2021. április 28., szerda

ÚJABB ÉS EGYRE ALJASABB HAZUGSÁGOK

HÍRKLIKK
Szerző: INOTAI ANDRÁS
2021.04.28.


Alcsútka pénteken Brüsszelben járt. Állítólag az unió jövőjéről tárgyalni. De ilyen megbeszélésre őt nem hívják meg, mert mindenki tudja, hogy ő az unió szétverője hazai és nem utolsósorban külföldi megbízásokat teljesítve. Ma már egyre világosabb, hogy a fő ok a felújítási alapból (Recovery Fund) történő magyar részesedés és annak feltételei voltak. Miután a kormány – szokás szerint – fércmunkát adott be a brüsszeli Bizottságnak, nyilvánvalóvá vált, hogy erre nem fog a „brüsszeli bürokrácia” rábólintani. Helyette április végéig új tervet vár(na), ami megfelel a Recovery Fund prioritásainak és finanszírozási feltételeinek.


Miután ez nem fog időben és elfogadható formában megtörténni (már csak az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel való párbeszéd és egyeztetés teljes hiánya miatt sem) a fenti határidőn belül, a kommunikáció átalakult. Magyarország csak az egyoldalú segélyeket szeretné megkapni (2500 milliárd forint), de a Recovery Fund kedvezményes hitelalapjából nem kíván részesedni (a 750 milliárd eurós megaprojektből 390 milliárd euró a segély és 360 az Európai Központi Bank által biztosított hitelkeret). És itt jönnek a szemenszedett és legaljasabb hazugságok.

1. A magyar kormány nem akar eladósodni (vagyis az Európai Unió adósságcsapdába kergetné az országot, ha Alcsútka nem lenne éber). Mivel nyolc másik tagállammal együtt a magyar parlament sem ratifikálta a Recovery Fundot, ezt zsarolási potenciálként használja a kormány. Csak akkor ratifikál, ha a hitelben nem kell részt vennie, mert az – állítólag – adósságcsapdába viszi az országot. De az egyoldalú segély nagyon kellene, mert ebből finanszíroznának részleteiben nem ismert „fejlesztéseket”, vagyis továbbra is gátlástalanul lopnának. Elvileg meg lehet akadályozni a Recovery Fund életbe léptetését nemzeti parlamenti ratifikáció hiányában, de akkor a magyar kormány egy fillért sem kap a 2500 milliárdból. Erre az esetre azonban van B-terve a Bizottságnak, vagyis a folyósítást valamennyi tagállam számára biztosítja, legfeljebb Magyarország egy fillért sem kap. Ez pedig alapvetően lenullázza a zsarolási kapacitást...

ÚJ SPORTCSARNOK ÉS HÁROM FOCIPÁLYA ÉPÜL PÉCSETT NETTÓ 2 MILLIÁRD FORINTÉRT, DE STADIONT IS ÍGÉRNEK

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.04.28.


A B Build & Trade Kft. építheti fel az új sportcsarnokot és három focipályát a Pécsi Vasutas Sportkör telephelyén. A beruházás a PVSK centenáriumi infrastruktúra fejlesztéshez kapcsolódik, amire 4,6 milliárd forint állami támogatást kaptak. A sportkör 150 millió forintos rendkívüli támogatáshoz is jutott a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására. A kormány most látszólag bőkezűen támogatja a pécsi sportéletet – vagy legalábbis annak egy részét: a város az ígéretek szerint egy nagyjából 22 milliárdos focistadiont is kaphat.


Nettó 2 milliárd 79 millió forintért építheti fel a budapesti B Build & Trade Kft. Pécsett az új sportcsarnokot és három sportpályát – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A tender eredményéről a Napi.hu számolt be először.

A közbeszerzést a Pécsi Vasutas Sportkör (röviden: PVSK) írta ki, a beruházás a PVSK centenáriumi infrastruktúra fejlesztéshez kapcsolódik, amely 4,6 milliárd forintból valósul meg. A sportkör 2019-ben ünnepelte 100 éves fennállását, a sportegyesület 13 szakosztályt működtet, és 1200 sportolót tömörít...

LASSAN ELFOGYNAK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS TÁRGYAKAT OKTATÓ PEDAGÓGUSOK

MAGYAR HANG
Szerző: HAJDU PÉTER
2021.04.28.


Mellbevágó adatokat eredményezett az a felmérés, amelyben a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (SZ2A) a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusok helyzetét elemezte. A kutatás szerint az általános iskolák legalább harmadában kevesebb a természettudományos tárgyakat oktató tanár a kívánatosnál. Kémiatanárból például országosan 2657 fő hiányzik. Nagyok a területi szórások is, amíg a budapesti gimnáziumok 38 százalékában, addig a szabolcsiak 68 százalékában dolgozik a szükségesnél kevesebb kémiaszakos pedagógus.

– Még a tanárképzés közelében dolgozókat is meglepte, mennyire rossz a helyzet. Miközben évente 120-140 kémiát oktató válik nyugdíjaskorúvá, tavaly ősszel mindössze 42 hallgató kezdte meg kémiatanári tanulmányait. Ha a tendencia így folytatódik, tíz-tizenöt év múlva nem lesz, aki kémiát tanítson a gyerekeinknek, és a többi természettudományos tárgy esetében is hasonló a helyzet: Amíg évente 6-700 természettudományos tárgyra specializálódott szaktanár éri el a nyugdíjkorhatárt, 2020-ban alig 300 fiatal indult el természettudományos tanári szakon – nyilatkozta a Magyar Hangnak Holtzer Péter, az alapítvány elnöke...


PROTEKCIÓS GOLYÓSZÓRÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 
/ KÖNYVKRITIKA
Szerző: TÓDOR JÁNOS
2021.04.23.


Eörsi László: A külpesti srácok 1956. Wesley János Lelkészképző Főiskola, Budapest, 2020, 433 oldal, 3950 Ft


Szándékosan nem nevezem az utcai mozgalmárokat srácoknak, mert többségük nem az volt, mi több, fiatal lányok és asszonyok is akadtak köztük. Még prostituáltak is. Az életrajzok szerint a 138 külpesti szabadságharcos alig negyede a 13-15 éves gyerekkatona, többségükben 30-40 éves férfiak voltak, idősebb nemzetőr alig. Közülük 17-et ítéltek halálra, 19-et életfogytig tartó fegyházra, 25-ükre 10-20 év közötti börtönbüntetés várt. A ribillió mindig az utcáról indult, aztán következett a közintézmények elfoglalása, a bizottságosdi, a pozícióharc, a gyűlölt rendszerbérencek, mindenekelőtt az ávósok felkutatása, rosszabb esetben embertelen és értelmetlen legyilkolása.

A népfelkelés nagyasszonya, Wittner Mária biztos megátkozna, ha valaha is olvasná ezt a recenziót. Nem is beszélve az 1956-os mítoszt is a maga hitbizományaként kisajátító Schmidt Máriáról, aki a hatvanadik évfordulón a hírhedt Dózsa László–Pruck Pál hasonmás-versenyben éppen ahhoz az Eörsi Lászlóhoz ment helybe a pofonért, akinek A külpesti srácok 1956 című könyvét ajánlom most a kedves olvasó figyelmébe.

Meglehet a szerző is megszakítja majd velem a kapcsolatot, ha megtudja, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc pesti eseményeit és résztvevőit feldolgozó, 30 éves kutatómunkáját lezáró kitűnő monográfiájáról eléggé el nem ítélhető módon a Monty Python Repülő Cirkusza jutott az eszembe.

Ahogy jönnek, mennek, fegyvert zabrálnak a szabadságra kiéhezett pesti munkások, börtönviselt csibészek, diákok, aztán már nemzetőrként az átállt rendőrökkel és katonákkal járőröznek, az maga a szocreál Gyalog galopp.

A XX. századi magyar történelem legemlékezetesebb napjainak botcsinálta hősei, áldozatai és balekjai, akik sorsában, akár a tiszavirágéban, kódolva van a bukás. Tripoliszi, újpesti, mátyásföldi, peremkerületi vagányok és más lelkes önsorsrontók járják fáradhatatlanul a várost Eörsi könyvében. Ritkán esik szó róla, de sok aktív bűnözőt is találunk az 56-os külpesti fickók között. Bezsenyi Tamás kriminológus tesz említés Böcskei Balázzsal írt A szocializmus bűnbarlangjai című könyvükben, hogy az 1950-es évek elejének híres srenkesei (betörői), kasszafúrói közül többen is népfelkelővé avanzsáltak. Ők nem várták meg a ruszki tankokat, még időben télakoltak, hogy aztán Nyugat-Európában vagy Amerikában ott folytassák a szakmát, ahol itthon a forradalom idejére abbahagyták.

Szándékosan nem nevezem az utcai mozgalmárokat srácoknak, mert többségük nem az volt, mi több, fiatal lányok és asszonyok is akadtak köztük. Még prostituáltak is. Az életrajzok szerint a 138 külpesti szabadságharcos alig negyede a 13-15 éves gyerekkatona, többségükben 30-40 éves férfiak voltak, idősebb nemzetőr alig. Közülük 17-et ítéltek halálra, 19-et életfogytig tartó fegyházra, 25-ükre 10-20 év közötti börtönbüntetés várt...


A FÜLIG SZERELMES VÁRKONYI ANDREA MÉSZÁROS LOPOTT PÉNZÉBŐL JÓTÉKONYKODIK

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.28.


Hálás lehet a magyar nép Várkonyi Andreának, aki a rossz nyelvekkel szemben nem azért lett szerelmes a macsó Mészáros Lőrincbe, hogy megszerezze a lopott pénzét, hanem azért, hogy visszajuttassa azt jogos tulajdonosának, a magyar népnek, akitől Orbán és a strómanja ellopta. Lehetett volna ennek az igazságtételnek más módja is, ha Várkonyi Andrea mondjuk ügyésznek, rendőrnyomozónak, bírónak megy, és a megfelelő börtönbüntetés kiszabása mellett a teljes vagyonelkobzást követően a lopott százmilliárdokat visszaparancsolja a költségvetésbe. De Andrea ennél önfeláldozóbb utat választott.

Mesébe illő történet, a Szépség és a Szörnyeteg, amikor a szerelem legyőzi a gonosz varázslatot. Mészáros Lőrinc pedig egyetlen csókjától szörnyeteg strómanból aranyszívű adakozóvá változik. Várkonyi Andrea felismerte a szörnyetegben a szépséget, de tudta, hogy Mészáros Lőrinc strómanként ellopott irdatlan vagyona, és maga Mészáros Lőrinc is, akkor kerül jó kezekbe, ha ő veszi kezébe a dolgokat. Mint kiderült, nem azért alapított már a házasságkötés előtt Whitedog Media Kft. néven céget, hogy Mészáros pénzéből saját médiavállalata, televíziója, rádiója (szegény Bochkor) stb. legyen, hanem azért, hogy Mészáros lopott pénzével jótékonykodhasson...

KÉT-HÁROM HÉTEN BELÜL A LEGVÁLOGATÓSABBAK IS MEGKAPHATJÁK A VAKCINÁJUKAT

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.04.28.


Eddig unalomig hallhattuk a kormányzati illetékesektől, hogy nem az oltási kapacitás, hanem a rendelkezésre álló vakcinamennyiség gátolja az átoltottság gyorsabb növelését, és ez a teljes képet nézve igaz is volt. Az utóbbi egy-két napban ez megváltozott, most már Müller Cecília tiszti főorvos és György István, az országos oltási munkacsoport vezetője is azt mondja, hogy aki regisztrál, napokon belül megkaphatja az oltást...

MEGSZORÍTÁS JÖHET A VÁLASZTÁSOK UTÁN? - ITT FIGYELMEZTETÉS

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.04.28.


A kormány 2022-es költségvetési költekezése túlfűtheti a magyar gazdaságot – olvasható a Költségvetési Tanács elemzésében. Az erőltetett növekedés ára a választások utáni kiigazítás lehet, ám lehet, hogy ezzel már egy másik kormánynak kell bajlódnia.


A Költségvetési Tanács (KT) már a 2021-es büdzsé módosításának minőségével sem volt elégedett, a kormány 2022-es költségvetési terveit helyenként kifejezetten veszélyesnek látja – derül ki a jövő évi költségvetés tervezetéről készített hivatalos véleményből. A 2022-es büdzsét a kormány a jövő héten terjeszti a parlament elé, ez megelőzően véleményezi a tanács (Kovács Árpád KT-elnök, Matolcsy György MNB-elnök és Domokos László ÁSZ-elnök) a kormány terveit. A kabinet jelentős, 5,2 százalékos gazdasági növekedést tervez 2022-re, ami a KT megítélése szerint megvalósulhat, ha a járvány lecseng és a világgazdaságban nem lépnek fel újabb gondok. A gazdaság bővülését segíti a háztartások fogyasztásának 4,8 százalékos, valamint a beruházások 7,2 százalékos emelkedése. A nettó és bruttó átlagbér egyaránt 7,7 százalékkal nőhet, három százalék körüli infláció mellett. 

A kormány még mindig viszonylag magas hiánnyal tervez 2022-re, a választási évre: az idei 7,5 százalék után jövőre a GDP 5,9 százalékára rúghat (2500-3000 milliárd forintos) a deficit. A KT elégedetlen a hiánycsökkenés ütemével, ennél lényegesebb alacsonyabb a GDP három százalékát elérő (mintegy 1500 milliárdos) hiányt tartanak szükségesnek. Praktikusan fogalmazva a KT nem ért azzal egyet, hogy a kormány a választási évben is elengedje a hiányt, miután ezt teszi 2021-ben is...

ILYET AZ MSZMP MŰVELT – JAKAB ANDRÁS A FIDESZES VAGYONÁTMENTÉS INDOKOLHATATLANSÁGÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.04.28.


A tegnap megszavazott ezermilliárdos vagyonkiszervezés ellentmond a demokratikus működés elvének – állítja Jakab András. Az alkotmányjogász a Válasz Online-nak részletesen kifejti, a közjó szempontjából miért indokolhatatlan az eljárás, de azt is, a hűtlen kezelés miért nem áll meg mégsem „az elkövetőkkel” szemben. Jakab nem talált nemzetközi példát arra, ami kedden itthon történt: a közvagyon pártkötődésű alapítványoknak ajándékozására. A magyar múlt egyik dicstelen pillanatában azonban előfordult már ilyen: az MSZMP nagyon hasonló technikát használt a vagyonátmentésre, mint amit ma a Fidesztől látunk. A Bécsben élő és tanító alkotmányjogász a konzervatív tudósok által alapított, Sólyom Lászlót is soraiban tudó Eötvös Csoport tagja, ahol májusban a hibrid rezsimek jogrendjéről tart előadást. Szerinte Magyarország ilyen rendszer: lehetne ugyan erős alkotmányos alapon támadni a vagyonátmentő jogszabályt, csak éppen az Alkotmánybíróságon már nem igazán érdemes. A testületnek nem szokása ugyanis szembemenni a kormány érdekével. Miért nem? Nagyinterjúnkból ez is kiderül...

KÓSÁNAK VITT TÖBB TÍZMILLIÓT A CSENGERI ÖRÖKÖSNŐ

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.04.28.Kósára vallott a csengeri örökösnő. Azt állítja, Kósának kellett átadnia személyesen vagy futárral elküldenie a cégtől jövő pénzt, és más pénzeket is, 70 milliónál nagyobb összeget. 

Most ért véget Matkó Mária, a csengeri örökösnő bírósági tárgyalása, ahol vallomást tett. Nézd meg a videót, benne: zurichi Savoy Hotel Kósával, Spéder Zoltánnál az FHB-ban Kósával, svájci bankokban Kósával, cégalapítás Kósa strómanjával, és még sorolom, milliárdos ajándékok Kósának és családjának.

Az ügyészség által összerakott vádiratban nem szerepel a KÓSA név semmilyen összefüggésben. Polt Péternek már százak küldték el, hogy kezdeményezzen eljárást legalább a legnyilvánvalóbb ügyekben Kósával szemben, egyelőre nem tette.

Itt szólhatsz neki te is: https://szabad.ahang.hu/petitions/ind...​ 

A Telexen részletes beszámolót találsz, ha inkább olvasnál. https://telex.hu/belfold/2021/04/28/k...

A MI KIS FALUNK, BÖDÖRÉK, VALÓ VILÁG - AVAGY A KERESKEDELMI TÉVÉK REPREZENTÁCIÓS KUDARCA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.28.A kilencvenes évek második felében a kereskedelmi tévék letarolták a hazai médiapiacot. A TV2 és az RTL Klub kínálatában megjelentek a nyugaton már jól ismert vetélkedők, szórakoztató szappanoperák, valóságshow-k. A kereskedelmi tévék berobbanásának azonban van egy kevéssé tárgyalt árnyoldala is. 

Magyarországon családok százezrei élnek a létminimum alatt. A TV2 és az RTL Klub szórakoztatónak szánt műsorai ezzel szemben előszeretettel rájátszanak a munkás emberek életviteléről kialakult sztereotípiákra. Mai műsorunkban megnézzük, hogy miért végtelenül káros ezeknek a sztereotípiáknak a kritikátlan sulykolása, a kereskedelmi tévék pedig hogyan járulnak hozzá, hogy a társadalmunkban egyre mélyebb szakadékok alakuljanak ki.

HOL VAN AZ ELLENZÉK EGY NAPPAL AZUTÁN, HOGY ORBÁN ELLOPTA A KÖZVAGYONT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.28.


Döbbenetes csend honol Magyarországon egy nappal azután, hogy megszületett az első törvény, amelyben Orbán törvényesítette a közvagyon ellopását és a magyar állam funkcióinak eltörlését. Az ország parlamenti és hivatalos ellenzékének fülsiketítő hallgatása mindent elmond arról, miért lehet Magyarországon megtenni bármit. A legnagyobb törvénytelenségeket, alkotmányellenes jogalkotást, a közvagyonnak ilyen arcátlan módon történő ellopását, az állam szerepének és funkciójának eltörlését, kiüresítését egy nap alatt tudomásul veszi az ellenzék. Megtörtént, elmúlt, az élet megy tovább.

Nem is értjük, Orbán miért hagy meg bármit és miért óvatoskodik ennyire. Mire várt tíz évig? Az első nap megtehette volna az egészet.

Mindez azért döbbenetes, mert a közvagyon és az állami funkciók lopakodó ellopása, hamis alapítványokba történő “kiszervezése” után az Orbán-rezsim megkezdte mindennek “lepapírozását” és törvényes látszatba csomagolását. Annyira azonban ismerhető Orbán bűnszervezetének működése, illetve látható a folyamat lényege, hogy ez nem áll meg itt, az állam és a közvagyon mostani törvényesített ellopását újabb törvények, újabb alapítványok és újabb állami funkciók megszüntetése követi. De az ellenzék már az első ilyen brutális alkotmányellenességet, törvénytelenséget is szó nélkül tudomásul veszi.

Az is botrány, hogy egy ilyen törvény megszavazásában részt vesznek, mert a szavazásban való részvétellel legitimálják a törvénytelenséget és a törvényesség hamis látszatát keltik. De az is botrány, hogy a közvagyon ezermilliárdos tételekben való kilopása, az állam szerepének, feladatainak és felelősségének kiüresítése és eltörlése után egy nappal az ellenzék napirendre tért a történtek felett. Egyetlen ellenzéki politikus hangját, szavát nem lehet hallani. Egy lépést nem tesznek azért, hogy az emberek megtudják és megértsék, mi történt.

Mindennek ettől kellene zengeni. Sajtótájékoztatók, nyilatkozatok, tiltakozások, tüntetések szervezése, az emberek azonnali utcára szólítása (ha teraszozni lehet, akkor tüntetni is). Felvilágosító cikkek, műsorok és szórólapok helyett néma csend, mintha mi sem történt volna. Ez az ellenzék akar választást nyerni? Erre az ellenzékre kell rábízni az országot? Ezekhez kell csatlakozni, és bennük bízni? Ezek az emberek azok, akik majd egy tollvonással megszüntetik a törvénytelen Orbán-rendszert, őrizetbe vetetik a felelősöket, alkotmányozó nemzetgyűlést állítanak fel? Ezeknek van napi feladatlistájuk a kormányzásuk első száz napjára? Akik egy ilyen esemény után másnap eltűnnek és a maszek dolgaikkal foglalkoznak?
...

ISMÉT MEGHOSSZABBÍTJÁK A TÖRLESZTÉSI MORATÓRIUMOT? - AZ OTP SZERINT A TÖRLESZTÉST FELFÜGGESZTETTEK 10 SZÁZALÉKA LEHET BAJBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.28.


Az idén már sorra dőlhetnek be a lakáshitelek – állítja a GKI Gazdaságkutató. A cég elemzéséből úgy tűnik, hogy a törlesztési moratórium meghosszabbítására számít, mivel a választások előtt egy évvel valószínűleg nem vállalja fel a kormány ennek a segítségnek az eltörlését. Mintha a bankok egy része másképp látná.


A bankok körülbelül félmillió háztartásért küzdhetnek egymással (és az állammal) lakáshitel-ajánlataikkal – derült ki a GKI korábbi elemzéséből. Mint azonban megállapították: a 2020-ban meghirdetett fizetési moratórium igénybevétele elérte a lakáscélú hitelek 45 százalékát (pedig ezek a háztartások korábban megfeleltek a hitelképességi feltételeknek). Számításaik szerint a résztvevő lakáshitelesek több mint kétharmadának okoz majd gondot a moratórium megszűntetése, ezen belül 5 százalék nézhet szembe súlyos problémával...

AZT GONDOLNÁNK, HOGY A SZÁMOK NEM HAZUDNAK, DE A FIDESZ TETT ARRÓL, HOGY NE ÍGY LEGYEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.04.27.


Csúcsra járatja a kormány bizonyos tények elhallgatását, a számsorok manipulálását, a járványügyi adatok kozmetikázását. Most már attól sem riad vissza, hogy csúsztatásokkal elérjen olyan dolgokat, melyeket a valóság bőven megcáfolna. Teszik ezt azért, hogy az emberek bizalmatlanná váljanak a nyugati gyártmányú vakcinákkal szemben, ugyanakkor sokkal jobban elfogadják a keleti gyártmányokat, mint korábban. Ez azonban kiváltotta azoknak a szakembereknek a dühét is, akik eddig meglehetősen visszafogottan reagáltak a kormány eddigi víruskommunikációjára, pedig korábban is érzékelték a visszásságokat.


A modern politikai kommunikáció egyik leghatásosabb fegyvere, hogy a kellemetlen valóság mellé termet egy alternatív világot, amelyet olyan nagyra épít, hogy teljesen eltakarja a valós tényeket. Ezt a módszert szinte művészi szintre emelte a magyar kormány a járvány elleni meglehetősen nyögvenyelős védekezés ellensúlyozása érdekében. Most, hogy fontos mutatókban tetten érhetők a hozzá nem értés, az elbizakodottság és az arrogancia elegyének siralmas eredményei, az Orbán-kormány olyan alternatív valóságot tár elénk, melyet csúsztatásokkal, félrevezető magyarázatokkal, pontatlan adatközléssel kíván megtámogatni.

Pedig a számok világában elég egyértelműen kirajzolódnak a tendenciák, amennyiben nem piszkálják meg azokat manipulatív szándékkal. Itt van például a szomorú tény, hogy Magyarország továbbra is vezeti a világranglistát, ha lakosságarányosan nézzük a koronavírus áldozatainak számát. Már több mint 26 ezren vesztették életüket a járvány következtében, ez 2719 halálesetet jelent egymillió emberhez viszonyítva. A franciáknál ugyanez az adat: 1562...

HA EZ NEM PRIVATIZÁCIÓ, ÉS FŐLEG NEM HAZAÁRULÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.04.28.


Akkor még fussunk egy rövid, ebéd utáni tisztázó kört a NER romboló fennállásának egyik legsötétebb, ha nem a legsötétebb tegnapi napja körül, ha már a legbátrabb fideszesek és cinkosaik történelmi léptékű hősies cselekedetével (de legalább amit ellopunk, az nem lesz az idegeneké, ugye), vagyis az ország történetében példátlan mértékű állami vagyonvesztés hírével a világsajtó is tele van.

Egyetlen dolgot szeretnék megérteni, miután Stumpf István, az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos (aki ebbéli tisztségével párhuzamosan a Tokaj-Hegyalja Egyetemen lehet a kuratórium elnök, mert ki nem szarja le már a látszatokat) a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában magyarázta a kormányzati bizonyítványt azzal kapcsolatban, hogy az egyetemek, modellváltás címszó alatt fideszes káderek kezére játszása miért nem privatizáció, és miért nincs semmi látnivaló abban, hogy ezermilliárdos közvagyon vesztette el az ő jellegét a pillanat töredéke alatt...

SE AZ NNK-NAK, SE A KÓRHÁZI FŐIGAZGATÓSÁGNAK NINCS TELEPÜLÉSSZINTŰ NYILVÁNTARTÁSA AZ OLTOTTAKRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.04.27.


Ahogy közeledünk a 4 millió beoltotthoz, úgy válik egyre aktuálisabbá a kérdés, hogyan állnak az egyes városok a koronavírus elleni vakcina beadásával. Megfigyelhetőek-e különbségek a budapesti kerületek vagy a megyeszékhelyek között? Március végén fordultunk közérdekű adatigényléssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK), hogy képet kapjunk arról, milyen az átoltottság a nagyobb városokban, de nincs ilyen nyilvántartása Müller Cecília hivatalának. Az Operatív Törzset és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is hiába kérdeztük: előbbi nem válaszolt, utóbbi pedig közölte, hogy nem rendelkezik ilyen adatokkal...

"BESZORÍTANAK MINKET, ERRŐL SZÓL EZ A SZTORI" – MIRE KÉSZÜL A MÉDIÁBAN A FIDESZ?

HVG
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2021.04.28.


Mostantól még nagyobb kontroll alatt tudja tartani a kormány a médiapiacot, amit eddig is kénye-kedve szerint tudott alakítani – médiapiaci szereplők és a piacot ismerők szerint erről szól az az új rendelet, amely nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a hazai egyetemek mellett a kiadói ágazatot, a film és televíziós műsorgyártó és műsorszolgáltató szektort is. Arról egyelőre mindenki csak találgat, miért kellett éppen most kihozni egy ilyen rendeletet. Van olyan vélekedés, hogy Soros György pénzétől tart a kormány.


A legnagyobb hazai kiadóvállalat vezetői és tulajdonosai találgatják, vajon a kormány mire készül azzal, hogy éppen most, a járványveszélyre hivatkozva vette szorosabb ellenőrzés alá a magyar médiapiacot. Egy olyan szektort, aminek a nyakát már évek óta szorongatja a nem is annyira láthatatlan kezével. Néhány nappal ezelőtt jött ugyanis ki egy olyan kormányrendelet, amely nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a hazai egyetemek mellett a kiadói ágazatot, a film és televíziós műsorgyártó és szolgáltató szektort. Ez az új rendelet azért is lepett meg sokakat, mert eddig “csak” az energetikai, közlekedési és távközlési cégeket sorolták ilyen kategóriába, a médiát nem. Persze nem tudni, mi a nagyobb meglepetés: az, hogy eddig a médiaszektor miért maradt ki ebből, vagy az, hogy éppen most került rá a kitüntetett figyelem.

A rendelet értelmében ezentúl kötelező bejelenteni a 350 millió forintnál nagyobb vagy összeghatártól függetlenül a vásárolt cég értékének 10 százalékát meghaladó tulajdonszerzést. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden érdemi piaci mozgásról közvetlen tudomása van a kormánynak...

EGY KORSZAK VÉGE: TORONYHÁZAS VÁROS LETT BUDAPEST, PEDIG MA MÁR A HAGYOMÁNYOS LÁTKÉP A KURIÓZUM

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.04.27.


A Mol Campus felhőkarcolója megtöri a rendszerváltás után elfogadott tabut a toronyházak építésével kapcsolatban, egyúttal megkérdőjelezi a legfontosabb történeti épületek és a természeti formák kiemelt jelentőségét is. Pedig ma már nem a felhőkarcoló a kuriózum, hanem a hagyományos európai város: a globalizáció világszerte homogén toronyépítészetet hozott létre, amiből hiányoznak a valódi megkülönböztető jegyek. Intő jel, hogy nagyon kevés olyan város volt a világban, ahol egy torony felhúzása után sikerült gátat vetni az újabbak építésének...

MIT TARTOGAT AZ ÚJRANYITÁS A MAGYAR GAZDASÁG SZÁMÁRA?

G7.HU
Szerző: PLÓSZ DÁNIEL JÁNOS
2021.04.28.


Érdemes megvizsgálni a koronavírus-járvány eltérő fázisaiban alkalmazott járványügyi intézkedéseket, hiszen az első és a második-harmadik hullám során alkalmazott különböző korlátozó intézkedések más-más GDP-pályát indukálnak. 2020. első negyedévének utolsó két-három hetében a koronavírus-járvány első hulláma következtében teljes lezárás lépett életbe nemcsak Magyarországon, hanem a régiós, illetve más európai országokban is, az ipari üzemek működése több hétre leállt. Ehhez képest az utolsó két járványhullám alatt – különösen hazánkban – enyhébb szigorításokkal szembesültünk.

A mostani korlátozások közvetlenül elsősorban azokat az ágazatokat érintik hosszabb ideje, amelyeknek a GDP-n belüli súlya – az iparhoz képest is – alacsonyabb, ezek a turizmus, vendéglátás, kultúra, szabadidő, illetve egyéb szolgáltatások.

A koronavírus-járvány első hulláma 2020. második negyedévében fejtette ki a gazdaságra gyakorolt hatását, amikor 14,6 százalékkal zuhant a gazdaság éves alapon 2019. azonos negyedévéhez képest. Ez az erőteljes bázishatás várhatóan az idei második negyedéves GDP-ben is érezhető lesz, mindamellett, hogy a gazdaság fokozatos újranyitása következtében a gazdasági helyreállás is megkezdődhet 2021. második negyedévében.

Az idei év második fele, tehát a 2020. harmadik és negyedik negyedéve során az alacsonyabb tavalyi bázisidőszaki GDP-adatok mellett az újranyitás következtében fellépő gazdasági helyreállás támogathatja a pozitív növekedési folyamatokat. Előrejelzési pályánkon 2021-ben 5,6 százalékos, 2022-ben pedig 5,9 százalékos gazdasági növekedésre számítunk idehaza...

A FIDESZ, HA NEM LOPHAT, MEGFULLAD

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.04.28.


Ne gondolja senki, hogy Orbán Viktor 133 bátornak hazudott gyáva embere kizárólag azért szavazta meg kedden Magyarország kifosztását, mert már a 2022-es, vesztes választás utáni időkre készülnek. Ez is benne van persze a pakliban, mert érezhető részükről a rettegés. Ezért az arrogancia, a lekezelő, pökhendi válaszok, a menekülés az igazi kérdések elől. Ezért a szerzés, vagy ha az nem megy, a rombolás, amerre a szem ellát. De van más is, amiért üzemszerűen lopnak: egyedül ehhez értenek, más ugyanis jelenleg nincs a repertoárjukban.


Kedden délután a parlament fideszes többsége, kiegészülve a német nemzetiségi képviselő, valamint a Mi Hazánk szélsőségeseinek szavazataival, áldását adta Magyarország kifosztására. Több ezermilliárd forint állami vagyont játszottak át olyan alapítványokba, amelyeknek élén fideszes kormánytagok, vagy a kormányzó párthoz közeli emberek ülnek, bebetonozva, életük végéig. A közvagyon elveszítette közvagyon jellegét, mert ne legyenek kétségeink: Áder János majd bánatos arccal bejelenti, hogy nem talált fogást a törvényen, aláírja, nem tehet mást.

Félnek a fideszesek a választási vereségtől, és biztosak lehetünk abban, hogy mindent elkövetnek majd ennek elkerüléséért. Nem oly módon, hogy mostantól megpróbálnak kormányozni, hanem úgy, hogy minden törvényes és törvénytelen módon akadályozni fogják az ellenzék választási győzelmét. Nem riadnak majd vissza semmitől, lesz szervezett szavaztatás, a határon túli elvtársak is hadrendbe állítódnak, és az sem lesz meglepő, ha a szegény falvakban minden korábbinál több zsák krumpli kerül kiosztásra...

DERMESZTŐ ÉRZÉS, AMIKOR KÖZLIK VELED, HOGY NOVÁK KATALIN DÖNT AZ ÉLETEDRŐL

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2021.04.28.


Március 1-je óta csak a miniszter engedélyezheti az egyedül örökbe fogadni akaróknak, hogy lehet-e gyerekük ilyen módon. Homoszexuálisnak adtuk ki magunkat, és így érdeklődtünk, hogy milyen esélyeink vannak. A hangfelvételeink alapján nem sok jóra számíthatnak az azonos nemű párok.


Bálint és Oszkár (kérésükre a nevüket megváltoztattuk) közösen szeretnének gyerekeket vállalni, ezért az év elején belevágtak az örökbefogadásba. Tették ezt annak ellenére (és azzal szemben), hogy a kormány éppen a hozzájuk hasonló meleg párok esetében igyekszik ellehetetleníteni az örökbefogadást, hiszen még az Alaptörvénybe is beleírták, hogy hiába élnek együtt, sőt, akár gyereket is nevelhetnek közösen, a kormány szemében ők akkor sem lesznek család.

Mivel Bálint és Oszkár a törvények szerint nem lehetnek házaspár, csak egyikük indíthat örökbefogadást, még akkor is, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Így Bálintéknak is el kellett dönteniük, hogy hivatalosan melyikőjük fogadja örökbe a gyermeket. Hosszú évek óta így megy ez, mindenki tud róla, de a kormány tavaly úgy kezdett beszélni a melegek örökbefogadásáról, mint valamiféle erkölcstelen kiskapuzásról.

Sőt, Kövér László házelnök egyenesen úgy fogalmazott az azonos nemű párok örökbefogadásáról:

"Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze."

Ennek szellemében a parlament fideszes többsége meg is szavazta az új örökbefogadási törvényt, amely március elsején lépett hatályba. Ennek a legtöbbet vitatott pontja, hogy az egyedül örökbefogadók örökbefogadási alkalmassági határozatát személyesen Novák Katalin miniszternek kell jóváhagynia...

MAGÁNAK NEM JÖTT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA, MÁSOK KAPTAK, PEDIG NEM JÁRNA NEKIK. A RENDSZER REMEKÜL MŰKÖDIK

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.04.28.


Olvasóink beszámolói alapján továbbra is elég nagy zűrzavar uralkodik a védettségi igazolványok körül. Van, aki úgy kapja meg, hogy még biztosan nem védett, más hiába vár rá hetek óta, és hiába érdeklődik róla hivatalos helyeken. Egyik olvasónknak a hazai bürokrácia lassúsága miatt végül saját költségén kellett PCR-tesztet végeztetnie, és most külön tesztet kell csináltatnia az igazolványához is. A levelekből az is kiderül, hogy a hazai hivatalos nyilvántartásokban elég nagy káosz van.


Mostanra legalább az kiderült, mire is lehet majd használni a március óta postán érkező védettségi igazolványokat. Ha elérjük a négymillió beoltottat, ezzel az igazolvánnyal lehet majd beülni a vendéglátóhelyek és kocsmák belső tereibe, elmenni színházba, moziba, múzeumba, könyvtárba, uszodába, edzőterembe, sportrendezvényekre. Akinek védettségi igazolványa van, annak a nyitás után már maszkot sem kell viselnie a sport- és kulturális rendezvényeken.

Mikor érjük el ezt? A kormány április végére tervezte, hogy meglesz a 4 millió beoltott, a Telex számításai szerint ez a mostani oltási tempóval május elejére tolódhat. Így most már más megvilágításba kerül az, miért is kellett kiküldeni a védettségi igazolványokat március elejétől – akkor, amikor még semmire sem lehetett használni őket. Most, amikor szükség lesz rá, több millió embernek lesz ilyen igazolványa, igaz, lesznek olyanok is, akiknek addigra éppen lejár az okmány. Akik tavaly estek át a fertőzésen, azoknak csak fél évig érvényes az igazolványuk...


MIÉRT NEM BAJ, HA VALAKINÉL ELMARADNAK A MELLÉKHATÁSOK A KORONAVÍRUS-VAKCINA UTÁN?

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.04.28.


A legtöbb vakcinához hasonlóan a koronavírus elleni oltásnak is vannak mellékhatásai. A beoltottakat általában meg is nyugtatják afelől, hogyha később karfájdalmat, fáradtságot, fejfájást, hányingert tapasztalnak, vagy lázasak lesznek, az nem baj, csak annak a jele, hogy az immunrendszer végzi a dolgát. Emiatt persze sokan úgy gondolhatják, hogy a mellékhatások elmaradása azt jelenti, hogy az immunrendszerük nem vértezi fel őket megfelelően a SARS-CoV-2 ellen. Ezt a kérdést tisztázta a Conversationben Veenu Manoharan, a Cardiff Metropolitan Egyetem immunológus előadója.

Mindenki megnyugodhat, a mellékhatások elmaradása nem jelenti azt, hogy nem alakul ki az immunitás. A Pfizer-vakcina klinikai kísérleteiben a résztvevők 50 százaléka nem tapasztalt mellékhatásokat, mégis 90 százalékuknál alakult ki védettség a koronavírus ellen. A Moderna esetében a gyakori mellékhatások a hivatalos útmutató szerint minden tizedik embernél jelentkeznek, a védettség pedig 95 százalékos.

Ennek magyarázata abban rejlik, ahogyan az immunrendszer kiépíti a védelmet a vírusok ellen egy vakcina hatására. Az említett két oltóanyag egy virális fehérjét, a vírus burkában található úgynevezett tüskefehérjét használja arra, hogy utánozza a vírusfertőzést, és kiváltsa az immunrendszer védekezését...

MIÉRT E LOM? FERGE ZSUZSA ÉS AZ EGYENLŐSÉG DICSÉRETE

MÉRCE
Szerző: MISETICS BÁLINT
2021.04.28.


...A társadalmi egyenlőtlenségek megértésének és megértetésének azonban más okból is politikai jelentősége van – ami egyúttal szorosan összefügg Ferge Zsuzsa tudomány- és szerepfelfogásával is. Mit jelent, hogy – amint egy helyütt írta – „nincs, és nem lehet értékmentes szociológia”?[8]

A társadalmi egyenlőtlenségek tényei és újratermelődésük mechanizmusai jórészt rejtettek. Az osztálytársadalmak nem rendi társadalmak: az alacsonyan iskolázott, alacsony jövedelmű szülők gyermekei nem azért lesznek jó eséllyel szintén alacsonyan iskolázottak és alacsony jövedelműek, amiért a rendi társadalomban a jobbágyok gyermekei jobbágyok lettek. Az egyenlőtlenségek legitimációját – igazolhatóságát és társadalmi elfogadottságát – jórészt az azokért felelős társadalmi mechanizmusok rejtőzködő jellege biztosítja. Az egyenlőtlenségek működésmódjának a napvilágra hozatala tehát kikezdi azok legitimációját.

Ahogyan Zsuzsa írta Bourdieu nyomán:

„a szociológus feladata azt megmutatni, ami szabad szemmel nem látható egy társadalom működéséből. Az azonban nem véletlen vagy esetleges, hogy mi rejtőzik el. Általában és többnyire az, aminek az elrejtése az erősebb, hatalmasabb csoportok érdekében áll. Épp ezért a rejtőzködő jelen feltárása e csoportok érdekeivel többnyire ellentétes”.[9]

Az erkölcsi érzületünk tipikusan máshogy ítéli meg az egyenlőség és az igazságosság kívánalmait egy együtt kiránduló társaság és egy tízmilliós társadalom esetében. Az viszont, hogy az erkölcsi érzületünket mennyire sértik a társadalmi egyenlőtlenségek, nem független attól, hogy mennyit tudunk róluk, és mennyit értünk azok okairól és következményeiről. Minél többet – annál inkább...

NEMZETELLENES ORBÁN RAVASZKODÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.04.28.


Az Európai Unió az együttműködés, a problémák közös megoldása céljából alakult és nem volt felkészülve arra, hogy tagjai netán valamikor elkezdik rombolni ezeket az alapelveket. Így összegezte az utóbbi hetek, hónapok fejleményeit a Hírklikknek Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos. Arról is beszélgettünk vele, hogy lát-e kiutat ebből a helyzetből.


Az Európai Bizottság bekeményített a cseh kormánnyal szemben. Kölcsönös vádaskodások után nyilvánosságra hozta a jelentését, amely egyértelműen bizonyítja: Andrej Babis miniszterelnök cége, az Agrofert jogtalanul vett fel uniós támogatásokat az utóbbi években. Meglehet, ez annak jele, hogy Brüsszelben kezdik megérteni, az uniós alapértékeket gyakran semmibe vevő kelet-európai országok nem értenek a szép szóból. Igaz, a tavaly év végi magyar-lengyel fenyegetőzés, hogy megvétózzák a hét éves költségvetést és a helyreállítási alapot, már több volt, mint kihívás. Azt is tükrözte, Orbán Viktor nem véletlenül mondja el minden adandó alkalommal, hogy majd ő megmutatja Brüsszelnek, mit és hogyan kell helyesen tenni. De a fő kérdés mégiscsak az, megfékezheti-e az Európai Unió a „különutas” kelet-európai országokat?

Az Európai Uniót nem azzal a céllal hozta létre egykor a hat alapító tagállam, majd később a sok csatlakozó, hogy bárkit is megfékezzen – mondta Balázs Péter. A volt külügyminiszter és uniós biztos emlékeztetett rá, e közösség fő célja, hogy mozgásteret kínáljon a közös kormányzásra, a problémák közös megoldására, az együttműködésre. Olyan feladatokat akarnak együtt megoldani, amelyek meghaladják egy-egy tagállam erejét. Összefogva viszont képesek úrrá lenni például a kereskedelem, a munkaerőpiac, a közlekedés, az energiaellátás, vagy a környezetvédelem gondjain, de még a járványok terjedését is megfékezhetik...

SZABAD SZEMMEL: A KORMÁNYPÁRT SAJÁT MAGÁNURALMA ALÁ IGYEKSZIK HELYEZNI AZ ÁLLAMI VAGYON EGY RÉSZÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.28.


New York Times


Kim Lane Scheppele szerint a tegnap jóváhagyott új alapítványi rendszer útját állja annak, hogy nyomon lehessen követni, a kormány miként használja fel az uniós pénzeket. A Princetoni Egyetem jogászprofesszora ezt megtoldotta azzal, hogy a szóban forgó vagyonelemek kikerülnek az állami nyilvántartásból, a Számvevőszék látóköréből, nem lehet róluk felvilágosítást kérni és lehetetlenné válik velük kapcsolatban bármiféle elszámoltatás.

Emlékeztetett arra, hogy a kuratóriumok eddigi tagjait a hatalom nevezte ki, de ha feláll az új rendszer, akkor a további személyi döntéseket már ők hozzák meg, vagyis az idők végezetéig megújítják az Orbán-rezsimet. Magyar Bálint arról beszélt a lapnak, hogy a helyzet teljesen groteszk, mert az országot nem kormány, hanem egy bűnbanda vezeti. Hadházy Ákos pedig azt mondta: lehet, hogy a miniszterelnök nem készül a választás elvesztésére, de amit most csinált, az felér egy B-tervvel.

A jelentés rámutat, hogy az állami vagyon átjátszásával a miniszterelnök és támogatói hosszú távra bebiztosítják saját befolyásukat a felsőoktatásban, még akkor is, ha jövőre netán vesztenek az urnáknál. Hiszen az új rendszer megváltoztatásához éppen úgy kétharmad kell majd, mint az alkotmánymódosításhoz.

Kitér arra is, hogy Orbán tavaly kompromisszumot csikart ki az EU-tól a jogállami mechanizmus ügyében. Utána villámgyorsan átfogó intézkedéseket vert keresztül a többi közt a melegek jogainak korlátozására és megnehezítette, hogy látni lehessen, mire költi a közpénzeket a hatalom.

FT

A bírálók szerint a Fidesz kezébe adja a szóban forgó 11 egyetem, valamint fontos kulturális intézmények ellenőrzését, hogy alapítványi formába szervezték ki azokat. Ezek a testületek ugyanis sokkal csekélyebb pénzügyi vizsgálatra számíthatnak, mint állami kézben lévő társaik. Emellett az ellenzék azt is kifogásolja, hogy a felsőoktatás a hatalom ideológiai és anyagi szorításába kerül. Az határozza meg a kulturális és szellemi életet, még akkor is, ha a Fidesz elveszti a tavaszi választást.

Hegedűs Dániel a berlini Német Marshall Alapítványtól úgy fogalmazott, hogy a kormánypárt gyakorlatilag szétosztja az állami vagyont, miután láthatólag felmérte, hogy bukhat jövőre. Ezért igyekszik olyan kilövőállást kiépíteni, amelynek segítségével visszakatapultálhatja magát a hatalomba.

Szél Bernadett úgy látja, hogy a kormány pénzügyi ígéretekkel kényszerítette engedelmességre az egyetemeket. Ám nem kaptak garanciákat, hogy fennmarad az autonómiájuk, továbbá hogy beleszólhatnak az irányításba, a kuratóriumok összetételébe. A tudósítás felidézi, hogy EP-képviselők tegnap levélben sürgették von der Leyent: a Bizottság ne folyósítsa Magyarországnak a járványalapból előirányzott horribilis összeget, mert annak 20 %-a eltűnne a felsőoktatás homályos csatornáin, éspedig úgy, hogy azt nem lehetne ellenőrizni a szokásos költségvetési szabályok alapján. Viszont a rendszer azt célozza, hogy még inkább felszámolja az oktatás szabadságát és intézményi önállóságát.

Washington Post/AP

Nagy felzúdulás fogadta az egyetemi rendszer reformját, az ellenzék azt mondja, hogy a kormány milliárdos tételben nyúl le közpénzeket. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója úgy véli, hogy ami történt, az igen veszélyes, és sokan úgy ítélik meg, hogy ily módon a mély állam jön létre. A kormány ezzel szemben azt bizonygatta a hírügynökségnek, hogy az átcsoportosított vagyont csakis közcélra lehet felhasználni, azok semmilyen formában nem kerülnek magánkézbe.

Szél Bernadett ezt úgy írta le, hogy párhuzamos állam alakul ki, állam az államban, így a következő kormány nemigen tudja végrehajtani saját programját, mert addigra egyszerűen kiszervezik a hatalmat.

Enyedi Zsolt, a CEU professzora úgy értékeli, hogy a kormánypárt saját magánuralma alá igyekszik helyezni az állami vagyon egy részét, egyben próbálja fenntartani az ellenőrzést az adott szektor fölött, még akkor is, ha az ellenzék győz tavasszal. Mint mondta, a reformnak semmi köze a felsőoktatáshoz, a hatalom csak még tovább akar terpeszkedni. Ezért kívánja kiterjeszteni ideológiai és politikai ellenőrzését, hogy mindent az orbáni vezetés szabjon meg, az iparban, a kereskedelemben, a kutatásban, a vallási életben és a sportban
.

Bloomberg

Az ellenzék lopásnak nevezi, hogy a kormány sok milliárd értékben szervez ki állami vagyont kvázi magánalapítványokba, közvetlenül a választás előtt. A húzás célja, hogy bebetonozza Orbán hatalmát, függetlenül attól, miként döntenek jövőre a szavazópolgárok. Magyarország az utóbbi jó 10 évben nagyot zuhant a Transparency International korrupciós indexén, és Bulgáriával, valamint Romániával együtt sereghajtónak számít az unión belül. A nemzetközi civil szervezet szerint a rendszer legfőbb vonása a vazallusi hálózat.

A kormányfő ugyanakkor nemigen tudta megmagyarázni, mi értelme van az átszervezésnek. Ellenzéki vezetők szerint nem elég, hogy az alapítványok növelik a lenyúlás eshetőségét, emellett arra is módot adnak Orbánnak és szövetségeseinek, hogy nacionalista, LMBT- és migránsellenes vonalat kényszerítsenek rá az egyetemekre és kulturális intézményekre, noha ez a politikai hozzáállás már eddig is eltérítette Magyarországot az unió fő áramlatától.

Spiegel

Orbán az eddiginél nagyobb befolyáshoz jut az egyetemeken, miután az alapítványokat irányító testületek közel állnak hozzá és azok tagjait kívülről nem lehet visszahívni. Az ellenzők szerint ugyanakkor mostantól kezdve a Fidesz határozza meg azt is, mit oktassanak ezekben az intézményekben. És ez alighanem hosszú távra igaz. Szabadon döntenek a vagyon működtetéséről, és sok más alapvető kérdésről. Jelenleg a felsőoktatás még állami kézben van, de nagyfokú az autonómia.
Independent

Szelényi Zsuzsa arra figyelmeztet, hogy az EU gondatlanságból segít még jobban kiépíteni Orbán Viktor hatalmát. A Fidesz egykori parlamenti képviselője, aki jelenleg a Robert Bosch Akadémián dolgozik, emlékeztet arra, hogy a pénz kulcskérdéssé vált Magyarország és az unió között. Pont ezért kért találkozót a miniszterelnök a múlt pénteken a Bizottság elnökétől, hiszen Brüsszel a járvány okozta gazdasági következmények felszámolására 7 milliárd eurós támogatást, továbbá 10 milliárdos kölcsönt adna a magyar félnek.

Égi manna ez, ráadásul megfejeli a közösség költségvetéséből érkező pénzeket. Könnyebben és rugalmasabban lehet felhasználni, és igen fontos, hogy előre fizetik. Márpedig az Orbán-kabinetnek égető szüksége van arra, hogy az első részlet már a nyáron befusson, hiszen jövő tavasszal akár el is veszítheti a választást. Ezért nagy valószínűséggel arra használná fel az apanázst, hogy saját pozícióit megszilárdítsa. Nem véletlen, hogy az alapok szétosztását nemrégiben a miniszterelnöki hivatalhoz szervezték át.

A gond csak ott van, hogy az elkészült terv nem felel meg az EU kívánalmainak, arról nem beszélve, hogy a rezsim nem teljesíti a jogállami, korrupcióellenes normákat, továbbá az átlátható közbeszerzések követelményét. Ugyanakkor éppen most alakítja át az egyetemi rendszert, aminek eredményekét állam jön létre az államban.

Hogy mire jutott von der Leyen és Orbán, azt nem tudni, de mindkettőjük érdeke, hogy gyorsan utalni lehessen a pénzeket az újjáépítési alapból. A magyar politikus nyomás alatt tartja Brüsszelt, mert késlelteti a pénzügyi csomag ratifikálását. Azt akarja elérni, hogy az unió cserében fogadja el mindazt, amire ő gondolja elkölteni a támogatást.

A kérdés ezek után csak az, kész-e Bizottság ismét szabad kezet adni neki, tehát hogy politikai célokra fordítsa az alapokat. Európa a járvány hatásaival küszködik, ám nem szabad megfeledkeznie hosszú távú érdekeiről. Nem finanszírozhatja egy olyan párt ismételt győzelmét, amely nyíltan aláássa az integráció alapjait.

Politico

Fellélegezhet a legnagyobb lengyel kormánypárt, mert sikerült megállapodnia a Biedron-féle baloldali tömörüléssel, így elhárult a veszélyt, hogy nem sikerül törvénybe iktatni az uniós mentőcsomagot. Márpedig akkor egész Európa hoppon maradt volna, Lengyelország pedig 58 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatástól, illetve kölcsöntől esett volna el.

A gondot az okozta, hogy a Ziobro igazságügyi miniszter vezette kis szélsőjobbos párt bekeményített, mert nem akarta, hogy az ország még jobban eladósodjon, emellett elutasítja, hogy összekapcsolják a jogállamot és a brüsszeli kifizetéseket. Morawiecki kormányfő szerint azonban az ország látná kárát, ha nem fogadná el a segítséget.

Az ellenzék pont azért volt dilemmában, hiszen egy olyan hatalom mellé kellene állnia az adott kérdésben, amelyet korrupcióval és az alkotmány megsértésével vádol. Biedron ugyanakkor kicsikarta, hogy a pénzből 75 ezer állami lakás épül. Szó van továbbá arról, hogy 850 millió eurót kapnak a kórházak, az alap 30 %-nak felhasználásáról pedig a helyi önkormányzatok dönthetnének. 300 millió euró jutna a vendéglátásnak. Továbbá az elosztást össztársadalmi bizottság felügyeli, a kormány, a szakszervezetek, az üzleti szféra, az önkormányzatok és civil szervezetek képviselőinek bevonásával.

Az ellenzék többi része viszont füstölög, mert a PiS szorongatott helyzete folytán látott esélyt idő előtti választásra, és a felmérések azt mutatták, hogy lett volna esély Kaczynski megbuktatására.

Euractiv

Orbán Viktor elérte, hogy felvizezzék a másik három visegrádi ország szolidaritási nyilatkozatát Csehország mellett, miután kiderült, hogy hét éve az orosz titkosszolgálat szervezte meg az egyik cseh lőszerraktár felrobbantását. A lengyelek által megszövegezett állásfoglalás eredetileg keményen elítélte volna Moszkvát a terrorakcióért, sürgette volna az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésének leállítását és határozott támogatásáról biztosította volna Ukrajnát, valamint Belaruszt.

Orbánnak, aki szoros viszonyt ápol a Kremllel, mindez túl sok volt, hiszen már azzal sem értett egyet, hogy az EU szankciókat rendelt el Putyin ellen a Krím megszállása után. Egyébként pedig az egyetlen uniós állam, amely polgárait beoltja Szputnyik V-vel. Ugyanakkor mindezidáig nem követte Szlovákiát és Lengyelországot és nem utasított ki orosz diplomatákat a csehországi merénylet miatt.

FT

Akárcsak a minap a Budapest Airport német többségi tulajdonosa, Brüsszelhez fordult a legnagyobb lengyel független lap, a Gazeta Wyborcza kiadója is, mert törvénysértőnek tartja a maga ügyében saját kormánya eljárását. A különbség az, hogy az Agora médiacsoport nem szivárogtatott, hanem közzétette, hogy levelet írt a Bizottság versenyjogért felelős tagjának, a dán Vestagernek, miután a nemzeti versenyhivatal megakadályozta, hogy megvegye a rivális Eurozet rádióhálózat tulajdonának 40 %-át. Azon kívül opciót szerzett a maradék részre is, ám a hatóság közbelépett, de most az ügyletnek éppen ez a része hiúsult meg.

A sajtótájékoztatón Hojka elnök elmondta: megítélésük szerint a döntés mögött politikai megfontolások állnak, így az törvénysértő. A jelentés hozzáteszi, hogy egye több az aggály a lengyel sajtó szabadsága miatt és idézi Jourovát, a Bizottság alelnökét, aki nemrégiben kijelentette: javítani kell a magyar és a lengyel média finanszírozásán, illetve anyagi helyzetén.

A vállalat vezetője egyébként találkozni kíván uniós illetékesekkel, csak még azt nem tudni, az EU mennyire kíván beleavatkozni a viszályba. Egy szóvivő azt mondta: az adásvétel értéke nem éri el azt a határt, amitől kezdve Brüsszel vizsgálatot kezdhet. Mellesleg az Agora nem is kérte, hogy változtassa meg a döntést, azt szorgalmazza, hogy Vestager nyilvánítsa ki fenntartásait a szerződés blokkolása kapcsán.

Politico

A Bizottság szóvivője szerint a cseh miniszterelnöknek nem kell megfizetnie egyetlen fityinget sem az EU-nak, jóllehet Brüsszel megállapította, hogy Babis egyik cége jogtalanul jutott több milliós európai támogatáshoz. Csakhogy az előfinanszírozási rendszer folytán a pénzt a cseh államkasszából folyósították neki, így most az a faramuci helyzet áll elő, hogy saját kormányának kell(ene) visszakövetelnie a jogtalanul felvett összeget az Agroferttől. Közben az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy Csehországnál kell elsőként alkalmazni a jogállami mechanizmust, miután egyértelművé vált Babis részéről az érdekütközés. A CSU-s Hohlmeier azzal indokolta véleményét, hogy a politikus megszegte mind az uniós, mint a cseh törvényeket, ezért az EU költségvetés védelmében mindaddig be kell szüntetni a szubvenciók átutalását, amíg nem orvosolják a jogsértést.

Washington Post/AP

Fittyet hányva a járvány miatt érvényben lévő gyülekezési tilalomnak ezrek tüntettek Szlovániában, miután azzal vádolják a kormányt, hogy az korlátozza a demokratikus szabadságjogokat. Az időpont egybeesett az Ellenállás Napjával. A 2. világháborúban a partizánok ezen a napon kezdték meg a harcot a német és olasz megszállók ellen.

A felvonulók szabadságot, demokráciát és jogállamot követeltek a békés megmozduláson. Korábban rendszeresek voltak az ilyen demonstrációk, de a Covid-19 miatt már hónapokkal ezelőtt elmaradtak. A tudósítás megemlíti, hogy Jansa Orbán szövetségese, és azzal vádolják, hogy gerjeszti a gyűlöletbeszédet, szorongatja a független médiát és egyre inkább növeli hatalmát.

Der Standard

Időzített bomba ketyeg a Balkánon – figyelmeztet Paul Lendvai, aki szokásos heti elemzésében rámutat: azt még 25 évvel a véres háborúk után is pontosan lehet látni, hová vezetett a gondolatkísérlet, mármint hogy az etnikai elrendeződésnek megfelelően húzzák újra a határokat a térségben. Az egykori Jugoszlávia után hátramaradt csődtömeg eredményeként mai is érezhető a gyűlöletorgia a politikában és a sajtóban.

A véleményt azért tette közzé, mert a minap éppen egy ilyen tervezet látott napvilágot. Mint írja, vannak olyan feltételezések, hogy a szerző a szerb elnök volt. Ám hogy ismét felvetődhet Nagy-Szerbia, Nagy-Horvátország és Nagy-Albánia hagymázas álma, azért az EU arrogáns közönye is felelős, miután a hat ország számára egyelőre reménytelenné vált az uniós csatlakozás. De már az ötlet maga is veszélyeztetheti a törékeny békét, ezért Brüsszelnek egyértelműen és nyilvánosan el kell ítélnie a szlovén részről terjesztett elképzelést.

Bloomberg

Jól értesült körök szerint az osztrák Vienna Insurance Group ugyanazt a trükköt dobná be, mint egykor az Erste Bank magyar leányvállalata, amely úgy került ki a kormány nyomása alól, hogy 15-15 %-nyi tulajdonrészt átengedett az Orbán-kabinetnek, illetve az EBRD-nek. A VIG ezt úgy csinálná, hogy egy magyar partnert is bevonna a holland Aegon biztosító magyarországi, illetve regionális érdekeltségeinek megvásárlásába.

Összesen egymilliárd dollár sorsa forog kockán, de még nem világos, hogy Budapest elfogadná-e a kisebbségi részesedést. A potenciális bécsi vevő csupán annyit közölt, hogy továbbra is tárgyal a magyar hatóságokkal a lehetséges megoldásról.

ORBÁNSÁG, 2021. ÁPRILIS 28.

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.28.


Tegnap szintet léptünk kiszolgáltatott életünkben. S mivel mára ébredve, az ablakon kitekintve nem láttam, hogy zaklatott tömegek vonultak volna ott, a macskakő sem volt föltépve és a tévészékház sem lángolt, szintet lépek én is krónikási mivoltomban, és mindenféle cifrázás nélkül jegyzem fel, mi dolgok történtek, hogy a fentebb jelzettekre kellett volna ébrednem. Eddig vett az ember egy mocskot, amit Orbánságban kitaláltak hatalmuk építésére, vagyonuk gyarapítására vagy züllött és pállott eszméik terjesztésére, ezt kiforgatta, mint egy rossz bekecset, összefüggéseket keresett, és bemutatta aljasságukat. Ha jó kedve volt, még élcelődött is rajta, igyekezett megformálni mondandóját és mívekbe önteni, de ennek ma semmi értelme.

A mennyiség túlcsapott a minőségen és annak igényén, ma puszta felsorolás lesz, hogy egy nap alatt mivel törtek a civilizációra, s ha úgy tetszik, majd a net megőrzi, mint dokumentumot és bizonyítékot egy eljövendő tárgyalásra. Ha nem is földi, legalább égi hatalmak számára, bár ezek, illetve egy személyben a teremtő ítéletében kevéssé lehet bízni. Ez majd az evilágiakra marad. Amiről szó van most: elképesztő mennyiségű közvagyon került ki az állam kezéből kedd délelőtt. Az alapítványokat irányító kuratóriumok tagjait a kormány ezután nevezi ki, a nekik juttatott vagyon vagy támogatás sem számít már közpénznek. Bárkinek, bárhol, bármennyiért eladható, és tudok ennél jóval többet is rögzíteni a tekintetes bíróság számára.

Nem csak több ezermilliárd értékű közvagyon kerül a Fidesz (Orbán Viktor magánszervezete) birtokába, hanem az állami felügyelet, ellenőrzés és irányítás is, az állam ismert funkciói kiüresednek és megszűnnek. Mivel várható, hogy az egyetemek és más intézmények esetében alkalmazott modell nem áll meg itt, az állam megszüntetése és magánkézbe való kilopása zajlik. Ha megkérdezzük honfitársainkat erről a történésről, tízből kilenc még csak nem is hallott róla, a maradék egy pedig azzal példálózik, hogy Gyurcsány is lopott. Honfitársaink döntő többségének fogalma sincs róla, mi folyik az országban, mert elnyomja a járvány keltette csatazaj. Mielőtt rátérnénk a következő eseményre, jól jegyezzük meg, hogy rendeleti kormányzás van életben...

AMENNYIBEN A KORMÁNY ÁLTAL TEGNAP ISMERTETETT ADATOK IGAZAK, AKKOR BRUTÁLISAN ZÁRNI KELLENE, AMENNYIBEN NEM, AKKOR A KORMÁNY A BEOLTOTTSÁG ELLEN DOLGOZIK

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.04.26.


Ismét sikerült odavernie a kormánynak az oltások felvétele ellen. Olyan tudományosan is igénytelen táblázatot közölt tegnap, amit eddig csak az egyik volt legnagyobb orvosbáró, az EMMI vezetőjének munkássága során láthattunk.

Sok mindenre alkalmas ez a táblázat, a reggeli mosdó ügyek mellett sajnos leginkább arra, hogy elvegye a kedvet az oltások felvételétől.

Eddig ugyanis az ígéret az az volt, hogy az oltások védenek a súlyos megbetegedésektől, meg a haláltól. Erre idevernek egy olyan táblázatot, amelyben azt sugallják, hogy azért ez nem így van, lám, a az oltások mellett is halnak meg emberek a járvány következtében, és nem is kevesen, de persze legjobban éppen a Pfizer vakcina után. Pedig ez szinte biztosan nem így van, csak valahogy a matek éppen csak akkor működik, amikor az einstandhoz szükséges...