2022. október 24., hétfő

RÁADÁS: PENGETNI FOGSZ

PRESSERGABOR.HU
Szerző: PRESSER GÁBOR
Előadó: OLÁH IBOLYAEGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, SZABADSÁG! KIRÁLYSÁG!
EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, SZABADSÁG! KIRÁLYSÁG!

lehet tiéd a hab, s persze alatta a torta
lehet tiéd a téren a legdrágább labda
lehet gitárod kettő, pedig egy hangot se játszol
de a történet végén pengetni fogsz…

EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, SZABADSÁG! KIRÁLYSÁG!
EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, SZABADSÁG! KIRÁLYSÁG!

lehet tiéd, ami enyém, s az enyém az árnyék
s persze nálad az ernyő, én meg jól szarrá áznék
s a sörömnek simán nyelted a felét
s az enyém az üveg, s tiéd a betét

s tiéd a cucc, aztán enyém a számla
tiéd a napfény, nekem marad a nátha
neked csurran és csöppen, nekem majd egyszer – hátha…
de a történet végén pengetni fogsz…

EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, SZABADSÁG! HAZUGSÁG!
EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, SZABADSÁG! HAZUGSÁG!

te majd ingyen mész be, én meg fizetem a jegyet
te Cinzanót kapsz, én meg hozhatom a jeget
te középen ülsz, ott a haverok vannak
én a fal mellett állok, de örülök annak

hogy jó lett a zakód, cukinak látszol
s a barátod csaja csak neked táncol
s te mindenütt ott vagy, ha kellesz, ha nem
de a történet végén pengetni fogsz…

EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, HAZUGSÁG! KIRÁLYSÁG!
EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, HAZUGSÁG! KIRÁLYSÁG!

lehet enyém a munka, s a tiéd a szappan
így hát enyém a kosz, te meg beszólsz: hát ez van
a reklámban más volt, már cseszhessük, ennyi…
a Petike rám szól: kéne már enni

a fényképen biztos te nagyon jól látszol
engem kisatíroznak, mer’ a főnök majd átszól
te bendzsózni sem tudsz, egy hangot se játszol
de a történet végén pengetni fogsz…

EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, HAZUGSÁG, KIRÁLYSÁG!
EGYENLŐSÉG, TESTVÉRISÉG, HAZUGSÁG, KIRÁLYSÁG!
EGYENLŐSÉG! TESTVÉRISÉG! HAZUGSÁG!
OKTÓBER 23 - RUSZKIK GYERTEK VISSZA, ORBÁN A KORDON FORRADALMÁR, TÜNTETÉSEK❗| SOMOGYI ANDRÁS |

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.10.24.Október 23 - Ruszkik gyertek vissza, Orbán a kordon forradalmár, tüntetések❗

MIÉRT NINCS HATÁRON TÚLI MAGYAR PEDAGÓGUSSZOLIDARITÁS, HA VOLT?

NAPUNK.SK / MÉRCE
Szerző: PARÁSZKA BORÓKA
2022.10.11. / 24.


Nem lenne határon túli oktatás, ha azt a magyar kormány rendszeresen nem támogatná. Ha lenne is, sokkal nagyobb válsággal küzdene, mint amihez a kisebbségi közösségekben élő magyarok hozzá vannak szokva. Nagyon valószínű, hogy tömegek osztják ezt a meggyőződést.


Okkal, hiszen a kisebbségi magyar sajtó folyamatosan tele van a hírrel, hol milyen támogatást, segélyt nyújt az Orbán-kormány. A frissen felújított, illetve a most épített óvodáktól a felsőoktatás támogatásáig, például a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásáig, mindenhol ott a Fidesz-kabinet védjegye. Működési támogatás, beruházás, ingatlanvásárlás. Továbbképzés, szakmai tréning, tapasztalatcsere, diákcsere-programok, kirándulások. Oktatási segédanyagok, szemléltető eszközök.

Csak az RMDSZ-hez köthető Iskola Alapítvány 2 millió eurót kapott tavaly ingatlanfejlesztésre.

A szlovákiai magyar iskolák pedig épp most kaptak 16 iskolabuszt sofőrökkel együtt 872 ezer euró értékben, ezeket a szlovák tárcának kellett volna biztosítania. A buszok sok diák számára teszik elérhetővé az iskolát, és sokan a könnyített utazás miatt adják magyar iskolába gyerekeiket.

Ilyen arányokról beszélünk.

Vagy igaza van a hivatalos álláspontnak, és a határon túli oktatás tényleg a magyar kormány lélegeztetőgépén működik. Vagy hamis az állítás, és tulajdonképpen érdemben nem befolyásolja az, ahogy Budapest a határon túli oktatásról dönt. Akármelyik egymásnak ellentmondó forgatókönyv-változat is igaz, érthetetlen, hogy miért nincs semmilyen visszhangja a határon túli közösségekben, elsősorban a pedagógus szakmai szervezetekben annak a tiltakozássorozatnak, amely Magyarországon zajlik...

EGYRE KEVESEBB MAGYAR VALLJA MAGÁT KONZERVATÍVNAK, MÉG A FIDESZ ÉS A MI HAZÁNK IS A BALOLDALIAKAT VONZZA

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.10.24.A Fidesz-szavazók közel fele a gazdasági baloldalhoz sorolja magát, és egyre többen húznak a centrum felé, miközben óriási a különbség a kisvárosok és Budapest lakosainak társadalmi értékrendje között – derül ki a Policy Solutions friss, Magyarország értéktérképe 2022 című kutatásából.


„Az, hogy ki milyen pártra szavaz, legtöbbször nincs átfedésben azzal az értékrenddel, amit az emberek a hétköznapokban követendőnek tartanak, ahogy a politikai pártok jelzői sincsenek sokszor átfedésben azzal, amilyen közpolitikát a valóságban képviselnek” – kezdte előadását Bíró-Nagy András politológus, a Policy Solutions igazgatója, aki október 21-én mutatta be az intézet legfrissebb, a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült kutatását, Magyarország értéktérképe 2022 címmel.

Így talán nem is olyan meglepő, hogy a magyarok gazdaságpolitikai értékrendje többségében baloldali, és ez még a fideszesekre is igaz, miközben arányuk azért csökken, de ez a középre tolódás leginkább a kisvárosok csökkenő balosságának tudható be. Ami pedig a magyarok társadalompolitikai értékrendjét illeti, hiábavalónak tűnik minden milliárd forint, amellyel a kormánypropaganda a konzervatív értékek felé szeretett volna hatni, ugyanis egyelőre inkább enyhe elmozdulás tapasztalható a konzervatív értékektől a centrum felé.

Ugyanakkor, ha bárki előtt egy empátiára épülő és a társadalmi szolidaritáson alapuló balos társadalom képe bontakozna ki a jobboldalra jellemző, „mindenki a maga sorsának kovácsa" szemlélet helyett, Lakner Zoltán politológus azzal hűtötte le a kedélyeket, hogy a magyarok baloldalisága vélhetően inkább az állami szerepvállalással kapcsolatos elvárásokról, és nem az egyenlőtlenségek társadalmi szolidaritásra épülő kritikai megközelítéséről szól...

BOD PÉTER ÁKOS: HA ORBÁN BÁTOR LENNE, MONDHATNÁ, HOGY KÉSZÜLJÜNK FEL A LEGROSSZABBRA

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Szerző: KlikkTV
2022.10.24.


A kérdés az, hogy valóban példamutató-e a világ szemében a magyar kormánya válságkezelése? Erre is kereste a választ Sebes Györggyel a jeles közgazdász, köztársaságielnök-jelölt, az MNB volt elnöke a Klikk TV Mélyvíz című adásában, amint az is szóba került, hogy vajon miért nem került be a kormány által tervezett, korrupciót vizsgáló hivatal tagjai közé.

„Ez a csoport, amire az utcáról is be lehetett jelentkezni választja meg azt a személyt és helyetteseit, akik a hivatalt vezeti” – reagált az utóbbi témára Bod Péter Ákos. „A bekerülésem annyiban lett volna érdekes, mert ez azt mutatta volna a külvilág számára, nem belterjes sóhivatalt terveznek, hanem valóban hangsúlyt fektetnek a szakmai alapokra is. Nem így történt.”

Az érdemi témára térve megjegyezte, hogy lehet ironizálni a magyar kormány válságkezelésén, de a magyar válságokon már kevésbé. „A kovidválságot túlélte a nemzet, de a halálozási arányban benne volt az egész magyar egészségügy valósága”.

A magyar kormány bármennyire is erősnek próbálja mutatni magát, drámaian kiszolgáltatott a külső körülményeknek. „Ezekre még Orbánnak sincs ráhatása, legfeljebb imádkozni tud. Vagy rászól a pénzügyminiszterre, hogy felezze meg az inflációt.”

A HÉT GRAFIKONJA(I): MINDEN VÁLSÁGBÓL ERŐSEBBEN JÖTTÜNK VOLNA KI?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.10.24.


„Minden válságból erősebben jöttünk ki” – mondta Orbán Viktor vasárnap Zalaegerszegen, az 1956 októberi forradalom évfordulóján elhangzott beszédében. Ha emlékezetünk nem csal, Orbán kegyelmi állapotban vezette Magyarországot az elmúlt 12 évben, egyetlen olyan válsággal kellett szembenéznie, amelyből már kijöttünk, azzal, amit a koronavírus-járvány okozott. Nézzük hát két fontos gazdasági mutató alapján, igazat mondott-e Orbán. Spoiler: nem mondott igazat.


Orbán a fent idézett mondatával azt sugallja, hogy a koronavírus-járvány indukálta válságból erősebben jött ki az ország. (A szomszédunkban dúló háború utáni helyzetről ugyanis – értelemszerűen – nem beszélhetett múlt időben.) Lelke rajta, ha azt erősödésnek gondolja, hogy máig 47 798 ember halt meg idő előtt a vírus és a járványkezelés elégtelenségei miatt. Csak a mihez tartás végett: majdnem ekkora Magyarország 20. legnagyobb településének, Nagykanizsának a lélekszáma.

Lehet persze, hogy freudi elszólásként az villant be Orbánnak, hogy ő és a családja, a NER-haverjai valóban anyagilag – nem is kicsit – megerősödve jöttek ki a pandémiából. Mindezt köszönhetően a „furcsán” túlárazott beszerzéseknek és egyéb, a járvánnyal összefüggő, berken belül leosztott projekteknek...

FORRADALMI ERŐLKÖDÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.10.24.


Ismét túl vagyunk a csinált ünnepen, idáig sem volt könnyű úgy csinálni, mintha a nemzet lelke kivirágozna ezen a napon, de most tovább bonyolította a helyzetet az ukrán háború és az is, hogy valaki úgy gondolta, hogy a pedagógusok melletti kiállás éppen ezen a napon esedékes, aztán majd jó kis forradalom lesz belőle.
Hát nem lett, és ez csak azokat érhette meglepetésként, akik erősen vágyvezérelt gondolkodással élik a világot, mint ahogy 2006-ban is gyászba borította Orbánt és bandáját a jeles nap pocsékba menetele.
Pedig a Nemzeti Zsírdisznó olvas Machiavelli és a Mein Kampf mellett még Lenint is, és hát ha forradalmat akarunk barkácsolni, a bolsevik vezérnél tehetségesebb tanácsadó nem kell.
Ő pedig megírta, hogy egy forradalomhoz forradalmi helyzet kell, nagy kár, hogy errefelé ilyen éppen nincsen.
Jó, rendes kis tüntetést lehet szervezni, a liberális tábor számára ez elengedhetetlen, mert pofázni azt szeretnek nagyon, és ha erre van lehetőségük és a sarkon még három rendőr is áll, akkor az egojukat teljesen rendbetették - rettenthetetlen forradalmi bátorsággal járultak hozzá a világ megjobbításához.
Ha dumával áramot lehetne fejleszteni, akkor ők lennének a két lábon járó fenntartható fejlődés.
Mikor azt hallom, hogy a tüntetés jó hangulatú volt, feláll a szőr a púpomon, a forradalmak nem a vígjáték kategóriában kerülnek megrendezésre, oda indulatok kellenek.

Ami a hatalom ünnepét illeti, hát az bizony elég snasszra sikerült, ugyanis a fővárosban nemigen lehetett senkit találni, akit szembe lehetett volna állítani a pedagógusokkal, olyan embert se sokat rajtam kívül, aki kedveli Putyint, olyat se, aki ne ájulna bele a Nagy Nemzeti Egység szép illúziójába.
Viktort, mióta átdobta a palánkon a gázárral, nem érdekli Vlagyimir Vlagyimirovics...
Így aztán el kellett menni falura és lám: mindjárt adta magát a dolog, szembe lehet állítani a fővárossal a vidéket, és rögvest kezelhető halmazokat kapunk.
Orbán szokásához híven szótagolva hirdette az igét, hívei örültek neki, akit nem engedtek Szent Személye közelébe, az bánatában kicsit pofozkodott, de semmi komoly, az majd akkor jön, ha az amerikaiak felrobbantják a Török Áramlatot is, addig errefelé világbéke van és lesz is.
Ami magát az ünnepet illeti, a szokásoknak megfelelően alakult, ismét leborultak a hős forradalmárok emléke előtt, ez azért is könnyű, mert egyetlen valamirevaló forradalmárt nem tudnak megnevezni.
Csepel a helyzet állatorvosi lova.
Ott egészségügyi intézményt neveztek el a rossz társaságba keveredett szerencsétlen sorsú Tóth Ilonáról, aki a bicskájával végzett szívműtétet egyik kolleganője ávósnak vélt udvarlóján, mert az istenadta egy istennek se akart meghalni, mikor benzint fecskendezett a szívébe.
Most meg felavatták a Nemzet Durva Anyjáról elnevezett emlékparkot, aki a legdrágábbat, testét adta a Corvin-köz hőseinek, vitézzé avatására felkészül a Falábú Jankó.
Maradtak a Pesti Srácok, ők azért jók propagandacélokra, mert olyanok mint katolikuséknál az aprószentek, csak ünneplik, de senki sem ismeri őket - talán mindenki így jár a legjobban...

A SZEGÉNYEK KILÁTÁSAI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.24.


A törvénymódosítási javaslat, amiben az állam kihátrál a “gondoskodó állam” szerepéből, a legrosszabbkor jön. Talán nem látszik, nem hallatszik el a döntéshozói szintre a leszakadók helyzete… vagy talán nem akarják meghallani. Amit meg nem bírnak nem meghallani, azt politikai síkra terelik, és vádolnak mindenkit, akit csak lehet.


A neheze pedig még előttünk van. A leszakadásban érintett családoknak nincs tartaléka, és sokkal többnek, aki még épp a felszínen tudnak maradni, nincs annyi, amivel megnyugtatóan belevághatnak a télbe, a megnövekedett kiadásokkal.

Láttuk ezt már a beiskolázásoknál is, most pedig, ahogy a fűtés is beindult, és az árak is tovább emelkednek, tovább nőtt, és naponta nő a segítségért hozzánk fordulók száma.

Szombaton a piacon voltam, az itteni húsboltok, valamivel olcsóbbak, mint a többi, a készlet pedig igazodik a vásárlókhoz: baromfiból a legtöbb a csirkefarhát, a szárny, a nyak, és disznóhúsból is nagy kupacban áll a nyesedék, a zsírnak való…

Idős nő állt előttem a hosszú sorban. Három kiló csirkefarhátat kér, majd módosít két kilóra. Vesz még 10 csirkeszárnyat. “Majd a jövő hónapban disznóhúst veszek. Így szoktam, cserélgetve. Mindig van valami akciós…”-mondja nekem. Egy másik kérdezi a hentest, látva, hogy a “faros” egész csirkecomb akciós, 1050 Ft kilója. “Tessék mondani, öt belefér egy ezresbe?” “Próbálok kisebbeket keresni…”-mondja készségesen a hentes, és válogat az egyébként sem túl nagy húsdarabok között. Megméri. “1350. Négy fér bele.”. “Akkor nem kérem…. adjon egy kiló csirkenyakat. Főzök belőle toros káposztát. Az elég lesz mindenkinek.”

Az egyik, egyébként erősen szegregált iskolában beszélek az egyik pedagógussal. “Most már érezni, a gyerekeken is…” .mondja. “Ahogy kiveszik a tízórait, már kérdezik, lesz repeta? Hamar kifogy a kosár… láthatóan ennének még. Ebédkor pedig koppra kiürülnek a levesestálak is. Mert abból mindenki annyit szed, amennyit akar, míg van benne. Az nem kiadagolós, mint a második fogás, a tányéronkénti adagokkal.”

A pandémia előtt már volt egy pár évig forrásunk egy nemzetközi alapítványtól arra, hogy tízórai/uzsonna segítséget adjunk. Mert nem minden iskolában van mindkettő, és amikor az osztályban van, aki visz otthonról, a másik meg nem tud, az keserves helyzeteket teremt egy érző pedagógusnak. Egy uzsonna-lopás irányította rá erre a figyelmünket. Szóval akkor vásároltunk, eleinte csomagolt péksütit, később, mikor kevesebb volt a forrás, háztartási kekszet, nagy kiszerelésben, és odaadtuk azoknak a tanítóknak, akiknek az osztályában voltak érintett gyerekek. Hogy valami jusson mindenkinek. Eltették a szekrénybe, és adtak a gyerekeknek. Aztán szóltak, mikor elfogyott. Most újra keresnünk kell erre forrást. Mert az éhes gyerek nem tud figyelni.

Igazából fogalmam sincs, hogy tudnak ezek a családok lépést tartani az árakkal… Eddig egy nagybevásárlás két-három hétig kitartott, utána szűkösebb volt, de most egy hétre sem elég.

És még itt a fűtés is. Már látni embereket a biciklikre pakolt nyers ágakkal, sarjakkal az utcán, a határban….A családok egy szobába pakoltak újra, telente ez egyébként is általános volt. Egy kályha van. Ezzel fűtenek, és a legtöbb helyen ezen is főznek, ezen melegítik a vizet is.

A kályhákban pedig minden elég. A ruha, cipők, a szemét…közte a zöld nyesedékek.

Nemrég lomtalanítottunk az alapítványnál. Valakitől valamikor kaptunk pár szivacsot, ágy méretűt, nem matracot, csak szivacsot…de nem tudtuk továbbadni, ágykeret nélkül a matracokat sem lehet, túl hamar leamortizálódnak, ami meg nekünk kell az önkéntes szálláshelyre, arra már vannak masszív matracaink. Szóval, ott maradtak, a raktárban. Még szeptember volt, de az egyik kollégánk a társadalmi vállalkozásból jelezte, szívesen elvinné fűteni, jó lenne majd.

Na, ilyenkor az ember elég erős dilemma előtt áll. Mert a szivacs elégetése környezetkárosító… persze a ruha, cipő, hungarocell, gumi is az… De meleget ad. Pontosan tudjuk azt is, hogy ezek az anyagok a hirtelen nagy hőhatás miatt mennyire rövidítik a kályhacsövek, pléhkályhák élettartamát. És azt is tudjuk, hogy ezekkel tüzelnek, mert fa nincs, és ha lenne is, túl drága.

De ha mi is effélét adunk, ha ezt támogatjuk, akkor mikor tudunk valami utat mutatni a környezetkárosító hatások ellen? Emlékszem, mennyire ki voltam akadva pár éve, mikor egy közeli pelenkagyár a selejteket odaadta a tüzelni a dolgozóknak…nem kis mennyiségben. Mert ez veszélyes hulladék.

Hányszor kényszerülünk ilyen döntésekre! Megoldani mostani kríziseket, de úgy, hogy azok a jövőt ne kockáztassák. Követezetesen kitartani adományozási elvek mellett, amelyeket most megint felülír a kényszer.

Mert most kényszer van. A túlélés kényszere.

Nagyon nehéz jó döntéseket hozni.

Azoknak, akik a törvénymódosítási javaslatot kidolgozták, nekik nincsenek ilyen dilemmáik. Ők csak az egyén hibáztatásáig jutnak. Hiszen mindenki annyit ér, amennyije van. Ha nincs semmije, csak kolonc. Magára vessen.

Csak az a baj, hogy a szegénységből kitörés kapujának kulcsai mindig az államnál vannak. Ezeket pedig jó ideje zárva tartja előttük.

Most pedig a kulcsot is messzire hajítja.

Mert itt nem a gyerek számít. Vagyis nem ezek a gyerekek. Pedig ők nem tehetnek arról, hova születnek. Azonban az, hogy milyen esélyt kapnak, milyen segítséget, az nemcsak az ő jövőjüket határozza meg, hanem mindannyiunkét.

A gyerek esélyteremtése nem értelmezhető önmagában. Mert családban élnek, és azokkal a hatásokkal lehet elérni valamit, amelyek azt is megérintik. A nyomorúság újratermelődését csak komplex hatásokkal lehet mérsékelni. Ebből az oktatás már kihátrált az iskolai szegregáció legalizálásával, most a szociális terület kihátrálása következik.

KIDERÜLT, MILYEN ARÁNYBAN VÉGEZTETIK EL AZ ABORTUSZT AZOK, AKIK MINDKÉT KÖTELEZŐ TANÁCSADÁSON RÉSZT VETTEK

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.10.24.


Közadatigénylés útján tudtuk meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), azon belül is Müller Cecília országos tisztifőorvostól az elmúlt 5 év abortusztanácsadásinak országos alapadatait. Eszerint hiába vesz részt tanácsadáson évről évre kevesebb nő, összhangban az abortuszok számának csökkenésével, a mindkét kötelező tanácsadás után az abortuszon megjelent nők aránya stabilan 89-92 százalék. Mielőtt közelebbről ránéznénk az adatokra, tekintsük át, miért érdekes ez és egyáltalán mi az az abortusztanácsadás...

A NER LÉNYEGE, HOGY EGY TANÁRTÜNTETÉS IS RENDSZERELLENESNEK HASSON

HVG360
Szerző: NAGY IVÁN LÁSZLÓ
2022.10.24.


A tanár-diák tüntetés egy középosztálybeli sztori, és ha nincsenek erős szereplők a civil életben, akik össze tudják hangolni sérelmeiket a rendszer más áldozataiéval, az is marad – véli Gerő Márton szociológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója, aki a társadalmi mozgalmakkal és a civil társadalommal foglalkozik. Szerinte unikum, hogy a tanárok, a diákok és a szülők együtt és aktívan lépnek fel, de a megmozdulások alapvetően a városi iskolák köré szerveződnek, és kérdés, elérik-e a sztrájk mellett kitartó kritikus tömeget, amely jelentősen megakaszthatja a hétköznapi élet menetét...

ORBÁN AMERIKAI BARÁTAI SZERINT AZ USA NEM NYER A HÁBORÚN – UKRAJNA IS TÉT A FÉLIDŐS VÁLASZTÁSON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.10.24.


Sokan felkapták a fejüket Orbán Viktor berlini kijelentésén, hogy Donald Trump lehet a béke záloga Ukrajnában. Noha a volt elnök visszatérése legkorábban 2024-ben esedékes, hívei már a közelgő félidős választásokon győzelemhez segíthetik a Republikánus Pártot. A kiélezett szavazás egyik tétje az Ukrajnának nyújtott segítségnyújtás folytatása lehet, az amerikai jobboldalon ugyanis korántsem mindenki ért egyet a magyar kormányzati mantrával, miszerint az Egyesült Államok profitál a háborúból.


Az ukrán hősies nép, de csak a nyugati segítséggel tudja felvenni a harcot az oroszokkal, ezért a háborút ők maguk nem tudják lezárni, csak Amerika. Ugyanakkor a mostani elnök túl messzire ment, amikor háborús bűnösnek, tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyint, így ő nem tud békét kötni. Ezért bár brutálisan hangzik, a béke reményének a neve Donald Trump – fejtegette Orbán Viktor egy október elején tartott berlini beszélgetésen.

Trump esetleges visszatérése csak 2024-ben lesz aktuális, nevének emlegetése mégis időszerű, hiszen a két elnökválasztás között szokásos félidős voksoláson idén is az urnákhoz járulnak az amerikai szavazópolgárok. Számos helyi, törzsi és tagállami tisztviselő mellett újraválasztják a szövetségi törvényhozás zömét is: a Képviselőház mind a 435 tagját, valamint a Szenátus 100 tagja közül 35-öt. Így bár a Fehér Házban november után is Joe Biden ül majd a következő két évben, könnyen lehet, hogy pártja a Kongresszus mindkét házában elveszíti többségét...

900 EZER HÁZTARTÁS KERÜL BAJBA A REZSIÁRAK EMELÉSE MIATT - MILLIÓK ÉLNEK MAJD NAPRÓL NAPRA A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.10.24.


A háztartások több mint 20 százalékának a megélhetését veszélyezteti a rezsidíjak emelése. Ez 900 ezer háztartást, vagyis több millió embert jelent. Az Intrum felmérése szerint közülük 161 ezer háztartás biztosan be fog dőlni. Akkora a baj, hogy a lakosság megtakarítási képessége már idén 63 százalékkal a 2008-as szintre zuhan.


Legalább 161 ezer háztartás biztos, hogy be fog dőlni a rezsidíjak megemelése miatt – derült ki az Intrum és a GKI Gazdaságkutató közös felméréséből, amit Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója mutatott be a Portfolio múlt heti, Budapest Economic Forum konferenciáján. Ez a háztartások 3,9 százalékát jelenti.

Ők a 100 ezer forintnál alacsonyabb nettó havi jövedelemmel rendelkező családok. Náluk a rezsiköltségek olyan nagy részét viszik el a bevételnek, hogy csak maga a díjemelés a jövedelmük 38 százalékát teszi ki. Emiatt az elkölthető jövedelmük havi 58 ezer forintról 36 ezer forintra csökken. Így teljesen esélytelen, hogy ki tudják fizetni a számláikat és a megélhetési költségeiket. Költségvetésük fenntarthatatlanná válik. Körükben túlreprezentáltak a rokkantnyugdíjasok és az öregségi nyugdíjasok.

A felmérés szerint a bedőlő háztartások az átlaghoz képest sokkal nagyobb valószínűséggel családi házban élnek, községben élnek, 100 és 150 négyzetméter közötti lakóterületen, és az átlaghoz képest jóval rosszabb megtakarítási képességgel bírnak...

AZ ’56-OS HÁRYJÁNOSOK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: EÖRSI LÁSZLÓ
2022.10.21.


Ahogy 1945 után a magyar partizánok létszáma a többszörösére emelkedett, és ahogy az antifasiszta küzdelmeiktől visszhangzott a sajtó, hasonlóképpen gyarapodott a rendszerváltás után az antikommunista szabadságharcosoké. Tekintve, hogy óriási bátorság kellett a világ legerősebb szárazföldi hadseregének egységei ellen fegyvert ragadni, jó néhányan nem is tudtak ellenállni annak a kísértésnek, hogy utólagosan – a kockázatok vállalása nélkül – faragjanak szabadságharcost magukból.

Többségüknek sikerült rászedniük a közvéleményt.

Az emigránsok körében természetesen 1989-ig is növekedett a számuk. A kiemelkedés vágya már a forradalom napjaiban is előtört, ám később, a megtorlás idején ez óriási veszélyekkel járt. Ugyanis a bíróság nem feltétlenül fogadta el, hogy a vádlott annak idején csak füllentett. A rovott múltú Szörtsey István lódításai végzetesnek bizonyultak. A forradalom idején elhitette környezetével, hogy ő a Corvin köziek vezetője, ám légből kapott állításait balszerencséjére hamis tanúvallomások is megerősítették. Így 1957 novemberében halálra ítélték és kivégezték. (Róla e lap 2022. július 1-jei számában írtam A népbíróság baklövése című cikkemben.)

A múlt másképp lesz mozgalom élharcosai többnyire nem elégedtek meg az egyszerű, „névtelen” utcai résztvevő szerepével, pedig úgy jóval kisebb eséllyel derülhetne ki a kópéskodás. Az újdonsült szabadsághősök rendre nagy létszámú csoport parancsnokaként szeretnének tekintélyt szerezni, ennek elfogadtatásáért azonban alaposan meg kell küzdeniük. Ebben a küzdelemben elsősorban a kutatók válnak fő ellenségükké, akik – ha meg akarják őrizni szakmai presztízsüket – kénytelenek fellépni a legendaterjesztőkkel szemben, bár ez esetenként igen népszerűtlen feladatnak bizonyul. A háryjánosok számának becslésére nem vállalkozom. Mindenesetre még az 1956-os Intézet Oral History Archívuma számára készült interjúk jelentős részében is álötvenhatosok halandzsáznak. Orbán Éva pedig – aki sorozatban jelentette meg interjúköteteit (Üzenet a barikádokról I–III.1996, 2001) – deklaráltan nem vizsgálja meg az elmondottak valóságtartalmát. Igyekeztem a leggátlástalanabb, mégis legsikeresebb blöffmestereket kiválasztani, illetve azokat, akik a virtuális ’56-os szerepüket politikai karrierjük érdekében mozgósították...

ITT OLVASHATÓ 

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1.RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2.RÉSZ) 

"A PÁLYAELHAGYÓK SZÁMA ÚGY NŐ, MINT MÉSZÁROS LŐRINC VAGYONA"

KLUBRÁDIÓ / LÉNYEG
Szerző: Klurádió
2022.10.23.


Bozai Ákos gimnazista, az ADOM Diákmozgalom tagja a tanárokért tartott október 23-i szolidaritási tüntetésen azt mondta: a pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona. (…) "Milyen oktatás az, ahol a kémiát tesitanár tartja?" – tette fel a kérdést. A szervezők szerint 80 ezren voltak, zúgott a "Mocskos Fidesz" és az "Orbán, takarodj!". A korábbiakhoz képest erősebben fogalmaztak a megszólalók, akadt, aki általános sztrájkot követelt.


Egy Szombathely közelében élő gimnazista, az ADOM Diákmozgalom tagja volt a következő felszólaló. „Azért vagyok itt, mert rohadtul elegem van” – mondta Bozai Ákos. A magyar oktatási rendszer szerinte zuhanórepülésben van. „A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona. (…) Milyen oktatás az, ahol a kémiát tesitanár tartja?

„Törley Katalin vagyok, tanár. Még mindig” – így kezdte a Tanítanék mozgalom emblematikus tagja, aki nagy éljenzés mellett lépett színpadra. Pilz Olivér matematika-fizika szakos tanártársával rendhagyó tanórát tartottak a feltételes, a kijelentős és a felszólító módról. Ironikus órájukon példamondatokkal a kirúgásokról, az egyeztetések hiányáról és ezek következményeiről beszélnek amikor azt mondják, hogy az utóbbi hetek, hónapok eseményei egyenesen vezettek a mai demonstrációhoz.

Törley és Pilz a rendhagyó tanórán a közmédia rossz működéséről (lakájmédia, zsebtévé) is beszélnek, illetve említik Magyarország nehéz helyzetét az Európai Unióban („Ha a kormány nem lenne korrupt, akkor most nem kellene az Unióban a szőnyeg szélén állnia.”). Ezzel kapcsolatban visszatérnek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretére, amelyben az EU-s kifizetésekhez kötötte a pedagógusbérek rendezését. A felszólalók szerint ezek a szavak nem jelentenek semmit...

ÓRIÁSI ERDŐLEZÁRÁS ENGEDÉLYEZTETÉSE ZAJLIK OTT, AHOL PINTÉR SÁNDOR KÖRE KÖZPÉNZEN ÉPÍTI VADÁSZATI KÖZPONTJÁT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2022.10.24.


- Környezetvédelmi engedélyt kapott egy vadásztársaság a vadaskert bővítésére a Velencei-tóhoz közeli Nadaphoz és Lovasberényhez tartozó erdőkben.

- Ha minden engedélyt megkapnak, az eddigi terület több mint duplája, egy Józsefváros méretű erdő kerülhet kerítés mögé, ahova a lakosságnak nem lesz bejárása.

- Az engedélyeztetést a Tradicionális Vadásztársaság kezdeményezte, melynek vezetője nemrég még Ecsedi Ferenc volt, aki korábban Pintér Sándor belügyminiszter cégét vezette.

- A tervezett zárt vadaskert mellett az egykori lovasberényi kormányüdülő vadászati központként éled újjá, amit ugyancsak Pintér Sándor bizalmasai építenek majdnem hatszor annyi költségvetési támogatásból, mint amennyiért az állam eladta.

Kirándulók, túrázók, gombászók, sportolók és kutyasétáltatók szorulhatnak ki a Velencei-tóhoz közeli Nadaphoz és Lovasberényhez tartozó erdőkből, ugyanis a helyi vadásztársaság egy kulcsfontosságú engedélyt már megszerzett ahhoz, hogy kerítéssel zárja el az erdőt a lakosság elől – értesült a 24.hu.

Bár a Lovasberényhez tartozó erdő egy része eddig is vadaskert volt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által jegyzett környezetvédelmi engedély alapján a korábbi terület több mint duplája, csaknem 700 hektár kerülhet kerítés mögé és válhat zárt vadaskertté. Ez valamivel nagyobb terület, mint Budapest VIII. kerülete, Józsefváros.

A szóban forgó, állami tulajdonban álló erdők Fejér megye középső részén helyezkednek el Lovasberény és Nadap közigazgatási határain belül, a Velencei-tótól északi, észak-keleti irányban, körülbelül 3 kilométerre a két települést összekötő úttól.

Mint megtudtuk, Nadap lakosságát annak ellenére nem tájékoztatták az engedélyeztetési eljárásról, hogy a tervezett kerítés a település szélén álló házakhoz közel futna. A kormányhivatal már tavaly kiadta az engedélyt, ám a község lakói csak néhány hónappal ezelőtt vették észre, hogy valami készül. Köteles Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy a nyáron több lakossági bejelentést kaptak arról, hogy kerítéselemeket kezdtek telepíteni az erdőszélen. Kiderült, hogy a cölöpöket a földmérés során szúrták le, és a kerítés tervezett útját jelölik.

A polgármester elmondása szerint az engedélyeztetési eljárásról értesültek, ám hivatalosan nem kérték ki a település álláspontját, pedig

a lekerítés a falu területének 26 százalékát érinti...

“AZ ELŐVÁLASZTÁS AZ OSZTOZKODÁS ESZKÖZE VOLT” | BESZÉLGETÉS AZ ESETTANULMÁNY ORSZÁGOS TANULSÁGAIRÓL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.10.23.Az MSZP haláltusája - esettanulmány Tiszavasváriból 

‘Az MSZP haláltusája - esettanulmány Tiszavasváriból’ c. filmünket a YouTube-premier előtt közönség előtt levetítettük, és a vetítés után meghívott szakértőkkel beszélgettünk a film országos tanulságairól. Lakner Zoltán (politológus, a Jelen főszerkesztője), Magyari Péter (újságíró, a 444.hu Országzászló c. podcastjának hostja) és Ruff Bálint (politikai tanácsadó, a 444.hu Országzászló c. podcastjának hostja) fejtették ki véleményüket a film által érintett témákról: hogyan épült le az MSZP és a baloldal az elmúlt másfél évtizedben, mi a jelentősége a mostoha sorban tartott helyi szervezeteknek, miért vált az előválasztás szinte az első pillanatban a pártok hatalomtechnikai eszközévé, amelyben az egymás közti osztozkodást tudták lenyelhetővé tenni az ellenzéki közvélemény előtt, és legfőképp: hogy lehetne kitörni az évtizede húzodó, önmagába zárt ellenzéki “Squid Game”-ből, és végre alulról építkező, helyi jelenlétre alapozott valódi politizálást folytatni?

„KEVESEBB STADIONT, TÖBB TANÁRT!” – PERCRŐL PERCRE A DIÁKOK ÉS A TANÁROK HATALMAS TÜNTETÉSÉRŐL

NÉPSZAVA
Szerző: Népszava
2022.10.23.


A tüntetők kilenc követelése:


1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!

2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!

3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!

4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!

5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!

6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!

7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!

8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!

9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

ITT OLVASHATÓ

NEM CSITULNAK AZ INDULATOK, ÚJABB TILTAKOZÁSOK JÖNNEK – MI TÖRTÉNT A KÖZOKTATÁSBAN 2010 ÓTA?

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2022.10.23.


Hónapok óta egymást érik a pedagógusok helyzete és a közoktatás állapota miatti tiltakozások Magyarországon, ez a hétvége sem múlik el demonstráció nélkül. Szolidaritási tüntetés a tanárainkért a neve az 1956-os forradalom évfordulójára meghirdetett eseménynek. A Szabad Európa számos elemző cikket közölt, szakértőket szólaltatott meg arról, mi vezetett ideáig, mi történt a magyar közoktatásban az elmúlt években. Az egyik legátfogóbb elemzést Kerényi György készítette az év elején, ennek legfontosabb megállapításait elevenítjük fel.


Cikkünkben bemutatjuk, hogy 2010 óta milyen folyamatok zajlottak le a közoktatásban, amelyek az eddigi legjelentősebb tiltakozóhullámhoz vezettek.

Egységesítés és erős állami kontroll

Az Orbán-rendszer 2010 óta példátlan mértékben átalakította a magyar közoktatást. Ilyen beavatkozás talán csak az 1945 utáni években történt.

A Fidesz-kormány 2010 óta tartó oktatáspolitikai intézkedéseinek eredményei lesújtók: 2019-ben Európában utolsó lett a diplomásátlagbérhez viszonyított magyar tanárbér, Nógrádban már 25 százalék a korai iskolaelhagyók aránya. A volt szocialista EU-országok között a lemaradók közé csúsztunk.

A Fidesz fő vezérlőelve a centralizáció, az erős állami kontroll megteremtése volt, ahogy más ágazatokban is történt.

- Minden pedagógusnak be kellett lépnie a Nemzeti Pedagógus Karba.

- Az állami iskolákban gyakorlatilag megszűnt a tankönyvválasztás lehetősége.

- A tanterv és az arra épülő helyi tanmenetek minimálisra szűkítették a tanár lehetőségét, hogy alkalmazkodjon a különböző gyerekek igényeihez, fejlődésük különbözőségéhez.

- A korábban önkormányzati fenntartású iskolákat államosították.

- Irányításukra, az iskolaigazgatók kinevezésére előbb egy országos, majd a teljes irányításképtelenség miatt járási szintű oktatási központokat hoztak létre.

- Életbe lépett az állami pedagógus-előmeneteli rendszer (életpályamodell).

- A szakoktatásnak tíz év alatt három irányító minisztériuma is volt, jelenleg ez az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

- A korábbi szakmunkásképzők, jelenleg szakképző iskolák, amelyeket időközben szakközépiskolának is hívtak (a korábbi szakközépiskolákat először szakgimnáziummá keresztelték át) képzési idejét három évre csökkentették, és minimális lett az általános közismereti, nem szakmai tárgyak óraszáma.

- A közoktatásból még a NER első éveiben a Széll Kálmán Tervnek megfelelően nagyon jelentős forrást vont ki a kormány/parlament: a magyar állam tíz év alatt 16 százalékkal csökkentette a közoktatásra fordított kiadásait...

ORBÁN '56-OS BESZÉDE KÖZBEN FÜTYÜLÉS ÉS DULAKODÁS IS VOLT

TELEX / VIDEÓ
Szerző: TELEX.HU
2022.10.23.


Orbán Viktor Zalaegerszegen mondott beszédet, ahova több szimpatizánsa is potyára ment el. De megjelentek ellentüntetők is, akikkel a kint várakozó fideszesek összekaptak. Eközben Orbán a baloldalt szidta, és megszentelték a frissen átadott Mindszenty múzeumot is.
ORBÁN NEM MER IDEJÖNNI, JÓ MESSZIRE MENT BUDAPESTTŐL

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: FÁBIÁN TAMÁS, HALÁSZ JÚLIA
2022.10.23.Több tízezren gyűltek össze Budapesten, hogy kiálljanak a jobb oktatásért. Van, aki már nagyon bánja, hogy tanárnak tanul, de többen bizakodnak, hogy most talán történhet valami, mert hiába vannak hetek óta akciók, nem lankad a lelkesedés. A tüntetők arról is elmondták a véleményüket, hogy a kormányfő ezúttal nem a fővárosban mondta el ünnepi beszédét.


Az oktatásról szóló tüntetésről készült percről percre közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Orbán Viktor zalaegerszegi fellépéséről pedig ezt a videónkat ajánljuk.


TOTÁLISAN ELSZABADULT ÜBÜ KIRÁLY

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.23.


Minden valószínűség szerint az elmúlt 32 év legalávalóbb és legszennyesebb mondata hangzott el a kordonok mögé rejtőző, rendőröktől és civilbe öltöztetett titkosrendőröktől védett, a tiltakozóktól gondosan elszigetelt, s a napok óta ügyködő fogdmegektől óvott miniszterelnök szájából. Miután előbb önmagának és kormányának totális alkalmatlanságát leplezendő, Budapest és a vidék közé újabb lövészárkot igyekezett ásni, Magyarország további dezintegrációjának pocsék szándékával, majd ezt követően a szokásosnál is gátlástalanabb és tudatlanabb történelemhamisításba fogott, végül azt mondta, hogy „ne törődjünk azokkal, akik hol árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra. Ott fogják végezni, ahol az elődeik.”
Brüsszeli magaslesről lövöldöznek – hangzik el október 23-án.
De kik az „elődeik”?
1956. október 25-én egy másik magaslesről lövöldöztek, akkor még nem a brüsszeliről, hanem a Földművelődésügyi Minisztérium tetejéről, ma már tudjuk, kicsodák, s azt is tudjuk, hogy néhány nappal később ugyanezeknek a kollégáik hol és hogyan végezték. Tehát a miniszterelnökkel egyet nem értők, vagyis a „brüsszeliták” épp olyanok, mint a Földművelési Minisztérium magasleséről lövöldözők, ám semmi gond, ott fogják végezni valamennyien, ahol az „elődeik”.
És csak ismétlésképpen: mindezt kordonoktól körülvéve, napok óta minden arra járót igazoltató, s még a hazatérőket is vegzáló rendőrök gyűrűjében.
A totálisan elszabadult Übü király.

A MOMENTUM HATÁROZOTT LÉPTEKKEL HALAD NOVÁK ELŐD ÉS A HUNGARISTA NÁCIK ÚTJÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.22.


A Momentum letakarta a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet, és ezzel büszkén Novák Előd és a magyar nácik nyomdokaiba lépett. Gelencsér Ferenc nem először tesz úgy, mint a ma született gyermek, vagy aki nem Magyarországon nőtt fel, és nem tud semmit. De ha megkapargatjuk, az álnaivitás mögött nagyon is kiérlelt és pontos antiszemita, fasiszta és náci ideológia húzódik meg, amely a család egykori csurkista MDF-es irányultságából következik. Gelencsér például nem tudta, hogy a “Kitartás!” a nyilasok köszöntése és általuk lefoglalt kifejezés.

Gelencsér most azt játssza el, mintha nem tudná, hogy a Szabadság téri szovjet emlékmű körüli vita már lezajlott a magyar közéletben. Ennek megfelelően a legitim konszenzus az, hogy a szovjet emlékmű nem azoknak állít emléket, akik megszállták Magyarországot, hanem azoknak, akik felszabadították Budapestet a nácik és a nyilasok rémuralma alól, sok ember életét megmentve. Akik a Szabadság téri szovjet emlékművet támadták eddig, mint Novák Előd és náci társai, burkoltan a nyilasokat is védték ezzel, és elítélték, hogy az oroszok megmentettek ezzel sok zsidót.

Gelencsér Ferenc azonban az a pártelnök, aki semmit nem tud a közelmúlt és a távolabbi múlt magyar történelméről, ezért úgy tesz, mint akinek semmit nem is kell tudomásul vennie abból, s nem is érheti kritika, mert ő soha nem “arra” gondol. De azért mindig beletalál a fasiszta és a náci narratívába, tudatlansága ellenére még csak véletlenül sem téveszti el azt. A Momentum most ugyanazt a tettet hajtotta végre, amit a rendszerváltás után Csurka antiszemitái, Novák Előd és náci társai, csak nem kalapáccsal, hanem magyar zászlóval, aminek a jelentése ez esetben szintén “necces”.

Egy nyikhaj, éretlen, de láthatóan sok önbizalommal rendelkező fiatalember, Bedő Dávid, aki állítólag a párt országgyűlési képviselője (te jó ég!), azt mondta, hogy ahol áll, ez “az ország egyik legszégyenteljesebb szobra, ez a szobor hazug módon a szovjet megszálló csapatokat az ország felszabadítójaként mutatja be”. Ez egyrészt konkrétan is hamis, mert a felszabadító és a megszálló csapatok sem ugyanazok voltak, legfeljebb ugyanonnan jöttek, de itt két jól megkülönböztető aktus történt: a nácik és nyilasok alóli felszabadítás, illetve ezután a szovjet megszállás.

Ez még felkészült és ideológiailag független történészeknek is komoly fejtörést okoz, mert egyértelműen két különálló aktusról van szó, amit nem lehet eltörölni.

Ez az emlékmű soha nem a megszállásnak, hanem a felszabadításnak állított emléket, aminek letagadása súlyosan sérti a nácik és a nyilasok áldozatait, illetve azokat, akiket a szovjet felszabadítás mentett meg a haláltól. A magyarországi zsidóság mindig is tiltakozott az ellen, hogy a nácik és a nyilasok uralmától való felszabadulást (nem véletlen, mindig szélsőjobboldali magyar szervezetek kérdőjelezték ezt meg) összemossák. Ebben burkolt módon mindig benne volt a nyilasokkal és a nácikkal történő azonosulás és az antiszemitizmus. Emiatt nem bontották le soha az emlékművet.

De Bedő Dániel azt a sületlenséget is mondja a Szabadság téri szovjet emlékműről, hogy “ez a szimbólum, ami a magyar szabadságot és függetlenséget megtörte”. Tekintsünk el a képzavartól. Ha lefordítjuk magyarra ezt az állítást, Bedő Dániel azt mondja, hogy a szovjet csapatok érkezése Magyarországon a “szabadságot és a függetlenséget” törte meg. A Momentum nevű, és egykor fiatal értelmiségiekből álló, egykoron liberális párt országgyűlési képviselője azt állítja, hogy 1944-ben a náci megszállás és a nyilas rémuralom idején Magyarország egy független és szabad ország volt...

MIÉRT ORBÁN VIKTOR TANÍTJA NEKÜNK A TÖRTÉNELMET?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.10.22.


A politikusok sokszor kényszert éreznek magukban arra, hogy átírják a múltat, illetve olyan történelmi víziókkal álljanak elő, amelyeket megmosolyognának a történelem tanárok, ha éppen lenne kedvük nevetni. Orbán Viktor politikai indulása szorosan kötődik 1956 örökségéhez, hiszen a Nagy Imre temetésen mondott beszédével lépett fel a politika színpadára. Most azonban azon ügyködik, hogy a forradalmat megfossza attól a pátosztól, melyet maga is oly magasra emelt 33 évvel ezelőtt.

Orbán Viktor ma már nem pusztán egy kormány első embere, hanem olyan spirituális vezető, aki gyakran értelmezi a múltat, és jövendöléseivel igyekszik irányt mutatni a híveinek. Igaz ez bizonyos szintig más politikai vezetőkre is, ám a magyar miniszterelnök már olyan régóta befolyásolja a hazai politikai életet ellenzéki vagy kormányzati vezetőként, hogy a múltban elmondott beszédei sokszor teljesen ellentmondanak a mostani kijelentéseinek. A Fidesz táborát azonban nem igazán zavarja ez, hiszen szinte szomjazzák Orbán iránymutatásait az olyan meghatározó ünnepeken, mint amilyen az '56-os forradalom évfordulója.

Ezt az ünnepet most azért kell különösen óvatosan kezelnie az állampártnak, mert a forradalmat egy baloldali miniszterelnök vezette az oroszok és hazai szövetségesei ellen, így az agresszor szerepét a nemzeti tragédiában egyre kisebb súllyal említik a Fidesz szónokai. A hangsúlyt ezért nem az elnyomásra, hanem a konfliktus világpolitikai dimenzióira igyekszik helyezni az állami propagandagépezet. Orbán Viktor előállt például azzal a magyarázattal, hogy a forradalmárok igazából tárgyalni akartak, és igyekeztek békét kötni az elnyomóikkal.

Ilyet csak egy pocakos opportunista gondol egy mély sérelmekből táplálkozó felkelésről, ráadásul teljesen ellentmond annak az Orbán Viktornak, aki 1989-ben hosszú hajjal, borostásan küldte haza a szovjet csapatokat. Ezzel nem csak korábbi önmagát tagadta meg a jelenlegi miniszterelnök, hanem a forradalom ethoszát is. Ez utóbbi azért igazán fájdalmas, mert a rendkívül megosztott magyar társadalom 1956 erkölcsi üzenetének kérdésében eddig viszonylag egységes állásponton volt. Az aktuálpolitikai haszon mellett talán Orbán ezt is számításba vette, így véve rá saját híveit arra, hogy ne higgyenek többé egy erős és gonosz hatalom elleni küzdelem értelmében.

Vagyis, nem feltétlenül kell azt gondolnunk, hogy Orbánt zsarolják valamivel, az ő logikája szerint az oroszokkal való kokettálás kifejezetten ügyes politikai húzás, így nem kell kényszert feltételezni akkor, ha továbbra is Putyin kegyeit keresi...

ALACSONYAN SZÁLLÓ REPÜLŐK – VALÓS INTÉZKEDÉSEKET VÁRNAK A FERIHEGYI REPÜLŐTÉR VEZETŐSÉGÉTŐL A HELYI LAKOSOK

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2022.10.24.A ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma – a pandémiás időszak jelentős visszaesésétől eltekintve – teljes, 1950 óta tartó története folyamán évről évre, gyakorlatilag folyamatosan emelkedett, ahogy a reptér hivatalos honlapja is büszkén emlékezik az elmúlt, dicsőséges évtizedekre. Ez a tendencia igaz a személy- és teherforgalomra is – ráadásul a fejlődés üteme is egyre gyorsabb.


Míg 1974-ig kellett várni az évi egymilliós utasszám eléréséig, 1990-ben már két és fél, 2015-ben pedig 10 millió utas fordult meg a repülőtéren. Ehhez képest is döbbenetes, hogy a járvány előtti utolsó évben már 16 millió utast szolgált ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, és a jelenlegi tendenciák mellett várhatóan tovább fog növekedni a forgalom az elkövetkezendő években.

Nem csoda, hogy mára szinte teljesen élhetetlen lett a ferihegyi repülőtér környéke.

Korábban a légiközlekedés sokkal kevésbé volt elterjedt, mint napjainkban, és manapság már olyan útvonalakon is alternatívát jelentenek a diszkont légitársaságok, amiket akár egy-két évtizede is még a vasút dominált, esetleg a közúti közlekedés – de a távolsági járatok is jóval olcsóbbak lettek. Ez egyrészt a korábbiaknál jóval szélesebb rétegek számára tette elérhetővé a repülést, másrészt, amellett, hogy globális szinten is súlyos környezetkárosítással jár, a repülőterek környezetét is jelentősen átformálta.

Hovatovább a jelenlegi tervek szerint a repülőteret tovább szándékozzák bővíteni: ha megépül új terminálja, akár évi 21 millió utast fogadhat. A teherterminál bővítésével pedig, miután 2015-2020 között eleve 47 százalékkal, 134 456 tonnára nőtt a teherforgalom, a forgalmat az eddiginek is csaknem duplájára, 240-250 ezer tonnára növelnék. Az Airportal cikkéből pedig az is kiderül, hogy a jelenlegi két F-kategóriás rakodóhelyet négyre bővítenék, ami azt jelenti, hogy egyszerre négy óriásgépet tudnának majd kiszolgálni.

Mindezt az európai uniós Európai Beruházási Bank 240 millió eurós hiteléből finanszíroznák majd, ami ellentmond az uniós forrásokból működő intézmény saját szabályainak is.

Többek között erről volt szó a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület, valamint a CEE Bankwatch Network közös sajtótájékoztatóján, melyet lapunk élőben közvetített a Liszt Ferenc repülőtér mellől...

ITT OLVASHATÓ

BARANYA SOKKOT KAP, DE BUDAPEST IS BELEREMEG: MUTATJUK, HOL TŰNHETNEK EL A HÁZIORVOSI PRAXISOK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.10.19.


A rendszerváltás óta nem történt olyan jelentős átalakítás, mint amit a kabinet tervez az alapellátásban. Minden negyedik háziorvosi praxis és több mint egymillió ember lehet érintett országosan. Budapesten minden negyedik háziorvosi praxis, Baranyában, Nógrádban, Békésben pedig akár a körzetek 40 százaléka is megszűnhet, ha a kormány keresztülviszi elképzelését az egészségügy átalakításáról. Lapunk térképre helyezte a kabinet előkészítő anyagában „optimális” üzemméret kialakításával érintett körzeteket, és azt találtuk, a nagy kormányzati orvos-újraelosztási tervekbe nemcsak a magyar vidék, de még a főváros is beleremegne...

DER STANDARD: ORBÁN ELMENEKÜLT A TÖMEGTÜNTETÉS ELŐL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.10.24.


Nyolcvanezren tüntettek Budapesten Orbán Viktor kormányfő ellen. A kormányfő épp akkor nem tartott nagygyűlést Budapesten, szakítva az eddigi hagyományokkal, amikor ott több tízezren tüntettek. Még az orosz sajtóban is szégyenletesnek írják, hogy itt a tanárok ilyen keveset keresnek. Először szenteltek szobrot női szabadságharcosnak. Atlantában Szeles Erika kapott szobrot, aki 15 évesen katonaként és kórházi nővérként szolgálta a forradalom ügyét. Nemzetközi lapszemle.

Der Standard október 23-iki összegzése szerint nyolcvanezren tüntettek Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen azon a demonstráción, amelynek fő követelései a tanárok fizetésemelése, a jobb munkakörülmények biztosítása, és a sztrájk alapjogának a biztosítása, illetve az önálló oktatási minisztérium voltak. A lap Orbán ünnepi beszédéről azt írja, hogy Orbánt hermetikusan igyekeztek elzárni Zalaegerszegen, és csak személyi felmutatásával hagyhatták el lakóhelyüket a környéken élők, illetve a közeli parkolóban sem hagyhatták ott az autóikat. Orbán gyakorlatilag elmenekült a tömegtüntetés elől – így a Der Standard.

A megemlékezésről szóló nemzetközi beszámolók rendre kiemelik, hogy Orbánt nagy biztonsági intézkedések közepette igyekeztek elszigetelni a tömeg elől, csak a meghívott vendégek előtt beszélhetett. A dpa szerint az elmúlt hetekben 61 településen 147 tüntetést tartottak Magyarországon. Nemcsak a tanárokról van már szó, hanem arról is, hogy Orbán keresztény nacionalista ideológiára építi a maga képére formálva az országot, a tüntetők az állami és a magánmédia állami kontrollja ellen épp úgy tiltakoznak, mint Orbán Putyinnal való szoros barátsága ellen.

Orbán az 56-os megemlékezésen ismét nekirontott az Európai Uniónak, amikor a Magyarországot megtámadó szovjet csapatokhoz hasonlította az uniós intézményeket – írja az Amerika Hangja. Azt is mondta, hogy épp úgy végzik majd, mind a Szovjetunió, amely több mint 30 évvel ezelőtt megszűnt létezni. Orbán épp akkor nem tartott nagygyűlést Budapesten, – szakítva az eddigi hagyományokkal, amikor több tízezren tüntettek a fővárosban magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve a pedagógusoknak. Az elhangzottak közül az Amerika Hangja kiemelte, hogy a kormány felesleges dolgokra költött, mint a stadionok, és más befejezetlen és irreleváns befektetések, miközben hagyták elvérezni az oktatást.

Nemcsak a tanárok, de a kisebbségek is el vannak nyomva ebben az országban. A cikk megállapítja, a miniszterelnök úgy beszél, mintha máris háborúban lenne Magyarország is, holott a háború a szomszédban zajlik.

Az orosz nyelvű sajtó is írt a vasárnapi eseményekről, amit alapvetően azokkal a fotókkal illusztráltak, amelyen a Ruszkik haza feliratú táblák voltak. Arról írnak, hogy Orbán megszégyenítően kevés fizetést ad a tanároknak, amikor az infláció már meghaladja a 20%-ot is, és még nincs vége. A tüntetések egyik kiváltó oka az energiaárak drasztikus megemelése, és megemlítik azt is, hogy a kormány módosítani kénytelen a 2023-as költségvetést, amely a több mint 4%-os GDP-növekedés helyett 1%-ra módosul, és az 5,2%-os inflációt is át kell írni 20%-ra.

Atlanta örömmel fogadta azt az első 56-os emlékművet, amelyet a forradalom 66. évfordulója alkalmából állítottak a Milléniumi Kapu Parkban – írja az Atlanta Journal-Constitution. Diplomaták, a forradalom túlélői és családjaik gyűltek össze a „Szabadságharcosok” elnevezést kapó emlékmű előtt, amelynek különlegessége, hogy először szenteltek szobrot női szabadságharcosnak, méghozzá Szeles Erikának, aki 15 évesen katonaként és kórházi nővérként szolgálta a forradalom ügyét. Az Egyesült Államokban 11 56-os emlékművet állítottak ezidáig. Stan Mullens athéni szobrász Georgia állambeli márványból formázta a szobrot. Jelen volt a szoboravatáson többke között a 83 éves Macsotai Lajos is, akinek az életét teljes egészében változtatta meg a forradalom – mondta el a lapnak, s került ki emiatt Amerikába.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ORBÁN KRÁKOG, A DIÁKOK KIABÁLNAK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.24.


Havasi Bertalan: A miniszterelnöknek kutya baja

Jön még a kutyára dér.

56 hősei, a zalai srácok

“Nem az emberek elől menekült tehát Zalaegerszegre, hanem azért utazott oda, mert mint mondta, Budapest nem egyenlő Magyarországgal, vidéken is élnek emberek, arról nem is szólva, hogy a zalaiak mentek először az utcára 56-ban és ők tették le utoljára a fegyvert.”

A Fidesznél simán megoldották, hogy a szabadságszerető magyarok nevében egy szóval sem álltak ki a szabadságukért küzdő ukránok mellett

Komoly feladvánnyal néztek szembe idén a kormánypárti politikusok. De sorvezetőt kaptak hozzá központilag és Orbán Viktortól is.

A tömeg, ami kiszorította Orbán Viktort az utcáról

A kormány reakciói, a végső elkeseredettség és a „már úgyis mindegy” állapota mellett a tüntetők kapnak is valamit ettől a tiltakozássorozattól: az összetartozás, a szolidaritás érzését.

A tüntetők kilenc követelése

“Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!”

Az egész Nagykörúton körbeérő élőláncot terveznek a tanárok mellett kiálló diákok október 27-re

A tanárok kirúgása helyett az intézmények fenyegetésére mehetnek rá ezután a tankerületek

Közel sem magától értetődő egyébként, hogy a kirúgások után még mindig zajlanak a polgári engedetlenségi akciók. Volt, akit elrettentett a további tiltakozástól, de másoknak éppen hogy ez volt az olaj a tűzre.


Mi történt a közoktatásban 2010 óta?

“A közoktatásból még a NER első éveiben a Széll Kálmán Tervnek megfelelően nagyon jelentős forrást vont ki a kormány/parlament: a magyar állam tíz év alatt 16 százalékkal csökkentette a közoktatásra fordított kiadásait.”

Ungváry Krisztián: A NER és az ő bíborosa

Mindszenty visszaemlékezésében valótlanságok sorozatát írta saját magáról.

Egy Józsefváros méretű erdő kerülhet kerítés mögé, ahol Pintér Sándor köre közpénzen építi vadászati központját

A tervezett zárt vadaskert mellett az egykori lovasberényi kormányüdülő vadászati központként éled újjá, amit ugyancsak Pintér Sándor bizalmasai építenek majdnem hatszor annyi költségvetési támogatásból, mint amennyiért az állam eladta.

Az elmúlt másfél évben két és félszeresére ugrott a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma

Az önkormányzatok kiadhatnak „szegénységi bizonyítványt”, amellyel igénybe vehető az egészségügy.

Mire vágyik egy nő?

Saját tévéjének adott interjút saját magáról – és férjéről – a keszthelyi fideszes polgármester felesége.

Balti kémelhárítók: Ez nem Putyin háborúja, a probléma gyökere sokkal mélyebbre nyúlik

“… az orosz társadalom egyik lényegi eleme a pokazukha (показуха, jelentése: mutat): úgy tenni, mintha minden rendben lenne, miközben a valóság éppen ennek ellenkezője.”

A török elnök szerint Vlagyimir Putyin megpuhult, és már inkább tárgyalna

Nem a megpuhult szót használnánk… Egyelőre Recep Tayyip Erdogan az egyetlen vezető a NATO-ban, aki rendszeresen találkozik Vlagyimir Putyinnal, és megpróbál egyfajta közvetítő-szerepet ellátni az orosz-ukrán háború résztvevői között.

Ismét oroszországi lakóházra zuhant egy orosz katonai repülő

Ez hat napon belül a második ilyen halálos kimenetelű baleset volt Szuhoj vadászrepülőgéppel.