2017. január 26., csütörtök

MEGDÖBBENTŐ ÉS IJESZTŐ A BÍRÓSÁG VÉLEMÉNYE A SZÓLÁSSZABADSÁGRÓL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Dojcsák Dalma, Vissy Beatrix
2017.01.25.Kaszás Zsoltnak* elege lett a menekültellenes plakátokból. Elege lett abból, hogy idegengyűlölő üzenetek kéklettek mindenhol az ő adóforintjaiból, miközben a közmédiából is megállás nélkül ömlött a menekültellenes propaganda. Ahhoz az eszközhöz nyúlt, amelyhez rajta kívül még számos magyar polgár: festéket és ecsetet ragadott, és lefestette a gyűlölködő üzeneteket.

Nem számított azonban arra, hogy az elcsepegtetett festéknyomokat követve a tettrekész rendőrök még aznap éjjel felkeresik a lakásán, és álmából felébresztve azon melegében be is kísérik az őrszobára. A rendőri intézkedést igazságtalannak és túlzónak tartotta, ezért “Orbán kutyáinak” nevezte az intézkedő rendőröket, akik ezt nem tűrhették, és becsületsértés miatt büntetőeljárást indítottak Kaszás ellen. Ugyanebben az eljárásban vonták felelősségre a plakát átfestése miatt is.

A büntetőeljárásban a TASZ ügyvédje képviselte őt, aki azzal érvelt, hogy Kaszás egy alapjogot, a szólásszabadsághoz való jogot gyakorolta, amikor lefestette a plakátot, és akkor is, amikor a rendőrök fellépése miatt később kritizálta őket. A rendőrökkel szemben megfogalmazott kritikáért a büntetőjogi felelősségre vonást túlzónak nevezte. A bíróság azonban egészen formabontó jogi érveléssel állapította meg Kaszás bűnösségét.

Ha egy bíróság utólag megbüntet valakit a véleménye miatt, azzal a szólásszabadságát korlátozza az állam. Amikor egy bíróságnak az alapjogok korlátozásáról kell döntenie, az általános alapjogi tesztet, a szükségességi-arányossági tesztet kell alkalmaznia. Ügyvédünk ezzel érvelt ebben a perben: csak akkor korlátozható Kaszás szólásszabadsága a büntetőjog eszközeivel, ha a bíróság fel tud mutatni egy olyan célt, ami igazolja az alapjog korlátozását, és a cél eléréséhez szükséges, illetve azzal arányos a korlátozás.


Ezt a tesztet a bíróság a feje tetejére állította. A teszt alapján a bírónak azt kellett volna vizsgálnia, hogy ha elítéli Kaszást, azzal nem korlátozza-e szükségtelenül vagy aránytalanul az ő szólásszabadságát. Ezzel szemben azt vizsgálta, hogy Kaszás alapjoggyakorlása, vagyis a véleményének kinyilvánítása szükséges és arányos volt-e. Az ítélet szerint nem volt az, hiszen ügyfelünknek módjában állt volna más módon kifejteni véleményét: informatikusként indíthatott volna például blogot, ahol a kormány menekültellenes politikáját kritizálja, vagy mások oldalain kommentben kifejthette volna a véleményét. A rendőrökkel szemben pedig élhetett volna hivatalos bejelentéssel, ahelyett, hogy szóban bírálja őket...

MITŐL FÉL A MAGYAR, HA SZEGÉNY?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: OMari
2017.01.26.Mitől? Attól, hogy még szegényebb lesz. Hogy még azt a pici is hirtelen köddé válhat, amije van neki. Mindegy, hogy mi, ház, lakás, vagy csak egy szatyornyi ruha, ezzel az elveszthetővel sakkban lehet tartani. Ez nyilvánvaló. De ha alaposan végigrágjuk magunkat a témán érezhető, hogy a szegény egy félelem tengerben él.

Félnie kell attól, hogy elvesztheti a számára szinte a legfontosabbat, a megélhetését. Mindegy az, hogy valós állás, közmunka, vagy segély, esetleg alkalmi munka. Ha az nincs, ha valami miatt vége lesz, akkor neki is annyi, beledöglik. Ha nincs pénz, kevéske számláját nem tudja fizetni, arra sincs remény, hogy az esetleges adósságait végre rendezze. Így előbb-utóbb elvész a háza, lakása, lakhatása. Ha lakás nincs, ha lakhatás nincs, akkor a gyereket elviheti a gyámügy, és még utcára is kerül. Ha hajléktalan lenne, akkor biztos, hogy nem tudna elhelyezkedni, tehát a meglévő jövedelméhez foggal-körömmel ragaszkodni kell. Bármit megtesz, csak legyen valami. Így aztán vele is bármi megtehető.

A sok erőlködéstől, próbálkozástól arra nincs ereje, ami a legfontosabb lenne, hogy valóban normális pénzkereseti formát találjon magának. Kinek van arra arra energiája, hogy napi 8 óra munka, órák hosszat tartó gyaloglás, vagy kemény fizikai munka után még állás után is szaladgáljon? Ráadásul közmunkásnak sokkal könnyebben felveszik, mint bármilyen más helyre. Ha kevés is a pénz, de biztosabb, mint más munkahely. Fix szerződése van, ha nem csinál valami hülyeséget – márpedig nem csinál – akkor ott legalább biztos lehet abban, hogy félévig, egy évig stabil helye lesz. Mivel nincs pénz, ruházata szegényes, fogazata sokszor hiányos, fodrászra, flancra nem telik. Magabiztossága már a múlté, még ha nagy ritkán be is hívják állásinterjúra, tagadhatatlan, hogy nem ő a munkaadók álma. Labdába sem rúghat.

Most fél attól, hogy magának a közmunkának is vége lesz számára, próbálja előre felállítani magában a lehetőségeket, amivel alkalomadtán valahogy túl tud lenni ezen is, ha bekövetkezik a katasztrófa. Már rég összegyűlt neki a három év alatti egy év jogviszonya, de ráadásul még OKJ-s szakképesítést is szerzett egy támogatott tanfolyamon, úgyhogy ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor ő egy időre biztos el lesz veszve. Ha csak két-három hónapig lesz munka nélkül… Jobb, ha nem is gondol rá.

Retteg attól, hogy beteg lehet. Amíg csak bírja vonszolni magát, megoldja orvos nélkül. Amíg csak talicskában nem kell vinni, bevánszorog valahogy a munkahelyére, mert nem teheti meg, hogy táppénzre menjen. Az már nagy érvágás lenne. Amúgy is, sok helyen csak egy hónap múlva fizetik a táppénzt, ez számára beláthatatlan időnek tűnik. Nem urizálhat, neki ez jutott. Ha feketén dolgozik, félig hullaként is megy a napszámba, mert minden fillér be van osztva már előre a családi kasszában. Egy-két nap kiesés is megoldhatatlan problémákat szülhet...

FIDESZ COOL LISTA 2016 - 2. HELY: ROGÁN ANTAL

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2017.01.26.


Egy kormányzó párt működését sokféleképpen lehet mérni. Valaki a GDP növekedést tartja mérvadónak, valaki azt, hogy mennyit költ oktatásra és egészségügyre az állam, másnak pedig az a legfontosabb, hogy a forint épp mennyit zuhant – már megint. A mi listánk aszerint állítja rangsorba a kormánypárti politikusokat, hogy 2016-ban mennyire volt kúl a politikai és közéleti jelenlétük, mit tettek az országért (muhaha), és hogyan sáfárkodtak a hatalmukkal.

2 – Rogán “The Ultimate Surivor” Antal

A most 44 éves Tóni egy Vas megyei 300 fős kis községből, Szakonyfaluból származik, és szülei elmondása szerint egy egyszerű kis parasztgyerek volt, aki sokat segített a ház körül az állatok gondozásában is. Az igazán éles váltás akkor következett be, amikor az érettségi után felvették a budapesti közgazdaságtudományi egyetemre, és szülei felköltöztették egy kőbányai koliba. A frissen felköltöző falusi kislányokat sok esetben jól bekebelezi, megrágja és kiköpi a pesti éjszaka, és a falui kisfiukat…is. Rogán azonban nem olyan családból származott. 95-től már a Szakkollégium nevelőtanára, emellett demonstrátor volt, később pedig óraadó tanárként dolgozott az egyetem pénzügy tanszékén. Tagja volt a Konzervatív Polgári Klub nevű politikai csoportosulásnak, ami gyakorlatilag a Fidelitas elődje volt. Tipikus Pesten szárnypróbálgató, fontoskodó, vidéki hülyegyerek életrajt. Dögunalom...

Tóni vezette 2006-ban a választásokig a Fidesz országos kampányát. A Fidesz kikapott, de Tóni azért ősszel nyert egy nagyot: Belváros-Lipótváros polgármesterévé választották. 8 évig volt aranyélet itt, és ez az idő elég volt neki, hogy szépen kipofozza magát, és még szebben kiárusítsa a Belvárost bagóért. (Törvényi változások miatt 2014-től már összeférhetetlen a polgármesterség és az országgyűlési képviselőség. Ezért 2014 őszén már nem indult az önkormányzati választáson az V. kerületben a polgármesteri tisztségért. Utóda Szentgyörgyvölgyi Péter lett. Róla elég itt annyit tudni, hogy annyira rendes, családszerető ember, hogy a – nyilván szintén Fideszes – testvérét nyomta be mindenhova.)


Ingatlanpanama


Még 2014-ben derült ki, hogy 2011-ben Rogánék az V. kerületben nyomott áron értékesítettek egy lakást Portik Tamás volt élettársának, Pápa Marianne-nak, Habony Árpád nagynénjének. Kicsi a világ basszátok meg. (Portik amúgy Vizoviczki László volt üzlettársa, egy milliárdos magyar vállalkozó, a 90-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplője, tavaly kapott 15 év fegyházat pont a Prisztás-gyilkosság kapcsán, felbujtóként. Szintén remek ember, na.) Tóni féltette a jó hírét, hogy hírbe hozták Portikkal, ezért perelt, de tavaly januárban – másodfokon – jól el is bukta, mert a bíróság szerint “Portik és Pápa Marianne közötti szoros viszonyt megfelelően igazolva lett, így az nem minősül valótlan tényállításnak.”

Tavaly júniusban, a bírósági szembesítésen aztán Portik Rogán ellen vallott. A szembesítést Juhász Péter ügyvédje kezdeményezte egy Rogán-Juhász személyiségi jogi perben. Mint tudjuk, Tóni perelte be Juhászt, mert az Együtt társelnöke lebűnözőzte. Portik a következőket állította a szembesítésen:

– A kétezres évek közepén-végén ismerte meg Rogánt, aki nagyvilági életet élt ekkor, és egy házibuliban találkoztak.

– 2008-2009-ben egy bírósági tárgyaláson ismerte meg Pápa Marianne-t, Habony Árpád nagynénjét, majd sorban Pápa ismerőseit is. Egyszer a Vigadó téren egy második emeleti irodában 5-6 éve “Árpival”, vagyis Habony Árpáddal felvezettek neki egy üzleti tervet az olcsó belvárosi ingatlanokról. “A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat” – mondta. Portik szerint arról volt szó, hogy “a Tóni a piaci árnál jóval kedvezőbb értékbecslést elintézi”.

– Volt egy lista, azon szerepelt az a Károly körút 25. szám alatti ingatlan is, amit Pápa a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel vett meg, majd nyolc hónappal később 52 millió forintos haszonnal értékesített. Portik szerint ezen a listán olyan ingatlanok voltak, amelyeket a bérlő nem tudott fizetni, így könnyű volt átvenni a bérleti jogot. A bérlők gyakran azért nem tudták tovább fizetni a bérletet, mert azt megemelték, hogy a bérlőt ellehetetlenítsék.

– Portik elmondása szerint Habony egyszer felhívta Pápát, hogy “kellene a pénz”. A pénzt, tízmillió forintnyi eurót, Portik vitte el a belvárosi Fidesz-irodába Rogán Antalnak. A találkozó után Habony jelezte Pápának, hogy Rogán kevesellte a pénzt, amire a nő csak annyit jegyzett meg, hogy “így is nagyon drága a Tóni”.

Juhászék ügyvédje megkérdezte Portiktól, hogy volt-e “fekete rész” az üzletben. Portik erre annyit mondott: “Stimmel”. “Ez korrupciós költség?” – “Ha ön annak nevezi” – válaszolta az ügyvéd kérdésére Portik. Szintén az ügyvéd kérdésére hozzátette: “zacskóban adtam a pénzt, semmilyen elismervényt nem kaptam”...Korábbi helyezettek:

Fidesz Cool lista 2016 – 3. hely, Orbán Viktor

Fidesz Cool lista 2016 – 4. hely, Semjén Zsolt

Fidesz Cool lista 2016 – 5. hely, Kövér László

Fidesz Cool lista 2016 – 6. hely, Matolcsy György

Fidesz Cool lista 2016 – 7. hely, Németh Szilárd

Fidesz Cool lista 2016 – 8. hely, Kósa Lajos

Fidesz Cool lista 2016 – 9. hely, Szijjártó Péter

Fidesz Cool lista 2016 – 10. hely, Tállai András

VIDEÓN MUTATJUK BE, HOGYAN SZÓRNAK EL SZÁZMILLIÁRDOKAT A BUDAI VÁR FELÚJÍTÁSÁRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.01.26.


Avagy a historizáló populizmusnak nincs határa a költségeket illetően.

Zavaros koncepció, átláthatatlan tervezési folyamat és szinte felső korlát nélküli költségek – a látványos beruházások felszíne mögött ezek a meghatározó jellemzői a budai Várban zajló fejlesztéseknek. Lehet, hogy nem a miniszterelnök és néhány állami hivatal felköltözése az egyetlen szervezőerő, de a zűrzavarban egyelőre ez tűnik a meghatározónak. Egy hosszabb cikkben már összeszedtük mindent, amit a projektről tudni lehet, most azonban egy videón is megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat:

AKI 2018-BAN A FIDESZT TÁMOGATJA, AZ ELÁRULJA A MAGYAR NÉPET

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.01.26.Az ember próbálja sokszor visszafogni az érzelmeit, amikor belefut olyan sorsokba, amelyeknek a keresztjét nem akarná, de nem is bírná felvenni. Az alábbiakban ezt a vissza fogottságot nem fogom alkalmazni, mert egy emberi élettel való játszadozásnál, már nem tudok és nem is akarok toleráns maradni a döntéshozókkal.

Tóth Katáról már többször írtam, illetve írását is közreadta a sztárklikk. Katáról röviden annyit kell tudni, hogy hosszú évek óta ételt oszt hajléktalanoknak a volt Köztársaságtéren, minden olyan megmozduláshoz igyekszik csatlakozni gyűjtéssel, adakozással, akár konkrét fizikai munkával is, ahol elesett embereken kell, kellene segíteni.

Hatalmas terhet hord a hátán az egykori egészségügyi szakdolgozó Tóth Kata, mert a mindenkori kormányok által szétszaggatott szociális hálót próbálja foltozni. Teszi ezt kérve, könyörögve, fenyegetve a hatalmasokat, akik magasról tesznek az emberi életekre. Hívását, kérését leginkább csak azok értik meg, akiknek szintén nincs és maguk is inkább támogatásra szorulnak, ez ma Magyarország, ami erősödik, de persze csak szavakban.

Kata a nagy hidegek kezdete óta a Keletiben vett szárnyai alá egy hajléktalan társaságot és igyekszik nekik napi szinten meleg ételt, teát, cigarettát, pokrócot, matracot és kiutat biztosítani a túléléshez. Itt ismerte meg Józsit, a kerekes székes hajléktalant is, aki a halált várta csendes belenyugvással, kórházba, hajléktalanszállóra már nem akart menni, régen elvesztette bizalmát az emberekben, ez az egykor Miskolcon élt férfi.

Kata ezt az embert is próbálta újra felépíteni, célt, erőt adni a továbbéléshez, kapcsolatuk odáig jutott, hogy Józsi újra bízni kezdett az emberekben, vagyis Katában és segítőiben és elvállalta azt, hogy a Keletiből leutazik egy miskolci hajléktalanszállóra, ahol segítenek neki az újrakezdésben, gyógyulásban, lesz végre saját ágya és melegben alhat, illetve megfürödhet. Most pedig álljon itt Tóth Kata beszámolója a miskolci útról, Józsiról, aki kapott egy pokrócot a sarokban:

A TRANSPARENCY TUDJA, HOGY LEHET KITÖRNI AZ ÖRDÖGI KÖRBŐL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.26.A Reuters azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra kerültek.

Jó példa erre Magyarország és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között. Ugyanakkor javítani tudott az eredményén Argentína, miután száműzte populista kormányát. A Transparency International szerint úgy lehet kitörni az ördögi körből, ha üzletemberek nem kapnak magas tisztségeket a hatalomban, ha még jobban megszigorítják a pénzmosást és betiltják azokat a cégeket, amelyek elfedik, hogy kik a tényleges tulajdonosok.

Washington Post/Time/AP

Az újság szintén azt tartja a legfontosabb elemnek a Transparency International felméréséből, hogy a korrupció rosszabbodik a populista vezetők alatt, ezért csak súlyosabbá válhat a probléma, ha az emberek ilyen politikusokhoz fordulnak, ha azok a fennálló helyzet javítását és a vesztegetések felszámolását ígérik. A példa itt is Magyarország és Törökország. A jelentés egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy általában még korruptabb rendszert honosítanak meg azokban az országokban, amelyeket populista vagy tekintélyelvű vezérek irányítanak, ahelyett, hogy kezelnék a haveri kapitalizmus bajait. A tudósítás ugyanakkor idézi Kovács Zoltán, aki szóvivőként megkérdőjelezte ezeket a megállapításokat. Mint mondta, a Transparency International a jelek szerint jobb véleménnyel volt Magyarországról 2010 előtt, pedig akkor a szocialisták ellopták az uniós alapokat, amivel a 4-es metró botrányára utalt. Szerinte legalábbis fura korrupcióval vádolni az országot az Orbán-kormány alatt.

Financial Times

Bokros Lajos vitába száll Dobozi Istvánnal, a Világbank volt vezető közgazdászával, aki szerint Trumpnak igaza van és az unió alapvetően valóban eszköz Németország számára. A Moma elnöke, a Közép-Európai Egyetem professzora emlékeztet arra, hogy a németek nem akarták az eurót és ragaszkodtak a márkához, ám feladták álláspontjukat, mert ez volt az ár, amit Mitterrand akkori francia elnök követelt az újraegyesítésért cserében. Azon kívül a déli államok be akartak lépni az euróövezetbe és nagyon sokáig élvezték is annak az előnyeit. Csak éppen közben elmulasztották a szükséges szerkezeti változtatásokat, pedig tudván tudták, hogy válság esetén baj lesz. Majd amikor beütött a krach, még akkor sem igen alkalmazták a belső leértékelést, pedig azzal helyreállíthatták volna a versenyképességüket. Bokros szerint a német kereskedelmi előnyök nem Berlin tudatos politikájából erednek, hanem mellékterméknek számítanak egy olyan pénzügyi unióban, amely abszolút előnyösnek bizonyult mindazon tagok számára, amelyek megértették, hogy mit kell tenni, ha fenn akarják tartani a rendszert...


SÍMASZKBAN VERTÉK ÖSSZE A KÖZMUNKÁSOKAT, A RENDŐR ADOTT TIPPEKET HOZZÁ

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.01.26.„MEGDÖGLÖTÖK BÜDÖS CIGÁNYOK, HASRA MINDENKI!”

Ezt hallották először a patak forrásánál dolgozó közmunkások, mikor a símaszkot viselő emberek rájuk támadtak. A támadók nyolcan lehettek, a kezükben baseballütők, viperák, pajszerek, volt aki kést, gázspray-t és riasztópisztolyt is hozott...

Az egyik fiatalabb közmunkás menekülni próbált, őt lefújták a gázspray-vel. Miután a földre esett pajszerral ütötték a lábait, az egyiket el is törték. Lefogták, és azt súgták neki,

„MOST MEGHALSZ, KINYÍRUNK!”

miközben megpróbálták levágni az egyik fülét. Mikor védekezésképpen a fejéhez kapott, a kés átszúrta az ujját. Ezután tovább ütötték és rugdosták a földön fekvő embert. Az apja, aki szintén a közmunkások között volt, ugyanígy járt, neki a kezét törték el pajszerral, miután földre került. A verés közben azt mondták

„RÁTOK LESZ GYÚJTVA A HÁZ BÜDÖS CIGÁNYOK.”


Mindez 2014 augusztusában történt egy északkelet-magyarországi kis falu közelében. A történet szereplőinek nevét az áldozatok védelmében megváltoztattuk:


HA VER, AZ AZT JELENTI, SZERET: AZ ORSZÁG: AHOL MÁR NEM BŰNCSELEKMÉNY A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PÓSFALVI ORSI
2017.01.26.


Január 25-én az orosz parlament második olvasatban elfogadott egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely adminisztratív szabálysértésnek minősítené a családon belüli erőszakot. Ha ez a módosítás valóban életbe lép (és miért ne lépne - a szavazáson megjelent 388 képviselőből csupán kettő szavazott a módosítás ellen, egy pedig tartózkodott), azzal több ezer orosz nő és gyermek lesz halálra ítélve.

Amennyiben a törvénymódosítást elfogadják – január 27-én hozzák meg a végleges döntést – Oroszországban, azzal dekriminalizálják a családon belüli erőszakot. Csak abban az esetben fog a közeli hozzátartozók és a családtagok ellen elkövetett erőszak bűncselekménynek minősülni, ha egy éven belül többször megismétlődik. Ha csak egyszer fordul elő, és nem jár több napon túl gyógyuló sérüléssel, akkor az elkövetőnek (ha az áldozat feljelenti!) pénzbírságot kell fizetnie, vagy közmunkát végeznie.

Óriási visszalépés ez az országnak, miután aktivisták éveken keresztül tartó küzdelmét azért, hogy a családon belüli erőszak ellen szülessen végre törvény, látszólag siker koronázta 2016 nyarán. Ekkor a parlament egy olyan törvénymódosítást fogadott el, amely egyrészt szabálysértésnek minősítette a tartós sérülést nem okozó erőszakot két olyan fél között, akik nem közeli hozzátartozók, másrészt bűncselekménynek minősített minden, közeli hozzátartozó és családtag közt létrejövő erőszakot. A módosítást annak érdekében fogadták el, hogy például két részeg barát összeszólalkozás miatt ne kerüljön börtönbe, ugyanakkor a családon belüli erőszak esetei súlyosabb büntetést vonjanak maguk után.

Ez a korábbi módosítás az orosz társadalom egyes rétegeiből hatalmas felháborodást váltott ki: az Összoroszországi Szülői Ellenállás például országszerte szervezett tüntetéseket a „pofontiltó törvény" ellen, amelyeket az orosz pravoszláv egyház is támogatott. A tiltakozók úgy vélték, hogy a törvény a hagyományos nevelési stílus eszközeit tette törvénytelenné. Az Ellenállás mellett nagy erőkkel kampányolt az a Jelena Mizulina kormánypárti parlamenti képviselő is, akinek nevét a hírhedt orosz melegpropaganda elleni törvény elfogadtatása is fémjelezi. Tehát Mizulina, az Összoroszországi Szülői Ellenállás és az orosz pravoszláv egyház szerint azért kell dekriminalizálni a családon belüli erőszakot, hogy egy szülőt ne fenyegessen börtön azért, mert felpofozta a gyerekét. A módosítás ilyen értelmezése nyilván azt a célt szolgálja, hogy hiteltelenítse a családon belüli erőszak elleni küzdelmet, hamisan szűkítve le annak alkalmazását egy-egy nevelő célzatú pofonra.

Oroszországban a belügyminisztérium adatai szerint évente 12-14 ezer nő hal meg családon belüli erőszak következtében. Minden negyvenedik percben megöl egy nőt élettársa, barátja, férje, apja. Naponta 36 000 nő és 26 000 gyerek szenved el fizikai bántalmazást családtagoktól - és ez csak a rendőrségen bejelentett esetek száma. A becslések szerint az ilyen esetek 60-70 százalékát nem jelentik be, de még a bejelentett eseteknek is csak a töredéke, konkrétan 3 százaléka kerül bíróság elé. (Azért a nőket és gyerekeket érintő erőszakot emeljük ki, mert ahogy mindenütt a világon, úgy Oroszországban is túlnyomó többségben őket éri bántalmazás, amit általában férfiak követnek el. Még a férfiak elleni családon belüli erőszakért is többségében férfiak a felelősek.)...

HACSEK, A SAH

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.01.26.


– Jó napot, Hacsek, hol volt, hogy hála Istennek két hétig nem itt rángatta a görcs?
– Sarawakban voltam, Sajó, a fehér rádzsák földjén…
– Én is hatalmas sarawakban vagyok, főleg anyagilag, de nem dicsekszem vele – mondja, kik azok a Fehér Rádzsák, valami focicsapat?
– A fehér rádzsák Brunei szultánjától kapták Sarawakot, hogy uralkodjanak fölötte. Ők voltak Sandokan ellenségei!
– Hallja, az a brunett szultán is megerőltethette volna magát egy kicsit jobban is, nem illik ilyesmit ajándékozni. Mit csinált maga abban a Sarawakban és hogy van a Sandokán?
– Én, kérem, mint kuratóriumi tag kerültem Sarawakba.
– Pont, mint a Simek. De ő megúszta három évvel, felfüggesztve, csak azt a szép Mercedest kobozták el, amit a kuratóriumi tagságból vett. Hol kurátor maga, Hacsek?
– Az MTVA-nál. Én sem tudom, hogy kaptam el, írtam nekik egy reklamáló levelet, erre beválasztottak a nézők képviselőjeként. Állítólag két éve én voltam az egyetlen néző.
– Több mondjuk tényleg nem is volt. De ettől még mindig nem értem, mit keresett Sandokánnál.
– Hát kérem, az úgy történt, hogy azt mondták, el kéne utazni az ő költségükre lakossági fórumokat tartani, ahol megbeszéljük a műsort, a beosztást, meg hogy legyen-e Derrick. Én azt hittem, Lajosmizsére megyünk.
– És nem?
– Mire felébredtem, Szingapúrban voltunk és leples légikisasszonyok táncoltak körülöttem.
– Nem vette észre, hogy nem a 12:43-as mizsei személyre szállt, hanem egy Boeingre?
– Én, kérem, olyan zavarban voltam attól a tagságtól… mikor láttam a légikisasszonyokat, azt hittem, most jön a kuratórium, de nem.
– Hát?
– Szingapúrban kellett csevegnem a helyi magyar tévénézőkkel. A többiek, a Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója és a Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató televíziós szolgáltatási igazgatója közben madzsongozgattak a légikisasszonyokkal.
– Madzsongoztak?
– Lehet, hogy mekongoztak, folyó, az folyó…
– A madzsong nem is folyó!
– Most én jártam Szingapúrban vagy maga?
– És hányan voltak a magyar tévénézők Szingapúrban?
– Ketten. A Kabir meg a Bedi.
– Az színész és ráadásul nem is magyar!
– De akkora nagy színész, hogy ketten is van! A magyar köztévét azóta nézi, hogy az orvosok felírták neki alacsony vérnyomás ellen...

MIÉRT NEM ÉRTI A MAGYAR A KORRUPCIÓT?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.01.25.Valószínűleg minden napra jutna egy korrupciósbotrány...

1. A hétköznapjaink része


Valószínűleg azért nem értik a magyarok a korrupciót, mert mindenki találkozik vele hétköznapjai során. Sőt! Állítom, hogy a legtöbben még profitálnak is ebből. És itt most nem az állami milliárdok sorsára kell rögtön gondolni. 
Sokkal egyszerűbb dolgok jussanak eszedbe, mint például:
  • amikor elmész az orvoshoz, ahol soron kivül enged be az ismerős
  • amikor a tanárnéninek nagyobb ajándékot veszel, mint a másik szülő abban a reményben, hogy a gyerekedet előtérbe helyezi
  • amikor ajándékokkal, kedveskedésekkel, anyagi javakkal arra bíztatod a másikat, hogy különleges elbírálásban részesülj...
2. Nem a mi pénztárcánkból megy (állami kassza)

Sajnos a legtöbb ember azért nem érti a korrupciót, mert nem tanította meg nekik senki az Állam működésének az alapelveit. Valamiért a lakosság egyre kisebb hányada realizálja a tényt, hogy az Állam javarészt az adóbevételekből él. Az adó pedig nem szükséges rossz, hanem szükséges jó, hiszen enélkül nem létezne az ország, nem lenne rendőrség, közkórház, oktatás...stb. Az adóval az Állam mindent átfogó szolgáltatását fizetjük meg. Tulajdonképpen a mi pénzünkből gazdálkodik.

Érdekes, hogy az embereket hidegen hagyja 1-1 milliárd forint eltűnése (ez már akkora összeg, amit az egész család teljes élete során sem keres meg), elherdálása, de ha 1.000 forinttal többet akar tőle beszedni az Állam, akkor utcára vonulnak. Ennek oka, hogy azt hiszi az átlag, hogy az állami milliárdhoz semmi köze nincsen ("elvesztette közpénz jellegét"), míg a saját pénztárca szent és sérthetetlen...

FSHD KRÓNIKA - A DÍSZROKI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- VENDÉG BLOG
Szerző: Tamás Róbert/Vendég
2017.01.25.


ELŐZMÉNYEK:
  1. Befalazva
  2. Dermedten
  3. Ok és okozat
  4. Jó és rossz állomások
  5. Lenni vagy nem lenni
  6. Párnák minden mennyiségbenAzt hiszem, kissé feketén írok én erről az FSHD-ről, megpróbálom vidámabban tálalni, nehogy mindenki elrettenjen. De előbb a mai ételek.

Reggeli kaszinótojás, tízórai eper (uccsó saját termés), ebéd görög gyümölcsleves és csirkehússal rakott kel, ozsonna egy kis túróstáska (négybe vágva, mint a Tótékban az őrnagy), vacsora főtt szafaládé rozmaringos mustárral és tormával, kenyérrel. A szafi lenyelése kissé nehezen ment, háromszor is kellett vízzel elsősegélyt nyújtanom. A túrós viszont könnyen, de ez tényleg jó süti, az egyik itteni (mert van nekünk három is) pékség terméke, kisebb az átlagosnál, kevesebb tészta, jó töltelék, hajrá pékek!

A címadó téma előtt egy örömhír – nekünk nagyon!!!! – két év után ismét horkolt a férjem! Már a múlt héten gyanús volt, hogy valami olyasmit hallok az éjszakában, de az inkább csak nyomokban volt horkolás. Ám mára virradóra tuti F horkolt, nem a kutya! Fel is költöttem azonnal, tudatni a jó hírt. Félálomban is vigyorgott. Így magunk közt: csak azt tudnám, ez igazából jó vagy rossz. Amíg kiderül, juszt is örülök. Végtére is a horkolás elmaradása volt a beköszönő betegség első jele, amiről még nem is tudtuk, hogy első jel.

A díszroki esetét csak azért mesélem el, mert az utazás, közlekedés az egyik legnehezebben megoldható dolog ebben az FSHD-s, hivatalosan súlyosan mozgássérült életünkben. Hihetetlen tapasztalatokat szereztünk. Hihetetleneket! Tényleg! Volt első önálló kerekesszékes, volt állami mentő és magán betegszállító, volt autóbusz és saját autó, volt baráti autó, több is, volt néhány rosszízű levelezés, volt támogató szolgálat, volt minden. Hol maga ment F, hol vitték. Szerencsére túlélte mindegyiket. Jöjjön az első történet:

ÉGETŐ ÉS HALASZTHATATLAN PROBLÉMÁRA TALÁLT TOROCZKAI ÖTLETES MEGOLDÁST

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.01.26.Sehol egy kormányrendelet, egy Fidesz-KDNP által elfogadott törvény, így egy jobbikos polgármesternek kellett választ találni a sürgető kérdésre.

Teljes tévedésben élték az életüket eddig azok, akik gy gondolták, a jobbikos Toroczkai polgármester által vezetett ásotthalmi képviselőtestület már egyszer s mindenkorra lerendezte a faluban a migránskérdést azzal, hogy tavaly ősszel betiltották a burka és a csador viselését, meg a mecsetépítést.
Mert a mecsetépítés tilalma például nem is került bele az önkormányzati rendeletbe!

Így aztán hiába vonta kétségbe a rendelet jogszerűségét a kormányhivatal és a ombudsman, hiába semmisíti meg esetleg az Alkotmánybíróság, a migrisimogató balliberálok nem tudják megakadályozni, hogy Ásotthalom betiltsa az idegen vallási épületek létesülését a településen.

Mert azt majd a februári ülésén határozzák el, amikor a képviselőtestület módosítja majd helyi építi szabályzatot - írja a Magyar Nemzet, illetve nyilatkozza nekik Toroczkai polgármester.

Nem nehéz elképzelni, mi indította őket erre a lépésre: mindenképpen megoldást kellett találni arra az égető problémára, hogy már halomban állnak a mecsetépítési kérelmek a jegyző asztalán, egyesek meg - tilalom hiányában - engedélyt sem kérnek, csak építik a mecsetjeiket. Mintha az egész világ Ásotthalmon akarna mecsetet építeni.

Ez így nem mehet tovább. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni. A kérdést véglegesen rendezni kell.

Meg még ezernyi másikat is, amire abból lehet következtetni, hogy Toroczkai polgármester azt nyilatkozta a lapnak, hogy "ezernyi terve és ötlete van".

Most már csak az a kérdés marad, hogy Toroczkai vajon a Fidesz beépített embere-e, aki így akarja megakadályozni a Jobbik mérséklődésének látszatát is...

PÁRKAPCSOLAT A TÁVKAPCSOLAT?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.01.26.11 túlélési tipp (nem csak) távkapcsolatban élőknek – vendégposzt
„Ezredszer néztem meg a postaládát, vajon miért nem ír?”… „Folyamatosan azt tervezgetem, hogy milyen lesz újra találkozni”… „Mit csinál, hol lehet most?” – ezek nem egy első világháborús háttérországi katonafeleség gondolatai, hanem egy távkapcsolatban élő kortársunk dilemmái. Az Egyesült Államokban 100 emberből 4 távkapcsolatban él, és ha ez akár csak megközelítőleg hasonlít is a magyar arányokra, akkor neked is van olyan ismerősöd, aki átmenetileg vagy életvitelszerűen távol él a párjától.

Milyen a távkapcsolatok lélektana? Mitől nem működnek – és mitől igen? Tudja-e erősíteni a földrajzi távolság a párkapcsolatot? – ezeket a kérdéseket boncolgatja Hollósi Eszter pszichológus-tréner ebben a vendégposztban.

Nem mindegy, hogy a kapcsolat az életciklusának mely pontján válik távkapcsolattá: bejáratott, vagy még kiforratlan szerelemről van szó. Ez utóbbi magában rejti a „honeymoon-effect” nevű buktatót, azaz hogy a felfokozott, optimista, szimbiotikus kezdeti időszakban a másikban gyakran még csak a saját fantáziánkat látjuk. A friss kapcsolatok feladata a hétköznapi valóság megélése és az összecsiszolódás, ami távkapcsolatokban a rendelkezésre álló limitált idő miatt igazi kihívás.

Amikor a megszokott közelségbe betolakszik a földrajzi távolság, az éppen olyan kémiai folyamatokat – megvonást – indít el az idegrendszerünkben, mint amikről egy függőség kapcsán beszélünk. Feszültnek, stresszesnek érezhetjük magunkat, hirtelen magányossá válunk, és megijedhetünk attól, hogy a párunk nélkül kell meghozni bizonyos döntéseket. Van, akinek hatalmas teher, hogy egyedül aludjon, és bizony a szex is hiányzik, nem kevés hormonális és hangulati változást indítva el...

MAGYARORSZÁG A POSTALÁDÁKBAN ERŐSÖDIK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.25.Mostantól már én is tudom, hogy Magyarország erősödik. Onnan tudom, hogy bedobták a postaládánkba.

Vannak ismerőseim, akik már napok óta tudják, irigyeltem is őket emiatt. Szerencsére, nem éltek vissza a megszerzett tudással, ha megkérdeztem volna őket, hogy mondjatok már valamit erről az erősödésről, bizonyára válaszolnak.

Nem rajtuk múlott, hogy nem kérdeztem tőlük semmit.

Mostantól tehát nálam is itt van a különbejáratú bizonyosság. Kis kék brosúra, fehér betűkkel.

Hajrá MTK!

Jó, hogy jött ez a kis füzet, már kezdtem elbizonytalanodni. Nem mintha nem tudtam volna, hogy mi van, nézek én híradót. A híradóban erősödés van, amerre a szem ellát.

Az én szemem leginkább Mészáros Lőrincig lát el. Garancsi Istvánig, Vajna Tímea férjéig, Orbán Viktor vejéig. Majdnem fejét írtam, pedig Orbán fejéig nem látok el. Az a fej nem arra lett kitalálva, hogy én és a hozzám hasonlók ellássanak addig.

Egyébként sejtettem én, hogy erősödünk. Így többes számban. Mert ami nekik jó, az nekem sem lehet rossz. Én tudok örülni a mások sikerének, jobban, mint a sajátomnak. Ha Mészáros Lőrinc vesz egy újságot, nekem az olyan, mintha én kettőt vettem volna. Úgyhogy nekem most két Népszabadságom van.

Így vagyok a tévével, a jachttal is. Annyi van már nekem ezekből, hogy több nem is kell.

Mondhatnám erre, hogy Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Vajna Tímea férje, a Nemzet Veje és a többi urak egytől egyig az én strómanjaim. Az én pénzemből, nekem vásárolnak. Csak hogy ez utóbbi nem igaz. Egyik zsebemből kiveszik a pénzt, és nem teszik bele a másikba. Úgyhogy csak félig a strómanjaim.

A kiadvány, amelyből megtudtam, hogy Magyarország erősödik, a hátsó borítón meg is szólít engem. Megtiszteltetés ez, gyorsan körül is néztem: valóban hozzám szóltak? Hátha csak tévedés az egész, és később felelősségre vonnak, amiért megtévesztettem a kormányt.

De, nem csalás, nem ámítás: kormányunk velem szeretne kapcsolatban maradni.
Nem tudom, mi haszna van neki ebből, mert nem vagyok nagyvállalkozó, aki visszapergetne az elnyert tenderekből, sem kigyúrt kopasz, hogy megakadályozzak egy népszavazási kezdeményezést.

Mindegy, ő tudja, miért akar velem kapcsolatban maradni. Talán tetszem neki. Mondták már, hogy szép vagyok. Meg azt is, hogy nagyon okos. Néha azzal áltatom magam, hogy írni is tudok valamennyire. Mondjuk a kormány az ilyenre nem nagyon vevő, ő azokat szereti, akik bólogatni tudnak. Lelkesedni, hinni.

Ezekben nem vagyok jó, de az, aki a kormány részéről kapcsolatban kíván velem maradni, ezt bizonyára nem tudja. Honnan is tudhatná, hiszen nem is ismer engem. Ezért is szeretné megtudni a nevemet és a lakcímemet. A telefonszámomat, ha vezetékesem van, azt is. Meg az e-mail címemet és hogy hány éves vagyok.

A bankkártyám PIN-kódját nem kérdezi. (Lehet, hogy tudja?)

Mindegy, szemben sok honfitársammal, én nem dobom ki ezt a brosúrát, hanem elteszem valami nagyon jó helyre. Számomra ugyanis ez a könyvecske helyettesíti a családi ezüstöt: ha levert vagyok, fáj a fejem, vagy csak attól van rosszkedvem, hogy látom, mi van körülöttem, előveszem a kormánytól kapott brosúrát, s máris kész a varázslat. Még háromig sem számolok, már meg is szeretem Orbán Viktort, és erősödőnek látom Magyarországot.

ORWELLI SIKERSZTORI: TRUMP DIVATBA HOZTA AZ 1984-ET

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Euronews/Gépnarancs
2017.01.26.


Donald Trump beiktatása óta újra sláger lett az 1984, Orwell legendás regénye. Szerdán ez a csaknem hét évtizedes könyv vezette az Amazon webáruház eladási listáját.

George Orwell (1903– 1950) a második világháború után, a hitleri és sztálini diktatúrák hatása alatt írta a korszakos művet, amely végül 1949-ben jelent meg. Magyarországon egészen a rendszerváltásig tiltott könyv volt, habár nyugati kiadásokban és szamizdatokban már sokan olvashatták a nyolcvanas években. A szerző – maga is kiábrándult kommunista – ijesztően pontos leírását adja a jövő diktatúrájának, lényegében a modern diktatúrák természetrajzát vázolja fel...

A TERVUTASÍTÁSOS ÚJSÁGÍRÁS MARGÓJÁRA

EGY BLOG ÉS KÉSZ
Szerző: Kész Zoltán
2017.01.26.Engem nem hagy el az optimizmus, amivel a '18-as választások elé nézek, bármilyen egészségtelenül hízik a már most is kövér kormánypárti média. A korábbi kommunisták is megbuktak, pedig azok ellen nem szervezkedhettünk a közösségi médiában, és a Szabad Európa Rádiót is jobban zavarták, mint a jelenlegi karakán orgánumokat.

A rendszerváltás után is mindegyik győztes párt megszállta a televíziót, rádiót, aztán elvesztette a következő választást. Aki pedig csak legyint erre, az nézze meg: Trump a közösségi médiát, Clinton a hagyományos platformokat uralta. Szerintem tehát nem szabad túlértékelni a tömegtájékoztatás jelentőségét, a tervutasításos újságírás nem tudja helyettesíteni a felelős kormányzást. A felelősségvállalás pedig hiányzik, kétharmados felhatalmazásával egyetlen fontos területen sem kezdett reformba a Fidesz, csak a lopást emelte új szintre. Ezt pedig a bőrünkön érezzük, írjanak bármit a talpnyalók.

Én tehát ócska, rossz viccnek tartom Habony Árpád - aki Orbán agitpropos reinkarnációja - médiaármánykodását, de megértem az igyekezetét. Orbán Viktor soha nem értette, mi a demokrácia, a Fideszből is MSZMP-t csinált. Most sem tesz mást, mint amit a másik egypártrendszer: elnyomja a különvéleményt.

Éppen ezért nem csodálkozom azon, hogy állatfarmjának Süvije, ez a Médiatanácsnak nevezett kormányszerv elmeszelte az RTL Klub terjeszkedését. Persze hogy elmeszelte, hiszen egy különvéleménnyel rendelkező, szuverén médiavállalkozás feltétlenül letörendő. Majd még hagyja, hogy 30 százalékos részesedést szerezzen a többek között a Nők Lapját, a 24.hu-t birtokló Central Mediacsoport internetes üzletágában? Ugyan! Bezzeg a népszabadságtalanított Mediaworks lágy könnyedséggel bekebelezhette a Pannon Lapok Társaságát (PLT), amelynek öt napilapjával a Fidesz 60 százalékos arányt szerzett a megyei újságok piacán.

A megyei sajtó lenyelése miatt a nemzeti együttműködés rendszere mégsem aggódott oly szép szavakkal, mint a Médiaharács az RTL esetében: "... a tervezett összefonódás (...) a tulajdonosi koncentráció jelentős erősödésével járna, az összefonódás eredményeként a véleménybefolyásolási képesség a releváns piacon olyan mértékben változna, amely veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését."

Az orbáni hatalomgyakorlás ehhez hasonló mondatai egyszerűen nevetségesek.

Ahogy az immár kormányharsona Origo abszolút friss tudósítása is, amely előbb számolt be a Médiakalapács döntéséről, minthogy az megszületett volna. Nem hiba ez, hanem rendszerjellemző...

"DRÁMAI A GYEREKEK HELYZETE MAGYARORSZÁGON" - BESZÉLGETÉS HERCZOG MÁRIÁVAL

ÚJ EGYENLŐSÉG BLOG
Szerző: Új Egyenlőség
2017.01.13. 


A magyar társadalom gyerekszeretőnek gondolja magát, ám soha nem beszélte végig, hogy mi a közösség felelőssége a gyerekek lelki és testi egészségben történő felnevelésében. Az európai szintű törvény ellenére az egymást követő kormányok nem adtak pénzt erre. Pedig Magyarország bőven megengedhetné magának, hogy rendesen megfinanszírozza a szociális és családvédelmi rendszert, a gyerekes családok támogatását. Ráadásul ez már középtávon megtérülne.

Herczog Mária szociológussal, gyermekvédelmi szakemberrel, a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelkedően Közhasznú Egyesület vezetőjével e problémakörről beszélgettünk az Új Egyenlőség stúdiójában. A beszélgetésből a következők derülnek ki:
▪ Mintegy 1,8 millió gyerek él Magyarországon, amely az egyik legrosszabb helyzetű ország az EU-ban a gyerekszegénység tekintetében, hiszen – az Eurostat adatai szerint – minden harmadik gyerek szegénységben él. Bulgáriával és Romániával vagyunk egy szinten, és romlik a helyzet.
▪ A gyerekek rossz helyzete nem egyszerűen csak a családok felelőssége. Közösségi kiadásokra, erőforrásokra, illetve állami újraelosztásra van szükség a rossz anyagi helyzetben élő családok esetében.
▪ Ha rossz körülmények között nőnek fel gyerekek, az a közösség egészének is rossz. Ugyanis nem fognak tanulni tudni, érdemi foglalatosságot találni maguknak, nő a deviancia, stb. Közgazdászok már régen kimutatták, hogy a gyerekekbe történő befektetés megtérül a közösségnek, a be nem fektetés viszont visszaüt.
▪ A közösségi segítség ne felülről lefelé történjen, ne hatósági jellegű, szabályokat betartató legyen a támogatás. A szakember szakmai tudásának partneri viszonyban kell lennie a megsegített család saját helyzetismeretével.
▪ A gyerekek szegénysége és nem megfelelő táplálása nem csak azért tragikus, mert drámai egy ilyen gyermek sorsa, hanem mert az agyi és testi fejlődésben is lemarad, motiválatlan lesz. A gyermekszegénység tehát például az oktatási rendszer rossz teljesítményében is visszaüt. A szegénységben élő, veszélyeztetett gyerekek közösségi megtámogatása ezért tehát nagyon hamar megtérül!
▪ A leépülő jóléti állam helyébe fokozatosan a jótékonykodás és a harag lép. Harag, mert aligha képzelhető el, hogy valaki ne tegyen meg mindent a gyerekei megsegítéséért? A jótékonykodás nem képes az univerzális, mindenkinek alanyi jogon járó újraelosztó ellátás helyébe lépni. Messze nem akkora összegű, esetleges, szimpátiadöntésekre alapoz, és felülről lefelé ható viszonyokat állít a horizontális kapcsolatok helyébe.
▪ A bölcsődei, óvodai nyitva tartás nem igazodik az emberek valós munkaidejéhez. A hétköznapi ember nem tud időben elérni a munkahelyére, elmenni a gyerekeiért, emellett otthon még főzni is, azaz rendes szülő lenni. A finneknél például 24 órás ügyelet van. Halmozott probléma, hogy nyáron öt hétre bezár az óvoda, tíz hétre az iskola. Ezzel a közösség rátolja a felelősséget a szülőre, aki képtelen ezt a helyzetet minden esetben kezelni.
▪ Két gyerekkel már a szegénységi küszöb alá kerül egy átlagos, a társadalom közepén élő család is, több gyerekkel pedig még inkább. Ennek egyértelmű kapcsolata van azzal, hogy egyre kevesebb gyerek születik. A születésszám növekedéséhez szükség lenne a megbízható, hosszú távon is kiszámítható, valóban család- és gyermekbarát ellátás megszületésére.
▪ Magyarországon ma körülbelül 180 ezer veszélyeztetettként regisztrált gyermek él. A veszélyeztetettek köre a valóságban azonban még ennél is nagyobb lehet. Ez jelenthet elhanyagolást, bántalmazást, fogyatékkal élő szülőt, saját magatartási zavart, és még sok minden mást, gyakran halmozódóan.
▪ Miközben a család elhanyagoló magatartása – helyesen – büntetőjogi kategória, addig a családvédelmi rendszer elhanyagolása, alulkapacitása, nem megfelelő működése nem jár következményekkel. Néha ezért is a szülő kap súlyos büntetést, pedig a szülő az esetek nagy részében nem lehet elég képzett vagy vagyonos a gyermek megfelelő ellátásához.
▪ A gyermekvédelmi rendszer még a nagyvárosokban is katasztrofálisan alulfinanszírozott (felismerés, kezelés), míg a kisebb településeken gyakorlatilag semmilyen ellátás sincs.
▪ Pedig a progresszív nyolcvanas évek végén a régióban egyedüliként megvalósult a szociálismunkás-képzés, a családsegítés, a gyermekvédelem, a gyerekotthonok helyett a nevelőszülői rendszer. Az első időszakban csökkent is a rászoruló gyerekek aránya!
▪ Az 1997-es magyar gyermekvédelmi törvényre nagyon büszkék lehetünk, abszolút európai színvonalú volt. Igyekezett megvalósítani, hogy helyben legyenek megfelelő ellátó intézmények. Visszamenőleg azonban azt állapította meg az Állami Számvevőszék, hogy a bevezetést követően soha nem adott a mindenkori kormányzat megfelelő erőforrást a rendszer működtetésére. Ez az oka annak, hogy Románia és Bulgária szintjére zuhantunk.
▪ A rendszer működtetése csupán pár tízmilliárdos kérdés lett volna, ennek akár dupláját és tripláját is megengedhette volna Magyarország egy olyan ügy megfinanszírozására, ami ráadásul megtérül!
▪ Magyarországon egy védőnőnek jelenleg 250 (!) gyermeket kellene ellátnia, ami abszurdum. Ehhez sem a fizetésük, sem a szakmai felkészültségük nem elég. Óvodások esetében egy óvónőre 5 gyereknek kellene jutnia, ezt a számot Magyarországon az elmúlt években megemelték! Az óvónők fizetése szintén elfogadhatatlanul alacsony szinten van.
▪ A családjukból 23 400 gyereket kiemeltek. Ebből még nem következik, hogy akiket nem emeltek ki, azok mind biztonságban vannak. Sajnos nincs folyamatos dokumentációja annak, hogy mi ezeknek a gyerekeknek az előtörténete. Számítógépes rendszer hiányában nem átlátható a rendszer, nem állapítható meg a felelősség a rendszeren belül.
▪ Az ezeket a gyerekeket befogadó intézmények anyagi helyzete drámai. Az amúgy is magas törvényben előírt 45-ös egy felnőttre jutó gyerekszámmal szemben a nemrégiben elhíresült szigetszentmiklósi bántalmazási eset kapcsán például az ombudsmani jelentésből kiderült, hogy 150 gyerek jutott egy nevelőre, mert spórolt az egyébként jó anyagi helyzetben lévő önkormányzat.
▪ Az átmeneti otthonban élő gyerek elkerül otthonról, elveszti a biztonságot jelentő kapcsolatait, a régi iskoláját is ott kell hagynia, és az előírt egy hónapos döntési időszak helyett az esetek nagy részében hat-hét hónapot is eltölt ebben a kiszolgáltatott helyzetben.
▪ Rettentően kevés pénz jut ezeknek a gyerekeknek az ellátására. Gyakori eset az is, hogy nincs pénz a gyerekek hallókészülékének, lúdtalpbetétének megvásárlására. De az intézményekben dolgozók maguk sincsenek jobb anyagi helyzetben, ők is a társadalom perifériáján élnek, sokszor egy szemüveget sem engedhetnek meg maguknak. Ezek elfogadhatatlan és méltánytalan élethelyzetek.
▪ Annak ellenére, hogy elvileg minden 12 év alatti gyereknek nevelőszülőhöz kellene kerülnie, nem intézménybe, ez nem valósul meg.
▪ A nevelőszülői díjazás elfogadhatatlanul alacsony.

▪ Miközben a magyar társadalom gyerekszeretőnek gondolja magát, soha nem beszélte végig, hogy mi a közösség felelőssége a gyerekek lelki és testi egészségben történő felnevelésében. Az európai szintű törvény ellenére az egymást követő kormányok nem adtak pénzt erre. Magyarország bőven megengedhetné magának, hogy rendesen megfinanszírozza a szociális és családvédelmi rendszert, a gyerekes családok támogatását. Ráadásul ez már középtávon megtérülne.

FAGYHALÁL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.01.25.Riadó! Az anyátok ne sirasson benneteket, mindnyájatokat, akiknek az lenne a dolga, kötelessége, hogy megtegyen mindent annak érdekében, ne fagyjon meg senki a szabadban, ne hűljön ki senki saját lakásában, ebben az országban!

Fogtátok illetékesek ott a belügyben, nincs tűzifa a telepeken, szerte a hazában azért fűtenek tízezrek mindenféle szeméttel, mert mással nincs mivel? Fogtátok ott a kormányban százszámra melegedő államtitkárok és helyettesek, kik nem mertek nyilatkozni arról, hogy hányan is haltak fagyhalált már ezen a télen, fogtátok, hogy fáznak, dideregnek, megfagynak az emberek?

A Hajléktalanokért Közalapítvány vezetője a szállók és melegedők 110-115 százalékos kihasználtságáról beszélt a rekordhideg kapcsán. Magyarországon az Eurostat adatai szerint a lakosság 11,2 százaléka (több mint egy millió ember) él olyan háztartásban, amelyet anyagi okok miatt nem tud megfelelően kifűteni. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum vezetője szerint a fagyhalál veszélye szorosan összefügg a szegénységgel, márpedig ma Magyarországon 800 ezer–1 millió ember él mélynyomorban, azaz legfeljebb havi 15-25 ezer forintból. Nekik aligha telik fűtésre. A problémát súlyosbítja, hogy tavaly a kilakoltatási moratórium lejárta után ötezer embert tettek ki az otthonukból devizahitel vagy rezsitartozás miatt, akiknek jelentős része ma az utcán él. Fogtátok, illiberális államépítők?

MILYEN NEMZETI BÜSZKESÉG, HAJLOTT GERINCŰ CSINOVNYIKOK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY  BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.25.Ezt figyeljétek, drága emberek! Nem orbánozok, nem rogánozok, nem szijjártózok, nem kötök bele az élő fába. De azért elmorzsoltam néhány nyomdafestéket nem tűrő, egyáltalán nem kedves szót mielőtt nekiveselkedtem ennek a cikknek.

Itt van nekünk a Professzorok Batthyány Köre (PBK), egy nemzeti érzelmű, konzervatív, jobboldali egyetemi tanárokat tömörítő gittegylet. Ők azok, akik nemrégiben félszájjal, halkan bírálni méltóztatták a kormányt a korrupció, az oktatás, az egészségügy és a gazdaság jelen helyzetére való különös tekintettel. A szervezet elnöke, Náray-Szabó Gábor már akkor előremagyarázta a bizonyítványukat: állásfoglalásukat csupáncsak kritikus szolidaritásnak szánják, céljuk, hogy a döntéshozók és a társadalom is átvegye meglátásaikat. Persze, hogy jó az irány, csak hát itt-ott pár jelentéktelen elhajlás nehezíti a dübörgést.

Ez az a tömörülés, amelyet egyik alapítójuk, a Széchenyi-díjas Solymosi Frigyes akadémikus például azt követően hagyta ott, hogy a professzorok a kormányt szervilisen támogató felhívást tettek közzé a menekültellenes népszavazással kapcsolatban. A Széchenyi-díjas akadémikus előtt a PBK bevándorlásról szóló állásfoglalása miatt már Ángyán József is kilépett a Professzorok Batthyány Köréből.

Akik maradtak, azok viszont teszik a dolgukat serényen. Különös tekintettel arra, hogy halk bírálatukért (hanyatló oktatás, intézményesült korrupció, a valóság helyére lépett látszat) is azonnal helyretette őket a miniszterek elnöke. A hosszú vita után, de nagy többséggel elfogadott éves értékelésre válaszul Orbán köszönőlevelet és egy eligazító, az elemzéstől eltérő mellékletet is küldött a haza bölcseinek, hátha legközelebb ezerszer meggondolják, mielőtt sikamlós kritikára adják a fejüket.

Ennek fényében szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani a PBK elnökével – még mindig Náray-Szabó Gábor kémikusról van szó – készült interjút, amelynek olvastán nem egy, de legalább tizenegy bicska kinyílt a zsebemben. Terjedelmi okokból csak a legvadabb állításokat idézem, amikről viszont feltétlenül kell váltanunk pár szót. Náray-Szabó a szervezettől elvárt, földig lehajló ágú szervilizmus jegyében árnyalja korábbi, félszájjal megfogalmazott bírálataikat, amelyeket valójában nem is a kormánynak, hanem a társadalomnak címeztek ők:

EGYKOR MÉG HÁLÁSAK VOLTAK A CIVILEKNEK - MA MÁR TÁMADÁST INDÍTANAK ELLENÜK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: ténytár
2017.01.26.


Míg egykor a Fidesz mintaértékként menetelt a civil szervezetek szemében, addigra ma már Orbánék teljesen megváltozott értékrenddel a civilek ellen fordultak. Kijelölték azokat a szervezeteket, amelyeket eltávolítandónak tartanak, hiszen Soros György pénzéből vannak finanszírozva. Ám a Fidesz nem mindig volt a civil szervezetek ellen. Sőt, Soros György ellen sem.
A Fidesz, a többi rendszerváltó párthoz hasonlóan a '80-as évek végén alakult azzal a misszióval, hogy a kommunista elittel szemben felléphessen, mint a civil politizálást zászlajára kitűző szervezet. Célja az volt, hogy az állampártot szolgáló, általa létrehozott álcivil szervezetek helyett a valódi civil szférát élénkítse, buzdítsa arra az állampolgárokat, hogy beszéljenek szabadon, ezáltal pedig jobb és demokratikusabb ország jöjjön létre. Megalakulása idején ezzel még bátorításként szolgált a politizáló civil szervezetek számára a Fidesz. Orbán Viktor ezt olyannyira fontosnak tartotta, hogy még a szakdolgozatát is ennek a témának szentelte („Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)” címmel)...

LUKÁCS GYÖRGY SZOBRA AVAGY (KÉTPERCES POSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.01.25.


Őszintén megmondom, nem nagyon érdekel, hogy hány szobra van Lukács Györgynek a Szent István parkban. Nulla, egy, kettő, tizenegy...

A budapesti közgyűlés leszereltet egy Lukács-szobrot a sok közül, és ennek indoklásában szerepel a következő mondat :

" 1945 után világhírnevét arra használta, hogy Nyugat-Európában a történelem egyik leggyilkosabb ideológiáját, a kommunizmust legitimálja."

Nem a kommunizmus a lényeg, hanem a világhírnév. Tudnillik, hogy Lukács Gyuri bá'nak volt olyanja. A Martin Heideggernek is volt, talán még Lukácsénál is több, és persze ő is használta azt a világhírnevet nem jó dolgokra. Volt neki, használta.

Kérdem én, a sok Piliscsabán sem világhírű magyar konzervatív filodendrontól: cicanyuszikáim, nektek mitek van??

ÚJ-ZÉLANDRA ÉS SZINGAPÚRBA IS KIUTAZOTT A KÖZTÉVÉ, HOGY MEGKÉRDEZZE AZ OTT ÉLŐK MŰSORIGÉNYÉT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Bagyinszki Dániel
2017.01.26.EU-s pénzből épített vadászházba költözött az izsáki polgármester; a kormánytól várhatjuk a 4-es metróról szóló jelentés nyilvánosságra hozatalát; a magyarok úgy érzik, egyre nagyobb a korrupció az országban.

Ezekről ne maradj le!

Egy nap alatt a hírtől a vizsgálatig az izsáki polgármester vadászházának ügyében (Index, 444)

A kormány adhatja ki a 4-es metróról szóló jelentést (HVG)

Továbbra sem adja ki a kormány a felcsúti kisvasút tervezett utasszámait (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Egy nap alatt a hírtől a vizsgálatig jutottunk az izsáki polgármester vadászházának ügyében
Szerda reggel jött a hír, hogy az izsáki fideszes polgármester, Mondok József egyik cégével 35 millió forintot nyert vadászház építésére. Bár az önkormányzat honlapján nyilvántartásba vették szálláshelyként, de sehol nem hirdették a házat, feltehetőleg azért, mert abba beköltözött a polgármester. Délután Csepreghy Nándor államtitkár bejelentette: az ügyben vizsgálatot indítanak és amennyiben bebizonyosodik a szabálysértés, kamatostul kell visszafizetnie Mondoknak a támogatást. (Index, 444)

A kormány adhatja ki a 4-es metróról szóló jelentést
A vígjátékba hajló egymásra mutogatásban a 4-es metró ügyében egy újabb fordulattal megint a kormánynál a labda. A Párbeszéd egyik politikusa, Jávor Benedek írt levelet az Európai Csalás Elleni Hivatalának főigazgatójához a jelentések nyilvánosságra hozatalának tisztázása érdekében. Válaszában a főigazgató azt mondta, hogy a magyar hatóságok közzétehetik a jelentést, ha akarják. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint 167 milliárd forintot csaltak vagy loptak el a beruházásnál. (HVG)

Itt a 2016-os korrupcióérzékelési index, és a kormány válasza

A Transparency International megjelentette a 2016-os évről szóló korrupcióérzékelési indexét, amelyben immár az 57. helyre visszacsúszva Romániával és Jordániával vagyunk egy szinten. Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy reagált a hírre, hogy “minimum furcsa” a vád, hogy most, az Orbán-kormány alatt probléma van korrupcióval, hiszen zéró tolerancia van e tekintetben. Ez annyira igaz, hogy tavaly decemberben ki is lépett Magyarország egy olyan nemzetközi együttműködésből, ahol a cél megerősíteni a nyílt és átlátható kormányzás iránti elkötelezettséget. (444)

Továbbra sem adja ki a kormány a felcsúti kisvasút tervezett utasszámait

Először csak azt mondta a kormány, hogy félreértelmezte az Átlátszó, hogy ők valaha is több ezer utast ígértek a felcsúti kisvasútra, ám nem voltak hajlandóak kiadni azokat a dokumentumokat amelyekkel ezt bizonyítani tudnák. Mindezt azután, hogy kiderült, az EU vizsgálatot indít a kisvasúttal kapcsolatban, mert az nem hozza a számokat. Mostmár NAIH határozat is született arról, hogy ki kell adni a dokumentumokat, ám a miniszter továbbra sem reagál. (Átlátszó)

Új-Zélandig megy a köztévé, hogy megkérdezze, mi legyen a csatornán
A véletlenül sem nyaralásszagú kiránduláson Szingapúrba és Új-Zélandra utaztak a közmédia vezetői, hogy a Duna World célkitűzéseiről és programjairól adjanak tájékoztatást. A Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója és televíziós szolgáltatási igazgatója arra kérte a meglátogatandó magyarokat, hogy mondják el a látogatáson az igényeiket, amelyek alapján alakítják majd a csatorna programját. Igaz, az itthoniakat még senki nem kérdezte meg ugyanerről. (Vastagbőr via 444)

Ha van még két perced:

Senki sem illetékes Magyarországon a kamuhír-portálok ügyében, miközben százezres olvasóközönségük is lehet. (Index)

Újabb 3,6 milliárd forint a West Hungária Bau-nak, régészeti feltáráokhoz kapcsolódó földmunkák elvégzésére. (Átlátszó)

Habony Árpád barátja, Michael Gagel állhat a Four Seasons Hotel melletti, olcsón elkelt ingatlan megvásárlása mögött. (Index via HetiVálasz)

A BKK szerint hetekbe telik megjavítani a Széll Kálmán tér óráját, az egyedi fejlesztésű vezérlésű vezérlés miatt. (Index)

Több ezer egyedülálló tervtári dokumentum ázott el, és egy része feltehetőleg meg is semmisült, mert a Forster Központ raktárában kikapcsolták a fűtést, így szétfagytak a fűtéscsövek. (444)

Csiszár Jenő rádiós és tévés műsorvezető lesz a milánói főkonzul, diplomatamúltja nincs, de élt már Olaszországban egy ideig. (MNO)

Villámgyorsan terjedt el
a svéd “no-go zónák” mítosza a jobbos médiában. (BuzzFeed)