2019. május 29., szerda

BÍZOM ABBAN, HOGY ITT VÉRONTÁS NEM LESZ – NAGYPÁL GÁBOR A SZELLEMI KÚTMÉRGEZÉSRŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.05.29.


Gábor Miklós özvegye, Vass Éva színésznő, aki a napokban hunyt el, az ezredfordulón a férjéről elnevezett díjat alapított. Az elismerést minden évben az a színész kaphatja meg, aki az előző évadban a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtotta. Az idei kitüntetett Nagypál Gábor, aki a Szkéné és a tatabányai Jászai Mari Színház közös produkciójában Macbethet játssza. Az előadást Szikszai Rémusz rendezte. A színészt szakmai jelölések alapján beválasztották a 2018-as Kult50-be, a múlt év hazai kulturális életét meghatározó ötvenes mezőnybe. Nagypál Gábor a Stúdió K tagja, a Vajdaságban született, az uniós csatlakozásunk évében, 2004-ben települt át Magyarországra. Azt mondja, ma már csak földrajzi értelemben tartozunk Európához.

Amikor két éve lemondott a Stúdió K művészeti vezetéséről, azt nyilatkozta: szeretne most már „csak” színész lenni. A Gábor Miklós-díj azt igazolja, jól döntött?

– Nagyon jó érzés szakmai elismeréseket kapni, de nincsenek ambícióim a díjakkal kapcsolatban. Az akkori döntésemben én elég elszánt voltam, sokfelől végiggondoltam a helyzetemet. Nagy megtiszteltetés volt, amikor még 2011-ben Fodor Tamás engem kért fel arra, hogy vegyem át Stúdió K művészeti irányítását, és talán ez a pár év, amit ezzel töltöttem, nem volt totális tévedés. Én azonban nem vagyok intézményvezetői alkat. Számolnom kellett azzal is, hogy huszonvalahány éve vagyok a pályán, és mi az, amit reálisan még megcsinálhatnék. Úgy gondoltam, inkább a színészi munkámra kell koncentrálnom, és a Stúdió K társulata is megértő és támogató volt.

Azóta eljátszotta az ötórás Peer Gynt-előadás címszerepét, és noha mindig a kis stúdiószínházakban érezte jól magát, a Macbethet a tatabányai teátrumban mutatták be, több mint négyszáz fős nézőtér előtt. Folyamatosan feszegeti a saját határait?

– Örülök, ha ez kívülről is látszik. Tényleg vágytam újfajta szakmai kihívásokra és visszaigazolásokra is...

A LAKÁJMÉDIA ELKEZDTE A MOMENTUMOS CSEH KATALIN KARAKTERGYILKOLÁSÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERIC
2019.05.29.


Azok után, hogy vasárnap a Momentum jócskán felülteljesített a vártnál, és két mandátumot is szerzett az EP-választáson, várható volt, hogy a kormány és házimédiája elkezdi karaktergyilkolni a pártot és a kijutott képviselőnőit. Persze igazi fogást nem találtak rajtuk, ezért most – 3 nappal a választás után – Cseh Katalin egy 4 évvel ezelőtti, ártalmatlan rádióműsoros zavarbajövését próbálják a sátántól való erkölcstelenségként eladni.

Dr. Cseh Katalin 2015 novemberében volt a Klubrádió vendége, még mint szülész-nőgyógyász szakorvos, mivel a műsor témája akkor a magyarországi abortuszhelyzet, a szexuális nevelés és a fogamzásgátlás volt. Az amúgy színvonalas és kellően komoly beszélgetés 36. percében a műsorvezető Papp Réka Kinga megkérte Cseh Katalint, hogy mesélje el, miért nincs nálunk tablettás abortusz...

AZ EUFÓRIA UTÁN

MÉRCE
Szerző: BABARCZY ESZTER
2019.05.29.
Többféleképpen értelmezhető az EP-választás eredménye, és ennek megfelelően többféleképpen is értelmezik – a Fidesz győzelemként és erős felhatalmazásként kommunikálja, a DK a Fidesz vereségeként, és mindkettőben van igazság. Ismerőseim egy része borong a Fidesz abszolút győzelmén, másik része boldog, amiért olyan jól teljesített két ellenzéki párt.

A vasárnapi választás estéjét számomra az eufória uralta: elmaradt az európai jobboldali forradalom, itthon a Fidesz a vártnál kissé rosszabbul teljesített, a szavazatomat bíró Momentum megdöbbentően jó eredményt ért el. A hétfő délelőtt már inkább a kijózanodásé. A választás két olyan tényezőjére mutatnék rá, amelyet az eddigi elemzők nem emeltek ki, noha szerintem lényegesek.

Az első tényező az európai szinten fokozódó polarizáltság.

Nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában magas volt a részvételi arány. A magas részvétel azt jelzi, hogy minden választó úgy érezte, hogy nagy a tét. Hogy ez a tét pontosan micsoda, azt a pártcsoportok országonként másként fogalmazták meg, de
attól tartok, hogy alapjában az volt a leginkább mozgósító kérdés, hiszünk-e egy viszonylag liberális Európában. Bár a válasz az, hogy többen hisznek benne, mint ahányan kiábrándultak, maga a kérdés rendkívül polarizáló.
Már nemcsak Nagy-Britannia szenved a végletes szembenállástól, hanem Olaszország, Franciaország és kisebb mértékben Németország is, vagyis a polarizáció nem csökkent az EU szívében sem...

DER SPIEGEL: A CSALÓDOTT GYŐZTES

HUPPA
Szerző: HUPPA
2019.05.29.


Ezzel a címmel közölt elemzést a Der Spiegel, tudósítója, Keno Verseck tollából.

Ebben megállapította: Orbán a szavazatok nagyobb részét kapta meg, mint eddig bármikor, és „korszakos győzelemről” beszélt, de nem alakult ki igazi ünnepi hangulat, és Orbán is józanabbul beszélt, mint más ilyen alkalmakkor, de még az Európa felé irányuló oldalvágások is elmaradtak. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország Európa része, és Európát tekinti hazájának. A visszafogottságnak jó oka van: megszerezte ugyan a szavazatok 52 százalékát, ez jelentős arány, és rekord a Fidesz szavazónak számában. Ám a részvételi arány is kereken 50 százalékkal emelkedett, és így Orbán nem érte el célját, hogy megszerezze az EP magyar mandátumainak kétharmadát. A 21 mandátumból 13-at szerzett, és ez fáj, neki ez gyenge eredmény.

Különösen nagy csalódás Orbán számára, hogy az ellenzéki liberális DK lett a legnagyobb ellenzéki párt. A DK, amely Orbán politikai ősellenségének, Gyurcsány Ferencnek a pártja, akinek korábbi pártjával, az MSZP-vel szemben Orbán kétszer elvesztette a választásokat. Ugyanakkor az új ifjúsági Momentum meglepő módon a szavazatok majd 10 százalékét szerezte meg, ezzel a harmadik lett, és két képviselőt küldhet az EP-be. A szerző idézte az index és a HVG, és az utóbbiból kiemelte: „Aki messiásként lép fel, annak az egyszerű többség semmi”. Verseck megállapította: ez arra utalás, hogy Orbán az európai választást a keresztény Európa fennmaradásáról, vagy bukásáról szóló, sorsdöntő eseménnyé stilizálta, és saját magát már jó ideje a keresztény-konzervatív Európa megmentőjének mondja. Orbán számára minden bizonnyal még fájdalmasabb a szomszédos országokra, és általában az Európa-szeptikus, populista pártok eredményeire, amelyek részben igencsak elmaradtak a várakozásoktól. Ráadásul az EPP, amely felfüggesztette a Fidesz tagságát, sokat vesztett ugyan, de a legerősebb frakció maradt...

DRÁGUL A KÉSZÜLŐ PUSKÁS STADION

444.HU
Szerző: haszanz

2019.05.29.


Amikor 2017 márciusban kiderült, hogy az új Puskás Stadion a korábban hangoztatott 100 milliárd helyett 143 milliárd forint lesz nettóban, ráadásul úgy, hogy a korábbi terveknek csak a lecsupaszított változatát építik meg drágábban, akkor elhangzott ígéretként, hogy ebből aztán nem lesz új vizes vébé, az elég nagyvonalúan megszabott kereten belül maradnak. 

Amiben nem volt benne a bontás 4 milliárdos költsége, a tervezés és áttervezés 3,5 milliárdja, az ellenőri munkák 2,3 milliárdja.

Utólag is jöttek tételek, de ezeket ügyesen nem az építéshez számolják. 3,9 milliárdot kapott például Schmidt Mária alapítványa egy, a stadionban kialakított Puskás- és Aranycsapat-kiállításra. Ehhez el kellene hozni a Felcsúton tárolt hagyatékot.

És van egy friss, 8 miliárdos tétel. A napi.hu írta meg, hogy a Nemzeti Sportközpontok újabb megbízást adott a stadiont építő fővállalkozó párosnak, a Magyar Építő Zrt.-nek és a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek. (Utóbbi az építkezés alatt Mészáros Lőrinc cége lett.) Ezt a tételt sem az építési költségekhez sorolják, hanem „a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítása” a tétel megnevezése. Hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárással intézték el, a két cég 7,8 milliárdos ajánlatot adott, az NSK rábólított. ..

A “KERESZTÉNY” ORBÁN BOJKOTTÁLJA A KRISZTUSI ELVEKET HIRDETŐ PÁPÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.29


Mindent elmond Orbán Viktor ún. kereszténységéről az, hogy nem jelenik meg Csíksomlyón a katolikus egyházfő által celebrált istentiszteleten. A diplomáciai protokoll, az udvariasság és a “keresztény kultúra” is azt követelné, hogy Magyarország effektíve első számú vezetője megtisztelje Ferenc pápát akkor, amikor a határon túli magyarság legfontosabb búcsújáró helyén tart istentiszteletet, ami történelmi esemény. Orbán részéről ez diplomáciai botrány és a katolikus egyházzal (a Magyar Katolikus Egyházzal) szemben is nagyfokú udvariatlanság és tiszteletlenség.

De mindennél többet elárul a pápai szentmise bojkottjának oka. Orbán politikai nézetei miatt negligálja a világ legnagyobb egyházának vezetőjét, mert a katolikus pápa krisztusi elveket hirdet a menekültekkel kapcsolatban. Ferenc pápa a tradicionális katolikus kléruson belül is sokak ellenszenvét kiváltotta azzal, hogy nem az evilági hatalom, a pénz igézete köti le, és nem a politikai katolicizmusban látja egyháza és a kereszténység szellemi-lelki küldetését. Jézus Krisztus tanítását képviseli az állsáfoglalásaiban, a szegények, az üldözöttek, a menekültek, az árvák, az özvegyek, a betegek és a hajléktalanok oldalán áll, azt a krisztusi természetet és jellemet hirdeti, amelyet a Biblia tartalmaz.

Ferenc pápa a kereszténységet nem a világi hatalom megszerzésének eszközeként, nem is a nacionalizmus ikertestvéreként, hanem az emberszeretet, az alázat, a gyengék iránti együttérzés, segítségnyújtás kötelességeként fogja fel, amelyről Jakab apostol is azt mondta, hogy ezek a hívők hitét megmutató jó cselekedetek, a hit gyümölcsei. Orbán Viktor láthatóan nem a keresztény hit követője, nem abban hisz, amit a Biblia tanít, mert nem ennek a hitnek a gyümölcseit termi, hanem ennek ellenkezőjét. A “kereszténység” számára üres szózat, nacionalista vallási lózung, lelki zsarolás és képmutatás eszköze a hatalom minden áron való megtartásához és a hívők megtévesztéséhez.

A katolikus egyház első (vagy a kevesek egyike) keresztény pápája és Orbán között a kontraszt olyan éles, hogy Orbán kereszténysége ebben a kontrasztban semmivé válik. A pápa hite, krisztusi tanai, emberi megnyilvánulásai, az isteni szeretet parancsának megfelelő kinyilatkoztatásai megsemmisítik Orbán “keresztény” hazugságait, megkérdőjelezik Orbán keresztény voltát. Orbán olyannyira nem képes elviselni a kereszténység tanításait, őszinte képviseletét, a kereszténység természetét és kultúráját, hogy egy levegőt sem tud és nem is hajlandó szívni egy keresztény tanokat hirdető egyházi vezetővel. Orbán elkerülte a megszégyenülést, hogy a világ legnagyobb egyházának feje nyilvánosan szembesítse őt a kereszténység alapelveivel, amelyeket ő két lábbal tapos...

A VÁLASZTÁSI TÉRKÉPEK ZÖME CSALÓKA, MUTATUNK EGY REÁLISABB KÉPET A FIDESZ GYŐZELMÉRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.05.29.


Nem lehet az egész ország narancssárga, ha a választásra jogosultak mindössze 22 százaléka szavazott a Fideszre.

Ha mi lennénk a Fidesz, akkor a vasárnapi választások után mi is elővennénk egy tiszta narancssárga Magyarország-térképet, mivel a 10277 szavazókörből 10247-ben a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot, így egy-két kivételtől eltekintve minden településen a Fidesz győzött. Ez a térkép valahogy így nézne ki, ahogy alább, egy éve mi is csináltunk hasonlókat...

AKIK BIRKÁK AKARTAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.05.29.


...Kicsit segítek számolni Orbán úrnak. Általános iskola, 2-3. osztály.

7 988 062 – választópolgárok száma

1 803 282 – a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok száma

6 184 780 – ennyien nem szavaztak a Fidesz-KDNP-re

Úgy is van ez, hogy a magyar valóság show-ban felteszik mindenkinek a kérdést: akarsz-e birka lenni? És akkor a többség nem akar birka lenni. Így aztán a juhász csak azokat terelgetheti, akik birkák akartak lenni. Azokat etetheti. Csak azok legelnek a juhász felügyelete mellett, akik birkák akartak lenni, és azok is lettek. A juhásznak még az is a dolga, hogy el ne kóboroljanak a birkái. Azért ez megesik, ilyenkor a juhász rohadt ideges.

Nem is értem, hogyan kérhet olyasmit Orbán, hogy majd minden magyarok őt támogatják Brüsszelben. Szerintem meg azért volt demokratikus választás, hogy bárki meggyőződése, szimpátiája szerint eldönthette, hogy ki képviselje az ő véleményét az Unióban. Hogy képzeli Orbán? Te nagyon hülye vagy – ezt szoktam mondani már az iskolában is annak, aki olyan bugyutának néz, mint hat pár zsarucsizma kisuvickolva. Szerencsétlen.

Micsoda hitvány alakok lennénk, ha most meghatódva a nagy magyar Vezértől szembeköpnénk magunkat, és támogatnánk azt a gyűlöletes politikát, amit évek óta jól kidolgozott; elsősorban embertelenségének és hatalmának gőzében. Ja, még egy kis isteni, hites kultúrával megspékelve. Rettenetesen megzavarodott az elméje, mert hiába nyertek itthon választást, azt Európában el is kellene adni. Támaszkodjon, kapaszkodjon a déli szögesdrótos kerítésébe, maguknak csinálták. Plusz a vagyonokkal kibélelt kedves és hű segget nyaldosóira. Ameddig lehet, ameddig hatalmon vannak; magabiztosságuk talán először éppen az Unióban tűnik el. Kivezetteti magát, most törné be a hátsó ajtót, mert emelt fővel nemigen vonulhat be a főkapun.

Mi magyar emberek Én magyar ember nem szeretem a sunyin somfordáló alakokat. Amúgy pedig tegye meg a lottón a 13-ast, mert mandátumban az annyit ér, mint birkának az Örömóda. Minden bizonnyal nélküle és pártja nélkül osztják majd el az EP-ben a posztokat. Már csak azért sem számíthat Európa géniuszának, mert az a Néppárt lesz az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja, amelyikből nem saját kérésére felfüggesztették magukat. Haragjuk, durcásságuk mit sem változott.

MIT BUKHAT A GYEDET VÁLASZTÓ NAGYSZÜLŐ? - A MUNKAJOGI GARANCIÁKKAL KÉSŐBB FOGLALKOZIK A KORMÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.29.


A legfrissebb átlagbér 41,5 százalékát bukhatja el az ennyit kereső nagyszülő, ha unokájával gyedre vonul – számolta ki az Azénpénzem.hu. A nyugdíját azonban egy ilyen, jövőre választható lépés kalkulációink szerint mintegy 1,5 százalékkal csökkentheti. A megkezdett parlamenti vitából kiderült: a szabályozás később kiegészülhet még.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára, Novák Katalin (képünkön) a nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed) bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában kiemelte: ez a juttatás átlagfizetés esetén havi 208 ezer forintot jelent. Arról nem beszélt, hogy a nagyszülő így korábbi jövedelme 41,5 százalékáról mond le. A bruttó átlagkereset ugyanis a KSH által utolsóként közzétett (februári) adatok szerint a közfoglalkoztatottak nélkül 356,6 ezer forint volt. (Az már más kérdés, hogy valójában hányan kereshetnek ennyit, jobb lenne a középértékkel számolni, de arról – az előzetes ígéret ellenére – még mindig nincs információnk.)

A nagyszülői gyed összegére egyébként ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a szülőire. Vagyis: a juttatás a korábbi fizetés 70 százaléka, de maximum a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Ez jelenleg 208,6 ezer forintot, a 2020-as évben – amikor a nagyszülői gyed életbe léphet – 225,3 ezer forintot jelent havonta...

A TŰZIMÁDÓK FÖLDJÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2019.05.29.


Holdbéli sárvulkánok, elképesztő kaják és mindenhol olaj… valamint egy ország, amelyet Oroszország, Grúzia, Örményország, Törökország és Irán határol (ezért aztán mindenféle szempontból meglehetősen érdekes helyzetben van). A Tűzimádók földjének is nevezett Azerbajdzsánban járt Gábor és nem kevés érdekességet látott.

A 99%-ig muzulmán országban mintegy 2400 évig perzsa uralkodók váltogatták egymást, északról kaukázusi és török behatások érték, érintőlegesen pedig kihatottak rá a szovjet birodalom bizánci törekvései is.

Jelenleg az olajgazdagság nyitja meg egyre szélesebbre a demokratikus diktatúra kapuit a világ előtt. Jelen írásban Bakura, Gobustanra és Qubára - tehát a keleti országrészre koncentrálok, ahová sikerült eljutnom pár nap itt tartózkodásom alatt.

A „ki-kivel-haver-errefelé” eszmefuttatás

Azerbajdzsán mintegy tízmillió lakosú kaukázusi ország, a lakosság fele az ország fővárosában, Bakuban (vagy ahogy a helyiek hívják, Bakiban) él. A cikkben én is az utóbbit fogom használni.

Területét tekintve is majdnem akkora, mint Magyarország, bár érdekessége, hogy van egy exklávéja is, Nakhicevan, amit örmény és „vitatott területek” választanak el az anyaországtól.

Tehát ha egyszerre meg akarod mindkettőt látogatni, akkor vagy egy azeri vízummal légi úton teheted mindezt, vagy földi úton több és többfajta vízum beszerzésével, és elég nagy földrajzi távolságok megtételével...

TÉNYLEG ELJÖTT A TRUMP-ELJÁRÁS IDEJE?

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Danube Institute
2019.05.29.


A demokraták egyre hangosabban állnak ki a Donald Trump amerikai elnök elleni közjogi felelősségre vonási eljárás, az impeachement elindítása mellett, amely folyamat végén akár az elnök hivatalból való elmozdítására is sor kerülhet. A BBC News tudósítása.

Az impeachement szorgalmazása azután került ismét előtérbe, hogy egy volt fehér házi Trump-tanácsadó, Donald McGahn nem jelent meg a tervezett kongresszusi meghallgatásán az idézés ellenére sem. A meghallgatás a Mueller-jelentésről szólt volna. Donald Trump kijelentette, hogy a jelenlegi vagy korábbi személyzete tekintetében minden idézést blokkolni fog, amely lépés a demokraták haragját váltotta ki.

Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata párti elnöke összehívta a demokrata párt ülését, hogy megbeszéljék az impeachement-re vonatkozó terveket.

A Trump-adminisztráció álláspontja mindeközben az, hogy mivel a Mueller-jelentés nem talált bizonyítékot arra nézve, hogy történt volna orosz beavatkozás az amerikai elnökválasztásba, ezáltal nincs több megválaszolandó kérdés az üggyel kapcsolatban.

Trump Twitter-üzenetében azt írta, hogy minden emberének engedélyezte, hogy Robert Mueller csapata meghallgassa, ennek ellenére a demokraták a vizsgálat felújítását akarják.

Az idézések vonatkozásában mind a Fehér Ház, mind az Igazságügyi Minisztérium megerősítette, hogy a személyzet egyetlen tagja sem kötelezhető ara, hogy tanúságtételt tegyen...

7 PONTBAN AZ EP-VÁLASZTÁS EREDMÉNYÉRŐL

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2019.05.28.


Az eddigi legérdekesebbnek ígérkező EP-választás európai szinten beváltotta a hozzá fűzött reményeket: apokaliptikus félelmek bizonyultak túlzottaknak, alaptalan remények bizonyultak illúzióknak, hosszabb ideje kirajzolódni látszó trendekről derült ki, hogy valóságosak. Szép csendben az EP-választás másodrendűből alapvető fontosságú és európai ügyekről szóló politikai esemény lett.

A bal- és a jobbközép pártjai lassan gyengülnek tovább, a helyükre viszont nem egy forradalmi változásokat ígérő szélsőjobboldali tömb nyomul be, ahogy azt nekünk a szélsőjobboldali rezsimünk vezetői ígérték, hanem részben a liberálisok, részben a zöldek, miközben persze a szélsőjobb erősödése is tagadhatatlan, s van néhány igazán lehangoló helyi eredmény is.

Ha valaki markánsan baloldali elvárásokkal tekint az eredményre, okkal lehet szomorú, ha viszont valaki túlságosan sok M1-et nézett az utóbbi hónapokban, vagy Mráz Ágoston Sámueltól tanulta az európai politikát, most meg lehet lepődve. Én örülök, megkönnyebbültem, egy kis reménykedés is van bennem, miközben nem is tagadom, hogy egy szolidárisabb, optimistább, lendületesebb Európának jobban örülnék, mint ennek a mostani, inkább tanácstalanságról és bölcs óvatosságról tanúskodó választási eredménynek.

A magyar helyzet sok tekintetben hasonlít az összeurópaira, bár az összkép sokkal komorabb itt, mint általánosságban. Miért?

Először is azért, mert van egy magát a hatalomba bebetonozott állampártunk, amely korlátlan anyagi erőforrások bevetésével, elképesztő stílusban, gátlástalanul kampányolt, van egy erőforrásait tekintve gyenge és nagyrészt ötlettelen, mély válságban lévő ellenzékünk, s így nem meglepő módon a Fidesz hatalmas győzelmet aratott, zsinórban sokadszor. Mindezt úgy, hogy a rezsim politikai gépezete példás alapossággal mozgósított vasárnap délelőtt, majd még egyszer délután, minden bizonnyal nagyban hozzájárulva a rekordrészvételhez. Az MSZP lassú kivéreztetése és a Jobbik ellen nem is olyan régen indított politikai hadjárat meghozta az eredményét: mindkettő súlyos vereséget szenvedett, támogatottságuk kritikus szintre esett vissza. Eközben pedig az LMP meg is semmisült.

Másfelől viszont a Fidesz helyzete kifejezetten ellentmondásos. Miközben dominanciájuk kétségbevonhatatlan, politikai gépezetük hatékonysága az adott politikai keretek (egy tömeges csalások és durva erőszak helyett a politikai küzdőtér eltorzítására építő kompetitív autoriter rezsim körülményei) között meghökkentően rossz.

Forintmilliárdok, a média fölötti szinte teljes kontroll és rengeteg khmm kreatív politikai eszköz kellett hozzá, hogy megőrizzék a pozíciójukat egy olyan helyzetben, amikor évek óta egy jobboldali populista áttörés lehetőségéről beszélt a világ és amikor Magyarországon évek óta tartó gazdasági konjunktúra van.


Szerencsére (?) az ellenzék nincs abban a helyzetben, hogy érdemben kihívója legyen a Fidesznek, ellenkező helyzetben ugyanis a rezsim nagyon gyorsan válaszút elé kerülne: elfogadja-e az általa már így is alaposan eltorzított játékszabályokat vagy tovább halad a még teljesebb körű autokrácia kiépítésének útján. Mert ahogy a vezető kurzusértelmiségi, Lánczi András maga mondta a rezsim logikájáról: „Állítsanak bármit a liberálisok, a politika mégiscsak a hatalomról és a vezetésről szól. A hatalom pedig vagy épül, erősödik, vagy dezintegrálódik és szétesik. Ez a természete. Nincs középút.”

Harmadrészt...

NEM A BEVÁNDORLÁSRÓL SZÓLT AZ EP-VÁLASZTÁS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.05.29.A populisták elvesztették a kezdeményezést, nem sikerült kizárólagos témává tenniük a bevándorlást az európai parlamenti választásokon – írta az EUObserveren megjelent véleménycikkében egy néppárti gondolkodó. A New York Times is reménykeltőnek tartja a szélsőjobboldali populisták vártnál gyengébb szereplését, de aggódik az EU további polarizációja miatt. A Die Welt pedig arról számolt be, hogy javulnak a dán liberális Margrethe Vestager esélyei az Európai Bizottság elnöki posztjára. Kárpáti János lapszemléje.

Nem a bevándorlás lett a választások fő témája


A populisták jelentős számú szavazatot nyertek, de elvesztették a kezdeményezést – állapítja meg az európai parlamenti választások eredményének fényében az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon megjelent véleménycikkében Tomi Huhtanen, az Európai Néppárt hivatalos elemző műhelyének, a Wilfried Martens Központnak az ügyvezető igazgatója, tehát olyasvalaki, aki garantáltan a jobbközép irányzatú pártcsalád főáramlatának a mindenkori véleményét közvetíti. Nem ment végbe az a populista forradalom, amit néhányan jósoltak – írja Huhtanen. Szerinte az egyes populista pártok választási eredményeiben főként az mutatkozik meg, hogy miként alakult az elmúlt hónapokban a népszerűségük a saját országukban – és nem az, hogy milyen az Európa-képük. Néhány EU-országban most a legnagyobb pártok közé tartoznak ugyan, de az Európai Parlamentben együttesen sincs meg a határozathozatalok blokkolásához elegendő szavazatuk, ráadásul nem is lesznek képesek egyetlen zászló alatt tömörülni. Ennél is fontosabb – folytatja a Martens-központ vezetője –, hogy immár nincs a kezükben a kezdeményezés. Az, hogy becsméreljék az uniót, immár nem tartozik a húzótémák közé, ehelyett olyasmiket vesznek elő, mint az úgynevezett identitáspolitika, illetve a bevándorlás. Ennek egyszerű az oka: visszaütött a briteknél tapasztalt, végeláthatatlan Brexit-káosz, és az unió lakosságának csupán a nyolc százaléka gondolja azt, hogy nem vesztenénk semmit, ha összeomlana az EU. Azok a kemény realitások, amik a Csatorna túlpartján most kiütköznek, megváltoztatták a vitákat szerte a kontinensen, az európaiak egyszerűen nem akarják otthagyni az EU-t. Az unió támogatottságát számottevően megnövelte a britek kilépési folyamatának az alakulása. Ennek eredményeként kénytelenek az euroszkeptikus populista pártok – amelyek eddig vehemensen ragaszkodtak az EU-val való erőszakos szakításhoz – változtatni a hangnemen. Most inkább fékeket helyeznének el az integráción, és arra összpontosítanak, hogy hol tehetnek szert hozzáadott értékre a tagállamok. Marine le Pen az EU radikális reformjára szólít fel, Matteo Salvini a józan ész Európáját szorgalmazza. Ezzel hallgatólagosan elismerik, hogy az unió igenis hozzáadott értéket jelent – írja Tomi Huhtanen. A néppári elemző kitér arra is: a populista pártok egyik reménye ahhoz fűződött, hogy az európai választások egyetlen, kizárólagos kérdéseként tüntethetik fel a bevándorlást, és minden más témát félresöpörhetnek. Ez a stratégia nem, illetve csak korlátozottan bizonyult működőképesnek – állapítja meg...


VÉGE, A FIDESZES MÉDIA HIVATALOSAN IS BIRODALOMMÁ ALAKULT

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.05.29.


Lezárult a Fidesz-közeli médiumok vállalatcsoporttá alakulása, a csoport uralkodó tagja, Mészáros Lőrinc volt érdekeltsége, a Mediaworks közzétette ennek tényét a cégközlönyben.

Május 14-ei hatállyal elismert vállalatcsoport uralkodó tagja lett Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt médiaérdekeltsége, a Mediaworks Hungary Zrt. – derül ki a cégközlöny május 28-ai számából. A vállalatcsoport alárendelt tagja 28 darab további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában állnak.

A Mediaworks életében más fontos változások is történtek ezzel egyidejűleg. Tulajdonosa április 30-ai hatállyal közvetlenül a KESMA lett, amely addig az Opus Press Zrt-n keresztül birtokolta. A Mediaworks igazgatóságából kikerült Pintér Andrea, helyét Kálmán Erika vette át. Vélhetően ugyanarról a Kálmán Erikáról van szó, aki volt már ebben a pozícióban: Kálmán Heinrich Pecina bizalmi embereként dolgozott együtt az osztrák üzletemberrel a BorsodChemnél, a Vienna Capital Partnersnél, majd a Mediaworksnél is. A kiadó életében a Népszabadság beszántása előtti időszakban jelent meg közvetlenebbül. Üzleti kapcsolatai Pecinával még szorosabbra fűződtek a lap "felfüggesztése" után, mivel a kiadótól távozó Rónai Balázs vezérigazgató után neki kellett volna tárgyalnia a lap jövőjéről Murányi András főszerkesztővel. Később a kiadót Mészáros Lőrinc cége vásárolta meg, mint az ismert.

A Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018. december elején ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. A manőverrel olyan koncentráció jött létre a magyar médiapiacon, ami mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ha akart volna, se mehetett volna el szó nélkül. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a GVH nem vizsgálta. Orbán Viktor miniszterelnök mindeközben ellenzéki médiatúlsúlyt és ellenszelet érez.

A cégek februárban tették közzé, hogy uralmi szerződést kötöttek egymással, eddig tartott, amíg a jogi folyamat lezárult, és a Mediaworks közzétételével hivatalosan is vállalatcsoporttá alakultak. A GVH ezt sem vizsgálta, az átalakulás ugyanis „versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető” – indokolt a hivatal.

Ez nagyon fontos lépés, eddig ezeknek a cégeknek csak közös volt a tulajdonosuk (a KESMA), innentől viszont központi irányítású vállalatcsoportként működnek tovább, ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása. A Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat a többi cég fölött, a vállalatcsoporttá alakulás többek közt az alábbiakat vonja magával:...

LEX LESZ, LEX NEM LESZ

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.05.29.


...A Fidesz-kétharmad számára az elsődleges cél kezdetektől nem a jogállam erősítése, hanem saját hatalmának bebetonozása, és az ezeket támogatók előjogainak biztosítása volt. Nem feledkeztek meg persze a NER ellenzőiről sem. Nekik olyan jogi környezetet formáltak apránként, hogy a ketrecbe zárt csahos kutya nagyobb szabadságot és mozgásteret tudhat ma magáénak, mint Orbán ellenzéke. Még akkor is, ha a látszat szerint ott lehetnek bárhol, ahonnan ki nem dobják őket. Elmondhatják a véleményüket is, a Fidesz média túlsúlya miatt úgysem hallják. Szavazhatnak a Parlamentben is: kit érdekel?

Kezdődött az Alkotmánnyal, amit, ugye, felhatalmazás híján eszük ágában sem volt megváltoztatni. Nem hazudtak. Nem megváltoztatták, újat írtak. Pontosabban a nagy alkotmányjogász és jogtudor, Szájer József pötyögte iPadbe egy Brüsszel-Budapest közötti, immár legendává magasztosult vasúti zakatolás során. Aztán megszületett a remekbe szabott győztes-kompenzációs választási törvény is, amely Áder János keze munkáját dicséri. Lényegében változtatás nélkül mentek át ezek az országgyűlésen. Az ugyanis, hogy mit hablatyol össze az ellenzék, a kétharmadot nemhogy nem érdekelte, nem is zavarta.

Kisvártatva elkezdtek „spontán” megszületni az egyéni képviselői indítványok. A Lex Balsai, a “semmisségi törvény”, amely lehetőséget adott, hogy bizonyos 2006-os tömegoszlatással kapcsolatos ítéleteket semmissé nyilvánítsanak, felülbírálva a független bíróságok ítéleteit. A szélső jobb puccsistáinak jutalma a szabadság és a kártérítés, Balsai jutalma pedig a jól fizető alkotmánybírósági talár volt.

Balla Mihály képviselőnek az jutott egyszer csak hirtelen az eszébe, hogy a miniszterelnök felmentést adhatna a 70 éves felső korhatár alól, ha a kinevezés a külszolgálathoz kapcsolódó képviselet-vezetői megbízásához szükséges”. Szapári, muraszombati és szécsiszigeti gróf Szapáry György Béla Mária József István közgazdász aztán ennek a Lex Szapárynak az alapján lett washingtoni nagykövet – 72 éves korában, bár tagadták, hogy a módosítás miatta történt volna.

Ma már gyakorlatilag nem is fordul elő, hogy valamilyen tervezet bejárja a jogszabályban előírt államigazgatási egyeztetés útvesztőit. Nem is tudom, hogy egyáltalán létezik-e még ez az intézmény. Minden esetre roppant terhes az ilyesmi egy diktatúrában. Nem véletlen, hogy a bülbül szavú Kövér László, fiatal demokrata, a kádári diktatúra hajdani liberális ellenzéke, máig Fideszes házelnök szerint ideje volt már lazítani egy kissé a szigoron. “Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak” – mondta 2013. szeptemberében. Szavai szerint ez egyfajta “rendeleti kormányzás” lenne, a “rendeleti kormányzás rossz íze” nélkül...

HŰBÉRI KISZOLGÁLTATOTTSÁGBAN SZAVAZTAK A FIDESZRE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.28.


„Az európai parlamenti választás megyére lebontott magyarországi eredményében nincs kiugró meglepetés, a Fidesz szavazati arányának eloszlása illeszkedik a korábbi mintázatokhoz” – mondta portálunknak László Róbert. A Political Capital választási szakértőjétől az országon belüli térségi eltérésekre kérdeztünk rá. Egyes régiókban eltérő okokból voksolnak az emberek a Fideszre, a nagyobb eltérésekre is részben választ adhatnak motivációk befolyásolására kitalált fideszes megoldások– derül ki kérdéseinkre adott válaszaiból.

„Hogyan lehetséges az, hogy a két megye közül, ahol a Fidesz a legnagyobb arányú győzelmét aratta, az egyik a legkeletibb, a másik a legnyugatibb országrészben található?” – kérdeztük. Vas megyében érte el ugyanis a kormányzópárt a legmagasabb arányú, 61,03 százalékos győzelmét, a második legnagyobb arányút – 60,66 százalékosat – pedig Szabolcs-Szatmár-Beregben söpörte be...

MÁR NEM ORBÁNON MÚLIK, MARADHAT-E A NÉPPÁRTBAN A FIDESZ

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2019.05.29.


Csak részben, felemásan teljesítette eddig a Fidesz a Néppárt azon feltételeit, amelyet a maradáshoz kötött az EP legnagyobb frakciója, ráadásul a kampányban már a populistákkal való szövetségre gyúrt. Orbán Viktor feltehetőleg arra számíthatott, hogy a választás után jobb alkupozícióba kerülve tárgyalhat, de ha így volt, a számítása nem jött be. Most úgy tűnik, a Fidesznek már akkor sem lesz beleszólása abba, maradhat-e a Néppárt tagja, ha kézzel-lábbal teperni fog ezért. Ha viszont kizárják, még inkább radikalizálódhat.

A vasárnapi eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Matteo Salvini-féle alakulat felé, és az lenne a legjobb, ha a Fidesz kibékülne a régi európai parlamenti szövetségeseivel

– fejtegette a Válaszonline-nak Navracsics Tibor fideszes politikus, az Európai Bizottság - leköszönő - magyar biztosa. Hasonló véleményt fogalmazott meg még a választás előtt Prőhle Gergely exnagykövet, a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről elmozdított igazgató is...

KERESZTÉNY ALAPOKON VÁLASZTÁST NYERNI EURÓPÁBAN TÖBBÉ NEM LEHET?

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.05.29.


Orbán Viktor Magyarországon megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott az EP-választáson. Minden megyében, minden fővárosi kerületben fölényesen győzött. Az ország narancssárga. Ezen nem érdemes vitatkozni. Azt viszont érdemes megnézni, hogy a miniszterelnök elérte-e kitűzött céljait, amiket tusványosi beszédében fogalmazott meg. Ugyanis az ottani szónoklatával indult a Fidesz kampánya, amiben Orbán Viktor azt is megjelölte, hogy kik az ellenfelek, pontosan kiket kell legyőzni, és milyen eredménnyel lenne elégedett.

A miniszterelnök szerint ez a választás most először nem belpolitikai ügyek és vitákról szólt, hanem egy összeurópai, közös ügy mentén csaptak össze az által liberális demokratákra és keresztény demokratákra osztott erők.

„Mi jövünk. Jönnek a ’90-esek a ’68-asok helyett.”...

...Ha a ’68-as elit megy, akkor már csak egyetlen egy kérdésre kell válaszolnunk, hogy ki jön? És erre azt a szerény választ kell adni, hogy mi jövünk. Higgadtan, nyugodtan, visszafogottan azt kell mondanunk, hogy jönnek a ’90-esek a ’68-asok helyett.”

A miniszterelnök Erdélyben megfogalmazott céljai nem belföldi célok voltak. Olyannyira nem, hogy beszédében meg sem említette hazai politikai ellenfeleit, kizárólag az európai liberális elit leváltásáról beszélt. Ez nem jött össze. Ugyan Franciaországban, Olaszországban vagy Lengyelországban a Fidesz szövetségesei nyertek, de a legtöbb szavazatot begyűjtő Európai Néppárt nem a szélsőjobbal készül megállapodni, hanem a balodali és a liberális erőkkel. Ahogy Magyari Péter írta, faramuci helyzet állt elő:

A liberálisok annak köszönhetően juthatnak megkerülhetetlen pozícióba az EU-ban, hogy a brüsszelező euronacionalisták megerősödtek, és így a centrumban a liberálisok nélkül már nincs többség. A jobbszél relatív erősödése így végső soron a liberális befolyást növelte.

A kitűzött célt, a liberális demokrácia és az európai mainstream leváltását Orbánéknak nem sikerült elérni

ÁLLATTENYÉSZTÉS, BENZINKUTAK, SZŐNYEGÁRUHÁZ: MILLIÁRDOSSÁ LESZ A FIDESZ KÉPVISELŐJÉNEK CSALÁDJA

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.05.29.


Újabb jelentős gazdasági érdekeltségekkel gyarapodott a fideszes Horváth István és családjának cégbirodalma – értesült a 24.hu. Ő az a kormánypárti országgyűlési képviselő, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziókat kiosztó trafikmutyinak, és kivette a részét az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető Elios-botrányból is. Ám mindez nemhogy nem törte meg politikusi karrierjét, az előző kormányzati ciklusban még államtitkári posztot is kapott Kósa Lajosminisztersége alatt, családjának állattenyésztő cége pedig összesen csaknem félmilliárd forint vissza nem térítendő brüsszeli forrást nyert el.

Horváth István idén év elején megszerezte az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzletét. A hálózatnak körülbelül száz áruháza működik országszerte, a szekszárdi egység a város bevásárlóparkjában helyezkedik el.

A fideszes politikus érdekeltségébe került az egymilliárd forint saját tőkével rendelkező Bafami Sertéstenyésztő és -Hízlaló Kft. is, amely legutóbb több mint 800 millió forintos árbevételt ért el. A cégnek január óta Horváth az ügyvezetője.

Bár a vételára nem ismert, a sertéstenyésztő cég megszerzése logikus lépés volt a kormánypárti képviselőtől, ugyanis a családja – hivatalosan eredetileg angoltanár felesége – tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. korábban 157 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el egy nagydorogi húsfeldolgozó üzem építésére. A brüsszeli támogatásról szólva a politikus korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta:

"családi vállalkozásról van szó, évtizedek óta foglalkoznak állattartással, ebből adódóan kívánnak saját készítésű termékekkel megjelenni a piacon."

Az agárcég legfrissebb beszámolója épp a napokban jelent meg, ez alapján dübörög a családi vállalkozás. A Bikácsi Agrár Kft. árbevétele több mint megduplázódott 2018-ban az előző évhez képest. Míg 2017-ben 138 millió, tavaly már 313 millió forintos bevételre tudott szert tenni, és majdnem 200 millió forint egyéb bevétel is keletkezett. A társaság 20 millió forint nyereséget termelt és saját tőkéje is 100 millió forintra emelkedett a korábbi 65 millióról...

A FIDESZ TOTÁLISAN LETAROLTA A LEGSZEGÉNYEBB TELEPÜLÉSEKET, ÁTLAGOSAN 94 SZÁZALÉKOT SZERZETT

G7
Szerző: FABÓK BÁLINT
2019.05.27.


A legszegényebb magyar településeken lényegében totálissá vált a Fidesz-KDNP fölénye a vasárnapi szavazás alapján. Húsz emberből mindössze egy nem szavazott a kormánypártokra, és ez még a tavalyi parlamenti választáshoz képest is számottevő változás.

A tavalyi választás után több cikkben is feldolgoztuk
, hogy a Fidesz a szegényebb falvak szavazói között a leginkább támogatott. A tíz legszegényebb magyar falu alapján egy év alatt ez a trend tovább erősödött. Most a legkevésbé fideszes faluban is több mint 85 százalékot kapott a kormánypárt, tavaly ez a tíz település átlagának felelt meg.

Ezúttal a KSH adatai alapján néztem meg, hogy az egy állandó lakosra jutó személyi jövedelemadó-alap alapján melyek a legszegényebb települések Magyarországon. Közülük hat Borsodban, a szlovák határ közelében van, három Baranyában, egy pedig Somogyban, éppen a legszegényebb Pálmajor...

AZ EP-VÁLASZTÁS NEM VOLT SEM FAIR, SEM SZABAD

HÍRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2019.05.28.


Harminc év alatt hozzászokott a magyar lakosság, hogy a politikusok - tisztelet a kivételnek - az államkasszát és a közvagyont fejőstehénnek tekintik, amelynek a tőgye körül ott nyüzsögnek, és más nem is férhet oda.

Ma már a közvélemény afféle eleve elrendeltetett dologként tekint arra, hogy a politikusi pálya munkaköri leírásához hozzátartozik a lopás, a csalás és a hazugság. Úgy gondolják az emberek, hogy az övéké úgysem lesz az a pénz, akkor pedig nekik mindegy, hogy ki lopja el.

És most ugyanez történik a választásokkal is. Mára hozzászokott az emberek többsége, hogy a "szabad" választás is csak afféle úri huncutság, és akinél az erő és a hatalom, az kénye-kedve szerint csalhatja el a választásokat.

Ma már gyakorlatilag senki nem tette szóvá, sőt természetesnek vették, hogy a Magyar Nemzet "mandátumbecslést" adott közre a választások estéjén, rögtön az urnazárás után, anélkül, hogy bármiféle megelőző kutatásra hivatkoztak volna...

A SZÉLSŐJOBBOLDALI ORBÁN KIZÁRÁSA NÉLKÜL NINCS NAGYKOALÍCIÓ - ORBÁN MÉG CSAK NEM IS MEGTŰRT EMBER EURÓPA DEMOKRATÁI KÖZÖTT - ORBÁN AZ EP-VÁLASZTÁSON HATALMASAT BUKOTT, FÉL ÉV ALATT EURÓPÁBAN LEAMORTIZÁLTA MAGÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai népszava
2019.05.28.A szélsőjobboldali, demokráciaellenes, diktatúrát irányító és Európa-ellenes uszító, Orbán Viktor olyannyira szalonképtelen Európában, hogy a papírforma szerint legesélyesebb nagykoalíció egyik legfontosabb feltétele, hogy Orbán nem lehet az Európai Néppárt frakciójának tagja. Ez a liberálisokat vezető Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ultimátuma, amely teljesen logikus, hiszen a demokratikus értékek alapján kötendő európai nagykoalícióban nem lehetnek fasiszták.

"Orbán pávatánca véget ért azzal, hogy nyíltan vállalta önmaga szélsőjobboldali jellegét, és az európai szélsőjobboldal legszörnyűségesebb figuráit nevezte meg szövetségesének. Emellett Orbán rendszeréről lehullott a lepel, a NER-t már nem lehet eladni semmiféle korlátozott vagy hibrid “demokráciának”. Ez egy önkényuralom, egy populista, nacionalista és fasiszta diktatúra, amelynek nincs helye Európában."

Orbán várhat arra, ha lesz olyan szerencséje, hogy Európában mégiscsak hatalomra jussanak a fasiszták. Addig is az álmainak vége, hogy demokráciának álcázza a diktatúráját, és a primitív propagandájával magát helyezze “igazi” kereszténydemokrataként a konzervatív, demokratikus jobboldal helyébe, és a Néppárt elfoglalása után megpuccsolja az egész Európai Uniót. Ennek befellegzett, Orbán még csak nem is egy megtűrt ember Európa legitim demokratái között, hanem egy kiközösített, megutált, fasiszta pojáca, akiről mindenki tudja, hogy köztörvényes bűnöző, tolvaj, jellemtelen hazug gazember, aki még a saját néppárti társait is elárulta, becsapta, megalázta, bemocskolta. Még Weberrel is szembefordult, aki pedig elvtelenül megvédte. Orbánnak fél éve nem volt egyetlen okos, megfontolt, jó döntése.

Mindez óriási megnyugvás, és a világban bekövetkezett pozitív fordulat, ami még egy demokratikus megerősödés előszele is lehet. Putyin is lelepleződött, az orosz befolyási kísérletek ellen védekeznek. Senki nem is remélhetett volna jobb európai parlamenti választási eredményt, mert a fasiszta pártok éppen csak annyi mandátumot tudtak a két nagy vezető tömb, a néppártiak és a szociáldemokraták elől elragadni, hogy egy sokkal erősebb és kiegyensúlyozottabb demokratikus nagykoalíció jöjjön létre. A néppárt-szocdem egyezkedést, kamarillapolitikát felválthatja egy olyan nagykoalíció, amelyben helyet kaphatnak a liberálisok és a zöldek, gyakorlatilag minden demokratikus erő. Velük pedig tisztán szemben állnak a nacionalista, populista, szélsőjobboldali és fasiszta pártok, akiknek ki van jelölve a helyük: szélsőségesek.

Többféle koalíciós megállapodás létrejöhet, de a legbiztosabb a néppárti-szociáldemokrata-liberális-zöld nagykoalíció lenne, és ez azzal az örömteli eseménnyel is járhat, hogy Orbánt kirúgják a Néppártból. A “bölcsek tanácsa” című képmutatásnak vége lehet, ha ez a nagykoalíció feltétele és mindenkinek ez az érdeke. Orbánon nincs mit sajnálni. Szokásos szemtelenségükkel létrehozták a Fidesz “bölcsek tanácsa” nevű testületet is, amely egy nyilvánvaló arcátlanság a Néppárttal szemben, annak ellenére, hogy az egészet azért találták ki, hogy megoldják a Fidesz tagságának helyreállítását. De Orbán ezek után teljesen elveszítette a józan eszét, és olyan agresszióval reagált, olyan egyértelműen “coming out”-olt, hogy nincs mit sajnálni rajta. A német gazdasági érdekek és Orbán ezen keresztül még létező zsarolási potenciálja okozhat átmeneti meglepetéseket, de az biztosra vehető, hogy Orbán már nem képes visszaintegrálódni a demokratikus Európába és a konzervatív pártcsaládba...

DULCOLAX

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.29.


Egy hölgyeknek íródó honlap arról számolt be az ő olvasóinak tegnap, hogyan járt egy hongkongi nő. Azt írta ez a lap: az történt ott a messzi távolban, hogy egy néninek szörnyűséges székrekedése volt, amitől iszonyúan szenvedett. Ám, amikor hosszú idő után és nagy erőfeszítések árán, valamint nem kevés kínt elviselve sikerült könnyítenie magán, dolga végeztével nemcsak az távozott, aminek kellett, hanem az emlékei is. Mindent elfelejtett, ami az elmúlt tíz évben vele történt.

Az ilyen történések, ez a hír, a feledésnek ez az egyszerű módja és lehetősége új távlatokat nyit a gondolkodásban, és alapjaiban változtatja meg romjain füstölgő kis hazánk közelmúltbéli történelmének értelmezését. Amikor feltehetjük, illetve megengedhetjük kérlelhetetlenségünkben, hogy a kedves vezető, az ő udvartartása és a hívek népes serege permanensen a székrekedés utáni iszonytató szarás állapotában leledzik, ezért nem emlékszik semmire. Innen értelmezhető Orbán Viktor Mihály folyamatos színeváltozása is talán.

Mindenki csodálkozik, hogyan lett a liberálisból konzervatív, aztán ebből álkeresztény és egyben neofasiszta organizmus, és lám, így. Kiszarta magából a múltját. Látom a képet, amint a kedves vezető ül a felcsúti budiban a stadionja tövében, nyom erősen, homlokán kidagadnak az erek, és egy utolsó, mindent elsöprő csatakiáltással kerekded alfeléből távozik az addigi élete. Kígyózik ki belőle a lelke, eszméi, érzelmei, emlékei, és dolga végeztével ott ül újjászületve mintegy, hogy megkönnyebbülve és kiürülve testben és lélekben igázza le a világot.

Magyarország nyomorának oka a székrekedés, amely tevőlegesen járult hozzá a nagyméltóságú úr agyi állapotához. És milyen szomorú is így utólag látni azt, mennyire más utat vehetett volna milliók sorsa, ha időben hashajtót kap egyetlenünk, és az elhúzódó szarások után nem kell minduntalan újjáépítenie magát, más és más eszméket találnia, hogy kiüresedő és értelmetlené váló életének célt találjon. Egy jófajta Dulcolax, egy szappanos beöntés, és máma haligali lenne az élet...

TÚLADÓZTATJÁK A MAGYAROKAT: 200 EZRES BRUTTÓ BÉRBŐL CSAK 110 EZRET VIHET HAZA A DOLGOZÓ

NÉPSZAVA
Szerző: BONTA MIKLÓS
2019.05.28.


A magyar költségvetés még mindig kiemelkedően magas, 45 százalékos elvonást alkalmaz a bérekből.

Magyarországon még mindig különösen magas az úgynevezett adóék. A jövedelmeket és a foglalkoztatást terhelő adók és hozzájárulások aránya eléri a 45 százalékot, miközben a régiós átlag 40 százalék. Itthon 200 ezer forintos bruttó bérből csak 110 ezer forintot vihet haza a dolgozó - hangzott el a Mazars Könyvszakértő és Tanácsadói Kft. keddi sajtótájékoztatóján. 

A 22 közép- és kelet-európai adatait tartalmazó adóbrossúrából kiderül, hogy két régióbeli országban, Macedóniában és Litvániában nem vált be az egykulcsos adó, és visszatértek a progresszív, több kulcsosra, ami a magánszemélyek adóterheinek a növekedésével járt. A horvátok és a lengyelek viszont örülhettek, mert ebben a két országban az alacsonyabb adósáv felső összeghatárát jelentősen megemelték - mondta H. Nagy Dániel adóigazgató. Ugyanakkor a munkaadók által fizetett, a nettó bérek 160 százalékát elérő bérköltségek is kiemelkedően rossznak mondhatóak, bár 2017-2018-ban kismértékben sikerült ezen javítani. 

Ismeretes, hogy 2019 júliusától újabb két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulás (szocho) mértéke, amely 19,5 százalék helyett 17,5 százalékos lesz. Látszólag brutális mértékben csökkentették a szocho-t Litvániában és Romániában. A balti országban 31 százalékról 1,75 százalékra, keleti szomszédunknál pedig 22,75 százalékról 2,25 százalékra. Itt azonban valójában az történt, hogy az adóterhet áthárították a munkaadóról a munkavállalóra, természetesen a bérek felbruttósítása mellett. Így mindkét országban jelentős mértékben növekedtek a bruttó bérek, a nettó viszont nem...

MINDEN RENDSZER ELBUKIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2019.05.28.


A tudományos-fantasztikus irodalom képes arra, hogy felhívja a figyelmet, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy demokratikusan működő társadalomnak, illetve milyen támadási felületeket hagy saját magán, ha nem oldja meg a kétségtelenül létező problémákat – állítják a nemrég megjelent, 15 tanulmányt tartalmazó, a sci-fi és a tudomány kapcsolatát boncolgató Párhuzamos univerzumok című kötet szerkesztői. Filippov Gábor és Tóth Csaba politológussal (a harmadik szerkesztő Nagy Ádám) többek között arról beszélgettünk, melyek a jó és a rossz kormányzás ismérvei, szerezhet-e legitimitást egy autoriter hatalom nem demokratikus eszközökkel, az autokráciák vagy a demokráciák állnak-e nyerésre, illetve kihalhat-e az emberi faj.

Önök tényleg úgy működnek, hogy ha egy sci-fiben találkoznak egy új univerzummal, azonnal felállítják magukban az adott elképzelt világ gazdasági-társadalmi-politikai modelljét?

– Tóth Csaba: Én tényleg így működöm, de hát politológus vagyok. Ha találkozom egy popkulturális alkotással, amelyben királyok meg egymással versengő politikai szereplők vannak, és meghatározók a köztük lévő hatalmi viszonyok, óhatatlanul a szakmám szabályai szerint próbálom meg feltérképezni az adott világot.

– Filippov Gábor: Azt hiszem, ezzel minden szakbarbár nagyjából így van. A jó fikció nemcsak szórakoztat, de el is gondolkodtat, sőt valamiféle konzisztenciát is elvárunk tőle. A műfaj legjobbjai, például a Trónok harca vagy A szolgálólány meséje mögött is olyan fiktív világ sejlik fel, amit komoly történelmi-társadalomelméleti tudás birtokában rajzoltak meg...