2022. december 21., szerda

MEGSZENVEDI A LAKOSSÁG A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKAT - MÁR A 30 SZÁZALÉK FELÉ ROBOG AZ INFLÁCIÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.12.21.


A jegybank előrejelzése szerint a decemberi infláció 26-27 százalék lesz, és ez az ütem az első negyedévben is megmaradhat. A prímet pedig továbbra is az élelmiszerek drágulása viszi. A lakosságot az árak vágtatása, hitelszűke és a csökkenő növekedés egyszerre sújtja majd. A nyugdíjasok pedig alighanem most is kölcsönöznek az államnak.


Tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei utolsó kamatdöntő ülésén egyetlen feltételen sem változtattak. Az alapkamat így továbbra is 13 százalék, az egynapos betéti kamat pedig 18 százalék. Az MNB közleménye szerint ezek a szigorú monetáris kondíciók tartósan maradnak, de „folyamatosan értékelik a beérkező adatokat és az inflációs kilátások alakulását, és a kockázatok fokozódása esetén megteszik a megfelelő lépéseket”.

Már az előbbi kitételből is érzékelhető, hogy akadhatnak kellemetlen meglepetések. Ezek közé – az alternatív valóság építgetése jegyében – nem sorolták az uniós megállapodást, hiszen azt lezártnak tekintik. Pénz ugyan nem jön, de a propaganda egyre azt sugallja, hogy már minden a legnagyobb rendben van. A jegybank persze kénytelen azért némi figyelmet fordítani a forrásokra is, alighanem ezért jött a képbe új szlogenként és fontos feltételként, hogy a kockázati megítélésünkben „trendszerű változás” következzen be. Ezt mi úgy fordítanánk le, hogy jó lenne, ha a folyó fizetési mérleg tényleg és tartósan javulna, az uniós pénzcsapok pedig valóban megnyílnának...

VÉDENIE KELL AZ ÁLLAMNAK AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÖZELLÁTÁST

G7.HU
Szerző: Dr. VELKEY GYÖRGY JÁNOS
2022.12.21.


A sorozatban egészségügyi és biztosítási szakembereket kérdezünk arról, hogy mitől tudna jól együttműködni a magán- és közfinanszírozott ellátás.


Az egészségügyi közellátás és a magánellátás a magyar szakorvosokkal és ápolókkal tudja ellátni a feladatát, akikből hiány van! Ezért az emberi erőforrásokkal jól kell gazdálkodnunk társadalmi és ágazati szinten. Ehhez protekcionista szabályzók is kellenek, mert ha ebben a piaci versenyben vesztes lesz a közellátás, akkor súlyosan sérül a szolidaritás, és tovább romlik a legelesettebbek hozzáférése a rendszerhez, ami ma is távol van az ideálistól. Az elmúlt néhány év tendenciája alapján pedig sajnos lehet, hogy a közellátás alulmarad ebben a versenyben.

Ezért az államnak kötelessége védő erőfeszítéseket tenni, és látjuk is, hogy szabályozni szeretné a piacot.

Ennek elemeként is értékelhető a 2021-es jogállási törvény a jelentős orvosi béremeléssel, a magán- és közellátást szürke zónában összemosó paraszolvencia megszüntetésével, és a munkavégzés feltételeinek szigorúbb szabályozásával.

Az egyéni szabadságjogok közérdekből való korlátozását persze nehezen fogadja el az értelmiségi, hivatását minden ellenkező híresztelés dacára szerető, alapvetően szabadelvű orvostársadalom. Most éppen a magánellátásban dolgozók közfeladatokban való részvételi kötelezettsége miatt (mely éppen a napokban jelent meg a jogszabálytervezetben) indult el tiltakozáshullám, de a megyei szinten történő delegálhatóság és a teljesítmény szerinti differenciálás gondolata is ellenérzést vált ki az orvostársadalom nem kis részéből. A magánellátásban dolgozó orvosok kötelező közellátási feladata nem egyedi magyar találmány, különböző formában és mértékben élnek vele Európa-szerte az egészségügyi hatóságok.

A tervezett magyar szabályzás sem látszik túlzónak.

Kórházigazgatóként inkább éppen az a kérdés foglalkoztat, hogy miként lesz integrálható ilyen átmeneti időre egy-egy szakember a teambe, és hogyan használható ki a havi 10 órányi ügyeleti kötelezettség, hiszen egy-egy ügyelet hossza szervezéstől függően jellemzően 12, 16 vagy 24 óra...

ÁTALAKULÓBAN A MÉDIA ÉS A HARC MÉG NEM DŐLT EL

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2022.12.21.


Az immár teljesen kettészakadt országban a médiának is két, egészen különböző rendszere működik Magyarországon. Így jellemezte a jelenlegi helyzetet Polyák Gábor médiajogász, akivel a kommunikáció és a propaganda 2022-es jellegzetességeiről beszélgettünk. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője úgy látja, hogy kétségtelenül kezd háttérbe szorulni a hagyományos média. Ennek vesztesei egyelőre a kormánypártokhoz közelálló szerkesztőségek, miután a függetlenek 2010 után brutális ellenszélben tanulták meg, miképpen lehet megélni, sőt, meg is erősödni.


A média jelene és jövője szempontjából jelentős változást hozott az idei parlamenti választás kampánya – kezdte elemzését Polyák Gábor. Most először fordult elő ugyanis, hogy ez szinte teljes mértékben a közösségi médiában zajlott. A médiajogász emlékeztett rá, hogy Orbán Viktor azt állította, már az előző választásokat is feltehetően a Facebookon nyerte meg, ami azért erős túlzás volt, most viszont tényleg ez történt. „A kampányt az jellemezte, hogy nem hangzottak el tények, semmiféle szakpolitikai állítás, a kormánypártok oldala azonban tele volt hazugságokkal és kizárólag a saját szavazóbázis hergelését, valamint összetartását szolgálta. Az ellenzék valószínűleg másra készült, de képtelen volt fogást találni a Fidesznek ezen az agresszív kommunikációján, amit nagyon hatékonyan használták a teljesen alaptalan riogatásra és karaktergyilkosságra. Így sikerült az együttműködő pártokat belehúzni egy olyan helyzetbe, amiből az derült ki, hogy lényegében a háború pártján állnak és Magyarországot, a magyar emberek létét veszélyeztető tényezők”. A kormánypártok valószínűleg enélkül is nyertek volna, de nem ilyen mértékben, hiszen ehhez ez a fajta kommunikáció kellett – mondta a szakember.

A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője friss példát is említett arra, hogy a hatalom saját állításai igazolására használja fel a médiát. Arról az egyezségről van szó, amelyet Magyarország az uniós forrásokról kötött Brüsszellel. A hivatalos kommunikációban az kapott hangsúlyt, hogy valóban érkezhetnek a pénzek, de arról már nagyvonalúan elfeledkeztek, hogy ez nem automatikus, nem holnaptól várható. Eközben sikernek állították be, hogy a magyar kormány felpuhította az Európai Bizottság javaslatát, de azt már nem tették hozzá, hogy ilyen szigorú szankciókat eddig egyetlen országgal szemben sem alkalmaztak. Ugyanakkor azt sem emelték ki, hogy Magyarországnak fel kellett adnia a – szavai szerint - „embertelen és megbocsáthatatlan vétót” az Ukrajna támogatására szánt hitelfelvétel ügyében, akárcsak a globális minimumadó elleni szembenállását is...

AZT ÉRZEM, HOGY ZUHANOK, DE NEM LÁTOM, HOVÁ

JELEN.MEDIA
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2022.12.21.


December első hetében kiderült, hogy az Alkotmánybíróság nem talál kivetnivalót abban a jogszabályban, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó még elégséges szolgáltatás mértékének megállapításáról szól. Annak ellenére sem, hogy ebben épp a sztrájk fő funkcióját, a nyomásgyakorlást lehetetlenítik el, s ennek következtében a pedagógusok nem tudnak élni azzal az alkotmányos jogukkal, hogy tényleges munkabeszüntetéssel hívják fel a figyelmet tarthatatlan helyzetükre. A tiltakozók ezért kénytelenek most a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni. A kormány azonban ezt nem tolerálja, az oktatásért is felelős belügyminiszter, Pintér Sándor a tankerületi vezetőkön keresztül előbb megfenyegette a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat, majd kirúgta őket – pályakezdőt és érettségi előtt álló, végzős osztályokat tanítókat egyaránt. Jelenleg összesen 14 olyan tanár van, akit emiatt távolítottak el az állásából. A diákokat ez mélyen megrázta, többen közülük Pintér Sándor minisztériuma előtt vertek sátrat, s napokig tartó demonstrációval próbálták a kormány tudtára adni, hogy mennyire felháborítónak tartják ezt az eljárást. Érezve a fokozódó nyomást, a kormány összetrombitált a múlt péntekre 400 pedagógust azzal, hogy „konzultálni akar”. Az eseményen bejelentettek némi – 10 százalékos – fizetésemelést, de az nagyon távol áll a pedagógusok követelésétől, ami 45 százalék. Lapunknak nyilatkozott a tiltakozásokban résztvevő egyik tanár. A matematika-informatika szakos Talyigás Anikó azt mondja: a megfélemlítések ellenére kitart, de a polgári engedetlenség helyett valami új módszert kéne találniuk...

TOLDI KARÁCSONY 2022

IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY
Szerző: IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY
2022.12.21.Zene: Mohácsi Szebasztián (Körösszakál) 
Rajzok: Kiss Jázmin, Mohácsi Laura (Told) 

Boldog karácsonyt kívánunk!

+

L. Ritók Nóra Facebook mai bejegyzése 

Örömhír
Még karácsony előtt megkapta az Igazgyöngy a második autót is…
Nemrég írtam itt a facebookon, hogy bajba kerültünk, mert régi adományautóink közül váratlanul kettő is felmondta a szolgálatot… és ezek nélkül nem tudjuk megszervezni sem az oktató, sem a szociális részét a munkánknak. Az egyik gyorsan megoldódott, Asbóth Jánoséktól kaptunk ajándékba egyet, amit már mutattam is… 🙂
De a másik, amivel nemcsak a személy-hanem az adományok szállítása miatt is szükségünk volt, nem akart megoldódni. A karácsonyi adományok kiszállításához kaptunk helyben önkéntes segítséget, és volt autóval rendelkező önkéntesünk is, aki beszállt erre a túlterhelt időszakra, de a munkánk további folytatásához megoldást kellett keresni.
Jött egy utalás is, a poszt után, 200 000 Ft, „autóra” megjegyzéssel… aztán jött a Tehén Napja az Igazgyöngyben, melyre kedves régi támogatóink is ideutaztak, megnézték, hogy állunk, mi a helyzet nálunk. A beszélgetés végén jött az első meglepetés, Winkler Gyula és Benedek János 1-1 millió forintot ajánlott fel az autó megvásárlásához. Közben mi már kinéztünk egyet, egy Daciát, de ehhez még szükség volt pénzre. Az ATF (Alapítvány a Társadalmi Felelősségvállalásért) segítségével, akik 1,5 millió Ft-ot utaltak nekünk, megvalósulhatott az autóvásárlás.
Már itt is van… ez egy öt éves autó, nagyon jó állapotban, nagy csomagtérrel. A januári munkát már vele kezdjük. Megkapta az előbb az igazgyöngyös matricát…:)
Nagyon köszönjük a támogatásokat ehhez is. Ez egy olyan ajándék nekünk, ami biztosítja a további munkánkat. Mert lesz munka jövőre is…sajnos, egyre több. Köszönjük szépen, hogy mellettünk vannak!


„TAVASSZAL MAJD MEGLÁTJUK, HOGY KI ÉLTE TÚL A TELET” – ÁLLAMI SEGÍTSÉG NÉLKÜL MARADTAK A BAJBA JUTOTT TANODÁK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KREMMER MAGDOLNA
2022.12.21.


Az energiaválság a szociális szektort is fokozottan érinti, olyan intézmények kerülnek bajba, amelyek a leginkább rászorulókon segítenek. Az állami pályázatból finanszírozott tanodák nehezen oldják meg a fennmaradást az egekbe szökött energia-, benzin-, és élelmiszerárak mellett. A 2019-ben meghatározott pályázati keretösszeg nem elég a működésre, a tanodáknak alternatív megoldásokat kell keresniük, ha nem szeretnének bezárni télre. Van, ahol a munkatársak fizetetlen munkájára, máshol a támogatók adományaira hagyatkoznak, hogy nyitva tudjanak tartani. De olyan intézmény is akad, aminek költöznie kell a megugró díjak miatt. Bár a tanodák kértek segítséget az államtól, se választ, se támogatást nem kaptak.


A tanodákba zömében hátrányos helyzetű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek járnak. Lényegében olyan délutáni iskola, ahol a rászoruló diákok segítséget kapnak a tanulásban és a hátrányok leküzdésében. Az oktatási funkció mellett sok gyerek számára a tanoda jelenti azt a biztonságos közeget, ahol odafigyelnek rá, ahol enni kap, és nem utolsó sorban, ahol melegben lehet.

Az elszálló rezsi-, és benziárak miatt a tanodáknak is küzdeniük kell a fennmaradásért, és forrást kell teremteniük valahonnan, ha nem szeretnék magukra hagyni a gyerekeket. Jelenleg 183 államilag finanszírozott tanoda működik Magyarországon. Megkerestünk hat intézményt, hogy meséljenek a tapasztalataikról, és arról, hogyan tudják átvészelni a telet.

Az állam nem válaszolt a segítségkérésre

A tanodák működését biztosító pályázati keretösszeget 2019-ben határozták meg, ezen az elmúlt négy évben nem emeltek. A tanodáknak azonban muszáj teljesíteniük a pályázatba foglalt feltételeket, miközben évről évre kevesebbre elég a pénzük. 2022-ben a magas infláció, az egekbe szökő élelmiszerárak és az egyre drágább üzemanyag mellett eleve szoros költségvetéssel kellett számolniuk az ott dolgozóknak. A helyzetet tovább nehezíti, hogy számos tanoda működik rossz szigetelésű, nehezen fűthető épületben, így már augusztusban egyértelmű volt, hogy a rezsicsökkentés eltörlése számukra komoly pénzügyi nehézséget fog okozni.

A TanodaPlatform nevű érdekképviseleti szervezet már ekkor jelezte a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságnak (TEF), hogy az éves keretösszeg az új árak mellett nem lesz elég a tanodák fenntartásra. A TEF azonban azóta sem reagált a megkeresésre, a tanodák pedig nem kaptak kiegészítő támogatást...

NÉHÁNY TÖRTÉNETET NEHÉZ MEGEMÉSZTENI, NEM TUDOM LERÁZNI MAGAMRÓL, VISZEM MAGAMMAL

TELEX
Szerző: THÜRINGER BARBARA
2022.12.21.


A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) két, ingyenesen és anonim módon hívható telefonszámán évente nagyjából 200 ezer ember kér segítséget. A 17-féle kategóriába sorolt hívástartalmak közül kiemelkedik a magány, az izoláció érzése miatt telefonálók száma, a hívások közül majdnem minden harmadik ilyen problémák miatt érkezik. Az utóbbi öt évben felére csökkent ugyan, de a december hónapban beérkező hívások száma még így is 10-15 százalékkal magasabb az év többi hónapjához képest. Ez is azt mutatja, hogy bár a többség számára a karácsony egy boldog, családi ünnep, az elmagányosodó társadalomban sokan vannak, akik ezt az időszakot viselik a legrosszabban.


Egy kis budai társasházi lakásban találkozunk a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) elnökével, Dudás Erikával és tiszteletbeli, egykori elnökével, Buza Domonkossal. Korábban mindketten évtizedekig maguk is önkéntesként dolgoztak a lelki elsősegély telefonszolgálatnál, ahol ma az év minden napjában, órájában és percében önkéntesek tucatjai segítenek a hozzájuk fordulóknak...


„MEGVÉDTEM ORBÁN VIKTORT. LEHET, TÚL SOKÁIG” – RADOSŁAW SIKORSKI HÁBORÚRÓL, MAGYAR CINIZMUSRÓL ÉS FÉLREÉRTETT SZUVERENITÁSRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.12.21.


„Egy Vlagyimir Putyin-féle autoriter lúzer támogatásának lesznek következményei. A lengyel–magyar barátságra nézve már vannak is” – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában Radosław Sikorski volt lengyel külügy- és védelmi miniszter. Az Európai Néppárt-tag Polgári Platform európai parlamenti képviselője szerint semmivel nem indokolható, hogy Magyarország a Nyugat egységének fenntartása és az áldozat segítése helyett késlelteti a szükséges lépéseket, miközben háború van a szomszédjában. Sikorskival december 14-én, az Ukrajna bátor népének ítélt Szaharov-díj átadása után beszélgettünk Strasbourgban – a többi között a lengyel ellenzék esélyeiről, Visegrád haláláról és az Északi Áramlat felrobbantása után posztolt világhírű tweetjéről...

SEMMIT NEM TUDTAK MEG A PEDAGÓGUSOK A KORMÁNY TERVEIRŐL MARUZSA ÁLLAMTITKÁRTÓL

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2022.12.21.


December 21. szerdán délelőtt tíztől – a kormányinfóval egyidőben – tárgyaltak a pedagógus szakszervezetek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) delegációi Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral.

A tárgyalás eredményeiről élő videós bejelentkezésben számoltak be a szakszervezetek, ez az alább nézhető vissza.

Szabó Zsuzsa a PSZ elnöke elmondta, hogy a sztrájktárgyaláson semmivel sem tudtak meg többet, mint korábban.

Emlékeztetett, hogy január óta zajlanak akciók, de ezzel sem sikerült információt, adatot, számot kapniuk arról, meddig kell kibírniuk jelenlegi, rettenetes helyzetüket. Maruzsa ezzel szemben az Unióra hivatkozott – miszerint a béremelés mértéke és ideje a helyreállítási alapból származó forrásoktól függ – és ködösített.

Az is kiderült, januárban folytatódnak majd a tárgyalások, és akkor kapnak majd dokumentumokat, melyek a márciusban talán esedékes béremelésekkel kapcsolatosak.

Tehát benn töltöttünk két órát, okosabbak nem lettünk, pedig előtte reménykedtünk, hátha a karácsonyi időszakban kapunk valami megnyugtatót. Semmit nem kaptunk, kollegák”

– mondta el Szabó...

HA ÚJRAKEZDHETNÉM, AKKOR IS TANÁRNAK MENNÉK - A KIRÚGOTT PALYA TAMÁS A KLUBRÁDIÓBAN (2022.12.20.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2022.12.20.Pala Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott kémiatanára érkezett a 2022. december 20-i Reggeli személybe, hogy Dési Jánossal beszélgessen közoktatásról, oktatáspolitikáról, pedagógiai élményekről, tüntetésről, polgári engedetlenségről, a kémiatanítás értelméről, de legfőképpen példamutatásról. ♥️

MEGDOLGOZTATTÁK AZ ÚJSÁGÍRÓK ORBÁNT, VOLT KÉRDÉS, AMIRE NEM KÉSZÜLT

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2022.12.21.


Orbán Viktor évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre is válaszolt. Bár információk szerint a Magyar Hangot, a Media1-et, a 444 fotósát és két kínai újságírót sem engedtek be a kormányinfóra. A Magyar Hang szerint a 444 fotósa és újságírója ugyanarról az e-mail címről regisztrált, végül csak az újságíró mehetett be. A résztvevő újságírók minden közéleti témakört érintettek, még azt is, hogy meddig szeretne politizálni...

OROSZORSZÁG 2022-RE SZIMPATIKUSABB LETT A KORMÁNYPÁRTIAKNAK, MINT A NYUGAT

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.12.20.


Az Ukrajna elleni orosz invázió előtt a magyar külpolitika keleti nyitása és az Oroszországgal való kapcsolatépítés a politikai kommunikációs sajátosságokon túl összességében elég jól beleillett egy Olaszországtól Németországig jellemző, időnként Merkellel azonosított irányba.


Február 24. azonban ebben is változást hozott. Míg Kínával kapcsolatban az európai politika egyelőre inkább igyekszik a stratégiai autonómiára vagy gazdasági érdekekre hivatkozva megőrizni az együttműködéseket, az Oroszországgal való szakítás az energetikától az orosz piacok feladásáig ütemesen zajlik. A szankciókat ellenző, az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok erősítését pártoló, az Ukrajnának való segítségnyújtás nagy részéből kimaradó Magyarország mára egyértelműen különutas politikát visz Oroszországgal kapcsolatban, noha a nyugati szövetségi rendszer tagja. Ezt nemcsak az EU-s támogatások vagy a visegrádi együttműködés sínylette meg, de a magyar közvéleményt is minden korábbinál élesebben megosztja...

ÉDESANYJÁRÓL, KORDONBONTÁSRÓL ÉS MATOLCSY KRITIKÁJÁRÓL KÉRDEZTÜK ORBÁNT

444.HU
Szerző: 444.HU
2022.12.21.Édesanyjáról, kordonbontásról és Matolcsy kritikájáról kérdeztük Orbánt...

ORBÁN VIKTOR: NINCS NAPIRENDEN KIJEVI LÁTOGATÁS, AZ ISKOLAI TESTNEVELÉS ÉS HITTANOKTATÁS TERÉN SIKERÜLT ELŐRELÉPNI A KÖZOKTATÁSBAN

24.HU
Szerzők: PAPP ATTILA, D. KOVÁCS ILDIKÓ
2022.12.21.


Délelőtt tíz órától nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében Orbán Viktor. A miniszterelnök értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol...

ORBÁN RENDSZERE MEGSZILÁRDULT, JÓ OKTATÁST NE REMÉLJÜNK TŐLE

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2022.12.21.- Scheiring Gábor 2014-ig aktívan politizált, majd nemzetközi kutatói karrierbe kezdett, és könyvet írt a magyar demokrácia haláláról. Külföldi szakmai körökben is jó volt a visszhangja.

- Az elemzés bemutatja, milyen társadalmi csoportok koalíciójára épül Orbán Viktor rendszere, milyen feszültségek adódnak ebből, és hogyan tudja azokat tompítani.

- Most arról beszélgettünk Scheiringgel, milyen hatással lehetnek a rezsimre az oktatási tiltakozások és a megélhetési válság.

Vajon mi tudná rászorítani Orbán Viktort, hogy komolyan vegye az oktatás válságát, és tegyen valamit a megoldásáért?

Első pillantásra nem is lehetne világosabb a helyzet: fokozódó tanárhiány, élesedő egyenlőtlenségek, gyatra PISA-eredmények. Nincs komolyan vehető szakértő vagy elemzés, ami arra jutna, hogy jó irányba mennek a dolgok, még a kormánymédiában sem nagyon látni ilyesmit.

A néphülyítős, diktátorozós magyarázatok túl egyszerűnek tűnnek. Ismerünk autoriter rezsimeket, puhábbakat és keményebbeket, ahol a hatalom belátta, hogy érdekében áll fejleszteni az oktatást, hiszen ez biztosítja az ország modernizációját. Szingapúr az ilyen fejlesztő államok tankönyvi példája, ahol központosított rendszerben, demokrácia nélkül építettek világszínvonalú oktatást jóformán a semmiből, kiszolgálva a tudásalapú gazdaságot.

A magyar kormány egészen máshogy viszonyul ehhez a kérdéshez, amit egyrészt az elmúlt tizenkét év intézkedései, másrészt Gulyás Gergely miniszter augusztusi szavai írnak le a legjobban.

Akkoriban derült ki, hogy a kormány több mint 350 milliárd forintot költene a Vodafone részleges felvásárlására, miközben a tanárok béremelését továbbra is a brüsszeli megállapodáshoz és az uniós pénzekhez kötötték. Bár hasonló nagyságrendekről van szó, Gulyás szerint „ez két külön utca”, hiszen a telekomóriásnál befektetésről, a tanároknál szimpla költségről beszélünk.

Az, hogy az oktatás az emberekbe és a jövőbe való befektetés lenne, nem merült fel...

ORBÁN MEGBÜNTETÉSE FONTOSABB, MINT A KATARGATE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.12.21.


Orbán Balázs szerint az energiakérdés „tiltott zónának” számít magyar szempontból a szankciók során. Szeretne egy olyan EU-csúcsot, ami arról szól, hogy kinek mennyire fájnak a szankciók. Budapest mentességet fog kérni olyan esetekben, amikor a szankciók többet ártanának Európának, mint Oroszországnak. A Der Spiegel lelkendezik, mert az EU végre befagyasztott Magyarországnak szánt támogatásokat, évekkel ezelőtt fel kellett volna lépni Orbán zsarolása ellen. A lengyel kormány felült a németellenes gyűlöletkeltésre, de a közvéleményt eddig nem tudta meggyőzni. Nemzetközi lapszemle.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint az EU vezetőinek - az Európai Bizottság közreműködése mellett – át kellene tekinteniük az Oroszország elleni szankciók hatását az egyes uniós tagországokra, főként az energiaválsággal összefüggésben, írja az EurActiv.

„A szankcióknak akkor van értelmük, ha jobban fájnak Oroszországnak, mint Európának, de itt nincs helye automatizmusnak” - mondta a lapnak a magyar miniszterelnök tanácsadója. Orbán Balázs azt mondta, januárban hozzák nyilvánosságra annak – az EurActiv által ellentmondásosnak minősített – nemzeti konzultációnak az eredményét, amely a szankciókról szól. „Mielőtt hozzájárulunk a 10. vagy 11. szankciós csomaghoz, le kell ülnünk, és komolyan meg kell vitatnunk a szankciók hatását” – fogalmazott a tanácsadó, és hozzátette: ennek a következő EU-csúcsig meg kell történnie. Az EurActiv szerint az uniós tagországok vezetői február elején terveznek újabb, rendkívüli találkozót Brüsszelben, ahol várhatóan a migrációs téma lesz napirenden.

A szankciókról Orbán Balázs azt mondta, hogy az energiakérdés „tiltott zónának” számít magyar szempontbólBudapest mentességet fog kérni olyan esetekben, amikor a szankciók szerinte többet ártanának Európának, mint Oroszországnak. Az EurActiv emlékeztet arra, hogy Magyarország a múlt héten megakadályozta három orosz tisztségviselő EU-s szankcionálását. Köztük volt az orosz energiaügyi miniszter is. „Tárgyalásban vagyunk velük a magyar energiát illetően, így hát hogyan tehetnénk őket szankciós listára?” – fogalmazott Orbán Balázs.

Orbán megbüntetése fontosabb, mint a Katargate – szögezi le a Der Spiegel, utalva az Európai Parlament görög alelnöknőjének vesztegetési ügyére. A német magazin elégedetten nyugtázza, hogy az EU – mint a cikkben írják, végre - befagyasztott Magyarországnak szánt támogatási pénzeket. Ez a megkésett elhatározás azt mutatja, hogy az autoriter tendenciákkal szemben csak a kemény reagálás lehet hatásos – fogalmaz elemzésében Markus Becker brüsszeli tudósító.

A szerző hangsúlyozza, hogy Brüsszel már nem elégszik meg ígéretekkel, Orbánnak teljesítenie kell, majd csak akkor érkezik pénz, ha egy sor feltétel megvalósul. Becker megállapítja: nem igazolódtak azok a félelmek, hogy Magyarország bosszúból vétóival megbénítja az EU politikájának terjedelmes részét. Az EU-nak már évekkel ezelőtt határozottan fel kellett volna lépnie Orbán ellen, nem hagyni, hogy a magyar vezető zsarolja, és megtagadni a rendszer finanszírozásához való hozzájárulást – véli Markus Becker.

A Der Spiegel tudósítója szerint a károkat nehéz lesz felszámolni, ha sikerül egyáltalán – a választások ugyanis talán még szabadok, de már nem tisztességesek MagyarországonOrbántól aligha lehet várni, hogy „lefújja az illiberális demokráciát”, mert ezzel úgymond önmagát számolná fel. És továbbra is jönnek azért brüsszeli pénzek: a most befagyasztott 6,3 milliárd euró az egyötöde sincs annak a 34 milliárdnak, ami a mostani hétéves költségvetési ciklusban Magyarország rendelkezésére áll.

Lengyelország nehéz helyzetéről közöl kommentárt a bécsi Der Standard. Lendvai Pál emlékeztet arra, hogy Varsó annak idején szovjet nyomásra mondott le Németországgal szemben támasztott jóvátételi követeléséről. Nemzetközi jogi szempontból ez a lemondás érvényes, ám ennek ellenére beárnyékolja a német szomszéddal való viszonyt – olvasható a cikkben.

Lendvai mértéktelennek minősíti az 1,3 billió eurós jóvátételi követelést, amely akkor fogalmazódott meg, amikor a kormányon levő lengyel nemzeti konzervatív párt belpolitikai nehézségekkel néz szembe. A Németországról alkotott ellenségkép azonban gyengül a lengyel közvéleményben: Lendvai utal a Rzeczpospolita című napilap december elején végzett felmérésére, amelyből az derül ki, hogy a megkérdezetteknek csupán 19 százaléka értékeli kedvezően a Berlinnel szembeni agresszív irányvonalat, és 50 százalék kifejezetten ellenzi. A kormányzat németellenes gyűlöletkampánya részben azzal a csalódással függ össze, hogy az EU továbbra is visszatart Lengyelországnak szánt, járvány utáni helyreállítási pénzeket, annak ellenére, hogy Varsó kulcsszerepet játszik Ukrajna megsegítésében – emeli ki a kommentátor.

A CSEPELI HIMMLER, A FELCSÚTI MESSI, TIBORCZ NYOMORPORNÓJA❗| SOMOGYI ANDRÁS |

YOUTUBE / SOMOGYI VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.12.20.A csepeli Himmler, a felcsúti Messi, Tiborcz nyomorpornója❗

NEHÉZ FELISMERNI A PROBLÉMÁKAT ÉS AZT KIÁLTANI MAGUNKRÓL: HELLÓ, BÁNTALMAZÓ VAGYOK

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2022.12.21.


A gyerekbántalmazás tágabb spektrumban nézve nem egy különálló esetsor, hanem a családon belüli erőszak egyik válfaja, és már csak azért is ideköthető, mert például a szülők közötti, gyerek előtt zajló erőszakban nemcsak a nő vagy a férfi, hanem a gyerek is áldozat pusztán attól, hogy szemtanúja az erőszaknak. De miért lesz valaki bántalmazó? Hogyan veheti észre, ha az? Mi az önfelmentés, és miért csináljuk? Tényleg nem tud terápiák ellenére sem normálisan funkcionálni az, aki bántalmazó? A gyerekbántalmazásról szóló sorozatunk zárórészében Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal beszélgettünk nem kizárólag a gyerekbántalmazásról.


„Apám nyomán magam is verbális bántalmazóvá váltam a párkapcsolataimban egy időben” – írta egyik olvasónk a gyerekbántalmazásról szóló sorozatunkra küldött levelében. Gyerekként verbálisan, érzelmileg vagy fizikailag bántalmazott olvasóink közül többen is beszámoltak arról, hogy indulatkezelési nehézségekkel, bántalmazási mintahordozással küzdenek, és habár mostanra felismerték, volt, hogy alkalmazták a mintaként beégett erőszakot akár párjukkal, akár gyerekükkel szemben. A témában megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a gyerekbántalmazás, a családon belüli erőszak ezért rendszerszinten kezelendő. Orvos-Tóth Noémivel, a mintahordozással közérthetően foglalkozó Örökölt sors című könyv klinikai szakpszichológus szerzőjével erről beszélgettünk...

NÉMETH SZILÁRD LEFORDÍTOTTA ORBÁNT MAGYARRA, AMI NYÍLT FAJGYŰLÖLET ÉS NÁCIZMUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.12.21.


...Németh Szilárd tudatlansága, hogy az argentinok, “mint ország”, még csak nem is fehér, mert a legnagyobb bevándorló ország, a spanyol és olasz bevándorlók az indián őslakosokkal keveredtek. De ennek semmi köze ahhoz, hogy ki hogyan focizik. Nem a fehér faj győzte le a fekete fajt a vb-döntőn, ahogy azt Orbán Viktor és Németh Szilárd üzeni a magyar népnek, figyelmeztetve ara, hogy milyen károkat és romlást okoz az alacsonyabbrendű fekete emberekkel való keveredés Európában. Lám, Franciaországban már megtörtént a fajkeveredés, el is veszítették a vb-döntőt.

Azt is üzeni ezzel ez a barbár náci csorda és csőcselék, hogy az “európai értékek” már nem Európában, hanem Európán kívül vannak, mert ott vannak a fehér emberek. Fel sem tételezik, hogy már Franciországban (de akárhol máshol) született feketebőrű emberek európaiak, európai értéket képviselők lehetnek. Csak azért, mert feketék. Miközben ezzel a gondolkodásukkal árulják el, hogy ők azok, akik nem is keresztények, nem is képviselik az európai értékeket, pedig ők fehérek. Nem mellesleg, a rasszista attitüdöt képviselő “fehér” magyar válogatott be sem jutott a világbajnokságra.

Egyszerűen vérlázító, a magyar nemzet és a magyar nép számára megalázó, hogy Orbán Viktor fasiszta és náci csőcseléke kormányszintre emelte a nyílt nácizmust, fajgyűlöletet és rasszizmust. Ez a náci csürhe képviseli Magyarországot, a magyar nemzetet és magyar népet, amely a kereszténységet és az európaiságot a fehér bőrszínhez, a fehér fajhoz köti, így a nácizmussal azonosítja. S nem emeli fel a szavát e durva barbarizmussal szemben, hallható módon, egyetlen keresztény egyház, egyetlen párt, civil szervezet, sajtó, állami intézmény, MTA, egyetem, értelmiségi kör.

Nincs tiltakozás, nincs felháborodás. Csak jelezni kívánjuk, hogy mielőtt nagyipari méretekben és módszerekkel elkezdődött a zsidó népirtás, a holokauszt, ahova ennek a keresztényfasiszta, ócska, söpredék bandának a horthysta söpredék elődei deportálták a magyar zsidókat, ugyanez a közömbösség és közöny uralkodott. Most nincs náci Németország, csak náci Magyarország van, de ennek a fajgyűlölő dehumanizációnak, otromba barbár fajgyűlöletnek, hasonlóan súlyos következményei lesznek. Megint egy fasiszta és náci ország a legfőbb szövetségesük, a népirtó Oroszország.

MÁGA ZOLTÁN-KONCERTJEGGYEL AJÁNDÉKOZZA MEG PINTÉR TÁRCÁJA A PEDAGÓGUSOKAT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.VÁLOGATÁS
2022.12.21.


Gesztus
Gusztus kérdése…

„Dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr és Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész úr közösen” biztosít 2500 darab belépőt, amelyek közül egy pedagógus legfeljebb két darabot igényelhet.

Több milliárd forintnyi tao-pénzből, állami támogatásokkal és ingyen kapott koncerthelyszínnel egyengetik Mága Zoltán karrierjét

Novák Katalintól kéri az MTA a kirúgott tanárok visszahelyezését

Hát tőle aztán kérhetik… Amúgy itthon van egyáltalán?

honvédelmi miniszter

És ha nincs kenyér, egyenek kalácsot…?

Holoda: Értetlenkedve nézték Szijjártót az EU-ban

“Példának a németeket említette, akiknél “senki nem volt jobban kötve az oroszoktól”, de amikor “belátták”, hogy muszáj szankciókat hozni Oroszország ellen, építettek hét LNG terminált. A magyar kormány Holoda szerint eközben azzal foglalkozott, hogy Szijjártó elment Lavrov orosz külügyminiszterhez, és kért még tőle hétszáz millió köbméter gázt. Ezt – mint mondta Holoda –, senki sem értette: hogy akar így függetlenedni az orosz energiától?”

Kiket sikerült “lehúzni” az újabb szankciós listáról?

Ebben a cikkünkben vetettük fel a témát, és azóta ugyanazt kérdezgetjük, mint a HVG. Konkrétumok – nevek, vagy akár a listáról lehúzottak száma – helyett azonban csak azt a rövid választ kapták Szijjártó Péter tárcától, hogy “Magyarország energiabiztonságát tartottuk szem előtt a szankciók vitájakor”.

Akit tuti lehúztak egy listáról: Csák János miniszter meneszti Hoppál Pétert

Embert az út szélén nem hagynak: a kultúráért felelős államtitkár – várhatóan februártól – kormánybiztosként folytathatja.

Rogán viszont egyre erősebb

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdától hatályos rendelete visszavonja a néhány hónappal ezelőtti döntést: a Digitális Kormányzati Ügynökség tulajdonosi jogait újra közvetlenül Rogán Antal miniszter gyakorolja, és nem az egyébként szintén alája tartozó Digitális Magyarország Ügynökség.

Varga Mihály cáfolja Matolcsy Györgyöt, a miniszter szerint nincs válságban a gazdaság

Megunhatatlan: “Ne hallgassatok a vészmadarakra, minden a legnagyobb rendben! Tökéletesen egyetértek őfelségével!”

Hivatalos utak-e Orbán Viktor katari meccsnézős repülőútjai?

Orbán Viktor a múlt héten két alkalommal is elutazott Katarba, hogy a helyszínen nézhesse meg a futball-világbajnokság záró meccseit. A vasárnapi döntő után a 24.hu újra megkereste Havasit, hogy a két meccs megtekintése hivatalos útnak minősül-e. Azt is megkérdezték, hogy ha nem, milyen elszámolással fizetik a miniszterelnök által használt gépeket. A miniszterelnök szóvivője egyelőre nem reagált kérdésükre, ahogyan a FIFA médiaközpontja sem, amelynél azt tudakolták meg, pontosan milyen meghívása volt Orbán Viktornak.

A felújított műtőbe menekült az államtitkár a díszvendégekkel

A Kútvölgyi kórház felújított műtőjébe újságírókat nem, csak díszvendégeket engedtek be kedden. Takács Pétert, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárát hiába próbálta megszólaltatni az RTL Híradója az egészségügy újabb átalakításáról, vendégeivel sürgősen a műtőbe kellett mennie, utána pedig várta „a jogalkotási hajrá”.

700 millióért akar megvenni a Borkai-féle szexvideón szereplő Rákosfalvy Zoltántól egy műemléképületet birtokló céget a győri önkormányzat

A vásárlási terv elviekben nem is az ár, illetve az eladók személye miatt okoz meglepetést, hanem azért, mert a Győr-Szol elég rossz anyagi helyzetben van, 2021-ben például kétmilliárdos volt a vesztesége, majd idén szeptemberben 2,5 milliárdos hitelt vettek fel.

Közpénznek látszó forrásokból is terjeszkednek külföldön magyar ingatlanos cégek

Részben közpénzt használnak az új piacok meghódításához: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramját. A cikkben emlegetett Jellinekről még itt:

Másfélszer annyit szed be az áramért a Jellinek Dániel-féle Indotek, mint a szolgáltató

Az energetikai szakértő szerint ez tisztességtelen piaci magatartás. A cég azt közölte: negyedévre előre vásároltak áramot, ezért drágább, mint a szolgáltatónál.

Robbanás történt az Európába tartó legfontosabb orosz gázvezetéken

Három ember életét vesztette, egy ember pedig megsérült egy hétfő délelőtti robbanásban, mely megrongálta egy Európába Ukrajnán keresztül földgázt szállító vezeték közép-oroszországi szakaszát.

A végére egy jó hír:

ALAP néven új magazin indul

Az aktuális emberi jogi kérdésekkel foglalkozó színes nyomtatott magazint az Amnesty International Magyarország jogvédő civil szervezet adta ki. Elő számában olyanok írtak, mint TGM, Törley Kata vagy például Ferge Zsuzsa.

BENCSIK ORBÁNT OLVAS

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.21.


Van annak balami diszkrét bája hányingerrel elegyest, ahogyan Bencsik András kezében egy mahomet Orbán kötetet nézeget átszellemült tekintettel. Ilyen képpel örvendeztette meg a Facebook bamba népét, és nem szégyelli. Bencsik András sok mindent nem szégyellt eddig eltelt eléggé hosszú élete során. Olyan dolgokat, amiktől más esetleg pofán köpné magát, de minimum letagadná. Bencsikben azonban ilyen késztetések nincsenek, ő feloldódik az általa megélt kor, annak aktuális hőse, és a kor által diktált ideológia taknyában, legyen az kommunizmus vagy fasizmus, neki teljesen mindegy.

Nincs alku, csak Bencsik éljen jól. Voltaképp ezzel a rövid mondattal mindent el is mondtunk, mert Bencsiket is mindenki ismeri, tudja érzelmi kötődését 1986-ból a Szovjetunióhoz, amikor is ezzel a címmel (Érzelmi kötődés) írt az akkori Népszabadságba cikket a magyar fiatalok ideológiai nevelésének fontosságáról szovjetbarát töltéssel. Hogy munkásőr volt vagy nem volt, és hogy ott mit csinált, az innentől fogva totálisan érdektelen. Bencsik András akkoriban bizonyára a Lenin összest tanulmányozta, ma Orbánt, nála ez egyre megy. Semmit nem változott, semmit nem tanult, élni akar, és jól.

Lehetne ezt, amit Bencsik csinál eufemizmussal szervilizmusnak nevezni, de ez annál több. Annyival több, hogy igazából jelző sincsen rá, és nem is nagyon akarunk keresni, mert Bencsik lett légyen bármekkora csúszómászó, mégis csak egy lenyomat a maga torz voltában. Azt példázza nekünk, mivé lesz az ember, ha gerince, önálló gondolata és morálja nincs, annyi magához való esze viszont igen, hogy annyit tudjon, hogyan lehet elvtelenül ugyanúgy jól élni Kádár és Orbán alatt. Neki mindegy, személye viszont azért érdekes, mert a Kertész Ákos által fogalommá tett szolgalelkű magyar archetípusa.

Bencsik, és az általa tipizált organizmus azonban mostani történetünknek csak az egyik fele vagy eleme. A másik maga a hatalmas kötet, ami akkora, hogy méreténél és súlyánál fogva is halálos fegyvernek tűnik. Hát még a tartalma. A vezér beszédei 2020/21-ből. Mi, akik szakmai ártalomból követjük ezeket, ismerjük azok elborzasztó tartalmát, aki kevéssé mélyedt el a ganyéban, annak elég egy péntek reggeli Kossuth rádióbéli szeánsz, és máris mindet tud. A tartalmatlan hőbörgés, alkalom szerinti uszítás, üres frázisok, tehát Bencsiknek hasonló élménye lehet, mint amikor kommunistaként Lenint olvasott...