2017. október 30., hétfő

VAN-E FIDESZ-TERV ARRA AZ ESETRE, HA NEM JÖN BE A SOROS-TERV?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.30.Valószínűleg nincs. Egy friss közvélemény-kutatás rávilágított arra, hogy komoly csapdahelyzetbe kerülhet a Fidesz, ha egyedül Soros György állítólagos tervére bízza magát. A kicsit több mint kétmilliós Fidesz-tábort összetartja ugyan a milliárdos üzletember iránti gyűlöletkeltés, ám a hívők száma nem nő, sőt az elégedetlenek száma kezd gyarapodni, akik egyre inkább szeretnének beleszólni a jövőjük alakulásába, így ez nem túl jó hír a kormánypárt számára. Orbánék ugyanis úgy tudnák megtartani jelenlegi pozícióikat a jövő évi választások után is, ha a magyar lakosság jelentős hányada távol maradna a voksolástól. 

A Publicus Intézet felmérése azért fontos figyelmeztetés a Fidesz számára, mert nem a szokásos pártpreferenciákra kérdezett rá, hanem sokkal inkább a kormánnyal való választói viszonyra fókuszált. Ez alapján ugyanis a magyarok többsége kormányváltást akar, sőt ami ennél is fontosabb, hogy ennek érdekében akkor is hajlandó lenne elmenni szavazni, ha nem igazán tetszik neki az, amit az ellenzék művel az utóbbi hónapokban. A felmérésből kiderül, hogy legalább két és félmillió ember elkötelezett annak megakadályozása mellett, hogy a Fidesz ismét kétharmadot szerezzen...


HA EGYSZER A VEZÉRELV UGYANAZ...

NEMGOGOL BLOG
Szerző: TÖLGYES PÉTER
2017.10.28.


...Aki azt hiszi, hogy a Jobbik a hagyományos értelemben ellenzéki volna, nagyot téved. 
Vonát valójában ugyanaz vezeti, mint Orbánt: a korlátlan hatalom minden áron történő megszerzésének vágya. Az eredetileg szőröstül-bőröstül bekebelezett szélsőjobbról próbál a (jobb)közép felé araszolni, hasonló módon, mint azt a hosszú és kacskaringós utat bejárt, eredetileg a liberálisoktól indult, a jobboldali néppártiságon át a radikálisok közé került miniszterelnök tette, aki álságosan a jobb szélre keveredve is azt hirdeti: a Fidesz a centrumot (...) elfoglalva az ország védőbástyája az összes többi párt által képviselt szélsőségekkel szemben.
Fidesz és Jobbik, egykutya ez mindkettő (pontosabban: egyik rosszabb, mint a másik); az ideológiát és az elveket úgy használják és csoportosítják, ahogy aktuális érdekeik éppen megkívánják. Mivel szerintük a "nép" van a hatalomért és nem fordítva, kizárólag a gátlástalanságban következetesek. Nem árt tudni és jól megjegyezni, hogy Vona ellenzékisége - cukiságkampány ide vagy oda - abban merül ki: nagyon szeretné végre kicsavarni a hatalmat Orbán kezéből, hogy aztán - ugyanazon a sínen, amelyiket a felcsúti beteg épített ki - még nagyobb sebességgel vezesse az ország vonatát a teljes elszigetelődés katasztrófájába.
Ezen az az apróság, hogy Morvai éppen mit mondott, mit sem változtat.

MOST MÁR NYÍLTAN LE LEHET ÍRNI, HOGY ORBÁN VIKTOR VEJE EGY KÖRÖZÖTT BŰNÖZŐVEL ÜZLETELT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.10.30.


"Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok" - mondta (vagy írta) váratlan interjújában Tiborcz István, miután végre elismerte, hogy tulajdonos a BDPST Zrt.-ben. Ez természetesen nem igaz: az elmúlt két évben számos újságíró és ellenzéki politikus próbálta bizonyítani ezt a kapcsolatot, amiről mélyen hallgatott a BDPST, Tiborcz és a kormánypártok is. Maga Tiborcz, aki most az utánajárást hiányolja, tavaly decemberben konkrétan azt vágta a HírTV riporterének arcába, hogy a nyilvánosságnak "semmi köze hozzá", mit keresett a cég környékén. 

A cégek létrehozásakor arra is precízen ügyeltek, hogy se a tulajdonosok, se a tisztségviselők között ne szerepeljen Tiborcz neve, így a BDPST-ről és leányvállalatait elsősorban azért nevezhették sokan legalább "Tiborcz-közeli" cégnek, mert a 444 megírta még 2016 elején, hogy az alapításkor ő fizette be az illetéket. Természetesen Tiborcz akkor sem nyilatkozott, hiába küldött neki kérdéseket Sarkadi Zsolt.

A Heti Válasz újságírója pedig az Origo-interjú megjelenése után, hétfő délután közölte, amit egyből sejteni lehetett: az interjú azért született meg, mintegy megelőző csapásként, mert a Heti Válasz a héten amúgy is betekintett volna a BDPST részvénykönyvébe...

ÜNNEP

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.30.


Ezen is túl vagyunk. Nálam minden évben tovább tart, amíg magamhoz térek az undorból.
Nemzeti ünnep volt. Legutóbb az ötvenes években utasította Rákosi apánk a Meteorológiai Intézetet, hogy a május elsejei felvonulásra napsütést ígérjen, idén októberben megértük, hogy a csendes eső vörös riasztással marassza otthon az "ellenzéket". Otthon is maradt. Jól tette. Így valamivel kevesebb politikus tépte a pofáját a pesti srácokról.
Nemzeti ünnep. Említettem már nyáron (Nemzeti ünnep - 2017. július 25. kedd), listavezetők vagyunk, világbajnokok, ennyi nemzeti ünnepe egyetlen országnak sincs. Ezeken a napokon a hőseinket ünnepeljük. "Szerencsétlen az az ország, melynek hősökre van szüksége." (Brecht: Galilei élete)
A mi szabadságszerető népünk ünnepel. Szabadság, elvtársak! Így kellett köszönni az ötvenes évek elején. Boldogság! Így köszönt Varga Géza, a Magyar Rádió rendezője mindenkinek. Sosem tudtam megfejteni, tudatában van-e annak, milyen mélységig ment le ezzel a köszönéssel az ironikus keserűségbe, kérdezni nem mertem, sértés lett volna feltételezni, hogy ez nem szándékos.
Szabadság, boldogság. Ha megengedjük, hogy egy népről, nemzetről szólva használható a szabadság és a boldogság fogalma (szerintem nem), akkor tegyük fel a kérdést: Magyarország szabad és boldog-e. Volt-e valaha szabad és boldog?
Ugye nem kell válaszolnom?...

BŰNBOCSÁNAT MOST AKCIÓSAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: POZSÁR LÁSZLÓ
2017.10.29.


A reformáció 500. évfordulója küszöbén az “Árpád-házi Szent Margit Plébánia – Óbecse”
osztotta meg a fenti képet a nyilvánossággal. Nem viccről és nem történelmi dokumentumról van szó, ez egy aktuális felhívás. A fényképre érkező komment-cunamira reagálva az oldal tájékoztatta a hozzászólókat, hogy ez a katolikus egyház hivatalos álláspontja a mai napon is.

Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon az egyházak egyesítését célzó ökumené milyen alapokon nyugszik. Úgy tűnik, Róma lényegileg nem változott meg az elmúlt 500 évben. Lehet, hogy a protestáns egyházak hagyták el mára mindazt, amit Luther Mártonék feltártak a Bibliából? Mindenesetre, ha a protestantizmus ezzel a katolikus egyházzal keresi az egységet, akkor éppen ideje lenne egy újabb reformációnak.

A Biblia szerint a bűnbocsánat Isten ajándéka, nem kiérdemelhető. Ráadásul szintén a Biblia szerint Isten nem tulajdonítja az embereknek a bűneiket, sőt ő maga békélteti az emberiséget. A Biblia szerint nem az Istent kell békíteni, nem őt kell befolyásolni, hogy ne kínozza az emberi lelkeket, mert ő nem tesz ilyent. Isten éppen azért küldte el a saját Fiát, hogy a szenvedő emberiségen segítsen. Gyógyítsa és feltámassza a testeket és a lelkeket.
A Biblia szerint az embert kell békíteni Istennel, mert az ember nem bízik az Istenben, aki pedig az életénél is jobban szereti az embert, és mindenét kész odaadni az emberért...

MI IS A JOBBOLDALISÁG VALÓJÁBAN?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.30.


A jobboldaliság az egyenlőtlenség politikája. A fogalom megszületése előtt, ami a francia forradalom idejére tehető, a születéskori egyenlőtlenség (születés, rang, pénz) társadalmi fennmaradása (hierarchiában, tradícióban, vagyonban) az emberiség természetes állapotának számított, leszámítva egy dolgot: az ember isten előtti egyenlőségét, amelynek szekuláris változata a XVI-XVII. század fordulójától az emberi természetes jogainak kompendiumaként jelent meg. A jobboldaliságnak ez -- az egyenlőtlenség, vagy társadalmi differenciáltság -- a megkülönböztető, meghatározó ismérve, semmi más. Minden, ami egyenlősítő mozgalomként jelent meg az amerikai és a francia forradalommal és azóta, az baloldali, kezdve mindjárt a "polgártársi" egyenlőséggel és a terrorral, aztán moderáltabb keretek közé visszatérve a törvény előtti egyenlőségtől a választójogi küzdelmen és a rabszolga-felszabadításon át a munkásmozgalmakig, és említsük ezek között is elsősorban a legeredményesebb baloldali mozgalmat, a nacionalizmust, ha csak a XVIII-XIX: századot nézzük. A jobboldali mozgalom megújulása eközben a meritokrácia és legfontosabb ideológiája, a polgári szabadversenyes kapitalizmus mentén történt meg, amely a jobboldali társadalmakban, mint az angol és az amerikai, a születési és a földarisztokráciával párban formálta a jobboldali gondolkodást az egyenlőség ellenében.

De ugyanez az értelmezés az irányadó a tömegtársadalmak korában is. A konzervatívok, a royalisták és a reakciósok narratíváit a XX. századra nagyrészt felváltották a jobboldaliság -- az egyenlőtlenség -- modernebb felfogásai, miközben a szabadversenyes piacnak is új pandanja támad az imperializmus "személyében". Ezek a modernebb felfogások azonban felemésztették a jobboldaliságot. A tömegtársadalmi politikába belekerülő jobboldaliság imperialistává vált, illetve az ókonzervativizmus mellett létrehozta az újkonzervatív szociális mozgalmakat annak jeleként, hogy a jobboldaliság a politikai hatalma megőrzése érdekében már nem tudott eltekinteni az egyenlőség valamiféle kezelésétől legalább a tömegek kontrollja érdekében. Ez a kezdetben szociális eszköz azonban rövidesen kiegészült a nacionalizmus átölelésével is (a szociális érzékenység mellé megérkezett a nemzeti is), amivel a XIX. századi jobboldaliság alapvetően feladta az egyenlőtlenség ideáját, és feketén-fehéren nézve el is tűnt a jobboldaliság hagyományos értelmezése a nyugati politikából. A jobboldaliság feladta az Isten és -- legfeljebb a törvény -- előtti egyenlőségre korlátozódó humanizmusát és megadta magát a tömegtársadalomnak, a liberális piacelvűség az imperializmusnak, az erkölcs a nacionalizmusnak, mindhárom pedig az államnak, miközben az így alakuló politikai kultúra -- egyelőre kifelé, éppen a tömegek biztosabb manipulációja és a sikeresebb imperializmus érdekében -- rasszistává is vált...

AKARJUNK JÓ ISKOLÁT!

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: DR. SZÜDI JÁNOS
2017.10.30.


I. Ferenc azt üzente 1821-ben a pedagógusoknak “Aki engem szolgál, azt kell tanítsa, amit én elrendelek tanítani.” Lázár János 2016. decemberi üzenete is világos. “A kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle.”

Akarjunk jó iskolát!

Jó iskolát sokkal könnyebb és élvezetesebb megszervezni, mint a rosszat. Mitől jó az iskola? A látszólag nehéz kérdés megválaszolása könnyű. Attól, hogy a gyermek jól érzi magát benne. Adódik a másik nehéz, mégis könnyen megválaszolható kérdés. Miért érzi jól magát a gyermek a jó iskolában? Mert a kedvében járnak. Figyelem! Nem azt csinál. amit akar, hanem, amit a pedagógus szeretne. Igaz, a pedagógusnak úgy kell szeretnie, amit akar, hogy a gyermek is szeresse azt. Ez a megoldás akkor jöhet össze, ha az iskola komolyan veszi feladatát: a gyermek személyiségének lehető legteljesebb mértékű kibontakoztatását. Ennyi! Nem több, és nem is kevesebb. Ehhez kell megtalálni egyénenként, külön-külön a megfelelő utat. Minden gyermek más, így minden gyermeknél más a feladat.

Aki kíváncsi, sokra vihetné

A kíváncsiság adottság. A gyermek születésétől kezdve tudni akar mindent. Meg szeretné érteni a világot. Kérdez, matat, nyúlkál, be nem áll a szája. A kíváncsiságára lehet építeni a megismerés és megértés képességének kialakítását. A másik emberi tulajdonság a csoporthoz tartozás igénye. A gyermek jól érzi magát a közösségben. A gyermek nyitott. Nem tesz különbséget a bőr színe, a szépség, a gazdagság alapján. Elfogadja a másságot, a fogyatékosságot. Képes együttműködni. Erre lehet építeni a közösségi munkát. A gyermek adott a jó iskolához. Csak a másik fél, a jó pedagógus kerestetik. Mitől jó egy pedagógus? Attól, hogy komolyan veszi a gyermeket. Komolyan veszi, partnernek tekinti. Ami a gyermeknek fontos, az fontos neki is. Amikor a kíváncsi gyermek és a jó pedagógus egymásra talál adottak a szereplők ahhoz, hogy a jó iskola létrejöjjön. A jó pedagógus maga köré gyűjti a kíváncsi gyereksereget, és nekikezd enyhíteni tudásszomjukat. Nekikezd, de úgy, hogy soha ne apadjon el a forrás. A megismerés újabb és újabb gondolatokat, kérdéseket szül, amelyekre a választ közösen kell megtalálni. A felfedezés öröme és meglepetése tartja fenn az iskolába járás szeretetét. A megismerés örömét erősíti, ha a megoldásra közösen jönnek rá. Mindenkinek van szerepe. Kinek nagyobb, kinek kisebb. Az erősebb segíti a gyengébbeket. Mindenkinek van erőssége. Ezért mindenkinek helye van. Mindenkinek feladata van. Mindenki hozzátesz valamit a közöshöz. Mindenki tanul, és ez senkinek nem jelent terhet. Lehet énekelni, táncolni, rajzolni. A legkisebb is aktív résztvevője a megismerés, feltárás, tanulás folyamatának. A pedagógus ebben a folyamatban a karmester. Mindenki egyenlő, mint a zenekarban. A harmóniát a pedagógus teremti meg. A különbségek elmosódnak, a hátrányok csökkennek és eltűnnek...

SZEGÉNY TIBORCZ PANASZAI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.10.30.


Kemény, belekérdezős interjút készített a nyaloncmédia zászlóshajója a miniszterelnöki vejjel. Tiborcznak olyan durva kérdésekkel kellett szembe nézni, mint például: mivel foglalkozik mostanában?

Igyekeztünk elkerülni – és lám, közel egy évtizedig sikerült is – a fenti cím használatát. Ezúttal viszont már nem volt hova hátrálni: az Origonak panaszkodó Tiborcz valóban már-már sajnálatra méltó beállítása ordít az erkeli címért. Mert bizony van miért sajnálni Orbán Viktor vejét. Leginkább a sajtó igaztalan, hamis, valótlan – és még hosszan sorolhatóak a cikkben szereplő szinonimák – támadásai miatt. Másról nem is nagyon esett szó az interjú során.

A kérdések Origo-keménységűre sikerültek: 2015-ben eladta az Elliosban lévő tulajdonrészét, azóta mivel foglalkozik, milyen üzleti területen dolgozik? A kormány alfeléből már jóideje ki sem pislantó portáltól szokatlanul, ezúttal szerzője is van az anyagnak, a Momentum-akcóban elhíresült Kovács András adta arcát ehhez a merész kérdéshez. Így magunk elé tudjuk képzelni angyali mosolyát, amint azt hallgatja Tiborcztól: "2014 után, a folyamatos, prekoncepciókon alapuló, engem – és rajtam keresztül a családomat – érő támadások miatt az Elliosban lévő részesedésemet eladtam."

Arra természetesen esély sincs, hogy az origos nyalonc felvesse: az Unió korrupcióellenes szerve, az OLAF is tisztán rosszindulatból, rekoncepcionális támadások miatt vizsgálja-e az Ellios ügyeit. Mert persze a fidesznyik ügyészség szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha Tiborcz érdekeltségébe tartozó cég írja a tendereket, amelyeket aztán Tiborcz érdekeltségébe tartozó cég nyer meg. Egész véletlenül. Mint ahogy az se gyanús, hogy minden kiírásnál épp egy olyan feltételt támasztottak, amelynek csak Tiborcz cége tudott megfelelni. Ilyen ez a magyar véletlen. Csurom prekoncepció...

A VOKSSAL KIFEJEZETT HÁLA - VÁLASZTÁS HATÁROK NÉLKÜL

MÉRCE
Szerző: PATAKFALVI-CZIRJÁK ÁGNES
2017.10.29.


Lehet-e beszélni a határon túli kettős állampolgárok szavazati jogáról a “nemzetáruló vs. mélymagyar” szembeállításán kívül? Szavazzanak-e a határon túli magyarok jövő tavasszal az országgyűlési választásokon? A Választás határok nélkül sorozatunkban a következő hetekben konstruktív vitát szeretnénk generálni ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban – határon inneni és túli megszólalókkal.


A határon túli magyarok egyszerűsített honosítása és a választási törvény kiterjesztése az aktuálpolitikai kérdésen túl („Fidesz” vagy „nem Fidesz”) újra és újra felhozza azokat a kulturális töréseket, amelyek a magyar–magyar kapcsolatokban történetileg alakultak ki, és maradtak fenn. Ezek a törések nem csak az állampolgársággal és a választójog kérdésével kapcsolatosak, mégis minden hasonló vita, problémafelvetés alkalmat biztosít a különbségek megmutatására és a „nemzeti kérdés” tematizálására (erősítve a „nemzetáruló” és a „nemzeti ügyekben elkötelezett” kategóriákra épülő diskurzust).

A különféle kulturális távolságokhoz a kilencvenes évek óta új tabuk adódtak – például az elvándorlás, a kisebbségi szolidaritás hiánya (gondolok itt például a romák problémái iránti közömbösségre), a sokszor a magyar nyilvánosságban gerjesztett rasszizmus vagy a paternalista uralmi rend megerősítése, vagy akár egyes „elhasználódott” közszereplők pozícióban tartása (például Tőkés László, Szász Jenő, Szőcs Géza, Orbán János Dénes). A tabuk tisztázását megnehezíti az aktív (néha egyenesen hiperaktív) szimbolikus politika (a központosított és kötelező érvényű emlékezetpolitika: Nyirő József újratemetése, Esterházy János emlékének erőltetése, 1956 budapesti emlékezetének exportálása a helyi történetek reprezentációja, megemlítése nélkül; másrészt a székely zászló ügyének és az autonómia kérdésének kisajátítása majd levétele a napirendről, nemzetegyesítés a futballon és sörön keresztül), a különböző kisebbségi helyzetből fakadó érzékenységek hanyagolása és a határon túli értelmiség kritikátlan asszisztálása mindezek fenntartásához...

FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK: NYILVÁNOSSÁGRA KELL HOZNIA CÖF-NEK ADOTT 500 MILLIÓS MVM TÁMOGATÁSSAL KAPCSOLATOS ANYAGOT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: M. TÓTH BALÁZS
2017.10.30.


A Fővárosi Törvényszék az atlatszo.hu által indított perben pénteken meghozott ítéletében kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt-t arra, hogy hozzon nyilvánosságra minden olyan dokumentumot, amelyet a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) megítélt támogatással kapcsolatban kezel, így a CÖKA támogatásra irányuló kérelmét, a támogató MVM támogatásra vonatkozó belső előterjesztését, valamint a döntés tárgyában tartott bármilyen testületi ülés jegyzőkönyvét. Az MVM eredetileg abszurd indokra hivatkozva tagadta meg az adatkérésünket, majd a perben is előjött pár érvvel annak érdekében, hogy mindent titkolhasson a félmilliárdnyi támogatás részleteivel kapcsolatban. A bíróság egyet sem talált megalapozottnak. Ítélete nem jogerős.

Mint azt ez év májusában a hvg.hu-n megjelent hírek után nyomozva kiderítettük, az MVM 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt 2016-ban. Azonban a támogatás összegén és annak felhasználási határidején túlmenően semmilyen részlet nem ismert. Mivel ekkora pénzt egy állami cégtől egy egyértelmű pártpolitikai céllal működő szervezet soha nem kapott tudomásunk szerint, kíváncsiak lettünk arra, hogy
  • milyen kérelmet nyújtott be a CÖKA (a Civil Összefogás mögötti alapítvány) az MVM Zrt-nek?
  • milyen megfontolások alapján döntöttek arról, hogy a CÖKA méltó a félmilliárd forint elköltésére?
  • mi szerepel konkrétan az MVM és a CÖKA közti megállapodásban?
A május 25-én elküldött adatigénylésünkre a 15 napos törvényi határidőt bőven túllépve az MVM azt válaszolta, a támogatásait nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi, így rá egyáltalán nem is vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény.
Ez a védekezés eleve halálra volt ítélve bíróság előtt, hiszen a Legfelsőbb Bíróság és a Kúria több ítéletben úgy foglalt állást, hogy az MVM Zrt. jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szervként köteles az általa kezelt közérdekű adatokat megismerhetővé tenni...

KÉRDEZŐBIZTOSSÁ TETT DOKTOROK - KÍVÁNCSI A KORMÁNY AZ ADATAINKRA / CSELES FAGGATÁS - A NEM DIREKT EGÉSZSÉGÜGYI ADATAINKRA UGYAN MEGTAGADHATÓ A VÁLASZADÁS, DE EZT A LEHETŐSÉGET CSAK A KÉRDÉSSOR VÉGÉN KÍNÁLJA FEL AZ ŰRLAP...

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2017.10.30.Nemcsak panaszainkra és kórelőzményünkre, hanem majd minden szokásunkra, családi titkainkra is kíváncsi a kormány. Az adatokat a háziorvosokkal gyűjtetik be.

Minden korábbinál részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy minap megjelent jogszabály. A jövő júliustól életbelépő rendelkezés szerint, egy tetőtől talpig végzett, alapos vizsgálat valamennyi adatát rögzítik majd az úgynevezett elektronikus törzskartonon. A kérdések között szerepel majd például, hogy a családban mikor és milyen krónikus betegségek fordultak elő, volt-e valakinek daganata, és ha igen, hány éves korban, illetve diagnosztizáltak-e allergiát, cukorbetegséget vagy magas vérnyomást a rokonságban. A törzskarton külön rákérdez az apa, anya, testvér, gyermek és unokatestvér betegségeire is.

Az űrlap az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz. Egyebek mellett vallani kell majd arról is, hogy éppen dolgozunk-e, s ha igen részállásban, vagy vállalkozóként, netán eltartottak vagyunk. Az orvosnak ki kell kérdeznie pácienseit a dohányzási, alkoholfogyasztási, étkezési szokásaikról, valamint arról is, hogy mennyire látják sötétnek a jövőjüket, illetve milyen korán ébrednek reggelenként. A nem direkt egészségügyi adatokkal kapcsolatban ugyan megtagadható a válaszadás, de ezt a lehetőséget csak a kérdéssor végén kínálja fel az űrlap.

A kormányzati álláspont szerint minderre azért van szükség, hogy pontos képet lehessen alkotni a lakosság egészségi állapotáról. Korábban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úgy érvelt a törzskarton mellett, hogy ezekből a válaszokból lehet majd kiszámolni a valódi egészségügyi ellátási szükségletek költségeit. Azaz az adatbázis nyomán oda lehet majd telepíteni például a dohányzásról leszoktató programokat, vagy a rákszűréseket, ahol a legnagyobb a probléma az országban. Szerinte az adatokból az is kiderülhet, hogy hol, milyen terápiás szolgáltatásokra van szükség.– Az új jogszabály úgy szörnyű, ahogy van – állítja ezzel szemben Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, aki szerint a háziorvos nem őrizheti meg ezeket a titkokat. Számos esetben ugyanis törvény kötelezi az adatok továbbítására. A szakember emlékeztet arra is, hogy az egykori Egészségbiztosítási Felügyelet már összeszámolta: mintegy 180 különféle jelentést kell a háziorvosoknak küldeniük az állami szerveknek, amelyeknek körülbelül a felében TAJ-azonosítóval és névvel együtt továbbítanak bizalmas egészségügyi adatokat. Minderről a betegek semmilyen információt és tájékoztatást nem kapnak. A mostani, elektronikus törzskarton kitöltését is úgy képzelte el a minisztérium, hogy olyan helyzetet teremtenek, amelyben a megszeppent beteg mindent bevall, még a rokonairól, a vagyoni helyzetéről és a pszichés állapotáról is. A betegeknek fontos tudniuk – figyelmeztet Alexin Zoltán –, hogy kötelező lenne előzetes adatvédelmi tájékoztatást kapniuk. Ha a háziorvos csak előveszi a törzskartont és elkezd kérdezni előzetes felvilágosítás nélkül, azonnal fel kell állni és eljönni. Ma még a törvény úgy szól, hogy az egészségügyi adatok szolgáltatása a beteg részéről önkéntes. Arról is tudniuk kell a betegeknek, hogy a törzskartonra kerülő adataik automatikusan bekerülnek az e-egészségügyi portál e-profiljába, de a beteg ezt megtilthatja.

AZ új rendelettel kapcsolatos méltatlankodó megjegyzések szaporodnak az orvosi portálokon is. "Csak gyógyítani szeretnék! És nem akarok EESZT-t, vastagbélszűrést, új törzskartont, új szűrővizsgálatokat, és nem akarok informatikus, jogász, könyvelő, adminisztrátor, kérdezőbiztos, NAV és finanszírozási szakember lenni! Arra esküdtem, hogy orvos leszek és gyógyítok!” – írta például egy hozzászóló, míg egy másik doktor azt vetette fel: „Napi 80-100 beteg jön a rendelésre! Mikor töltögetem az új törzskartonokat?”

VAN AZ ORVOSELVÁNDORLÁSNÁL NAGYOBB GOND IS

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2017.10.30.


A statisztikák szerint az orvosok, a fogorvosok és a gyógyszerészek köré­ben is folyamatosan csökken a migráció, csakhogy.

Még mindig sok egészségügyi dolgozó vállal munkát külföldön, sőt a hazai magánegészségügy elszívóhatása is egyre erősebb. - írja az InfoRádió

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor 2017 már a harmadik olyan év lesz, amikor nem erősödött, hanem mérséklődött az egészségügyiek elvándorlása Magyarországról.
Az idei első féléves statisztikák mindenesetre reménykeltők:

324 orvos, 327 szakdolgozó, 78 fogorvos és 19 gyógyszerész kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges úgynevezett jó hírnév igazolást az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól - írja a Magyar Idők.

A szervezet statisztikái szerint tavaly egész évben 823 orvos, 631 szakdolgozó, 258 fogorvos és 58 gyógyszerész döntött a külföldi munkavállalás mellett, ami a szakdolgozókat kivéve minden területen csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A képet tovább árnyalja, hogy az igazolást kérők közül az orvosok több mint fele már korábban is dolgozott külföldön, idén az esztendő első hat hónapjában mindössze 148 „újonc” külföldi munkavállaló volt, míg a szakdolgozók között 244.

Az adatokból az látszik, hogy a kormány eddigi intézkedései – a több évre szóló bérmegállapodás és az ösztöndíjprogramok – meg tudták törni az egészségügyi migrációt korábban jellemző abszolút negatív tendenciát. Ez pedig nagy eredmény annak fényében, hogy az Európai Bizottság adatait elemezve nemrég a Politico is rámutatott: 1997 és 2016 között több mint 72 ezer doktor vándorolt egyik országból a másikba az EU-n belül, és nemcsak keletről nyugatra, hanem a nyugat-európai országokon belül is. A legnagyobb vérveszteséget Románia szenvedte el: 2009 és 2015 között elveszítette orvosainak felét, csaknem tízezer embert, de hazánknál jobban sújtotta az elvándorlás például Görögországot és Portugáliát is.

A magyar egészségügy számára azonban nem kizárólag az elvándorlás jelent kihívást a humán erőforrás megtartása szempontjából.

Az orvosok, de az ápolók közül is sokan nem költöztek ugyan el az országból, de itthon és külföldön egyaránt dolgoznak. A „fapados” doktorok például csak két-három műtéti napot vállalnak, mondjuk Nagy-Britanniában, de ezzel többet keresnek, mint itthon az egész havi munkájukkal. A nővérek körében inkább a hasonló jellegű ausztriai munkavállalás a jellemző, sokszor idősgondozás keretében, amihez még csak jó hírnév igazolása sem szükséges, így ők nem is jelennek meg a statisztikákban.

Emellett, mint ahogy, a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatók vezetői részvételével rendezett konferencián elhangzott,

egyre nagyobb vonzerőt jelentenek az állami szférában dolgozók számára a nagy magánszolgáltatók
...

TIZENNYOLC ÓRÁN ÁT VÁRAKOZTATTAK EGY BETEGET A JAHN FERENC SÜRGŐSSÉGIJÉN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.10.30.


Az erről szóló történetet egy nő mesélte el az RTL Klub Híradójának. Elmondása szerint néhány nappal ezelőtt az apját kísérte be a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház sürgősségi osztályára, ahova délután négy órakor érkeztek meg, és csak másnap délelőtt háromnegyed 11-kor távozhattak. A nő fényképeket is készített, amelyeken azt lehet látni, hogy a reménybeli páciensek a földön vagy valamelyik széksoron fekve vészelik át a hosszúra nyúló várakozási időt. Egy idős néni magatehetetlenül feküdt az ágyon,. Hamarabb ott volt mint mi, és senki rá nem nézett” – mesélte. Volt, aki a fájdalmaival küzdve várt 10-15 órát...

EZZEL A HŐSUGÁRZÓVAL OLDOTTÁK MEG EGY HATÁGYAS SZOBA FŰTÉSÉT A JÁNOS KÓRHÁZBAN

444.HU
Szerző: haszanz
2017.10.30.


Szombaton hajnalra 1-9 fokot jeleztek előre, nappalra is csak 10-16 fokot, nem csoda, hogy a János kórházban úgy érezték, fel kell készülni a hűvös időjárásra. A krónikus belgyógyászati osztályon így oldották meg a feladatot...

Nem arról van szó, hogy pár fokkal még rá kell segíteni a kellemes szobai hőmérsékletre, mert néhány beteg szereti a sivatagi klímát. Olvasónk azt írta, hogy nem tapizta végig a radiátorokat az összes szobában, de itt és a folyóson nem volt egyéb fűtés, a radiátorok tök hidegekek voltak, ráadásul a nyílászárók is elég vacakok. A nővérek hozták a hősugrázót a szobába....

INKÁBB ORBÁN, MINT A BALOLDAL?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.29.


Kár, hogy mérlegelnünk kell, megéri-e az európai keresztény hagyomány és a magyar etnikum védelme -- és már akkor is lehet védelemről beszélni, ha bár csak retorika, de tudatosít -- , a demokrácia, a gazdaság és a társadalmi erkölcs (tovább)rombolását, a state capture-t és az orosz behatolást. Rettenetes dilemma ez, de hogy mennyire kikerülhetetlen dilemma, azt jól mutatja, hogy a baloldal képtelen szembeállítani vele egy versenyképes alternatívát. Azaz a dilemma reális, nem áldilemma. A dilemma érvényességét jelen esetben a politikai közösség mondta ki.
A populizmus alapja ismert módon az oligarchia és a tömeg között a köztes intézményrendszer kiüresedésével-kiüresítésével létrejövő intim, közvetlen viszony. A liberális demokrácia -- kevésbé ismert módon -- az emberi szabadság és a tömeg irányításának kényszere közötti modus vivendi, amelyről mára kiderült, hogy nem volt képes létrehozni a maga kultúráját, és szerte a Nyugaton megroppant a mélyebben gyökerező (kollektivista) tömegszenvedélyek -- a nacionalizmus és/vagy a szocializmus -- súlya alatt. Van, ahol ez civilizáltabban (liberálisabban) folyik, így az Egyesült Királyságban, van ahol kevésbé, pl. Magyarországon, és van, ahol -- Németországban -- a súlyos múlt terhe és a viszonylag sikeres társadalom egyelőre elég ellenállást képez a folyamattal szemben. De mindenütt az látszik, hogy a liberális demokrácia szövete elvékonyodván felsejlik mögötte a II. világháború előtti, eltemetettnek vélt múlt, illetve kiderült, hogy liberális demokrácia csak addig volt, amíg a jóléti állam működött, tehát -- ebben a szigorú értelemben -- a maga jogán legalábbis tán sosem volt. A liberális demokrácia két kihívója -- a migráció kapcsán megerősödött nacionalizmus/etnicizmus és a szociális válság, amelyet a középosztályok alsó rétegeinek a pénzügyi válság nyomán bekövetkezett és a technológiai forradalomtól való félelemben tovább erősödő elbizonytalanodása váltott ki -- robusztusabb politikai erők annál, hogy rövid távon stabilizálni lehessen a nyugati progresszióba és a méltányosan működő társadalmakba vetett hitet.
Ilyen körülmények között felértékelődik az egzisztenciális és identitásválságra adott állami válasz, és ez a válasz Magyarországon sikeresebb az azonnali hatásait illetően, mint Nyugaton, és sikeresebb, mint amilyen a magyar ellenzéki válasz -- merthogy ez nincs. A válság magja reális lévén, fokozni elég jól lehet anélkül, hogy ez megkérdőjelezné a válaszok -- jelen esetben a magyar kormányzati válasz -- hitelességét. Azzal, hogy ez a válasz alkalmas az azonnali félelmek oldására (kerítés, az ellenség azonosítása Soros személyében és Brüsszelben) és nem próbálja elracionalizálni és hosszabb távra tolni a megoldástmint az ellenzék teszi, azonnal kamatozik a szavazatokban, miközben a fentebb már említett negatívumok -- a demokrácia, a gazdaság és a politikai erkölcs (tovább)rombolása, a state capture és az orosz behatolás -- túl absztraktak és konklúzívan igazolhatatlanok ahhoz, hogy hasonló mértékű veszélyérzetet keltsenek. Hogy később ez a veszély reális és látható hátrányokat fog okozni? Talán. Lehet. Valószínű. De ennek -- akármelyiknek -- kevés politikai értéke van itt és most...

HACSEK ÉS A KÖZLEKEDÉS

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.10.29.


– Jónapot, Hacsek, hogy néz ki?
– Hogyne néznék… miért, hogy?
– Mint aki átlumpolt egy hetet.
– Na ja, kérem, egész éjjel nem aludtam.
– Megint kártyázni volt a Simekékkel?
– Rosszabb.
– Inni volt a Simekékkel?
– Még rosszabb.
– Na ne. Bioherbált szívott a Simekékkel?
– Nem voltam a Simekékkel! Otthon voltam!
– Akkor a kedves felesége…?
– Aludt egész éjjel, mint a bunda.
– Akkor nem értem magát.
– Órát állítottam.
– Az egy perc alatt megvan!
– Azt maga csak hiszi. Van nálunk az udvaron egy napóra…
– És?
– Tudja milyen nehéz azt az előírás szerint éjjel háromkor kettőre állítani?
– És sikerült?
– Reggelre igen. Mikor felkelt a nap.
– Hogyan?
– Elforgattam alatta az udvart, maga víziló!
– Ennyi erővel a Napot is állítgathatta volna.
– Azt hiszi, nem próbáltam? De lehet annak beszélni?
– Igyon egy kávét legalább, hátha attól helyrejön.
– Már a harmadikat iszom, kérem. Én jövőre nem csinálom végig ezt a hercehurcát a napórával, kérem, én elköltözöm.
– Ne mondja, megszabadul magától a kávéház? Hova költözik?
– A kávéház nem szabadul meg, csak olyan helyre költözöm, ahova jó a közlekedés.
– Az nehéz lesz.
– Miért? A metró vonalán bárhol lakhatok, felülök egy szerelvényre és már itt is vagyok.
– Azt maga csak hiszi.
– Hogyhogy?
– A metrót fel fogják újítani, három lépésben egy-egy évig nem fog járni.
– Mikortól?
– Novemberben kezdik.
– Hát értem, inkább újítsák fel, minthogy kigyulladjon, de mi tart ezen három évig?
– Az, hogy előbb meg kell szednie magát rajta a magyar félnek, aztán meg kell szednie magát az orosz félnek, aztán a végén kisöprik a szemetet az alagútból és már meg is vagyunk.
– Nem lehetne kicsit gyorsabban számlázni?
– Nem. Orosz tempóban folyik az adminisztráció.
– Megőrülök, nem lehet majd járni az egész városban!
– Nem bizony. De miért akar maga annyit mászkálni?
– Hát azért dolgoznom is kell, a gyerek is jár iskolába…
– Dolgozzon otthon. Szavazni meg gyalog is eljut, a választókörzetek kicsik...

TGM: JÓZSEF ATTILA AZ EGYSÉGFRONTRÓL

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.10.30.


...József Attila az európai munkásmozgalom (a sok milliós szavazótáborral rendelkező, hatalmas németországi szociáldemokrata és kommunista tömegpártok) legnagyobb történelmi vereségének, a náci győzelemnek az árnyékában ír az egységfront akkor égető kérdéséről. (És nem a „humanizmus” és a „demokrácia” megsemmisüléséről meg a „haladó polgárságot” is magába foglaló „népfrontról”, ami sokkal későbbi találmány volt.) Az egységfrontot akkor a Komintern ún. „harmadik periódusának” a politikája (amely fő ellenségnek és „szociálfasisztának” tartotta a szociáldemokráciát: a KPD tartományi szinten korábban itt-ott összefogott a nácikkal!), illetve a szociáldemokrácia antikommunizmusa és szovjetellenessége akadályozta. De ez a fölület.

József Attila kifejti, hogy „[a] munkásság egységét »helyreállítani« nem lehet, hiszen a munkásság egységes nem volt soha. Ne essünk áldozatul annak a hiedelemnek, hogy a III. Internacionálé megszületése előtt a munkásság egységes volt. Ha így lett volna, a III. Internacionálé nem jött volna létre. Ehhez vegyük hozzá, hogy a II. Internacionálé akkor is legföljebb csak névlegesenképviselhette az egész munkásosztály érdekeit, ha belső ellentéteitől eltekintünk, hiszen a valóságban csak maga a munkásosztály állhat helyt a munkásosztály érdekeiért. (Meg kellett volna már tanulnunk, hogy a munkásosztályt csak maguk a munkások szabadíthatják fel, tehát nem a revizionista politikusok és nem a hivatásos forradalmárok.)”

Szemben akkori „pártjaink” nézetével, ez a néhány világos és tömör mondat voltaképpen a hamisítatlan ortodox marxizmus tanítása. Sőt: az is, hogy „…hiszen proletárság és burzsoázia is egységet alkotnak [a kapitalizmust], de nem azonosak.” S a lényeg: „Az egész osztály egysége úgy valósul meg, ha nem érte küzdenek, hanem olyan célokért, amelyekre nézve már konkrét egység található a munkások között.” (Kiemelések mindig az eredetiben.) Tovább: „A munkásmozgalomnak nem lehet eleve kitűzött célja a szocializmus megvalósítása – a szocializmus megvalósítása a gyakorlati feladatokat betöltő munkásmozgalomnak az eredménye lesz.” A kommunista költő kimutatja – szemben Lenin és Lukács forradalmi metafizikájával – , hogy mind a szocdem „békés belenövés a szocializmusba”, mind a bolsevik „forradalmi ugrás” (egyaránt!) eszményi cél (Bernsteint alkalmazza kritikailag Bernsteinra: „a mozgalom minden, a végcél semmi” a reformizmusra is érvényes).

S a szerzői összefoglalás öt pontjából három: „2. Egységet alkotni lehetetlen olyan célok és feladatok jegyében, amelyeknek megvalósítását és betöltését nem az adott időpont tűzi napirendre, iktatja a munkásosztály történelmi gyakorlatába. 3. Csak olyan konkrét akciók eredményezhetnek fokról fokra nagyobb (és nem egycsapásra teljes) egységet, amelyekre nézve már – ha nem is tudatosan – egység található a munkások között. 4. Mindvégig a munkásságnak az akcióiról van szó, tehát olyan akciókról, amelyeket maguk a munkások hajtanak végre, nem pedig olyan megbízottaik, akiket az érdekelt munkások nem vonhatnak közvetlenül felelősségre.”

Ezek a látszólag egyszerű kijelentések megelőlegezik az 1960/70-es évek forradalmi baloldala egymással is szembenálló áramlatainak (szituacionizmus, operaismo, Théorie communiste) gondolati stílusát (bár a szituacionizmus „ifjúlukácsista” filozófiai „élcsapat” volt, és csak ebben az értelemben avantgardista). Eredetük mind az 1920/30-as évek „baloldali kommunizmusában” (értsd: a Kominterntől balra) rejlik. Ezt a hagyományt – részben rejtetten – csak egy régebbi magyar könyv őrzi, Justus Pálé, A szocializmus útja (Bp.: Népszava, 1945; újrakiadása elengedhetetlen), amelyet tévesen tartanak nyilván (Jemnitz János nyomán) mint „baloldali szociáldemokratát”: Justus a Kommunisták Németországi Pártjából kizárt Karl Korsch (és másodsorban az anatémával sújtott fiatal Lukács, a „baloldali elhajló” elátkozott, szerzőjétől akkor már megtagadott, Magyarországon 1971-ig ismeretlen könyvének) követője volt. (Lukács csak a harmincas évektől számított „jobboldali” elhajlónak, haláláig.) Itt található az egyik legjobb marxista fasizmuselemzés: ez hangsúlyaiban olykor emlékeztet József Attila idézett írására, amely a „pártkommunista” örökségből kipottyant. (A könyvben Justus a pártból szintén kizárt, „korai antisztálinista” Ignazio Silone műveit is használja: nem csoda, hogy ő volt a Rajk-pör egyetlen vádlottja/elítéltje, akit soha nem rehabilitáltak…)

József Attila írásának, amelyre itt föl akartam hívni a figyelmet, úgyszólván nincsenek aktualizálható tanulságai, mivel a munkásmozgalom pillanatnyilag szünetel (jobb esetben talán „átalakítás miatt zárva”). Már a „népfrontra” se lehetett volna alkalmazni, amelyben a sztálinisták jobbról előzték a szociáldemokráciát (szövetség a burzsoáziával, németellenes nacionalizmus, Magyarországon „révaizmus”: szövetség a népiekkel, de semmi alku a liberálisokkal és az „urbánusokkal”, ezt nevezte Justus „árvalányhajas marxizmusnak”).
De ami – a kontextustól függetlenül – mégis hasznosítható belőle: a merőben morális kritika problematikusságának a fölismerése (magam vagyok a megmondhatója, hogy ez mennyire nehéz), az eszményi célok kitűzésének marxi gyökerű bírálata (ebben is rászorulok az önkritikára), a nép által már fölismert ellentmondásokra való összpontosítás (ugyancsak korrektúra szükségeltetik).

Fölöttébb sajnálatos, hogy a mozgalom – akkori katasztrofális helyzetében – nem tudott legnagyobb zsenijére hallgatni (nemcsak az irodalomkedvelő kispolgárok, hanem a tűzokádó hivatásos forradalmárok is egy őrült fantazmagóriáinak tartották kitűnő elméleti és politikai írásait, amelyeket végre föltehetőleg az íróhoz méltó formában és akríbiával adnak ki közelesen).

Olvassák József Attilát.

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉS GYEREKKEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsuzsa
2017.10.30.


Ráadásul nem is csak ide a szomszédba, hanem szó szerint a világ túlsó végére, Új-Zélandra. Önmagában már a felkészülés és a repülőút is kész kaland, rengeteg kérdés, praktikus (vagy előtte annak gondolt, utólag már kérdőjeles) ötlet… ilyenkor nem baj, ha akad valaki, aki már végigcsinálta. Ilyenek Zsuzsáék, akik pár hónapja már írtak a kiköltözésükről, a mostani posztban kifejezetten a kiutazás megszervezéséről lesz szó. Mit mondjak, nem akármilyen meló!

„Elnézést kicsit sok idő telt el, az előző összefoglaló óta. Viszont, ígértem, hogy folytatni fogom a beszámolót már a konkrét csomagolás, repülés élményeinkkel, tapasztalatainkkal.

Kérdések, amelyek felmerültek, Mit vigyünk? Hány óra a repülés? Hogy lehet túlélni? Vigyük a bútorokat? Milyen személyes dolgokat vigyünk? Milyen papírokat kell, illetve nem szabad vinni? Ki kell jelentkezni?

Mit is vigyünk?


A bútorok kapcsán Mátéval kb. hipp-hopp eldöntöttük, hogy nem fogunk konténerezni. Miért is? Nem igazán voltak bútoraink, nem vagyunk tárgyakhoz ragaszkodó emberek.

Sőt kifejezetten az a hozzáállásunk, hogy a tárgyak csak tárgyak az értékük nem önmaguktól létezik, hanem attól, amit mi tulajdonítunk nekik. Így teljesen mindegy a gondolatot, amely értéket ad, ha elvisszük magunkkal akkor már a tárgy is „velünk” van.

Azóta kiderült a konténeres megoldás konkrét anyagi oldala is, egy barátunk most úsztatja épp a cuccait konténerrel Ausztráliába. Ő adta meg az alábbi infókat egy blogunkat olvasó számára, akik most novemberben fognak jönni Új-Zélandra ugyancsak 3 gyerekkel:

„Nekünk mindenki a Crown Relocations-t ajánlotta. Kijönnek címre, mindent becsomagolnak (ez nem opció, hanem csak így megy náluk a szigorú vámszabályok miatt - úgy tudom ez a kiwiknél még inkább igaz)

- kb. 300 ezer Ft/m³, de ez nagyon hozzávetőleges. Ha a szállítmánynak nagyobb a fajsúlya a víznél, akkor tömeg alapján áraznak, ha kisebb, akkor térfogat alapján

- mindent intéznek: belföldi szállítást, szállítást a kikötőig, onnan a hajóztatást, vámügyintézést mindkét oldalon és a célországban a címre kiszállítást

- az út kb. 2-3 hónap, de jóval korábban kapsz pontos érkezési időt

A megérkezésről még nincs tapasztalatunk, novemberre várjuk. A kapcsolattartók szuper rugalmasak és reszponzívak. Ötcsillagos szolgáltatás.

Jó alternatívának tűnt egy légi spedíciós céggel kireptetni a csomagokat (úgynevezett csomag utas nélkül). Árban majdnem ugyanott lett volna az egy köbméter csomagunk, időben sokkal rövidebb, kb. egy hét, viszont:

- csak (alaposan) becsomagolt dobozokat szállítanak reptérről reptérre. Ha több dobozból áll a szállítmány, még az sem kizárt, hogy külön érkeznek meg.

- vámügyintézés a ti dolgotok. A szigorú beviteli szabályok miatt nagyon oda kell figyelni

- ami miatt ejtettük: a beviteli szabályoknál is szigorúbb az ilyen (repülőn szállított) csomagok tartalmi megszorítása: semmilyen folyadék, akkumulátor (még egy gombelem sem!) lehet a csomagban. Ehhez jön persze a célország beviteli megszorításai, gondolom tudjátok, hogy idelent ezek elég komolyak...

Ha mégis érdekes lenne, mi az AirMax Cargot kerestük meg, de kapásból vagy három hasonlót találtam, de mind ugyanazt tudja. Igazából inkább cégekre vannak ráállva, akiknek van saját helyi logisztikája."

Mindenki el tudja dönteni, hogy az Ő esetükben megéri-e használni konténert, vagy sem.

Miután meghoztuk a döntést, mi nem konténerezünk, el is döntöttük, hogy mindenünket eladjuk. Öt bőröndbe fogunk bepakolni, plusz 5 kabinbőröndbe. Listába szedtük mindenünket és először a család és ismerősök körében hirdettük meg a dolgainkat, majd létrehoztunk egy Facebook-oldalt, ahol a megmaradt dolgokat, majd a felesleges ruhákat töltöttük fel. A gyerekdolgok nagy részét amelyeket nem tudtuk bepakolni, eladományoztuk rászoruló családoknak..."...

RÁJÁR A RÚD A RABOKRA

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR MÁRIA
2017.10.29.


Biztosan nem a véletlenek összjátéka, hogy szinte egyszerre több olyan intézkedést is hoztak/hoznak, amelyekkel megnehezítik a fogvatartottak életét. Tudom, hogy ez sokak számára jó esetben közömbös, ha éppen nem örömteli hír, de higgyék el, téved, aki így gondolja.

Ezerszer ismételt gondolat, hogy a büntetésnek nem az a célja, hogy az amúgy is antiszociális embereket még jobban elvadítsa a „normálisak” társadalmától. Az is cél, hogy szabadulásukkor visszailleszkedjenek a hétköznapi életbe.

A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) 18 évi zavartalan együttműködés után hirtelen felindulásból felmondta szerződését a Helsinki Bizottsággal. Igazán meggyőző indokolással: „a megállapodás nélkül is biztosíthatók a fogvatartottak jogai” – írják. Ezzel szinte egy időben mondták fel a Börtönrádió üzemeltetőjével, az Adj Hangot Egyesülettel is a szerződést, az ő esetükben egy engedélyezési vitára hivatkozva.

Korábban a Helsinki Bizottság számos esetben járta a börtönöket, gyakran orvosokból, jogászokból álló szakértőkkel együtt. Tapasztalataikról – például a börtönök zsúfoltságáról, az orvosi ellátásról, de a börtönőrök leterheltségéről is – jelentést készítettek, melyeket a BVOP-val véleményeztettek is. Mindeddig úgy tűnt, hogy ezek a jelentések nem csupán a raboknak, de a börtön dolgozóinak is hasznosak voltak. A Börtönrádió pedig, amellett, hogy minden nap több száz fogvatartottnak sugárzott adást, mintegy negyven elítéltet tanított meg rádióműsorok készítésére, számukra ezzel értelmes szellemi elfoglaltságot biztosítva...

EZ A LEALJASODÁS OLYAN ZSÁKUTCÁJA, AMELYBEN MÁR ALIGHA LEHET MEGFORDULNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.29.


És nem, bassza meg, nem hagyják abba. Itt van például Ájped Jóska. Aki nem Laca és nem is Szilus, meg se nem Pityu, vagy Zotya. 2004 óta (nem tegnap volt) lóbálja ő a lóbálnivalóját a homo brüsszelicusok földjén, a hanyatló Nyugat fővárosában, a dekadencia európai levegőjével a tüdejében.

Amint a fenti ábra is mutatja, ez az a Jóska. A sufnijogász kormánypárt egyik alapító tagja, világéletében közpénzből élő politikus, aki saját tulajdonú kütyüjén gányolta össze a világhírű alaptákolmányt, ami utólagos fércelések után megalapozta a szentnemzetikeresztény kormány hitvallásnak csúfolt üzekedését.

Jóska hazacsámpáskodott Brüsszeliából és a fényességes küldetéstudat óhaja és parancsa szerint belemártotta az ő nyugati levegővel fertőzött intellektusát a hazai közélet napi posványába: a Fidesz-KDNP Soros patájával riogató lakossági fórumsorozatának szombati, egri állomásán haknizott ő. Ahol – miután hibátlanul felmondta a Habonyba mártott szellemi kútmérgezés kottájának főbb tételeit (S-terv, egymillió migráns, ha nem csakaFidesz, akkor mindmeghalunk) – ledobta a mindenféle humánumot és erkölcsi megfontolást nélkülöző aljasság, valamint az agyhalál egymásra találásának atombombáját:
"Jön a Holtak serege és el fog sodorni minden élőt. A kérdés az, hogy össze tudunk-e fogni ellenük."

Én, aki kevéssé vagyok jártas a Trónok harca című nagysikerű regénysorozat alapján készült sokévados televíziós fantasy sorozat rejtelmeiben (tájékozatlanságom tudatos döntés eredménye), azért feltettem magamnak a kérdést: mennyire volt nagy ötlet a Fidesz rajongótábora jellemzőinek ismeretében elsütni ezt a nempoént?

Tekintettel arra, hogy nincs az a pénz, amiért én élettelen zombihadseregek eljövetelével tudnám riogatni már egyébként is mindentől frászt kapó, össszeráncolt homlokkal méltatlankodó, jobbára nyugdíjasokból verbuválódott hallgatóságomat, miután jól kiröhögtük magunkat, érdemes volna ízlelgetni egy kicsit ezt az Orbán által október 23-án, ünnepi hangulatban elsütött, a sötét oldal uralkodására rímelő gyalázatot.

Nagyon úgy néz ki, hogy az újabb kormányzati felhatalmazásért a magma alatti trágya napi rendszerességgel történő felszántását is vállaló Fidesz kommunikációja zombiháborús akciófilmek szintjére lőtte be az össznépi tájékozatlanságot. A hetek, de már napok viszonylatában is értelmezhető, állandósulni látszó kollektív amnéziát meglovagolva, Jóska magasról szart a kereszténydemokrata testvér- és piócapárt által megidézett rózsafüzér jótékony hatásaira, és inkább a horrorfilmek zombijaival riogatott.

Egyáltalán nem kell ahhoz a Trónok harcának összes évadát végignézni, hogy az ember felfogja, mit mondott ez a megszakállasodott jogász, aki az Európába érkező menekülőket (fideszül: menekült=gazdasági bevándorló=megélhetési migráns=kecskebaszó-erőszakoló=bűnöző=terrorista) a magasabbrendű agyi funkcióikat elvesztő, állati szintre süllyedt, holttest voltuk ellenére mozgó és tevékenykedő – gyakran emberi vérrel és hússal táplálkozó – fantázialényekkel azonosította...

KAMPEC DOLORES LXI. - MARGITVIRÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.30.


Béla betartotta a szavát, elbattyogott az orvoshoz, és olyan fejjel nézett rá, mint aki mindjárt szíven szúrja magát, megforgatja a kést a mellében, és úgy kiáltja a rendelő mocskába, hogy szar az élet. Szegény doktor nem kérdezett, nem érdeklődött, csak belenézett a szemébe, amelynek mélyén öngyilkos bálnák vergődtek az óceán partján sikongva, Naptól átsült madarak potyogtak az égből, és a szomszédos templom tornya valami cunamiban hánykolódott, a csúcsán imbolygó keresztbe a bádogbános kapaszkodott, míg el nem nyelte a nyálkás mélység örökre és visszavonhatatlanul.

Béla pislantott egyet, szeme héja pedig akkorát csattant, mintha valamely duplagyűrűs rázná a dunnahuzatot teregetés előtt. Hóna alól kagylók, csigák és tömjén illata áradt vegyesen a megváltás minden ígérete nélkül, és ettől a hangos, szagos filmtől az orvos, aki munkától szétesett és viaszossá vált testekhez volt szokva, most meg itt volt neki az egész, kerek világ, lányos zavarában szó nélkül töltötte ki a munka alól mentesítő papírokat. Béla már a polgármesteri hivatalnál járt, amikor a fehér köpenyes felocsúdott a kábulatból, és Bubó módján kérte a következő göthöst, hogy az élet nyugodt folyása visszatérjen.

Béla leadta papírjait a hivatalban, és most döbbent rá, hogy itt ő még sohasem járt. Ügye, gondja nem akadt, és ez is mutatta, hogy nem ide való, nem erre a színpadra, de valami hülye bábos mégsem engedte, hogy tovább álljon, és ezt a dróton rángató alakot életnek hívták, ami egyelőre és mindig van, viszont értelmet csak akkor nyer, ha visszafelé nézeget rá. Kilépett a térre, és a hivatal már nem volt, csak a fejében. Kettőt lépett, akkor a Szentháromság szobor volt az élet, tövében a tegnapi bamba kollégákkal, de amint a háta mögé került, megszűnt az is, és a kocsma kelt életre, így imbolygott Béla pillanatról-pillanatra, álom és valóság, múlt és jelen között.

Amikor leereszkedett a fenekét formáló székre, és úgy döntött, hogy innen nem mozdul, míg le nem esik vagy el nem vonszolják, akkor csak az állandóságba kapaszkodott görcsösen, mert a viaszosvászonnal borított asztal körül ott kerengett szélvész ringlispílként a valóság, és nem lehetett elkapni egy menetre sem. A mocskos ablakon túl a falu összes népe malomkeréknyi koszorúkkal és fehéren virító viráglabdákkal csoszogott és imbolygott, az összes duplagyűrűs és fogatlan sunyin nézte a másik szerzeményét, hogy kié nagyobb, vagy kié fehérebb.

Béla ebből jött rá, hogy mindjárt itt van a halottak napja, amely cirkusz nem a porladókról szól, hanem a szomszédnak celebrált előadás, hogy ki költ többet az emlékezet vámszedőinél, szirmokban, tobozokban és mécsesekben fejezve ki szívük soha el nem múló fájdalmát, holott csak a Rózsit akarták legyőzni a koszorúval, hogy ők jobban szerettek, és most boldogtalanabbak. Pedig míg élt, kanál vízbe fullasztották volna azt, akit most beborítottak az álsággal, és voltaképp már azt is elfelejtették, milyen volt a szeme fénye vagy a hangja színe. Így zötykölődött az idő hazugságokkal kitömve...

A FIDESZ MÁR DEHUMANIZÁLJA A MENEKÜLTEKET, KARNYÚJTÁSNYIRA A FIZIKAI ERŐSZAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.10.29.


A fizikai megsemmisítés előtti utolsó fokozat, amikor a bűnbaknak kinevezett áldozatot dehumanizálják, megfosztják emberi jellegétől. Ez megkönnyíti a megsemmisítésüket, hiszen az ilyen emberek megölése nem olyan, mintha egy emberrel végeznének, másrészt “védekezésre” ösztönöz, mert azt sugallja, hogy az ilyenek megölése csak önvédelem.

Szájer József fideszes EP-képviselőnek az EU elleni gyűlöletet keltő egri fórumán elhangzott az, hogy a menekültek olyanok, mint a Trónok harca sorozatban a “Holtak serege”, amely el fog sodorni minden élőt. A hallgatóságnak már csak az kell, hogy lásson olyan zombikról készült filmeket is, amelyekben a zombik az élők életére törnek, azok pedig önvédelemből a zombikat irtják.

Ha bekerül a Fidesz szóhasználatába és propagandakészletébe a hasonlat, ne legyen senki számára kétséges, hogy a menekültek (még az Orbán-rezsimtől menekültstátuszt kapottak is) életveszélyben vannak. De nemcsak ők, hanem mindenki, aki egy kicsit hasonlít rájuk, pontosabban, akik nem ugyanolyanok, mint a magyarok, esetleg idegen nyelvet beszélnek. Ez a hatásmechanizmus jól nyomon követhető a zsidók dehumanizálásától a deportálásig.

A dehumanizálás és a fizikai megsemmisítés mindig kódolva benne van az ilyen rasszista jellegű propagandában. Orbán nem tűzzel játszik, hanem amit tesz, az maga a tűz. Orbán gyújtogat, és a szolgái ugyanezt teszik. Már a “migráns” kifejezés is a “mutáns” kifejezést idézi, nem véletlenül. A hangzás már emlékeztet a nem emberi lényekre, akiktől meg kell védeni magunkat. S ez csak fizikailag lehetséges: kerítés, és aki átjut a kerítésen, azt meg kell ölni – ez van implicite ebben az uszításban.

Nem véletlen, hogy falvak tiltakoznak az ellen, hogy egy szerencsétlen, valóban menekült, menekültstátusszal rendelkező család néhány napot eltöltsön, ne adj’ Isten, beköltözzön a településre. “Nem emberek ezek”, hamarosan ezt is kimondják majd szó szerint, és az idő kérdése, mikor kezdődik a vadászat ellenük. A határon már ez zajlik, határvadászoknak a szélsőséges szervezetek tagjai jelentkeznek, hogy vadászhassanak a “zombikra”.

Mindezt kizárólag azért, hogy Orbán az ország megmentőjének tűnjön, és a diktatúráját ne fegyveres erőszakkal kelljen fenntartani, hanem a képzelt ellenség miatt a nép önként és boldogan támogassa, fogadja el a zsarnokot. Vannak diktátorok, akikből azért lesz diktátor, hogy az elméjükben levő ellenség ellen küzdhessenek, s ehhez kell egy nemzet, egy vezér, mint Hitler esetében, s van, aki vezér akar lenni, s ehhez keres ellenségképet...

A MARTON-ÜGY NEM MARTON LÁSZLÓRÓL SZÓL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.10.30.


Akkor még egyszer a Marton-ügyről, ami már nem Marton-ügy. Nem is volt az soha, már az elején sem. Annak ellenére ebben az ügyben bárki, bármit mond, mindig akadnak, akik félreértik.

Megpróbálom összefoglalni.

Induljunk ki abból, hogy senkit sem szabad zaklatni. Se nőt, se férfit, se gyereket. Senkit. 

Megverni sem szabad, megalázni. Megerőszakolni, megölni, kihasználni, bántani.

Még akkor is, ha tudjuk, hogy mindez illúzió.

Van tehát egy rendező, elismert, sikeres, nagynevű színházi ember, aki most bajba került. Olyan bajba, amibe mások is kerülhetnének.

Mert senki sem gondolja, hogy Marton László az egyetlen, aki visszaélt mások kiszolgáltatottságával. És az is tudható, hogy nemcsak a színház világában vannak szereposztó díványok – ami most a felszínre került, az lenyomata a mai Magyarországnak.

Mielőtt továbbmennénk, nézzük meg, hogy miről van szó valójában. Nem arról, amit sokan belekevernek: hogy a szexuális erőszak mindennapos, és a családon belül is verik a nőket és a gyerekeket. (Néha a férfiakat is.)

Ez utóbbiak ugyanis bűncselekmények. Amit Marton és rajta kívül még nagyon sokan – tanszékvezetők, vezérigazgatók, minden rendű és rangú kis- és nagyfőnökök – elkövetnek, az csak akkor bűncselekmény, ha törvény tiltja.

Egyébiránt szimplán gusztustalan, morálisan elítélendő.

A történetnek tehát nem az a tanulsága, hogy egy ismert ember visszaélt fiatal lányok tapasztalatlanságával. Ez önmagában elkeserítő és felháborító, és, miután társadalmi szinten is ez megy, vállalhatatlan. Hogy vannak, akik bármit megtehetnek azokkal szemben, akik rangban, beosztásban, bármilyen sarzsi tekintetében lejjebb vannak a hierarchián, mint ők...