2022. április 12., kedd

SOKMILLIÁRDOS CSALÁS BŰNSZERVEZETBEN: MEGKAPTUK AZ OLAF ÖVEGES-JELENTÉSÉT, DE JELENTŐS RÉSZE KI VAN TAKARVA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2022.04.12.


“Uniós támogatások eltulajdonítása, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy, vagy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ” – így sorolja a kifogásait az Átlátszó által megszerzett jelentésben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Öveges-program kapcsán, amelynek jelentős részét sajnos kitakarták. A hivatal három típusú csalást és többféle szabálytalanságot talált az iskolai tantermek fejlesztésére szánt pályázatoknál. Ezeket a visszaéléseket a Miniszterelnökség is észrevette, és az OLAF-on kívül a Nemzeti Nyomozó Iroda és a NAV is vizsgálta. Ennek ellenére hét éves nyomozás után csak tavaly októberben emelt vádat az ügyészség az ügyben. Az első bírósági tárgyalásra pedig csak most, az országgyűlési választások után, április 12-én kerül sor.


Korábbi cikkeinkben részletesen beszámoltunk a természettudományok középiskolai oktatását tankönyvekkel, laboratóriumokkal stb. javítani próbáló Öveges-program kapcsán történt visszaélésekről (például itt, itt és itt). Legutóbbi cikkünkben arról írtunk, hogy a mostani árfolyamon számítva összesen közel 20 milliárd forintnyi uniós támogatásból majdnem 3 milliárd forintot vissza kellett fizetnie Magyarországnak az Öveges program és az Európai Szociális Alap más, szabálytalan pályázatai miatt...

ORBÁNÉK MEGTALÁLTÁK A MÓDJÁT, HOGYAN JÁTSSZÁK KI BRÜSSZELT ÉS FELELJENEK MEG PUTYINNAK

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2022.04.12.


Szakértők szerint a Nyugat kijátszaná a saját szankcióit, ha nem euróban vagy dollárban egyenlítené ki az orosz gázszámlát. A magyar kabinet kis csavarral, de továbbra is épp erre készül.


Az Európai Bizottság szóvivője szerint a testület világos álláspontot képvisel a rubelben való fizetéssel kapcsolatban, és nagyon alaposan megvizsgál minden olyan lépést, amely ténylegesen csökkentheti a szankciók hatását. – Minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy az általunk elfogadott büntetőintézkedéseket teljes mértékben érvényesítsük, és elkerüljük a szankciók kijátszását – válaszolta Dana Spinant lapunk kérdésére, hogy milyen uniós szankciót sértene, ha Magyarország rubelben fizetne az orosz energiáért.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, a kormány kész arra, hogy rubelben fizessen a gázért, ha az oroszok ezt kérik. Ursula von der Leyen bizottsági elnök néhány nappal később az amerikai CNN televíziónak adott interjújában viszont azt mondta, hogy az euró rubelre való átváltása, majd az orosz gázszámla rubelben történő kifizetése az európai szankciók megsértése, kijátszása lenne. A politikus szerint Brüsszel tárgyalásokat folytat erről Budapesttel.

Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek hétfői ülése után kormánypárti újságíróknak azt mondta, Magyarország megtalálta a módját annak, hogy a rubelben való fizetéssel ne sértsen semmilyen szankciós intézkedést. Ennek megfelelően az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát fog nyitni a Gazprombanknál, egy euró- és egy rubelszámlát. Magyarország euróban fizet a Gazprombanknak, amely ezt átváltja rubelre és átutalja a Gazprom leányvállalatának, a Gazprom Exportnak...

MIT LÉP A FIDESZ MOST, HOGY A HÉT BŐ ESZTENDŐ UTÁN MEGÉRKEZETT A HÉT SZŰK ÉV A GAZDASÁGUNKBA?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.04.12.


Orbán Viktor kormányfő sok-sok ígéret foglya; ha lehet, tartaná a rezsiárakat, az egykulcsos adót, az árrögzítéseket, de valamit kezdenie is kellene az elszálló hiánnyal és a súlyos inflációval.

„Orbánék főzték, Orbánék is egyék meg.”

A sok csalódott ellenzéki szavazó április 4-i (hétfői) kommentjeiben talán egyetlen pozitívumként (de legalábbis kárörvendő hangként) ezt az értékelést is ki lehetett venni. Az állítás ugyan sok sebből vérzik, hiszen például a magyar gazdaságban is sok problémát okozó Covid, majd a globális infláció, végül pedig az orosz–ukrán háború hármasából egyik sem magyar felelősség, de az állítás mindenesetre arra utal, hogy a magyar kormány nagyon nehéz helyzetbe lavírozta magát, ezért igazságos, ha ők is másznak ki belőle.

Magyar kormányzati felelősség akad bőven. Ilyennek mondható a hét bő esztendő (sok uniós forrás, nemzetközi likviditásbőség, alacsony kamatok, mérsékelt nyersanyagárak) végén a fedezet nélküli, vélhetően a szavazatgyűjtésre bazírozó osztogatási hullám, így az adó-visszatérítés. Ilyen volt a sok-sok, a költségvetést és a cégeket, szektorokat nehéz helyzetbe hozó piactorzítás, így a hatósági árak. De utólag hibának tűnik a jó időkben már ellőtt puskapor (a hírneves high-ressure economy), a rengeteg, sokszor politikailag lojális cégeknek adott hitel, kötvényprogram, támogatás és hosszú távú megbízás...


MI LESZ, HA NEM JÖN PÉNZ BRÜSSZELBŐL? ÚJRA DEVIZAKÖTVÉNYRE SZORULHAT MAGYARORSZÁG

PORTFOLIO
Szerző. BEKE KÁROLY
2022.04.12.


Ha nem érkeznek meg az uniós források, akkor nemzetközi kötvénykibocsátásra lehet szükség, Magyarország ma a pénzpiacokról nagy mennyiségben hozzá tud férni forrásokhoz – mondta a múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai alapján könnyen lehet, hogy a tervezettnél nagyobb devizakötvény-kibocsátás jöhet 2022-ben. 
Ez persze drágább, mint az uniós támogatás és az RRF-hitel is olcsóbb forrásbevonást jelentene.

Elvileg idén már csak cserélnénk devizakötvényt


Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2022-es finanszírozási terve szerint idén már nem lesz további nettó devizakötvény-kibocsátás, vagyis már csak annyi kötvényt kíván kibocsátani az állam, amennyi le is jár. Az egész évre tervezett 182 milliárd forintos devizakötvény-kibocsátás a februári japán jenben történt aukcióval teljesült már...

A BALLIB EGYETEMI MEGMONDÓÉRTELMISÉGRŐL (BAJOMLESZEBBŐLPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2022.04.10.


Vásárhelyi Mária tudományos kutatóként és liberális orákulumként nyilvánult meg egy szép fontosat. Elmagyarázta, hogyan hekkelte meg a FIDESZ az előválasztást.

Tekintsünk el attól a ténytől, hogy a FIDESZ nem hekkelte meg az előválasztást, koncentráljunk a következő mondatra"Legalább 40 éve foglalkozom közvéleménykutatással, figyelemmel kísérem a nemzetközi trendeket és más országok választási kutatásait is, de olyat még soha sehol nem láttam, hogy két választási forduló között a semmiből előkerül csaknem kétszázezer, döntő többségében középosztálybeli fiatal, aki az első fordulóban nem szavazott, most viszont boldogan odaállt a sorba, hogy MZP-re adhassa voksát. "

Az mtmt.hu-n általában a jelentős konzervativ professzorokat szoktam megnézni, most kivételt tettem. Mária asszony egyetlen nemzetközi "tudományos" publikációja, a figyelemmelkisérés (nincs hosszu i) negyven éve alatt a Paul Lendvai házi újságában jelent meg, az utóbbi 15 évben magyar "tudományos" publikációit a Mozgó Világban közölte. Itt most befejezem a máriázást. A magyar ballib egyetemi megmondóértelmiség harminc éve mondja ugyanazt, harminc éve publikálják az életművüket a Moving Worldben, és harminc éve kell nekem szellemi világitótoronyként nézni rájuk.

Én értem, hogy Lánczi és társai sokkal kártékonyabbak, a megadjáik még náluk is.

ITT OLVASHATÓ

 vállalhatatlanabbak, de mindennek van határa. (ha minden jól megy holnap már újvincent)

MÁR A MAGYAROK KÉTHARMADA KÉNYSZERÜLT MAGÁNORVOSHOZ - EGY HATÉKONYABBAN HÚZZÁK KI A PÉNZT A ZSEBÜNKBŐL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.04.12.


Az elmúlt két évben elképesztő mértékben, közel 20 százalékkal (44 százalékról 63 százalékra) bővült a magánegészségügyi rendszert is használó magyarok aránya – tette közzé kutatása alapján az EY. A tanácsadó cég egyébként azon sajnálkozik, hogy túl keveseknek van magán egészségbiztosítása.


A választási kampányban a kormány azzal vádolta az ellenzéket, hogy „privatizálná az egészségügyet”. Valójában azonban mintha az egész szisztémát úgy szabták volna át, hogy minél több pénzt legyenek kénytelenek saját zsebből kiadni az egészségre vágyó magyarok. Sokan emlékeznek még arra, hogy a 300 forintos vizitdíj ellen mennyire felhergelt mindenkit a hosszan uralmon levő, és a továbbiakban is kétharmaddal maradó kormánypárt. Ehhez képest például nem egy háziorvosi rendelőben a vérvétel korábban 500 forintos díja a duplájára nőtt, tavaly ősztől pedig újra megkétszereződött.

Az Azénpénzem.hu tavaly nyáron kigyűjtötte, mennyit kell fizetnie annak, aki úgy dönt, nem vár állami sorára, inkább magánorvoshoz megy. A szürkehályogműtét ára körülbelül 250 ezer forinttól 550 ezer forintig terjedt. Mostanra ugyanez már 300-600 ezer forint (de bukkantunk közel 800 ezer forintos árra is), ami néhány hónap alatt 10-20 százalékos drágulás...

A LÉNYEG, HOGY VIZITDÍJ NINCS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2022.04.11.


Ugyan a fideszes szavazók nagyon örülnek annak, hogy Gyurcsány nem vezethette be a 300 forintos vizitdíjat, de azzal vajon szembesültek már, hogy az állami egészségügyi ellátás silány minősége miatt egyre többen mennek magánorvoshoz? Mennyire érte akkor tehát meg az, hogy nem 300 forintot fizetnek ki az emberek, hanem vizsgálatonként legalább 20 000 forintot? Egy felmérés szerint az elmúlt két évben közel 20 százalékkal emelkedett a magánegészségügyi rendszert használók száma az országban. Ez azt jelenti, hogy az állami egészségügyben ennyivel kevesebben bíznak meg, mint két éve. Ez siker lenne? Persze tudom, hogy a kormány célja ez volt, hiszen óriási pénzek vannak a fizetős egészségügyben...

ELKÉPESZTŐ ÖSSZEGEK ÉGNEK EL A HÁBORÚBAN – MEDDIG BÍRJÁK MÉG AZ OROSZOK?

MFOR.HU
Szerző: KIRÁLY BÉLA
2022.04.12.


A katonai kudarcok mellett vélhetőleg a szűkös anyagi lehetőségek is hozzájárultak ahhoz, hogy Ukrajna teljes megszállása helyett az orosz hadvezetés az elmúlt napokban a szakadár megyék elfoglalására összpontosít. Hiába jut óriási összegekhez Moszkva a megdrágult energiahordozókból, a katonai műveletek költségét ezek sem fedezik.


Nagyon sok beszámoló csupán a katonai műveletek kudarcával magyarázza az orosz stratégia módosítását, ám feltehetőleg ennél összetettebb a kérdés. Az orosz gazdaság számára ugyanis óriási tehertételt jelentett az invázió finanszírozása, már csak azért is, mert közben az elrendelt nyugati gazdasági szankciók is fájdalmasnak bizonyultak. Igaz Moszkva azt hangsúlyozza, hogy ezekkel nem lehet őket térdre kényszeríteni, és ha nem is kérkednek vele, finoman érzékeltetik, hogy a gáz- és olajeladásokból komoly jövedelmük van...

A VERESÉG ELSŐ NAPJAI - GYURCSÁNY A TAXIBAN

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.04.11.A vereség első napjai - Gyurcsány a taxiban...

A GYŐZELEM ELSŐ NAPJA - ORBÁN A TAXIBAN

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.04.05.
A győzelem első napja - Orbán a taxiban...

MILOŠEVIĆ SORSÁRA JUTHAT PUTYIN? NEMZETKÖZI JOGÁSZOK VÁLASZOLNAK

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.04.12.


A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a délszláv háború után számos háborús bűn elkövetőjét vonta felelősségre. Nemzetközi jogi szakértők a Szabad Európának nyilatkoztak arról, van-e esély az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök felelőseinek elszámoltatására.


„Felelősségre lehet-e vonni Putyint? Igen. Valószínű, hogy bíróság elé áll? Nem hiszem, hogy ez egyhamar megtörténhet” – mondta a Szabad Európának Tanya Domi, a Columbia Egyetem adjunktusa, aki a kilencvenes években az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) boszniai missziójában dolgozott. Domi hozzátette azonban, hogy a délszláv háborúk bűnöseinek kiadásához és felelősségre vonásához is hosszú évek kellettek...

KATASZTRÓFATURIZMUS AZ ELLENZÉK ROMJAIN

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.04.12.Katasztrófaturizmus az ellenzék romjain..


ÚJABB SZLOVÁKIAI INGATLANT VETT A SZIJJÁRTÓ HELYETTESE ÁLTAL VEZETETT ALAPÍTVÁNY CÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.04.12.


A Komarno önkormányzata által kiírt pályázatra csak ketten jelentkeztek, és a Manevi SK lett a nyertes, mert a város által kért 268 ezer eurónál picit többet, 270 ezret (kb. 100 millió forint) kínált a rendkívül rossz állapotban lévő Poliklinikáért. A Szlovákiában bejegyzett Manevi SK egy magyarországi cégen keresztül a Közép-európai Épített Örökség Megőrzéséért Alapítvány tulajdonában van. A közpénzből létrehozott vagyonkezelő alapítvány indulásként két állami céget kapott a Fidesz-kormánytól, és mára már közel 20 ingatlanja van a Kárpát-medencében. Az alapíványt Szijjártó Péter külögyminiszter helyettese, Magyar Levente vezeti, akitől december elején kértünk interjút a témával kapcsolatban, de azóta sem reagált.


2020 júniusában Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEÉÖMA) létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Szijjártó Péter (Fidesz) külügyminiszter adott elő a képviselőknek. A KEÉÖMA is a 33 darab, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) egyike. Ez azt jelenti, hogy az állam nem szólhat bele, hogy mit kezd a KEÉÖMA a nekiadott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőle azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványt, ha elégedetlen a működésével...

ORBÁNÉK TRÜKKÖS MEGSZORÍTÁSA, AZ INFLÁCIÓS ADÓ AZ ALACSONY JÖVEDELMŰ EMBEREKET SÚJTJA

HÍRKLIKK
Riporter: NVZS
2022.04.12.


„Nagyon úgy tűnik, az Orbán-kormány stabilizációs politikájának az egyik fő eleme, hogy hagyják felpörögni az inflációt, s ezzel nyirbálják meg szépen csendben a jövedelmeket, a kereseteket. Közben pedig arra hivatkoznak, hogy ők nem vetnek ki többletadót a szegényekre, a dolgozókra, de ez nem igaz, mert az úgynevezett inflációs adó formájában valójában ezt teszik” – szögezte le Mellár Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnökét, a Párbeszéd újrázó országgyűlési képviselőjét a márciusi inflációs adat kapcsán arról kérdeztük, milyen következtetéseket lehet levonni magából az adatból és a trendekből. Mint mondta: „a normális, hatékony piaci működéshez kontrollált, alacsony infláció tartozna, de Orbánék látszólag nem is akarnak elmozdulni az antiinflációs politika irányába”. Ezzel végső soron – az infláció közvetlen és közvetett hatásain keresztül – tovább mélyítik a jövedelmi, megélhetési szakadékot a társadalom csoportjai között.


Nem okozott meglepetést a márciusi inflációs adat, amit hétfőn tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Eszerint egy százalékkal volt magasabb az infláció, mint februárban, 2021 márciusához képest a fogyasztói árak 8,5 százalékkal emelkedtek. A maginfláció 9,1 százalékos volt, a nyugdíjas infláció pedig a hivatalos adat szerint legalábbis 8,3 százalékra rúgott. Utoljára ilyen drágulás 2007 júniusában volt.

Ám az vesse magára az első követ, aki csak ilyen „alacsony” drágulást érzékel a saját pénztárcáján. Nem véletlen, hogy sokkal nagyobb áremelkedést tapasztalunk, hiszen az elmúlt egy évben az élelmiszerek drágultak a leginkább, átlagosan 13 százalékkal. A kenyér ára 27,9, a sajté 21,8, a baromfihúsé 21,4 az idényáras élelmiszereké 17,9 százalékkal nőtt. Két számjegyű a lakásjavító és -karbantartó cikkek árának drágulási üteme is (20,8 százalék), illetve az ilyen szolgáltatásoké (18,7 százalék). Az üzemanyagokért 11,4 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy éve...

MIÉRT SZAVAZZÁK MEG MAGYARORSZÁGON A KORRUPTNAK GONDOLT POLITIKUSOKAT?

24.HU
Szerző: PÁL MÓNIKA
2022.04.12.


Bár a megvesztegetés és a korrupció témája mindig is foglalkoztatta a kutatókat, a vizsgálatok leginkább az okokkal és a következményekkel foglalkoznak. Arról viszonylag keveset tudunk, hogy mit gondolnak a választópolgárok a korrupcióról.


A korrupció Magyarországon a mérések alapján évről évre egyre nagyobb mértékű, a Transparency International tavaly a vizsgált 180 országból a 73. helyre sorolta hazánkat. Orbán Viktort az emberek többsége korruptabbnak látja, mint Márky-Zay Pétert. Úgy tűnik, hogy ez mégsem befolyásolta a választók döntését: április 3-án újra kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP.

Milyen okai lehetnek annak, hogy az embereket látszólag ennyire nem érdekli, mire költi az állam a pénzüket és hányan gazdagodnak meg az adóforintjaikból?
...

A NYUGAT JÓ, A KELET ROSSZ?

MÉRCE
Szerző: KUSTÁN MAGYARI ATTILA
2022.04.11.


Sokan megírták már, és sokan megírják még, hogy az ellenzék miért szúrta el. A magam részéről egy morális dilemmára világítok rá, amellyel nem állítom, hogy okozója volt a veszteségnek, de azt igen, hogy nem volt hatékony narratívája(szerencsére).

Több mint egy éve gyűjtöm a kelet-nyugatozás ellenzéki megnyilvánulásait – azt a diskurzust, amelynek a kiindulópontja, hogy a magyarság csak Nyugat felé nyithat, Keletre teljesen zártnak kell lennie – és sajnálatomra rengeteg példa összegyűlt a hónapok során. Amíg ezzel szórakoztam, gyakran olvasgattam a Turán folyóiratot, amely az első Világháború előtti évektől a második kezdetéig jelent meg. Amolyan ellenpólusként olvastam, mivel a turanizmus a nyugati helyett egy ázsiai kulturális környezetbe ágyazta be a magyarságot (erről részletesebben Ablonczy Balázs ír Keletre, magyar! című kiváló könyvében), olyan közismert értelmiségiek munkájával, mint Teleki Pál vagy Vámbéry Ármin.

Manapság a turanizmus legfennebb mint valami eltorzult téveszme jelenik meg a közbeszédben, és, ha nem is teljesen alaptalanul, mégis inkább azért, mert a magyarság nem meri elképzelni magát máshol, mint az eurofehér elitklubban – abban a klubban, amely a hangadó értelmiségi szerint nem más, mint a jóság maga és a moralitás netovábbja. Ez a klub arról ismerszik meg, hogy globális elsőbbséget élvez: nemcsak, hogy maga nyer meg minden létező versenyt, felmérést, indexet, de maga is állíthatja fel ezek kritériumait. Csakis a Nyugat kulturális termékei fogyaszthatók (a világ maradék kilencven százaléka pusztán „egzotikus” lehet, és annak reprezentációja is a Nyugat dolga), gazdasági előnyét pedig nem is magyarázza más, mint a hihetetlen szorgalom és kitartás,

eközben ráadásul az emberi jogokban is élen jár, mindenkori iránya töretlenül jó. A magyaroknak pedig, akik „természetesen” „fehérek”, csakis ide lehet tartozniuk. (Hadd ne felejtsük el: más kelet-európaiak mellett alig egy évszázada a magyarokat sem fehérként kezelték az Egyesült Államokban – fehér munkások a „hunky” munkát nem vállalták el, mert az a magyarok megalázó szintjének volt megfelelő.)

Az az elképzelés, hogy „a jó Nyugatról jön”, több szemszögből problematizálható...

BARTUS LÁSZLÓ: A “GYURCSÁNYOZÁS”, MINT NÁCI BESZÉD

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.04.10.


Mielőtt bárki azzal gyanúsítana, hogy a “DK embere” vagyok, vagy “Gyurcsány lefizetett bértollnoka”, szeretnék emlékeztetni arra, hogy az ellenzéki táborban senki nem bírálta olyan élesen a DK-t és Gyurcsány Ferencet, mint én és az Amerikai Népszava, amikor először részt vett Orbán csaló választási komédiájában és bevonult a parlamentbe. Ezzel az utolsó remény is megszűnt arra, hogy legyen egy rendszeren kívüli ellenzéki párt, amely nem kollaborál a hatalommal és nem legitimálja 
Orbán államcsínnyel létrehozott, törvénytelen, fasiszta diktatúráját.

Ahogy most is a legélesebben ellenzem, hogy az ellenzék (és ma már legnagyobb pártja, a DK) bevonuljon Orbán díszletparlamentjébe, és a demokrácia látszatát adja a diktatúrának, amivel a NER legerősebb támaszát jelentik. Amíg az ellenzék legitimálja ezzel az alkotmányos rend megdöntését, felesküszik a törvénytelen alaptörvényre és demokráciának láttatja a diktatúrát, addig Orbán hazug rendszere él és virágzik. Akik csak az orrukig látnak, nem hiszik el, hogy az Orbán-rendszer bukása akkor kezdődik el, amikor ennek véget vetnek.

Ennyi bevezető után szeretnék rátérni a “gyurcsányozás” jelenségére, aminek semmi köze a fentiekhez. Azért is kell erről nyíltan beszélni, mert a magyar társadalom egyik pestise ez, amely már az ellenzék soraiban is erős támogatásnak örvend. A “gyurcsányozás” méreg, olyan toxikus beszéd, amely a náci propaganda logikájára épül, emellett hazug, gyűlölködő és beteggé teszi a társadalmat. A “gyurcsányozás” ugyanarra a logikára épül, mint a zsidózás, a “gyurcsányozás” nemcsak közönséges gyűlöletpropaganda, hanem náci beszéd. Aki érintkezik vele, aki elfogadja, nácikkal azonosul.

Elmagyarázom, miért. A “gyurcsányozás” az univerzális bűnbakképzés technikáját alkalmazza. Ez ugyanaz a mechanizmus, mint amit a zsidók ellen használtak évszázadokon át. Van egy bűnbak, aki mindenért felel. Ennélfogva minden baj és rossz forrása, a legnagyobb veszély a létezése, ami elvezetett a “végső megoldás” gondolatához. A “gyurcsányozás” ugyanazt a szerepet tölti be, mint a zsidózás a nácizmusban: ugyanaz a modell, ugyanaz a technika, ugyanaz a cél, csak a zsidót cserélték “Gyurcsányra”, ezért ez ugyanaz a nácizmus.


A hisztérikus orbáni-goebbelsi náci propaganda az “Elk*rtuk” című filmmel olyan gyűlöletet próbált elszabadítani (ami részben sikerült is), amely a “végső megoldás” gondolatát sugallta, s amely után egy csoda, hogy Gyurcsány Ferencet nem lincselték meg és nem gyilkolták meg, mint a múlt század húszas éveiben a zsidókat. Ez a film, és az erre épített propaganda, azt üzente, hogy nincs más megoldás, nem lehet mást tenni, ettől az embertől szabadulni kell, meg kell ölni. A szándék az volt, hogy “Orbánt kell megválasztani”, de a náci propagandában a megsemmisítés a megoldás...

AZ ÁRULÓ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.04.10.


Kedves ábrázata van.
Jóindulatúnak és szelídnek tűnik, emellett jellemesnek, igazi zöldpolitikusnak, aki még a józan ésszel is szembebicajozik elvei érvényrejuttatása érdekében.
Nagy kár érte, hiszen országos politikusi pályája véget is ért, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna.
Választott funkciójában sem túl sikeres, leginkább a pofozóbábú szerepét húzza magára, se ötlete, se vagánysága nincs.
Az ország legnagyobb adófizető közösségének választott vezetőjeként élete kerékpársávok felfestésében és a közúti forgalom akadályozásában teljesedik ki.
Fideszes rendezvényeken ő biztosítja a jókedvet, rengeteget röhöghetnek rajta.
Sopánkodásban verhetetlen, ha jellemezni szeretnénk, talán az "Orbán álma" szóösszetétellel adhatnánk vissza leghitelesebben szerepét.
Nem szívesen bírálta senki, hisz gyámoltalansága, ábrándos tekintete együttérzést váltott ki a női szavazók jelentős részéből, úgy vélték, lehet, hogy hibázik néha, de jószándékú.
És hát persze vékony, magas a jó kakas - mondja a népi bölcsesség, habár amelyik baromfiudvarban ő lenne a kakas, ott nemigen lehetne naposcsibére előfizetést felvenni.
De most végre segített nekünk megfejteni a Nagy Titkot: miért is lépett vissza a másik Nagy Jellemóriás javára az előválasztáson- ki nem találja senki: azért, hogy ne Dobrev Klára legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Orbánnal szemben...

„DEHÁT A FIÚK MÁR CSAK ILYENEK, A LÁNYOKNAK MEG NEM KÉNE ÚGY ÖLTÖZNIÜK, HOGY MINDENÜK KILÁTSZIK”

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.04.12.


Magyarországon a lányok tantárgy- és pályaválasztását még mindig nem az érdeklődésük határozza meg, hanem a társadalmi elvárások, az iskolák pedig nehezen tudják felvenni a harcot a gendersztereotípiák ellen – derül ki egy tegnap bemutatott nemzetközi kutatásból.


„Az én hihetetlenül tehetséges szuperlányaim, akik kémiaszakkörre járnak, úgy jönnek ki az órákról, hogy »6 éves korom óta orvos akartam lenni, és most mégis olyan hülyének érzem magam«, miközben a fiúk meg nem így jönnek ki. És nem tudom megmagyarázni, hogy mi történik ott, mert nincs különbség köztük. Egyik sem tudja jobban, mint a másik, de a lányok mégis kétségbeesetten jönnek ki a szakkörről” – mondta egy interjúban az egyik budapesti elitgimnázium tanárnője, aki maga sem tudta igazán eldönteni, hogy annak ellenére, hogy ők a gimnáziumban nemtől függetlenül minden gyereket támogatnak abban, hogy a kedvére való tantárgyakat válasszák, miért van az, hogy az érettségi közeledtével a fiúk a természettudományos, a lányok pedig inkább a humán tantárgyakat választják.

Rédai Dorottya, a CEU kutatója, akit tavaly a TIME magazin az év 100 legbefolyásosabb embere közé sorolt, és aki a Meseország mindenkié könyv egyik projektkoordinátora volt, kutatótársaival, Maria Tsourouflival, a londoni Brunel Egyetem oktatási tanszékének professzorával és Valentina Guerrinivel, a Firenzei Egyetem tanárával egy uniós kutatás keretében azt találták, hogy a tanároknak fogalmuk sincs arról, hogy miért van ekkora különbség nemek szerint a tantárgyválasztásban: voltak olyanok, akik biológiai vagy genetikai okokkal, mások pedig a családi vagy az iskolában kialakult elvárásokkal és normákkal magyarázták az eltéréseket...

AMÍG ORBÁN VIKTOR VAN*, GYŐZNI IS FOG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.04.12.


Az elmúlt egy hétben két fő magyarázat született a minden eddiginél masszívabb kétharmadra: az egyik „ellenzékváltást” lát, a másik „diktatúrát”. Az egyik szerint csakis a moslékszerű, életképtelen ellenzékkel szemben született itt népítélet, a másik azt mondja, a választást lényegében elcsalták. Kizárólagos formában mindkét magyarázat téves, de igazság mindkettőben van. Tézisünk szerint április 3. nem egy választás volt a sok közül, hanem a végső határpont. Az eredményben pedig az ellenzék ordító fogyatékosságai, valamint a rendszer saját magára írt szabályai és irdatlan erőforrásai is benne vannak. Hogy mi lesz e kettő elegyéből? Orbán Viktor további győzelmei, ameddig csak bírja. A képbe csupán az uniós források teljes levágása és a várható recesszió rondíthat bele. Rendszerelemző esszé.

"NEM AKARUNK HÁBORÚT." - VÁLASZTÁS '22 VIDÉKEN | TELEPJÁRÓ #11

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.10.A példátlan ellenzéki összefogás ellenére a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest 900 ezer szavazatot vesztettek az Egységben Magyarországért tömörülés tagjai. Mi okozhatta ezt a hatalmas buktát, és van-e ehhez köze a vidéki és a roma szavazatoknak? Ennek járunk utána a Telepjáró mostani adásában! Az adás vendégei: - Berki Sándor, Párbeszéd Magyarországért - Lőcsei Lajos, Momentum Mozgalom - Varga Ferenc, Jobbik Magyarországért Mozgalom

AZ UKRÁN KERTVÁROSBAN JÁRTUNK, AHOL ÖSSZESŰRŰSÖDÖTT A HÁBORÚ MINDEN BORZALMA

TELEX
Szerzők: FÖLDES ANDRÁS, HUSZTI ISTVÁN
2022.04.11.


Bucsa városa volt az, ahol a Kijev ostromára készülő orosz egységek megrekedtek. A világ hetekig nem tudta, mi zajlik az egykor kedves kisvárosi környezetben. Ellátogattunk a hírhedt Vokzalna utcába. Helyszíni riport...


ORBÁN HARCOL, DE AZÉRT NEM ANNYIRA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.04.12.


Leginkább csak szájhősködik a magyar miniszterelnök, amikor az Európai Unióval hadakozik. Ha valóban úgy gondolja, hogy tűrhetetlenek az EU követelései például jogállamisági ügyekben, visszautasíthatja a brüsszeli alamizsnát. Még azt is javasolhatja, hogy Magyarország távozzon az EU-ból. De nem teszi. Eközben nem a magyarok szuverenitása forog kockán, a tét valójában a liberális társadalmi berendezkedésű európai államok adófizetőinek a szuverenitása, vagyis az a kérdés, eldönthetik-e ők, hogy miféle szomszéddal hajlandóak bőkezűek lenni. Erről ír a Wall Street Journal.

Magyarország nem szolgál mintaként a konzervatívok számára: igaz ugyan, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a liberális zsarnokság elleni harcáért szokott méltatásban részesülni, de azért ő a végén mindig átveszi a pénzt Brüsszeltől. Ezt a meglehetősen vitriolos véleményt a konzervativizmus nem kisebb médiaintézménye fejtette ki, mint az amerikai nagytőke vezető lapja, a Wall Street Journal. A cikk szerzője, Joseph C. Sternberg korunk egyik furcsa jelenségének nevezi, hogy bizonyos fajta konzervatívok Magyarországot tekintik a keresztény kormányzás olyan modelljének, amelynek a követésére a Nyugatnak törekednie kellene. Szerinte ez magyarázhatja, hogy az elmúlt héten a kívánatosnál is többet lehetett olvasni arról, miként választották meg újra Orbán Viktort egy kicsiny és diszfunkcionális állam miniszterelnökének.

Az orbánizmus melletti érvelés arról szól, hogy Orbán küzdelmet vív. Nemzetközi reputációját és néhány hazai sikerét az Európai Unió brüsszeli nagyságaival és más tagállamok vezetőivel való heves politikai konfliktusai alapozzák meg – írja a Wall Street Journal szerzője. Kitér a közel-keleti eredetű, 2015-ös tömeges migrációval kapcsolatos nyitásellenességére, illetve az újabban a szexuális neveléssel kapcsolatos megnyilvánulásaira.

A hitelességet illetően azonban megjegyzi: Orbán valójában egyáltalán nem harcol olyan keményen. A bajvívás küzdőterepét az EU-költségvetés adja, és Magyarország az uniós alapoknak nettó kedvezményezettje. Ami most sürgető ügy, az a koronavírus-járvány miatti visszaesésből való kiemelkedést segítő helyreállítási alap 7,2 milliárd eurós tétele. Ezt Brüsszel visszatartja – Orbán szerint azért, mert ő konzervatív, Brüsszel szerint viszont azért, mert Budapest korrupt. A gőgös európai bürokráciáról szóló minden panaszkodás mellett is az a helyzet, hogy Brüsszelnek egyedül a pénzen keresztül van bizonyos hatalma. Ez nem kis befolyást jelent, mégis olyan jellegű, amiről a tagállamok viszonylag szabadon eldönthetik, hogy elfogadják vagy elutasítják. Ha Orbán valóban úgy gondolja, hogy az EU követelései olyan ügyekben, mint például az igazságszolgáltatás szervezete, tűrhetetlen támadás jelentenek a magyar szuverenitás ellen, akkor visszautasíthatja a brüsszeli alamizsnát. Még azt is javasolhatja, hogy Magyarország távozzon az EU-ból, Nagy-Britannia ezt megtette – jegyzi meg Joseph C. Sternberg. Hogy mindezt Orbán meg nem teszi – folytatódik a gondolatmenet – nem vált ki akkora zavarodottságot, mint amekkorát kiválthatna, és ennek az az egyik oka, hogy az EU továbbra is népszerű Magyarországon, mégpedig nagyobb arányban, mint a tagországok átlagában, és a magyarok nagyobb arányban bíznak az EU-ban, mint a saját kormányukban.

A Wall Street Journal szerint Orbán a feje tetejére állítja a szuverenitás kérdését. Nem a magyarok szuverenitása forog ugyanis kockán, hiszen a magyarok olyan döntést hoznak a bevándorlást vagy a szociálpolitikát illetően, amilyet csak akarnak, feltéve, ha adóforintjukkal hajlandóak finanszírozni saját kormányukat. A tét valójában a liberális társadalmi berendezkedésű európai államok adófizetőinek a szuverenitása, vagyis az a kérdés, eldönthetik-e ők, hogy miféle szomszéddal hajlandóak bőkezűek lenni.

Az amerikai szerző példaként kiragadja a szexuális orientáció kérdését. A Pew közvélemény-kutató 2019-es felmérése szerint a magyarok 49 százaléka gondolja úgy, hogy a homoszexualitást el kell fogadnia a társadalomnak. A németek körében 86 százalék véli ugyanezt, miközben ők írják meg a csekket.

Az Európai Unió számára a Wall Street Journal szerint nem az jelenti a veszélyt, ha az olyan jótékonykodási esetek, mint amilyen Magyarország, távoznak a közösségbőlA veszély az, hogy a nagy finanszírozó tagállamok feladhatják, ha úgy ítélik meg, hogy az EU már nem szolgálja az általuk vallott értékeket. Orbán zsenialitása pedig abban rejlik, hogy képes megtalálni, hogyan profitálhat politikailag abból, amikor megadja Brüsszelnek a lehetőséget, hogy erényesnek mutatkozzék.

Az amerikai üzleti körök lapjának a szerzője szerint azok a konzervatívok, akik jegyet váltanak erre a rossz előadásra, átsiklanak afölött, hogy Orbán elmulasztja izmokkal is alátámasztani a szájhősködést. Orbán azt a lehetőséget nyújtja számukra, hogy megvívhatják a jó harcot, de az sohasem annyira kemény csata, hogy a bukás kockázatát hordozná.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

SZÁZ SZÁZALÉK FIDESZ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.12.


Utoljára még a választás előtt láttuk Németh Szilárdot, aki a NER-ben mint rezsitábornok és hadseregkukta fogaskeréki minőségben zakatol, időnként egy kis zsírt fröccsentve a viaszosvászon terítővel borított asztalra, amelyen nyűtt imádságoskönyv heverész. Akkor épp egy villanyoszlopon balettozva fotózkodott, mint írta a dokumentumértékű képhez, épp útban Őrtilos felé, ahová a helyi fideszerő kampányát megtámogatni, annak a fényét emelni mintegy fáradt el a távoli és bűnös Csepelről. Itt, a városban maga a rezsitábornok szállt harcba negyedszerre is a baloldali ármány ellen, és negyedszer verték bucira.

Németh Szilárd azonban kitartóan itt van nekünk, pedig az évtizedes választási eredmények azt mutatják, a népek egyáltalán nem kérnek belőle azon a Csepelen, ami ugyan sziget, de mégsem a furfangos vidék. A népeknek nem jó, a Fidesznek ennek ellenére vagy éppen ezért nagyon is. Hogy miért, ez olyan titok, amit senki nem tud, csak a felcsúti dácsa falai őrzik azokat, így kívülről csak annyi vonható le, hogy Németh Szilárd nagyon jó elvtárs, holott érdeme semmi. Hogy valaki velőspacalban menő, az nem egy káderérdem, sem az oszlopon való tornázás, a rezsitábornok így maga a misztikum, senki nem tudja Orbánon kívül, hogy mivégre van ezen a kajla világon.

Hogy Őrtiloson mit hozott a jelenléte választási eredményben, azt nem tudjuk, csak sejtjük erősen. Valószínűleg a Fidesz nyert, mint ahogyan mindenhol a Fidesz győzött, és ez akkor is így lett volna, ha egy vak komondort dobnak csatába a gyurcsányisták ellen. Így Németh Szilárd látogatása már csak az ominózus kép miatt becses, mert valljuk be, nem minden nap látunk egy százhúsz kilós embert balettozni. Pláne nem villanyoszlopon. De ez már történelem, mint ahogyan az is, hogy a borsodi Fáj nevű faluban (ez már szinte gogoli magasság) száz százalékot kapott a választáson a kormánypárt jelöltje. Ez viszont már Észak-Koreát is veri. Ilyen még ott sincs.

Csakis minálunk. Elképedésünk viszont annak szól, hogy ez az eredmény valós, igaz és elborzasztó, mert senki nem hazudik és csal magának száz százalékos győzelmet, egy-egy kósza ellenszavazat mindenhol szokott lenni. Nem azonban Fájon, ami viszont úgy kapcsolódik hősünkhöz, hogy ezúttal meg ide utazott (népiesen ideette a rosseb) Fájra, hogy a pártközpont elismerő oklevelét adja át a legfideszesebb falunak. Hogy Németh Szilárd Facebook-szájával mondjuk: „Úton Fájra, a Cserehát szívébe, Magyarország legfideszesebb falujába”. Örömmel konstatáljuk, hogy ez alkalommal nem mászott fel sehová légiesen spiccelni a mahomet gyomra fölött/alatt.

Az élet ilyképp és ebből a szempontból tehát csodaszép. Amúgy viszont elkeserítően kiábrándító. Négyszázan laknak Fájon, mindahányan a létminimum alatt. mélyszegénységet azért nem említünk, mert annak idején ezt a lexikát az Emmi (mint Kásler minisztériuma) betiltotta, és nem vonnánk magunkra a haragot, meg a bűnünk miatti penitenciát számtalan Miatyánk elmormolásának kötelezettségével. Kiindulópontunk tehát ez, dilemmánk viszont csak annyi, vajon mit látnak a szegénységben és valószínű kilátástalanságban élő derék fájiak a Fideszben mindezek után, hogy nyomorukban rá szavaztak. Pláne száz százalékban...

A DÖNTŐ CSATA ELŐTT - A 444 NÉGY FONTOS CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.04.12.


Jó reggelt, most pár napig jó lesz kilépni az utcára és a természetbe, a húsvét kicsit neccesebb lehet.

4 fontos cikk: