2017. szeptember 22., péntek

A NYOMOR VÁMSZEDŐI

CIVILHETES NET
Szerző: Rácz Zoltán
2017.09.22.


...A minimálbér megadóztatása és a minimálbér felett alig kereső 4,5-5 millió ember megadóztatása, és ennek az adónak a felső 1-2 millió embernek adása felborította a társadalmi szolidaritást. Ma van maximum 2 millió ember, aki nagyon jól keres és van 2 millió, aki a létminimum alatt él, valamint további kétmillió, aki alig a létminimum felett. Ezt hozta létre Orbán Viktor és a Fidesz. 

Az a kétmillió, aki a létminimum alatt él, az bizony politikailag nem aktív, ahogy a szakzsargon fogalmaz. Az vegetál, mint a Magyar gazdaság az Európai Uniós támogatás ellenére. Már a románok is itt hagytak bennünket, nem hogy a visegrádi négyek.
Kik használták a zálogházakat? A legnyomorultabb emberek, akik a jegygyűrűt, a családi ékszereket kótyavetyélték el a létükért. Kik jártak jól az egykulcsos adóval? Akiknek anélkül sem kellett volna zálogházba járni soha.
A 2018-as választás arról is szól majd, hogy a társadalom képes-e szolidaritást vállalni az éhesekért. Képes-e egy igazságosabb elosztási rendszert támogatni? Tudom, alig van olyan bolond, aki a holnap jobblétéért képes áldozni. De gondoljunk bele ez a társadalom beteg. A betegség jele az életerős aktív fiatalok elvándorlása. Azt látják, hogy a munka, a jog és a létbiztonság itt politikai hovatartozás, politikai megalázkodás kérdése és a véletlené. Az a fiatal, aki már látta a („hanyatló”) nyugatot, és barátja rokona ismerőse elmondja, hogy mennyivel tisztességesebb az a társadalom, azt nem lehet orbáni dakotaviccekkel és focipályákkal itt tartani.
És mi lesz azokkal, akik itt maradnak? Egy ország, ami olyan, mint egy lepusztult öregotthon, olykor temetetlen halottakkal.

"KURVA ANYÁD!" - ENNYI VOLT A FIDESZES KÉPVISELŐ REAKCIÓJA A MENTŐSÖK BÉREMELÉSÉRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vendégszerző
2017.09.22.


Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az Országgyűlés költségvetési bizottságában akarta elérni, hogy 10 milliárd forint elkülönítésével 60 százalékkal emeljék meg a mentősök fizetését, főleg, hogy ez a 10 milliárd még csak nem is olyan nagy összeg. Viszonyításként: ez a Puskás stadion felújítási költségének kevesebb, mint az egytizede. A fideszes Balog István erre csak annyit reagált szomszédjának: Szabó Tímea, a kurva anyád - olvasható a Párbeszéd társelnökének bejegyzésében. Ja, de még hozzátette azt is, hogy már emeltek eleget. A bizottság elnöke, Mesterházy Attila azonnal jegyzőkönyvbe is vetette az esetet.

Még ha nem is vérezne ezer sebből ez a történet, akkor is fontos lenne elmondani: a mentősök béremelése közel sem volt elég. Május végén a mentősök azért tüntettek, mert az idei évre, az életpályaprogram részeként beígért 60 százalékos emelés helyett jövő januárra terveztek be nekik egy tízszázalékos, 2018 és 2019 novemberétől pedig az általános egészségügyi béremelés részeként további 8-8 százalékos emelést. Végül a szaktárca bejelentette, hogy a 2018-ra tervezett béremeléshez hozzácsaptak még 10 százalékot, és beígértek mindenkinek új munkaruhát is. De még így is messze vagyunk az ideálistól – amit leginkább a szakma pályaelhagyóinak magas száma igazol.

Vagyis minimum jogos elvárás lenne, hogy a költségvetési bizottság a nehéz helyzetre való tekintettel legalább megfontoljon egy olyan javaslatot, mint Szabó Tímeáé...

ITT OLVASHATÓ

EGYÉBKÉNT AZ ÚN. SOROS-TERV ÉSSZERŰ LENNE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.22.


A Soros-tervként elhíresült összeesküvés-elmélet -- röviden, hogy a nemzetállamok működési logikája és az egységes kultúrák bomlasztandók, amiben lenne korporatív/nagyvállalati érdekeltség, lenne érdekeltsége Európában az EU-nak és lenne érdekeltsége a progresszív Észnek -- reális is lehet a lényegét illetően.

Tehát attól az apróságtól eltekintve, hogy Soros-terv nincs, illetve Soros maga az összes elérhető írásában sokkal kritikusabb a globalizációval szemben, mint azt a nacionalista hangadók készek elismerni (tegyük fel, hogy legalább néhányan olvasták a Crash of 2008-et, a Tragedy of the European Uniont vagy a Crisis of Global Capitalism-t), a nem létező terv valós trendektől való félelmen alapul, amelyek okkal aggasztják a politikájukat a nemzeti sérelmekre és a demagógiára építő politikusokat. A "probléma" tehát nem Soros, hanem a még kevésbé eltéríthető modernizációs logika (a kapitalizmus, az emberi vágyak, a technológia és a tömeges individualizáció egymásra hatása).

Életünkre, mióta világ a világ, a technológia van a legnagyobb közvetlen befolyással. A felgyorsuló újítások miatt (amely kort a XVIII. század utolsó harmadától számítjuk és a mostani negyedik ipari forradalommal új szakaszába látszik érni) már egyenesen az emberi faj és a mesterséges intelligencia együttműködéséről, majd összeolvadásáról beszélünk. Nyilvánvaló, hogy amelyik ország vagy vállalat(ok) az élére tudnak kerülni ezeknek a változásoknak -- szakasztott ahogy a korábbi ipari forradalomban történt, amely megpecsételte a XVI. századtól érlelődő magyar lemaradást --, azok hallatlan befolyásra tehetnek szert a belátható jövőre. Ehhez semmiféle terv nem kell, mindössze a modernizáció/fejlődés logikáját kell nézni. Végső soron hatalmi kérdésről van szó, és a technológia egyre koncentráltabban és rövidebb ciklusidővel tüntet ki vagy lök a mélybe hatalmi központokat, ahogy -- egy nem régi beszédéből kiviláglóan -- már Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin is pontosan érti...

ALIG 2 SZÁZALÉKOS A FELCSÚTI KISVASÚT KIHASZNÁLTSÁGA

B1 BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2017.09.22.


Ciklusonként épít magának közpénzből Orbán Viktor valami kis játékot. Az előző választás előtt a felcsúti II. Ramszesz stadion Pancho Aréna készül el, most pedig az Orbán és Mészáros Lőrinc telkein áthaladó kisvasút...

...A kormánylap, miközben arról áradozik, mennyire megérte a több mint egymilliárdos presztízsberuházás, és milyen hasznos a vonat, arról nem tesz említést, hány napon keresztül nem vettek jegyet egyáltalán a vonatra (53), vagy hogy hányszor indult el utas nélkül a vonat (2), meg hogy milyen veszteséget termel, véletlenül leközli az utasszám-adatokat a 2016. április 30-ai indulás óta.

Talán abban bíztak, hogy az átlag olvasójuk vagy az egyszeri Fidesz-szavazó úgysem képes osztani-szorozni ötjegyű számokat. Puszta tévedésből közölhették.

Talán ők sem fogták fel, mit jelentenek a számok.

Eszerint tavaly valamivel 30 ezer, idén szeptember 17-ig pedig 27 ezer fölött volt az utasok száma. Ebből egy gyors számolással az is kiderül, hogy 506 nap alatt a vonatok valamivel több mint 57 ezer utast szállítottak. Azaz napi átlagban 113-at.
Ami még a legpesszimistább becslést is jóval-jóval alulmúlja.

A pesszimista kalkuláció ugyanis 50 százalékos kihasználtsággal 128 utast számol egy vonatra. Nem egy napra, egy vonatra. De egy nap alatt sincs ennyi.

A kihasználtság alig több 2 százalékos:
a vonatok napi minimum 5120 embert tudnának szállítani,
de csak 113-at kell átlagosan.

Elképzelhetjük, mi lenne, ha a Fidesz politikusai nem szerveznének kirándulásokat, hogy a legodaadóbb választóik elzarándokolhassanak Felcsútra, hogy megnézzék, a miniszterelnök stadionját, vonatát, házát és kerti budiját...

A KÉPZET-BETEG

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.09.22....Ennyit a fjordokról és képzetekről, lássuk, a valóságban mire számíthat a magyar gazdaság?

Semmi jóra, lévén, hogy az építőipart kivéve nem termel semmit, de azt nagyon drágán teszi. Ráadásul a kormány szabadulni próbál az eredetileg általuk feltalált és tűzzel-vassal ránk erőszakolt közmunka intézményétől. Ugyanis a rendszer hatalmasra duzzadt, túlnőtte magát és nem termel semmiféle hasznot. Kizárólag nyomort és anyagi-politikai függőséget termel, de ehhez képest rengeteg pénzbe kerül. Megszüntetni azonban nem lehet, nos, akkor mi a teendő?

Valaki nagyon okos elővehetett egy ötvenes évekbeli brosúrát, és abban talált rá a megoldásra.

Szövetkezetesítés!

Tessék?

Jól tetszettek olvasni: szövetkezetesítés várható. A közmunkások nagy részét úgynevezett „szociális szövetkezetekbe” terelik, melyek aztán majd a piaci körülmények között kell megéljenek a termelt profitból. Ez nem is volna lehetetlen, ha olyasmit termelnének vagy olyasmivel foglalkoznának, amire van is piaci igény – csakhogy ez nem úgy szövetkezet, ahogy azt mondjuk Dániában elképzelik. Ez úgy szövetkezet, hogy tagja lehet jogi személy is, mondjuk a területileg illetékes önkormányzat. Innentől kezdve nem világos, miben különbözik az egész az eddigi közmunkaprogramtól – illetve de. Abban, hogy az ilyen szociális szövetkezetek három évig kapnak majd állami támogatást, csak utána nem, így a csődjük és szanálásuk pontosan három-három és fél évvel a megalapítás után várható.

Majd alapítanak egy újabb szociális szövetkezetet.

Hogy úgy fogalmazzak: a magyar állam sikeresen átcsoportosította a piaci szférába a közmunkások helyett a saját kiadásait.

Mert maguknak a közmunkásoknak nem fog változni sem a munkája, sem a munkahelye, sem a bérezése – legfeljebb szélesebb körben lehet majd őket kizsákmányolni.

Gratulálok: ez a gazdasági ötlet valóban hungarikum.

Ez egy igazi, magyaros képzet. Se haszna, se értelme, sokba is fog kerülni, de valakik mégis profitálnak majd belőle.

Tetszik látni, ezért fontosak a képzetek.

Meg az unortodoxia.

Gazdasági híreinket olvasták, gyermekműsor következik.

Bemutatjuk a „Téeszek az aranykorban” című szovjet rajzfilmet.

Rögtön utána láthatják a „Matolcsy és a csodalámpa” című mesét.

KI AZ ERŐSEBB KUTYA, LÁZÁR JÁNOS VAGY SCHMIDT MÁRIA?

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.09.22.


Azért az elképesztő, hogy az, hogy milyen sorsa lesz a 7.5 milliárd ft.(!) közpénzből felépített "Sorsok Házának", attól függ, hogy éppen most ki az erősebb kutya: Lázár János vagy Schmidt Mária.

A két fővazallus két évvel ezelőtt összeveszett és azóta ott áll üresen a milliárdokból felépített, hatalmas épülettömb. Ez pedig újabb bizonyítéka annak, hogy ennek a kurzusnak sem a Holokauszt emlékezete, sem az elköltött milliárdok nem fontosak, hiszen mindez áldozatául eshet két Orbán körüli politikai oligarcha személyes gyűlölködésének.

Ha nem jut egyezségre Lázár és Schmidt, akkor ott rohad meg az épület és már nem fontos a Holokauszt sok tízezer gyermekáldozatainak sorsa sem. Utóbbinak persze akár örülhetünk is, hiszen a schmidti koncepció valójában a meggyilkolt gyermekek történetének meghamisítása lett volna, ezért tiltakozott ellene a MAZSIHISZ és ezért menekült ki egymás után az összes ismert holokauszt kutató a nemzetközi tanácsadó testületből.

Elsőként a Jad Vashem két történésze, aztán szépen, komótosan mindenki; Tom Lantos özvegyétől Szász Jánosig. Ez a kormány nemcsak a közpénzeket tekinti játékszernek, amellyel szabadon garázdálkodhat, hanem a közös történelmi emlékezetet és a Holokausztot is. Bármit csinálnak az soha nem a dologról magáról - jelen esetben a Holokauszt gyermekáldozatainak emlékezetéről - szól, hanem kizárólag a politikai haszonszerzésről, a közpénzek szervezett lenyúlásáról és ócska személyes ambíciókról és indulatokról...

AZ ÚJ NAT-TÓL SEM LESZ JOBB ISKOLÁSNAK LENNI

DIVÁNY.HU - SZÜLŐSÉG
Szerző: Primilla
2017.09.09.


Készül az új Nemzeti Alaptanterv, Nahalka István oktatáskutató pedig megírta a kritikáját. Ne legyenek illúzióink, a kormányzati hozzáállás nem változott. Paradigmaváltás? Muhaha! Csökken a leterheltség? Hát az nem. Szabadabb lesz az iskola? Hát izé, az sem. Pedig milyen jól indult...

...Na de mi a baj konkrétan?

Hát abból elég sok van. Az alapos szakmai kritikából azokat a dolgokat mazsoláztuk ki, amelyeket szülőként a legfontosabbnak tartunk, és szerintünk a leginkább változás után kiált, de aki szeretné, a teljes dokumentumot is elolvashatja.
  • A szakértő szerint új hozzáállásról, megközelítésről szó sincs. Az új NAT koncepcióban megfogalmazott „jelenségalapú” megközelítést a finn iskolareformból vették át, ám itt egyáltalán nem takar olyan nagy ívű változásokat, mint Finnországban: szó sincs tantárgyak megszűnéséről, az oktatás projektesítéséről.
  • Ugyanakkor az új NAT koncepció nem nyújt megoldást a gyerekek túlterheltségére sem, holott még az EMMI szerint is ez az egyik legnagyobb probléma. A javaslat szerint nem csökkenteni kell a tananyagot, hanem súlyozni, ez azonban a szakértő szerint nem jelent megoldást, hanem csak a további központosítást segíti elő.
  • A koncepció egyébként még csak föl sem veti, hogy probléma lenne a központosított tartalmi szabályozás, vagyis, hogy az iskolák és a tanárok szinte semmiféle szabadságot sem élveznek tartalmi kérdésekben. Ehelyett további centralizálásra tesznek javaslatot, például ellehetetlenítenék az alternatív kerettanterveket, és kötelezően választható módszereket (az meg mi?) vezetnének be.
  • Szó sincs benne a tankönyvek problémájáról, mármint arról, hogy lassan már csak egyféle létezik (nyilván ez is kötelezően választandó, vagy micsoda).
  • Nem támasztják alá érvekkel, hogy miért hosszabbítanák meg egy évvel az általános iskolát. Annyit írnak, hogy szükséges az alapkészségek megerősítése, de ez az érv a korszerű pedagógiai ismeretek szerint gyenge lábakon áll, és más módon is meg lehetne ezt oldani. Tegyük hozzá, ez is hol így van, hol úgy, hol kilencéves lenne az általános, máskor meg nem.
  • Ugyanígy a tanév hosszához is hozzányúlnának, de a dokumentum kritikája szerint ennek szükségességét nem igazán támasztják alá adatok, csupán a politika által megfogalmazott igény alátámasztására hoztak fel hevenyészett érveket.
  • Az új NAT sem kínál megoldást a differenciálásra. Megvan az a karikatúra, amiben minden kisgyereket egyforma kockára szabnak az iskolában, akármilyen is legyen? Na, erre kell gondolni.
  • Nem foglalkozik az esélyegyenlőtlenség kiegyenlítésének a problémájával. A korai (végzettség nélküli) iskolaelhagyás súlyos problémáját felveti ugyan, de csak ötletelés szintjén, mert a valódi okokat nem tárja fel...


TELJES KÁOSZ A FŐVÁROSI LÉGSZENNYEZETTSÉG-MÉRÉSBEN

ZOOM.HU
Szerző: BÍRÓ PÉTER
2017.09.22.


A főváros több mérőállomásán már január végén túllépték az egészségügyi határértéket, ráadásul az állomások többsége napokig, hetekig nem is szolgáltatott adatokat.

Ahogy korábban mi is megírtuk, közel egy hónapos szünet után szeptember 14-től újra vannak információk Budapest levegőjének minőségéről. Az informatikai rendszer helyreállítása után visszamenőleg is elérhetőek az adatok, amelyekből most az is kiderül, hogy nem csak egy véletlen kieséséről, hanem sokkal inkább rendszerszintű problémáról lehet szó. Ugyanis nem csak a határérték túllépések jelentenek problémát, hanem a megbízhatatlan mérőállomások is.

A főváros levegőjét illetően két komponens vizsgálata fontos, a légzőszervi megbetegedéseket, szív-és érrendszeri problémákat okozó szállóporé, és a szintén tüdőroncsoló nitrogén-dioxidé...

A BALOLDALI, LIBERÁLIS PROGRESSZIÓ, AMI HA BEPIPUL, LESZEDETI A NEKI NEM TETSZŐ CIKKET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.22.


Mozgalmat indít az ellenzéki összefogásért, az Orbán-kormány leváltáséárt, majd elmondja, feltehet és levetethet anyagokat a saját újságjában, mert annak ő a tulajdonosa. Lehetséges ez? Tényleg küzdhet valaki a demokráciáért úgy, hogy közben a napsütésnél is természetesebbnek tekinti, hogy cenzúrázzon egy médiaterméket? Igen, lehet. Tarjányi Péterrel a Magyar Nemzet csinált interjút.

A Magyar Nemzet interjújában Tarjányi, aki most indít mozgalmat azért, hogy létrejöjjön az ellenzéki összefogás, és sikerüljön a kormányváltás, az alábbiakat mondta arról, hogy leszedetett egy cikket, mert az egy átvett anyag volt, és ő csak saját anyagokat akar látni az újságjában, és mert az anyag eredetileg Simicska Lajos lapjában jelent meg:

“Ha akarnám, csak hétfőn, szerdán és pénteken jelennének meg cikkek az oldalon, mert ez az én újságom. Feltehetek és levehetek anyagokat, senki sem tudja megakadályozni. A végén leraktuk, majd betelefonáltam és levetettem a cikket csak azért is. Később leültem a kollégákkal, ők arra kértek, többet ne csináljak ilyet, ebbe beleegyeztem. Végeredményben tehát nem Orbán Viktorról szólt ez a történet. Kakaskodás volt, de a lázadást mindig le fogom verni. Én vagyok a tulajdonos, és a szerkesztőségi folyamatokba nem szólok bele, de ez egy érzelmi ügy volt.”

Bárcsak Orbán Viktorról szólt volna a történet, ahogyan sokan értelmezték. De ez sokkal többről szól. Arról az elcseszett tőkés hozzáállásról, hogy a tulajdonos birtokol, tehát az van, amit ő mond, a munkavállaló semmibe van véve. Pedig ugye egy újság nem olyan mint a fröccsöntött barbi gyár, hogy mától az a fogyasztói igény, hogy 20%-kal nagyobb melle legyen a barbinak, akkor nagyobb melle lesz. Itt vannak olyan szempontok, amelyek jó részét egyébként a Médiatörvény is rögzíti, hogy a legfontosabb érték a tájékoztatás, hogy a demokratikus működés alapköve a szabad sajtó, hogy minimálisra kell szorítani a külső beleszólás lehetőségét a szerkesztőségek életébe. Vagyis összességében arról van szó, hogy attól még, hogy valaki tulajdonol egy lapot, nem pakolhat bele és vehet ki azt, amit akar...

A ROMBA DÖNTÖTT MAGYAR ÁLLAMISÁG

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.22.


Az állam nem képes távlatilag gondolkodni magáról, működéséről, céljairól és annak lehetséges megvalósításáról. Az államháztartás rendszerének átláthatatlansága, a közpénzügyek esetlegessége a legkirívóbb példa.

A kialakult szabályozórendszerek torzak. A torzulásoknak politikai és államszervezeti-bürokratikus okai vannak. A közérdeksértő pártpolitikai igények túlzott hatása a választás-finanszírozás reformja és a párt klientela igények mérséklése nélkül esélytelen. A kormányzati szinten és az önkormányzatok szintjén nincs megfelelő összehangolás, ezért a szabályozó rendszerek ütközése óhatatlan. Az Uniós szintű döntések további belső összhangzavarra vezetnek.

Az állam esetenként maga normaszegő, vagyis saját vállalásait nem tartja be. Ez legitimmé teszi az állampolgári és üzleti szabálykerülést és átláthatatlanná teszi az állami működést.

Nincs hatékony ellenőrző rendszer az állam és szabályai működéséről (a meglevők egy része ráadásul átpolitizált, hitelét fokozatosan elveszíti). Az államnak figyelnie kell, hogy kellően válaszol-e a hatóság a társadalmi igényekre. Ebből a szempontból a legszembeötlőbb a lakóssági panaszok kivizsgálásának elégtelensége a rendőrségi munkában.

A kormányzati működésnek meg kell teremtenie a saját ellenőrzési rendszerét, aminek előfeltétele a mérhető célok, teljesítmények kitűzése (teljesítménymérés, hatásvizsgálat a döntés-előkészítésben, előzetes normakontroll, megfelelő stabil szervezettel).

A felelőtlenség és következménynélküliség általános az államban és a jogérvényesítésben. A jogszabályok érvényesítése az államon belül sem megfelelő. A jogállamiságnak csak egyik része, hogy az állami szervek csak jogi felhatalmazás alapján cselekszenek. A jogállamisághoz azonban hozzátartozik, hogy az állami szervek végrehajtsák a jogi előírásokat. Zéró toleranciát hirdetni, ahol ez túl költséges, vagy ahol nem állnak rendelkezésre erőforrások, káros, de ahol szükséges és lehetséges, ott érvényesítendő...

DÍSZMADZAGOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.22.


...Azt is nehezen értem, hogy miért kell nekünk utálni való diktátort importálni, hiszen van itthon is készleten diktátor, igaz csak diktátorocska, habár lehet, hogy a fordított szórend és a hosszú ó lenne indokolt.Persze a saját diktátorunkat nyilvánosan utálni kockázatosabb, esetleg elvesznek bizonyos kedvezmények, hiszen az egyetemet tokkal-vonóval az állam tartja fenn, a kiszolgáltatottság száz százalékos, ennyit talán látni kellene még professzor emerítusoknak is, hogy az egérszürke mezei tanársegédekről ne is ejtsünk szót.
A kitüntetés ötlete valószínűleg nem úgy született, hogy a rektor a homlokára csapott: adjunk Vagyimír Vlagyimirovicsnak egy díszpolgári címet, aztán majd megdolgozik érte!
Inkább úgy történhetett a dolog, hogy Viktor Gyozevics csapott a homlokára, kellene adni valamit a cárnak, seggének nyelvvelilletésén túl is!
Kutya nem jöhet számításba, Nárcisz kölykeit a lapáttal együtt megtartjuk arra az esetre, ha megint benyomunk és idegesek leszünk...
Lajos, nézz utána, hátha szürkemarha akad, habár ebben a helyzetben minden szavazónkra szükség van...
Megvan!
Legyen díszpolgár az egyetemeden Lajos, ha akarod kölcsönadom neked Kerényit, neki van érzéke a díszoklevelekhez!
Nekem is jólesett, mikor átvettem, amit megvettem!
Ennek utána a dolog már sínre került, Lajos szólt a rektornak: Rekikém, Putyint diszpolgárrá kell ütn... nem, nem ütni, koronázni, majd felveszitek a klepetusotokat és a hasatokra akasztjátok a pedál-medált, aztán jöhet Vologya!
Utána tánc, tea, aprósütemény, és ha eltolta a biciklit mi még magunkhoz emelünk három cseppet a hazai főzésből... 


ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY FÁRADHATATLANUL SÜKETEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.09.21.


Matolcsy Gyurka, aki ugye magánvállalkozásként tekint az ország jegybankjára és úgy is futtatja azt, még mindig nem szállt ki a narancsosok “ki tud nagyobb marhaságot mondani?” versenyéből. Mivel Magyarország jól teljesít és van pénz fosásig, ezért két “megfontolt”, de nekünk milliárdokba kerülő ingatlan tranzakció között, hagy magának időt nyilatkozatokra is, hogy ne felejthessük el, mekkora pénzügyi géniusz veszett el benne.

A Budapesti Értéktőzsde középvállalatok növekedéséről tartott rendezvényén 2017. szeptember 20-án a piros pöttyös seggű bonviván egyebek között azt találta mondani, hogy 2010 óta olyan útra tért az ország, aminek a végén a bőség kora, egy új aranykor köszönthet be Magyarországon, részben azért, mert az Európai Unió leghatékonyabb válságkezelését hajtottuk végre, ennek segítségével növekedési fordulat történt.

Mondanunk sem kell, hogy a jegybankelnök persze nem az Euro és a magyar Forint árfolyam megemlítésével indította a beszédét, ám megállapította, hogy nőtt az ország versenyképessége, csak hát a globális rangsorok nem elég alaposak.

Az meg sem fordult Matolcsy kicsi kis fejében, hogy az Európai Unió kegyelemkenyerén élünk és működésképtelen porcelán gazdaságunk van. Nem is igen lesz ez másképpen, mivel nincsen megfizetett és emberszámba vett munkaerő az országban, így eleve bukásra van ítélve az egész kóceráj. Azt sem fogja fel, hogy az EU-s támogatások nélkül bizony minden egyes évben csökkenne a GDP Magyarországon.

Matolcsy mégis a “huhogó baglyoknak” azt üzente, hogy “nincs igazuk, mert Magyarország versenyképessége igenis javult 2010 óta, a globális rangsorok ugyanis több fontos tényezőt nem vesznek figyelembe, számos szubjektív tényezőre alapozva vizsgálódnak, viszont az MNB által végzett kutatások 90 százalékban tényeken alapulnak.”...

PÁVA, HOPPÁL ÉS CSIZI ÉPPEN ELHERDÁL MINDEN PÉCSI KÖZVAGYONT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.09.21.


Alig egy hete írta meg a Szabad Pécs, hogy a súlyos pécsi önkormányzati működési hiány kifizetése és a céges adósság eltüntetése nagyon fog fájni a pécsieknek, mert a kormány benyújtja a számlát: viszik a repteret, a két valós piaci értékkel rendelkező városi céget, a pécsi távhőszolgáltatót valamint a drágán gründolt víziközmű-szolgáltatót is. Most pedig kiderült, hogy az oroszok már a spázjban, illetve a pécs-pogányi reptéren csekkolták, hogy milyen a portéka.

Most a Magyar Nemzet is arról számolt be, hogy a nem hivatalos, ám több, egymástól független forrásból származó friss információja szerint "a kormány végül megmenti a csőd szélén táncoló, hozzávetőleg 7,5 milliárd forintos működési hiányt felhalmozó pécsi önkormányzatot (az én információim szerint 24 milliárd a teljes mínusz). Erre úgy kerülhet sor, hogy a kormányzat kifizeti Pécs tartozásait, ám cserébe be is nyújtja a számlát. Vagyis a város nem kap ingyenpénzt, és ez nem csupán azt jelenti, hogy sokkal szigorúbb gazdálkodást várnak majd el Pécstől, hanem azt is, hogy az állam gyakorlatilag bevásárol a megyeszékhelyen.
A legnagyobb tétel a kormány pécsi listáján a Pécs–Pogány repülőteret működtető cég felvásárlása lehet. Ugyanakkor értesüléseink szerint az állam a repteret átvétele után kis túlzással azonnal bérbe is adná a Paks II.-t építő Roszatomnak. Ha így lesz, az ügylettel egyáltalán nem jár rosszul a kormányzat. S nem mellékes, hogy a szóban forgó repülőtér észszerű választás lenne az oroszoknak is, hiszen van közvetlen autópálya-csatlakozása. A sztráda Pécsről a dunai kikötővel rendelkező Mohács felé halad, és a fővárosig futó autópályának Paksnál is van lehajtója. Ráadásul a személy- és teherautó-forgalom sem jelentős a Pécs–Szekszárd, de még a Pécs–Paks vonalon sem. A megyeszékhelyen egyébként ezeket a híreket hallva a helyiek azt vetették fel, hogy egy ilyen lehetőséget vajon miért nem a pécsi városvezetés használ ki, miért nem Páva Zsolték adják ki a repülőteret."

Jogos a Magyar Nemzet felvetése: Miért játsza el saját vagyonát a pécsi városvezetés, és miért nem maga húz hasznot abból, hogy az oroszok jó pénzért igénybe is vehetnék?METRÓPÓTLÁS: REPÜLŐ VILLAMOS VAGY KERÉKPÁR?

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2017.09.22.


November elején megkezdődik a 3-as metró felújítása. A három évig tartó rekonstrukció százezrek életét érinti, a tumultuózus jelenetek, közlekedési dugók borítékolhatók. A metró pótlására megszületett a terv a BKK-nál, de ezt sokan még kevésnek tartják. Több alternatív javaslat született.

A 3-as metró felújítását három ütemben tervezik. Első ütemben egy évre lezárják a metróvonal északi szakaszát – az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti részt –, ekkor csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között járnak majd a szerelvények. A forgalomban maradó szakaszon is lesz még korlátozás: esténként és hétvégente a 3-as metró helyett annak teljes vonalán pótlóbusszal lehet utazni.

A BKK az északi szakasz felújításának idejére lakótérségekre bontva részletes tervet dolgozott ki. Eszerint a Lehel tér és Újpest-Központ között közlekedő metrópótló buszok (60 darab) a metró lezárt állomásait kötik össze. Egyes pótlóbuszok az újpesti lakótelep jobb kiszolgálása miatt Újpest-Központtól tovább mennek egészen az Árpád üzletházig, és onnan is indulnak. Haladásukat jelzőlámpa-módosítások segítik.

A metróhoz képest lassú pótlóbuszokon túl a BKK több alternatív lehetőséget is javasol a belváros gyorsabb elérésére. Így például Újpesten meghosszabbítják a 12-es villamost a metróig, sűrűbben jár a 20E, 30, 30A busz, és melegen ajánlják a metróval párhuzamosan futó vasutat is. A Rákospalota-Újpalota térségéből érkezőknek javasolják az 5, 25, 225, a 7E jelű buszt, valamint a 69-es villamost...

SZOCIÁLIS OTTHONOK - TÖRVÉNYSÉRTŐ GONDOSKODÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Gulyás Erika
2017.09.22.


A legtöbb helyen nem tudják biztosítani az egy bentlakóra jutó 6 négyzetméteres alapterületet, és szinte mindenhol kevés a szakképzett gondozó - mégis zavartalanul működhetnek az intézmények. Az országban 91 bentlakásos szociális intézmény nem teljesíti a működés minimális követelményeit, ezért már az ombudsman is figyelmeztette a a kormányt.

Sorra derül ki különböző bentlakásos szociális otthonokról, hogy az ott gondozott fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek vagy idősek méltatlan körülmények között töltik napjaikat. A nyár elején a gödi TopHázban megkötözött gondozottakkal volt tele a nemzetközi sajtó, most pedig az alapvető jogok biztosának munkatársai a 350 pszichiátriai beteget csak ideiglenes engedéllyel ellátó táplánypusztai intézményben találtak olyan közös hálócsarnokot, ahol férfiak és nők aludtak egy légtérben. Székely László hétfőn megjelent jelentésében ismét figyelmeztette a humán tárcát, a hosszú évek óta állandóan meghosszabbított ideiglenes működési engedélyek csak elfedik, hogy a bentlakóknak nincs esélyük a méltó emberi életre. Az LMP kikérte az állandó engedéllyel nem rendelkező szociális intézmények listáját, amelyen 91 bentlakásos otthon neve található. A kormány mégis tagadja, hogy a törvényeknek nem megfelelő otthonok törvénytelenül működnének, holott eddig 90 ezer gondozottnak mindössze 660 korszerű férőhelyet teremtett.

A Lehet Más a Politika társelnöke, Szél Bernadett kérésére összeállított lista szerint a Győr melletti 300 férőhelyes otthonnal együtt 91 szociális intézmény nem tudja teljesíteni az ágazati jogszabályokban rögzített tárgyi és személyi minimumfeltételeket. A napokban a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté arra szólította fel a kormányt, hogy adjon több pénzt a szociális szféra intézményeinek az emberhez méltó gondozási körülmények megteremtéséhez, gyorsítsa fel a nagylétszámú intézmények felszámolását, a kisebb lakóotthonok kialakítását, és az otthonápolás anyagi elismerésével segítse azokat a családokat, amelyek felvállalják a sérült családtag gondozását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felháborodva tiltakozott a törvénytelen jelző ellen, de azért eltolta magától a felelősséget, amikor az LMP felszólítására és aggályaira, valamint a rémisztő adatsorra kiadott válaszközleményben azt írta: „a szociális intézmények felügyeletét és ellenőrzését a kormányhivatalok végzik, amennyiben bebizonyosodik egy intézményről, hogy törvénytelenül működik, a kormányhivatal dönt az azonnali bezárásról”...

"LEHET, HOGY PIMASZUL HANGZIK, DE KÖNNYŰNEK TALÁLTATTAK VELÜNK SZEMBEN" - INTERJÚ JORDÁN TAMÁSSAL ÉS FODOR TAMÁSSAL

168 ÓRA ONLINE - KULTÚRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2017.09.21.


A Rózsavölgyi Szalonban két Freud „rendel” két előadásban. Mark St. Germain Az utolsó óra című művében Sigmund Freudot Jordán Tamás alakítja. Nemrég mutatták be Éric-Emmanuel Schmitt Az ismeretlen című darabját, amelyben Freud szerepében Fodor Tamást láthatjuk. A két művész utoljára a hatvanas években, az Egyetemi Színpadon játszott együtt. Bár útjaik különváltak, sorsukban sok a párhuzamosság: nemcsak színészek és ren­­dezők, de mindketten színházcsinálók is. Jordán jelenleg az általa alapított szombathelyi Weöres Sándor Színházat igazgatja, Fodor a Stúdió K független színház megteremtője, a társulat vezetéséről négy éve mondott le. Most Freud és a 168 Óra összehozta őket.

– Nem mindennapi pillanat, ha az ember egyszerre két Freudot lát. Önöknek milyen érzés, hogy „megkettőződtek”?
Jordán Tamás: Igyekszem ezt elhessegetni magamtól. Nem arra gondolok, hogy egy másik Freuddal ülök itt együtt, hanem arra, hogy Fodor Tamással beszélgethetek, akivel rég találkoztam, és nagyon örülök neki.
Fodor Tamás: Hasonlóan érzek én is, és egy kicsit megterhelő, ha Freudról kérdeznek. Amikor rendezek, szívesen beszélek egy dráma összefüggéseiről, a karakterekről. De más foglalkoztat, ha játszom. A színésznek nem az a dolga, hogy alakítson valakit, hanem hogy hitelesen létezzen a színpadon. Freudot nem is lehet eljátszani, hiszen szellemi értelmében kilométerekkel magasabb nálam. Hogy jövök én az ő nagyságához– Csupán annyi lehetőségem van, hogy az író és a rendező által elém tárt drámai helyzetben megpróbáljak felidézni magamban olyan élményeket, amilyeneket Freud is átélhetett 1938-ban, amikor Az ismeretlen című darabunk játszódik. És sajnos ilyen párhuzamokat nem nehéz találni a két korszak között.
– Mindkét Freud-előadás alapkérdése: miben lehet hinni, ha a világban elszabadul a gyűlölet? Hol van ilyenkor az Isten és hová tűnik az értelem?
J. T.: A mi előadásunk, Az utolsó óra voltaképp egy hitvita. 1939-ben vagyunk, négy hónappal Freud halála előtt, Londonban. Ide menekült Bécsből, a nácik elől a pszichoanalitikus. Nyolcvanhárom éves, és halálos betegséggel, szájüregrákkal küzd. A darab azzal kezdődik, hogy felkeresi londoni lakásában egy régi tanítványa, Lewis professzor, akit az előadás rendezője, Alföldi Róbert játszik. Nem tudja, ­miért kérte Freud, hogy látogassa meg. Aztán kiderül, hogy Lewis korábban – akárcsak Freud – ateista volt, majd hirtelen istenhívő lett, és élesen bírálni kezdte mesterének műveit. Freud szeretné megérteni a fiatalember változásának okait. Arról vitatkoznak, hogy van-e Isten.
F. T.: Az ismeretlen egy kicsit korábban játszódik, 1938-ban, az Anschluss után. Freud még Bécsben tartózkodik. A nácik elégették a könyveit, zsidó származása miatt menekülnie kellene a városból. Az angol és az amerikai nagykövetség közbenjárására a németek engedélyezik, hogy Freud Londonba emigrálhasson. Ehhez azonban előtte alá kell írnia egy nyilatkozatot, amelyben elismeri és legitimálja a nácik eljárásait, de ő nem hajlandó erre. Miután azonban a lányát elhurcolja a Gestapo, Freud – hogy családját mentse – rákényszerül az aláírásra. Császi Ádám rendezésében is egy különös találkozás kerül a középpontba: megjelenik egy rejtélyes figura, aki először betörőnek látszik, de aztán úgy tűnik, mintha egy fiatal színész alakjában maga az Isten jelent volna meg. Itt is hitvita zajlik, ennyiben tényleg hasonlít az én Freudom Jordánéhoz...

MIKOR A GYEREKEK TÁRGGYÁ VÁLNAK

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Tóth-Loesti Heidrun
2017.09.17.


...Ha a felnőttnek van valamilyen elképzelése, hogy a gyereknek milyennek kellene lennie, akkor a gyerek úgy érzi, hogy őt nem is látják. Persze ez nem tudatosul benne. De ha a gyerek érzi, hogy úgy fogadják el, amilyen, akkor ki tud nyílni a világra. Akkor nem kell foglalkoznia azzal a problémával, hogy őt nem fogadják el.

Amikor valaki, akár felnőtt, akár gyerek, úgy érzi, hogy nem fogadják el olyannak, amilyen, akkor ugyanazok az érzelmi központok aktiválódnak az agyában, mint amikor testi fájdalmat érez. Tehát az agy egy szociális problémát pontosan ugyanúgy jelez, mint egy testi problémát.

Ezt a fájdalmat nem lehet sokáig kibírni, és a gyerek erre reagál is. Például ha kisbaba, akkor sír. Az anyja talán nem tud mit kezdeni a síró gyerekkel, és egy kapcsolati zavar veszi kezdetét. Amit az agy ilyenkor jelez, azt stressznek is nevezhetjük. Ha ez gyakran fordul elő, akkor a gyereknek már annyi problémája van, hogy más dologra nem tud kinyílni, hogy nem érdeklődik a világ iránt. Kívülről nézve annyi látszik, hogy a gyerek már nem tud önfeledten játszani. Ez azt jelenti, hogy már nem próbálja felfedezni a világot. Neurobiológiai szempontból azt mondjuk, hogy inkoherencia van az agyában, nem érzi jól és nem érzi elfogadva magát, nincs ösztönzése arra, hogy felfedezze a világot.

A gyerek már születésekor rendelkezik empátiával. Ha viszont azt tapasztalja, hogy az empátia nem segít neki abban, hogy elfogadtassa magát, akkor az empátia lassan eltűnik. Talán párszor próbált mosolyogni az anyára, de ez nem működött.

Ha valakit nevelünk, akkor őt az intézkedéseink tárgyává, később az értékeléseink tárgyává tesszük. Ezt a gyerek ösztönösen érzi, persze, hogy szavakba foglalni nem tudja, de úgy reagál rá, hogy leválik az anyjáról. Ő is az anyját teszi tárgyává, például úgy, hogy értékeli: hülye anya. Ez nem tesz jót a kapcsolatnak, de a gyerek számára ez megoldás, mert így már nem kell komolyan venni azt, ami az anyjától jön.

Néhány gyerek ebben nagyon ügyes. Az anyja után a többi gyereket is tárgynak nézi. Aki ezt a legjobban sajátítja el, ő boldogul a legjobban a társadalmunkban. Belőlük lesznek a menedzserek, politikusok, mert képesek saját elképzelésük szerint manipulálni a többi embert. Ez egy sajnálatos fejlemény, de ebből él a társadalmunk. Mert ha eltűnnének ezek az emberek, akkor a többiek már nem is tudnák, mit kellene csinálniuk. El kellene kezdeniük gondolkodni, felébredni. A legtöbb ember erre nincsen felkészülve. Abban reménykednek, hogy jön a nagy megmentő, aki megmondja nekik, hogyan boldoguljanak.

Néhány gyerek viszont másképpen reagál arra, hogy a szülők az intézkedéseik, értékeléseik tárgyává teszik. Ők elfogadják az értékelést, és saját magukról mondják: nem vagyok elég okos, nem vagyok elég szép, hülye vagyok, engem senki sem szeret. Ezek a gyerekek nem képesek az anyját tárggyá tenni, hanem saját magukat teszik tárggyá. Következésképpen később már nem képesek saját magukat szeretni, sem a testüket, sem a bensőjüket. Aki így nő fel, annak óriási problémái vannak, mert aki saját magával nincs tisztában, az másokkal sem képes jó kapcsolatot kiépíteni.

Tehát így alakulnak ki a korai kapcsolati zavarok, és így hatnak a későbbi életre...

ÁLOMISKOLA NYÍLIK ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL DEBRECENBEN

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: Balla István
2017.09.22.


Sci-fikbe illően modern iskola nyílik Debrecenben, ahova öröm lesz járnia az ott valódi, 21. századi tudást és készségeket szerző diákoknak. Persze, hiába állami az iskola, mert nem mindenkinek lesz elérhető.

Az International School of Debrecen (ISD) már építészi terveiben is igencsak exkluzív. Erről már korábban is írtuk: a tervpályázaton nyertes BORD Építész Stúdió által a Nagyerdő mellé felépülő iskola ugyanis már a látványtervei alapján is egészen kivételes, és a magyar iskolarendszerben egyedi és szokatlan képet mutat.

A koncepció lényege, hogy a ligetes belső udvart és a sportpályákat (többek között egy föld felett „lebegő” kosárlabdapályát) körülvevő épület minél inkább illeszkedjen a zöld környezethez. Ehhez a tervezők egy szimbolikus jelentéssel bíró formát, a kört választották, amely a tervezők szerint egyszerre jelképezi a védelmet, az egységet és a közösséget.

A közösségi terek, az adminisztráció, a színházterem, az étterem és ezek kiszolgáló egységei az alsó szinten kaptak helyet, míg az emelet a tanulás színtere. A tantermek az északi oldalon, pavilonszerűen jelennek meg...

"NEM ÁLLUNK BE A SORBA" - TÜNTETÉST SZERVEZNEK A DIÁKOK A ROSSZ OKTATÁSI RENDSZER MIATT

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.09.21.


Már 10 ezren érdeklődnek az esemény iránt.

„Mutassuk meg, hogy nem állunk be a sorba és nem tűrjük a szabadidőnk elvesztését! Gyere te is a Parlament elé január 19-én és mutassuk meg, hogy minket nem alakítanak zombivá! Megjelenés: piros sapkában vagy piros sállal, kesztyűvel! A tüntetés teljesen független és csak diákoknak szól” – írják a szervezők a Ne menj suliba január 19-én! elnevezésű Facebook-esemény leírásában.

A januári tüntetést nemrég hirdették meg, és azért szervezik, hogy így tiltakozzanak mai oktatási rendszer ellen. A szervezőknek többek között elegük van, hogy felesleges ismeretanyagot kell tanulniuk, miközben szabadidejük alig van. Azt is nehezményezik, hogy ma Magyarországon oktatási minisztérium sincs, amely odafigyelne a diákokra. A rendezvény célja, hogy

felhívják a figyelmet a problémákra és megoldásokat keressenek,


illetve megmutassák, hogy a diákok kiállnak magukért. „Megmutatni, hogy, ha más nem, akkor mi fogunk változtatni a régi, elavult oktatási rendszer igazságtalanságain, melyek bennünket érintenek” – szól az esemény leírása...

MIÉRT JÖTTÉL HAZA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Balázs
2017.09.22.


A kérdést sokaknak felteszik, akik hazaköltöztek, a válaszok persze különbözőek, de általában érzelmi alapúak, a családról, gyökerekről szólnak. Balázs 11 év Kanada után költözött vissza Magyarországra. Hogy miért? Erről szól a mai poszt.

„Ugyanazon a helyen ülök a kocsmában, mint 11 éve, mielőtt elindultam. Eltelt 11 év és visszajöttem. És most már nem akarok elmenni innen. Elég volt az utazásból.

Ülök és nézek ki a fejemből, bámulok mindenre, mintha először látnám. Gyalogolok az utcán, mindenkire ráköszönök és vigyorgok. Mintha 11 év börtön után szabadultam volna. Soha nem éreztem magam még ilyen jól…

Az ezredfordulótól kezdődően 11 évet éltem Kanadában. Amikor ez beszélgetések során előjön, az első kérdés, amit ismerős és ismeretlen feltesz, hogy „Miért jöttél haza?”.

Először csak gondolkodtam hosszú ideig, hogy mit mondjak, mert ez nem egy egyszerű és rövid idő alatt meghozott döntés volt, hogy hazaköltözök. Később azt vettem észre, hogy erre a kérdésre minden beszélgetésnél egy újabb ok és történet jutott eszembe, hogy mi játszott szerepet a döntésemben. Ezeket nem lehetett néhány mondatban elmondani és az érzéseket visszaadni.

Mindenkinek, aki kérdezett, azt mondtam, erről könyvet lehetne írni – ahol elmondom, hogy miért akartam nekiindulni a világnak, miért volt jó, hogy így tettem, meddig jutottam és miért jó, hogy hazajöttem. Olyan sokszor kérdeztek, hogy elkezdtem listát írni mindenről, amin átmentem és a végén egy kisregény lett belőle..."
ITT OLVASHATÓ

VASÁRNAP TARTJÁK A BUNDESTAG VÁLASZTÁST NÉMETORSZÁGBAN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.22.


A nemzetközi média különösen sokat foglalkozik ezekben a napokban Angela Merkel német kancellárral, aki minden számítás szerint nyerésre áll a választási kampányban. Vasárnap tartják a Bundestag-választást, és senki nem kételkedik a német kereszténydemokraták – valamint szövetségeseik, a bajor keresztényszociálisok – győzelmében.
A kérdés csak az, milyen összetételű kormányt alakíthat ezúttal Angela Merkel. 

A Politico című amerikai hírportál európai kiadásának mai vezető anyaga Merkelről, a kiismerhetetlennek mondott kancellárról szól. Az írás vezérgondolata – ha ezt eredeti gondolatnak lehet nevezni egyáltalán - az, hogy Merkel megítélése attól függ, ki mond róla éppen ítéletet. A jobboldaliak szerint az egykori NDK-ban nevelkedett Angelának, aki az FDJ-ban, a keletnémet KISZ-ben kulturális titkár is volt, mindmáig megmaradtak bizonyos „balos” beütései. A baloldali értelmiség jelentős része azonban megveszekedett neoliberálisnak tartja. A Politico szerint mindazonáltal a kiismerhetetlen Merkelt mégis csak jól megismerhették már a németek, és Donald Trump amerikai elnökké választása abban az értelemben jól jöhetett a kancellárasszonynak, hogy a washingtoni elnökválasztás kimenetele aggodalommal töltötte el a németeket, és ez erősíthette bennük azt, hogy amikor saját maguk választanak, akkor a már jól ismert megoldást válasszák.

Az amerikai média több orgánuma – így például a Los Angeles Times - ismerteti a Pew Global Research kutatóközpont frissen közzétett migrációstatisztikai elemzését, amely az európai országokból érkezett különböző adatok összevetéséből – meglehetősen hosszú átfutási idővel, tavaly december 31-edikei állapotokat tükrözve – tekinti át az európai migrációs helyzetet. Eszerint 2015-ben és 2016-ban összesen 2,2 millióan kerestek menedéket Európában. A legtöbbjük a háború sújtotta Szíriából, illetve Afganisztánból vagy Irakból érkezett. Tavaly év végére a 2,2 millió menedékkérő mintegy 40 százalékát – 885 ezer főt - már befogadták. 760 ezren vártak a hatóságok első fokú döntésére. 385 ezernek elutasították a kérelmét, és a fellebbviteli döntésre vártak 2016. december 31-én. 75 ezer főt visszaküldtek vagy a saját hazájukba, vagy más, az Európai Unión kívüli országba...

FACEBOOK-SZABÁLYOZÁS NÉMETORSZÁGBAN: KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK

MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog
2017.09.21.


A hétvégi német szövetségi parlamenti választások előtt a német parlament nagy lendülettel nekifutott a Facebook szabályozásának. A rengeteg kritika ellenére a törvényt még júniusban el is fogadták. De hogy mennyire nem biztos a német politika a sikerben, az is mutatja, hogy a törvényt csak a választások után kezdik alkalmazni. Polyák Gábor írása.

„A vitakultúra a hálózaton gyakran agresszív, sértő és nem ritkán gyűlölettel teli. A gyűlölet-bűncselekmények és más büntetendő tartalmak, amelyekkel szemben nem sikerül hatékonyan fellépni, nagy veszélyt jelentenek a szabad, nyitott és demokratikus társadalom békés együttélésére. Az amerikai elnökválasztási kampány tapasztalatai alapján mindezeken túl a közösségi hálózatokon terjedő büntethető álhírekkel szembeni fellépés Németországban is kiemelt prioritássá vált.”

Ezekkel a mondatokkal kezdődik a közösségi hálózatok szolgáltatóinak jogi felelősségét szabályozó német törvény indoklása. Gyűlöletbeszéd, álhírek, választás – a közösségi médiáról való közbeszédet az elmúlt időszakban ezek a témák határozták meg. A menekültválság nem csak a magyar Facebook-felhasználók jól látható részéből hozta elő a legrosszabbat, a Brexit és Trump pedig politikai témává tette a kamuhírek elleni küzdelmet. A szeptember 24-i németországi választások elkerülhetetlenné tették, hogy a német politika is napirendre tűzze a közösségi hálózatok, mindenekelőtt a több mint 20 millió német felhasználóval rendelkező Facebook megregulázását. Ugyanakkor a törvény, amit a választásokra tekintettel és az álhírek elleni küzdelem jegyében fogadtak el, csak a választások után egy héttel lép hatályba, és semmilyen eszközt nem kínál az álhírek ellen.

A júniusban elfogadott törvény – amely a magyarra csak igen nehézkesen lefordítható című Netzwerkdurchführungsgesetz, azaz a jogszabályoknak a hálózatokon való végrehajtását szolgáló törvény – a legalább 2 millió felhasználóval rendelkező közösségi hálózatok szolgáltatóira ró kötelezettségeket, illetve velük szemben fogalmaz meg szigorú felelősségi szabályokat a hálózaton megjelenő tartalmakért (posztokért, kommentekért). A törvény nem minden problémás tartalommal, még csak nem is a bármilyen jogsértést megvalósító tartalmakkal szembeni intézkedéseket vár el a közösségi hálózatok szolgáltatóitól, hanem tételesen felsorolja azokat a bűncselekményeket, amelyek elkövetése esetén a szolgáltatónak fel kell lépnie. Ezek között az alkotmánysértő szervezetek propagandájának és jelképeinek terjesztésétől a terrorista szervezkedésen és a gyermekpornográfián át a becsületsértésig minden olyan bűncselekmény megtalálható, amelyek egyébként elkövethetők egy-egy Facebook-poszttal. Mivel természetesen a német büntetőtörvénykönyv sem büntet minden valótlan állítást – ahogyan a magyar sem és semelyik –, ezért a felsorolt cselekmények között az álhír terjesztése nem szerepelhet...

MORVAY NEM AZ UTOLSÓ TÁVOZÓ III/III-AS ÜGYNÖK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.09.21.


A konteógyártó és álhíreket terjesztő Morvay Péter, aki a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor személyi titkára, az ATV külpolitikai szerkesztője, a Hetek című kiadvány rovatvezetője, aki a III/III-as Főcsoportfőnökség “Hartmann László” fedőnevű ügynöke volt (a Közgázról jelentett a diáktársairól, és ezért a tevékenységéért két alkalommal is 2 ezer forintos BM jutalomban részesült), Az ATV hűségfogadalma Orbánnak a HVG-ben című cikkemből egy mondatomat elferdítve beperelt.

A kifogásolt mondat ebben a bekezdésben és ebben a szövegösszefüggésben szerepelt: “S hogyan lehet a HVG a Hit Gyülekezete szócsöve? Csak meg kell nézni a Hit Gyülekezete médiáját, milyen szoros a kapcsolat például az iszlamofóbiás Seres Laci és az utolsó aktív III/III-as ügynök Morvay Péter (fedőneve: “Hartmann László”), Németh Sándor legbizalmasabb munkatársa, személyi titkára között. Ezen kívül már csak az orbánista és a szélsőjobboldali médiába van ilyen bejárásuk, azokat mozgatják.”

Morvay a szövegkörnyezetből kiragadva azt a jelzős szerkezetet pereli, hogy “utolsó aktív III/III-as ügynök Morvay Péter (fedőneve: “Hartmann László”)”. A szöveg eredeti jelentése az, hogy Morvay, mint volt III/III-as ügynök, ma is ügynöki jellegű tevékenységet folytat, ennek gyümölcse a HVG-ben megjelent propagandacikk. A közlés arra a kérdésre válaszol, “hogyan lehet a HVG a Hit Gyülekezete szócsöve?” Úgy, hogy Morvay, mint Németh Sándor és a Hit Gyülekezete ügynöke, szervezi és manipulálja a sajtót.

Tíz nappal korábban ugyanerről a témáról írott cikkemben (Kálmán Olga sem bírta a szélsőjobboldali szektás ATV-t) ugyanezt a gondolatot részletesen kifejtettem: “Az egész médiabirodalmat Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze irányítja kézivezérléssel, azzal a céllal, hogy az ő politikai céljait és ideológiáját szolgálják, a közvéleményt az általa elképzelt irányba befolyásolják. Ehhez a világnézethez az alapanyagot a szélsőséges hírforrásokból táplálkozó Morvay Péter, a Hartmann László fedőnevű volt III/III-as ügynök szolgáltatja Némethnek, aki személyi titkáraként, a Hetek külpolitikai szerkesztőjeként, valamint a Vigyázó blog szerkesztőjeként is működik...

MNB: 665 MILLIÓÉRT A FÖLD KÖRÜL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.22.


Van, aki le sem hajol 665 millió forintért, míg mások el sem tudják képzelni, mekkora összegről van szó. A legtöbben valahol a kettő között lehetünk: tudjuk, hogy ez nagyon sok pénz.

Az Együtt közérdekű adatigénylés során megtudta, hogy a Magyar Nemzeti Bank alkalmazottai 2016 januárja óta 665 millió forintot költöttek külföldi utazásokra.

Nem a saját pénzükből költöttek el ennyi pénzt – a Magyar Nemzeti Bank finanszírozta ezeket a kirándulásokat. A Magyar Nemzeti Banknak köztudottan nincsen saját pénze, sem gazdag külföldi bácsikája, aki, ha megszorul a Magyar Nemzeti Bank, kisegíti néhány millióval.

A Magyar Nemkzeti Bank tőlünk, magyar adófizetőktől kapja a pénzt. Mi fizettük ezeket a bizonyára igen hasznos és az ország számára jól jövedelmező szakmai utakat...

A GENNYES FIDESZES HAZUGSÁGOK LEGÚJABB MÉRETES LÓLÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.09.21.


...Az elvtelen, gerinctelen, embertelen politikai arrogancia mögül újra kikandikált a gennyes fideszes hazugságok méretes lólába. Három embert úgy hurcolnak meg a nyilvánosságban (különösen az elmúlt tíz napban), úgy járatják le őket, úgy hiteltelenítik őket, és úgy gyártanak belőlük veszélyes közellenséget, hogy a mindenes miniszter felháborodásnak álcázott vigyorral a pofáján ismeri el, hogy az egészből egy szó nem igaz.

És nem az a lényeg, hogy mi ezt tudjuk, hanem az, hogy ártatlan, erőszakkal soha nem fenyegetőző (a polgári engedetlenség nem erőszak!), magyar polgárokat – akik ragaszkodnak ahhoz, hogy véleményt nyilváníthassanak, hogy a hatalommal szemben kritikát fogalmazzanak meg – valójában a mindenkit egyformán megillető, alapvető jogaik gyakorlása miatt lehetetlenítenek el. Hazug, galád, alattomos módon. Úgy, hogy a hazugság terjesztőjének miniszteri kinevezésével viccelődnek. A bűnbanda tagjai védik egymás seggét.

Virágzó demokratikus közélet, jogállam, mi? Az!

ÜZENET ORBÁN VIKTORNAK: TE NEM LEHETSZ CSAK A MÁSODIK LEGKORRUPTABB! HÚZZON BELE GÁZSZERELŐ!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.09.22.


Ez is biztos a Soros terv része! A második vagy! Egy ország zokog, tépi a ruháját, süllyed a föld alá szégyenében. Az oroszok megelőztek, szégyenben hagytak, és mint már annyiszor, ismét lehagytak bennünket. Viktor! Ezt nem hagyhatod! Ez a tündérország erősödik. Ez a föld, amit elloptál magadnak jobban teljesít! Ez egy erős és büszke szittya haza, és nem mindegy ki nevet a végén. És most Putyin nevet. Mit nevet? A képünkbe röhög, kacag rajtunk, táncol a keservünkön. Ezt nem hagyhatjuk!

Építsünk még több kertvégi stadiont, falusi sportcsarnokot, fővárosi felhőkarcolót, kisvasutat, kerékpárutat, hidat a patakon aranyárban. Rendezzünk még több vizes vébét, téli olimpiát, hegymászó kötélbarátot. Árazzuk túl a lehető legjobban a közbeszerzéseket, egy havernak sincs még magánrepülője, holmi luxus jachtokon cirkálnak a horvát villáik között. Legyen még több alapítvány, Hegedűs Zsuzsa, Lázár feleség módra. Kell még több tárca nélküli miniszter, aki annyira okos mint a hülye Kósa Lali, legyen még több miniszteri tanácsadó, gyaloglásért felelős biztosunk sincs.

Nyomjunk még több pénz a közmédiába, öntsük a reklámokat a Fidesz uralta médiának, a piacon azok ezek nélkül csak éhen halnának. Annak a szivaros faszinak a csatornája amúgy is csak erre jó, hát akkor legyen még több aranyevésre való a kedves kis feleségének. Szórjuk tele az utak mentét nagy kék szar plakátokkal, költsünk rá felesleges milliárdokat, hagy legyen a Tóninak még jobban táguló háza, ha már nem folyik hozzá, és hozzád a gazdag migránsoktól a letelepedési kötvényen keresztül pénz.

Vegyünk el még pénzt még az oktatástól. A jövő generáció elég ha azt tudja, hova rakja az ikszet a neved mellé, ha nem lenne elég a választási csalás a törvény átírásával. A tankönyv, az ebéd, a tanári fizetés legyen ingyenes, így sokat spórolunk a rezsim kiadásain.

Az orvosok, meg a nővérek is menjenek a fenébe a követeléseikkel. Az egészségügy is úgy jó, ahogy van, minek is akar beteg lenni akárki ezen a földön. Dolgozzon, sportoljon a választó, akkor majd nem lesz beteg, és nem sír a szájuk a CT meg ilyenek hiánya miatt.

Viktor! Felszólítalak a helyzet megváltoztatására. Állítsd még jobban a saját lábára a családod, adj még több vásárlási lehetőséget annak a hülye gázszerelődnek, aki a nevedben gyűjti a vagyont. Matolcsy most mondta, jön az aranykor, hát akkor szarj még több aranyat magadnak a közpénzből. Jó, jó, Gyuri elmebeteg, ezt látszik is rajta de a Te teremtményed, vedd komolyan a szavait, még ha az egész ország, meg a szakma röhög is rajta. Mégis csak jegybank elnököt csináltál belőle, hát akkor hagy szórja a pénzt feléd a közösből...