2015. december 21., hétfő

HASON CSÚSZNI BÁTRAN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Edgar
2015.12.21. Talán sokan emlékeznek még a “fekete ruhás nővérre”, Sándor Máriára. Nem volt olyan régen, amikor felkapta a sajtó, interjúk jelentek meg vele, riportokban beszélt az egészségügy helyzetéről. Utcára vonult, harcoltÉrtünk.Aztán lecsengett az ügy, érdekesebb dolgok töltötték meg a lapok hasábjait, a műsoridőt. Mária hangja elsikkadt a karácsonyi vásárlás láza és a kormány önvédő háborúja között valahol.
Sándor Máriát kirúgta tagjai közül a FESZ, a Független Egészségügyi Szakszervezet. Bátran, acélos gerinccel rúgták ki, mert túl hangos, túl radikális. A szakszervezet nemrégiben hűség-napi sétát tartott, parlamenti pártoknak szóló petíciót vittek és kártyanaptárakat. A kormányzatnak és a parlamenti pártoknak címzett állásfoglalásban annak a reményüknek adtak hangot, hogy jövőre egyebek mellett kapnak annyi bért, amelyből tisztességesen megélhetnek. Igen, ilyen ma Magyarország. Ilyen itt és ma egy szakszervezet.
Sándor Máriának nincs állása. Egyetlen egy kórház sem meri alkalmazni. Sem állami, sem magán egészségügyi intézmény. Mert megharagudnának a “nagyurak” és csökkenhetne a támogatás, vagy gyakoribbak lennének az ellenőrzések, vagy bármi más kellemetlenség érhetné a Máriának munkát adó intézményt.
Mondhatnám, ilyen lett ez az ország. Gyávák lehajtott-fejű országa. Önmagáért, a másikért, bármiért kiállni képtelen népség, az alamizsnát osztó kezet habos nyállal borító, a segítő kézbe belemaró társadalom.
 
ITT OLVASHATÓ

DO YOU UNDERSTAND?

ERRŐL-ARRÓL2
Szerző: aliz2
2015.12.21.Àlmomban
a nagybàtyàmmal
vitatkoztam
màr megint
nem hallgattam rà
ahogy az angolt se
tanultam meg
olyan jól
s még akkor
mint s mikor
tanàcsolà
S se az életet
(akàr a halàlt)


De I UNDERSTAND!
kiàltottam most neki végre
(erre vàrhatott egész életébe')
s magàhoz ölelt
oly szorosan
(hogy most is érzem)
s megkérdezte:
hàt még emlékszel

régi regényünkre?

ITT OLVASHATÓ

FELELNI FOGSZ TE IS

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2015.12.21.


Felelni fogsz te is, mert megfeleltél nekik, kétharmados kéjjel osztottad a kokit. Elloptad a jövőt, elüldöztél sok menőt, cinikusan nézted, hogy a múlt visszanőtt. Toltad a szekeret, tapsoltál felállva, tapostál lefelé, felfelé gazsulálva.

Térden csúszva nyaltál, aranyat találtál, ájtatosan néztél, s még csak nem is hánytál. Átvetted az ordót, mert az neked már járt, megdolgoztál érte, megkérted az árát. Sodródsz csak az árral, mész te is a nyájjal, nem bíbelődsz sokat, ha lopni kell, a zárral.
Megölted Radnótit, újraszülted Horthyt, nem kért meg rá senki, itt valaki bűzlik.
Játszottad a némát, te is, te is, te is. Cinkos lettél te is, te is, te is, te is.
Kérdezni sem fognak, de felelni fogsz te is. Tettes lettél te is, bűnös vagy már te is.

ITT OLVASHATÓ

ÉRTED LOPNAK, NEM ELLENED!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: VÁGÓGÁBOR
2015.12.21.


A Századvég nevű pénzmosoda elnöke, Lánczi András azt mondta
, hogy amit korrupciónak hívunk, az a Fidesz legfőbb politikája. Végre egyetértünk valamiben. A kormányzás csupán melléktevékenység, a fő cél a gazdasági birodalom építése. Egyre többeknek szúr szemet az, hogy milliárdos nagyságrendű közpénzekből híznak a politikus-rokonok cégei.

Valamiképpen a Fidesznek is reagálnia kell erre a helyzetre, és a Habony-művek nemzeti „tőkésréteg kialakítása” eufemizmussal palástolja csupán a nyilvánvaló klientúraépítést.
Pedig nemzeti tőkésosztályra szükség van, de olyanra, amely azután a világpiacon is meg tudja állni a helyét. Az nem versenyelőny a globális piacon, hogy kinek hány fideszes valagban járt már a nyelve. Akik versenyképesek lennének, azokat lehúzza a magas adóteher és a bürokrácia. Akik meg versenyképtelenek lennének, de jókor vadásztak/fociztak jó helyen, azokat meg felpumpálják a többiektől elvett adóforintokból. Ez nem lesz életképes gazdasági modell még középtávon sem. Pláne, ha az állami pénzeket vissza illik forgatni a Fidesz szolgálatába, miként Vajna például az ellenőrizetlen kaszinópénzeiből épít médiabirodalmat.

Az ominózus interjúban a kitiltási botrány újabb fellángolása után étolajat öntött a tűzre Lánczi elnök úr. Azt üzente, hogy „minden külföldit, aki termelő beruházást valósít meg, tárt karokkal várunk.” Az egy másik kérdés, hogy a tárt karok mellett kitárt zsebek is vannak. Kevesen hiszik el az ügyészség meséjét arról, hogy valaki csak „visszaélt a Századvég nevével”, amikor azt mondta, hogy el tudja intézni a cég kérését, csak két milliárdot kell befizetni egy alapítványnak, az majd ír egy tanulmányt. Sajnos nagyon is életszerűen hangzik ez a történet. A lobbista is így vélekedik az mno.hu-s interjúban.

Van pár költői kérdés, amit Lánczi felvetett az interjújában, ezeket szeretném megválaszolni.

„Kit öltek itt meg, szeretném megkérdezni!”- mondja az agytröszt elnöke. Van legalább négy olyan haláleset, aminek a hivatalos magyarázata minimum kétkedésre ad okot. Minden főszereplő valahogy kemény összeütközésbe került a hatalommal közvetlenül a halála előtt, és nem akart engedni az igazából. Mindez az utóbbi öt évben. És akkor az olajbotránnyal kapcsolatos „öngyilkosságokról” már nem is beszélek. Nem véletlenül jelentik be a korrupció ellen küzdők, hogy kiváló mentális állapotban vannak.

„Vajon korrupció volt az 1948 utáni kommunista államosítás vagy az 1989 utáni rendszerváltás privatizációja?” – teszi fel a kérdést Lánczi.

Szerintem az volt. Kevesek jártak nagyon jól, míg sokak rosszul. Az, hogy valaki a vesztes vagy a nyertes oldalon volt, az állami kapcsolatain múlott, akárcsak napjainkban. Ennél a Lánczi mondatnál nem világítja meg semmi fényesebben azt, hogy a magyar gazdaság teljes gyarmatosítása a lényegi programelem a Fidesznél. Fenekestül felforgatják a gazdaságot, hogy a hozzájuk közel állók legyenek előnybe hozva...

ITT OLVASHATÓ

"ORDÍTVA MONDOM JÓZSEF ATTILÁT" KI VISZI ÁT...- MAGYAR VERSEK HANG-SZEREN ÉS FESTMÉNYEN

7ÓRA7 BLOG
Szerző: Hegedűs Claudia
2015.12.21.


Szirtes Edina Mókus mesélt egy összművészeti estről, amelyen az énekes mellett Vojninch Erzsébet festményei és Závada Péter költő is részt vesznek.

Három műfaj, három művész és sok-sok magyar vers ad randevút egymásnak január 21-én az Átrium Film-Színházban. A zenei- és költészeti ívről Szirtes Edina Mókus gondoskodik, a képi atmoszférát Vojnich Erzsébet festményei teremtik majd meg, Závada Péter költő pedig többféle szerepben is bemutatkozik ezen az esten.

Mi volt a kiindulópontja ennek a hang-képes zenei estnek?
Szirtes Edina Mókus: Még mielőtt válaszolnék, hadd mondjam el, hogy számomra mitől különleges ez a színházi est. Először is nagyon megtisztelő, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából kértek fel erre a koncertre. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember templomban játszik, ahol egészen más értelmet nyernek a zenei hangok. Ezekben a szakrális terekben valóban ez történik, hiszen a több száz éve odajáró emberek hite, odaadása, mind-mind ott maradt a falak között, és ezek a fohászok átszínezik, többletjelentéssel ruházzák fel az ott megszólaló zenét. Vannak természetesen kedvenc kultúráim a világ minden tájáról, ha csak a zenére gondolok, az örmény muzsikától elkezdve, az indiai dallamokon át, a kurd énekesig végtelen a kincsestár. De miután ide születtem, így abból a hihetetlen szellemi-lelki örökségből táplálkozom, amit az anyaföldből kapunk és szívunk magunkba.

S hogyan is lehetne méltóbban ünnepelni, mint egy magyar költők verseiből építkező koncerttel? Hogyan szólalnak majd meg a költemények ezen az estén?

Bevallom, nagyon izgulok, mert ezen a koncerten mutatom be először nagyközönség előtt a készülő lemezem anyagát. Egy-két dal erejéig nyáron már adtam ízelítőt ebből a hamarosan megjelenő albumból, de a teljes műsor most debütál majd, január 21-én. Ezen a lemezen, egy úgynevezett loop-pedál segítségével, egyedül játszom fel a teljes anyagot, ezáltal több szólamot, akár zenekari hangzást is elő tudok idézni. A koncerten is egymagam fogom megszólaltatni magyar költők - József Attila, Radnóti Miklós, Szép Ernő, Nagy László - verseit. Mielőtt elfelejteném, van egy fantasztikus Müller Péter Sziámi vers is - Kis ablak -, amit szintén nagyon szeretek, és újrazenésítettem. Ezek tehát kizárólag egyszemélyes vallomások, olyan költők gondolatai, akik erőteljesen megszólítanak engem. Zeneileg nem tudom megmondani, hogy hova sorolható ez az este, de ha le kell fordítanom, akkor világzene sok improvizációval, a költők időtálló gondolataival, érzéseivel...

ITT OLVASHATÓ

Szirtes Edina Mókus: Nem tudja azt senki 
 


EGY RENDŐR VALLOTTA: DEUTSCH TAMÁST FEJÉRE HÚZOTT CSUKLYÁBAN VITTÉK KI A DROGDISZKÓBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2015.12.21.


Ma a bíróságon Juhász Péter megnyerte a pert, a bíróság kimondta, nem követett el semmit azzal, hogy Deutschot kábítószer-használónak nevezte, csupán a szövege mellé rakott képet találta jogsértőnek (azt a képet amelyet mi is a cikkhez használunk). A tárgyaláson a Fidesz politikusa mellett volt és jelenlegi felesége tanúskodott, míg Juhász öt tanúja állította azt, látta már kábítószeres állapotban a Fidesz politikusát, együtt fogyasztott vele drogot.

De a legérdekesebb vallomás egy rendőré volt, aki eskü alatt igazolta azt a sokak által ismert, eddig városi legendának tűnő történetet, amelyben a teljesen kész Deutsch Tamást kámzsával a fején menekítik ki egy drogdiszkóból, ahol prostituáltak is dolgoztak. A rendőr vallomását Juhász Péter tette közzé:


ITT OLVASHATÓ

ÉV VÉGI GONDOLATOK KIS HAZÁMRÓL...

Y-GEN BLOG
Szerző: Rády Magdolna
2015.12.21.


Szeretnék egy olyan Magyarországon élni, ahol minden egyes állampolgár az ország sorsát magáénak érzi, nem nyugszik bele a mindent átszövő korrupcióba, nem nyugtatja azzal a lelkiismeretét, hogy az előző kormány alatt is ez volt. Hogy ők is loptak. A sikeres jövőhöz az kell, hogy a politikai trükköket felszámoljuk. Ehhez pedig mi, Magyarország állampolgárai, kellünk!

A politika többnyire az érzelmekre hat, ezért hatékony. Érzelmei mindenkinek vannak. A bennem kavargó érzéseket szeretném most szavakba önteni, ahogy első és második bejegyzésemben is tettem.
 
Bár kaptam hideget-meleget, továbbra is kitartok amellett, hogy jó itthon. Ami viszont nagyon bánt, hogy a politikai megosztottság útjába áll a nemzeti öntudat kifejezésének. Napról napra azt veszem észre, hogy már a saját generációm legtöbb tagja is immunissá vált arra, ami az országban zajlik.
 
Ez az én országom, ez az én hazám. Én adok felhatalmazást a kormánynak, én vagyok a munkaadója, neki engem kell szolgálnia. Ezért is felháborított, amikor a napokban Lázár János kinyilatkoztatta, hogy a pedagógusok véleményére magasról tesz, mert a KLIK-en keresztül a kormány adja nekik a munkát. Tehát a pedagógus örüljön, hogy dolgozhat. Én egy olyan országban akarok élni, ahol a jövő szellemi bázisáért felelős tanárok megfelelő megbecsülést kapnak. Az oktatás fontosságát ennyire lebecsülni, és nyíltan semmibe venni a pedagógusok véleményét rendkívül felháborító dolog!
 
Igenis háborodjunk fel! Ha egy utcai kizsebelésnek vagyunk áldozatai, akkor is fejezzük ki felháborodásunkat, és akkor is, ha lopnak a politikusok! Ráadásul ezt egyre láthatóbb módon csináljál, fittyet hányva a látszatra! Azt szeretném, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkozzanak: a NAV ne csak a gyerekeknek örömet okozó mikulást büntesse meg, hanem a nyereségét puttonyában külföldre hurcoló Andy Vajnát, illetve a politika gazdasági oligarcháit is vegye vizsgálat alá.
 
Nem barátkozol olyan emberrel, aki lop vagy hazudik, mert mélységesen megveted és elítéled. Akkor miért vonsz vállat, ha az csinálja ezt, akinek az országod jövőjének kulcsa van a kezében? Itt jönne válaszul a már unásig hajtogatott komcsizás, meg „Gyurcsányozás”. Nem érdekel már, mit csináltak a szocik ugyanis öt éve nem ők kormányoznak. Ne a múltban éljünk, hanem a jelenlegi politika cselekvéseinek következményeit vizsgáljuk meg, és amennyiben nem tetszik, akkor emeljük fel a szavunkat! Ne nyugtassuk meg a lelkünket azzal a dumával, hogy egyedül kevés vagyok!
 
Valójában az egész ott kezdődne, hogy a nép elmegy szavazni. Nincs kire szavazni? Aha, persze. Vetted valaha a fáradságot és megnézted, tájékozódtál hogy kik azok, akik a szavazatod kérik? Vagy csak könnyebb volt nem elmenni, mert úgyse változik semmi. A netadó ellen tüntetsz, mert az már túlmegy a komfortzónádon? De az nem érdekel, hogy orvosod honnan lesz és a gyereked milyen oktatásban fog részesülni? Esetleg a nyugdíjad?

ITT OLVASHATÓ

KONRÁD GYÖRGY TÉVEDÉSE

PUPU BLOGJA 
Szerző: PuPu
2015.12.21. 

Konrád György író nyilatkozott a New York Times-nak.
Már a tény maga is mutatja az író nagyságát, a nyilatkozata pedig azt, hogy a legnagyobbak sem mentesek a tévedésektől.
Ettől még a véleménye természetesen tiszteletben tartandó, de egyetérteni azért nem kötelező vele.

Az író azt nyilatkozta a lapnak, hogy Magyarország bölcsen tette, hogy lezárta határait és megkongatta a vészharangot, figyelmeztetve Európát arra, hogy főként muszlim bevándorlók százezrei érkeznek, akár tetszik, akár nem.
Menekültügyben - Merkellel ellentétben Orbánnak van igaza..

A lap szerint Orbán menekültpolitikáját - miszerint a görögöknél kellene megfogni az áradatot és le kéne zárni Európa külső határait - lassan más európai vezetők is felkarolják, és Orbán egyes mondatait visszhangozzák, bár nem olyan "csúnyán vicsorogva", mint a magyar kormányfő.
Természetesen védeni és őrizni kell az Unió határait, de ez nem megy a megszokott módon, mint éppen Orbán viselkedése is mutatja.
Furcsán hangzik a szögesdrót-kerítés helyeslése egy zsidó szájából, mint ahogy az sem tűnik túl nagy dicsőségnek, hogy a menekülteket vallásuk alapján szelektálja, de hát ki vagyok én, hogy kritikát merjek megfogalmazni egy ilyen jeles személyiséggel szemben?

Orbánnak egyébként nincs igaza.


MOST MÚLIK PONTOSAN - ORVOSOK NYÍLT LEVELE AZ ÁLLAMPOLGÁROKHOZ

MANDINER BLOG
Szerző:
2015.12.21.


Tisztelt Állampolgár!

Most múlik pontosan. Az Ön, a Szülei és Gyermekei egészsége foszlik semmivé, ahogy egészségügyünk összecsuklik.

Az elmúlt fél évben az egészségügy agóniája botrányok mentén emelkedett be a közbeszédbe. Láthattuk, hogy a sajtó figyelme és a társadalom döbbenete ellenére a döntéshozók érdemi segítség nélkül hagyják a betegeket és gyógyítóikat. Csak az újabb tragédiák rántották le a leplet arról, hogy még az elmarasztaló ombudsmani jelentés is következmények nélkül marad. A Szent Imre Kórház aneszteziológusainak lépése és az azóta kipattanó botrányok pedig egyértelműen jelzik, hogy a tartalékok rég elfogytak.

Miközben szakértők nyilatkoznak, politikusok magyarázkodnak, ritkán lehet hallani az orvosok hangját. Ennek az oka nem az érdektelenség. Mint minden emberi csoport, az orvosok is sokfélék, erényekkel és hibákkal. A munkánk során sokszor mozgunk határmezsgyén, jólét és fájdalom, élet és elmúlás között. Ezekben a szituációkban soha nem az érzelmek, hanem a szaktudás vezérel minket. Gyógyítás közben meg kell őriznünk a racionalitásunkat. Az értelmetlen kapkodás, a teátrális jelenetek sosem vezetnek az adott probléma helyes megoldásához. Azonban a legsúlyosabb helyzetekben, például egy újraélesztés közben is eljöhet egy olyan pont, ahol meg kell hoznunk a döntést: vége van.
Sokan úgy gondoljuk, ennek a bekövetkeztét most kell megelőzni. A levelünk végén az Ön segítségét kérjük, mert az ügy közös és egyedül nem sikerülhet. Segítsenek nekünk elérni, hogy a magyar egészségügy elviselhetetlen problémáival érdemben foglalkozzanak.

1. Hálapénz
 
A hálapénz olyan közös korrupciónk, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni. Higgye el, amit az orvos meg tud tenni, az pénz nélkül is módjában áll. A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg.
Meglepődnének, hogy a hálapénz mekkora tabu az orvosok között. Mivel szégyelljük, senki nem beszél róla, fogalmunk sincs, ki fogadja el és ki nem (csak sejtéseink vannak arról, hogy van egy nagyon szűk orvosi réteg, aki a nyugat-európai béreknél is magasabb havi jövedelemre tesz szert a kierőszakolt hálapénzzel). De ha orvos és beteg is szabadulna ettől az elemtől mégis ki az, aki igazából a hálapénz rendszerének fenntartásában érdekelt? Véleményünk szerint ez a fél a mindenkori döntéshozó, az egészségügyi kormányzat. Náluk minden érv az ellen szól, hogy kikerüljön a hálapénz a rendszerből, hiszen az helyezi át a fókuszt a korrupt orvosra (»akinek fizetek, az szolgáltasson«). Azaz, az állam nem nyújtja, amit kellene, de a hálapénz megtartásával csatornázza az indulatokat. Nem véletlen, hogy az orvosok érdekképviseleti szerveivel ellentétben az új államtitkár nem akar hozzányúlni a hálapénz intézményéhez, elképzelése szerint az majd magától »kikopik«.

2. Az egészségügyi dolgozók fizetése

Az, hogy a családfenntartáshoz elégtelen fizetések miatt a paraszolvencia tartja itthon az orvosok egy ismeretlen részét, kétségtelenül a legkritikusabb pontok egyike. A Miniszterelnökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy »fizetünk, amennyit tudunk«, az orvosokat pedig jól keresőnek próbálta beállítani az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A tény e sértő cinizmussal szemben az, hogy míg a magyar orvost valóban a magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön, addig itthon törvény által pontosan szabályozott orvosi bértábla szerint fizetik az orvosok többségét: még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos. Pedig ez egyszerű matek lenne: egyetlen rezidens, azzal, hogy megmenti a betegei munkaképességét, vagy alkalmassá teszi, hogy ne szoruljon más emberek segítségére, a szakvizsgáig a fizetése és a képzése költségének sokszorosát menti meg az államnak.

Persze csak ha lesznek rezidensek. Elhallgatott probléma ugyanis, hogy az orvosképzés olyan krízisben van az oktatók hiánya miatt, hogy az már az orvosegyetemek akkreditációját fenyegeti. Mindennapi valóság, hogy nincs, aki gyakorlatot tartson, miközben (az elvándorlás miatt) folyamatosan növelik a hallgatói létszámot. Meghökkentő módon most minden józan anyagi érv az ellen szól, hogy valaki orvosoktatói pályát válasszon.
A legfontosabb azonban, hogy Önök abból fognak felismerni egy valódi reformot, ha az elsők között stabilizálják a gyógyító munka alapját adó egészségügyi szakdolgozók helyzetét. Az ápolóink fehér ruhája mögött olyan sorsok bújnak meg, amiről sokaknak elképzelése sincs. A gyógyításban legfontosabb szövetségeseink egzisztenciálisan és érzelmileg megalázva hagyják ott a szakmát vagy az országot.

3. A gyógyító munka feltételei

Ha felteszik a kérdést az orvosnak: azért dolgozik, hogy éljen, vagy azért él, hogy dolgozzon, nem fogja az előbbi választ adni. Az orvosképzés és a pálya nagyon erősen formálja az egyéniséget, az egyetem első éveit sokan szinte megtöretésként élik meg. Az orvosi hivatás olyannyira az identitás részévé válik, hogy mindannyiunk munkahelyen kívüli életét, önképével való elégedettségét alapvetően meghatározza, hogy milyen munkát végez. Ha a legnagyobb erőfeszítéssel is csak gyenge közepest tud kihozni az adottságokból, akkor nem csak a körülményeket (pl. az egészségügy finanszírozását) fogja rossznak érezni, hanem saját magát értékeli le. Erre pedig vannak okok. A munkakörülményeink infrastrukturális rétegével mindenki szembesül, aki kórházakban jár. Az omló, penészes falak és az ehetetlen étel sajnos csak a díszlet. Az orvos frusztráltságát e körülményeknél jobban indokolja az a tehetetlenség, amit a rendszer hibája miatt meg kell tapasztalnia. Vegyük példának a daganatos betegségek halálozási arányát, melyben Magyarország az OECD tagállamok utolsó helyén áll. Ez azt jelenti, hogy ha valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal. Ez pedig azért van, mert ha az egyén szintjén a jól képzett orvos el is látja a feladatát (felismeri a bajt), tudása és elkötelezettsége nem tudja ellensúlyozni a rendszerszintű hiányosságokat. Modern onkoterápiát például lehetetlen folytatni CT és MR készülékek nélkül. Magyarországon ezekből feleannyi (!) jut 100.000 lakosra, mint Szlovákiában vagy Csehországban.

Az infrastrukturális hiánynál azonban még kritikusabbak a humánerőforrás gondjai. Az egészségügy nem tud csökkentett kapacitással működni. Minden egyes távozással a maradóknak kell még többet dolgozni, egy aggasztóan feudális rendszerben egyre kevesebb embertől várják, hogy megtartsa ugyanazt a súlyt. Különösen igaz ez az ügyeletekre, amelyek miatt egy átlagos kórházi orvos havonta egy héttel többet dolgozik, mint az átlagos munkavállaló. Az ügyeletben töltött időt 2008-ig még a nyugdíjba se számították bele, sok helyen nevetséges bért fizetnek érte, holott az éjszakai műszak az Egészségügyi Világszervezet besorolása szerint is daganatos betegségek kialakulásához vezethet. Ezek a körülmények együttesen okozzák, hogy nem lehet már jó pénzzel sem megvenni a munkaerőt itthon. Mivel minden tekintetben leszakadunk Európától, az orvosok egyre nagyobb része számol le az illúziókkal és megy oda, ahol megbecsülik az elhivatottságát és kibonthatja tehetségét. Ha a fizetést meg is emelik, de a rendszert nem állítják talpra itthon, az elvándorlás nem áll meg...

ITT OLVASHATÓ A NYÍLT LEVÉL FOLYTATÁSA

WHAT THE FAQ - TERESKOVA NAGY KRISZTA X-T

RECORDER BLOG
Szerző: RECORDER
2015.12.21.


Nagy Kriszta képzőművész-előadó 1989-ben indította Tereskova nevű remek zenekarát, amely négy lemez (UFO - 1995, Ne mondd rám - 1998, Koncert Mix Best Of - 2000, Illegális szerető - 2001) kiadása után 2015. november 7-én a G3 Klubban tartotta búcsúkoncertjét. A sokszor provokatív, többek által botrányosnak nevezett, jelentős alkotásokat készítő művész éppen Berlinben szerepel Orbán Viktor-sorozatával, továbbá legújabb, testre írós munkáiból jónéhány a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben január 22-ig látható a Rendezetlen nőügyek című csoportos kiállításon.

Mi a legkorábbi emléked?
Kétéves vagyok, bölcsiben, egy orvost várunk, aki majd megvizsgál minket, hogy minden rendben van-e, és én megismerem őt, Dósa doktor bácsi az én gyerekorvosom volt, hozzánk járt, s örültem, hogy ő az, az én doktor bácsim. Ez nyugalommal töltött el és éreztem, hogy kiváltságos vagyok. Jó volt.

Mi volt a gyerekként elkövetett legnagyobb hülyeséged?

Nem tudom.

Ha visszamehetnél az időben, milyen tanácsot adnál a tinédzserkori önmagadnak?

Nem kell csak azért járni egy csávóval, hogy te is menő legyél a menő csajok mellett.

Mit jelent számodra a testvér fogalma?

Erről nem akarok beszélni.

Mit jelent számodra az újrakezdés?

A mindennapokat.

Te miben hiszel?

Az igaznak levésben, Isten suttogásában a félelem üvöltése közt. A halált megvető bátorságban. A folytonos tanulásban. Abban, hogy az élet szenvedés és a szenvedés maga az élet, ahogy Hamvas mondja...

ITT OLVASHATÓ

PÁR SZÁZ FORINTÉRT ONLINE NÉZHETED A MAGYAR FILMKLASSZIKUSOKAT

SPURMAN BLOG
Szerző: Spurman
2015.12.21.


Ha szereted a régi magyar filmeket, de el akarod kerülni a pocsék minőségű kalózverziókat, mostantól pár száz forintért hozzáférhetsz a hazai filmművészet legjavához.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a MandaTékában a jövő év végéig elérhetővé teszi 600 magyar klasszikus digitalizált verzióját. Az oldal 115 filmmel indult, ezeket fogják bővíteni a jövőben. A filmek nem ingyenesek, mivel a befolyt pénzből további alkotások digitalizációját tervezik, viszont csupán pár száz forintba kerülnek. Egy-egy klasszikust 508 forintért nézhetsz meg online.

A MandaTéka egyébként akár mobilnettel is élvezhető minőségű, és PC-n, tableten vagy akár okostelefonon is megnézheted a kedvenc magyar filmjeidet, ráadásul a felületet is könnyen kezelheted. Ha szeretnéd kipróbálni az oldalt, a Körhinta, Az erdő kapitánya és a Szinbád, sőt még hét másik filmklasszikus is díjmentesen elérhetővé válik az oldalon karácsonyig.
 

3 GYEREK, 3 SZOBA, 20 MILLA

SPILER BLOG
Szerző: OriginalSpiler
2015.12.21.


Múlt héten derült ki, hogy a lakáspiac felpörgetését nem csak az Orbán által korábban bejelentett áfacsökkentéssel, hanem a keresleti oldal támogatásával is segíteni fogja a kormány. Jelenleg az tudható, hogy 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forint kedvezményes hitelt ad az állam új lakás vásárlásához azoknak a házaspároknak, akik legalább három gyermeket vállalnak. A hírek szerint a második és harmadik gyermek vállalására 4+4 évet kapnak a házaspárok. A kiválasztott lakásnak három gyerek esetén legalább 60 nm-esnek, míg ház esetén legalább 90 nm-esnek kell lennie. A háromgyerekes vagy legalább három gyereket tervező családok számára nem kicsi a tét: 20 millió forint vidéken akár egy átlagos családi ház árának 70-80 százalékát, az agglomerációban egy ikerház, Pesten pedig egy 60-70 nm-es új építésű lakás árának nagy részét fedezheti. A terv nagy előnye, hogy végre megoldhatja azt a helyzetet, amiről a népesedési szakértők régóta beszélnek: a magyarok jelenleg kevesebb gyereket tudnak vállalni, mint amennyit szeretnének. Érdemes megjegyezni azt is, hogy ha felpörög a lakáspiac, az a folyamatosan emelkedő albérletárakat is visszafoghatja.

A tervek azonban komoly kockázatai is vannak. Ezek közül pedig a spekulációs kockázat a legveszélyesebb. Emlékezhetünk, hogy milyen visszaélések voltak a szocpol és a fészekrakó programokban, miközben ott kisebb összegekről volt szó. Nagyon szigorúan kell szabályozni, hogy az igénylők tényleg hitelképesek legyenek és azt is, hogy ne csak haszonlesés céljából vásároljanak ingatlant. Az előbbit a szigorú banki elbírálás, a másodikat az biztosíthatja, ha az ingatlant hosszú ideig nem lehet továbbadni. Még egy nagy kockázatot ki kell emelni, ami a pici hatás. Itt egyrészt attól kell tartani, hogy nehezen eladhatóvá válhatnak a használt családi házak, másrészt attól, hogy az új lakások kínálata lassabban fog bővülni, mint a kereslet. Az utóbbi olyan áremelkedést eredményezhet, ami felemészti a támogatás egy részét. Ez egy rövid távú probléma lehet, mert középtávon az áfacsökkentés és a bővülő kínálat biztosan kordában fogja tartani az árakat.

Ha sikerül jó választ adni a kockázatokra, akkor a 10+10 milliós program az évtized legfontosabb, korszakalkotó kormányzati döntése lehet, mely felpörgetheti a gazdaságot, növelheti a születésszámot és a külföldi munkavállalás vonzerejét is csökkentheti...

ITT OLVASHATÓ

BALOG ZOLTÁN KARÁCSONYI AJÁNDÉKKÉNT A KOSSUTH RÁDIÓBÓL SZÜNTETTE MEG A SZEGÉNYSÉGET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2015.12.21.


Vannak még nagy magyar államférfiak. Ez derült ki ma reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Balog Zoltán emberierőforrás miniszter legalábbis valamikor 7 óra tájban tett csodát, miniszteri principiumát kihasználva, amikor az  alábbiakat mondta:

"Ma már kizárt, hogy egy gyerek éhezzen Magyarországon; az oktatási intézményekben garantált a napi három étkezés, illetve biztosítottak a források a szünidei étkeztetésre is."

Azt mégse gondolhatjuk, hogy egy miniszter több tízezer embernek belehazudott volna a képébe, így minden bizonnyal pontban 7 órakor, de legalábbis Balog beszéde előtt több tízezer magyar gyerek gyomrának meg kellett telnie, sőt a téli szünetre elégséges ételnek kellett az otthonukban feltornyosulnia, hogy Balog szavai igazzá váljanak.

Tehát Balog vagy csodát tett vagy hazudott, és bár én bízom a kormány mágikus teljesítményében, mégiscsak számolni kell azzal az eshetőséggel is, hogy hazudott, és nem lettek egyik pillanatról a másikra jóllakottak az éhesek, nem melegedtek meg a fázók, és nem teltek meg az üres kamrák...

ITT OLVASHATÓ

HA BETEG VAGY, AZONNAL MENJ ORVOSHOZ! JA, IDŐPONT, AZ NINCS!

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Datti
2015.12.21.Nem tudom, hogy a kétségbeesés, vagy inkább a düh vett rá, hogy kiírjam magamból, ami bánt, de azt érzem, hogy az nem elég, hogy szegény páromnak mondom mindig, hogy mennyire tehetetlennek érzem magam.

A mi történetünk nem olyan régen kezdődött, pár hónapja megbeszéltük, hogy akkor ideje lenne elkezdeni a babaprojektet. Ezzel eddig nincs is baj, dolgozunk rajta, hol szorgalmasabban, hol kicsit hanyagabbul. Úgy vagyunk vele, hogy majd jön, ha itt az ideje és jönni akar. Igyekszem nem ráfeszülni a témára, nem nagyon számolgatom a napokat, sem azt, hogy mikor van peteérésem. Egyelőre élvezetből vagyunk együtt. Viszont az elmúlt hónap teljes katasztrófa volt. Sikerült megszabadulnom egy rettenetes munkahelyről, aminek nagyon örülök. Érzem, hogy sokkal nyugodtabb lettem. Jót tett. Egyelőre itthon vagyok, abban maradtunk a kedvesemmel, hogy januárig maradjak is, mert az ünnepek alatt ő sem dolgozik, legyünk együtt. Majd utána ráérek aggódni a munkahely miatt. Ez eddig szépen is hangzik, gondolom, páran most utáltok ezért.
De annyira mégsem nyugodt minden. Történt ugyanis, hogy a nem várt előtt egy nappal megjött. Különösebben nem izgattam magam, ha megjött, hát megjött, majd a következő hónapban sikerül. Na, igen, de ahogy megjött, rá két napra mintha elzárták volna a csapot. Semmi. Egy csepp sem.

LÁZÁR ELKEZDTE ANNAK MEGVALÓSÍTÁSÁT, AMIT AZ "ŐSZÖDI BESZÉDÉBEN" ÍGÉRT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2015.12.21.Lázár János az ő "őszödi beszédeként" elhíresült júniusi szekszárdi fórumán arról beszélt, hogy az építésügyben is vannak kivételes eljárási metódusok, amikor az illemtudó építéshatósági ügyintéző inkább egy kávéra hívja meg az engedélyezési tervet készítő építészt, és egy napon belül írja alá a terveket. Januártól minden családi házat tervező építész úgy érezheti, hogy meghívta Lázár egy kávéra, csak azért kell még imádkozniuk, hogy a szomszédok is ilyen kegyesek legyenek, különben nagyon sok per jöhet, és nagyon sok oda nem illő ház. 

Lázár Jánosnak sajátos képe van arról, hogy miként kellene működnie az építésügyi hatóságoknak, erről így fogalmazott Szekszárdon a Dél-dunántúli Építészeti Fórumon:
"Nyilván (...) tanár úrnak a tervéhez nem is szabad hozzányúlnia egy illemtudó, egyetemet végzett hallgatónak, aki próbálkozik az építésügyi hatóságon dolgozni, mert jobban teszi, hogy ha meghívja a professzor urat egy kávéra és nyomban aláírja a dokumentációt egy-huszonnégy órán belül. Jobban jár több oknál fogva is. Tehát vannak kivételes eljárási metódusok. Egyébként is, én az életből azt gondolom lokális szinten, hogy szerintem a helyi építészek pontosan ismerik a helyi hatóságokat. Minden hatósági ügyintéző pontosan tudja, hogy melyik építésznek mi a problémája, mi a rigolyája és mi a hibája, melyik slendrián vagy melyik okos, ezért egy jó hatósági ügyintéző az már megnézi a tervet, hogy ki tette rá a nevét, és azonnal tudja, hogy mi a helyzet a tervvel. Tudja, hogy rá kell nézni, vagy ki se kell nyitnia a dossziét. És ezekben a kapcsolatokban szerintem kell bízni." 

NEGYEDANNYIÉRT PRIVATIZÁLJA AZ ÖNKORMÁNYZAT, MINT AMENNYIÉRT A JEGYBANK VESZI A PIACON - MI AZ?

ÁTLÁTSZÓ.HU
Szerző: Rádi Antónia

2015.12.21.

Átlagosan több mint egymillió forintot fizetett belvárosi ingatlanjai négyzetméteréért a jegybank, illetve fizettek a jegybank alapította szatellitek: alapítványok, alapítványi cégek. A kerületi önkormányzat által értékesítésre decemberben kijelölt tízes csomagja ellenben átlagosan ennek az összegnek a kevesebb, mint a negyedéért, a KSH szerinti kerületi átlagár alatt találhat gazdára. Az önkormányzat 30 százalékos bérlői kedvezményével élő vevők között felülreprezentáltak a milliárdos-toplistákat vezető Csányi Sándor bankár nevével fémjelzett nagyvállalatok.
A napokban jegybanki felügyelőbizottsági (fb) meghatalmazással felvértezett ellenőrök kopogtathatnak a Magyar Nemzeti Bank és kapcsolt részei által vásárolt ingatlanokban: az Átlátszó értesülései szerint, ha nem is fénysebességgel, de halad az fb vizsgálata, amely az MNB úgynevezett társadalmi felelősségvállalás programját ellenőrzi.
„társadalmi felelősségvállalás” matolcsysta értelmezésben annyit tesz: műkincseket vásárolnak, alapítványokat hoznak léte, amelyek méregdrága luxusingatlanokat halmoznak föl, s oktatják az untortodox közgazdaságtant. Mindezt sok tízmilliárd forintból, ami Matolcsy György jegybankelnök szerint nem közpénz, a bíróság szerint ellenben az.

FIDESZ-KÖZELI ÉRCBÁNYA BORSODBAN?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: radiantonia
2015.12.21.Az amerikai kitiltási botrány kapcsán mostanában újra gyakran emlegetett Heim Péter érdekeltségéből a csepeli és a XVIII. kerületi fideszes városvezetéshez a közelmúltig bekötött Werner Péterhez került nemrégiben az a Jeremie-alapkezelő, amely most ércfeldolgozót alapított Borsodban.
Színesfém érc bányászata a fő tevékenysége az Ózdra bejegyzett Ore Recovery Ércfeldolgozó Zrt.-nek, amelyet a budapesti ABC Kockázati Tőkealap hozott létre a minap.
Az alap kezelője, az ABC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. július közepéig Hemisphere néven futott, és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, korábbi vezérigazgatója volt a fő tulajdonosa. A Hemisphere – amelyben tavaly novemberig felügyelőbizottsági tag volt Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, a Századvég Gazdaságkutató korábbi vezérigazgatója is – a Jeremie-III. nyerteseként 4,28 milliárd forintot kezelt.

SZÍRIA

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2015.12.21.


Szíria Latakia tartományána Salma nevű városáhot nagyon ragaszkodnának az “Al-Nusra Dzshabhat” martalócai. Számukra ugyanis az életet jelentené a stratégiai fontosságú város, hiszen a török maffia itt tudta felhalmozni számukra az ellátmányt.
A kormányerők viszont már a város nagy részéből kiszorították őket, és csak a déli településrészen küszködnek még a brigantik, illetve a várostól délre lévő völgyekbe menekültek. Viszont a szír kormányhadserek uralja a környező magaslatokat is, tüzérségük pedig aprítja a terroristák maradékát.
Damaszkuszban beindult az alagútháború.
ITT OLVASHATÓ

TŐKEPIACOK AZ OLAJÁR FOGSÁGÁBAN

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2015.12.21.


A piacok részben elveszítették hitüket a Fed-ben: a legtöbben úgy gondolják, hogy az amerikai jegybank nem lesz képes tartani a szavát, és nem fogja 2016-ban négy alkalommal, fokozatosan 1,35 százalékig emelni az alapkamatot. Amerikában az a helyzet stabilizálódik egy időre, hogy míg a rövid kamatok feljebb kúsznak, addig a hosszúak egy helyben toporognak, sőt valemelyest csökkennek.Marc Chandler, a több tízmilliárd dollár értékű eszközállományt mozgató portfóliókezelő, deviza- és tőkepiaci kereskedő, egyetemi professzor, tévés kommentátor, amarctomarket.com nevű, naponta százezrek által látogatott pénzügyi-gazdasági blog szerzője szerint a jövő évben egy darabig leállhat a dollár erősödésének folyamata, az olajárak alakulása lesz a következő néhány hétben, hónapban a piacok fő mozgatója. Drámai változásokra nem számít a következő esztendőben, ugyanakkor kijelenti: az a jó trader, aki tud sorozatosan veszíteni, de mindig csak keveset, viszont amikor nyer, akkor nagyon nyer. A rossz tőkepiaci kereskedő viszont onnan ismerszik meg, hogy sokszor nyer, de keveset, viszont ha veszít, akkor nagyon sokat veszít.

ITT OVASHATÓ

MELYIK A LEGFINOMABB SZALONCUKOR

A NAGY DÖNTÉS
Szerző: Despota
2015.12.21.


Évek óta nem teszünk szaloncukrot a karácsonyfára, mert nincs annál illúziórombolóbb és csalódást keltőbb érzés, mint amikor az ember leemel egy szemet, kibontja és azzal szembesül, hogy valaki már megelőzte őt. Ennek ellenére mindig alaposan bevásárolunk a legnépszerűbb karácsonyi édességből, amely a XIX. század eleje óta teszi boldogabbá az ünnepeket Magyarországon. Nálunk a családban nincs konszenzus az ízek tekintetében, mindenkinek megvan a maga kedvence, amelyhez hűen ragaszkodik, így legalább ötféle ízű és fajtájú szaloncukor kerül a kosárba, szigorúan 2-3 nappal szenteste előtt, a nagy része pedig szinte azon nyomban boldogabb helyre távozik és az ünnepekre már csak néhány darab marad mutatóba.
De vajon milyen ízeket kedveltek Ti, kedves olvasók? A hagyományos karamell, kókusz, zselés vonalon belül választjátok ki a győztest, vagy inkább a modern ízvilágot részesítitek előnyben? Melyik a legjobb és legfinomabb szaloncukor? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van! 

ÁLLÍTSUK HELYRE AZ ORSZÁG SZUVERENITÁSÁT

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2015.12.21.

2015-ben a nemzeti össztermékünk 7-8%-a érkezik nyugati adófizetők támogatása nyomán megvalósuló beruházásokból és a külföldre szakadt magyarok hazautalásainak fogyasztásnövelő hatásából. Ezek híján a GDP-nk nem tudná eltartani a magyarokat, a maihoz képest jelentős mínuszban lenne. Más szóval, a rossz kormányzati gazdaságpolitika egyenes következményeként külföldön megtermelt jövedelmekre szorul az ország: kiszolgáltatottak vagyunk a külföldi kormányoknak. Ilyen körülmények között nem beszélhetünk szuverén nemzetről! Mindez az Orbán-kormány politikájának eredménye. Mivel beruházások nincsenek, a magyar munkaerő elvándorol, az oktatás és az egészségügy romokban, kizárólag a korrupció van felszálló ágban, a mostani kiszolgáltatottságunk szükségképpen és visszafordíthatatlanul csak fokozódni fog, legfeljebb az elköteleződésünk fordul keleti irányba, ahogy a paksi üzlet is mutatja.
Ebben az országban mindössze a miniszterelnök tekinthető szuverénnek, aki fékek és ellensúlyok nélkül igazgatja az országot. Világos összefüggés van Orbán személyes szuverenitásának folyamatos növekedése és az ország külső függetlenségének zuhanása között. A korrupció és a versenyképtelenség kiszolgáltatottá tesz az erősebb nemzeteknek -- Nyugaton és Keleten. Meg kell állítanunk ezt a rablókormányzást, mielőtt az ország népességének nagyobbik része teljesen elveszíti az életkedvét!

ÍGY PRÓBÁLJA LEPLEZNI A FIDESZ A SAJÁT BUKÁSÁT

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző:
2015.12.21.


Minden akciója. Minden megszólalás. Minden erőlködés. Most éppen a "nőknek a konyhában a helye, és szüljenek" kampány megy. Előzőleg menekültes kampány volt. 
Igazi izzadtságszag füstöl kifelé a Habony-Rogán-Orbán politikai marketinggyár kéményein. és ez most nem a rengeteg kokó, a kurvák és az éjjeli bulik miatt van, hanem mert folyton mondani kell valamit.

Folyton csatába kell menni valami ellen.
De csak szájjal. Közben a kéz mást csinál. Tessék figyelni!

"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" – így kommentálta a miniszterelnök, hogy a Wikileaksről kiszivárgott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint korábban arról beszélt diplomatáknak: a kampányban "hagyják figyelmen kívül", amit mond.

A folytonos kampánynak nem csak az a célja, hogy a kormányzás általános bukásáról - a Fidesz kormány-képtelenségéről - terelje el a figyelmet, de
  1. ezekkel a témákkal a Fidesz jelöli ki a küzdőteret.
  2. A Fidesz alakítja ki az uralkodó narratívát,
  3. ezzel az ellenzéket és az ellenvéleményeket is ő jelöli ki. 
Az ellenzéknek az lehet az egyetlen sikeres stratégiája, ha nem belemegy a Fidesz által felhúzott küzdőtéren a felkínált lehetőségekbe, hanem a küzdőtéren kívül, a saját témáiban kezdi el megszorítani a kormányt. Ezekben a témákban - mindjárt leírunk párat - ugyanis teljes a kudarc, teljes a Fidesz bukása. A számok, a történetek magukért beszélnek. 

Folyton megy Fidesz-kampány, hogy a lényegre ne figyeljünk. De mi a lényeg? Mire figyeljünk? Milyen területeken bukott meg a Fidesz hat év alatt?

ITT OLVASHATÓ

FRANK ZAPPA, A BOHÓC, AKI NEM VICCELT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. Lászéó
2015.12.21.


- "A zene a legjobb" - zárta évtizedeken át minden interjúját az a görög-sziciliai-zsidó ősökre visszatekintő amerikai muzsikus, akinek vérlázító szövegei, keserű poénhegyei az Egyesült Államok újkori történetének legpontosabb lenyomatai voltak. Hetvenöt éves lenne ma Frank Zappa.

A nagyorrú, sovány, ravasz szemű, harcsabajszot viselő, baltimore-i születésű gitáros eredetileg vegyészetet tanult, a hangszerek közül is inkább az ütősök érdekelték, és kortársaival ellentétben nem a rock and roll, hanem a dzsessz, még inkább a kortárs kamarazene érdekelte. Közismert legenda róla, hogy a 15. születésnapjára kapott pénzt arra költötte, hogy felvegye a kapcsolatot Edgar Varesével, a műfaj nagymesterével. Gitározni csak 18 évesen kezdett el, és több éves zajgazdag pengetés után 1964 májusában, anyák napján alakította meg Los Angelesben a "nyugati part legborzalmasabb bandáját", a Mothers Of Inventions-t. Ez a társulat nemcsak külső megjelenésében volt szörnyű, hanem zenéjük is alaposan próbára tette a hallgatók idegeit: rock, free-jazz, kuplé, amerikai táncdal vegyült tűzoltó-zenekari hangzással és minősíthetetlen macskazenével.
1966-ban jelentették meg első lemezüket, a Freak Outot, amelyet a kritika egy része elátkozott, és a betiltását követelte, másik része viszont úgy értékelte, mint egy önmagával meghasonlott Amerika pontos kórkép-kollázsát. Az élő koncertek közönsége hasonlóan megoszlott: volt, aki kikérte magának a sok "disznólkodást", mások meg kifejezetten élvezték az olyan morbid happeningeket, mint amikor Zappa arra szólította fel a jelen lévő tengerészgyalogosokat, hogy szedjenek szét egy manökenbábut, mintha Vietnamban lennének...

Az 1968-as Uncle Meat kettős album eredetileg filmzenének készült, de a producerek megijedtek a Motherstől, az albumon viszont végérvényesen kiderült, hogy ezek a csúnya fiúk nagyon tudnak zenélni, és "hamis hangjaik" tele vannak ötlettel, humorral. FZ előtt semmi nem volt szent: jó kedvvel köszörülte a nyelvét az amerikai intézményeken, a tévék előtt vacsorázó kispolgárokon, a kockafejű militaristákon, a show-business bájgúnárjain, és az őket kísérő pillangókon, de leszedte a keresztvizet a divathippikről és a szalmaláng-lelkesedésű békeharcosokról is.

Fordulópont volt Zappa pályáján az 1969-ben készült Hot Rats album, amelyet elsőszülött fiának, Dweezilnek ajánlott és teljesen a jazz-rock jegyében készült. Mind a hat darabja remekmű, a legnépszerűbb közül a Willy The Pimp című nagy gitárszóló lett, amelyet barátja, Captain Beefheart énekelt, és a Peaches En Regalia, amelyet évtizedekkel később is műsorán tartott. Innentől kezdve párhuzamosan készítette kabaré-rock-operáit (a hollywoodi klisékbe oltott „zenekari napló”, a 200 Motels, amelyből szintén „nézhetetlen” film lett, The Grand Wazoo, Sheik Yerbouti, Joe's Garage), és "komolyabb" lemezeit (Wakajawaka, Orchestral Favourites, Sleep Dirt), amelyeket azért mindig megspékelt néhány gyalázatos zenei fintorral. (Kiadott egy nagylemezt összegyűjtött hallgatásairól is, amelyet a rajongók vettek, mint a cukrot, jóllehet címéhez "hifi" hűen egyetlen hang sem volt rajta.) Akadtak kifejezetten „slágergyanús” lemezei (persze a slágert is „zappásan) kell érteni, mint a Chunga’s Revenge (1970), a Transsylvania Boogie-val, az Apostrophe (1974) a címadó darabbal, amelyen Jack Bruce-szal játszik, a Zoot Allures (1976) a már-már kibírhatatlan női sikolyokkal illusztrált The Torture Never Stops-szal.

Ugyanakkor 3-4 órás koncertjein nagyszerű, szinte korlátlan zenei paletta bemutatásával lepte meg a közönséget. E sorok írója 1982. májusában részesülhetett ebben az örömben a párizsi Hyppodrome de Pantin sátorteteje alatt. Élő előadásainak hangulatát talán a Roxy and Elsewhere (1972) a Zappa in New York (1977), és a The Best Band You Ever Heard In Your Life (1991) adja vissza a legjobban. Ez utóbbi, amelyet utolsó, 1988-as turnéján vettek fel, arról vált nevezetessé, hogy saját darabjai közé beiktatott néhány világslágert (Ring of Fire, I Left My Heart In San Francisco), „reggae-sítette” a Led Zeppelin Stairway To Heavenjét, valamint Ravel Bolerójának zseniális átiratát. Közben még arra is maradt energiája, hogy „gitáriskola” lemezt készítsen Shut Up ’n’ Play Your Guitar (1981) címmel. A tripla albumhoz egy tanítványt kért fel, aki önként ajánlkozott a partitúrák megírásához. A nebulót Steve Vainek hívták...

ITT OLVASHATÓ

Frank Zappa BBC Documentary 1993  
 
 
 
Best of Frank Zappa 

 
Frank Zappa & T.Bozzio EPIC performance
 
 
John Lennon and Frank Zappa  
 
 
Frank Zappa - Does humor belongs in Music? (1984)
 
 
Frank Zappa - 05/17/1988 - Barcelona Spain [Video]
 
 
Frank Zappa Rotterdam 1980 (full concert)
 
 
Frank Zappa The Palace Theater, Los Angeles 1984
 
 
Frank Zappa Live (HQ Audio) Boston 1988
 
 
És a folytatás, a fiú:
Dweezil Zappa plays Frank Zappa