2021. szeptember 15., szerda

RÁADÁS: LISZT FERENC NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENY 2021 - 2. FORDULÓ - DÉLELŐTT

LISZT FERENC ZENEAKADÉMIA
Szerző: FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁG ÉS LFZE
2021.09.15.Nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyét a Filharmónia Magyarország 2021. szeptember 12–19. között rendezi Budapesten. Magyarország zenei életének egyik legjelentősebb helyszínén a versenyzők rangos nemzetközi zsűri előtt bizonyíthatják tehetségüket. Olyan külföldi világsztárokat köszönthetünk a zsűritagok között, mint Olga Kern (Oroszország), Wu Ying (Kína), Boaz Sharon (USA), Olli Mustonen (Finnország), Cyprien Katsaris (Franciaország), Magyarországot pedig három kivételes művész, Balázs János, Farkas Gábor és Vásáry Tamás fogja képviselni. Liszt Ferenc munkásságának ikonikus művei alkotják a verseny repertoárjának gerincét, de átiratok is helyet kaptak a programban – többek között a 100 éve született Cziffra György Liszt-műre reflektáló kompozíciója. Újdonság, hogy az európai zenei kultúra stílusismeretéhez elengedhetetlenül szükséges Bach- és Haydn-művek is bekerültek az előválogató anyagába. A díjat nyert versenyzőknek a fellépési lehetőségek mellett pénzjutalom is jár, a fődíj 30 000 euró. További Információ: www.lisztcompetition.hu

HEGYVIDÉK KÉPVISELŐJELÖLTJEINEK VITÁJA | BUDAPEST 3.SZ. OEVK | ELŐVÁLASZTÁS

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.09.14.Az ellenzéki pártok idén ősszel előválasztást tartanak, hogy megtalálják azt a közös miniszterelnök-jelöltet és 106 egyéni képviselőjelöltet, akinek a legnagyobb esélye van jövőre a Fidesz leváltásra. A Partizán által szervezett országos vitasorozat Hegyvidéket magába foglaló állomásán a helyi képviselőjelöltek élő adásban mutatják be, hogy milyen megoldásaik lennének a térség legfontosabb problémáira, hogyan képzelik el magyar társadalom jövőjét, és milyen lenne szerintük Magyarország a Fidesz legyőzését követően. A vita résztvevői: - Hajnal Miklós (Momentum) - Dr. Komáromi Zoltán (DK) - Visi Piroska (ÚVNP) Három hét alatt 32 egyéni előválasztási körzetben tartunk előválasztási vitát, hogy megismerhessük az ellenzéki képviselőjelöltek gondolatait a legfontosabb helyi és országos ügyekről, ezzel is segítve a választópolgárok döntését. Lemaradtál az egyik vitáról? Itt visszanézheted!
https://www.elovalasztas22.hu/elovitak

KEREK TÍZMILLIÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.15.


Kormányunk meg óhajtja hosszabbítani a járványügyi veszélyhelyzetet, s ha ez a kívánalom, akkor a bátor százharminchárom megtoldja-oldja neki. Januárig tartana, illetve a bátrak miatt egészen biztosan tart is az újabb szakasz, mert az eddigieket felettébb sikeresnek, majdnem dicsőségesnek ítélte kormányunk. Csak ne jelent volna meg a lapokban – nem KESMA –, hogy a hét végén egy pár napos csecsemő halt bele a sikerekbe, és kiderült, hogy ő a sikeres járványkezelés 30090-ik áldozata. Folytatjuk, adta ki a Fidesz a jelszót a legutóbbi kampányban.

És folytatják. Ugyanilyen siker az is, hogy a fasiszta eszmék és törvények miatt lehet, kies hazánk nem kap pénzt az uniós helyreállítási alapból, ezért kormányunk szintén tegnap mintegy ezerháromszáz milliárdos hitelt vett fel, amit még az unokáink is nyögni fognak. És akkor még Zalatnay tízmilliójáról nem is beszéltünk. Arról meg pláne nem, hogy Varga Judit elképzelései szerint Magyarország küldetése, hogy az eltévelyedett Európai Uniót visszaterelje a helyes irányba, ami Orbán félfeudális, félfasiszta, műkeresztény, tolvaj rendszere volna.

Már ennyiből is látszik, hogy aljasságban nagyon gazdag volt ez a késő nyári kedd, hogy a krónikás zavarban van, melyik bűzös eleme legyen a kiindulási pont, a hányinger kályhája, ahonnan elindulva az elbeszélés egyes elemeit lefűzhetjük majd, mint újabb bizonyítékot a tekintetes bíróság számára a megfelelő ítélethozatalhoz. A lineáris történetmesélés alkalmas ma a munkához, így induljunk el Novák miniszter reggeli sajtótájékoztatójától, amelyen egyéb győzelmek mellett jelentette be azt is, hogy a kormány ma – tegnap – dönt a veszélyhelyzet sorsáról...

FERENC PÁPA A KASSAI CIGÁNYTELEPEN: JÉZUSSAL OTT LEHET TALÁLKOZNI, AHOL GYENGESÉG VAN, NEM PEDIG KÉNYELEM, AHOL SZOLGÁLAT VAN, NEM PEDIG HATALOM

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2021.09.15.


Miután Ferenc pápa vasárnap pár órát Budapesten töltött, és megtartotta az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét, három napra Szlovákiába utazott, hogy apostoli úton vegyen részt. Ennek az útnak a részeként látogatott el kedden Kassa Luník IX nevű külvárosába, ahol találkozott a mélyszegénységben élő helyi romákkal és azokkal a papokkal, aki helyben segítik az életüket.

A Magyar Kurír kedd este közzétette Ferenc pápa ott elmondott beszédének teljes magyar nyelvű fordítását. A pápa többek között arról beszélt, hogy nem könnyű túllépni az előítéleteken, a keresztények körében sem.

„Nem könnyű megbecsülni másokat, amikor gyakran akadályt látunk bennük, vagy ellenségeket, akik ítélkeznek anélkül, hogy ismernék a többiek arcát és történetét.

De hallgassuk meg, mit mond Jézus az evangéliumban: »Ne ítélkezzetek!« (Mt 7,1) Az evangéliumot nem szabad gyengíteni, nem szabad felhígítani. Ne ítélkezzetek! – mondja nekünk Krisztus. Mi azonban sokszor nem csak hogy megalapozatlanul beszélünk, vagy csak mert hallottuk másoktól, hanem helyesnek is tartjuk, hogy mások szigorú bírái legyünk. Megbocsátóak vagyunk saját magunkkal szemben, szigorúak másokkal. Az ítéleteink milyen gyakran inkább előítéletek! És szavakkal eltorzítjuk Isten gyermekeinek a szépségét, akik a testvéreink. Nem szabad a másik ember valóságát a saját előregyártott modelljeinkbe zsugorítani, nem szabad sémákat húzni az emberekre. Ahhoz, hogy valóban megismerjük őket, mindenekelőtt el kell ismernünk őket, elismerni, hogy mindegyikük magában hordozza Isten gyermekeinek kitörölhetetlen szépségét, akikben a Teremtő szépsége visszatükröződik.

Kedves testvéreim! Túl sokszor voltatok előítéletek és kegyetlen ítélkezés, diszkriminatív sztereotípiák, becsületsértő szavak és gesztusok célpontjai. Ezzel mindannyian szegényebbé lettünk, emberségben szegények. A méltóságunk visszaszerzéséhez arra van szükség, hogy áttérjünk az előítéletekből a párbeszédre, a bezárkózásból az integrációra. Hogyan csináljuk? (...)
Köszönöm azoknak, akik előreviszik ezt az integrációt, akik nem elég, hogy nem kis erőfeszítéseket tesznek, ráadásul olykor még meg nem értést és hálátlanságot is kapnak cserébe, talán még az Egyházon belül is. Kedves papok, szerzetesek, világiak, kedves barátaim, akik időtöket annak szentelitek, hogy biztosítsátok testvéreitek integrált fejlődését, köszönöm nektek! Köszönet minden munkáért a periférián lévőkért, gondolok itt a menekültekre és a fogvatartottakra is. Rájuk különösen, és az egész börtönvilág felé szeretném kifejezni közelségemet. Köszönöm, Péter atya, hogy beszéltél nekünk a lelkipásztori központokról, ahol nem szociális gyámkodást végeztek, hanem személyesen kíséritek az embereket. Köszönet nektek, szaléziak, haladjatok előre ezen az úton, amely nem kecsegtet azzal, hogy mindent azonnal meg tud adni, de prófétai, mert befogadja a szegényeket, építi a testvériségét és békét vet. Ne féljetek kilépni, hogy találkozzatok a kirekesztettekkel! Azt fogjátok látni, hogy a Jézussal való találkozásra indultatok. Ott vár benneteket, ahol gyengeség van, nem pedig kényelem, ahol szolgálat van, nem pedig hatalom, ahol megtestesülni kell, nem pedig elégedetten dicsekedni.”

Ferenc pápa teljes beszédét a Magyar Kurír oldalán lehet elolvasni.

ITT OLVASHATÓ

KIDERÜLT, MIT KELL TENNI A MORATÓRIUMBAN MARADÁSÉRT - MODELLSZÁMÍTÁSOK SEGÍTHETIK A DÖNTÉST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.15.


Azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek és maradni akarnak a hitelmoratóriumban, nem kell okmányokat benyújtaniuk bankjuknak, elegendő, ha nyilatkoznak. A bankok egyébként arra számítanak, hogy már a nyilatkozás ténye sokakat visszatart a jelentkezéstől.


Már kiderült, hogy a kormány eldöntötte: idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók vehetik igénybe továbbra is a hiteltörlesztési moratóriumot. Ezt – mint a pénzügyminiszter bejelentette – kérhetik a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. A vállalkozások közül azok kérhetik a hosszabbítást, amelyeknek az árbevétele 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

A cégek moratóriumban maradásának feltétele még, hogy a vállalkozás nem vett fel kedvezményes gazdaságélénkítő kölcsönt – derült ki a Magyar Bankszövetség tegnapi sajtóklub rendezvényén (képünkön) elhangzottakból. A tájékoztatásban arra is kitértek, hogy az ügyfeleknek nem kell a jogosultságukat bizonyító okmányokat benyújtaniuk bankjukhoz, elegendő a büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozat...

FERENC PÁPA POZSONYBÓL IS OSZTOTTA ORBÁNT

HÍRKLIKK
Szerző. FÖLD S. PÉTER
2021.09.15.


A magyar politikai vezetés és a kormánysajtó hiába próbálta bagatellizálni a Ferenc pápa budapesti és pozsonyi látogatása közötti különbséget, a kísérlet nem sikerült.


Nemcsak a két látogatás időtartama közötti nagyságrendi eltérésről van szó – Magyarországon néhány óra, Szlovákia több településén három nap – hanem arról a különbségről is, amely a két ország vezetőivel való találkozáson érezhető volt. Míg Orbánt, Ádert és Semjént a Szépművészeti Múzeumban hivatalos külsőségek között fogadta, a szlovák államelnökkel, Zuzana Čaputovával (és családjával) a pozsonyi elnöki palotában többször is találkozott.

Semjén Zsolt még azt is képes volt elmondani a Kossuth Rádióban, hogy a pápa kedvezően nyilatkozott a magyar családtámogatási rendszerről. A KDNP elnöke abból vonta le ezt a különös következtetést, hogy Ferenc pápa örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, amiért Magyarországon a kormány tájékoztatása szerint csökkent az abortuszok, és nőtt a házasságok száma. „Erre mi közöltük Ferenc pápával, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot” – dicsekedett a Kossuth Rádió hallgatóinak Semjén...

FERENC PÁPA NEM HÜLYE, PONTOSAN TUDJA, HOGY BRÜSSZEL NEM TÁMADTA MEG MAGYARORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.14.


Ferenc pápa még csak Szlovákiában van, haza sem ért, máris megkezdődtek a hazugságok arról, mit mondott. Arra lehet számítani, hogy ahogy múlnak a hetek és a hónapok, mintha nem is az az ember járt volna Budapesten, akit mindenki láthatott és halhatott. Olyan szövegeket tulajdonítanak a pápának, mintha Kovács Zoltán vagy valamelyik fideszes közhazudozó szövegét hallanánk. Semjén Zsolt a propagandagyár részét alkotó közrádióban már úgy emlékezett a pápával való találkozóra, mintha ő tartotta volna a kötcsei gengsztertalálkozó előadását, és nem Orbán.

Semjén azt mondta: Ferenc pápa „nagyon örült annak, hogy csökkent az abortuszok száma, nőtt a házasságkötések száma. S jeleznünk kellett, hogy a családvédelmi intézkedéseink miatt támadás alatt állunk Brüsszeltől – itt az LMBTQ-dolgokra gondolok –, és Őszentsége azt mondta, hogy a család az apa, anya, gyerek, pont.” A pápa tudatosan és szándékosan kerülte az orbáni propagandát, egész más volt az üzenete a zárómisén mondott prédikációban és a magyar katolikus püspöki karnak szánt erőteljes intelmeinek, amelyben keményen megfeddte őket az orbáni politika miatt.

Semjén azt próbálja elhitetni, hogy a zárt ajtók mögötti találkozón egy egészen más emberrel beszéltek, mint aki a nyilvánosság elé állt, és mintha zárt ajtók mögött ő megtagadott volna mindent, amit az elmúlt években mondott, s az orbáni keresztényfasiszta propagandát visszhangozta volna. Ez a kultúrharcos szöveg éppen ellentéte annak, amit Ferenc pápa képvisel. Amit Semjén Zsolt “családvédelemnek” nevez, az nem más, mint gyűlölet, kirekesztés és uszítás. A pápa pedig teljes mértékben ez ellen van.

Ferenc pápa azt képviseli, hogy az egyház dolga nem a megosztás, hanem az egybegyűjtés, nem a kirekesztés, hanem a befogadás. Az elnyomás és a zsarnokság érdekében kifejtett “álkeresztény” propagandával szemben az evangélium, a megváltás, a bűnbocsánat, a kegyelem örömhírét helyezte a középpontba, szembeállította az Orbán-féle dicsőséghajhász, sikerorientált, erőkultuszon alapuló kivagyiságot Krisztus önfeláldozó szellemével, Jézus természetével, aki lehajol az elesettekhez, aki inni ad a szomjazónak, aki nem megbélyegzi, hanem megmenti a nyomorultakat.


Miközben Semjén hazudozott a zártkörű beszélgetésről, azzal egyidőben Ferenc pápa éppen az ellenkezőjét mondta Szlovákiában, ahol egy liberális női köztársasági elnök vendége, s láthatóan jól érzi magát, sokkal jobban, mint a kereszténység neve alatt fasizmust építő Orbán és bandája társaságában. A “szívélyesnek” nevezett találkozón hűvös távolságtartás jellemezte a feleket. Ferenc pápa a nyilvánosság előtt elmondott beszédében Jézus Krisztust szembeállította az orbáni karakterrel, amivel elutasította Orbán és rendszere keresztény jellegét...

AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNY RATIFIKÁLÁSÁVAL CSÖKKENTHETŐ LENNE A DUNAKESZI MÉSZÁRLÁSHOZ HASONLÓ ESETEK SZÁMA

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2021.09.14.


Vasárnap Dunakeszin egy 54 éves férfi végzett családjával és magával. A férfi, aki nem csak egykori párját, de saját gyermekét is meggyilkolta, érvényes vadászpuskaengedéllyel rendelkezett és láthatáson volt a gyermekénél a gyilkosság előtt. A nők elleni erőszakkal foglalkozó szakemberek szerint szigorúbban kéne vizsgálni, ki kaphat kapcsolattartási jogot, és nem csak akkor kéne megvonni a láthatást az apától ha gyermekbántalmazás gyanúja áll fent, hanem akkor is, ha a férfi nőbántalmazó, mivel az utóbbi gyakran maga után vonja az előbbit.

A dunakeszi eset a fegyvertartási engedélyről is kérdéseket vet fel, azért, mert a dunakeszi férfihoz hasonlóan az idén júniusban nőgyilkosságot elkövető szegedi férfi szintén érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkezett.

Kérdésünkre Spronz Júlia, a PATENT Egyesület munkatársa emlékeztetett, hogy a két évvel ezelőtti győri gyermekgyilkosságok esetében is nőbántalmazás előzte meg a gyermekgyilkosságot, az apa mégis megőrizhette láthatási jogát. Tehát amint a győri eset is mutatja, a kapcsolattartási jog vizsgálatánál azt is figyelembe kéne venni, bántalmazta -e a férfi volt partnerét. „Nagyon tipikus rendszerhiba, ami történt” – véli Spronz Júlia, aki szerint Magyarországon a bírósági joggyakorlatban az apa kapcsolattartáshoz való jog felülír minden biztonsági-védelmi előírást.

A PATENT álláspontja, hogy a bíróságnak kockázatmérést kellene végeznie a kapcsolattartási jog megítélése előtt. A civil szervezet egyik módszertani segédanyagában 26 kérdés szerepel, amely alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy erőszak-elkövető -e egy férfi. Ezek között a kérdések szerepel egy olyan is, hogy „Fenyegette-e Önt valaha fegyverrel?”.

Egy olyan koncepcióváltásra lenne szükség tehát Magyarországon, amely előnyben részesíti a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét a szülő láthatási jogával szemben. Ehhez viszont figyelembe kéne venni, hogy a bántalmazók gyakran csak a partnerükkel szemben erőszakosak az együttélés során, míg a gyerekkel szemben inkább csak a szétköltözés után kezdenek erőszakosak lenni.

„Egy gyereknek nem feltétlenül apára vagy két szülőre van szüksége, biztonságra van szüksége, és bántalmazásmentes életre. Azt egy bántalmazó szülő nem tudja neki megadni.” – véli a PATENT szóvivője...

SZABAD SZEMMEL - A KERESZT NEM ZÁSZLÓ, AMELYET POLITIKAI CÉLBÓL LENGETHETNEK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.15.


A pápa véleményét két nappal azután fejtette ki, hogy megállt Budapesten, ahol Orbán Viktor a politika középpontjába állította az ország keresztény gyökereit és identitását


New York Times

A kereszt nem zászló, amelyet politikai célból lengethetnek. Erre emlékeztetett szlovákiai tartózkodása 2. napján a pápa és a lap szerint a kemény hangú üzenet az európai nacionalistáknak szólt, akik saját javukra használják a kereszténység jelképét. Véleményét két nappal azután fejtette ki, hogy megállt Budapesten, ahol Orbán Viktor a politika középpontjába állította az ország keresztény gyökereit és identitását, miközben bevándorlás-ellenes és nacionalista intézkedéseket hoz. Ferencről tudni lehet, hogy szabadabban beszél és kritikusabb hangot üt meg, ha már túlvan a látogatáson valamely országban.

A Hősök terén arra buzdította a magyar püspököket, hogy karolják fel a sokszínűséget. Továbbá hangsúlyozta, hogy az erős keresztény hagyományok jóvoltából a nemzetek kinyújthatják karjukat mindenki felé. Szlovák földön azonban ennél még tovább ment. Azokat megbírálta, akik a keresztény szimbólumokkal és utalásokkal próbálnak lépéselőnyhöz jutni az ún. kulturháborúkban.

Azt kérdezte, mi értelme van keresztet viselni, amikor annak tulajdonosa igazából nincs szoros kapcsolatban Jézussal? A beszámoló felidézi, hogy a Salvini-féle vezetők kampányüzenetek céljára dobnak be vallási jelképeket, miközben az identitás politikát nyomatják. Ugyanakkor a Vatikánban egyes konzervatív bíborosok nem értenek egyet az egyházfővel, viszont rokonszenveznek Orbánnal, illetve a Liga vezérével.

A budapesti út előtt több magyar lelkész is azt szajkózta, amit a miniszterelnök, hogy ti. Magyarország katolikus. Ugyanakkor Ferenc bizalmasai szerint üzenetértéke van annak, hogy a pápa csupán pár órát maradt Magyarországon, Szlovákiában viszont három napot tölt, de hát annak haladó elnöke van, aki szintén nem ért egyet a nacionalizmussal.

Le Figaro

A katolikus egyházfő pontosan tudta, hogy Orbán Viktor kapva kap Ferenc budapesti látogatásán és azt saját politikai céljaira aknázza ki, az egyházfő azonban igencsak megalázta a magyar vezetőt, amivel azt tudatta a világgal, hogy ő a nyitott Európa híve és nem kér a jobboldali-nacionalista politikából. Sőt, megveti azt, főként annak magyar változatát. Merthogy ő a szolidaritást, a multikulturális társadalmat szorgalmazza és elutasítja a bezárkózást.

Pontosan ezt akarta érzékeltetni azzal, hogy csupán 7 órát maradt Budapesten és semmiképpen sem volt hajlandó hivatalos látogatásnak feltüntetni az utat, miközben Szlovákiában három napot tölt – nem lelkipásztorként, hanem a katolikus egyház vezetőjeként. Nos, évtizedek óta nem fordult elő ilyen megkülönböztetés, amikor a pápák külföldre utaztak, összesen 171 alkalommal.

A konzervatív francia lap szerint a Szentatya még az is megkockáztatta, hogy összevesszen Orbán Viktorral. Akihez eleve nem szeretett volna közel kerülni, hiszen az nem győzi hangoztatni kereszténységét, ám a határt katonasággal rekesztette el a menekültek előtt. A vatikáni szervezők próbálták persze elkerülni, hogy a miniszterelnök foglyul ejtse a pápát, de nem sikerült: csak meg kell nézni a Fidesz-közeli orgánumokat. Számukra kizárólag az a fontos, amit a kormányfő mondott.

Ugyanakkor egyértelmű, hogy a pápa megalázta az országot, noha tisztában volt vele, hogy a lakosság nagy része ezt nem veszi jó néven tőle. De a félbojkott Orbán miatt volt, amire csak ráerősített, amit Ferenc Szlovákiában megfogalmazott. Az országot példaként állította a földrész elé, Magyarország kapcsán viszont mintha az lett volna a mondandó, hogy így semmiképpen sem szabad politizálni.

A lecke az, hogy a Vatikán hallani sem akar a konzervatív politikai vonalról és jelképnek szánta a budapesti arculcsapást. A pápának jó a politikai érzéke, ezért nem kívánt jelentős játékteret adni az orbáni vonalnak. Még akkor sem, ha bejött, amit eleve gondolt, hogy ti. a miniszterelnök gátlás nélkül meglovagolja az eseményt.

Project Syndicate

Magyarországon van esély arra, hogy ismét a demokrácia kerekedjen felül – írja kommentárjában Karácsony Gergely. Mint rámutat, a demokrácia lebontása és az állam túszul ejtése mögött mélyebb szerkezeti gondok húzódnak meg, ezek azonban megtalálhatóak a legtöbb demokratikus rendszerben, viszont a civilizáció jövőjét fenyegetik.

Három évtizeddel a szocializmus bukása után ismét antidemokratikus erőkkel kell harcolni Európában. Amit csinálnak, az sokban hasonlít arra, amit egykor a kommunisták műveltek, csak most a tekintélyelvű, nacionalista populizmust használják ugródeszkaként. De ők is külföldi ügynököket emlegetnek, az állam ellenségeiről papolnak. Mindazok ebbe a kategóriába tartoznak náluk, akik más értékeket vagy politikai preferenciákat követnek. Viszont további egybeesés a jogállam régi és új ellenfelei között, hogy nem győzik csepülni a Nyugatot. Sokszor még a szóhasználatuk is ugyanaz.

Lebontották a demokratikus normákat és intézményeket, megsemmisítik a közszférát és hazugságokkal, illetve manipulációval átmossák az emberek agyát. A cél a hatalom és a közvagyon monopolizálása. Orbán Viktor uralmába hajtotta jóformán az egész államot, de még meg lehet fordítani a folyamatot.

Csak fel kell számolni hozzá a kiáltó társadalmi igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket. A feladat óriási, de nem szabad engedni a fatalizmusnak vagy az egykedvűségnek.

Bloomberg

Az unió kimutatja foga fehérjét az alapértékek körül zajló egyre élesebb vitában: példátlan módon most már az új költségvetési fegyvert alkalmazza, hogy rákényszerítse Magyarországot és Lengyelországot a jogállamot veszélyeztető lépések visszavonására. Ha nem engednek, akkor búcsút inthetnek sok-sok milliárd eurónak.

De úgy néz ki, hogy nem teljesen hasztalan a sokkterápia: hírek szerint a lengyelek visszakoznak az LMBT-jogok és a bírói függetlenség ügyében. Ugyanakkor Magyarország beássa magát, ezért olyan kemény erőpróba jön most, amely évekre meghatározhatja a szövetség sorsát.

Euractiv

Von der Leyen ma mondja el beszédét az unió helyzetéről, ám előtte az egyik liberális EP-képviselő arra figyelmeztet, hogy az Európai Parlamentnek vissza kell szereznie korábbi mozgásterét, ha azt akarja, hogy a szervezet egyről kettőre jusson és ne rekedjen meg a nemzeti érdekek túlhangsúlyozása miatt. A holland Sophie In’t Veld szerint ebbe beletartozik az is, hogy Strasbourg felelősségre vonja, illetve cselekvésre ösztökélje a Bizottságot.

Merthogy szembetűnő egy sor riasztó jelenség, így pl. a közösségi jogrend rettenetes állapotban van. Magyarországon és Lengyelországban a jogállami gondok kicsúsztak az ellenőrzés alól. Egy csomó ország pedig megy a farvizükön, mert látja, hogy Brüsszel milyen lagymatagon reagál. A jogok kikényszerítése annyira nyögvenyelős, hogy az már kötelezettségszegéssel ér fel.

Persze kemény az alapok befagyasztásával fenyegetőzni, vagy bizalmatlansági indítványt kilátásba helyezni a Bizottság ellen, de ezek teljesen bevett eszközök egy demokráciában. Katasztrófa lenne Európa számára, ha a Parlament ebben a helyzetben nem cselekedne. Hiszen az Európai Tanács minden jogkört magához ragad és a végrehajtó hatalmat is az uszályába vonta. Ily módon azonban az EU nem képes előbbre lépni. Pedig egy csomó dolgot rendbe kéne tenni. Az EP-nek be kell vetnie magát, hogy helyreálljon az egyensúly a három kulcsintézmény között.

The Times


Brüsszelnek a sarkára kell állnia a sajtószabadság védelmében. Így foglal állást Misha Glenny, a BBC volt közép-európai tudósítója, miután a Független Újságírók Szövetsége nyilvánosságra hozta európai helyzetfelmérését, amely hajmeresztő megállapításokat tartalmaz a magyar és lengyel állapotokról. A két kormány évek óta gyalázatos dolgokat művel: sugárzási engedélyeket tart vissza, reklámokat von meg, álságosan alkalmazza a külföldi tulajdonosokra vonatkozó szabályokat. Úgy hogy az EU nemes eszméit belülről emésztik fel.

Az unió azonban a kéztördelésnél nemigen jutott többre, pedig itt alapvető jogokról van szó. Hiszen ezek a rendszerek módszeresen korlátozzák a média függetlenségét, saját választási érdekeiknek, illetve az oligarchák üzleti céljainak megfelelően. Ám Brüsszel csak ült és nézte. Viszont ha nem lép fel energikusan a szembeszegülő hatalmak ellen, akkor lemondhat globális vezetői álmairól.

Adam Michnik, a legnagyobb független lengyel lap, a Gazeta Wyborcza alapítója azt írta, hogy a sajtószabadság elleni támadással Varsó átfogó rohamot indít mindazon értékek ellen, amelyekre az EU épül. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyes országokban újságírókat ölnek. meg.

Úgy tűnik, hogy a nyomás eredményeként Lengyelország meghátrál az igazságszolgáltatás önállósága ügyében. Így most az uniónak azok ellen a fővárosok ellen kell eljárnia, amelyek lábbal tapodnak a szabad sajtón. Ha hű akar maradni az elveihez, akkor itt az idő, hogy bekeményítsen.

The Times

Merkelnek kétségtelenül vannak érdemei, de három területen is olyan súlyos hibákat követett el az elmúlt 16 évben, hogy az beárnyékolja egész politikai örökségét. Merthogy meggyengítette Németországot és megosztotta Európát, a migránsok befogadásával, az Északi Áramlat 2 megépítésével, valamint az eurozóna válságának kezelésével.

Az újság szerint a kormányfő kancellárságának leghosszabb napja és éjszakája volt, amikor 2015 szeptemberében – igen zsúfolt országjárása kellős közepén – meredten nézte, amint a menekültek megindultak Magyarországról a német határ felé. Orbán Viktor tudni akarta, hogy Ausztria nem próbálja-e feltartóztatni a tömeget, de osztrák kancellár csak úgy szeretett volna válaszolni neki, ha előbb Merkel nyilatkozik neki, hajlandó-e felnyitni a sorompókat.

A német döntés majdnem olyan messzire ható következményekkel járt, mint Brandt keleti nyitása vagy ahogy Kohl intézte az újraegyesülést. Megváltoztatta a politikai térképet, megosztotta a társadalmat, meggyengítette az európai menedékrendszert, országokat fordított szembe egymással. Mégpedig a parlament, a pártok, a tartományi miniszterelnökök megkérdezése nélkül. A tanácsadókra sem tudott támaszkodni, mert azok vagy betegek voltak, vagy külföldön jártak. Vagyis a maga szakállára, hebehurgyán határozott.

Ám ezáltal legalább két évre megbénította a német politikát, további sok tízezer további menekültet vonzott az országba és nagy szerephez juttatta az idegengyűlölő, szélsőjobbos AfD-t. Ez ki nem kényszerített hiba volt, mint ahogy az is, hogy hagyta Németországot stratégiai vákuumba kerülni, minden globális törekvés nélkül. A migrációs válságot sem oldotta meg, csak összekalapált egy egyezséget a törökökkel.

És akkor még ott van, hogy az orosz gázra támaszkodik, pedig tudjuk, mit jelent az, ha valaki a Gazprom lekötelezettje. Ugyanakkor elidegenítette a balti államokat. Ukrajnát pedig magára hagyta. Nem véletlen, hogy az európaiaknak csupán 20 százaléka gondolja úgy: Németország az védi EU érdekeit Moszkvával szemben.

Pedig a földrész azt várta, hogy Berlin álljon a közösség élére. Ám Merkel távozása esélyt ad Marconnak, hogy feljöjjön. Erre érdemes lesz odafigyelni.

Deusche Welle


A nemzetiségek békés együttélésére és a multikulturalizmusra akar jó példával szolgálni Marosvásárhely polgármestere, a magyar nemzetiségű Soós Zoltán, akinek már a megválasztása is valóságos csoda volt, miután a 130 ezer lakosú települést két évtizeden át egy vad román nacionalista vezette. Ráadásul az utód újonc a politikában, nem tartozik egyik párthoz sem. Korábban régészként a helyi múzeumot vezette, ám úgy néz ki, hogy a helyieknek elegük lett az etnikai megosztottságból, a korrupcióból, a rossz gazdálkodásból, jobb életet akarnak maguknak.

Abban a városban, hogy 1990 majdnem polgárháborús állapotok alakultak ki, a korábbi rezsim tisztségviselői és román nacionalisták miatt. Így futott be Soós, miközben a polgároknak csupán 42 %-a magyar. De ő megbékélést ígért, és páratlan módon két nyelven kampányolt. Romániában a városokban újabban megfigyelhető, hogy az emberek független polgármestert akarnak. Olyat, akinek a tevékenysége nyomon követhető, fellép a visszaélések ellen és tartós megoldást kínál az infrastruktúra, illetve a környezet gondjaira.

Marosvásárhelyen a legmerészebb vállalkozás a városatya részéről, hogy lebontsa az óriási falat a magyarok és románok között. De hát jó 30 éve végignézte az atrocitást, de már akkor meg volt győződve arról, hogy a két népcsoport nem gyűlöli egymást, hanem tudatosan egymásnak ugrasztották őket. Csakhogy a nacionalizmus a mai napig mélyen jelen van a romániai politikai kultúrában. Ezért sok magyar továbbra is idegenkedik a román államtól, ugyanakkor sokan beállnak Orbán Viktor mögé, akinek a retorikája etnocentrikus, viszont milliárdokkal támogatja a magyar kisebbségeket. Soós egyetlen mondattal úgy jellemzi, hogy nagyon markáns a politikus álláspontja.

Die Presse

Az osztrák belügyminiszter azt sürgette Berlinben az európai rendőrségek konferenciáján, hogy az unió következetesen toloncolja ki mindazokat a menedékkérőket, akik fennakadtak a szűrőn. Ugyanakkor változatlanul elutasítja, hogy országa újabb afgánokat fogadjon be. A jobboldali Nehammer arra hivatkozott, hogy Ausztria az idén hozzávetőleg 30 ezer illegális migránsnak kénytelen tartózkodási engedélyt adni, mert azok úgy jutottak el az osztrák határig, hogy előzőleg sehol sem tartóztatták fel őket.

Cáfolta ugyanakkor, hogy az afgán menekültek visszautasításával Bécs megsérti az Emberi Jogi Konvenciót. Mint mondta, csak az idén 2500 afgán kérelmet dolgoztak fel, és további 5000 eljárás még folyamatban van. Ugyanakkor már 44 ezer olyan afgán él az országban, aki illegálisan érkezett. Arról is beszélt, hogy országa azért nem küldhet vissza migránsokat Magyarországra és Görögországba, mert azt az Európai Emberi Jogi Bíróság megtiltotta. Ugyanakkor nyugatról ilyen embereket minden további nélkül átraknak Ausztriába.

DOKTOR ÚR!

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.09.15.


Doktor úr!


Ha valaki ismeri személyesen Komáromi Zoltánt, kérem, mondja meg neki, hogy mostanáig kedveltem és becsültem. Valamint azt is kérem megmondani neki, hogy az embert soha nem a legjobb, mindig a legrosszabb cselekedetei minősítik.

Azt olvastam egy tudósításban, hogy a doktor úr valamilyen gittegyleti vitában megtartandónak ítélte a XII. kerületi turulszobrot a másik két vizesnyolcassal együtt. Valamint a jelenlegi kerületi polgármestert jobbnak ítélte a többieknél. Pedig a doktor úr korából következően neki látnia-hallania kellett ennek a fidesz nevű bűnbandának a legsötétebb, legaljasabb, simaszájú gazemberét, amikor kormánytagként megnyilvánult.

Mondják meg a doktor úrnak, hogy az eddigi megnyilvánulásai miatt kap tőlem néhány napot, amíg visszavonhatja szánalmas véleményét, akkor esetleg elfelejtem ezt a turulügyet.

Még valami. Ezt a blogot néhány százan, olykor néhány ezren olvassák. Ez elhanyagolhatónak tekinthető fórum. De a fenti véleményemmel egész bizonyosan nem vagyok egyedül.

Tetszik emlékezni, mit mondtam napja a kétlábra álló rókamangusztáról?

JANUÁR ELSEJÉIG MEGHOSSZABBÍTANÁ A VÉSZHELYZETET A KORMÁNY – A HUPPA.HU LAPSZEMLÉJE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.09.15.


A hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében


A javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, amelyet az elsők között vehetnek napirendre az őszi ülésszakon.

Több millió forinttal támogatta egy magyar topmenedzser az előválasztások lebonyolítását

Gauder Milán, a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős vezetőjé magánszemélyként 7 millió forinttal támogatta az A Hang nevű civil szervezetet, ami az előválasztások lebonyolításában is feladatot vállalt.

A magyar kormány látványosan lemondott a maszkokról

Persze, ha a maszkot a romló járványhelyzet szimbólumának tekintjük, akkor érthető az ódzkodás tőle.

Hatan is megtámadták Karácsony népszavazási kérdéseit


Köztük a Volner Párt és az iparkamara.

Az Emmi lényegében megtiltotta, hogy egyes osztályok vagy intézmények digitális munkarendre álljanak át

Azokon az évfolyamokon, ahol már a diákok számára is elérhető a védőoltás.

Hidvéghi Balázs ámokfutást, őrültségeket vizionál

Nem hagyta szó nélkül a Fidesz az azonos neműek házasságáról szóló EP-állásfoglalást…

Hacacárén innen és túl

Hivatalos megerősítés nincs ugyan arra vonatkozóan, hogy az Őszi Hacacáré mekkora összegből valósul meg, a Telex szerint feltételezhető, hogy a Magyar Közlönyben júliusban megjelent, az MTÜ által koordinált 4,9 milliárd forintos állami támogatásból.

Amerre Szijjártó jár, új világ serken a léptei nyomán

“Hivatalos adat egyelőre nem áll rendelkezésünkre, de minden bizonnyal Szijjártó Péter a világ, sőt a Világegyetem legtöbbet repülő minisztere.”

ÚJABB FIGYELMEZTETÉST ADHAT AZ UNIÓ, HOGY MAGYARORSZÁG A FAL FELÉ SZÁGULD

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.09.15.


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke cikkünk megjelenésének napján, azaz szeptember 15-én 9 órakor elkezdi évértékelő beszédét (State of the European Union) az Európai Parlamentben. Ez az esemény már tíz éve hagyomány, és általában nem sok vizet zavar. Különösen Magyarországon nem, ahol sokakat nem hoz lázba egy politikai általánosságokat tartalmazó uniós beszéd. Idén azonban meglehet, hogy mégis érdemes lesz odafigyelni arra, amit az elnök mond, mert számunkra jelképesen fontos lehet.

A bizottság és a parlament erősen leegyszerűsítve ahhoz hasonló viszonyban van, mint egy ország kormánya és országgyűlése, vagyis a bizottsági elnök beszéde olyan, mintha egy kormányfő értékelné az évet az országgyűlési képviselők előtt. Az európai dimenzióban azonban ez mégis egészen más, magyar szemmel nézve például azért, mert a politikai paletta sokkal szélesebb, és a nehezen áttekinthető uniós szabályok szerint a két testületnek bizonyos szinten muszáj együttműködni (ráadásul, hogy még bonyolultabb legyen, a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanáccsal is), sőt gyakran kompromisszumra jutni, hogy az unió működőképes maradjon.

Visszatérve von der Leyen idei beszédére, az előzetes várakozások szerint az elnök ebben a logikai sorrendben fogja felépíteni a mondandóját:

- Bemutatja, hogy a Európai Bizottság hatékonyan lépett fel a járványkezelésben, egyrészt a vakcinálásban, másrészt a gazdasági válaszban.

- A jövőre nézve elmondja, hogyan képzeli el a gazdaság helyreállítását és hogyan biztosítja, hogy a tagállamokban a jogállamisági kritériumok teljesüljenek.

Ha így lesz, akkor von der Leyen ezzel a hangsúlyozással nem is nagyon virágnyelven meg fogja üzenni, hogy vége a finomkodásnak, Lengyelországban és Magyarországon vissza kell állítani a jogállamiság kereteit, máskülönben lemondhatnak az uniós forrásokról. Az elnök azért tudja előtérbe helyezni ezt a kérdést, mert a tagállamok többsége egyértelműen ezt várja el tőle, és teljes mértékben támogatja is a sokkal erőteljesebb fellépést.

Ismert, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésére létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (alapból) Magyarország 7,2 milliárd eurót tud majd lehívni, de programját az unió még nem fogadta el, elsősorban azért, mert nem látja, hogy a jogállamiság kereteit Magyarország vissza fogja állítani az európai értékek szerint normális szintre. Lengyelország hasonló cipőben jár...

VARSÓ PUHULHAT - URSULA HARAPNI KÉSZÜL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.09.15.


A pápa elmagyarázta a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy mit jelent a kereszt. A nemzetközi sajtó ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy egyesek a saját politikájukat próbálják a kereszttel legitimálni. Ursula von der Leyen ma mondja el az unió helyzetéről szóló, éves összegző beszédét. Úgy tűnik, az Európai Bizottság végre megmutatja a fogát. Lengyelország visszahőkölhet, de mit tesz a "megátalkodott" Orbán?

A szlovákiai pápalátogatás során kedden elhangzottakról szóló Reuters-beszámoló kiemeli: Ferenc pápa óvott attól, hogy a keresztet politikai jelképként használják. Sok keresztény nyakában, otthona falán, autójában ott látható a kereszt, mégsincs valódi kapcsolata Jézussal - mondta Eperjesen a római katolikus egyházfő. Szerinte a kereszt nem zászló, amit lengetni kell, hanem az új élet tiszta forrása, az igazi hívő pedig senkit nem ellenségének, hanem mindenkit testvérének tekint.

Ehhez képest gyakran vágyunk olyan, győzedelmes kereszténységre, amely fontos, és amely befolyással bír. A hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: számos európai politikai párt - köztük a kontinens keleti felén több szélsőjobboldali - használja a keresztet saját jelképeként.

Példaként említi a KDNP-t és a Mi Hazánk Mozgalmat - utóbbi a bizánci kettős keresztet használja. A Reuters ebben a tudósításban is visszautal arra, hogy Ferenc pápa vasárnap rövid ideig Magyarországon tartózkodott, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a vallásos érzelmekre apellál bevándorlásellenes és nacionalista politikájában, mondván, veszélybe került Magyarország keresztény öröksége.

Orbán a pápával való találkozója után elmondta: azt kérte az egyházfőtől, ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot. Ferenc pápa szerint Magyarország azzal tudja megőrizni keresztény gyökereit, hogy megnyílik a szükséget szenvedők előtt.

Az Európai Bizottság végre megmutatja a fogát - vélekedett Nathalie Tocci, az amerikai Harvard egyetem vendégprofesszora, a római Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója a Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökségnek adott nyilatkozatában, annak kapcsán, hogy Ursula von der Leyen, az EU javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője ma mondja el az unió helyzetéről szóló, éves összegző beszédét.

Tocci szerint a Bizottság meg kívánja tenni az első alapvető, gyakorlati lépést abba az irányba, hogy a liberális demokrácia garantálója legyen az unión belül, ugyanis az EU létének az értelmét a jogállamiság adja. Az unió Magyarországot és Lengyelországot bizonyos társadalmi kérdések tekintetében be akarja állítani a sorba - írja a Bloomberg. Az LMBTQ-közösséggel szembeni diszkrimináció miatt, valamint a bírói függetlenség ügyében naponta fizetendő bírsággal és a támogatások befagyasztásával fenyegette meg Lengyelországot, továbbá új költségvetési eszközökhöz nyúl annak érdekében, hogy rákényszerítse Lengyelországot és Magyarországot arra, hagyjon fel a jogállamiság aláásásával.

Uniós tisztségviselők arról tájékoztatták a hírügynökséget, hogy a jelek szerint Varsó visszalép eddigi kemény álláspontjától. A korábbiaknál határozottabb uniós alapállás - diplomaták és EU-tisztségviselők elmondása szerint - a tagállami vezetők júniusi, érzelmi megnyilvánulásokban is bővelkedő csúcstalálkozóján kristályosodott ki.

Ott - írja a Bloomberg - Orbán Viktor magyar miniszterelnököt megdöbbentette a többi vezető heves és egységes reagálása az LMBTQ-kérdésben, Stefan Löfven svéd miniszterelnök pedig felvázolta hivatal partnerei előtt, miként tudná az EU a költségvetés eszközével térdre kényszeríteni a csökönyös országokat.

Magyarország azonban - a hírügynökség megfogalmazása szerint - „teljesen beásta magát”, és a konfrontáció az unió egységének olyan próbatétele lesz, amely az elkövetkező években átalakíthatja magát az EU-t, mégpedig úgy, hogy vagy az európai értékek melletti felsorakozásra kényszeríti rá a demokrácia visszaszorításával vádolt tagállamokat, vagy pedig arra, hogy ezek a tagállamok „gondolják újra” uniós tagságukat.

Orbán a csaknem kudarccal végződött költségvetési vita óta számos nehézséget támasztott - kifogásolta a genderegyenlőség szó használatát az EU-dokumentumokban, az emberi jogok melletti kiállást Hongkonggal kapcsolatban, legutóbb pedig Magyarország egyetlen tagállamként nem írta alá az EU Afganisztánnal kapcsolatos nyilatkozatát. Ez a megátalkodottság - fogalmaz a Bloomberg - felháborította azokat az európai törvényhozókat, akik szerint Orbán belpolitikai célokból boxzsáknak használja az EU-t, viszont elvárja az uniótól a pénzt.

A hírügynökség felhívja a figyelmet arra: Orbán a minap váratlanul elvetette azt a gondolatot, amit néhány hozzá közel álló pedzegetett az EU-ból való távozás lehetőségének a fontolóra vételét illetően. Lengyelországban ugyanebben a kérdésben a kormány szintén visszakozásra kényszerítette az egyik vezető kormánypárti képviselőt. Uniós tisztségviselők azt mondták a Bloombergnek, hogy Lengyelországgal lehetségesnek tartják a kompromisszumot a jogállamisági kérdésekben, Magyarországgal viszont a jövő áprilisi parlamenti választásokig nem remélnek megoldást.

ITT HALGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY KEZDEMÉNYEZI A VESZÉLYHELYZET MEGHOSSZABBÍTÁSÁT

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2021.09.14
.


A Kormányzati Tájékoztatási Központ kedd esti közleménye szerint a járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig.

Mint fogalmaznak, a kormány keddi ülésén született döntés értelmében az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, amelyet az elsők között vehetnek napirendre az őszi ülésszakon.

A törvény hatályának meghosszabbítására a közlemény szerint azért van szükség, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

"Ez továbbra is szükségessé teszi a járvány elleni védekezést és a gyors cselekvőképesség fenntartását. Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a járvány elleni védekezést"

– írják.

Emlékeztetnek, az Országgyűlés legutóbb májusban hosszabbította meg a törvény hatályát, ezzel a veszélyhelyzeti rendeletek hatálya az őszi parlamenti ülésszak első napját követő 15. napig tolódott ki. A parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében január 1-jéig ismét meghosszabbodik a koronavírus elleni törvény hatálya.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését, zárják a közleményt.

ITT OLVASHATÓ

ITT A MINDEN KORÁBBINÁL RÉSZLETESEBB UNIVERZUM-SZIMULÁCIÓ, AMELY TÉRKÉP ÉS IDŐGÉP IS EGYBEN

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2021.09.14.


Japánul külső teret jelent az angol átírásban Uchuu néven bárki számára elérhetővé tett virtuális univerzum-atlasz, amelyet a japán Csiba Egyetem, a spanyolországi Andalúziai Asztrofizikai Intézet munkatársa fejlesztettek európai, amerikai, argentin és chilei kutatókkal közösen – adta hírül a LiveScience. Az ismert univerzum 13,8 milliárd éves történetét felölelő szimuláció a sötét anyag láthatatlan hálója által összetartott nagy kiterjedésű galaxisok és galaxishalmazok térképe.

Az Uchuu voltaképpen egy virtuális kocka, amelynek minden oldala 9,63 milliárd fényév. A szimulációt a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium ATERUI II szuperszámítógépén egy év alatt építették fel, ehhez 20 millió szuperszámítógépes munkaóra alatt 3 petabájtnyi adatot generáltak...

Az Uchuu-val a felhasználók előre és hátra is mozoghatnak az időben, ráközelíthetnek egy-egy galaxisra vagy galaxishalmazra, annak térben és időben változó szerkezetét tanulmányozva.

A szimuláció innen tölthető le, az alábbi angol nyelvű videó pedig a használatát mutatja be.

MEDDIG LEHET VISSZAÉLNI A HATALOMMAL EGY UNIÓS ORSZÁGBAN?

G7.HU
Szerző: PAPP JÓZSEF
2021.09.14.


Az idei kötcsei találkozón – feladva a Brüsszel ellen tizenkét éve folytatott háborút – Orbán Viktor hitet tett az európaiság mellett. Vajon minek köszönhető ez a váratlan pálfordulás, főleg azok után, hogy a Fidesz prominensei közül többen is megpendítették, van élet az EU-n kívül is. Talán annak, hogy a miniszterelnök is úgy gondolja, nagy a kockázata annak, ha az ellenzéknek sikerülne a tavaszi szavazást úgy beállítani, hogy a tét az Orbán és Európa közti választás. (Ennek a dilemmának az ijesztő mélységeit világítja meg az Inotai Andrással készített kétrészes interjú.) De talán annak is, hogy Orbán érzi: az EU vezetése most elég eltökélt ahhoz, hogy a jogállamiságot megsértő kormányokat megbüntesse. Nemcsak arról van szó, hogy a pénzcsapok megnyitását feltételekhez kötik, hanem arról is, hogy mintha szorulna a hurok azon politikusok nyaka körül, akik hatalommal való visszaéléssel gyanúsíthatók.

Nem csupán Orbánról van szó: a cseh miniszterelnök sem lehet nyugodt, mivel vagyonkezelői alapok létrehozásával próbálta elrejteni azt, hogy az egyik érdekeltsége kormányzása idején uniós támogatáshoz jutott. Ez az EU szerint hatalommal való visszaélés. Emiatt a magyar kormányfő számára kifejezetten kellemetlen, hogy az Európai Unió Bírósága hozzáférhetővé tette az OLAF titkosított jelentését az Elios-ügyről. Habár arról nem tudunk, hogy Orbán nevén lenne cég, viszont vannak rokonai és van Mészáros Lőrince, akiknek az érdekeltségei kormányzása alatt számolatlanul kapták az uniós pénzeket, így az aggodalom nem egészen alaptalan.

Az Elios-ügy valóban több mint kínos: a miniszterelnök vejéhez köthető cég egy sor magyar településnek a közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzési pályázatain nyert el olyan zsíros megbízásokat, amelyeknek egy részét uniós támogatásokból, más részét hitelből finanszírozták. Arra persze nincs bizonyíték, hogy Orbán utasítására történt volna mindez, de aki elfogulatlanul vizsgálja az ügy aktáit, mint az OLAF, az számos furcsaságot találhat, nem úgy, mint a magyar rendőrség.

Pécs és Bicske városa esetében az összeférhetetlenség ténye tagadhatatlan: a vő cége által elnyert megbízáshoz a városnak hitelt kellett felvenni. Pont akkor, amikor az Orbán-kormány azzal kérkedett, hogy az állam átvállalta a települések adósságait, és az önkormányzatok csak kivételesen, a kormány beleegyezésével adósodhattak el. Pécs hitelének engedélyezésében Orbán nyilvánvalóan közreműködött, az általa vezetett kormány hozta meg azt a döntést, amelynek eredményeként a vejéhez köthető cég komoly üzlethez jutott. Pusztán már a látszat is nagyon kellemetlen Orbán számára. Ebből a szempontból az is lényegtelen, hogy a megbízás túlárazott volt-e vagy sem.

Az Elios-ügynek ráadásul van egy másik tanulsága is. A cég a Simicska Lajos által gründolt cégbirodalomból vált ki. Talán ez volt az első jele annak, hogy az egykori pártpénztárnokból kezdett elege lenni Orbánnak és a családjának. A miniszterelnököt zavarhatta, hogy Simicska kiépített egy külön entitást, és Orbánnak egyeztetni kellett a gazdaságot érintő döntésekben. Lehet, hogy Simicska valóban ellenezte az oroszokhoz történő dörgölődzést is. De az is biztos, Tiborcz beházasodásával felerősödhettek azok az Orbán-családban gerjedő impulzusok, amelyek azt sugallták Orbánnak, hogy Simicska nélkül, mi is képesek vagyunk megcsinálni a NER-t. Az Elios volt a mintaprojekt...

FIATAL ZENÉSZEK TÜRELMETLENSÉGE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.09.14.


Vagy a menet közben megöregedett zenészek bölcs előrelátása az oka, hogy még ez az előválasztás se tudott normálisan végiggurulni, bele kellett rondítani azoknak, akiknek azért is kevés kockázatot kellett csak vállalniuk, mert a miniszterelnöki posztra annyi az esélyük, mint hajdan Szálasinak volt a főtárgyaláson...
Egyre inkább az az érzésem, hogy az előválasztás résztvevői közül néhányuknak az a célja, hogy megbontsa az ellenzék egységét, mondjon hivatalosan bármit is.
Nagyurunk megmondta a nyugati újságíróknak: ne azt nézzék, amit mond, azt nézzék, amit tesz.
Igaza volt, és ezt kell néznünk a saját csapatunkban is.
Ketten lógnak ki látványosan a csapatból, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András...


LANTOS GABRIELLA: A SINOPHARMOT GYÁRTÓ OLTÓANYAGGYÁR PONT ANNYIRA FELESLEGES, MINT A FUDAN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.09.15.


Azt legitim szempontként el lehet fogadni, hogy egy ország önellátó legyen vakcinákból. Amit nem lehet elfogadni, hogy az 55 milliárdból felépülő Nemzeti Oltóanyaggyárban Sinopharmot kell gyártani. Ennek az ég egy adta világon semmi értelme nincsen, pont annyira felesleges, mint a Fudan Egyetem, vagy a Budapest-Belgrád vasút. Ez csak a kínaiaknak jó – véli Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa. Szerinte sokkal inkább a magyar tudós, Karikó Katalin közreműködésével készült, a világ legjobb koronavírus elleni vakcináját, a Pfizert kellene ott gyártani. De lehet, hogy a magyar oltóalapanyag-gyár nem is alkalmas ennek a gyártására.


Szeptember 5-én tették le az alapkövét az 55 milliárdból megépülő Nemzeti Oltóanyaggyárnak Debrecenben, ahol koronavírus elleni vakcinát, valamint a Magyarországon kötelező és ajánlott oltásokat is előállítanak majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 31-én azt is bejelentette, hogy átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját. Szükségünk van ilyen oltóanyaggyárra?

– Arra, amit meg akarnak valósítani, semmiképpen nem, hiszen Európában sehol sem lehet majd eladni majd az ott gyártott Sinopharmot. Ha pedig a fejlődő világban akarnák eladni, azt, amit ők megvesznek nem Budapestről fogják importálni. Ezért ennek így az ég egy adta világon semmi értelme nincs, pont annyira felesleges, mint a Fudan Egyetem, vagy a Budapest-Belgrád vasút. Ez csak a kínaiaknak jó, nyilván az ő pénzükből építjük...

IVÁNYI: MÉG A KIVÉTELEZETT HELYZETBEN LÉVŐ NAGY KERESZTÉNY EGYHÁZAK SEM SZABADOK

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.09.15.


Nem tudhatjuk, hogy a maga csúnyaságában mit talál még ki a kormány, de abban reménykedünk, idén már nem hoz újabb intézkedést ellenünk – nyilatkozta lapunknak Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője azt követően, hogy szegedi iskolájuk tartozásai miatt az adóhatóság két tételben 250 millió forintot emelt le a „központi” számlájukról. Iványi biztosra veszi, hogy ez a kormány utasítására történt.


Az újabb elvonást az összes – hátrányos helyzetű gyerekeket, családokat, időseket, rászorulókat ellátó – intézményük dolgozója megérezte. A munkatársak jelentős része az elmúlt két hónapban késve kapta meg amúgy se magas fizetését. „Köszönjük nekik, hogy fogcsikorgatva, a nehéz körülményekkel dacolva kitartanak” – mondta Iványi. 

Emlékeztetett rá, a kormány nemrég arra hivatkozva vont el 95 millió forintos közoktatási támogatást tőlük, hogy a „pandémia elleni küzdelemből mindenkinek ki kell vennie a részét”. A lelkész cinikusnak és képmutatónak minősítette az érvelést. A kormány ezzel a szegény diákok étkeztetésére szánt összegtől fosztotta meg az iskolákat. 

Közben érkeznek normatív támogatások is, ezekből igyekeznek befoltozni a költségvetésükben keletkezett lyukakat. A lelkész bizakodik, hogy legalább az év hátralévő részében „nyugalmuk lesz”...