2020. május 27., szerda

EZT KAPJÁK JÖVŐRE A NYUGDÍJASOK - A KORMÁNY AZ EMLÉKEZET RÖVIDSÉGÉRE JÁTSZIK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.27.Az idén alighanem semmit, de a beterjesztett költségvetés szerint jövőre szép plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok. Kiszámoltuk, mi mennyi lesz. A juttatások alakulásában alighanem szerepet játszhat az is, hogy 2022-ben választás jön.

Idén év elején a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelték. Sokáig hitte mindenki, hogy ebből biztosan újabb kiegészítés lesz, de most úgy tűnik, 2020-ban egyetlen fillér plusz sem jár a nyugdíjasoknak. Elmarad a nyugdíjprémium és az áremelkedés kompenzációja is. Annak ellenére, hogy jócskán megdrágultak az élelmiszerek. A kormány alighanem bízik abban, hogy az idei évet jövőre sikerül a nyugdíjasokkal feledtetni, és úgy ráfordulni a választási esztendőre (amelynek elején még az sem zárható ki, hogy a kabinet felültervezi az inflációt, miközben már félhavi plusz juttatás érkezik az idősekhez februárban).

A tegnap benyújtott költségvetés és a pénzügyminiszter tájékoztatása alapján 2021-ben szép pénzt kaphatnak az idősebbek. Varga Mihály elmondta: a nyugellátásokra fordítható források jövőre 327 milliárd forinttal, 3907 milliárd forintra emelkednek. Emellett több mint 77 milliárd forint jut a 13. havi nyugdíj első ütemének, valamint 53 milliárd forint a nyugdíjprémium kifizetésére.


Ha a tételeket (infláció miatt emelés, 53. heti kifizetés és a nyugdíjprémium) összesítve nézzük, valahogy nem jön ki a matek, de ez a titkolózásra alapuló – évek óta nem hozzák nyilvánosságra a részletes nyugdíjszámokat – kormányzás mellett nem túl meglepő. A pénzügyminiszter-helyettes korábban azt mondta: mivel jelenleg 280 mil­liárd forint körül mozog az egy hónapnyi nyugdíj összege, az első negyedhavi részlet kifizetésekor körülbelül hetvenmil­liárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok. Tíz százalék különbség azért nem kevés!
...

A FŐTÁJÉPÍTÉSZ SZERINT BUDAPEST FÁINAK 80 SZÁZALÉKA BETEG

HVG ONLINE / ÉLET+STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2020.05.27.


Bardóczi Sándor egy podcastben beszélt erről, megemlítve, hogy a közműcégek sok gondot okoznak.

Bardóczi Sándor főtájépítész volt a vendége A Budapest TE meg ÉN című podcastműsornak, ahol többek közt a fővárosi fák állapotáról beszélt. (A nemrég kinevezett Bardóczihoz tartozik ugyanis minden itteni zöldfelület, ami azt is jelenti, hogy minden budapesti beruházásnál megkerülhetetlen lesz a véleménye.)

Bardóczi szerint Budapest fáinak 80 százaléka beteg, de úgy tűnik, ezek nagyon nagy százalékát azért meg lehet menteni. Hogy ezekből pontosan mennyi a meggyógyítható, azt csak akkor lehet megmondani, ha teljes lesz a fakataszter.

A főtájépítész arról is beszélt, hogy nagyon sok “fagyilkos” közműcég van, "az egyik az Elmű, akivel nagyon sok problémánk van", mert a vállalat “egy meglévő fasor fölé nyugodt szívvel odarak egy légvezetéket”, majd csonkolja a fákat, hogy megvédje ezeket.

“A közműveknek van védőtávolsága, a fának nincs” – hangsúlyozta Bardóczi Sándor, aki szerint a fákat muszáj megvédenünk, mert ma már a fa a közmű.

90 MILLIÁRDÉRT A KÖZMÉDIA ELVESZTETTE KÖZSZOLGÁLATI JELLEGÉT

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.05.27.


A járvány alatt új szintet lépett a közmédia kormánylakáj lojalitása, miután gyakorlatilag kicenzúrázták a kvázi-ellenzéki sajtó érdeklődését. Urbán Ágnes közgazdászt, egyetemi docenst, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetőjét, a Mérték Médiaelemző Műhely egyik alapítóját kérdeztük a közmédia tíz éve mélyülő válságáról. Meglepő válaszából kiderült, hogy mindez az Európai Bizottság áldásával – is – történik.

Törvénysértő-e a 90 milliárd forintnyi közpénzből fenntartott MTVA részéről a kizárólag fideszes politikusok futtatása...?

Közgazdász lévén, nem tudok szakmai választ adni a jogi alapokról feltett kérdésre, de a médiát elemző és ismerő kutatóként, természetesen siralmasnak tartom ezt a gyakorlatot. Alapvetően a Médiatanács feladata és felelőssége lenne, hogy felügyelje a közmédia működését s hogy a Médiatanács ezt nem teszi meg, az teljesen egyértelmű immár tizedik éve. Az okok is egyértelműek, miután kizárólag fideszes tagokból áll a bizottság. Egyértelműen sem szakmai ok, sem szakmai szándék nem motiválja, hogy foglalkozzon az MTVA tevékenységével s innentől kezdve nincs miről beszélni...


ITT OLVASHATÓ 

A PARASZTVAKÍTÁS MEGVOLT, A VALÓSÁG LESÚJTÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.05.27.


Vadbaromságoktól mentes jó estét kívánok! Van remény az aggodalomra bőven, úgyhogy beszéljünk inkább a csupa jó dolgokról. Például mindenek előtt a koronavírus-járvány legnagyobb nyerteseiről. Akik minden jel szerint nem mi vagyunk. Viszont cserébe vigasztaljuk magunkat ezzel: feltétlenül büszkék lehetünk arra, hogy ilyen példátlanul talán egyetlen ország sem kapaszkodott össze saját kifosztását és eltaposását némán előmozdítandó, mint az ezeréves Magyarország. Ahogy az állampárt csúcsán pöffeszkedők mondanák, és mondják is rendületlenül: Egyetlen magyar sincsen egyedül. Együtt sikerülni fog! 

Lényegében nem hazudtak: vannak, akiknek tényleg sikerült. Csak a tegnapi napon nyilvánosságra került két vonatkozó adat szerint 83 + 6 milliárd forint landolt a NER tőkésosztálya körül. Bárhogy próbáltak félreállni az útjából, a közpénzeső akkor is elverte őket. Az első tétel, a 83 000 000 000 (83 000 x 1 000 000) forint a „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” néven futó közpénzprogram hozadéka, amelyből a legnagyobb szeletet legnagyobb meglepetésre Mészáros Lőrinc hasította ki, de Garancsi, Csányi és Hernádi nevű emberek sem panaszkodhatnak.

A 83 milliárdhoz képest elhanyagolható 6 000 000 000 (6000 x 100 000 000) forintért véletlenül szintén Mészáros Lőrinc hajolt le. Márminthogy az nem lehet véletlen, hogy a Komáromi Ipari Park vízközmű-hálózatának fejlesztésére sincs másik ember a hazában. Aki el tudná végezni a melót anélkül, hogy a miniszterelnök haverja lenne. Ezért van az, hogy ennek az intellektuális alapfelszereltség tekintetében nem túlságosan eleresztett szerencsétlennek kell feláldoznia magát. Újra meg újra. Azt inkább ide se hozom, hogy a Budapest-Belgrád vasúton hány csilliárdos hasznot húz, vagy hogy már a szemétbizniszbe is beette magát, mert ember legyen a talpán, aki képes követni ezeknek a súlyos pénzeknek a listáját.

Ezek után talán nem akkora meglepetés nekünk, akik nem vagyunk egyedül és akiknek együtt sikerülni fog a nemtommi, hogy a Forbes-listás disznószerelő, aki hosszú évek járványmentes békeideje alatt is több százmilliárdos vagyont harácsolt össze azért, mert ő a miniszterelnök haverja, egy világszintű nyomorúság idején is rekordot dönt a nemzeti vérszívás tekintetében. Semmilyen szempontból nem lehet ezeket az Orbán akaratából strómanhaver oligarchákat utolérni: sem a verseny nélkül elnyert közpénzmegbízások számának, sem az elnyert zseton mennyiségének tekintetében. Nem rémhír, az ezeréves büszke magyar nép dicsősége ez is. Hogy a társadalmi szolidaritás jegyében, egy olyan évben, amelynek az eddig eltelt 5 hónapjából 3 a járványügyi maradjotthon kategorikus imperatívuszáról szólt, amikor emberek tízezrei maradtak munka nélkül, és amikor kormányzati propaganda gyanánt azt hányták bele a társadalom pofájába, hogy nincs segély, nincs ingyenebéd, csak megalázó álláskeresési járadék, közmunka és katonaság van, a miniszterelnök haverjai viszik el az összes közbeszerzés több mint egynegyedét, közel egyharmadát. Csak április végéig 253 000 000 000 (253 000 x 1 000 000) forintot. Most már csak azt kell felgönygyölíteni és beleordítani a pofánkba, hogy a fenti megállapításokat tartalmazó friss jelentést összeállító CRCB (Corruption Research Center Budapest) hány szálon kapcsolódik Soros Györgyhöz. Hogy a fideszes rajongótábor is megnyugodjon arra nézvést, hogy miért nincs ezzel semmi baj...

A SUNYI SUTTYÓ BOSSZÚJA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.05.26.


Azt képzeli, hogy mindenki úgy működik, mint ő.
Hétfőn még liberális vagyok, de kedden rájövök, hogy így nem férek hozzá a húsosfazékhoz, hát kedden már polgár leszek, szerdán meg vadmagyar, míg végül eléri, hogy Trianon évfordulója román nemzeti ünnep legyen.
És eléri, hogy a társadalom végletesen kettészakadjon - politikailag és gazdaságilag egyaránt.
Amikor az asszonyból őstermelőt csinál, vazallusai törvényt hoznak az őstermelői kedvezményekről, amikor az idegenforgalomban nyomul, akkor oldalbavágja strómanjait és rokonait kis vissza nem térítendő támogatással, és mára teljesen elfelejti a faluszéli kis házat, ahol az egyik szobát konyhának hívták.
A pesti értelmiséggel szembeni kisebbségi érzéseit a budai oldalról, felülről nézve kompenzálja, de készülnek már a tervek a Várpalota rekonstrukciójára is, ahol olyan rezidenciája lesz, hogy Ceaușescu is megnyalná mind a húsz ujját, ha megérte volna...
Utálja a bűnös várost, utálja a benne élő embereket, mert ha lenéz az erkélyéről, ahol az unokája szaladgál a kisbiciklijén (hadd szokja a közeget...) rengeteg nála emberileg ezerszer különb állampolgárt lát, és ez azért titkon idegesíti.
Nem buta ő, csak egy hatalomba belerészegedett suttyó, aki sajnálatos módon rengeteg negatív tulajdonsággal rendelkezik, még szerencse, hogy szociopata, és ez sem érdekli, mint ahogy a nép sorsa sem.
Hulljon a férgese, ha az politikai hasznot hoz, mert a gazdasági hatalmat számára a politikai hatalom hozza, nincsenek skrupulusai.
Mondják, a hatalom deformálja a jellemet, és most tanulmányozhatjuk azt is, hogy mit hoz akkor, ha valakinek gyárilag hiányzik ez a tulajdonsága.
Telhetetlen, és aki anno azt mondta rá, hogy olyan, mint a mesebeli kisgömböc, az látnok volt.
Nem visel el maga mellett konkurenciát, most éppen az OTP - és Csányi - arcába dobott kesztyűt, már ha ezt a kifejezést egy parasztgyerek esetében egyáltalán értelmezni lehet.
A pestiekkel szembeni ellenszenve okán állandóan azt hangsúlyozza, hogy ő parasztgyerek, ami persze nem igaz, de jól hangzik - a preciz kifejezés inkább a suttyó, de az nem hangzik ilyen jól.
És persze - saját bevallása szerint - péntekenként kitör belőle a macsó is - vélhetőleg olyankor jár sok kislányt meghágni...


ABLONCZY BALÁZS: MEGTEHETTÜK VOLNA, HOGY NEM ÍRJUK ALÁ A TRIANONI BÉKESZERZŐDÉST

24.HU
Szerző: CSERI PÉTER
2020.05.27.Ha valaki azt állítja, hogy Tisza István, Károlyi Mihály vagy Kun Béla a felelős egy személyben Trianonért, az nem ad választ a mai kérdéseinkre – fogalmaz Ablonczy Balázs, aki szerint ugyan nem lehet egyetlen politikus vagy politikai erő nyakába varrni a történteket, de az egyéni felelősségek kiporciózhatók. A történész úgy látja, amíg a magyar társadalmon belül ennyire erősek az egymásnak feszülések, a bűnbakképzés is velünk marad. Cikksorozatunkban a békeszerződés aláírásának századik évfordulóján az MTA BTK Lendület Trianon 100 Kutatócsoport vezetőjével, a most megjelent Ismeretlen Trianon című monográfia szerzőjével beszélgettünk.

Lehet-e elfogult egy történész?

Az a helyzet, hogy minden történész érzelmileg elfogult. Szereti a témáját, vagy legalábbis érzelmileg viszonyul hozzá. Máskülönben nem megy a dolog.

De talán másképp viszonyul érzelmileg – mondjuk – a 18. századi gömöri jobbágyösszeírások témájához, mint Trianonhoz.

Nem hinném. A gömöri jobbágyösszeírásokhoz is lehet valamiféle érzelmi viszonyulást találni, ha mást nem, a jól végzett munka örömét. Hogy történészként új adalékkal szolgál valaki a 18. századi magyar társadalom történetéhez. Az más kérdés, hogy a laikusokat a jobbágyösszeírások kevésbé foglalkoztatják, mint a Trianon-problematika.

És mennyire kell háttérbe szorítania az érzelmeit egy történésznek, ha Trianonnal foglalkozik? Azzal, ami a mai napig a leghevesebb reakciókat váltja ki a magyar emberekbő
l.

Meg kell próbálnia higgadtnak maradni.A történészt nem azért tartja a magyar társadalom, hogy kifejezze az érzelmeit, hanem, hogy elmesélje a múltat.Úgy, hogy közben történelmet farag belőle, azaz kellően eltávolítja magától...


ORBÁN TELJHATALMA NEM VÁLTOZIK, CSAK A DÍSZLETEKET ÁLLÍTJÁK VISSZA - AZ EURÓPAI UNIÓ EGYÉRTELMŰVÉ TETTE, MAGYARORSZÁG NEM KAP UNIÓS PÉNZT, HA A NYÍLT DIKTATÚRA FENNMARAD

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.05.26.


Ahogy Orbán a felhatalmazási törvény előtt is gyakorlatilag korlátlan hatalmat gyakorolt az országban, és a törvények felett állt, ugyanez az állapot áll vissza, csak visszakerülnek a hazug díszletek. Minderre azért kerül sor, mert Orbánnal formálisan és informálisan is közölték: ha a járványra vonatkozó megszorító intézkedéseket feloldják, de a nyílt diktatúrát jelentő felhatalmazási törvény hatályát fenntartja, nem kap Magyarország uniós pénzeket. Orbán ezt már akkor tudta, amikor a felhatalmazási törvényt tárgyaló európai parlamenti ülésre nem ment el, s maga helyett Varga Juditot küldte, hogy adjon egy kis cirkuszt a magyar népnek. Ebből nem lett semmi, mert az EP méltóságát megőrizve odáig már nem süllyedt, hogy Orbán dirigáljon és átírja az EP szabályait. Az ülésen csak állam- és kormányfő szólalhatott volna fel.

Az ülésen is egyértelműen elhangzott: itt van a határ. Ha Orbán a nyílt diktatúra törvényét nem vonja vissza, az Európai Unió megvonja a támogatásokat Magyarországtól. Mivel a tényleges korlátlan hatalom a törvény nélkül is fennáll, Orbán inkább lemondott a diktatúra deklarálásáról és visszatért a demokráciának álcázott diktatúra modelljéhez. Az uniós pénzek nélkül Magyarország összeomlana. Ez olyan súlyos következményekkel járt volna, beleértve az effektív éhezést is, hogy Orbán inkább lemondott arról a forgatókönyvről, hogy majd mindent Soros és az EU nyakába varrnak. Ilyen mértékű gazdasági csőd esetén a népet már nem érdekelte volna a sok hazugság, fellzadtak volna az országot uraló bűnszervezet ellen. Orbán ezt nem vállalta, ezért visszatáncolt a formális domokrácia hazug díszletei közé.

A szomorú az, hogy az Európai Uniónak ez is elég, megelégszik a látszattal is. Ezzel együtt is, ez volt az első olyan eset, amikor az Európai Unió megmutatta, hogy lett volna és lenne olyan eszköz, amivel az illiberális fasiszta rendszert meg lehetett volna akadályozni. De az Európai Unió engedte, hogy egy hétpróbás bűnöző, egy közönséges tolvaj, egy fasiszta diktátor cinikusan packázzon velük, és az Európai Unió egyik tagországának polgárait megfossza az általános európai jogoktól. Mindez vérforraló, különösen annak láttán, hogy amikor Európa demokratikus országai és politikusai megelégelték egy fasiszta és náci arcátlankodását, és határozottan jelezték, hogy most keményen fellépnek vele szemben, Orbán azonnal meghunyászkodott, és teljesített minden kívánságot. Ezért elég lett volna csak a tűrésköszöböt az uniós normák betartásának határáig húzni.

Mindez semmiféle változást nem hoz az ország életében, mintha vissza sem állítottak volna semmit, Orbán ugyanúgy diktátorként fogja irányítani az országot és szemrebbenenés nélkül tölteni a százmilliárd forintokat a strómanja, Mészáros Lőrinc, az ő vagyonát kezelő oligarchái, valamint a mohó és kapzsi lánya és a fatolvaj veje zsebébe. A diktatúra semmit nem változik, joga senkinek nincs és nem is lesz, arra sem lehet számítani, hogy az EU ennél többet követel majd. Megalázó, lélekölő mocskos rendszerben fog továbbélni a magyar, és még az a boldog látszat sem marad meg, hogy fizikai erővel nyomják el, mert erre sincs szükség. Megalázkodó kollaboráns, a szabadságot semmibe vevő nép a magyarok többsége, ezért Magyarországon létezni csak az emberi méltóság feladásával lehet. Latrok tanyája, bűnbarlang, haramiák istállója az ország...

GYURGYÁK JÁNOS: A MAGYARSÁG CSELEKVÉSÉNEK 11 LEHETSÉGES ÚTJA TRIANON UTÁN 100 ÉVVEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GYURGYÁK JÁNOS
2020.05.21.


Az „Édes Erdély, itt vagyunk”-verziótól a „kifelé hallgatni, befelé tenni” megoldásig összegzi a magyarság előtt álló választási lehetőségeket Trianon 100. évfordulóján Gyurgyák János. A történész-könyvkiadó szerint a „Mit tegyünk?” kérdésre eddig szinte csak rossz válaszok születtek, ezért legújabb esszéjében nemcsak sorra veszi, de értékeli is a megoldási-feldolgozási utakat. A szerző következtetése szerint „a teljes politikai-lelki kiegyezés” lehetséges, de ahhoz számos feltételt a szomszédos országoknak is teljesíteni kell.

Az Osiris Kiadó háromkötetes Trianon-antológiát jelentet meg a békediktátum aláírásának 100. évfordulójára. A Petőfi Irodalmi Múzeum társkiadásában napvilágot látó munka irodalmi jellegű, azaz verseket, novellákat, regényrészleteket és értekező prózát vegyesen tartalmaz Kosztolányitól Máraiig, Kós Károlytól Peéry Rezsőig, Szabó Lőrinctől Illyés Gyuláig, Krúdytól Csoóri Sándorig. Az összeállítást Gyurgyák János Trianon-dilemmáink című tanulmánya zárja, melynek „Mit tegyünk?” című zárófejezetét a szerző a Válasz Online rendelkezésére bocsátotta.

A jövőről szóló dilemma előtt Gyurgyák választ keres a „Miért történhetett ez meg?”, a „Miért nem lett volna szabad megtörténnie?” és a „Menni vagy maradni?” kérdésekre is. Gyurgyák múltról szóló kulcskövetkeztetése, hogy „a 20. században a nemzetté válás folyamata mindent, még a megdönthetetlennek gondolt monarchiákat, majd a század végén a szocializmust is elsöpörte az útjából”, ezért „az Osztrák–Magyar Monarchia menthetetlen volt, s ez szükségszerűen maga után vonta a történelmi Magyarország végzetét”...

BÁRÁNDY: MEGINT ÁTVER MINDENKIT A KORMÁNY – MÁR BOCSÁNAT…

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.05.27.


Az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kabinet, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat – írja a hvg.hu. Azt is írja a portál, hogy a törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében, rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A tervet olvasva, illetve a Fidesz-kormány eddigi működését ismerve, talán nem véletlen, hogy éltünk a gyanúperrel, itt megint valamilyen trükkről, kreatív jogalkotásról van szó, amelyben látszólag megszűnik a rendeleti kormányzás lehetősége, valójában azonban nem, sőt… Hogy mi a sőt, azt Bárándy Péter volt igazságügy miniszter fogalmazta meg meglehetős egyértelműséggel: a kormány nemhogy szűkíti, sokkal inkább még bővíti is a mozgásterét...

BUSH VOLT SZÓVIVŐJE PUTYIN, HSZI CSIN-PING ÉS MADURO MELLÉ HELYEZI ORBÁNT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.05.27.


A Reuterstől New York Timeson át a Bloombergig több helyen foglalkozik azzal a nemzetközi sajtó, hogy várhatóan június 20-ával megszüntetik Magyarországon a rendkívüli állapotot. Utóbbi hozzáteszi: ettől a miniszterelnök hatalomkoncentrációja korántsem szűnik meg. Orbán Viktorról is ír a Newsweekben megjelent véleménycikkében Pete Seat, ifjabb George Bush elnök fehér házi szóvivője, aki az autoriter vezetők sorában a magyar kormányfőt Vlagyimir Putyin, Hszi Csin-ping és Nicolás Maduro mellett említi. Szerinte ők olyan generációhoz tartoznak, amely csak nyertesekre és vesztesekre osztva hajlandó látni a világot.

Visszavonják az úgynevezett felhatalmazási törvényt

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség, a New York Times által is átvett tudósításában beszámol Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentéséről, miszerint június 20-ával meg kívánják szüntetni a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapotot. A kormány – írja a Reuters - előkészíti azt a javaslatot, amely véget vet az elítélő nemzetközi visszhangot kiváltott, rendeleti kormányzásról szóló felhatalmazásnak. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök időkorlát nélkül kapott lehetőséget a parlamenttől a törvényhozást mellőző, rendeletekkel történő kormányzásra.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség szintén hírt ad a különleges jogrend visszavonásáról szóló tervről, de megjegyzi: az, hogy Orbán feladja a rendeleti kormányzásra korlátlan időre szóló jogát, ami egyes bírálói szerint de facto diktatúrává változtatja az országot, egyáltalán nem szünteti meg a kormányfő kezében összpontosuló hatalomkoncentrációt.

Díszes társaságban a magyar miniszterelnök


Még mindig a koronavírusnál maradva, sajátos értelmezését adja a járványkezelés különböző országokban eltérő mikéntjének a Newsweek amerikai magazinban Pete Seat, aki ifjabb George Bush elnök fehér házi szóvivője, illetve Dan Coats volt nemzeti hírszerzési igazgató és szenátor sajtómunkatársa volt, jelenleg pedig egy indianai kommunikációs cég alelnöke. Azt írja, több kontinensen tapasztaljuk, hogy autoriter vezetők hasznot húznak a járványból, nacionalista és bezárkózó magatartást tanúsítanak. Példaként említi Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és Nicolás Maduro venezuelai államfőt. Keresvén azt, hogy vajon mi lehet a közös ezekben a vezetőkben, arra jut: az, hogy mindannyian az úgynevezett baby boomer generációhoz, vagyis a második világháborút követő, felívelő jóléti időszak népes nemzedékéhez tartoznak. Szerinte ez a nemzedék csak fekete-fehérben hajlandó látni a világot, az ő felfogásukban csak nyertesek és vesztesek léteznek, szemben a későbbi időszakokban felnőtt nemzedékek tagjaival.

Az említett politikusokat sorra véve, a magyar miniszterelnökről azt írja a Newsweek vendégkommentátora: az 56 éves Orbán a világjárványt arra használta fel, hogy korlátlan hatalmat adjon önmagának, korlátlan időre – mintha az nem lett volna elég, hogy az évek során szétrombolta a független médiát, és megtizedelte a független igazságszolgáltatást.

A baby boomerek által irányított országokban – állítja Pete Seat – lecsapnak az eltérő véleményen levőkre, míg ott, ahol fiatalabbak állnak a kormányrúdnál, a járvány idején is következetesen védelmezik a demokráciát, és gyorsan, hatékonyan lépnek fel a vírussal szemben. Ilyen országként említi Izlandot, ahol 44 éves, Új-Zélandot, ahol 39 esztendős miniszterelnöknő van hivatalban, Finnországot, ahol 34, illetve Kanadát, ahol 48 éves a kormányfő.

Ehhez a - nemzedéki alapon történő szembeállításra felépített - magyarázathoz a Newsweek kötelességének érezte a közzététel mellett hozzátenni: a vendégkommentárokban kifejtett gondolatok nem szükségszerűen tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Kiderül, hogy módosítja az EU költségvetését a vírushelyzet miatt

Még mindig koronavírus. A müncheni Süddeutsche Zeitung terjedelmes írásban foglalkozik azzal, milyen összetett, egymásnak ellentmondó elemekből álló szempontrendszert kell figyelembe vennie Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, aki ma teszi közzé tervezetét arról, miként javasolja módosítani az EU 2021-27-re szóló, vagyis középtávú keretköltségvetését annak érdekében, hogy orvosolhassák a világjárvány okozta gazdasági válság következményeit is. A kulcskérdés – írja a Süddeutsche – az, hogy mennyi legyen a támogatás, illetve a hitel összege és aránya.
Hogy áll a menekültügy újraszabályozása?

És végül lépjünk egy lépéssel túl a koronavíruson: a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról ír, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter és az Európai Bizottság között jelentős vita van a menekültügy kérdésében. Seehofer azt mondja, fél évvel azután, hogy munkához látott a von der Leyen által vezetett csapat, ő maga csalódott Brüsszelben, mert semmit nem halad előre az európai menekültjogi újraszabályozás ügye, holott égető szükség lenne olyan kérdések tisztázására, mint a menekültek tengeri mentése, a menedékjogi eljárás, illetve a kiskorú menedékkérőkkel foglalkozás. A brüsszeli Bizottság azonban visszautasítja a bajor politikus szemrehányásait, és egyebek közt felhívja a figyelmet arra: maga Németország is csupán 47 migránsgyereket volt képes eddig befogadni a görög menekülttáborokból, a megígért 350-ből – ami, ismerjük el, valóban nem grandiózus teljesítmény.

A cikk a menekültügy és az „egyirányú utcának nem tekinthető szolidaritás” kapcsán külön kitér arra, hogy a támogatásokat illetően a visegrádi négyek érdekeivel most szembeerül az a szempont, hogy a válság utáni újjáépítéshez a déli EU-tagországokban van szükség nagyobb összegekre.

MÉSZÁROSÉK ÁLLAMI MEGRENDELÉSEI MINDEN REKORDOT MEGDÖNTÖTTEK A JÁRVÁNY ALATT

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.05.27.Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április végéig elemezték az összes állami közbeszerzést, majdnem 248 ezer kiírást. A mostani elemzés elsősorban két szempontra koncentrál: hányan indultak egy-egy közbeszerzési pályázaton, és mennyit nyert közülük olyan cég, amelynek tulajdonosa nyilvánvalóan Orbán Viktor baráti köréhez tartozik.

Hogy hányan indulnak egy pályázaton, az a korrupciós kockázat megállapítása miatt fontos. Ahol egyáltalán nincs verseny, vagyis egyetlen jelentkező van, ott inkább felmerülhet, hogy előre eldöntötték, hogy kinek kell kapnia a munkát. Minél több az induló, annál kisebb a korrupció kockázata. A CRCB kutatói az indulók számától függően a versenyintenzitást jelölő mutatókat alkottak, hogy összehasonlíthassák az egyes időszakok és pályázattípusok korrupciós kockázatait.

A haveri cégek szereplésének vizsgálatára az MGTS+ jelölést használták, a "Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Simicska és Társaik" rövidítéséből. Az ide sorolt cégek listája megtalálható a tanulmány végén, reklámos és ásványvizes vállalat éppen úgy megtalálható köztük, mint vasút- és útépítő cégek.

Világosan látszik, hogy a korrupciós kockázat mértéke és az MGTS+ csoport győzelmei között összefüggés van: akkor nyerik a legtöbbet a haveri cégek, amikor a legkisebb a verseny.

Óriási mentőcsomagot kaptak Mészárosék

A tanulmány egyik legérdekesebb megállapítása, hogy idén az MGTS+ csoport cégei kivételesen sokat nyertek. Úgy tűnik, hogy az állam nagyvonalú segítséget nyújtott nekik, hogy meg tudjanak birkózni a járvány nyomán keletkező gazdasági nehézségekkel.

Ez azzal járt együtt, hogy az elmúlt 15 évben soha nem volt annyi verseny nélkül elnyert közbeszerzés, mint idén.

A 2020 első négy hónapjában lezárt közbeszerzések 41 százaléka volt olyan, hogy csak egyetlen pályázó indult. Ez az arány, négy hónapos átlagokat számolva, 2005 és 2019 között 20 és 35 százalék között mozgott.

2020 előtt az MGTS+ csoporthoz tartozó cégek az általuk megnyert közbeszerzések 51 százalékán egyedül, versenytárs nélkül indultak - ez az adat már önmagában mutatja, hogy az indulók száma összefügg a korrupció kockázatával, hiszen rivális nélkül kapták megrendeléseiknek több mint felét kapták a baráti cégek. Idén ez az arány is nagyon megugrott: a csoport győzelmeinek 68 százalékában egyedül indult a pályázaton.

Az MTGS+ csoport 74 közbeszerzésen győzött április végéig, összesen 253 milliárd forint állami megrendelést elnyerve. Ez az összes közbeszerzésen elköltött idei pénz 27 százaléka, ami szintén új rekord.

A csoporthoz sorolt cégek 2005 és 2010 között még csak 0,4 - 1,8 százalékát vitték el a közbeszerzésre szánt pénznek, 2013-ban már 17 százalékát, tavaly pedig 21 százalékát. (A csoportba sorolt cégek között vannak, amelyek már nem aktívak, például Simicska Lajos egykori birodalmához tartozó vállalkozások, míg van köztük olyan, ami csak az elmúlt néhány évben jött létre.)

Hogy mennyire számít a politikai helyzet, azt jól mutatja, hogy az MGTS+ cégcsoport 2015-ben szerepelt a legrosszabbul, akkor az elnyerhető pénzek alig 5 százalékát vitték el. Az volt Simicska Lajos és Orbán Viktor nyílt szakításának az éve, és az új, immár leginkább Mészáros Lőrinc köré épített cégháló még nem állt fel akkoriban...

A BOLT, AHOL ÉLÜNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szező: Rezeda
2020.05.27.


Boldog volt rendőrségünk tegnap nagyon. A saját honlapján képes tudósításban számolt be a sikeréről, ami az, hogy egy budiban megtalálta a lopott holmikat, egy leharcolt lapotopot és egy pár rongyos sportcipőt. Ezeket pedig dobpergés közben szolgáltatták vissza a meghatott tulajdonosnak. Hogy a tolvajjal mi lett, nem tudható, ahogyan az sem, milyen megfontolásból tartotta a megszerzett értékeket egy budiban, és mit akart kezdeni a pár rongyos cipővel. Hogy ki mit lop, determinált, hogy ki lop, az azonban választás kérdése.

Sheldontól tudjuk az ontológia alapjait, miszerint szükséges táplálék bevitele a szervezetbe, oxigén ezek feldolgozásához, és a salakanyag ürítése. Minden más választható. Habár determinisztikus világban élünk, az embernek van szabad akarata – tette még hozzá, s ezen a ponton merenghetünk el azon, mennyire kényszerűség a lopás, és mennyiben választott időtöltés. S amíg az egészséges erkölccsel rendelkező organizmus a kakaóscsiga elcsenését bocsánatosnak, adott helyzetben szükségszerűnek értelmezi, egymillió vagy sok milliárd forintokét viszont elítéli.

Aztán ott vannak a tótágast álló világok, mint Neria is, ahol minden épp fordítva van, az éhezés miatt tolvajlót lecsukják, a várat bitorlót istenítik. Amióta léteznek szentek és forradalmárok, ez ellen lázonganak, viszont a szentekből vértanúk, a forradalmárokból kivégzettek vagy rabok lesznek. A világ rosszul van kitalálva, rég megérett a pusztulásra, és sokan azt sem tudják, mit keresnek benne. A hitnek, vallásnak, egyháznak is azt kellene elmagyarázni, mivégre vagyunk a világon, s mivel erre képtelen bazári mutatványos lesz csupán..