2019. április 19., péntek

MIT KEZDJÜNK A HÚSVÉTTAL?

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: MÁTÉ-TÓTH ANDRÁS
2019.04.19. 


A kereszténység legnagyobb ünnepe mára inkább a legnagyobb nehézséget jelenti, a nem-hívőknek és a hívőknek egyaránt. Az ünnep tartalma elveszett, hagyományai pedig kiürültek. Mit ünneplünk tehát?

Mielőtt bárki úgy vélné, hogy ez az írás is csak amolyan polgárpukkasztás, téved. Amiről beszámolok, az húsba vágó valóság, egyike a legjelentősebb vallási dráma drámájának. A Húsvét a kereszténység leglényegesebb tanításának ünnepe, amelyből a teológia és a liturgikus gyakorlat értelmét nyeri. A kereszténységet az különbözteti meg az összes többi nagy vallási hagyománytól, hogy Isten megtestesült Fiát megváltóként imádja, aki halálával és föltámadásával megváltotta a világot.

Minden nemes vallási hagyományban van áldozat, de a kereszténységben ezt az áldozatot Isten Fia hozza, s ez páratlan.

A Húsvét a megváltás ünnepe, amelyet a kereszténység történelmének kezdetétől fogva ünnepelt, s amely a világ keresztény kultúra által befolyásolt részein munkaszüneti nap. A Katolikus Egyház Katekizmusa így fogalmaz: “Jézus föltámadása a Krisztusba vetett hitünk legnagyobb igazsága … Krisztus föltámadt halottaiból, legyőzte halállal a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott.” (KEK 638)....

MEDDIG FINANSZÍROZZA MÉG AZ EU A KELETI HIBRID REZSIMEKET?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.04.19.


Ha lassan is, de kezdenek ráébredni a nyugat-európai kormányok arra a szomorú tényre, hogy a volt szovjet befolyási övezet országaiban nagyon másként mennek a dolgok, mint az EU régi tagországaiban. Mifelénk ugyanis történelmi hagyománya van az alakoskodásnak, a kétszínűségnek, és nem utolsó sorban a közpénzek gátlástalan lenyúlásának. A keleti országok politikai elitje pedig azzal védi ki a nyugati kritikákat, hogy náluk sem ritkaság az elvtelen politizálás, no és a pénznek a világ boldogabb felében sincs szaga. Ettől még nem menti semmi Orbán Viktort és csapatát, amely szinte tökélyre fejlesztette azt a rendszert, mely az egyik kezével üti Nyugatot, a másikkal pedig tartja a markát a bőkezű támogatásokért.

Amit már régen tudunk – hiszen mi vagyunk az elszenvedői -, azt nyugaton most kezdik felfogni. Az EU kohéziós támogatásai ugyanis sokkal inkább az államszocializmus egy modernebb változatának felépítését szolgálták, mint a gazdasági hátrányban lévő új, keleti tagországok felzárkóztatását. A német közszolgálati televízió minap bemutatott riportfilmjében három ország példáján mutatták be, hogy lényegében a hibridrezsimek kiépítését támogatták a nettó befizető nyugati országok azzal az irtózatos mennyiségű pénzzel, amit a szovjet tömbből kiszakadó államok kormányainak juttattak az új tagországok kormányainak.

A közelgő EP-választások különös hangsúlyt adnak ennek a felismerésnek, hiszen a nyugati kormányok pártjainak kampányában fontos szerepet játszhat ez a téma. Voltak előzményei a közös szennyes kiteregetésének, hiszen Manfred Weber, a német kereszténydemokraták (és az Európai Néppárt) listavezetője már kampányolt azzal, hogy büntetni kell azokat a politikai erőket, melyek nem arra használják fel a nekik juttatott forrásokat, amire szánták azokat. Itt nem pusztán az intézményesített korrupció elleni harc meghirdetéséről van szó, hanem arról a szomorú (és késői) felismerésről, hogy az ellopott pénzből a demokratikus jogállamok leépítését egyre nyíltabban felvállaló kormányokat finanszíroznak...

SANCTA SIMPLICITAS

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Szalonna
2019.04.19.


...Kedvetlen vagyok. Mogorva.

Egy szétzilált országban élek. Ebben az országban egészen addig lehet úgymond élni, amíg az a kibaszott politika be nem lopózik valamelyik szóba, gondolatba, érzésbe. Az Élet középpontjában az élésnek, a meg- és átélésnek kellene állnia, ehelyett jön az a kibaszott politika, és tör, zúz, mindentelbaszik. Mi formáljuk, de ezek szerint nem értünk hozzá, mert a végeredmény összességében szar.

Én nem vagyok valami gazdag ember, de általában tele vagyok mosolygással, mert egy csomó másik ember tök normálisan áll hozzám, segítenek, néha talán én is segítek nekik, és egyszerűen csak elvagyunk. Aztán elkezdünk híreket olvasni, és úgy pattanunk szét ezerfelé, ezerféle világnézetté, hogy az összes hidat is felégetjük közben. Pedig az összes hidat mi építettük az évek során. Valaha.

Ez egy szétzilált ország. Az egyik fele a pokolba kívánja a másik felét, a másik fele viszont, és mindkettő még ezen belül is szortírozna – pedig, ez az ország mind MI vagyunk, itt mindenki húz valamerre, hozzátesz valamit, ésatöbbi emelkedett hangvételű akármi. Aztán negatív irányban visszaemelkedünk a földre, és keserűen megállapítjuk, hogy.

Nem tudom. Nem tudom, merre van ebből kiút, de tudom, hogy van, mert Idő anyó állandóan dolgozik valamin. Nem tudom, mennyien érjük meg azt a kiutat, és nem tudom, mennyit kell még akár sírni is odáig. Legyek őszinte: nem tudok én semmit, csak úgy írogatok, még ha pontatlanul, vagy akár elfogadhatatlanul is...

HAZUDOTT A KORMÁNY A NYUGDÍJASOKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2019.04.19.


Lehet, már csak mi vagyunk ennyire naivak, de még mindig képesek vagyunk elcsodálkozni, amikor az Orbán-kormány tagjai úgy tesznek, mintha nem is ígérték volna meg a nyugdíjak megvédését 2010-ben.

Ha vannak olyan területei a kormányzásnak, amiben a Fidesz egyértelműen rosszabbul teljesít, mint az elődei, akkor azok a nagy ellátórendszerek. Az oktatási, az egészségügyi, illetve a szociális szektor a benne dolgozók, és a magyar társadalom többsége szerint is rosszabb helyzetben van, mint korábban – ezt már számos felmérés mutatja, de a betegellátásban, vagy a nyugdíjak esetében a bőrükön is érzik az emberek.

Éppen ezért mindig meglepő, amikor a kilenc éve regnáló Orbán-kormány valamelyik tagja úgy tesz, mintha nem is ígérték volna meg a nyugdíjak megvédését még 2010-ben. Márpedig Gulyás Gergely tegnap pontosan így tett, amikor a húsvéti hétvége előtt tartott kormányinfón a magán-nyugdíjpénztárakra terelődött a szó...

ERDŐ PÉTER: KÁR HAGYNI, HOGY A KERESZTÉNYSÉG ÉS AZ ISZLÁM FOGALMÁVAL EMBEREK CSOPORTJAIT FORDÍTSÁK SZEMBE EGYMÁSSAL

168 ÓRA 
Szerző: 168 Óra
2019.04.19.


A bíboros nagypénteki szavai szerint attól, hogy valaki magyarnak születik, még nem lesz keresztény. Mondatai nem igazán vágnak egybe Orbán Viktor elméleteivel.

Az égő Notre-Dame látványa nem csak a hívőket töltötte el mély fájdalommal – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Válasz Online-nak adott nagyinterjúban.

Az érseket arról is kérdezték, hogy nem fél-e az iszlám terjedésétől és a migránsok tömegétől, akiknek hatására megszűnik a keresztény Európa.

Lehet-e egy országot, egy kontinenst kereszténynek nevezni? A kulturális hagyományok és az építészet okán persze lehet, de mégiscsak fontosabb az emberek személyi meggyőződése. Azt a kérdést tehát érdemes megvizsgálni, hogy akik érkeznek, mit gondolnak a világról. Ez azonban korántsem olyan egyszerű

– felelte Erdő Péter.

Elmesélte, hogy 2015-ben volt olyan papjuk aki nemcsak a Keleti pályaudvar előtt beszélgetett az emberekkel, de felszállt a vonatra is és egészen Salzburgig velük tartott. Azzal jött vissza, hogy nagy részük egyáltalán nem is hívő ember.

A közel-keleti egyházi vezetők és szakértők mind azt mondták, hogy a párbeszéd rendkívül nehéz, inkább a nyugatiak voltak optimisták. A franciáknak nagy tapasztalatai vannak a bevándorlással, ők pedig elmondták: kár lenne hagyni, hogy ilyen kategóriákkal, mint kereszténység és iszlám, emberek csoportjait utólagos izgatással fordítsák szembe egymással

– mondta...

37 MILLIÁRD FORINT ÁTCSOPORTOSÍTÁSÁRÓL DÖNTÖTT A KORMÁNY - MAJDNEM MIND A MINISZTERELNÖKI KORMÁNYIRODÁNÁL LANDOL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.04.19.


A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu
Ebből

- 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
- 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
- 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
- 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
- 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
- 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
- még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
- 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.

LÉTEZIK OLYAN POLITIKAI HATALOM, AMELY ERŐVEL PRÓBÁLJA RÁERŐLTETNI A NÉZETEIT A TUDOMÁNYRA

QUBIT
Szerző: FAZEKAS ZSUZSANNA
2019.04.19.


Mi szüksége van a politikának a történelemre? Melyek a két terület érintkezési pontjai? Rekonstruálható egyáltalán hitelesen, elfogulatlanul a múlt? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a 2015-ben alakult Eötvös Csoport kedd este a Párbeszéd Házában, a Mire használhatja a politika a történettudományt? című rendezvényen két történésszel, Pók Attilával, az MTA Történettudományi Intézetének megbízott igazgatójával és Ablonczy Balázzsal, az intézet munkatársával

A múlt elfogulatlan bemutatása komoly historiográfiai kérdés, amelyre milliónyi válasz született már, a 19. század pozitivista, forráskritikán alapuló és történeti tények megállapítására törekvő megközelítésétől pedig mára odáig jutottunk, hogy egyáltalán nem bizonyos, hogy a múlt egyáltalán elbeszélhető. A történettudományi is csak egy narratíva a sok közül, amely adott esetben bizonyos célokat is szolgálhat – kezdetben éppen, hogy a nemzetépítés szolgálatában állt, a közösség összetartása volt a célja a nemzeti történelmekre koncentrálva, a nagy nemzeti történeti monográfiák és ezáltal a nemzeti múltak megalkotásával...

JOÓB MÁRTON: EGY TÍZGYEREKES CSALÁDHOZ NÉMI LAZASÁG IS KELL

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2019.04.19.


„Kaptam olyan sms-t, hogy még sosem szurkoltak ennyire baloldali támogatottságú politikusnak” – mondja Joób Márton, korábbi háromszoros kenuvilágbajnok, aki egyaránt tagja a szegedi önkormányzat MSZP-s frakciójának és a Hit Gyülekezetének. Bár még csak 36 éves, februárban már a tizedik gyereke született meg, és nem is szeretnének ennyinél megállni. Interjúnkban beszélt arról, hogyan lehet működtetni egy ekkora családot, lehetséges-e külön-külön is elegendő figyelmet fordítani a gyerekekre, mi a véleménye a Fidesz családpolitikájáról, és mikor kellett utoljára krízishelyzettel szembenéznie:...


A BALATONI TELEPÜLÉS, AMELYTŐL ELLOPTÁK A VÍZPARTJÁT

MAGYAR HANG
Szerző: TORKOS MATILD
2019.04.19.


Tavaly kötött adásvételi ügyletsorral egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég vásárolta be magát az egykori MSZMP üdülőjeként ismert Club Aligába. Most, hogy új tulajdonosa lett a területnek, az üdülőtulajdonosok és a helyi lakosok ismét tele vannak kétségekkel, hogy az eddig elért eredményeket meg tudják-e őrizni.

A Balatonaligán található, csaknem 50 hektárnyi Balaton-parti „zárt területre” ugyanis a község lakói a rendszerváltás előtt csak külön engedéllyel léphettek be. A község lakóiból és üdülőtulajdonosaiból egymást követően alakult két egyesület vezetőjeként Veres Lászlóné közel három évtizede küzdött azért, hogy Club Aliga előtt elterülő, másfél kilométer hosszú balatoni partszakasz újra mindenki által szabadon megközelíthető legyen.

Veres Lászlóné a budafoki Rózsavölgyi Közösségi Házban április elején bemutatott könyvében, a Befejezetlen történet – Két civil szervezet élén harcoltam a Club Aligáért címmel a dokumentarista hűségével foglalta össze a tó partjának használati jogáért folytatott, meglehetősen jelentős eredményű küzdelmük történetét. Legfőbb céljuk elérésében, hogy a közterületek szabadon használhatók legyenek, az időközben megszületett Balaton-törvény volt a segítségükre, amely szerint minden Balaton-parti község vízpartjának 30 százalékát szabad parti sétányként kell kijelölni. A legnagyobb eredményüknek azt tartják, hogy a rendszerváltás első éveiben sikerült azt a privatizációs szándékot megállítani, amelyben zártan, egyben dobták volna piacra a Club Aligát. A jó hatásfokkal megszervezett tüntetésekkel sikerült elriasztani a vevőjelölteket. Később, 2007-ben aztán mégis értékesítették a Club Aligát, de akkor már a közterületeket a törvény erejével jelölték ki, és többé nem kellett tartani attól, hogy bárkit is ki lehet zárni az érintett partszakaszról...

ÖMLIK AZ ÁLLAMI PÉNZ A DIVATIPARBA, AMIÓTA OTT MEGJELENT ORBÁN RÁHEL ÉS EGY SZŰK BARÁTI KÖR

HVG ONLINE
Szerző: POZSGAI REBEKA, OROSZI BABETT
2019.04.19.


Az idei budapesti Fashion Weeken egyértelművé vált, kik lettek pár év alatt a meghatározó szereplői a magyar divatiparnak.

Orbán Ráhel exkluzív vacsorán foglalta el az asztalfői helyet, finoman érzékeltetve, hogy a kormányfő lánya, még ha csak informálisan is, milyen szerepet is tölt be a hazai, immár államilag irányított divatipar életében. A díszes asztaltársaság a Budapest Central European Fashion Week múlt csütörtöki, nem hivatalos, szűk körű megnyitója alkalmából gyűlt össze a Várkert Bazárban.

Emlékezetes, hogy tavaly tavasszal egy hasonló vacsorán Orbán Ráhel a saját telefonján mutatta meg a vendégeknek, hogy elkészült Magyarország új turisztikai márkája, a WOW Hungary, és azzal is eldicsekedett, hogy az ehhez kapcsolódó országimázsfilm elkészítésében tanácsadóként ő is részt vett. A logó pedig már ott díszelgett a múlt hétvégi divatesemény honlapján.

A Fashion Week vacsoráján ugyancsak előkelő helyet kapott Bata-Jakab Zsófia, az ügynökség vezérigazgatója, akit a miniszterelnök lányának barátnőjeként ismernek a szakmában, valamint az állami cég divatipari igazgatója, Forintos-Szűcs Anita. De kiemelt figyelem irányult az ügynökség által lelkesen támogatott fiatal divattervezőre, Abodi Dórára is, aki a cég mentoráltjaként tűnt fel a társaságban...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN RÁHEL, MINT AZ ILLIBERÁLIS MAGÁNÁLLAM DIVATDIKTÁTORA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.04.18.


Ám a divatiparban van, maga a “miniszterelnök”, Orbán Viktor lánya. Orbán Ráhel egy strómanként használt barátnője, Bata-Jakab Zsófia “vezérigazgató” nevén vezeti az állami Magyar Divat- és Design Ügynökséget, amelyet az ugyancsak állami Magyar Turisztikai Ügynökség alapított.

Mintha a Rádiókabaré egy műsorszáma kezdődne azzal a bejelentéssel, hogy “a magyar kormány hamarosan megtárgyalja a magyar design- és divatipar fejlesztéséről szóló stratégiát”. A fontossági sorrend indokolja a mielőbbi tárgyalást, az egészségügy fejlesztéséről szóló átfogó stratégia megtárgyalása még várathat magára. Ebben az iparágban ugyanis nincs az Orbán-családban vállalkozó.

Hogy mi köze a turizmusnak a divathoz? Az, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséget is Orbán Ráhelnek hozták létre, és ez az állami cég is Orbán Ráhel magánvállalkozásának részeként működik, mint annak állami finanszírozója. Magyarország tulajdonképpen az Orbán-család magánvállalkozásaként működik, amelyben az állami szerep és a magánvállalkozás teljes mértékben összefonódik és elválaszthatatlanok egymástól. A tőkét a magyar állam adja, a hasznot az Orbán-család teszi el. Az állam feje a Keresztapa, Orbán Viktor, az állami cégeket pedig strómanokon át a család tagjai működtetik a család érdekeinek megfelelően.


Mivel Orbán Ráhel vendéglátós kétéves gyorstalpaló svájci iskolát végzett, ezért létrehoztak számára egy állami turisztikai ügynökséget, amely 300 milliárd (!) forintot, több mint egymilliárd dollárt kapott arra, hogy Orbán Ráhel turisztikai vállalkozásai, kastélyai, palotái és szállodalánca részére megfelelő feltételeket teremtsen. Az állami turisztikai ügynökséget ténylegesen Orbán Ráhel irányítja, és ő tárgyal majd az asztal másik oldalán ülő Orbán Ráhellel. Már régen elmúltak azok az idők, hogy “ne mi kapjuk a legtöbbet”, ma már a “minden a mienk” időszakát éljük, és minden értük, és nekik van. Ráhel máris lepipálta Trumpot, akit az apja mindössze egymillió dollárral indított el az életben, Orbán Ráhelnek máris egymilliárd dollárt adott az apja, és nem is a saját zsebéből.

Ráhel megkedvelte a drága márkás holmikat is, és elhatározta, hogy maga is felépít egy divatmárkát, amihez a pénzt a nagylelkű magyar adófizetők zsebéből veszi ki, ezért ezt állami divatügynökségnek kell álcázni. Nem adja alább az Orbán-család, mindenben ők akarnak diktálni. Apja a világ diktátora akar lenni, az apja lánya pedig a világ divatdiktátora szeretne lenni. Innen szép nyerni, miután a magyar divat a világ élvonalába tartozik, elég felszállni a 7-es buszra vagy lemenni a metróba, és máris gyönyörködhetünk a magyar divatosság elbűvözlő látványában. De az Orbán-család annyit már megtanult, hogy minden lehetséges annak, akinek pénze van, nekik pedig van, mert kezükben egy egész állam költségvetése.

Magyarország magánvállalkozásként való működtetése indokolja azt, hogy az állam csupa olyan dologba fekteti a pénzt, ami jogállamokban magánvállalkozások terepe. Liberális államokban futballstadiont a klubok tulajdonosai építenek üzleti vállalkozásként, ami megtérül nekik. Divatcégeket is magánemberek hoznak létre és repítenek a világhírnév felé, nem államok, kivéve az illiberális NER-t, mert ott az állam nevében az uralkodó Orbán-család magánvállalkozik a köz pénzéből saját hasznára és szórakozására. Ez a NER gazdasági modellje, amelyet a bukás szélén álló, hanyatló Brüsszel finanszíroz milliárdokkal. A magyarországi munkaerőpiac ennek megfelelően két részre oszlik egyelőre: az Orbán-család magánvállalkozásaiban dolgozókra és az azokon kívül tengődőkre. Állami pénzt közcélokra az Orbán-család nem fordít, csak amennyit nagyon muszáj, hogy a rabszolgák ne lázadjanak, és tudjanak nekik dolgozni...

ORBÁN MEGMONDTA, HOGYAN KELL BÁNNI A SOROS-BÉRENCEKKEL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.04.19.


Megtámadták csütörtökön az MSZP egyik aláírásgyűjtő aktivistáit. A Móricz Zsigmond körtéren történt az eset, egy férfi a kezében lévő palackból piros löttyöt öntött az egyik aláírásokat gyűjtő nőre, a segítségére siető fiatalembert pedig megharapta és a kabátjával fojtogatta. A nem messze álló Fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték a történéseket, valaki még azt is mondta, hogy „ide vezet, ha beengeditek a feketéket.”

Nem most kezdődött.

Két évvel ezelőtt, Tusványoson azt kérdezte valaki a hallgatóságból Orbán Viktortól, hogy miért nem bánnak keményebben a „Soros-bérencekkel.” Még bánhatunk válaszolta akkor a miniszterelnök.

Derültség, taps. A jelenlévők nyilván maguk elé képzelték, amint Orbánék a mostaninál is keményebben bánnak a Soros-bérencekkel.

Ez sem akkor kezdődött. És nem is 2017-ben, húsvét vasárnapján, amikor, nyilván az ünnep hatása alatt, azt mondta Orbán Viktor a közrádióban a tüntetőkről, akik szerinte meg nem engedhető mondatokat skandáltak, hogy sok békés keresztény embernek viszket már a tenyere.

Vagyis, a békés keresztény embereket már két éve húsvétkor is onnan lehetett megismerni, hogy fogyóban volt a türelmük és viszketett a tenyerük. A magyar nyelvben arra mondják, hogy viszket a tenyere, aki ütni készül, és akiről tudvalevő, hogy meg is van az ereje ahhoz, hogy üssön.

Orbán miniszterelnök nem vitatkozik az ellene tüntetőkkel, nem akarja érvekkel megvédeni az álláspontját, hanem fenyeget, és azt vetíti elő, hogyha a tiltakozók nagyon elszemtelenednek, és még a mostaninál is jobban kihúzzák a gyufát, akkor a békés keresztény emberek még arra is képesek lesznek, hogy ne békésen, és ne keresztény emberek módján viselkedjenek...

SALVINI A FASISZTÁK ÖRÖKÖSE?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.04.19.


Szélsőséges veteránok masíroznak Kijev utcáin. Minden korszak olyan jobboldalt kap, amilyet megérdemel. Nemzetközi lapszemle.

Az amerikai országos közszolgálati rádiócsatorna, az NPR az ukrán szélsőjobboldali nacionalista csoportok éledéséről sugárzott riportot, annak apropóján, hogy Ukrajnában most vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját. A beszámoló szerint az Oroszország elleni, jelenleg alacsony intenzitásúnak számító háború egyik mellékterméke, hogy a harcokban megkeményedett szélsőséges veteránok masíroznak Kijev utcáin, de ezeknek a jobboldali csoportoknak nincs számottevő támogatottságuk a lakosság körében. Ám szorgosan építik kapcsolataikat Európában és az Egyesült Államokban is. Megszólal a riportban az ukrán önkéntesek Azovi Zászlóaljként emlegetett csoportjából kinőtt, Nemzeti Hadtest elnevezésű, szélsőjobboldali párt egyik szóvivője, Olena Szemenyaka, aki a nacionalisták új nemzedékeként határozza meg szerveződésüket, és azt mondja, ők annak a gobális trendnek a képviselői, amit Donald Trump amerikai elnök győzelme, valamint a jobboldali magyar és lengyel kormánynak nyújtott támogatása testesít meg.

„Miután Trump kinyilvánította a közép- és kelet-európai jobboldali populista kormányok támogatását, a politikai légkör sokkal kedvezőbb lett a térségben a nacionalista szervezetek számára” - lelkendezik az amerikai rádióriportban az ukrán Nemzeti Hadtest szóvivője.

Demokrácia és diktatúra Európában

Most pedig kissé rendhagyó módon egy könyvismertetőről mondok néhány szót a lapszemle keretében. A New York Times ír Sheri Berman politológusnő frissen megjelent kötetéről, amelynek címe: Demokrácia és diktatúra Európában – az ancien régime-től napjainkig. A könyvismertető szerint a szélsőjobboldali nacionalisták Lengyelországban és Magyarországon kormányon vannak, Olaszországban és Ausztriában pedig koalíciós keretek közt kormányoznak, de jelen vannak a német, a holland, illetve a francia parlamentben is. A májusi európai parlamenti választásokra való felkészülés jegyében szélsőjobboldali populista pártok egy csoportja újabb szövetséget hozott létre, Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezetésével. Az amerikai politikatudós könyve lényegében olyan esettanulmányok sorozata, amelyek a különböző demokráciák, illetve diktatúrák felívelésének okait igyekeznek feltárni.

Sheri Berman megállapítása szerint a liberális demokrácia építéséhez szükség van erős államra, összetartó nemzeti identitásra, valamint olyan politikai kultúrára, amelyben a polgárok és a politikusok egyaránt igazodnak a játékszabályokhoz. Ha ezek valamelyike hiányzik, az nemzedékeket vethet vissza. A könyvismertető kiemeli Itália példáját, ahol a 19. század elején még királyságok és városállamok vetélkedtek egymással. Az olasz nemzeti állam létrehozása felülről lefelé ható konszolidációs folyamat volt, amelyet a virágzó észak irányított, és az ország többi részét kényszerítéssel, illetve korrupcióval tagozta be. Az eredmény olyan gyenge állam lett, amely aztán fogékonynak mutatkozott Mussolini és a fasiszta eszmék iránt. A liberális demokrácia csak a második világháború után érkezett meg Olaszországba, paradox módon részben Mussolini centralizációs tevékenységének köszönhetően, és a kezdeti évek öröksége még ma is kitart...

SZELLEMÉT A TŰZ NEM ÉGETÉ MEG – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.04.18.


Április 18-tól kapható a Magyar Hang 2019. évi 16. száma! Keresse a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

– „Az ellenzék nem hülye, csak jogfosztott” – Márton Roland az ukrán bevándorlás kontrolljával kezdené polgármesteri munkáját Székesfehérváron. Interjú

Palkovics László beköltözött a Debreceni Egyetemre

– „Nekem nem is lesz fehér köpenyem” – Látogatás 2019 roma hősénél, Sztojka Edina ápolónőnél

– Nyögés a vége – Politikai számítás és személyes sérelmek miatt nincs költségvetése a XV. kerületnek

– Játékosból játékszer – Imázsépítő könyv Bajnai Gordon válságkezelő kormányzásáról

– Vitték, mint a cukrot – 1990: kényszerhelyzetben, a magas államadósság miatt kezdődött az élelmiszeripar privatizációja (Harminc év – Harminc történet, 2. rész)

– „Ez hús, nem autóalkatrész” – Magyarországon semmilyen módon nem támogatják a minőségi bárány tenyésztését – Balogh-Nagy Erzsébeték keleméri birtokán jártunk

– „Mintha hipnotizálták volna az országot” – Ragályi Elemér a nyíló társadalmi ollóról, a goebbelsi módszerekről, Robin Williams jókedvéről és a Nyugati tér rejtélyéről

Böjte Csaba: Jézus Krisztus nagypénteken sem adta fel – húsvéti interjú a ferences szerzetessel

Notre „drame”: Sokan beszélnek szimbolikus pusztulásról, pedig eddig sem állt sértetlenül a párizsi Miasszonyunk temploma

– Nagyböjti edzésterv – Versegi Beáta Mária coach-szerzetesnő vallásról és pszichológiáról

– A kereszt, a grál és a lepel – Három krisztusi tárgy, amely minden bizonnyal sosem kerül elő

– Vécécsészéje miatt bukik Assange? Egyre kínosabb, már-már zavaróan intim részleteket szellőztetnek meg újabban az életviteléről

Szerbiába telepítik a magyarokat?

– A diktátor megbukott, még sincs demokrácia Szudánban

– Ülve vagy állva? Az új CDU-elnök megértette az idők szavát, Merkelnél konzervatívabban pozicionálná újra a pártot

– Tömegmészárlás negyven perc alatt – húsz éve történt a columbine-i tragédia

– A jég hátán is megélnek – Pat Cortina újabb csodát tett a magyar hokiban, a férfiak után a női válogatottat is feljuttatta az elitbe

Magyarok nélkül a magyarokért a nemzetközi kupákban

Publicisztika:

Dévényi István: Álláshirdetés

Lukács Csaba: Jelszavak helyett

B. Molnár László: Fenyegetés a keresztényi szeretet nevében

Ugró Miklós: Ünneprontás

Pethő Tibor: Kollektív bűn, édes szenvedés

Nagygéci Kovács József: Ül a Mindenható 

Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (44/2. rész)

Hegyi Zoltán: Útmutató az érzékekhez

Győrffy Ákos: A feltámadásra gondol

Pethő Tibor: Ízvíz eszű mártó

Gazda Albert: Egy sütikét a kutyuskának

Puzsér Róbert: Ki a Facebook gazdája?

Marabu: Újhagyomány

Kritika:

– Jani háborúba megy – Csuja László: Kilenc hónap háború

– A túlpart előtt – Alaine – Ideje a meghalásnak
– A gonosz röhejessége, az újraértelmezett múlt – Bikácsy Gergely: Eichmann-csokoládé
– Nem térnek vissza a kilencvenes évek – Hazai Attila: Budapesti skizo
– Fejjel rohanni a falaknak – Vágtázó Halottkémek: Életzuhatag

Keresse a lapot április 18-tól, csütörtöktől a következő csütörtökig az újságárusoknál, vagy vegye meg bármikor elektronikus formában a Digitalstandon!

HÁT EZEK HÜLYÉK!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2019.04.19.


A címben idézett kifakadás egy Angliába frissen érkező magyar ezermester szájából hangzott el, amikor meglátta, hogy a falon kívül fut egy műanyagcsatornában a vezeték. Nos, érik ilyesmi kultúrsokkok az embert, amikor külföldre költözve beköltözik az első lakásába. A kérdés persze az, hogy tényleg hülyék, vagy egyszerűen csak másképp csinálják?

A múltkori, rendkívül népszerű kanadai építkezős posztból kiindulva ezúttal kicsit az amerikai és az angliai építkezési módokat járjuk körbe, miközben majd az is kiderül, hogyan jön ide Jimmy Page és Robbie Williams marakodása.

Építkezés amerikai módra
Az Egyesült Államokban az Európából érkező számára a legnagyobb meglepetés az lehet, hogy a legtöbb ház fából épült és nem ugranak el a gipszkarton használata elől sem.

Éppen ezért gyorsan is építkeznek, Kaliforniában például az időjárás miatt egyszerűbb a könnyebb szerkezet, másfelől a földrengések veszélye miatt sem mindegy, hogy egy épületnek lehet-e valamennyi mozgása.

Ráadásul emiatt az átalakítások is sokkal egyszerűbbek, mint például Magyarországon, azaz aki kicsit ügyesebb, akár maga is nekiállhat. Olyannyira, hogy akár napok alatt újjá lehet varázsolni mondjuk egy fürdőszobát – mesélte Los Angelesből Tamás, hozzátéve, hogy ez a hozzáállás fontos része az ottani építkezési kultúrának.

Ami a tartósságot illeti, a faanyagokat alaposan lekezelik, de azért 30 évnél sokkal hosszabb időre nem nagyon lehet velük tervezni Tamás szerint. Viszont éppen ezért szívfájdalom nélkül dózerolnak le régebbi házakat és építenek helyükre újabbakat.

„Nyilván ahol pénz is van (Beverly Hills, Santa Monica) ott ez még könnyebben és gyorsabban megy, fél év alatt a semmiből születnek meg és újra házak melléképületekkel” – tette hozzá Tamás...

HAJÓZNI MUSZÁJ

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.04.18.


A Balaton lassan már nem az országé, mondta Siófok független polgármestere a hirklikk.hu-nak, más ellenzéki orgánumok pedig úgy idézgetik ezt a kijelentést, mintha a polgármester a bölcsek kövét találta volna meg. Noha könnyen belátható, hogy Magyarország nem birtokos, hanem birtok, ergo nem tulajdona van, hanem tulajdonosa. Utóbbi nyilvánvalóan a magyarok vezetője, övé az ország, övé a Balaton is, azt csinál vele, amit akar.

Szerencsére a Balatonban lát fantáziát, így aztán nem ajánlja fel nagy keleti mesterének és példaképének, nem is porciózza szét a kliensei között, hanem nagyobbrészt magának tartja meg. Avatárái vagy ha úgy tetszik, arkangyalai (Lőrinc arkangyal, István arkangyal) kezelésébe adja, persze a hulladékból meg a morzsákból jut a baromfinak, a disznóknak, de a legyeknek és az egereknek is. Vidéki ember, tudja, hogy megy ez.

Birtokosnak lenni felelősség, a jó gazda a birtokot nem lerabolja, hanem önti bele a pénzt, hogy később majd visszanyerje, és újabb birtokokba tudja beleönteni. Némely irigyek azt mondják, könnyű neki bizniszelni a mi pénzünkkel, de legyünk már észnél: az a vagyon, amelyre semmi ráhatásunk, amely tőlünk függetlenül járja bankszámláról bankszámlára a maga titokzatos útjait, és amely olyan tömegű, hogy ahhoz a mi pórias eszünk föl se ér, az a vagyon mégis mi a frásztól volna a mienk?

A Balaton orbanizációja valójában hosszú évek óta folyik, bár eleinte nem volt szembeszökő. Mostanában kezd feltűnni, hogy a tó körül hovatovább minden, ami ér valamit, Lőrinc arkangyalé, ami pedig mégse, az István arkangyalé. Némely további irigyek ezt a Balaton kirablásának minősítik, holott valójában azt látjuk, hogy bár csakugyan tűnnek el a szabadstrandok, tűnik el minden szabad terület, a kempingeket és a nádasokat is ideértve, helyükön azonban fényűző hotelek és kéjlakok magasodnak, vagyis a környék nemhogy szegényedne, hanem épül-szépül, mint Ceaușescu idején a szocialista Románia.

Ami a kempingeket illeti: ne tévesszen meg minket az a körülmény, hogy csak István arkangyalnak tizennégy kempingje van, ne vonjuk le ebből azt a következtetést, hogy a pórnép a jövőben is dagonyázhat a magyar tenger partján, a cél ugyanis ennél több és magasztosabb. Tekintsük például azt a balatonfüredi önkormányzat tulajdonában lévő és Lőrinc arkangyal egyik cége által üzemeltetett kempinget, amelyből nemsokára hatvanhat szobás, négycsillagos hotel fog kikelni, mint bábból a pillangó. Köszönhetően egyebek közt annak az 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásnak, amely a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség fejlesztési programjából származik. Közvetlenül a szálloda mellett új kikötő is létesül annak érdekében, hogy a vendégek a saját hajójukkal közelíthessék meg és a fedélzetről kis túlzással közvetlenül a koktélbárba léphessenek. Két és fél milliárd forintnyi uniós pénz fog elmenni erre, de nyilván megéri; ezt abból gondoljuk, hogy Balatonfüred a projektet másfél hektáros területtel és kétszázmillió forinttal támogatta, nyilván a lakosság legnagyobb örömére és egyöntetű helyeslése mellett, ahogyan szokás...ÉLET ÉS IRODALOM 2019/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

MERRE VAN AZ ARRA? – A MAGYARORSZÁGI CIGÁNYSÁG DILEMMÁJA

MÉRCE
Szerző: KALÁNYOS ZSOLT
2019.04.18.


Merre van az arra? A magyarországi cigányság már sokszor találkozott ezzel a dilemmával, sokszor és sokan kínáltak politikai alternatívát számunkra, de lássuk be, ez idáig egyik politikai közösség sem tudott megoldásokkal előrukkolni olyan fontos területek terén, mint oktatás, egészségügy, lakhatás vagy épp a foglalkoztatás.

Mint ahogy azt már az egész magyar társadalom tudja, ezen a négy területen a hazai cigányság mélyen alulreprezentált, és mindez számokban kifejezve több mint 500 000 embert jelent.

Mégis merre van az arra? A rendszerváltás utáni fiatal demokráciánkban ez a kérdés sokkal könnyebb volt, hiszen az akkori liberális politikai miliő kedvezőbb táptalajt jelentett a kisebbségek és így a romák számára is. Ennek a kérdésnek a megválaszolása pedig sokkal egyszerűbb és tisztább volt. Az akkori korai demokrácia befogadóbb, megértőbb volt, és nem engedett teret a szélsőségek szélesebb elterjedéshez...

NINCS MINDEN ELVESZVE: MÁSUTT MUTATHATJÁK BE BRÓDYÉK ÚJ MŰVÉT


HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.04.19.


„Van érdeklődés, s már konkrét megkeresést is kaptunk egy színháztól, hogy szívesen bemutatnák Bulgakov Moliere drámája nyomán, Kocsák Tibor zenéjével és Bródy János szövegével készült muzikomédiát.” – tudtuk meg Mentler Krisztinától, Bródy menedzserétől, aki a darab szerzői jogait képviseli. A művet szabadon be lehet mutatni bárhol, miután a Budapesti Operettszínház felmondta az érvényes szerződésüket.

1935-ben Moszkvában bemutatták Bulgakov Moliere úr élete című könyvének színpadi változatát, majd nem sokkal később be is tiltották – Budapesten, 2019-ben ennek zenés változatát már be sem mutatják” – mutatott rá egy szomorú tényre Mentler Krisztina.

Mint ismert, Bródy János nemrégiben szűkszavú posztban közölte, hogy elmarad Bulgakov Képmutatók című drámájának Operettszínház-beli bemutatója, amelyen Kocsák Tiborral közösen dolgoztak, mert a színház frissen kinevezett igazgatója felmondta a szerződésüket. Bródy az ATV Egyenes Beszéd című műsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb lesz itthon olyan színház, amely alkalmas ennek a nagyszabású musicalnek a színpadra vitelére és vállalja is a bemutatást. Ilyen színház kevés van Magyarországon – tette hozzá.

Mentler Krisztinától most megtudtuk, hogy már kaptak is konkrét megkeresést egy vidéki színháztól, de ott sajnos nincs meg a megfelelő háttér egy ilyen nagyszabású darab bemutatásához, ám a jogok tulajdonosaként is bízik abban, hogy találnak megoldást. Erre pedig minden okuk meg is van, mivel már azelőtt is volt érdeklődés a darab iránt, hogy durván egy éve leszerződtek a Budapesti Operettszínházzal.

Nehéz helyzetbe kerültünk, mert az alkotók az Operettszínház társulatában gondolkodtak.” – mondta a menedzser, hozzátéve: a szerzők és ő is sajnálja, hogy a „jogilag kikezdhetetlen, érvényes szerződést felmondták”...

CSELLEL ÁLLÍTOTTÁK HELYRE A KASTÉLYT KÖRMENDEN - EGYSZERŰEN ÁTVERTÉK AZ ILLETÉKESEKET A TECHNIKUM VEZETŐI

URBANISTA BLOG
Szerző: ZUBRECZKI DÁVID
2019.04.18.


Ritka az olyan klassz idegenvezetés, mint amilyent a körmendi Batthyány-Strattmann-kastélyban kaptunk. Az amúgy is érdekes gyűjteményt számtalan történettel dobta fel tárlatvezetőnk, Pintér György, melyek közt szerencsére egy teljesen Urbanista kompatibilis is akadt:

A KÖRMENDI VASBETON ERKÉLY LEGENDÁJA
.


Ennek a várkastélynak ugyanis nem volt olyan szerencséje a II. világháborúban, mint Keszthelyen a Festeticsekének. Ott egy művelt szovjet tiszt – civilben ukrán történelemtanár – megmentette a páratlan könyvtárat, ám ide csak barbár katonák jutottak. Ostobaságuknak egyetlen haszna volt,

BE LEHETETT MESÉLNI NEKIK, HOGY A LÉPCSŐHÁZ MÁRIA TERÉZIÁT ÁBRÁZOLÓ FESTMÉNYÉN VALÓJÁBAN KATALIN CÁRNŐ VAN, ÉS HÁT AZ OROSZ URALKODÓT MÉGSE BÁNTJUK
...

Minden más képet elpusztítottak, mert a vászon ugye ezerféle dologra jó, és az sem baj, ha össze van festékezve. A kastély kiállításán ma is láthatók olyan, több száz éves viaszpecsétek, amelyeket a csizmájuk fényesítésére használtak az orosz katonák. A leglátványosabb pusztítást azonban akkor művelték, amikor már évek óta a kastélyban laktak.

Valamikor az 50-es évek elején tankokkal rombolták le ugyanis az épület homlokzatát díszítő dór oszlopsort és a hatalmas erkélyt, amit még az 1790-es években emeltetett Batthyány József. Nem tudni miért, de nagyon valószínű, hogy

PUSZTÁN SZÓRAKOZÁSBÓL...

KAMPÁNYLUFI-REPÜLŐTÉR – NEM LEHET ELKÖLTÖZTETNI A FAPADOSOKAT FERIHEGYRŐL

168 ÓRA 
Szerző: RAJNAI ATTILA
2019.04.19.


A főpolgármesteri kampány központi eleme lett a Liszt Ferenc repülőtér forgalomnövekedéséből adódó környezeti terhelés. Tarlós István és Karácsony Gergely is új helyre költöztetné a gyakori és olcsó fapados járatokat, miközben ezt 100 kilométeres körzetben korlátozza a 2005-ös privatizációs szerződés. Ez a korlátozás a maradék 25 százaléknyi repülőtérrészvény 2011-es eladásakor is hatályban maradt. Látlelet Ferihegy elmúlt húsz évéről.

A Ferihegy 2/A bővítésére és a 2/B terminál megépítésére az MDF-kormány idején, 1992 őszén írtak ki nemzetközi előminősítő pályázatot. A végső döntést több fordulóban egy tizenkét tagú bírálóbizottság hozta meg titkos szavazással, immáron a Horn-kormány időszakában, 1994-ben. Egyhangú döntéssel a pályázatot egy kanadai cég, az Airport Development Corporation (ADC) kapta meg. Referenciái között szerepelt a torontói L. B. Pearson repülőtér egyik termináljának megépítése is.

A beruházásra kormánydöntéssel közös céget alapítottak. Az egymillió forint alaptőkével létrehozott Ferihegyi Utasterminál Fejlesztő (FUF) Kft.-ben a repülőteret üzemeltető, állami tulajdonú Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) 66 százalékos vagyoni és szavazati jogot szerzett, a fennmaradó 34 százalékot az ADC jegyezte. A repülőtér használatáért beszedhető díjak fizetési feltételeit az LRI határozta meg. Rögzítették azt is, hogy az alaptevékenységhez kötődő díjmeghatározás joga nem engedhető át a FUF Kft.-nek. Az ADC a beruházáshoz 17 millió dollár saját tőkével és 103 millió dolláros hitellel járult hozzá, amelyre a magyar és a kanadai kormány kezességet vállalt. Az egymillió forint alaptőkéjű FUF Kft. tőkeemelését az ADC vállalta, így az LRI a rá eső 660 ezer forint befizetésével egy hárommilliárd forintos törzstőkéjű társaságban jutott 66 százalékos részesedéshez...


ITT OLVASHATÓ

MUELLER MEGHAMISÍTOTTA A KÖVETKEZTETÉSEKET, HOGY MEGMENTSE TRUMPOT - A KÜLÖNLEGES ÜGYÉSZ REPUBLIKÁNUS, AKI FELTÁRTA A TÉNYEKET, MAJD AZOKBÓL HELYTELEN KÖVETKEZTETÉSEKET VONT LE, ÉS MEGHAMISÍTOTTA A JOGI HELYZETET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.18.


Még azt is kezdik szemére vetni, hogy lemondott Trump meghallgatásáról, mert nyilvánvaló volt, hogy hazudni fog, és ebben az esetben a többi bűnözőhöz hasonlóan, akiket a kampányából börtönbe csuktak, vádat kellett volna emelni ellene. Hamis a Mueller-jelentés indoklása, miszerint nem volt szükség Trump és a családtagjai meghallgatására.

Az is feltűnő ugyanis, hogy Mueller miért nem hallgatta ki Donald Jr.-t, Trump fiát, aki közvetlen kapcsolatban állt az orosz kormány megbízottjaival, és a vejét, Jared Kushnert, aki szintén jelen volt a Trump Tower-ben rendezett találkozón. De Mueller nemcsak Trumpot és a Trump családot fedezte, hanem a republikánus pártot is, ezzel a pártosságával viszont felmérhetetlen károkat okozott Amerikának. Jelentése egyértelműen leszögei, hogy az oroszok súlyosan befolyásolták a 2016-os elnökválasztás eredményét, és saját jelntése bizonyítja, hogy Trump kampányának tagjai, Trump tudtával összejátszottak velük.

Mueller annak érdekében, hogy ezt ne kelljen kimondani, azt játszotta el, hogy az oroszok és Trump párhuzamosan, egymástól függetlenül hajtottak egymás hasznára, a bizonyított érintkezés nem bizonyítja, hogy az együttműködésben megállapodtak volna, ami nonszensz. Ezzel Mueller az Egyesült Államok elleni súlyos külföldi támadást fedez és leplez. Még több mindent bizonyíthatnak erről a kitakart részletek, mert a folyamatban levő eljárás Roger Stone esetében bizonyíthatja, hogy a Wikileaks és az oroszok között Trump embere volt a közvetítő. Az igazságszolgáltatás akadályoztatása is bizonyított tény, az elért eredménytől függetlenül kellene értékelni az elnök tevékenységét, mert az igazságszolgáltatás akadályoztatása csak azért nem volt eredményes, mert a beosztottai nem hajtották végre Trump utasításait.

A nagy rejtély, és a nagy ellentmondás, hogy mindent lehet tudni, minden bizonyított, de a levont következtetés az, hogy ártatlan, illetve a másik esetben, hogy nem is ártatlan, de ártatlan is (ami abszurdum), egyféleképpen oldható fel csupán: Robert Mueller republikánus különleges ügyész feltárta a tényeket, majd hamis vágányra vitte az azokból levont következtetéseket, hogy ezzel megmentse Trumpot, és vele a republikánus pártot a bukástól. A kérdés, mikor mondja ki ezt valaki a Kongresszusban, és kérdőjelezi meg a különleges ügyész következtetéseit, és lesz-e valaki, aki a feltárt tények alapján vádat emel mégis vagy feljelentést tesz Trump és családja ellen...

NYILVÁNOSSÁGRA HOZTÁK A MUELLER-BIZOTTSÁG TRUMPOT TISZTÁZÓ JELENTÉSÉT

HVG ONLINE
Szerző: MTI-hvg.hu
2019.04.18.


A 448 oldalas dokumentum arra jutott, hogy Trump nem játszott össze az oroszokkal a 2016-os elnökválasztáskor.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra az Egyesült Államokban az úgynevezett Mueller-jelentést, amelyben Robert Mueller és munkatársai az orosz beavatkozást vizsgálták a 2016-os elnökválasztásba.

A két évig készült, 448 oldalas dokumentumot az internetre töltötték fel, ezt megelőzően William Barr amerikai igazságügyi miniszter sajtótájékoztatóján viszont azt mondta, a jelentés arra jutott, hogy

"sem Donald Trump elnök kampánycsapatának munkatársai, sem egyetlen amerikai állampolgár nem játszott össze oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején."

Barr azt mondta, a Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot sem összejátszásra, sem összeesküvésre az orosz kormányzattal vagy az Internet Research Agency (IRA) nevű orosz álhírgyárral, de azt megerősítette, hogy az orosz kormány valóban be akart avatkozni az amerikai választási folyamatba.

"Ez a lényeg: csaknem két esztendeig tartó vizsgálat, többezernyi idézés és tanúk százainak meghallgatása után a különleges vizsgálóbizottság megállapította, hogy az orosz kormány ugyan támogatta a 2016-os elnökválasztási folyamatba történő törvénytelen beavatkozást, csakhogy a Trump-kampány, vagy bárki más nem játszott össze velük ebben" – fogalmazott a miniszter.

A jelentésben az áll, hogy ugyan több kapcsolódási pontot is feltártak az orosz kormányhoz kötődő személyek és Trump kampánycsapatának tagjai között, de nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy vádat emeljenek, így például nem találtak elég bizonyítékot arra nézve sem, hogy a kampánycsapat valamely tagja az orosz kormány be nem jegyzett ügynöke lett volna...

AMEDDIG EGY SZAVAZAT MEGVÁSÁROLHATÓ, ADDIG NE IS REMÉNYKEDJÜNK A VÁLTOZÁSBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.04.18.


...A Magyar Nemzet szerint a hazai helyzet javult, vagyis a mélyszegénységben élő romák élete jobbá vált, amióta a Fidesz bevezette a közmunkaprogramot, valamint leszállította a tankötelezettség korhatárát. Ha az általános helyzetet nézzük azonban, már igen más képet kapunk. A szegregátumban élők helyzete ugyanis attól egy centivel sem lett jobb, hogy valós munkalehetőség helyett kizavarták őket árkot ásni, vagy gazt nyírni az út szélére. Ezek nem voltak és nem is lesznek soha valós munkahelyek, olyanok, amelyek egy tényleges lehetőséget jelentenek a későbbi elhelyezkedésük szempontjából. Mint ahogy a választások előtt osztogatott zsák krumplik és karton tejek sem javították a szegények helyzetét. A szavazatok megvásárlásán kívül az semmi egyébre nem volt jó, bár a kormánynak nem is volt ez érdeke soha. Egy kiszolgáltatott réteg szintentartása jól jön, amikor parlamenti vagy önkormányzati választások jönnek. A már korábban említett “ajándékok” ugyanis szinte semmibe sem kerülnek, az eredménye mégis százalékokban mérhető.

Ha Orbán Viktor és a Fidesz valaha is komolyan tenni akart volna az ország szegényeiért, akkor már megtette volna – de legalábbis elkezdte volna – az elmúlt közel 10 évben. Ezzel szemben ami történt nem más volt, mint a felső-közép osztály felhizlalása, valamint a saját haverjai és családtagjai milliárdossá tétele. Mészáros Lőrinc egyedül több pénz fölött rendelkezik – noha jól tudjuk, ez kinek is a pénze valójában – mint a mélyszegénységben élők százezrei összesítve. Az egy hiú ábránd, hogy egy bűnöző leváltásával majd minden megváltozik és a kormány valóban segítő kezet nyújt a cigányságnak. Ameddig a szavazatokat megkapja enélkül is, mégis, miért fáradna vele? Miért ölne forint milliárdokat egy számára tökéletesen működő rendszer felszámolásába? Ameddig egy szavazatot pár ezer forintért meg lehet venni, addig ne is számítsunk arra, hogy bármiféle valós változás következik be a romák helyzetében.

“KÖNNYŰ CSALNI” – A NÉMET KÖZTÉVÉ RIPORTJA AZ EU-S TÁMOGATÁSOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ / VIDEÓ
Szerző: Átlátszó
2019.04.18.


A ZDF félórás videóriportot készített az uniós támogatások felhasználásáról Magyarországon, Csehországban és Romániában. A hazánkról szóló rész foglalkozik Mészáros Lőrinccel, Tiborcz Istvánnal, az Elios-üggyel, és a kormánypárti propagandabirodalommal is.

A német közszolgálati tévé, a ZDF oknyomozó műsora, a Zoom+ legújabb anyaga annak járt utána, hogy miképpen költi az Európai Uniótól kapott támogatásokat Magyarország, Csehország, és Románia. A félórás videónak már a címe is beszédes: “Könnyű csalni”

Hazánk a riportban 06:58-tól szerepel, és az elmúlt év néhány történéseit láthatjuk néhány percbe összesűrítve. A német tévések bemutatják a felcsúti stadiont és kisvasutat, elmagyarázzák Orbán Viktor kapcsolatát Mészáros Lőrinccel, felrajzolják Mészáros cégbirodalmát, emellett kitérnek az Orbán vejéhez köthető Elios-ügyre, és a kormánypárti propagandát terjesztő médiabirodalomra és magyar köztévére is.

A videóban megszólal Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Hadházy Ákos parlamenti képviselő, és Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnöke is.

BESZÍV, SŰRÍT, GYÚJT, KIPUFOG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.19.


Egy kábé negyven éves férfi az MSZP-Párbeszéd Móricz Zsigmond körtéri sátrához ment tegnap, egy női aktivistát valami piros löttyel locsolgatni kezdett, a palack kiürültével pedig hozzávágta azt, miközben kurvaanyázta az MSZP-t. A lelocsolt nő védelmére sietett egy férfi párttársa, akit a támadó földre vitt, megharapta, majd a kabátjával fojtogatta. Ezután szedték szét őket a járókelők meg a többi szoci, és a szájkosár nélküli ember jól végezvén dolgát, elegánsan távozott.

Vannak ilyen hétköznapi hősök mindkét oldalon. Mint emlékezhetünk, nemrégiben Miskolcon egy fideszest ruháztak meg, Pécsen pedig a Momentum ajánlóívét firkálta össze egy harcos, aki védte a hazát a migráncsoktól. Ha sok M1-et néz az ember, akkor óhatatlanul meghülyül, de elég hozzá bármely más, a Kesma bűvkörébe tartozó médiatermék fogyasztása is, van belőlük dögivel. Olyan négyszáz a baloldali médiaterror jegyében, amelyek hazafiakat nevelnek, akik pedig rettenthetetlenek.

Jellemző ez az emberi fajra. Caius Mucius Scaveola, mint tudjuk, a karját csontig égette szisszenés nélkül, miközben csevegett Porsenna, etruszk királlyal, aki ettől úgy beszart, hogy elvonult Róma alól. Sőt, nekünk meg Dugovics Tituszunk van, aki Nándorfehérvárnál egy törökkel bungee jumpingolt, hogy az ne vegye el a munkáját, ne erőszakolja meg asszonyát és ne gázoljon bele a keresztény kultúrájába. De áldozata hiábavaló volt, ő is meghalt, meg a török is itt maradt később, tehát minden viszonylagos.

Aki Miskolcon megverte a fideszest, aki Pécsen a Momentum papírjait piszkította össze, józan ésszel és alapos megfontolással tette ezt, arról lévén meggyőződve – mint a Titusz -, hogy küzdelme győzelemre viszi őt és sorsosait. Ezek megtervezett akciók, kigondoltak és előre megfontoltak, mint egy anyósgyilkosság. A harapás és fojtogatás viszont elemi ösztön, a jungi lélektanban az “árnyék”, amelyet morális, etikai, esztétikai vagy más alapon elvetünk és elfojtva is tartunk, miközben eltartott kisujjal diskurálunk az időjárásról...

A NEMZETKÖZI SAJTÓ ÚJABB BORSÓT HÁNY A FIDESZ FALÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.19.


- Ilyen nincs és mégis van: az unió azokat pénzeli, akik fel akarják számolni

- A magyar kormány szinte teljes egészében megszállta a médiát, viszont Orbán hiába állítja, hogy gazdasági aranykort élünk át, módszeresen az ország alatt fűrészeli a fát

- A hatalom elvonja a levegőt az ellenzéktől a választási hadjárat során, de azért a Fideszre nehéz idők várnak Európában

ZDF

Orbán, Babis és Dragnea az uniós pénzekből saját hatalmát építi ki, azaz az EU közvetve autokratákat segít. Ez volt a mondandója a német közszolgálati adó késő esti, csaknem félórás kelet-európai riport összeállításának. A térségben Brüsszel sok milliárddal segíti a mezőgazdaságot, az infrastruktúra fejlesztését, a szociális politikát, valamint az oktatást, ám a pénzesőnek vannak árnyoldalai. A műsor feltérképezte, hogy a három vezető miként fordítja a maga javára a szubvenciókat – a törvényesség határán mozogva. Magyarországon pl. a jobboldali-populista miniszterelnök úgy íratja ki a közbeszerzési pályázatokat, hogy folyton a kegyencei nyerjenek és abból az ő politikai céljai érdekében egy médiabirodalmat tartsanak fenn.

Az unió a jelek szerint nemigen tud mit tenni a visszaélések ellen. Elsősorban a tagállamoknak kell megszervezniük az eszközök elosztását, illetve a felhasználás ellenőrzését. Ám ha egy kormánynak nem érdeke a szigorú felügyelet, akkor nemigen lehet ellene semmit sem tenni – mondja Ingeborg Gräßle, az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnöke. Úgy értékeli, hogy az unió egyben a demokrácia leépítését támogatja e három országban. Vagyis nagy szükség volna az Európai Ügyészségre. A német biztos, Oettinger azt szorgalmazza, hogy a jogállam betartásától tegyék függővé a szubvenciók folyósítását. Ám az elképzelést csakis egyhangúan lehet elfogadni, azaz Budapestnek, Prágának és Bukarestnek is meg kellene szavaznia.

Die Welt

A cseh miniszterelnök dühkitöréssel reagált arra, hogy a ZDF olyan politikusként mutatta be, mint aki pozíciója segítségével igyekszik a cégbirodalmát uniós pénzekhez juttatni. Babis kijelentette, hogy az összeállításnak köze nincs a komoly újságíráshoz. Egyben más német sajtóorgánumokat is azzal vádolt meg, hogy azok elfogultak vele szemben, bár egyiket sem nevezte nevén. Úgy fogalmazott, hogy más, bevándorló-barát szerkesztőségek is teljesen légből kapott jelentéseket adnak közre róla, mert nem tetszik nekik, hogy harcol a migráció ellen, a cseh érdekekért. Vagyis a cseh emberekért, nem pedig az olyan nagy államok érdekeiért, mint Németország vagy Franciaország. Az újság emlékeztet arra, hogy a kormányfő ellen csalás gyanúja miatt odahaza és az unióban is vizsgálat folyik. A cseh rendőrség két napja azzal az indítvánnyal fejezte be a többéves nyomozást, hogy emeljenek hivatalosan is vádat a politikus ellen. A labda most az ügyészségnél van.

Deutschlandfunk

Európán belül különösen rossz a sajtószabadság helyzete Magyarországon. Erre hívja fel a figyelmet a média függetlenségével foglalkozó lipcsei elemző intézet vezetője, miután a Riporterek Határok Nélkül most megjelent éves jelentése szerint Európában lényegesen rosszabb körülmények között kell dolgoznia a független sajtónak. Ezen belül a nemzetközi szervezet Magyarországot 14 hellyel hátrébb sorolta a sajtószabadság listáján az egy évvel korábbi állapotokhoz képest. Erre reagált úgy Lutz Kinkel, hogy a kedvezőtlen jelenségek főleg a jobboldali-populista politikusok ténykedésére vezethetők vissza. Mert egy populista rendszerben nincs helye a szabad véleménynyilvánításnak, nem kellenek olyan újságírók, akik kritikus kérdéseket tesznek fel.

Az Orbán-kormány szinte teljesen ellenőrzése alá helyezte a médiát. Ha tényfeltáró újságírók időnként le is lepleznek bizonyos visszaéléseket, a sajtó szinte alig foglalkozik a dologgal. Az ok az, hogy már jóformán nincs olyan önálló orgánum, amely képes nagyobb tömegeket elérni. A szakértő szerint igen veszedelmes, hogy a hatalom árulónak, vagy a nép ellenségének minősít bizonyos politikusokat és újságírókat...