2018. június 14., csütörtök

BARTUS LÁSZLÓ: MI AZ AZ ORBÁNI KERESZTÉNY KULTÚRA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.06.13. A Fidesz az általa alkotott törvénytelen és illegitim Alaptörvényébe iktatja a “keresztény kultúra” védelmét. Ezt is éppen olyan önkényesen, legitim felhatalmazás nélkül, ahogyan eltörölte az utolsó demokratikus, törvényes Alkotmányt. A szöveg így szól: “Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.” Kíváncsiak leszünk, hogyan fordítják ezt le a gyakorlati cselekvés nyelvére.

Már az is kérdés, mi “Magyarország önazonossága”, azt leszámítva, hogy Magyarországon született és magyar nyelvet beszélő polgárok közössége vagy valami hasonló. De nyilván arról van szó, hogy “Magyarország önazonosságát” a “kereszténységgel” kapcsolják össze, ahogy az már a Preambulumban is szerepel. Magyar az, aki keresztény, keresztény az, aki magyar. Világos, hogy a zsidó nem keresztény, ezért nem is magyar. A muszlim se, ateista se. Ebből eddig a zsidókat küldték megsemmisítő táborokba a “keresztény” magyarok.

Ezért már a Preambulum is sérti a világnézetileg semleges állam eszméjét, ami az alapja annak, hogy az állam a polgárok világnézeti szabadságát tiszteletben tartsa, világnézeti alapon semmiféle megkülönböztetés ne érhessen senkit. De ez nemcsak a világnézetileg semleges állam eszméjét sérti, hanem magát a kereszténységet is. A kereszténységnek a nemzettel való azonosítása éppen úgy sérti a kereszténységet, mint a nemzet tagjait. Arról nem beszélve, hogy az egész politikai kereszténység alapja az antiszemitizmus.

Orbán ezzel istenkirályságot épít. A leválthatatlan hatalmát isteni eredetűnek állítja be. A “keresztény király” hamis pózában tetszeleg, a nemzet és az ő politikai kereszténységének azonosítása azt jelenti, hogy rajta kívül senki nem jogosult az ország vezetésére, mert az a nemzeti önazonossággal ellentétes lenne. Magyarul, most foglalja alaptörvénybe az örökre szóló hatalmi igényét. Miközben az igazi kereszténységnek ehhez semmi köze, az emberek azonban ezt nem tudják, de erről senki nem világosítja fel őket.

A kereszténység Alpatörvénybe emeléséhez először is tisztázni kellene, mit tekintenek a törvényalkotók kereszténységnek. Melyik vallási irányzat tantételeit fogadják el. Már csak azért is, mert például a római katolicizmus, mint egy vallási rendszer, nem kereszténység, bármennyire is azt hiszi bárki. Ettől még lehetnek keresztények a katolicizmushoz tartozó emberek, de ennek semmi köze a keresztényellenes egyházuk tanításaihoz. A protestáns felekezetek egy jelentős része is így gondolja ezt, és viszont.

Ebben az esetben az államnak kellene definiálnia a kereszténységet, ami abszurd, mert az állam nem dönthet hitéleti kérdésekben. Teológiai vitákat sem dönthet el. Amikor az orbáni NER a nemzeti önazonosságot a “kereszténységgel” akarja azonosítani, akkor kénytelen az egyes felekezetek hitvitáiban igazságot tenni, vagy egyes keresztény irányzatokat kizárni, a nemzet azon részeivel és tagjaival együtt, akik nem is tartják magukat kereszténynek.

Még ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a Bibliában megfogalmazott kereszténység semmiképp nem olvadhat össze az állammal, mert “evilág” ellentétes Isten országával, s a Biblia szerint “evilág fejedelme” a Sátán, Isten és a kereszténység ellensége. Amikor Jézust megkísértette a Sátán a pusztában, ő elutasította ezt a kísértést. Vajon keresztény-e az az ember, aki nem azt teszi, amit Jézus? A kereszténység nem evilágból való.

Aztán alapvető probléma az is, hogy Jézus Krisztus, a kereszténység alapítója, Megváltója, nem országokat, és nem nemzeteket váltott meg, hanem egyéneket. Ádám bűne az egyes emberre hatott el, ahogy Jézus Krisztus megváltása is. Ez nem azonos az általuk alkotott országgal, nemzettel. Isten ismeri az övéit, de más nem. Az Isten országa nem szemmel látható módon jött el, az Isten országa benneteket van, akik hisztek. Ezt csak Isten tudja.

Keresztény ország és keresztény nemzet nincs, fogalmilag kizárt. Csak keresztény ember van. A keresztény egyház, Jézus Krisztus szellemi egyháza nem látható, egyetlen felekezet vagy egyház sem azonos vele. Az igazi szellemi Egyház határai nem esnek egybe az egyes egyházak és felekezetek határaival. A keresztény Egyház Feje maga Jézus Krisztus. Hogyan képzeli azt Orbán Viktor, hogy ezt a magyar állam és a saját személye alá rendeli?

A Bibliában nincs szó keresztény államról, országról, nemzetről, egyetlen nemzet sem lehet azonos vele, mert egyetlen olyan nemzet sincs, amelynek határai egybeesnének Jézus által megváltott emberek közösségének, az igazi Egyháznak határaival. De ez csak a halmazati probléma, a belső tartalomról nem beszélve. Ez annál inkább is nehéz kérdés, mert Isten a liberalizmus híve, és az egyének szabad döntésére bízza, hogy elfogadják őt vagy nem.

Amit Isten megenged az embernek, azt Orbán Viktor nem engedi meg, mert ő nagyobb akar lenni az Istennél is. Isten ihletett beszéde a Biblia, annak minden szava az Istentől származó szó. Aki ezt nem hiszi, az már nem is keresztény. Maradjunk ennyiben. S ha ez így van, akkor a Bibliát kell alapul venni a kereszténység definíciója szempontjából, nem egy megtéretlen, hitetlen, felcsúti tolvaj meghatározását, mert az istenkáromlás...VÉGET ÉR AZ INGYENPÉNZ KORSZAKA EURÓPÁBAN

INDEX
Szerző: -MT-
2018.06.14.


A modern gazdaságtörténet talán legradikálisabb korszaka ért véget ma Európában: az Egyesült Államok jegybankja után az Európai Központi Bank is bejelentette, hogy szépen lassan felszámolja eszközvásárlási programját. Ez magyarul azt jelenti, hogy az EKB elzárja a 2500 milliárd eurós pénzpumpáját, amivel eddig életben tartotta az uniós növekedést. Az optimista várakozások szerint Európa képes lesz így is megállni a talpán, de az ingyenpénz korszakának vége számos kockázatot is tartogat, amelyek Magyarországot is érinteni fogják.

Ha esetleg az utóbbi években nagyon jól járt vele, hogy olcsó lakáshitelt vagy fogyasztási hitelt vett fel, esetleg fejlett világbeli részvényekbe vagy származtatott alapokba fektetett, vagy vállalkozására vett fel kölcsönt; vagy pont ellenkezőleg, azon mérgelődött, hogy semmit nem fialnak az állampapír-befektetései; netalántán csak annak örült, hogy ha már a szolgáltatások mocskosul megdrágultak, legalább a tartós fogyasztási cikkek olcsóbbak lettek, akkor van egy rossz és egy jó hírünk, ami egyébként egy és ugyanaz: úgy tűnik, hogy ennek most mind vége.

A fenti folyamatokat, azaz az olcsó hitelezést, a részvényárak elszaladását és az államkötvények olcsóságát elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) egy magyarul elég hülyén hangzó, de annál fontosabb programja, a mennyiségi könnyítés (quantitative easing - QE) okozta. A program keretén belül az EKB eszméletlen mennyiségű pénzt,

MINTEGY 2500 MILLIÁRD EURÓT (800 EZER MILLIÁRD FORINT, A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS NAGYJÁBÓL NEGYVENSZERESE) ÖNTÖTT AZ EURÓZÓNÁS PÉNZPIACOKRA, HOGY KIRÁNGASSA A VALUTAÖVEZETET A VÁLSÁGBÓL.

Ez mérsékelten ugyan, de sikerült. A pozitív hatásokból pedig még ide, az európai uniós végekre is elég sok lecsorgott. Egyfelől részben közvetlenül, részben a Magyar Nemzeti Bank EKB-t követő monetáris politikáján keresztül a magyar társadalom egy része elég jól profitált pénzügyileg. Másfelől az QE által (is) segített nyugat-európai konjunktúra húzta magával a magyar gazdaságot is az utóbbi években, az EU-s transzferek mellett az éledező nyugati kereslet volt a fő oka, hogy az elmúlt egy-két évben jól teljesített Magyarország.

A PÉNZPUMPÁT VISZONT MOSTANTÓL SZÉPEN LASSAN ELZÁRJÁK, ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGNAK, AMELY AZ UTÓBBI HÁROM ÉVBEN ÚGY FÜGGÖTT AZ INGYENPÉNZEN MINT VALAMI ROSSZ HEROINISTA, MEG KELL PRÓBÁLNIA VISSZATÉRNIE A VÁLSÁG ELŐTTI, RENDES KERÉKVÁGÁSBA.

Ez pedig nem lesz egyszerű: miközben elemzők nagyrészt egyetértenek abban, hogy a QE-t potenciálisan káros mellékhatásai miatt ideje befejezni, abban is széleskörű a konszenzus, hogy 2018 közepén még mindig nem áll valami jól Európa gazdasága...

EGYSZERŰ STRATÉGIA JÖN: AMI NEM TETSZIK A FIDESZNEK, AZT BE KELL TILTANI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.06.14.Még szerencse, hogy kezdődik a foci vb, így lesz egy hónapunk, amikor Orbán Viktor nem arra összpontosít, hogy milyen vadhajtásokat kell még lenyesegetni az illiberális állam törzséről. Az ugyanis kiderült a parlamenti választást követő két hónapban, hogy nagyon egyszerű stratégát választott a negyedik Orbán-kormány: egyszerűen betiltanak mindent, ami nem tetszik nekik, így beszántják a hajléktalanságot, búcsút intenek az ellenzéki demonstrációknak, és természetesen minden olyan civil szervezetnek, egyesületnek, melyek kellemetlenséget okozhatnak a kormánynak.

Csoda, hogy a sorban állást még nem tiltotta be a Fidesz. Ha Orbán Viktor nem kéredzkedik előre abban a kórházban, ahová kedden reggel betért egy receptért, akkor bizonyára már készülne a Stop Sor névre keresztelt új törvény. A hatalom megszállottjává váló kormánypárt az áprilisi választási diadal után már nem is cifrázná túl a törvényalkotást. Ha valahol probléma van, akkor azt hatalmi szóval meg lehet szüntetni. Ha a miniszterelnök végigvárta volna a rendelésen, hogy az orvos megvizsgáljon minden előtte érkező beteget, az említett törvényjavaslatot még a Parlament nyári szünetre vonulása után benyújtotta volna a kormánypárt. De nem állta végig.

Ha a várólistákat és a sorban állást nem is tiltja be egyelőre a Fidesz, a hajléktalanság megszűnik rövidesen, legalábbis hivatalosan. Nem véletlen, hogy az az ország házában újoncnak számító Bajkai István jegyzi azt a törvényjavaslatot (Stop Hajléktalan), mely lényegében megtiltaná minden magyar polgár számára, hogy életvitelszerűen az utcán tartózkodjon. Az Orbán család korábbi ügyvédje meg is indokolja az első olvasatra meghökkentőnek tűnő javaslatot. A Budapest utcáin közlekedő honatya szerint „az utcai hajléktalanság úgymond megterhelő. Ez nemcsak közbiztonsági, közegészségügyi, hanem egyszerűen a városi élet szempontjából is problémát jelent.” Ki gondolta volna?

...

ORBÁN NEM "RADIKÁLIS", HANEM SZÉLSŐJOBBOLDALI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.06.13.


Az újfasiszta szélsőjobboldal térhódításának egyik oka az, hogy nem nevezik nevükön őket, ezért a támogatásuk nem szalonképtelen, s a védekezés elmarad. Radikálisokkal szemben másképpen viselkednek az emberek, mint szélsőjobboldali fasisztákkal szemben. Márpedig Orbán nem az európai “radikális jobboldal” vezére, ahogyan azt az Index idézte Cas Mudde CEU-n tartott előadása kapcsán, hanem az európai fasiszta szélsőjobb vezére.

A radikális nem feltétlenül jelent szélsőségest, és nem jelent fasizmust. Lehet radikálisan képviselni pozitív elveket is, amikor valaki nem köt elvtelen kompromisszumokat, és arra törekszik, hogy bizonyos elveket következetesen alkalmazzanak ahhoz, hogy gyökeresen megváltoztassák a fennálló viszonyokat. Ez a fajta pozitív radikalizmus hiányzik éppen a magyar liberális demokraták eszköztárából és magatartásából.

A radikális egy magatartás külső megnyilvánulását jelenti, nem annak belső tartalmát. Ezt bizonyítja, hogy belső tartalmától függetlenül lehet egymással ellentétes elveket is védeni vagy képviselni radikálisan. Amit Orbán képvisel, azt radikálisan képviseli, de az nem maga a radikalizmus, hanem a szélsőjobboldali fasizmus 21. századi mutációja. Ezért nem fejezi ki a lényeget az, ha Orbánt a “radikális jobboldal” vezérének, s nem a szélsőjobb vezérének nevezik.

Aki betiltja a hajléktalanságot, megdönti a liberális demokratikus Alkotmányt, beszünteti a hatalmi ágak szétválasztását, felszámolja a sajtóüszabadságot, üldözi a civileket, zsidókra utaló gyűlöletkampányt folytat, az nem “radikális”, hanem fasiszta. A radikális még pozitív jelző is lehet. Ha Orbán meglátja ezt a címet, még büszke is lehet rá. A követői ugyanígy, s nem gondolják, hogy ennek az embernek a támogatása őket is fasisztává teszi.

Másképp viszonyul a nép egy radikális politikushoz, mint egy fasisztához. Azzal, hogy nem merik a liberális demokrácia hívei nevén nevezni a fasisztákat, nem merik elmondani, hogy ez nem a liberalizmus bukása, nem a nép lázadása az elitek ellen, hanem a fasizmus egyik újabb támadása az orosz titkosszolgálat által támogatott szélsőjobboldaliak által, akiket az alkotmányos rend megdöntése miatt, de már az arra irányuló kísérlet miatt is rég börtönbe kellett volna vágni, és nyugalom lenne a világban, felbomlik a törvényes jogállami rend.

Ez a gyávaság, a kifejezésektől és a “szélsőségesség” látszatától való félelem segíti ezeket a fasisztákat. Az új típusó lopakodó dioktatúrák lényege, hogy a demokrácia hamis álcája alatt működnek. Addig élnek, amíg ezt a hamis látszatot fenn tudják tartani. Ha meztelen lesz a király, ha lehull az álarc, akkor vagy meg lehet állítani a folyamatot, vagy kénytelen lesz a diktatúra kimutatni igazi jellegét, amely azonban a gyors bukásukhoz vezetne.

Ezért ez a langyos beszéd, ami ráadásul a valóságot is meghamisítja, mert ezek tényleg nem “radikálisok”, hanem szélsőjobboldali fasiszták, dönti romba a világot. Ha ma is lenne Európában olyan hatalom, mint a náci Németország volt, ezek az okostojások vagonokban folytatnának felemelő értekezéseket arról, hogyan nevezzék nem “túlzóan” a fasisztákat. A legdöbbenetesebb, hogy Merkel is “elesett”, azt képzeli, hogy engedményekkel tudja majd ezeket a fasisztákat jobb belátásra bírni és megszelidíteni. Ezek röhögnek rajta.

Ez a totális vereség, amikor valaki nem ismeri fel az ellenfelet, majd behódol, és átadja az egész terepet nekik. Ezek semmit nem tanultak a szélsőjobboldal, a fasiszták és a nácik történetéből. Magyarországon is a gyengekezűség vezetett Orbán diktatúrájához, mert őt 2006-ban az alkotmányos rend elleni szervezkedés és a kordonbontás miatt is le kellett volna tartóztatni. Már a különböző pártok szétverését sem lett volna szabad megengedni...

ÉRZELMI FOGYATÉKOS ÉRTELMISÉGIEK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: BOLYKI LÁSZLÓ
2018.06.14.Vajon melyik a jobb: a szív fej nélkül, vagy a fej szív nélkül? Miért kellene feltétlenül választanunk a kettő között?

A helyzet tarthatatlanságáról

Sokat vekengünk arról, hogy milyen szörnyű állapotban van a mai magyar közélet, hogy milyen mérgező légkör és alpári hangvétel uralkodik a közbeszédben. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen a közbeszéd légkörét meghatározó, úgynevezett értelmiségi réteghez tartozók legtöbbje is ezen a hangon szólal meg, ebben a toxikus légkörben tematizálja és értelmezi a velünk és körülöttünk történő eseményeket. A politikusok, újságírók, megmondóemberek, véleményvezérek többsége már eleve ingerülten, sértődötten, közönségesen és agresszíven kommunikál, a közéleti tartalmak fogyasztói, az internetes szubkultúra nick-nevek mögé bújó fotelhősei pedig ezt lelkesen, megkétszerezett intenzitással fröcsögik vissza a kommentfalakra. Így aztán kialakul egy lefelé húzó sötét örvény, amiben folyamatosan cirkulál a lélekmérgező, bűzös trutyi.

Nem a kispolgári erkölcscsősz, vagy a naiv széplélek szól belőlem, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy a politika, és az arra reflektáló közbeszéd nem babazsúr, hanem egymással szembenálló erők és vélemények kőkemény ütközőterepe. Nem is azt várnám el, hogy eltartott ujjal, kényeskedve kommunikáljunk egymással, hogy választékos irodalmi nyelvezetet használjunk a közéleti vitákban, de ha csak a sportra gondolunk, látnunk kell, hogy a legkeményebb csatákat is meg lehet vívni nemes küzdelemben, ahogy gyomorforgató sportszerűtlenséggel is. Egy ökölvívó ugyanúgy azzal a céllal lép a ringbe, hogy a másik arcát a lehető legpépesebbre verje, ahogy egy kocsmai bunyóban részt vevő részeg – a különbség a hogyanban van. Ha a ringben (azaz egy szimbolikus harcmezőn), egymást ellenfélként tisztelve, kölcsönösen elfogadott szabályok mentén, a sportszerűség keretei közt történik a bunyó, azt ökölvívásnak hívjuk, és egy méltán népszerű olimpiai sportágról beszélünk. Ha viszont a lehányt bárpult és a bűzölgő klozet közt, trágárul üvöltözve, asztalokat borogatva, egymás felmenőit emlegetve kívánják átrendezni egymás arcberendezését a szembenálló felek, azt garázdaságnak hívjuk, és nagy eséllyel börtönbüntetés jár érte.

Sajnos a körülöttünk kialakult légkör inkább az utóbbihoz hasonlít, és ebben az értelmiségi rétegnek elévülhetetlen érdemei vannak. Abban pedig a társadalom is felelős, hogy mindezt nem csupán eltűri, de a közbeszédben és a világháló közösségi felületein egymást túllicitálva visszhangozza, cirkulálja.

Csak egyetlen példa, melyen keresztül jól szemléltethetjük, hol is tartunk most. Vajon rá tudunk-e még csodálkozni arra a megdöbbentő tényre, hogy az elmúlt évek egyik közéleti, sőt, már-már szakpolitikai kulcsszava a “G-nap”? Gondoljuk át, hogy honnan származik a kifejezés, ízlelgessük, hogyan lett egy alulmúlhatatlanul közönséges megnyilvánulásból általánosan elfogadott közéleti toposz, hogy végül politikai krédóként transzparensekre festve aláálljanak emberek. De most tényleg!

Politikai beállítódástól függetlenül: hogy létezik az, hogy egy összevizelt nadrágban és súlyosan alkoholos állapotban előadott trágárság (mely szerint egy közéleti szereplő szerint egy másik közéleti szereplő egy, hogy is mondjam, hímivarsejt) ekkora karriert futhatott be a médiában, majd a közélet valamennyi fórumán?! Ez tényleg egy kritikai észrevétel? Valóban reagálni kellett rá, sőt, kanonizálni az örökkévalóság számára? Aztán hasonlítsuk össze a mi “G-napunkat” a 20. századi történelem egyik leghíresebb, legdicsőségesebb eseményét jelölő “D-day” kifejezéssel, és éljük át a mindent elöntő szekunder szégyent…

FÉLMILLIÓ SZAVAZÓ VONULT PASSZIVITÁSBA AZ ÁPRILIS 8-I VÁLASZTÁS ÓTA

ZOOM
Szerző: NYAKÓ ANDRÁS
2018.06.14.


A szavazópolgárok 6 százaléka, nagyjából félmillió ember vonult passzivitásba vagy vált érdektelenné a pártok iránt a Závecz felmérése szerint. Különösen a diplomások és a budapestiek fordultak el a politikától.

A Fidesz továbbra is maga mögött tudhatja a választókorú népesség egyharmadát, akárcsak a múlt hónapban. A Jobbik támogatókat veszített: májusban 15 százalékon állt, most 13 százalék támogatja. Az MSZP-re a teljes népességen belül 6 százalék voksolna, a Párbeszédre 1 százalék – a múltkor együttesen 7 százalékuk volt. A DK tábora szokásos módon stabil, ezúttal is 4 százalékos. Az LMP-nek májusban 4, most 3 százaléknyi szavazót sikerült felsorakoztatnia. A Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot 1 százaléka támogatja. Ez derült ki a Závecz Research Intézet június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

A felmérés egyik fontos megállapítása hogy múlik a nagyfokú választási aktivitás, májusban 30 százaléknak nem volt pártpreferenciája, most már 36 százaléknak nevezhető pártnélkülinek.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 55 százalékot kapna. A második helyen lévő Jobbiknak kevesebb, mint harmadennyi elkötelezett szavazója van – 17 százalékot kapnának. Az MSZP ebben az aktív szavazói körben 9, a DK 6 százalékos, míg az LMP 5 százalékra számíthatna. A bejutási küszöbérték alatt, de említésre érdemes tábora három pártnak van: a Kétfarkú Kutyapárt 3, a Momentum és Párbeszéd 2-2 százalékos...

THÖKÖLY ÚTI FÁK... MI LESZ VÉLETEK?

VÁROSLIGET BARÁTAI BLOG
Szerző: GARAY KLÁRA
2018.06.14.


Tisztelt Főpolgármester Úr!

Boldogan vettem hírét, hogy a Tulajdonosi bizottság fakivágási határozata tárgyában tájékozódni szeretne.

A Thököly úti 17 fáról van szó, a Gizella út és a Mexikói út között. 48 fa kivágásáról a Róna utcáig. ( A többi a földmunkák következtében majd magától is elpusztul.)

„NEM ÉPÍTKEZÜNK A HUNGÁRIA körgyűrűn belül” Írja a Budapest 2030. hosszú távú településfejlesztési terv! Sem Stadionokat, Sem múzeumnak hazudott vendégcsalogató helyeket, ami olyan forgalmi terhelést rakunk az érintett utakra, melyeket azok nem bírnak el.

I.

A beszédes nevű VÉSZ előírja a Dózsa György úti, Ajtósi Dürer sori és Vágány utcai közlekedési csomópontok átépítését, új MILLFAV megálló létrehozását a Hungária körútnál, valamint a Bp. - Cegléd, és a Budapest –Esztergom vasútvonalon a Mexikó útnál új vasúti megálló létrehozását.

Az M3 Kacsóh Pongrácz úti szakaszának parkoló házas és P+R parkoló zónává alakítását.

Így a 72-es troli útvonalának áthelyezése a Thököly úti fasor helyére csak valami átmeneti, az építkezés idejére szóló hírtelen jött ötlet lehet. Amolyan „vágjuk ki a fákat, legyen hely, aztán majd meglátjuk, mit hova teszünk” megoldás. Nézze meg a forgalmi helyzet változását a Kós Károly sétány lezárása után! Javít valamit ezen a helyzeten, ha a 72-es trolit áthelyezik a Mexikói útra?
Bizony nem...

A SAJÁT KORMÁNYA ELLEN TILTAKOZOTT A KDNP ÉS MEGJELÖLTEK EGY CSILLAGOS HÁZAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.06.14.


A fiatal KDNP-sek olyan házat ragasztottak le bevándorlós matricával, ami a II. világháború alatt csillagos ház volt. 

Tisóczki Flóra, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) külügyekért felelős alelnöke "Bevándorlást támogató szervezet" feliratú matricát ragaszt a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület irodájának helyet adó épület bejáratához a VIII. kerületi Népszínház utcában 2018. június 14-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán.

A Népszínház utca 16. szám alatt működik a Menedék és itt tartott sajtótájékoztatót a KDNP. Bár a Menedék munkájának semmi köze az embercsempészethez, vagy az illegális bevándorláshoz, (a már a magyar kormány által elismert menedékkérők integrációját segítik), de ez nem zavarta az IKSZ-es Hitlerjugendet, hogy olyanokat mondjanak, mint

"A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület is azon Soros által pénzelt szervezetek egyike, melyek azon dolgoznak, hogy migránsokkal árasszák el Magyarországot."

Mint közismert és aki egy kicsit is veszi a fáradtságot, hgy utánanézzen a Menedék honlapján, a civil szervezet olyan emberekkel foglalkozik, akiket maga a kormány engedett be Magyarországra.

A KDNP Ifjúsági szervezete nem csak ezen a ponton lőtt ordas öngólt magának, de már senki se mossa le róluk a fiatal náci-imázst: a Népszínház utca 16. szám alatti ház egy csillagos ház volt a II. világháború alatt.

A történelemből bukott IKSZ-esek kedvéért elmondjuk, hogy ezekben a házakban kellett lakniuk a sárga csillag viselésére kötelezett zsidóknak. Innen vitték el őket a gázkamrákba, vagy csak egyszerűen belelőtték őket a Dunába. A biztonság kedvéért a házakat is megjelölték sárga csillaggal...

CORBYN HATALMAS FRAKCIÓLÁZADÁSSAL KÜZD, MIKÖZBEN AZ UK HALAD A KEMÉNY BREXIT FELÉ

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.06.14.


Megválasztása óta talán a legnagyobb frakció-ellenállással kell szembenéznie Jeremy Corbynnak, a brit Munkáspárt vezetőjének. A Brexit (és a milyen Brexit) kérdésében megosztott baloldali párt 257 képviselőjéből 75-en a frakcióvezetés utasítása ellenére támogatták a parlamentben a norvég modellt, vagyis hogy az Egyesült Királyság az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagja maradjon. A szavazást követően több képviselő frakció-pozíciójáról is lemondott.

A szerdai szavazás, mely a munkáspárti frakció hátsó padsorainak lázadásához vezetett, annak az elhúzódó folyamatnak volt egy állomása, amely során a brit parlament arról dönt, hogy milyen feltételekkel kívánja elhagyni az Egyesült Királyság az Európai Uniót.

A munkáspárti szavazókat, a pártvezetést és a frakciót a kezdetektől megosztja az Európai Unió elhagyásának kérdése. Corbynnal a brit baloldal egy olyan frakciójának képviselője került a párt élére, amely hagyományosan EU-szkeptikus. Noha a párt a maradás mellett tette le a garast, a pártvezetés a népszavazási kampányba csak vonakodva állt be a maradás-párti táborba. És míg a mai napig is meghatározó informális szabad piac-párti, liberális pártelit erősen maradás-párti (vannak, akik a mai napig sem zárkóznának el egy újabb népszavazástól),


olyan képviselők is akadnak, akik maguk hevesen érveltek a maradás mellett, a népszavazást követően azonban azt gondolják, azzal képviselik helyesen kilépés-párti választókerületüket (számos hagyományosan munkáspárti választókerület, és a párt támogatóinak harmada szavazott a kilépésre), ha a konzervatívok által erőltetett „kemény Brexit” opciót támogatják.

Theresa May agendájának legfontosabb pontja a politikai únió elhagyásán túl a kilépés a közös piacból és vámúnióból, valamint a „munkaerő szabad áramlása elvének a felmondása” (vagyis a bevándorlás korlátozása), amit új vámszabályok kialakítása és a konzervatívok szája íze szerint való, korlátozó bevándorlási politika kialakítása követne..
.

ITT OLVASHATÓ

RÉTVÁRI BENCE TÉNYLEG AZZAL BÜSZKÉLKEDIK, HOGY A FIDESZ-KDNP NYOLC ÉV ALATT 4, ILLETVE 5 EZER FORINTTAL EMELTE AZ ÁPOLÁSI DÍJAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.06.14.


Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt is csupán 75 815 forint, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.

Igencsak meghökkentő választ adott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter nevében parlamenti államtitkára, a KDNP-s Rétvári Bence. A magát kereszténydemokratának mondó politikus ugyanis Szabó Tímea írásbeli kérdésére, miszerint „Tervezi-e a kormány az ápolási díj emelését, illetve az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerését?" arról kezdett értekezni, hogy mennyi mindent is tett az elmúlt két Orbán-kormány nyolc év alatt azokért, akik napi 24 órában dolgoznak, hiszen súlyos beteg hozzátartozóikat felügyelik, s látják el teljes körűen.

Rétvári azzal állt elő:

„Az otthonápolást végzők támogatása, családjaik szociális biztonságának erősítése a kormány kiemelt célkitűzése. Az elmúlt években számos intézkedés történt annak érdekében, hogy a hozzátartozóikat ápoló személyek e tevékenységüket kedvezőbb feltételek között végezhessék. Az ápolási díj összege 2010 óta többször, az ellátott hozzátartozó állapotától függően eltérő mértékben emelkedett. Alapösszege a 2010. évi 28.500 forinthoz képest 2018-ra 32.600 forintra, az emelt összegű ellátás 37.050 forintról 44.250 forintra emelkedett. Ezzel egyidejűleg bevezetésre került a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díj, amelynek havi összege 2016-ban 53.100 forint volt, de 2018-ra 58.680 forintra emelkedett. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Az új Kormány célja a díjak további emelése..
.

ITT OLVASHATÓ

TRUMP ÉS KIM DZSONG UN: IRRACIONÁLIS ŐRÜLTEK VAGY SZÁMÍTÓ REÁLPOLITIKUSOK?

MÉRCE
Szerző: JÁVOR BENEDEK
2018.06.14.


Kim Dzsong Un és Donald Trump szingapúri találkozóját sokan két szeszélyes vezető jóformán előkészítés nélküli találkozójaként aposztrofálják világszerte, váratlan, kiszámíthatatlan eseményként utalva a megbeszélésre, amelynek utóélete, következményei is hasonlóan kiszámíthatatlanok. Az utóbbi állításon nincs nagyon mit vitatni, azonban felvetném a lehetőségét annak, hogy a találkozó nagyon is racionális, logikus megfontolásokból jött létre. Két, a hagyományos szabályokat ugyan felrúgó, de tudatos vezető érdekeinek egybeeséséről lehet szó, ami mögött egy nukleáris baleset és a világgazdaság átrendeződése áll.

Egy baleset, ami mindent átírt?


Észak-Korea váratlan pálfordulása a nukleáris fenyegetőzés felől a teljes nukleáris leszerelés irányába nem feltétlenül valamiféle megvilágosodás következménye. Tavaly szeptemberben Phenjan történetének legnagyobb méretű kísérleti robbantását hajtotta végre az ország észak-keleti csücskében (a kínai határtól 100 kilométerre) elhelyezkedő Mantap-hegyi telepen. Ezt követően kínai kutatók olyan szeizmológiai jeleket észleltek, amelyek alapján azt feltételezik, hogy a kísérleti telep részlegesen vagy teljesen összeomlott, és nagy valószínűséggel használhatatlanná vált. Az eredményeket a kínaiak április végén publikálták. Ez azt jelentheti, hogy Észak-Korea tavaly szeptember óta elvesztette a legfontosabb ütőkártyát, nukleáris programjának folytatását, ami kifelé zsarolási potenciált biztosított neki nemzetközi kapcsolataiban.

A telep elvesztése kellő ok lehet arra, hogy az észak-koreai kormány új külpolitikai stratégiát kovácsoljon. Erre utal az is, hogy az információ áprilisi nyilvánosságra kerülésére, amikorra nyilvánvalóvá vált, hogy nem fogják tudni fenntartani a nukleáris hatalom látszatának blöffjét, Kim Dzsong Un azonnal reagált.

Az észak-koreai diktátor hirtelen nyitottá vált a nukleáris kísérletek felhagyására, a leszerelés végigvitelére, kezdeményezőként lépett fel, mielőtt a globális diplomáciai piacon beáraznák a nukleáris ütőerő elvesztését, vagy legalábbis fejlesztésének képességét.

Ezáltal ugyanis országa pontosan akkora súlyt kapna, mint bármelyik másik szegény, elszigetelt, gazdasági és politikai jelentőség nélküli diktatorikus rezsim. Azaz nem sokat. Ebben a helyzetben Kim számára az előremenekülés lehet az egyetlen, nagyon is racionális, reálpolitikusi út, amellyel a helyzetből a lehető legkisebb veszteséggel kerülhet ki. Hogy hogyan folytatja, az persze nyitott kérdés. Észak-Korea ettől még egy emberi jogokat elnyomó, szélsőségesen diktatorikus rezsim marad, de az, hogy az elmúlt másfél hónap gesztusai, külpolitikai lépései egy kiszámíthatatlan, szeszélyes vezető pillanatnyi hangulatát tükröznék, nem szükségképpen az egyetlen magyarázat. Nagyon is kiszámítható, racionális megfontolások is húzódhatnak mögötte...

CSAK SZAÚD-ARÁBIA LAKIK OLYAN LUXUSBAN, MINT A MIEINK AZ EB-N

INDEX
Szerző: RÁTI JÓZSEF
2018.06.14.


32 nemzet válogatottja tette át a székhelyét hosszabb-rövidebb időre Oroszországba, mi pedig megnéztük, hogy ki milyen szállást választott. Ezek közül mazsoláztuk ki a legérdekesebbeket, elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a legtöbb meg sem közelíti azt a luxust, amit a magyar válogatott tagjai élvezhettek a 2016-os Európa-bajnokságon.

Az Oroszországba érkező csapatoknak két fontos dolgot kellett figyelembe venniük, amikor szállást foglaltak: mennyit utaznak a világbajnokság alatt, illetve a kiszemelt lakhely közelében legyen edzőpálya. Egyiptomot ez például egyáltalán nem érdekelte, a csapat Csecsenföldön foglalt magának szállást, pedig például Moszkvából sokkal egyszerűbb lett volna eljutni Szentpétervárra, Volgográdba és Jakatyerinburgba.

Mások viszont nagyon komolyan vették a logisztikát. Oroszország, Argentína, Irán, Portugália, Mexikó és Panama mind különböző sport- és edzőközpontokban szálltak meg Moszkva közelében, ahogy Uruguay, Spanyolország, Japán és Ausztrália is (bár ők a nekik jobban fekvő Kazanyt vagy Novgorodot) választották...

RÓMAI-PART: PARTÉLI HELYETT MOST KERÍTÉSVONALI MOBILGÁTAT TERVEZNEK, DE ENNEK SINCS REALITÁSA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.06.14.


Ismét a Római-parti mobilgátról szavazott szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés és a szavazás eredményeképp most egy olyan nyomvonal továbbtervezését támogatta a közgyűlés többsége, amit a helyi civilek elég egyöntetűen elutasítanak – még a főváros álláspontját korábban támogató mobilgát-párti egyesület is. A döntés várható következményeivel kapcsolatos aggodalmakat enyhítheti, hogy az elmúlt nyolc évben a képviselőtestület már vagy féltucat határozatot hozott a végleges nyomvonalról, a mostani pedig további feltételekhez köti, és a bizonytalan jövőbe tolja a gátépítésről szóló végleges döntést.

Idén februárban vett újabb kanyart a Római-part árvízvédelmével kapcsolatos főpolgármesteri politika: már túl voltunk a nevetséges „egyetemi” összehasonlító tanulmányon, túl a népszavazási bohózaton, a civilek átverésén, amikor Tarlós István bejelentette, hogy a „Hol legyen a gát?” kérdés eldöntésére egy független tudományos szakértőkből álló testületet kért fel.

A jelek nem voltak túl biztatók: egyrészt a „grémium” legalább a negyedik olyan szakértői fórum volt, amelyik a főpolgármester szerint képes objektíven, kizárólag tudományos és racionális szempontok alapján javaslatot lenni a végső szó kimondására a fővédvonal nyomvonala kapcsán, lezárva a Római sorsa körüli évtizedes vitát; másrészt a szokásos átláthatatlanság jellemezte az újabb tudományos tanácsadó testület megalakulását és működését.

Nem volt világos, hogy kik és milyen szempontok alapján választották ki a tagokat, hogy mire is van pontosan mandátuma a testületnek, hogy mikorra és milyen mechanizmus alapján kell megszületnie az állásfoglalásnak – a „grémium” ilyen induló feltételekkel kezdte a munkát...

ÚT, VASÚT, TANÁCSADÁS, VÍZÜGYI ÉPÍTKEZÉSEK: EZEK UTÁN FIZETTETNE SÚLYOS BÜNTETÉST BRÜSSZEL

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.06.14.


- Egy tavaly novemberi brüsszeli ellenőrzésen több mint 40 magyarországi EU-s beruházás bukott el, de erről csak most értesítették a magyar kormányt.

- Az Európai Bizottság visszaköveteli az ezekre elköltött pénz egy részét, átlagosan 10 százalékát, legalább 100 milliárd forint értékben.

- A bukott pályázatok közül a legnagyobb tételek útépítésről és vasúti felújításról szólnak.

- A problémás pályázatok győztesei között Mészáros Lőrinc cégei és Bajkai István fideszes képviselő ügyvédei irodája is ott vannak, de nagy nyugati multik is, a Strabagtól a Colason át a Swietelsky-ig.

Június elején írta meg a 24.hu, hogy egy tavaly novemberi ellenőrzésen igen sok magyarországi EU-s pénzből menő beruházás bukott el, és körülbelül 100-150 milliárd forintot kellene visszaadnia Magyarországnak a közbeszerzési szabálytalanságok miatt. 2015 és 2017 közötti EU-s pályázatokat vizsgáltak, és átlagosan 10 százalékot vennének vissza ezekből, írta a lap. Hogy mely pályázatok buktak el a vizsgálaton, az akkor még nem derült ki.

Most sikerült hozzájutnunk a feketelistához. Azt sajnos nem tudjuk egyelőre, hogy melyik pályázattal mi volt konkrét probléma, bár már a kiírások felületes átfutása alapján is megjelennek gyanús dolgok.

44 problémás pályázatról van szó, de mivel ezek között vannak részekre szabdalt kiírások, ezért valójában 24 nagyobb projekt van a listán. (A 24.hu 34 problémás közbeszerzésről írt, ám mivel van a listánkon 10 darab azonos összegre kiírt pályázat a szegedi lézerközponttól, így valószínűnek látszik, hogy az ő forrásuk ezt egyetlen ügynek kezelte, és így már érthetővé válik az eltérés.)

Útépítések és vasúti munkálatok a legnagyobb tételek a feketelistán, de számos vízügyi beruházás, a 3-as metró felújítása, középületek felújítása és minisztériumoknak adott jogi és PR munkák is vannak rajta. A legtöbb rossz szerződést a NIF, a Miniszterelnsökség és a szegedi EU-s lézerközpontnak dolgozó ELI-HU Kft. kötötte. A problémás pályázatok esetében a legtöbb esetben a győztesek között a Strabag valamelyik leányvállalata szerepel, összesen 10 esetben érintett az osztrák - orosz hátterű cég.

A legnagyobb falatok: 7 keretszerződés...

MALAJZIA SÖTÉTEBB OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsolt
2018.06.14.


Múlt héten jelent meg a blogon Krónikás posztja, melyben arról írt, mi az a tíz dolog, ami miatt szívesen letelepedne Malajziában. Erre érkezett válaszul Zsolt írása, aki idén év elején költözött haza másfél év után Malajziából. Amellett, hogy egy csomó szuper fotót küldött, végigvette és kiegészítette Krónikás pontjait. 
(A Tíz dolog-sorozat korábbi részeit itt olvashatod.)

„A poszt elolvasása után éreztem, hogy ehhez kapcsolatban nekem is lenne egy pár hozzászólásom. Hiszen a cikk szerzője saját bevallása szerint se volt kint Malajziában az esős évszak alatt, illetve a terület (Penang), amit megjelölt egy turistaparadicsom és egyáltalán nem lehet az ott tapasztaltakat általánosítani az országra.

Én magam 2016 júniusa és idén február között voltam kint Malajziában, Johor tartományban. Dolgozni voltam kint egy Petronas-építkezésen, és az én tapasztalataim merőben mások.

Azt hiszem az a legegyszerűbb, ha az eredeti cikk számozásával jelölőm a saját tapasztalataimat.

#1 Lakhatás

Helyszín kérdése, hogy mennyibe kerül a lakhatás. Kuala Lumpur már európai szemmel is drága, a turistakörnyékeken (mint Penang) a havi 100 eFt körüli ár reális (plusz rezsi). Vidéki területeken ennek töredékéért is lehet egy nem új építésű házat bérelni.

Azon a környéken, ahol én voltam/dolgoztam, a bérleti árak még a Kuala Lumpur-i árszintet is felülmúlták, ugyanis az építkezés miatt érkezett sok ezer fő ennyire felnyomta az árakat. (Az egyszerű külföldi ázsiai munkások kibérelt bolti helyiségekben voltak összezsúfolva, emeletes ágyakon és olyan 2 nm/fő sűrűségben...)...

NYOMTASS TE IS! - 47. SZÁM

NYOMTASS TE IS
Szerző: Nyomtass Te Is
2018.06.12.


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) éves jelentése alapján az EU tagállamai közül Magyarországtól kellene a legtöbb pénzt visszakérni csalás miatt…

EGY NŐ FOGSÁGBAN (DOKUMENTUMFILM ELŐZETES)


YOUTUBE
Szerző: TUZA-RITTER BERNADETT
2018.


Az 'A Woman Captured' című film főszereplője egy 52 éves nő, Maris, aki 10 éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak. Szabadságában korlátozzák, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét.

A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. 1,5 évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: "Meg fogok szökni!"

A film Maris mindennapjait mutatja be, érzelmi sodródását és hősies, szabadság felé vezető útját...(port.hu)

HAJLÉKTALAN-TÖRVÉNY ÖSSZECSOMAGOLVA?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.06.13.


A kormánypropaganda leporolta a hajléktalanság problémáját. Az, hogy papíron a Fidesz kéri a kormányt, az természetesen porhintés. Elég a kormánypárt vezetésének névsorára pillantani ennek igazolásáról. Ez a mozzanat feledhető. A lényeg azonban továbbra is az, hogy mi célt szolgálhat a kérdés elővétele.

A humánum előretörését aligha. Nem azért, mert nem lehetne a humánum oldaláról megközelíteni a kérdést, hanem azért, mert a kormány korábbi intézkedései, az immár kormányokon keresztül ívelő kommunikációs gyakorlat alapján erre lehet legkevésbé gondolni. Amelyben már öt éve is a demagógia volt az uralkodó. Ahogy azt is nehéz elképzelni, hogy hirtelen megoldások születtek ott, ahol hagyományosan az akták tologatása fedi el a valós tevékenységeket. Igen. A minisztériumokban és főhivatalokban. A látszattevékenységek bürokratikus fellegváraikban. Ahol gyakorlatilag a rendszerváltás óta zajlik annak a kérdésnek a passzírozása, hogy mi legyen a lakhatási joggal igen, de lakhatási lehetőséggel nem rendelkező emberekkel.

Sokkal inkább úgy tűnik, hogy a kérdés akkor kerül elő, amikor vagy el kell terelni a kommunikációt valamiről, vagy támogatókat kell gyűjteni valami mellé, ami egyébként nem örvendene túl nagy népszerűségnek. Olykor mindkét célból. Mert a hajléktalanság az, amivel nagyon sokan találkoznak. Azokkal a csendesen tengődőkkel is, akiket kikerülnek, átlépnek, illetve nagy ritkán megkínálnak egy kiflivel, levessel, bármivel. No meg azokkal is, akik olyan módon próbálnak pénzt szerezni, amitől kinyílik a bicska, viszketni kezd a tenyér, és rugásra feszül a lábikra. Mert azért ne feledjük, hogy abban is van valami, amit a hajléktalanság elleni optikai tuningolók emlegetnek. Abban, hogy nem egy helyen, nem egy esetben közbiztonsági problémát okoz az életvitelszerűen szerte heverők rétege. Ahogy közegészségügyi kérdéseket is felvet ugyanez. Nem csak a biológiai salak elhelyezésének problémájával, hanem fertőzésekkel is megfűszerezve. De valószínűleg másként tekintenek azok az aktivisták a kérdésre, akik autóval osztanak ételt, illetve ruhát, és a haszonélvezet jegyében viszonylagos védettséget élveznek, illetve azok, akiknek a gyereke az összeszart bokrok mellett kell, hogy közlekedjen...

HA KECSKÉT VEZETNE, AZÉRT AZ JOBB VOLNA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.14.


Azt olvastam, hogy egy celeb lány mostantól műsorvezető lesz. A fiaim mamája tudta is, ki az, valamilyen sorozatnak az amatőr szereplője (ebben a sorozatban csak olyanok vannak, ők legalább beismerik).
Megnéztem a képét, szép lány. Olyan keleties, az különben is a gyengém, tudom, most nagyon népszerűtlen leszek, szerintem a legszebb és legizgalmasabb emberféle a különböző "migránsokkal" való keveredésből születik, különös tekintettel a lányokra (róluk megbízhatóan tudok esztétikai ítéletet mondani, sok évtizedes rutinnal ez nem olyan nehéz).
Naszóval, műsorvezető lesz. Egyszer olyan jó volna valakitől megtudnom, mi az. Mert ezek szerint ez valami foglalkozás. Esetleg egy állás, amit be lehet tölteni olyanokkal, akik az égvilágon semmihez nem értenek, bejönnek az utcáról (vagy valamelyik színházból, ahol addig színészek voltak), és azt mondják, ők műsorvezetőnek jöttek. Kérem szépen, mondják nekik, itt tessék aláírni... nem is tudom, talán az nem követelmény, hogy az illető írni is tudjon. És akkor föl van véve. És akkor attól fogva műsorvezető.
Jó, tudom, mi akarna ez lenni, ezzel az álértetlenkedéssel csak azt jeleztem, hogy ilyen nincs. Ez egy nemlétező funkció. Olyan persze van, hogy valaki összekötő szöveget mondegy valamilyen műsorban, azt háromféle munkakörben lehet csinálni:
1. egy bemondó (szpíker) vagy hozzá hasonlóan szépen artikuláló, jó beszédkészségű civil felolvassa azt, amit a különféle műsorszámok közé a szerkesztő megírt
2. egy riporter beszélget azokkal a vendégekkel, akiket a szerkesztő meghívott a műsorába, összekötendő a különféle betéteket
3. a szerkesztő odaül (áll, sétál) a mikrofonhoz, a kamera elé, és saját maga mondja el a saját műsorához saját maga által kitalált (leírt vagy szabadon elmondott) szövegeit, e legutolsó esetben az illető valóban levezeti a műsort, de ő akkor is szerkesztő marad, aki bír azokkal a képességekkel, amikkel képes ellátni egy bemondó és egy riporter feladatát is (akik különben azért nem lehetnek vezetői egy műsornak, mert az a funkció minden esetben a szerkesztőé, aki az esetek jelentős százalékában megbízást ad az összekötőszöveg elmondására vagy a riportok, interjúk elkészítésére).
Azt tetszik gondolni, vaskalapos vagyok. Pedig nem. Csak próbálom elmagyarázni a jószándékú, de a tömegtájékoztatásban fogyasztóként résztvevő olvasónak, miért borzalmasak a különféle magazin műsorok, amikről persze már senki nem tudja, hogy azokat úgy nevezné a szakma, ha volna még szakma ebben az országban. A fentebb felsorolt funkciók akkor is a nevükön nevezettek, ha az illető bemondó vagy riporter megbízást kap egy műsor egyes darabjainak az elválasztására.
Ezek szakmák ugyanis. Sok évig, sok gyakorlati helyen elsajátítandó, sok elméleti tudás megszerzésével elérhető hivatások...

TITOKBAN ÚJ ÓRIÁSBANKOT RAKNAK ÖSSZE MÉSZÁROS LŐRINCNEK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF, BAKSA ROLAND
2018.06.14. 


- Orbán Viktor miniszterelnök régóta dédelgetett ötlete, hogy az OTP mellé egy másik, hozzá közelebb álló tulajdonosi kör által irányított lakossági bankot hozzon létre.

- A fel-felbukkanó tervek mindig arról szóltak, hogy az integrálódó, de így is 1100 fiókkal rendelkező takarékszövetkezetek fontos szerepet játszhatnak a leendő pénzintézet létrehozásában.
- Mészáros Lőrinc érdekeltségei az elmúlt egy-két évben egyre több szálon kapcsolódtak a takarékokhoz.
- A Mészáros-birodalom központi tulajdonosi cége, az Opus Global Zrt. a napokban felvette igazgatósági tagjai közé Vida Józsefet, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

Úgy fest, belevág a kormány egy nagy, állami hátszelű gigabank összerakásába, ahogy azt banki körökben már a választások előtt valószínűsítették. Ez részben kényszer is, mivel a három éve állami tulajdonba vett Budapest Bankot (BB) idén értékesítenie kell a kormánynak a vállalása miatt, és aligha szívesen adná ki kezéből az irányítást a kormányzati kör. Sokkal esélyesebbnek tartották pár hónapja is forrásaink, hogy a BB-t a Mészáros- és Matolcsy-közelben levő MKB Bankkal és a takarékszövetkezetekkel gyúrhatják egybe. Utóbbiaknál pedig olyan mozgás indult el, amely ennek a grandiózus építkezésnek a része is lehet. Erről szerzett információkat a 24.hu.
A titkos projekt

Titokban kellett elköteleznie magát egy új, OTP-konkurens lakossági bank létrehozása mellett az összes regionális takarékszövetkezet vezetőjének. Értesüléseink szerint a menedzsereket az áprilisi országgyűlési választás előtt „kérték fel” a saját pozícióikat is veszélyeztető összeolvadás támogatására....

A FIDESZ A PÁRT, AMELYIK MAGYAR EMBEREKET TESZ AZ UTCÁRA, MAJD BETILTJA A HAJLÉKTALANSÁGOT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.06.14.


Tehát most az történik, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz nem hosszabbítja meg a kilakoltatási moratóriumot, minek nyomán például devizahitelbe fulladt magyar családok kerülnek az utcára, hogy aztán az Orbán Viktor vezette Fidesz betiltsa a hajléktalanságot.

Akkor most azt mondom, erre

az egyetlen logikus ellenzéki lépés a parlamentbe és a képviselői irodaházba invitálni az otthontalanokat.

Mindjárt mondom, miért, de addig menjünk szépen sorban.

Tehát a szegényekkel következetesen könyörtelen, a Mészáros Lőrincekkel következetesen bulikázó kormánypárt úgy gondolja, a fedél nélküliek otthontalansága nemzeti probléma. Az úton idáig tudunk is együtt menni, mert valóban kevés frusztrálóbb dolog van, mint azt látni, hogy honfitársaink szorulnak az utcára, a betonra, az aluljáróba, a térre, mert nincs hová menniük.

Ennek a szégyennek a megoldása, hogy otthont adunk nekik. Eső körben fogadjuk el, hogy legitim cél a közterületekről kiszorítani a szerencsétlen nyomorultakat, akik amúgy a Fidesz-világban olykor úgy vannak bemutatva mint posztmodern hobbisták, akik beerpongtorna rendezése vagy szusitekerő-tanfolyam helyett választották kikapcsolódásnak, hogy mínusz tízben egy aluljáróban megfagyasztják az ujjaikat és kukából kotort hatnapos kenyeret rágcsálnak.

Tehát lehet úgy dönteni, hogy nincs többé közterületi lét, ehhez éppen csak annyi kellene, hogy elmondjuk közben, nagyszabású szociálisbérlakás-programot indítunk, növeljük a szociális munkások számát, akiknek a fizetését megemeljük, mert a célunk az, hogy honfitársainknak legyen fedél a feje felett.

A Fidesz nyilván nem tesz semmit ezért, de cserébe szenvtelenül növeli az otthontalanok számát. Hogy kományinfó-tempóban mondjam el:...

ORBÁN VIKTOR AZ ORVOSNÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.06.13.


Orbán Viktor orvoshoz ment. Na nem úgy, mint bárki más, dehogy. Testőrök gyűrűjében – talán ezúttal golyóálló mellény nélkül – érkezett meg egy fővárosi klinikára, hogy az ott várakozó betegek elé befurakodva, elsőként kapjon receptet. Orbán Viktor nem várakozik, ő megérkezik és kiszolgálják, hisz ő az ország miniszterelnöke, ő különb bármelyikünknél. Igen, megkérdezte, hogy előre engedik-e, de vajon ilyen helyzetben mit lehet válaszolni? Még ha tudja is az ember, hogy a helyes válasz a nem – hisz mitől lenne neki bármivel is több joga előbb bemenni a rendelőbe, mint a már ott várakozók sorának? – akkor is beengedi Orbán Viktort, mert nem akar ő lenni az egyetlen, aki nemmel válaszol.

Orbán Viktor is pontosan tisztában volt ezzel, de hát mikor is zavarta őt a saját taplósága? Különböző országok női elnökeinek és képviselőinek a kezét nyalja tövig. Zsebrevágott kézzel beszél országok vezetőivel. Hogy Orbánnak mi szüksége volt erre a közjátékra, ami az újságok hasábjaira röpítette orvosi látogatását, az számomra kérdés. Neki ugyanis ilyenekre nincs szüksége, hisz bárhol ellátják soron kívül. Mégis valamiért úgy érezte, hogy neki meg kell mutatkoznia, a nép közé kell ereszkednie, hisz ő is a nép gyermeke.

Ha ezzel a látogatással ez volt a célja, akkor kissé benézte a miniszterek elnöke. Ugyanis ha én lettem volna az, akit beelőz Orbán Viktor – csak azért mert ő Orbán Viktor -, akkor bizony elég ideges lettem volna. Mégis, milyen jogon előz ő be bárkit is? Ez pontosan annak a pöffeszkedő, én vagyok itt a király mentalitásnak a megtestesülése, amely amúgy is Orbán Viktor – és Donald Trump – sajátja. Két agyatlan pojáca, akik úgy hiszik, a nép értük van, így őket minden valamire való hazafi minimum imába foglalja esténként.

Orbán Viktor rajongótábora pontosan olyan hazafiakból áll, mint Donald Trumpé. E két vezető ugyanazokat a buta, egysíkú vágyálmokat kergeti, amitől azt remélik, a történelemkönyvek arany lapjaira fognak felkerülni. Hihetnek amit csak akarnak, ezek az álmok csak az ő fejükben léteznek. Még azt sem hiszem, hogy akár a saját talpnyalóik is ennyire biztosak lennének a dologban. Ők ugyanis nem meggyőződésből követik ezeket a vezéreket, hanem pénzért és hatalomért...

A MAGYAROK 40 SZÁZALÉKA ÉL TÚLZSÚFOLT LAKÁSOKBAN - NAGY RAKÁS, KICSI LAKÁS

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.06.13.


Tízből négy magyar (a lakosság 40,4 százaléka) él olyan lakásban, amelynek mérete nem felel meg a család méretének, derül ki az Eurostat frissen közzétett 2016-os adataiból. Ez jóval meghaladja a 16,6 százalékos uniós átlagot.

A helyzet azonban nem hazánkban a legrosszabb: a mezőnyt Románia vezeti, a lakosság majdnem fele (48,4%) lakott túlzsúfolt lakásban 2016-ban. Keleti szomszédunkat Lettország (43,2%), Bulgária (42,5%), Horvátország (41,1%) és Lengyelország követi (40,7%).

A spektrum másik végén Ciprus található, a túlzsúfolt lakások problémája itt csupán a lakosság 2,4 százalékát érinti. Szomszédaink közül legjobban Szlovénia teljesít a maga 12,6 százalékával...

De mit is jelent a túlzsúfolt lakás? Az Eurostat szerint egy személy túlzsúfolt háztartásban él, ha a lakás nem rendelkezik az alábbi feltételeket teljesítő minimális számú szobával:
- külön szoba a háztartás egészének,
- külön szoba a háztartásban élő felnőtt párnak,
- külön szoba minden 18 évét betöltött, egyedülálló családtagnak,
- külön szoba két azonos nemű, 12-17 év közötti gyereknek,
- külön szoba két 12 év alatti gyereknek.

A magyar lakáshelyzetet nem csupán a túlzsúfoltság teszi siralmassá. A lakosság 10 százaléka nem tudja rendesen fűteni a lakását, és minden ötödik magyarnak van lakbér- vagy rezsitartozása. Emellett rengetegen élnek fürdőszoba vagy vécé nélküli, sötét, beázott lakásokban is.

OSZTÁSOK ÉS VÁLASZTÁSOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.06.14.


Orbán Viktor Mihály jóságos uralkodó, minden alattvalónak megadja, amit akar. Nem a jobbágy óhajtását, hanem amit “Ő” maga annak vél. Óvodásoknak pöttyös labdát, nagyobbacskáknak pénzt, sokat. Momentán rohadt boldog, és pláne permanensen a kétharmadjával, azóta járja a birodalmat, amióta összecsalta, és kegyesen adakozik. Én is örülnék, ha azt csinálnék, amit csak akarnék, nem állnék sorban az orvosnál például, de leginkább a postán, az húzósabb. De nem rólam van most szó, hanem a tuggyukkiről.

Vajszlóra például elsőként ruccant ki “Ő” a páncélfurgonjával, mert jók és engedelmesek voltak az ott élő jobbágyok. Ez megéri nagyon, kaptak is két és félmilliárdot, igaz, nem arra, amire szerették volna. Uszodára ácsingóztak a szolgálatokért, aztán szennyvízelvezetés lett belőle, azzal a kitétellel, hogy zárásként az uralkodó felhívja az emberi erőforrások miniszterét: „vizsgálja meg a vajszlói tanuszoda harminchárom méteres medenceként történő megépítésének feltételeit.” – Káslerről lévén szó valami csakrát kell keresnie a faluban talán.

De ki tudja, azért még mit kell megcselekedeni, vagy csupán az “egyszer még kérünk maguktól valamit” kegyes állapotban leledzenek a vajszlóiak, és most mindenki angolpark-igazgató a faluban épp, vagy narancsligete van. Egy biztos a bozontos világban, jónak lenni jó. Szombathely polgármestere is elalélt, amikor megkapta a stadionja kulcsait, s kifejtette, hogy nem rosszalkodott az elmúlt időben, a Mikulás meg is töltötte a zacskóját neki. – Azóta van heresérve az üzemeltetéssel.

Ez, amiben élünk, ez voltaképp kőkemény feudalizmus, fölösleges másnak nevezni. Azzal a különbséggel, hogy nem földeket oszt az uralkodó, mert az az Anikó nevén van mind (meg a szőlők), hanem közbeszerzéseket, s más pénzeket szór szét kegyesen. Erre a középkorra hajaz az is, hogy a birodalomban egyre nagyobb szerepet kap az egyház, amely az ezer éves gyakorlatnak megfelelően az “Ő” hatalmát szinte Istentől eredezteti, sőt, hirdeti azt is, hogy csak nála van az igazság...

AZ UNIÓ MENEKÜLTPOLITIKÁJÁNAK HÁROM ÉVE ORBÁN ADTA MEG AZ IRÁNYT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.14.


- Bajba kerülhet a német-francia tandem, ha az ellene szövetkező visegrádiak kiegészülnek az osztrákokkal, olaszokkal és horvátokkal;
- Saját maguk alatt vágják a fát azok a kis EU-államok, amelyek a szuverenitásra hivatkozva le akarnak mondani az európai politika befolyásolásának lehetőségéről;
- A magyar és az olasz kormány Merkelt igyekszik meggyengíteni.
Guardian

Európát az fenyegeti, hogy visszatérnek a 19. század hatalmi vetélkedései, miután EU-ellenes és szélsőjobbos politikusok korlátlan szuverenitást akarnak, noha az a végén egyszer már háborúhoz vezetett. Oroszország, akárcsak annak idején, területi gyarapodásban gondolkodik, 20. századi propaganda módszerekkel és a legkorszerűbb hibrid hadviseléssel. Törökország független szereplő igyekszik lenni, szembefordul a Nato-partnerekkel és nem tesz eleget az uniós csatlakozás feltételeinek. Ugyanakkor az egykori geopolitika feléledése nem csak meggyengítené a kis államokat, hanem újra alapvető instabilitáshoz vezetne az országok közti erőviszonyokban, attól függően, hogy éppen milyen szövetségek köttetnek. Pontosan az ilyen bizonytalan állapotok felszámolására jött létre az EU.

A kicsiny partnerek szemszögéből napjainkban teljes őrületnek tűnik, hogy önjelölt nacionalisták irányításával ott akarják hagyni a számukra szavatolt helyeket az európai intézményekben, amikor ily módon gyaloggá válnak nagyobb hatalmak játszmáiban. De a bezárkózás esztelenség a jelentősebb tagok részéről is, hiszen ha Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem egyesíti erejét, akkor a 2. ligába szorul a nemzetközi porondon. Az EU létalapja nem az, hogy megszülessen az európai nemzet, hanem az, hogy a reálpolitika kemény tanulságai még ma is érvényesek.

The Times

Az osztrák kancellár az illegális migráció megakadályozására bevonta terveibe a keményvonalas német és olasz belügyminisztert. A koalíció szemben áll Merkel nyitott kapuk politikájával, egyben igyekszik meggyengíteni a német kormányfő befolyását az unión belül. Utóbbi odahaza egyébként is hadakozik Seehoferrel, aki a bajor keresztényszociálisokkal a háta mögött jogot akar formálni arra, hogy már a határról visszautasíthassák mindazokat, akik nem jogosultak menedékre. Az elképzelést Merkel megvétózta, de a saját pártján belül is egyre kevesebben értenek egyet vele. A vita már odáig fajult, hogy a belügyi tárca vezetője nem volt hajlandó részt venni a menekültek beilleszkedéséről rendezett tanácskozáson, viszont Kurz számára talált időt. A tárgyalás után a vendég arról beszélt, hogy létre kell hozni az arra hajlandó államok szövetségét az illegális bevándorlás ellen. A leendő trió harmadik tagja, Salvini azt közölte, hogy találkozni kíván német kollégájával.

Mivel az olasz hatóságok pár napja nem engedtek kikötni egy migráns szállító hajót, igencsak kiéleződött az ellentét Róma és Párizs között. Arról is szó van, hogy Conte kormányfő nem utazik holnap Macronhoz, ha a francia fél nem kér bocsánatot. Ugyanakkor Salvini számíthat olyan államokra, mint Ausztria és Magyarország, amelyek szintén távol akarják tartani a menedékkérőket. Annál is inkább, mert nagyon is egyetért velük abban, hogy le kell zárni a külső határokat...