2021. december 1., szerda

RÁADÁS: UTAZÁS TRAMTRAIN-EL VEZETŐÁLLÁSON!

YOUTUBE
TRAINSPOT HUNGARY
2021.11.29.Nos hát! Köszöntelek a videóm leírásában! A mai alkalommal szülővárosomba, Szegedre fogunk ellátogatni, ugyanis 2021. november 29.-én megindult a TRAM-TRAIN utasforgalmi próbaüzeme. A projektet óriási öröm és elégedettség fogadta, amely a vasút-villamos jövőjére nézve egy pozitív dolognak ígérkezik. A videóban az egyik "Vasvilla" vezetőállásán kísérhettek el Szeged-vasútállomásról Hódmezővásárhely-vasútállomásra. Fontos, hogy a vezetőálláson való tartózkodásomhoz minden engedélyem megvolt, innen is köszönöm azoknak a munkáját, akik nélkül ez a videó nem, vagy nem így jöhetett volna létre! Bár a kezdet soha sem egyszerű és ezt az első utasforgalmi nap is mutatta, idővel mind menetrendben mind szervezésileg rendben lesz a Tram-Train és nyújthat az utasok számára egy gyors, kényelmes utazási lehetőséget a két város között ;) Egy_vasítmániás:
https://www.instagram.com/egy_vasutma...


A KÖVETKEZŐ KORMÁNYRA HAGYOTT ÖRÖKSÉG

G7.HU
Szerző: KARSAI GÁBOR
2021.12.01.


Politikailag az EU a „megszokottnál” sokkal keményebben lép fel a jogállamiság, illetve az EU-transzferek ezzel összekapcsolt folyósítása ügyében. Számos illiberális szövetségese megbukott, vagy – mint Törökország esetében – elhibázott gazdaságpolitikája következtében súlyos válsággal néz szembe. Ráadásul a magyarországi ellenzéki pártok összefogása és ennek népszerűsége reális lehetőséggé tette a kormányváltást.

A magyar járványhelyzet rossz és romló kezelésének stratégiája európai összehasonlításban nem sikeres, ráadásul az egészségügyet érintő mellékhatásai is súlyosak. A korlátozások elrendelésével való késlekedés, sőt a tömegrendezvények irracionális serkentése csak növelte a bajt, miközben a közvéleményt nem sikerült megnyerni, az a túl sok vagy éppen a kevés korlátozás miatt kritikus a kormánnyal.

Gazdasági téren a csaknem egy évtizeden át nagyon kedvező világgazdasági körülmények – alacsony energiaárak és kamatok – radikálisan megváltoztak, illetve változóban vannak. A keresletet 2017 óta erőltetetten és gyakran rossz struktúrában növelő gazdaságpolitika növekedésgyorsító szerepe az idei harmadik negyedévben már lefékeződött, miközben az egyensúlyi viszonyok – infláció, árfolyam, belső és külső hiány – gyorsulva romlanak. A választások közeledte a gázpedál, az egyensúly kézbentartása a fékpedál nyomását indokolná.

A következőkben a növekedés és az egyensúly jellemzőit vizsgálom...

TÖRVÉNYES JOGTALANSÁG 3

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.12.01.


Ez már tényleg valószínűtlen. Tegnap megint sikerült még mélyebbre taposni a sárba az ellenzéki „együttműködést”. Ki tudja, miért, meghívtak az ATV-be két figurát, akikkel Rónai Egon meg akarta beszélni Fleck Zoltán tiszta és világos eszmefuttatását az esetleges ellenzéki győzelem után következő, azonnal szükséges jogi lépésekről. Nem sikerült rájönnöm, miért kell ezt megbeszélni, és ha mégis, miért nem Fleck Zoltánnal és egy gondosan megválasztott opponenssel, ha izgalmas vitát is akarnak a témából, de nem kell nekem mindent értenem, gondoltam, meghallgatom ezeket a meghívottakat. Az egyiket már ismertem. A funkcióját sosem sikerült tisztán látnom, úgy vélem, ezt az állkapocsvirtuózt azért hívják, mert olyan érdekesen koreografálja a kiejtett hangokat, főképp a különféle spiránsokat. Engem történetesen nem nagyon érdekel az effajta beszédmód, inkább kicsit bosszant, miért nem tanították meg gyerekkorában a kevesebb energiát fogyasztó hangképzésre, dehát ez végülis az ő baja, csak a tévénézőt nem kellene idegesíteni ilyesmikkel. A másik kitüremkedés mindjárt egy olyan prepotens mondattal nyitott, amivel azonnal fölkergette a vérnyomásomat. Türelemre intettem magam, leginkább azért, mert szinte bizonyos voltam benne, nem jól értettem, az nem létezik, hogy egy fityfiritty csípőből akar tüzelni valakire, akinek a szellemi színvonaláig föl sem lát, akinek a teljesítménye arra kellene, hogy késztesse, legalább engedelmet kérjen megszólalni.

Egyszóval fölényeskedtek. Kettő darab szóra sem érdemes, a létét semmivel igazolni nem tudó alak nekiállt felsorolni különféle mondatokat, amik remélhetőleg valamilyen szövegből származnak (ennyit azért megengedhetünk), csak éppen semmi közük nincs a tárgyalandó témához. A lényege ennek a verbális csapkodásnak az volt, hogy az ellenzék az égvilágon semmit nem tehet, mert a jelenlegi jogrendszer egy annyira tökéletes konstrukció, ami lehetetlenné tesz minden lépést. A kártékony ostobaságnak ez a mértéke megdöbbentett. Annyira, hogy még most is inkább csak visszanyúlok egy néhány hónappal ezelőtti bejegyzésemhez, onnan kiveszek egy-két mondatot, nincs elegendő munícióm ahhoz, hogy újat mondjak, vagy legalább azt alaposabban elmagyarázzam.

Egy törvénytelenség eltörléséhez nem szükséges kétharmados többség. A bíróságok nem kétharmados többséggel működnek, amikor bűnözőket ítélnek el, mely bűnözők törvényt szegtek. A nürnbergi perekben ítélkezőknek semmiféle kétharmados többségre nem volt szükségük, hogy elítéljék a náci bűnösöket, akiket a mi regnáló náciainktól csak nagyságrendileg lehet megkülönböztetni. Az esetleg nyerő ellenzék nem ugyanazt, nem is hasonlót tesz, mikor eltörli a jelen rendszert, csak helyreállítja az ország törvényes működését. Azaz, hogy a nyilatkozók szellemi színvonalához fogható mélységekben élőknek is el tudják magyarázni, akik ezt itt olvassák: az esetleg nyertes ellenzék nem ugyanazt teszi, amit a jelenlegi kormánypárt tett, vagyis nem hasonló módszert alkalmaz, hanem a kiiktatott, aljas módszerekkel eltorzított törvényeket fordítja vissza törvényesre...

MAGYAR GYÖRGY: A RENDELETI KORMÁNYZÁS ADTA VISSZAÉLÉS LEHETŐSÉGEI NYITVA ÁLLNAK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.12.01.


Az egész népszavazással – jogászként nézve – az a probléma, hogy nem kell olyan ügyben népszavaztatni, amiben az országgyűlés már törvényt alkotott. Az egésznek csak propagandisztikus jelentőséget tulajdonítok, másrészről azonban képes befolyásolni a választást, vagy az azon való részvételt – mondta a KlikkFm Politikai Nagyító című műsorában Magyar György ügyvéd. Hozzátette, szerinte ez az egész l’art pour l’art indul, „nincs jogkövetkezménye, mert a népszavazásnak az az alapvetése: kikérjük a nép véleményét bizonyos ügyekben, hogy az országgyűlés alkosson-e törvényt azokban a kérdéskörökben, amikben a népszavazáson résztvevők többsége igent mond.”


Miért kérdezzem meg a népet, amiben már állást foglaltunk és született jogszabály – tette fel a kérdést a kormány fejével gondolkodva Magyar György.

„Látszik, hogy ennek nincs más értelme, mint hogy tematizáljon, hogy az emberek figyelmét lekössék és figyelmen kívül maradjanak egyéb, jogállamiságot sértő magatartások, amiket Brüsszeltől kezdve, nagyon sokan kifogásolnak. Nagyon helyesen cselekedett az ellenzék, hogy ehhez a bohózathoz nem asszisztált és nem vett részt ennek a szavazásán.”...


„AHOL ERŐSZAKKAL KEZDŐDIK AZ ÉLET, OTT MILYEN LEHET ÉLNI?”

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.11.30.


Több száz nő vonult vasárnap délelőtt a Kossuth térre, hogy felhívja a kormány figyelmét az emberséges szülészeti ellátás fontosságára. A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom azért érezte időszerűnek a közös kiállást sok más szervezettel együtt, mert az egyébként is elavult (vagy korszerű, de be nem tartott) irányelvek mentén működő, roskadozó magyar szülészet állapota a koronavírus hatására vészesen leromlott, és egyre több nőt sebesít meg nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is, mélyen és fájdalmasan, hosszú évekre.

Ezt támasztotta alá az a rengeteg személyes történet, amelyeket nők százai osztottak meg az utóbbi napokban az őket ért szülészeti erőszakról a mozgalom 16 Akciónaphoz csatlakozó „Nő a hangunk” figyelemfelhívó kampányának keretében...


A MAGYAR VITAMIN, AMELYRŐL AZT ÁLLÍTJÁK, HOGY COVIDOSOKAT KEZELNEK VELE A JÁRVÁNYKÓRHÁZBAN, AMELY NEM IS ÜZEMEL

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.12.01.


Több lap is megírta, hogy a kiskunhalasi járványkórházban jelenleg is része a covidos betegek kezelésének egy magyar „tüdővitamin”. A sztorival azonban több probléma is van: a kiskunhalasi járványkórház május óta zárva van, de amikor épp működött, akkor sem adtak a betegeknek az Air7 nevű vitaminkészítményből, amiről egyébként semmi nem igazolja, hogy különösebb hatása lenne a tüdőre. A cég a saját oldalán nem állítja, hogy az étrend-kiegészítője gyógyító hatású, de a közleményein alapuló cikkek ezt sugallják, ami jogilag is problémás lehet. Szerintük a járványkórházzal jó viszonyt ápolnak, a kórház orvosa szerint ezek után ez már nem olyan biztos.


Érdekes ellentmondásra hívta fel a figyelmet a Pirulakalauz nevű szakmai blogon Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövénykutató egy múlt heti cikkben: több lapban is megjelent, hogy egy magyar cég a saját maga által „a tüdő vitaminjának” hívott étrend-kiegészítőjét a covidos betegek kezelésében is használják a kiskunhalasi járványkórházban. A történetnek több furcsa eleme is van, ezért részletesebben utánajártunk, a céget és a kórházat is megkeresve, hogy mi igaz belőle. Mint kiderült, nem sok...

NEGATÍV CSÚCS: ÚJRA MAGYARORSZÁG ÁLL AZ ELSŐ HELYEN A COVID-HALÁLOZÁSBAN

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.12.01.


Már hétfőn az első helyre kerültünk az uniós országok között az úgynevezett hétnapos mozgóátlag alapján.

Magyarország ismét az első helyen áll a világon a lakosságarányos Covid-halálozásban. Az egymillió lakosra számított, koronavírussal összefüggő halálozásban Grúzia, Örményország, Ukrajna és Litvánia következik utánunk a Worldometers című statisztikai gyűjtőoldal szerint – írja a Telex

Hazánkban szerda reggelig a járvány következtében 34 713 ember vesztette életét. Ugyanakkor az Our World in Data kimutatása szerint az uniós országok között november 29-én került Magyarország az első helyre a halálozásban a hétnapos mozgóátlag alapján. 

Magyarország a Covid-halálozást tekintve az európai országok között is a legrosszabb harmadban található, s ezt nem csak az egyes országok különböző statisztikai módszerei alapján lehet, leszűrni, hanem – mint írják – más, sokkal pontosabb módszertan alapján is bebizonyosodott már. A Népszava még idén nyáron közölt egy összeállítást a hazai magas Covid-halálozásról. Az akkori adatok összevetése szerint tavaly szeptember óta június 30., szerda volt az első nap, amikor nem hunyt el covidos beteg Magyarországon. 

A Koronavírus Sajtóközpont korábban elismerte, hogy a hétvégi elhalálozások összesítését és hitelesítését az egyes kórházak adminisztrációs okokból kisebb késéssel végzik, ennek ellenére a járvány negyedik hullámában máig nem álltak vissza a mindennapos adatközlésre.

5 FIDESZES, AKI ORBÁN VIKTOR TRÓNJÁT ÖRÖKÖLHETI / MÖG5TES VONA GÁBORRAL

21VLOG
Szerző: VONA GÁBOR
2021.11.26.
5 fideszes, aki Orbán Viktor trónját örökölheti / MÖG5TES Vona Gáborral.

FLECK ZOLTÁN: NEM MONDHATUNK LE A RACIONÁLIS ÉRVEK EREJÉRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.12.01.


Nyolc-kilenc tagú testület alkotja azt a közjogi szakértői csapatot, amely a kormányváltásra készülő ellenzék alkotmányos módosításait dolgozza ki. Ennek vezetője Fleck Zoltán jogász-szociológus, akit Márki-Zay Péter, a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje kért fel erre. A tagok neve nem nyilvános, ahogy egyelőre az sem, az alkotmányos elveket betartva, hogyan fogják semlegesíteni a kétharmados csapdákat. A miértre két okot is fölsorolt Fleck Zoltán. A jogász szociológus azt mondja: „a dolog természetéből adódóan, a választásokig időről-időre egyre több dolog fog kiderülni. Én azt kérném, hogy folyamatosan tartsák figyelemmel.” A folyamatos figyelemre azért van szükség, hogy kiderüljön, a társadalom mobilizációs erőként mennyire képes megmozdulni az alkotmányozásra. Ilyen még soha nem volt az ország történetében. Eddig. Fleck Zoltánnal beszélgettünk.


Ön jogászként és szociológusként egy csapattal az alkotmányos kérdésekkel és a közjogi átmenettel kapcsolatban ad tanácsokat az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének. Hány tagú ez a testület, kik vannak benne, és mire szól a megbízásuk?

A testület kilenc főből áll, de, azt beszéltük meg, nem nyilvános, hogy kik vannak benne. Emellett van egy holdudvara is, ők jogászszakértők, akik egy-egy ügyben nagyon sok szakkérdésben segítik a munkát. A megbízásunk arra szól, hogy közjogi tisztázást végezzünk az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban. Az alkotmány koncepciójának kidolgozásában és a hozzá vezető út megtervezésében egyébként az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is részt vesz. A közjogi átmenet alkotmányosságával kapcsolatban dolgozik egy kilenc tagú bizottsági mag. Nagyjából ez a megbízás is: hogyan tud a kormány, illetve a parlament alkotmányos keretek között létezni ebben a kétharmados csapda-rendszerben. Feltárjuk, milyen alternatívák, milyen menetrendek vannak, milyen közjogi változtatásokat kell bevezetni az átmeneti időszakban...

AZ EGYIK VAKCINÁBÓL MÁR KÉTSZER TÖBBET PASSZOLTUNK EL KÜLFÖLDRE, MINT AMENNYIT ITTHON BEADTAK

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.11.30.


Örvendetes módon megugrott a beadott vakcinák száma múlt héten, az egy héttel azelőttihez képest első dózisból közel négyszer, másodikból több mint kétszer, harmadikból több mint két és félszer többet használtak fel. Mivel az utóbbinál eleve magasabb volt a kiinduló szint, ezért abszolút számot tekintve ebből adták be a legtöbbet, több mint 643 ezret. (Elsőből több mint 96 ezret, másodikból közel 45 ezret.)

Ilyen magas számokat utoljára májusban lehetett látni, amikor elsősorban a második dózisok beadása dobta meg a számokat. További különbség a hazai oltási kampány korábbi szakaszaihoz képest, hogy valószínűleg sokkal koncentráltabb a felhasznált oltóanyagok köre. Erről múlt heti átfogó adatok még nem állnak rendelkezésre, mivel abban rendkívül következetes a magyar adatszolgáltatás, hogy nem adják meg a felhasznált vakcinák típusát. Aki erre kíváncsi, annak az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatsoraiban kell elmélyednie, ahol viszont csak többnapos csúszással jelennek meg az információk.

A harmadik oltásoknál azonban már korábban is látszott, hogy jóval nagyobb a Pfizer részesedése, mint az oltási kampány korábbi szakaszaiban. A 24.hu közelmúltbeli cikke a harmadik oltások beadásának kezdetétől november 7-ig összegezte az adatokat, és eszerint a beadott vakcinák 87,53 százaléka volt Pfizer. Érdemi részesedést még a Moderna (6,63 százalék), a Janssen (3,75) és a Sinopharm (1,84) tudott elérni, míg az Astrazeneca (0,19) és a Szputnyik (0,06) szerepe elhanyagolható volt...

ITT EFFEKTÍVE KÉT PÁRHUZAMOS ÁLLAM LÉTEZIK - VÁSÁRHELYI MÁRIA A KLUBRÁDIÓBAN (2021.11.30.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió / DÉSI JÁNOS
2021.11.30.Mit lehet kezdeni egy olyan országgal, amelyiknek a közvéleménye ennyire megosztott? Leváltható-e Orbán rendszere demokratikusan? És mivé lett ez az ország, ahol Kövér László szerint a nemzet ellensége az ellenzék? 

Ilyen témákról beszélgetett Dési János és vendége, Vásárhelyi Mária médiaszociológus a 2021. november 30-i Reggeli személyben.

SZÁJER JÓZSEF EGY ÉVVEL LEMONDÁSA UTÁN IS SCHMIDT MÁRIA ALAPÍTVÁNYÁNAK KURATÓRIUMÁBAN IDŐZ

MAGYAR NARANCS
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2021.12.01.


Szájer József vagy egy év elteltével sem mondott le kuratóriumi tagságáról a Schmidt Mária által vezetett közalapítvány kuratóriumában, vagy ha megtette, a Terror Háza múzeum főigazgatója nem intézkedett, hogy a lemondást jogszerűen bejelentse, mással pótolva a volt fideszes európai parlamenti képviselőt.

A civil szervezetek nyilvántartása szerint Szájer József jelenleg is tagja a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak (KKTTKK). Ez a közhiteles tény alapvetően ellentmond az alapítvány egy évvel ezelőtt, 2020. december 4-én a Népszavának adott nyilatkozatának, miszerint „Szájer József a közalapítványban betöltött kuratóriumi tisztségétől megvált. Döntését nem indokolta.” Az ellentmondás feloldására az alapítvány önálló képviseleti jogával felruházott Schmidt Máriát kértük, aki nem válaszolt a Narancs.hu megkeresésére. A tagcserének nincs nyoma az alapítvány nyilvántartásában, sőt folyamatban lévő eljárás sincs bejegyezve. Mint megtudtuk, legutóbb 2018-ban hajtottak végre módosítást.

Ennek megfelelően a KKTTKK kuratóriumában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett továbbra is megtalálható Szájer József - Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere, Kapronczay Károly történész és Lánczi András, a Századvég Alapítvány volt vezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora társaságában. Szájer kuratóriumi tagságának nyilvántartás szerinti elevensége Schmidt Máriának a közalapítvány 2020-ról készült beszámolójának is ellentmond. Ebben közölte, kötelessége tájékoztatni a Kuratórium tagjait, hogy „egyik tagunk, Szájer József volt Európa Parlamenti képviselő ez év decemberében azonnali hatállyal lemondott tagságáról”.

Szájer szűnni nem akaró KKTTKK-s kuratóriumi tagsága egyezést mutat a volt fideszes képviselőnek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány (NGYSZA) kuratóriumából való szintén elhúzódó és valótlan állításokkal szegélyezett távozásával. Ez a lemondási folyamat fél éven át húzódott, végül lapunk tényfeltáró cikksorozata után intézkedett a két alapító, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök Szájer leváltásáról...


“KÖNYÖRGÖM, NE CSAK TÁMOGASSÁK A ZÖLD MOZGALMAT! VEGYENEK BENNE RÉSZT!” I MONOSZKÓP

PARTIZÁN / MONOSZKÓP
Szerző: Partizán
2021.11.30.2050-ig klímasemlegesek leszünk, vagy halottak? A világ vezető politikusainak hangzatos ígéretei jelentenek bármit is, vagy csak üres szavak? A különböző zöld mozgalmak minden generációban és minden politikai oldalon jelen vannak, de elég ez ahhoz, hogy ne tegyük tönkre magunk körül a természetes élővilágot? Meddig kell egy zöld mozgalomnak függetlennek lennie a pártpolitikától? Milyen eszközeik vannak a nyomásgyakorlásra? Az életmódváltás megoldás, vagy csak önámítás? A Monoszkóp legújabb adásában Tóth Jakab többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Lányi Andrással, a magyarországi ökopolitika egyik meghonosítójával, valamint az Extinction Rebellion aktivistájával, Pap Dániellel.ORBÁN BŰZE VESZPRÉMBEN

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.11.30.Ahogy megszokhattad, megyünk tovább a fideszes kiskirályok bemutatásán. Veszprém 1-es számú választókörzete jön, az ország egyik legfejlettebb régiója, aminek országgyűlési képviselője Ovádi Péter.
Nem vagyok biztos benne, hogy ismered a nevét, mert szeret a hátsó padba ülni.
Ovádi Péter története is azt mutatja, hogy amit látunk, nem feltétlenül azonos a valósággal. Ovádi 2018 óta képviseli a körzetet, sőt, 2020 óta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Tehát ebből azt gondolnánk, hogy egy felkészült szakember, egy felelős kormánypolitikus. Fontos körzetet képvisel és fontos feladatot kapott. Mégis van egy apróság az alapoknál, ami okán kicsit árnyalódik ez a kép. Nem tudni ugyanis, hogy mikor érettségizett le. Ahogy az sem, hogy mikor szerezte a diplomáját.

AZ ÁRUPIAC GÁTLÁSTALAN KIRÁLYAI: A NYERSANYAG-KERESKEDŐK

QUBIT
Szerző: GAÁL GELLÉRT
2021.11.30.


Háborúkat döntenek el, néha egész nemzetek sorsát befolyásolják, mégsem hallunk róluk sokat. Pénzügyi kimutatásaik nagyrészt rejtve maradnak a publikum elől, és a rengeteg bírság ellenére, amit kirónak rájuk, talán övék az egyik legjobban fizető szakma a világon. Aki nem sejti, kiről van szó, olvassa el a The World for Sale (Eladó a világ) című, az év elején kiadott könyvet, amelynek összefoglalóját akár ezzel be is fejezhetnénk, de akkor nem adnánk ízelítőt azokból a nagyszerű sztorikból, amiket a Bloomberg két újságírója, Javier Blas és Jack Farchy az elmúlt két évtizedben összegyűjtött és leírt a nyersanyag-kereskedők (commodity traderek) izgalmas és titokzatos világáról.

Munkájuk nem bonyolult: adott időben, adott helyen nyersanyagot vesznek, amit máskor és máshol eladnak, miközben keresnek némi pénzt a két ügylet között. Többek között azért van munkájuk, mert Németországban például nincs olajtermelés, míg ha a szaúdiak leszúrnak egy szívószálat a sivatag közepén, abból is nyersolaj lő fel az égbe. A kereslet és a kínálat földrajzilag nem egy helyen keletkezik, és a piac csak ritkán van egyensúlyban. Itt jönnek képbe a nyersanyag-kereskedők.

Vegyünk egy példát 2020-ból: a commodity traderek meg tudták venni az olcsó nyersolajat áprilisban, amikor még dollárban egyszámjegyű összeget kellett fizetni érte hordónként, és senkinek nem kellett, aztán tárolták egy ideig, majd eladták, amikor égető szükség volt rá (napjainkban 70-80 dollárral kerül többe a nyersolaj, mint másfél éve). A nyersanyag-kereskedők a szó legszorosabb értelmében vett arbitrázsőrök, akik a különböző piacok közötti árkülönbözetet használják ki: ők Adam Smith láthatatlan keze, ők korunk Kelet-indiai Társasága. Nem számít nekik, hogy kapitalistával vagy kommunistával, diktátorral, üzletemberrel vagy éppen polgárháborús milícia vezetőjével kötnek üzletet, amíg van benne profit - érződik, hogy a törvény betűjét és szellemét külön értelmezik. (Hozzá kell tenni, hogy a 1996-ig az OECD országok felében a kenőpénz vagy jutalék, nevezzük akárhogy, a vállalati kultúra része volt, sőt a társasági adóból levonható tételként szerepelt.)...

ZUGLÓ MEGTELT, A KAVICSKIRÁLY MÉGIS ÉPÍTKEZHET

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.12.01.


Egy NER-hez közeli cég új városközpontot hoz létre Zuglóban. Az önkormányzatnak nem osztanak lapot az ügyben.


– A Bosnyák térre tervezett új városközpont egy alternatív jövőt kínál, ami egészen biztosan jobb lesz, mint a jelen – jelentette ki Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere az önkormányzati és magánbefektetői terveket bemutató lakossági fórumon. Bár abban valóban mindenki egyetért, hogy a jelenlegi balkáni állapotokat fel kell számolni, a közös nevező rögtön felbomlik, ha a részleteket firtatjuk. 

– Nincs ideális megoldás, erős kompromisszumokat kell kötni – ismerte el Horváth. Az első kényszer mindjárt abból adódik, hogy a kerületi önkormányzat még a korábbi fideszes polgármester idején, 2006-ban eladta a Bosnyák tér mögötti három külön helyrajzi számon szereplő 6,8 hektáros területet, így az önkormányzatnak kevés beleszólása maradt abba, hogy mi épüljön ott. Ráadásul a kormány rögtön az önkormányzati választások után nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a beruházást. Ez pedig azonkívül, hogy gyorsítósávra tette a projektet, egyúttal felmentés is a kerületi építési szabályok alól. – A kormányhatározat 4000 lakás építését teszi lehetővé a területen, de a cég önkorlátozó módon csak 950-et épít – közölte Horváth Csaba. Csakhogy az előző kerületi főépítész már 2019-ben azt mondta: Zugló megtelt...

NŐI MOTIVÁCIÓS MESTEREK: VÁRKONYI ANDREA ÉS BEATRIX ASSZONY

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.11.30.Női motivációs mesterek: Várkonyi Andrea és Beatrix asszony...

A KÚRIÁN IS GYŐZÖTT KISHANTOS ÉS A GREENPEACE – DE KI ADJA VISSZA KISHANTOS FÖLDJEIT?

GREENPEACE
Szerző: Greenpeace Magyarország
2021.12.01.


Budapest, 2021. november 30. – Hat évig zajló abszurd per zárult ma le a Kúrián, amelyben a magyar állam próbálta az utolsó csepp „vért” is kisajtolni a 2013-ban kivégzett kishantosi gazdaságból. Az állam 2013-ban egy tollvonással semmizte ki az egykor a magyar biogazdálkodás fellegvárának számító kishantosi közösséget, és egy abszurd perben még 14 millió forintot és ennek kamatait is meg akart fizettetni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal, és az őket támogató Greenpeace Magyarországgal. Most végre megszületett a Kúria döntése, amely megalapozatlannak találta az állam keresetét, és jóváhagyta az I. és II. fokú bíróság korábbi, erről szóló döntését. A Kúria ítélete ellen magyarországi jogorvoslati lehetőség nincs. Ebben a perben tehát győzött az igazság, Kishantos azonban még sokáig az állami természetpusztítás jelképe marad.


A hat éve zajló – ebből négy évig halasztott – pert még 2015 őszén indította a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) jogelődje, az egykori Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A per egyik célja az volt, hogy a földrablás miatt Kishantos földjei körül tiltakozók ellen bevetett magán hadsereg bérét az állam magukkal a kishantosiakkal és a Greenpeace-szel fizettesse meg...

VÉGE AZ APRÓBETŰKNEK A PÉNZÜGYI PANASZKEZELÉSBEN - SZÁMOS ÚJ ELVÁRÁST FOGALMAZOTT MEG A JEGYBANK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.01.


Nem sokan lehetnek, akik nem kerültek valamilyen konfliktusba bankjukkal, biztosítójukkal. A problémák zökkenőmentesebb megoldásában, a jobb panaszkezelésben segíthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy új ajánlása.


Sokan fordultak már hozzánk azért, mert úgy érezték, bankjuk átverte őket. Mindenkinek azt tanácsoltuk, és nyomatékosítjuk most is, hogy bármi is legyen a gond, azt írásban panaszként érdemes eljuttatni a bankhoz. A panaszkezelésre ugyanis meglehetősen szigorú szabályok vonatkoznak, amelyeket a pénzügyi intézmények nem szeghetnek meg következmények nélkül. Mostantól pedig ezen a téren még nagyobb szigor jöhet.

Az MNB ugyanis új ajánlást adott ki a pénzügyi szervezetek panaszkezeléséről (ez teljes terjedelmében itt olvasható el). A jegybank hangsúlyozta: „a piaci szereplők számára megfogalmazott iránymutatások az ügyfélbarát és hatékony panaszkezelést mozdítják elő, ami hozzájárulhat a pénzügyi szervezetek és a fogyasztók közötti jogviták kialakulásának, elmélyülésének elkerüléséhez, illetve a szolgáltatók iránti közbizalom erősítéséhez”.

Megkönnyítik az eligazodást


Tapasztalataink szerint sokszor az ügyfelek nem tudnak eligazodni, nem látják át a lehetőségeiket. Ezen is segíthet az „apróbetűk” elleni fellépés. A jegybanki elvárások között szerepel ugyanis, hogy a panaszkezelési szabályzatot legalább 10-es betűmérettel kell elkészíteni, a honlapon elérhetővé tett szabályzatban pedig szükséges biztosítani a tárgyszavas keresés lehetőségét.

Jó gyakorlatnak számít – olvasható az MNB tájékoztatásában –, ha a pénzügyi szervezet honlapján kialakít egy a panaszok előterjesztésére szolgáló felületet. Szeretnék elérni, hogy itt, a weblapon és az ügyfél-kiszolgálási helyiségekben a panaszkezelési szabályzat mellett egy rövid, közérthető tájékoztatást, illetve a jegybanknak a témára vonatkozó Pénzügyi Navigátor Füzetét is elérhetővé tegyék. Friss jegybanki elvárás, hogy az itthon határon átnyúló tevékenységet végző pénzügyi szervezetek is biztosítsák a magyar nyelvű panaszkezelést...

A MÁTÉ-EFFEKTUS OLVASATAI - A „HALÁLADÓ” VAGY AZ ADÓ „HALÁLA”

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2021.11.26.

Az elmúlt hetekben két hír ragadta meg a figyelmemet. Az egyik: Elon Musk „trillionaire” lett, tulajdona elérte az egymilliárd dolláros értéket, és ezzel belépett a világ leggazdagabbjainak – az Apple, az Amazon, a Google (Alfabet), a Microsoft és a Facebook tulajdonosainak – exkluzív csoportjába. A másik: bár folyamatosan nő a tudósok száma és a K+F ráfordítás a világban, egy sor területen lassulni látszik a tudomány fejlődése: szűkül az új gondolatok kínálata, és jórészt csupán a már befutottak jutnak esélyekhez (Chu, J. et al.: Slowed canonical progress in large fields of science, 2020). E két, egymástól függetlennek látszó hír a felhalmozott vagyon vagy megszerzett hírnév önmagát gyarapító hatását testesíti meg. Ebben az összefüggésben pedig mindkettő a gyakran hivatkozott – de ellentétes értelmezéseket is megengedő – „Máté-effektusra” utal. 

A Máté-effektus – a Máté evangéliuma sokat idézett sora – így szól: „Akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól még az is elvétetik, amije van.” Ez a mondat – félreérthetetlenül – az egyenlőtlenség morális kritikáját adja, kifejezve azok panaszát, akiknek nincs semmijük, mert elvesznek tőlük mindent, szemben, akiknek mindenük megvan, mégis rátennék kezüket a szegények maradék tulajdonára. A Máté evangéliuma eredeti szövege azonban meghökkentő módon ezzel éppen ellentétes – nagyon is modernül hangzó – értelmezést kínál. A példabeszéd szerint: „egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint. Az, aki az öt talentumot kapta, azonnal elindult, vállalkozásba fogott velük, és nyert másik ötöt. Aki az egyet kapta, elment, gödröt ásott a földbe, és elrejtette ura pénzét.” Amikor a vándor visszatért, attól, akinek ötöt adott, tízet kapott vissza, aki viszont elásta, attól csak azt az egyet. Így ítélt: „Te, gonosz és rest szolga, (...) el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamattal kaptam volna vissza azt, ami az enyém. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van.”

A Máté-effektus köznapi értelmezése és a Biblia eredeti szövege tehát alapvetően eltér. Míg az előbbi a gazdagok kielégíthetetlen mohóságát elítélő morális szabályt hirdeti, az utóbbi – megelőlegezve a kapitalizmus logikáját – kifejezetten helyesli a vagyongyarapító viselkedést. Mintha a Biblia arra biztatna: jól sáfárkodni vagyonnal nemcsak előnyös, hanem kifejezetten istennek tetsző cselekedet, s ha ezt elmulasztod, és szegény maradsz, magadra vess. Ha ebből a szemszögből szemléljük világunkat, azt látjuk: akik az eredeti szöveg szerint intézik dolgaikat, azok fejlődnek és gazdagodnak, akik viszont a morális értelmezéshez tartják magukat, stagnálnak és szegények maradtak. Az elmúlt évszázadokban tehát azok jártak jól, akik a Máté evangéliumából azt olvasták ki: tégy meg mindent vagyonod gyarapításáért, és nyugodj bele a növekvő egyenlőtlenségbe... 

ITT OLVASHATÓ 


JÓK LESZNEK-E A VAKCINÁINK AZ OMIKRON ELLEN? ÉS MI LESZ, HA NEM?

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.12.01.


Még mindig sok a bizonytalanság a koronavírus legújabb variánsa körül, de hamarosan megérkeznek az első, kézzel fogható adatok arról, hogyan teljesítenek ellene a ma használt vakcinák. Összefoglaljuk, mire érdemes figyelni a hírekben, milyen vizsgálatok eredményére is várunk, és mire számítanak a gyártók. Kiderül az is, hogy mennyi időbe telne új vakcinákat fejleszteni, és hogy miért érdemes a bizonytalanság ellenére most is oltatni.


A múlt héten jelent meg a koronavírus legújabb és eddigi legaggasztóbbnak tűnő variánsa, az elsőként a dél-afrikai régióban azonosított omikron. Még mindig keveset tudunk róla, de annyi biztos, hogy szokatlanul sok, 32 mutációt tartalmaz csak a tüskefehérjéjén – azaz a vírusnak azon a részén, amely nemcsak a fertőzőképesség szempontjából kulcsfontosságú, de a vakcinák is elsősorban ezt célozzák.

A három fő kérdés, hogy az omikron milyen gyorsan terjed, mennyire okoz súlyos megbetegedést (mennyire virulens), illetve milyen mértékben képes – ha képes – megkerülni a vakcinák nyújtotta védelmet. Mindhárom kérdés nyitott még:...


MAGÁNNYOMOZÓKAT BÍZNAK MEG FIDESZES KÖRÖKBŐL ELLENZÉKI POLITIKUSOK MAGÁNÉLETÉNEK FELDOLGOZÁSÁRA

HVG360
Szerzők: DEZSŐ ANDRÁS, WINDISCH JUDIT
2021.12.01.


A kormányoldal nincs rászorulva arra, hogy az állami titkosszolgálatokat vesse be kompromittáló információk gyűjtésére, az ilyen munkára a „mezítlábasakat” is be lehet vonni. Tudunk olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik az előválasztáson győztes politikusok feltérképezésére kaptak megbízást.


„Két egymást kizáró állam és nemzetkép létezik a magyar politikán belül. A politikai osztály egyik része önrendelkező államban, öntudatos nemzetben gondolkodik, a másik az önfeladó állam, önmarcangoló nemzet politikai hagyományai jegyében cselekszik.

Ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, ami Magyarországot fenyegeti

– mondta Kövér László házelnök még 2020 februárjában zárt ajtók mögött, a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetőinek. Kövér egy ünnepi rendezvényen, a szervezetek fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott eseményen beszélt, mondandóját pedig azzal zárta, hogy a legerősebb bizodalma a szolgálatokban van, reméli, hogy

minden tudást és erőt latba vetnek azért, hogy a nemzet soha többé ne hulljon porba.

Az ellenzék ezt úgy fordította le, hogy Kövér László „kilövési engedélyt adott” rájuk ezért a távozását követelték, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János pedig attól tart, a szolgálatok ezek után beavatkoznak a választásba. A kormányoldal szerint kiforgatták Kövér szavait, az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint pedig semmilyen ünnepi beszédet nem kell értelmezni.

A kormánypártnak egyébként nincs feltétlenül szüksége arra, hogy állami erőforrásból, a titkosszolgálatok segítségével gyűjtsön – akár komprommitálásra alkalmas – információkat a politikai ellenfeleiről vagy azokról a közéleti szereplőkről, akik potenciális veszélyt jelentenek rá.

Már csak azért sem, mert a titkosszolgálatok által keletkezett anyagokat nem tudnák a nyilvánosság előtt felhasználni, ezzel ugyanis a saját műveleteiket dekonspirálnák. Másrészt politikusokat, ismert közéleti szereplőket mindig is rizikósabb állami eszközökkel megfigyelni, az ilyen munkára könnyebb „mezítlábasakat” bevonni. Mezítlábasnak nevezik azokat a főleg exrendőrökből vagy egykori titkosszolgákból álló embereket, akik rendszerint magánnyomozói megbízásokat vállalnak el...

AKI AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT CSUKLÓZTATJA, AZ A JÖVŐNKET ROMBOLJA LE

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2021.12.01.


Akár ellenzéki, akár fideszes, akár dühítően bürokratikus, akár hatékony, a 15 éve, két oldalról cincált önkormányzati rendszerrel nem érdemes tovább szórakozni. Inkább vissza kellene építeni azt.


Az elmúlt napokban nem csupán attól volt hangos a sajtó, hogy leállhat a BKV, ha Karácsony Gergely főpolgármester és az Orbán-Palkovics duó nem tud megegyezni arról, mikor és milyen körülmények között kaphatja meg Budapest a 12 milliárdot – az ügy azóta megoldódni látszik.

De éppen ezzel tökéletesen egy időben az is kiderült, hogy a még mindig, mindenhol önkormányzati kézben lévő távhőszolgáltatók sem kapnak semmiféle kompenzációt a kirobbanó gázárak után, éppen ezért kihűlhetnek a radiátorok is.

Választási kampány előtt persze egyáltalán nem ritka, ha pártok, politikai szereplők a vírusvariánsok elemzése mellett leálló buszokról, kihűlő radiátorokról, lesből támadó, bináris bölényekről beszélnek a médiában, azonban a tények egyértelműek: immár a központosításnak arra a fokára jutott a központi állam, az egy éve tartó covid-válság alatt, hogy a választott önkormányzatok utolsó tartalékait is kipiszkálná belőlük.

Lehetne minderre legyinteni persze. Hiszen az önkormányzat mint intézmény – és főként a megyei jogú városok – jelenleg az ellenzék kezében vannak. Orbán Viktor és Lázár János tehát őket revolverezi, mint a baloldal fészkeit, Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter pedig ezeket védelmezve kárhoztatja a kormányt.

Ha azonban a magyar önkormányzatiság, vagyis kis túlzással annak üszkös maradványainak történetét közelebbről megnézzük, nyilvánvalóvá válhat,

azzal, hogy azokat gyengítették, a központi hatalmat pedig erősítették különböző szereplők, rendszereken átnyúlóan, a magyaroktól hasították le a demokratikus jogaik egy jó részét.

Nem 2010-ben kezdődött ez. A 2006-os nagy tüntetések és rendőri erőszak talán kitakarják az emlékezetünkből, de az önkormányzati kampány úgy kezdődött, hogy Orbán Viktor akkori Fidesz-elnök, illetve az önkormányzati főguru és debreceni polgármester Kósa Lajos előrukkoltak egy kifejezetten ütős tervvel, mely az önkormányzatokat erősítette volna...

EGYRE MERÉSZEBBEN GÖRÖG A NER INFORMATIKAI KIS GÖMBÖCE, A DIGIT IS FELFALÓ 4IG

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.12.01.


A kis hal most valóban megeheti a nagy halat. A kormányközeli 4iG a tervek szerint 232 milliárd forintért átveszi a Digit, előbbi 2020-as 57 milliárd forintos árbevétele jóval kisebb, mint a hazai Digi cégek 70 milliárdos mutatója. Miből lesz erre fedezete a nem is kimagaslóan jövedelmező tőzsdei csodacégnek?

A 4iG egyszer már megégette magát, amikor jóval nagyobb vetélytársat akart maga alá gyűrni: 2019-ben már szinte készpénznek vette a magyar sajtó és a távközlési szakma, hogy a Deutsche Telekom hazai leánycégét, az informatikai fejlesztésekben és üzemeltetési üzletekben utazó T-Systems-et megveszi a NER feltörekvő informatikai vállalata, ám az ügylet végül a 4iG visszalépése miatt meghiúsult.

Akkoriban éppen összekülönbözhetett a céget vezető Jászai Gellért és az akkori NER-tulajdonos Mészáros Lőrinc. Ma már azonban ez a cég a NER-en belül már Jászaihoz tartozik, a több hónapos egyeztetések lezárultak, és megveszik a Digit.

A 4iG mögött most már példátlan potenciális tőke áll: a német Rheinmetall AG ugyanis 120 milliárd forintos tőkeemeléssel száll be a NER zászlóshajójába. A német hadiipari céggel emellett még egy 51-49 százalékos megoszlású, kisebbségi 4iG tulajdonú új informatikai vállalat alapításáról is előzetes megállapodást kötöttek. Adódik a kérdés, hogy miért?

Kétrészes cikksorozatunk első részében bemutatjuk:

1. Miért tűnhet visszásnak a Rheinmetall beszállása a NER zászlóshajó cégébe.

2. Pénzügyi mutatói alapján miért nem tűnik alátámasztottnak, hogy a 4iG ilyen gyorsan növekszik.

3. A közbeszerzések segítségével hogyan tört a cég a magyar informatikai piac élére...

MEGHALT BALOGH S. ÉVA

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.12.01.


Az '56-os menekült, a Yale Egyetem nyugalmazott történelemprofesszora, halálát az általa alapított és szerkesztett Hungarian Spectrum november 30-án az esti órákban a következő közleményben tudatta: „Rettenetesen nehéz szívvel szívvel jelentjük, hogy teljesen váratlanul, ma délután hirtelen szívmegállás következtében Balogh S. Éva meghalt. Nagyon élvezte a Magyar Spectrum írását és a sok olvasóval való kapcsolattartást. Bízzunk abban, hogy munkájával hozzájárult a magyarországi demokrácia ügyének előmozdításához, és hogy Önök, az olvasói, továbbviszik ezt a küldetést.”


A 85 éves korában elhunyt Balogh S. Éva idén augusztusban interjút adott a Hírklikknek. Ezzel a beszélgetéssel búcsúzunk tőle. (A riporter Németh Péter).

„Ha az előválasztások után egy hangon, pártjuk megnevezése nélkül képesek kampányolni, akkor komoly esélye van a nyereségnek. Ugyanakkor én úgy érzem, hogy az ellenzéki szavazóknak annyira elegük van Orbán rendszeréből, hogy sokkal erőteljesebb hangot szeretnének hallani” – így nyilatkozott Balogh S. Éva a Hírklikknek. A Yale Egyetem volt oktatója, a Hungarian Spectrum tulajdonos-szerkesztője azt is elmondta: a szélsőjobb gyengülését látja Európában, de Orbán, a hatalma megtartásáért még az anyaföldet is hajlandó lenne felégetni...

SZIGORÍTÁSOKAT HOZ AZ OSZTRÁK MIKULÁS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.12.01.


A tervezett oltási kötelezettségnek a bejelentése erősen megosztotta az osztrák társadalmat. Egyre népszerűbb az oltásellenesek körében a populista Osztrák Szabadságpárt. Herbert Kickl, a párt vezetője diktatúrának minősítette Ausztriát. Kárpáti János lapszemléje. 

A bécsi Die Presse hozzájutott annak az osztrák törvénytervezetnek az első szövegváltozatához, amelynek értelmében akár 7200 euróra is megbüntethetik azokat, akik két egymást követő alkalommal figyelmen kívül hagyják a hatósági oltási felszólítást.

Az országban ugyanis 2022 februártól koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget akarnak elrendelni. Ez a kötelezettség minden lakosra vonatkozik majd, és csak nagyon kevés kivételt engednének. Mentesülnének azok, akiknek az életét vagy egészségét igazoltan veszélyeztethetné az oltás, illetve részleges mentességet kapnának a terhesek és a 12 éven aluliak. A törvénytervezetet - mondjuk így - a Mikulás hozza majd, ugyanis december hatodikán terjesztik elő, bár nem biztos, hogy szó szerint a Die Presse által megszerzett változatot. Az oltási kötelezettség vonatkozik majd az úgynevezett emlékeztető oltásokra is. Az egészségügyi miniszter rendeletben szabályozhatná, hogy ezeket milyen időközönként, illetve milyen oltóanyag-összetételben kell, illetve lehet beadni. Ugyancsak rendelet szólna arról, hogy pontosan milyen oltási kötelezettség teljesítése esetén minősül az egyén ugyanúgy védettnek - és élhet ugyanazokkal a jogokkal -, mint az, aki kigyógyult a COVID-betegségből.

A Die Presse erről szóló cikke nagyobbrészt előfizetői tartalom. Az EurActiv uniós hírportál azonban részletesen szemlézi, és abból kiderül: az oltási felszólítás kétszeri elmulasztása alapesetben, meghatározott időn belül 3600 euró büntetéssel járna, de a határidőn túl húzódó kötelezettségmulasztás esetén, illetve akkor, ha az egyén az oltatlanságával másokat súlyos megfertőződési kockázatnak tesz ki, a büntetés 7200 euróra is felmehet. Azokra, akik nem tudják hitelt érdemlően igazolni a beoltottságukat, félévente újra és újra kirónák a büntetést.

Ausztriában - írja az EurActiv - november 22-én általános lezárást hirdettek a járvány vészes terjedése miatt. Ez, valamint a tervezett oltási kötelezettségnek a bejelentése erősen megosztotta az osztrák társadalmat. Közben egyre népszerűbb az oltásellenesek körében a populista Osztrák Szabadságpárt, amelynek a hírét korábban korrupciós botrányok sorozata tépázta meg. Herbert Kickl, a párt vezetője most diktatúrának minősítette Ausztriát.

Az EurActiv arról is beszámol, hogy Miloš Zeman cseh köztársasági elnök felszólította a visegrádi csoport országait, kövessék az osztrák példát, és tegyék mindenki számára kötelezővé a COVID-oltást„Ez látszik az egyetlen járható útnak a COVID-válság leküzdése érdekében” - mondta Zeman a csoport három másik tagja - Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - államfőjével tartott online megbeszélésén. A portál megjegyzi, hogy a cseh elnök részben azért nem tudott személyesen találkozni a többiekkel, mert csak nemrég engedték ki a kórházból, ahol májzsugorral kezelték, de emellett a COVID-tesztje is pozitív lett„Minden politikus fél kimondani, hogy a kötelező oltás az egyetlen megoldás, mert azzal szavazatokat veszítene. Én megtehetem, mert tíz év elteltével lejáróban van az elnöki mandátumom” - idézi a brüsszeli hírportál Miloš Zemant, aki a múlt pénteken nevezte ki miniszterelnöknek Petr Fialát. Az új cseh kormány az EurActiv szerint ellenzi a COVID elleni oltás kötelezővé tételét.

Továbbra is vírus, de most már annak az üzletmenetre gyakorolt hatása. Az újonnan felfedezett, Omikronnak elnevezett koronavírus-változat veszélybe sodorja a olcsó légi személyszállítás piacán megkezdődött, még törékeny kilábalási folyamatot - mondta Johan Lundgren, az EasyJet brit fapados légitársaság vezérigazgatója a Bloomberg televíziónak adott nyilatkozatában. Úgy fogalmazott, hogy az Omicron miatti forgalomkiesés egyelőre nem akkora mértékű, mint amit a járvány korábbi szakaszában tapasztaltak, de a városok közötti, rövid távú tartózkodásra szóló utazások foglalása erősen visszaesett, illetve áttették azokat a jövő évre. A jövő nyári tengerparti nyaralásokra szóló foglalások tekintetében egyelőre nem érzékelhető negatív trend.

A múlt héten egyébként, még azt megelőzően, hogy a dél-afrikai eredetű, gyorsan terjedő Omikron az újságok címoldalaira került, a Ryanair a már addig is növekvő fertőzésszámok miatt kongatta meg a vészharangot. Azóta Nagy-Britannia újra alkalmazni kezdte a vörössel jelzett, tiltott országok listáját, és PCR-tesztet írt elő az országba érkezőknek, és ezt a lépését több európai ország követte.

ITT OLVASHATÓ

NAPI ADATOK: 11 152 ÚJ FERTŐZÖTTET TALÁLTAK, 192-EN HALTAK MEG

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.12.01.


- Új fertőzöttek száma: 11 152 (az előző napi adatokhoz képest +4762)

- Új halálos áldozatok száma: 192 (az előző napi adatokhoz képest -3)

- Kórházban kezelt betegek száma: 7546 (az előző nap közölt adatokhoz képest -50)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 562 (az előző nap közölt adatokhoz képest +49)

- Új mintavételek száma: 30 920 (az előző napi adatokhoz képest +10 611)

- Az első dózissal oltottak száma: 6 132 549 (az előző nap közölt adatokhoz képest +6129)

- A második dózissal is beoltottak száma: 5 847 405 (az előző nap közölt adatokhoz képest +4520)

- A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 559 096 (az előző nap közölt adatokhoz képest +43 698)

közölte szerdán a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. A fenti adatok mérlegeléséhez fontos adalék, hogy változott a koronavírus-adatok adatközlése. Most már csak azokat jelölik lélegeztetett betegként, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik.

Az ország legtöbb pontján stagnálást mutat a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, csökkenő tendencia egyedül Debrecenben és Békéscsabán látszik. A koncentráció ugyanakkor továbbra is emelkedettnek számít minden mérőponton.

Tovább folytatódik a múlt héten megkezdett oltási akcióhét: ezen a héten is előzetes regisztráció nélkül kaphatják meg az első, második vagy harmadik oltóanyagukat a 18 év felettiek és az első, illetve második vakcinájukat a 12–18 év közöttiek...


MEGKÉRDEZTÉK KÁSLERT, HOGY HÁNY OLTOTT/OLTATLAN SZORUL KÓRHÁZI KEZELÉSRE – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.12.01.


Válasz helyett az államtitkára a baloldalt kezdte ekézni


Sajáthibás: kérdezték volna a Hunyadi-fimről…


150 ezer vakcinát küld Tádzsikisztánnak a magyar kormány

Az AstraZeneca oltásról amúgy Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter nemrég azt mondta, hogy ennél a vakcinánál a második oltás után az ellenanyagszint nem ismert okok miatt csökken, „ebből az következik, hogy az AstraZenecával további oltást elvégezni nem célszerű”.

Három hét múlva derülhet ki, mennyire véd a Szputnyik V az omikron variáns ellen

Annyira nem lehet utazni a Szputnyik V-vel, hogy már az oroszok is Európába jönnek beoltatni magukat.

Van, ahol a Covid sem titok

“A járvány kezdetétől próbálkoztam bejutni hazai egészségügyi intézményekbe, hogy képeimen keresztül bemutassam a kórházakban dolgozók emberéletekért zajló heroikus küzdelmét. Sikertelenül. Erdélyben azonban, az esetszámok csökkenésével több városban is lehetőségem nyílt arra, hogy megörökíthessem azt, amit a magyarországiak csak az MTVA nézőpontjából láthatnak – a Covid kórházak szörnyű valóságát.”

Zugló megtelt, a kavicskirály mégis építkezhet

Egy NER-hez közeli cég új városközpontot hoz létre Zuglóban. Az önkormányzatnak nem osztanak lapot az ügyben.

Karácsony szerint Kína visszakozna már a Fudan-projektből

A főpolgármester szerint a Kína visszavonulót fújna a Fudan-ügyében, ezért áll le a Fidesz is ebben a kérdésben a választásokig, és ezért nem adták át az ígért közvagyont. Népszavazás ettől még lesz, és az atlétikai vb ellen is fellépnek, ha a kormány mégis eltérne az eddigi megállapodásoktól.

Ismét közpénzből kampányol a CÖF

„Elmúltnyolcév” újratöltve.

Rogánék rárontanak a nem létező ellenségre

A lopás kifinomult formája a tender.

Döbbenetes, hogy Kövér nem fogja fel, a szavai tettlegességhez is vezethetnek

Mind Kövér eredendő mondandója, mind Gulyás egyetértő kijelentése, mind pedig az AH állásfoglalása komoly kérdéseket vet fel.

Hat év után végre igazságot szolgáltattak a kishantosi gazdáknak

Hat évig zajló per zárult le a Kúrián, melyet még az állam indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace ellen, 14 millió forintot és annak kamatait követelve a két szervezettől, amiért megpróbálták megvédeni Magyarország egyedülálló biogazdaságát a pusztítástól.

Másfél éve tart már a felmondási tilalom a honvédségnél, hiába távoznának sokan, nem lehet

A fegyveres erők tagjait a választások előtt, várhatóan februárban kiosztott fegyverpénzzel próbálják kárpótolni.

Változás az Mfor.hu-Privátbankár.hu és a Piac&Profit lapok vezetésében

A Privátbankár.hu új főszerkesztője, Csabai Károly a leghosszabb ideig, több mint 16 évig a HVG-nél dolgozott.

Közzétették a mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részleteket

A készülékcsere program során 20 ezer forint állami támogatást kaphatnak a rászorulók az új mobiltelefonjukhoz.

Álhírt terjeszt a Magyar Telekom az Euronews magyar adásának megszűnéséről

Ne higgye el, ha ön a Magyar Telekom előfizetője, és a tévékészülékén arra utaló üzenetet kap a vállalattól, hogy megszűnik az Euronews magyar adása, ugyanis valójában nem történik ilyen.

Tesztüzem és bicskázás

Lázár János szokásához híven megint úgy tolta túl a biciklit, hogy más lábán állt meg a kerék.

Hárman meghaltak egy michigani iskolai lövöldözésben

Szülei tanácsára az ámokfutó nem tett vallomást, így továbbra sem világos, hogy mi volt az indítéka, célzottan vagy találomra választotta ki áldozatait.