2020. május 18., hétfő

A LEVEGŐVÉTELHEZ ELÉG, A TÚLÉLÉSHEZ NEM BIZTOS

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2020.05.18.


Kíváncsiak voltunk, miként tudtak segíteni a fővárosi és a kerületi hatóságok helyi vállalkozóknak a mostani válsághelyzetben a bérleti szerződések megtartásában, illetve a díjak kifizetésében. Kiderült, hiába az igyekezet, így is voltak vállalkozók, akik elvéreztek a járványhelyzet idején.

A magyar társas vállalkozások több mint 40 százalékát tömörítő Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemrégiben online felmérést végzett a fővárosi vállalkozások körében. Arra volt kíváncsi, melyek azok a területek, ahol a kis- és középvállalkozások a legnagyobb segítségre szorulnak. Kiderült, hogy a cégek pénzügyi problémákkal küzdenek, se megtakarításuk, se válságtervük nincsen.

A kormány segítsége sem ért el mindenkit. Például hiába döntött úgy a kabinet még március közepén, hogy helyiségbérleti szerződést nem lehet felmondani, sem a bérleti díjat megemelni, ez az intézkedés csak bizonyos szektorokra igaz: a turisztikaira, a vendéglátó-, a szórakoztató-, a filmiparira, a szerencsejátékkal, az előadóművészettel, a rendezvényszervezéssel és a sportszolgáltatással kapcsolatosra. A többieknek a veszélyhelyzet idején is fizetniük kellett, hacsak nem tett a bérlő velük kivételt, vagy engedte el a fizetést a nehezebb hónapokra.

Összeszedtük, hogy Budapesten miként vészelték át a kereskedők a járványt, tudtak-e bérleti díjat fizetni, kaptak-e kedvezményt, ha igen, mennyit és mire számíthatnak, ha a fővárosban is újraindulhat az élet...

MIÉRT ÁLLT LE A VILÁG AZ ÚJ VÍRUS MIATT, HA A KORÁBBIAK ENÉLKÜL IS ELTŰNTEK?

INDEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2020.05.18.


Vírusok jönnek és mennek, némelyik súlyosabb betegséget okoz, másokat alig veszünk észre; van olyan, amelyiket könnyű elkapni, de van, amelyik nehézkesebben terjed. Mára világossá vált, hogy a tavaly év végén feltűnt új koronavírus nemcsak egy köszönés erejéig tette tiszteletét, hanem hosszabb távra kell berendezkednünk ellene.

De hogy lehet, hogy a mostani járvány elől szinte a világ minden országában bezárkóztak az emberek, mégse akar lecsengeni, és mindenki a vakcinára vár, miközben a vírus közeli rokonai sokkal halálosabbak voltak, mégis sokkal gyorsabban eltűntek? A válasz rengeteg tényezőtől függ, és ezek közül a mai napig nem ismerjük mindet, de az elmúlt évtized járványai így is sok tanulsággal szolgálnak...


ITT OLVASHATÓ

A KUTYA, A MACSKA ÉS A COVID-19

ZÁLLATORVOS BLOGJA
Szerző: Zállatorvos
2020.04.28.Valósidejű adatok a járványról:
Johns Hopkins CSSE: http://bit.ly/32dR2F9
Worldometers:
https://www.worldometers.info/coronav...
BNO news: http://bit.ly/2P8Ps1U

Hivatkozások: Az új, vuhani koronavírus receptorfelismerési
képessége a SARS-víruson végzett
kutatások alapján (Wan és tsai):
https://bit.ly/2xgsbWc
SARS-vírus okozta fertőzés macskákban és
görényekben (Martina és tsai):
https://www.nature.com/articles/425915a
Macskák, kutyák, görények és más háziasított állatok fogékonysága a SARS-CoV 2-re (Shi és tsai): https://science.sciencemag.org/conten... SARS-CoV-2 fertőzés hiánya COVID-19-betegek közelében élő kutyákban és macskákban (Temmam és tsai): https://www.biorxiv.org/content/biorx... SARS-CoV-2 neutralizáló ellenanyagok macskában: egy szerológiai vizsgálat (Zhang és tsai): https://www.biorxiv.org/content/biorx... Idexx szűrővizsgálatok: https://www.idexx.com/en/about-idexx/... Antech szűrővizsgálatok: https://www.antechdiagnostics.com/news# USA Mezőgazdasági Minisztérium közleménye a New yorki pozitív macskákról: https://www.aphis.usda.gov/aphis/news... A Bonni Egyetem vizsgálata a környezetben túlélő vírusokról (újságcikk): https://bit.ly/3eUqf6L A SARS-CoV-2 és SARS-CoV-1 aeroszolos és felületi stabilitása (van Doremalen és tsai): https://www.nejm.org/doi/full/10.1056... Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) a COVID-19-ről és az állatokról: https://bit.ly/2KDYXUe A Kisállatgyógyászok Világegyesülete (WSAVA) a COVID-19-ről és az állatokról: https://bit.ly/2KDytSP A Kisállatgyógyászok Világegyesülete (WSAVA) a COVID-19-ről és az állatokról (YouTube webinar): https://www.youtube.com/watch?v=lMCYL... A Nemzetközi Macskaegészségügyi Társaság (ISFM) állásfoglalása a COVID-19-cel kapcsolatban: https://icatcare.org/covid-19-dont-st... Az amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) a COVID-19-ről és az állatokról: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-... Fürdessünk állatot?: https://www.youtube.com/watch?v=sk6IM... Az első pozitív kutya története (újságcikk): https://www.scmp.com/news/hong-kong/h... https://www.scmp.com/news/hong-kong/h... https://www.scmp.com/news/hong-kong/h... https://www.scmp.com/news/hong-kong/h... https://www.scmp.com/news/hong-kong/h... Hasznos infók: A magyar állam hivatalos tájékoztató oldala: https://koronavirus.gov.hu/ Wikipedia (angol) a járványról: http://bit.ly/39Pxt8B MedCram orvosi YouTube csatorna rendszeresen frissülő update-ekkel konteók nélkül: https://www.youtube.com/user/MEDCRAMv... John Campbell nyugalmazott ápoló vlogja: https://www.youtube.com/user/Campbell... A WHO COVID-19 oldala: https://www.who.int/emergencies/disea... A WHO által javasolt óvintézkedések: https://www.who.int/emergencies/disea... Vírus és baktérium közti különbség: https://youtu.be/EHbTqMbHxwk

ITT NÉZHETŐ MEG

EMBERÉLETEKBEN MÉRHETŐ A FIDESZ BÉNÁZÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: TÓTH BERTALAN
2020.05.18.


Sokak szerint, mérhetetlen a kár, amit a Fidesz kormányzása Magyarországnak okoz. Én más véleményen vagyok: szerintem a kár nagyon is mérhető. Elsősorban – sajnos – emberéletekben. A kormány nem tett semmit a koronavírus-járvány megelőzése érdekében, és legalább kéthetes késéssel lépett a megfékezésére.

Éppen azokat a lépéseket nem tette meg, amikkel más országokban a járványt sikeresen fékezték: a fertőzöttek és potenciális fertőzöttek megfelelő elkülönítését, kapcsolataik nyomon követését és tesztelését.

A járványnak leginkább kitett egészségügyi dolgozókat és az otthonokban sokan együtt élő idős embereket és gondozóikat sem tesztelték – az ellenzék és az orvosok ismételt figyelmeztetése ellenére. De nem látták el őket időben megfelelő védőfelszereléssel sem – ezeket, ki tudja, miért, raktárakban halmozták, amíg soknak a szavatossági ideje is lejárt.

Kapkodó, indokolatlan és sokszor teljesen irracionális lépéseket viszont tettek: magatehetetlen, állandó ápolásra szoruló betegeket tettek ki a kórházakból, konténerkórházat építettek – azóta is üres –, teljesen indokolatlanul rendőrködtek, és mindvégig eltitkolták – ma is titkolják – a járvánnyal és következményeivel összefüggő adatokat.

Szembetűnő, hogy a vírusban elhunytak halálozási aránya Magyarországon négy-hatszorosa a környező országokénak, miközben állítólag nálunk kevesebb a fertőzött.

Az adatok eltitkolása azt mutatja: a kormány nem hajlandó még csak szembenézni sem a valós helyzettel.

Kisgyerekek szoktak a takaró alá bújni, meg a szemüket eltakarni, hogy ne lássák azt, ami rémisztő. Meg a magyar kormány.

Csakis a magyar embereket illeti köszönet bölcs óvatosságukért és fegyelmezettségükért, hogy nem terjedt még jobban a járvány!

Az emberéletekben okozott káron túl, a kormány számláján az embereknek okozott személyes kár is ott van: a kivéreztetett egészségügy miatt, alapellátás nélkül maradt betegeké, a kórházból kitett súlyos betegek családjáé, a szociális ágazat dolgozóié, akiktől, hiába vannak a leginkább kitéve a fertőzésnek és hiába hozzák a legtöbb áldozatot, sajnálja a kormány az egyszeri 500.000 forintos juttatást, a béremelésükről meg hallani sem akar. Ott a szülők kára, akik semmit nem kapnak azért, mert otthon kényszerültek maradni gyermekükkel az iskolák bezárása miatt.

Azok kára, akik elvesztették a munkájukat és nem, nem ad nekik a kormány 80 százalékos bérpótlást, mint bárhol Európában. Azoké, akik egy fillérhez nem jutottak mostanáig, és akik legfeljebb három hónapig juthatnak álláskeresési támogatáshoz, majd ha egyáltalán oda jutnak.

De ott van a nyugdíjasok egyéni kára is, akik képtelenek megfizetni a csaknem nyolc százalékkal megdrágult alapélelmiszereket. A kormány szerin,t be kell érniük az év eleji 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel. Sem a legalább 6,5 százalék-os visszamenőleges emelést nem kapják meg, sem a beígért 53. heti nyugdíjat vagy az ősszel esedékes nyugdíj-kiegészítés előre hozott kifizetését, de a kisnyugdíjasok sem az egyszeri, 20.000 forintos támogatást. És persze szó sincs nyugdíjrendezésről.

Ezek nagyon is mérhető károk; de még arról nem is beszéltünk, hogyan károsították meg a védekezésben oroszlánrészt vállaló önkormányzatokat – az októberi választás eredményeit felülírandó: először a gépjárműadó- és parkolási bevételeket vették el tőlük, aztán Ferencvárostól és Józsefvárostól a fejlesztési forrásaikat, Gödtől a Samsung-gyár területét és bevételeinek egyharmadát. Aztán ez annyira megtetszett nekik, hogy minden 5 milliárd feletti beruházást a fideszes megyei önkormányzatokhoz rendeltek, súlyos károkat okozva az ellenzéki önkormányzatoknak – no meg leginkább persze az ott élő embereknek.

Mi ez, ha nem visszaélés a felhatalmazási törvénnyel?
...

MÉG FEL SEM OLDOTTA A RENDELETI KORMÁNYZÁST, DE MÁR BOCSÁNATKÉRÉSRE SZÓLÍTJA FEL KIRITKUSAIT A KORMÁNYFŐ – A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.05.18.


Csernyánszky Judit olyan külföldi újságokat szemlézett, melyek a járványról, illetve azok végéről írtak - fókuszban Magyarországgal.

Hír lett a nemzetközi médiában a budapesti kijárási korlátozás eltörlése, szinte azonnal, így a New York Times is beszámolt a Reuters tudósítása alapján a hétvégén. Kiemelve egyrészt azt, hogy a vidéki nyitást követően két héttel később indult újra az élet a fővárosban, illetve azt, hogy a szájmaszk viselése még kötelező, hogy az időseknek fenntartott délelőtti három órás vásárlási sáv továbbra is érvényben marad. A szakaszos nyitásról a cikk megjegyzi, hogy az feltehetően még nagyobb károkat okoz a gazdaságnak, a Reuters becslése 4%-os GDP csökkenéssel számol.

Az orosz kormány által favorizált Russia Today azonban más összefüggésbe helyezi a nyitást. Összegzi a fertőzöttek és az elhunytak adatait és megállapítja, hogy az az Orbán, akinek egyfolytában feszült a kapcsolata az Európai Unióval, mert nem hajlandó befogadni menekülteket, a pandémia idején is a címlapokra került. A korlátlan időre megszavazott rendeleti kormányzást minden eddiginél erőteljesebben kifogásolta Brüsszel, mint az autoriter rendszer felé tett újabb lépést. Itt az ideje a bocsánatkérésnek, idézi a portál a kormányfőt, aki pénteki rádiós interjújában visszavágott kritikusainak. Hisz az egyszemélyi kormányzási felhatalmazás jogát a járvány elmúltával visszaadja május végén. A cikk azonban nem teszi hozzá, hogy ennek eshetőségéről Belgrádban, a szerb elnökkel folytatott találkozó során beszélt, és hozzátette – amit viszont kétszer is idéz az orosz portál: mindenkinek ad esélyt arra, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért. Az „ideje bocsánatot kérni” téma olyannyira fontos lett, hogy külön szentelt neki egy másik cikket a Russia Today.

Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő szintén ezen a témán lovagolt, és nem magyar újságnak, hanem az amerikai szélsőjobbos portálnak tekinthető Breitbartnak, pontosabban annak európai, londoni kiadványának adott interjút ennek kapcsán, ahol csak megismételte, mit mondott Orbán Viktor Belgrádban. Persze a cím itt is az orosz hírportáléhoz hasonlít: a kormányfő készséggel veszi, ha bocsánatot kérnek tőle a diktátori vádaskodások miatt. A cikk szerzője állítja, hogy sok országban vezettek be rendkívüli hatalmat a rendkívüli helyzetben, amelyek csorbították az emberi szabadságjogokat és a parlamentáris törvénykezést, azonban Magyarországot állították egyedül emiatt pellengérre Brüsszelben, míg Emmanuel Macron globalista vezetőnek még az Orbánénál is súlyosabb intézkedései észrevétlenek maradtak. Kovács Zoltán az alaptörvényre is hivatkozott nyilatkozatában, ami eleve garantálja, mondta, hogy korlátozott ideig kormányozható rendeletileg az ország.

A BBC Hard Talk podcastjének vendége, David Milliband volt brit külügyminiszter Orbán Viktor illiberális kormányzásával példálózott, amikor Steven Sucker arról vitatkozott, a koronavírus válságkezelésében milyen típusú vezetők emelkedtek ki. Borzasztónak nevezte azt a példát, amit Orbán Viktor úgynevezett illiberális demokráciája képvisel, ami nacionalista, idegengyűlölő, és aki aggódik az Európai Unió jövőjéért, azt nyugtalanítja, amit Magyarországon lát – fogalmazott David Milliband, elismerve, hogy Kína a maga autokráciájával jól kezelte a válságot, ugyanakkor Trump válságkezelése egy óriási bukás, noha már őt sem tekinthetjük a szó amerikai értelmében vett demokratikus vezetőnek. Úgy fogalmazott, Amerika valóban első lett, de a koronavírus válság félrekezelésében és a járvány okozta drámai statisztikákban.

A moszkvai székhelyű Infox orosznyelvű portál induló anyaga volt pár órája, hogy – méghozzá múlt időben fogalmazva – a koronavírus szétverte az egységes Európát. Ugyan azzal kezdi, valóban korai mérleget vonni, de a koronavírus próbára tette Európát, és az Unió nem biztos, hogy túléli ezt a válságot. Belső ellenállók, akik belülről rombolják az egységet, mindig is voltak, azonban most egymással perlekednek a tagállamok. Hat, romboló jelenséget sorol fel érvei közt, amelyek a brit elemző, Charles Grant elméletén alapulnak. Beszél a deglobalizációról, kétli, hogy a lezárt schengeni határokat újranyitják az első vírushullám megfékezésével. A Kelet-Nyugat éleződő ellentétéről szólva Magyarországot a románokkal és a lengyelekkel együtt említi, mint akik aligha fogják megváltoztatni migrációs politikájukat, a járvány következében inkább szigorítani fognak rajta. Ugyanakkor Észak és Dél problémája is súlyos, mert az olaszok és a spanyolok a legnagyobb bajban sem kaptak elég uniós támogatást, s a portál szerint ők akár el is hagyhatják az euro zónát, de akár magát az uniót is – olvasható az orosz írásban.

„HAZUGSÁG, HOGY A CSŐDTŐL MENTETTE MEG AZ ÁLLAM A BALATONI HAJÓZÁSI TÁRSASÁGOT”

24.HU
Szerzők: VITÉZ F. IBOLYA, MÁZSÁR TAMÁS
2020.05.18.


Széchenyi István megfordul a sírjában – mondja a Bahart volt vezérigazgatója, miután a balatoni települések már csak távolról szemlélhetik, ahogy eddigi befektetésük a nullával lesz egyenlő.

A társaság bevételei valóban folyamatosan növekedtek az elmúlt években, azonban idén a cég a járványügyi helyzetből adódóan – sok más turizmusból élő vállalkozáshoz hasonlóan – rendkívül nehéz helyzetbe került

– a többi között ezzel magyarázta Szabadics Zoltán a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke a 24.hu-nak, miért volt szükség a cég reorganizációs tervére, benne a vagyoneladásra, amelynek áterőltetése miatt azóta sem csitul a vihar a balatoni önkormányzatok körében.

Tíz napja a 75 százalékos tulajdonos Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. megszavazta azt a reorganizációs tervet, amely négy kikötő, két kemping és egy szálló eladásával, valamint a vitorláskikötők bérbeadásával operál, a befolyó 2,2-2,8 milliárd forintot pedig a hajózási üzletág fejlesztésére szánja. Ezután csak személyszállítást végezne a Bahart, a többi üzletágat leválasztanák, illetve értékesítenék. Ez azt jelenti, hogy „megszabadulnának” a nyereséget termelő tevékenységektől, és megmaradna a magában veszteséges személyszállítás. Arra közszolgálati szerződést kötnének, magyarul a veszteséget az adófizetők pénzéből állják majd, valahogy úgy, mint a MÁV vagy a BKV esetében.

A szerencsés magánbefektetők viszont kikötőkhöz, illetve értékes ingatlanokhoz juthatnak. Nem csoda, hogy az önkormányzatoknak nem tetszik a kormány elképzelése, még a fideszes polgármesterek sem támogatták a reorganizációs tervet...

BEZÁRKÓZTAK, SZORONGTAK, KICSIT HÍZTAK, KICSIT SZEGÉNYEBBEK LETTEK – ÍGY ÉLTÉK MEG OLVASÓINK A VESZÉLYHELYZETET

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.05.18.


Magyarországon néhány ezer fertőzöttet tartanak nyilván, ám a koronavírus-járvány a társadalom egészét testközelből érinti. A hvg.hu felméréséből kiderül, olvasóink mekkora hányada veszítette el az állását, hányan küzdenek napi szinten szorongással, de arról is megkérdeztük őket, mit gondolnak a veszélyhelyzetben meghozott intézkedésekről. A hvg.hu nagy karanténkérdőívének első értékelése.

Jelentősen befolyásolja a magyarok életét a több mint két hónapja tartó veszélyhelyzet – derül ki a hvg.hu járvánnyal kapcsolatos felméréséből. Az oldalunkon egy hete felkerült kérdőív válaszadóinak mindössze 8 százaléka nem érzi azt, hogy veszélyes lenne a mostani helyzet, egyharmaduk látja úgy, ésszerű magatartással nem kell különösebben tartani a járványtól. Egy másik harmaduk (34) elsősorban az időseket félti, csaknem egynegyedük azonban reálisnak tartotta, hogy pusztító járvány tör be.

Érdekes, hogy az óvatosságot elsősorban nem a személyes tapasztalatok motiválták. A kérdőívünket kitöltőknek csak szűk egyötöde számolt be arról, hogy környezetében megjelent volna a járvány. Ennek a csoportnak nagyjából a fele (az összes válaszadó 10 százaléka) tapasztalt magán gyanús tüneteket, de nem tesztelték le, válaszadóink 0,2 százalékánál igazolták a fertőzést. 11 százalék ismeretségi körében vagy rokonságában volt példa hatósági karanténra, kórházi ápolásról vagy halálesetről a környezetében összesen 6 százalék számolt be...

ÚJRAÍRNÁK A TÖRTÉNELMET A KÁOSZBAN – FORGÁCS IMRE VOLT MINISZTER: NEMZETI ALAPON NEM LESZ VAKCINA A KORONAVÍRUS ELLEN

168 ÓRA
Szerző: SEBES GYÖRGY
2020.05.17.


Miután a populista politikusok a kormányzáshoz általában nem, csak a gyűlöletkeltéshez értenek, úgy gondolják, hogy a jelenkor történelmét is át kell írniuk. Többek között ezzel magyarázza Forgács Imre politikai elemző, a Bajnai-kormány egykori minisztere, hogy a Fidesz politikusai szerint 1990-ről ma már bármilyen ostobaságot lehet állítani. Beszélgetésünkből kiderül, az sem lepi meg, hogy a populisták törzsszavazói szinte vallásos hittel rajonganak kedvenceikért.

A jelenlegi parlament kormánypárti többsége május elején a saját sikereként ünnepelte az újra szabadon választott Országgyűlés harminc év előtti megalakulását. Miért lehetett ez számukra ennyire fontos?

A magabiztos, nagyhangú nyilatkozatok ellenére a kormány komoly bajban van. A koronavírus-járvány sokkolta az egész világot. A válságkezelésről azonban azt is tudni kell, hogy az nemcsak orvosszakmai, hanem egyúttal bonyolult közigazgatási feladat is. Naponta szembesülhetünk az Orbán-kormány hozzánemértésével: úgy rendelik el például a szakorvosi ellátás újraindítását, hogy annak a minimális háttérfeltételeit sem biztosítják. Miután ezeken a területeken, például a védőfelszerelésekkel való folyamatos ellátásban káosz uralkodik, a figyelem elterelése céljából az elmúlt harminc év történelmének újraírásával próbálkoznak. A Fidesz politikusai úgy gondolják, hogy 1990-ről ma már bármilyen ostobaságot lehet állítani. Történelmi megemlékezés címén újra divatba jött a kommunistázás. A harminc évről szóló országgyűlési dokumentumban például azt írták, hogy az új törvényhozásnak a kommunisták által lepusztított, szellemileg és lelkileg megnyomorított országot kellett helyreállítania. Aztán persze jöttek a tiszta tekintetű fiatal demokraták, és minden jóra fordult.

Az ünnepi ülésen elfogadott politikai nyilatkozat lényegében azt állítja, hogy csak 2010 után, az új alaptörvény jóvoltából sikerült szakítani a posztkommunizmussal. Ez valóban így van?

A „posztkommunizmus” fogalom használatának eleve nem sok értelmét látom. Magyarországon a hetvenes évektől senki nem beszélt kommunizmusról, legfeljebb voltunk néhányan – akkori fiatalok –, akik valamiféle élhető szocializmusban reménykedtünk. Azt hiszem, a mai magyar „haveri kapitalizmus” láttán már nem csak én sajnálom, hogy ez végül nem sikerült. Ami konkrétan 2010-et illeti: az akkor leváltott Bajnai-kormány tagjainak a fele pártonkívüli volt, tehát még az MSZP-nek sem volt tagja...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN A DEMOKRÁCIÁT NEM A RENDELETI KORMÁNYZÁSSAL, HANEM A PARLAMENTBEN BONTOTTA LE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.05.18.


Spiegel 

Bizakodó a jogállami ügyekben illetékes uniós biztos, mert az unió már elég sok eszközt tud bevetni Magyarország és Lengyelország meg a többi állam ellen, amely az autokrácia felé tart. Didier Reynders kijelentette, hogy ez a kérdés még a közelmúltban is jóformán tabunak számított, ám mostanra már tökéletesen új helyzet állt elő. Így pár hónapon belül leteszik az asztalra az összefoglalót, mármint hogy miként érvényesülnek a demokratikus normák a 27 tagországban. Azon vannak továbbá, hogy anyagi ösztönzőkkel gyakoroljanak nyomást a sorból kitáncoló kormányokra, ezért a jövőben összekapcsolnák a brüsszeli pénzek folyósítását, illetve a demokrácia tiszteletben tartását. A politikus emlékeztetett arra, hogy Brüsszel akárhányszor is fogta perbe Budapestet és Varsót, mindannyiszor nyertesen hagyhatta el a tárgyalótermet az Európai Bíróságon. Az interjúban felvetődött, hogy a német Alkotmánybíróság a múlt héten megkontrázta az Európai Bíróság egyik döntését, amire a politikus úgy felelt, hogy az uniós joganyag elsőbbségéhez nem férhet kétség. Ha a Bizottság végez az előállt helyzet értékelésével, akkor válik el, hogy induljon-e kötelezettségszegési eljárás. De az unió nem alkalmazhat kettős mércét. Beszélt továbbá arról, hogy senkit sem lehet kötelezni a saját mozgásának nyomon követésére alkalmas telefonos applikáció letöltésére, bár ez a felhasználás igencsak megkönnyítené a küzdelmet a fertőzés ellen. A csatlakozás kizárólag önkéntes lehet. Megemlítette, hogy itt nagyon lényeges a bizalom, mert ha az emberek nem tartanak attól, hogy a kormányok visszaélnek az így szerzett adatokkal, vagyis nem sérül a magánszférájuk, akkor biztosan hajlandóak lesznek tömegesen használni az alkalmazást.

Orbán Viktor a hónap végén a dekrétumok helyett vissza akar térni ahhoz a gyakorlathoz, hogy a Parlament segítségével, minden ellenállás nélkül vigye keresztül akaratát. Hogy feladja különleges jogkörét, az szinte csak mellékesen hangzott el Belgrádban. Jelenleg semmilyen jogszabály nem köti meg a kezét. De a fő az, hogy ő maga szabja meg, meddig kíván élni a különleges felhatalmazással, ám ez éles bírálatokat váltott ki, mind külföldön, mind Magyarországon. Az Európa Tanács és az Európai Parlament elítélte a gyakorlatot, a Bizottság pedig azt követelte, hogy amint csitul a Covid-19, azonnal vonják vissza a rendkívüli jogosítványokat. A hivatalos propaganda azzal intézte el a kritikát, hogy itt már megint a Soros-hálózat ügynökeinek aknamunkájáról van szó. De hogy mi volt Orbán eredeti célja, amikor csupán két hónapig gyakorolja a teljhatalmat, viszont azzal megerősíti nemzetközi páriastátuszát? Először is, számára elixír az állandó harc, amire a hazai publikum megdolgozására van szüksége. Paul Lendvai és más megfigyelők a szükségállapot törvényben ugyanakkor egyfajta biztonsági szelepet látnak, mert márciusban még nem lehetett látni, miként alakul a válság. A törvény lehetővé tette az Országgyűlés kiiktatását. És ha menet közben akkorára dagadt volna baj, hogy arra rámegy a karrieristákkal teletűzdelt Fidesz, akkor Orbán ténylegesen diktátorrá léphetett volna elő. Ám az eddig meghozott jó 120 rendelettel így is sok váltót átállított. A többi közt rengeteg pénzt elvett az ellenzék által vezetett önkormányzatoktól. Ha hamarosan tényleg megválik példátlan jogkörétől, akkor az ilyesmit újra a Parlamentben, a kétharmad igénybevételével kell intéznie.

Orbán Viktor rugalmas hatalmi játékot folytat, de a demokráciát nem a rendeleti kormányzással, hanem a Parlamentben bontotta le. Sok kritikát volt kénytelen zsebre tenni, amiért a ragály ürügyén a hatalomra összpontosító politikus példátlan hatalmat csikart ki magának. Ám lerázta magáról a kritikát. Sőt, kioktatta a Bizottságot, hogy az nem talál semmi olyat a felhatalmazási törvényben, ami okot adna szerződésszegési eljárásra. De mint a császár a mesében, most nagyvonalúan vissza akarja adni a teljhatalmat, mindössze két hónap elteltével. Pedig biztosan roppant kényelmes számára, hogy rendeletekkel irányíthatja az országot. Dekrétumokkal veszi el a pénzt az ellenzék vezette önkormányzatoktól, vagy töröl el fontos munkavállalói jogokat. Ezek az utasítások nesztelenül, egyik pillanatról a másikra jelennek meg a hivatalos közlönyben. Orbán egy rövid, átmeneti időszaktól eltekintve, immár 10 éve uralkodik a kétharmados többség birtokában. A törvényhozás segítségével számolta fel a jogállamot, korlátozta a tudomány és a sajtó szabadságát, hozott létre klientúrára épülő kleptokráciát. Tetszés szerint adat magának ilyen-olyan jogköröket, majd utána szépen lemond azokról. Számára ezek csupán forgandó eszközök egy rugalmas hatalmi játszmában.

A politika erős emberei nagy többségükben félnek betartani a járvány miatt szükséges óvintézkedéseket, mert nem szeretnének gyengének látszani, de Orbán Viktor ebben a tekintetben kivétel. Putyin, Johnson, Bolsonaro és Trump sok mindenben igencsak különbözik egymástól. De az közös bennük, hogy – legalábbis a járvány kezdetén – nem tartották ildomosnak védőfelszerelést hordani, mert az ütközött az általuk sugározni kívánt macho képpel. Úgyhogy a brit miniszterelnök meg is fertőződött, ám utána már nagyon másként beszélt a vírusról. Egy angol szakember szerint az ilyen embereknél a férfiasság dominál, így az alapelv az, hogy nem rendülhet meg a magabiztosságuk. Márpedig ennek ellentmond, ha biztonsági játékot adnak elő. Úgyhogy félresöprik a betegséget, még ha a kórokozó másként gondolja is. Persze a baj nem csak azokat támadja meg, akik ostoba módon kihívják maguk ellen a sorsot. De nem is minden erős ember hajlandó kockáztatni az egészségét, mondván, nehogy gyengének látszódjon a maszkban. Orbán Viktor éppen ellenkező okból váltott ki bírálatokat, mert az egyik kórházi látogatása során egészen profi maszk volt rajta, míg az intézmény igazgatója csupán egy egészen egyszerű változatot viselt az arcán. A legszélsőségesebb példával a belorusz elnök szolgál, amikor a kemény politikusok a világon semmiféle óvintézkedésre nem kaphatók. Trump és Putyin esetében viszont paradox, hogy ők a világ két legjobban védett vezetője, mégsem hajlandóak a legelemibb lépésre sem a ragály kivédésére. Az ellenpélda Szlovákia, ahol az új kormány tagjai, de az elnök asszony is kizárólag maszkban jelennek meg a nyilvánosság előtt. Az ország most hagyja maga mögött a korlátozásokat, mindössze 27 áldozattal. Bolsonaronál és bizonyos fokig Trumpnál is magyarázat, hogy populista módon nem bíznak a tudományban. Azon kívül az a hit is vezérelheti őket, hogy baj csak másokkal történhet. Így gondolta ezt az orosz államfő szóvivője is, aki jelenleg is a betegágyat nyomja, de utólag már másként csinálná járvány-ügyben.

Az Europol arra figyelmeztet, hogy a török elnök megint felpiszkálhatja a migránsokat, ezért ismét tízezrek indulhatnak meg a görög határ felé. Az unió rendőri szerve most tette közzé éves jelentését az embercsempészetről és ebben szerepel az előrejelzés, hogy Törökország újból megnyithatja a kapukat a főleg szír, iraki és afgán menekültek előtt, bár valószínűleg ravaszabbul csinálja majd, mint februárban, az első alkalommal. De a lényeg: előreláthatólag ismét tömegek kerekednek fel a táborokból, hogy átjussanak Görögországba. Erdogan azt közölte, hogy országa már így is 3,5 millió embert fogadott be, többre egyszerűen nem képes. Hiába menekülnek el újabb tömegek Idlibből Asszad államfő hadseregének fellépése nyomán. A lap kiemeli: hogy hiú reményt csepegtetett beléjük, annak az volt az oka pár hónapja, hogy támogatást akart kapni az EU-tól a szíriai katonai műveletekhez. Csakhogy a görög határőrség brutális erővel visszaverte az érkező migránsokat, ami hatalmas káoszt váltott ki. Többen életüket vesztették – török forrás szerint vagy könnygáztól vagy éles lövedékektől. Az Europol arra számít, hogy a török hatóságok adandó alkalommal nemigen tesznek semmit a nyugati határon, hanem simán átengedik az esetleges újabb áradatot. Egyébként a WHO szerint márciusban és áprilisban a ragály miatt a tengeren teljesen leállt a menekülthullám, viszont a bűnbandák sok embert próbáltak nyugatra juttatni vonatokon és teherautókon, mert azok átkelhetnek a határokon.

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 13. – MINISZERELŐ BÁCSI

REZEDA VIÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.05.18.


Sokat vótam má otthol az apuva meg az anyuva, nem dógosztak, én se jártam a zoviba, azt se tuttam, mi lett az Ibojnénive, hogy elvitte őtet a mentő, vagyhogy hogyan van a dadus, a Pityu vagy a Kisböske. Elösször jó vót otthol, hogy nem kellett fölkelni reggel korán, meg menni a zoviba, de asztán unatkosztam, mer az apu itta a sörét a konyhán, az anyu meg főzött, és nészték a tévébe mindig, hogy mit mond az operálós törzs, hogy mi lessz. Mikor lehet a bótba menni vagy hintázni a térre, dömperezni, rohangászni, mer az apu nem engette, hogy a lakásba rohangásszak, a Pityu se jöhetett át, unatkosztam sokat.

Annyit vótam otthol, hogy közbe kinőttek a fák levelei, meg már világos vót, ahogy fölébrettem, meg orditottak a madarak is már. Nésztük mindig az operálós törzset, hogy mit lehet meg mit nem, én legjobban a Ceci nénit szeretem benne, hasonlitt az Ibojnénihöz, ahogy mongya, hogy mossuk a kezünket, meg tornásszunk a nagyiva, meg szellőzködjünk az ablakba, minden nap mond valami okossat. Sajnos a nagyiva nem tudok tornászni az előszobába, mer meghalt szegény a tavaly, az anyu sikittott akkor, meg valami szepsziset ordibátt, hogy a kórházba kapott szepsziset, azér halt meg.

De ez régen vót, csakhogy ezér nem tudok tornászni vele, azér mondom, és, mer szeretem a Ceci nénit, szellőzködök az ablakba meg mosom a kezeimet állandóan. Azt monta az anyu, hogy majd a Ceci néni mondja meg aszt is, hogy mikor lehet menni az oviba, meg, hogy ők a dógozóba végre. De az apu monta neki, hogy aszt majd a miniszerelős bácsi mongya. Kérdeztem tőle, hogy ki az a miniszerelős bácsi, és mutatta a tévébe, hogy ő az, ilyen talpig fehérbe őtözve, mind egy ufó, úgy nézett ki. Na, gondótam, ha eszt az Ibojnéni látná, megin elájúna...

ORBÁN HARCA A SZEMÜVEGESEKKEL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.05.18.


Orbán Viktor az típusú ember, aki nem tud megbocsátani azoknak, akik valamikor jót tettek vele. Ezért utálja a szemüvegeseket, mert értelmiségieket sejt mögöttük. Utóbbiak az ő szemében vörös posztók, majdnem olyanok, mintha brüsszeli bürokraták, vagy a Soros-hálózat zsoldosai lennének. Akik – Orbántól tudjuk – a kamatot szeretik, nagyon.

Orbán Viktor korábban gyakran és előszeretettel emlegette vidéki származását. Hogy egy kis faluban nevelkedett, ahol az erő és az erőszak volt a férfiasság szimbóluma. Őt is gyakran megverte az apja, a miniszterelnök több korábbi interjújában is beszélt erről. Egy évvel ezelőtt a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy „én is falusi fickó lennék. Ha az ember falusinak születik, örök életére az marad”,

Azt is Orbántól tudjuk, hogy az ő falujukban nem volt becsülete annak a férfiembernek, aki nem volt katona. Ezért is kaptak lábra időről-időre azok a szóbeszédek, hogy a Fidesz visszaállítaná a sorkatonaságot. Ilyenről persze szó sincs, legalábbis, nem tudunk arról, hogy ilyet tervezne a miniszterelnök. Egyelőre beéri azzal, hogy a munkájukat elvesztő fiatalokat – a közmunka mellett – a hadseregbe csábítja, azt ajánlja nekik, hogy ha a versenyszférában nem találnak munkát, álljanak be katonának...