2022. január 26., szerda

MAGYAR BÁLINT: EZ NEM HŰBÉRRENDSZER, EZ MAFFIA

KLUBRÁDIÓ
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.01.25.


A maffiaállam koncepcióját, mint ami a jelenkori magyar politikai rendszert a lényegénél ragadja meg, Magyar Bálint szociológusnak köszönhetjük. Dési János a Völner Pál és Schadl György neveivel fémjelzett botrányról kérdezte az egykori SZDSZ-es oktatási minisztert az Esti gyorsban.


Már-már természetesnek veszi mindenki, hogy diplomát lehet szerezni, jó állásokat lehet adni-venni, és ezért adózni kell, mint egy hűbéri láncban. Magyar Bálint szerint Orbán politikai rendszerében nincsen hűbéri lánc, az ugyanis egy jogilag legitim intézmény volt. Sokkal inkább a maffiában használt patrónus-kliens viszony az, ami ezeket a viszonyokat jobban leírja. Szerinte a Schadl-ügy annyiban más a klasszikus fideszes maffiaállam-ügyektől hogy itt egy középkategóriás figura a kezdeményező, ő építette ki lefelé és felfelé a hálózatot. Talán ennek köszönhető a lebukása, hogy ez nem a legfelső szint terméke volt, valószínűleg azért is borult ki a bili.

Annyiban sem természetes mindaz, ami eddig kiderült, hogy itt nem klasszikus korrupcióról van szó. A vizsgáztatásért nem fizettek, ez nem egy piaci ügylet, hanem fentről jön az ukáz, ilyenkor pedig a felülről jövő kérésért egzisztenciális kockázatot vállal a kliens, nemigen mondhat nemet, ez a maffiaállam koncepciójának a lényege.

Ez az ügy azért is különösen piszkos típusú, mert válságba, nehéz helyzetbe került emberek kifosztásának bűnügyi mechanizmusát hozzák létre. Bár nem ez az egyetlen ilyen, a járványkezelést ugyanez hatja át, amikor nem a más országokban általános gyakorlatot követik, hogy a bajba jutottakat segítik, hanem kimazsolázzák a megroppant egzisztenciákat, állami zsarolással vadásszák le a gazdaságilag megroppant vállalkozásokat. Olyan ez, mint amikor a harctéren a szanitécek nem a tábori kórházba viszik a sebesülteket, hanem kifosztják őket, leveszik a gyűrűiket, kiverik az aranyfogaikat, kiürítik a tarsolyukat helyette, és hagyják meghalni őket. Ez nem a hagyományos korrupciós mechanizmusok logikája szerint zajlik, hanem a bűnöző maffiaállam felülről szervezett tevékenysége.

Jelen esetben olyan jogszabályok is segítették mindezt, melyeket maga az állam hozott: a végrehajtók munkájának szabályozása és ellenőrzése gyakorlatilag egy vagy két kézbe került, Völner és Schadl lapjaiba más nem is nagyon láthatott bele, így maguk alakíthatták ki ezt a helyzetet, amiben mindezt megtehették.

A hullarablás mint egyfajta jövedelmező állás megjelent ezen a színen. De az már a Schadl szintjén túlmutató politikai akarat, amikor a bankok rossz hiteleit a Fidesz politikai családjához közel álló társaságok vásárolhatják fel. Magyar Bálint a Questor ügyét hozta fel példaként, amikor nem a károsultak kárpótlását segítik a még megmaradt vagyonnal, hanem ezt is elrabolják állami segédlettel, és az Orbánhoz közel álló családban osztják újra.

Ez egy minta, ami arról szól, hogyan lehet akár direktben megtámadni jól menő vállalkozásokat, ha a ragadozó állam, az állami bűnszövetkezete el akarja rabolni a vagyont vagy kihasználni az emberek szorult helyzetét a különböző szinteken. Ebben a láncban a Schadl György szintje önállósította magát, saját játszmába kezdett, kiépítette a saját kis rendszerét, amit a szakirodalom state capture-nek, az állam foglyul ejtésének nevez.

De a maffiaállam „normális“ működése azért mégis csak az itt, hogy Orbán politikai vállalkozása vált egy gazdasági vállalkozássá és az üzemelteti bűnszervezetként magát az államot. Ebben a vonatkozásban egyedi és érdekes a Schadl-ügy is.

A NER-KEDVENC MEGKAPTA AZ ENGEDÉLYT: NYITHATJA A BÁNYÁT KISKUNLACHÁZÁN

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.01.26.


Teheti ezt úgy, hogy egy jóval kisebb szomszédos területen megtagadták ezt környezetkárosítás miatt.

Megkezdheti a kavicskitermelést Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a gazdasági holdudvarához köthető Balázs Attila cége a Kiskunlacháza- Délegyháza közötti hatalmas bányaterületen. A múlt héten kiadott környezetvédelmi engedély 2030 végéig érvényes, igaz csak az első 90 hektáros ütemre vonatkozik. A teljes 303 hektáros terület bányászati jogát egyébként nem a most engedélyt kapott társaság, a Lacházi Kavicsbánya Kft. nyerte el tavaly nyáron zárt állami pályázaton, hanem annak jogelődje, a Kvarchomok Bányászati és Feldolgozó Kft. De ez édeskeveset változtat a dolgon, hiszen mindkét cég ügyvezetője Balázs Attila, tulajdonosa pedig az általa birtokolt Bayer Construct Zrt. A baráti cég kezét a tendernyerés után sem engedte el az Orbán-kabinet. Július elején nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a „Kiskunlacháza XXVI - homok, kavics” védnevű bányaterület hasznosítását. Ezzel kiemelte az országos, valamint a helyi építési és egyéb hatósági szabályozás hatálya alól, ez igen jól jött az engedélyezéskor. De ez sem volt elég.

Az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kérelmére a Pest Megyei Kormányhivatal Bányafelügyeleti Osztálya augusztus elején összevonta a Kvarchomoknak hasznosításra átadott bányatelkeket, így vált egy tömbbé a 303 hektár. Ennek köszönhetően az egyszerűsített eljárását is csupán egyszer kellett végigjátszani. A bányanyitáshoz már csak a környezetvédelmi működési engedélyt kellett megszerezni. A környezeti hatásvizsgálati eljárást szeptember végén indította el a Kvarchomok Kft. A kérelmet elbíráló Pest megyei kormányhivatal egymás után kétszer is elutasította a szomszédos délegyházi területen a Precíziós Agrokémia Zrt. bányanyitási kérelmét, holott ők első körben Mészáros Lőrinc cégének megrendelését lobogtatták, másodszorra pedig a korábbinál kisebb bányaterületre kértek engedélyt. A hivatal azonban a sarkára állt és a „termőföld mennyiségi védelme és közegészségügyi szempontok” alapján megtagadta az engedély kiadását. 

A hirtelen jött bátorság azután a Kvarchomok Kft. eljárásában elpárolgott. Balázs Attila cége első körben a teljes 303 hektár bányászatára kért engedélyt, ahonnan összesen 23,8 millió köbméter (nedvességtől és kavicsmérettől függően 35-40 millió tonna) ipari ásványvagyont termelnének ki 2055-ig, vagy még tovább...

EZ A NŐ INDOKLÁS NÉLKÜL KOPASZRA NYÍRTA MAGÁT 160 EZER KÖVETŐJE ELŐTT, MAJD KIAKADT, AMIKOR A SAJTÓ MEGKÉRDEZTE, MIÉRT

ZACC / TELEX
Szerző: BAKRÓ-NAGY FERENC
2022.01.26.Pottyondy Edina, a 160 ezer követővel rendelkező youtuber kedden egy kétperces videóban kopaszra nyírta magát. Önmagában ez még nem hír, bár viszonylag ritka dolog. Pottyondy azonban a videóban ugyan sok gyakorlati dolgot említett a kopaszsága kapcsán, például

- „a csávód (…) nem tud belemarkolni a hajadba szex közben”,

- „nem tud megráncigálni kutyapózban”, vagy

- „nem akar egy bársonyos hajú kisfiút szopatni”,

de a hajvágás miértjéről nem mondott konkrétumot, csak néhány tágabban értelmezhető dolgot, mint hogy

- most egy kis pihenőre megy, de előtte

- dob egy Britney-t,

- esze ágában sincs szépen meghalni,

- aki igazán szereti, az mindig támogatja.

A videó végén azzal búcsúzott, hogy „márciusban találkozunk”...


AZ EGYSZERRE HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS NYITOTT FALU, AHOL MEGFORDÍTOTTÁK AZ ELVÁNDORLÁST

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.01.25.A Baranya megyei, mintegy kétszáz lelkes kistelepülést, Fekedet mára az egyik legszebb sváb faluként ismerik az országban. Bár a belföldi és külföldi vándorlási folyamatok jelentősen megtizedelték a baranyai sváb települések lélekszámát, úgy tűnik, „Schwarzfeldnek” sikerül hatékonyan fékeznie az elvándorlást. Minderről a falu független polgármestere, Tillmann Péter beszélt a Partizán stábjának a Helyközi Járat együttműködés keretei között készült riportban, amihez a Szabad Pécs cikke adta az inspirációt.


Megtehetik, hogy mennek

A mintegy 130 házat számláló települést száz évvel ezelőtt még ezren lakták, a kiürülés a 70-es években kezdődött, akkor zárták be az iskolát is. A népesség a kétezres években érte el a mélypontját, akkor mintegy 170-en laktak Fekeden, ez mostanra 200 fölé ment...

TÖRVÉNY, AMELY BÜNTETI A VÉGIGDOLGOZOTT ÉLETET

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.01.26.


Nem jár támogatás annak, aki aktív korában teljes állás mellett gondozta súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekét. A minisztérium kitért kérdéseink elől.


Milyen törvény az, amely azért büntet, mert végigdolgoztam az életemet, miközben folyamatosan ápoltam az egész napos felügyeletet igénylő, súlyosan sérült gyermekemet? – teszi fel a kérdést Schilling Magdolna.

Ő egyike azon néhány ezer, immáron nyugdíjas szülőnek, akik – mivel aktív korukban teljes állásban vállaltak munkát, hogy legalább a minimális anyagi feltételeket megteremtsék családjuknak, s ezért teljes nyugdíjat kapnak – nem részesülnek sem a gyermekek otthongondozási díjában (GYOD), sem a tartós ápolást végzők időskori támogatásában (TÁVIT). Ellentétben azokkal, akik egyáltalán nem dolgoztak, illetve csak 4 órás állást vállaltak beteg gyermekük gondozása mellett.

A GYOD összege az idei évtől 200 ezer forint havonta, a TÁVIT-é 50 ezer, vagyis az érintettek havi negyedmillió forinttól esnek el, csak azért, mert aktív korukban a nehezebb utat, vagyis a teljes munkaidős állást választották. – Minden létező helyre írtunk már ez ügyben levelet, de vagy nem foglalkoztak velünk, vagy a törvényt citálták – legyint Schilling Magdolna. – Pedig el lehet képzelni, milyen anyagi helyzetben vannak azok a szülők, akik negyven-ötven éve gondozzák napi szinten a sérült gyermekeiket. Milyen állást lehetett ilyen kötöttség mellett vállalni? Mégis dolgoztak, akkoriban ugyanis nem volt semmilyen állami támogatás. A nyugdíjunk most ennek megfelelően egy embernek is kevés lenne, de az állam azt is elvárja, hogy ebből a gyermekeinkről is gondoskodjunk. Hiszen az ő 60-70 ezres rokkantnyugdíjukból képtelenség lenne megélni is, nemhogy gondozót fogadni. 

Egy gondozó munkájáért átlagosan óránként 2000-2500 forintot kell fizetni, vagyis egy nap akár 20 ezer forintba is kerülhet, s az állandó gondozás, vagyis amikor egész nap fizetett segítő van a jellemzően már 40-50 éves sérültek mellett, a legoptimálisabb esetben is 250-300 ezer forint havonta...

KÖLTÖZÉS KÜLFÖLDÖN VÁRATLAN NEHÉZSÉGEKKEL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Karel
2022.01.25.


Amikor az ember már külföldön él, egy fokkal könnyebb dolga van, ha új lakásba költözne, ám még ilyenkor is érhetik váratlan és nem feltétlenül kellemes meglepetések. Ilyenekkel szembesült a Prágában élő Karel is (aki legutóbb a nagy pogácsa-rejtélyről írt).

„Úgy alakult az életünk, hogy új lakást kezdtünk keresni magunknak. (Nem feltétlenül jókedvünkből, de hát előfordul az ilyesmi.) 

Különösebben nem hajtott a tatár, volt rá majdnem 3 hónapunk.

Azt sejtettük, hogy nem lesz egyszerű, főleg azért nem, mert a cseh nyelvvel finoman szólva is hadilábon állunk, tehát az ki volt zárva, hogy saját magunk végig tudjunk vinni egy ilyen folyamatot, aminek ráadásul a vége egy szerződés aláírása. Akad ugyan cseh ismerősünk, de úgy gondoltuk, túl nagy szívesség lenne, ha állandóan jönne velünk lakást nézni és fordítani...

ÉLETÚT - KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ

HAJÓGYÁR
Szerző: Hajógyár
2022.01.24.Kollár-Klemencz László énekesként, íróként és filmrendezőként is ismertté vált az elmúlt évtizedekben, karrierjét az Andersen zenekar alapítójaként, és reklámfilmesként kezdte. Ük-ük nagyapja által vérében hordozza a zenét, családi zenekarukról, az Öreg Bandáról regényt is írt. Játszott az összes magyar- és nemzetközi színpadon, "Én vagyok a Kistehén" című, eredetileg gyermekeinek szánt dalát 2002-ben a Sziget Fesztivál himnuszaként az egész ország megismerte. Laci mesél a Kistehén Tánczenekar körüli, szinte mesébe illő felhajtásról, Amerikában töltött időszakáról, és arról is, miként lehet összeegyeztetni a filmezést, a zenét és az írást a felelősségteljes apai szerepekkel. 

“Én durván örülök az életemnek, szinte már szégyellnem kellene, hogy a Jóisten ennyire kényeztet, hogy ennyi lehetőséget odaad nekem. Próbálok velük élni, alázatosnak lenni, rengeteg munkát fektetek mindenbe, hogy megháláljam ezt a gondoskodást, amit kapok.”

SZESZFŐZDÉRE, BUDIRA ÉS A MARI HÁZRA IS JUT A KÖZPÉNZMILLIÁRDOKBÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.01.26.


Három lépésben újul meg a Göcseji Falumúzeum, az állam eddig nettó 3 milliárd forintot áldozott a fejlesztésekre. A kivitelezésre a már jól ismert kormányközeli cégek jelentkeztek. A Mészáros-féle ZÁÉV az első körben alvállalkozóként, a másodikban fővállalkozóként nyert, és bevonta a munkába a Magyar Építő Zrt.-t. Annak egyik tulajdonosa, az Épkar Zrt. így hiába maradt alul kétszer is, közvetve mégis profitálhat a beruházásokból. A Szabadics Zrt. sem panaszkodhat: ők a Dunántúli Magasépítő Kft.-vel közösen vehetik ki részüket a munkálatokból. Utóbbi több szálon is kapcsolódik a ZÁÉV-hez.


Három fázisban újul meg a Göcseji Falumúzeum, most a második ütem kivitelezőjét jelentették be. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a pályázatot szeptember elején írta ki a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., és most, január végén hirdették ki a nyertest.

Eszerint a Göcseji Falumúzeum fejl. II. ütem kivitelezésére a ZÁÉV Építőipari Zrt. kapott megbízást nettó 1,2 milliárd forint értékben.

Az Építő-és épületkarbantartó Zrt. (Épkar) is pályázott, de ők drágábban vállalták volna a munkát. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV alvállalkozót is bevon a munkálatokba: ajánlatában a Magyar Építő Zrt.-t nevezte meg.

Ez különösen érdekes annak fényében, hogy a Magyar Építő Zrt. többségi tulajdonosa a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt., ami viszont a West Hungária Bau Kft.-é és az Épkar Zrt.-é.

Vagyis úgy veszített az Épkar a tenderen, hogy a tulajdonában álló Magyar Építő Zrt. alvállalkozóként nyert.

A nyertes cégek feladata lesz: Cigányház, Iborfia, lopott tornácos porta, Iborfia parasztpolgári porta, Ozmánbüki porta, Szentgyörgyvölgyi porta és szeszfőzde építése összesen 938,5 m2 kiállítási területen. Továbbá kertet és kültéri térfigyelő rendszert kell kialakítaniuk, valamint a környezetrendezést is el kell végezniük (gyepesítés 10851 m2, fák ültetése 42 db, cserjék ültetése 198 db).

A szerződés opciós részt is tartalmaz, amely a Rámi iskolára vonatkozik. Az iskola alapterülete 165,01 m2, ehhez jön a melléképület (budi, ól nettó össz. alapterülete 31,43 m2), plusz a kút, összesen 196,44 m2. A dokumentum szerint „az épületről részletes felmérés készült, mely az eredeti helyén megmarad, a múzeumban épülő épület annak a másolata lesz. Az épületek falszerkezetét korhű anyagból kell megépíteni (tömör tégla), meghagyva a bruttó falvastagsági méreteket. A talajjal érintkező rétegrendek (nem látszó szerkezet), mai elvárásoknak megfelelő rétegrendűek lesznek, figyelembe véve a talajvíz állapotokat. A Rámi iskola építésénél a nyílászárók, padlásfeljáró lépcső, mozaik burkolat, födém, fedélszék, előtető csatolt szándéknyilatkozat alapján áttelepítendők. Budi nyílászárói, belső elválasztó falazata is áttelepítendők.”...

CSODÁBÓL BOTRÁNY – A BANGLADESI IKREK SZÉTVÁLASZTÁSÁNAK VALÓDI TÖRTÉNETE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.01.26.


Ritkán fordul elő, hogy egy magyar orvosi siker híre bejárja a világsajtót. 2019 augusztusában a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásakor ez történt. Az öröm elmúlt, azóta büntető- és etikai ügyek, letiltott dokumentumfilm, nyilatkozatháborúk jellemzik a helyzetet. Mi rontotta meg a sikeres csapat viszonyát? Hogyan jutottak idáig? A Válasz Online nem nyilatkozatot kért a történet kulcsszereplőitől, hanem bizonyítékokat. Kaptunk. Ezek alapján rekonstruáljuk most a történteket.


Már a műtét huszadik órájánál tarthattak, amikor a két, fejénél összenőtt bangladesi kislány koponyáját sikerült szétválasztani. A sziámi ikrek nem voltak immár sziámiak: két test feküdt előttük az erre a célra összeállított dupla műtőasztalon. A bangladesi műtő különböző pontjain több orvoscsoport dolgozott egyszerre, mert nem csak szétválasztani kellett a gyerekeket. Önálló életre is alkalmassá kellett őket tenni. Befedni az eddig közös felületet a koponyájukon. Minden tekintet erre az asztalra szegeződött, a műtétsorozat nagy pillanata volt ez, a születésük óta eltelt három évben ez volt az első alkalom, amikor a gyerekek fizikailag eltávolodhattak a másiktól. Az összeépített műtőasztalokat már függetlenítették, most már csak el kellett tolni egymástól, óvatos, de határozott mozdulattal, nehogy megdöccenjenek. Minden rázkódás végzetes lehet ilyenkor, hiszen a gyerekek koponyája fedetlen volt. Kilátszott az agyuk.

Az asztal azonban nem mozdult. Megint előre nem látható nehézséghez érkeztek, amiből percenként adódott egy, mivel a két kislány fejében semmi sem úgy volt, mint az anatómiakönyvekben. A magyar sajtó ekkor, 2019 augusztusában már jó éve tudósított az ikrek szétválasztásának történetéről. Mindenki a nagy hírt várta. Anélkül, hogy fogalmunk lehetett volna arról, a misszió milyen könnyen fordulhat tragédiába...

A DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYEKBE VETETT BIZALMAT GYENGÍTI A VÁLASZTÁSI CSALÁSOK LEBEGTETÉSE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.01.26.


Ügyes taktika elhinteni választások előtt a külföldi beavatkozás lehetőségét, hiszen több haszonnal is jár a politikai szereplők számára. A magyar kormány ki is használja ezeket, igaz, ezekben vannak olyan veszélyek, melyek rossz irányba terelnék a társadalmat a politikai megmérettetés után. Eleve kockázatos ugyanis a választások tisztaságát megkérdőjelezni még akkor is, ha azzal egy esetleges kudarcot meg lehet magyarázni. Az Orbán-kormány régóta veszélyes vizeken hajózik, most azonban a tűzzel játszik.


Jól megmutatta, milyen veszélyes játék csalásról beszélni egy elbukott választás után az, ami az Egyesült Államokban történt egy évvel ezelőtt. A bukott elnök hívei megostromolták az amerikai demokrácia emblematikus intézményeit, olyan helyzetet teremtve, amiről az USA lakosai azt gondolták, csak banánköztársaságokban vagy a megbukott diktátorok hazáiban alakulhat ki. Donald Trump exelnök a mai napig a felszínen tartja azt a jobboldali narratívát, hogy ellenfele, Joe Biden a választási csalással jutott be a Fehér Házba, ezzel tartva lázban saját táborát, amely már a visszavágásra készül.

Valószínűleg a republikánus elnök is sejtette, hogy a külső beavatkozás és a „liberális összeesküvés” narratívájának erősítése jól jöhet számára egy elbukott választás után. A társadalom bizonyos szegmenseiben ugyanis rögzül az a hit, hogy a demokraták nem tiszta eszközökkel szerezték meg a hatalmat. Ez a mélyben izzó düh akár elemi erővel is a felszínre törhet egy kritikus helyzetben, de mindenképpen jól jön a három év múlva esedékes újabb politikai megmérettetésen. Ne feledjük ugyanakkor, hogy Trump esetében komoly előzménye volt a külső beavatkozás lehetőségének, hiszen őt vádolták meg korábban azzal, hogy az oroszok segítették az elnöki székbe.

Az oroszoknak komoly szerep juthat a magyarországi választásokon is, hiszen Orbán Viktor nem titkolt szimpátiával közelít Vlagyimir Putyin elnökhöz, akinek érdeke, hogy a mostani kiélezett nemzetközi helyzetben a magyar kormányfő hatalmon maradjon. Putyinról közismert, hogy nem igazán válogat az eszközökben, amikor az érdekeiről van szó, így a titkosszolgálati módszerektől kezdve a pénzügyi segítségig számtalan lehetőség felmerül, amelyek mind Orbán Viktor hatalmon maradását támogatják...

GYORSTESZTEK: EZZEL IS FIZETHETJÜK A NER-T - MÁSUTT INGYENESSÉG, ÁFAMENTESSÉG ÉS TÁMOGATÁS, NÁLUNK BRUTÁLIS ÁRAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.26.


A gyorstesztek elképesztően drágák Magyarországon – panaszolták (nekünk is) sokan. Mint a nemzetközi körképből kiderül, ez valóban így van. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) átfogó vizsgálata is leleplező eredményre jutott.


Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a GVH a gyorstesztek magyarországi piacáról. Külföldi kitekintésekkel is megspékelt, meglehetősen alapos jelentésükben (ez teljes terjedelemben itt olvasható) megállapították, hogy az önellenőrzésre szolgáló antigén gyorstesztek kiskereskedelmi értékesítésében az árverseny „kevésbé intenzív”. A versenyhatóság feltérképezte az értékesítési láncokat is, és arra jutott, hogy a termékek számos szereplőn keresztül jutnak el a gyártóktól a fogyasztókig.

A sokszor kifejezetten hosszú értékesítési lánc azzal is jár, hogy minden szinten újabb árrések rakódnak a termékek árára. A gazdaságot és a hazai viszonyokat figyelők számára (úgy tűnik, ellentétben a GVH-val) ez nem annyira meglepő. Szinte nincs olyan terület (például tipikusan ilyen a dohánykereskedelem), amelyben ne nyomulnának be azok a cégek, amelyek külön „bárcát” kaptak erre a kormánytól, illetve jó kapcsolatokat ápolnak a kormánypárttal...

AZ ESZKÖZKÉNT HASZNÁLT KERESZTÉNYSÉG - INTERJÚ TOMÁŠ HALÍKKAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FRANÇOIS EUVÉ
2022.01.21.


Tomáš Halík – foglalkozására nézve pap, teológus és szociológus – jelentős alakja a cseh katolikus egyháznak. Nagy hatású írásai számos országban ismertek. Mivel belülről látta, milyen is volt az egyház a kommunista rezsim alatt, az újabb események tükrében nem túl bizakodó a kereszténység európai jövőjét illetően. Az interjú, amelyet François Euvé, az Études című francia katolikus folyóirat főszerkesztője készített, és amelyet enyhe rövidítéssel adunk közre, a lap januári számában jelent meg.

– Kérem, mondjon pár szót magáról. Milyen szerzők hatottak Önre?

– Elvilágiasodott értelmiségi család gyermekeként 1948-ban születtem Prágában. Vagyis abban az évben, amikor a kommunisták Csehszlovákiában megszerezték a hatalmat. Nem egyik pillanatról a másikra tértem vissza a valláshoz, hanem fokozatosan. Eleinte csak a rezsim által tiltott katolikus kultúra vonzott: a prágai templomépítészet, az egyházi zene, és vonzottak az olyan szerzők is, mint C. S. Lewis, François Mauriac, Graham Green, Julien Green, Léon Bloy vagy Georges Bernanos, és még sorolhatnám. De csak a prágai tavasz idején, 1968-ban ismertem meg néhány kiváló papot; akkortájt engedték ki őket a börtönből, miután másfél évtizedet töltöttek rács mögött. Sokan közülük valamiféle isteni pedagógiának tekintették az üldöztetést, az egyház korábbi triumphalizmusától való megszabadulás, a megtisztulás lehetőségének. Ezek a papok a börtönből az ökumenizmus gyakorlásának élményét hozták magukkal, és egy egészen más – csakugyan ökumenikus – egyházról álmodoztak, olyan szegény és főleg nyitott egyházról, amely csakugyan segíteni akar az embereken. Nekik köszönhetem, hogy sikerült megértenem a II. Vatikáni Zsinat reformjainak szellemiségét. A hetvenes évek elején kerültek kezembe Teilhard de Chardin könyvei, ezzel új világ nyílt meg előttem. Bennem Teilhard tudatosította az elhivatottságot. Csakhogy az én esetemben a papi hivatáshoz vezető út nem a kommunista hatalom által ellenőrzött szemináriumon át vezetett; én a „földalatti egyházzal” vettem fel a kapcsolatot. Titokban végeztem teológiai tanulmányokat, illegális kurzusokon vettem részt, és titokban szenteltek fel, 1978-ban, az NDK-beli Hugo Aufderbeck erfurti magánkápolnájában. Ezután, tizenegy éven át, illegálisan gyakoroltam a papi hivatást. Volt polgári hivatásom is, mint pszichoterapeuta főleg alkoholistákkal és kábítószeresekkel foglalkoztam. De ezeket az éveket egyszer már elmeséltem a From the Underground Church to the Labyrinth of Freedom című könyvemben, ezt több nyelvre is lefordították...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

EURÓPÁBAN ÉVSZÁZADOKIG FÉLTEK A PARADICSOMTÓL

ÉSZKOMBÁJN
Szerző: STÖCKERT DÁVID
2022.01.25.


Az új ételekkel szemben gyakran bizalmatlanok vagyunk. Én például nagyon nehezen vettem rá magam, hogy megkóstoljam a durián nevű, rothadó szagot árasztó gyümölcsöt, egyszer Kambodzsában megfutamodtam, amikor szárított tücsökkel kínáltak, a céklát pedig igazából a mai napig egy mindenre képes, simlis idegenként kezelem. Nem bánom ezt különösebben, amióta tudom, hogy Európa egy részén egy olyan alapzöldség is gasztromumussá tudott válni, mint a paradicsom. A kontinensen sokáig tartottak, sőt féltek a haszonnövénytől – na nem úgy, mint A gyilkos paradicsomok támadása című filmben, de azért majdnem.

A paradicsom eleve zavarba ejtő növény, édes és sós ételekben is finom, sokan gyümölcsnek gondolják, talán még többen zöldségnek (termesztésének sajátosságai inkább a zöldségek felé tolják). Botanikai szempontból értelmetlen ezen vitázni, mert sem a zöldség, sem a gyümölcs nem tudományos fogalom, maradjunk abban, hogy a paradicsom bogyótermést termő növény a burgonyafélék családjából. És mint a burgonya, a paradicsom is Amerikában őshonos, onnan került Európába valamikor a 16. század közepén. És nem kellett sok idő, hogy ferde szemmel nézzenek rá...


A HÁBORÚ ÁRA, SVÁJCI FRANKBAN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.01.26.


Milyen főbb piaci következményekkel járhatna egy esetleges orosz-ukrán fegyveres konfliktus? Ezt igyekezett csokorba gyűjteni a Reuters hírügynökség. Tapasztalatok szerint ilyenkor az egyik legbiztonságosabb döntés, ha svájci frankba fektetik a pénzt. Így a pénzpiacokon leginkább az euró és a svájci frank egymáshoz viszonyított árfolyamának alakulásából lehet következtetni arra, mennyire lát súlyos geopolitikai kockázatokat a befektetői világ.


A Reuters cikke elsősorban azt emeli ki, hogy a befektetők nagy valószínűséggel biztos menedéket keresnének a pénzük számára, mondhatni nyugalmas kikötőben horgonyozva várnák ki a turbulens idők lezárultát. A tapasztalatok szerint ilyenkor az egyik legbiztonságosabb döntés, ha svájci frankba fektetik a pénzt. Így a pénzpiacokon leginkább az euró és a svájci frank egymáshoz viszonyított árfolyamának alakulásából lehet következtetni arra, mennyire lát súlyos geopolitikai kockázatokat a befektetői világ. Annál inkább, minél erősebb ebben a relációban a svájci fizetőeszköz. Emellett befektetői biztos menedéknek számít valamelyest az arany is, tehát annak szintén felmehet az ára.

A másik várható fejlemény a gabona drágulása – abban az esetben, ha a Fekete-tenger mentén fekvő térségből a katonai műveletek, illetve a blokádok és az embargók miatt elakadnak a szállítások. Négy nagy exportőr, Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán és Románia ugyanis fekete-tengeri kikötőkből indítja útnak gabonaszállítmányait a világpiacra. Oroszország a világ első számú, Ukrajna pedig a negyedik legnagyobb búzaexportőre. A gabona drágulása értelemszerűen az alapvető élelmiszerek széles körének árát emelné.

Vállalati szinten - írja a Reuters - az oroszokkal üzleti kapcsolatban álló nagy cégek kárvallottjai lennének az esetleges újabb szankcióknak, bár az energetikai vállalatokat részben kárpótolná az energiahordozók árának világpiaci emelkedése. A British Petrol tulajdonában van a Rosznyefty csaknem 20 százaléka. A Shell 27 és fél százalékos részesedéssel bír az első orosz LNG - vagyis cseppfolyósított földgázt előállító - létesítményben, a Szahalin 2-ben, valamint több közös vállalkozása van a Gazprommal. Az Exxon közreműködik a Szhalin 1 olaj- és gázprojektben.

Ami a pénzügyi szektort illeti, a Reuters a JPMorgan számításait ismertetve kiemeli, hogy az osztrák Raiffeisen bank tavaly nettó profitjának 39 százalékát oroszországi tevékenységből realizálta. Az OTP és az UniCredit esetében ez 7 százalék körüli arány, a Société Générale esetében pedig 6 százalék. Az ING kevéssé kitett, nettó profitjának csak egy százaléka származik Oroszországból.

A német Metro kereskedelmi hálózat nyereségének 17 százaléka keletkezik Oroszországban, a Carlsberg dán sörfőzde pedig saját tulajdonának mondhatja a Baltika céget, amelynek csaknem 40 százalékos a részesedése az orosz sörpiacból.

A Reuters elemzése kitér arra is, hogy az orosz és az ukrán dollárkötvények a feszültség növekedésével már az elmúlt hónapokban egyre rosszabbul szerepeltek, miként a rubel és a hrivnya is. Háború esetén ezek a pénzpiaci bizonytalanságot tükröző trendek drámaian felerősödhetnek.

További kamatemelés is jöhet Magyarországon

Maradjunk a pénznél, gazdaságnál. Magyarország meglepően erőteljes mértékben emeli a hitelkamatokat. A Magyar Nemzeti Bank a 14 éve nem látott mértékű inflációra reagál ezzel – írja a Handelsblatt, a német üzleti körök napilapja. A beszámoló felhívja a figyelmet arra, hogy utoljára 2011 december végén volt ekkora arányú – 50 százalékpontos – emelés. Ezzel egyébként most az irányadó kamat 2,9 százalékra kúszott fel. Az elemzők eddig nem számítottak ekkora ugrásra, de most már további kamatemelésekkel is kalkulálnak.

A magyar inflációs ráta 7,4 százalékra szökött fel, és tekintettel a tartósan magas nyersanyagárakra és a globális szállítási gondokra, rövid távon nem látszik az áremelkedés megfékezésének a lehetősége. A Handelsblatt ismerteti Liam Peachnek, a Capital Economics elemző közgazdászának a véleményét, aki szerint az elkövetkező hónapokban három és fél, négy százalékig is emelkedhet Magyarországon a hitelkamat szintje.

A lap megjegyzi, hogy a fogyasztói árak mostani emelkedése világméretű tendencia. Németországban például decemberben 5,3 százalékra nőtt az infláció – ilyen mértékre 1992 óta nem volt példa.

GYURCSÁNY TISZTELETBEN TARTATNÁ AZ EMBERI JOGOKAT AZ ELLENZÉKI KAMPÁNYBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.01.25.


Megtörtént, amit már régóta vár a demokratikus közvélemény elvszerűbb része, megszólalt a legnagyobb ellenzéki párt (amely nem mellesleg baloldali liberális értékeket vall) elnöke, és elkezdte az ellenzéki politikusok, szavazók és támogatók “nevelését”, hogy legalább ők tartsák tiszteletben azokat az emberi jogokat, amelyekért állítólag harcolnak. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, a Facebook oldalán elítélte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter magánéletével, az “Ördög ügyvédje” által lebegtetett homoszexuális kapcsolataival kampányoljon az ellenzék, s ezzel irányt is mutatott.

Ez a kiállás ugyanaz, amit Donáth Anna, a Momentum elnöke Márki-Zay Péter kampányával kapcsolatban úgy fogalmazott meg, hogy “én nagyon nem szeretném, ha a közös kampány uszításon és gyűlöletkeltésen alapulna”, s “csak azért, mert a Fidesz lemegy kutyába, az ellenzéknek nem kell”. Mindkét megnyilvánulás arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbánt és a Fideszt nem saját fegyverével kell legyőzni, hanem annak ellenkezőjével. A liberális demokraták nem válhatnak olyanokká, mint Orbán és a Fidesz, mert akkor elveszítenek mindent, ami különbbé teszi őket, s amiért harcolnak.

A cél nem szentesíti az eszközt. Ezt jegyezze meg minden demokrata, ellenkező esetben nincs helye a demokraták között. Gyurcsány tapintatosan olyan témához kapcsolódva foglalt állást ebben az égető kérdésben, amely nem Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt – rendkívül irritáló és elfogadhatatlan – megnyilvánulásainak egyike, hanem az “Ördög ügyvédje” nevű ismeretlen blogger akciója. De az üzenet szól mindenkinek, így nyilván Márki-Zay Péternek is, aki jól tenné, ha befejezné az emberi jogokat sértő kampányát, mert azzal szétveri az ellenzéket és rontja a esélyeiket...

IDEHAZA EXTRAPROFITOT, KÜLFÖLDÖN CSAK VESZTESÉGET TERMEL A KORMÁNY KEDVENC ÚTÉPÍTŐ CÉGE

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.01.26.Magyarországon 14,9 százalékos profitrátával dolgozott 2020-ban a Duna Aszfalt, külföldi leányai ezzel szemben 0,1 százalékos mínuszt értek el árbevétel-arányosan. Bár rengeteg a különbség a csoport hazai és külföldi tevékenysége között, ez arra is utal, hogy miben különbözik a hazai építőipari közbeszerzési piac a szomszédos országokétól.

Mára megszokhattuk, hogy a hazai építőiparban évről évre újabb rekordárbevételt és versenypiaci körülmények között az ágazatban szokatlanul magas profitot érnek el a NER-cégek. A Duna Aszfalt Zrt. például az elmúlt öt évben 5,4-szeresére növelte az árbevételét, és ezt a megugrást nem néhány milliárd forintos szintről hajtotta végre: a 2016-os 32,5 milliárdos árbevétel nőtt 2020-ra 175,4 milliárdra. Az évi 52 százalékos növekedési rátát bármely technológiai startup is megirigyelhetné.

A bevételek szinte teljes egészében a magyar államtól érkeztek: 2015 és 2020 között 458 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el önállóan a Duna Aszfalt Zrt.*, másokkal közösen pedig 987 milliárdot. Az árbevétel 570 milliárd volt ebben az időszakban. A közbeszerzések teljesítése a kihirdetéstől számítva jellemzően két-három évet is igénybe vesz, így lehetséges, hogy az árbevétel elmarad az elnyert szerződések összegétől. Másokkal közös tendereknél pedig a teljesítés jellemzően 20-80 százaléka kötődhet egy-egy nyertes céghez...

„HÁLA ISTENNEK, MEGGYŐZTEM PÉTERT EGY CSOMÓ KÉRDÉSBEN” – PÁROS INTERJÚ MÁRKI-ZAY PÉTERREL ÉS KOMJÁTHI IMRÉVEL

MÉRCE
Szerzők: BOGATIN BENCE, TÓTH CSABA TIBOR
2022.01.26.


Az MSZP baloldali pólusát képviselő Komjáthi Imrét kérte fel tavaly novemberben szakszervezeti kapcsolattartónak Márki-Zay Péter, az ellenzék deklaráltan konzervatív közös miniszterelnök-jelöltje. A két ellenzéki politikus a munka ellentétes oldaláról érkezett, ezért páros interjút kértünk a két politikustól, hogy megtudjuk, hogyan oldják fel a kettejük közti világnézeti különbségeket a közös programalkotás során.

A beszélgetésből kiderül többek között:

- Az ellenzék a kampányban többet beszélne a megélhetési kérdésekről, de a korrupció-témát sem engednék el.

- A dolgozóknak elsősorban szabadságot ígérnek, a jólétet hosszabb távú kérdésnek tartják.

- A Komjáthi által vezetett munkaügyi árnyékkabinet és a konzervatív szakértők által vezetett gazdasági szakértői csoport között nem voltak nagy viták a programalkotás során.

- A pártok meggyőzték Márki-Zayt arról, hogy az álláskeresési járadék meghosszabbítására legalább válság idején szükség van.

- A munkaidőkeretek munkáltató általi, egyoldalú meghosszabbítását lehetővé tevő törvényt is eltörölnék.

- Komjáthi nem gondolja, hogy sok mindenben egyetértene a miniszterelnök-jelölttel, ezért csalódástól sem tart, de már sok mindenben meggyőzte a MZP-t.

- Márki-Zay szerint Komjáthiéknak nincsenek túlzó követeléseik, ezért működik a közös munka.

A két politikust szerettük volna személyesen egy asztalhoz ültetni, ám Márki-Zay Péter pozitív koronavírus-tesztje miatt végül online bonyolítottuk le az interjút...

AZ OROSZ BÉKEAJÁNLAT: VISSZA 1997-BE, MAGYARORSZÁG NATO-TAGSÁGA IS SZŰNJÖN MEG

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.01.26.


A Kreml egy NATO-mentes régiót hozna létre Kelet- és Közép-Európában, az egykori szovjet blokk mára NATO-taggá vált országaiból. Az érintettek a szuverenitásuk durva megsértését hányják Moszkva szemére. A Brüsszellel szembeni szuverenitását körömszakadtáig védelmező magyar kormány hallgat, Orbán Viktor jövő héten Moszkvába utazik.

Az ukrajnai konfliktus feloldására tett ajánlatában Moszkva lényegében kiherélné a közép- és kelet-európai NATO-tagok védelmi garanciáit. Ahogy a magyar példa is mutatja, a Kreml követelése lényegében az érintett országok NATO-tagságának megszűnését jelentené. A szervezet és tagállamai csípőből utasították vissza az ajánlatot, de ha erre Moszkva is számított, akkor mi értelme volt? A szuverenitását az EU-val szemben olyan harcosan védelmező magyar kormány most nem szólalt meg az ügyben, Orbán Viktor a jövő héten Moszkvában találkozik Putyinnal.


Miközben az orosz csapatösszevonások, az aggasztóan konkrét előrejelzések és a szintén baljós diplomáciai lépések alapján úgy tűnik, hogy bármikor megindulhatnak az orosz páncélosok Ukrajna ellen, még mindig nem világos, hogy vajon Oroszország valóban meg akarja-e támadni délnyugati szomszédját, és az sem, hogy egy ilyen invázióval mit is akar elérni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt heti, a Washington Postban megjelent interjújában úgy tippelte, hogy Putyin „reálisan” újabb, oroszok által (is) lakott területeket, például az egymilliós Harkovot és térségét próbálhatja elfoglalni, netán a Krím-félszigetet vízzel ellátó csatornát akarja biztosítani.

A Foreign Policy által megkérdezett katonai szakértők szerint azonban az orosz haditervek fókuszában nem a területszerzés, inkább az ukrán haderők védelmi képességeinek és a NATO presztízsének megtépázása állhat. Klasszikus invázió helyett ezért inkább pusztító légi- és rakétacsapásokra, és azt követő határmenti tisztogató műveletekre lehet számítani.

A háborús fenyegetésre aztán Nagy-Britannia, az orosz kisebbségre hivatkozással végrehajtott agressziótól szintén tartó balti államok és az USA is elkezdte önteni – oké, csorgatni – a hadianyagot az országba, a Pentagon pedig 8500 amerikai katonával támogatná a NATO 40 ezer fős Gyorsreagálású Hadtestét. Szóval akár blöff, akár nem az állandóan lebegtetett orosz agresszió, elképzelhető, hogy beindul, vagy már be is indult egy öngerjesztő folyamat, ami végül valóban háborúba torkollik.

De mit is akarnak az oroszok? Ahogy azt a január eleji amerikai-orosz-csúcstalálkozó előtt részletesen is elemeztük, a válasz igen sokrétű. Egyfelől ugyanis a Kreml a diplomáciában sokszor játszik a zavarkeltésre, elbizonytalanításra, a szövetségi rendszerek megbontására. Ráadásul Putyinnak a pusztító koronavírus-járvány (a 144 milliós országban lassan eléri az egymilliót az áldozatok valós száma) és az egyre nyíltabb önkényuralom negatív visszhangjainak elnyomására is tökéletes eszköz az állandó kardcsörtetés.

Azonban a képlékeny tényezők sorából kiemelkedik egy régóta hangoztatott sérelem: a NATO keleti terjeszkedése...


A KORÁBBI HELYETTES ÁLLAMTITKÁR „NEM EMLÉKSZIK”, HOGY EGY PROTEKCIÓS VIZSGÁZÓRÓL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.01.26.


- A második Orbán-kormány hadjáratot indított a végrehajtók ellen, majd 2015-ben felállított egy új rendszert, ami tíz- vagy százmilliós éves profithoz segíti hozzá őket.

- Jeney Orsolya a régi-új igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert helyettese volt, dolgozott a végrehajtási törvényen is.

- Aztán közvetlenül kormányzati pozícióból átült egy végrehajtói irodába, sőt a Kar egyik vezetője lett.

- Székhelye történetesen Schadl György irodaházában van. Az azóta letartóztatott elnökkel folytatott beszélgetéseit rögzítették, de Jeney a 444-nek azt mondta: nem emlékszik azokra.

- Ez a Völner-iratokból készült sorozatunk hatodik nagy cikke, a fejleményeket itt követjük.

2010 szeptemberében az ötcsillagos sárvári Spirit Hotelben rendezett közgyűlést a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK). A szervezet működéséről készült, öt évvel későbbi minisztériumi jelentésben ez is szerepel a felesleges költekezés példái között, hiszen több mint 30 milliót tapsoltak el erre az egy rendezvényre.

De a kormányváltás után közvetlenül még nem volt ilyen feszült a hangulat. Sárváron tiszteletét tette a végrehajtást felügyelő igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert és a mindössze három hónappal korábban kinevezett helyettese, Jeney Orsolya. Répássy a Figyelő tudósítása szerint azt kérte, hogy rendezzék a konfliktusokat házon belül: „lehetőség szerint az önkormányzati keretek között legyenek megold­hatók a felmerült kérdések, problémák, ne le­gyen azokhoz szükséges rendszeresen külső panaszfórum igénybevétele vagy törvényes­ségi felügyeleti intézkedés”...

SZABÁLYTALAN FELVÉTELI, SZABÁLYOS MEGFÉLEMLÍTÉS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: KKERENYI
2022.01.24.


Január 22-én lezajlottak a központi középiskolai felvételik Magyarországon. Nem sokkal a vizsgák megkezdése után már fel is röppent a hír: egy budapesti iskolában szabálytalanságot találtak, így a magyar nyelv és irodalom feladatlapot nem tölthetik ki az ott megjelent diákok. 1-2 óra múlva már azt is lehetett tudni, hol történt mindez: a Kürt Gimnáziumban, ami egy alapítványi fenntartású iskola.

A járványhelyzetnek köszönhetően az idei felvételi körülményei a legnagyobb jóindulattal sem voltak ideálisnak mondhatóak. A sok előírás, a rugalmatlanság, a helyzet okozta feszültség magában hordozta a hibázás lehetőségét. Egészen biztos, hogy sok helyen történtek kisebb-nagyobb ügyetlenségek: nem lehetett másképp, egyszerűen azért, mert szinte lehetetlen minden elvárásnak egyszerre megfelelni úgy, hogy a vizsgán a gyerekek igényeit is figyelembe vegyék a jelenlévők.

Csak néhány dolog, amivel a felvételit szervező iskoláknak meg kellett idén küzdeniük:

- A járványhelyzet miatt a megjelent diákokat kisebb csoportokra osztva kellett elhelyezni a tantermekben. Minden teremben külön felügyelő tanárt kellett biztosítani, úgy, hogy az iskolák egyébként is tanárhiánnyal küzdenek, és most sokan betegek, még ha enyhe tünetekkel is

- A gyerekek közül néhányról egészen biztosan az utolsó pillanatban derült ki, hogy betegség miatt nem tud megjelenni. Ez nem egyszerűen azt jelenti, hogy ennyivel kevesebben vannak ott, hanem azt is, hogy minden egyes hiányzás rengeteg adminisztrációs pluszmunkát von maga után

- Az oktatási rendszerünk ezt a vizsgát kiemelten fontosként kezeli. Emiatt egészen biztos, hogy volt olyan diák, aki úgy döntött: inkább elmegy betegen, és megírja, mint hogy esetleg ezen múljon a továbbtanulása. Így minden vizsgázó és minden tanár úgy ült ott szombaton az ország érintett iskoláiban, hogy szembe kellett néznie a helyzet kimondatlan, de mindenki által ismert kockázataival.

- Bár az előírás szerint a gyerekeknek több kisebb csoportban kellett megírniuk a vizsgát, a feladatlapok ugyanúgy érkeztek csomagban, mint a korábbi években. Nem került volna semmibe úgy elkészíteni ezeket a csomagokat, hogy könnyen szétoszthatóak legyenek, de erre senki sem gondolt.

Ilyen feltételek mellett történt meg, hogy a Kürtbe váratlanul megérkező kormányhivatali ellenőrök súlyos szabálytalanságot találtak a vizsga lebonyolítása során: a magyar nyelv és irodalom feladatlapokat tartalmazó csomagot valaki a központilag meghatározott időpontnál hamarabb bontotta ki, és a kiosztást megkönnyítendő, kupacokba rendezte, hogy a termekbe már a diákok számának megfelelő mennyiség jusson belőle. Tény, hogy aki ezt tette, akár ki is szivárogtathatta volna a feladatlapok tartalmát a vizsga megkezdése előtt. Az is tény, hogy semmi ilyesmi nem történt: az egyetlen, ami azonnal nyilvánosságra került, percekkel az eset után, az a szabálytalanság ténye...

MIKECZ DÁNIEL: A JELENLEGI HELYZETBEN JÓ LENNE, HA MÁRKI-ZAY PÉTER IS TARTANA ÉVÉRTÉKELŐT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.26.


Évértékelők ideje van. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint évértékelő beszédében Orbán Viktornak olyan ívet kell húznia, ami sikert mutat. Az ellenzéknek viszont azt az ívet kell meghúznia, ami valójában azt mutatja meg, hogy a választásnak az az értelme, ne legyen kontinuitás, folytatólagosság a kormányzás szintjén. Az évértékelők segíthetnek meggyőzni azokat a szimpatizánsokat, akik nem biztos, hogy olyan erősen kötődnek az egyik vagy a másik oldalhoz. Mikecz Dániel szerint a jelenlegi helyzetben jó lenne, ha Márki-Zay Péter is tartana ilyent.


Kezdődik az évértékelő-vetélkedő?

– Igen, ilyenkor már szokás az előző évet értékelni, de nem csak a múlt évről van szó. Egy politikusnak azért fontos, hogy beszéljen a múltról, hogy meghatározza a jelen cselekvését, ami a jövőbe mutat. Nyilván, ami a jelenre vonatkozik, az a választás, és ami a jövőbe mutat, az az, hogy milyen ajánlatot adnak a választóknak. Ez a Fidesz esetében a „folytatjuk”. Orbán Viktornak egy olyan ívet kell húznia a beszédében, ami sikert mutat. Nyilván beszélni fog az előző év megpróbáltatásairól, amiket a koronavírus okozott, arról, hogy mit kezdett a kormány a nyomukban járó inflációval. Az ellenzéknek azt az ívet kell meghúznia, ami valójában azt mutatja, hogy a jelenben való cselekvésnek, tehát a választásnak pont az az értelme, hogy a múlt és a jövő között ne legyen kapcsolat, ne legyen kontinuitás, folytatólagosság a kormányzás szintjén. Magyarul, hogy váltsák le a kormányt...

284 MILLIÓT KAPOTT A KIADÓ, AMELY MEGJELENTETTE SEMJÉN ÉS BAYER VADÁSZKÖNYVÉT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.01.26.IN MEMORIAM


Elkerülhetetlenül drágulni fognak a könyvek a papírhiány miatt

Magyar specialitás, hogy – a legtöbb európai országgal ellentétben – nálunk továbbra is 27 százalékos adó terheli az elektronikus kiadványokat, míg a nyomtatott könyvek áfatartalma csupán 5 százalék.

Pusztába szórt brüsszeli kétmilliárd

Simonka falujának kudarcos beruházásai.

Félmilliárdért vesz budai villát a magyar állam

A villa eladója a fővárosi önkormányzat, amelynek nincs forrása a leromlott állapotú épület és terület rendbe tételére. Az állam az elővásárlási jogával élve egy magánszemély vásárlót előz be.

Külföldön csak a veszteséget termeli a kormány kedvenc útépítő cége

Bőven kárpótolja Szíjj Lászlóékat az, hogy itthon szárnyalnak. Meg ott van a jacht is.

A NER-kedvenc nyithat bányát Kiskunlacházán

A település polgármestere, Riebl Antal „kifejezetten ellenezte” a bányanyitást. Az ügyfélként bejelentkezett környékbeliek és a Levegő Munkacsoport észrevételeit azzal söpörték le, hogy elsősorban a tervezett beruházás ellen tiltakoznak és tartalmilag közel azonosak. A kötelező közmeghallgatást a veszélyhelyzet okán személyes megjelenés nélkül tartották meg.

Fa Nándor cége építi a Fertő tavi kikötő pontonrendszerét

Mivel a kikötőépítésre kiírt közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte 2020-ban, a vitorlázó tulajdonában lévő Fa Hajó Kft. valószínűleg a felcsúti cég alvállalkozójaként dolgozik a projekten.

Egy év után jött rá Bús Balázs, hogy összeférhetetlen két tisztsége

„Bús prototípusa a pozíció- és közpénzhalmozó fideszeseknek…”

“Hogy így gondolkodnak, arról a rendszer tehet, az kurvította el őket”

“A tao-rendszer ötlete nagyon jó lett volna. De sajnos nem arra lettek a pénzek elköltve, amire kellett volna. Az a baj, hogy ilyen mélységében kevesen látják a dolgokat. Az emberekkel sok mindent el lehet hitetni, és attól hasra esünk, hogy építettünk egy csarnokot 100 milliárdért. Tíz hasonló létesítménnyel is ez lenne a helyzet, ettől a játékosok versenyeztetése nem változik meg.“

Völner Pál egyelőre marad a frakcióban

“Ne idétlenkedjünk már!” – Kocsis Máté a Völner-ügyről. Videó.

Közszereplőt érintő kompromittáló adatokat, fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

Az RTL Híradó megkereste a DVD-n feltüntetett közszereplőt, aki azt mondta, hogy nem ismeri Schadlt, nem zsarolták meg és nem tudja elképzelni, hogy kompromittáló felvétel készült volna róla.

Az MTI villámtempóban számolt be Orbán kónyai családlátogatásáról

A videó 16:41-kor jelent meg Orbán oldalán, az MTI híre pedig 16:44-kor élesedett. Ez a tempó nem semmi ahhoz képest, hogy az ellenzék vezető politikusainak nyilatkozatai többnyire vagy nem ütik át az állami hírügynökség szerkesztőségének ingerküszöbét, vagy ha mégis, akkor az elhangzásuk után általában 1-2 órás átfutási időre van szükség, míg az MTI is lehoz egy-egy ellenzéki nyilatkozatot.

Senki sem támogatta Varga Zs. András előterjesztését a Bírói Tanácsban

A Kúria elnöke mellett Polt Péter helyettese és Répássy Róbert is hiába győzködte a bírókat, hogy ítéljék el az ellenzék alkotmányozási terveit.

Orbán Viktorhoz való kötődése miatt egyelőre nem adja el a 4iG-nek a Spacecom céget az izraeli védelmi minisztérium

Nemrég a DIGI magyarországi érdekeltségeit is megvásárolta a Jászai Gellért nevével fémjelzett 4iG, melynek a versenyhatósági vizsgálatokkal sem kellett bajlódnia, miután a magyar kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a felvásárlást.

Cáfolta az EU-biztos a fideszes vádakat

„Kibújt a szög a zsákból, vége a brüsszeli hazudozásnak!”

Jogállamisági per: három hét múlva hirdethet ítéletet az Európai Bíróság

A már mennyire szomorú és abszurd, hogy az országunknak, a hazánknak az lenne a jobb, ha elítélnék…

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN PUTYIN ÜGYVÉDJE AZ EU-BAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.26.


A rendszerváltáskor még az orosz csapatok kivonását követelte, manapság semmilyen rossz érzés nincs benne, amikor az autokrata Putyinnal parolázik. Lapszemle.


Frankfurter Rundschau

Orbán Viktor Putyin ügyvédje az EU-ban. Magyarországnak a kárpátaljai kisebbség miatt feszült a viszonya Ukrajnával, ugyanakkor szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amivel egyedül áll az unión belül. A politikus ilyen háttér mellett utazik a jövő héten Moszkvába. A rendszerváltáskor még az orosz csapatok kivonását követelte, manapság semmilyen rossz érzés nincs benne, amikor az autokrata Putyinnal parolázik. Pont akkor látogat az orosz fővárosba, amikor egész Európa aggódik az orosz csapatösszevonások miatt.

Szijjártó Péter azonban visszautasította a bírálatokat, mondván, hogy Magyarország nem lehet a kelet-nyugati viszály túsza. Szerinte hisztéria övezi az ukrán viszályt. Ám az igazság az, hogy Orbán nem csupán az unióban, hanem a Visegrádi Csoportban is Moszkva szószólója. Évek óta ellenzi pl. az Oroszország elleni szankciókat. Szorosan egyeztet az oroszokkal, amivel szintén egyedül van a 27-ek sorában.

Románia és Szlovákia fokozott NATO-jelenlétet akar az ukrán viszály miatt, ami dühíti Putyint, Magyarország ezzel szemben a keleti nyitás során keresi Moszkva közelségét és fokozza a gazdasági együttműködést.

Der Standard


Paul Lendvai Putyin legjobb barátjának minősíti Orbán Viktort a jövő keddi moszkvai út előtt, egyben a fatális rendszerváltás részének nevezi, hogy a magyar vezető eltávolodik a Nyugattól, annak jogi-erkölcsi normáitól. Az elemző teljesen normálisnak tartja, hogy a riasztó ukrán hírek hallatán a sajtó csak kevéssé foglalkozik a miniszterelnök külpolitikájával, pedig Orbán nemrégiben megtette, hogy egyetlen uniós és NATO-tagállam vezetőjeként szolidaritását fejezte ki a kazah elnöknek. Továbbá segítséget ajánlott fel, miután Putyin csapatokat küldött.

Sokat ígérő nyitány, mielőtt leül tárgyalni az orosz államfővel. A két ország szoros kapcsolatait tükrözi, hogy Szijjártó Péter a minap magas kitüntetést vehetett át az orosz fővárosban. Orbán a Nyugat-Balkánon is hasznos szövetséges Kreml számára, amikor a nyugati pozíciókat kell aláásni. A magyar biztos Von der Leyen téves döntésének köszönhetően kapta meg a bővítési területet, ám így épp úgy fel tudja karolni Boszniában az oroszbarát szerb nacionalista Dodik elszakadási törekvéseit, mint ahogy Észak-Macedóniában az ellenzéki jobboldali nacionalisták erőfeszítéseit. Sok EP-képviselő sürget vizsgálatot Várhelyi Olivér ellen.

Magyarország uraként és az alátartozó politikai-gazdasági klán vezéreként bűnöző autokráciát épített ki, ám így történelmi esélyt játszott el és a nemzetet zsákutcába vezette – írta Lengyel László, aki rendszerváltást követel. És miután módszeresen kirabolta az országot, a forint árfolyama pedig 40 százalékot esett, most az alapvető élelmiszerek árának rögzítésével, adócsökkentéssel, nyugdíj- és béremeléssel igyekszik megnyerni a választást. Ám Surányi György szerint ez a módszer olyan, mintha benzinnel akarna tüzet oltani.

Reuters

Az illetékes uniós biztos azt közölte, hogy Brüsszel már az áprilisi választás előtt javasolhatja az anyagi támogatás leállítását Magyarország és Lengyelország számára a jogállami gondok miatt. Az osztrák Hahn azzal érvelt, hogy a Bizottságnak az uniós szabályokra kell tekintettel lennie, nem törődhet azzal, egyes országokban mikor járulnak az urnákhoz az emberek. A jogállami mechanizmus kapcsán egyébként kifejezetten a szerkezeti alapot említette, tehát hogy ott fagyaszthatják be a pénzek folyósítását.

A szankciós mechanizmus révén az EU hatékony eszközhöz jut a demokratikus értékekért vívott harcban a két nacionalista és euroszkeptikus kormánnyal szemben, miután éveken át hasztalannak bizonyult a diplomáciai nyomásgyakorlás. De már visszatartja a koronalapból előirányzott milliárdokat, mert úgy ítéli meg, hogy magyarok esetében sokszor fideszes csókosok nyerik meg a közbeszerzési eljárást, a lengyeleknél meg a bíróságok függetlenségével van baj. Márpedig mindkettő azt jelenti, hogy nem megfelelő módon használhatják fel az uniós forrásokat.

Hahn egyébként megerősítette, hogy hiába járt le hétfőn a határidő, Varsó nem reagált a Bizottság jogállami aggályaira. Magyarországnak éjfélig kellett elküldenie a válaszát, de még nem tudni, hogy ez megtörtént-e. Mindenesetre uniós illetékesek nem gondolják, hogy ha be is futnak a levelek, azok bármi érdemi fejleményt tartalmaznának, mert egyik országban sem módosították a kifogásolt törvényeket.

Ha a Bizottság nincs megelégedve a két üzenettel, akkor egy hónapja van, hogy előkészítse az alapok leállítását, és tagországok a következő egy hónapban, minősített többséggel döntik el, hogy megszavazzák-e az intézkedést.

Bloomberg

Az unió azért kíván költségvetési fegyvert bevetni a magyar és a lengyel kormány ellen, mert fél, hogy az alapokat a demokrácia meggyengítésére és az EU elleni támadásokra fordítják. Egy bennfentes elárulta, hogy a mechanizmust már ebben a hónapban beélesíthetik, ha az Európai Bíróság kinyilvánítja, hogy a szabályozás nem jogellenes.

Hahn azt mondta, miután Brüsszelben mindezidáig hiába várnak a lengyelek reakcióra a jogállami kifogások ügyében, hogy akkor most küldenek egy emlékeztetőt. Ám a történetet nem lehet a végtelenségig húzni, tette hozzá. Mindenesetre a Bizottság tárgyalások útján szeretne megfelelő megoldásra jutni. De ha nincs válasz, az is válasz, jegyezte meg.

Egyben azonban reményét fejezte ki, hogy Lengyelország szintén a rendezést szorgalmazza. Az unió különben a múlt héten ultimátumot intézett Varsóhoz, mármint hogy 45 napon belül fizesse meg tartozását, miután az EUB napi egymillió eurós bírságot szabott ki, amiért a Morawiecki-kabinet figyelmen kívül hagyta a bíróság verdiktjét és nem számolta fel az engedetlen bírák megrendszabályozására kitalált fegyelmi kamarát. Ezen felül már folyamatban van, hogy visszatartsanak közösségi támogatásokat, mivel a lengyel fél napi félmillió eurós bírságot volna köteles leróni, mert nem záratta be a cseh határon lévő lignitbányát, noha arra szintén kötelezte az Európai Bíróság.

Independent

A brit miniszterelnök kifejtette az alsóház vitájában, hogy országa csapatokat kíván küldeni Kelet-Európa védelmére, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, az egyetlen kérdőjel Magyarország. Mert ott e pillanatban nem világos, mit is lehet csinálni. Ezzel együtt szerinte nem kétséges, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát. Azzal vádolta Moszkvát, hogy az nyers erővel igyekszik rávenni békés népeket elfogadhatatlan követelései teljesítésére.

Mint monda, nem szabad megengedni, hogy Putyin azt higgye: képes lesz akárcsak egy kicsiny sávot is elragadni Ukrajnától. Azt ugyanakkor kizárta, hogy brit katonának lépnének ukrán földre, hiszen Kijev nem tagja az Észak-Atlanti Szövetségnek, kiképzők és fegyverszállítások formájában nyújtott segítség nagyon is lehetséges.

Óvott attól, hogy a Kreml a földgázzal zsaroljon. Szerinte ha bekövetkezik a vérontás, annak méretei ahhoz hasonlíthatóak, mint ami Csecsenföldön és Boszniában lejátszódott. Ám ha az orosz vezetés tovább megy ezen az úton, akkor sok orosz anya hiába várja majd vissza fiát a frontról – mutatott rá.

Neue Kronen Zeitung

Az osztrák külügyminiszter ahhoz hasonlítja az ukrán helyzetet, mint amikor a Szovjetunió 1956-ban leverte a magyar forradalmat, illetve 68-ban a Prágai Tavaszt. Schallenberg szerint Putyin próbálja visszaforgatni az idő kerekét, de pont az ellenkezőjét éri el: egyre több szomszédját tereli az EU és a NATO felé. Ugyanakkor a fenyegetőzés annak beismerése, hogy a Kreml kudarcot vallott. Ám ettől még a veszélyt nagyon is komolyan kell venni.

Beszámolt arról, hogy a Nyugat gazdasági és pénzügyi szankciókon dolgozik és azok igencsak fájdalmasak lesznek. Viszont arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország nélkül nincs tartós stabilitás a földrészen. Attól ellenben óvott, hogy ne adják meg a használatbavételi engedélyt az Északi Áramlat 2 földgázvezeték számára, mert szerinte félő, hogy az bumeránghatást váltanak ki. (Az építkezést részben az OMV finanszírozta.)

Arra a kérdésre, hogy Putyin akkor most kifogástalan demokrata, ahogyan a volt német kancellár Schröder jellemezte vagy inkább gyilkos, amit meg Biden mondott róla, az osztrák diplomácia azt válaszolta, hogy az igazság valahol a kettő között van.

Der Standard


A nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja uniós szankciókat javasol a jobboldali-radikális szerb kisebbségi vezető ellen, Schmidt szerint ez a módszer célravezető volna a szakadár törekvések meghiúsítására és meg lehetne nyerni hozzá az összes tagállam támogatását. Dodik miatt a köztársaság a legsúlyosabb válságát éli át az 1995-ös háború óta. Merthogy a politikus a szerb nacionalisták céljait követve próbálja szétverni az egységes államot, hogy azután a Republika Srpska Belgrádhoz csatlakozzon.

Az USA nemrégiben már büntető lépéseket rendelt el Dodik ellen, mondván, hogy az veszélyezteti az ország stabilitását és területi egységét, továbbá kliensrendszert alakított ki, amelyből ő maga is vastagon lehúzza a sápot. Az EU azonban idáig nem sorakozott fel az amerikai megtorló intézkedések mögé, annál is kevésbé, mivel az Orbán-féle jobboldali populisták támogatják a szerb politikust.

FAZ

Rákapcsolt a kamatemelésre a Magyar Nemzeti Bank, mert meglódult az infláció, ám elemzők kétségbe vonják az MNB helyzetértékelését, miszerint az áremelkedés már elérte csúcspontját és mostantól nő a reálkamat. A Commerzbank úgy véli, a jegybank kullog az események után, mert valóban legmagasabb pontjukhoz közelítenek az árak, de jóval meg fogja haladni a várakozásokat. Az eredmény kisebb reálkamat lehet, mint ahogy az a piacok beárazzák. Szakértők ennél fogva arra számítanak, hogy az alapkamat tovább növekszik. A Capital Economics egy közgazdásza úgy nyilatkozott, hogy a következő hónapokban 3,5-4 százalékra megy fel az irányadó kamatláb.

Die Presse

Egy bécsi kutató intézet szerint új menekültválság fenyegeti Európát, holott annak van épp elég gondja, a járvány, az ukrán háborús veszély, a klímaváltozás és az infláció miatt. Ám a Nemzetközi Migrációpolitikai Központ éves előrejelzése arra figyelmeztet, hogy már tavaly nőtt az illegális migránsok száma, összesen 200 ezer határsértésről tudni, ami 57 százalékkal több, mint 2020-ban.

Az agytröszt igazgatója, Spindelegger volt külügyminiszter és néppárti alkancellár azt mondja, hogy a folyamatot gerjeszti a kiinduló országokban, így mindenekelőtt az Afganisztánban uralkodó instabilitás, illetve a járvány. Így arra kell számítani, hogy legalább fél millió afgán kerekedik fel. Ezek az emberek különben általában odatartanak, ahol honfitársaik már többé-kevésbé stabilan berendezkednek. Ebből a szempontból elsősorban Németország, Svédország és Ausztria jön szóba.

Felerősödött, hogy újra meg újra megpróbálkoznak olyanok, akiknek nincs esélyük a befogadásra, de igyekeznek bejutni a tömeggel. Korábban úgy volt, hogy a kérelmezők egyharmada kapott menedéket, de napjainkban már háromnegyed kap elutasító választ. Ez viszont az embercsempészek kezére játszik. A magyar-szerb határ az ilyen bandák egyik fő működési területe.

MOST, HOGY ÉN IS ARRA KÉNYSZERÜLTEM, HOGY KIHAGYJAK EGY HETET, FELÜDÜLÉS VOLT A GYEREKEK KÖZÖTT LENNI

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.01.24.


Mai órám

Most, hogy én is arra kényszerültem, hogy kihagyjak egy hetet, felüdülés volt a gyerekek között lenni. Annyira jó gondolataik vannak…Nagyon szeretem figyelni is őket, ahogy alkotnak, ahogy egymással kommunikálnak. Ma pl. az óra vége fele, mikor már egyénileg beszélem át a rajzokat velük, az egyik elsős fiúcskát, aki már készen volt, megkértem, mutassa meg egyik kis társának, hogy ő hogy színez ki egy formát, teljesen betöltve, és nem túlszaladva a formákon, mert a másiknak bizony túl nagy ívűek a mozdulatai… Boldogan vállalta. (Sokszor használom ezt, hogy egymásnak segítsenek, osszák meg a tudásukat, tanítsák egymást… nagyon fejlesztő.)

Hallom közben, ahogy magyarázza: „tudod, az a baj, hogy sietsz. Nem az számít itt, hogy ki van kész elsőnek…hanem, hogy milyen szép lesz a rajz.” Mondja ezt ő, aki azért rettentően igyekszik, hogy lehetőleg mindig ő legyen kész elsőnek…

A mai feladat olyan mese volt, amiben nagyon sok területet érintettünk. Voltak benne szabályok, és szabad rész is, ahogy ezt szoktuk. Hogy a tudatos fejlesztés és az önálló döntés is szerepet kapjon.

Ma a térkitöltés fejlesztése mellett a színek egymásra hatásának megtapasztalása volt a fő cél.

Meséltem nekik helyekről, ahol úgy építkeznek, hogy nem vágják ki a fákat, hanem oda építik a házakat, ahol nincs fa. Az utakat is úgy tervezik, hogy elkerüljék a fákat. Meséltem, hogy még olyan is van, ahol egy-egy nagy fa köré épül egy ház…. Szépen megfogalmazták, miért fontos vigyázni a fákra (környezettudatosság fejlesztése.)

A mi képünkön három domb adta meg a kompozíciót, amin el kellett helyezniük nyolc házat és nyolc fát (szabálykövetés.) Megint gyakoroltuk a számolást is, hány van még hátra, mennyit kell még rajzolni, hogy nyolc legyen, stb. (koncentráció: matematika). A házak típusánál náluk volt a döntés, de átismételtük, hogy milyen sokféle épület van, formáját, és funkcióját tekintve is. Aztán jött az úthálózat…minden házhoz kellett útnak vezetni, kikerülve a fákat (tervezés). Itt kicsit kitértünk az útburkolatokra, felidéztük, milyen térburkolatokat láttak már (vizuális memória fejlesztése), ezt ábrázolták is. A végén már csak arról meséltem, hogy itt, ahol ennyire vigyáznak a fákra az állatok is boldogan élnek, pl. minden fának van egy madár-lakója. Nyolc fának éppen nyolc. Aztán voltak, akik még járművekkel, emberekkel népesítették be, mesélték tovább, már egyénileg.

A többi már technika: mivel alkoholos filccel dolgoztunk, ami nem oldódik vízben, a következő lépéshez kármin, sárga és kék tust vettünk elő, vizes vattával ezekkel törölték át a rajzot…. szóval, most nem a formák színezésével kezdtünk, hanem az volt a második lépés. Filctollal dolgoztak, próbálgatva az áttetsző színek egymásra színezését (színismeretek elmélyítése). A dombok elkülönítéséhez volt, aki sávosan színezett, „szivárványdombokat” varázsolva, de jól működött a pöttyözés is, szépen formálva a pöttyöket, amelyek különlegessé tették a dombokat. (Mindkettő a finommotorikát fejlesztette.)

Szép rajzok születtek, élvezetes óra volt. A nagyobbak közül is volt, aki ebben a feladatban dolgozott, más még egy színkontrasztra épülő feladatot fejezett be… az alsó-felső világ meséjében.