt a forgatókönyvet írjuk le, ami minden elérhető nyilvános adattal egybevág. Eszerint az FHB egy miniszteri szinten egyeztetett, bonyolult értékpapír-cserével jutott hozzá a 30 milliárdhoz, méghozzá úgy, hogy Orbánék az FHB megsegítése érdekében még a lenyúlt nyugdíjvagyont is bevetették.

Amennyiben tényleg az állam segítette ki az FHB-t, az tiltott állami támogatásnak minősül, de az biztos, hogy nemzetközi szinten is kínos egy ilyen ügy. Ennek ellenére Magyarországon ezt a jelek szerint gond nélkül meg fogja úszni minden érintett...

„CSAK A K… KEVERÉS MENT” – KIAKADT A CLUB ALIGA JÖVŐJE MIATT AGGÓDÓKRA A POLGÁRMESTER

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2020.10.09.


Balatonvilágoson mindenki attól tart, hogy a tulajdonos az állam segítségével mindent visz, és a Club Aliga területén nekik szabad partszakasz sem marad. A polgármester szerint azonban a hangos tiltakozás csak árt, inkább egyezkedni kell.


Augusztus 22-én több mint kétszázan gyűltek össze a balatonvilágosi kultúrotthon nagytermében, miután a kormány egy határozattal megkönnyítette a Club Aliga területének lezárását.

A Mérce beszámolója szerint Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, helyi képviselő arról beszélt a fórumon, hogy a rendelettel megsemmisítették Balatonaligát. Aliga már jó ideje nem önálló település, hanem Balatonvilágos része, az egykori pártüdülő 4 kilométeres partszakaszát azonban a helyiek és a nyaralótulajdonosok ingyen használhatják.

A felháborodott helyiek nem kaptak választ a területen folyó beruházással kapcsolatos kérdéseikre, mert sem a térség fideszes országgyűlési képviselője, sem a fejlesztő Appeninn Nyrt. képviselője nem ment el a fórumra, a polgármester pedig megjelent ugyan, de hamar távozott. Takács Károly ugyanakkor a fórumot követő testületi ülésen elmondta a véleményét...

KÖNYVKIADÓK EGYESÜLETE: DÚRÓ DÓRA MINTHA NEM IS TUDNÁ, MI VAN A KÖNYVEKBEN, CSAK DARÁL ÉS VÁG

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2020.10.09.Dúró Dóra második könyvmegsemmisítő akcióján van túl és újabbakat tervez. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint amit a parlamenti képviselő művel, az nevetséges, de egyben veszélyes is.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) két tiltakozó nyilatkozatot adott ki az elmúlt napokban. Miután Dúró Dóra a Meseország Mindenkié után újabb mesekönyvet tépett szét, Gál Kati, az egyesület elnöke nyilatkozott a Telexnek:

“Lesz egy Dúró Dóra könyvespolca, ahol össze fogja gyűjteni a világirodalomból mindazt, amiről azt hallotta, hogy baj van vele? Mintha nem is nagyon tudná, hogy mi van benne, csak darál és vág. Nem vagyok benne biztos, hogy ismeri a súlyát a cselekedeteinek, inkább egy bábunak tűnik, akit mozgatnak.

Úgy látom, ez már kezd átfordulni nevetségesbe. Közben azonban a verbális agresszión túl, már garázdaságot követnek el könyvesboltok ellen, munkatársakat piszkálnak, hogy mit miért árusítanak, a felhergelt olvasók emailfolyammal zaklatják a kiadókat.

A másság kipécézései elterelő hadműveletek szoktak lenni. Ezekhez mindenki a vérmérséklete szerint viszonyul, kivéve a könyveseket. Itt van egy szakma, ami meg tudta őrizni a sokszínűségét, versenyképes, az egész világon ismert szépirodalmunk van. Nekem művészeti profilú könyvkiadóm van,szerencsére még nem szóltak, hogy Michelangelo alkotásait ragasszam le“ - mondta Gál Kati.

Megkerestük a könyvet forgalmazó Pagony Könyvesboltot is, amely közölte fenntartja a szeptember végén kiadott közleményét, amely szerint “Mi, a Pagony, úgy hisszük, hogy minden ember egyenlő, és mindenki egyenlő elbánást érdemel. Ezen elv mellett mindenkor kiállunk, és elutasítunk minden uszító, gyűlöletkeltő tartalmat és megnyilvánulást.”

VIGYÁZÓ SZEMÜKET 2022-RE VETIK

NÉPSZAVA
Szerzők: KÓSA ANDRÁS, DOROS JUDIT
2020.10.10.


Papíron a Fidesz-KDNP kétharmada a tét, valójában inkább az ellenzéki összefogás és a centrális erőtér próbája a vasárnapi borsodi választás.

A 6-os számú egyéni választókerület legnagyobb lélekszámú települése a stabilan baloldali Tiszaújváros, de idetartozik jó néhány olyan Tokaj-Hegyaljai falu, kisváros is, ahol inkább a jobboldalé a terep. Így nem meglepő, hogy 2018-ban a Fidesz felső vezetésével jó kapcsolatokat ápoló – a 2000-es években Orbán Viktor nagy botrányt kavart tokaj-hegyaljai ügyeit elsimító –, felesége céges tisztségei révén a NER gazdasági hátországába is beágyazott Koncz Ferenc 49 százalékot szerezve lett a térség parlamenti képviselője. 

A politikus idén júliusban motorbalesetben elhunyt, halálával elvileg megszűnt a kormánypárt kétharmados parlamenti többsége. Ám a minősített többség akkor is biztosított, ha most nem a fideszes jelölt, az elhunyt képviselő lánya, Koncz Zsófia nyer: Ritter Imre német nemzetiségi képviselő eddig rendszerint a kormányoldallal szavazott. 

A választásnak mégis van tétje: ha kiderül, hogy a februári dunaújvárosi voksoláshoz hasonlóan itt is jól vizsgázik az ellenzéki összefogás és megnyerik a kerületet, akkor bizonyítást nyer, hogy a vele szemben álló pártok megosztásán alapuló fideszes centrális erőtér kifújt. A kormánypárt választása nem véletlenül esett Koncz 30 éves lányára: egyrészt így próbálják megszólítani a fiatalokat, akiknek körében messze nem állnak olyan jól, másrészt kihasználnák, hogy a család helyben népszerű. Igaz, a döntés bizonyos szempontból megosztja a választókerület fideszes politikusait: többen azt mondták lapunknak, nem jó üzenet, hogy egyfajta „öröklési rend” érvényesült. A korábban a Fidelitasban politizáló, a „provokátorfigyelő” ötletével elhíresült, majd a washingtoni nagykövetségen állást kapott Koncz Zsófiát többen tapasztalatlannak vélik, aki a politikai terepen bizonytalanul mozog, az elmúlt hetekben több hibát vétet (egy alkalommal fordított magyar zászlóval jelentek meg kampányagai). 

Az utóbbi hetekben alig volt nap, amikor ne tűnt volna fel valamelyik miniszter, államtitkár vagy jobboldali politikus a fideszes jelölt oldalán. A párt kerületben nemcsak olcsó zöldségeket árult, de az egyik államtitkár még laptopokat is osztogatott Koncz Zsófia kampánymaszkját viselve. Érdeklődésünkre, hogy ez a nyomulás azzal van-e összefüggésbe, hogy rosszul állnak a felmérésekben, több kormánypárti forrás azt állította, minimum 5 százalékos a különbség Koncz javára, ám nem mernek leülni a babérokra: mindenáron el akarják kerülni, hogy az ellenzéki összefogás megerősítést kapjon. 

Bíró László, az ellenzék jelöltje is sokat szerepelt a kormánypárti sajtóban, de negatív előjellel: korábbi antiszemita kijelentései miatt – amiért bocsánatot kért –, csődbe jutott vállalkozása, s az ott állítólag ki nem fizetett munkabérek miatt – amit viszont a jelölt tagadott – napi szinten foglalkozott vele a jobboldali sajtó. A baloldali és liberális szavazók egy része a múltbeli kijelentései miatt valóban nem rajong a jobbikos politikusért, bár volt, aki lapunknak úgy fogalmazott: a penetráns kormánypárti „propaganda” még azokban is együttérzést válthatott ki felé, akik amúgy nem kedvelték. Bár az MSZP borsodi vezetői eleinte azt szerették volna, hogy – Bráz György volt tiszaújvárosi polgármestere személyében – baloldali politikus induljon, ám végül beálltak Bíró mögé, aki 2018-as választáson másodiknak futott be...

ŐRTORNYOT ÉPÍTETTEK AZ SZFE HALLGATÓI A MINISZTÉRIUM ELÉ, HOGY ÓRÁNKÉNT EMLÉKEZTESSÉK PALKOVICSOT A KÖVETELÉSEIKRE

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.10.09.


Egy raklapokból álló installációt, egy három méter magas – a szeptember óta tartó demonstrációk emblematikus piros-fehér színeire festett – „őrtoronyot” avattak fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a felsőoktatás területén illetékes Innovációs és Technológiai Miniszérium (ITM) budai, Fő utcai épülete előtt péntek délután.

A torony építésekor a Mércének nyilatkozó ötödéves színészhallgató elmondta, ezzel szeretnének üzenni Palkovics László tárca vezetőnek, hogy „ne tudjon elmenni” az SZFE ügye mellett egyetlen alkalommal sem, amikor bemegy a munkahelyére dolgozni.

Mostantól kezdve reggel 8-tól este 8-ig óránként fogják felolvasni a korábban már ismertetett, 13 pontból álló követeléseiket az ITM elé felhúzott „várból”, miszerint a kormány állítsa vissza az egyetem és a szenátus autonómiáját.

Ebből az első alkalmat pénteken negyed 6-kor, a torony megépítése után meg is tartották...

PUCH LÁSZLÓ PANZIÓJA IS KAPOTT ÁLLAMI TÁMOGATÁST, NYILVÁNOSAK HEGEDŰS ZSUZSA REPIKÖLTÉSEI

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
- HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.10.09.


24.hu: Orbán falujába és Mészáros-féle kempingre is jut a titokban osztott állami pénzből


Megújult a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztikai program honlapja, amelyen így az eddiginél is nehezebben követhető a kiosztott állami pénzek sorsa. A közzétett listákban szerepelnek viszont azok a fű alatt hozott „egyedi döntések” alapján történt kifizetések, amelyeket korábban a lap hozott nyilvánosságra.

Mfor.hu: Puch László balatonlellei panziója is százmilliókat kapott az Orbán-kormánytól

Eddig azt lehetett hinni, hogy a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati nyertesei között csak kormányközeli vállalkozókat, politikusokat lehet találni, de ez nincs teljesen így. Az MSZP volt pénztárnokának és gazdasági háttéremberének cége is 315 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy balatoni panzióra a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Magyar Narancs: Döntött a Kúria: Hegedűs Zsuzsa reprezentációs költései közadatnak minősülnek

A Kúria döntésének értelmében közadatnak minősül, hogy Hegedűs Zsuzsa hátrányos helyzetűekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott mire költi a havi nettó 920 ezer forintos tiszteletdíján felül neki juttatott havi átlag 136 ezer forintos reprezentációs összeget. Az adatokért a Demokratikus Koalíció indított pert 2017-ben.

Hvg.hu: A külügy százmilliókat fizetett annak a cégnek, amelynek koronatesztjeit át sem vette

780 ezer eurót, azaz durván 280 millió forintot fizetett ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium az egyik, koronavírus gyorsteszteket is beszerző cégnek, a Pro Conceptnek úgy, hogy magukat a teszteket a “megváltozott megrendelői igények folytán” nem is vette át. A júniusi szerződésből kiderül, hogy a 280 millió forintot a Pro Concept nem a tesztekért, hanem a “lemondásból és egyéb, a tárolásból eredő költségek (mint a kezelési, szállítási, érkeztetési, stb.)” fejében kapta.

Népszava: Ismét elítélték a Fidesz médiastrómanját

Nem jogerősen másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte egy osztrák bíróság Heinrich Pecinát, a Népszabadság bezárásáért nagyban felelős Vienna Capital Partners volt vezetőjét. Az úgynevezett Hypo-ügy három vádlottja egyikeként Pecinát először 2017-ben ítélték 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 288 ezer euró pénzbüntetésre csalás miatt. A klagenfurti bíróság most az ítéletet 18 hónap – szintén felfüggesztett – börtönre és 144 ezer euró pénzbüntetésre változtatta.

BELEROKKANTAK ABBA, AMIT FELCSÚTON SIMÁN MEGCSINÁLTAK

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2020.10.09.


Nemzetközi előírásoknak is megfelelő 1700 fős stadiont és regionális utánpótlásközpontot álmodtak Szigetszentmiklósra, a 3,5 milliárdos beruházás azonban magával rántotta a százéves klubot. Hiába költöttek el több mint egymilliárd forint taót, az építkezés évek óta áll, az NB II.-t is megjárt csapat feloszlott, és az egykor híres utánpótlás megszűnt. Jó eséllyel az állam fogja befejezni a létesítményt, de ha így is lesz, nem tudni, ki fog benne focizni. Tanulságos történet a taorendszer árnyoldalairól.

Nem sokkal a tűzoltóság után, egy murvás úton kell befordulni a félbemaradt szigetszentmiklósi futballstadionhoz. Könnyű elvéteni, semmi nem jelzi, hogy a fák mögött egy 3,5 milliárdosra tervezett beruházás romjai találhatók. A természet elkezdte visszafoglalni a területet, a centerpályát teljesen benőtte a gaz, nehéz elképzelni, hogy ott valaha futballozni fognak. A műfüves pálya borítását több helyen felszaggatták, a labdafogó háló is hiányos pár helyen.

„Már csak a tetőív hiányzik, ezt leszámítva az épület szerkezetileg kész. Itt jöttek volna be a vendég szurkolók, ott a hazaiak, ide pedig egy üvegkalitkát terveztünk, benne egy büfével” – mutatta a helyszínen Potoczki Tamás, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre (SZTK) korábbi ügyvezetője, hogyan is nézne ki a főlelátó. A félkész betonépülethez évek óta nem nyúlt senki, csak az itt-ott eldobált óvszerek jelzik, hogy néha mások is járnak arra.

Regionális utánpótlásközpontnak szánták a létesítményt, 1700 fős stadionnal, 150 férőhelyes parkolóval, villanyvilágítással ellátott két élő füves és egy műfüves nagypályával.

Ez lett volna az ország első zöldstadionja, ha elkészül: az eredeti tervek szerint a pályát és a főépületet hőszivattyúval fűtötték volna, az áramot és a meleg vizet pedig napenergia segítségével tervezték megoldani...

KISZÁMÍTHATATLAN MI TÖRTÉNIK, HA TRUMP GYŐZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.10.10.


„Túl vagyunk már azon, hogy egy választás lezárjon egy feszültséggel teli kampányidőszakot. Ellenkezőleg: én úgy látom, hogy mindkét tábor a másik politikai megsemmisülését várja a választástól. Viszont könnyen lehet, hogy még az elnökség kérdése sem fog eldőlni megnyugtatóan, nemhogy az egymásnak feszülő társadalmi ellentétek. Akkor viszont könnyen elszabadulhat a pokol. Ráadásul egy olyan országban, ahol több fegyver van magánkézben, mint amennyi ember, nem nehéz elképzelni, hogy egy zavargásokkal, akár erőszakkal teli időszak következik" – így nyilatkozott Felcsuti Balázs, Bostonban élő egészségügyi közgazdász, Amerika-szakértő, a november 3-i elnökválasztással kapcsolatban. Felcsuti azt is elmondta, hogy Orbán nem kockáztatott túl nagyot, amikor bejelentette, ismét Trumpot támogatja; Bidentől amúgy sem várhat meghívást…Már nincs egy hónap sem az amerikai elnökválasztásig; mennyire durvul el ilyenkor a kampány az USA-ban?

– Tendenciaszerű, hogy a kampányok – főleg az elnöki – eldurvulnak az utolsó pár hónapban. Ez a kampány viszont már durván is kezdődött, ráadásul sokkal hamarabb, mint a korábbiak. Ha visszaemlékszünk, Trump szinte abba sem hagyta a kampányolást: 2016-os megválasztása után is folytatta a nagygyűléseket és a feszültségkeltést. Utólag nézve, elég naiv volt az a várakozás, hogy az elnök a választás lecsengésével majd megbékélésre törekszik. Ehelyett folytatta a megosztó retorikát, a bűnbakok keresését és az állandó ellenségkép-gyártást. Ennek a dinamikának az elnöki kampány, és annak eldurvulása, csak egyenes folytatása. A feszültség az USÁ-ban az elmúlt négy év alatt egyre csak fokozódott, lassan már az elviselhetetlenségig...

ELVÉGZENDŐ MUNKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.10.10.


Itt a napokban valamelyik filmcsatornán bele-belenéztem egy filmbe. A címét sem tudom, a szereplőket sem ismerem, de a pár percek, amiket láttam belőle, megmutatták a lényeget, hogy ez egy koncentrációs tábor parancsnokának családjáról szól, akik élik idilli életüket az iszonyat tövében. A jól fésült, ápolt, érzékeny lelkű anyuka, a futkározó és az olykor furcsa dolgokba botló fiúcska, akinek a náci apukája magyarázza, hogy a drót mögött más emberek vannak. Igazából nem is emberek azok, csodálkozni rajtuk, sajnálkozni fölöttük nem érdemes. Ilyen természetesen.

Így vannak ott, így éldegélnek, ahogyan a kéményből dől az emberekből származó füst, míg egyszer csak az anyuka megtudja, milyen füst is az, hol is él, ki is a férje és mivel foglalkozik, aztán ettől kiborul. Férjuram pedig magyarázza a zokogó nőnek, hogy háború van, mire az asszony, hogy de itt nincs, és a férj, hogy de igen, de igen, mert ezt a munkát is el kell végezni, ha olyan országban akarunk élni, mint amilyet megálmodtunk. El kell söpörni, ki kell irtani a mást, hogy a tiszta vérű és tiszta eszményű, minden mocsoktól mentes haza létrejöjjön. És ekkor szembe jön velem a neten ez a Dúró Dóra megint.

Néz az ostoba bociszemeivel, kezében könyv, amit most nem darál, hanem szaggat, végzi a munkát, hogy létrejöjjön az általa megálmodott mások nélküli ország. Neki is van rövidgatyás gyereke, az ő apja is magyarázhatja neki vagy nekik, hogy azok nem olyan emberek, igazából nem is emberek, a munkát el kell végezni a haza érdekében, és indul zászlókat szaggatni. Apa szaggat, anya darál, a publikum pediglen tapsol. Ugyanekkor Lázár Ervinnek is nekimennek, mert hétfejű tündér szerepel a meséjében. Ki halott már ilyenről, teszi fel a kérdést az Orbán csicska dolgozat, amely bevallottan bosszúból született, mert annak van az ideje most.

Ugyanis Deák-Sárosi László ebben bevallja, hogy már régóta a bögyiben van ez a Lázár, és most, hogy a rezsimtől hivatalt kapott, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa lett, elérkezettnek látta az időt a leszámolásra. Szenvtelenül teszi, mint a filmbéli náci apuka és férj. Egyre több a Deák-Sárosi, a Dúrók is egyre vadabbak, akik a hatalomtól, hivataltól megrészegülten elérkezettnek látják az időt, hogy elvégezzék a munkát, és megtisztítsák az országot a nekik nem tetsző eszméktől, s ami ezzel majd jár, az ezeket hordozó emberektől is. Az az ország pedig, amelyik a netadó miatt tízezrével vonult az utcára, ezt tétlenül nézi...