2021. május 8., szombat

A REMÉNY NAPJA

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IMRE
2021.05.08.


Május kilencedike ünnep. Mostanában alig beszélnek róla, pedig a ma ismert Európa – Hitler legyőzése után – ezen a napon született.


Robert Schuman, francia külügyminiszter is május 9-én mondta 1950-ben, hogy a romokban álló földrészt egy csapásra nem lehet újjáépíteni. Először a szolidaritást kell valamilyen módon megteremteni a győztesek és a vesztesek között. Ezért javasolta, hogy az európai országok helyezzék egy közös főhatóság (ma Európai Bizottság) ellenőrzése alá a szén- és acéltermelésüket. A közösség ugyanis biztosítaná, hogy e fontos alapanyagok minden tagállam számára egyenlő feltételekkel legyenek elérhetőek. Európa ma megint háborúban áll. Bár nem a neonácikkal kell harcolnia és a fegyverek is közösek, az uniós tagállamok közötti szolidaritás mégis gyengült. Az egyenlő feltételek hiánya a vakcinafronton mindenkit fenyeget. A Foreign Affairs áprilisi tanulmánya szerint a tömeges gyártás legkorábban 2022-2023-ban éri el a globális keresletnek megfelelő szintet. Márpedig a COVID-19 elleni oltóanyag beszerzésétől és méltányos elosztásától is függ az újabb nemzetközi konfliktusok keletkezése. Az EU vakcinapolitikája a szolidaritás erősítésére irányul, miután a kontinensen a jövedelemkülönbségek a járvány miatt is folyamatosan nőnek. Még rosszabb a helyzet a világ perifériáin, ahol sok százmillióan a szó szoros értelmében az életükért küzdenek. 

Populista körökben mégis szokás a vakcinabeszerzés miatt is Brüsszelt szidalmazni. Kétségtelen, hogy a szállítások sokáig akadoztak, de a tagállamokba ennek ellenére nagy mennyiségű oltóanyag érkezett. Az EU által az AstraZeneca ellen indítandó perben vélhetően tisztázzák majd a késedelem okait és a vállalatot terhelő felelősséget. Az is tény, hogy az EU már a tudományos kutatásokat is jelentős összegekkel támogatta. A gyógyszergyártókkal kötött keretszerződéses modellnek egyébként sem volt észszerű (nemzeti) alternatívája. A „brüsszelezők” arról viszont mélyen hallgatnak, hogy a közös beszerzés és elosztás elveit még 2020-ban valamennyi tagállam vezetője jóváhagyta. 

2021 másik sorskérdése, hogy a világ újrafelosztásáért folytatott, amerikai-kínai-(orosz?) küzdelemben milyen lehetőség nyílik az európai érdekek képviseletére. Ha az EU továbbra is ragaszkodik a nemzetek Európája mítoszához, akkor az óriások között politikai törpe marad és a befolyásszerzésre semmi esélye. Tanulságos, hogy Oroszország ura sem tagállami, hanem uniós vezetők kiutasítását rendelte el. Ezért a nemrég meghirdetett „európai stratégiai autonómia” az EU történetének – május 9-hez méltó – igazi fordulata lehet...

KARIKÓ KATALIN: NEM VAGYOK HŐS, ÉN CSAK SZÓRAKOZTAM A LABORATÓRIUMBAN

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTALÁLKOZÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2021.05.08.Karikó Katalin, a világ jelenleg leghíresebb magyar tudósa néhány hétig Magyarországon tartózkodik, és ezalatt a Klubrádióba is eljött, ahol Zoránnal közösen különleges párosinterjút adott. A két nagyon eltérő pályán mozgó, egymással most először találkozó ember története összeér, olyannyira, hogy az énekes, zenész munkássága kifejezetten nagy hatással volt a vakcinaszabadalmaival világhírűvé vált biokémikus életére. A két híresség, egymásra is reagálva, elsősorban élete személyes vonatkozásairól beszélt – Karikó néhol könnyeivel küszködve –, de nem csak arról.


Zoránnak és Karikónak közös múltja van, derült ki a Klubrádió Világtalálkozó című műsorában. Karikó Katalin elmondta, még általános iskolás volt, amikor megkapta az 1967-es, Ezek a fiatalok című albumot, amelyről a Zorán énekelte Gyémánt és arany című számot annyira megszerette, hogy ha el volt keseredve, vagy "stimulánsra" volt szüksége, mindig azt hallgatta. "Mert te is fényre vágysz, mint minden, ami él / De mikor célhoz érsz, és boldog lehetnél / Máris új terve gondolsz, máris új útra indulsz / És az életben épp ez a szép." Számára ezek a sorok voltak a legfontosabbak a dalból.

Még az egyetemen is erőt merített belőle, és Amerikában is ott van vele a lemez, ahová 1985-ben költözött ki a családjával, hogy itthoni elbocsátása után külföldön folytassa biokémikusi karrierjét. Az albumot lánya, Francia Zsuzsanna is ismeri, aki egyébként kétszeres amerikai olimpiai bajnok evezésben. A Zorán-dal életükben beöltött szerepére példaként elmondta, hogy amikor Zsuzsa az olimpiára készült, és azt mondta, nem bírja tovább a hajtást, ő erre a Gyémánt és arany egy részletével válaszolt. Ezt már Zorán is megénekelte, mondta: "Vagy tán épp a cél előtt tűnik úgy, most fogytán van erőd, és te mégis tovább mész"...

VARGA MIHÁLY VOLT SZOBATÁRSÁNAK CÉGE KÖZEL 10 MILLIÁRDÉRT ÉPÍTHET TERMÁLFÜRDŐT ÉS SZÁLLODÁT

ORSZÁGSZERTE / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.05.06.


A szállodában 72 szoba kap helyet, a hotel mellett épül egy termálfürdő beltéri és kültéri medencékkel, balneológiai (gyógyfürdő kúra) és wellnessrészleggel. Sőt, még egy 1310 négyzetméteres kerti tó is megvalósul. Az ország keleti csücskébe tervezett létesítményre kiírt közbeszerzést a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte el. A cég tulajdonosa Szabó Zoltán, aki egykor kollégiumi szobatársa volt Varga Mihály pénzügyminiszternek. A Garage Kft. nettó árbevétele 2019-re 4,2 milliárd forintra, 5 év alatt hatszorosára nőtt.


9 milliárd 683 millió forintért nyerte el a fehérgyarmati termálfürdő és szálloda tervezését és kivitelezését a budapesti Garage Ingatlanfejlesztő Kft. – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A közbeszerzést Fehérgyarmat Város Önkormányzata írta ki. Az ország keleti csücskébe tervezett szállodában 72 szoba kap helyet. A hotel mellett épül egy termálfürdő beltéri és kültéri medencékkel, balneológiai (gyógyfürdő kúra) és wellnessrészleggel, sőt, még egy 1310 négyzetméteres kerti tó is megvalósul...

GÉMESI GYÖRGY: A NAGYOBB VÁROSOK HOPPON MARADTAK

HÍRKLIKK
Szerző. SOMFAI PÉTER
2021.05.08.


Napvilágra került az az összeg – 23 milliárd forintról van szó –, amellyel a kormány kárpótolni kívánja az önkormányzatokat azokért az elvonásokért, kiesett bevételekért, amelyek tavaly és az idén a „védekezés közös feladatunk” címen elvontak a helyi önkormányzatoktól. Nem kevés pénzről van szó: egyes számítások szerint csak a vállalkozások adóterheinek csökkentése címén 150 milliárdot vontak el településektől. Gémesi György, Gödöllő polgármestere kettős szemüvegen át látja a helyzetet: egyrészt a saját városának gondjaival kell szembesülnie, másrészt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökeként országos rálátása is van a problémára.


– Jól gondolom, a pénteki napja azzal telt, hogy a város vezetőivel a hivatalos közlönyt bújták, mennyi pénzzel kompenzálja önöket a kormány…

– Ez nem töltötte volna ki a napunkat, mert ahogyan már előre sejtettük, egy fillért sem kaptunk vissza. Ehelyett orvosként úgy döntöttem, a nap nagyobbik felében oltani fogok. Nagyon fontosnak tartom, hogy Gödöllő 34 ezer polgára közül minél többen, mielőbb szerezzenek védettséget, mert ez az életüket jelentheti. Abban a csoportban, ahol én oltottam, 60-70 jelentkező kapott vagy Szputnyik, vagy Sinopharm vakcinát. A város anyagi gondjait meg majd csak megoldjuk...

TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS: EZ A MOSTANI APÁLY VÉGLEGES

NÉPSZAVA
Szerző: SIMON ZOLTÁN
2021.05.08.


A 2021 februárjában a Kalligramnál megjelent, Antitézis című tanulmánykötete nem könnyű olvasmány, mégis sikerkönyv lett: már a második kiadás is fogytán az épp megnyíló könyvesboltokban. Készül a harmadik kiadás, ami filozófiai könyv esetében példátlan! Minek köszönhető ez a siker, vajon tényleg ekkora az érdeklődés a baloldali, marxista rendszerkritika iránt ma Magyarországon?


Annyi biztos, hogy a nagyközönség számára láthatatlanul, pár éve van fiatal radikális baloldal Magyarországon (és Erdélyben), ezen kívül a siker annak köszönhető szerintem, hogy a mindenoldalú (egészségi, gazdasági, szociális, kulturális, erkölcsi) válság körülményei között az emberek új utakat keresnek, kifelé a korhadt kapitalizmusból. És negyedszázados (kezdetben magányos) küzdelmem se volt teljesen hiábavaló, akármennyire borúlátó vagyok a végkimenetel és a jelenkori politika tekintetében. Az biztos, hogy a legérzékenyebbek, a legjobbak szabadulni akarnak a rasszista-etnicista, illetve a piaci-bürokratikus korszellemtől és a mindenünnen áradó antidemokratizmustól, népellenességtől, füllentésektől, elbutulástól. Szerencsém van, hogy eddig nem lehetett ilyen könyvet megjelentetni, ódzkodtak az ilyesmitől a kiadók. Így hát jókor látott napvilágot.

Olvasatomban a kötet egyik alapállítása a kapitalizmus „pozitivitása”, vagy ahogy máshol fogalmaz: a kapitalizmus ma betölti a teljes horizontot. Ami azt is jelenti, hogy az ellenállás formái, az ellen-mozgalmak is belesimultak a kapitalizmus társadalmi formájába, a polgári társadalomba. Különösen így van ez 1989, a „létező szocialista” rendszerek bukása óta, elemezése szerint az utolsó univerzális emancipatorikus mozgalom 1968 volt. Ma csak elszórt kíséretek vannak?

A „pozitivitás” Hegel kifejezése, eredetileg a keresztyén vallás intézményesülésére, rendszerteremtő, ugyanakkor kiüresedett történelmi karakterére alkalmazta. A helyzet egyébként rosszabb – a könyvem szerint is. Nemcsak hogy minden beleilleszkedik a kapitalizmus általános (romboló) jellegébe, hanem a polgári társadalom legjobb vonatkozásai (a legalább a tulajdonosi burzsoázia érdekeit, az individualizmust-autonómiát, a személyi uralom helyett a joguralmat védő aspektusai, a „polgári forradalom” elemei) pusztulnak mindenfelé, különösen a néhai „valóságosan létező szocializmus”, a „reálszoc” területén - Sanghajtól és Hanoitól Prágáig, Varsóig és Ljubljanáig, de nemcsak ott. (Illetve itt.) Persze a „reálszoc” is a kapitalizmus egyik formaváltozata volt, ez kétségtelen. Akkor se a dolgozóké volt a gyár, a bolt, a hivatal, a hadsereg – most se az övék. Ma csak olyan mozgalmak vannak, amelyek a jelenkori (azaz a kései, dekadens) kapitalizmus néhány föltűnően represszív (elnyomó) vonatkozását (fajüldözés, a nők és a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetése, területszerző háborúk, kínzás, jogtalan letartóztatások, bebörtönzések, kiutasítások, illegális állami gyilkosságok, az ellenőrizhetetlen titkosszolgálatok aránytalanul nagy befolyása, környezetszennyezés, antiszociális nevelési, közlekedési és lakáspolitika stb.) akarják leküzdeni, az alapvető okot – a kapitalizmust magát – azonban már nem. A szocializmus (mint történelmi és eszmei hatalom) immáron történelem. Elmúlt. A tőkés rendszer meghaladásáról gyakorlatilag minden jelentősebb áramlat, irányzat, politikai erő lemondott. Miközben a rendszert gyűlöli a többség, ám többnyire archaikus módon, mintha kétszáz év kritikai társadalomtudománya, filozófiája, irodalma, mintha a sok százmilliós antikapitalista mozgalom sohasem létezett volna. Az is látszik, hogy a „reálszoc” uralma alatt a marxizmus meg se érintette a kelet-európai kultúrákat, amit ma az átlagos publicisztika állít róla, tiszta nonszensz...

SZARVASI HALAK ZSÍRJÁTÓL A KÉTSZÁZMILLIÓ BEADOTT OLTÁSIG – KARIKÓ KATALIN ELŐADÁSA AZ MTA 194. KÖZGYŰLÉSÉN

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA
Szerző. MTA
2021.05.03.Honnan indult, és milyen szakmai úton haladt végig a koronavírus-járvány elleni egyik fontos fegyverünk, az mRNS-vakcina kifejlesztéséig – erről beszélt az MTA 194., rendes közgyűlésén tartott tudományos előadásán Karikó Katalin kutatóbiológus.

A mainzi BioNTech vállalat alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem professzora ünnepi előadásában végigkövethetjük egy magyar kutató pályáját a kezdeti labormunkától a világ tudományos élvonaláig.

E szellemi utazás során pedig olykor – a nem szakmabeliek számára – egészen meglepő részleteket tudhatunk meg arról, hogyan álltak össze a legújabb generációs oltási technológia elemei, és hogy milyen magas szinten zajlott a genetikai kutatás már évtizedekkel az utóbbi évek géntechnológiai forradalma előtt...

BOLDOG 95. SZÜLETÉSNAPOT, SIR DAVID!

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.05.08.David Attenborough a környezetvédelem valódi szuperhőse, aki megmutatta a világnak, hogy néz ki egy komodói sárkány, bemutatta, hogy mi bántja a korallokat, és még mindig a bolygó és rajta az ember megmentésén fáradozik. De ez mind semmi: nélküle nem lett volna Monty Python sem.

Ma ünnepli 95. születésnapját David Attenborough, az ember, aki az életének nagy részét azzal töltötte, hogy bemutassa a Föld varázslatos élővilágát, az utóbbi éveket pedig azzal, hogy valahogy megpróbálja meggyőzni az embereket arról, hogy ne pusztítsák ki ezt a varázslatos élővilágot, és ezzel együtt magukat is. A londoni születésű, eredetileg zoológus végzettségű Attenborough előbb állatgyűjtő utakra indult, aztán a BBC-nél kötött ki, többé-kevésbé megteremtette a ma ismert dokumentum- és természetfilm műfaját, könyveket írt, előadásokat tartott, Vilmos herceggel közösen létrehozta a környezetvédelem Nobel-díját, sőt, 94 éves korában regisztrált az Instagramra, hogy minél többeknek elmondhassa, mekkora bajban van a Föld. De mit köszönhetünk még a szülinapos Sir Davidnek?

A Monty Pythont

Hát többek között a Monty Pythont. Tegyük félre egy pillanatra a bolygó sorsát és az emberiség várható kihalását, mert vannak fontosabb dolgok is: ha Attenborough a BBC programigazgatójaként nem rendeli meg a Monty Python repülő cirkuszát, könnyen lehet, hogy a világ lemaradt volna az angol humor csúcsteljesítményéről. A sorozat megrendeléséről több eltérő verzió is létezik, és valószínű, hogy a BBC inkább John Cleese személyéhez ragaszkodott, mint a Pythonok által felvázolt koncepcióhoz (ez nagyjából abban merült ki, hogy nincs egészen világos koncepció), Attenborough viszont hitt az újítás erejében, és adott egy esélyt a társaságnak. A Pythonok ezt meg is hálálták, egy külön szkeccset szenteltek neki.

Azok, akik nem rajongonak különösebben a Repülő Cirkuszért, de szeretik a snookert, szintén hálát adhatnak Attenborough-nak, mert az első snookerközvetítés is az ő nevéhez fűződik, ahogy az első színes tévéadás is. A kettő összefügg: a BBC sugárzott először színesben, az új technika előnyeinek bemutatására pedig nem is akadt jobb mód, mint egy snookermeccs közvetítése, hiszen a színes golyók jól mutatták, hogy miért is jobb ez, mint a fekete-fehér...

BALJÓS ÁRNYAK

ÉLET ÉS IRODALOM 
/ PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.05.07.


Nehéz idők jönnek.

Merkel asszony, kormányzó urunk európai őrangyala távozik a hatalomból, pártja, a CDU–CSU pedig egy külvárosi kocsma képét mutatja záróra előtt. Az úri közönség verekszik, népszerűsége ennek megfelelően zuhan, mint a Flórián téri felüljáróról leváló betondarabok. Ott tartunk, hogy a németeknél már a zöldpárt a legnépszerűbb, és cseppet se kizárt, hogy a szeptemberi választásokat követően az ő jelöltjük lesz a kancellár.

A magyarok vezetőjének helyében éjszakánként álmatlanul forgolódnánk emiatt.

Annalena Baerbock, a zöldek társelnöke és egyszersmind kancellárjelöltje túlképzett nemzetközi jogász, alig múlt negyvenéves, gyerekkorában toronyugró volt, országos harmadik helyezett, nem ijed meg semmitől és senkitől. Merkel a nála kilenc évvel fiatalabb magyar bugrist anyáskodó jóindulattal kezelte, Baerbock nem ilyen lesz. Ismerjük a korosztályát, nekik már semmi se szent, öregedő, potrohos diktátorok csábosnak szánt mosolyától szívük nem kalimpál erősebben, csokor virággal, tábla szalonnával lábukról le nem vehetők. Kormányzó urunk az ő azeri, kazah, üzbég stb. szaktársaival azonnal megtalálja a közös hangot, a kínaiakról már nem is beszélve, viszont az Y generációhoz tartozó nyugat-európaiak közül inkább csak az elmeháborodottakkal képes szót érteni, bár velük se egykönnyen...


AZ ÉS 2021/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

1376 ÚJ FERTŐZÖTTET REGISZTRÁLTAK, MEGHALT 101 BETEG

TELEX
Szerző: IVÁN ANDRÁS
2021.05.08.


- Napi új fertőzöttek száma: 
1376 (az előző naphoz képest: -165)

- Napi új halálos áldozatok száma: 
101 (az előző naphoz képest: -5)

- Kórházi ellátást igénylők száma: 
3633 (az előző naphoz képest: -222)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
420 (az előző naphoz képest: -25)

- Az első dózissal oltottak száma: 
4 261 822 (az előző naphoz képest: +57 949)

- Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
2 452 603 (az előző naphoz képest: +45 919)

A hivatalos honlapon megjelent tájékoztatás szerint 561 119-an gyógyultak meg eddig, az aktív fertőzöttek száma 200 941-re csökkent. Az oltásra eddig több mint 4,8 millióan regisztráltak, 80 százalékuk pedig megkapta már az első dózist. Éjfélkor lezárult a 16-18 évesek regisztrációja a jövő heti oltáshoz, nekik is napokon belül megnyílik az online időpontfoglaló...


MIÉRT FOGADTÁK EL CSENDBEN AZ ÁPOLÓK, HOGY AZ ORVOSOK HELYZETE JAVULT, MIKÖZBEN AZ ÖVÉK MÉG ROMLOTT IS?

G7.HU / PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.05.08.


A kelet-európai egészségügyi rendszerekben kulcsfontosságú, hogy az érdekképviseleti szervek mennyire tudják az alacsony bérekre és a nem megfelelő munkakörülményekre adott egyéni válaszokat (mint amilyen a kivándorlás) kollektív tiltakozássá alakítani. A kivándorlás egyéni szinten fenntartható, ugyanakkor hosszú távon ahhoz vezet, hogy a kelet-európai egészségügyi rendszerek kivéreznek. Erre jó példa a rezidensek 2011-es felmondási kampánya, ami nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban is sikeres volt – mondta Szabó Imre, a University College Dublin kutatója az e heti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Ahogy az Fabók Bálint több elmúlt hónapokban írt cikkéből is kiderül, a magyar kórházakban az ápolók jelentős része szörnyű körülmények között dolgozva kapta a nyakába a járványt, miközben kihagyták egy olyan reformból, amelyben az orvosok jelentős részének nagyot javult a helyzete. Ennek ellenére komolyabb ellenállás, szervezett érdekérvényesítés mintha fel sem merült volna, miközben elméletileg egy jó alkupozícióban lévő csoportról van szó, hiszen az ápolókból hiány van, szaktudásukat pedig más európai uniós tagállamokban sokkal jobban megbecsülik, mint itthon...

MÉSZÁROS LŐRINC BECSÜLETSÉRTÉSÉRT FELJELENTETTE AZ ŐT BŰNÖZŐNEK, STRÓMANNAK, TOLVAJNAK NEVEZŐ FEKETE-GYŐR ANDRÁST

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2021.05.06.


Mészáros Lőrinc rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentését tett Fekete-Győr András ellen, mert a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször is bűnözőnek nevezte a felcsúti fideszes polgármesterből lett dollármilliárdost.A 444 Fekete-Győrrel március elején készített interjújából például ezeket a mondatokat sérelmezi Mészáros:

- „A felcsúti per az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz. Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik.”

- „Nem tudom, hogy melyik pártra szavaznak, de azt tudom, hogy nekem személyesen is több olyan bizalmas beszélgetésem volt, akár ügyészségen dolgozóval, nyomozóval, sőt titkosszolgálati szakemberrel is, akiktől megnyugtató információkat kaptam arról, hogy lesz jogalap Mészáros Lőrinccel és társaival szemben fellépni.”

- „Attól függ, hogy a nemzeti nagytőke melyik szegmensét nézem. A NER által felhizlaltat? Mészárost? Tiborczot? Szíjj Lászlót? Mert velük semmi dolga nincs a Momentumnak, azon túlmenően, hogy az új kormány bíróság elé fogja őket állítani. Azok viszont, akik az elmúlt évtizedekben Magyarországon gazdasági pozíciót építettek ki, és értéket teremtettek, ők az új magyar kormány partnerei lesznek a jövő Magyarországának felépítésében is.”

De Mészáros a Telex február végi Fekete-Győr-interjújában, illetve a Momentum miniszterelnök-jelölti bejelentéséről szóló videóban elhangzottakat is sérelmezte...

DÜHÖS BETEGEK HÍVOGATJÁK A HÁZIORVOSOKAT A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY MIATT

24.HU
Szerzők: BENKE ÁGNES, BAKSA ROLAND
2021.05.08.


Valóságos rohammal szembesülnek a háziorvosok és asszisztenseik: azok a betegeik hívogatják őket, akik oltást kaptak, de kártyát nem. Közben nemcsak a páciensek, hanem orvosok és asszisztenseik is arról panaszkodnak, hónapok óta várják az oltást igazoló kártyájukat.


Már nemcsak azért keresik sokan háziorvosukat, hogy van-e Pfizer-vakcina, rengetegen telefonálnak afelől érdeklődve, hogy miért nem kapták meg az oltottságukat bizonyító védettségi igazolványukat. Csakhogy hiába, mert a háziorvosok nem látnak arra rá, hol tart az okmány kiállításának folyamata.

"Már így is rátukmáltak a háziorvosokra minden munkát, éjjel-nappal dolgozunk, oltunk február óta, még hétvégén is. Most a nyakunkba varrják ezt is, hogy ha a beteg nem kapta meg az igazolványát, akkor az azért lehet, mert a háziorvos nem töltötte fel a rendszerbe az adatait. Épp az imént hívott megint egy beteg, az okmányirodából küldték el, azt mondták neki, hogy nálunk reklamáljon, mert nincs a rendszerben. Mi megnéztük, és látjuk, hogy fel van töltve a nevéhez minden adat. Folyamatosan küldik hozzánk a felháborodott embereket, már lincshangulat van".

– panaszkodott lapunknak egy budai háziorvosi rendelő munkatársa, aki nincs egyedül...

MIÉRT LESZ TELJES KUDARCRA ÍTÉLVE AZ ÚJRANYITÁS A KÖZOKTATÁSBAN?

MÉRCE
Szerző: TOTYIK TAMÁS
2021.05.07.


A közoktatási rendszer minden baját felszínre hozta az elmúlt egy év, amelyből tanulnunk kellene, és megkeresni a gyógyírt a problémákra. Az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási segélykeretet hozott létre, ebből mintegy 6 ezer milliárd forint jöhet Magyarországra. Az összeget a kormány 9 területen akarja elkölteni, ennek egyike a köznevelés, amelynek tervét nyilvánosságra is hozták anélkül, hogy partnereivel, akikkel stratégiai megállapodást is kötöttek, egyeztettek volna. Olyan terv született tehát, mintha a magyar közoktatást nem is sújtotta volna a Covid–19, mintha a kormány gőzmozdonyba akar magasfeszültséget vezetni, ami piszkosul fog rázni, de a vonat nem fog előrehaladni.

Ismét az anyagi javakat akarják gyarapítani, befektetni, de nem a humán erőforrás értékét akarják növelni. Hogy miért, azt az olvasó képzeletére bízom...

ELEK ISTVÁN: LOPAKODÓ ÁLLAMCSÍNYT HAJTOTT VÉGRE A FIDESZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.05.08.


„Amiről beszélünk, az ugyanis egy békés forradalom; ki kell mondani a parlament első ülésén, hogy illegitim volt a rendszer, alkotmányellenes lépések összefüggő sorozatából bontakozott ki, és ami döntő: morális, politikai és alkotmányos felhatalmazás nélkül teremtette meg a mostani kormánytöbbség. Mindazokat a jogszabályokat, törvényeket, illetve paragrafusokat, amelyek ehhez a hatalomgyakorláshoz vezettek, és amelyeket 2010-től folyamatosan alkotott meg a Fidesz-kormány, érvénytelennek kell tekinteni” – nyilatkozta Elek István közíró, politikai elemző, egykori országgyűlési képviselő a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy ehhez az ellenzéknek már most egységes programmal és kommunikációval kellene fellépnie
.

Egyre-másra jelennek meg független értelmiségiek gondolatai a Fidesz leváltásnak megoldásairól, a pártok azonban még nem állnak elő ilyen tervekkel, mert attól tartanak, hogy a kormánypárt azonnal törvénybe iktat valami olyasmit, ami ezt megakadályozza. Ön mennyire hisz a rezsim leválthatóságában?

– A legfontosabb kérdések egyike, hogy az ellenzéki pártok e tekintetben mikor jutnak el egy közös nevezőre, mert enélkül szóba sem jöhet a leváltás. De ezt megelőzően, konszenzusra lenne szükség a véleményformálók közösségében...

SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁG PEKING LEGHŰSÉGESEBB PARTNERE AZ EU-N BELÜL

NÉPSZAVA
Szerző. SZELESTEY LAJOS
2021.05.08.


Neue Zürcher Zeitung


Az Európai Emberi Jogi Bíróság törvénysértőnek minősítette, hogy a lengyel kormány 6 éve, hatalomra jutása után közvetlenül felmentette az Alkotmánybíróság három tagját és helyükre a saját embereit nevezte ki. Így elvileg most semmis minden olyan ítélet, amelynek meghozatalában a hármak közreműködtek. A lengyel testület annak idején maga is úgy vélte, hogy a történtek sértik az alaptörvényt, de ezen a PiS túltette magát.

Igaz ugyan, hogy a három bíró egy ideig semmilyen ügyet nem kapott, ám ez megváltozott, mikor a taláros testület élére Kaczynski egyik bizalmasa került. Noha szakértők folyamatosan figyelmeztettek, hogy az előzmények folytán könnyen meg lehet támadni a három delikvens által kimondott döntéseket.

Az ügy egy cég jóvoltából került el Strasbourgba, miután a panaszos jogvitába került a lengyel állammal. Most egyrészt igazat adtak neki, de még ennél is fontosabb, hogy immár egyértelmű: törvénytelen az Alkotmánybíróság összetétele. Azaz a lengyeleknél drámai módon leépült a jogállam, már ha egyáltalán lehet még demokráciáról beszélni az országgal kapcsolatban. A helyreállítása azonban csak egyre nehezebb lesz és rengeteg időt igényel.

Először is politikai akarat szükségeltetik hozzá, ám ilyesmit jelenleg nem tapasztalni Varsóban. Lengyelország figyelmen kívül hagyja az EU legfőbb bíróságának verdiktjeit, így a legutóbb azt, hogy függessze fel a Legfelsőbb Bíróság mellett létrehozott Fegyelmi Kamara működését. Ugyanakkor az Alkotmánybíróság – a miniszterelnök kérésére – várhatóan a jövő héten határoz arról, hogy az EUB döntését nem írja-e felül a nemzeti jog.

Ily módon arra kell számítani, hogy semmilyen következménye nem lesz az Emberi Jogi Bíróság mostani állásfoglalásának. Brüsszel keze ugyanakkor meg van kötve, mert ugyan elmarasztalhatná Varsót a 7-es paragrafus alapján, de azt Magyarország megvétózná. A jogállami mechanizmus alkalmazásával pedig meg kell várni, hogy miként vélekedik róla az Európai Bíróság, amelynek állásfoglalását a magyar és a lengyel kormány kérte. Az pedig még szintén eltart egy jó darabig.

EUobserver

Egy uniós diplomata szerint Magyarország nem azért akadályozta meg az EU külügyminisztereinek közös elítélő nyilatkozatát a hong kongi választójog korlátozása ügyében, mert különösebb gondja volna a szöveggel, hanem mert nem akarja még jobban kiélezni a viszonyt Pekinggel. Az unió a héten már szóvá tette, hogy Kína miként bánik az egykori brit koronagyarmaton a szabadságot követelő tüntetőkkel, ám a válasz az volt, hogy ne avatkozzon be az ország belügyeibe.

Ettől függetlenül azonban az Orbán-kormány már többször is közbelépett, amikor Brüsszel bírálni akarta Kínát, Izrael vagy Oroszországot, de újabban az LMBT-jogok támogatása sem tetszik neki. Ilyenkor vagy vétóz, vagy felvizezi a szöveget. Miközben előnyt húz a kínai befektetésekből. Egy másik európai diplomata szerint Magyarország sajnálatos módon Pekinget választotta az EU-partnerek ellenében.

Viszont ez okból egyelőre jegelik az állásfoglalást Hong Kong ügyében és várnak a kedvezőbb alkalomra. Áthidaló megoldás volna, hogy a portugál elnökség szólalna meg a szervezet nevében, de úgy kiderülne, hogy a tagok nem egységesek a kérdésben. Egyes országok amellett vannak, hogy tegyék meg a nyilatkozatot a magyarok nélkül, de az megint csak nem volna jó megoldás, mert szintén nyilvánvalóvá tenné a széthúzást.

Deutsche Welle

Magyarország Peking leghűségesebb partnere az EU-n belül, csak éppen nincs belőle sok anyagi haszna, leszámítva Orbánt és szűk körét. A miniszterelnök fennen hirdeti, hogy ő utcai harcos volt, de annak már jó 30 éve. Azóta már megveti a liberális demokráciát és autokratákkal, valamint diktátorokkal tart fenn bensőséges kapcsolatot. Jó viszony fűzi Putyinhoz, Erdoganhoz és szívesen látott vendég a közép-ázsiai köztársaságok bebetonozott urainál.

De egyetlen más állammal sem épített ki annyira szoros stratégiai partnerséget, mint a Kínai Népköztársasággal, és ez példátlan az unióban. Ezzel igen fontos kapu lett az ottani Kommunista Párt számára Európában. Krekó Péter szerint Peking politikai befolyása sehol másutt nem ekkora a közösségen belül. Ami persze jól passzol a magyar kormány mind inkább nyugatellenes retorikájához.

A keleti nyitással a magyar politikus azt akarja elérni, hogy nagyobb legyen a gazdasági játéktere, új pénzügyi és beruházási forrásokat találjon és lehetőleg függetlenítse magát az EU-tól, illetve az olyan szervezetektől, mint a Valutaalap. Sok hozadéka azonban mindennek idáig nem volt az ország számára. De a térség már kormányai is kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy a kínai ígéreteknek csak igen kis részéből lesz bármi is. Viszont könnyen belesétálhatnak a pekingi adósságcsapdába, amint az Montenegróval történt.

Ám ettől függetlenül jön a Fudan Egyetem, a KKP és a kínai titkosszolgálat káderképzője. Krekó Péter szerint a magyar Kína-politika éles ellentmondást mutat. Egyfelől ugyanis a szuverenitást hangsúlyozza az unióval és az USÁ-val szemben, másfelől viszont függő viszonyba kerül Pekingtől, márpedig az sokkal veszélyesebb, mint az, hogy Brüsszel beleszól ebbe-abba.

EUobserver

Jogvédő csoportok szerint hosszú évek munkáját teszi tönkre, hogy Magyarország és Lengyelország kihúzatta a most zajló uniós csúcs határozati javaslatából a gender egyenlőség fogalmát. Az egyik ilyen szervezet, az ILGA Europe igazgatója azt mondja, az ilyen stratégáit az emberi jogok ellenzői szokták alkalmazni, nehogy előre lehessen lépni a többi közt a női, illetve az LMBT-közösség jogai ügyében.

Mint mondta, évek óta látni, hogy a magyar és a lengyel kormány módszeresen kiirtja gender kifejezést az Európai Tanács minden szövegéből, de ez egyben azt jelenti, hogy törli elvként. Ezért a szakember felhívja az uniós tagállamokat, hogy álljanak a sarkukra és szólaljanak fel a társadalmi nemek elvének védelme érdekében.

Der Standard

A lap azt írja közvetlenül a május 9-i Európa-nap előtt, miután Magyarország és Lengyelország kivetette a gender egyenlőség kifejezést a két nap múlva esedékes európai külügyminiszteri értekezletre egyeztetett szövegtervezetből, hogy az EU-nak igen hamarosan komolyan beszélnie azoknak a tagállamoknak a fejével, amelyek lábbal tiporják az európai értékeket.

Mert már az erősen kétséges, hogy Budapest és Varsó egyáltalán hivatkozhat-e a kereszténységre. Viszont az európaiság semmiképpen sem jelenti azt, hogy valaki ultrareakciós szexuálpolitikai ideológiákat hirdessen. A két ország egyébként is már háromnegyedrészig tekintélyelvű, így tagja az EU-nak. Szorosan követi őket Szlovénia és még pár állam, amely sodródik tekintélyelvű, demokráciaellenes irányba.

Lengyelország közölte, hogy csakis a férfi és nő egyenlőségéről lehet szó. Továbbá gyakorlatilag lehetetlenné tette az abortuszt. Magyarország folyamatosan szűkíti a melegek jogait. A társadalmi nemek egyenlőségét egyébként egy diplomata szerint, aki ott volt a tárgyalásokon, azért ellenzik, mert az szerintük teret nyit az LMBT-jogok előtt.

BBC

Az Egészségügyi Világszervezet engedélyezte, hogy a járvány miatt a tagállamok hatóságai használják a Sinopharmot. Ez az első eset, hogy a WHO felvesz listájára egy olyan szert, amely nem nyugaton készült, de arra jutott, hogy a készítmény biztonságos és hatékony. Ezért segíthet, hogy a világon sokfelé nagy tömegek legyenek mielőbb védettek a korona vírussal szemben.

Azt ajánlja, hogy mindenkinek két adagot adjanak be – a 18 évesnél idősebb korosztályban. A döntés egyben azt jelenti, hogy az oltóanyag bekerül a szervezet Covax programjába, amelynek célja, hogy a 3. világ se maradjon ki a tömeges oltókampányból.

Úgy becsülik, hogy a Sinopharmot idáig 65 millióan kapták meg, így Magyarországon. A WHO szerint az adatok azt mutatják, hogy az esetek 79 %-ában segít. Viszont mivel a 60 fölöttiek esetében nem végeztek elég tesztet vele, abban a korcsoportban nem lehet megmondani, hogy mennyire hatásos.

Die Welt

Hogy az orosz vakcinára az égvilágon semmi szükség sincsen Európában, az kiderül a magyar adatokból. A magyarok cseppet sem tolonganak a lehetőségért, pedig bárki jelentkezhet a szerre, ám a Medián szerint csak az emberek 43 %-a lenne hajlandó beoltatni magát vele. 84 % ezzel szemben ragaszkodik valamelyik nyugati készítményhez.

A hatóság hozzájárult a Szputnyik V alkalmazásához, bár az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte azt. Ezzel együtt a szernek sok szerepe nem volt abban, hogy immár a lakosság 43 %-a hozzájutott legalább az első adaghoz. Ugyanis a rendelkezésre álló vancináknak csupán alig 7 %-a érkezett Oroszországból, 44 %-ot a Pfizer/Biontech, 27 %-nyit pedig a kínai kormány küldött. Közben beérkezett az utolsó 200 ezer orosz ampulla is, de nagyon úgy néz ki, hogy ezek raktáron maradnak.

Azaz Magyarország semmiképpen sem sikertörténet a Szputnyik V szemszögéből. Sokkal inkább arra utal, hogy egyetlen uniós tagállam sincs rászorulva az orosz segítségre. Hiszen már az elmúlt hetekben is rengeteg nyugati készítmény futott be, a következő időszakban pedig valóságos áradatra kell felkészülni.

Szlovákiában, ahol kormányválság robbant ki az orosz oltóanyag miatt, Aneta Világi, a pozsonyi Comenius egyetem politológusa úgy értékeli, hogy nem a készítménnyel van baj, mert az jónak tűnik, hanem inkább az a gond, hogy a politika elégedetlenség szítására igyekszik felhasználni. Vagy ahogy Korcsok külügyminiszter megfogalmazta: a hibrid hadviselés eszköze.

Ugyanakkor nem világos, miként utazhatnak Európában mindazok, akik a Szputnyik V-vel lettek beoltva. Mivel ugyanis a készítmény nem szerepel az európai hatóság listáján, minden ország maga dönti el, beengedi-e azokat, akiknek az orosz szer nyújt védettséget.

Politico

Vihart kavart az uniós bővítésért felelős magyar biztos, mert külön akarja választani a jövő hónapban kezdődő felvételi tárgyalásokat Albánia és Észak-Macedónia ügyében, noha egyöntetű a vélemény, hogy Szkopje sokkal előrébb tart a feltételek teljesítésében, mint Tirana. Várhelyi Olivér azonban arra hivatkozik, hogy ily módon ki lehetne védeni a távozó bolgár kormány által támasztott akadályt, miután Szófia – nyelvi és történelmi okokra mutogatva – blokkolja az északmacedónok csatlakozását.

Azaz a párbeszéd csak az albánokkal indulna, meg, ám erről több tagország, köztük Berlin hallani sem akar. A német külügyi államminiszter azt közölte, hogy a késlekedés aláásná az unió hitelét, valamint a térség stabilitását. Véleményét osztják uniós illetékesek is. Félő ugyanis, hogy ha sokáig habozik az unió, akkor az űrt az oroszok és a kínaiak töltik be a régióban.

A szlovák diplomácia vezetője felvetette, hogy a Tanácsban töröljék el az egyhangú döntéshozatal elvét az újabb nyitás ügyében, akkor ugyanis a bolgárok nem tudnának vétózni. Ám Várhelyi a jelek szerint ragaszkodik álláspontjához. De még az is lehet, hogy a végén ő kerekedik felül, ha nem sikerül jobb belátásra bírni Bulgáriát.

NŐÜGYEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.08.


Mint azt az utolsó csecsszopó is tudja a Kárpátok alatt, Orbán Viktor nőügyekkel nem foglalkozik. Csak olykor kókadt virágokkal a kezében bóklászik alagsori konyhákban, női kezekre bukik rá, nyálazza azokat össze úriemberségét bizonyítandó, vagy idős hölgyek malacaival diskurál kisfiús zavarában. Nincsenek meg a készségei nőkkel viselkedni, nem tanult ilyet klottgatyás korában a tyúkszaros udvaron, sem az iskolában. Nekünk gimnáziumban osztályfőnök úr a fejünkbe verte az alapigazságot, miszerint „kedves fiúk, a nő nem élvezeti cikk”. Ő más kontextusban használta életre szóló bölcsességét, így nem tudhatta, milyen igazat is mondott. Mert ez az elindulni való kályha, ahonnan megérkezhetünk a zavarok nélküli viszonyokhoz rögös utakon keresztül.

És most, hogy elmeséltem az életemet, látogassunk el Portugáliába, ahol Orbán genderezett lengyel haverjával együtt. Ott – Portugáliában – egyébként tíz éves programot fogadott el az EU a munkanélküliség és szegénység csökkenésére, és ebben szerepelt volna – illetve végül szerepel is – a rettegett kifejezés, amikor a nemek közötti egyenlőségről, a nemek közötti bérszakadék eltüntetéséről volt szó. Nem sikerült az iszonytató szót kihúzatni a szövegből, holott emiatt már csütörtökön megérkezett a népes magyar küldöttség, köztük Varga Judit és Novák Katalin, akik együtt gendereztek Orbánnal és a lengyelekkel. Orbán még azt is bevallotta, hogy nem érti a szót, ahogyan nem érti a jogállamot sem. Kiérkezett konferenciázni Portóba a középkor.

„Mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott, néha jelent valamit a férfiak és nők között, nem szeretnénk ezt az ideológiai vitát összekeverni a férfiak és nők közötti egyenlőség iránti határozott elkötelezettségünkkel.” – Indokolta meg ódzkodását a magyar „férfi”, aki lehet, hogy nem akarta, de mégis úgy sikerült, hogy ezzel is csak liberálisozott és buzizott egyet. Érdekes ezt annak az interjúnak a kontextusába helyezni, amit előtte pár nappal adott egy szlovák lapnak kifejtve abban, hogy „Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért. Miközben én a szabadság oldalán állok, ők a véleményhegemóniáén”. És itt térünk vissza a genderhez, a férfihoz és a nőhöz...

LÁNYI ANDRÁS: AZ EMBEREK KEZDENEK EGYRE IDEGESEBBEK LENNI

TELEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2021.05.08.


Az, hogy a pandémia kitört, a globális ökológiai válság tünete, amiről mi rojtosra beszéljük a tüdőnket.

Ezek a szerencsétlen vírusok azért képezték át magukat emberevőnek, mert az állatvilágot kipusztítottuk.

A szárazföldi gerinces élőlényeknek össz-testtömegben számolva kilencven valahány százaléka ember és az ember haszonállatai. Már most alig maradt a földi élővilágból valami
” – ezekkel a mellbevágó szavakkal kezdi a beszélgetést Veiszer Alinda legújabb műsorában Lányi András író, filozófus. A hazai ökológiai gondolkodás egyik legjelentősebb képviselője, aki egyik szervezője volt 1988-ban a dunai vízlépcsőrendszer elleni tiltakozó a Duna mozgalomnak, később alapítója volt többek között az Élőlánc Magyarországért szervezetnek, annak apropóján volt a műsor vendége, hogy nemrég közzétették a Harmadik út – ökopolitikai programtöredékek című kiadványt (a több mint egyórás beszélgetés ezen a linken nézhető meg jelképes támogatásért cserében)...