2018. március 10., szombat

HOGYAN LEGYÜNK DIKTÁTOROK EURÓPA KÖZEPÉN? - ALAKÍTSUK ÁT AZ OKTATÁSI RENDSZERÜNKET IS (ONLINE KÖNYV - 29. RÉSZ)

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: KarvalyokFöldje2017
2018.03.10.


Alakítsuk át az oktatási rendszerünket is 

Minden országnak szüksége van egy jól átgondolt humánerőforrás politikára, különben ki fogja kitermelni a korosztályunk nyugdíját? A liberális demokrácia hívei azt szajkózzák, a XXI. század kihívása a tudásalapú társadalom és az innováció, tehát minél képzettebb egy társadalom, annál nagyobb a gazdasági ereje és minél nagyobb a versenyképessége, annál gazdagabbak a polgárok és annál magasabb az életszínvonal. A képzett, logikus gondolkodásra képes állampolgár azonban veszélyes embertípus mert képes, és nem dől be a demagógiánknak és nem eszik a tenyerünkből, pedig erre szükségünk van. A mi és rezsimünk első számú ellensége az okos, tanult és tájékozott alattvaló, az, aki minden további nélkül átlát rajtunk és nemcsak átlát, hanem a rendelkezésére álló demokratikus lehetőségeket kihasználva (azaz nem ránk szavazva) el is próbál minket távolítani a hatalomból.

Országunk egykori szocialista államként nem dúskál földi javakban, ahogy a fejlettnek mondott nyugattal összehasonlítva is fényévnyi lemaradással küzd, ám a remény hal meg utoljára, azaz nálunk is beköszönthet még a Kánaán. Legalábbis ezt kell elhitetni a választókkal ha azt akarjuk, ránk szavazzanak.

A dilemma adott:
  • beállunk a modern államok sorába, tudásalapú társadalom híveiként építjük a jövőt és elfogadjuk, hogy diktatórikus törekvéseinket látva a következő vagy az azutáni választáson kipenderítenek minket a hatalomból,
  • valamiféle különutas hibrid megoldást vezetünk be a feltörekvő ázsiai országokat mintának véve és megideologizáljuk a társadalmunk „fejlesztésének” irányát, majd erre hivatkozva átalakítjuk az oktatást, vagy
  • hagyjuk az egész modern társadalom maszlagot és abba az irányba indulunk, amely a mi szempontunkból a legkedvezőbb. Ez pedig nem más, mint olyan intézményi rendszer kialakítása, amely biztosítja, hogy minél tovább hatalmon maradhassunk – jöhet a közoktatás teljes bedarálása, a szakképzés és a felsőoktatás drasztikus visszanyesése.
Hatalmunk biztosítása érdekében határozottan tévút egy tudásalapú társadalom építése és egyre képzettebb, egyre okosabb és egyre kevésbé megvezethető alattvalók tömeges előállítása. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, minél nagyobb a sötétség a fejekben, annál könnyebb kordában tartani a köznépet, a rövid pórázon tartott és ideológiailag megvezetett, propagandistáink által előállított hazugságokkal jóllakottra etetett választó pedig arra adja le a voksát akire mi akarjuk. Persze Európa közepén a XXI. században – nemzetközi vállalásainknak is ellentmondva – elég nehéz megfelelő indokot találni arra, miért építjük le az oktatást és miért nyomjuk egyre lejjebb az általános tudásszintet. Különutas gazdaságpolitikánk erre kézenfekvő magyarázatot nyújthat – egyszerűen kezdjünk el rajongani a 80-as és 90-es évek ázsiai kistigriseiért és bárki bármit is mond, szajkózzuk, nekik is sikerült a kiugrás és mi sem vagyunk rosszabbak, a megoldás pedig nem más, mint a munkaalapú társadalom, a futószalagok és betanított munkások országa...

WITTINGHOFF TAMÁS: ROSSZABB MENTÁLIS ÁLLAPOTBAN VAGYUNK, MINT 28 ÉVE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.03.10.


Egyre nagyobb az elvárás a választók felől, hogy az ellenzéki pártok emelkedjenek felül a saját érdekeiken – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A rendszerváltáskor pedig az volt az álmunk, hogy egyszer egy olyan országban fogunk élni, ahol a tehetség számít, ahol nem a haverok, a hűbéresek vagy családtagok gazdagodnak.

- Évek óta azt mondja, hogy csak akkor lehet leváltani, vagy legalább megszorítani a Fideszt, ha létrejön a "Hegylakó-projekt", azaz minden választókörzetben csak egy ellenzéki jelölt marad a kormánypártival szemben. Nem valószínű, hogy ez összejön a választásig hátralevő kevesebb, mint egy hónapban.

- Több, mint négy éve ezt mondom. A 2014-es országgyűlési választáskor a Fidesz gyakorlatilag mindenhol nyert, mi viszont a Budaörs Fejlődésért Egyesület színeiben, ugyanebben az évben, októberben minden budaörsi választókörzetben megvertük a kormánypárti jelöltet, volt, ahol 80 százalékos eredménnyel. Ha ezt települési szinten meg lehet csinálni, akkor országosan is. Egyébként már 2010-ben is ezt próbáltam elmondani a helyi ellenzéki pártoknak, nem hallgattak rám, a képviselő-testületben akkor kisebbségbe kerültem.

- Hódmezővásárhely után egyre többen ezt mondják.

- Az ellenzéki pártok történelmi felelőssége, hogy ennyi idő alatt nem sikerült ezt a kérdést megoldaniuk. Nem akarok egyesével kiemelni senkit, nem az a célom, hogy tovább osszam azt, amit szorozni kellene.

- Nyilván a megoldás hiányában közrejátszanak a különböző pártok önös érdekei és egyébként is azt mondják, hogy nincs 106 Márki-Zay Péter, vagy éppen Wittinghoff Tamás.

- Ki tudott Márki-Zayról fél évvel ezelőtt? Vagy ki tudott Kész Zoltánról, Veszprémben? Valóban nekem is azt mondták országosan ismert közvélemény-kutatók, hogy oké Tamás, te itt vagy x éve, neked könnyű. Pedig az országban rengeteg kulturált, értelmes, jó megjelenésű, a társadalom és a pártok számára is elfogadható szakember van. Közös miniszterelnök-jelöltre is szükség lett volna, a szándék nem volt meg hozzá. Azt az érvet nem fogadom el, hogy ne lett volna alkalmas jelölt.

- Ön a nyilvánosság előtt támogatta Karácsony Gergelyt, sőt tagja az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje tanácsadó-testületének is. Megérte mellé állni, főleg, hogy a ’19-es budaörsi polgármester-választáson is a favoritnak számít?

- Sunnyogni mindig egyszerűbb. Az egész Kádár-rendszer arra épült, hogy ha nem nyitom ki a számat, nem lesz bajom, ha nem lógok ki a sorból, akkor a fűnyíró-elv alapján nem vágják le a fejem. A rendszerváltáskor pedig az volt az álmunk, hogy egyszer egy olyan országban fogunk élni, ahol a tehetség számít, ahol nem a haverok, a hűbéresek vagy családtagok gazdagodnak. Én mérnökként dolgoztam a rendszerváltásig, jó munkám volt, amit szerettem, de hittem, hogy lehet ez egy jobb ország. Most sokkal rosszabb mentális állapotban vagyunk, mint 28 éve. Gyűlöltem a Kádár-rezsimet, ami hazug, a végén puha, de diktatórikus rendszer volt. A maiban azonban sokkal többet lopnak, sokkal több dolgot fojtanak el, gátlástalanul gyakorolják a hatalmat. Legalább a kampányukban őszinték: nekik Magyarország az első, látjuk, hogy a nagy részét már el is vitték...

"AZ UTCÁN ÉLŐKNEK NINCS MÚLTJUK"

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SOMBOR JUDIT
2018.03.10.


Mit hoztak? Jóféle borocskát? – nyúl a flakon után a fagyott kezű férfi. Pontosan tudja, hogy a kétliteres palackban forró tea van, de ezt a viccet minden találkozáskor szertartásosan elsüti. A teát hidegben akár naponta ötször kihozzák neki, ha nem alszik bent az éjjeli menedékhelyen. Márpedig ritkán alszik bent, mert a párjával akar lenni. A vaskos mínuszban utcai szociális gondozók nyomába szegődtünk Kaposváron, hogy megtudjuk, hogyan élik túl a hajléktalanok fűtetlen „vackaikban” a telet.

Évente átlagosan kétszázötvenen halnak meg kihűlés miatt. A fagyhalál elsősorban az otthonukban élő, szegény, idős embereket veszélyezteti. Ha nekik is lenne terepen működő szociális gondozószolgálatuk, mint a hajléktalanoknak, ez nem történhetne meg.

Kaposváron például hosszú évek óta egyetlen fedél nélkül élő sem fagyott meg az utcán. Az ottani hajléktalangondozási központ 2008-ban nyitotta meg kapuit a dunántúli kisvárosban. A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete egy építőipari vállalat üresen álló tanműhelyét vásárolta meg e célra, az épületet szépen felújították, átalakították, helyet kapott benne éjjeli menedékhely, átmeneti szálló, nappali melegedő, népkonyha, tévészoba és könyvtár szabadon hozzáférhető számítógépekkel. Az intézmény huszonöt munkatársának több mint a fele megváltozott munkaképességű – ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: egyrészt megemelt állami támogatást kapnak, másrészt értelmes munkához juttatnak olyanokat, akiknek nem sok esélye lenne a nyílt munkaerőpiacon.

Urbán Tamás háziorvos is a fenti kategóriába tartozik. Minden hétköznap a központ jól felszerelt rendelőjében fogadja a betegeket, ha valaki a kukában turkálva elvágja a kezét, kitisztítja, bekötözi a sebet, házipatikája ingyenes gyógyszerrel látja el azokat, akiknek nincs pénzük kiváltani a recepteket. Az ifjú doktor most szájmaszkot visel az influenza miatt. A gondozottak szeptember óta Béres-cseppet kapnak, nem is dőltek ki, csak a munkatársakat terítette le egytől egyig a járvány...

NAGYURAMÉK RETTEGNI MÉLTÓZTATNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.03.10.


Mégis, mennyire kell félni, remegni, rettegni a hatalom elvesztésétől ahhoz, hogy egy párt úgy űzzön csúfot a demokráciából, a szabad választásokból, ahogy ezt a Fidesz teszi?

Más magyarázatot ugyanis aligha találhatunk mindarra, amit a Fidesz a választások lebonyolítása körül művel, illetve a kampány során elkövet.

Csak néhány, igazán pitiáner példa, a teljesség igénye nélkül:

– a Csepeli Hírmondó, mint önkormányzati lap nem adta le a hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszéknek, így politikai reklámokat nem jelentethetne meg a hasábjain. Ennek ellenére ömlik belőle a kormánypropaganda és Németh Szilárd imádata. Bár ezért a Kúria nemrég el is ítélte a lapot, az mit sem változott.

– A számos (büntető)üggyel terhelt Simonka György saját Facebook oldalát reklámozó pólókat küldött óvodásoknak(!!!!). Noha a Nemzeti Választási Bizottság ezt jogellenesnek ítélte, a fideszes képviselő annyit mondott: "Van az ellenzék, aki ebből próbál politikát keverni. Nem hiszem hogy szükséges, ők még ezt is elvennék szerencsétlen srácoktól."

– Alföldi Róbert sem önkormányzati, sem civil szervezésben nem léphet fel Zalaegerszegen. Mint gyorsan kiderült: Alföldi első beszélgetős estjét személyesen Vigh László, fideszes országgyűlési képviselő fúrta meg, a civil kezdeményezés szervezőnek pedig határozott a tudomásukra adták, hogy a színész-rendező nem léphet fel Zalaegerszegen.

– Lévai Katalint, Medgyessy Péter egykori miniszterét szervezte rá a Fidesz az ellenzéki jelöltekre a főváros XIV. kerületében. Lávai nagy garral kezdte is pocskondiázni az MSZP jelöltjét, ám mindhiába: a helyi választási bizottság kiszúrta, hogy jelöltséghez szükséges aláírásokat a Fidesz íveiről másolták. Lévai persze azzal támadott vissza, hogy ajánlóíveit a választási bizottság hamisította meg. Kijelentéséért beperelték.

– A Fidesz kampányfinanszírozási rendszerének hála ezúttal is kamupártok lepik el a szavazólapokat. Átlagosan választókerületenként 12 név/párt indul majd. Ez kizárólag a Fidesznek kedvez, a kamupártok alkalmasak arra, hogy megzavarják a nem Fidesz-szavazókat. A kormánypárt annak ellenére nem volt hajlandó változtatni a rendszeren, hogy a 2014-es választásokat követően több százmillió forintot nem tudtak behajtani az addigra felszívódó kamu indulókon.

Ez valóban csak néhány, igazán pitiáner eset az elmúlt napokból. Arra azonban rávilágít, hogy a Fidesz semmiféle eszköztől nem riad vissza annak érdekében, hogy megtartsa a hatalmát.

NEMCSAK AKARNI KELL, UTCÁRA IS KELL MENNI A VÁLTOZÁSÉRT!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.10.


A választási kampány egy olyan folyamat, amiben az elkötelezett szavazóknak van jobb és rosszabb napja is. A 2018-as kampányban az a meglepő az előzetesen vártakhoz képest, hogy majd minden szavazó megéli a jobb és rosszabb napokat is.

Fél évvel ezelőtt senki se gondolta volna, hogy bizonyos szempontból nyílt lesz a választás 30 nappal a vége előtt. Gulyás Gergely szerint például esély sincs a kétharmadra. Persze Gulyás ezt azért mondja, hogy alacsonyabbra rakja a tétet a Fidesz számára, beárazzon egy lehetséges kudarcot, ijesztgesse, és ezzel motiválja a Fidesz támogatóit.

Ellenben nagyjából bármi elképzelhető április 8-án. Mármint bármi aközött, hogy a Fidesz 90 és 135 mandátum közt mennyit szerez. És ez a végeredmény nem is a pártok koordinációjától függ leginkább, hanem attól, hogy mennyien fogunk elmenni szavazni. Ha a 2002-es vagy a 2006-os részvételt meg tudjuk ismételni, és főleg a nagyvárosokban még 70 százalék fölé is megy a szavazó polgárok aránya, akkor akár el is veszítheti parlamenti többségét a Fidesz.

De ehhez arra van szükség, hogy minél többen higgyék el, hogy van értelme leadni a szavazatukat, és le is adják. Méghozzá úgy, hogy listán az általuk legszimpatikusabbnak vélt pártot támogatják, a másik szavazólapon pedig a legerősebb ellenzéki egyéni jelöltre voksolnak a kerületükben (az utolsó két hétben tele is lesz a média azzal, ki ez a legerősebb ellenzéki egyéni jelölt).

Viszont a hit a választásokban egy nagyon képlékeny dolog, amit elég sok minden befolyásol. A Fidesz például március 15-re nem csupán azért szervez Békemenetet, hogy saját szavazóit aktivizálja, hanem azért is, hogy az ellenzéki szavazók hitét megtörje. És készüljön fel mindenki, iszonyatosan sokan lesznek a Békemeneten...

CIVIL BESZÉD: TEJJEL-VÉRREL FOLYÓ KÁNAÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2018.03.10.


Régen a Kánaán tejjel-mézzel folyt, és egy lángoszlop segítségével Mózes vezette oda a népet. Hogy a népet vezetni kell, nehogy elkórincáljon, azt elöljáróink ma is világosan látják, de apró eltérések azért adódnak az eljárásban. A lángoszlop szerepét jelenleg Kósa Lajos tölti be, aki meg van győződve arról, hogy a Kánaán tejjel-vérrel folyik. Legalábbis a magyar, ami nagy szerencse, mert különben össze lehetne keverni a zsidóval. A dolog úgy derült ki, hogy Kósa a debreceni piacon sült vért lakmározva kifejtette, hogy a tej és a vér az ideális táplálékok, önmagukban ezeken el lehet élni. Végre megértettem, idős édesanyja miért bajlódik a sertésteleppel meg a sokmilliós támogatással. Én is tartok itthon egy s mást a család ifjabb tagjai kedvéért, hátha benéznek. Csak ők gyümölcslevet akarnak meg Dörmi piskótaszeletet, nem disznóvért, de Kósa-mamának az kell, hogy kéznél legyen. Talán nemsokára vásárol szarvasmarha-telepet is (azon is van uniós támogatás), mert a vér tej nélkül csak félkarú óriás.

A piac, az mostanában kötelező. A kormány elhatározta, hogy a nép közé fog járni. Megmutatja, hogy ő is a nép egyszerű gyermeke, egy közülünk, olyan, mint mi. Egy kicsikét talán még bunkóbb is, de ez csak azt jelenti, hogy még a népnél is népebb. Még nekünk kell igyekezni, hogy legalább ennyire nép legyünk, mint ő, ne valami nemzetidegen, finnyás, polkorrekt elit. „Egy vérből (és talán egy tejből) vagyunk, te meg én”, mint A dzsungel könyvében. Erre muszáj emlékeztetni a választót, különben megint jöhet egy Hódmezővásárhely. Ezért kell szerencsétlen Kósának két hét alatt harmadjára a piacon reggeliznie, dzsekiben, kamera és operatőr kíséretében, már ahogy a nép is szokta. Ahelyett, hogy kényelmesen, otthon a villájában iszogathatná a vért. Először a kecskeméti piacon früstökölt a polgármester asszonnyal, mint írták, „Pali bácsi hurkájából”, (remélem, a véresből). Majd következett a Hold utcai vásárcsarnok, rántott kacsamájjal, láttuk a YouTube-on, „egy mekis menü árából kijön”. (Ez a „mekis” is nagyon jó, semmi hivatalosság, szakasztott, ahogy a népfiak hívják. Az a párszáz millió forint, amivel a miniszternek több lehet, mint nekik életükben, igazán nem számít.) Harmadjára jött a szülővárosban a vér. Szerintem jövő héten passzítják hozzá a tejcsárdát.

Ez a tej-vér kombináció különben nem tiszta idiotizmus, ahogy tetszenének gondolni. Ugyan önmagában nem tart életben, de igenis van, ahol így együtt alapvető élelemforrást jelent. A maszáj harcosoknál, Kelet-Afrikában. Csak úgy megcsapolják a marha ereit, megfejik, és már isszák is a tejes vért. Hát nem sokkal férfiasabb, mint bogarakat enni a migránsok rémuralma alatt?! Úgyis hadikormányunk van, a miniszterelnök legutóbb „utcai harcosnak” jellemezte magát, Kósa meg eszerint a maszáj harcos. Így vonulunk az ENSZ ellen. A helyükben frászt kapnék...

TE EMBERSÉGES LENNÉL?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ASZTALOS DÁNIEL
2018.03.08.Mersz-e bátran kockáztatni, vagy félelemből inkább félrenézel, némán asszisztálsz, esetleg ideológiai buzgalomból aktívan kiszolgálod a pusztító gépezetet egy szebb jövő érdekében?

Van egy kérdésem, ami régóta nem hagy nyugodni… Hogyan lehetséges az, hogy létrejöhettek olyan totalitárius emberpusztító rendszerek, mint amelyek a II. világháborúban voltak? Hogyan lehetséges az, hogy az alapvetően jóra teremtett, Istenre irányuló emberek tömegei olyan rendszereket szolgáltak ki, amelyek tömegesen mészároltak és kínoztak, vagy éppen éheztettek halálra más embereket? Hogyan lehetséges, hogy ilyen sokan hozzájárultak azokhoz a szörnyűségekhez?

Sokszor szóba jön a “keresztény Európa” kifejezés. De hol volt Európa keresztény akkor, amikor emberek millióit éheztették, vagy végezték ki ideológiai alapon? Engem nem az a kérdés érdekel, hogy hol volt Isten. Hol volt inkább a keresztény ember?

Biztosan tudom, hogy nagyon sokan kockára tették az életüket, munkájukat, hogy másokon segítsenek, másokat megmentsenek, de példájukról sokszor nem is tud a kortársak nagy része és az utókor. Ők voltak azok, akik valóban az evangélium szerint éltek, akik az igazságot nem a közösségi normához, hanem belső meggyőződésükhöz és Istenhez mérték.

Az összes többi ember pedig sokszor félelemből inkább félrenézett, vagy némán asszisztált, esetleg ideológiai buzgalomból aktívan kiszolgálta a pusztító gépezetet egy szebb jövő érdekében.

Egyszer egy rendőr beszélt arról a rádióban, hogy nem tudhatod, amikor rád lőnek, amikor az életed forog kockán, pánikhelyzetben mennyire leszel képes jó döntéseket hozni, esetleg hőssé válni. Sokszor forgatom magamban a gondolatot, hogy vajon egy elnyomó rendszerben én mennyire lennék képes kimondani az igazságot, s képes lennék-e arra, hogy az életemet kockára tegyem másokért?

Kamaszkoromtól fogva felnézek azokra a papokra, akik a kommunizmusban megjárták az Andrássy út 60-at, vagy más hasonló helyet az Igazságért. Mindig is égett bennem a kérdés: ha arra kerülne sor, lenne-e elég bátorságom követni a példájukat?

Idős plébánosom mindig azt mondta, hogy a vértanúk nem hirtelen váltak mártírrá, hanem egész életvezetésükből fakadtak emberfeletti tetteik, bátorságuk.

Hogy adott helyzetben mennyire lennénk hősök, azt jól mutatja jelenlegi viszonyulásunk az élethez, embertársainkhoz.

Ha a családodból valaki, vagy a barátod komoly igazságtalanságot, bűnt követne el, szólnál-e neki? Ha a politikai “családodban” valamelyik személy korrupt, vagy csaló lenne, felemelnéd ellene a hangod? Ha a legelesettebbeket és legrászorultabbakat komoly igazságtalanság érné, kiállnál mellettük? Kiállnál-e azokért, akikhez semmi közöd és érdeked nem fűz, csak az igazság és a felebaráti szeretet?

Te miért álltál ki utoljára, mikor kockáztattad valamidet az igazságért? Sosem késő elkezdeni gyakorolni kicsiben, hogy amikor arra kerülne a sor, te legyél a bűn gépezetében a homokszem.

Végezetül pedig álljon itt Szókratész bölcsessége, aki inkább vállalta a kivégzést, minthogy megtagadja az igazságot: “nem azt kell megfontolnunk, kedvesem, mit mond majd rólunk a tömeg, hanem azt, hogy mit mond az az egy, aki ért az igazsághoz és igazságtalansághoz, és mit mond maga az igazság”.

NEM LEHET EMBEREKET TÖNKRETENNI AZÉRT, MERT ORBÁN VIKTOR NEM ÓHAJT FELELŐSSÉGET VÁLLALNI AZ ELMÚLT NYOLC ÉVÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2018.03.10.


...Miután hosszú évekig, sőt évtizedekig tabutémának számított a politikusok magánéletében való turkálás, és miközben nekem mai napig is meggyőződésem, hogy az Orbán Viktor és bűntársai magánéletében való dagonyázás aljas dolog, a Fidesznek simán belefér, hogy a mindenhova beszivárgó gyűlöletre épülő intézményesített karaktergyilkosságok láncolatával terelje el a figyelmet saját korruptságáról, vállalhatatlanságáról. Ez itt a gyűlölettel, hazugságokkal, rágalmakkal etetett, elvtelenségben, erkölcstelenségben tocsogó ország keresztmetszete.

Hogy egy kampányba sok minden belefér? Lehetséges. Viszont az, amit a Finkelstein legszebb hagyományait felvirágoztató Habony-Orbán-féle gyűlöletgyár művel, az már békeidőben sem férhetett volna bele. Sem az, amit Vonával, sem az, amit Sorossal, sem az, amit Spéderrel, vagy éppen Tóbiás József családjával műveltek. Ez nem normális, ez nem védhető, ehhez senkinek nem kötelező az arcát, nevét adnia. És bár az is nagy kérdés, hogy a Hadházy kocsijából ellopott dokumentumok hogyan kerülhettek Vajna András Bors nevű ócska szennylapjához, az útszéli lejáratás puszta tényén túl a megdöbbentő az, hogy mennyi ember kapható ennek a förtelmes karaktergyilkos gépezetnek a működtetésére.

És nem azért sír a szám, mert a Hadházyhoz, vagy bárki máshoz képest jelentéktelen kis lapunkat és szerkesztőségünk némely tagját ugyanebben a hangnemben járatták le (igaz, egy huszadrangú felületen), hogy bűncselekményt elkövetve éltek vissza a személyes adatainkkal úgy, hogy tényfeltárásnak csúfolták a személyeskedő, hazug történetet, amit kitaláltak, hanem hogy miként akkor is, most is van ember, van alattvaló, van takonygerincű szolga, akinek belefér, aki végrehajta. Aki a szájára veszi, aki leírja, aki felületetet biztosít neki. Jellemzően fiatal emberek, még csak nem is a Kövér László-féle rosszemlékű rendszerek undorító maradványai.

Ez a tragédia. Ami jóval túlmutat azon, hogy az erkölcstelenség milyen korábban elképzelhetetlen mélységeiben vergődik egy olyan párt, amelyik vitázni nem hajlandó a politikai ellenfeleivel, de amelyik a csürhéjét ilyen módon uszítja rájuk. Gyáván, hátulról, a büntetlenség biztos tudatában, bűncselekmények sorát elkövetve. És miközben az egyszerűagyú szurkoló azon hüledezik, hogy a luxusrepülőgépező Hadházy Ákos éppen felakasztotta a szomszédját, hogy rá tudja tenni a kezét a lakására, az egyszerűagyú szurkoló soha nem fogja megtudni, hogy ez a Hadházy Ákos egyébként – amikor nem urizál és nem öldökli az embertársait – azért küzd minden eszközzel, hogy az a rezsim, amelyik az egyszerűagyú szurkolót naponta meglopja, eltapossa és agyilag leamortizálja, lehetőleg eltakarodjon oda, ahol a helye van.

Borzasztó ez a Fidesz szolgálatában álló láthatatlan végrehajtó hadsereg, amelyik bármilyen aljasságra képes. És az is borzasztó, hogy az agyhalálra kalibrált, elvakult emberek tömegei még mindig nem értik, milyen kétélű-sokélű fegyver a gyűlölet, és hogy miért baj az, hogy ha a transzparens közéleti viták helyét a felek egyikének-másikának ilyen söpredék lejáratása veszi át. Semmi nem legitimálhatja azt, hogy a közélet ilyen mocsokba süllyedjen, hogy lassan már minden ellenzéki politikust tömeggyilkos sarlatánnak lehessen bélyegezni, csak mert a Fidesz a közpénzből felvásárolt minden lehetséges felületen ezt óbégatja. Nem lehet embereket büntetlenül tönkretenni azért, mert Orbán Viktor nem óhajt felelősséget vállalni az elmúlt nyolc évért.

A Fidesz eszelős kapálózásából egyre nyilvánvalóbb: már ők maguk sem hiszik el, hogy a feléjük lejtő pálya, a képükre alakított választási törvény elegendő lesz arra, hogy megnyugtatóan le tudják győzni politikai ellenfeleiket. Ez nem vigasz és nem nyújt felmentést semmire. Mint ahogy az sem, hogy magukat objektívnek és kiegyensúlyozottnak feltüntető politológusok és sztárelemzők, akik az elmúlt évek fideszes pusztításai kapcsán távolságtartóan közölték, hogy a politikai érdekérvényesítésbe kvázi bármi belefér, most hirtelen erkölcsi alapon botránkoznak meg azon, hogy ide jutottunk.

AHOL TIBORCZ ISTVÁNNAK ÉS MÉSZÁROS LŐRINCNEK NINCS SZÉGYELLNIVALÓJA, OTT HAZA ELLENZÉKBEN VAN

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.03.10.


"A haza nem lehet ellenzékben

– mondta emlékezetes, 2002. májusi beszédében Orbán Viktor. A leköszönő miniszterelnök támogatóit akkor éppen polgári körök létrehozására sarkallta, tisztázva, mit és kit ért haza alatt, megelőzve a hosszas értelmezési vitákat. Ők, akik ott voltak a téren, a Fidesz választói alkották a hazát. Azaz Orbán akkori beszéde szerint a kormányzás lehetőségének megtartásából vagy megszerzéséből nem következik a haza szenvedélyes szeretete, a nemzeti érdek érvényesülése. Ennek tükrében vetünk most egy pillantást Tiborcz István és Mészáros Lőrinc úgynevezett vállalkozókra.

Tehát itt van a miniszterelnök veje, aki az Európai Unió csalás elleni hivatalának – lapunk által megszerzett és feldolgozott – jelentése szerint csalással, sőt lehetséges, hogy bűnszervezetben elkövetett csalással, azaz maffiaszerű hálózatba szerveződve, politikai döntéseknek és beavatkozásoknak, közpénzes megbízásoknak köszönhetően szerzett jelentős vagyont. Meg itt van a miniszterelnök felcsúti barátja, aki bebizonyította, hogy létezik a ciklikus tehetség, amennyiben tálentuma, mit ad Isten, éppen a Fidesz-kormányzás idején bontakozik ki. Ilyen finoman is írhatnánk, hogy Felcsút szemérmetlen módon magánosította Magyarországot.

Ennek köszönhetően nem árulna el semmi többet a mai Magyarországról, mintha élőben közvetítenék, ahogyan Mészáros vállalkozó áttekinti cégcsoportjai ügyeit, tájékozódik cégcsoportja pénzügyi, média-, építőipari, turizmus-szekciójának aktuális eredményeiről, egyúttal stratégiai célokat fogalmaz meg helyettesei, vezetői számára.

Ez nyilván nem történik meg, így közvetlen tudás hiányában saját közlésére kell hagyatkoznunk, amely szerint talán az lehet a siker nyitja, hogy okosabb, mint a Facebook-alapító Mark Zuckerberg. Meglehet, Mészáros kivételes erkölcsi tartását, hazaszeretetét értékeli Bayer Zsolt, a Fidesz ikonikus publicistája, aki szerint Mészárosnak és Tiborcznak nincs mit szégyellnie. Azt hiszem, komolyan mondja (merő véletlenségből épp Mészáros Lőrinc tévéjében).

Ennél szomorúbb pedig nem történhet Magyarországgal. Mert ez megint azt bizonyítja, hogy a kormányzópárt és holdudvara számára már egyáltalán nincsenek normák, nincsen már tudásuk arról mi a jó, mi a helytelen. Tényleg ott tartunk, hogy

ha Mészáros Lőrinc magát a Balatont privatizálná (nincs messze tőle), sorban érkeznének a cikkek arról az előremutató polgári trendről, hogy a nemzeti tőkések végre nem ásással kezdik a medenceépítést a kertjükben, hanem organikus módszerekkel teremtenek fürdőhelyet maguknak és családjuknak.
Egyszerűen képtelenné váltak arra, hogy felismerjék a lopást, a közösség kifosztását, sőt mindezt jellemformáló tréningjeik után képesek nemzetvédelemként tálalni. Még azok is közülük, akik véletlenül összefutottak egy zsákutcában az erkölccsel, legföljebb addig merészkednek, hogy akinek van bizonyítéka, tegyen feljelentést, mintha Hagyó Miklósban ragadt Simon Gáborok lennének mindannyian. Hogy aztán majd Lázár János önfeledten beszéljen arról, azért jó a közmunka, mert az abban résztvevőknek legalább nincs idejük lopni...

MIÉRT NEM LESZ EGYÜTTMŰKÖDÉS?

TÖRÖK GÁBOR ELEMEZ BLOG
Szerző: TÖRÖK GÁBOR

2018.03.09.


...Ha az együttműködéssel jobban szerepelhetne az ellenzék, miért nem lépi meg? – jön mindenhonnan a jogos kérdés. Bár valóban nincs egy vezetője és egyben döntéshozója az ellenzéknek, de van közös érdekük: mindannyian érdekeltek abban, hogy a Fidesz ne nyerjen. Minden ellenzéki pártnak jobb, ha a Fidesznek nincs kétharmada, és az is jelentősen bővítené a mozgásterüket, ha akár abszolút többsége sem lenne. De akkor miért nem lesz megállapodás?
  1. Azért, mert az együttműködés biztosan veszteség. A pártok állami támogatást, töredékszavazatokat és valószínűleg közvetlen listás szavazatokat is veszítenek, ha egymás javára visszalépnek. Minél több helyen teszik meg, annál nagyobb ez a veszteség.
  2. Azért, mert az együttműködés csak feltételezhetően nyereség. Az ezzel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a választók egy része valóban fogékony lenne rá, de meggyőző, minden kétséget eloszlató empirikus bizonyíték – ez lehetne a választás - egyelőre nem áll rendelkezésre. Az időközi választások mutattak már erős jeleket, de a döntéshozók nem lehetnek biztosak abban, hogy éles helyzetben valóban működne szavazói szinten a koordináció.
  3. Azért, mert az ellenzéki pártok egymás riválisai. Hódmezővásárhelyen könnyű volt egy független jelölt mögé beállni, akinek a győzelme nem erősített meg senkit egy másik ellenzéki erővel szemben. A parlamenti választáson azonban pártok jelöltjei indulnak, és az ellenzéken belüli erősorrendet alapvetően meghatározza, hogy ki hány mandátumot nyerhet. Mindenkinek érdeke természetesen, hogy egy megállapodással növelje a saját mandátumainak számát, de az már nem, hogy ugyanezzel a megállapodással egy másik ellenzéki pártot további mandátumokhoz juttasson.
  4. Azért, mert a Jobbiknak nem a baloldali pártok kellenek, hanem a szavazóik. A Jobbikon van talán a legkisebb külső nyomás az együttműködés mellett és náluk van a legnagyobb belső ellenállás ezzel szemben. Azokban a körzetekben, ahol a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, az LMP nem igazán jelentős tétel, de a szocialisták sincsenek jó állapotban. A korábbi baloldali szavazók nélkül a Jobbik nem tud egy-két egyéni körzetnél többet megnyerni, de a párt láthatóan azt gondolja, hogy ezen szavazók meggyőzésének nem az az útja, hogy együttműködik a baloldal pártjaival, hanem az, hogy az első számú kihívó, az esélyes ellenzéki szerepébe helyezi magát. Nehéz elképzelni olyan fordulatot, ami változtathatna ezen a stratégián a hátralévő egy hónapban.
  5. Azért, mert az MSZP már nem tud sokkal több egyéni körzetet elengedni. A szocialista párt látszik leginkább nyitottnak az együttműködésre, de az ő kezük van talán a legjobban megkötve: a DK-val való megállapodás alapján a 106-ból csak 58 körzetben indítanak jelöltet, egy magát kormányváltónak nevező párt esetében már ez is nagyon kevés. Ráadásul a közös indulás miatt az MSZP-Párbeszéd listájának 10 százalékot mindenképpen el kellene érnie, s ha nem lesz legalább az egyéni körzetek felében saját jelöltjük, az erőteljesen veszélyeztetheti a listás szavazatok számát. Arról nem is beszélve, hogy a sávos kampánytámogatási rendszerben 54 egyéni induló alatt újabb komoly összegektől esik el egy párt, ami az MSZP esetében fontos érv lehet a további visszalépések ellen. Budapesten az LMP szavazataira nagy szükségük lenne az egyéni győzelmekhez, de egy ilyen megállapodás ellentételezéseként négynél több helyen történő visszalépést ma nehéz elképzelni a részükről.
  6. Azért, mert az LMP a megállapodással elfogadná azt, ami ellen eddig harcolt. Az LMP tavaly ősszel láthatóvá vált kampánystratégiája arról szólt, hogy a párt ambíciója egyértelműen a baloldal vezető pozíciójának elfoglalása és a „másodhegedűs” szerep határozott elutasítása. Néhány megnyerhető egyéni mandátum természetesen jól jönne a pártnak, de ha ennek az az ára, hogy a pártnak látványosan el kell fogadnia az MSZP dominanciáját a baloldali térfélen, az teljesen ellentétes lenne a párt eddigi törekvéseivel. Ha az LMP a mai támogatottsági mutatók arányában nagyszabású megállapodást kötne az MSZP-vel, azzal a mostani helyzetet konzerválná a baloldalon: márpedig ez egyáltalán nem érdeke. A Jobbikkal ilyen problémája nem lenne az LMP-nek (másféle feltehetően inkább), ám a Jobbiknak az egyéni mandátumok megszerzése érdekében sokkal kevésbé fontos az LMP-vel való megállapodás, mint az MSZP-nek.
  7. Azért, mert a DK elsődleges célja nem az egyéni győzelmek maximalizálása, hanem az MSZP megközelítése. A DK eddigi politikájából nyilvánvaló, hogy nem érdekeltek az MSZP erősítésében: márpedig bármilyen együttműködés, minél szélesebb körű, annál inkább a szocialisták velük szembeni előnyét növelné vagy eredményezné. Az MSZP-nek 58, a DK-nak 46 egyéni jelöltje van jelen pillanatban, ha sor kerülne egy átfogó megállapodásra, akkor az MSZP biztosan több egyéni mandátumot nyerhetne. A DK inkább abban érdekelt, hogy listán közelítse meg a szocialistákat, az egyéni kampányt és az egyéni győzelmeket láthatóan kevésbé is tartja fontosnak...

CIFRA PALOTÁK: MELLBEVÁGÓ EXTRÉMITÁSOK FUTNAK A HAZAI INGATLANPIACON

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS 
2018.03.10.


Akad olyan ingatlan, ahol a két hirdetésben szereplő ár közötti különbség meghaladja az 1,7 milliárd forintot.

Ember legyen a talpán, aki lakásvásárlási szándéka esetén rendet vág magának a hazai ingatlanhirdetési piacon. Az aligha meglepő, hogy lehetnek árkülönbségek – különféle ingatlanhirdetések között – ugyanarra a házra, lakásra feladott vevőcsalogatók között. Ám a legnagyobb különbség, amit láthatunk, több mint mellbevágó.

A hazai ingatlanhirdetéseket monitorozó Arminimum.hu lapunk kérésére készített egy adatsort a piac ilyen típusú extremitásairól, s az oldal gyűjtése szerint


ugyanarra az ingatlanra feladott legalacsonyabb és legmagasabb ár közötti legdurvább eltérés ma több mint 1,7 milliárd forint.

Egészen pontosan 1 726 706 800 milliárd forint! Ha tehát valaki rossz hirdetésre csap rá, ennyivel kevesebb maradhat a számláján, legalábbis az alkudozást kivételesen rossz pozícióból kezdheti meg...

VAN ERKÖLCSI IGAZSÁG!

NA, MIT GONDOLSZ? BLOG
Szerző: FORRAI GÁBOR
2018


Szemétség volt, hogy Jenő otthagyta Lujzát? Szerinted igen, szerintem meg nem. Lehet, hogy meg tudlak győzni, ha rámutatok egy számodra ismeretlen körülményre. Például, hogy Lujza rendszeresen csalta Jenőt, vagy megfordítva, Jenő tökéletesen boldog volt Lujzával, amíg meg nem ismerte azt a másik nőt. Tegyük fel azonban, hogy a körülményeket mindketten ugyanolyan jól ismerjük, s a történteket illetően nincs is köztünk vita. Te azt mondod, hogy nem szabad fájdalmat okoznunk annak, akinek oly sokat köszönhetünk, én meg azt, hogy aki szerelmes, annak a szíve parancsát kell követnie. Mindketten arra hivatkozunk, hogy mi helyes vagy helytelen, mit kell, mit szabad vagy mit megengedhetetlen tenni, és sehogy sem sikerül megegyeznünk.

Az, hogy az erkölcsi ítéleteinkben gyakran akkor sem jutunk egyetértésre, ha a releváns tényekben megegyezünk, azt sugallhatja, hogy az erkölcsi értékítéletek nem tényeket fejeznek ki, és szigorú értelemben nem igazak és nem hamisak. Sokan azt gondolják, hogy csakugyan ez a helyzet, s az erkölcsi ítéletekkel nem az adott esemény valamilyen tulajdonságát írjuk le, hanem, mondjuk, a vele kapcsolatos hozzáállásunknak vagy érzéseinknek adunk hangot...

AMERIKAI VÁROSOK, AMELYEK TÁRT KAROKKAL VÁRNAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.10.


Miközben az amerikai kormányzat szigorítaná a bevándorlás feltételeit, méghozzá úgy, hogy az például nekünk, magyaroknak sem feltétlenül esne jól, azért az Egyesült Államokra jellemző módon akadnak olyan városok, melyek a bevándorlókat vonzó környezetet teremtenek. Szóval ha mégis fontolgatod az amerikai határátkelést, akkor az alábbi 10 várost érdemes kiemelt figyelemmel kezelned.

A listán szereplő városok földrajzilag ugyan eléggé szétszórtan helyezkednek el, de akadnak olyan közös vonásaik (például programok terén), melyek célja az érkezők beilleszkedésének segítése, vagy éppen a megfizethető élet.

A lista készítői az Egyesült Államok 50 legnagyobb városát vették górcső alá, és kilenc kritérium alapján rangsorolták őket, ezek között olyanok szerepeltek, mint például a megélhetési költségek, a bevándorlókat segítő kezdeményezések, a minimálbér, a tömegközlekedés ára, az óvodai árak, és még sorolhatnám.

De nem sorolom, jöjjön inkább a tíz város!:...

MEGSZÓLALT ALFÖLDI RÓBERT: IGENIS LÉTEZIK MA FENYEGETÉS, ÉS ZSAROLÁS ÉS FÉLELEM MAGYARORSZÁGON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.03.10.


„Nem lehet ma egy civil rendezvényt megszervezni, ha az a kormány vélt érdekeit sérti.” A fideszes országgyűlési képviselő által uralt Zalaegerszegen még egy teljesen civil helyszín sem meri bevállalni a színész-rendező szerepeltetését.

„Megtanultam az elmúlt évek során - különösen, amikor egy állami vállalatot vezettem -, hogy nem kell felvenni a kesztyűt, nem kell magyarázkodni, mert azok, akik mindenfélével vádolnak, vagy ócsárolnak vagy támadnak vagy mocskolódnak, legkevésbé a valóságra kíváncsiak” – írta a Facebook-oldalán közzétett nyílt levelében Alföldi Róbert a zalaegerszegi történtekkel kapcsolatban.

A színész-rendező, a Nemzeti Színház volt főigazgatója szerint mindennél fontosabb a belső tisztesség, és az, hogy soha ne kapjon el az az indulat vagy gyűlölet, amivel mint „ismert ember” sokat találkoztam.

„Most azért írom le, ami történt, mert olyat tapasztaltam meg, amit eddig még soha, aminek a létezését – figyelve a valódi valóságot ebben az országban – csak sejtettem. Nem én vagyok fontos ebben a történetben, hanem azok, akik olyan falakba ütköztek, ami arra kényszerítette őket, hogy visszaforduljanak. És írom ezt úgy, hogy mélyen értem őket és elfogadom. És talán ez a legfontosabb, hogy pontosan értem, hogy mi történt velük, ami arra kényszerítette őket, hogy mást tegyenek, mint amit szerettek volna.

Minden, nem a kormány által működtetett médiában megjelent, hogy Zalaegerszegen lemondtak egy meghirdetett szórakoztató talkshow-t velem, teljesen nevetséges és szánalmas indokkal.


Úgyhogy Alföldi röviden ismertette a történteket, tényszerűen. „Több hónappal ezelőtt keresett meg a zalaegerszegi Városi Hangverseny – és Kiállítóterem, hogy nagyon szeretnék, ha a Zalaegerszegi Páholy rendezvénysorozatuk következő vendége én lennék. Hosszú hónapokig egyeztettük az időpontot, a szervező hölgy nagyon kitartóan és kedvesen azt mondta, hogy mondjam, mikor érek rá, és megvárnak, mert nagyon szeretné az intézmény és a város is, ha részt tudnék venni ezen az eseményen. Mivel évekkel ezelőtt volt már egy kalandom a zalaegerszegi önkormányzattal, ahol a polgármester úr, nagyon határozottan közölte a színház vezetésével, hogy ugyan sikeres előadást rendeztem, de nem szeretné, ha újra dolgoznék a zalaegerszegi színházban, óvatosan lelkesedtem” – fogalmazott.

Alföldi maga figyelmeztette a hölgyet, hogy szerinte utána kellene nézni egy kicsit, hogy vajon mit szól a város vezetése, hogy egy önkormányzati fenntartású intézmény vendégül hívja. „Mert nem szeretném, ha bárkinek is bármilyen konfliktusa, urambocsá’ baja lenne abból, hogy engem hív meg.” A hölgy utánanézett, megkérdezte, a színész-rendező szerint engedélyt kért, és másnap írt neki, hogy minden rendben van. „Úgyhogy mindent megbeszéltünk, a szerződést postára adták, és meghirdették az eseményt...

ÓRIÁSI SASKABARÉVÁ VÁLTOZTATTÁK KUNHALMI ESTÉJÉT

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.03.09.


"Volt az a fideszes képviselő, aki a Soros-disznósat posztolta, hogy hívják? Pócs János. Koncentráltam, nehogy ö-vel mondjam a nevét véletlenül." (Kuncze Gábor)

Aki az utóbbi hónapokban, években balos rendezvényeken járt, egy dolog biztosan megmaradt benne: a szereplők jellemzően szomorkásan, keserűen, önmarcangolóan beszélnek magukról, az összefogásról, a jövőről, a lehetőségekről.

Így elég nehéz kampányolni persze, választások előtt az ellenfelet kell szidni, lehetőleg frappáns fordulatokkal. Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő pestszentimrei fórumán mintha el is határozták volna, hogy durván szakítanak a köldöknézegető, búslakodó gyakorlattal. A felszólalók olyannyira elsütötték az összes, elmúlt 4-8 évben elmaradt poénjaikat, hogy a kétórás fórumból három Saskabaré is kitelt volna.

"Ki szokott Orbán Viktor-beszédeket hallgatni? Na jó, én sem ajánlom. Alacsony vérnyomással, ha már az orvos sem tud mit kezdeni magukkal, akkor." (Dobrev Klára)

Kunhalmi Ágnes 2014-ben csak kevéssel, 56 szavazattal kapott ki a fideszes Kucsák Lászlótól a XVIII. kerületben. Emlékezhetünk, ezen múlt végül a Fidesz kétharmada. A baloldal most nagyon számít a győzelemre ebben a választókerületben, így nem is véletlen, hogy bevetették a fórumozó nehéztüzérséget.

"Egy helyi lejárató kampánylapban kisatírozták Kunhalmi Ági fogát. Én meg tízezreket költök egy foghúzásra!" (Lendvai Ildikó)

Az előbb elejtett idézetekből már látszik, hogy Kunhalmi a baloldali közegben elég népszerű támogatókat nyert meg magának erre az estére. Eljött Dobrev Klára, a DK-s first lady, Gyurcsány Ferenc felesége; Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök, aki ugyan visszavonult, de a fórumozás így is a kisujjában van; és Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök, akit még aktív politikus korában is talán jobban szerettek a szocialista szavazók, mint a saját pártjának hívei...

A BÉCSI VALÓSÁG FÉLÚTON VAN LÉZÁR MINŐSÍTÉSE ÉS A VÁROSVEZETÉS ÁLLÍTÁSAI KÖZÖTT

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.03.09.


A Der Standard terjedelmes helyszíni riportot közöl Bécs Favoriten negyedéről, és abból olyan összbenyomás keletkezik, hogy a valóság nagyjából félúton van Lázár mindent leszóló minősítése és a mindent csodálatosan szépnek bemutató városvezetés állításai között.

A színes, többnemzetiségű és többkultúrájú közeget sokan kifejezetten vonzónak találják, mások elégedetlenkednek miatta – piszokról azonban alig hangzik el panasz. A Der Standard utánanézett a statisztikai adatoknak is. Eszerint Favoriten valóban a harmadik legszegényebb bécsi városrész, ahol az egy főre jutó átlagos évi jövedelem mindössze 18 289 euró, vagyis jelenlegi árfolyamon 5 millió 700 ezer forint, havonta 475 ezer forint. Ebben a bécsi kerületben a legmagasabb, 35 százalékos a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya. A helyi lakosságon belül a külföldiek aránya most 47 százalék. Ez öt évvel ezelőtt, tehát a 2015-ös menekülthullám előtt 30 százalék volt – összegez a liberális irányzatú bécsi lap.

„Nem akartam megsérteni a bécsieket” – idézi a konzervatív osztrák Die Presse Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, akit közfelháborodást keltő videója miatt telefonon felhívott Gernot Blümel, osztrák hivatali partnere, a kancellári hivatal minisztere. A Die Presse beszámolója szerint Blümel azt mondta Lázárnak: „nem hagyom, hogy rosszat mondjanak a szülővárosomról”, a magyar politikus pedig most „a kárenyhítésen fáradozik”

A bécsi lap kiemeli: sajtótájékoztatóján Lázár elmondta: magánjelleggel tartózkodott Bécsben, és biztosította Blümelt arról, hogy a videóban tett kijelentései nem tükrözik a magyar kormány hivatalos álláspontját. Blümel is hajlik a megbékélésre – derül ki a Die Presséből. A Néppárthoz tartozó kancelláriaminiszter utalt arra, hogy Magyarországon választási kampány van, és ilyenkor nem kell minden szót patikamérlegen mérni, egyébként pedig az osztrák-magyar kapcsolatok nagyon jók. Michael Ludwig, az osztrák szociáldemokraták bécsi vezetője, a főváros leendő polgármestere tegnap „baráti beszélgetést” folytatott a bécsi magyar nagykövettel. Tőle azt idézi egyebek közt a Die Presse, hogy Lázár videójában nem sikerült piszkos városként bemutatni Bécset, illetve a főváros Favoriten negyedét. „Az egyetlen, ami rontotta az összképet, az időjárás volt” – jegyezte meg Ludwig...

NINCS ANNYI RENDŐR AZ ORSZÁGBAN, HOGY MINDEN KORRUPT POLITIKUSNAK UTÁNAMENJENEK

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.03.10.


- Magyarország egyre rosszabb helyezést ér el a különböző korrupciós felméréseken.

- Nem csoda, a kormány bedarálta szinte az összes magyar állami szervet, az előre leosztott közbeszerzések pedig a legfőbb pénzsíbolási módszerré váltak.
- Már ott tart az ország, hogy a többezer milliárd forintos költségvetésből is kénye-kedve szerint osztogat a kormány.
- Mit tehet az ellenzék? A legfőbb ügyészt mindenképpen kirúgnák, pedig ez egyáltalán nem egyszerű. Volt, aki azt mondta, már az is jó lenne, ha a kormánynak csak kicsit több kompromisszumot kellene kötnie.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2010-es kormányváltás előtt még arra hivatkozva követelte az akkori pénzügyminiszter, Veres János lemondását, hogy az ország rontott a Transparency International korrupciós indexén. A kormányváltás óta még többet rontott az ország ugyanazon a korrupciós indexen, és még soha nem ért el olyan rossz helyezést, mint idén (már csak Bulgária van mögötte). A kormánynak és Varga Mihálynak ma már nincs ezzel különösebb gondja, hacsak az nem, hogy SOROS.

Pedig a magyar állam lassan már tényleg az Európai Unió legkorruptabbja, és ezt nem csak a Transparency mondja, hanem egy sor más szervezet is.

A Word Justice Project felmérése szerint Magyarország a régió 24 államából a 23-ik, elsősorban a végrehajtói és a törvényhozó hatalomban rejlő korrupciós kockázat miatt. (Arról a két hatalmi ágról van szó, amelyre döntő befolyása van a Fidesznek)...

VADSZTRÁJKOLÓ AMERIKAI TANÁROK FEJLESZTIK KI A TRUMPOK ÉS ORBÁNOK ELLENSZERÉT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.03.10.


Február 22-én az egyesült államokbeli Nyugat-Virginiában teljesen leállt a közoktatás, több mint 20 ezren, tanárok és az iskolai személyzet kezdett vadsztrájkba. Kilenc munkanapon keresztül, egészen március 6-ig az 1,8 millió lakosú állam összes közoktatási intézményének kapui zárva maradtak, a sztrájkoló tanárok elfoglalták az állami törvényhozás épületét, és csak akkor szüntették be a tiltakozást, amikor a republikánus ellenőrzés alatt álló képviselőház, szenátus és kormányzói hivatal közösen tett 5 százalékos béremelési ígéretet.

A nyugat-virginiai tanárok fizetése az egyik legalacsonyabb az USA-ban, az ötven államból csak négyben kevesebb a pedagógusok átlagfizetése. Nem a béremelés volt a sztrájkolók egyetlen követelése, az állam egészségbiztosítási rendszerének finanszírozási problémáira is megoldást kértek – és ezzel nem csupán saját, de az állam minden 7-ik lakójának harcát is a vállukra vették.

Az elmúlt években sorozatos megszorítások sújtották az egészségbiztosítási rendszert, egyre nagyobb anyagi terhek kerültek át az amúgy sem jól kereső emberek vállára, és erre a problémára gyors megoldás nem létezik. Mindenesetre a döntéshozók ígéretet tettek, hogy március közepén a tanárok bevonásával feláll egy válságtanács, amelynek majd a megoldást kell kidolgoznia.

A nyugat-virginiai iskolai dolgozók sztrájkja több fontos tanulságot is hordoz, melyek nem csupán az Egyesült Államokban, de itthon is hasznosak lehetnek...

KÓSA WC-ÜGYE - NA DE, MINISZTER ÚR!

VÁROSI KURÍR BLOG
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.03.10.


A médiajelenlét a legprofánabb ötletekre sarkallja hazánk regnáló minisztereit, akár tárcás, vagy a nélküliről van szó. Na de egy wc elkészülte! Kósa úr, tényleg?

Kósa nagy dolga…

A Hódos Imre-sportcsarnok felújításának első üteme elkészült, és pénteken ünnepélyes keretek között adták át. A B-közép oldalán korszerűsítették, bővítették a mellékhelyiségeket, illetve kialakítottak egy akadálymentesített mosdót is, a mozgáskorlátozott szurkolók részére.

A hivatalos WC-avatón tiszteletét tette Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Barcsa Lajos alpolgármester, Becsky András, a Sportcentrum Nonprofit Közhasznú Kft..ügyvezetője és Ábrók Zsolt, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezető igazgatója.

Elhangzott, hogy – a TAO-rendszernek hála – a csarnokban nem ez lesz az egyetlen fantasztikum, ami a közeljövőben megtörténik, bővíteni szándékoznak a nézőteret is...

MÁTYÁS KIRÁLYOK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.03.09.


Ma már úgyszólván történelem. 2001-et írunk, az első Orbán-kormány harmadik éve. A ciklusnak az az esztendeje, amikor a hihetetlenül problémaérzékeny fiatal magyar miniszterelnök kihelyezett kormányüléseket tart ott, ahol éppen baj van. Módszertanilag úgy történt, hogy a kabinet először fölmérte, hol a baj, majd, miután ezt megállapította, autóbusszal odasiettek. Megérkezésük után, mielőtt bármi történt volna, a minisztertanács heves ebédezésbe fogott.

Mindig ott főztek rájuk, ahol a legnagyobb volt a gond. Egy tikkasztó júniusi napon a kabinet arra jutott, hogy teendők vannak a Balatonnal. Még le sem kanyarodtak Enyingnél a 71-esre, egy alsóörsi koma közpénzen akkora ebédet főzött, hogy a vörsi polgármester zavarában azonnal falunapot rendelt el.

Őszre járván Orbán tekintete a zalai dombvidékre esett, és mit látott? Hogy sok a zsebszerződés. Velejéig romlott osztrák parasztok bérlik a magyarok vérrel és izzadsággal öntözött földjét. A kabinet máris rohant Zalába. Mielőtt bármi történt volna, a busz hasából kikászálódó rengeteg Mátyás királyt a kálócfai Szabó gazda ebédre invitálta. Tán az elfogyasztott pálinkától, talán a dús alpokalji levegőtől részegülten Orbán beszélni kezd: „...ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni. Minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megúszta!”

Hogy az ép bőr mit jelentett, nem tudni, de bármit is, őt és kormányát átmenetileg elsodorta az idő, mert mielőtt még véget vetett volna az osztrák vircsaftnak, megbukott a 2002-es választásokon. Aztán a 2006-oson szintén, de ő nem felejt. Ismét kormányra jutva, 2013-ban olyan törvényt vert keresztül a parlamenten, amely azonnali hatállyal és kompenzáció nélkül felbontani rendelte a korábban megkötött földhaszonbérleti szerződéseket. Mármost ennek a megszakításokkal évtizedes szájalásnak vetett véget az Európai Bíróság döntése, amely az uniós joggal ellentétesnek és aránytalanul súlyosnak ítélte az idevágó magyar jogszabályt...

KARÁCSONY ESETE A NEMZETPOLITIKAI LANGYOS VÍZZEL

GONDOLATVILÁGBAN 
Szerző: Andrew_s


Karácsony Gergely szintén befizetett a következő körre a választási ringlispinen. Valami olyasmivel, hogy új nemzetpolitikára lenne szükség az elvándorlás miatt. Ennek alapfeltételeként a választójog gyakorlásának a megkönnyítését emlegette, míg a kivándorlás következményeként azt, hogy szerinte már minden hatodik gyermek külföldön születik. Amivel látszólag megmondta a frankót.

A választójog kapcsán, bármilyen cinikusan is hangzik pontosan ugyanaz a véleményem, mint az erdélyi szavazókkal kapcsolatban. Igaz, ez azt is jelenti, hogy ameddig az utóbbiak levélben szavazhatnak, addig a gazdasági exodus résztvevőinek is dukálna ugyanaz. A személyes problémám az, hogy valójában igencsak az életvitelszerű tartózkodással kapcsolnám össze a választási részvétel lehetőségét. Ami, természetesen, korántsem azonos azzal, hogy etnikailag ki hova tartozónak érzi magát. Még akkor sem, ha derék decibel-magyarjaink, a kormány populizmusát is maguk mögött tudva, rendszeresen szeretnék összemosni a szavazati jogot, illetve a nemzetiségi mibenlevőséget. Ami alkalmasint a nemzetiségi alapú választójog-megtagadásnak is megágyaz. Nagy gesztussal a neofasisztáknak, és Szálasi későn kelt szellemi örököseinek. De kicsire ugyebár nem adunk. Nagy meg nem számít.

Alkalmasint kicsik. Valóban sok, mostanság inkább külföldön dolgozónak születik külföldön az utóda. Ha ennek megállapításához kellett volna elmenni Manchesterbe, az elég szomorú lett volna. Még szerencse, hogy legalább ezt nem mondta Karácsony. Annak kapcsán, hogy a megnyitandó konzulátusról beszélt. Azért szerencse különben, mert ellenkező esetben igencsak ostobának érezném a MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét. Nem azért, mert nem gond a jelzett statiszika, hanem azért, mert a tendencia évekkel korábban megjósolható volt. Magam is írtam, már több évvel ezelőtt, olyasmiket, hogy a következményes lakosságvesztés felér a magyar társadalom szociális abortuszával. Amely véleményhez nem kellett kristálygömb. Tekintve, hogy világosan látható volt, hogy mind szellemileg, mind biológiailag a legtermékenyebb korosztályból veszít legtöbbet a társadalom. Azt meg legfeljebb csak az egészen idióták hihették, hogy a határ átlépésével egyben szüzességi fogadalmat is tesznek a kivándorlók...

EZZEL A JELÖLTÁLLÍTÁSI RENDSZERREL NEM SZABAD NEKIMENNI MÉG EGY VÁLASZTÁSNAK

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerző: alkotmányjogászok
2018.03.09.


Ami idén megy, az rosszabb, mint a legsötétebb kopogtatócédula-vásárlásos idők: ha a választópolgárok adatainak védelme egy kicsit is fontos lenne a törvényalkotóknak, akkor az új Országgyűlés első megszavazott törvénye szólna arról, hogy pártok és jelöltek ne kezelhessék az őket jelölők adatait, hanem közvetlenül, a választási szerveknél ajánljanak jelöltet a választópolgárok. Az egyedüli jó hír ennek a hétnek a végére az, hogy kedd óta öt kamupárt listaállítása elvérzett az utolsó pillanatban benyújtott ajánlások ellenőrzése során és várhatóan 3-5 követheti még őket, így végül “csak” 24-26 párt szerepel majd a szavazólapon. A listás párttámogatások lehetséges legmagasabb összege is csökkent emiatt: 8,7 milliárd helyett már csak 7 milliárd – itt 6,3 milliárd körül lehet majd a vége.

Nézzük először, hogy mi történt szerda óta, amikor utoljára foglalkoztunk a jelölt- és listaállítás állásával. A sajtóban azóta is forgó negyven bejelentett pártlistára vonatkozó adatot már akkor árnyaltuk azzal az információval, hogy öt párt (a Tenni Akarók Magyarországi Pártja, a Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, az Összefogás a Civilekért, az Együtt a Magyar Kisebbségekért és a Hátrányos Helyzetűekért Párt és az Alternatív Magyar Néppárt) csak blöffölt, már a lista leadásakor sem volt annyi bejelentett jelöltjük, amennyivel listát lehetett volna állítani. Személyes kedvencünk az Alternatív Magyar Néppárt, amelyiknek – és ez már végeredmény – 0 darab sikeres jelöltállítása van. Emlékezetes lesz még, hogy a TAMP (ami – lásd még Júdea Népe Front-Júdeai Népfront a Brian életéből – nem keverendő össze a Tenni Akarás Mozgalommal, akiknek lesz is listájuk) választástörténeti kuriózumként viszonylag rövid, egyfős országos listát állított – volna. Emellett már kedden látszott, hogy idén FKGP-lista sem lesz: akkor még csak a budapesti jelöltállítás kudarca miatt volt ez bizonyos, de mostanra kiderült, hogy darabra sincs meg a 27 jelöltjük.

A fennmaradó 34 pártból azonban ma hajnalig – hacsak az elutasításokat nem tudják nagyobb számban sikeresen támadni, amire kicsi az esély – elköszönhettünk a Mi Pártunk – IMA, a Lendülettel Magyarországért, a Haladó Magyarországért Párt, a Szegényekért Párt és a Demokrata Párt nevű formációktól is. Közülük a hírekbe a héten csak a Lendülettel Magyarországért került be, ők viszont azzal, hogy Lévai Katalin aláírásait valaki minden valószínűség szerint a fideszes jelölt ajánlásairól másolta. Így
jelenleg 22 pártlista biztos, további 6 pedig éppen billeg. Ha tippelnünk kell, akkor 25 lesz a vége...

AZ ASSZONY INGATAG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.03.09.


Ha már Lévai, miért nem Anikó, ha már Katalin, miért nem Szili?
Ezt a dilemmát akarta feloldani vélhetőleg, de a sors igazságos és nem engedte...

La donna é mobile - énekli a Rigoletto halhatatlan áriáját a feledhetetlen Pavarotti, könnyedén fogalmazva meg a nagy igazságot a női állhatatosságról - tisztelet persze a kevés számú kivételnek.
Vannak persze olyan nők is, akik nem felelnek meg az előítéletnek, ők azok, akiknek úgy alakult az életük, hogy nem kísértette meg őket senki, hiszen ha mégis...
Kevés dolog van az életben, melyet Lévai Katalin, a szocialisták volt sztárpolitikusa nem ért el, megbecsült nőpolitikusként volt miniszter, az Európai Parlament képviselője, népszerű író, számtalan tiszteletreméltó kezdeményezés elindítója, támogatója - és - úgy tűnik - mégsem volt semmi sem elég.
Nemsokára hatvannégy éves lesz, alkotóvágyát ezer formában kiélheti, felhalmozott tapasztalatait ezer szituációban kamatoztathatja, ő mégis azt az egyetlen utat választotta, melyre lépve kárt okozott volt pártjának, annak a közösségnek, melynek élete sikereit és lehetőségeit köszönhette.

Nem tudom, miért döntött úgy, hogy beáll a potrohos prímás mellé kontrásnak, hiszen ha már prímás nem lehetett saját pártján belül, akkor miért gondolta, hogy más bandában komolyabb feladatot kap, minthogy ő rághatja a gyantát.
Már Szili Katalin is meglepett, mikor kilépve a Baloldal Nagyasszonya szerepből pártot gründolt, de hát őt nem a nagy eszéért szerettük, akármelyik baromfiudvar tudna ellene esélyesebb jelöltet indítani.
De Lévai Katalin okos nőnek tűnt, széles látókörűnek, műveltnek, de lám, megzakkant szegény, jóllehet ott volt előtte a példa.
Orbánnak volt havi egymillió forintja a Bukott Nagyasszony megjutalmazására, de mi lesz, ha szerencsétlen utódja még a Parlamentbe se fér be?
Nem nyert semmit, de rengeteget bukik - nem csak anyagilag -, és ezt a bukást nem a politikusi szerencse forgandóságának tudja be senki...

BOLDOGOK A TETŐFEDŐK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.10.


Németh Szilárd már megint magához igazította a világot, és egy nagyot feredőzött is benne. Pétfürdőn tartott előadást a saját, jól bejáratott közönségének, ebből fakadóan pedig egészen jól meg is értették egymást, így a szeánsz tanulsága az volt, hogy a részeges bölcsészek fölöslegesek a munka alapú társadalomban, mert elszívják a ’zoxigént és fölzabálják a felesleges zabot.

Nem árt betűhíven idézni a rezsi koronázatlan királyát, mert szavai a végtelenbe mutatnak. Valami fortyogó fideszmasszába, amelyből munkás dolog a menekvés, olyannyira, hogy sokaknak egyáltalán nem is sikerül, és így hülyülnek meg Németh Szilárddal együtt, szegények. Ezt mondta a mi bálnánk:

„Ma már mindenkitől elvárás, hogy diplomája legyen, de olyan egyetemek meg főiskolák vannak, hogy annyit érnek, mint vászontarisznyán a lakat, némelyik. Avval nem lehet elhelyezkedni, a magasba néző diplomával nem lehet elhelyezkedni. Egyáltalán, semmi ilyen nincs. Hát ne vicceljünk.” – ezek után kavarta ide a tetőfedőket, mondván: „attól, mert valaki tetőfedő, még nem hülye, és mennyivel jobban is jön a szakértelme.”

Most én kérek elnézést kies honunk mindahány tetőfedőjétől, hiszen ők is láthatják, nem én vertem a farkukkal a csalánt, hanem az alelnök és birkózóisten, valamint konyhatündér.

Hogy teljes legyen a káosz, a lelkes közönség azt is megtudhatta tőle, hogy a nyugati országok leszoktatták az embereket a munkáról az elmúlt évtizedekben. Ha ehhez pásszítjuk az überminiszter bécsi kis színesét a keringők rothadó városáról, totális lesz a csőd.

Itt már csak a hit játszik, polgártársak. Olyas, mint amikor Brian a jó édesanyjával nézi és hallgatja a prófétát és megváltót, aki – szerintük – a sajtkészítők boldogságáról értekezik. Ilyen tudással felvértezve aztán követik is Brian tökét és papucsát a népek, és még azt is megkérdezik tőle, hogyan menjenek a picsába...

KEDVES ORBÁN VIKTOR! MILYEN SZÍNŰ VOLT A DEPORTÁLT 440 MAGYAR ZSIDÓ? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.10.


- A korrupció- és a hatalomellenes óriási tüntetések bizonyítják: Szlovákia a Nyugathoz tartozik

- Ausztria teljesen egy követ fúj Magyarországgal a migráció ügyében

- Ütik-verik, megalázzák az elfogott menekülteket a magyar-szerb határon

New York Times

A kommentár törvényszerűnek tartja, hogy Trump alatt a szíriai Kelet-Gútában bekövetkezett a páratlan mészárlás, de azt is, ami Magyarországon és Lengyelországban történik. Ami a Közel-Keleten lejátszódott, azon azért nincs egy cseppet sem meglepve, mert az amerikai elnök teljes passzivitása azt üzeni: a mostani Egyesült Államok nem törődik a szír helyzettel, a háborús bűnökkel vagy az emberi jogokkal. A többit már megteszi az orosz cinizmus. Magyarországot az uniós tagság kötelezi a jogállam és az emberi jogok tiszteletben tartására, Orbán Viktor mégis kinyilvánítja, hogy nem akarnak keveredni, nem szeretnék, ha kultúrájuk és a színük keveredne másokéval. De milyen színűek is a magyarok, és milyen színű volt az a csaknem 440 ezer ezer zsidó, akit 1944-ben a nácik a magyar hatóságok segédletével deportáltak, főleg Auschwitzba? A lengyel miniszterelnök amúgy a napokban a háborús bűnök zsidó elkövetőit emlegette.

Ezeket az illiberális vezetőket erősíti, hogy Trump az önkényuralommal enyeleg, ugyanakkor egyáltalán nem tesz különbséget igazság és hazugság között. Hátszelük van, könnyen hazudnak. Amerika már nem száll szembe az értékek alapján a bigottsággal, a szabadság, az emberi jogok és a jogállam nevében. Ha az amerikai eszmény elválaszthatatlan az Egyesült Államoktól, akkor az elnök egy közönséges szélhámos. Igaza volt az ENSZ emberi jogi főbiztosának, hogy a politikában visszaszorul a szégyenérzet. Teljes lendülettel zajlik az ellenforradalom a liberális demokrácia ellen. Így kellett lennie, ám ez veszedelmes és ijesztő. Trumpnak persze fogalma sincs arról, hogy veszélybe kerültek az alapértékek. Mindazonáltal a szégyen visszaszorult, de nem halt meg. Az utolsó szót soha nem mondják ki.

Bloomberg

A szlovákok ráerősítenek a tiltakozásra: a szocializmus bukása óta nem volt a tegnapihoz mérhető tömegfelvonulás, miután a miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy a válságot Soros idézte elő, és hogy aktivisták összecsapásokat készítenek elő. Vagyis ugyanazt állítja, mint egy sor más populista vezető a térségben, köztük Orbán Viktor, aki szerint külföldről akarják megbuktatni. A tüntetők Pozsonyban és másutt Fico, a belügyminiszter és a rendőrfőnök lemondását követelték. A fővárosban az egyik felszólaló, aki 288 kulturális intézmény nevében lépett a mikrofonhoz, azt mondta: az elmúlt években egy sor korrupciós botrány maradt következmények nélkül, mert hiányzott a politikai tisztesség, de elég volt! Fico előzőleg elutasította Kiska államfő javaslatát, hogy a házelnökkel közösen adjanak ki nyilatkozatot, miszerint megígérik, hogy nem terjesztenek összeesküvés elméleteket a demonstrációkról. A kormányfő azt hangoztatja mint magyar kollégája, vagyis hogy Soros György gerjeszti az elégedetlenséget. Ám a felzúdulás példátlan nyomás alá helyezi a politikust, veszélybe került a párt parlamenti többsége is...