2019. január 15., kedd

TÖRTÉNELMI VERESÉG: LESZAVAZTÁK THERESA MAY BREXIT-MEGÁLLAPODÁSÁT A BRIT ALSÓHÁZBAN

INDEX / EUROLÓGUS BLOG
Szerző: KUGYELA TAMÁS, IVÁN ANDRÁS
2019.01.15.


Cikkünk frissül.

A várakozásoknak megfelelően leszavazta az Egyesült Királyság EU-s kilépésének feltételrendszeréről szóló megállapodást a brit parlament alsóháza kedd este: a képviselők közül 202-en hagyták jóvá a Theresa May által nyélbe ütött egyezséget, és 432-en szavaztak ellene, ami

TÖRTÉNELMI VERESÉGET JELENT EGY BRIT KORMÁNYNAK.

A legutóbbi ehhez fogható vereséget még Ramsay Macdonald szenvedte el 1924-ben, és akkor is csak 166 képviselős különbséggel szavaztak ellene.

Ez már a második alkalom volt, hogy a brit miniszterelnök a parlament elé próbálta vinni a megállapodást, amit csak nehezen sikerült kialkudnia az EU-val, és amit a 27 tagország már korábban jóváhagyott. Decemberben elhalasztotta a szavazást, mert tisztában volt vele, hogy nem fogja elnyerni az alsóház jóváhagyását. Ezzel nyert egy kis időt további tárgyalásokra, de a megsemmisítő vereséget így sem tudta elkerülni két és fél hónappal a brexit dátuma előtt.

Szerdán bizalmatlansági indítványról tárgyalnak a kormány ellen


Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke a szavazati arányok ismertetése után azonnal bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. „Az 1920-as évek óta ez a legnagyobb vereség, amit egy kormány elszenved a parlamentben” – fogalmazott Corbyn. A fejére olvasta a miniszterelnöknek, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalásai közben nem adott lehetőséget megfelelő párbeszédre a kilépés feltételeiről, és egyetlen prioritása a kormányzó Konzervatív Párt volt. „Nem gondolhatja komolyan, hogy két év kudarc után képes arra, hogy egy jó megegyezést kössön” – mondta az ellenzék vezetője.

A bizalmatlansági indítványt szerdán kezdi el tárgyalni a brit parlament, és este szavaznak is róla. A Mayt a 2017-es előrehozott választás óta az alsóházban támogató északír unionisták már bejelentették, hogy támogatják a bizalmi szavazáson a kormányt, így a kérdés valójában az, hogy a saját pártján belül mi a helyzet. A megállapodását 118 konzervatív képviselő szavazta le, de a Mayjel szemben álló toryknak alapesetben nem lenne érdekük így megbuktatni a saját kormányukat.

Ez a nagy arányú vereség azonban rettentő kínos helyzetbe hozta Mayt, és első körben az is kérdés, hogy talpon tud-e maradni: annak ellenére, hogy a parlamenttel ellentétben a pártján belül nem lehet ellene bizalmatlansági szavazást kezdeményezni, nagy lehet rajta a nyomás. A Downing Street azt kihangsúlyozta a szavazás után, hogy May önként nem tervezi a lemondását...

ALFÖLDI RÓBERT: "HOGY KI A KIRÁLYUNK, AZ TŐLÜNK FÜGG"

HVG ONLINE / KULT
Szerző: SZENTGYÖRHYI RITA
2019.01.15.


A látszatcsillogás mögött rothadó világot, a perspektívátlanság meséjét vitte színre Alföldi Róbert a Centrál Színház Kasimir és Karoline című előadásában. Ödön von Horváth a náci hatalomátvétel előtti pillanatokban játszódó darabja konkrét áthallások nélkül is áthallásos történet a feledni vágyó emberekről. Döntéshelyzetekről, emberi viszonyokról, udvari bolondságról is beszélgettünk a rendezővel.

hvg.hu: Karácsonyi üvegdíszektől roskadó ég alá, fekete tükörparavánok elé pozicionálta a Kasimir és Karoline vásári forgatagát. Azért, hogy sötétebb tónust adjon az össznépi cirkusznak?

Alföldi Róbert: A Kasimir és Karoline egy vurstliban játszódik. Kálmán Eszter díszlettervezővel nem konkrét térben gondolkodtunk, az volt a lényeg, hogy megmutassuk ezt a furcsa, népszerű szórakoztatást, a lényeget elfedő ivászatot, őrjöngést, bulizást. Az emberek mulatnak ahelyett, hogy szembenéznének azzal, amiben élnek.

hvg.hu: A szórakozással elfedett nyomorról akart szólni, amelyből ki-ki más módon akar szabadulni?


A. R.: Iszonyú sok hasonlóság van a harmincas évek és a jelen társadalmi közege között. Sokan gazdaságilag tönkremennek, szétesnek, a társadalmi mozgások beleszólnak az életükbe. Kasimir és Karoline szétszakadnak – holott elméletben együtt kellene hogy éljenek –, mert a valós, látszólagos vagy a társadalom által elvárt szegénységben, gazdagságban más a pozíciójuk. De a többi figura is hasonló problémával küzd, csak éppen őket más érdekli jobban, más túlélési stratégiákat találnak ki maguknak. Van, aki azt mondja, le van szarva minden, lopni kell, elveszem, ami jár. Másvalaki azt találja ki, hogy a csillagok felé néz, mert ahhoz hasonlítva magát mindjárt rájön, hogy a sorsa semmi a csillagokhoz képest. Megint mások a hatalomhoz, a pénzhez, a piához nyúlnak. A szegénységben, a világválságban, a politikai elnyomásban a társadalmi zűrzavar, hazugság, megoldatlanság különféle módokon szól bele abba, hogyan tudunk, vagy nem tudunk együtt élni...

ÍGY MÚLIK A NER-KERESZTÉNYSÉG NAGYFENE DICSŐSÉGE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2019.01.15.


Ami szép, az szép – tartja a dakota bölcsességnek is nyugodtan beillő szerkesztőségi alapvetésünk. Bayer Zsolt tizenéves középiskolásokat – főműsoridőben, a nemzettől ellopott pénzen felvirágoztatott, nemzetinek hazudott televízióban – gyalázó fröcsögése pont nem az. Viszont miután a NER nyálkás kövei alól előbújtak a keresztény értelmiségiek (úgy mint Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) és Áder János kirakati óbégatását megszégyenítve, Máté apostolt maguk előtt tolva két napja fennhangon aggódnak a közbeszéd tisztaságáért, van nekem is néhány visszafogott gondolatom erről a cirkuszi mutatványról. Arról, hogy mi szennyezi be az embert és mi nem.

Miután beleástam magam a múltba-jelenbe, és miután némi üzemzavart vélek felfedezni a NER-be simult keresztény álszentség mátrixában, különösen indokolt ez pár gondolat. Nyilván nem tegnap kezdődött a vallás és az egyház mögé bújó gyomrot felforgató közéleti maszatolás, de különös súlyt ad a történetnek az O1G betű-számkombináció népszerűségének rohamos terjedése. Más magyarázat nem nagyon van arra, hogy a KÉSZ nevű, kormányközeli civilkeresztény egylet miért pont most öntötte szavakba megdöbbenését az elmúlt év sokkoló karácsonya, valamint az országunk vezetőit illető gyalázkodó és becsmérlő stílus kapcsán.

A történet főszereplője bizonyos Makláry Ákos, a lelkipásztori kisegítőből parókiai kormányzóvá fejlődött görögkatolikus pap, aki az általa elnökölt szervezet tegnapi közleménye után ma reggel a nemzettől ellopott pénzen felvirágoztatott, nemzetinek hazudott televízióban (ugyanott, ahol Bayer két nappal korábban kretén, barom állatnak, szerencsétlen, nyomorult, ócska, rohadt, kis prolinak nevezte Nagy Blankát, a gimnazista diáklányt, aki egy decemberi kecskeméti tüntetésen kendőzetlenül erős szavakkal bírálta a kormányt) fájdalmának adott hangot. Abbéli fájdalmának, hogy 2018 decemberében a Kossuth téren vallási szimbólumok verbális gyalázására került sor, ami itt Európa közepén, egy 1000 éves keresztény országban elfogadhatatlan. Makláry szerint oda kell figyelnünk, hogyan beszélünk, írunk, milyen a kommunikációnk, és fel kell vennünk a harcot a közszereplőket, politikusokat, az ország vezetőit és közjogi méltatlanságait méltóságait illető gyalázkodó és becsmérlő stílus ellen.

Megint csak a vadvirágos jókedvem fájdalmas hiánya akadályoz meg abban, hogy karakán, fideszes szekértolókra semennyire nem jellemző gerinces önkritikának értékeljem az egyházi ember aggodalmát. Attól tartok azonban, hogy ezúttal sem erről van szó. Pedig Makláry Ákos akár egy gerinces keresztény is lehetne, akivel természetesen egyet is érthetnék abban, hogy nem mindegy, miként beszélnek az emberek a vezető politikusokról, vagy abban, hogy a személy tisztelete alapérték egy demokráciában.

Csakhogy. Semmilyen szinten nem lehet komolyan venni az aggodalmat, és nem azért, mert Makláry életében legalább egyszer ne viselkedett volna gerincesen. 2017 nyarán a KÉSZ elnöke levelet írt a fent idézett Bayer Zsoltnak, aki akkoriban úgy kultúrharcolt az állampárt kifizetési listáján pöffeszkedve, hogy a katolikus egyház vezetőjét, Ferenc pápát gyalázta habzó szájjal, a demens vénemberezéstől a migánsozásig terjedő skálán...

KÖZPÉNZ MIATT LEHET OLCSÓ ORBÁN GUNDEL-EBÉDJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.15.


"Ez azt jelenti, hogy a Gundel a NER-lovagok és az orbáni bűnszervezet közpénzeken tartott összejöveteleit, feneketlen mohósággal megrendezett hivatalos fogadásait, az állami rendezvényeket pályázta meg, és annak érdekében, hogy ezt a hatalmas megrendelést elnyerje, bevállalta a filléres áron működtetett menzát is a karmelita kolostorban “puritán életet élő Orbán hivatalának.

Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője elárulta, hogy ők valójában nem a Miniszterelnöki Hivatal menzájára pályáztak, hanem az állami rendezvények fogadásaira. Mint mondta: “a pályázat pont arról szólt, amiben a Gundel évtizedek óta piacvezető: az állami rendezvények cateringje”. A Gundel ezt akarta elnyerni, azonban az árukapcsolás folytán kénytelenek voltak a menzát is megpályázni, mert a “tenderkiírásban a Miniszterelnökség hivatalos rendezvényeinek étel- és ital szolgáltatására és a Karmelita kolostorban működő konyha üzemeltetésére kerestek szolgáltatót. Most mindenki a menzáról beszél – mondta Knoll -, de ez a szolgáltatás számunkra csak egy nagyobb megbízás része volt”.

A propaganda beültette Orbánt az olcsó kaja mellé fordított késsel egy fotóra, hogy lássa a sok éhenkórász irigy rabszolga, hogy Orbán milyen olcsón él, és milyen igénytelenül ebédel, az állam pedig milyen keveset költ rá. Amit ezzel szemben nem lát a napi tízórás munkaidőre kényszerített magyar rabszolga, hogy a Gundeltől hányszor, mennyiért és kinek rendelnek melegételes fogadást, dínom-dánomot, amiért megéri nekik a hivatal dolgozói menzáját is üzemeltetni, ahol nem Orbán eszik, hanem a hivatal csóró dolgozói. Akkora üzlet az állami fogadások tendere, hogy a Gundelnek megéri szinte ingyen fenntartani egy menzát a hivatali dolgozóknak. Ez tulajdonképpen csalás, mert ennyiből még otthon sem lehet kihozni egy ebédet, de biztosra akartak menni, és a legalacsonyabb árat adni a menzára. Ez kvázi kenőpénz, hogy elnyerjék a nagy üzletet, amelynek bevételeiből fedezik a menza ára és a tényleges kiadás közötti különbséget.

Ez azt jelenti, hogy az orbáni oligarcha-kormány és a NER-lovagok közpénzen Gundel-árakon és Gundel-minőséget fognak zabálni, majd ebből a közpénzből tudnak fenntartani egy ilyen olcsó menzát, ahol az Orbán hivatalában dolgozók fillérekért ehetnek, de ezt is a magyar nép fizeti ki. Vagyis, az adófizetők kétszer vannak megvágva, mert a menzán étkezőkkel nem fizettetik ki az étel valódi árát, azt a Gundel étterem beszámlázza az állami fogadások árába, és az állami fogadásokon a Felcsútról és más úri helyekről feltörekedett parasztgyerekek a Gundel konyhájáról fognak királyi udvarok szintjén dőzsölni. Mindezt pedig a magyar nép szíves nagyvonalúságából, a túlóráztatott emberek pénzéből.

Ez azt jelenti, hogy az orbáni propaganda jó szokásához híven ezúttal is megvezeti a szegény magyar népet, amikor Orbánt egy ehetetlennek látszó, száraz fasirt társaságában mutatják. A Gundel-tender igazi fotója az az asztal lenne, amelyet az állami fogadásokra terít meg Magyarország legelőkelőbb és legpatinásabb étterme. Emellett a menza menüje helyett azt a listát kellene megmutatni, hogy a Gundel kinek, hányszor, hol és mennyiért szolgálja fel a királyi falatokat a világ válogatott legjobb boraival, a királyi Várban, esetleg az Orbán Ráhel-Tiborcz István házaspár kastélyaiban, fejedelmi lakomákon. Esetleg mikor lesz kitelepülés a Felcsút és a Videoton PR szektorába, mikor veszi át a Gundel e megbízás keretében a “Mészáros Lőrinc” nevén ringatózó luxusyacht és a HM-es harci magánrepülők konyháját?
...

BOTRÁNYOS VOLT-E ORBÁN VIKTOR SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA

MÉRCE
Szerző: NAGY ZSÓFIA
2019.01.15.


Újságíró és közélettel foglalkozó ismerőseim fogadásokat kötöttek Orbán Viktor múlt heti, ritkaságnak számító „sajtótájékoztatója” előtt: vajon mire számíthatunk a miniszterelnöktől. Visszavonulót fúj-e rabszolgatörvény-ügyben, gumicsontot dob-e a nyilvánosságnak egy újabb ellenségkép belengetésével, esetleg hazahozunk-e egy újabb Seuso-kincset.

A sajtótájékoztatót követően ismerőseim leplezetlenül csalódottak voltak: a miniszterelnök „nem mondott semmit”, „nem válaszolt a kérdésekre”, pusztán demonstrálta – elsősorban hívei számára –, hogy egyáltalán létezik. Pedig történt itt valami az év elején és a sajtótájékoztatón, ami, ha még rendelkeznénk felháborodóképességünk maradékával, el kellene, hogy borzasszon valamennyiünket. A miniszterelnök január 10-én így fogalmazott:

Továbbá, miután Brazíliában is jártam az év elején, ahol átadhattam Magyarország jókívánságait Brazília új elnökének, azt láttam, hogy az európai migrációs vita túlnyúlik a kontinens határain, és egy érvényes vitát jelent a többi kontinens belpolitikájában is. Ez nyilván összefügg azzal, hogy az ENSZ a migráció kérdését globális kérdéssé tette, de jól látszik, hogy ez közelebb hozza a hasonló gondolkodású politikai szereplőket akkor is, ha különböző kontinensen élnek. Például a modern kereszténydemokrácia most itt, Európában leginkább alkalmasnak tűnő definícióját az ember Brazíliában találja meg, és nem Európában, ahol a brazil elnök, ha átfordítom kulturálisan a választási üzenetét magyarra, akkor valami olyasmit mondott, hogy Brazília – ami a mi esetünkben persze Magyarországot jelenti, hogy Magyarország – mindenek előtt, és Isten mindannyiunk fölött.”

Az utazás, amire Orbán Viktor utal, Bolsonaro újonnan megválasztott brazil elnök beiktatása volt, ahova a magyar miniszterelnök egyetlen EU-s kormányfőként utazott...

PLUSZPÉNZ HELYETT SZEMFÉNYVESZTÉS A FALUFEJLESZTÉSI PROGRAM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2019.01.15.


Februártól indul a kormány 150 milliárdos falufejlesztési programja, de a polgármesterek szerint ez inkább az eddig is meglévő pályázati lehetőségek „átpántlikázásáról” szól.

Sok polgármester csak szemfényvesztésnek tartja az először Modern falvak, később pedig Magyar falu néven beharangozott, úgynevezett vidékfejlesztési programot. Két kormányhatározat rendelkezik ennek megvalósításáról, az egyik a közszolgáltatások, a másik a falusi úthálózat fejlesztéséről szól. Ebben az évben 150 milliárd forintot szánnak erre a keretre, ám ha megnézzük, hány falut kellene helyzetbe hozni ebből a pénzből, rájöhetünk: nem csak csepp a tengerben, annál is kevesebb, amit a vidék felzárkóztatására szánnak. A „célcsoport” tagjai az ötezer fő alatti települések: a 3155 magyar településből 2887 ilyen, vagyis a falvak 91,5 százaléka ide tartozik. Átlagosan valamennyiükre 50 millió forint jutna, amiből akár egy-egy látványos beruházás – mondjuk egy kis óvoda felépítése – kivitelezhető, de ebből a keretből kellene utakat, szolgálati lakásokat építeni, óvodákat, orvosi rendelőket, polgármesteri hivatalokat, járdákat felújítani, sportparkokat, közösségi tereket építeni, temetőket rendbe hozni, falubuszokat üzemeltetni.

Csakhogy ezeknek a fejlesztéseknek jó részére már korábban is lehetett különféle hazai és uniós pályázatokból pénzt szerezni. Mezőszemere honlapján például jelenleg is található egy óvodafejlesztésre elnyert 31, és egy orvosi rendelő felújítására megkapott 53 millió forintos támogatás, amelyet a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyertek el tavaly, de majdnem mindegyik megyében találtunk hasonlót Tardtól Őrimagyarósdig. Falugondoki buszok eddig is kaptak pénzt az önkormányzatok, a Magyar Falu program mindehhez egy homályos mondatot tesz hozzá, miszerint meg kell vizsgálni a falugondnoki szolgáltatások „országos kibővítésének költségvetési és jogszabályi lehetőségét”...

SOKAN FEL SEM FOGJÁK, MENNYIVEL ROSSZABB HELY LETT A VILÁG ENNEK A SZÖRNYNEK KÖSZÖNHETŐEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.15.


Hacsak nem, pedig de: megint hétfő, vagyis kedd, szépjóreggelt kívánok mindenkinek! Egyes helyeken tegnap kinyílott a, kinyílott a hóvirág, ami a 10 centis hó után beköszöntött 7 fokos téli melegben talán nem is annyira meglepő. De még mielőtt felcsapnék meteorológusnak, inkább visszakanyarodok ahhoz, amihez egy árnyalattal talán jobban értek. Ott tartottunk tegnap a nemzeti értelemben vett szellemi leépülés göröngyös útján, hogy azt is tagadni kell, amit normális ember a szemével lát, a fülével hall. Hát igen, Virág elvtárs örök: – Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?! 

Nem is lovagolok a minden oldalról megvédett ifjabb Lomnici szakmai-emberi megsemmisülésének dakota lován, hanem lendülök is tovább. A megboldogult Finkelstein üzlettársának = a Fidesz kampánytanácsadójának parádés vallomása Soros démonizálásáról, a sorosozás globális termékké emeléséről (beleértve minden idők legocsmányabb Fidesz-kampányát) mindenképpen szeretnék pár szót ejteni. Már csak azért is, mert a svájci Magazin nevű lapban megjelent terjedelmes német cikk összefoglalásával és magyar nyelvre fordításával a kolléga (szevasz Andi) elég sokat foglalkozott. Ám miután a 24.hu lehozta az anyagot, a kukában landoltak az erőfeszítései. Nem baj, így legalább több helyről megtudtam a nyilvánvalót.

George Eli Birnbaum az egyetlen ember pillanatnyilag aki pontosan tudja a választ arra, hogyan lett a világ egyik legismertebb filantrópusából a világ egyik leggyűlöltebb embere. Szerencsénkre ezt el is mesélte a Magazin újságírójának. Ő hozta össze a Soros-narratívát mentorával, a 2017-ben elhalálozott Arthur J. Finkelsteinnal – aki nem mellesleg a Habony nevű munkanélküli gipszfaragóval alapított közös céget Londonban, amit halála után a szipákolóművész megörökölt. Mellbevágó a legilletékesebb pofájából hallani, olvasni, hogy miként lett egy ordas hazugságból politikai kampánytéma, hogyan jelölték ki az ellenséget, hogyan építettek köré egy véres gyűlöletpropagandát, és egyáltalán, hogy miként ment át – mint kés a vajon – Finkelstein sötét, gátlástalan zsenialitása Orbánék erkölcstelenségén. Persze Schmidt Mária NER-ideológus és történelemhamisító is kellett a sikerhez, az elnyomott, az örök áldozat szerepében tetszelgő Magyarország tágabb történelmi kontextusának megteremtésével és sulykolásával. Mindenki, aki még nem tette, olvassa el az elborzasztó írást, én az utolsó bekezdést azért ideteszem, ez kimaradt:

Arthur Finkelstein 2017 augusztusában halt meg. Magyarország volt az utolsó projektje. 2011-ben, az egyik utolsó nyilvános beszédében azt mondta: „Meg akartam változtatni a világot. Ezt tettem. Rosszabbá tettem.”

Attól tartok, sokan egyáltalán fel sem fogják, mennyivel rosszabb hely lett a világ ennek a szörnyetegnek köszönhetően. (Beleértve például a megkéselt és sérüléseibe belehalt gdanski polgármestert is.) És bár nem sokra megyünk ezzel az őszinteségi rohammal, azért több mint sokatmondó, hogy a Direkt36 Simicska bukásáról szóló cikkére, vagy Lomnici szénné égésének kimagyarázására, vagy a karmelita puritánság megvédésére – gyöngytyúk a takonyra stílusban – rávetődő és gúnyolódó, propagandisták ingerküszöbét a Fidesz tanácsadójának vallomása egyáltalán nem érte el. Pedig bevallotta, hogy szándékosan, előre megfontoltan hülyítették – a világ egyéb hülyíthető populációi mellett – az ökölbe szorulva sorosozó Orbán-rajongókat is. Finkelstein halott, Orbán és Schmidt Mária és a Fidesz virágzik, a következmények pedig beláthatatlanul tragikusak...

NŐK40, FÉRFIAK40

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.01.15.


„Több mint 240 ezren vették igénybe a Nők40 programot 2011. óta.(…) Évente 30 ezer nő, édesanya választja ezt a lehetőséget, vagyis az összes nyugdíj-megállapítás mintegy hatodában igénylik ezt a kedvezményt” - mondta szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

A program „hatalmas sikerén” felbuzdulva 2018. nyarán országos akciót indított a Jobbik annak érdekében, hogy negyven ledolgozott év után a férfiak is nyugdíjba mehessenek. A 40 év, 40 érv elnevezésű akció végén negyven ilyen beszámolót tesznek majd le az Országgyűlés asztalára. A jobboldali ellenzéki párt tehát „fiúsítani” akarja a Nők40 programot. Erre szokták mondani, hogy a baj nem jár egyedül.

2015-ben a Nők40 program 185 milliárd forintba került, tavaly 260 milliárd forinttal terhelte a Nyugdíjbiztosítási Alapot, ami az összes nyugellátás címén kifizetett összeg 7,7 százalékát tette ki. Ha a férfiak százezreit (!) is a Jobbik által javasolt módon kedvezményezik a jövőben, akkor az már az induló évben is szinte vállalhatatlan terhet jelent az Alap számára. A kifizetett összeg növekedésének éves átlagos dinamikája – mint a nők esetében látható – bőven meghaladja a 10 százalékot. Eközben folyamatosan csökken a forrás egy részét biztosító szociális hozzájárulási adó szintje (idén július 1. napjától 17,5 százalék), a külföldön dolgozó fiataljaink befizetései pedig továbbra sem a hazai nyugdíjkasszát, hanem valamelyik fejlett nyugat-európai ország azonos célú alapját gazdagítják. Népesedési okokból eredően is évről-évre szűkül az itthoni aktív korúak (15 – 64 év) munkaerő-piaci kínálata...

EGÉSZ ÉVBEN DOLGOZNUNK KELL AZON, HOGY EGY ÉLHETŐBB ORSZÁGOT TEREMTSÜNK - A SZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐ GYEREKEK NEM VÁRHATNAK EGY JOBB ÁLLAMRA

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.01.15.


A korábbi évekhez hasonlóan most is kimagasló volt az adományozás, a szegények felé fordulás a karácsonyi időszakban. Sok segítő szervezet – köztük mi is – ilyenkor kapja a legtöbb támogatást, magánszemélyek és cégek is keresik azokat a kapcsolódási pontokat a rászorulókhoz, akiken keresztül becsatornázódhat a segíteni akarás.

Az Igazgyöngyben is sikeres volt az év végi kampány – hála a támogatóknak, az idén sikerült még több rászoruló családhoz eljutni. Huszonhat településen több mint 1700 gyereket értünk el csomagokkal, a térségben több óvodába is adtunk „ömlesztve” játékadományokat. A több száz, élelmiszercsomaggal és tüzelővel is támogatott család mellett közel száz játék- és élelmiszercsomag került postázásra, közülük kilenc más megyékbe, bár ezekben nem sikerült minden kérést teljesíteni. Rengeteg Facebook-üzenet érkezett ugyanis mindenfelől, ami azt jelzi, hogy a segítő háló még ekkora civil működés mellett sem fedi le az egész országot.

Az idén valamivel kevesebb szervezet fordult hozzánk segítségért, hogy adjuk tovább az általunk gyűjtött adományok egy részét. Több cégnek, baráti társaságnak segítettünk terepet találni az országos kapcsolatrendszerünkben, akik, látva a sikeres adománygyűjtésünket, nem nekünk akartak adni, de hozzánk fordultak, hogy rajtunk keresztül más térségekben keressenek lehetőségeket.

Idén még több segíteni szándékozó szervezet merte vállalni a nyilvánosságot, megmutatni magát, a működését, és a problémát, amelyre megoldást keres. Mintha világossá vált volna számukra, hogy a nagyobb nyilvánosság nélkül működő szervezetek azért nem tudnak támogatói bázist építeni, mert nem tudnak róluk az emberek.

A támogatói bázis pedig a mindennapi működés biztosítása miatt rendkívül fontos. Nemcsak a karácsonyi csomagokra kell gondolni, hanem az egész éves működésre. Sokan vannak, akik csak a karácsonyi időszakra koncentrálnak, de a szegénység az év többi időszakában éppolyan keserves, mint az ünnepeken. Sok szervezet viszi tovább a segítségnyújtást egész évben. Ahhoz pedig pénz kell, többek között a támogatók eléréséhez, a szállításhoz, a kríziskezeléshez. És a fejlesztésekhez is, ami kiutat mutathat a nyomorúságból.

Mert ez lenne a legfontosabb: úgy segíteni, hogy az változást eredményezzen, motivációt adjon, lehetőséget nyújtson, támaszt biztosítson ahhoz, hogy a családok végre megvethessék szilárdan a lábukat, és elkezdjenek jövőképben gondolkodni.

Sok adományozó számára ez egy láthatatlan zóna, csak addig látnak, amíg az általuk elkészített csomag elindul. Nem látják, hogy ez csak a kezdet. Mert ez az egyetlen eseményre, a karácsonyra felvillant szolidaritás és öröm csak pillanatnyi, reményt ad, hogy létezik másfajta élet is, mint a nélkülözésbe beletörődő, beleszürkülő viszonyulás.

Ezt a felvillanó reményt nem hagyhatjuk év közben elhalni. A pozitív érzést folyamatosan táplálnunk kell, ébren tartani a változás iránti vágyakozást, és átvezetni egy aktív tenni akarásba. Mert a szükségletek kielégítése önmagában nem hoz változást. Az okokról, amelyek ezt a helyzetet létrehozták, nem szabad megfeledkeznünk.

Ezek nem csupán reménytelennek tűnő élethelyzeteket jelentenek, hanem elveszített lehetőségeket, tudás- és képességhiányt, a társadalmi normákhoz nem illeszkedő szocializációt, rossz irányba mutató túlélési stratégiákat, és kiégést. Sokan azt hiszik, ez csak a szakemberek kiváltsága, kiégni csak a sziszifuszi munkában, a sorozatos kudarcokban, a negatív esetek feldolgozatlanságában lehet. Pedig a szegénységben élők is ugyanezeken az állomásokon haladnak egy olyan mentális állapot felé, ami aztán itt is öngerjesztő lesz, tovább növelve a bajt.

Nem állhat meg tehát a munka karácsony után sem. Beszélhetnénk most inkább az állam feladatáról, a félrefordulásokról, tiltásokról, a hamis kommunikációban épített, valóságtól elrugaszkodott képről. Mondhatnánk, hogy ez az egész az állam felelőssége, nem a mienk, nincs dolgunk vele.

Ám azok a gyerekek, akik most szegénységben élnek, nem várhatnak egy jobb, szociálisan érzékenyebb, a problémával szembenézni képes államra. És mi, többiek sem várhatunk, ha a gyerekeinknek egy élhetőbb országot szeretnénk.

Olyat, amibe nem fér bele egy ekkora szakadék a társadalmi csoportok között. Mert ez nem ad biztos alapot senkinek. A szakadék széle folyamatosan omladozik, és a végén belehullhat mindenki.

Egész évben dolgoznunk kell azon, hogy ez a helyzet változzon. Nekünk, embereknek – államtól, politikától, világnézettől függetlenül. Mindenki hozzá tud tenni valamit a változáshoz, ha akar. A karácsony üzenetét, jó érzését most sokan megtapasztalták. Azt, hogy akarattal, egymás felé fordulással, összefogással jobbá tehető a világ. Vigyük ezt az érzést tovább, 2019-ben is.

ORBÁN VIKTOR ELLOPTA A NEMZETI SZUVERENITÁST, A JELENLEGI KORMÁNYZATI MAGATARTÁS A KÉPMUTATÁS CSÚCSA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2019.01.15.


Orbán Viktor 2010 után talált rá arra a varázsszóra, amit ma már az összes fontos, érdemi politikai vitát igénylő kérdésben ultima ratióként használ – ez a nemzeti szuverenitás. Jószerével mindent szuverenitási kérdésnek tekint, ezekről pedig már vitát nyitni is hazaárulás. Hogy mekkora lehet a maximális áfa, megépítjük-e Paks 2.-t, miként éljük fel az uniós forrásokat, csatlakozunk-e az európai ügyészséghez, támogatjuk-e a schengeni határok közös őrizetét, elüldözzük-e a CEU-t. Bár egyfelől érthető, hogy a magyar társadalom számára mágikus erővel bíró nemzeti függetlenség ideáját a kormányfő politikai eszközként használja, ám azzal, hogy úton-útfélen ezt a fegyvert veti be, egyúttal devalválja is a fogalom értékét. Pedig tele van a padlás valódi szuverenitási kérdésekkel, de ezekről a Fidesz gyermeteg kommunikációs stratégiája miatt egyelőre nem lehet érdemi vitát folytatni.

– A nemzeti szuverenitás kérdése évszázadok óta politikai viták tárgya, ami nagyon helyes, hiszen a politika alapvonása, hogy fontos ügyekben mélyen és alapvetően nem értenek egyet a különböző szereplők – mondja Szűcs Zoltán Gábor politológus. – Az Európai Unió létezése önmagában is kiemelten fontossá, egyúttal megosztóvá teszi a nemzeti szuverenitás ügyét. Nem ez a gond, hanem az, ha a szuverenitási kérdésekben egy szélsőséges politikai álláspont kizárólagossá válik. Ma efelé haladunk, ami súlyos veszélyeket rejt.

A nemzeti szuverenitás történeti fogalom, előzményei a modern kor előttre nyúlnak vissza. A középkorban a királyokat-fejedelmeket szuverén uralkodóknak hívták, akiknek abszolút hatalmát persze alkotmányosan rögzített formában (Magna Charta, Aranybulla) korlátozták a nemesi rendek. A nemzeti szuverenitás kialakulása a modern nemzetállamok létrejöttéhez kapcsolódik, Magyarországon nagyjából kétszáz év (18–19. század) alatt bontakozott ki. A nemzetállamot – leegyszerűsített definíciója szerint – egy adott állam területén élő politikai vagy etnikai-kulturális-nyelvi közösség alkotja. Rainer M. János történész szerint teljes szuverenitást – gazdasági, katonai és politikai erejüknél fogva – csak nagyhatalmak élvezhetnek, a birodalmak perifériáján elhelyezkedő kisebb államok többnyire nem dönthetnek önállóan például arról, hogy mely szövetségi rendszerhez kívánnak tartozni. Magyarország számára a 16. századtól csupán illúzió volt a teljes szuverenitás elérése, az egymást követő katonai megszállások, illetve a kívülről ránk kényszerített társadalmi rendszerek folyamatosan és súlyosan korlátozták a nemzeti önrendelkezést...

GIGÁSZI OFFENZÍVÁBA FOGOTT MÉSZÁROS LŐRINC

HVG ONLINE
Szerző: GYENIS ÁGNES
2019.01.15.


A külpiacokról szeretne friss pénzt és befektetési lehetőségeket szerezni Mészáros Lőrinc, hogy tovább hizlalja a kormányzati hátszéllel, nem éppen etikusan felépített cégbirodalmát.

Soha elégedettebben nem bonthatott pezsgőt szilveszter éjjelén Mészáros Lőrinc, mint 2018–2019 fordulóján: nem elég, hogy immár ő és nem Csányi Sándor OTP-vezér Magyarország leggazdagabb embere, meglepően jól sikerült tőzsdei cégbirodalmának londoni bemutatkozása is. Márpedig – Brexit ide vagy oda – a londoni City mégiscsak a világ egyik pénzügyi fellegvára, akit ott elfogadnak, az jó esélyekkel méreti meg magát a nemzetközi tőkepiacokon.

A Mészáros-csapat most olyasmire készül, amire nálunk még egyetlen kormányzati kegyenc sem volt képes: tőzsdei szuperholdingját európai szinten is látható, a külpiacokat is meghódító és onnan is finanszírozható céggé tenné.

„A londoni befektetési bankárok udvarias emberek. Csak indirekt módon utalnak a Mészáros úr cégeivel kapcsolatos politikai bizonytalanságokra és kockázatokra. Azt a kérdést pedig soha nem tennék fel direktben, hogy a háttérben valójában ki a Mészáros-féle vállalatok végső tulajdonosa” – ecsetelte a HVG-nek egy tőkepiaci szakember, aki kapcsolatban áll az említett bemutatkozásra meghívott egyik befektetési céggel. Mint mondja, a Mészáros-cégeket képviselő menedzserek okosan és meggyőzően mutatták be terveiket, hangsúlyozva, hogy a továbbiakban elsősorban tisztességes, piaci versenyben küzdve növekednének. Nyilván nem részletezték, hogy eddig itthon milyen unortodox logika alapján juthattak folyamatosan busás állami megrendelésekhez, vagy kebelezhették be sorra a nekik tetsző vállalatokat...

A VILÁG LEGMOCSKOSABB EMBEREI ÁLLNAK ORBÁN MÖGÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.14. 


"Orbán arra vállalkozott, hogy elfogad és gátlástalanul felhasznál minden eszközt, amivel a hatalma alá hajthatja a magyar népet. A világ legaljasabb emberei adták Orbán kezébe a csodafegyvert, akik zsidó létükre adták át neki az antiszemita gyűlöletkeltés és a náci bűnbakképzés technikáját."


A “Keresztény Magyarország” vezetője magának az ördögnek adta el a lelkét, az ördöggel kötött szövetséget a kizárólagos hatalomért. Elfogadta a legaljasabb módszereket, hogy szándékosan becsaphassa a magyar embereket, és uralkodhasson felettük.

Orbán titkos tanácsadóinak egyike, George Eli Birnbaum most rezzenéstelen arccal kitálalt, a 24.hu oldalán olvashatók az interjú részletei. Cinikusan elmondta, hogy a Soros-elleni gyűlöletkampányt és hazugságokat ők találták ki. Ez az egyik legsikeresebb termékük, Orbán a legjobb tanítványuk, aki ezt tökéletesen megvalósította. Egy olyan országban, ahol az antiszemitizmus parázsa soha nem aludt ki.

Arthur Finkelstein maga az ördög, Birnbaum pedig Finkelstein haláláig az üzlettársa volt. Birnbaum holokauszt-túlélő apától származik, zsidók leszármazottja, akárcsak Finkelstein. Lehet-e mocskosabb ember valaki annál, hogy zsidó létére, holokauszt-túlélő apa gyermekeként, a zsidó-világösszeesküvés hazugságát és technikáját adja gátlástalan kalandorok kezébe, hogy ezzel a “jól bevált” módszerrel szerezzék meg a korlátlan hatalmat és egy nép lelke fölött az uralmat? Finkelstein halála után Habony Árpád vette át a londoni irodájuk vezetését, ami azt jelenti, hogy Orbán vette át a finkelsteini örökséget.

Az sem véletlen, hogy Finkelstein sátáni módszereire kizárólag jobboldali pártok és politikusok vevők az egész világon. A finkelsteini “kampánystratégia” maga az aljasság, az emberiség pöcegödre. Nekik áll útjukban a “politikai korrektség” és a demokratikus jogállam.

Netanjahu személyében Finkelstein képes volt Izraelnek is egy fasisztoid, illiberális miniszterelnököt adni, aki képes volt átvenni egy antiszemita, náci kampányt. Netanjahu-n keresztül jutottak el Orbánhoz, akit nem zavartak ezek a módszerek, mindenre hajlandó volt a hatalomért. Birnbaum elmondása szerint Orbánnak mindennél és mindenkinél fontosabb volt az ördögi “kampányguru”, Finkelstein, és az ő tanácsai.

Veszélyhelyzetek generálásával, az emberek megfélemlítésével hoztak létre mesterségesen a világ bármely részén olyan krízishelyzeteket, amelyekért a liberálisokat és a baloldaliakat tették felelőssé. Szándékosan lejárattak minden pozitív emberi értéket, emberi jogokat, sajtószabadságot, politikai korrektséget, a demokráciába és a szabadságba vetett hitet, a liberalizmust. A technikát hamar átvette és alkalmazta az erre mindig is fogékony orosz titkosszolgálat, amely felerősítette a szélsőjobboldali kampányokat és politikusokat. Akarva-akaratlanul a szélsőjobbot Moszkva szolgálatába állította.

Az ő találmányuk a gátlástalanul hazudozó, demagóg szóvivő is, aki a náci Goebbels technikáját alkalmazza: minél nagyobb a hazugság, annál jobban elhiszik, csak sokat kell ismételni, és mindent abból kell levezetni. A sátáni technika a negatív kampány, a tudatos karaktergyilkosság, az ellenfél szándékos tönkretétele és lejáratása. Ne feledjük, 2010-ben a Fidesz úgy nyerte meg a választást, hogy nem volt programja. Csak a pusztítás és a rombolás eszközével nyertek. A magyar közéletben nem maradt egyetlen ember, akinek hitele maradt volna, mert aki felbukkan, és hatása van, azt morálisan kivégzik...

MEGÉRI A PARLAMENTBEN DOLGOZNI - ÍGY KERESNEK A FRAKCIÓK ÉS KÉPVISELŐK ALKALMAZOTTAI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.01.15.


A kimutatás szerint legjobban összességében a kormánypártok és a Jobbik alkalmazottai jártak.

Adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához a Transparency International Magyarország, hogy kiderüljön, mennyit keresnek a májusban megalakult parlament képviselőinek és képviselőcsoportjainak alkalmazottai. Kaptak is választ: 1514 alkalmazott május-novemberi bruttó bérét tartalmazó listát küldött a hivatal, írja a hvg.hu.

Jól megfizetett túlórák a Fidesznél

A Fidesz képviselőinek munkatársainak az egyhavi próbaidő leteltekor jellemzően 25-30 százaléknyi béremelés jár, de sokaknak később is nagyot ugrott fizetése, nem ritkán az addigi összeg duplájára. Akad több olyan, májusban még 183 ezer forinttal kezdő dolgozó, aki szeptember óta 490 ezer forintot keres, de több, induláskor 343 ezer forintért felvett munkatárs kezdőbére is havi 860 ezer forintra nőtt augusztus óta.

Nem lehetett oka a panaszra a frakciót segítő 132 alkalmazottnak sem. Bár az ő körükben ritkább és kisebb mértékű volt a béremelés, náluk a kezdőfizetések sem számítottak rossznak: kevés kivételtől eltekintve minden munkatárs legalább 350 ezer forintot keresett, de sok a 400, az 500, sőt a 600 ezer forint feletti fizetés is.

A rekordernek a 385 ezer forintos májusi bére októberre már 1,2 millióra nőtt.

Az emeléseket a Fidesz-frakció sajtófőnökének magyarázata szerint az országgyűlési törvény augusztus 1-jével életbe lépő módosítása tette lehetővé. Ez az, ami a képviselői alapilletményt is megnövelte 747 ezer forintról 891 ezer, két bizottsági tagsággal pedig 897 ezerről 1,782 millió forintra, és az ehhez kötött egyéb juttatások, például a lakás- és irodabérlés, valamint az alkalmazotti költségtérítés keretösszegét is – jócskán megnövelte.

A fideszes alkalmazottaknak rengeteget fizettek ki továbbá túlmunkára hivatkozva - például 202 helyett 947 ezret, 76 ezer helyett 720-at. "Amennyiben szükséges és ezt a munkavállaló is szeretné, a módosított munka törvénykönyvében foglaltakat betartva lehetőséget biztosítunk az önként vállalt túlmunkára" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Fidesz frakció sajtófőnöke a portálnak. Milliós fizetés jár továbbá azoknak is, akik "stratégiai szempontból jelentős koordinációt is magában foglaló feladatkört" látnak el.

Gáláns karácsonyi jutalmak a KDNP-nél

Létszámához képest kiemelkedően gálánsnak tűnik a munkatársaival a KDNP frakciója is, amely 11 dolgozójának fizet vállalkozási szerződés alapján havi 100-820 ezer forintot, hét további munkatársnak pedig megbízási szerződés alapján utaltak novemberben 600-800 ezer, egyvalakinek pedig megbízási keretszerződéssel 1,98 millió forintot. Nem járt rosszul a képviselőcsoport munkaszerződéssel dolgozó 16 segítője sem: ők alapból is magasnak mondható – 420–750 ezer forintos – béreiknek több mint dupláját kaphatták novemberre: 480 ezres fizetés helyett például 1 millió, a 650 ezres helyett 1,3 millió, a 710 ezres helyett 1,46 millió, egy 750 ezres helyett pedig 1,85 millió forintot. A frakció hivatalvezetőjétől úgy tudja a portál, a novemberi fizetések egyszeri karácsonyi jutalmak miatt kimagaslóak...

"SOKKAL TÖBB SEGÉLYT KAPNAK A GAZDAGOK"

MAGYAR HANG
Szerző: KATONA MARIANN
2019.01.14.


Egyáltalán nem igaz, hogy megszűnt volna a gyermekéhezés, mint ahogyan azt a kormány mondja – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Bass László. Az egyetemi oktató, egyben szegénységkutató kitért arra is, hogy becslések szerint ma Magyarországon 50 ezer gyermek éhezik.

A kormánytól folyamatosan azt lehet hallani, hogy csökken a szegénység, míg az ellenzék épp az ellenkezőjét mondja, nő a leszakadottak száma. Hol van az igazság? 

– Az első, amiben tisztán kell látnunk, hogy egyáltalán kit nevezünk szegénynek. Ugyebár mindenkinek teljesen világos, hogy akinek kevés a pénze, az szegény. Ám ez egyből felvet két kérdést: mennyi is az a kevés, illetve valóban csak a pénzről van-e szó. A klasszikus, XIX. századi elméletek abból indultak ki, hogy akkor számít valaki szegénynek, ha nem tudja fenntartani magát. Ha én minden nap eszem egy kiflit, akkor vajon fenn tudom tartani magam?

Végeredményben van mit ennem, nem halok éhen, de az biztos, hogy nem táplálkozom egészségesen. Mi történik, ha emiatt megbetegszem, vajon el tudok-e jutni orvoshoz? Mi van akkor, ha, mondjuk, még ez is belefér, de meleg ruhát már nem tudok venni, vagy télen csak egyetlen szobát tudok befűteni? Vajon hozzátartozik-e az önmagam fenntartásához, hogy tudjak venni egy buszjegyet, amivel eljuthatok a munkahelyemre? Rögtön szemet szúr, hogy egy egész szükségletcsomag rajzolódik ki.

A korábban használt létminimum-számítás nem jó megoldás?
– Ez a mérés a táplálkozástudósok kalkulációján alapul: kiszámították, hogy az egészséges étkezéshez egy felnőtt embernek nagyjából havonta 25 ezer forint kell. Ha egy klasszikus, két felnőttből és két gyerekből álló családot nézünk, akkor nagyjából már 90–100 ezer forintnál járunk. De ez még csak a táplálkozás! A modell kidolgozói az eredményt egyszerűen megszorozták hárommal, hogy az összes többi szükségletet is fedezni tudja a család, tehát 250–300 ezer forintnak kellene befolynia a háztartás kasszájába. Érdemes végiggondolni, hogy az ismerősi körben hányan érik el a küszöböt… E számítás szerint ma Magyarországon 3-4 millió ember él a létminimum alatt. Ám valóban, ezt, ebben a formában ma már nem méri a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Akkor miből lehet kiindulni?
– A jövedelmi szegénységet szokták használni. Ez azt jelenti, hogy veszik a legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmi szintet, megkeresik a közepét, és aki annak a 60 százaléka alatti összegből él, az szegény. Egy kétfelnőttes, kétgyerekes családra visszaszorozva legutóbb ez az összeg 160 ezer forint volt, nagyjából 1,5 millió embert érint. Az uniós statisztikákban egyébként Magyarország ezzel az adattal hagyományosan a középmezőnyben áll.

A mélyszegénység mennyi embert érint? 

– Erre leginkább becslések vannak, de körülbelül 200–400 ezer embert...

EGÉSZ ÉJJEL, ALVÁS KÖZBEN IS FILMEZTÉK SZÉLT ÉS HADHÁZYT A KÖZMÉDIÁBAN

444
Szerző: BOTOS TAMÁS
2019.01.15.Miután hosszú ideje eredménytelenül várnak választ kérdéseikre a közmédia vezetésétől, hétfőn ismét megjelent az MTVA Kunigunda utcai központjában Szél Bernadett és Hadházy Ákos. A két országgyűlési képviselő kijelentette: addig maradnak, amíg nem válaszolnak nekik. Szél Bernadett Facebook-posztja szerint 

egész éjjel, alvás közben is filmezték őket.


Mikor felébredt, egy ráirányított kamerával találta szembe magát.

"Sok mindent csináltam már a kamera előtt — aludni még nem aludtam, az fix. Hogy ebből milyen műsor lesz, elképzelni sem tudom. Ezek konkrétan perverzek,"
írta...


SOK A KÉTELY AZ ARANY KÖRÜL - KÉSZÜL IS AZ ÚJABB VÁLSÁGRA A VILÁG, MEG NEM IS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.15.


Több jegybank telepakolta trezorjait arannyal, de a befektetők többsége – derült ki egy felmérésből – nem hisz az aranytartalékokról közzétett adatoknak. Mások a manipuláció eszközét látják a sárga fémben. Az mindenesetre nem valószínű, hogy az arany visszanyeri a nemzetközi pénzügyekben betöltött jelentőségét, befektetési eszközként azonban nőhet a szerepe.

A tavalyi év egyik figyelmet keltő híre volt, hogy tavasszal a Magyar Nemzeti Bank hazahozatta addig Londonban tárolt 3,5 tonnányi aranytartalékát, majd ősszel – sokak szerint Orbán Viktor kezdeményezésére – tízszeresére, 31,5 tonnára emelte a sárga fém mennyiségét. Ez több más országénak még mindig csak a töredéke. Az USA (a világon legnagyobb) aranytartaléka a legfrissebb adatok szerint 8133 tonna, ezt Németország követi 3369 tonnával, majd Olaszország és Franciaország következik 2451 és 2436 tonnával. A közvetlen környezetünkével már jobban összevethető, Csehország például mindössze 8,8, Szerbia 20 tonnányi arannyal rendelkezik, és Románia 103, Lengyelország 128 vagy Ausztria 280 tonnája sem mutat sokkal többet, mint az országok gazdaságának méretei közötti különbséget.

Már persze ha egyáltalán elhisszük ezeket az adatokat. A szingapúri Bullion Star aranykereskedő cég egy twitteres felmérésben kérdezte meg ügyfeleit és követőit, hogy elhiszik-e a kínai jegybank által az 1842 tonnányi aranytartalékokról közzé tett adatokat. A válaszolóknak mindössze 9 százaléka adott hitelt a közleményeknek, 55 százalékuk szerint több, ezen belül 40 százalékuk szerint sokkal több az ázsiai hatalom aranytartaléka. 36 százalék viszont úgy vélekedett, hogy mivel Kína a gazdasági adatok és mindenféle mennyiséggel kapcsolatos számok eltúlzásáról ismert, így lehetséges, hogy az aranyuk is kevesebb a közöltnél...

ÚJ KESERŰSÉG MAGYARORSZÁGON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Katalin
2019.01.15.


Év végén szokás szerint rengeteg határátkelő látogat haza az ünnepekre, utána pedig mindig akad, aki megosztja így szerzett tapasztalatait. A Svájcban élő Katalin is hazalátogatott és komoly változásokat érzékelt a korábbiakhoz képest. (A kép másik oldala Balázs tegnapi posztja, azt is érdemes ide kattintva elolvasni.)...

A hatodik év végén már meg sem kérdezik az otthoniak, hogy mi újság Svájcban. Korábban többeket érdekelt, hogy milyen is a csöpp helvét ország, miről szoktak népszavazást hirdetni vagy milyen külföldinek lenni itt. S mi meséltünk sokat, sokfélét.

Idén a korábbi témák és kérdések helyett új gondolatokkal álltak elő otthon barátaink a karácsony édes ünnepén.

Az egyikük például hangos töprengésbe kezdett, hogy a külföldön élő magyar emberek, főleg a magyar gyerekek már nem igazi magyarok, mert hat rájuk a kinti iskola, a nyugati szemlélet, többnyelvűségben nőnek fel.

Azt hittük, rosszul hallunk. Van valami új definíció arra, hogy ki az igaz magyar? Lemaradtunk valamiről, amíg az itthoni hírek helyett a kinti újságokat olvastuk?

Egy másik barátunk azt kezdte el nekünk feszegetni, hogy minek van szavazati joga annak, aki külföldön él. Persze részletesen hozzátette, hogy nemcsak ránk gondol, hanem az összes határon túli magyarra, aki nem otthon adózik. S aki nem adózik egyáltalán, az szavazhatna?

De ebbe az utcába nem mentünk igazán bele, mert jött a becsmérlés, hogy fogászatra és egyéb szolgáltatásra bezzeg haza tudnak jönni a külföldön adózó polgárok.

S újra azt éreztük, hogy itt valami nagyon nem stimmel, ismét lemaradtunk valami hazai eseményről, hiába látogatunk gyakran haza...

BREXIT BREXITJE: IMMÁR NEM CSUPÁN AZ EU-BÓL VALÓ KIVÁLÁS, HANEM NAGY-BRITANNIA EGYSÉGE IS A TÉT

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2019.01.15.


Sorsdöntő szavazásra készül kedd este a brit parlament: a képviselők várhatóan elutasítják az EU-val kialkudott kompromisszumot a Brexitről, de ettől még számtalan kompromisszumos és durva szakítási változatról ír a nemzetközi sajtó. A parlament akár megpróbálhatja átvenni a hatalmat a brit kormány fölött, ami sok évszázados hagyományt törne meg Angliában. 

Kedden este a brit parlament várhatóan szavaz majd arról az EU-ból való kilépési egyezményről, amelyről elvileg már decemberben voksolniuk kellett volna a londoni honatyáknak. Ám Theresa May brit konzervatív kormányfő 2018 végén – látva, hogy az EU-val kialkudott egyezség nem kapná meg a szükséges számú igent – elhalasztotta a szavazást. Ugyanakkor a helyzet gyakorlatilag változatlan az egy hónappal ezelőttihez képest: a tervezet továbbra sem élvezi a képviselők többségének támogatását.

Az Egyesült Királyságban így most azon kombinálnak, milyen következményekkel járhat az, hogy a honatyák elutasítják a javaslatot.

A legrosszabb esetben az úgynevezett „no-deal brexit” következhet be, azaz egyezség nélkül távozik London az EU-ból. Ez azonban végtelenül felelőtlen lépés lenne, mert az Egyesült Királyság és Európai Unió oly sok szállal kötődik egymáshoz, hogy a hirtelen szakítás a kereskedelemben, a közlekedésben és a távközlésben, a pénzügyi szektorban és még számtalan ágazatban visszafordíthatatlan károkat okozna.

A brit kormányfő a szavazás előtti nyilatkozatai egyikében emelte a tétet: szerinte immár az Egyesült Királyság szétesése fenyeget.

A Spiegel idézi a miniszterelnököt, aki Skócia és Észak-Írország leválásával is riogatta a parlamenti képviselőket.

A no deal Theresa May szerint a skót függetlenségi törekvéseket erősítheti fel, és ugyancsak megtámogatná azokat a törekvéseket, amelyek Írországot (a független állam) és Észak-Írországot (jelenlegi brit tartomány) közelítenék egymáshoz.

Ezért May ismételten arra szólította fel a parlamenti képviselőket, támogassák az EU-val előkészített kompromisszumot. Ugyanakkor May veresége nyilvánvalónak tűnik kedd este a Westminsterben: várhatóan legalább száz konzervatív képviselő szavaz a Brexit-deal ellen, mivel azt olyan megoldásnak tartják, amely az Egyesült Királyság szuverenitását sérti. Elsősorban az észak-ír határ nyitva tartásának garanciáját kifogásolják azok a konzervatívok, akik radikálisabb szakítást szeretnének az EU-val...

A NAGY STRATÉGA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.01.11.


...Felmérhetetlen, amit ez a korszak rombolt, legfőképp talán a lelkekben. Az eszelősöket még eszelősebbekké tette, aki meg csak normálisan akart boldogulni, hinni a saját tehetségben, vállalkozó kedvben és abban, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indul, annak egy életre elvették a kedvét a korrupt és zavaros pályázatokkal. Viszont újra megjelent sok úri vadász meg lóerővirtuóz, jellemző, hogy miként gondolkodik a korszak egy divatdiktátora az olcsó divatról: „Eleve a divat meg az olcsóság... olyan, mint a vegetáriánus májkonzerv. Hát hogyne. Persze. Meg a turi is, ha valaki »szegény«, úgymond. De aki »szegény«, az miért akar divatozni?” – idézi a Ripost. Ezt időközben a nagy fölháborodásra visszavonta a mester, de hogyan gondolhatott egyszer is ilyet?

Ilyen országot hagy Orbán maga után, meg a sok szélhámos beosztottjának töméntelen mennyiségű zseléstubusát. Ez marad majd, meg a stílfésűk, meg a hajszárítók.

De azért még nem védtelen. A védtelenségnek az első fázisában van, amikor a kiépíthető fal összes vonalát fölhúzták már köré, de a védett példány egyre kikezdhetőbb. Nyilván sokáig kiabál még a hatalmi sáncok mögül kifelé, de a támadások egyre nagyobb része fizikai erővel már nem hárítható. A mostanában sokat emlegetett élőerővel sem, ráadásul ezzel meg az a baj, ha túl sokáig szükség van rá, mindig akad ott valaki, aki egyszer csak fölteszi azt a nyilvánvaló kérdést, végül is kit védünk. És marad majd a vég, ami alighanem olyan lesz, mint amit Petri György 1989-ben megírt: „Mint irdatlan nagy dög kimúlt a korszak. / Elvették a kedvenc játékomat”. Vagy mint Esterházy Péter írta ugyanekkoriban: mi lesz velünk, ha a rendszerrel együtt megszűnik a kelet-európai kis szocialista abszurd? Mert igen: lehet egy rendszer taknyos és aljas, lehetnek működtetői akármennyire kártékonyak és jellemtelenek, abban éltünk, és néha még boldogok is voltunk benne.

BOLONDOKHÁZA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.01.14.


Bezárták a fővárosban a Merényi Kórház pszichiátriáját.
Érdekes fejlemény, különösen, ha arra gondolunk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere éppen az ilyen páciensekre lett optimalizálva, akik akár saját érdekeik ellen is képesek támogatni a Vár Fura Urát.
A pszichiátriai részleg egyébként éppen ideális méretű volt, méretét tekintve alkalmas akár a kormány és az összes államtitkár egyidejű kezelésére, akár a Magyar Országgyűlés összes képviselőjének befogadására.
Nemrég újították fel - a zárt osztály új zárakat kapott, a kényszerzubbonyok hátára már felvarrták a TEK feliratot, a raktárakban hegyekben állt a focilabda, volt egy elkülönítő hálós ággyal a Nemzet Esze számára, és zártláncú televízió, mint a Parlamentben.
A páciensek választhattak, vagy ezt nézhették, vagy a mikrohullámú sütőt, igaz, utóbbinak kisebb a képernyője.
A műsort a közszolgálati televízió biztosította, semmi izgalom, semmi enerváltság, töretlen optimizmus, folyamatos győzelem, full boldogság, elégedett nyuggerek, jólképzett fiatalok, a nyuszikat legyőző anyák, háttérben a meggyőző alom csángó kesergőket énekel.
A horrort Soros képviselte, aki a filmen egy láncfűrésszel kergette Wittner Mariskát, egyenesen a migránsok karmai közé - producer Andy Vajna.
Az ételt a Costes biztosította, a négyfogásos menü a bolondnak is megérte volna, de már nincs rá szükség.
A pszichiátriát bezárták, a zárt osztályból így zárt-zárt osztály lett, a betegek meg mehettek világgá.
Végül is Cegléd itt van a szomszédban, aki beteg, az pedig ne panaszkodjon, nyögjön.
A bezárás oka a szakemberek hiánya.
Ebből is látszik, hogy nem mindenki bolond, aki leharapja a bögre fülét, merthogy az a legfinomabb, - a vízválasztó itt az, hogy külföldön dolgozik, vagy itthon.
Aki itthon, az mehet is ízibe elektrosokkra, 2030-ig még van, utána se áram, se sokk.
Majd küld nekünk Cassandra-levelet Viktor Tongáról, mint Kossuth Deáknak, mi meg talán kölcsönadhatnánk neki L.L. politológust, mint jövendölési szakembert - valami hasznunk nekünk is legyen...

HÚHA ANYÁNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.15.


Amikor Bayer Zsolt veretesen ocsmány nyelvezetű írásműveiért megkapta a maga birodalmi keresztjét, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nem aggódott. Amikor az Orbán seggéből kilógó médiatermékek kitartott firkászai, a mindenféle sajtóklubok és félórák meg más uszító, fröcskölő meg habzó nyálú kurvaanyázásai elárasztották az országot a szeretet jegyében, akkor sem volt különösebb baja a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének.

Zárójelben annyit, aki a homlokára írja, hogy értelmiségi, és még pláne keresztény is, az az én olvasatomban minden aljasságra képes. Az ilyenek szoktak befogott orral belerúgni a koldusba, meg kiírni a templom ajtajára, hogy azokat ne etessék a Krisztusban testvérek. Volt nekem egy cimborám, aki készíttetett egy névjegyet, amin ez állt: Kovács István, segédmunkás. Ez az önmeghatározás már karakán és komilfó, benne van, hogy a gazdája milyen biztonsággal viseli az életet, sőt, még érzéke van a szarkazmushoz is.

Éppen ezért és még továbbá, kérdés, hogy valaki mitől értelmiségi, hogy erről adnak-e papírt, hogy Bibó az volt-e? Vagy, hogyha keresztény, akkor miért marxista terminológiát használ az önmeghatározásra, és azt még végig sem gondoltuk, mitől keresztény. Ha Orbán is az, akkor persze nincsen kérdés, akkor helyben vagyunk, meg akkor is, amikor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége azidőtájt tartotta fontosnak megszólalni a magyar nyelv tisztaságáért, amikor sláger lett az O1G-ből.

Így aggódnak ők:

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vezetősége és tagsága aggodalommal tapasztalja azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult. A legfőbb közjogi méltóságokat, a vezető politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlő szóhasználat sajnos mindennapossá vált…Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvő nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendő példa. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: aki szelet vet, az vihart arat.”

Ez derék dolog, dicséretes szorongás, viszont semmi köze az élethez. Gyermekeink, a keresztény kisdedek feltehetőleg nem politikai nagygyűlésekbe kábulnak bele, sokkal inkább a testnevelésbe ojtott hazafias nevelésbe hittannal fűszerezve, midőn aztán analfabétaként ájulnak ki az iskolapadból. Az oktatás elkáslerítása ellen szava nincs az értelmiségieknek és pláne keresztényeknek.

Másrészt pedig, midőn a nyelvért aggódunk, nem ártana utána nézni, hogyan működik az, mint valami élő organizmus. Hogy egyrészt a való világból fakad, azt ábrázolja, s ha az a világ mocsokkal terhes, akkor a nyelv is elaljasul. Ekképp abban igaza van a keresztény értelmiségieknek, hogy “aki szelet vet, vihart arat”, ugyanis Orbán Viktor és nertársai bűnei óhatatlanul hozzák ki az emberből a kurvaannyázást. Ezen túl forradalmakban sem szoktak illemórákat tartani, hogy aszondja, szíveskedjék a bitó alá fáradni kedves vezető, hanem fölrántják a lámpavasra...

ORBÁNT NEM KELLETT SOKÁIG GYŐZKÖDNI, HOGY SOROS TÖKÉLETES ELLENSÉGKÉP SZÁMÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.19.


- A Soros elleni gyűlöletkampány mára prototípus lett, ha a jobboldal valakit le akar járatni a világban

- Összenő, ami összetartozik: az AfD - Orbán nagy híveként - az Európai Parlament feloszlatását szorgalmazza

- Az alkotmánybíróságok - elvileg - tabut jelentenek a demokráciaellenes erők nyomulása során, de a világ kifordul a sarkából

Tages-Anzeiger

A Fidesz egykori amerikai kommunikációs tanácsadójának munkatársa elismerte, hogy a néhai Finkelstein, a lejáratások nagy mestere találta ki az aljas kampányt Soros György ellen. Neki és a Birnbaumnak, aki maga is zsidó és most először nyilatkozott a háttérről, nagy része volt abban, hogy az antiszemitizmusból újra politikai fegyver lett, illetve hogy ezzel szoros összefüggésben az emberbarát milliárdos mára a világ egyik leggyűlöltebb emberének számít. Azt meséli, hogy Finkelstein választási stratégaként zseni volt, remekül felismerte a közhangulatot és nagyon értett ahhoz, miként kell megosztani, az embereket egymás ellen uszítani. A félelem volt nála az alap, mármint, hogy úgy beállítani az ellenfelet, mint aki veszedelmes a szavazópolgárokra nézve. Azt vallotta, hogy aki először támad, az győz, csak meg kell találni a megfelelő témát és ellenséget hozzá. Amint a másik oldal reagál a vádakra, azonnal magára is vette azokat. Ezzel pedig oda a bizalom iránta. Viszont ha nem válaszol, az se jó neki, de a sajtó mindenképpen felkapja az ügyet.

Úgy tudni, hogy Finkelsteint 2008-ban Netanjahu közvetítette ki a visszatérésen dolgozó Orbán Viktornak. Hivatalosan a Századvég szerződtette, tanácsai nyomán a Fidesz simán legázolta az MSZP-t, már a választások előtt. Az országot akkor igencsak sújtotta a pénzügyi válság, a nemzetközi intézmények diktálták a feltételeket, azért az amerikai szakértő azt javasolta Orbánnak, hogy a bürokraták és a külföldi nagytőke emberei legyenek az ellenfelei. Azzal jól egyben lehet tartani a nyájat. Az alapot Schmitt Mária adta meg hozzá, aki szerint Magyarországot a történelem során folyamatosan ostromolták az idegenek: a törökök, a nácik, majd a kommunisták. Az országnak ily módon az a küldetése, hogy elhárítsa a külső befolyást és megvédje a kereszténységet.

Ekkor pattant ki az az ötlet, hogy Soros testesítse meg a nemzetközi pénztőke összeesküvését, gyorsan megteremtődik az a gyűlölt figura, akire azután sokfelé rávetik magukat a politikusok. Kapóra jött hozzá, hogy liberális, sikeres tőzsdei spekuláns, aki elutasítja a kapitalizmus könyörtelenségét. De a legfőbb, hogy nem volt benne a politikában, nem tudott visszavágni. Már csak el kellett adni az ötletet a népnek.

Az első sortüzet az összehangolt hadjáratban, 2013 augusztusában a Heti Válasz adta le a befektetőre, illetve az általa állítólag támogatott civilekre. Majd következett az Ökotárs-sztori. A nyomozás semmit sem talált, de kialakult a kép az NGO-k veszedelmes machinációiról. Két évvel később kitör a menekültválság és Soros megírja, hogy szerinte mit kellene tenni a migránsokkal, ami talált pénz Orbán számára. Azonnal nekitámad egykori jótevőjének, mondván, hogy az gyengíteni akarja a nemzetállamokat, mert az a célja, hogy Európát illegális bevándorlókkal árassza el. Egy nagy összeesküvés részeként. A rágalmak egyre gátlástalanabbak lettek, megindulnak a kirohanások a CEU ellen. A csúcspont az, amikor 2017 júliusában az egész ország tele van Soros-plakátokkal. A kampány 40 millió euróba került, ami több, mint tízszer annyi, mint amennyit a Nyílt Társadalom Alapítvány előző évben elköltött Magyarországon. De hatott, az üzletember a gonosz szinonimájává vált. Az is bejött, hogy minél inkább cáfolt, annál inkább alátámasztotta az állítást, hogy beleavatkozik a politikába.

Magyarországon alakult ki a jobboldal legütősebb ellenségképe, tökéletes gyúanyag az internet világa számára. Birnbaum úgy fogalmaz, hogy Soros a közös nevező a nacionalisták számára. Miközben két zsidó állította őt az antiszemita beütésű hadjárat célkeresztjébe. A narratíva jól illeszkedik a világuralomra törő, gonosz, pénzsóvár zsidó réges-régi mítoszához. Még akkor is ha a magyar vezetés ki nem ejtette a száján a „zsidó” szót. Ám a választók értették az üzenetet. Birnbaum hevesen visszautasítja az antiszemitizmus vádját. Azt állítja, ők ideológiai alapon építették fel a tervet, abban semmi szerepet nem játszott Soros származása. De egyébként is: nem lehet támadni valakit, ha zsidó? Amúgy pedig a zsidóellenességet kitörölhetetlennek tartja, a kampányuknak legfeljebb lett egy új áldozata. De ettől még mindent ugyanúgy csinálna, mint eredetileg.

Orbánnak közben nagy tervei vannak Európában, úgy gondolja, hogy Magyarország példakép lett a világban a jobboldal szemében. Azt vallja, hogy a politikusnak nincs szüksége vízióra, csak azt kell tennie, amit a nép helyesnek tart. Gondosan méri a közvéleményben lépései várható hatásait. Ezzel szemben Finkelstein kijelentette, hogy meg akarta változtatni a világot, ez sikerült is, csak éppen a világ rosszabb lett, mint amilyen volt.

FAZ

Az újság rendjén valónak tartja, hogy a CDU új elnök asszonya felül akarja vizsgálni az utóbbi 3 év kormányzati menekültpolitikáját. Nem azt, hogy annak idején humanitárius megfontolásokból felnyitották határokat a szerencsétlenek előtt, akik a háború elől menekülve rekedtek Magyarországon, hanem ami utána történt. Merkel annak idején kemény próba elé állította a közösséget, az államiság alapjai kerültek veszélybe. A következményeket a mai napig is érezni és nem tudni, hogy hol a vége. Németország igencsak magára maradt az európai jogközösségben. A nemzetek fölötti küldetéstudatot nem osztják a kelet-európaiak, a britek, de még a franciák sem. Merthogy nagyon nehéz több százezer muzulmán migránst nagyobb szociális megrázkódtatások nélkül befogadni.

Nem elvesztegetett idő, hogy megpróbáljanak tanulni a történtekből. Németország, az EU központi szociális jogállama és mágnes a migránsok számára, nem adhat tartózkodási jogot bárkinek, aki átjutott a határain. Humanitárius kötelezettségeinek teljesítéséhez az államnak fenn kell tartania az ellenőrzést a bevándorlás és a lakosság összetétele fölött. Ez a dolga, egyben a nemzeti identitás kérdése.

Süddeutsche Zeitung

Nem hozott érdemi vitát az a berlini nemzetközi szakmai tanácskozás, amelyen alkotmánybírák és más jogászok azt vitatták meg, miként lehetne megmenteni a jogállamot Európában, pedig a konferenciára meghívtak két magyar alkotmánybírát is – mindkettőt az Orbán-kormány nevezte ki. Varsóból csak régi bírák érkeztek, az újak visszautasították a lehetőséget. Az eseményt azért hívták össze, mert látnivaló, hogy a vége felé közeledik a demokrácia Magyarországon, Lengyelországban, sőt, most már idetartozik Románia is. A részvevőket az foglalkoztatta, fel lehet-e tartóztatni valamiféleképpen a folyamatot. Hogy mit lehet tenni, amikor tekintélyelvű kabinetek előbb aláássák az Alkotmánybíróságot, majd betagolják a saját rendszerükbe. A magyarok barátságosan védelmükbe vették a működő demokratikus jogállamot. A jelenlévők többsége ezzel szemben helyeselte, hogy az Európai Bíróság jár az élen, amikor az értékeket kell megóvni.

A magyar és a lengyel állam az értékek zsarnokságát hangoztatja, vagyis hogy Brüsszel a balliberális ideológia alapján az európai normákat kötelezően a jogállamiság nemzeti formája fölé helyezi. Ám fontos, hogy az európai intézmények végre reagálnak és fokozzák a nyomást. A jelenlévők mégsem optimisták, mert az euroszkeptikus államok nem sokra becsülik az Európai Bíróságot. Ráadásul, amikor a testület ilyen kérdésekkel foglalkozik, akkor a nemzeti joghatóság területére merészkedik, és ez veszélyes. A német Alkotmánybíróság feje figyelmeztetett is, hogy nem szabad újabb támadási felületet adni a magyar és a lengyel nacionalisták számára.

De a bírói függetlenség nem lehet vita tárgya. Vagyis a vörös vonal ott húzódik, hogy félretolják, netán gleichschaltolják az alkotmánybíróságot. Persze ez sem ilyen egyszerű, hiszen a két testület Magyarországon és Lengyelországban hoz érdemi ítéleteket – politikailag érdektelen ügyekben. Ezzel együtt lehet esetükben még igazi Alkotmánybíróságról beszélni? És van itt még valami, amit az egyik német alkotmányjogász úgy fogalmazott meg: mit kezdjenek a vörös vonallal, amikor az európai országok felében populista kormányok vannak hatalmon?
...

ÁLOMMUNKA ÁLLAMI PÉNZBŐL: MILLIÓKAT ADTAK AZ ÉV VÉGÉN A MUNKATÁRSAIKNAK A FRAKCIÓK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.01.15.


Kimaxolta a mozgóbér fogalmát a Jobbik képviselőcsoportja: a hvg.hu birtokába jutott összesítés szerint egy erősen hullámzó (ki)fizetési rendszerben akadt olyan munkatárs a frakció mellett, aki kétmillió forintnál is többet tudott keresni havonta. A Fidesz képviselői a fizetési adatok szerint durván túlóráztathatták az alkalmazottakat, míg az alapból is magas fizetéseket adó KDNP karácsonyi jutalommal emelte alkalmazottai bérét egymillió forint fölé.

A parlamenti képviselőket segítő munkatársak listáját és fizetési adatait még október végén kértük ki az Országgyűlés Hivatalától. A hvg.hu adatigénylésére adott válaszában akkor csak egyetlen hónap, az október kifizetéseit adta ki a hivatal, azt is csak nevek nélkül, mivel a nem köztisztviselő alkalmazottak neve álláspontjuk szerint érzékeny személyes adat. (Szerkesztőségünk ezzel nem ért egyet, ezért az adatokért várhatóan pert indítunk.)

Az elutasító válasz után a Transparency International Magyarország egy kicsit másként fogalmazva és immár a képviselőcsoportok alkalmazottaira is kiterjesztve újabb adatigénylést küldött az Országgyűlés Hivatalának, amire december utolsó napjaiban - ismét a nevek megjelenítése nélkül – érkezett válasz.

Az összesen 1514 alkalmazott május-novemberi bruttó bérét tartalmazó újabb lista segítségével már nem csak pillanatképet tudtunk rajzolni a képviselők segítőinek fizetléseiről, hanem mozgásokat-tendenciákat is meg lehetett figyelni. És azt is megtudhattuk, hogy a képviselőkön túl mennyit fizetnek alkalmazottaiknak az egyes képviselőcsoportok.

A kimutatás szerint legjobban összességében a kormánypártok és a Jobbik alkalmazottai jártak...

SZÉL BERNADETT: TÚLÓRÁZNI JÖTTÜNK! BENTRŐL JELENTKEZÜNK


YOUTUBE
Szerző: SZÉL BERNADETT
2019.01.14.


Facebook oldalam, ahol rendszeresen megosztom a fontosabb élő videókat, esetenként híreket osztok, stb: https://www.facebook.com/groups/polit...